Mléčná čokoláda vám zlepší paměť, hořká krevní tlak a imunitu

Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších potravin na světě. A není divu – tato pochoutka totiž nejen skvěle chutná, ale také zlepšuje náladu.

Díky obsahu dopaminu a „hormonu štěstí“ serotoninu jsou kakaové boby účinným přírodním antidepresivem a jejich konzumace má příznivé účinky na duševní zdraví.

Navíc má čokoláda díky obsahu theobrominu i povzbuzující účinky. S kvalitní čokoládou tedy mlsání může být i zdravé, pokud si jí ovšem dopřejete s mírou.

Jak poznáte kvalitní čokoládu?

Nejzdravější čokoláda je samozřejmě ta, která má vysoký obsah kakaa a zároveň málo cukru. Opravdu kvalitní čokoláda by měla obsahovat pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr, a k jejímu dochucení by měly být použité pravé vanilkové lusky.

Obsah kakaa je sice různý podle toho, jestli čokoláda mléčná nebo hořká, obecně by ale měly v mléčné čokoládě být alespoň 35% kakaové sušiny. Taková čokoláda má jemnou konzistenci, voní po kakau a hladce se rozplývá na jazyku. Když jí zlomíte, uslyšíte zřetelné křupnutí. V chuti můžete rozeznat květinové, ovocné či kořeněné podtóny.

V levnější čokoládě často najdete palmový olej

O něco levnější tabulky čokolády, které často najdeme na policích obchodů, jsou takzvané čokolády s ekvivalentem.

U takové čokolády je kvůli levnější ceně část kakaového másla nahrazena rostlinným tukem (často to bývá palmový olej). Tyto rostlinné tuky by ale měly nahrazovat maximálně pět procent celkového obsahu kakaového másla.

I u této čokolády ale platí, že by měla obsahovat minimálně 35% kakaového prášku.

Čokoládová pochoutka není čokoláda!

Nejlevnější“ čokolády“ se pak už čokoládou vůbec nedají nazývat. Dokonce se ani jako čokoláda nesmějí prodávat – obchodech je najdeme pod názvem „čokoládová pochoutka“ nebo „čokoládová poleva“.

Často se z nich vyrábějí nejen polevy na dorty, ale i různé čokoládové figurky. Tyto produkty ale už obsahují jen malé množství kakaa (často méně než 10%) a kakaové máslo je v nich zcela nahrazené levnějším rostlinným tukem.

O to víc se v nich ovšem najdete cukru

Konzumace těchto levných náhražek čokolády tedy vašemu zdraví příliš neprospěje. Pokud tedy máte chuť na sladké, ale zároveň chcete dbát na své zdraví, dopřejte si radši menší kousek kvalitnější čokolády.

Mléčná čokoláda vám zlepší paměť, hořká krevní tlak a imunitu

Kakaové boby a zdraví

Kakaové boby patří mezi takzvané superpotraviny. Obsahují velké množství minerálů, především hořčíku, a také antioxidantů. Jejich léčivé účinky znali už staří Aztékové a Mayové. Kakaové boby využívali například jako lék proti průjmu, kakaové máslo bylo zase používané na ošetření popálenin.

Kakaové boby patří mezi nejvýznamnější zdroj antioxidantů na světě. Syrové kakao obsahuje až 10% flavonoidních antioxidantů. Pro srovnání – to je dvakrát více, než jich najdete v červeném víně, a dokonce třikrát více, než v zeleném čaji.

Není divu, že čokoláda se v 17. a 18. století prodávala pouze v lékárnách a byla častým doplňkem při rekonvalescenci. Používala se také jako lék proti horečce nebo porucha trávení, dokonce i jako podpůrná léčba při porodu.

Mléčná čokoláda vám zlepší paměť, hořká krevní tlak a imunitu

Dnes 24.9.2021 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití slevového kódu „TAJEMSTVIZDRAVI“. Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.

Kvalitní hořká čokoláda:

  • Obsahuje antioxidanty
  • Snižuje hladinu škodlivého cholesterolu
  • Pomáhá předejít kardiovaskulárním onemocněním, chrání srdce a cévy
  • Je bohatá na minerály, především hořčík fosfor a draslík
  • Snižuje krevní tlak
  • Pomáhá chránit pokožku před vlivem slunečního záření
  • Chrání proti zubnímu kazu
  • Má stimulující účinky
  • Zvyšuje prokrvení těla
  • Zlepšuje náladu
  • Je přírodním antidepresivum
  • Má afrodiziakální účinky
  • Pomáhá předejít vzniku cukrovky
  • Podporuje imunitní systém

Mohlo by vás zajímat:  Tajemství zdravých zubů

Čokoláda a duševní pohoda

Jste zvyklí si dát kousek čokolády pro zahnání splínu a zlepšení nálady? Pak vás možná potěší, že ékaři už od 16. století doporučovali čokoládu jako lék proti špatné náladě a dnešní vědecký výzkum tyto efekty čokolády potvrzuje.

Konzumace hořké čokolády má blahodárný vliv na psychiku a duševní zdraví. Kakaové boby a tedy i čokoláda s vyšším podílem kakaa jsou považovány za účinné přírodní antidepresivum.

Proč tomu tak je? Kakao obsahuje hned několik látek, které působí na lidský mozek a vyvolávají pocity pohody a štěstí. Jsou to především tryptofan, anandamid, arginin, fenylethylamin a dopamin. Pojďme se blíže podívat na to, co tyto látky v lidském mozku dělají.

Hormony štěstí vám zvednou náladu

Tryptofan je esenciální aminokyselina, ze které si naše tělo vyrábí „hormon štěstí“ serotonin. Serotonin je neurotransmiter, který se podílí na vzniku nálad a jeho nedostatek v mozku způsobuje například deprese, poruchy spánku, změny nálady, podrážděnost a nechutenství.

Anandamid je látka, která je přirozeně přítomná v našem mozku. Pomáhá navodit pocit uvolnění a blaženosti. Anandamid patří mezi endogenní kanabinoidy –  funguje tedy podobně, jako THC v marihuaně – rozdíl je ale v tom, že naše tělo si ho přirozeně vyrábí samo.

Mléčná čokoláda vám zlepší paměť, hořká krevní tlak a imunitu

Je čokoláda lepší než sex?

Fenylethylamin je také někdy přezdívaný „hormon lásky a štěstí“. Tělo si ho vyrábí z aminokyseliny fenylalaninu, kterou rovněž najdeme v kakau. Fenylethylamin se v těle vytváří v okamžicích nadšení. Tato látka zvyšuje tělesnou teplotu a pomáhá zlepšit soustředění.

Fenylethylamin vyvolává v mozku vyplavování dopaminu. To je neurotransmiter, který v mozku plní větší množství funkcí, nejznámější ale jeho vliv na motivaci a vznik příjemných emocí. Dopamin je v mozku vyplavovaný například při orgasmu. Občas se říká, že čokoláda je lepší než sex – a právě díky dopaminu na tom něco pravdy bude.

Čokoládou proti stresu

Všechny tyto látky vyvolávají pocity blaženosti a štěstí a vyskytují se například v mozku zamilovaných. Lidé, kteří pravidelně konzumují čokoládu, mívají nižší hladinu stresových hormonů než ti, kteří této pochoutce neholdují.

V kakau se nacházejí i MAO inhibitory – látky, které zajišťují, že výše uvedené neurotransmitery zůstanou déle v krevním oběhu, protože zpomalují jejich odbourávání. Díky tomu pozitivní efekt kakaa na duševní pohodu vydrží déle.

Theobromin rychle dodá energii

Čokoláda má i povzbuzující účinky. Pomáhá zvýšit koncentraci, prokrvit mozek a krátkodobě zlepšit paměť.

Theobromin obsažený v čokoládě totiž působí podobně jako kofein. Stimuluje nervový systém, rozšiřuje cévy a uvolňuje svaly. Na rozdíl od kofeinu má ale o něco slabší účinky.

Povzbudivé působení theobrominu na lidský organismus je oproti kofeinu zhruba čtvrtinové.

Theobrominu najdete v kakau zhruba jedno až dvě procenta. Čokoláda kromě toho obsahuje i malé množství kofeinu – to je ale z hlediska jejich stimulačních účinků zanedbatelné. Čokoláda vás tedy neprobere stejně efektivně jako šálek kávy. Ve spojení s dalšími účinky na nervový systém ale tyto povzbuzující účinky pomáhají zajistit větší čilost a lepší náladu.

Mléčná čokoláda vám zlepší paměť, hořká krevní tlak a imunitu

Čokoláda proti stárnutí a rakovině

Silné antioxidanty v hořké čokoládě zpomalují stárnutí organizmu a pomáhají předejít rakovině. Hořká čokoláda těchto látek obsahuje opravdu široké spektrum – najdete v ní například polyfenoly, flavanoly či katechiny.

Flavanoly kromě toho pomáhají také snížit krevní tlak. Podporují totiž v cévách produkci oxidu dusnatého, který jim dává signál k uvolnění a snížení odporu. Díky tomu se cévy rozšíří a dojde ke snížení krevního tlaku.

Kakao v čokoládě prospívá zdraví srdce a cév

Antioxidanty také chrání cévy před oxidativním stresem a tím pomáhají předcházet jejich poškození. Tím dále snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. K tomu napomáhá i vysoký obsah hořčíku v kakaových bobech.

Hořká čokoláda prospívá zdraví srdce a cév ještě z jednoho důvodu. Kakao totiž pomáhá zvyšovat hladinu „hodného“ cholesterolu (HDL) v krvi. Existují studie, které také prokázaly, že hořká čokoláda snižuje hladinu škodlivého typu cholesterolu (LDL) u mužů, kteří mají jeho hladinu zvýšenou.

Budete mít zájem:  Zánět Nosohltanu Domácí Léčba?

Mlsáním proti cukrovce

Konzumace hořké čokolády také snižuje inzulinovou rezistenci a tím kromě snížení rizika vzniku srdečních onemocnění především pomáhá předejít vzniku diabetu.

Hořká čokoláda ​kromě toho také snižuje srážlivost krve, čímž pomáhá předejít trombóze nebo infarktu.

Díky tomu by se její nadměrné konzumaci ale měli vyhnout lidé, kteří mají srážlivost krve nízkou.

Mohlo by vás zajímat:  Infuze vitamínu C vyléčí infekce i nádory

Bioaktivní látky v hořké čokoládě, především antioxidanty flavanoly, také pomáhají chránit pokožku před škodlivými účinky slunečního záření. Podle studie z roku 2009 pravidelná konzumace hořké čokolády dvojnásobně zvýšila množství slunečního záření, kterému mohli být studovaní jedinci vystaveni, než se jejich pokožka spálila.

Čokoláda proti zubnímu kazu i jako afrodiziakum

Čokoláda proti obecným předpokladům také dokáže ochránit zuby před zubním kazem. Kakao totiž obsahuje fluor, který zubům prospívá, a kakaové máslo na povrchu zubů zase vytváří ochranný povlak, který obsahuje množství tříslovin. Ty potom chrání zuby před působením škodlivých bakterií.

Kromě toho také kakao obsažené v čokoládě působí jako afrodiziakum, především pro ženy. Není tedy divu, že právě čokoláda je tradičním dárkem mezi zamilované páry. Afrodiziakální účinky čokolády má na svědomí látka zvaná fenylethylamin, na jejíž vliv jsou prý ženy citlivější než muži.

Obsah minerálů

Hořká čokoláda obsahuje velké množství pro lidský organismus důležitých minerálů. Jedna 100g tabulka 70% až 85% hořké čokolády obsahuje:

  • Mangan – 98% doporučené denní dávky
  • Měď – 89% doporučené denní dávky
  • Železo – 67% doporučené denní dávky
  • Hořčík – 58% doporučené denní dávky

Kromě toho v ní najdete i draslík, selen, a fosfor.

Jaké množství čokolády vám prospěje a podpoří zdraví?

Samozřejmě asi nebude zrovna nejzdravější, pokud byste snědli celou tabulku čokolády na jedno posezení. Jaké je tedy vhodné množství čokolády, jehož konzumace se považuje za zdravé?

Vědci se nemohu úplně shodnout, ale většina odhadu se pohybuje mezi 20 až 50 g kvalitní hořké čokolády 3x týdně až jednou denně. V tomto množství hořká čokoláda nejen prospívá zdraví, ale také zahání chuť na mlsání jiných sladkostí. Pokud tedy máte chuť na kousek čokolády, dejte si jej bez výčitek.

Nepražené kakaové boby – zdravější alternativa čokolády

Pokud se chcete úplně vyhnout konzumaci cukru, můžete jako alternativu vyzkoušet nepražené kakaové boby. Konzumací nepražených bobů získáte to nejlepší z kakaa bez toho, abyste svůj organismus zatěžovali dalšími látkami, často přidávanými především do méně kvalitních čokolád.

V nepražených kakaových bobech jsou zachovány všechny důležité látky, neovlivněné tepelným zpracováním – především antioxidanty, které se tepelným zpracováním ničí. Nepražené kakaové boby obsahují dokonce více antioxidantů, než kvalitní vysokoprocentní čokoláda. Antioxidanty v syrových kakaových bobech jsou navíc vysoce stabilní a pro lidský organismus snadno vstřebatelné.

Mléčná čokoláda vám zlepší paměť, hořká krevní tlak a imunitu

Kakao a zdraví střev – přírodní probiotikum

Oproti třeba i kvalitní hořké čokoládě kakaové boby navíc obsahují výrazně větší množství vlákniny, která usnadňuje trávení a působí jako přírodní probiotikum.

V nepražených kakaových bobech najdete i velké množství hořčíku a organické síry. Především hořčík je při v současnosti rozšířeném způsobu stravování jedním z nejvíce nedostatkových minerálů. Přitom právě hořčík výrazně přispívá ke zdraví srdce a cév a pomáhá předejít kardiovaskulárním onemocněním.

Nepražené kakaové boby se hodí pro rychlé dodání energie. Dokážou podpořit koncentraci a zahnat pocit hladu. Už pouhé dva až tři kakaové boby snědené například před cvičením nebo větší duševní námahou vás doslova nakopnou k lepšímu výkonu a navíc přitom i zlepší vaši náladu.

Vyzkoušejte kakaové boby v celku, nasekané nebo jako prášek

Můžete je chroupat jen tak, pokud vás neodradí jejich výrazná hořká chuť, nebo je přidávat do nejrůznějších pokrmů. K tomu se hodí buď kakaové boby nahrubo nasekané na malé kousky v mixéru, kterými se například dají zdobit dezerty, nebo prášek z nepražených kakaových bobů, který se dá použít všude tam, kam bystě běžně přidali klasické kakao.

Prášek z kakaových bobů si můžete přidat například do jogurtů, smoothies, kaší, dezertů či hlavních jídel – fantazii se meze nekladou. Je ale lepší, pokud nepražené boby neprojdou tepelnou úpravou, aby se v nich zachovaly všechny zdraví prospěšné látky. Nejvíce se tedy hodí do nepečených a nevařených jídel.

Mléčná čokoláda vám zlepší paměť, hořká krevní tlak a imunitu

K snídani si například můžete si například připravit chutné smoothie plné proteinů jednoduše tak, že s vodou či mlékem rozmixujete několik jahod, banán, dvě lžíce konopného proteinu a prášek z nepražených kakaových bobů podle chuti.

Máte nějaké vlastní recepty na přípravu jídel s nepraženými kakaovými boby? Podělte se o ně v komentářích.

Zdravotní účinky čokolády (vědecky prokázáno!)

Neznám nikoho, kdo by ji nemiloval. S čokoládou je totiž hned hezčí den. A když si přečtete, kde všude může být čokoláda prospěšná, už si nikdy nebudete žádný čtvereček vyčítat.

Vědecké studie, a prospěšné účinky čokokolády, které se v článku dozvíte, se týkají čokolády kvalitní, bez přidaných látek (hlavně emulgátorů), doslazovanou přírodním cukrem (třeba panelou – sušenou třtinovou šťávou) a s obsahem kakaa alespoň 70 %.

To naštěstí splňuje Ajala, která se pyšní označením druhá nejlepší čokokoláda na světě (a 1. u nás! Přímo z Brna!).

S čím nám čokoláda pomáhá

Mezi hlavní přínosy čokolády, na které se ve studiích zaměřují, je zlepšení kognitivních funkcí, paměti a soustředění a vůbec ochrana před poklesem mozkových funkcí, ať už vlivem vyčerpání, nekvalitního spánku nebo s věkem.

Prospěšné látky z čoklády a jejich metabolity prostupují do mozku do center paměti a dalších, podporují zdraví nervových buněk a tvorbu nových nervových spojení, která jsou důležitá při memorování. Podporuje okysličování a prokrvení mozku a působí neuroprotektivně.

Zkoumá se ochranné působení kakaa před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou, cévní mozkovou příhodou a demencí. *

Mléčná čokoláda vám zlepší paměť, hořká krevní tlak a imunitu

Čokoláda je bohatá na významné antioxidanty vychytávající volné radikály, které poškozují naše buňky. Chrání tkáně, pomáhá předcházet předčasnému stárnutí a pozitivně ovlivňuje metabolické dráhy působící proti zánětu. Protizánětlivě působí hned několika způsoby, zejména snižuje tvorbu prozánětlivých cytokinů.

Polyfenoly z kakaa podporují vazodilataci cév a působí preventivně vůči kardiovaskulárním onemocněním, jako je vysoký krevní tlak, porucha cirkulace krve, onemocnění srdce a cév.

Čokoláda pozitivně ovlivňuje zdravou rovnováhu krevních tukůzvýšení hladin „dobrého“ HDL cholesterolu a snižení „špatného“ LDL, zejména pak ale čokoláda díky antioxidantům snižuje oxidaci, tedy poškození LDL cholesterolu, který je zodpovědný za poškozování našich cév a rozvoj zánětu. Čokoláda podporuje zvýšení hladin hormonu adiponektinu, který má na starost věci jako: snížení kyslíkových radikálů, snížení inzulínové rezistence (prevence cukrovky a obezity), má protizánětivý efekt a působí proti rozvoji aterosklerózy.

Kakaové boby jsou zdrojem mnoha minerálů, jako je hořčík či draslík, zmírňuje vyčerpání při nekvalitním a nedostatečném spánku a únavu při psychickém vypětí, ať už v práci či při studiích. Vědci testovali účinky horkého čokoládového nápoje a zjistili, že lidé pak podávají lepší pracovní výkony a jsou koncentrovanější.

Čokoláda příznivě ovlivňuje střevní mikrobiotu (zvyšuje prospěšné druhy Lactobacillů a Bifidobacterií), chová se jako prebiotikum a snižuje zánětlivé procesy ve střevech, např. u Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitidy. Celkově pak změnou mikrobioty a podpory regenerace střevní sliznice (snížení zvýšené střevní propustnosti) podporuje zdravé protizánětlivé prostředí v celém těle.

Mléčná čokoláda vám zlepší paměť, hořká krevní tlak a imunitu

Věděli jste, že čokoláda podporuje hubnutí?

No vážně. Dělá to přes mechanismus snížené lipogeneze (méně tuků se tvoří) a zvýšené lipolýzy a termogeneze (odbourávání tuků, spalování).

Přináší chuťové uspokjení a snižuje hladinu hormonů, které nás stimulují k dalšímu jídlu.

Hořká chuť čokolády snižuje apetit a podporuje sekreci trávicích šťáv a žluči, které příznivě ovlivňují složení mikrobioty (zase ta střeva!).

Látky z čokolády dokonce dokáží uvolňovat tělu vlastní opiáty, tzv. beta-endorfiny, které tlumí bolest, navozují pocit štěstí a příjemné pohody. A taky umí čokoláda vykouzlit úsměv 🙂

Budete mít zájem:  Vitamíny B6 B12 A Kyselina Listová 110 Tbl?

Samozřejmě, na co pozor

  • Čokolády se spoustou cukru. Cukr by prospěšné účinky čokolády mohl převážit, proto volte čokoládu alespoň se 70 % kakaa a doslazované přírodním nerafinovaným cukrem.
  • Emulgátory. Téměř v každé čokládě v obchodě najdete nějaký emulgátor. Přidávají se tam za účelem zlepšení jejich konzistence, pro naše střevo už ale tak výhodné nejsou. Emulgátory přispívají ke zvýšené střevní propustnosti, která je dnes běžným jevem. Výhybejte se jim.
  • Nekvalitní kakao. Aby kakaové boby obsahovaly vysoké množství zmiňovaných látek, musí být dobře postaráno o samotné pěstování kakaových rostlin. Malovýrobci šoklád si proto své kakaové plantáže pečlivě vybírají a navazují s pěstiteli blízkou spolupráci. Ne všechny kakaové boby z rostliny jsou pak hezké, a proto je nutné je ručně přebrat.
  • Kakaové boby z velkých plantáží, kde vládne středověk. Na kakaových plantážích stále pracují jako otroci malé děti, ženy i muži. Tento špinavý byznys se v historii objevoval a zase ututlával opakovaně, a proto vznikají menší výrobny čokolád, které odebírají boby od pěstitelů, kteří vedou poctivý podnik a svým zaměstnancům dávají adekvátní platy. Byznys vyžaduje zodpovědný přístup.

Mléčná čokoláda vám zlepší paměť, hořká krevní tlak a imunitu

Kvalitní čokláda je opravdu zdravá záležitost

A proto jsme pro vás vybrali Ajalu. Obsahuje jen kakaové boby (bez přidaného kakaového másla) a sušenou třtinovou šťávu, a tak může vyniknout jejich jedinečná chuť, podobně jako u kávy.

Nejradši máme čokolády single origin, které jsou vyrobeny z kakaových bobů pocházejících z jedné země, které pak mezi sebou porovnáváme.

Taková Tanzanie nejdříve chutná po lesním ovoci a chuť se rozlívá do brownies, Madagaskar je svěží a voní po citrusech a ta z Dominikánské republiky je jako smetana s oříškovo-arašídovou příchutí. Občas trochu připepříme, dáme tu s chili nebo květy a pomerančem.

* Prarodiče mají čokoládu jako dezert po obědě a ještě nikdy si nestěžovali. A protože stárneme všichni, baštíme s nimi 🙂

„Všechno je dobré, je-li to z čoklády.“

Mléčná čokoláda vám zlepší paměť, hořká krevní tlak a imunitu

HOŘKÁ čokoláda, kterou miluji nadevše 🙂

Mléčná čokoláda vám zlepší paměť, hořká krevní tlak a imunitu

Tadáááá, kdo by neměl rád čokoládu, že? Ovšem věřím faktu, že se najdou lidé, kteří čokoládu rádi vůbec nemají. 🙂

Jenže zrovna já jsem příklad člověka, co je opravdu velký milovník čokolády. 🙂 Především kvalitní a vysokoprocentní. 🙂

Vést zdravý životní styl neznamená se vzdát čokolády. Ze začátku jsem měla obavy, zda nebudu muset vynechat čokoládu úplně, ale dnes vím, že moje obavy byly naprosto zbytečné. 🙂

Naučila jsem se přejít z mléčné nezdravé čokolády na hořkou a kvalitní. 🙂

A víte co? Zamilovala jsem si hořkou vysokoprocentní mnohem více, než obyčejnou běžnou mléčnou čokoládu plnou éček. 🙂

Stačilo mi objevit pravou hořkou čokoládu pro mě jak stvořenou na kterou nedám dopustit!!! 🙂 Dávám si kostku čokolády do tvarohu, nebo když peču součást zdravých dezertů. 🙂

Čokoláda J. D. Gross Ecuador má krásnou jemnou chuť s kouskem ovoce z malin (jedná se o malinové želé).

Jelikož jsem také milovník netradiční chutě konzumuji hořkou čokoládu s ovocem. Kdo má rád obyčejnou čokoládu ocení tu samou, ale bez kousků ovoce. 🙂 

Překvapila mě velmi plná, krémová chuť kakaa s velice příjemnou hořkostí. Na jazýčku se rozpouští pozvolna a můžete si ji déle vychutnat. Osobně si ji vychutnávám plnými doušky, že zapomínám na okolní svět. 🙂

Cítíte zároveň i nepatrnou sladkost. V obchodním řetězci LIDL najdete i hořkou čokoládu s ovocem pomeranč, nebo příchuť karamel a obyčejnou. 🙂

Mnoho z Vás ocení luxusní vzhled obalu čokolády. A na čtverečku naleznete ozdobné ryté královské logo. 🙂

Co dále jistě oceníte? Na čokoládě ECUADOR je abstinence éček. Sami určitě víte, jak nám éčka škodí. 🙂 

Výrobce čokolády je německá firma RAUSCH PLANTAGEN SCHOKOLADEN z Berlína. Používá k výrobě čokolád značky J. D. Gross kakaový prášek z výběrových kakaových bobů (Kakao Ariba z plantáží v Ekvádoru) a další poctivé suroviny jako je mléko, smetana, cukr a kakaové máslo. 🙂 

  • Za mě se jedná o úžasný poměr cena/kvalita. 🙂 
  • Jediná moje výtka je, že u čokolád s kouskem ovoce obsahují palmový olej, ale věřím, že výrobci tuhle nedokonalost časem odstraní. 🙂
  • Chci Vám říct něco málo obecně o čokoládách: 🙂 
  • Základem všech čokolád je kakaová hmota. 🙂 
  • Ta se vyrábí z kakaových bobů, které se praží a fermentují.
  • Čokoláda má na lidský organismus stimulující a povzbuzující účinek. 🙂 
  • Látky které v nich najdeme jsou:
  • ANANDAMIND = pocit blaženosti
  • FENYLETYLAMIN = hormon lásky a štěstí
  • Hořká čokoládá je bohatý zdroj hořčíku a přírodní stimulans.
  • Pokud chceme konzumovat kvalitní čokoládu doporučují neklesnout pod 70% kakaové hmoty. 🙂 

Jak už jistě víme čokoláda zapadla do škatulky nezdravých surovin, kterou by jsme si měly odříkat. Protože vede k nadváze, alergiím, a způsobuje akné, což je ovšem pravda. 🙂

  1. Ale jen v případě, že se jedná o běžné čokolády vyrobené z praženého a přepracovaného kakaa s přídavkem cukru, mléka, ztužených tuků a éček. 🙂
  2. Tmavá čokoláda bez přídavku rafinového cukru má blahodárný vliv na náš organismus. 🙂
  3. O léčivých účincích čokolády věděli už naši předkové Mayové a Aztékové, kteří ji s oblibou využívali jako lék proti průjmům a kakaovým máslem ulevovali od popálenin.

V 17. a 18. století byla čokoláda k sehnání dokonce pouze jen v lékárnách a lékaři ji předepisovali při problémech s nespavostí, při horečce nebo problémy s trávením. 🙂

Ženám se podávala jako podpůrná léčba po porodu. 🙂 

Nyní si sama kladu otázky, kde se stala tedy chyba, když máme špatné svědomí při konzumaci čokolády? 🙂 Přece děláme něco pro své zdraví, tak proč mít výčitky? 🙂 

Kouzlo tkví ve správném výběru čokolády!!! 🙂 

Jak poznáte kvalitní čokoládu? 🙂

Kvalitní čokoláda voní kakaem, rozeznáme v ní nejrůznější tóny chutí: ovocné, kořeněné, květinové. Má velmi jemnou konzistenci, ostrý lom (při lámání čokolády slyšíte křup), hedvábný lesklý povrch a rozplývá se na jazýčku. 🙂

Jestliže chcete udělat něco pro své zdraví mléčnou čokoládu vyměňte za hořkou. Potom se můžeme bavit o léčivých účincích.

Opravdu nečekejte zázraky po konzumaci obyčejné mléčné čokolády. :-)) Ta Vám naopak dopomůže k nadváze a nepříjemným zdravotním potížím.

Hořká čokoláda se dostala právem na seznam super potravin spolu se zeleným čajem, lososem a borůvkami. 🙂 

Doporučuji hlídat si množství konzumované čokolády, znáte pravidlo „všeho s mírou“.

I přesto, že je hořká čokoláda mnohonásobně lepší než mléčná, nebo dokonce bílá. Není rozumné se jí ládovat od rána až do večera. 🙂 Protože pořád obsahuje cukr a nasycené tuky!!

Co odlišuje zdravou hořkou čokoládu od zapovězené mléčné tabulky? 🙂

Obsah kakaa, které v sobě obsahuje flavonoidy– rostlinné látky známé pro své antioxidační účinky. Ty jsou hlavní podíl na celém úspěchu.

Flavonoidy jsou podle vědců výborné v boji proti rakovině a srdečním chorobám. Bylo dokonce dokázáno, že jedna kostička hořké čokolády denně po dobu deseti let může snížit riziko infarktu či mozkové mrtvice.

Antioxidanty zlepšují paměťa ulehčují schopnost učit se novým věcem.

Upravují krevní oběh a Váš mozek se mnohem lépe prokrvuje. Můžete ji bez obav zařadit jakou součást zdravé svačinky (např. s kouskem ovoce).

Ovládl Vás strašák jménem stres? 🙂

Já Vám radím dejte si kostku čokolády, zlepší Vám zaručeně náladu o 200%. :-)) Čokoláda vyvolává pocity štěstí a duševní pohodu. 🙂 

Co Vám dále můžu poradit? 🙂

Dopřejte čokoládu i svému tělu.

Proč? Protože působí blahodárně i na Vaše tělo.

  • Vyzkoušejte například čokoládovou masáž, uvidíte sami jak z takové masáže budete naprosto happy. 🙂 🙂
  • Pomůže Vám cítit se příjemně a dostane Vás do hluboké relaxace. 🙂 
  • Zábal z čokolády bojuje proti stárnutí pokožky, odplavuje škodliviny z těla, zmírňuje celulitidu a má příznivý vliv na formování Vašeho těla.
  • Dovolím si vypsat Vám důvody, proč si zamilovat hořkou čokoládu:
  • – snižuje riziko srdečních a oběhových onemocnění.
  • – snižuje vysoký tlak.
  • –  může vyléčit i kašel.
  • – vyvolává pocity klidu, štěstí a zamilovanosti.
  • – zvyšuje postřeh a schopnost soustředění.
  • – má protizánětlivé účinky a tím posiluje imunitu.
  • – posiluje zuby a dezinfikuje dutinu ústní.
Budete mít zájem:  Léčba Atopického Ekzému U Dětí?

A co z toho vyplývá na závěr? Velký fakt, že kvalitní vysokoprocentní čokolády se opravdu bát nemusíte, protože zvládne opravdu zázraky. :-))

A ještě jedna rada na závěr: Čím více kakaa v čokoládě najdete, tím lépe pro Vaše srdce a cévy. 🙂 

S láskou Katrin 

Čokoláda BIO

Máte chuť na něco sladkého? Jistě vám přijde vhod dobrá čokoláda!

Nejedná se o žádný hřích – ba naopak, mlsání kvalitní čokolády může vašemu tělu dokonce prospět!

Ano, je pravda, že čokoláda obsahuje veliké množství cukru. Ovšem vše záleží na množství, které si dopřejete. Kousek kvalitní čokolády denně může naopak posílit vaše zdraví. Tím spíše, když se tímto způsobem vyhnete mlsání jiných cukrovinek.

Čokoláda obsahuje kakao, a právě to je zdrojem mnoha důležitých látek pro lidské zdraví.

Obsahuje vitamíny B a K, minerály a důležité stopové prvky. Je zdrojem theobrominu s povzbuzujícími účinky. A naleznete v ní velké množství antioxidantů, které tělo chrání před srdečními chorobami a ničí škodlivé volné radikály.

Ideální proto je, zvolit si opravdu kvalitní bio čokoládu s vysokým množstvím kakaa.

Všichni moc dobře víme, že právě čokoláda příznivě působí na lidskou psychiku a zlepšuje náladu. To je dáno tím, že stimuluje činnost mozku a zlepšuje jeho prokrvení.

Jak je tedy vidět, tak malého kousku čokolády denně se není nutné obávat. Jde jen o to, abyste si zvolili tu správnou.

Skvělou volbou je jistě bio čokoláda s vysokým obsahem kvalitního kakaa. Vyrábí se z kakaových bobů ceněné odrůdy Criollo, která se pěstuje při okrajích amazonského pralesa. Typickým znakem této odrůdy je výrazné aroma a bohatá škála ovocných a kořeněných chuťových odstínů. Výsledkem je dokonale jemná a krémová čokoláda s nezaměnitelnou chutí s nádechem citrusů a koření.

Tuto ručně vyráběnou pochoutku, jejíž recept se dědí z generace na generaci, si můžete vychutnat v podobě malých kousků, které jsou ideální porcí pro každého. Malý kousek prémiové čokolády spolehlivě zažene vaši chuť na sladké a dopřeje vám výjimečný požitek intenzivní chuti.

Vybírat můžete z nabídky kvalitní hořké, mléčné i bílé čokolády – jisté je, že si mezi nimi najdete právě takovou, jakou máte nejvíce rádi.

Dopřát si čokoládu se zdá být přirozené, ale mnozí z nás, ve snaze udržet si ideální váhu, nebo dokonce zhubnout, ji zařadili do seznamu zakázaných potravin. To se však týká většiny čokolád a cukrovinek z velkých marketů, v nichž převažuje cukr, mléko a ztužené rostlinné tuky, a kde je naopak nízký obsah základní suroviny – kakaa. 

Proč BIO čokoláda prospívá lidskému zdraví? Tím prvním důvodem je velmi vysoký obsah hořčíku, jehož je v současné stravě nedostatek, a většina z nás trpí jeho deficitem. Druhým důvodem je samotné kakao, to je v kvalitní čokoládě v převaze. Je to raw surovina z kakaových bobů, které obsahují mnoho antioxidantů (dokonce více, než v některém ovoci).

Třetí důvod je theobromin – je to alkaloid, jehož působnost se podobá kofeinu. Theobromin je však mnohem slabší a působí mírně, rozšiřováním cév povzbuzuje nervovou soustavu a činnost mozku. V čokoládě, a stejně tak i např. v květáku a v zelí, je také ukrytý fenyletyhlamin, který zlepšuje náladu a navozuje mírnou euforii.

Kvalitní čokoládu však nedávejte psům a kočkám, jejich játra nedokážou metabolizovat theobromin a můžete jim přivodit i silnou otravu.

Co obsahuje čokoláda? Kolik čokolády jíst? Závislost na čokoládě

Čokoláda je vhodná i jako prevence osteoporózy • Autor: iStock.com

Asi vás nepřekvapíme tím, že čokoláda se vyrábí z kakaových zrn. Právě ta jsou ale plná antioxidantů, které mají pro naše tělo pozitivní vliv. Musíme ale podotknout, že tu mluvíme o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa.

„V takové čokoládě najdeme velké množství minerálů a rozpustné vlákniny.

Najdeme v ní pro náš organismus potřebné železo, hořčík, zmiňovanou vlákninu, měď, mangan i draslík, selen či fosfor,“ podotýká pro Moje zdraví praktická lékařka Lucie Nováková s tím, že samozřejmě není vhodné sníst 100 gramů čokolády denně. Ale občas si ji dát není nic špatného.

Spíše naopak. Asi se divíte, jak může být zdraví prospěšné něco, co obsahuje kofein. Ano, v čokoládě ho skutečně najdeme, ale je ho tam tak malé množství, že jeho povzbuzující účinky jsou v tomto případě skutečně zanedbatelné.

Flavanoly v čokoládě

Další pozitivní látkou, kterou hořká čokoláda obsahuje, jsou flavanoly. „Tyto látky stimulují výstelku cév k produkci oxidu dusnatého. Jednou z jeho funkcí je i to, že posílá signály k cévám. Ty následně sníží svůj odpor a tím pomáhají k poklesu našeho krevního tlaku,“ říká lékařka.

V čokoládě sice flavanoly jsou, ale při pojídání čokolády výše zmiňovaný efekt stimulace moc významný není. Hlavním plusem hořké čokolády je její schopnost chránit cévy před oxidativním stresem. Kakao obecně snižuje oxidované částice a krevní tlak, což obecně přispívá ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.

Faktem také zůstává, že zmiňovaná pochoutka pomáhá ke zlepšení prokrvení mozku a zlepšení jeho funkcí. Celkově tak hořká čokoláda snižuje možnost vzniku depresí a je dobrá i pro náš imunitní systém.

Podle některých studií dokonce její pojídání snižuje riziko vzniku žaludečních vředů, některých druhů alergií či dokonce rakoviny. Podle dalších vědců je dokonce i dobrým pomocníkem proti vzniku zubního kazu.

„Pořád ale mějme na paměti, že tu mluvíme o hořké čokoládě, ale nic neplatí stoprocentně, vždy zde hraje roli řada dalších faktorů,“ upozorňuje Nováková.

Přírodní antidepresivum

Jeden z dalších světových průzkumů pak tvrdí, že ženy, které konzumují pravidelně hořkou čokoládu, mají o polovinu nižší výskyt osteoporózy. Ta se často projevuje u lidí konzumujících pravidelně kávu.

  Jak už jsme zmiňovali, dobrá je i jako přírodní antidepresivum. Proč do sebe „cpát“ spoustu chemie, když si stačí dát pár kousků téhle sladkosti a člověku je hned mnohem lépe.

V čokoládě najdeme i polyfenol, což je látka, která může zpomalit celkové stárnutí pleti a může též zpomalit vznik vrásek.

Čokoláda jako afrodiziakum

Kromě toho je už od nepaměti považována za afrodiziakum. Takže takový zábal z čokolády nemusí být vůbec špatný. „Je faktem, že kůže, kterou budeme pod odborným lázeňským dohledem ošetřovat čokoládovým nátěrem, je následně odolnější proti UV záření,“ popisuje lékařka s tím, že tato metoda se dá použít i jako prevence proti rakovině kůže.

Budete šťastnější

A je tu ještě jeden důvod, proč čokoládu konzumovat. Můžete být totiž díky ní šťastnější. „Čokoláda obecně totiž skutečně vyvolává sekreci endorfinů v mozku. A můžete se na ní stát i závislí. I když závislost na čokoládě není nějak vědecky podložena, opravdu existuje,“ říká lékařka.

Bohužel, kromě všech prospěšných látek obsahuje čokoláda i velké množství kalorií. Takže nikdo neříká, že musíte sníst tabulku denně. Ale proč si nedat jeden, dva malé kousky. Po nich rozhodně „neztloustnete“ a navíc si skvěle pochutnáte.

Autor: Daniel Mareš

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector