Naučte se grilovat jako mistři

ReceptyOnLine / Škola vaření / Grilujeme, opékáme, rožníme

Ugrilujte si pravý Anglický Mixed grill, králíka či krůtu! Zde se naučíte grilovat maso či zeleninu tak, že se stanete rázem mistry grilu ve svém okolí.

Naučte se grilovat jako mistři

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

Naučte se grilovat jako mistři

Americké barbecue je také stále oblíbenější i u nás. Výraz barbecue pochází z francouzštiny.

Byli to právě francouzští lovci nebo bukanýři, kteří napichovali celá zvířata na rožeň od ,,barby“, neboli od vousů, až po ,,que“ po ocas.

Spojením těchto dvou slov vznikl výraz barbecue a dnes je tento výraz používán téměř po celém světě. A jaký je tedy rozdíl mezi barbecue grilováním a tom našem? ….

Naučte se grilovat jako mistři

Anglický mixed grill se obvykle skládá ze skopové kýty, skopové ledvinky, klobásy, slaniny, hlaviček žampiónů a koleček rajčat. Někdy se podávají také játra.

Naučte se grilovat jako mistři

Zdá se, že grilování není žádná věda. Opak je pravdou. Abyste namísto černého uhlíku dosáhli dokonalého výsledku, je třeba dodržovat správný postup. Sepsali jsme pro vás pár praktických grilovacích rad.

Naučte se grilovat jako mistři

Čerstvý kus ryby má mít při koupi fialové žábry, filety musí být tuhé, nesmí se do nich zabořit prst. To platí pro ryby kupované.

Rybáři to mají trochu jednodušší, rybu si chytnou a tak mají čerstvost zaručenou, pokud tedy jejich rodina nedostane chuť na nějakou tu mořskou potvůrku.

A co se zamraženými rybami? Ty se již moc na gril nehodí, jen jako nouzovka! Grilujte raději čerstvé, jen chlazené ryby. Článek nám poskytl rybářský web rybarskyrozcestnik.cz

Naučte se grilovat jako mistři

Grilování na venkovním rožni je oblíbenou zábavou lidí již mnoho století. Vždyť dříve opékání masa byla jedna z mála možností, jak tepelně maso upravit a to že se grilování v dnešní době stává hitem odpoledních posezení v kruhu přátel a rodiny je vlastně jen přirozený návrat lidí k tradičním kuchařským postupům našich předků.

Naučte se grilovat jako mistři

Králičí maso je dietní, chutné, ale trochu sušší. Při pečení, kdy maso podléváme omáčkou, nám tato vlastnost nevadí, ale při úpravě králičího masa grilováním si musíme pomoci špikováním.

Naučte se grilovat jako mistři

Ugrilujte sobě i svým přátelům fantastický vepřový či kuřecí špíz. Pokud si dobře přečtete následující řádky a budete se jimi držet při vašem grilovacím večírku, sklidíte velké ovace a stanete se rázem mistry grilu ve svém okolí.

Naučte se grilovat jako mistři

Opravdu dobře ugrilovat sele, není zase taková věda, jak to vypadá na začátku, je však potřeba dodržet některá základní pravidla.

Naučte se grilovat jako mistři

Grilování kýty je dnes moderní i přesto, že právě maso z kýty je velmi suché a vyžaduje pracnější přípravu, aby nám u ohně chutnalo.

Bez napíchání (naložení) a prošpikování kýtu raději ani negrilujte, budete zklamaní, pak dejte přednost kuřeti a nebo vepřovému špízu.

Jestli se ale pustíte do naložení kýty a důkladně ji prošpikujete slaninou, popřípadě kořenovou zeleninou, vaše mlsné jazýčky skvěle ukojíte.

Článek o grilování hub umístěný v kategorii Škola vaření – příprava hub v kuchyni.

Maso z hovězího je skvělé jak na pečení, dušení, tak samozřejmě fantasticky chutná připravené na grilu. V tomto článku si povíme, jak se dělí a které části hověziny můžeme připravovat grilováním. Také trochu naťukneme další „maličkosti“, které jsou důležité pro grilování hovězího masa, jako například, jak maso dochucujeme, jakým kořením, zda je nutné ho před samotnou úpravou naložit …

Krůta je sice poměrně nevzhledné stvoření, ale v kuchyni najde krůtí maso široké upotřebení. No a na grilu? Pokud se umí dobře naložit, je skvělá! Co kraj, to jiný způsob úpravy a my Vám tady přiblížíme, jak se krůta upravuje ve Východních Čechách.

Grilování ryb je disciplína, která vyžaduje určité znalosti, aby jste dosáhli tíženého efektu, připravit si chutnou, pěkně dozlatova ugrilovanou a hlavně nevysušenou rybu. I když se dá grilovat téměř každá vodní potvůrka, nejchutnější jsou ryby, které mají mastnější maso. Jedna z představitelů této kategorie je právě makrela.

Právě ovoce potvrzuje fakt, že se dá vlastně grilovat téměř vše. Grilované ovoce může být skvělou tečkou a pamlskem na závěr grilování, nebo i alternativou pro vegetariány, či lidi s vrozenou nedůvěrou k pečenému masu. A nezapomeňme na děti, ty grilované ovoce milují!

Grilované klobásy či párky patří neodmyslitelně k české tradiční grilovačce. Oblibu získali nejen díky své rychlé a jednoduché přípravě, ale i proto, že voňavé uzeniny přímo z grilu chutnají prostě báječně. Grilovat můžeme jak klobásky, tak i tenké párky, ovšem každá z těchto uzenin vyžaduje to své.

Vepřové je kompromis mezi jemným kuřecím masíčkem, to je však příliš křehké a hovězím, které je výrazné chuti, ale často tužší a především v dnešní době nesmyslně předražené. Vepřové maso je přitom šťavnaté a na grilu chutná skvěle.

Zelenina je skvělá příloha k masům nebo i chutný hlavní chod. V tomto článku si povíme, jak ji upravit na grilu.

Češi milují grilování. Je to příležitost sejít se s rodinou i přáteli, užít si pobyt na čerstvém vzduchu a samozřejmě dát si skvělé jídlo provoněné ohněm. Nevadí, že nemáte vlastní zahradu nebo terasu.

V poslední době se množí veřejná grilovací místa v městských parcích, takže grilovat může opravdu každý. I když grilování není žádná atomová věda, je třeba dodržovat základní pravidla, a především dbát na kvalitní suroviny.

Přinášíme proto malý návod, co a jak na gril.

Grilovací sezóna startuje! Pro 15 % Čechů, kteří pravidelně grilují, začíná dokonce již v dubnu. Spolu s jarním počasím se do domácností vrací také zábava u rozpáleného grilu. Hned třetina grilovacích nadšenců jej přitom v sezóně rozžhaví alespoň jednou týdně.

Víte ale, které potraviny dávají Češi na gril nejčastěji? Podle výzkumu agentury MÉDEA RESEARCH jsou to masové steaky, ryby, zelenina a sýry. Teprve po nich se v žebříčku umístily klasické uzeniny. Více než polovina lidí, kteří grilují, griluje sýry (konkrétně 56 %).

V drtivé většině případů se přitom jedná o hermelín (82 %). Pro grilování hermelínu zároveň platí, že Češi rádi využívají již hotové sady.

Nejznámější je Sedlčanský Hermelín na gril (zdroj: GfK), který obsahuje nejen sýry vhodné pro úpravu při vysokých teplotách, ale i vhodné koření a omáčky.

Díky této aplikaci se z vás stanou mistři grilování

Po vydatném dni plného cestování či užívání si někde u vody málokomu nevyhládne. Pocit hladu můžete v létě nejlépe zahnat jen jedním jediným způsobem – pořádnou grilovačkou. Bohužel, ne vždycky se maso či jiné ingredience podaří na grilu správně udělat. Někdy je maso nepropečené, jindy se zase může stát, že se lehce připálí.

Abyste si byli jistí, že steak na grilu uděláte perfektně, tak potřebujete znát několik základních věcí. Jak široký steak je, na kolik stupňů byste ho měli dělat, a jak dlouho ho na grilu nechat.

Se všemi těmito údaji vám může pomoci aplikace GrillTime, která se stará o to, abyste veškeré ingredience na vašem grilu vytáhli včas a na nic nezapomněli.

Rozhraní aplikace GrillTime je velice jednoduché. Po spuštění se vám zobrazí pouze černá obrazovka, která čeká na to, až ji zaplníte jídlem, které chcete na grilu udělat. Klikněte proto v pravém horním rohu na ikonu „+“ a zvolte si jídlo, které budete pokládat na gril. Pro příklad si zvolíme například klasický steak.

V tomto případě musíte do aplikace zadat alespoň přibližnou tloušťku masa a způsob, jakým způsobem chcete maso zhotovit, tzn. Rare, Medium Rare, Medium, Medium Well a Well Done. Po nastavení se vám níže v bílém poli objeví instrukce, pomocí kterých se stačí při grilování řídit. Teplota, čas, otočení steaku, či doba, po kterou byste jej měli nechat „odpočinout“.

Jakmile budete mít nastudováno, tak dole klikněte na tlačítko Add Timer.

Naučte se grilovat jako mistři grilltime_aplikace2 Naučte se grilovat jako mistři grilltime_aplikace3 Naučte se grilovat jako mistři grilltime_aplikace4 Naučte se grilovat jako mistři grilltime_aplikace5 Naučte se grilovat jako mistři grilltime_aplikace6 Naučte se grilovat jako mistři grilltime_aplikace1 Vstoupit do galerie

Tímto způsobem si přidejte na váš virtuální gril všechny ingredience, které se chystáte dělat. Jakmile budete mít vše přidáno, tak stačí spustit časomíru. Pokud jste náhodou zapomněli, jakým způsobem jste měli nějaký pokrm udělat, tak si jej samozřejmě rozklikněte a postup si připomeňte.

Budete mít zájem:  Ověření bezpečnosti alkoholu zdarma jen u podezřelých lihovin

Abyste dosáhli co možná nejlepšího výsledku, tak byste měli čas dodržovat co možná nejvíce přesně. V tom vám pomohou upozornění, které vám GrillTime zašle vždy, když je třeba otočit maso, anebo jej z grilu sundat.

Nezapomeňte si tedy na vašem iPhonu aktivovat zvonění, popřípadě můžete k zobrazení oznámení využít také Apple Watch.

Osobně jsem se delší dobu pral s tím, jakým způsobem udělat maso tak, aby všem chutnalo, a aby bylo jednoduše podle mých představ. Dlouhou dobu se mi to nedařilo, avšak s aplikací GrillTime jsem snad poprvé v životě slavil úspěch. Nejvíce se mi líbí jednoduchost aplikace. Zadáte si, co a jak chcete udělat, a ta vám ihned v několika slovech řekne, jak na to.

Nemusíte zbytečně nikde číst složité postupy k přípravě a vše zvládnete hravě během několika sekund. Na případné otočení steaku vás upozorní notifikace na iPhonu či na jablečných hodinkách, tudíž se vám ani v nepozornosti nestane, že byste maso připálili. GrillTime sice stojí na App Storu 49 korun, avšak myslím si, že se rozhodně vyplatí.

Raději obětovat padesátikorunu, než poté vyhodit připálený steak za několik stovek do koše.

[appbox appstore 420843713]

Naučte se grilovat jako mistři Zdroj: AppStore

Buďte mistrem grilování: vše, co o grilu potřebujete vědět

S výběrem grilu je to skoro stejně ošemetné, jako s výběrem auta. Je potřeba zvážit poměr cena výkon, výdrž, spotřeba.

Než dospějete k rozhodnutí, jaký gril vybrat a následně jaký gril koupit, musíte zvážit hodně faktorů. Na začátku si musíte ujasnit pár parametrů, díky kterým přijdete na to, jaký je nejlepší gril pod sluncem.

Pro každého je totiž nejlepší něco jiného. Nechte si od nás poradit, jaký zahradní gril je pro vás ten pravý.

Jako první si zodpovězte pět základních otázek. Kolik chcete do koupě investovat, pro jak početné skupinky hostů chcete připravovat jídlo, kde chcete jídlo připravovat, jak velký gril si můžete dovolit a jak jednoduché si to vlastně celé představujete.

Odpovědi na tyto otázky vás totiž velmi rychle nasměrují k vašemu vysněnému grilu. Protože velikost a uskladnění jsou skoro stejně podstatné věci, jako to, na co gril pojede nebo jaký typ jídel na něm budete rádi připravovat.

A to, že elektrický nebo plynový gril zprovozníte mnohem rychleji, než kdybyste museli roztopit gril na uhlí, to je snad jasné každému.

Mrkněte, jaké máte možnosti. Pro každého máme něco a i ten, kdo se v kuchyni běžně moc neohřeje, se může stát králem grilování. Protože je to úplně jiná disciplína, než obyčejné vaření. Je to totiž druh velmi delikátního umění a na trhu se nabízí kousky do každé rodiny.

Nemusíte mít zrovna rodinu, aby se vám hodil gril, to je jasné, ale jakmile ho budete mít, uvidíte, že i to nejvzdálenější příbuzenstvo k vám bude jezdit mnohem častěji. Jakmile se zvýšil zájem o tento typ úpravy pokrmů, výrobci neváhali a začali vymýšlet ty nejvychytanější verze grilů.

Některé jídlo téměř ugrilují samy a na vás je jen maso obracet. Jiné vyžadují trošku vaší péče a schopností.

Záleží jen na vás, jestli chcete flákotu na gril plesknout a jít si během přípravy posedět nebo jestli patříte k lidem, kteří si u toho rádi postojí a celý proces dozorují, aby se pak nechali plácat po zádech za to, jak neuvěřitelně dobře jídlo připravili. S námi svou pravou podstatu hned objevíte!

Jaký elektrický gril vybrat?

Začněme tedy od toho nejjednoduššího. A tím je bezpochyby na tomto poli gril elektrický. Jaký elektrický gril vybrat? První se zaměřte na rozměr.

Na balkon volte menší, na zahradu klidně větší, dělají se v různých velikostech. Největší výhoda, kterou vám elektrický gril nabídne, je to, jak snadno jej “rozpálíte”.

Rozpálíte ho vlastně jedním pohybem, když strčíte šňůru do zásuvky. Žádný nepořádek, žádná námaha.

Zpozornět ale musíte ve chvíli, kdy se rozhodujete, zda si vybrat elektrický nebo kontaktní gril, případně zvažte, jaký kontaktní gril chcete. Na vysvětlenou – elektrické kousky mají zpravidla zabudovanou topnou spirálu, která je umístěná pod grilovacím roštem.

V podstatě má tedy elektrický gril blíže ke klasickému, který funguje třeba na uhlí. Oproti tomu kontaktní elektrické grily se dají, tím jak fungují, přirovnat například k pánvím nebo toustovačům. Princip, na kterém fungují, je od klasických grilů velmi odlišný.

 Je totiž rozdíl, zda jídlo připravujete na roštu nebo na teflonové ploše. Sami musíte posoudit, co od svého grilu očekáváte. Plocha může být hladká nebo vroubkovaná. Výhodou kontaktních grilů je, že se dají skvěle využít v interiérech.

Výhodou těch elektrických je pak to, že máte maso nebo zeleninu jako z jakéhokoliv jiného grilu, jen je celý proces urychlený tím, že se mašina zapojí do elektřiny a jídlo se začne dělat ve vteřině.

Největší klasik všech dob – gril na uhlí

Pokud milujete grilování, kvůli nenapodobitelné kouřové chuti, kterou vám vykouzlí jedině dřevěné uhlí, nemáte co řešit. Musíte si zkrátka vybrat gril na dřevěné uhlí.

Přestože jsou dneska jednodušší nástroje, díky kterým můžete také velmi chutně grilovat, někdo se prostě staré klasiky neumí vzdát. Ono totiž takové grilování v kotlíkovém grilu, jak se jim často říká, protože mají tvar kotlíku, má opravdu něco do sebe.

Abyste si ale opravdu měli na čem pochutnat, musíte vědět, jak grilovat na uhlí a hlavně, jak správně rozpálit gril. Nebo jak správně zapálit gril a nezapálit nic dalšího.

Základem je stabilita. Ta vám sice nepomůže gril zapálit, ale vyhnete se zapálení zahrady nebo posezení. Je opravdu důležité na toto dbát a nezapomínat, že manipulujete s opravdu žhavými oharky a mohlo by dojít ke zranění. Stabilní a pevný gril vám bezpečnost zaručí.

K rozpálení doporučujeme jednoznačně podpalovače, díky kterým se rychleji dostanete ke grilování. Když k němu tedy rovnou přejdeme, zaměřte se při výběru na typ roštu. Nejkvalitnější materiál je litina, které celkem šlape na paty ocel, jejíž povrch je potažen niklem.

Pokud máte možnost, zkuste se vyhnout pochromované oceli a také roštům bez povrchové úpravy. Typ roštu se totiž projeví na chuti masa.

A co dalšího se projeví na chuti masa? Lidé stále věří, že je to typ paliva nebo chcete-li – druh dřeva. Vedou se debaty o tom, které dřevo na chuť v grilu vyhrává.

Dřevo jako takové už ale moc nefrčí, velmi rychle shoří a potom celý večer neděláte nic jiného, než že přikládáte.

Vsaďte proto raději na brikety, které hoří dlouho, na dřevěné uhlí z tvrdého dřeva, pokud trváte na tom, že musíte grilovat na dřevě anebo – a to vám doporučíme s klidným svědomím – klidně věřte obyčejnému dřevěnému uhlí.

 

Naučte se grilovat jako mistři

Když grilujete na běžném roštu, velmi často na mase vzniká černý film a maso vsakuje výpary, které se vytváří, když tuk odkapává na rozpálenou plochu. A protože to není považováno za příliš zdravé, snažíme se tomu vyhnout. Když se naučíte, jak grilovat na kameni, strach, že pokrmy nebudou zdravé, vás hned opustí! Většinou se využívají přírodní lávové nebo žulové kameny.

Lávové kameny jsou čím dál oblíbenější. Máte dvě možnosti, jak grilovat na lávovém grilu. Buďto si můžete pořídit přímo gril, jehož plocha pro přípravu pokrmů jako taková je tvořena právě přírodním lávovým kamenem.

Nebo vám můžeme poradit, jak grilovat na lávových kamenech, které se umísťují na rošt běžného grilu, který už používáte. Jde to totiž velmi snadno! Největší výhodou je, že máte k dispozici oba typy – ten s roštem i ten kamenný. Kámen jen šoupnete na rošt a pozvolna nahřejete.

Pokud nezabírá celou plochu roštu, můžete zároveň používat obě části a každý dostane v rychlosti svůj vysněný kousek.  

Obě možnosti – kamenný gril i grilovací kámen, který umístíte na rošt  – jsou velmi populární a právě na nich připravíte naprosto cokoliv. I to, co by vám skrze obyčejný rošt propadlo a bylo nenávratně ztraceno! Bojují mezi sebou dva typy kamenů. Výborný je také žulový kámen.

Jak grilovat na žulovém kameni pochopí naprosto každý, je to s ním stejné jako s lávovým, ale opět musíte dbát na pomalé rozehřátí kamene. Žula má totiž větší tendenci praskat. U obou typů pak musíte dávat pozor na teplotní šoky.

Přestože se kameny velmi dobře udržují, pokud je rychle rozpálíte nebo naopak rychle schladíte, máte po legraci – kámen totiž okamžitě praská.

Budete mít zájem:  Pánové, nebojte se mluvit o své erekci s odborníky – pomohou vám

Plynový gril

Už jsme zmiňovali, že největší klasika všech klasik je gril na uhlí. Za tím si samozřejmě stojíme, ale to neznamená, že se jedná o typ nejoblíbenější. S příchodem plynových grilů totiž nastala revoluce, a tak se možná stálicí stanou časem ty plynové.

Přiznejme si, kdo by si nechtěl jakoukoliv práci usnadnit. A když se naučíte, jak správně grilovat na plynovém grilu, bude to pro vás tou nejsnadnější činností na světě.

 I když může být plynový zahradní gril oproti ostatním variantám poměrně dražší záležitost, rozhodně této investice nebudete v budoucnu litovat.

Přestože plynový gril vzbuzuje respekt, protože s plynem bývají občas trable, u grilů zatím nemůžeme najít nic, z čeho byste měli mít strach. Naopak. Vypadá to, že by ho v podstatě dokázalo obsluhovat i dítě. A ještě by udělalo ten nejlepší medium rare steak na světě. Hned vám vysvětlíme, jak by to dokázalo, první se ale podívejte jaký plynový gril si můžete vybrat. 

Aby pro vás grilování v plynovém grilu bylo opravdu co nejjednodušší, musí mít kousek, který si pořídíte, samozřejmě hořáky, na kterých se bude jídlo připravovat. Nejčastěji jsou k dispozici dva až tři a jeden boční.

Ty mají každý svůj vlastní spouštěč, a proto můžete někdy používat pouze jeden hořák a někdy klidně všechny zároveň. Což je zkrátka geniální, pokud někdy chystáte jídlo pro deset lidí a jindy zase jen pro dva.

A aby hořáky fungovaly, jak mají, musíte regulovat, jakou vytváří teplotu. Na to je nejlepší teploměr, který je zabudovaný ve víku. A když už jsme u víka, tak i to je samozřejmě velmi důležité.

Jsou totiž pokrmy, které není snadné otáčet, případně takové, které potřebují teplo přijímat ze všech stran – tedy musíte je grilovat nepřímo. Právě to vám umožní prostorné víko.

Mezi další důležité věci patří odkládací plocha. Vybírejte takovou, která bude dostatečně velká. Rošt – sáhněte po litinovém, nerezovém nebo po ocelovém, který je potažený niklem. A aby byla jednoduchá také manipulace s grilem, vyberte si takový, který bude mít kvalitní pojízdnou konstrukci.

Na bezpečnost přece jen dbejte

Vtipy o tom, že i malé dítě ví, jak připravit jídlo na plynu, jsou na místě jen do té doby, dokud nad sebou bude mít dozor dospělých. Nicméně, přesně tato představa, jak vám i prcek dokáže naservírovat výborný steak, přesně vystihuje jednoduchost přípravy pokrmů.

Největší výhoda těchto grilů je totiž to, že je rozpálíte stisknutím knoflíku a okamžitě můžete začít! Teploměr vám vždycky přesně ukáže, s jakou teplotou máte co do činění a když máte navíc k dispozici časovač, nemůžete se stát, že by se dílo nepodařilo.

Čemu ale musíte věnovat zvýšenou pozornost, tak tím je připojení plynového grilu. Ideální je plynová bomba pro 5 kg plynu. Je totiž skladná a dá se umístit do podvozku grilu. Připojení lahví se liší podle typu grilu, nicméně zpravidla je bomba připojená hadicí.

Prodejci však vždy přikládají podrobný návod, podle kterého připojíte bambu bez mrknutí oka.

Samoukům a samozvaným stavitelům se dneska hodně fandí. DIY techniky jsou neuvěřitelně populární, protože v nás probouzejí vlastnosti, které nám byly předány od našich předků.

Ti si uměli poradit se vším. Co bylo třeba si vyrobili, sehnali, vypěstovali a není důvod, abychom v sobě my tyto schopnosti potlačovali. Máme je totiž všichni.

A proto každý snadno dokáže rozlousknout návod na stavbu grilu.

Možností, jak postavit gril, existuje celá řada. Nejjednodušší je postavit ten, co si vybalíte z krabice. Ale to vlastně mluvíme spíš o skládání, než o stavbě grilu. Takový kompromis na půli cesty vám trh nabízí ve formě, řekněme, polotovarů.

S těmi to většinou funguje tak, že dostanete určité části (rošt, obvodové plechy, atd.) a zakomponujete je do vyzděné části grilu, kterou jste vybudovali na zahradě.

Pokud ale chcete vybudovat naprosto všechny části a pustit se do toho od píky, připravte se na to, že si vás čeká spousta práce.

Základy jsou základ

Když přemýšlíte nad tím, jak udělat gril, musíte zvážit také to, jaké by měl mít funkce. Může vás totiž zajímat buď jak postavit zahradní gril, a nebo – a to už bude stavění pro pokročilé – jak postavit gril s udírnou.

Ať tak či tak, u stavby po domácku musíte počítat s tím, že na začátku si trošku zakopete. U staveb jakéhokoliv typu je potřeba, aby byly základy v takové hloubce, která nezamrzá. Mluvíme tedy zhruba o 60–80 centimetrů hluboké jámě, kterou musíte před stavbou vykopat.

Jámu vysypejte štěrkem a vybetonujte. Tadá, základy máte a pusťte se do samotné stavby.

Cihly potřebujete dvojího typu

U stavby není vůbec k zahození sehnat si nějaký projekt. Můžete oslovit odborníka nebo klidně někoho, kdo už má zahradní krb postavený a plán se mu osvědčil. V každém případě si všechno pořádně naměřte a aspoň trošku načrtněte. Usnadníte si nákup materiálu a budete mít také jasnou vizi.

Jestli už jste v tomto bodě, už se do toho můžete pustit. Pečlivě vyberte druh cihel, ideální jsou mrazuvzdorné lícové cihly, aby vám gril přes zimu nepopraskal. Materiál závisí na tom, jaký si přejete dekor. Myslete ale na to, že je dobré použít dva druhy cihel.

Jedním z nich budou cihly šamotové, kterým nevadí, když přijdou do styku s vysokou teplotou. Těmi vyzděte vnitřní části krbu (grilu), ve kterých bude opravdu vysoká teplota. Abyste je spojili dostatečně odolným  materiálem, opět zkuste šamot neboli tzv. šamotovou směs.

Malta na spárování může být běžná, ale během tohoto procesu ji pečlivě utírejte, aby byl krb vzhledově pěkný.

S komínem nebo bez

Tipy na letní grilování od mistrů kuchařů + recepty na grilované ryby

Krásné počasí nám umožňuje to, co my Češi naprosto milujeme! Grilování s rodinou nebo s přáteli, kdy si užíváme šťavnaté maso z grilu a zapíjeme jej něčím dobře vychlazeným.

Ať už si budete užívat grilovaní pod pergolou, pod markýzou nebo pod širým nebem, přejeme vám, abyste si jej maximálně užili.

Věříme, že se vám budou hodit následující tipy, které jsme si pro vás připravili ve spolupráci s mistry kuchaři z Chefparade, a že vyzkoušíte některý z receptů na lehké, ale chutné ryby na grilu. Jsou vynikající!

Hledáte rovnou recepty?

Popovídali jsme si s panem Marcelem Vargaeštokem, který je zakladatelem společnosti Chefparade s.r.o. .

Pane Vargaestoku, představte Chefparade čtenářům našeho blogu. V čem je Vaše škola vaření jedinečná? Co dalšího ještě nabízíte?

O kvalitách naší školy vaření Chefparade nejlépe svědčí více než 110 000 spokojených a vracejících se účastníků našich kurzů. Za deset let jsme se stali tou největší školou vaření v Čechách a nasbírali jsme spoustu zkušeností, díky kterým kurzy můžeme dělat lépe, než “mladší” konkurence.

Zároveň se spoléháme na kvalitní kuchaře, kteří nejen že umí dobře vařit i učit, ale také všichni dokáží na kurzech vytvořit skvělou atmosféru, která k jídlu i vaření patří. Chefshop, náš e-shop, původně vznikl právě na žádost našich návštěvníků, kteří nemohli sehnat exotické ingredience v mnoha částech ČR.

Od té doby se však rozrostl a v současnosti je jedním z nejvyhledávanějších míst pro nákup exotických ingrediencí, nádobí a pomůcek na vaření, kuchyňských spotřebičů a grilů na českém internetu. Grily Weber a LotusGrill si můžete prohlédnout i do našeho showroomu.

Zároveň již osmým rokem pořádáme tak trochu jiný food festival Foodparade, který se oproti ostatním liší nejenom kvalitou restaurací a úrovní stolování, ale také úžasnou atmosférou zahrad Trojského zámku.

Festival Foodparade 

Kromě toho plánujeme otevřít novou část školy vaření na Statku za Prahou, kde by se konaly teambuildingy zaměřené na vaření a grilování od základů – Upečení vlastního pečiva v pekárně, výroba sýrů, domácích chilli omáček a to vše v krásném rustikálním prostředí renovovaného statku.

Budete mít zájem:  Lidé už nechtějí knihy ani za pět korun. Blíží se konec antikvariátů?

Sešli jsme se, protože je tu konečně čas grilování. 🙂  Vnímáte nějaké nové trendy co se týče vybavení i receptů samotných?

Grilování je po hokeji druhým národním sportem 🙂 Češi grilování milují a grilují poměrně často. V poslední době vidíme několik trendů. Co se receptů týká, lidé konečně začínají experimentovat s exotickými kuchyněmi i netradičními potravinami.

Už to není jen klasická krkovice a klobásy, ale například Asií inspirované pokrmy a také ryby. Co se grilů samotných týká, existují zhruba 3 typy lidí. Jedni, kteří za gril nechtějí utrácet moc peněz a stačí jim nějaký malý na uhlí.

Druzí, kteří vědí, že gril ve většině případů vydrží celý život a jedná se tak o dobrou investici, a ti neváhají rok od roku ve větší míře zaplatit za opravdovou kvalitu.

A nakonec je tu malá, ale stále rostoucí skupina lidí, kteří chtějí grilovat kdykoliv a kdekoliv a proto dávají přednost grilům přenosným, jako třeba designové LotusGrill grily.

Doporučujete pro grilování uhlí, dřevo nebo třeba brikety? Jaký vliv má surovina na podpal na výslednou chuť pokrmu z grilu?

My doporučujeme plyn! Ale to hlavně proto, že grilování na plynu je neuvěřitelně pohodlné. Pokud si máme vybrat mezi uhlím a briketami, pak bychom volili uhlí, protože v něm bývá menší podíl popela a lépe hoří.

Jaký olej byste doporučil pro grilování?

Na marinování používáme buď klasický slunečnicový nebo řepkový olej na červená masa či asijské pokrmy a olivový olej pro jemná masa, ryby a seafood. Olivový olej může mít pro někoho při grilování lehce nakyslou chuť, takže je to třeba otestovat. Ale i pokud vám jeho chuť bude vadit, stejně jej doporučujeme koupit. Skvěle s ním totiž ochutíte všechno ostatní, od příloh po saláty…

Vedete kurzy asijského grilování. Je něco specifického na asijském způsobu grilování, co by si Češi měli osvojit?

Asijské grilování se samozřejmě liší chuťovou paletou. Typické jsou pikantní a nasládlé úpravy mas, čerstvá zelenina jako příloha a také různé dipy, například sladko kyselé. Zároveň je rozdíl i v tom, kde se s grilováním setkáte. V mnoha zemích Asie tvoří maličké grily základ lokálního streetfoodu.

Tak to v našich končinách nebývá. V Asii je obrovská rozmanitost chutí (a to i v grilování) a to je právě to, co by si měli Češi osvojit. Měli by se naučit více experimentovat a objevovat nové chutě. Ačkoliv Češi grilují rádi a často, většinou se omezují na tradiční krkovici, kuře a klobásy.

Vyzkoušejte rybu nebo třeba bůček a inspirujte se třeba právě Asií…

Pro milovníky lehkosti a jednoduchosti (pražma královská)

Někdy není třeba zbytečně kombinovat mnoho ingrediencí, abychom dosáhli skvělé chuti. Pražma královská má dokonalou chuť, kterou lze podpořit jen málem.

Budete potřebovat gril a …

  • pražmu královskou 400 – 600 gramů
  • citron
  • olivový olej
  • česnek
  • tymián

Příprava na gril

Do břišní dutiny vykuchané a očištěné pražmy vložte snítku tymiánu, česnek a plátek citronu. Následně rybu osolte a jemně potřete olivovým olejem. Tělo ryby pak šikmo nařízněte, lépe se pak propeče.

Takhle je potřeba pražmu naříznout, aby se lépe propekla. Zdroj: chefparade.cz

  • Ryba na grilu
  • Pražmu na grilu opečte cca 10 minut z každé strany. 
  • Před servírováním 
  • Pokapte citronem a užijte si svěží a lehkou chuť.

Nejoblíbenější ryba na gril v netradičním receptu (grilovaný losos)

Grilovaný losos je skutečná lahůdka, ale když je marinovaný v karamelové omáčce, dostáváme se do kulinářského nebe. 

Budete potřebovat gril a …

  • filety lososa (asi 680 g)
  • tři lžíce sojové omáčky
  • 60 gramů tmavého cukru
  • 20 gramů hrubozrnné soli
  • jednu lžíci oleje
  • čtyři stroužky česneku
  • pepř
  • citron

Příprava na gril

Rybu zbavte šupin, opláchněte, osušte a naporcujte na filety o váze asi 170 gramů. Následně je nasolte lehce hrubou solí. V misce potom smíchejte sójovou omáčku, hnědý cukr, vodu, pepř a rozmačkaný česnek. Ujistěte se, že je cukr zcela rozpuštěný.

Rybu vložte do igelitového sáčku spolu s marinádou z misky a nechte ji asi půl hodiny odpočinout.

Ryba na grilu

Filety grilujte nejdříve kůží dolů. Po obou stranách rybu grilujte asi šest minut.

Před servírováním 

Grilovaného lososa této netradiční chutí podávejte s lehkou rajčatovou salsou a s pečivem.

Losos marinovaný v karamelové omáčce na grilu. No nevypadá to lákavě? Zdroj:

Pro skutečné gurmány (pečený tuňák)

Prudce pečený tuňák Teriyaki na pomerančovém salátku udělá radost každému gurmánovi. Příjde někdo takový na vaše zahradní grilování? 

Budete potřebovat gril a …

  • 300 gramů čerstvého tuňáka
  • 4 – 5 lžic sójové omáčky Kikkoman
  • jednu lžíci medu
  • jednu lžičku zázvoru
  • dva pomeranče
  • jeden svazek koriandru
  • dvě chilli papričky

Příprava na gril

V misce rozmíchejte sójovou omáčku, med a nasekaný zázvor. Tuňáka vložte spolu s marinádou do mikrotenového sáčku, vymačkejte důkladně vzduch, zauzlujte a dejte na jednu hodinu uležet do lednice.

Následně z pomerančů odkrájejte kůru a odstraňte bílou část, která je hořká. Pak pomeranče nakrájejte na tenké plátky, které rozložte na velký talíř a posypte pokrájenou chilli papričkou a nasekaným koriandrem.

Pomerančový salátek na tuňáka tak budete mít připravený.

Potom tuňáka vyjměte z marinády a lehce ho osušte v utěrce. Odstraňte také kousky zázvoru, protože by se vám při grilování rychle spálily.

Ryba na grilu

Pořádně rozpalte grilovací pánev nebo zahradní gril a tuňáka postupně opečte ze všech stran. Důležité je, aby okraje byly pěkně opečené, ale uvnitř ryba zůstala úplně růžová. 

  1. Před servírováním 
  2. Tuňáka nakrájejte na tenké plátky a dejte je na salát z pomerančů, který jste si předpřipravili.

Uvnitř by měl tuňák zůstat růžový. Zdroj: chefshop.cz

  • Moc děkujeme panu Vargaeštokovi za tipy i recepty a přejeme mu i celému Chefparade mnoho úspěchů. 
  • Užijte si letní grilování. 🙂
  • Sun System
  • Štítky
  • Relax na zahradě
  • Rozhovory

I grilování má svá pravidla: Znáte je? | Bydlení od A do Z

Chcete se stát mistrem grilu, který vždy okouzlí dokonale ogrilovanými dobrotami, ať už na gril vloží cokoliv? Prozradíme vám pravidla grilování, která z vás udělají skutečného mistra!

Naučte se grilovat jako profesionál!

Ať už nedáte dopustit na klasiku a grilujete na grilu na uhlí, dáváte přednost grilování ve velkém stylu a patříte k pyšným majitelům plynového grilu, nebo máte rádi něco netradičního a vaši zahradu zdobí keramický gril Monolith, díky dodržení těchto pravidel budete grilovat jako pravý profesionál.

Tip: Profesionální vybavení, tipy, rady a recepty (Ochutnejte třeba makrelu na grilu, je úžasná!) najdete na grilovani.cz

Buďte připraveni. Všechny grilovací pomůcky si před grilováním připravte. Nezapomeňte na náčiní, koření, papírové talíře, ubrousky, marinády, pečivo a další nezbytnosti. A hlavně mějte připraveno dostatek paliva!

Udržujte vysokou teplotu. Grilované maso chutná nejlépe, když je připraveno za vysoké teploty přímým grilováním nad ohněm. Správnou teplotu poznáte následovně – Dejte ruku cca 8cm nad rošt. Pokud má oheň dostatečně vysokou teplotu, neměli byste ruku udržet na místě déle než 3 vteřiny.

Myslete na čistotu. Než na gril položíte první pokrm, vyčistěte rošt na gril drátěným kartáčem. Po grilování rošt vyčistěte znovu.

Mažte gril olejem. Namočte papírovou utěrku v rostlinném oleji a před grilováním s její pomocí (a s pomocí kleští) potřete rozpálený rošt. Správně naolejovaný rošt se do masa krásně otiskne.

Otáčet, ale nepropichovat. Aby bylo grilované maso krásně šťavnaté, nepoužívejte k jeho otáčení vidličku, ale kleště. Jakmile totiž maso propíchnete, šťáva z masa vyteče a výsledkem bude vysušené tuhé maso.

Potírejte chytře. Maso během grilování potírejte omáčkou, ale dejte si pozor. Nasládlé omáčky obsahující cukr se budou připalovat, proto s nimi počkejte až pár chvil předtím, než maso z grilu sundáte.

Znejte svoje maso. Při grilování masa, které budete grilovat nepřímo (žebírka či celá kuřata), vždy zavírejte víko. A nezapomeňte použít lupínky či třísky k uzení. Grilované maso bude chutnat nejlépe, když ho po sundání z grilu necháte chvíli odpočinout. Před servírováním ho na pár minut zabalte do alobalu a až poté servírujte.

A hlavně si grilování užijte!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *