Miso – zdraví z dálného východu

    Miso – zdraví z dálného východu Arrowroot je škrobnatá hmota získávaná z oddenků, popřípadě kořenových hlíz tropické rostliny Maranta arundinacea…. Sunfood Bio Arrowroot kořenový škrob 150 g —

    Miso – zdraví z dálného východu Tradiční japonský výrobek Tamari k dochucování pokrmů bohatý na kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. Tamari… Sunfood Tamari – sojová omáčka 700 ml —

    Miso – zdraví z dálného východu Při výrobě (fermentaci) švestiček umeboshi vzniká jako odpadní produkt červená voda ume-su, neboli umeocet. Při… Sunfood Umeocet 700 ml —

    Miso – zdraví z dálného východu Miso rýžové – tato fermentovaná vyzrálá pasta ze sóji a rýže je vhodná do polévek či omáček. Toto… Sunfood Bio Miso rýžové 300 g —

    Miso – zdraví z dálného východu BIO Rýžový sirup 850g – Tento výrobek firmy SUNFOOD je vyroben z kvalitních surovin bez chemických barviv a… Sunfood Bio Rýžový sirup 62 850g —

    Miso – zdraví z dálného východu V kuchyni využívaný jako velmi kvalitní škrob. Kuzu je pnoucí rostlina podobná vinnému keři. Jeho kořen je velmi tuhý… Sunfood Bio Kuzu kořenový škrob 50 g —

    Miso – zdraví z dálného východu Karob (svatojánský chléb). Vynikající, chutná a zdravá alternativa kakaa. Vzhledem k přirozeně nasládlé chuti… Sunfood Carob svatoj. chléb 200 g —

    Miso – zdraví z dálného východu Vyrobeno přírodním způsobem. Neobsahuje žádné chemické přísady ani barviva. Vyrobeno přírodním způsobem. Neobsahje… Sunfood Sladěnka – ječmenný slad, sklo 890g —

    Miso – zdraví z dálného východu Rostlinná želatina Agar – Přírodní mořský produkt, který se používá k přípravě ovocných rosolovacích polev na… Sunfood Agar – agar přírodní 28 g —

    Miso – zdraví z dálného východu Nori vločky – kousky mořské zeleniny (řas) obsahují vysoké množství minerálů, vitamínů, bílkovin i vlákniny…. Sunfood Nori – green vločky 80 g —

    Wakame jsou sušené mořské řasy. Jsou černé barvy. Podobají se řasám Conbu. Jsou jemné až špenátové chuti. Řasy wakame… Sunfood Wakame 50 g —

    Vyrobeno přírodním způsobem. Neobsahje žádné chemické přísady ani barviva. Ječmenný slad je zdravou náhražkou… Sunfood Sladěnka – ječmenný slad, sklo 410g —

    Tamari k dochucování pokrmů bohatý na kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. Tamari je sójová omáčka vyrobená… Sunfood Tamari – sojová omáčka 300 ml —

    Fermentovaná sladká pasta jejímž základem jsou sojové boby. Obsahuje: enzymy vitamíny (B12) bílkoviny stopové prvky… Sunfood Bio Miso sladké bílé MAKURA 250 g —

    Arame patří mezi hnědé řasy, které jsou zvlášť bohaté na jód a vápník. Arame má ze všech mořských řas nejjemnější… Sunfood Arame 50 g orig. bal. —

    Vyrobeno přírodním způsobem. Neobsahje žádné chemické přísady ani barviva. Ječmenný slad je zdravou náhražkou… -20 %   Sunfood Sladěnka – ječmenný slad, sklo 410g – SLEVA – KRÁTKÁ EXPIRACE 10.11.2021 — do 27.9. u vás 69 Kč 55 Kč

Sójová smetana

Miso – zdraví z dálného východu

O sojové smetaně, tak jako ostatně o jiných sojových výrobcích platí, že jsou velice dobrou náhražkou potravin živočišného původu, u kterých stále častěji citlivé osoby zápasí s alergiemi. Sojová smetana je výbornou náhražkou smetany z kravského mléka, ale na to abychom jí dostatečně našlehali má jen 18% tuku a to je málo.

Oleje a tuky

To ale neznamená, že její používání je nějak omezeno. Naopak, sojová smetana se dá využít i ve zmrzlině, na omáčky, do polévek, desertů a jistě najdete další varianty.

Tofu, sojový nápoj a sojová smetana obsahují takzvané nevýživové, ale o to více důležité přírodní látky, které jsou v těle velice aktivní. U mužů i u žen způsobují ochranný val proti chorobnému bujení rakovinových buněk.

Je dokázáno a podloženo vědecky, že národy dálného východu; Japonsko, Čína, Korea a další, mají daleko menší výskyt rakoviny reprodukční soustavy.

Je to způsobeno tím, že na dálném východě je každý den v jídelníčku nějaký produkt ze sojových bobů.

Je pravda, že někdo může být citlivý na soju luštěninu.

Ale použitím kvalitních výrobků ze sojových bobů například: sojového nápoje, sojových omáček, tempechu, miso, sojové smetany nakonec zjistí, že mu to nevadí, protože při výrobě těchto produktů, dráždivé složky sojových bobů, zůstanou v okaře, nebo se způsobem zpracování jejich účinky zmírní.

Naopak je mile překvapen, že se jeho zdraví stále zlepšuje. U žen i mužů se konzumací sojových produktů zlepší zdraví a ustoupí i takové problémy jako jsou návaly horka při menopauze, zlepší se cyklus menstruace, sníží se riziko rakoviny prsu, u mužů rakovina prostaty.

Pokud začneme v jakémkoli věku častěji zařazovat do svého jídelníčku výše zmíněné potraviny, potěší nás růst vlasů, pevnější nehty, hormonální rovnováha, pevnější kosti, odolnější kardiovaskulární systém, snížení cholesterolu (LDL), strašák ateroskleroza už nás nemusí děsit! Pravidelnou konzumací výrobků ze soji i sojové smetany se arterie rozšiřují a měknou. Z toho také vyplývá, že se také snižuje přilnavost krevních destiček, tím se zabrání vzniku trombů a potom nehrozí infarkt nebo mrtvice. A toto je velice pozitivní zpráva pro osoby, které k těmto druhům onemocnění mají dědičné dispozice.

Výzkumem se zjistilo, že v tofu a sojovém nápoji je největší množství fytoestrogenů typu izoflavonů, k nimž patří i genistein, který zastavuje růst rakovinných buněk v prsu.    Sojová smetana, tofu, tempech, sojové boby, nápoje z nich, to jsou naprosto plnohodnotné potraviny, které naplňují potřeby našeho zdraví každý den. Jsou plné proteinů, minerálů a vitamínů.

Ale jedna látka, obsažená v sojových bobech (která není v jiných luštěninách), mne zaujala pro své zvláštní vlastnosti a tou je velice důležitá esenciální aminokyselina methionin. Snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá detoxikovat organismus od těžkých kovů, chrání před lámavostí vlasů.

Redukuje nadváhu, chrání játra a ledviny, zlepšuje výživu vlasů, nehtů a pokožky. Pán Bůh nás stvořil plně zdravé a když si uvědomíme, jak s hříchem člověk začal narušovat Boží plán pro naše zdraví, jak žije, jak se stará o své okolí, jak se chová k přírodním zdrojům, je hotový zázrak, že ještě žijeme.

Zdravé recepty se sojovou smetanou najdete v naší kategorii recepty.

Text: Ziskejzdravi.cz

Miso – zdraví z dálného východu

Naši přátelé

Jestli také poskytujete zdravé a mírové služby rádi Vás sem přidáme. Napište nám na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Centrum Wonderfull LifeCentrum v krásné přírodě. Pořádají se zde vzdělávací, kulturní i odpočinkové akce. Provozují ho Vendula a Bob Carrovi.web: www.wonder-full-life.cz

ViaNaturaMarkéta a Dan ze Skryjí nad Berounkou – malebné vísky v Křivoklátských horách. Pravidelně pořádají kurzy kosení, tesařiny, přírodních zahrad a sběru divoké zeleniny.web: www.vianatura.cz

Petra a Ota ReissoviPořádají kurzy zdravého životního stylu a výroby speciálních produktů jako je tempeh, natto a další. Také se mohou pochlubit svými produkty jako minipekárny na kvalitní kváskový chléb, přírodní matrace a další…web: www.minipekarny.cz

Duhový koník Organizujeme pobyty a akce určené makrobiotikům, vegetariánům, veganům a všem dalším příznivcům zdravého životního stylu.web: www.duhovykonik.cz

Zuzana TerešováProvozuje jídelnu a poskytuje lekce vaření a konzultace v Praze.web: www.bemacrobio.cz

Studio LunaStudio z Olomouce, které vede Dagmar Lužná – Poradce pro tvůrčí makrobiotický životní styl.web: www.studio-luna.cz

OceterieČeská výroba misa a octů.web: www.orleanskyocet.cz

Kushi Institute of EuropeProfesionální kurzy makrobiotického vaření lahůdkového, ale i ozdravujícího.

web: www.macrobiotics.nl

MakrobioklubKlub makrobiotických přátel s dlouholetou tradicí. Pořádá kurzy zdravého životního stylu, konference, tábory pro děti, letní kemp pro děti i dospělé. Pravidelně k sobě zve zahraniční lektory pro inspiraci českému publiku.web: www.makrobioklub.cz

Klára JíchováKlára má dlouholeté zkušenosti s péčí o děti, které předává v cyklu na sebe navazujících kurzů. Sama má 4 krásné zdravé děti.

První kurz je o těhotenství, porodu a péči o matku a dítě v šestinedělí, další navazující setkání je o kojení, příkrmech a stravě pro děti mladší i starší.

A konečně se Klára věnuje také  nemocím a eliminacím u dětí i dospělých, léčebnému jídelníčku a podpůrným přírodním prostředkům na cestě ke zdraví. Začátečníkům může nabídnout také základní kurz.web manžela Honzy: www.honzajicha.cz

Budete mít zájem:  Uklidnující Léky Pro Psy?

Spolupracujeme

Časopis zahrádkářMiso – zdraví z dálného východuČasopis o zahradě, kompletní informace o ovoci, zelenině, květinách, letničkách, trvalkách, bonsajích, exotických rostlinách.web: www.zahradkar.org

Časopis Kvalitní životMiso – zdraví z dálného východu

web: www.kvalitnizivot.com

RoduslavaSlovanská móda, košile, šaty, halenky, sukně. Roduslava je Slovanský kulturní portál s unikátní módou a originálními doplňky.web: www.roduslava.cz

Jana BurešováŽena, která má vedle zpívání, tancování a potkávání se s přáteli velmi ráda přirozené a „udržitelné“ vaření a životní styl vůbec.web:www.varenizesrdce.cz

EzoteraMezinárodní festival ezoterických a duchovních směrů.web: www.ezotera.cz

Instituto Macrobiótico de PortugalMakrobiotický institut v Portugalsku. Lze zde studovat jednotlivé „levely“ v angličtině. web: www.institutomacrobiotico.com

DajkaJak samo o sobě říká jedno staré přísloví, které jste jistě všichni již slyšeli a mnohokrát použili – ve zdravém těle, zdravý duch.

web: www.dajka.cz

Jana BorovičkováPůvodní profesí jsem zdravotní sestra, více jak 20 let se věnuji výživě, zajímá mě taková, která prospívá našemu organismu, abychom byli zdraví, pružní, vitální a spokojení. Nabízím výživové poradenství a lekce vaření v Mladé Boleslavi.web: www.chutnealepe.cz

Oblíbení dodavatelé

BIO zelenina VelehradSem chodíme velmi rádi nakupovat. Pro všechny, kdo bydlí kousek dále je možnost zeleninu zasílat i prostřednictvím PPL.web: www.biozelenina.eu

DanfoodFirma se snaží na náš trh přivézt potraviny té nejvyšší kvality.

web: www.makrobiotika.cz

SunfoodZabýváme se produkcí tradičních výrobků Dálného východu a chlazené racionální výživy, zejména pak rostlinné bílkoviny – tofu, tempeh, seitan, …

web: www.sunfood.cz

Sunfood VMFirma se zabývá distribucí potravin zdravé výživy, výživy vhodné pro sportovce, děti i ostatní populaci.

web: www.e-sunfood.cz

Lada Horáková

Miso

Miso je původem z Japonska.

Miso – zdraví z dálného východu

Miso je velmi uznávanou potravinou pro podporu zdraví a pochází z Dálného Východu. Dnes ji však už běžně koupíme v obchodech se zdravou výživou i u nás.

Účinky:

Jedná se o fermentovanou pastu ze sójových bobů, soli a určitého druhu obilí. Tedy „upravenou“ za pomoci kvašení či rozkladu. Obsahuje esenciální aminokyseliny, některé vitamíny a minerály. Nepasterizované miso je cenným zdrojem enzymů, napomáhá tak při trávení.

Při denní konzumaci by miso mělo pomáhat při snížení hladiny cholesterolu, zlepšovat kvalitu krve a rušit účinek některých karcinogenních látek.

Druhy:

Miso můžeme rozdělit na několik druhů – vždy dle způsobu výroby. Buď ho lze vyrobit pouze ze sójových bobů nebo smísit sóju a obilí. Např. rýže, či ječmen se v první fázi nejprve uvaří a je nutno je naočkovat fermentační kulturou. Teprve následně jsou smíchány s vařenou sójou a solí.  Směsi zrají v cedrových kádích.

Můžeme takto vytvořit několik druhů misa. Nejsvětlejší varianta se vyznačuje svou lehkostí, oproti tomu nejtmavší svou tuhostí.

Pro vaši představu, např. světlé sladké miso má velké procento škrobů a bakterií, které pomáhají střevní mikroflóře a zraje jen 2 – 8 týdnů. Oproti tomu např. ječmenné, nebo rýžové miso obsahuje více soli a méně sóji a bakterií.

Doba fermentace rýžového misa je 2 – 3 roky v chladném prostředí. Nejtmavší je miso vyráběné pouze ze sóji a je pikantní. Díky přírodnímu procesu fermentace se bílkoviny ze sóji přeměňují na aminokyseliny a mastné kyseliny.

Při zrání se uvolňuje tmavá omáčka, kterou známe jako tamari či shoyou.

Pokud si však pořídíte miso vyráběné průmyslově, nemůžete počítat s jeho léčivými účinky. Procesy výroby probíhají zcela odlišným způsobem.

Použití:

Přidává se do jídel až na závěr, aby se dlouho nevařilo. Zvýrazňuje chuť, používá se tedy pouze v malých dávkách a necháme 3 – 4 minuty rozležet.  Na jednu porci počítejte množství asi tak čtvrt čajové lžičky. Miso vždy rozpustíme ve vodě (stačí trošku) a potom používáme jako dochucovadlo.

Sladké miso se nejčastěji používá jako náhrada margarínu či mléka do obilných kaší, nebo krémových polévek, či zeleninových vývarů a mohou ho konzumovat děti od 6 měsíců věku.

Tmavé miso je vhodnější do polévek a luštěninových jídel, či na ochucení omáček.

MISO – TAJEMSTVÍ CHUTI

https://www.eshopslunecnice.cz/miso

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a určitého druhu obilí. Slovo miso znamená doslova „pramen chuti“. MI znamená „chuť“ nebo „koření“, SO znamená „pramen“. Tato léč*vá potravina pochází z Dálného východu, ale dnes ji můžeme najít i v obchodech se zdravou výživou i u nás. Miso ovlivňuje vyváženost přírodních uhlovodanů, dodává esenciální aminokyseliny, vitaminy, minerály a proteiny ve vyváženém složení. Při fermentačním procesu se zcela rozloží sojové boby a zrna obilovin na živiny, které jsou rychle a snadno stravitelné, bílkovinná struktura sojových bobů se rozloží až na 18 různých aminokyselin, včetně esenciálních (pro život nepostradatelných) Miso konzumované i v malém množství významně ovlivňuje výživnou hodnotu stravy. Při procesu fermentace vzniká také značné množství enzymů, které pom*hají trávit ostatní potravu v žaludku.

Miso pochází z Japonska. Podle starodávné japonské mytologie je miso dar od bohů. Miso se řadí mezi ostatní pokrmy tradiční japonské kuchyně. Je jednou z nejdelikátnějších, všestranných a léč*vých potravin na světě.

Tento starověký produkt Dálného východu se poslední dobou objevuje ve stále větší míře v obchodech se zdravou výživou i na západě, aby zpestřilo svou ojedinělou výživnou hodnotou naši přírodní kuchyni. Miso se používá ke zvýraznění chutí dezertů, polévek omáček…..

Vaří se z něho běžně nejen v makrobiotické kuchyni, ale i všude tam, kde se připravují zdravé a chutné pokrmy.

PROČ JE MISO TAK CENĚNÉ:

Miso se rychle stalo populární mezi těmi Američany i Evropany, kteří si začali uvědomovat odpovědnost za svoje zdraví právě proto, že je dobrým zdrojem esenciálních (nezbytných) aminokyselin, některých vitamínů a minerálů. Je nízkotučné a nízkokalorické.

Po staletí používání misa v japonské kuchyni i novodobé výzkumy ukazují, že jeho denní konzumace snižuje cholesterol, alkalizuje krev, ruší půs*bení některých karcinogenů, paralyzuje účinek radioaktivních záření a neutralizuje účinek znečištěného ovzduší.

Podobně jakočerstvýjogurt je nepasterované miso bohatým zdrojem enzymů a napom*há trávení.

Schopnost misa, vázat na sebe radioaktivní látky se potvrdila ke konci druhé světové války při výbuchu atomových bomb. Každodenní konzumace silné miso polévky ochránila řadu lidí před nemocí z ozáření.

Později byl v misu zjištěn obsah dipicoloniové kyseliny, která na sebe váže těžké kovy a odstraňuje je z těla. Japonští vědci zjistili, že u lidí, kteří pravidelně jedí miso, je menší výskyt rakoviny a srdečních nemocí.

Miso také zlepšuje kvalitu krve, což je důležité pro lidi trpící leukémií či anémií.

ZDRAV*TNÍ PŘEDNOSTI MISA JSOU ČETNÉ. – Shrnutí léče*ných účinků

pom*há:

  • K povzbuzení životní síly. Obsahuje totiž velké množství glukózy, která nám dodává energii. V zimě nás jídla s misem ochraňují před chladem.
  • Miso významně posiluje imunitu.
  • Ke správné látkové výměně (je bohaté na minerály).
  • Pom*há při špatném trávení (protože obsahuje živé enzymy), harmonizuje tvorbu trávicích šťáv,
  • Obsahuje značné množství železa.
  • Vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně.
  • Pom*há při srdečních chorobách. Obsahuje kyselinu linolovou a lecitin, tím rozpouští v krvi cholesterol. Cévy jsou pak pružnější. Proto může být miso i velkou pomocí při předcházení arterioskleróze a nebo vysokému krevnímu tlaku.
  • Miso je též dobré pro zmírňování následků silného kouření nebo konzumace alkoholu nebo při užívání léků
  • Miso pom*há jako prevence před alergiemi a tuberkulózou.
  • Miso pohlcuje těžké kovy, zejména radioaktivní stroncium, má silné detoxikační účinky.
  • Velice dobře vyrovnává nízký tlak.
  • Pom*há stimulovat funkci žlučníku, slinivky
Budete mít zájem:  Náhrada Škody Na Zdraví Lékař?

Miso pasta je dobrá při kožních pr*blémech (nežity, plísně, nehoj*cí se atopické ekzémy) – miso se nanese na postiženou kůži, nechá se 30 – 60 min a pak se umyje – kůže je vláčnější, nepraská, nekrvácí. Miso velmi dobře čistí, má analgetické účinky, když se nechá na kůži déle. Miso podporuje tvorbu zdr*vých buněk.

MISO JAKO LÉ*K

Vynikající medicínské kvality misa jsou potvrzeny i vědou. Dr.

Schinchiro Akizuki, ředitel Saint Francis Hospital v Nagasaki, oddaný výzkumu užití potravin včetně misa jako léků, zejména v preventivní medicíně, strávil roky v rozhovorech s obětmi výbuchu atomové bomby nedaleko epicentra.

On i jeho spolupracovníci byli rovněž ozářeni. Podle svého předpokladu byl on i jeho spolupracovníci chráněni před smrtelnými účinky radioaktivního záření miso polévkou, kterou měli každý den.

V roce 1972 byla Akizukiho teorie potvrzena, kdy výzkumem složení misa byl zjištěn obsah dipicoloniové kyseliny, alkaloidu, který na sebe váže těžké kovy(např. radioaktivní stroncium) a odvádí je z organismu.

V roce 1981 vědečtí pracovníci Japonského centra pro výzkum rakoviny zjistili, že u lidí, kteří pravidelně jedli miso polévky, se výrazně méně vyskytovaly některé formy rakoviny a srdečních nemocí. V dnešní době pracovníci japonské Tohoku University v Hokkaidu izolovali v misu určité substance, které ruší účinek některých karcinogenů – látek způsobujících rakovinné bujení.

EX*STUJE VÍCE DRUHŮ MISA:

Podle způsobu výroby můžeme získat řadu druhů misa. Miso lze vyrobit pouze ze sojových bobů, nebo ze směsi obilí a uvařených sojových bobů, soli a vody.

Rýže či ječmen se nejdříve uvaří, naočkují fermentační kulturou koji (aspergillus oryzae), která je kultivována na obilí nebo sojových bobech a používá se jako startér ve většině japonských fermentovaných jídlech, poté se smíchají s vařenou sójou a mořskou solí.

Směs se nechá zrát v cedrových kádích, kde je zatížena kameny. Bakterie podporovány enzymy v KOJI kultuře zahájí dlouhý přírodní proces fermentace sojových bobů či obilovin. Bílkoviny a oleje jsou postupně měněny na jednoduché a mastné kyseliny.

Když miso ztmavne a získá typické aroma, uvolňuje se a sbírá se do okolních nádob téměř černá tekutina – tmavá sojová omáčka – tamari. Rychle se množící bakterie přeměňují komplex škrobů v sojových bobech a obilovinách na maltosu, glukosu, ethyl alkohol a organické kyseliny dávaje silné aroma, které je cítit po celé místnosti.

Podle doby a teploty fermentace se vytvoří miso od světlého a lehkého až po tmavé a tuhé. – Miso vyráběné pouze ze sóji je tmavé a pikantní. Přírodním procesem fermentace jsou bílkoviny a tuky pomalu přeměňovány na aminokyseliny a mastné kyseliny.

DRUHY MISA:

SHIRO MISO – sladké bílé miso

je většinou světlé s vysokým obsahem škrobů. Prodává se pod označením sladké miso či sladké bílé miso. Protože obsahuje více bakterií KOJI, méně sojových bobů a soli, fermentuje pouze 2 až 8 týdnů.

Obsahuje vysoké procento škrobů a také bakterií, které pom*hají udržovat zdravou střevní mikroflóru. Sladké miso je výborná náhražka margarínu či mléka. Hodí se obilných kaší, krémových polévek, bramborové kaše, tofu krémů, majonéz, omáček, nádivek a marinád atd.

Sladké miso je vhodné pro děti od šesti měsíců. Ochucujeme jím dušenou zeleninu, obilné kaše a zeleninové vývary.

Sladké bílé miso se používá nejen pro malé děti,ale i těžce nemocné a starší lidi. Ideální dávkování je 2-4x týdně, ale lze konzumovat i denně.

HATCHO MISO – tmavé sojové miso

Při výrobě Hatcho misa se nejprve z dobře uvařených sojových bobů vytvarují koule (velké asi jako dětská pěst) a poté se na ně naočkují koji. Rozrostou se hustě a pokryjí povrch koule.

Naočkované koule koji kulturou se přenesou do velkých cedrových kádí a smíchají se se solí a vodou. Poté se zatíží kameny, které jsou nahromaděny do tvaru kužele, aby udrželi tuhou konzistenci a vláhu v průběhu fermentace.

Hatcho miso je miso s největším obsahem proteinů a dá se říct, že je to nejvydatnější miso.

MUGI MISO – ječmenné miso

Fermentace tohoto misa je více aktivní, než je tomu u hatcho misa a jeho chuť je jemnější. Doba dozrávání probíhá mnohem rychleji. Proces vyžaduje délku zrání 1-2 roky. Ječmenné miso je univerzální jak svou chutí, tak způsobem použití. Je vhodné pro celoroční vaření, pro mladší i starší osoby.

Ječmenné miso obsahuje nejvíce minerálních látek ze všech miso past vůbec.

KOME MISO – světlé rýžové miso

Rýžové koji přeměňují škrob na cukr a zahájí aktivní až razantní fermentaci. Tento druh koji je stejný jako koji, které se používá při výrobě amasaké (sladkého rýžového krému) saké(rýžového vína), a rýžového octa. Rýžové miso dozrává od několika týdnů do několika měsíců, u některé firmy až 1-2 roky.

GENMAI MISO – tmavé rýžové miso

Téměř všechny rýžová misa se vyrábějí z bílé loupané rýže. Hlavním důvodem je tvrdý povrch otrub na neloupané rýži, který je vysoce odolný proti jakémukoliv druhu plísně i koji kultuře. I když toto miso vyrobené ze sojových bobů a celozrnné rýže není tak sladké jako ostatní druhy rýžového misa, svou překvapivě výbornou chutí si Genmai miso získalo popularitu v celém Japonsku.

TEKKA MISO – misozeleninové koření

Složení: Hatcho miso, mrkev, lopuch, zázvor, lotosový kořen, sezamová pasta, sezamový olej

Tekka miso je vyrobeno z pozvolně vařeného Hatcho misa s kořenovou zeleninou. I přes jeho dlouhodobou tepelnou úpravu si zachovává svoji originální nutriční hodnotu. Zázvor,mrkev, lopuch, lotosový kořen jsou tradiční léč*vky. Spolu s fermentovaným misem se každý den používají na udržení vitality.

Toto speciální koření by se mělo používat každý den ale jen v malém množství, nejvíce kávovou lžičku denně.

Tekka je bohatá na vlákninu, urychluje činnost střev, posiluje ledviny a podporuje oběh krve. Navíc je dobrou pomůckou proti plicním nemocem, revmatismu, artritidě, a rovněž proti různým druhům kožních nemocí. Tekka pom*há posílit kvalitu krve a posiluje srdce. Rozpuštěná tekka v nápoji kuzu dokáže rychle zahnat migrénu.

POUŽITÍ MISA V KUCHYNI:

Miso je velice zajímavé dochucovadlo, protože nám při správné úpravě dokáže doplnit velké množství minerálů do našeho organismu a tím posílit imunitní systém a pomoci kvalitě života. Používá se na zvýraznění chuti, tedy v malých dávkách. Aby se zachovali všechny biologicky aktivní látky přidáváme miso až ke konci tepelné úpravy jídla.

Přidává se do polévek, luštěninových jídel, na ochucení omáček, pomazánek atd. Miso rozpustíme v trošce vody nebo vývaru a přidáme do jídla. Miso by se mělo vždy mírně tepelně povařit tzv. táhnout, jen aby se jakoby překulilo nejvýše však 4 minuty.

Varem se pozmění jeho svěží chuť, zničí se potřebné enzymy a mikroorganismy Na jednu porci dáváme ? – ?, při nemoci až 1 člž.

JAK VAŘÍME S MISEM:

Klíč ke správnému používání misa v kuchyni není v jeho velkých dávkách a velmi silné a výrazné chuti. Velký důraz se dává na jemné vyvážení s ostatními ingrediencemi. (tzn, v touze po rychlém uzdr*vení to s ním nepřeháníme)

Světlá barva, sladká chuť a krémová konzistence sladkého bílého misa podněcuje jeho použití ve stylu americké kuchyně: je to výborná náhražka mléčných výrobků. Např. zkuste do bramborové kaše zamíchat místo mléka trochu tohoto misa nebo i do krémových polévek.

– Zkuste kombinaci tofu se sladkým misem a citronem nebo rýžovým octem, aby jste vyrobili chuťově výrazný jemný krém.

Budete mít zájem:  Alergie Na Mléko A Vejce?

– Můžete ho přidat do salátových dresingů a omáček. Jemné bílé miso a rýžový ocet dobré kvality (např. sladký rýžový ocet), když jsou čerstvé a studené, vytvoří lahodný krém.

Sladké miso v kombinaci se saké nebo s mirinem vytvoří výborný sos pro pečení, opékání na roštu nebo smažení zeleniny a ryb.

Sladké miso používáme při slavnostních příležitostech a pro lehké letní vaření.

Sladké miso obsahuje okamžitě stravitelné aminokyseliny, mastné kyseliny, jednoduché cukry a relativně málo slané, proto je ideální pro jemnou konstituci kojenců a malých děti. Velmi zředěný vývar s bílým jemným misem je vděčně přijímán dětmi od 6-ti měsíců.

Tmavé, slanější miso?(sojové, ječmenné, rýžové) je výborné jako základ pro vaření luštěnin, omáček, pečených jídel, zeleniny na páře a polévek.

Zkuste tmavé miso v husté zeleninové polévce (např. celer, mrkev, ředkev).

Trochu čočky s rýžovým nebo ječmenným misem zahřeje tělo a vydatně ho zásobuje vysoce kvalitními bílkovinami.

Miso polévka a rýže doplněná miskou kvašené zeleniny pickles spolu s šálkem čaje je standardní kombinací v Japonsku. Nebojte se experimentovat v přípravě miso polévek, ex*stuje mnoho kombinací.

Dominantní chuť dostaneme pouze z kvalitního nepasterovaného misa. Nezapomínejte, že miso má být přidáno do polévky krátce před koncem jejího varu. Miso v polévce by se mělo jen krátce „překulit varem“, nemělo by se vařit.

Vařením miso přichází o chuť a také se s tím vytrácí poměrná část jeho nutriční hodnoty

Při pr*blémech s nízkým krevním tlakem se můžeme připravit tzv. miso polévka, nebo-li japonská snídaně. Dává se na šálek vody rovná čajová lžička misa, zalije se horkou vodou, zamíchá a 4 minuty se nechá táhnout. Potom se vypije tento tzv.

“ miso bujon“. Je výborný při nedokrvování končetin – dost často dochází k úpravě těchto pocitů už po 3 až 4 dnech, kdy pijeme takto upravené miso. Není to o tom, že si budeme rok každé ráno dělat miso tímto způsobem. Jinak je vhodné zařadit do stravy každý den.

Na zdravé výživě je úžasné to, že věci, které se používají jako výživa, nám mohou pomoci v domácí lékárně.

Miso polévka

2ks cibule, 2 ks mrkve, 2 ks kořene petržele, kadeřávek, (kapusta, brokolice), 1/2šl červené čočky, kousek řasy wakame, vlasové rýžové nudle, 1/2pl umeocta, 1pl misa. V 1l vody vaříme 5 minut čočku a nalámanou řasu. Pak přidáme nakrájenou zeleninu a umeocet. Vaříme dalších 5 minut. Na závěr přidáme nudle, chvíli povaříme a vmícháme miso. Necháme 4 minuty uležet. Zdobíme zelenou natí.

Hrachová či cizrnová kaše

1/2kg hrachu nebo cizrny, olej, 2ks cibule, celer, majoránka, česnek, miso. Luštěninu propereme ve vodě a dáme vařit. Sebereme pěnu a vaříme 10 minut. Pak přidáme majoránku a česnek. Vaříme až hrách změkne, pak přidáme miso. Na mírném plameni osmažíme cibuli a nastrouhaný celer. Na talíři servíruje hrachovou kaši se zeleninou a těstovinami.

Jablečný krém

1kg jablek, 1šl uvařených jáhel, 1pl sladkého bílého misa, 1/2šl rozinek, 1člž mletého kardamonu. Oloupaná jablka vaříme s rozinkami a kardamonem. Do rozvařených jablek přidáme jáhly a vmícháme miso. Necháme uležet.

Miso se šalotkou

1 šálek posekaných šalotek, polévková lžíce misa, 1 polévková lžíce vody, 1 polévková lžíce sezamového oleje

Osmažte šalotku v oleji. Miso rozmíchejte v suribachi s vodou. Pak přidejte miso k šalotkám a pomalu zamíchejte. Postavte na 5-10 minut na malý plamen. Servírujte v malém množství s rýží nebo s nudlemi.

Miso | Prameny zdraví

Je to fermentovaná pasta ze sójových bobů, soli a určitého druhu obilí. Tato léčivá potravina pochází z Dálného Východu, ale dnes ji můžeme najít v obchodech se zdravou výživou i u nás. Je vynikajícím zdrojem esenciálních aminokyselin, některých vitamínů a minerálů.

Rubrika: Sladidla | Typ článku: Encyklopedie

Denní konzumace miso snižuje cholesterol, zlepšuje kvalitu krve, ruší účinek některých karcinogenních látek a neutralizuje účinky znečištěného životního prostředí. Nepasterizované miso je bohatým zdrojem enzymů, napomáhá trávení.

Podle způsobu výroby můžeme získat řadu druhů misa. Miso lze vyrobit pouze ze sójových bobů, nebo ze směsi sóji a obilí. Rýže či ječmen se nejdříve uvaří, naočkují fermentační kulturou, poté smíchají s vařenou sójou a mořskou solí. Směs se nechá zrát v cedrových kádích, kde je zatížena kameny. Podle doby a teploty fermentace vytvoříme miso – od světlého a lehkého až po tmavé a tuhé.

Sladké miso má světlou barvu. Obsahuje vysoké procento škrobů a také bakterií, které pomáhají udržovat zdravou střevní mikroflóru. Zraje pouze 2-8 týdnů. Rýžové a ječmenné miso má vyšší obsah soli, nižší obsah sóji a bakterií. Fermentuje se 2-3 roky ve velmi chladném prostředí.

Miso vyráběné pouze ze sóji je tmavé a pikantní. Přírodním procesem fermentace jsou bílkoviny a tuky pomalu přeměňovány na aminokyseliny a mastné kyseliny. Během zrání se uvolňuje tmavá sójová omáčka (shoyou, tamari).

Řada firem vyrábí sójové omáčky a misa průmyslovým způsobem.

V moderní průmyslové výrobě jsou obyčejně používány méně kvalitní suroviny, fermentace se uměle urychluje a vše se vyrábí v plastových nebo nerezových kontejnerech.

Průmyslově vyráběné miso se na závěr většinou pasterizuje, aby dále nekvasilo. Touto pasterizací se zničí řada důležitých enzymů. Regulace teploty snižuje u misa jeho vitalitu, charakter a léčebné účinky.

Tradiční výroba klade důraz na kvalitní suroviny, fermentace probíhá ve velkých dřevěných kádích při teplotě okolí.

Používá se pouze na zvýraznění chuti, tedy v malých dávkách. Aby se zachovaly všechny biologicky aktivní látky, přidáváme miso až ke konci tepelné úpravy jídla. Necháme miso 3-4 minuty rozležet. Na jednu porci dáváme 1/4-1 čl.

Sladké miso je výborná náhražka margarínu či mléka. Hodí se do obilných kaší, krémových polévek, bramborové kaše, tofu krémů, majonéz atd. Vynikající je kombinace se sladkým rýžovým octem či mirinem. Sladké miso je vhodné pro děti od šesti měsíců. Ochucujeme jím dušenou zeleninu, obilné kaše a zeleninové vývary.

Tmavé miso se přidává do polévek, luštěninových jídel, na ochucení omáček. Miso rozpustíme v trošce vody nebo vývaru a přidáme do jídla.

Miso pochází z Japonska. Schopnost miso vázat na sebe radioaktivní látky se potvrdila ke konci druhé světové války při výbuchu atomových bomb. Každodenní konzumace silné miso polévky ochránila řadu lidí před nemocí z ozáření.

Později byly v misu zjištěn obsah dipicoloniové kyseliny, která na sebe váže těžké kovy a odstraňuje je z těla. Japonští vědci zjistili, že u lidí, kteří pravidelně jedí miso, je menší výskyt rakoviny a srdečních nemocí.

Miso také zlepšuje kvalitu krve, což je důležité pro lidi trpící leukémií či anémií.

Počet přečtení: 11 646 Datum: 28. 2. 2007

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector