Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše

Ovesné vločky ve třech báječných podobách k snídani

Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše 28.5.2015 / Počet komentářů: 132

Ovesné vločky a snídaně, to jde skoro vždycky dohromady. Jediný zádrhel se po cestě do žaludku vyskytne nanejvýš v tom, že ovesné vločky, aby byly dobré, potřebují buď dostatek tepla, nebo dostatek času, nebo oboje.

Je mi jasné, že se tenhle požadavek ne vždy slučuje s rychlou snídaní v poklusu mezi makeupovým zrcátkem a žehlícím prknem s čistou košilí do práce.

Je mnohdy jednodušší spolknout kus rohlíku, pak si to po cestě do práce vyčítat a dávat si předsevzetí, že zítra už si určitě přivstanete a ovesné vločky uvaříte.

Jenomže jediný akční den v týdnu, kdy můžete něco skutečně udělat a dokázat, je jen a pouze dnešek.

Ovesné vločky k snídani

Takže co s tím, aby se ovesné vločky mohly uhnízdit i na vašem snídaňovém jídelníčku? Je to jednodušší, než se na první pohled zdá.

Ale nejdřív vám vysvětlím, proč nejsou ovesné vločky za syrova, vysypané rovnou z pytlíku, úplně nejšťastnější řešení. Vy je možná ještě sníte, protože vás motivuje vědomí, že děláte něco pro své zdraví, ale ostatní členové rodiny vám v šesti případech z pěti vyhlásí bojkot.

Jako každá surovina, která pochází z obilnin, mají i ovesné vločky před uvařením syrově moučnou, škrobovitou příchuť. A ta zmizí jedině pobytem v teple, anebo se skoro všechna potlačí dlouhým pobytem ve studené tekutině, jako je třeba mléko nebo ovocný džus.

To poměrně dobře vysvětluje, proč si nezapečené směsi ovesných vloček a sušeného ovoce pravidelně kupují jen ti nejzapřísáhlejší propadlíci té nejzdravější stravy. Do dětí a mužných drahých poloviček to obvykle nedostanete.

Klidně před nimi můžete argumentovat vlákninou, vitamíny a poměrně vysokým obsahem železa a dalších minerálů, nepomůže to.

Klidně jim můžete vykládat o tom, že sacharidy v ovesných vločkách jsou poměrně složité, takže tělu pak trvá celé dopoledne, než je rozloží na jednoduché cukry, a že tedy dodají energii po mnoho hodin bez pocitu hladu. Nic nepomůže, pokud budete nadále trvat na tom, že vločky zůstanou syrové.

Takže se pojďme konečně podívat na rychlá a dostupná řešení, která vám nebudou komplikovat ráno a přitom vám umožní užít si ovesných vloček a všech jejich nutričních přínosů.

Varianta 1: Dostatek tepla a tekutiny

Slyšeli jste už někdy o vtipné kaši? Tak tady ji máte — vtipnou kaši, čili kaši s vtipem.

Tahle blesková ovesná kaše je základním prototypem všech snídaňových kaší. Od ní už se můžete pouze zlepšovat. Rozhodně není dokonalá a vyžaduje mikrovlnku, ale odvozenou verzi pro jeden kastrůlek a jednu plotýnku z ní bez problémů vydedukujete sami.

Bezpodmínečně budete potřebovat drcené ovesné vločky, protože s těmi celými už byste se při přípravě zbytečně zdrželi a ani v té rychlosti nedosáhli tak krémového výsledku. Potřebovat dále budete jednu misku vhodnou do mikrovlnky a jednu menší misku, do které si hotovou kaši naservírujete.

V tomto vás prosím na kolenou: stejně jako nejíte jídlo rovnou z kastrůlku (viďte?!?), tak byste ani neměli podávat jídlo v misce, ve které jste kaši vlnili.

Kaše musí přejít varem, aby získala výslednou podobu, takže značně zpění a vystoupá a ušpiní mísu po celém jejím vnitřním povrchu.

A měli byste vědět, že výborně ušpiní i vnitřek vaší mikrovlnky, pokud nepoužijete misku dostatečně velkou.

Stále čekáte, jak že z vás tahle vtipná kaše učiní chytřejšího člověka? Lidský mozek spotřebuje během dne mnoho energie, aby správně fungoval. Intenzivně bádající vědci mají stejný kalorický výdej, jako těžce pracující horníci v dole.

Takže nezapomeňte, prosím pěkně, jíst i s ohledem na váš mozek, ať jste celý den v duševní kondici.

Na otázky, kolik přijatého cukru mne stálo napsání mé poslední knížky Snídaně u Florentýny, do které jsem zařadila i tento recept, však nebudu odpovídat.
 
 

Ovesná kaše z mikrovlnky, tzv. vtipná Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše

Suroviny

  • 30 g drcených ovesných vloček
  • 200-250 ml mléka, podle toho, jak hustou kaši máte rádi
  • špetka soli
  • cokoli na ozdobení a ochucení kaše: kakao, strouhaná čokoláda, vanilkový cukr, strouhané ořechy, máslo, zavařenina, ovocný sirup, čerstvé ovoce a tak podobně

Postup

  1. Ovesné vločky osolte a smíchejte se 150 ml mléka. Vložte do mikrovlnky a v dostatečně velké misce (aspoň s třikrát větším objemem, než zaujímají vločky s mlékem) při plném výkonu přiveďte k varu. Trvá to zhruba 2 minuty, podle výkonu tohoto kuchyňského zázraku. Akci nenápadně sledujte přes dvířka, jakmile vločky zpění v celém svém objemu, nechte je vařit jen 5-10 sekund, pak jim nemilosrdně vypněte mikrovlnný příkon a vyjměte je ven.
  2. Přilijte k nim zbytek mléka, rozmíchejte a nechte chvíli odpočívat na kuchyňské lince. Zatím se třeba osprchujte nebo si uvařte kávu a čaj.
  3. Po pěti minutách znovu vložte uvařené vločky do mikrovlnky, tentokrát už jen prohřát na teplotu, jaká je vám příjemná. Přendejte na talíř, ozdobte, ochuťte a popřejte si krásné ráno.

https://www.kucharkaprodceru.cz/ovesne-vlocky-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 

Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:

Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše
 

Varianta 2: Dostatek času a tekutiny

Další možností je ovesná kaše přes noc, která bobtná v lednici, zatímco v klidu spíte. Poprvé s tímhle konceptem přišel pán, jehož jméno jistě znáte. Chtěl kvůli výživným látkám ponechat ovesné vločky syrové, ale zároveň věděl, že jim musí nějak zlepšit chuť.

Uležení přes noc v lednici je u tohoto receptu naprostá nezbytnost. Už asi tušíte, že ten pán byl švýcarský doktor Bircher, který se inspiroval stravou švýcarských horalů. Na svou dobu vcelku průlomově začal doporučovat nejen konzumaci syrové zeleniny a ovoce, ale i nevařených ovesných vloček. Udělal tak z obyčejných surovin manu nebeskou, byť byl teprve čas na snídani.
 
 

Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše

Suroviny

  • 40-50 g ovesných vloček, celých (tedy nikoli jemných nebo drcených)
  • 120-150 ml mléka
  • 1 středně velké jablko
  • zhruba 1/2 citronu
  • 1 lžíce medu
  • 1 kelímek hustého smetanového jogurtu
  • pár ořechů nebo mandlí
  • pár rozinek

Postup

  1. V předvečer smíchejte vločky s trojnásobkem své hmotnosti mléka a uložte přes noc do lednice. Vločky do rána nabobtnají, báječně zjemní a především do sebe vstřebají téměř všechnu tekutinu.
  2. Jablko rozčtvrťte, odjádřete a se slupkou nastrouhejte nahrubo. Ihned zakápněte šťávou z poloviny citronu a promíchejte, aby ovoce zbytečně nehnědlo. Ochuťte medem, množství záleží na přirozené sladkosti jablka.
  3. K ochucenému jablku přimíchejte nabobtnané vločky i se zbytkem mléka a jogurt. Rozdělte do misek. Ořechy nasekejte nahrubo, a společně s rozinkami jimi posypte hotové müsli. Jezte obratem.

Poznámky, rady, tipy:

Běžný jogurt směle zaměňte za jogurt řecký (tedy tučnější) či dokonce za ušlehanou šlehačku: podle toho, na jaké výkony se dnes cítíte. Vyhnout se můžete i namočení do mléka, jde to i s jablečným nebo pomerančovým džusem.

https://www.kucharkaprodceru.cz/ovesne-vlocky-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 

Varianta 3: Dostatek suchého tepla

Už jsem napsala, že zapečené müsli rozhodně chuťově vyhrává nad müsli nezapečeným. V některých domácnostech dokonce kontumačně.

Bylo by však bláhové se domnívat, že se tak stalo především na základě přidaného cukru. Ono to totiž jde i bez něj.

Důvod, proč je zapečené müsli vždycky lepší, je ten, že se teplem některé sacharidy rozloží, müsli zesládne a ztratí syrovou příchuť.

Z vloček a pár dalších surovin velmi snadno připravíte hromady a hromady domácího zapékaného müsli (také se mu říká granola). Je jen na vás, kolik do něj přidáte cukru, oříšků a sušeného ovoce, jak ho dochutíte kořením a zda se vrhnete směrem k dekadentním čokoládovým variantám. Možné je tu všechno.

Základní kuchařská dávka na jeden plech činí čtvrt kila vloček a asi tak stejné množství oříšků, semínek a sušeného ovoce. Máte-li horkovzdušný oběh v troubě, snadno si najednou poradíte se dvěmi nebo třemi dávkami, každou jiného ochucení. Počítejte však se zvýšenými nároky na skladovací prostory následně.

Tohle müsli jezte jen tak, nasypané na jogurt, v doprovodu trochy čerstvého ovoce, když zrovna nějaké bude poblíž. Anebo zalité teplým mlékem. Víc vaření se od vás neočekává, to už jste si odbyli při pečení.

A ještě jedno upozornění. Tohle domácí müsli je tak dobré, že se vám bude vypařovat i ze vzduchotěsné nádoby, do které ho zavřete.

Recept můžete brát jako své vlastní soukromé východisko pro další a další varianty. Vyměňte semínka za jiná, mandle nahraďte ořechy, koření zaměňte za jiné své oblíbené. Nebojte se soli, na tohle množství surovin je jí přesně akorát.
 
 

Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše

Suroviny

  • 250 g ovesných vloček
  • 25 g slunečnicových semínek
  • 25 g dýňových semínek
  • 100 g neloupaných mandlí
  • 50 g třtinového přírodního cukru
  • 5 g soli (1 zarovnaná lžička)
  • 2 g sušeného mletého zázvoru (1 zarovnaná lžička)
  • 2 g mleté skořice (1 zarovnaná lžička)
  • 90 g dětské jablečné přesnídávky (1/2 skleničky)
  • 25 g oleje
  • 70 g tekutého medu
  • 100 g sušených brusinek
Budete mít zájem:  Delamanid – nový lék na nejnebezpečnější formu tuberkulózy

Postup

  1. Trochou oleje vymažte mělký plech na pečení a troubu začněte vyhřívat na 160 stupňů.
  2. V míse smíchejte všechny sypké suroviny kromě brusinek. Přilijte přesnídávku, med, zbytek oleje a vše důkladně promíchejte velkou lžící nebo vařečkou. Spíš než pohyby zdola nahoru jsou tu účinné roztírací tlaky o dno a stěny mísy.
  3. Lepkavou směs rozprostřete v nízké vrstvě na plech a vložte do trouby. Pokud máte horkovzdušný oběh, zapněte ho a teplotu snižte na 150 stupňů. Pečte celkem 30-35 minut. V polovině doby pečení začněte müsli pravidelně po 5 minutách promíchávat. Po uplynutí půl hodiny, jakmile müsli zezlátne a přestane být částečně lepkavé, odeberte malý vzorek a nechte ho zchladnout. Je-li po vychladnutí křupavý a dobře se rozdrobí, máte upečeno. Pozor, hranice mezi dobře upečeným a spáleným müsli je velmi nezřetelená, buďte ke konci pečení rychlí a stále ve střehu.
  4. Müsli nechte dobře vychladnout a smíchejte s brusinkami. Obratem vyexpedujte do vzduchotěsné sklenice nebo krabice, jinak začne postupně vlhnout, ztrácet křupavost a kazit se.

https://www.kucharkaprodceru.cz/ovesne-vlocky-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 
 

Samozřejmě, že existují další chuťové varianty zapečeného müsli. Samozřejmě, že se dá müsli zapéct i bez cukru. Samozřejmě, že není problém si doma udělat své vlastní müsli tyčinky. Samozřejmě, že jsem zdaleka nevyčerpala téma obilninových kaší ke snídani nebo způsoby, jak využít ovesné vločky.

Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše

Stáhněte si tuto kuchařku zdarma, najdete v ní spoustu další snídaňové inspirace.

 
 

 

Štítky:bircher müsli, granola, müsli, ovesná kaše, ovesné vločky, snídaně, zapečené müsli, zdravá snídaně

Skvělá a zdravá kaše z ovesných vloček ve sladkých a slaných variantách

  • Ovesná kaše splňuje hned několik záměrů.
  • Je rychlá, zdravá a vydatná.
  • Máte rádi vločkové kaše? 
  • Pokud neholdujete sladkým snídaním, máme pro vás i slané varianty.

Ano, jde to! A je to naprosto jednoduché. 

Pojďte se inspirovat recepty, které jsme nachystali.

Vločková kaše bez mléka 

Skvělá, jednoduchá a zdravá. Těmito třemi slovy se dá popsat. Cukr už ani přidávat nemusíte, díky banánu je dost sladká.

Ingredience:

  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 3 a ¼ hrnku vody
  • 2 středně velké banány

Na doplnění chuti:

  • burákové máslo, ořechy, čerstvé nebo sušené ovoce, čokoláda, kakao, skořice, javorový sirup (dle vlastní volby)

Postup:

  • Banány rozmačkejte, přidejte je do hrnce s vodou a smíchejte. 
  • Přidejte vločky a přiveďte k varu.
  • Vařte asi 10 minut. 
  • Dozdobte dle vlastní fantazie. 

Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kašeZdroj: naturopathy-uk.co

Teplá ovesná kaše na 3 způsoby posle Jamieho Olivera

Jak na vylepšení obyčejné ovesné kaše? Tento recept nabízí hned 3 způsoby, jak to udělat. Který by se vám zamlouval?

Ingredience:

  • 160 g ovesných vloček
  • 600 ml mléka, jeho náhražky (sojového, kokosového, ovesného) nebo vody
  • špetka soli

Postup:

  • Všechny ingredience dejte do hrnce a přiveďte k varu. 
  • Za občasného míchání (hlavně ke konci) vařte asi 5-6 minut.

Tipy na dochucení:

Ovesná kaše s jablky a ostružinami

Ingredience (množství zvolte dle vlastní chuti a potřeb):

Postup:

  • Jablko oloupejte, nastrouhejte a přidejte ke kaši spolu s ostružinami a medem.  

Banánová kaše s mandlemi a skořicí

Ingredience:

  • špetka skořice
  • mák
  • javorový sirup
  • banán 
  • mandlové plátky

Postup:

  • Kaši posypejte skořicí, mákem, pokapejte javorovým sirupem a ozdobte na kolečka nakrájeným banánem a mandlovými plátky.

Jablková kaše s javorovým sirupem a pekanovými ořechy

Ingredience:

  • jablko
  • pekanové ořechy
  • javorový sirup

Postup:

  • Kaši smíchejte s nastrouhaným jablkem, pokapejte sirupem a ozdobte opraženými pekanovými ořechy. 

Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kašeZdroj: minamade.com

Videorecept můžete shlédnout zde:

Ovesná kaše v mikrovlnce

Podívejme se, jak si připravit vločkovou kaši v mikrovlnce. V dnešní době už nejspíš v žádné domácnosti nechybí. A navíc příprava v této troubě poskytuje nejrychlejší způsob.

Ingredience:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek vody
  • špetka soli

Postup:

  • Všechny ingredience dejte do nádoby vhodné do mikrovlnky (zároveň by ale nádoba měla být větší než obsah, kdyby náhodou došlo ke vzkypění).
  • Vše dobře promíchejte a dejte ohřívat na 4 až 5 minut. 
  • V polovině zahřívání kaši promíchejte.
  • Kaši servírujte politou mlékem.  

Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kašeZdroj: lifehacker.com.au

Tip: Chtěli byste více receptů s využitím ovesných vloček? Chutné svačinky i snídaně z ovesných vloček nebudou žádným problémem. Koukněte na naše tipy.

Ovesná kaše na slano se žampiony

Pro slané gurmány máme i tuto slanou variantu vločkové kaše. Je jednoduchá a taktéž rychlovkou, která zasytí. Pro úplnou dokonalost ji můžete servírovat se ztraceným vejcem, pokapanou sojovou omáčkou a ozdobenou nasekanou jarní cibulkou.

Ingredience:

Na vločky:

  • 1 lžička olivového oleje
  • ¼ lžičky strouhaného zázvoru
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2 hrnky vody

Na žampiony:

  • 1 lžíce oleje
  • 1 hrnek žampionů nakrájených na plátky
  • špetka soli

Na dokončení (libovolné):

  • vejce, kousek jarní cibulky, sojová omáčka

Postup:

Příprava kaše:

  • V hrnci si rozpalte lžičku oleje, na ní osmažte zázvor a přidejte vločky. Chvíli je restujte, posolte, opepřete, a pak je zalijte vodou. 
  • Přiveďte k varu a vařte asi 3-4 minuty, dokud vločky nezměknou (případně dolijte vodu).

Příprava žampionů:

  • Na rozpáleném oleji si osmažte žampiony do zlatova. 
  • Posypte špetkou soli.
  • Kaši a žampiony smíchejte a je hotovo.
  • Doplnit můžete o ztracené vejce, jarní cibulku a sojovou omáčku.

Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kašeZdroj: macheesmo.com

Vločky na slano s vejcem a sýrem

Zde je další tip na kaši z ovesných vloček na slano. Pokud vás neuspokojí sladké kaše, určitě vyzkoušejte. Tato varianta receptu vás možná mile překvapí.

Ingredience na dvě porce:

Na kaši:

  • 1 lžička oleje
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 hrnku jemných ovesných vloček
  • 2 hrnky vody
  • ¼ hrnku nastrouhaného čedaru
  • 2 lžičky nasekané bazalky

Na vejce:

  • 1 lžička olivového oleje
  • 2 vejce
  • ½ lžičky papriky
  • sůl a pepř

Postup: 

Příprava kaše:

  • Rozehřejte si olej, na měm orestujte prolisovaný česnek a po 15 sekundách přidejte vločky. 
  • Pár sekund vločky restujte, a pak je podlijte vodou, posolte a opepřete.
  • Kaši přiveďte k varu a nechte asi 3-4 minuty probublávat. 
  • Případně dolejte vodu, pokud bude potřeba.
  • Před koncem přidejte sýr, bazalku a zamíchejte.

Příprava vajec:

  • Na pánvi si rozehřejte olej a na něm udělejte 2 volská oka.
  • Posypte je solí, paprikou a pepřem.
  • Podávejte je spolu s vločkovou kaší, klidně vejce nakrájejte na menší kousky a smíchejte. 

Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kašeZdroj: epicurius.com

Domácí ovesná kaše z vloček je klasikou, rychlovkou a zdravou snídaní plnou vlákniny.

Hledáte další tipy na zdravou a chutnou snídani s ovesnými vločkami? Nakoukněte!

Už jste si zkoušeli udělat naše recepty na poctivé domácí müsli? Je opravdu výborné.

Snídaně šampionů – ovesná kaše stokrát jinak

Trvalo mi to asi 5 let, než jsem si k ovesné kaši prokousala cestu. Stálice britského snídaňového stolu může mít totiž sto a tisíc různých podob. A jestli vám nechutná, tak ji prostě děláte blbě (jako jsem ji dělala blbě stokrát i já). Dneska je to stálice mojí snídaně a nevzdám se jí, ani kdyby se všichni čerti ženili. No dobře, leda za domácí loupáčky.

Čtete-li ovesný speciál ráno, tak alou k plotně, ať nepromarníte už ani minutu navíc. Určitě máte všechno potřebné doma!

Co mi na ovesné kaši dřív děsně vadilo:

  • Špatná konzistence (velké vločky, moc husté, moc tekuté, moc ovesné…)
  • Kaše jen z vody (blééééé)
  • Banány, banány a zase jen ty banány

A tak jsem to dalekosáhlým výzkumem dotáhla k dokonalosti. Vypustila jsem ty zpropadený banány a naučila jsem se jíst i kaši vařenou jen z vody. A když jsem to zvládla já, zvládnete to taky (a vaši drazí potomci jistě také). Jak na to?

 Domácí ovesná kaše – základní recept:

  • 1:2 ovesné vločky a tekutina, někdo říká, že je lepší poměr 1:3 (vločky celé nebo drcené, tekutina – voda, mléko, mandlové mléko, jakékoliv jiné mléko i „mléko”, odměřuju hrnečkem)
  • 1 kastrol (Nasypeme vločky, zalijeme tekutinou, promícháme)
  • 1 plotna (Zapneme si plotnu a nikam neodcházíme, nebo bude hrnečku vař)
  • do 10 minut času (Až se kaše začne vařit, potřebujete už jenom pár minut. Kaše zhoustne, zkrásní a ovoní vám celou kuchyň.)
  • Trochu másla (Až se kaše dovaří, na chvíli ji odstavte a přimíchejte do ní trochu másla na zjemnění. Ale není to podmínkou)
  • Cokoliv, na co máte zrovna chuť. (Čokoláda, ovoce, cukr, med a sirupy, marmeláda, kakao, oříšky, sušené ovoce…)

Voilá! Za pár minut si každé ráno ukuchtíte snídani jako králové, budou vám ji závidět všichni kamarádi a navíc budete hrozně in (kaše prostě frčí!). Kaše vás ráno parádně nastartuje, nezatíží žaludek a co si budeme povídat, vaše slinivka vám taky poděkuje.

Moje nejoblíbenější snídaňová kaše (1 hladová porce):

Na horním obrázku je vegan ovesná kaše s pohankou, třtinovým cukrem, jahodami (pravda, ještě trochu mdlými), borůvkami (ty byly naopak excelentní) a kokosovými chipsy.

Budete mít zájem:  Priznaky Toxoplazmozy V Tehotenstve?

Jak jsem ji dělala?

  • 1 hrneček, asi 230 ml – z poloviny drcené ovesné vločky, z druhé poloviny předem uvařená pohanka
  • 1 stejný hrneček vody + 1 hrneček mandlového mléka
  • Zapnu plotnu, počkám, až se začne vařit, potom ji ztlumím, povařím cca 3-5 minut a odstavím. A když chci úplně krémovou konzistenci, ještě ji trochu promixuju tyčákem rovnou v kastrůlku, ve kterém se kaše vařila. Pak se běžím převléknout a nalíčit. Mezitím mi kaše vychladne na snesitelnou teplotu, takže se do ní můžu hned pustit.
  • Ozdobím si ji tím, co je zrovna po ruce. Tentokrát to byl třtinový cukr s vysokým obsahem melasy (pozor, ten tak trošku smrdí, není to pro každého), borůvky (teď z Marks&Spencer), jahody od místní Vietnamky a kokosové chipsy z Country life.
  • A bylo to omnomnomnom.

Fermentovaná ovesná kaše přes noc

A těch variant je opravdu bezpočet. Nejvíc zdravá a odlehčená verze je fermentovaná ovesná kaše přes noc. Dočetla jsem se o ní v téhle bezva knize. Je to skvělá varianta, když ráno opravdu spěcháte (takže se už vážně nemůžete na nic vymlouvat).

  • Takže, opět dodržíte poměr 1:2. Já dávám na 2 akurátní porce asi jeden a půl hrnečku (cca 230ml) vloček a 3 hrnečky horké vody.
  • Promícháte v nějaké nádobě, která snese teplou vodu, přikryjete a necháte přes noc odpočívat v pokojové teplotě. Doporučuje se 12-24 hodin.
  • Já k téhle variantě kaše přidávám ještě 2 lžičky chia semínek, a někdy nadrcené lněné semínko.

Ráno na vás bude čekat krásná fermentovaná ovesná kaše, kterou si už jenom na talíři ochutíte podle libosti. Doporučuju sladit třeba ječným sladem a ozdobit čerstvým ovocem, opraženými oříšky. Prostě podle chuti. Já mám nejradši nějaký sladký sirup (agáve, ječný slad a nebo datlový sirup), pistácie a borůvky a maliny.

Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše

K ovesným vločkám můžete přidat cokoliv dalšího. Já moc ráda přidávám pohankové vločky nebo předem uvařenou pohanku. Skvělé jsou i jáhly (buď předem uvařené, nebo jako vločky), nebojte se ani quinoy. Je v tom všem spousta bílkovin a prospěšných látek. Na snídani úplně ideální. Krásně vás to nakopne, doplní živiny a uděláte si báječné ráno.

  • Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše
  • Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše
  • TIP:

Jestli máte jako já problém s ovesnými vločkami, poohlédněte se po drcených vločkách. Je z nich jemnější kaše, kterou nemusíte dál mixovat. Nabízí je třeba Emco. Najdete je v každém supermarketu v papírovém obalu.

Jsou maličko dražší než obyčejné, ale ze zkušenosti v nich nebývá tolik obalů z ovsa (těch tvrdých kousků, které vás potom vytáčejí v kaši, protože vržou mezi zuby a nedají se rozkousnout). Obyčejných vloček se ale také nebojte. Můžete si je předem rozmixovat doma v robotu, nebo si pomixujte vždy svou porci.

Já je mixuju hned, když smíchám vločky s tekutinou, potom se mi lépe odhaduje na závěr vaření konzistence kaše.

Tak dobrou chuť a krásná rána!

Co nejradši snídáte vy?

Zařaďte do svého jídelníčku teplé snídaně

Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše

Také vás poslední dobou neustále trápí lezavá zima projevující se
studenými končetinami, které ne a ne zahřát? Tip, jak organismu dodat
životadárné teplo je jednoduchý, ale nebude fungovat, pokud z něj
neuděláte každodenní rituál. Je totiž potřeba, abyste na začátek dne zařadili
teplé snídaně, které nastartují tělo, metabolismus, a dokonce pomáhají i v boji
proti obezitě. Vše, co pro takovou snídani potřebujete, jsou ovesné vločky a vaše
oblíbené ingredience.

Teplá snídaně zahřeje a rozproudí krev. Tělu dělá zkrátka dobře. Ideálně totiž nastartuje metabolismus a vede k posílení sleziny, která je zodpovědná za správné trávení.

A protože slezina je orgán, který miluje teplo, zkuste alespoň párkrát týdně věnovat čas přípravě teplých snídaní. Ideální snídaní je ovesná kaše z vloček, která podporuje ztrátu hmotnosti a zachovává optimální hladinu cholesterolu.

Český výrobce Emco nabízí v této kategorii ovesné vločky jemné a ovesné vločky jemné s vlákninou, které se skvěle hodí pro přípravu různých druhů kaší. Nestíháte? Sáhněte po předpřipravené Super kaši, která je bohatá na rostlinný protein a superpotraviny.

Pro milovníky slaných snídaní je ideální např. omeleta s tepelně upravenou zeleninou. Syrová zelenina je totiž hůře stravitelná, a navíc ochlazuje organismus.

Zažeňte žízeň teplým nápojem

Ačkoliv je tělo po prospané noci odpočaté, je také vyhládlé, dehydrované a potřebuje pořádně nastartovat. První, co ráno uděláte, je že se napijete vody. Pozor, i nápoj by měl být teplý, ideálně aby měl alespoň 37°C.

Naše tělo totiž musí vynaložit spoustu energie, aby studenou vodu ohřálo a teprve potom ji může poslat dál do zažívacího a krevního oběhu. Nejen, že pití studené vody brzdí hydrataci, ale zároveň tak tělo i vyčerpává.

Co tedy ideálně pít? Zapomeňte na kávu a černý čaj, které tělo dehydratují a sáhněte raději po kvalitním sypaném ovocném čaji.

Skoncujte s výmluvami

Ne nadarmo se říká, že ráno dělá den. Snídaně má naše tělo nastartovat a připravit na vše, co ho za den čeká. Že nemáte po ránu chuť k jídlu? Pravděpodobně vám tento návyk nikdo nevštípil. Ale nebojte, i snídat se dá naučit, stačí si jen navyknout pár rituálů.

Především nevynechávejte večeři – tělo by nemělo hladovět déle, než 10 hodin, přičemž minimálně 6 hodin by mělo spát. Po probuzení bude tělo vyhládlé, tudíž připravené jíst.

Vypozorujte, v kterou ranní hodinu se dokážete k jídlu přemluvit (nejpozději však po příchodu do práce) a každý následující den posuňte tento čas o 10 minut dříve. Tělo si na rituál zvykne a zanedlouho vás bude o snídani dokonce samo prosit.

Ani tak se nepřemluvíte po ránu nic žvýkat? Vsaďte na čerstvé nápoje z ovoce a zeleniny. Nezapomeňte je však ředit vodou kvůli vysokému obsahu přirozeně se vyskytujícího cukru. 

Tipy na teplou snídani

Ovesná kaše s pečenými hruškami podle foodblogerky Aleny Kolaříkové z blogu Bohyně kuchyně

Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše

Ingredience:

  • 100 g jemných ovesných vloček Emco
  • 250 ml hrnku mléka nebo vody
  • 4 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 velkou hrušku
  • 5 lžic kokosového cukru
  • Vrchovatou hrst loupaných mandlí

Postup:

  1. Hrušku upečte, ideálně
    den předem. Rozpulte ji, položte do pekáčku, podlijte půl deci vody a posypejte
    dvěma lžícemi kokosového cukru. Přikryjte víkem a dejte péct zhruba na 40 minut
    do trouby vyhřáté na 200 °C.
  2. Do hrnce nasypete
    jemné vločky a kokos. Opražte nasucho, až kokos začne pěkně vonět.
    Z opražené směsi si dejte bokem 4 lžíce na finální posypání kaše.
  3. Zbytek zalijte mlékem
    a ochuťte zbylým kokosovým cukrem. Promíchejte, vařte asi 2 minuty na při mírné
    teplotě a plotnu úplně vypněte. Na suché pánvičce opražte nasekané mandle.
  4. Hotovou kaši dejte do misky, nahoru hrušku, ze které jste
    lžící lehce vydlábli jadřinec. Posypejte křupavými vločkami a opraženými
    mandlemi. Zalijte sladkou šťávou, která se vypekla z hrušek.

Tip na závěr:

Můžete ještě zakápnout
trochou javorového sirupu a posypat nastrouhanou čokoládou.

Višňovo-maková ovesná kaše s pekanovými ořechy podle foodblogerky Inny Valoushkové z blogu Garden and Kitchen

Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše

Ingredience:

  • 100 g jemných ovesných vloček Emco
  • 400-500 ml mléka 
  • 200 g mražených nebo čerstvých višní
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce mletého máku
  • 1 lžička másla
  • 4 kostičky hořké čokolády
  • 5-6 pekanových ořechů

Postup:

  1. V hrnci smíchejte
    jemné ovesné vločky s mlékem a nechte 5 ž 10 minut stát. Poté přiveďte
    k varu, sporák vypněte a nechte dojít.  
  2. Mezitím dejte višně do
    rendlíku a spolu s mákem krátce povařte.
  3. Poté do vloček přidejte
    mletý mák s višněmi, med a vše zamíchejte. Přisypte nasekanou čokoládu a
    pekanové ořechy.

Tip na závěr:

Místo pekanových ořechů
můžete použít vlašské nebo lískové oříšky. Med můžete případně nahradit
javorovým sirupem nebo sirupem z agáve.

Ideální snídaně? Kaše. Tady je 5 tipů, které si připravit | CZ TEST

06.07.2020 | Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

1. Jáhlová kaše s ovocem

Zařaďte do jídelníčku jáhly, budete mít krásné vlasy, nehty i pokožku. Oblíbené jídlo babiček se vrací na naše stoly. Nejznámější jáhlová kaše je ta podzimní se švestkami a cukrem, můžete ji ale jíst během celého roku, stačí místo švestek použít jahody, jablka nebo jiné zrovna dostupné ovoce.

V začátku přípravy jáhly nezapomeňte nejdřív spařit horkou vodou. Odstraníte z nich tak hořkost, která by vás po uvaření mohla nepříjemně překvapit. Na samotnou kaši budete potřebovat 40 g jahel, mléko a přibližně 20 minut času.

Mléko můžete použít jakékoliv máte v oblíbeně, ať už je to kravské, nebo rostlinné. V průběhu vaření ho postupně přilévejte vždy ve chvíli, kdy se původní odpaří. Hotovou jáhlovou kaši oslaďte medem a na vrch přidejte kousek másla.

Ovoce přidejte ke konci vaření nebo až na na talíři, to záleží, jestli preferujete teplé nebo zcela čerstvé. Z ořechů se skvěle hodí ty pekanové.

Budete mít zájem:  Příznaky Zácpy V Těhotenství?

2. Ovesná kaše s chia semínky

Oblíbená klasika, která nezevšední. Na přípravu použijte jemně mleté ovesné vločky nebo si ty klasické rozmixujte na mouku. Usnadní vám to přípravu – spolu s čajem zalijete i směs, kterou jste si předem večer připravili.

Při přípravě ovesné kaše s chia semínky si dejte pozor na množství použité tekutiny. Ať už si ji děláte s mlékem nebo vodou, jakmile máte v misce také chia, dejte jí víc. Jen tak utvoří gelovou hmotu, která nás dokáže hydratovat místo toho, aby dělala opak. A kromě toho nás také perfektně zasytí.

Večer předem si do misky připravte všechny sypké suroviny: 40 g mletých ovesných vloček, 5 g chia semínek, 7 g slunečnicových semínek, 3 g máku, půl lžičky skořice. Ovesné vločky můžete z části nahradit proteinovým práškem, získáte tak nutričně vyváženou snídani. Ráno už jen předpřipravenou kaši zalijete ohřátou vodou nebo mlékem, dozdobíte oblíbeným ovocem a můžete snídat.

3. Bulgurová kaše

Bulgur je sice pšenice, oproti jiným výrobkům z ní má ale tu výhodu, že je neloupaný, díky čemuž je plný minerálů, vitamínů a dalších prospěšných složek. Na rozdíl od klasické bílé mouky se také pyšní nízkým glykemickým indexem. Zároveň je lehce stravitelný a obsahuje hodně vlákniny a překvapivě také dost bílkovin.

Jednou z jeho nevýhod je, že obsahuje lepek, není tedy vhodný pro lidi, kteří se mu vyhýbají. Naopak ale může být skvělou volbou v případě, že si hlídáte postavu. Správnou kombinací kaše a zdobení dostanete vyváženou snídani.

Bulgurovou kaši připravíte smícháním požadovaného množství bulguru s trojnásobným množstvím vody. Tedy na 50 g bulguru přidejte 150 g vody. Vařte na mírnějším ohni, průběžně míchejte. Ke konci hořák ztlumte nebo vypněte a nechte kaši dojít pod pokličkou. Přimíchejte proužek másla, lžičku javorového sirupu a nadrobno nakrájenou půlku banánu. Kaši si můžete dochutit třeba oblíbenými ořechy.

4. Kaše s quinoou a ostružinami

Quinoová kaše je sice lehce neobvyklá, ale právě proto stojí za zkoušku. A navíc si ji můžete jednoduše připravit den předem a ráno jen ohřát nebo vzít na cestu do práce.

Quinoa si skvěle rozumí s kokosem, místo vody nebo klasického mléka tak k její přípravě použijte plechovku s kvalitním kokosovým mlékem. Hotovou kaši smíchejte s rozmačkanými ostružinami a oslaďte trochou třtinového cukru. Pokud máte v oblibě hladké kaše, smíchejte hotovou quinou s ostružinami v mixéru a vše rozmixujte do hladka. A nezapomeňte ji ozdobit ořechy a zasypat strouhaným kokosem!

5. Rýžová kaše

Podobně jako u ovesné kaše je ta rýžová další klasika ze šuplíčku příznivců kaší. Pochutnejte si na ní i k snídani. Na 50 g rýže budete potřebovat 250 ml mléka. Pro návrat do dětství zvolte živočišné, pro zpestření použijte kokosové nebo makové.

Obě rostlinná mléka mají svou typickou chuť, která výslednému pokrmu dodá šmrnc. Mléko, rýži a čekankový sirup přiveďte k varu a vařte, dokud není rýže měkká. Pro dochucení použijte vanilkový lusk. Servírujte se sezónním ovocem podle chuti a nálady.

Více na www.menugold.cz

Multifunkční ovesné vločky – co všechno si z nich můžete připravit?

Dát si teplou ovesnou kaši ke snídani je skvělá volba především teď, na podzim. Zahřeje a dodá potřebnou energii a živiny na celé dopoledne. Bonusem je, že příprava ovesné kaše je jednoduchá a zvládnete ji během pár minut.

V sychravých dnech vás po ránu zaručeně nakopnou naše dvě lahodné podzimní kaše. Jedna je s dýní, druhá s jablky a skořicí. Pokud máte rádi sladké a chcete trochu zhřešit, pak vám nesmí uniknout recept na ovesnou kaši s karamelizovanými jablky a griliášem. Už název samotný láká k ochutnání.

 Jestliže přece jen po ránu nestíháte, vsaďte na naši ovesnou kaši přes noc, kterou si připravíte den předem, kaše se odleží a ráno máte hotovou skvělou snídani.

Blížící se pošmourná podzimní rána můžete letos rozehřát vlažnou kaší ke snídani. Skvěle nastartuje organismus a dodá…

Celý článek

Z ovesných vloček lze připravit i slanou kaši, což jistě ocení ti, kteří po ránu snídají raději něco slanějšího. Kaši můžete využít i jako zdravou a vydatnou večeři. Ideální je zkombinovat ovesné vločky se surovinami jako jsou česnek, žampióny, různé druhy bylinek, tepelně upravená zelenina, vejce a sýr typu parmezán nebo Grana Padano.

Poháry z ovesných vloček

Další variantou jednoduchou na přípravu a vhodnou ke snídani nebo svačině jsou poháry s ovesnými vločkami.

Sice nezahřejí tak, jako kaše, za to jsou pastvou pro oči díky vrstvení různě barevných ingrediencí, které máte rádi.

Zdravý pohár plný dobrot vykouzlíte, pokud použijete ovesné vločky, lučinu a čerstvé ovoce v podobě malin, jahod a borůvek. Je jednoduchý, dobře vypadá a ještě lépe chutná. Neodolají mu ani děti. 

Od teď budete vstávat i pracovat s úsměvem a elánem! Nová kuchařka Snídaně a svačiny, která vychází 16. 3. 2017, vám…

Zobrazit knihu

Z ovesných vloček si můžete připravit také domácí müsli.

Výhodou oproti tomu kupovanému je, že je zdravější, bez konzervantů, vyjde levněji a vy si do něj navíc můžete dát přesně to, co máte nejraději.

Vyzkoušejte naše zapékané müsli s hoblinkami kokosu, brusinkami a špetkou soli. Mírně slaná chuť vás mile překvapí! Pokud jste milovníky citrusů, potěší vás recept na citrusové müsli, které báječně chutná s jogurtem.

Sušenky a koláče, ke kávě či ke sváče

Honí vás v práci, ve škole nebo zkrátka někde na cestách mlsná? Nespoléhejte na nezdravé sušenky plné cukru, ale upečte si vlastní müsli tyčinky, sbalte si je do kapsy a budete tak mít vždy po ruce pořádnou dávku chuti, zdraví a energie. Máte rádi něco sladkého k šálku kávy, ale zároveň do sebe nechcete cpát nic kalorického a přeplněného cukrem, vyzkoušejte naše ovesné sušenky se sušeným ovocem a javorovým sirupem nebo skvělý křupavý ovesný koláč s jablky.

Upečte si sušenky! Není na tom nic složitého a pak už je jen na vás, jestli si je dáte k snídani, nebo jimi zaženete…

Zobrazit recept

Odlehčený oběd

Na závěr pro vás máme dva tipy, jak použítovesné vločky i pro přípravu hlavních jídel.

Pokud jimi totiž některé suroviny nahradíte, získáte tak zdravější variantu pokrmu obohacenou o vitamíny a vlákninu, což vaše tělo určitě ocení.

Až budete připravovat karbanátky, vyzkoušejte naší odlehčenou verzi s ovesnými vločkami. Na nedělní oběd se bude skvěle hodit slavnostní pečínka marinovaná v meruňkovém džemu a obalená v křupavé krustě z ovesných vloček. 

Proč je ovesná kaše k snídani ideálním začátkem dne – Novinky.cz

Hlavní obsahOvesná kaše
Foto: Profimedia.cz

Snídaně je považovaná za nejdůležitější jídlo dne. Není divu, po spánku je potřeba tělo nastartovat a připravit ho na den. Zatímco v letních měsících se často spokojíme s lehčí variantou snídaně v podobě ovoce či jogurtu, s prvními chladnými rány obvykle přichází i chuť na teplejší stravu.

Vyzkoušejte proto alespoň párkrát do týdne zařadit do svého jídelníčku ovesnou kaši, která má mnoho zdravotních benefitů. Jaké to jsou?

Ovesná kaše je skvělým zdrojem sacharidů a vlákniny. Navíc obsahuje více bílkovin a tuků než většina ostatních zrn a je nabitá důležitými vitamíny, minerály a antioxidačními rostlinnými sloučeninami.

Půl šálku ovesných vloček, tedy zhruba 77 gramů, obsahuje 51 gramů sacharidů, 13 gramů bílkovin, 5 gramů tuku, 8 gramů vlákniny a jen 303 kalorií.

Oves také má vysoký obsah antioxidantů a prospěšných rostlinných sloučenin nazývaných polyfenoly. Nejpozoruhodnější je jedinečná skupina antioxidantů zvaná avenanthramidy, které se téměř výhradně nacházejí jen v ovsu. Avenanthramidy mohou pomoci snižovat hladinu krevního tlaku a také mají protizánětlivé účinky.

Jak si vytvořit ranní rutinu, která snižuje úzkost a stresZdraví

Oves obsahuje velké množství beta-glukanu, což je druh rozpustné vlákniny. Beta-glukan se částečně rozpouští ve vodě a ve střevě tak vytváří hustý gelovitý roztok. Jeho výhodou je, že snižuje hladinu cholesterolu, dále hladinu cukru v krvi, a naopak zvyšuje růst zdraví prospěšných bakterií v zažívacím traktu a navozuje pocit sytosti.

Ovesná kaše vám může také pomoci v hubnutí. Vločky jsou totiž nejen lahodné, ale také velmi syté. To znamená, že po nich dlouho nebudete mít hlad, a tudíž přijmete v celkovém kontextu dne méně kalorií.

Co riskujete, když nesnídáteZdraví

Výhodou ovesné kaše je, že je rychle hotová. Vločky si můžete naložit den předem do mléka nebo vody a druhý den si je jen ohřát nebo si z nich ráno připravit lahodnou kaši.

Hutnější variantou je kaše z kravského mléka, ale pokud ho odmítáte používat z hlediska zdravotního nebo etického, vsaďte na rostlinné alternativy, které dodají kaši lepší chuť. Nejdietnější varianta je pak kaše z vody.

Svůj pokrm můžete dochutit kakaem, skořicí a libovolným ovocem. Chuťově skvělá jsou například spařená jablíčka, rozinky či například blumy. Kromě ovoce můžete do kaše přidat i různé oříšky či semínka.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector