Na jaké nemoci a zdravotní problémy může pomoci zelený ječmen?

  • O tom, jaký je jeho pozitivní vliv na naše tělo, jsme již psali například v článku Zelený ječmen – příznivé účinky potvrzují vědci.
  • Ne příliš se však píše o nežádoucích účincích, které může vyvolat, a o případných kontraindikacích s různými léčivy.
  • Zelený ječmen je sice univerzální doplněk stravy vhodný téměř pro každého, existují ale určité skupiny lidí, které by před ním měly být na pozoru a konzultovat jeho užívání s lékařem.

Které to jsou? To se dozvíte v následujícím článku.

Jak působí zelený ječmen v těle?

Zelený ječmen podporuje a vyvolává v našem těle různé procesy. Ty mají v naprosté většině případů na jeho zdraví pozitivní vliv, ale nemusí tomu tak být úplně vždy. Nejdříve si upřesníme, jaké procesy to jsou a co v našem těle způsobují.

Na jaké nemoci a zdravotní problémy může pomoci zelený ječmen?

Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu – NutriCentrum pro prozeny.cz

Díky silným antioxidačním účinkům mladý ječmen snižuje riziko vzniku rakoviny, pomáhá regenerovat organismus a zabraňuje stárnutí organismu.

Jednou z těchto změn, kterou na sobě můžeme pozorovat již v počátcích užívání, je detoxikace.

Zelený ječmen podporuje očistu těla od škodlivých látek a ta se může (ale nemusí) zpočátku projevovat zhoršením našeho stavu. Můžeme si připadat unavení, cítit bolest hlavy nebo mít mírné zažívací potíže (průjem, zácpa).

To je způsobeno odplavováním toxinů a jde pouze o přechodný stav, který po několika týdnech odezní. Pak dojde k výraznému zlepšení.

Tyto nežádoucí projevy můžeme jednoduše regulovat postupným dávkováním, aby si naše tělo na novou látku zvyklo.

TIP: Klikněte a čtěte i ostatní naučné články z kategorie Zelený ječmen. 

Na jaké nemoci a zdravotní problémy může pomoci zelený ječmen?

Směs SUPERGREENS obsahuje 30 % kvalitního BIO ječmene z Německa. Dále pak i BIO mladou pšenici, chlorellu, spirulinu a svěží mátu.

  • Mladý ječmen sušíme tak, aby vnitřní část rosliny nepřesáhla 42 °C a byla tak zachována RAW kvalita.
  • Protože Blendeu SUPERGREENS vyrábíme pouze z mladých zelených výhonků ječmene a pšenice, její zdravoní benefity si můžete bez obav vychutnat, i pokud jste alergičtí na lepek.
  • Stačí si každé ráno dopřát jedinou lžičku Blendey SUPERGREENS smíchanou s čistou vodou s kapkou citrónu, ovocným džusem nebo třeba vaším oblíbeným smoothie.
  • Pokud máte raději důkazy místo slibů, mrkněte se na hodnocení našich zákazníků nebo Blendeu rovnou sami vyzkoušejte.

Na jaké nemoci a zdravotní problémy může pomoci zelený ječmen?Klikněte na obrázek a podívejte se na podrobné zdravotní benefity.

Zelený ječmen je komplexní potravinový extrakt získaný vylisováním mladých listů ječmene. Předávkovat se mladým ječmenem je asi tak pravděpodobné, jako předávkovat se hlávkovým salátem. ????

Nutriční gastronomka a zakladatelka Akademie Nutriční Gastronomie Jana Černá pro prozeny.cz

Mladý ječmen seženete sušený a na prach pomletý celý nebo jen jeho vymačkanou šťávu. Při výběru je určitě důležité zabývat se teplotou sušení, která by měla být maximálně do 40 °C, aby si zachovala co nejvíce ,živých‘ látek.

Dalšími z procesů a změn v našem těle, které způsobuje zelený ječmen, jsou:

  • podpora správného zažívání
  • snížení hladiny cholesterolu a cukru v krvi
  • optimalizace a udržení zásaditého pH

Na jaké nemoci a zdravotní problémy může pomoci zelený ječmen?

Říkáte si, že to všechno zní přece pozitivně? Máte pravdu, jsou ale určité skupiny lidí, pro které mohou být některé z těchto účinků zeleného ječmene nežádoucí. Koho se to tedy týká?

  1. Jednou z poměrně sporných otázek ohledně užívání mladého ječmene je jeho vhodnost pro těhotné a kojící ženy.
  2. V tomto období je samozřejmě důležité, aby měla žena dostatek energie a kvalitních živin.
  3. Negativní účinky užívání mladého ječmene v těhotenství a při kojení nebyly prokázané, doporučuje se ale jeho užívání konzultovat s lékařem, protože detoxikace představuje pro tělo zpočátku určitou zátěž.

Na jaké nemoci a zdravotní problémy může pomoci zelený ječmen?Vedlejší účinky způsobené detoxikací mohou být nežádoucí pro těhotné a kojící ženy

Co může ve své počáteční fázi detoxikace způsobovat, jsme již popsali výše.

Tyto nepříjemné stavy pak mohou mít určitý krátkodobý vliv samozřejmě také na plod, případně miminko, které matka kojí. Rozhodně však nemůže miminko nijak ohrozit.

  • Průzkum provedený v Japonsku a USA v roce 1994 dokonce prokázal, že zelený ječmen stimuluje růstové hormony a hormony zodpovědné za laktaci.
  • Někteří odborníci užívání zeleného ječmene v době těhotenství a kojení dokonce doporučují, úskalí ale může být skryto v tom, že nemůžeme vědět, jak tělo na zelený ječmen zareaguje.
  • Pokud však užívá žena zelený ječmen dlouhodobě, její tělo je na něj již zvyklé a určitě ho nemusí ze svého jídelníčku vyřazovat.

Naopak jí poskytne spoustu živin potřebných pro vývoj miminka. Stačí se poradit s lékařem, který zdravotní stav nadcházející maminky zhodnotí a doporučí správné řešení.

„Zelené potraviny jsou vhodné i pro děti,.. Účinek, který od nich u dětí očekáváme, je stejný jako u dospělých,“

uvedl MUDr. Miloslav Lacina v rozhovoru pro Český rozhlas (celý rozhovor k přehrání najdete zde).

  1. Akutními stavy trávicího traktu jsou přitom myšleny ty opravdu akutní, jako je pooperační stav některého z trávicích orgánů – zejména žaludku a střev, chronický průjem nebo zvracení.
  2. V tomto období je trávení velmi citlivé a nemělo by se vystavovat žádné zátěži.
  3. Takovou zátěží v tomto případě jsou i vitamíny, minerály a enzymy obsažené v zeleném ječmenu.

Na jaké nemoci a zdravotní problémy může pomoci zelený ječmen?Nežádoucí účinky a kontraindikace může mít zelený ječmen s léky obsahujícími warfarin

  • Protože zelený ječmen zlepšuje imunitu těla, není vhodný ani po transplantaci orgánů a při autoimunitních onemocněních.
  • Po transplantaci orgánů je nutné imunitu snížit, aby tělo nový orgán přijalo.

U autoimunitních onemocnění je imunita těla příliš silná, a to se pak zjednodušeně řečeno brání i samo proti sobě a napadá svou vlastní tkáň. U obou těchto stavů je tedy posilování imunity nežádoucí.

  1. Dalšími onemocněními, při kterých se zelený ječmen příliš nedoporučuje, jsou akutní plicní embolie a poruchy srážlivosti krve.
  2. A to kvůli vysokému obsahu vitaminu K, jenž srážlivost krve podporuje a může ovlivňovat působení léčiv obsahujících látku warfarin.
  3. Celiakie je onemocnění projevující se nesnášenlivostí glutenu neboli lepku, což je protein obsažený ve většině druhů obilnin.

Člověk by předpokládal, že lidé trpící celiakií by se tedy měli zelenému ječmeni vyhnout. Není to ale zdaleka pravda!

Bývá zdůrazňováno, že lepek je obsažen pouze v zrnech ječmene, nikoli v trávě, zelený ječmen je tak přirozeně bezlepkový a pro lidi s celiakií tedy bezpečný.

Je však důležité mít jistotu, že zelený ječmen pochází od kvalitního pěstitele, byl sklizen včas a nedošlo tak ke kontaminaci trávy od semen, která lepek obsahují.

Nicméně i tak by byl obsah glutenu jen velmi nízký. Na pozoru by se tedy měli mít jen ti, u nichž má nemoc závažný charakter.

Tip: Zajistit si, že ve Vašem zeleném ječmenu nebude žádný lepek, můžete jednoduše tak, že si ho doma sami vypěstujete! Jak na to, se dozvíte v tomto článku.

Vedlejší účinky zeleného ječmene nebyly zcela prokázány. Zelený ječmen je považovaný za univerzální doplněk stravy, který pomáhá při mnoha zdravotních obtížích a přispívá k vitalitě našeho těla.

  • Kdo by měl jeho užívání raději konzultovat nejdříve s lékařem, jsou těhotné a kojící ženy a lidé trpící celiakií.
  • Kdo by se měl zelenému ječmeni vyhnout, jsou lidé s akutním stavem trávicího traktu, po transplantaci orgánů nebo trpící autoimunitním onemocněním.  
  • Kontraindikace může zelený ječmen způsobovat pouze v kombinaci s léčivy obsahujícími látku warfarin.

TIP: Klikněte a čtěte i ostatní naučné články z kategorie Zelený ječmen. 

Mladý zelený ječmen: účinky na zdraví, rizika a varování!

Na jaké nemoci a zdravotní problémy může pomoci zelený ječmen?

Účinky mladého zeleného ječmene na zdraví se v poslední době hodně zkoumají. Studie naznačují, že může pomoci zmírnit projevy ulcerózní kolitidy, uplatňuje se v prevenci rakoviny a posiluje také imunitní systém. Díky obsahu látek s antioxidačními účinky navíc chrání buňky před poškozením a naopak přispívá k regeneraci (obnově) poškozených buněk a tkání.

Konzumace mladého zeleného ječmene navíc zlepšuje zdraví pokožky a kostí a přispívá k celkově lepší vitalitě organizmu.

V tomto článku se podíváme na 9 léčivých účinků zeleného ječmene.

Co je mladý zelený ječmen?

  • Mladý zelený ječmen jsou jen několik dní staré mladé výhonky ječmene, které patří mezi nejzdravější potraviny na světě a jejichž historie sahá dokonce až do doby 5000 let před naším letopočtem. 
  • Má řadu blahodárných účinků na vaše zdraví a konzumovali ho již staří Řekové a Římané. 
  • Díky schopnosti zmírňovat projevy řady onemocnění, se zelený ječmen, který se mimo jiné používá hlavně jako krmivo pro hospodářská zvířata, těší stále větší oblibě (1).

Nutriční profil mladého zeleného ječmene

Mladý ječmen je bohatým zdrojem řady vitamínů, včetně vitamínů A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin), B9 (kyselina listová), C (kyselina askorbová), E (tokoferol) a K (fylochinon). Navíc v něm najdeme řadu minerálů a stopových prvků, včetně elektrolytů, jako jsou hořčík, fosfor, draslík, zinek, železo a vápník (2).

  1. Kromě toho obsahuje mladý zelený ječmen i vitamín B12. 
  2. Pokud trpíte jeho nedostatkem, můžete konzumovat sušenou šťávu ze zeleného ječmene,která obsahuje vitamín B12 v nejlépe využitelné formě (2). 
  3. Výhonky mladého zeleného ječmene také obsahují silné antioxidanty, které chrání vaše buňky před poškozením, a také esenciální aminokyseliny a zdraví prospěšné enzymy.
  4. Zelený ječmen je také bohatým zdrojem vlákniny a jeho konzumace nezvyšuje zdraví škodlivý LDL cholesterol.
Budete mít zájem:  Vysoký Krevní Tlak Přírodní Léčba?

Léčivé a zdravotní účinky mladého zeleného ječmene

Mladý zelený ječmen se dá konzumovat jako šťáva z mladých výhonků nebo jako prášek, který vzniká usušením této šťávy. O tom jak zelený ječmen působí na jednotlivá onemocnění píšeme dále.

Antioxidační schopnost

Mladý zelený ječmen obsahuje látky se silnými antioxidačními účinky.

Kromě vitamínu E a beta karotenů, je zelený ječmen vůbec nejbohatším zdrojem důležitého enzymu s názvem superoxid dismutáza  (SOD), který pomáhá neutralizovat škodlivé volné radikály vznikající při trávení potravy a dalších metabolických procesech. Neutralizace volných radikálů tak chrání buňky před poškozením a pomáhá zabránit vzniku řady různých onemocnění způsobených oxidačním stresem.

Zmírňuje projevy ulcerózní kolitidy

  • Některé studie naznačují, žemladý zelený ječmen může zmírňovat projevy ulcerózní kolitidy, protože podporuje růst zdraví prospěšných baktérií ve střevě (3). 
  • Zdravá střevní mikroflóra pomáhá zmírňovat zánět a další projevy ulcerózní kolitidy, protože likviduje škodlivé chemické látky v trávicím traktu, které ulcerózní kolitidu vyvolávají. 
  • Navíc zelený ječmen pomáhá odplavit nahromaděné škodlivé toxiny z těla ven.

Působí jako přírodní dezinfekce

  1. Desinfekční účinky mladého zeleného ječmene spočívají v tom, že dokáže účinně odstranit z těla zdraví škodlivé těžké kovy, včetně olova, které může způsobit poruchy chování a učení zejména u dětí.

     

  2. Za detoxikačními a desinfekčními účinky mladého ječmene stojí zejména zinek, selen a měď, které jsou v ječmeni v hojné míře zastoupeny.

     

  3. Kromě toho obsahuje zelený ječmen také hodně chlorofylu a beta karotenů, které podporují vylučování odpadních látek, jako jsou hleny nebo krystalické kyseliny. 
  4. Navíc podporuje metabolické procesy a zlepšuje fungování jater.

Posiluje imunitu

Zelený ječmen posiluje imunitu a zlepšuje fungování obranných mechanismů lidského organizmu. Pravidelná konzumace mladého zeleného ječmene tělu dodává nezbytné živiny pro optimální tvorbu imunitních buněk v těle. Účinný a silný imunitní systém pak dokáže lépe bojovat s infekcemi a zabránit rozvoji těžkých smrtelných onemocnění.

Chrání před rakovinou

Mladý zelený ječmen obsahuje enzym superoxid dismutáza. Tento enzym má silné antioxidační účinky a umí ničit i nádorové buňky. Navíc mladý ječmen obsahuje další protinádorové enzymy, jako jsou například peroxidáza nebo kataláza (4). 

Enzymy ze skupiny kataláz obsažené v mladém ječmeni štěpí a neutralizují škodlivé účinky peroxidu vodíku, který vzniká jako odpadní produkt při dýchání a pomáhají též potlačovat růst nádorových buněk.

Chrání před UV zářením

Dalším kladným účinkem mladého zeleného ječmene je ochrana před ultrafialovým (UV) zářením. 

UV záření poškozuje buňky a způsobuje předčasné stárnutí. Enzym superoxid dismutáza, který mladý zelený ječmen obsahuje naopak buňky před škodlivými vlivy UV záření chrání.

Pravidelná konzumace zeleného ječmene navíc pomáhá snižovat stres, a to zejména u lidí ve větších městech, kteří jsou jím ohroženi více než lidé na venkově.

Mladý zelený ječmen navíc podporuje obnovu buněk zničených radioaktivním nebo rentgenovým zářením, a to díky obsahu chlorofylu, který zvyšuje odolnost vůči UV záření. Látky obsažené v mladém zeleném ječmeni se také podílí na tvorbě krevních buněk. 

Nejlepších výsledků dosáhnete, když budete pít šťávu z mladého zeleného ječmene jak před opalováním či rentgenovým vyšetřením, tak bezprostředně po nich.

Pomáhá bojovat se závislostmi

Mladý zelený ječmen tak pomáhá v léčbě různých druhů závislosti. Obsahuje kyselinu glutamovou, která potlačuje bažení po škodlivých látkách, jako jsou alkohol, káva, nikotin, drogy nebo sladkosti.  

Snižuje nadměrnou kyselost (aciditu)

Mladý zelený ječmen účinně pomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu v organizmu, protože má alkalizující účinky. Je přírodním zdrojem zásaditých látek, které snižují kyselost organizmu, což bývá jednou z příčin řady onemocnění. Narušení acidobazické rovnováhy se podílí na vzniku poruch spánku, může způsobit únavu, zácpu, bolesti na hrudi nebo lámání nehtů.

Zmírňuje projevy stárnutí

Mladý zelený ječmen podporuje regeneraci buněk bez nežádoucích vedlejších účinků. Obsahuje chlorofyl, vitamíny skupiny B, železo a fykokyanin (modré barvivo), které urychlují regeneraci buněk.

Navíc zlepšuje funkci kostní dřeně a podporuje tak tvorbu červených i bílých krvinek.

Zdraví prospěšné enzymy, které mladý zelený ječmen obsahuje také zlepšují kvalitu trávení a podílí se na zmírnění projevů stárnutí.

Jak používat mladý zelený ječmen v kuchyni?

  • Mladý zelený ječmen se celosvětově používá jako přísada do polévek a vývarů nebo k výrobě ječného chleba. 
  • Ječmen se také používá k výrobě sladových výrobků, jako jsou víno, pivo nebo sladové mléko.
  • Kromě toho se mladý zelený ječmen používá jako přísada do krmiv pro hospodářská zvířata.

Na co si dát pozor?

I když je konzumace mladého zeleného ječmene pro většinu lidí bezpečná, u některých lidí může ječmen vyvolat příznaky alergické reakce, jako jsou zvracení, svědění nebo pocit pálení v ústech a hrdle. Pokud se u vás tyto projevy objeví, přestaňte zelený ječmen konzumovat a okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. 

Stejně tak nepijte šťávy z mladého ječmene ani zelený ječmen nekonzumujte, pokud trpíte celiakií (nesnášenlivostí lepku). Mladý zelený ječmen totiž obsahuje velké množství lepku a u celiaků může vyvolat závažné potíže, včetně poškození mozku, jater a CNS (centrální nervový systém).

Zejména si dejte pozor, pokud mladý zelený ječmen konzumujete poprvé. Začněte s malým množstvím, a pokud se u vás žádné nežádoucí projevy neobjeví, můžete postupně a pomalu dávku zvyšovat.

Co si z článku odnést?

Mladý zelený ječmen obsahuje řadu živin, které prospívají vašemu zdraví a pomáhají v léčbě a prevenci řady onemocnění, včetně rakoviny. Obsahuje řadu vitamínů, antioxidantů, minerálů a dalších živin, které potřebujeme pro správnou funkci imunitního systému.

Nečekejte ale žádné zázraky. Zatím nebylo provedeno dostatečné množství kvalitních klinických studií, které by účinky zeleného ječmene na zdraví potvrdily. 

  1. Dostupné důkazy jsou tedy spíše typu „jedna paní povídala“.
  2. V poslední době se potraviny, jako mladý zelený ječmen, spirulina a další mořské řasy staly pro řadu lidí doslova návykovou potravinou. 
  3. Neříkáme, že nemají kladné účinky na vaše zdraví a že vám nemohou pomoci, ale neměli byste všemu věřit a denně si tyto často velmi drahé potraviny kupovat.
  4. Moc se toho neví o tom, co nadměrná konzumace zeleného ječmene a dalších výše uvedených „módních“ potravin z dlouhodobého hlediska v organizmu napáchá.
  5. Takže, klidně si občas mladý zelený ječmen nebo šťávu z něj dejte nebo si ho přidejte do polévky, ale nejezte ho jako hlavní potravinu každý den.  
  6. Stejné živiny totiž najdete v mnoha levnějších potravinách, které jsou navíc našemu způsobu stravování bližší. 
  7. Dodržování zásad zdravé výživy, dostatek ovoce a zeleniny a pohybu jsou tak pro vaše zdraví lepší než kupovat drahé biopotraviny, po kterých třeba za pár let neštěkne pes.

Zelené potraviny a jejich pomoc při hubnutí

Jakým způsobem napomáhají zelené potraviny při snižování váhy?

Nadváha je jedním z největších zdravotních problémů ve vyspělých zemích. Nejde totiž jen o kosmetický problém, ale o významný rizikový faktor řady závažných onemocnění, od potíží pohybového aparátu, přes diabetes až po srdečně cévní choroby a rakovinu.

Zelené potraviny obecně jsou bohaté na živiny, takže tělo při redukční dietě nestrádá, a nemá proto tendenci zpomalovat metabolismus, méně se objevují těžko zvladatelné chutě na určité, většinou vysoce kalorické potraviny a snižuje se i riziko tzv. jo-jo efektu, tedy opětovnému rychlému přibírání na váze po ukončení diety. Důležitý je i vysoký obsah vlákniny obsažený v zelených potravinách, která snižuje vstřebávání kalorií z potravy a podporuje vyprazdňování.

Mladá pšenice

Mladá pšenice, jejíž pšeničné výhonky obsahují vysoké množství lipázy a dalších trávicích enzymů , může při snižování váhy výrazně pomoci. Při nedostatku těchto enzymů, např.

v těle extrémně obézních pacientů, nedochází k trávení tuků a ty se pak usazují.

Mladá pšenice je doporučována i lidem s problémy zcela opačnými – tedy podváhou a neschopností přibrat, neboť pšeničné výhonky pomáhají relaxovat nervovou soustavu, a především mají schopnost redukovat zahlenění tenkého střeva, které omezuje vstřebávání živin.

Zelený ječmen

Zelený ječmen v procesu hubnutí hraje významnou roli. Klíčovým procesem při hubnutí je totiž spalování tuků, čili lipidový metabolismus, a funkce mitochondrií – buněčných organel zodpovědných za hospodaření s energií.

Pro obojí je přitom nutný nejen dostatečný přísun vitaminů a minerálů, ale také enzymu cytochrom oxidázy, který je v mitochondriích hojně obsažen. A právě mladý ječmen je velmi dobrým zdrojem této látky.

Důležitý je ovšem i příjem daldších enzymů, které jsou ve výhoncích ječmene hojně obsaženy.

Mladý ječmen má zároveň příznivý vliv i na činnost štítné žlázy, která prostřednictvím svých hormonů ovlivňuje energetický metabolismus. Pokud pracuje nedostatečně, organismus spaluje méně energie, což se projeví nejen únavou a dalšími příznaky, ale i přibýváním na váze.

Pro větší účinnost je ale výhonky ječmene třeba doplnit vhodným zdrojem jódu, například konzumací mořských řas. Důležitý je i vyvážený obsah živin v mladém ječmeni, díky němuž organismus nestrádá a neomezuje tak rychlost spalování energie.

A samozřejmě i vysoký podíl vlákniny, která v žaludku navozuje pocit plnosti a zárovň částečně omezuje vstřebávání kalorií z potravy.

Spirulina

I spirulina patří mezi nejúčinnější přírodní prostředky na podporu hubnutí. Významnou roli v tom hraje fakt, že je koncentrovaným zdrojem aminokyselin a sacharidů, které se rychle vstřebávají do krevního řečiště.

Náš mozek, konkrétně jeho část jménem hypothalamus, totiž vysílá signály hladu právě v okamžiku, kdy v krvi poklesne hladiny cukrů a aminokyselin.

Tím, že spirulina pomáhá udržovat stálé koncentrace obou těchto látek, mozek nezačne signalizovat hlad ani v okamžiku, kdy je žaludek zcela prázdný – je prostě přesvědčen, že je tělo nasycené.

Důležitou roli v procesu hubnutí samozřejmě hraje i fakt, že spirulina obsahuje vyváženou kombinace většiny živin, které organismus potřebuje ke svému fungování. Právě nedostatek některých nutrientů totiž často způsobuje „vlčí hlad“ a tím podporuje vznik obezity.

Navíc, pokud tělo při dietě nestrádá nedostatkem živin, nemá tendeci najíždět na „úsporný režim“ (tedy zpomalovat metabolismus), což snižuje pravděpodobnost jo-jo efektu, čili rychlého přibírání na váze po ukončení redukční kúry.

Díky souhře těchto faktorů tedy spirulina významně ovlivňuje chuť k jídlu, zvláště pak na sladké, což je při hubnutí obzvláště důležité – a zkušeností dietologů i jejich pacientů to potvrzují. Výzkum z roku 1986 například zjistil výrazný úbytek váhy u obézních pacientů po čtyřech týdnech konzumace této řasy.

I když samozřejmě platí, že samotné užívání jakéhokoliv přípravku nestačí. Pro úspěšnou redukci váhy je totiž vždy zapotřebí v první řadě upravit rovnováhu mezi enegetickým příjmem a výdejem.

Chlorela

Chlorela sice nepatří mezi typické prostředky podporující hubnutí, i ona má však v tomto směru pozitivní efekt. Díky vyváženému poměru živin například redukuje výskyt „vlčího hladu“. Tím, že zvyšuje odolnost těla vůči stresu, zase pomáhá osobám, které právě zvýšenou psychickou zátěž řeší přejídáním. Příznivou roli hraje i vysoký obsah vlákniny.

Mohlo by vás zajímat:

  • Kompletní nabídka zelených potravin
  • Kdy je vhodné užívat zelený ječmen?
  • Věčný spor u zelených potravin: odšťavňovat nebo sušit?
  • Článek o zelených potravinách a jejich vlivu na prevenci rakoviny
  • Zelené potraviny a jejich příznivý vliv na trávení

Zelené potraviny

  • Zelené potraviny se nacházejí někde na pomezí potravinových doplňků a potravin.
  • Mladý ječmen a sladkovodní řasa Chlorella Pyrenoidosa vyčnívají nad všemi ostatními potravinovými doplňky a vlastně i nad potravinami samotnými díky svým vlastnostem.
  • Zelené potraviny jsou „zdravotním fast foodem“ – protipólem rychlých „prázdných kalorií“.
  • Zelené potraviny nejsou klasické léky
  • Zelené potraviny proti ničemu nebojují
  • Mladý ječmen a sladkovodní řasa Chlorella Pyrenoidosa jsou zelené potravinové doplňky, které působí jako velmi silné harmonizátory tělesných procesů
  • Vyplatí se vždy tam, kde je potřeba zlepšit kvalitu buněk kdekoliv v lidském těle.

Většina lidí má pocit, že za jejich zdravotní stav mohou vnější vlivy a následná špatná péče zdravotního systému ČR. Ale u většiny nemocí najdeme dva společné jmenovatele:

  • nutriční deficit
  • celkovou toxicitu

Obojí můžeme odstranit snadným způsobem – konzumací živých a zelených potravin.Naučte své děti na zelené potraviny, pak se také postupně dozvídají, proč je jí, učí se vybírat si to, co je pro ně zdravé a vyhýbat se tomu, co pro ně zdravé není. Tady začíná odpovědnost za vlastní zdraví.

Nejdůležitější vlastnosti zelených potravin

Aby nám zelené potraviny přinášely očekávaný užitek, musíme je správně a hlavně pravidelně a dlouhodobě užívat. Zelené potraviny řeší naše zdravotní problémy vždy komplexně.

Nejdůležitější vlastnosti zelených potravin:

  • lehce zásadité pH (7,5)
  • podpora obnovy normální střevní mikroflóry
  • výrazné antioxidační působení

u řasy Chlorelly Pyrenoidozy:

  • obsah vlákniny
  • stimulace nervově svalových plotének v hladké svalovině střevní stěny

u mladého ječmene:

  • vysoký obsah enzymů
  • velká koncentrace antioxidantů

Lidské zdraví = plynulý přísun ČERSTVÝCH živin, jak rostlinného tak živočišného původu

Klíčem ke zdraví je dostatek živých (v našich podmínkách spíše rostlinných)ekologicky pěstovaných živin.

Díky výzkumu se zjistilo, že chlorella pyrenoidosa s mladým ječmenem jsou přímo přeplněny tím, co nám „civilizačně postiženým“ lidem chybí.
Neexistuje jednotné dietní opatření, které by mělo stejný přínos pro všechny.

Ale stejně jako kouření ubírá životu na kvalitě a délce, konzumace plnohodnotné zeleniny dokáže život velmi výrazně zkvalitnit.

Co tedy dělat pro přísun kvalitních živin?

Jednoduše přidejte do svého jídelníčku zelené potraviny a tělu se vrátí „chuť a síla“ bojovat proti nepříznivým vlivům, oslabujícím váš organismus.
Nemoc je vyústění nerovnováhyv těle. Současná medicína  se většinou zaměřuje na nemoc, ale znovu navodit harmonii v těle už ve většině případů nedokáže…

Zeleninadokáže velmi důležitou věc. Váže na sebe prakticky všechny škodliviny. Bohužel to rostlinná strava dokáže, už při pěstování, v půdě. Určitě je na místě, vždy sezamýšlet nad původem toho, co máme na talíři.

  • Cílem léčby zelenými potravinamije dodat do těla nejzákladnější látky a tělo si už poradí samo
  • Zelené potraviny neobsahují „zázračné látky z deštného pralesa“. Obsahují pouze to, co se nám věčně uspěchaným lidem žalostně nedostává. Není potřeba hledat zázračné bylinky, jednoduše přidejte více kvalitní zeleniny!

Co Zelené potraviny neobsahují?

Zelené potraviny neobsahují žádná barviva a přísady, ochucovadla, stabilizátory, lepek, glutaman sodný, atd…
Zelené potraviny jsou jen čistá příroda, dokonale prozkoumaná a připravená pro nás, lidi-pacienty, postižené civilizačními chorobami…
Co když začneme přijímat to nejlepší, co nám příroda dala? Se zelenými potravinami se vrátíme zpět k přírodě.
Co se stane s tzv. civilizačními chorobami? Zelené potraviny s nimi zatočí.

Existuje mnoho důvodů, proč užívat zelené potraviny od GW.

Posuďte sami:

  •  Zelené potraviny jsou přirozený zdroj životně důležitých látek
  • Zelené potraviny sytí a čistí zároveň
  • Zelené potraviny mají velmi zásadotvorný vliv na organismus
  • Zelené potraviny mají vysoký obsah chlorofylu
  • Zelené potraviny nemají žádné vedlejší účinky
  • Zelené potraviny mají vysoký obsah velmi účinných antioxidantů
  • Zelené potraviny jsou naprosto snášenlivé se všemi druhy léků a ostatních doplňků

Zelené potraviny se vyplatí všude tam, kde je zapotřebí zlepšit kvalitu buněk kdekoliv v lidském těle

například:

  • Máte problémy s paradentózou?
  • Trpíte nadváhou?
  • Máte vleklé střevní potíže?
  • Trpíte záněty?
  • Trpíte chudokrevností?
  • Trpíte dnou nebo vysokou hladinou cholesterolu?
  • Máte často angíny a chřipky?
  • Máte bércové vředy?
  • Máte problémy se štítnou žlázou?
  • Pálí vás žáha?
  • Kouříte?
  • Jste vegetariáni a cítíte že vašemu jídelníčku chybí nějaká plnohodnotná složka?
  • Máte kožní chronické problémy?
  • Máte vleklé virové onemocnění? (mononukleozu? HIV?)
  • Trápí vás dlouho limeská borelióza?
  • Máte rádi mastná a smažená jídla?
  • Rádi se opalujete na sluníčku?
  • Trpíte revmatismem, artrózou, svalovými křečemi nebo úponovými bolestmi?
  • Trpíte anorexií nebo bulímií?
  • Máte cukrovku II. typu na dietě nebo na lécích?
  • Hodně sportujete?
  • Jste přepracovaní?
  • Máte problémy s potencí?
  • Trpíte roztroušenou sklerózou?
  • Zjistili vám Alzheimerovu chorobu?
  • Máte po těžké operaci?
  • Máte zlozvyky, kterých se nedokážete zbavit a chcete je kompenzovat?
  • Zjistili vám rakovinu?
  • Jste nespokojeni s počtem vašich vrásek a chcete ošetřit vaše tělo také vnitřní kosmetikou?
  • Trpíte aterosklerózou?
  • Máte změněnou srážlivost krve?
  • Máte stále mírně zvýšenou teplotu

Co je dobré vědět o zelených potravinách

Péče o ústní dutinu
Naučte své děti Chlorellu Pyrenoidozu a další zelené potraviny pocucávat nebo žvýkat, blahodárné působení chlorofylu a zásadotvornost pak povedou velmi rychle k odstranění zubního kamene, snížení kazivosti zubů, bránění rozvoje paradentóze a odstranění pachů z úst.

Je to pro děti daleko vhodnější než pocucávání sladkých bonbónů, konzumace čokolády apod. Podívejte na děti ve předškolním věku, kolik z nich má naprosto shnilé zuby. A to je to jediné, co je zatím vidět. Není to děsivé? Zelené potraviny mohou být protiváhou průmyslu s cukrovinkami, dejme zeleným potravinám šanci.

Doplňková terapie při autoimunitních onemocněních u dětí
Zelené potraviny jsou vhodné pro děti trpícími autoimunitními nemocemi(astma, alergie, atopické ekzémy).

V těchto případech zelené potraviny opět optimalizují fungování organismu a dokážou tak imunitní systém správně nasměrovat. Někdy dokonce zelené potraviny mohou způsobit spontánní vymizení projevů těchto nemocí.

U autoimunitních onemocnění je imunitní systém předrážděn. Proto je vhodné konzumovat zelené potraviny pozvolna a plynule.

Doplňková terapie při virových onemocněních u dětí
Při léčení viróz u dětských pacientů, kteří jsou zvyklí na zelené potraviny, bývá průběh nemoci daleko rychlejší, než u pacientů, kteří zelené potraviny neznají. Tip: doporučujeme již v zárodku nemoci zvýšit dávky Chlorelly až na 50 – 100 denně, u dospělých až na 120. Přejít na pitný režim pouze s Mladým ječmenem – nemoc odezní často během jednoho, dvou dní.

Na pravidelné dávkování zelených potravin můžeme naučit už malé děti
Člověk by se měl už od útlého věku učit přijímat zelené potraviny jako přirozenou součást jídelníčku.

Je to o to důležitější, že se tak vytvářejí stravovací vzorce pro zbytek života.

Když se váš potomek naučí jíst jednotvárnou stravu, pravděpodobně se takto bude stravovat i v dospělosti, stejně tak pokud se budeme snažit do jídelníčku zařazovat zelené potraviny pak je pravděpodobné, že naše děti si takový zvyk udrží i v pozdějším věku.

Zelené potraviny svým zásadotvorným působením mění i chuťové vzorce, způsobuje, že organismus není tak „hladový“ po cukrech, soli, tucích a tak nám začínají chutnat zdravé potraviny. Čím déle budou naše děti jíst zelené potraviny, tím dříve se pozitivně změní i jejich vztah k zelenině a ovoci. Tedy – zelené potraviny mají schopnost přirozeně měnit stravovací návyky.

Chlorella Pyrenoidoza a její působení v trávicím traktu
Na naše zažívací a vylučovací ústrojí má blahodárný vliv především řasa Chlorella, která díky obsahu vlákniny intenzivně mechanicky čistí naše střeva.

To může při špatném dávkování Chlorelly vést k určitým problémům.

Řasu Chlorellu bychom měli začít užívat pozvolna, aby si trávicí trakt zvykl na účinky vlákniny obsažené v Chlorelle, řasu dostatečně zapíjíme, pak se u většiny uživatelů nesetkáváme s vážnějšími účinky vlákniny obsažené v Chlorelle, řasu dostatečně zapíjíme, pak se u většiny uživatelů nesetkáváme s vážnějšími problémy spojenými s jejím užíváním. Pokud se přece jen po slibném začátku dostaví zácpa, může to být způsobeno tím, že Chlorellu zapíjíme nedostatečným množstvím vody. Rozpouštěné tablety Chlorelly si začnou stahovat tekutinu z okolí a „zácpa“ je na světě.

Takhle vypadá situace  v zanesených střevech.

Na obrázku je jasně vidět, že strava takto zaneseným střevem pouze a jen prochází a k jejímu zpracování dochází jen v místech, kde se občas nános poruší,  strava se pak dostane ke stěnám střev a tam předá živiny do krevního oběhu.  Takovéto prostředí je přímo  rájem pro spoustu cizopasných živočichů, bakterií a v nejhorších případech je toto prostředí podhoubím rakoviny.

Řasu Chlorellu Pyrenoidozu užívejte pravidelně
Jednou z častých chyb při užívání řasy vedoucí k zácpě je její nepravidelné dávkování.

Doporučení že řasu Chlorellu Pyrenoidozu je nutno podávat pravidelně a nejméně 3x denně je radno dodržovat. Je to nutnost vyplývající z přirozených vlastností Chlorelly a z biorytmů našeho těla.

Naše tělo nepotřebuje jednorázové vysoké denní dávky Chlorelly, ale především její plynulý přísun.

Šťáva z mladého ječmene vyžaduje pravidelné užívání
Také mladý ječmen je nutno užívat pravidelně.Jen tak se může dostavit pozorovatelný a po určité době i z medicínského hlediska měřitelný účinek. Stejně jako sportovec dosáhne špičkové formy na základě pravidelné zátěže, nikoli pomocí jednorázového zničujícího tréninku jednou za měsíc.

Jaké jsou minimální dávky zelených potravin?
Proto pokud chceme naplno pocítit blahodárné účinky zelených potravin na naše tělo a hlavně na naše zdraví, užívejme je opravdu pravidelně alespoň v tom minimálním doporučeném dávkování. To znamená u Mladého ječmene 2x (optimálně 3x) denně čajovou lžičku a u Chlorelly 20 až 30 tablet denně rozdělených na 3 (optimálně 5) dávek.

A jak dlouho užívat minimální dávku zelených potravin?
Totéž co platí ohledně pravidelnosti užívání, platí i o délce užívání. Dejme svému tělu šanci, aby si mohlo začít řešit své problémy. Pokud jsme jej několik desetiletí správně neživili, ale spíše „zanášeli“, nečekejme, že se vše spraví za první tři měsíce užívání.

Mnoho lidí se ptá: Jak dlouho máme užívat zelené potraviny? Užívejme zelené potraviny alespoň po tu dobu, po kterou na nás působí okolní škodlivé vlivy, přispívající většinou z velké části k těm zdravotním problémům, se kterými se nyní potýkáme.

To jsou zejména stres, nekvalitní, chemická a z hlediska výživných látek nedostatečná strava, naše špatné návyky nebo zlozvyky a znečištěné životní prostředí.

Praktické rady

Mladý ječmen

  • Chystáte se ještě za sluníčkem? Před UV zářením bychom se měli především chránit, ale i tak se může stát, že se spálíte. Naneste namíchaný zelený nápoj přímo na připálenou pokožku. Funguje daleko lépe než lecjaké po opalovací emulze.
  • Trávíte příliš času před monitorem nebo za volantem automobilu a bolí vás oči? Zkuste do zeleného nápoje namočit tampónek a na chvíli přiložit na unavené oči.

Chlorella pyrenoidosa

  • Chcete mít celou noc správně ošetřovanou ústní dutinu? Ďobněte si před spaním pár tabletek Chlorelly a rozkousejte je. Naučte to tak dělat i vaše děti. Ušetříte sobě i jim mnoho nepříjemných návštěv u stomatologa.
  • „Podařilo“ se vám přivodit si drobné zranění, oděrku, drobnou spáleninu atd.? Rozdrťte pár tabletek Chlorelly a prášek vetřete do rány. Nebo lépe – rozžvýkejte pár tabletek Chlorelly a „ocumlejte si“ poraněné místo. Není lepší desinfekce a ranhojič.

Udělaly se vašemu dítěti opruzeniny nebo vyrážka? Rozdrťte pár tabletek Chlorelly a smíchejte je s nějakým krémem.

Vzniklou zelenou pastou natřete postižená místa.

Ochrannou roli proti účinkům UV záření může plnit i mladý ječmen

Nápoj z mladého ječmene nás v letních měsících nejen osvěžuje, ale také chrání proti negativním vlivům slunečního UV záření.Při slunění v pokožce při procesu oxidace vznikají volné radikály k jejich odbourání je ve stravě nezbytný dostatek tzv. antioxidantů.

Antioxidanty jsou zastoupeny především ve stravě složené z kvalitní zeleniny. Ale ruku na srdce, kdo z nás má v denním jídelníčku takové stravy dostatek? Pokud jste odpověděli, že nikoli nebo si nejste jisti, pak situaci můžete snadno změnit pitím nápoje z mladého ječmene.

Nápoj z mladého ječmene obsahuje dostatek přirozených antioxidantů čímž našemu tělu poskytuje vnitřní ochranu proti slunečnímu UV záření.Ministerstvo zemědělství v USA v doporučeníz r. 1995 uvádí: „Antioxidanty v potravinách rostlinného původu snižují riziko onemocnění rakovinou a chronickými chorobami“.

Patříte- li k lidem s nízkou pigmentací, pak vám zejména v létě můžeme pití mladého ječmene dvojnásob doporučit.

Víte co je to AntiAging medicína?

Pro vysvětlení tohoto pojmu si musíme ujasnit také co to je biologický věk člověka. Biologický věk není ten, který vypočítáme dle data narození. Biologický věk vypovídá o objektivním stavu organismu – o jeho opotřebení. Pomocí zelených potravin můžeme biologický věk účinně snižovat bez nepříjemných dopadů na naši peněženku.

AntiAging medicína

AntiAging medicína se snaží tato opotřebení minimalizovat.Pomocí revitalizačních a regeneračních programů normalizuje vnitřní prostředí organismu detoxikuje jej, zvyšuje antioxidační ochranu, vyrovnává nutriční podvýživu atd.

Pro úplnost dodejme, že mimo těchto vnitřních faktorů nabízí i kosmetické a kadeřnické programy či estetickou medicínu.

To vše si ovšem nemůže dopřát každý, klienti pro AntiAging medicínu jsou především z řad managerů, politiků, filmových hvězd a pod.

AntiAging medicína versus zelené potraviny

Detoxikace a celková normalizace organismu, antioxidační ochrana… To všechno nám přece dávají zelené potraviny! Proč se tedy nepřiklonit k zeleným potravinám? Pomineme-li finanční stránku věci – zelené potraviny nás přijdou o mnoho levněji.

Pak je hlavním důvodem fakt, že zelené potraviny (na rozdíl od AntiAging medicíny) neřeší následky stárnutí, ale soustavnou péčí o organismus řeší příčiny, optimalizace organismu jeho stárnutí přímo zabraňuje.

Zelené potraviny nenabízejí jednorázové zásahy a „záplatování“ škod, nýbrž zodpovědný komplexní přístup k vlastnímu zdraví.

Zelené potraviny a chudokrevnost – anémie

Díky podobnosti molekul hemoglobinu a chlorofylu mohou zelené potraviny pomáhat při chudokrevnosti (anémii).

Funkce hemoglobinu v lidském těle

V každém lidském těle koluje 5,5 – 6 litrů krve. Jednou z nejdůležitějších funkcí krve je přenos kyslíku. Bez něj není života.

Ten se naváže na červené krevní barvivo – hemoglobin a červené krvinky jej pak transportují po těle. V důsledku nedostatku hemoglobinu dochází k poklesu zásobování orgánů a svalů kyslíkem.

Tělo pak na tento nedostatek odpovídá zrychleným dechem a srdeční frekvencí, což způsobuje vyčerpání a únavu.

Příčiny chudokrevnosti

  • nedostatek železa, vitamínu B12 a kyseliny listové způsobuje poruchu tvorby červených krvinek
  • tělo likviduje krvinky, které v sobě nesou špatné krevní barvivo krvácení – jak vnější tak skryté (nejčastěji do zažívacího traktu)

Projevy chudokrevnosti:

  • výrazná bledost, únava, zrychlený dech a srdeční frekvence
  • nechutenství, obtíže při polykání, zácpa či průjem, u žen slabší menstruace horší hojivost ran
  • snížená tělesná výkonnost a mohou se vyskytnout i známky srdečního selhávání

Možnost léčby chudokrevnosti:

  • V první řadě samozřejmě vypátrání a odstranění příčiny. Pokud nelze vyvolávající příčinu odstranit, či než dojde k dosažení uspokojivého stavu, je vhodné organismu pomoci
  • doplnit železo – dospělý člověk 200-300 mg denně, děti 5 mg/ 1kg váhy
  • doplnit vitamín B12 a kyselinu listovou

Bez ohledu na příčiny je většinou (vyjma kontraindikací zelených potravin) možné výše uvedené způsoby léčby kombinovat s podáváním zelených potravin. Pokud se podíváte na následující chemické vzorce, můžete vidět velmi podobnou stavbu hemoglobinu a chlorofylu. Jediným zásadním rozdílem je centrální prvek – železo – hořčík.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector