Nedostatek hořčíku může způsobit potrat

Hořčík (Mg)

V důsledku rozsáhlého užívání dusíkatých hnojiv obsahují půdy a tím i rostlinná strava stále méně hořčíku. A přitom se jedná o jednu z nejdůležitějších minerálních látek lidského těla.

Rozhodující úlohou se podílí na metabolismu tuků, bílkovin i cukrů, Proces získávání energie by bez hořčíku nebyl možný, více než 300 enzymů by neplnilo své funkce. Rovněž práce srdečního svalu a všech svalů ostatních by byla ohrožena. Stejně tak i funkce nervové.

Už méně je známo, že deficit hořčíku může způsobit hypertensi a onemocnění cév.

tvoří společně s vápníkem (Ca), chlórem (Cl), draslíkem (K), sodíkem (Na), fosforem (P) a sírou (S) dohromady asi 4% naší tělesné hmotnosti

  • společně s vápníkem (Ca) a fosforem (P) jsou stavebními rameny našich kostí a zubů a kromě toho plní i důležité funkce ve výměně látkové
  • patří mezi elektrolyty

Hořčík – pramen síly, minerál vnitřního klidu.

Dostatek hořčíku v potravě je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů (mírní podrážděnost a nervozitu), ale i pro uvolňování energie z glukózy a pro správnou stavbu kostí. Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu. Řadě žen odstraní potíže spojené s premenstruálním syndromem. Mírní deprese a přispívá k udržení zdravých zubů a kostí.

V kombinaci s vitaminem B6 působí hořčík jako přirozený uklidňující prostředek. Vitamin B6 usnadňuje jeho přechod do nitra buněk a je tzv. fixatérem hořčíku.

Jeho nedostatek často pociťují sportovci, diabetici a lidé, kteří pijí příliš alkoholu. Projevuje se podrážděností, nespavostí, náladovostí, špatným trávením, bušením srdce nebo arytmiemi.

Může vyvolat také deprese, případně záchvat astmatu a bolestivé svalové křeče.

Přirozenými zdroji hořčíku jsou banány, mandle, ořechy, tmavá listová zelenina, obilí a celozrnné pečivo. Uvádí se, že průměrný příjem hořčíku v potravě by měl činit asi 300 mg denně. Vstřebává se po celé délce tenkého a v části tlustého střeva.

Tvrdost vody je způsobena obsahem oxidu vápenatého a hořečnatého. Voda bohatá na oxid hořečnatý má příznivý efekt na lidské tělo, snižuje např. úmrtnost diabetiků. Mělo by opodstatnění tvrdit vodu solemi hořčíku.Tento projekt podporuje WHO.

Globální význam hořčíku je však dán výskytem jeho čtyř atomů v molekule chlorofylu.

Tato organická sloučenina má jedinečnou schopnost přeměňovat prostřednictvím fotosyntézy sluneční energii na energii chemické vazby sacharidů vytvářených z oxidu uhličitého a vody.

Tím je zdrojem energie pro všechny další biochemické a biologické reakce na Zemi. Zelené zbarvení rostlin je způsobeno právě přítomností chlorofylu.

Nezbytný ještě před narozením

Hořčík je nám potřebný od narození do smrti. Může podmiňovat průběh těhotenství. Jeho nedostatek u žen se projevuje dráždivou dělohou a potraty. Plánované těhotenství by mělo zahrnout také dobrou suplementaci hořčíkem a to asi 3 – 4 měsíce před otěhotněním.

Kdy je ho nedostatek

Hořčíku máme většinou všichni málo. Výrazný nedostatek je u mládeže školního věku a starších lidí. Příliš nízká hladina může být příčinou školních neúspěchů, hyperreaktivity, zvýšené agresivity, snížené koncentrace a schopnosti učení.

Nedostatek hořčíku vzniká: redukčními dietami, dlouhodobým užíváním léků, stresem, přepracováním, špatnou atmosférou v domě a v práci, konzumací alkoholu, kávy, anabolik a energetických nápojů.

Projevy nedostatku mohou být následující: křeče lýtkových svalů, třes víček, bolestivá menstruace, problémy s usínáním, migréna, apatie, nedostatek koncentrace a problémy s pamětí.  Sklony k nedostatku hořčíku mají děti, školní mládež, starší lidé, sportovci, osoby těžce manuálně pracující, osoby pobývající ve vysokých teplotách.

Dostupnost pro organizmus

Hořčík patří mezi prvky, které se velmi špatně vstřebávají. Z potravy je to 15 – 40%. Na vstřebávání z potravy mají mezi jiným vliv: kyselina listová a šťavelová (přítomny v zelenině a obilných otrubách), kyselina fosforečná ( ryby),  nasycené mastné kyseliny. Tyto vytvářejí s hořčíkem trvalé chemické vazby, které neumožňují jeho spojení s aminokyselinami a tím přechod do oběhu krevního.

Denní dávka

Denní dávka hořčíku v závislosti na věku je: kojenci 50 mg, dále 15 – 20 mg na kg tělesné hmotnosti. Těhotné a kojící potřebují dávku 450 – 600 mg na 24 hodin.

Hořčíku je nejvíce v ořeších, semenech, v sóji a neloupané rýži, v celozrné mouce a sušeném ovoci. Rovněž čerstvá zelenina jej obsahuje značné množství.

Přívod hořčíku dnešní potravou je nedostatečný. Ve spojených státech dodává současná výživa s 1000kcal pouze 120mg hořčíku. Tak se lze velmi rychle ocitnout na spodní hladině hořčíkového limitu.

Hořčík je také aktivátorem vitaminu D v lidském těle. Hořčík a vápník se vzájemně ovlivňují. Nízká hladina hořčíku může vést k nízké hladině vápníku a naopak.

Suplementace a skutečný obsah

Je vhodné doplňovat stravu hořčíkem obzvláště v obdobích jeho zvýšené potřeby. V lékárnách se nachází velké množství přípravků obsahujících hořčík. Rozhodující informací je iontový obsah hořčíku.

Na obale produktu je např. informace, že 1 tableta obsahuje 400mg chloridu hořečnatého a obsah iontů hořčíku je 50mg.

Jelikož průměrná denní spotřeba činí asi 400mg hořčíku, pak těchto 50mg je kapkou v moři.

Přípravky s obsahem hořčíku.

IQ MAG hořčík ranní a večerní kapsle

Nedostatek hořčíku může způsobit potrat

  • Ranní kapsle zabezpečí přísun energie, jelikož hořčík je v přímé souvislosti s energií    produkovanou naším tělem.
  • Večerní dávka zabezpečí relaxaci a regeneraci v průběhu noci.
  • Zvýšená spotřeba hořčíku nastává:
  • Stres v práci a soukromém životě
  • Pravidelné pití alkoholu
  • Sportovní aktivity konané více než 2 krát týdně
  • Kojení a těhotenství
  • Křeče svalové, žaludeční a střevní
  • Silná menstruace
  • Pomalé trávení a líné střevo
  1. 1 blistr 10 kapslí obsahuje:
  2. 5 světlemodrých kapslí ranních
  3. 5 černých kapslí večerních
  4. Účinek 24 hodin
  5. 1 kapsle ranní o obsahu 550 mg obsahuje:
  6. Složení aktivních látek: vitamin C (askorbát sodný) 250,0mg 312% RHP*, hořčík (oxid hořečnatý) 112,5mg 30% RHP*, vitamin B6 (pyridoxin hydrochlorid)1,40mg 100% RHP*, kyselina listová 0,20mg 100% RHP*.
  7. RHP*- Referenční hodnota příjmu pro průměrného dospělého.
  8. Hořčík, vitamin C, vitamin B6 a kyselina listová přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  9. 1 kapsle večerní o obsahu 550 mg obsahuje:
  10. Složení aktivních látek: hořčík (oxid hořečnatý)262,5mg 70% RHP*, zinek (citronan zinečnatý)15,0mg 150%RHP*, vitamin B6 (pyridoxin hydrochlorid) 9,0mg 640% RHP*, vitamin B12 (kyanokobalamin0,1%) 0,025mg 1000% RHP*.
  11. RHP*- Referenční hodnota příjmu pro průměrného dospělého
  12. Hořčík a vitamin B12 přispívají k normální činnosti nervové soustavy a k normální psychické činnosti.

Zinek se podílí na procesu dělení buněk. Spolu s vitaminem B6 přispívá k normální činnosti imunitního systému.

Dávkování:

Ráno jednu kapsli ranní, večer jednu kapsli večerní. Kapsle se užívají spolu s jídlem. Je potřeba zapít dostatečným množstvím tekutiny. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.

Nedostatek železa hrozí hlavně ženám

28.11.2018

Dlouhodobá, postupně se prohlubující anémie z nedostatku železa může vést až k poškození orgánů, které jsou závislé od pravidelné a dostatečné dodávky potřebného množství kyslíku dopravovaného krví – hlavně mozku a srdce.

Na deficit železa poukazují lékaři opakovaně u žen, které mají silnou menstruaci, nedostatečnou výživu, nebo tento problém dostaly do vínku už v genetické výbavě. Krevní zkoušky u nich opětovně poukazují na nižší hladinu hemoglobinu, která se často nezoptimalizuje ani po úpravě životosprávy a obvyklé suplementace.

Další ženy však často o dlouhodobém nedostatku železa ve svém krevním obrazu ani netuší. Zápasí s nevysvětlitelnou únavou, zrychleným pulzem, závratěmi, bolestmi hlavy nebo nechutenstvím. Jsou pobledlé, vypadávají a rozdvojují se jim vlasy a lámou se jim nehty.

Jde o symptomy, které je mohou upozorňovat na nedostatek červených krvinek – ANÉMII – v důsledku deficitu železa.

Železo je klíčovou složkou krevního barviva hemoglobinu a odpovídá za vázání kyslíku, který červené krvinky dopravuje do tkání. Při absenci železa v organismu dojde ke snížení počtu červených krvinek a hladiny hemoglobinu, do našich orgánů se dostává méně kyslíku a zároveň se v nich hromadí velké množství oxidu uhličitého.

A právě jeho zvýšená hladina má na svědomí typické příznaky slabosti, snížené výkonnosti spojené často se spavostí i vzpomínanými chybičkami krásy. Dlouhodobá, postupně se prohlubující anémie z nedostatku železa může vést až k poškození orgánů.

Orgány jsou závislé od pravidelné a dostatečné dodávky potřebného množství kyslíku dopravovaného krví – hlavně do mozku a srdce.

Silná menstruace a nevyvážené diety oslabují tělo

Častou příčinou ztráty železa, především u dospívajících děvčat a žen v aktivním věku, jsou větší ztráty krve způsobené menstruací. Během ní přicházejí ženy přibližně o 1,3 až 1,5 mg železa denně a jeho příjem v potravě nestačí pokrýt ztráty železa způsobené silnějším krvácením.

Nedostatečný přísun železa v potravě může být taktéž příčinou jeho absence u žen, které touží po štíhlé linii – odpovídají za něj přísné diety a nevyvážená nebo jednostranně orientovaná strava. Základem prevence jeho nedostatku je návrat k vyvážené stravě s dostatečným obsahem železa.

Kde se nachází nejvíce železa?
Zásobárnou železa jsou ořechy, mandle, kakao, dýňová a slunečnicová semena, celozrnné potraviny, pšeničné klíčky a otruby, zelená zelenina (salát, mangold, čekanka), ovoce (brusnice, ostružiny, meruňky, broskve, švestky, jahody, rybíz, fíky – i sušené), strouhaný kokos, luštěniny (sójové boby, hrášek, čočka), houby a jeho bohatým zdrojem jsou taktéž vaječný žloutek, vnitřnosti, kvalitní hovězí i drůbeží maso a železité minerálky.
Doplnění železa doporučí lékař až po potvrzení anémie na základě vyšetření krevního obrazu – sleduje a vyhodnocuje především hladinu hemoglobinu. Jaká je jej optimální hodnota? Normální obsah hemoglobinu v krvi je u žen 120 až 168 g/l a u mužů 135 až 175 g/l. Jak se při krevním rozboru zjistí hladina hemoglobinu nižší než 110 g/l, mluvíme o anémii. Za těžkou anémii se považuje stav, kdy hodnota hemoglobinu klesne pod 80 g/l. Tento stav však už vyžaduje transfúzi. 
Budete mít zájem:  Proteinové tyčinky nejsou ani zdaleka tak zdravé, jak se tváří

Anémie v těhotenství ohrožuje zdraví dítěte

Dostatečný příjem železa je nevyhnutelný také pro normální průběh těhotenství. V těle těhotných žen se tvoří větší množství krve, aby ní byla dostatečně zásobená placenta – železo je potřebné na zvýšení počtu červených krvinek matky pro transport kyslíku pro dítě i pro tvorbu krve dítěte.

Děťátko si tvoří zásoby železa na první měsíce života a tělo matky potřebuje rezervu také na pokrytí ztráty krve při porodu. V graviditě ženský organismus spotřebuje podstatně více železa než obvykle.

Přibližně polovina těhotných žen ho má však nedostatek! Dbát o dostatečný přísun železa se doporučuje už od začátku těhotenství, v druhé a třetí třetině těhotenství je potřebné jeho příjem zdvojnásobit. Jeho nedostatek totiž může zapříčinit chudokrevnost.

Rozvíjí se pozvolna a těhotná žena si nejvíce stěžuje na únavu, slabost a na to, že nemůže soustředěně vykonávat svoji práci. Je to důležitý varovný signál, který by žádná budoucí maminka neměla podcenit.

Nedostatek železa v období těhotenství může být příčinou neukončeného vývoje některých orgánů, nízké porodní hmotnosti novorozence a předčasného porodu. Optimální příjem železa pomáhá taktéž zmírňovat porodní křeče a bolesti a zlepšuje poporodní rekonvalescenci a hojení.

Riziková puberta

Anémie z nedostatku železa je poměrně častá také v pubertě, kdy se dětský organismus rychle vyvíjí, tělo se „vytahuje” do výšky a zásoby železa náhle přestanou postačovat.

Počátečním varováním pro rodiče můžu být i stížnosti učitelů na nepozornost dětí, zaspávání při vyučování, nebo naopak – na jejich zvýšenou neposlušnost.

Anemické děti jsou totiž často nervózní a ani při nejlepší vůli se nedokážou delší čas koncentrovat na učivo.

Když organismus dospívajícího člověka začne pociťovat nedostatek tohoto minerálu, v značné míře to závisí od stravy. Děti, které si kupují místo oběda sladkosti, smažené hranolky nebo sendviče, si přímo o tento problém koledují. Nevyhnutelná je v první řadě změna stravování.

O přísun železa by měli dbát taktéž dárcové krve a plazmy nebo sportovci, protože při růstu svalové hmoty se zvyšuje jeho spotřeba – prostřednictvím myoglobinu se podílí na zásobování organismu kyslíkem, využitelným při svalové činnosti. Doplňovat jeho hladinu by si měli hlavně sportovci s pravidelným aerobním tréninkem – běžci, fotbalisti, hokejisti, basketbalisti, cyklisti.

Prevence nedostatku železa

Jak vyplývá z předcházejících řádků, základem prevence nedostatku železa je vyvážená strava s dostatečným obsahem železa, v případě potřeby obohacena doplňky stravy s obsahem železa.

Suplementace železa, doplňkem stravy, přináší s sebou také často vedlejší efekt – železo může vyvolávat zácpu, ale hlavně je „těžký” pro žaludek a navíc také „hůře stravitelný” (trávicí systém přijme asi jen 1/10 z celé dávky). Proto je vhodné sáhnout po speciálních přípravcích, ze kterých se železo lépe vstřebává.

Takovým je například doplněk stravy Jamieson Železo 28 mg s vysoce vstřebatelným železem ve formě diglycinátu železnatého. Tým výzkumníků kanadské firmy Jamieson Laboratories Ltd.

, který se dlouhodobě zaobíral testováním organických forem železa, ohleduplnějších k žaludku, ho připravil s cílem zredukovat vedlejší účinky příjmu železa v prevenci anémie, jako jsou např. nevolnost, poruchy trávení, zácpa nebo průjem, tlaky v oblasti žaludku nebo kovová pachuť v ústech.

Klinické studie potvrdily, že jde o formu železa, která je v porovnání s jinými železnatými solemi o mnoho šetrnější k trávicímu systému.

Navíc vstřebávání železa trávicím traktem výzkumníci ulehčili obohacením přípravku o vitamíny B12, B2, kyselinu listovou a vitamín C, které vytvořením vhodného prostředí v trávicím traktu účinně napomáhají zvýšit biologickou dostupnost železa – a tím jeho využitelnost.

Vysoce efektivně tak podporují tvorbu nových životaschopných červených krvinek a tím prevenci anémie z nedostatku železa, která by mohla vést k oslabení imunity a snížit tak odolnost organismu vůči infekcím. U těhotných žen přítomnost kyseliny listové v tomto přípravku podporuje zároveň správný vývoj nervové soustavy dítěte a budoucí maminku chrání před rizikem potratu. Unikátním přípravkem je také Železo 35 mg s postupným uvolňováním na bázi glukonanu železnatého, který vykazuje taktéž výborné vlastnosti vstřebatelnosti železa. Díky jedinečnému složení tablet ve formě mikrokapslí vyrobených patentovanou technologií, umožňuje tělu doplnit si železo postupně během 9 hodin. Jeho výhodou je průběžné vstřebávání, což znásobuje jeho účinnost.

  • Denní potřeba železa
  • Adolescenti
  • – chlapci15 mg
  • – děvčata18 mg
  • Dospělí
  • – muži 19 až 51 let10 mg
  • –  ženy 19 až 51 let            15 mg
  • Ženy po menopauze           10 mg
  • Těhotné ženy                     30 mg
  • Kojící ženy15 mg

Víte, že …

… nápoje s kofeinem a tanin v černém čaji zabraňují vstřebávání železa a naopak vitamín C jeho vstřebávání výrazně podporuje.

… v případě, že železo a vitamín C dodáváme organismu formou doplňků stravy, je vhodné užívat železo současně s vitamínem C. Podpoříme tím využitelnost železa, jeho vstřebávání se zvýší až 5násobně.

… blokádu při vstřebávání železa představuje vápník – váže se se železem za vzniku solí.

… železo podporuje fagocytózu – pohlcování a zničení choroboplodných zárodků bílými krvinkami – neutrofily a makrofágy. Doporučuje se proto u lidí zvlášť náchylných na chřipku a nachlazení.

… deficit železa postihuje v Evropě asi 15 až 17 % žen. Nejčastěji udávanou příčinou jeho nedostatku je nepoměr mezi příjmem železa a jeho ztrátou, hlavně u žen se silným menstruačním krvácením.

 
 
Nedostatek hořčíku může způsobit potrat

Nedostatek hořčíku může způsobit potrat

Období těhotenství představuje zvýšené nároky na životní styl ženy, se kterým zcela přirozeně souvisí způsob stravování. Aby vývoj dítěte probíhal v pořádku, měla by žena v průběhu těhotenství výrazně navýšit zejména příjem hořčíku. Jeho nedostatek totiž zvyšuje riziko předčasného porodu či potratu.

Hořčík je pro funkci lidského organismu zcela nezbytný. Přináší uvolnění, pomáhá od bolestivého svalového napětí, je podstatný pro správnou činnost svalů a nervů. „V období těhotenství je hořčík jednou z klíčových látek.

Umožňuje správný vývoj plodu a má příznivý vliv na psychiku ženy.

Jelikož těhotné a kojící ženy patří do rizikové skupiny, měly by jeho hladinu v organismu pečlivě hlídat,“ vysvětlila Klára Minczinger, produktová manažerka společnosti, která se specializuje na výrobu doplňků stravy.

Kde najít hořčík? Zařaďte do jídelníčku játra

Hořčík můžete nalézt například v hovězích játrech, kukuřici či fazolích. Pokud těmto potravinám neholdujete, můžete zvolit formu vitamínových doplňků. Oblíbené jsou nápoje ze šumivých tablet či běžné tabletky.

Hořčík neboli magnesium je stopový prvek, který hraje jednu z hlavních rolí v procesu lidského metabolismu bílkovin, cukrů a tuků. Umožňuje aktivovat více než 300 enzymů v lidském těle a zabezpečuje správnou činnost hormonů.

Velice důležitá je jeho funkce v oblasti činnosti srdce, zabraňuje totiž poruchám srdečního rytmu. Účinkuje velmi příznivě na vysoký krevní tlak.

U těhotných žen, které mají problémy s poruchou trávicích procesů, může hořčík příznivě ovlivnit pravidelnost jejich stolice.

Když je hořčíku v těle naopak příliš

Ačkoliv je potrava na množství hořčíku relativně chudá a předpokládá se, že v důsledku zažitých stravovacích zvyklostí přijímají lidé pouze 60 –80 % jeho doporučené denní dávky, může v některých případech dojít k předávkování touto látkou.

Nadměrné množství hořčíku v těle se zpravidla projevuje ospalostí, průjmy, zvýšeným pocením a v krajním případě také poruchou srdečního rytmu. Za běžných okolností však riziko předávkování hořčíkem nevzniká.

V případě těhotných žen se jedná spíše jeho stálý nedostatek.

Nedostatek hořčíku se zpravidla projevuje poruchami nervové činnosti, které lze rozpoznat podle zvýšené dráždivosti až nepříjemných křečí. Mezi první příznaky nedostatku hořčíku například patří právě křeče v lýtku při ranním vstávání.

Zároveň může při jeho nedostatku docházet k nepravidelnosti srdeční činnosti a úzkostným stavům. V těhotenství může nedostatek způsobit například vrozené vady potomka. Zvyšuje se rovněž riziko potratu či předčasného porodu.

U těhotné ženy může nízká hladina hořčíku způsobit lámání nehtů, kazivost zubů či poruchu metabolismu tuků, bílkovin a cukrů.

Optimální dávkování

Denní spotřeba hořčíku se pro menší děti udává v přibližném množství 150 mg. Pro děti starší 8 let a mladistvé poté 200 až 250 mg a pro dospělého člověka 375 mg denně. Těhotenství patří mezi období, která jsou typická pro nedostatek hořčíku.

Uvádí se, že v jeho průběhu množství hořčíku v organismu klesá až o 10 %. U žen totiž dochází během těhotenství nejen ke zvýšené spotřebě hořčíku, ale rovněž k jeho častějšímu vylučování. Doporučená denní dávka se proto uvádí v rozmezí 350 – 400 mg.

Budete mít zájem:  Slováci utíkají z českých VŠ

Co bychom měli vědět o nedostatku hořčíku?

Diagnóza hypomagnezémie se obvykle zvažuje, když je obsahu hořčíku ve vašem těle menší než 1,8 miligramu na 1 litr krve.

Pokud se hypomagnezémie neléčí, může způsobit chronické zdravotní problémy a snížit hladinu vápníku a draslíku v těle.

Hořčík je minerál a elektrolyt, který má v těle řadu životně důležitých funkcí. Protože ho tělo neumí produkovat, musí být hořčík přijímán jako součást stravy.

Podle údajů Národního institutu zdraví (NIH) se odhaduje, že 50–60 % tělesného hořčíku je uloženo v kostech a méně než 1 % se nachází v krvi.

Příznaky

Lidé s mírnou hypomagnezémií nemusí mít žádné příznaky, ale mohou se objevit:

  • tiky v obličeji
  • slabost a vyčerpání
  • nevolnost a zvracení
  • změny osobnosti
  • chvění
  • velmi výrazné reflexy
  • zácpa

Větší nedostatek hořčíku může způsobit:

  • záchvaty
  • změny srdečního rytmu
  • svalové kontrakce

Příčiny

  • Hypomagnezémie může nastat v případě, že člověk ze své stravy nepřijímá dostatečné množství hořčíku.
  • K nedostatku hořčíku může vést také podvýživa, která je nejpravděpodobněji způsobena anorexií, bulimií nebo častým zvracením.
  • Další příčiny nedostatku hořčíku zahrnují:
  • Alkoholismus: Nadměrná konzumace alkoholu může způsobit, že tělo vyloučí více hořčíku, než je obvyklé.
  • Kojení a těhotenství: Tyto faktory zvyšují potřebu hořčíku.
  • Průjem: Lidé se souvisejícími nemocemi, jako je např. Crohnova choroba, jsou náchylnější k hypomagnezémii.
  • Cukrovka: Vysoká hladina glukózy v ledvinách může způsobit, že tělo vyloučí více hořčíku, než by mělo.
  • Věk: Čím je člověk straší, tím hůře hořčík vstřebává.
  • Selhání orgánů: Selhání orgánů, zejména ledvin, může způsobit, že tělo vylučuje příliš mnoho hořčíku.

Léčba

Pokud trpíte nedostatkem hořčíku je vhodné jej užívat jako doplněk stravy. Do svého jídelníčku můžete také zařadit potraviny, které hořčík obsahují.

Následující potraviny jsou bohaté na elektrolyty:

  • avokádo
  • hnědá rýže
  • ovesné vločky
  • mandle, arašídy a kešu
  • luštěniny

Tento článek vychází z www.medicalnewstoday.com, kde také naleznete více informací o tomto tématu. 

Zdroje:

  • Assadi, F. (2010, January). Hypomagnesemia: An evidence-based approach to clinical cases [Abstract]. Iranian Journal of Kidney Diseases, 4(1), 13–9https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20081299
  • Gommers, L. M. M., Hoenderop, J. G. J., Bindels, R. J. M., & de Baaij, J. H. F. (2016, January). Hypomagnesemia in type 2 diabetes: A vicious circle? Diabetes, 65(1), 3–13http://diabetes.diabetesjournals.org/content/65/1/3.long
  • Lewis, J. L., III. (n.d.). Hypomagnesemia (low level of magnesium in the blood)https://www.merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/electrolyte-balance/hypomagnesemia-low-level-of-magnesium-in-the-blood
  • Lewis, J. L., III. (2018, March). Hypomagnesemiahttps://www.merckmanuals.com/professional/endocrine-and-metabolic-disorders/electrolyte-disorders/hypomagnesemia
  • Magnesium. (2018, March 2)https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
  • Rosanoff, A., Weaver, C. M., & Rude, R. K. (2012, March). Suboptimal magnesium status in the United States: Are the health consequences underestimated? [Abstract]. Nutrition Reviews, 70(3), 153–164https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22364157

Výživa v těhotenství

Plánování těhotenství je jednou z nejhezčích etap lidského života. Nastávající maminka by měla upravit svoji životosprávu na zdravou a vytvořit nebo upevnit si zdravé návyky.

Samozřejmostí je pravidelný spánek a vyloučení kouření, alkoholu a drog. Pokud má budoucí maminka nějaké to kilo navíc, měla by svoji váhu upravit, protože tím zvyšuje pravděpodobnost úspěšného otěhotnění (početí).

Z hlediska stravování zcela stačí pravidelná pestrá strava (podobně jako u těhotných).

DOPORUČENÍ ČGPS (Česká gynekologická a porodnická společnost): Každá žena plánující těhotenství by měla minimálně jeden měsíc před otěhotněním doplňovat kyselinu listovou (foláty) v dávce 400 – 800 µg denně.

Správná výživa matky je během těhotenství velmi důležitá. Podporuje bezproblémový průběh těhotenství, zdravý a správný vývoj miminka, ale rovněž zdraví matky. Základem správné výživy v těhotenství je pravidelná a pestrá strava.

V první polovině těhotenství je nejdůležitější kvalita stravy matky, k zajištění správného příjmu látek nezbytných pro správný rozvoj miminka, a ve druhé polovině těhotenství se přidává i správné množství stravy matky pro růst miminka.

Pokud ve Vaší potravě schází dostatek ryb (doporučená denní dávka je 200-300 mg DHA, což odpovídá 2-4 rybím jídlům týdně), doporučujeme i v tomto období užívat produkt s DHA a jódem. Pokud ve vaší stravě schází dostatek ryb (2-4 hlavní jídla týdně) je vhodná suplementace DHA (kyselina dokosahexaenová) v dávce 250 mg denně.

DOPORUČENÍ ČGPS: Každá těhotná žena by měla alespoň po dobu prvních 3 měsíců těhotenství doplňovat kyselinu listovou (folát) v dávce 400 – 800 µg denně.

Výživové energetické požadavky v těhotenství

Tělo matky má zvýšené nároky na příjem živin (bílkovin, cukrů a tuků), aby mohlo zajistit správný rozvoj miminka a současně zdravý vývoj dělohy, placenty a plodové vody.

Na začátku těhotenství se doporučuje zvýšit energetický příjem z potravy o 150 kalorií denně, ke konci těhotenství již o 250 kalorií denně. Zvýšení váhy matky během těhotenství je normální a žádoucí. Průměrně to bývá 9 – 12 kg, avšak běžně existují přirozené odchylky.

U žen s vyšší „výchozí“ váhou může být váhový přírůstek menší, u velmi štíhlých žen větší.

Foláty (superfolin, kyselina listová, vitamin B9)

Foláty podporují rozvoj nervů a mozku děťátka a jsou důležité pro správný vývoj plodu, zejména nervového systému. Jejich nedostatek může způsobit vážné rozštěpové vady.

 I proto se kyselina listová v mnoha světových zemích včetně USA povinně přidává do mouky. Foláty jsou obsaženy v syrové listové zelenině (varem se znehodnocuje), jako je brokolice, špenát, kapusta apod.

, dále v luštěninách, vajíčkách a kvasnicích. Pestrou stravou lze získat denně nejvýše 200 μg folátů.

Dle doporučení ČGPS by každá žena měla doplňovat pestrou stravu kyselinou listovou (folátem) v dávce 400 – 800 μg denně!

DHA (kyselina dokosahexaenová, vyšší ω-3 nenasycená mastná kyselina)

DHA je nenasycená mastná kyselina obsažená ve větším množství pouze v tuku mořských ryb (losos, tuňák, sleď, makrela) a mořských řas. DHA je hlavním strukturálním lipidem mozku (tvoří až 97% omega-3 lipidů mozku) a očí (tvoří až 93% omega-3 lipidů v oku). Správný a dostatečný přísun DHA ve stravě matky (zejména ve 2. a 3.

trimestru a při kojení) je nezbytný pro rozvoj mozku a zraku vašeho miminka. Obvyklá strava nemusí dosahovat doporučené dávky (DDD odpovídá 2-4 rybím jídlům týdně). Výzkumy v posledních letech přitom naznačují, že se děti matek s nedostatečným přísunem DHA rodí častěji předčasně a jejich duševní rozvoj je zpomalený.

Pokud nekonzumujete dostatek rybích jídel, doporučujeme dodávání DHA v dávce 250 mg denně.

Jód

Jód patří k velmi důležitým prvkům pro zdravý vývoj člověka, je to nezastupitelný článek v endokrinním systému (hormony štítné žlázy a tím celý metabolismus). Vyskytuje se především v mořských rybách a řasách a v menším množství v různých druzích ovoce a mléčných výrobcích.

Vyrábějí se také některé jedlé soli s příměsí jódu. Všeobecně lze říci, že dostatečné množství jódu lze získat pestrou stravou, pro těhotné je nutná v tomto ohledu zvláštní pozornost.

Nedostatečný příjem jódu v těhotenství může vést k potratům a k mentálnímu poškození plodu, a proto doporučujeme jeho suplementaci.

Hořčík (magnézium)

Hořčík je nezbytný pro výstavbu kostí a je také obsažen v mateřském mléce, a proto jeho potřeba v těhotenství roste. V případě, že je příjem hořčíku v těhotenství nedostatečný, je tento deficit doplňován z kostních zásob matky. Při velkém nedostatku hořčíku může dojít i k tzv.

preeklampsii, eventuálně k dalším porodním komplikacím. Hořčík můžete získat hlavně z obilnin, vyskytuje se ve vodě i téměř všech potravinách. Vzhledem k jeho častým nízkým hladinám u těhotných doporučujeme od dvacátého týdne těhotenství až do porodu jeho pravidelnou suplementaci.

Magnesium citrát complex – magnézium s maximální biologickou dostupností vyvinuté speciálně pro těhotné.

Selen

Selen působí jako antioxidant chránící před účinky volných radikálů a zvyšuje činnost imunitního systému, současně se významně podílí na metabolismu tuků. Příznivě ovlivňuje činnost štítné žlázy a jater, zvyšuje plodnost, podporuje tvorbu testosteronu.

Dostatečné množství selenu v organismu také příznivě ovlivňuje vstřebávání hořčíku z potravin. Přítomnost selenu v organismu zmírňuje toxické účinky rtuti, olova, arsenu a kadmia.

Výskyt selenu v potravinách je velmi nerovnoměrný a je ovlivněn jeho obsahem v půdě (celá střední Evropa patří mezi chudší oblasti na výskyt selenu, takže u exponovaných jedinců – například těhotných – může snadno dojít k nedostatečným hladinám).

Nejvíce selenu je obsaženo v některých druzích ořechů, ve vnitřnostech, rybách a  mořských plodech. Jeho suplementaci, ideálně se zinkem a hořčíkem, doporučujeme.

Zinek

V lidském organismu má zinek důležitou úlohu jako součást velké řady enzymů. Dostatek zinku v potravinách je důležitý pro správnou činnost imunitního systému. Zinek podporuje hojení ran, tvorbu řady hormonů, léčbu zánětů a uchovávání inzulínu.

V dostatečném množství se zinek vyskytuje v potravinách bohatých na bílkoviny, zejména v hovězím, vepřovém a drůbežím mase, vejcích a mořských plodech. Mezi potraviny obsahující zinek patří také obilniny, fazole, sýry a ořechy, ale tyto přírodní zdroje poskytují zinek ve formě hůře přijatelné pro lidský organismus.

V těhotenství roste potřeba zinku a jeho normální hladiny jsou, spolu s hořčíkem a selenem, důležité pro normální porod. Jeho suplementaci doporučuje, ideálně s hořčíkem a selenem.

Budete mít zájem:  Těžké Ublížení Na Zdraví Trest?

Vápník (kalcium)

Během těhotenství dochází k významnému přesunu vápníku z těla matky do těla děťátka, aby byla zajištěna správná tvorba kostí a zubů. V prvních šesti měsících těhotenství tělo matky střádá vápník ve svých kostech, aby je pak v posledním trimestru – době největšího růstu děťátka – mohlo předat.

Zejména v tomto období (a ještě víc v období kojení) je velmi důležitý zvýšený přísun potravy s obsahem vápníku (mléko a mléčné produkty), jinak hrozí poškození zubů a řídnutí kostí matky. Přísun vápníku v běžné potravě je v Evropě dostatečný (doporučenou denní dávku získáte vypitím jednoho hrnku mléka), a proto je jeho paušální dodávání v doplňcích stravy zbytečné.

Pokud však nemůžete vápník přijímat v dostatečné míře v potravě, je na místě jeho suplementace.

Železo

Nároky na příjem železa v těhotenství stoupají, protože je nutné nejen k tvorbě červených krvinek děťátka, ale i ke zvýšené tvorbě červených krvinek matky. Železo je dostupné v běžné stravě (maso, ryby, vaječný žloutek, celozrnné produkty a zelenina).

Železo z rostlinných zdrojů se hůře vstřebává než železo živočišné a vstřebávání železa podporuje vitamin C.

Konzumace železa (nejen) u těhotných často vede k zácpě, a proto je jeho paušální dodávání v doplňcích stravy nevhodné (zbytečné zvyšování nitrobřišního tlaku je nebezpečné) – v indikovaných případech (zhruba 30% těhotných) je nutné železo dodat speciálním doplňkem stravy nebo lékem.

Plnohodnotná výživa je cestou k naběhaným kilometrům v těhotenství

Jste nadšená běžkyně, která plánuje miminko či už je v očekávání? Pokud jste se rozhodla pokračovat v těhotenství s běháním, je nezbytně nutné fyzickou zátěž vyvážit plnohodnotnou výživou, na kterou jsou v kombinaci těhotenství a běhání kladeny vysoké nároky a v žádném případě nesmí být opomíjeny.

Běhání v průběhu bezproblémového těhotenství může přinést mnoho výhod, mezi něž patří dosažení dobré nálady z pohybu, nepříliš velké váhové přírůstky, minimalizace některých nepříjemných projevů těhotenství, mezi které může patřit nevolnost, zácpa, únava, bolest zad, nespavost, stres, úzkost apod. Těchto výhod lze dosáhnout pouze za předpokladu, že své tělo budete zásobovat všemi nezbytnými vitamíny a složky potravy, které se při běhání rychleji spotřebovávají a kterých musí být v těhotenství dostatek pro matku i zatím nenarozené miminko.

První trimestr

V prvním trimestru je někdy obtížné dodržet optimální příjem všech nezbytných živin, protože nastávající matka může trpět nevolnostmi, nechutenstvím a odporem k některým druhům potravin.

V některých případech jsou tyto nevolnosti způsobeny prázdným žaludkem, je tedy vhodné jíst několikrát denně po malých dávkách a to i v případech, kdy žena trpí zažívacími problémy. Velmi důležité je doplňovat v těhotenství kyselinu listovou, jejíž nedostatek může způsobit rozštěpové vady u miminka.

Podle výzkumu optimální množství této kyseliny  není možné dostat do těla těhotné ženy běžnou stravou, proto se doporučuje tuto látku užívat v podobě tablet.

U těhotných běžkyň jsou nároky na dostatečnou a plnohodnotnou výživu ještě mnohem vyšší, proto je vhodné užívat kromě kyseliny listové i různé těhotenské vitamíny v podobě kapslí či tablet, které lze volně sehnat v kterékoliv lékárně. Těhotná žena by měla zvýšit svůj denní příjem folátu na 400 – 600 µg. Výborným potravinovým zdrojem je zelená listová zelenina, játra, ořechy, celozrnné výrobky.

Druhý a třetí trimestr

Ve druhém a třetím trimestru dochází k rychlejšímu růstu miminka a tudíž i ke zvýšeným nárokům na optimální výživu a dostatek vitamínů. Kromě dostatečného příjmu všech základních složek potravy (bílkoviny, tuky, sacharidy) a vitamínů je třeba dbát na vyšší spotřebu vápníku, vitamínu C a železa.

Vápník

Těhotná běžkyně by měla jíst alespoň tři porce jídel denně bohatých na tuto složku. Pokud ho žena nebude v těhotenství přijímat dostatek, bude tělo pro správný vývoj miminka vápník čerpat z jejích kostí.

Nízký příjem vápníku může tedy zapříčinit nedostatečně silné kosti, tudíž náchylnost ke zraněním a zlomeninám.

Denní doporučený příjem pro těhotné ženy se pohybuje v rozmezí 1200 – 1500 mg.

Železo

Jedním z nejčastějších problémů v těhotenství je nedostatek železa, který může způsobit únavu, slabost, dušnost, zácpu, bolesti hlavy, podrážděnost, bledost a v extrémních případech spontánní potrat, předčasný porod, odlučování placenty a zpomalení růstu plodu.

Jelikož těhotná běžkyně potřebuje dodávat několikanásobně více železa než před početím, až 24 mg/den.

Měla by si jeho dostatečný příjem důkladně hlídat a měla by tedy pravidelně přijímat potraviny bohaté na tuto složku, mezi které patří hovězí, vepřové a drůbeží maso, mořské ryby, celozrnné potraviny, luštěniny, ovoce, zeleninu, ořechy a sušené ovoce.

Pro správné vstřebání této složky není vhodné konzumovat výše uvedené potraviny ve stejnou dobu jako mléčné výrobky, protože vápník narušuje schopnost těla absorbovat železo. Pokud v průběhu těhotenství pochybujete o dostatečném příjmu těchto potravin, lze železo doplňovat i formou tablet.

Vitamín C

Tělo těhotné běžkyně si klade zvýšené nároky na spotřebu vitamínu C, který je tedy nutné dodávat v optimálním množství.

Vitamín C podporuje správnou funkci imunitního systému, je prospěšný v boji proti infekcím, pozitivně ovlivňuje hojení tkání a podporuje schopnost těla absorbovat železo. Jeho nedostatek může vést k oslabení imunitního systému a k celkové únavě organismu.

Vitamín C se vyskytuje především v ovoci a  zelenině, jako je růžičková kapusta, brokolice, zelí, květák, mrkev, cibule. Nejbohatším zdrojem je šípek a paprika.

Samozřejmostí je poslouchat své tělo a neodpírat si během těhotenství nic, na co máte chuť, protože tělo samo pozná výživový nedostatek a většinou vyšle varovný signál v podobě zvýšené chuti na danou potravinu, či výše zmíněnými příznaky z nedostatku. Důležité je také doplňovat tekutiny, dbát na odpočinek a nepřetěžovat se! Odměnou Vám budou naběhané kilometry v průběhu bezproblémového těhotenství a hlavně zdravé miminko!

Vápník+Hořčík instantní 400/200mg + Vitamin C 500mg

Vápník je nezbytný pro zdravý růst a udržení zdravých kostí a zubů a přispívá ke správné srážlivosti krve.

 Hořčík přispívá k správnému metabolismu pro tvorbu energie a správnému fungování svalů.

 Vitamin C přispívá k správnému fungování imunitního systému a regulaci hormonální činnosti.

Nápoj Cal-Mag je vyvážená kombinace dvou základních minerálů vápníku a hořčíku. Připravit tento nápoj je velmi jednoduché. Díky tekuté formě se látky rychle vstřebají.

Pomáhá při menstruačních křečích, problémech se spánkem, psychické nepohodě a mnoho jiných problémech. Navíc je obohacen o Vitamín C pro posílení imunity a účinku.

 Návod, jak připravit Cal-Mag najdete zde: https://www.youtube.com/watch?v=cGYIQTySEAI.

Čím vápník prospívá?

  • udržuje kosti pevné a zuby zdravé
  • snižuje riziko zlomenin a řídnutí kostí
  • snižuje riziko rakoviny tlustého střeva
  • zajišťuje pravidelnou srdeční činnost
  • pomáhá proti nespavosti a křečích (svalových, menstruačních)
  • podporuje zdravou regeneraci a činnost svalů apomáhá udržovat tělesnou váhu
  • přispívá ke správné srážlivosti krve a k látkové přeměně, která je důležitá pro tvorbu energie

Při přechodu (menopauze) u žen potřeba vápníku stoupá. Jeho nedostatek může způsobit podrážděnost, návaly horka, noční pocení, křeče v nohou, duševní depresi.

Během posledního týdne před menstruací má žena zvýšenou spotřebu vápníku, což způsobuje nervové napětí, podrážděnost a až duševní depresi. Kalcium a magnesium však musí být mimo toho ve správném poměru, jinak se v moči objeví ztráta jednoho z nich a opět vznikají podmínky pro vytvoření kamenů.

Při chronických bolestech může pomoci vápník, uplatní se i při menstruačních křečích. Vápník pomáhá dospívajícím, kteří trpí „růstovými bolestmi“.

Čím hořčík prospívá?

  • příznivě působí proti svalovým křečím
  • pomáhá spalovat tuk a uvolňuje energii
  • pomáhá při depresivních stavech
  • pomáhá zachovat správnou hladinu cholesterolu, udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí proti infarktu
  • působí proti předčasnému porodu a potratu
  • pomáhá při PMS (premenstruačním syndromu)
  • v kombinaci s vápníkem působí jako přirozený uklidňující prostředek
  • ulevuje od úporné bolesti v krku při angíně

Speciální doporučení:Pijete-li častěji alkohol, dbejte na dostatečný přívod hořčíku. Jste-li pravidelně po práci vyčerpaný, chybí vám pravděpodobně dostatek hořčíku.

Ženy užívající antikoncepční pilulky nebo estrogen by měly také přijímat více hořčíku. Trpíte-li diabetem komplikovaným navíc rezistencí na inzulín, pak hojnost hořčíku ve stravě vám pomůže snižovat krevní tlak.

Hořčík samotný může vyvolat průjem, proto ho užívejte v kombinaci s vápníkem nebo multivitaminovým doplňkem.

Čím Vitamin C prospívá?

  • výrazně podporuje tvorbu kolagenu
  • přispívá k normální psychice
  • stimuluje imunitní systém v průběhu virových a bakteriálních infekcí k větším výkonům
  • snižuje krevní tlak a cholesterol a brání oxidaci škodlivého LDL cholesterolu na ještě více nepříznivou formu
  • přispívá ke snadnějšímu hojení ran a popálenin
  • zvyšuje ochranu proti nádorovému bujení
  • snižuje sklon k alergických reakcím
  • prodlužuje lidský život tím, že brání zaniknout bílkovinným buňkám
  • pomáhá při léčení nachlazení

(Zdroje: Knihy od Adelle Davis a Earl Mindell)

Pro ještě lepší účinek doporučujeme dokoupit tyto produkty: Vitamin A, Železo, B-komplex, Vitamin D

Výživové hodnoty:  V 2 čaj.lžících (7g)   % RHP*
Vápník 400 mg 50 %
Hořčík 200 mg 53,3 %
Vitamin C 500 mg 625 %
  • *   Referenční hodnota příjmu
  • ** Referenční hodnota příjmu není stanovená
  • Složení: prášek – kyselina citronová, citronový prášek

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector