Nadýmání: jaká jídla nejvíc škodí

Bolest břicha je jednou z nejčastějších bolestí se kterou se ve svém životě setkáváme. Může mít mnoho příčin – od reakce na jídlo či na stres, až po signalizování vážnějších onemocnění jako je alergie na některé potraviny, zánět žaludku a podobně.

Odhalit příčinu bolesti břicha není vždy na první pohled možné. Bolest břicha mohou provázet i doprovodné projevy jako jsou průjmy, pálení žáhy, křeče nebo plynatost.

Většinu důvodů bolestí břicha jsme shrnuli ve velkém článku o příčinách bolesti břicha.

V tomto příspěvku bychom se chtěli věnovat specificky těm bolestem břicha, které přicházejí po jídle.

Nadýmání: jaká jídla nejvíc škodí

Důvodů na bolesti žaludku, které se objevují hlavně po jídle může být také několik.

Někdy je bolest žaludku reakcí na snědenou potravu a na některou její složku, častým důvodem bolesti břicha po jídle – zejména pokud je tato bolest jednorázová – je přejídání.

Konzumace velkého množství jídla v krátkém intervalu zatíží žaludek natolik, že ho není schopen strávit a své přetížení hlásí bolestí.

Tato bolest zvykne pominout, když si odpočineme, případně urychlíme trávení například probiotiky.

Pokud se vám bolest po jídle objevuje pouze po specifickém jídle, důvodem může být intolerance na některou z jeho složek.

Často se díky takovým příznakům odhalí celiakie – alergie na lepek, laktózová intolerance ( „alergie na mléko“) nebo histaminová intolerance.

Zkuste si proto vysledovat, zda se vám bolest neobjevuje hlavně po konzumaci mléčných produktů, anebo zvýšené konzumaci lepku (ve formě například pečiva, pizzy a podobně …)

Alergie na lepek

Nadýmání: jaká jídla nejvíc škodí

Alergie na lepek se kromě bolesti projevuje i průjmy s kyselým zápachem, stolice je často světlé barvy. Lidé s alergií na lepek bývají slabí, malátní, u dětí je často přítomna i podvýživa nebo opožděný růst. Celiakie se projevuje i špatnou vstřebatelností živin – zejména vitaminů skupiny B, železa. Objevit se mohou také změny na psychice (mrzutost, depresivní stavy, neklid) nebo na kůži (suchá, podrážděná pokožka, lámavé nehty).

Bolesti břicha u celiatiků obvykle zcela ustanou dodržováním bezlepkové diety.

LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE 

Nadýmání: jaká jídla nejvíc škodí

Nepřiměřená reakce na mléčnou bílkovinu nastává většinou 30 minut až 2 hodiny po konzumaci jídla s mléčnou složkou. Projevuje se kolikovými bolestmi v břiše, křečemi, přeléváním obsahu břicha, škroukáním v břiše, zvýšenou plynatostí a průjmem.

U alergiků na laktózu se může objevit i pálení žáhy. Laktózová intolerance nemusí být jen vrozená, může vznikat i během života – ve vyšším věku klesá množství enzymu laktáza, který štěpí mléčnou bílkovinu.

Vyléčení této intolerance není možné. Je však možné dlouhodobě nemít žádné příznaky onemocnění dodržováním diety s vyloučením mléčných produktů.

Na trhu je možné dostat i léky na podporu tvorby enzymu laktáza, které alergici užívají v době, kdy se potřebují připravit na to, že budou konzumovat jídlo s mléčnou složkou a neumí se tomu vyhnout.

histaminová intolerance

Tato potravinová alergie je velmi specifická a má specifické projevy, které se obtížně klasifikují. Dá se říci, že histaminová intolerance se u každého, kdo jí trpí, může projevovat jinak. Někteří pacienti popisují po konzumaci některého typu jídel hlavně vnější projevy (otoky sliznice, svědění rtů, potíže s dýcháním, bolesti hlavy, změny krevního tlaku).

U jiných se HIT (DAO) projevuje trávicími obtížemi, například bolestí břicha po konzumaci některého jídla, průjmy a podobně.

Mezi nejčastější spouštěče a potraviny, na které jsou lidé s histaminovou intolerancí citliví, patří: jídla s obsahem rajčat, zelí, ryby, sýry, uzeniny, dýně, čokoláda a kakao, alkohol a mléčné výrobky.

Dodržování histaminové diety je základem pro každého, komu byla diagnostikována HIT. Dieta pro histaminika vylučuje konzumaci všech jídel, které mu škodí.

Seznam potravin v histamínoveje dietě může být individuální. To, co je špatně tolerováno u jednoho, může být v pořádku pro někoho jiného.

Proto dokud si nastavíte správný jídelníček, je vhodné zkoušet a postupně zavádět jednotlivé složky potravy, abyste si odsledovali reakci vašeho těla.

Pokud vás břicho bolí hlavně po jídle, může to být signál i těchto onemocnění:

ŽALUDEČNÍ VŘEDY 

Nadýmání: jaká jídla nejvíc škodí

Pacienti se žaludečními vředy často popisují bolest po jídle mezi žebry, ve střední části břicha. Bolest se objeví častěji a výrazněji, pokud pacient sní něco kořeněné, pikantní nebo smažené. Paradoxně, po mléčných výrobcích tato bolest ustupuje. To platí hlavně pro vředy v žaludku. Pokud máte duodenální vřed, bolest zvykne projít po tom, jak se najíte a naopak u žalúdečních vředů – bolest přichází bezprostredné po jídle.

Pokud je toto i váš případ a poznáváte se v tomto popisu, měli byste se dát otestovat na přítomnost Helicobacter pylori.

Nadýmání: jaká jídla nejvíc škodí

Tato nenápadná bakterie je ve více než 90% případů zodpovědná za vznik vředových onemocnění – žaludečních a dvanáctníkových vředů. Helicobacter pylori lze spolehlivě vyléčit – vybrat si můžete z přírodních možností léčby, nebo léčbu antibiotiky.

Po přeléčení helikobaktera se vředové onemocnění zmírní a při dobré životosprávě se vředy zvyknou postupně zahojit.

NEMOCNÝ ŽLUČNÍK

Úkolem žlučníku je hromadit žluč, která rozkládá tuky. Pokud je tato funkce z nějakého důvodu porušená, člověku se objevují bolesti a to hlavně po mastném jídle. Bolesti jsou silné, kolikovité a velmi těžko se snášejí. Při onemocněních žlučníku se bolest objevuje i několik hodin po jídle.

PANKREAS

Nadýmání: jaká jídla nejvíc škodí

Silné bolesti v okolí pupku, které vystřelují vzhůru do oblasti břicha a přicházejí velmi rychle po jídle odkazují na špatnou funkčnost slinivky.

Pozor na signály zánětu slinivky!

Pokud se vám stává, že máte bolesti po snědení něčeho mastného nebo po alkoholu a tento příznak se opakuje pravidelně, mohou to být první signály nemocného pankreatu. Postupně se k nim může přidat zvracení, hubnutí a řídká stolice.

Tehdy je čas navštívit lékaře – vaše tělo vám může dávat najevo zánět slinivky – pankreatitidu. Při zánětu slinivky se hromadí trávicí šťávy, které nedokážou odtékat dál – do tenkého střeva a začnou rozežírají samotný pankreas.

V těžkých případech může trvat jen několik hodin do odumření slinivky, proto to nelze podceňovat.

Co mám dělat, pokud mě po jídle bolí břicho?

V tomto článku jsme načrtli nejčastější příčiny bolestí břicha po jídle. Sledujte své tělo, kdy nejvíce reaguje bolestí – ať je to po konkrétním jídle, nebo se bolest objevuje v určitých přesných intervalech. Také sledujte zda vás bolí břicho v oblasti žaludku (mezi žebry v horní části břicha), nebo křeče pociťujete v jiných částech těla.

  • Na akutní pomoc při bolestech břicha dobře pomohou probiotika, například Saccharomyces boulardii.
  • Vhodné je trávení podpořit psylliem – rozpustná vláknina, která dokáže pomoci metabolismu v době, kdy se žaludek trápí například s nadměrnou konzumací jídla či alkoholu.
  • Pokud je bolest břicha po jídle u vás pravidelnou záležitostí, raději se obraťte na lékaře pro přesnější diagnostiku.
  • Nadýmání: jaká jídla nejvíc škodí

Nadýmání a plynatost (meteorismus) – jak řešit?

Nadýmání: jaká jídla nejvíc škodíVšichni dobře víme o čem je řeč. Ale i tak jde o značně tabu téma. Ve společnosti se tváříme, že se nás to netýká, ale co si budeme povídat, právě meteorismus je jednou z nejběžnějších trávicích obtíží. Nafouklé břicho, bolesti a křeče vědí znepříjemnit den hned dvojnásobně – zdravotně i společensky. Nejčastější příčinou jsou přitom jen banální chyby při stravování. Stačí se jich vyvarovat a je po problému!

Co stojí za vašim nafouknutým břichem?

Meteorismus, nadýmání nebo zkrátka “větry” způsobuje nadměrné hromadění plynů uvnitř zažívacího traktu.

K tomu dochází při některých metabolických poruchách, při potravinových alergiích a také následkem stresu, nedostatku spánku či špatně zkombinované skladby jídelníčku.

K rizikovým potravinám patří jídla s obsahem fermentovatelných cukrů – například banány, mrkev, obilné klíčky, jablka, fazole, zelí, rozinky, ořechy a mnoho dalších.

Plyn do těla přivádíme i pitím mléka, sycených nápojů, žvýkáním žvýkačky či rychlým jedením jídel, při kterém se vám do břicha dostane příliš mnoho vzduchu. Snášenlivost potravin je přirozeně u každého různá, sami pozorováním reakcí svého těla nejlépe vypozorujete, co škodí a co pomáhá.

Trápí vás nadýmání? Hledejte příčinu

Nemusíte jen bezmocně konstatovat, že trpíte nadýmáním, ani ho hned potlačovat nějakými syntetickými léky. Tím se jen potlačí symptom, ale příčina zůstává nezměněna. Zamyslete se nad svým životem a pokuste se objevit skutečnou příčinu vašeho nadýmání. U každého z nás souvisí s něčím jiným, i když se projevuje stejnými příznaky.

Nadýmání může způsobovat

· Konzumace nadýmajících potravin.
· Nesnášenlivost mléčného cukru (laktózy).
· Přejídání.
· Nadměrný přívod jednoduchých cukrů.
· Špatné kombinace potravin.
· Uspěchané jedení.
· Nepravidelné jedení.
· Alkoholické nápoje.
· Nadměrné polykání vzduchu.
· Jedení v napětí a stresu.
· Nedostatečný obsah kyseliny solné v žaludeční šťávě a slabé vylučování žluči.

· Nestrávené potravy, následkem čehož se ve střevě tvoří hnilobné plyny.

TIP: Přečtěte si také článek o důvodech nadýmání

Objevte potraviny, které vás nadýmají

Nejčastěji jsou tyto potraviny:
· Luštěniny (zejména fazole)
· Sojové boby
· Zelí
· Brokolice
· Lilky

· Černý chléb

Jak řešit nadýmání z fazolí?

Namísto vyloučení těchto potravin (jsou totiž velmi zdravé) hledejte nejprve způsoby, jak nadýmání zmírnit či úplně odstranit. Existuje na to několik způsobů.
Luštěniny namáčíme do vody alespoň na 12 hodin. Fazole je vhodné namáčet dokonce 24 hodin dopředu.

Budete mít zájem:  Laparoskopie – jaké má výhody?

Vždy po 12 hodinách se voda slije a fazole se uvaří v čerstvé vodě. Je to slupka luštěnin obsahující oligosacharidy – cukry, které při trávení vyvolávají nepříjemnou plynatost. Dostatečným namáčením luštěnin a jejich důkladným uvařením můžeme tento problém zcela odstranit.

Do vaření luštěnin přidáváme lžičku bazalky, majoránky, či kopru. Všechny působí proti nadýmání.
Při přetrvávajícím problému s nadýmáním zkuste hotový pokrm promixovat nebo propasírovat a zabvit je slupek, neboť jsou to právě slupky, které v zažívacím traktu tvoří plyny.

Pokud zařazujeme fazole do stravy postupně, ale pravidelně, trávení se na tuto změnu adaptuje a nadýmání se ztratí.

Jak řešit nadýmání ze zelí?

U zelí a jiných nadýmajících druhů zeleniny zmírníme nadýmání tepelnou úpravou. Čím déle je tepelně upravujeme, tím jsou snadněji stravitelné. Zelí zkuste dusit, vařit nebo ho častěji sníst menší množství. Problémy s nadýmáním by měly zmenšovat. Kdo však nemá s nadýmáním problémy, ať raději zelí zpracovává krátce – zachová se v ní více živin a vitamínů.

Nepřejídejte se

Mnozí lidé, kteří ze stravy vypustili škodlivé a těžké potraviny si myslí, že pokud je jejich strava zdravá, mohou si dopřát co hrdlo ráčí. Jedí zbytečně mnoho a často se až přejídají. To je však chyba.

Trávicí orgány by se neměly přetěžovat nadbytečným množstvím potravy, které na organismus klade velké nároky. Nadměrný příjem potravy zatěžuje organismus, zažívací orgány jsou vyčerpány a ztrácejí svou životní energii.

Svou práci pak nedokážou dělat řádně a dochází ke pomalému a špatnému trávení potravy, následkem čehož v tlustém střevě vznikají hnilobné plyny.

Dobrá rada: Při jídle se nestresujte

Naučte se jíst pomalu a klidně v příjemném prostředí bez stresu. Potravu řádně žvýkejte v malých dávkách, čímž napomáháte jejímu lepšímu strávení. Nezapomeňte – trávení začíná v ústech.

Nadýmání vyvolává:
· Uspěchané jedení
· Nedostatečné přežvýkání potravy
· Zpomalený průchod potravy střevy, zejména při bufetovém stravování
· Žvýkání žvýkačky

· Nápoje s oxidem uhličitým

Jezte ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody

Všechny druhy zeleniny a ovoce s vysokým obsahem vody urychlují průchod potravy střevy a zmírňují či odstraňují nadýmání. Jedná se hlavně o exotické ovoce jako kiwi, melouny, třešně, švestky a rajčata.

Co vám řekne lékař?

Pokud vás však tento problém trápí dlouhodobě, je dobré konzultovat ho s lékařem, který vám vedle stravovacích doporučeních může v případě potřeby předepsat léky na úpravu vašeho stavu. Jsou to přípravky s obsahem laktobacilů, látky na povzbuzení pohybu trávicího traktu či enzymatické preparáty.

Nedávejte trávení zabrat!

Nejlepší prevencí je vyhýbat se jídlům, které způsobují nadýmání a místo nich si vybírat snadněji stravitelné pokrmy, které nebudou uvnitř zbytečně dlouho “kvasit”. Důležitá je úprava pitného režimu.

Alespoň čtvrt hodiny před jídlem a půl hodinu po jídle byste neměli pít hodně tekutin, aby se nenarušila činnost trávicích šťáv. Nejlepší je vypít pramenitou, nesycenou vodu po malých doušcích (vynechte colu, sprite, fantu a podobně).

Tak se pokrm zředí a usnadní se tím jeho trávení.

Vláknina – ani málo, ani hodně

Optimální příjem vlákniny ve stravě reguluje trávení a pomáhá předcházet pocitem nafouknutého břicha a plynatosti.

Pořiďte si třeba i potravinovou vlákninu v prášku a rozřeďte ji s vodou, s džusem , případně zamíchejte do snídaňových cereálií. Pozor, dodržujte doporučené dávkování.

Mírný nadbytek vlákniny sice není zdravotně nebezpečný, ale problémy s větry jen prohloubí.

Co pomůže, když už je špatně?

Plynatost hrozí obzvlášť v době svátků či rodinných oslav , vždyť je téměř nezdvořilé odmítnout fantasticky vypadající chody. Tehdy může být sotva řeč o nějaké správné kombinací jídel.

Sladké překládáme mastným a slaným, všechno chceme ochutnat. Po takové spoušti se hodí jeden z tradičních lidových receptů proti nadýmání. Vyzkoušejte fenyklový, mátový nebo heřmánkový čaj.

Akutní úlevu zajistí také bílý jogurt s živými kulturami pro obnovení střevní mikroflóry.

Zjistěte, zda snášíte laktózu – mléčný cukr

Pokud nesnášíte mléčný cukr – laktózu, ve střevech vám chybí dostatek enzymu laktázy. V tom případě se mléčný cukr neštěpí na glukózu a galaktózu, jak by to mělo být normální, ale místo toho bakterie v tlustém střevě produkují z laktózy látky, které vyvolávají nadýmání a způsobují průjmy.

  • Jezte ve stravě dostatek vlákniny
  • Chronické nadýmání způsobuje:
    · Nadměrná konzumace sladkostí
    · Bílá mouka a produkty z ní – bílý chléb, těstoviny z bílé mouky
    · Neloupaná rýže
  • · Nedostatek vlákniny v potravě
  • TIP: Do svého jídelníčku zařaďte celozrnné výrobky, hodně ovoce, zeleniny a syrových salátů.
  • Pozor také na nápoje s obsahem oxidu uhličitého, těm se znažte vyhnout, jedná se o:
    · Soda
    · Kolové nápoje
  • · Pivo

Před jídlem snězte kyselejší ovoce

Pokud před jídlem sníme některé druhy kyselejšího ovoce jako je citron, jablko, grep, kiwi, rybíz, nebo hrozny, povzbudíme tím tvorbu žaludeční kyseliny. Zvýší se kyselost žaludeční šťávy a dojde ke zvýšené produkci kyseliny solné. Zkonzumována strava se tak lépe rozloží a ve střevech už nemá co vytvářet nežádoucí plyny.

Vyzkoušejte léčivé bylinky

Tradičním domácím prostředkem proti nadýmání je čaj z meduňky. Meduňka uklidňuje, stimuluje látkovou přeměnu a trávení. Můžeme jí vypít i více šálků denně.

Také pomáhá kombinace meduňky a heřmánku v poměru 1:1.
Tvorbu žaludeční kyseliny v žaludku podporuje majoránka a koriandr a kyselost žaludku snižuje puškvorec .

Bolestivé střevní křeče uvolňují: bazalka, saturejka, majoránka, kmín, anýz, fenykl a kopr.

Toto vám určitě pomůže – zkuste – shrnutí

– Flatulin gel
– Gen Meteo tablety
– Espumisan tablety

– Dopřejte si výživové doplňky s obsahem Lactobacillus acidophilus

– Zapomeňte na žvýkačky.
– Stop horkým jídlům a nápojům.

Vsaďte na bylinky. Vhodné jsou zejména fenykl, máta peprná či majoránka.

– Doplňte do stravy vlákninu ( například Benefibra nebo psyllium).
Nejezte hltavě. Volte raději menší porce a častěji než naopak.
– Detoxikujte organismus (detoxikační dieta, střevní sprcha a podobně).

– Uvařte si odvar z rascse. Jednu čajovou lžičku kmínu zalijte 2dcl vroucí vody. Nechte louhovat přibližně 15 minut. Pijte po doušcích.

Vyvarujte se špatných kombinací potravin

Nadýmání a zažívací potíže často vyvolává:
· Kombinace koncentrované bílkoviny s cukrem: v žaludku způsobuje kvašení. Například mnoho cukru v mléce, slazeného tvarohu, nebo slazené kondenzované mléko či smetana. Také například ryba se salátem a za tím porce zmrzliny.
· Nadměrné množství ovoce a zeleniny spolu v jednom jídle.
· Kombinace chleba, brambor a těstovin.

· Směsi různých druhů tuků.

Při jídle odložte obavy a starosti

Je velmi důležité, abychom se naučili jíst pravidelně, klidně a bez stresu. Žaludek je totiž v úzkém vztahu k mozku. Pokud je mysl přetížena a vystresovaná, trpí tím i žaludek.

Když jíte, odložte všechny starosti a obavy. Nespěchejte, jezte pomalu a potravu dokonale rozžvýkejte. Je to nutné proto, aby se sliny řádně promíchaly s potravou a podpořila se tvorba trávicích šťáv.

Kam dál?

  • Článek o tom, jak řešit větry
  • Jak na nadměrnou plynatost?

VIDEO: Jak se zbavit nadýmání?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Nadýmání

„Od té doby, co jím jinak, mám věčně nafouklé břicho, “ říkají někteří z vás. Proč se to děje? Proč někdo nemůže luštěniny, jiný zeleninu a jak z toho ven?

Někdo má a někdo nemáNadýmání: jaká jídla nejvíc škodí

Nadýmání, škrundání břicha a větry trápí někoho větší část života. A když pak začne jíst jinak, najednou to pomine. Takovým šťastlivcům pak jako zázakem zmizí břicho, které jinak nešlo vysportovat, přestane to v nich žbluňkat a vůbec hlasitě pracovat během trávení, zbaví se plynatosti, je jim fajn.

Někomu se ale po přechodu na náš jídelníček naopak střeva rozjedou a začnou pracovat hlasitě nebo se objeví nadýmání, které dotyčného doposud vůbec netrápilo. A vy se pak vyděšeně ptáte, co se děje, jestli tedy máte jíst nezdravě, vynechat luštěniny či zeleninu, protože po „normálním“ jídle to nemáte.

Proč se to děje a jak je to správně

Odpověď je poměrně jednoduchá. Nadýmání ani hlasité škrundání v břiše by nás obtěžovat nemělo. Vůbec. To je standard. Pokud jste na to až do změny jídelníčku netrpěli a teď to začalo, pak je to tím, že se střevo probudilo k životu. Je to v zásadě dobrá zpráva, protože to znamená, že se střeva dala do pohybu a začala se čistit.

Chápeme, že vás to může obtěžovat, ale je třeba vytrvat. Konvenční strava naše střeva doslova ochromuje. Zahleňují se takřka vším, co běžně člověk jí.

Typickým zdrojem hlenu ve střevech je bílá mouka (tedy všechno běžné pečivo, jíška v polévce, zahuštěné omáčky, sladkosti), mléčné výrobky, cukr ve všech podobách, nadbytek ovoce nebo třeba černý čaj (o tom se všeobecně ví, že „staví“, tedy zastavuje práci střev).

To všechno jsme obvykle konzumovali dlouhá léta. A tak nám ve střevech dlouhá léta vznikalo  prostředí, které nadýmání a kvašení podporuje. Proto trpíme, když do břicha pošleme luštěniny, některé druhy zeleniny či celozrnné pečivo.

Budete mít zájem:  Zánět Močového Měchýře Příznaky Ženy?

Jak z toho ven

Pomalu ale vytrvale zařazujte do jídelníčku obiloviny, luštěniny a tepelně upravenou zeleninu. Hodně kousejte, čím více a déle, tím lépe. Nemocní s rakovinou jsou ochotni kousat i stokrát jedno sousto. Avelmi to pomáhá.

Cílem pro nás všechny je vytvořit v ústech kašičku, pěkně prosliněnou, pak teprve polykat. Trávení půjde mnohem snáz. Nehltejte, jezte v klidu, užívejte si každé sousto. Přečtěte si, jak vařit luštěniny, aby se nadýmání eliminovalo, a které luštěniny neobsahují puriny, tedy ony látky, které nás pak trápí. A vydržte.

Dříve či později se střeva pročistí a začnou pracovat jak mají.

Jak dlouho to bude trvat

Tak to je otázka, na kterou neznáme přesnou odpověď. U někoho je to otázka pár dnů, u někoho týdnů, u někoho měsíců.

 Záleží, jak dlouho jste si tělo huntovali běžnou stravou a jak se s tím vypořádalo.

Hodně poškozená střeva se mohou u někoho léčit i dva tři roky a během nich může postižený občas trpět na nadýmání navzdory dokonalému jídleníčku. To může znít děsivě, ale věřte, že to stojí za to.

Co za to

Vydržet ale stojí za to.  Čisté zdravé střevo rovná se základ zdraví. Ve střevě v podstatě vzniká imunita. Právě zanesená nefunkční střeva stojí za většinou alergií a ekzémů. Potíží, která nám nefunkční střeva způsobují je tolik, že by to vydalo na knížku. Proto to stojí za to přečkat případné potíže.

Pak totiž za odměnu dostaneme nejen příjemný pocit po jídle (respektive žádný pocit, protože o trávení ani nebudete vědět) a na toaletě, ale hlavně příval energie, radost ze života, lepší spaní, krásnou pleť a mnoho dalších užitků. Vaše tělo se prostě uzdraví. Aby se tak stalo, potřebujeme mu pravidelně dodávat luštěniny, obiloviny a zeleninu.

Navzdory dočasným potížím.

15 potravin proti nadýmání + osvědčené babské rady

O nadýmání se nahlas moc nemluví. Nafouklé břicho, plynatost, říhání a jiné projevy však mohou znamenat závažnější problém, než se na první pohled zdá.

Jak se nadýmání vyhnout? Zjistěte nejdříve příčinu

Nadýmání se objevuje z mnoha příčin. Může to být nevhodná strava pro vaše zažívání, nezdravý způsob konzumace či intolerance některých potravin.

Jakmile přijdete na to, co vaše problémy způsobuje, můžete je začít účinně řešit.

Pravděpodobně jde o intoleranci mléčného cukru – laktózy. V takovém případě je funkce enzymu laktázy, který mléčný cukr štěpí, nedostatečná. Omezte mléčné výrobky na ty zakysané, kde je laktóza již částečně rozštěpena. Navíc obsahují probiotika – hodné bakterie pro správné fungování a zdraví střevní mikroflóry.

TIP: Vyzkoušejte doplňky stravy s probiotiky. Postarají se o osídlení střev přátelskými bakteriemi. Zažívání se tak zklidní.

Nadýmavé potraviny

Některé snášíme lépe, některé hůře. Někdo danou potravinu nesnáší vůbec a musí ji z jídelníčku vyřadit. Na druhou stranu platí, že pokud budete lehce nadýmavé potraviny zařazovat do jídelníčku častěji, vaše zažívání si na jejich trávení zvykne.

Jedná se například o:

  • Brokolici
  • Kapustu
  • Většinu druhů luštěnin
  • Technologicky zpracované potraviny s nadmírou soli a žádnou vlákninou

TIP: Nadýmání a bolesti břicha může způsobovat i alergie na lepek neboli celiakie. Jde o alergii na bílkovinu obsaženou v zrnech pšenice, žita, ječmene nebo ovsa.

Zeleninu, která vám nedělá dobře, zkuste tepelně zpracovat. Luštěniny nechte déle namáčet a několikrát přitom vyměňte vodu. Nevařte je samotné. Přidejte bylinky, například:

  • Tymián
  • Saturejku
  • Bazalku
  • Koriandr
  • Majoránku

Nadýmání: jaká jídla nejvíc škodí

TIP: Existují i méně nadýmavé druhy luštěnin. Například červená čočka, fazole adzuki, cizrna či naklíčené luštěniny.

15 potravin, které zabraňují nadýmání

  • Kysané mléčné výrobky
  • Jablka
  • Banány
  • Ořechy
  • Celozrnné obiloviny (pokud nemáte intoleranci či alergii na lepek)
  • Okurky
  • Brambory
  • Rajčata
  • Červená řepa
  • Zázvor
  • Máta
  • Tymián
  • Kmín
  • Oregano
  • Anýz

Babské rady proti nadýmání aneb žvýkej každé sousto aspoň 50×

Na nadýmání může mít vliv i to, jakým způsobem jídlo konzumujete. Už naše babičky říkaly:

  1. Nikdy nejez ve spěchu.
  2. Nepolykej sousto, dokud ho pořádně nerozžvýkáš.
  3. U jídla nikdy nemluv (nadýcháš se zbytečného vzduchu).
  4. Nezapíjej jídlo nápojem s bublinkami.

Opravdu to nejsou jen malicherné výtky z plezíru: Je důležité si na jídlo udělat čas, pořádně ho rozžvýkat, mluvit při tom co nejmíň a zapíjet obyčejnou vodou či bylinným čajem.

TIP: Inspirujte se našimi vzorovými jídelníčky proti nadýmání:

  • Jídelníček proti nadýmání I.
  • Jídelníček proti nadýmání II.

Závěrem: 4 „S“ proti nadmutému břichu:

  1. Správný výběr potravin – věnujte pozornost svému zažívání a zjistěte, co mu vadí.
  2. Stolování v klidu – bez stresu a mluvení.
  3. Střevní mikroflóra – hýčkejte si hodné břišní bakterie, ochrání vás od zažívacích problémů, civilizačních nemocí a dokonce i stresu.

  4. Sezónní a vyvážený jídelníček – potraviny, které právě dozrávají, naše tělo také lépe tráví. Nezapomeňte na pestrost stravy a dostatek všech živin – včetně veledůležité vlákniny.

S těmito tipy se problémů s nadýmáním brzy zbavíte, uvidíte. Pokud ne, obraťte se na výživového poradce.

Existují vyšetření, která prokazatelně zjistí, které potraviny vašemu tělu nesvědčí.

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí

  • Někdy stačí opravdu málo a hubnutí nastartujete raz dva. Třeba když přidáte do jídelníčku následující potraviny, díky kterým odlehčíte svému žaludku a nebudete mít problém s nadýmáním a zácpou. Které to jsou?
  • Čerstvý kořen zázvoru přijde někdy vhod, zvláště když máte potíže s trávením. Někomu opravdu hodně pomůže jako prevence před nadýmáním, nevolností či zažívacími problémy. Stačí prý půl lžičky denně čerstvě nakrájeného zázvoru a bude vám dobře. Vařte ho třeba s čajem a vychutnejte si pocit lehkosti.

  • Chřest je přírodní diuretikum díky aminokyselině zvané asparagin. Díky diuretikům budete častěji močit, ale vašemu nafouklému břichu se uleví. Neexistuje žádné pravidlo, kolik byste ho měli denně sníst, takže pro začátek stačí, když si kousek přidáte k obědu a večeři. Zkusit můžete i chřest ugrilovat, chutná skvěle.

  • Starý známý pomocník v boji s nadýmáním. Tajemství jeho úspěchu je látka mentol, která pomáhá trávicímu systému, aby lépe pracoval. Mentol je taky dobrý v potlačení chutí, zejména těch, které vás přepadají v noci. Mátovým čajem tak zabíjíte dvě mouchy jednou ranou – pomáhá proti nadýmání a taky tlumí chutě na sladké.

  • Máte-li doma zahradu nebo velký balkon, je to příležitost k tomu, abyste je začali pěstovat. Obě tyto bylinky jsou močopudné, obsahují prospěšné enzymy a fytonutrienty, které slouží jako přírodní léky proti gastroenterologickým problémům. Bylinky navíc dodají jídlu specifickou chuť, takže nepotřebujete tolik solit.

  • Ideální potravina pro vaše střeva, navíc má spoustu probiotik, která pomáhají při trávení. Fermentovaný mléčný výrobek má konzistenci smoothie a najdete v něm opravdu stovky zdraví prospěšných probiotik. A mnohem víc než klasický jogurt. Díky probiotikům vás nebudou trápit zácpa nebo nadýmání.

  • I tenhle druh zeleniny je prospěšný tomu, aby se z vašeho těla odplavovala přebytečná voda. Má hodně vody, a to až 95 %. Žádná jiná jí nemá víc. Okurka pomáhá při trávení a hydrataci, pomáhá vás zbavit nepříjemných pocitů v břiše, a navíc její chuť je svěží. Půl šálku denně okurky v salátu nebo kousek jen tak samotné a budete se cítit mnohem lehčí. 8 chyb v hubnutí, které se po čtyřicítce neodpouštějí

  • Meloun chutná zejména v letních měsících, protože nádherně osvěží. I meloun totiž obsahuje vysoké množství vody, takže hydratuje a pomůže vám odvodnit se. Snězte denně jeden šálek melounu k snídani a žádný trávicí problém vás nepotká.

  • Draslík obsažený v banánech reguluje hydrataci a množství elektrolytů ve vašem těle. Což ve finále působí proti trávicím obtížím, jako je nadýmání atd. Studie zveřejněná v jednom odborném časopise uvádí pokus, kdy 34 zdravých žen jedlo nebo pilo banánovou šťávu před jídlem, a to 2x denně. Tato skupina, která jedla banány nebo pila banánový nápoj, hlásila 50% snížení nadýmání.

  • Další ovoce je dobrým pomocníkem, a to díky obsahu bromelinu, který tělu pomáhá rozkládat bílkoviny, které by jinak mohly způsobit žaludeční problémy. Odšťavňujte, popíjejte, přidávejte ananas do svého oblíbeného smoothie a nadýmání zmizí jako pára nad hrncem.

  • I ona umí skvěle odvodnit. Má také hodně draslíku, podobně jako banány, takže pomáhá regulovat hladinu elektrolytů a udržuje hladinu tekutin v našem těle. Jedna sklenka kokosové vody obsahuje 600 mg draslíku, banán „jen“ 422 mg.
    Syndrom explodující hlavy: Nemáte ho náhodou i vy? Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům!  

Dieta při oslabené slinivce

Je nutné vyloučit maximálně bílý rafinovaný cukr a také výrazně omezit i alternativní sladidla. Jídla, připravovaná původně jako sladká, moc nesladit ani medem a fruktózou. Více používat na přislazení sušené ovoce nebo vyzkoušet obilné slady a sirupy.

Omezení cukru vede samozřejmě k vyhýbání se zmrzlinám a veškerým sladkostem jak z cukráren tak i z obchodů. Také sladké kupované pečivo není vůbec vhodné. Nejen že je slazeno bílým cukrem, ale je kynuté. Sama se vyhýbám chlebu i bílému pečivu, které je pečené klasickým způsobem s prášky do pečiva nebo s droždím, protože mi to už neprospívá.

Je téměř zásadní nekonzumovat přepalované tuky a také různé tuky nižší kvality, tzn. žádná smažená jídla. Osobně do sebe již nedostanu pokrmy ani fritované či grilované. Kvalitní sádlo, seženu-li, si dám v malém množství lehce na kváskový chléb maximálně jednou za rok a to pouze ze vzpomínky na mládí.

Tělo však určitě nějaké tuky potřebuje  a tak je vhodné se obrátit na kvalitní panenské oleje, které lze v malém množství do pokrmů použít, ale pokud možno za studena. Jako lék lze užívat panenský olej lněný, kmínový, z meruňkových jader a další, které jsou vhodné i z hlediska krevní skupiny.

Dobré čisté máslo též v malém množství prospěje a dle ajurvédy lze doporučit i máslo přepuštěné „ghí“. Všeho však vždy jen s mírou.

Při doplňování tuků přímo z ořechů je třeba si dávat pozor na množství. Mnohdy tělo s oslabenou slinivkou nesnese také jádra, semínka a ořechy vcelku.

Je určitě vhodné, pokud to jde, je zbavovat slupek a některé i lehce orestovat.

Pro lepší strávení jsou vhodnější přímo ořechová másla a pasty nebo v malé míře, jako lék, i panenské ořechové oleje.

Je dobré úplně vyloučit ze svého jídelníčku alkohol, ledové nápoje, všechny doslazované nápoje i džusy a nápoje sycené bublinkami. Černou kávu raději silně omezit. Jednak odvodňuje a také může dráždit nemocný trávicí trakt. Chuť po kávě lze uspokojit kávou obilnou nebo ajurvédskou, která chutná velice dobře a je i prospěšná zažívání.

Tekutiny je nutno doplňovat po celý den a pít co nejvíc kvalitní vodu, zelený čaj, bylinkové čaje a neuškodí i trochu neperlivé minerálky. Tekutin by mělo být cca 3 litry za den, přitom do tohoto množství nezahrnovat polévky. Je možná vhodné si zakoupit nějaký filtr na vodu, abychom tělo nezatěžovali zbytečně cizorodými látkami z vody z vodovodu.

Je vhodné omezit i maso, především hůře stravitelné, na minimum. Zde bych doporučila, jíte-li maso, vyhýbat se tučným masům a mastným pokrmům a také dráždivým a přepalovaným.

Nejsem vegetarián, ale maso jsem omezila pouze na rybí a občas nějaké jiné drůbeží než kuřecí. Z technologie jeho příprav bych se zaměřila na vaření, dušení, popřípadě pečení na vodě.

V mém jídelníčku nejsou také už roky žádné uzeniny.

Pití kravského mléka jsem vyloučila úplně. Z ostatních mléčných výrobků se zaměřuji na ty nejdietnější a bez cukru. Bílé jogurty, měkký, polotučný a odtučněný tvaroh, sýry cottage, riccotta a sýr Eidam s obsahem tuku do 30%. Plísňové sýry jsem také dávno vyřadila z jídelníčku.

I když mnozí budou možná jiného názoru, mně již „nesedí“ viditelná plíseň, ať je dle druhých jakkoliv zdravá a chutná. Co se týče jiných mléčných výrobků, mám velice ráda a dobře i trávím kozí tvaroh. Také kozí sýry jsou vhodné, ale opět ty co mají tvarohový charakter. Kozí mléko konzumuji velice málo.

Volbu mléčných produktů kozích i ovčích vnímám jako vhodné, ale neobracím se k ním tak často, spíš jako zpestření jídelníčku.

Dle vlastních zkušeností cítím prospěšnost maximálně možného dodržování dělené stravy, což značí, velice stručně řečeno, nekombinování bílkovin a uhlovodanů v jednom jídle. Tedy již žádné pečivo se sýrem nebo maso s rýží apod. Ale raději si dát třeba zeleninu se sýrem nebo zeleninu s pečivem či rýží nebo celozrnnými těstovinami.

 Při pečení ještě kombinuji tyto potraviny dohromady. Vejce v pečivu mi trávení nenarušuje. Souhlasím zde s názorem, že se jídlo při přípravě svým způsobem vzájemně zharmonizuje a vytvoří jeden celek, který se při trávení chová jednotně.

Je to ale jenom můj pocit, zastánci přísně dělené stravy se mnou nemusí souhlasit. Dělení stravy se u mne týká spíš potravin, které konzumuji vedle sebe v jednom jídle.  Samotná tepelně upravená vejce skoro nekonzumuji.

Několikrát jsem zkoušela vařená vejce k zelenině, to je ještě kombinace, která je vcelku dobře stravitelná, ale osobně mi při dostatku rostlinných bílkovin mnoho nechybí.

Pro lepší trávení je dobré stravu od sebe oddělovat i jiným způsobem. V jednom chodu nemíchat sladké a slané jídlo. V praxi tedy již žádné „sladké“ dezerty, byť po zdravém slaném jídle. Také nejím žádné ovoce po jídle. V těle pak kvasí a nadýmá. Nedoporučuji ani jídla sladká zajídat po chvíli třeba mrkví, okurkou či jinou zeleninou, když máme touhu ještě něco sníst.

Vyzkoušela jsem a i v literatuře si ověřila, že je důležité a nejenom pro oslabenou slinivku, nejíst dohromady ovoce a zeleninu v jednom jídle.

Stále se ještě hrozím pomyšlení, že jsem připravovala svým dětem mrkev s jablíčkem společně s cukrem a citrónovou nebo pomerančovou šťávou a také jsem je takto mnoho let jedla sama.

I různé zeleninové saláty s přídavkem ovoce ve mně nyní budí nechuť.

Pro dobrou funkci trávicího systému je důležité od sebe jednotlivá jídla též časově oddálit, aby měl žaludek čas ke strávení jedné potravy a nebyl zavalen již další před tím, než ji posunul do tenkého střeva dál ke zpracování.

 Takto se vyhneme míchání potravin třeba slaného charakteru, které ještě nejsou stráveny s následným jídlem sladkým.

Sama to řeším alespoň způsobem, že když mám hlad brzy po jídle z důvodu třeba přetížení a cítím, že odstup ještě není dostatečný, volím alespoň takový druh jídla, který není v rozporu s předchozím.

Je též potřeba nehladovět, tedy pokud nedržíme hladovku ze zdravotních důvodů. Jíst častěji a menší dávky. Buď pětkrát nebo alespoň čtyřikrát denně. Je to důležité vzhledem k tomu, že by nám po strávení jídla mohla začít klesat hladina krevního cukru a dostavila by se hypoglykémie. S tímto stavem mám také dost zkušeností.

Současně je nutné se umět hlídat a při jídle se nepřejídat. I zdravá strava může v neúměrném množství ublížit. K přejedení může dojít právě po delší stravovací pauze, kdy již pociťujeme první příznaky hypoglykémie a nebo ji již prožíváme.

Pro lepší trávení je vhodné si jídelníček načasovat. Nejen zvolit správný čas na snídani, ale také je potřeba se udržet a nejíst již nic večer po 18:00.

Mám vyzkoušeno, že pokud skončím s jídlem kolem 18 hodiny večer (v letním čase nejpozději v 19.

00), nemívám větší problémy s trávením jídla, ale jestliže „ujedu“ a dám si kromě čaje později i něco jiného, pykám za tyto hříchy problémy s trávením.

Je důležitě nejíst večer syrové ovoce a ani syrovou zeleninu. Se syrovou stravou by se mělo končit nejpozději kolem 15 hod., takže v letním čase kolem 16 hod.

Večer je syrová strava velice obtížně trávena a i když enzymy dodáme do trávicího systému v podobě léků či potravinových doplňků, je tento proces pro tělo zátěž.

Potrava pak v trávicím traktu kvasí a zahnívá a způsobuje nežádoucí nadýmání.

Ve zdravotních doporučeních Edgara Cayceho se uvádí, že syrová jablka jsou samostatným pokrmem a jako taková by se měla konzumovat časově odděleně od ostatního jídla. Pak jsou tělu velice prospěšná.

Vzhledem k tomu, že by se měla jíst až 3 hodiny po jídle a nejméně půl až hodinu před dalším jídlem, často je zařazuji jako malou svačinu před hlavním poledním jídlem. Pakliže máte na ně někdo chuť po ránu, je to možná ještě lepší.

Po jejích konzumaci si za hodinu už můžete dát svačinu nebo pozdní snídani.

Není na škodu zařazovat do týdenního stravovacího rytmu také postní dny. Tělu i slinivce je to velmi prospěšné. Já si občas pro odlehčení své slinivky zařazuji den ovocný, den zeleninový nebo den rýžový.

Je vhodné držet dle lunárního kalendáře i půst jogínský. Má trochu jiný charakter a pomáhá tělu prý nejvíce s detoxikací.

Pro postní dny je vhodné zvolit buď pravidelně některý den v týdnu anebo se držet lunárního cyklu a držet jej ve dnech, kdy je měsíc v úplňku nebo v novu či také ve čtvrtích.

Z používaných pochutin jsem navždy vyloučila tučné klasické majonézy a tatarské omáčky. Hořčici používám pro sebe také velice málo, snad jen párkrát do roka a to raději bez přidaného cukru.

 Také nepoužívám klasický ocet, leda na odstraňování vodního kamene z varné konvice. K okyselení salátu snesu dobře citrónovou šťávu a nebo i umeocet. Obojí mi plně postačuje a neubližuje.

Co může působit problémy a mnohdy i vážnější chybu je syrový česnek a cibule. Je dobré je používat v malém množství a nebo hodně omezit.

Cibuli je vhodné do syrových pokrmů spařovat a můžeme-li ji občas, tak si vybrat jemnější druhy jako šalotku nebo červenou cibulku.

Vařený česnek a cibule jsou stravitelnější a v malém množství, třeba v zeleninové polévce, je moje slinivka ještě zvládne.

Z další zeleniny je dobré vyloučit syrovou papriku. Ze zeleniny určené k přímé spotřebě odstraňovat co nejvíce slupky. Rajčata a okurky konzumovat jenom oloupaná.

Také omezit nadýmavou zeleninu, kterou může být pro někoho i vařený květák, mladá fazulka a hrášek. Též syrové ovoce jíst co nejvíce bez slupek. Loupat jablka, hrušky, broskve i nektarinky.

Prostě, co je možné, tak loupat a okrajovat.

I když to nepatří mezi stravovací doporučení, uvedu zde, že při nemocné slinivce platí všeobecný zákaz kouření. Sama jsem nekuřák a tak mi tento zákaz problémy nedělá.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector