Meruňky a zdraví – proč si je dát a co obsahují?

Vladař nechť budí respekt a uznání a obdařuje svůj lid radostí ze života. V ženské verzi panovníka pak budiž přidána také jemnost, krása a šarm. Připravme se na náležité uvítání, protože meruňka, královna ovoce, nás právě obdařila svojí přítomností.

Meruňky a zdraví – proč si je dát a co obsahují?

Jedinečná, přehnaně sladká a dráždivá vůně přezrálých meruněk mne už několik dní po ránu vítá na tržišti, kam si chodím pro čerstvé suroviny. Silné dopolední slunce, opírající se do vystavených plodů, vykonává své, a tak oranžové sametové klenoty dozrávají před očima a vydávají ze sebe to nejlepší, čím je příroda obdařila. Postupně a nekompromisně vytlačují jemnější a křehčí aroma jahod.

„Nevybírejte si nazelenalé meruňky, ty doma nikdy plně nedozrají tak jako žlutě nebo oranžově zabarvené,“ promluví ke mně z ničeho nic sympatický prodavač v pokročilém důchodovém věku. Uvědomělejší stánkaři jakoby si chtěli, pomalu a nesměle, vybudovat svoji klientelu.

„Vidíte tyhle zelené skvrny? Takovou meruňku použijte raději na vaření než k jídlu za syrova,“ dodal pohádkový prodávající dědeček. Postupně se dozvídám, že nejlepší je kupovat co nejzralejší, šťavnaté a poměrně měkké meruňky. Ty se však na větší vzdálenost špatně převážejí, a tak mimo pěstitelské oblasti máme sáhnout po pevných, masitých a dobře vybarvených plodech.

Orientovat se také můžeme podle vůně, sametově hebké a také hladké kůže, dalších známkách čerstvosti a kvality ovoce.

Meruňky a zdraví – proč si je dát a co obsahují?

Unešena upřímností prodejce a přidanou hodnotou jeho rad jsem nakoupila dvakrát větší množství meruněk, než jsem původně měla v úmyslu a než zřejmě stačíme sníst v čerstvém stavu.

Se slovy meruněk se nelekejme, na množství nehleďme jsem se svým zbrusu novým, rozměrným a přesto půvabným proutěným nákupním košíkem po francouzsku (rozumějte zavěšeným na předloktí a s kusy svěží zeleninové natě vyčnívajícími na obě strany) efektně odkráčela k domovu.

Těm, kdo umí číst mezi řádky a kteří si pod dojmem, který jsem bezesporu zanechala na ostatní kupující, spíše než nedbalou eleganci představili můj doprovod, který čítal několik dětí ve věku od nula do sedmi let, z nichž třetí nejstarší usilovně, neúnavně a bez potřeby megafonu všem přítomným u každého stánku sdělovalo papat! toto papat!, blahopřeji k jejich schopnosti vnímat realitu.

Víte, že…?
* Meruňky, stejně jako jiné ovoce, bychom neměli bez újmy na chuti a vůni dávat do lednice. Pro plně nedozrálé plody to pak platí dvojnásob.
* Meruňky jsou výborným zdrojem vitamínu A, C, beta karotenu a draslíku. Sušené meruňky obsahují také dostatek vlákniny, pozor však na vysoký obsah kalorií
* V receptech volajících po broskvích nebo nektarinkách, jako jsou ovocné koláče, dorty, ovocná čatní můžete jako náhradu bez obav použít meruňky.
* V kombinaci s paprikami, cibulí a trochou kmínu dostanete netradiční salsu
* Meruňkový kompot báječně chutná se zmrzlinou, tvarohem nebo sýrem cottage cheese, můžete z něj udělat také výborný mléčný i nemléčný koktejl.
* Meruňky se poprvé objevily v Číně před zhruba čtyřmi tisíci lety. Odtud si našly cestu přes Perskou říši ke Středozemnímu moři, kde se zdatně rozšířily.

Přiznejme si upřímně, že vařit s něčím tak dokonalým, jako jsou meruňky, není nikterak složité. Samy o sobě, se svojí pikantní a sladkou chutí, nepotřebují nijak vylepšovat.

Přesto se pod jejich kůží, kterou by jim mohlo závidět kdejaké nemluvně, skrývá dužina schopná tak lahodných chuťových kombinací, které meruňky na jejich piedestalu zásluh posunují ještě výše.

Zkuste třeba nemravně snadný a neméně chutný crumble s ořechy nebo meruňkovou žemlovku se zakysanou smetanou a dostanete se do transu; proč se však omezovat – také zázvor, mandle, karamel, kokos, med, víno nebo vanilkový pudink projevují oranžovému pokladu víc než pouhou náklonnost.

Experimentálněji založené povahy nechť také zkusí pečené jehněčí s meruňkami nebo alespoň meruňkovou omáčku k masu, meruňky se dobře ve slané variantě snoubí s kmínem, kari kořením, muškátovým oříškem, cibulí, česnekem, bazalkou, estragonem, rýží i kuskusem.

Pokud však máte známého, který vás se zlomyslností zahalenou v hábitu přátelské velkorysosti obdaruje košem nezdravě nazelenalých, tvrdých a trpkých přebytků, které předtím, než se zkazí, nikdy nedozrají, nezoufejte a volné místo v popelnici ponechte pro věci, které tam skutečně patří.

Věnujte jim hodinu svého času, byť by se vám zdálo, že za to nestojí. Z většiny udělejte nepříliš sladký kompot a ze zbytku trochu džemu. Kompot pak používejte v rozmixované podobě jako náhradu oleje při pečení moučníků a džem stejně, jako kterýkoli jiný. A až se vás ten darebák při další návštěvě zeptá, z čeho jste upekli tak báječně vláčný a aromatický chlebíček, případně proč je to bezé tak dobré, už vás napadá, co odpovíte? Vřelé letní pozdravy všem a v posledně zmiňované záležitosti pak také zcela zvláštní díky mé nevlastní tchýni.

Meruňky a zdraví – proč si je dát a co obsahují?

  • Meruňkový crumble
  • 600 g meruněk, 80 g másla, 100 g  hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 30 g sekaných oříšků nebo mandlí

    Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Každou půlku ještě podélně rozpůlíme a vzniklé čtvrtky naskládáme do zapékací misky. Z másla, mouky a cukru připravíme drobenku, do které na závěr zapracujeme ořechy. Drobenkou posypeme meruňky a v troubě předehřáté na 200°C zapékáme asi 30 minut, dokud povrch nezhnědne a meruňky nezačnou bublat. Podáváme nejlépe teplé.

  • Žemlovka s meruňkami a kysanou smetanou
  • 8 rohlíků, 6 dcl mléka, 2 vejce, 100-150 g cukru, 1 meruňkový kompot (750 ml), 1 kysaná smetana (nebo měkký tvaroh), trochu másla na vymazání pekáčku

    Troubu předehřejeme na 180°C. Rohlíky nakrájíme na šikmé plátky. V misce smícháme mléko, vejce a cukr. Postupně v této směsi namáčíme asi polovinu rohlíkových plátků a poklademe jimi dno máslem vymazaného pekáčku. Na ně pak přijdou okapané kompotované meruňky, které potřeme kysanou smetanou. Nakonec znovu vrstvíme namáčené rohlíky. Pečeme zhruba 40 minut dozlatova.

  • Meruňková nádivka
  • 50 g sušených meruněk, 4 plátky bílého toustového chleba, 50 g lískových oříšků, 2 lžíce řeřichy

    Oříšky nasekáme v kuchyňském robotu. Meruňky vložíme do rendlíku, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Slijeme a osušíme a s chlebem a řeřichou přidáme k oříškům. Společně znovu krátce necháme rozsekat robotem. Používáme jako nádivku do prostoru mezi kůži a prsa kuřete.

    Vyzkoušejte také meruńkový řez!

    Sušené ovoce – svačina nabitá minerály

    Sušené ovoce se s největší pravděpodobností neobjevilo náhodou. Naši předci přišli na to, že jakmile se spadané ovoce usuší na slunci, má vynikající sladkou chuť. Není to ovšem jediná jeho výhoda.

    Sušené ovoce má velmi zajímavé výživové hodnoty a taky dlouhou dobu trvanlivosti. Díky tomu si jej můžeme dopřát po celý rok.

    Tradiční nebo konvenční sušené ovoce jsou druhy, které jsou buď sušené na slunci, jako jsou rozinky nebo sušené fíky, nebo pomocí dehydratačního stroje, který umožňuje odpařování velkého množství vody.

    Tradiční sušené ovoce bylo po tisíciletí základem středomořské stravy. Jelikož sušené ovoce obsahuje méně vody, je obsah kalorii na 100g mnohem vyšší než u čerstvého ovoce, stejně jako cukru.

    Proto je důležité hlídat si jeho množství v jídelníčku. Stejně jako vyšší obsah cukru jsou ale v sušeném ovoci i více koncentrované důležité vitamíny a minerály.

    A v tomto může být sušené ovoce pro naše zdraví velkým přínosem.

    Meruňky a zdraví – proč si je dát a co obsahují?

    Proč zařadit sušené ovoce do svého jídelníčku?

    • výborný zdroj energie
    • vysoký obsah vitamínů a minerálních látek
    • vysoký obsah vlákniny
    • antioxidační vlastnosti

    Rozinky 

    Rozinky vznikají sušením vinných hroznů. Jsou to malé sladce chutnající plody, které všichni známe, především jako přísadu do pečení. Kromě specifické chuti disponují i širokou škálu živin.

    Mají nízkou až střední hodnotu glykemického indexu to znamená, že nezpůsobují velké výkyvy v hladině krevního cukru. Obsahují spoustu vlákniny, téměř 3g na 100g. Vláknina je důležitá pro celý trávicí systém a rozinky jsou jednou z možností, jak obsah vlákniny přes den vyplnit.

    Rozinky jsou bohatým zdrojem fenolů, což jsou rostlinné látky, které mají antioxidační vlastnosti a chrání naše buňky před poškozením. Za zmínku stojí i obsah bóru, který rozinky obsahují. Jedná se o málo známý minerál, ale o to větší jsou jeho účinky.

    Bór podporuje zdraví a pevnost našich kostí, kloubů a zubů. Speciálním druhem rozinek jsou sultánky. Jsou větší, šťavnatější a mají výraznější sladkou chuť. Vyrábějí se z bezsemenných hroznů.

    Švestky

    Sušené švestky pocházejí ze speciální odrůdy švestek, které jsou určeny přímo k sušení. Některé látky, které byly objeveny ve švestkách patří mezi známé antioxidanty. Ty neutralizují některé volné radikály a zabraňují poškození našich buněk a jejich membrán.

    Švestky jsou skvělá svačina pokud se cítíte unavení nebo trpíte na závratě. To může být následek deficitu železa v těle. Sušené švestky nejen, že obsahují železo, ale také jsou zdrojem vitamínu C, který pomáhá železu se lépe vstřebat.

    Švestky jsou také bohatým zdrojem vlákniny, ta je důležitá pro správné trávení a právě proto jsou švestky vhodné při zácpě. Kromě toho švestky přispívají k růstu zdraví prospěšných bakterií v našich střevech.

    Výzkumy ukázaly, že švestky obsahují minerál zvaný bór, který pomáhá ke zdraví kostí a svalů. Tímto mohou být švestky prevencí osteoporózy. 

    • velké množství antioxidantů
    • zdroj železa, bóru, draslíku a hořčíku
    • bohatý zdroj vlákniny
    • vhodné při žaludečních nevolnostech
    • přispívají k růstu zdraví prospěšných bakterií ve střevech

    Meruňky a zdraví – proč si je dát a co obsahují?

    Datle

    Kdo by neznal datle. Tmavé sladce chutnající větší plody byly v minulosti spíše záležitostí Vánoc. Když dnes můžeme mít datle součástí každodenního jídelníčku, je škoda toho nevyužít. Před tisíci lety se dokonce věřilo, že datle mají léčivou sílu a dodávají sílu, vytrvalost a zvyšují sexuální výdrž. Jedno je jisté.

    Tyto plody obsahují minerály, včetně draslíku, hořčíku, zinku, ale také železa a vápníku. Existuje 30 různých druhů datlí a většina z nich je jednou z nejdůležitějších ingrediencí v kuchyni středního východu. Kromě minerálů obsahují datle spoustu vlákniny.

    Z vitamínů v datlích najdeme vitamíny skupiny B, A a C. Kombinace živin, které datle obsahují, jako je draslík, hořčík a vitamínu B6 je ideální svačina pro osoby, které jsou ve stresu.

    Datle obsahují flavonoidy, karotenoidy a kyselinu fenolovou, což jsou známe antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před oxidativním stresem a mohou být jako prevence různých chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby nebo Alzheimerova choroba.

    • obsahují značné množství vlákniny
    • vhodné k doslazování pokrmů místo cukru
    • rychlý příjem energie
    • antioxidační vlastnosti, které pomáhají chránit naše buňky

    Fíky

    Toto sladké, lahodné ovoce má svůj původ v západní Asii a v oblastech středního východu. Patří mezi ovoce, které má velké množství vlákniny a to jak rozpustné, tak i nerozpustné. Na 100g obsahuje 3 g vlákniny.

    Kromě toho jsou fíky zdrojem řady minerálů, především hořčíku, draslíku, železa a vápníku. Zásaditého minerálu, který tělo potřebuje ke zdraví kostí. Fíky jsou také bohatým zdrojem vitamínů a to zejména vitamínů skupiny B a vitamínu C.

    Mezi jednotlivými druhy sušeného ovoce jsou fíky výjimečné, protože obsahují enzym ficin, který dovede štěpit bílkovinu. Podobně jako je to bromelain u ananasu. Stejně jako datle mohou i fíky nahradit jakékoli jiné sladidlo, například u pečených, ale i nepečených dezertů.

    Oblíbené jsou fíky i jako ingredience v nejrůznějších salátech a výborně se hodí například k rukole. Příznivci RAW stravy ocení fíky při přípravě energetických tyčinek, protože tak spolu s datlemi nahradí jakékoli jiné sladidlo.

    • rychlý zdroj energie
    • vhodné k doslazování pokrmů místo cukru
    • obsahují ficin – enzym štěpící bílkovinu
    • značné množství vápníku

    Jablka

    Sušená jablka asi známe všichni už doby dětství. Jsou sladká a sušení je jeden z nejstarších způsobů jak jablka konzervovat a není pravda, že by bylo sušené ovoce méně zdravé. Nicméně je lehce pozměněn poměr jednotlivých vitamínů a minerálů.

    Jednou z mnoha výhod sušených jablek, jako ostatně i jiných druhů sušeného ovoce, je vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny. Půl šálku sušených jablek dodá tělu 3-4 gramy vlákniny. Pro naši představu denní doporučené množství vlákniny je 28g.

    Vláknina nejen že podporuje trávicí systém, ale také pomáhá optimalizovat hladinu krevního cukru. Sušená jablka obsahují také dva základní vitamín skupiny B a ty jsou B5 a B6. Vitamin B5 je zodpovědný za vytváření energie z jídla, které jíme. Je také životně důležitý pro produkci hormonů. Vitamín B6 pomáhá metabolismu bílkovin a pomáhá při tvorbě neurotransmiterů.

    Neurotransmitery jsou vysílače v mozku, které zlepšují jeho funkce. Jablka jsou také významným zdrojem antioxidantů, zejména polyfenolů. Jedná se o látky, které pomáhají bojovat proti poškození našich buněk.

    • vysoký obsah vlákniny
    • vitamíny B5 a B6
    • minerály – sodík, draslík, železo
    • podpora trávicího systému a optimalizace hladiny krevního cukru

    Meruňky

    Podobně jako ostatní ovoce mají i meruňky své velké přednosti. Kromě významného množství vlákniny, která kromě toho, že nás zasytí na delší dobu, je také důležitá pro správné fungování trávicího systému. V meruňkách dále najdeme také vysoký obsah draslíku.

    Ten naše tělo potřebuje ke správné regulaci krevního tlaku, protože snižuje hladinu sodíku. Dále je draslík důležitý pro kontrakce srdečního svalu, regulaci vody v těle nebo podporuje duševní vyrovnanost.

    Meruňky obsahují také beta caroten, který podporuje zdraví očí a kromě toho obsahují vitamín C, který se podílí na funkcích imunitního systému a produkce kolagenu.

    • podpora imunitního systému
    • podpora srdce a celého kardiovaskulárního systému
    • podpora zdraví očí
    • velký obsah draslíku
    • vhodné při anémii

    Borůvky

    Borůvky patří mezi druh ovoce, které mají největší množství antioxidantů. Přes léto si je můžeme natrhat všichni, ale v období zimy jsme odkázaní na jejich mraženou nebo sušenou verzi.

    Jedná se antokyany, což je rostlinný pigment, který borůvkám dává jeho temně modrou barvu. Sušené borůvky se hodí k okamžitému doplnění energie, mají totiž až o 600% více kalorií než čerstvé borůvky.

    Obsahují minerály jako je hořčík, fosfor, vápník, železo, zinek a v tomto případě jsou lépe tráveny. Tělo tak i lépe využije obsažené minerály.

    • rychlý zdroj energie
    • snižují hladinu cukru
    • pomáhají při infekci močových cest
    • mohou snižovat hladinu cholesterolu
    • pomáhá posilovat obranyschopnost organismu

    Kdy sušené plody zařadit a jak vybrat to správné?

    Ani v redukčních dietách není zapotřebí se sušenému ovoci vyhýbat, pokud si zvládneme uhlídat jeho množství. Při RAW stravování je sušené ovoce téměř základ jakékoli svačiny nebo i jako doslazení jednotlivých pokrmů. To stejné platí i u diabetiků, kteří by si ale množství sušeného ovoce měli pečlivě hlídat.

    Ovoce si můžete přidávat do snídaňových kaší místo medu nebo všude tam, kde by jste obyčejně použili cukr. Tělo tím získá dostatek potřebných minerálů a vlákniny. Jelikož sušené ovoce dodává rychlou energii, nejvíce se hodí jako ingredience do snídaní nebo dopoledních svačin.

    Nicméně jsou výbornou alternativou při sportu nebo na výlety. 

    Při výběru dejte přednost sušeným plodům v certifikované BIO kvalitě. Díky kontrolovanému zemědělství si tak můžete být jisti jak původem, tak i způsobem pěstování, při které nejsou použity žádné pesticidy ani jiné škodlivé látky.

    Určitě vybírejte ovoce, které je nesiřené. To znamená, že při zpracování nebyl použit konzervant oxid siřičitý. Většina sušeného ovoce, které běžně nacházíme v supermarketech je siřených.

    Takto ošetřené ovoce pak může způsobovat různé zdravotní komplikace jako je žaludeční nevolnost nebo žlučníkový záchvat. Zvlášť pokud jste na tyto komplikace citlivější.

    Siřené ovoce poznáte nejspíš na první pohled, je zachována jeho původní barva, ale chuť i vůně jsou u takto ošetřeného ovoce potlačeny.

    Na skladování sušeného ovoce bychom si měli dát záležet, zejména pokud máme právě ničím neošetřené druhy ovoce, které snadněji podléhá plísním. Uchováváno by mělo být v tmavých, vzduchotěsných nádobách, a podobně jako je tomu u ořechů, by mělo být skladováno v suchu. Jen tak můžeme zachovat jejich čerstvost, vůni i chuť. 

    Veronika Halusková

    4 důležité důvody, proč jíst sušené meruňky

    Navzdory polemikám ohledně používání čerstvých meruněk a sušených meruněk má druhý produkt své výhody.

    V sušených meruněk je samozřejmě нруку méně tekutý, a proto je koncentrace živin vyšší. Na druhou stranu je množství cukru v sušených meruňkách vyšší než v meruňkách, protože byste měli zvážit kvalitu sušeného ovoce, vybírat mezi zralým a sušeným. Proč jsou meruňky důležité? K tomu existují nejméně 4 důvody.

    1. Sušené meruňky – zdroj minerálů

    V sušených merunkách se koncentruje obrovské množství minerálů, které jsou důležité pro každého. A tyto minerály se dobře vstřebávají. Díky svému minerálnímu složení je střevo očištěno od toxinů a toxinů, zlepšuje trávení a celkové zdraví a posiluje ochranné funkce těla.

    100 gramů sušených meruněk tedy obsahuje pětinu spotřeby draslíku – 443 mg. sušené bobule obsahují 15 mg vápníku, 38 mg fosforu a 15 mg hořčíku, 14 procent denní hodnoty mědi a 8% železa.

    2.… a beta-karoten

    Tento vitamin je nezbytný, aby nám pomohl zlepšit zrakovou ostrost a zmírnit všechny příznaky spojené s očními chorobami, zejména zánětlivými. 100 gramů sušených meruněk obsahuje 12 procent denní hodnoty.

    Meruňky a zdraví – proč si je dát a co obsahují?

    3. Sušené meruňky vhodné pro hubnutí

    Vzhledem k tomu, že sušené meruňky zlepšují trávení, zvyšují metabolismus a vyprazdňování, ukazuje se na diety zaměřené na hubnutí. Sušené meruňky mají také mírný projímavý účinek a navzdory vysokému obsahu kalorií jsou důležitou součástí diety, protože zpomalují hromadění tuku.

    ????Více k tématu:  Eko interiér, foto

    4.… a uklidnit nervový systém

    V sušených meruňkách obsahují vitamíny ve velkém množství: pyridoxin (B6), vitamin B5, thiamin (B6) a riboflavin (B2). V kombinaci s hořčíkem tato skupina vitamínů zklidňuje nervový systém, zlepšuje náladu a klidný spánek – dostatek sušených meruněk a aminokyselin, včetně tryptofanu, isoleucinu, lysinu, threoninu.

    A pro některé mohou být sušené meruňky nebezpečné

    Meruňky se vztahují na alergenní potraviny, takže je nežádoucí pro ty, kteří mají některé příznaky tohoto stavu. Nadměrná konzumace sušených meruněk může narušit trávení.

    Měli byste pečlivě vybírat meruňky a dávat pozor na vzhled produktu. Příliš světlé a krásné bobule mohou být tónované a mohou obsahovat konzervační látky, které mohou být pro lidské tělo škodlivé.

    Více informací o sušené meruňky, zdravotní výhody a poškození přečtěte si náš velký článek.

    Být zdravý!

    Meruňka prospívá pleti, trávení – proč ji ještě jíst

    • Meruňka patří mezi velmi zdravé ovoce a konzumovány by měly být jen zralé plody.
    • Meruňka je plod meruňky obecné (latinsky Prunus armeniaca), stromu, který patří do rodu slivoní a je tedy příbuzný se švestkou, třešní a broskvoní.

    Meruňky a zdraví – proč si je dát a co obsahují?

    Meruňky jsou cenné na betakaroten, vitamín A, E, z vitamínů skupiny B je to pak thiamin a niacin. Z minerálních látek je zastoupen draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, selen. V meruňkách také nechybí aminokyseliny (cystein, glutamin). Také slupka ovoce je bohatá na cenné látky jako enzymy a koenzymy. Kyselina listová je důležitá pro krvetvorbu a růst buněk. Meruňky jsou zásobárnou antioxidantů, ať už zmíněného vitamínu C, luteinu, ale také beta-kryptoxantin, který se ukázal jako účinný v případě prevence rakoviny tlustého střeva a také artritidy.

    Meruňky obsahují pouze 53 kcal / 100 g, ale také v nich nechybí množství cukru (2,3 g fruktozy, 3.5 g glukozy a 3,1 sacharozy na 100 g), obzvláště ty sušené (38,3 oproti 8,9 g v syrové podobě).

    Jádro z pecky obsahuje takzvaný vitamín B17, jedná se o amygdalin, což je kyanogenní glykosid. O této látce se velmi mluví v souvislosti s onkologií. Prospěšnost ale nebyla potvrzena. Co ale bylo potvrzeno, je případná toxicita. Ve větším množství se jádra určitě nedoporučují konzumovat.

    Meruňka pro zdraví

    Cenné látky ze slupky se podílejí na likvidaci škodlivých mikroorganismů, plísně, kvasinky. Koenzymy a enzymy se zase podílejí na ochraně DNA. Meruňka patří mezi prohřívací potraviny a je prospěšná pro srdce a tvorbu červených krvinek.

    Pro zdroj betakarotenů přispívá k lepšímu opalování a je prospěšná pleti, s ohledem na vitamín A. Ten je prospěšný i na stav zraku, ke kterému pomáhá i obsažený lutein.

    Meruňka je doporučována i v sušené podobě (hlavně ta nesířená) především jako výborný zdroj energie.

    Zásobárna vlákniny pomáhá lepší funkci trávicí soustavy.

    Ovoce je vhodné i pro diabetiky, protože obsahuje množství cenných látek, ale nepřeháněli jeho konzumaci s ohledem na obsažené množství cukru.

    Další využití meruňky

    Olej z meruňkových jader se využívá v kosmetice. Je cenný především pro vitamíny A, B, E. Má především vyživující a regenerující vlastnosti. Při používání je pokožka hydratovaná, pružná a vypnutá. Omezuje stárnutí, je ideální na obličej a dekolt.

    Meruňka v kuchyni

    Meruňka je oblíbené letní ovoce, které se hodí do dezertů, ovocných knedlíků, ale třeba i k masu. Vyrábí se z ní zavařenina, džem, povidla, ale i nápoje jako vína a především pálenka. Meruňku můžete využít i na doslazení jídel.TIP: Mezi našimi recepty najdete třeba tento na meruňkový koláč.

    Zdroj:Wikipedia, https://www.nutridatabaze.cz/https://cs.wikipedia.org/wiki/Meru%C5%88ka_obecn%C3%A1Anthony William, Léčivá síla ovoce a zeleniny, Metafora, 2017

    Magdalena Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky, Grada, 2019

    sušené ovoce – PharmDr. Margit Slimáková

    Informace o sušeném ovoci jsou velmi rozporuplné. Někteří říkají, že je to výživná a zdravá svačinka, zatímco jiní tvrdí, že to není o nic lepší než sladkosti. Jak sušené ovoce ovlivňuje zdraví?

    Sušené ovoce je ovoce, v němž byl různými metodami sušení snížen obsah vody na 15–20 %. Suší se přirozeně na slunci, v pecích na chleba, na velkých sítech v dřevem vytápěných sušárnách nebo pomocí horkého vzduchu v sušičkách.

    Ovoce se během tohoto procesu smršťuje a výsledkem je malé sušené ovoce s koncentrovanějším množstvím všech prvků, cukru, energie a především sladké chuti. Nejběžnějším sušeným ovocem jsou rozinky, oblíbené jsou jablka, datle, švestky, hrušky a meruňky.

    K dalším druhům sušeného ovoce, někdy ve formě kandovaného ovoce (obaleného cukrem), patří mango, ananas, brusinky a banány. Na trhu se objevuje také další exotické sušené ovoce, jako jsou třeba goldenberries a sušené plody kustovnice čínské – gojiberries.

    Sušené ovoce má mnohem delší trvanlivost než čerstvé ovoce a může být šikovnou svačinkou, zejména na dlouhých cestách, kde nemáme k dispozici chlazení.

    Dobrý zdroj stopových prvků, vlákniny a antioxidantů

    Jeden kus sušeného ovoce obsahuje přibližně stejné množství živin jako čerstvé ovoce, ale v mnohem menším balení. Obsahuje až 3,5násobek vlákniny, vitamínů a minerálních látek oproti čerstvému ovoci.

    Jedna porce sušeného ovoce tak může poskytnout velké procento denní doporučené dávky mnoha vitaminů a minerálních látek, jako například kyseliny listové. Výjimkou je ale vitamín C, jehož obsah je sušením výrazně snížen.

    Sušené ovoce obvykle obsahuje velké množství vlákniny a je skvělým zdrojem antioxidantů, hlavně polyfenolů. Polyfenolové antioxidanty pomáhají zlepšit průtok krve, přispívají k lepšímu trávení, snižují poškození způsobené volnými radikály a riziko mnoha chorob.

    Studie prokazují, že lidé, kteří jedí sušené ovoce, mají tendenci vážit méně a přijímat více živin, ve srovnání s jedinci, kteří sušené ovoce nekonzumují. V sušeném ovoci je zachována většina živin čerstvých plodů, díky sníženému obsahu vody jsou ale koncentrovanější.

    Shrnutí: Sušené ovoce je bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Obsahuje také velké množství zdraví prospěšných polyfenolových antioxidantů. Konzumace sušeného ovoce zvyšuje příjem živin a snižuje riziko obezity.

    Rozinky mohou snížit riziko některých chorob

    Rozinky obsahují vlákninu, draslík a různé rostlinné sloučeniny podporující zdraví. Mají nízký až střední glykemický index a nízkým index inzulinu. To znamená, že rozinky by neměly způsobit zvýšení hodnoty hladiny cukru v krvi nebo inzulinu po jídle.

    Studie ukazují, že konzumace rozinek přináší:

    Všechny tyto faktory by měly přispět ke snížení rizika vzniku diabetu 2. typu a srdečních chorob. Příznivé léčivé účinky mají také goldenberries neboli sušené plody peruánského physalisu, někdy u nás označované jako exotické rozinky.

    Mají vysoký obsah vitamínu C, díky němuž stačí 50 g těchto sušených plodů k zajištění jeho denní spotřeby. Dále obsahují některé vitamíny skupiny B, vitamín P (rutin), beta-karoten, fosfor a železo. Mají nízký glykemický index, posilují imunitu a cévy, zpomalují stárnutí buněk.

    Podobně jako brusinky podporují močení.

    Shrnutí: Rozinky mají vysoký obsah vlákniny, draslíku a dalších rostlinných látek. Konzumace rozinek může zlepšit hladinu cukru v krvi, pomáhá ke snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi stejně jako snížení zánětu. Goldenberries jsou zajímavým sušeným ovocem s významnými léčivými účinky.

    Sušené švestky jsou přírodním projímadlem

    Sušené švestky jsou vysoce výživné, bohaté na vlákninu, draslík, beta-karoten a vitamín K. Jsou známé pro své přírodní projímavé účinky, které jsou dány vysokým obsahem vlákniny a alkoholického cukru s názvem sorbitol, který se přirozeně vyskytuje v některém ovoci. Bylo prokázáno, že konzumace švestek napomáhá zlepšit frekvenci vyprazdňování a výslednou konzistenci.

    Sušené švestky jsou při úlevě od zácpy ještě účinnější než psyllium, což je další projímavý prostředek. Švestky jako velký zdroj antioxidantů snižují hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a pomáhají předcházet onemocnění srdce a rakoviny. Jsou také bohaté na bor, který může pomoci v boji proti osteoporóze. Švestky jsou velmi syté a nezpůsobují rychlé zvednutí hladiny cukru v krvi.

    Shrnutí: Sušené švestky mají přirozený projímavý účinek, protože obsahují vlákninu a sorbitol. Obsahují i mnoha antioxidantů a mohou pomoci bojovat proti oxidačnímu poškození v těle.

    Datle jsou zdrojem energie

    Datle jsou neuvěřitelně sladké. Jsou výborným zdrojem vlákniny, draslíku, železa a několika rostlinných látek. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů, což přispívá ke snížení počtu volných radikálů v těle.

    Datle mají nízký glykemický index, což znamená, že jejich konzumace by neměla způsobit velké výkyvy hladiny cukru v krvi.

    Pro zajímavost datle také ukázaly slibné výsledky ve studiích na zvířatech při výzkumu léku na neplodnosti, ale data nejsou ověřena na lidské studii.

    Shrnutí: Datle jsou bohaté na antioxidanty, draslík, železo a vlákninu. Konzumace datlí pomáhá snížit oxidační poškození a udržet stabilní hladinu cukru v krvi.

    Sušené ovoce obsahuje velké množství přírodního cukru a kalorií

    Ovoce obsahuje významné množství přírodních cukrů. Vzhledem k tomu, že ze sušeného ovoce byla odstraněna voda, cukr a kalorie se koncentrují do mnohem menšího balení.

    Z tohoto důvodu obsahuje sušené ovoce vysoký podíl kalorií a cukru včetně glukózy a fruktózy. Obsah přírodního cukru ve vybraných druzích sušeného ovoce:

    • rozinky – 59 %
    • sušené datle – 64 až 66 %
    • sušené švestky – 38 %
    • sušené meruňky – 53 %
    • sušené fíky – 48 %

    Asi 22–51 % z tohoto obsahu cukru tvoří fruktóza. Konzumace velkého množství fruktózy může mít negativní účinky na zdraví. To zahrnuje zvýšené riziko přibývání na váze, diabetu 2.

     typu a srdečních onemocnění .

    Vzhledem k tomu, že sušené ovoce je ideálním zdroje energie a uspokojuje chuť na sladké, je snadné sníst ho velké množství najednou, což může mít za následek nadměrné příjem cukru a kalorií.

    Shrnutí: Sušené ovoce má poměrně vysoký obsah kalorií a cukru. Běžné sušené plody obsahují 38–66 % cukru, a jejich nadměrná konzumace může přispět k přibývání na váze a různým zdravotním problémům.

    Vyhněte se sušenému ovoci s přidaným cukrem (kandované ovoce)

    Aby bylo sušené ovoce ještě sladší a přitažlivější, namáčí se několik dní před sušením v cukernatém nebo sirupovém roztoku. Sušené ovoce s vysokým podílem přidaného cukru se označuje jako kandované ovoce. Bylo opakovaně prokázáno, že přidaný cukr má škodlivé účinky na zdraví, čímž se zvyšuje riziko obezity, srdečních chorob a dokonce i rakoviny.

    Abyste se vyhnuli konzumaci sušeného ovoce s přidaným cukrem, čtěte pozorně informace o přísadách a nutričních hodnotách uvedené na obalu.

    Shrnutí: Některé ovoce je před sušením potaženo cukrem nebo sirupem. Při nákupu sušeného ovoce si vždy přečtěte informace na etiketě a vyhněte se výrobkům, které obsahují přidaný cukr.

    Sušené ovoce může také obsahovat siřičitany, houby a toxiny

    Někteří výrobci přidávají do sušeného ovoce konzervační látky zvané siřičitany. Oxid siřičitý (E 220) se používá také jako látka, která vylepšuje vzhled sušených plodů, protože zabraňuje jejich oxidaci a tak i ztrátě barvy. To platí zejména pro zářivě barevné ovoce, jako jsou rozinky a meruňky. Proto mají bio sušené meruňky hnědou barvu, zatímco ty sířené jsou oranžové. Někteří jedinci mohou být citliví na siřičitany a může u nich dojít k žaludečním křečím, kožním vyrážkám a astmatickým záchvatům po jejich požití. Pokud se sušené ovoce nesprávně skladuje a je s ním chybně manipulováno, může být rovněž znečištěno houbami, mykotoxiny a jinými toxickými látkami.

    Shrnutí: Siřičitany se přidávají do sušeného ovoce, aby se zachovala jeho barva, což může způsobit nežádoucí účinky u citlivých jedinců. Sušené ovoce, které je nesprávně skladováno a manipulováno, může být také kontaminováno houbami a toxiny.

    Doporučení

    Stejně jako mnoho jiných potravin má sušené ovoce své dobré i špatné stránky. Díky sušenému ovoci můžete zvýšit příjem vlákniny i živin a svému tělu dodat velké množství antioxidantů. Na druhou stranu vám může vysoký obsah cukru a kalorií způsobit problémy v případě, že konzumujete nadbytečné množství sušeného ovoce.

    Z tohoto důvodu by se sušené ovoce mělo jíst v malém množství, nejlépe společně s dalšími výživnými potravinami. Je to také potravina s vysokým obsahem sacharidů, a proto není sušené ovoce vhodné pro nízkosacharidovou dietu.

    Jíst sušené ovoce ve večerních hodinách také není zrovna ideální, ale je to určitě mnohem zdravější a výživnější varianta než chipsy nebo jiné nezdravé potraviny.

    Čím přispívá konzumace meruněk? | TipTar

    Toto lahodné ovoce s tolika masem a tak osvěžujícím bylo do Španělska představeno Římany, protože pochází z Asie a Severní Koreje. V současné době se vyrábí v různých zemích jak v samotné Asii, tak v Evropě a také v Americe.

    Meruňková sezóna probíhá od jara do pozdního léta. Je to velmi chutné ovoce s vůní, díky které se do sebe zamilujete a je plné výhod, ale i kontraindikací, které budeme znát níže.

    Nutriční hodnoty

    Když mluvíme o živinách a nutričních tabulkách, bylo už dávno stanoveno průměrné množství 100 gramů, aby se usnadnil úkol nutričních informací. V tomto případě má 100 gramů meruněk 42 gramů kilokalorií, 0.8 bílkovin, 9.5 gramů sacharidů (z toho 3.2 gramů jsou cukry), 2.1 gramů vlákniny a téměř 88% tohoto ovoce je voda .

    Také toto bohaté ovoce je nabité vitamíny a minerály nezbytnými pro správné fungování těla. Mezi vitamíny, které chceme zdůraznit, patří vitamin C se 7 mg, vitamin A s 26 mg, kromě vitamínu B6 a E. Pokud jde o minerály, které toto ovoce obsahuje, máme 17 mg vápníku, 12 mg hořčíku, 293 mg draslíku24 , mg fosforu, mimo jiné jako jód, železo a sodík.

    Velmi zdravé ovoce s velmi málo kalorií na 100 gramů produktu, nezaměňujte toto běžné množství s doporučenou denní dávkou, protože se jedná o různá množství.

    Jak jej přidat do stravy

    Nejprve se musíme vyhýbat sladkým výrobkům, jako jsou jogurty, zpracované džusy, džemy a kandované meruňky. Abychom dodržovali vyváženou stravu a zdravý životní styl, musíme se rozhodnout dát toto ovoce do naší stravy, ale co nejpřirozeněji.

    Je rady, že kdykoli máme příležitost, opakujeme ji. Místo toho, abychom si vybrali náhradní jídlo, musíme jít ke zdroji a vybrat si ingredienci, kterou hledáme.

    V tomto případě můžeme místo ultra zpracované meruňkové šťávy vyrobené z koncentrátu koupit ovoce přímo, odstranit slupku, nakrájet na kousky a dát do mixéru. Výsledkem bude 100% přírodní džus s jedinou přísadou. Je pravda, že můžeme přidat chia semínka a další ovoce, jako jsou jahody, banán, ostružiny, citron, maliny, borůvky, kiwi atd.

    Meruňky lze jíst saláty , s jogurtem, zmrzlinou, kulaté a kulaté na pánvi, pečené, kombinované se sušeným ovocem po částech, dezerty a pečivo obecně, recepty s rýží a meruňky atd.

    Hlavní výhody meruněk

    Otázka, která se často opakuje pokaždé, když píšeme o ovoci bohatém na vitamíny a minerály, a to je to, jakou chorobu léčí? Musíme jasně říci, že pokud by ovoce nebo zelenina léčily jakoukoli chorobu, samozřejmě by se už používaly jako léčba.

    S ovocem, zeleninou, luštěninami, semeny, ořechy a dalšími se stává pouze to, že se jedná o potraviny bohaté na základní živiny a stravou pestrou stravou je naše tělo zdravější, protože mu nic nechybí, ale to nezabrání že máme předispozici trpět nějakým typem nemoci.

    Zdravé srdce

    Meruňky jsou dobré pro kardiovaskulární zdraví, protože snižují riziko srdečních onemocnění, jako je hypertenze, a to díky antioxidačnímu působení vitaminu C a lykopenu. Oba jsou zodpovědné za snižování špatného cholesterolu , což drasticky snižuje riziko infarktu.

    Toto ovoce je nezbytné pro ty, kteří trpí stresem, protože dokáže působit na nervový systém a usnadňuje jeho práci, aniž by byl ovlivněn stresovou situací. Stejně tak je také zdravý pro naše kosti, protože je tak bohatý na vápník, čímž předchází nemocem, jako je osteoporóza.

    Zabraňuje rakovině

    Neexistuje žádná magie, již jsme to vysvětlili, jednoduše, meruňka má velké množství antioxidantů a to je pro tělo velmi prospěšné. Konkrétně nejdůležitějším antioxidantem pro toto protirakovinné působení je kyselina chlorogenová, která nás dokáže chránit před rakovinou a jinými závažnými chronickými chorobami,

    Antioxidanty nás chrání před volnými radikály které způsobují rakovinu, autoimunitní onemocnění a kardiovaskulární nehody. Konkrétně lykopen a zejména vitamin C, stejně jako kyselina chlorogenová, kterou jsme již zmínili, nám pomáhají vytvořit jakýsi ochranný štít proti stárnutí, rakovině a dalším nemocem, ale není to záruka úspěchu.

    Čistí ledviny

    Jedním z důvodů, proč musíme hodně pít, je podpora čištění těla a vylučování toxinů a tekutin. Ledviny jsou filtrem našeho těla a jejich péče a usnadnění jejich úkolů je klíčem k vyloučení ledvinové koliky, kamenů a dalších více či méně závažných onemocnění ledvin.

    V merunkách je velmi specifický minerál a je draslík . Tento minerál nám pomáhá snižovat pravděpodobnost onemocnění ledvin. Jíst meruňku týden nám brání v zánětu ledvin a ledvinových kamenech, ale jak říkáme, musí být doprovázeno zdravou a pestrou stravou, jinak je to zbytečné.

    Doporučený denní příspěvek

    Než jsme vysvětlili, že 100 gramů je standardizovaným měřítkem pro výpočet nutričních tabulek na trhu. Také jsme řekli, že těchto 100 gramů by nemělo být zaměňováno s doporučenou denní dávkou.

    Nyní je čas zjistit, kolik meruněk můžete za den sníst. Vyjádříme to dvěma různými způsoby, abychom usnadnili pochopení. Na jedné straně se doporučuje maximálně 150 gramů meruněk denně, ale ne každý má doma váhu, takže si můžeme vzít 3 nebo 4 meruňky jako reference, pokud jsou malé.

    Nejlepší je nepřehánět to s ovocem, protože tyto výhody, které jsme zmínili v předchozí části, by se mohly obrátit proti nám a zkomplikovat naše zdraví do té míry, že budeme trpět hyperkalemií, ledvinovými kameny a jinými chorobami ledvin, stejně jako přebytek vitamínů, minerálů a dokonce i průjem.

    Kontraindikace

    Na začátku tohoto textu jsme poznamenali, že meruňka má uprostřed jámu a obsahuje kyanid, ale musíme být klidní, navzdory tomu maso s tímto jedem není v kontaktu, takže konzumace meruněk je stále velmi dobrá volba . a také osvěžující na léto.

    Hlavní kontraindikace, které má meruňka, kromě lidí alergických na ovoce, je to, že pokud máme gastrointestinální potíže, bylo by lepší, kdybychom si dnes vybrali jiné ovoce, například jablko, které je dobré na průjem. Meruňka působí jako projímadlo , takže musíte být opatrní s jeho konzumací a žaludečními problémy každého člověka.

    Přebytek tohoto ovoce způsobuje ledvinové kameny kvůli kyselině šťavelové, proto odborníci doporučují nepřekračovat maximální doporučené množství. Kromě toho, pokud je konzumován někým, kdo trpí selháním ledvin, může to způsobit hyperkalemii v důsledku nadbytku draslíku a ovlivnit ledviny a nadbytečné elektrolyty nelze vyloučit.

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector