Melounové osvěžení, nad to v létě není aneb s melounem pro zdraví a krásu!

Meloun není ovoce, nýbrž zelenina. Jeho vzhled a sladká chuť však vyvolávají mylný dojem, že se jedná o šťavnaté exotické ovoce podobně jako mango, maracuja, kiwi a jiné cizokrajné druhy. Jeho největší výhodou je sladká chuť a minimum kalorií, což z něj činí skvělou potravinu pro letní hubnutí.

Melounové osvěžení, nad to v létě není aneb s melounem pro zdraví a krásu!

Úspěch redukční diety zásadně ovlivňuje složení jídelníčku. Aby byl výsledek maximální, je důležité při výběru vhodných potravin přihlížet k aktuálnímu ročnímu období. Jinak by měl totiž vypadat redukční jídelníček v zimě a jinak v létě

V létě se obvykle doporučuje zvýšit příjem zeleniny a ovoce. Velký pozor je třeba dávat, a to i v rámci zeleniny, na druhy s vysokým obsahem cukrů. Zdravé hubnutí podpoří zelenina, která obsahuje méně cukru. Meloun tuto podmínku splňuje a navíc chutná všem, dětem i dospělým. Není to totiž typická zelenina jako mrkev nebo salátová okurka ????

Patří meloun mezi ovoce, nebo zeleninu?

Spousta lidí meloun automaticky zařadí mezi ovoce, protože tak chutná i vypadá. Nemají ale pravdu. Ve skutečnosti meloun patří mezi zástupce plodové zeleniny, konkrétně tykvovité druhy jako dýně nebo cuketa.

Snazší definici napomáhá fakt, že ovoce roste na keřích a stromech, kdežto zelenina nad a pod zemí. Meloun jako výše zmiňovaná dýně či cuketa roste hned nad zemí. Buďme za to rádi. Kdyby nám na hlavu ze stromu spadla dýně nebo meloun, to by bylo pozdvižení ????

Melounové osvěžení, nad to v létě není aneb s melounem pro zdraví a krásu!
Meloun je “bratříček” cukety, dýně a lilku.

Různé druhy aneb není meloun jako meloun

Nejznámějším představitelem je v našich končinách vodní meloun, který másilnou zelenou jakoby pruhovanou slupku, červenou dužinu a černá jadérka. Není však jediným zástupcem svého druhu. Hodně se u nás také jí meloun žlutý.

Kromě vodního a žlutého melounu k nám pomalu pronikají další druhy: cukrový, baby, Piel de sapo, Cantaloupe, Galia a další. Jejich uplatnění ve studené, ale i teplé kuchyni je velmi rozmanité a zábavné. Některé se hodí pouze do salátů, jiné můžete klidně hodit i na gril.

VÍTE, JAK POZNAT ZRALÝ MELOUN? Dobrý melou poznáte podle lesklé, pevné a tuhé slupky. Drobné praskliny a odřeniny nevadí. Vadí otlučená, promáčklá, měkká a poškozená slupka. Na meloun vždy nejprve poklepte, zvuk by měl být krásně plný a kovový.

Meloun a jeho výživové hodnoty

Dobrý a zralý meloun je příjemně sladký a díky vysokému obsahu vody (až 93 %) velmi osvěžující. Dodává tělu potřebnou energii a navíc je vynikajícím zdrojem mnoha vitaminů a minerálů i také důležitých antioxidantů.

Jaké jsou jeho výživové hodnoty ve 100 g? 

Celková kalorická hodnota 19 až 35 kcal dle typu
Sacharidy až 8 g
Bílkoviny až 7 g
Tuky až 2 g
Vláknina až 1 g
Vitaminy A, B1, B2, B5, B6, B7, B9 (kyselina listová), C, E, K
Minerály vápník, sodík, měď, hořčík, draslík, zinek, mangan, fosfor, chrom, fluor, jód, železo, selen

Meloun podporuje detoxikaci organismu

Meloun je důležitou součástí letního zdravého jídelníčku, ať už se snažíte shodit několik kil či nikoliv. Obsahuje totiž minimum kalorií. Je to ale také potravina bohatá na antioxidanty, díky nimž napomáhá zbavit tělo všech toxinů, nečistot a škodlivých solí. Vláknina v něm obsažená navíc posiluje stěnu střev a nedá žádnou šanci vzniknout zácpě.

Jaké účinky může mít konzumace melounu na zdraví a štíhlou linii?

  • hydratuje a osvěžuje,
  • pomáhá vylučovat z těla odpadní a škodlivé látky,
  • posiluje imunitní systém,
  • pozitivně působí na zažívání,
  • má močopudné (diuretické) účinky a podporuje činnosti ledvin, jater a močového měchýře,
  • pomáhá při pálení žáhy a překyselení žaludku, 
  • chrání před kardiovaskulárními chorobami, 
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi,
  • přispívá ke zdravé krvetvorbě,
  • podporuje normální funkce mozku a nervového systému,
  • napomáhá udržovat hebkou a svěží pokožku, 
  • mírní projevy celulitidy, 
  • blahodárně působí i na vlasy, nehty, zuby a kosti, 
  • zmírňuje stres,
  • při mírné horečce osvěží a podporuje léčbu,
  • u mužů prý zvyšuje plodnost tím, že zrychluje pohyblivost spermií a zvyšuje jejich počet.

Melounové osvěžení, nad to v létě není aneb s melounem pro zdraví a krásu!
Za příjemným melounovým osvěžením se ukrývá koktejl plný vitaminů a minerálů.

Funguje melounová dieta?

Vodní meloun a jeho další druhy by měly být součástí zdravého, vyváženého a hlavně pestrého jídelníčku. Nejsme zastánci omezování či upřednostňování některé ze základních živin, ani striktních redukčních diet, které doporučují konzumaci pouze vybraných potravin, třeba takového melounu.

Konkrétně melounová dieta nepatří ani tak mezi redukční, jako detoxikační diety, které by se měly držet pouze několik dní. Melounová dieta údajně propláchne ledviny a játra, zbaví je dlouho nahromaděných toxinů a navrátí jim zpět sílu a odolnost. Doporučován je klidový a pohodový režim. 

Jak melounová dieta probíhá? Opravdu zhubnete?

Držet by se měla nejdéle 5 dní. V případě nejpřísnější varianty se konzumuje pouze meloun a pije se čistá voda. Mírnější varianty povolují meloun v kombinaci s dalšími druhy ovoce a zeleniny, libovou šunkou, kuřecím masem, bílým jogurtem nebo tvarohem a ořechy. 

Při této dietě lze prý shodit až 5 kg, což není za nějakých 5 dní reálné. Navíc se po návratu k normálnímu jídelníčku s největší pravděpodobností ztracená kila vrátí a nebudete-li si zdravý jídelníček hlídat dál, tak i s přídavkem. Krátkodobá dieta ještě nikoho dlouhodobé nadváhy a obezity nezbavila, stravování pod kontrolou a pohyb však ano. 

PROČ NENÍ DOBRÉ JÍST MELOUN VEČER? Meloun obsahuje jednoduché cukry, jež není obecně doporučeno jíst v odpoledních hodinách, večer a před spaním. Větší množství vody by vás navíc mohlo nutit chodit častěji na WC během noci.

3 tipy na zdravé recepty s melounem

Vystřídejte nakrájený meloun nápaditými a chutnými recepty nejen pro horké letní dny.

Pestrobarevný melounový salát

Ingredience:

  • 1 vodní meloun
  • 1 žlutý meloun
  • 1 ananas
  • sezónní ovoce dle chuti – jahody, maliny, hroznové víno, jablka, pomeranče
  • smetana ke šlehání
  • 1 větší nebo 2 menší limetky 
  • hrst nasekaných mandlí, strouhaného kokosu a rozinek

Postup:

Nakrájejte oba melouny s ananasem na menší kostky. Vložte do větší mísy a přidejte drobné ovoce. Zakápněte čerstvou šťávou z jedné limetky, vlijte smetanu a vše opatrně promíchejte. Hotový salát posypejte směsí mandlí, kokosu a rozinek.

Grilovaný vodní meloun

Ingredience:

  • vodní meloun
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • černý pepř
  • citron
  • čerstvá máta

Postup:

Meloun nakrájejte na plátky široké cca 1 cm. Potřete olivovým olejem a vložte na rozpálený gril. Grilujte krátce z obou stran, aby nepustil příliš vody. Hotový meloun osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Nakonec ozdobte plátkem citrónu a lístkem svěží máty. Zkuste podávat jako netradiční přílohu ke grilovanému steaku či rybě.

Melounový koktejl s banánem

Ingredience:

  • 1 vodní meloun
  • 3 banány
  • 100 ml vody
  • pomeranč
  • máta

Postup:

Do mixéru vložte dužinu melounu nakrájeného na kostky, oloupaný banán a přilijte vodu. Mixujte, dokud nevznikne hladký koktejl. Nalijte do sklenice a ozdobte plátky pomeranče a lístky voňavé máty.

Melounové osvěžení, nad to v létě není aneb s melounem pro zdraví a krásu!
Z melounu se dělají báječné osvěžující drinky.

Další zdravé a chutné recepty najdete na našich stránkách

Závěrečné hodnocení: Meloun je zdravý a výživný

Zapamatujte si, že:

  • Je to sice sladší druh zeleniny, ale obsahuje poměrně málo kalorií a hodně vody. 
  • Obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, které prospívají zdraví.
  • Je zdrojem antioxidantů a podporuje detoxikaci vnitřních orgánů a celého organismu.
  • Má prospěšný vliv také na vzhled kůže, vlasů a nehtů.
  • Příjemně osvěží i zasytí. Je skvělý do letních salátů i drinků. Skvělé chutná i na grilu.

detoxikace dieta hubnutí meloun minerály recepty vitaminy zdravé recepty

Přesvědčíme vás, ať jíte i semínka melounu a bílou dužinu

Léto. Pravidelně se nám střídá sluníčko s deštěm. Na dovolenou v exotice to taky zrovna nebude. Ale melouny, ty si můžeme dopřát déšť nedéšť, korona nekorona. Že máme spoustu různých druhů, to už nejspíš víte.

Jako i to, že jsou zdravé, plné vody, osvěžující a s celkem slušnými nutričními hodnotami (pro ty z vás, kteří do své „diety“ hledají hodně muziky za málo kalorií).

Co jste ale nevěděli o jejich historii, semínkách, bílé dužině nebo zpracování? To vám dnes prozradím já.

pixabay.com

Rozdíly mezi moderním a „renesančním“ melounem

Při nahlédnutí do 17. století zjistíme, že bychom pradědečky našich klasických melounů možná těžko poznali. Krásně to dokazuje malba Giovanniho Stanchi. V pravém dolním rohu můžeme vidět, jak vypadaly melouny před jejich šlechtěním. Jasně červená dužina fungovala dříve pouze jako obal na semena.

Dnešní melouny obsahují více cukru, ale také více vody a lykopenu. Jedná se o rostlinný pigment karotenoid, velmi významný antioxidant, který najdeme např. v rajčatové šťávě, v šípcích nebo červených grepfruitech. Výhody lykopenu jsou:

  • snižování rizika výskytu kardiovaskulárních a onkologických onemocnění,
  • snižování hladiny „zlého“ cholesterolu v krvi,
  • podpora imunitního systému,
  • ochrana kůže před negativním vlivem UV záření.

Proč a jak konzumovat i bílou dužinu?

Neměli bychom zapomínat ani na světlou dužinu melounu, jak už nám tedy historie napověděla. Pokud ji odkrajujete a vyhazujete, připravujete se o velmi významné množství zdraví prospěšných látek a benefitů, které ukrývá. Bílá část obsahuje mnohem více vlákniny a draslíku. Největším benefitem je přítomnost citrulinu, jehož zdrojů v přírodě moc nenajdete. Aminokyselina citrulin:

  • zlepšuje syntézu bílkovin,
  • stimuluje imunitní systém,
  • pomáhá dostat z těla odpadní amoniak,
  • zlepšuje hojení,
  • zmírňuje únavu,
  • zlepšuje prokrvení tkání,
  • zvyšuje odolnost svalu proti kyselině mléčné,
  • zvyšuje naši výkonost a oddaluje nástup pocitu únavy – výborný pro regeneraci.

Stejně jako má bílá dužina širokou škálu benefitů, má i překvapivě široké využití v kuchyni.

Melounové osvěžení, nad to v létě není aneb s melounem pro zdraví a krásu!

 

1. Zkvašený meloun

Bílé části (bez slupky i se slupkou) můžete zkvasit, a tak si vyrobit zdravou fermentovanou potravinu, skvělou pro váš střevní mikrobiom.

Postup: Bílé části melounu nakrájíme a vložíme do čisté sklenice spolu s pár kuličkami pepře, plátky citronu a mátou (nebo bez, pokud nemáme). Zalijeme převařenou, vychladlou, slanou vodou.

Na jeden litr smícháme s jednou lžící soli. Zatížíme například špejlemi pod užším hrdlem sklenice tak, aby byl meloun úplně pod hladinou. Zavíčkujeme a necháme ve stinném koutě kvasit asi 7-10 dnů.

Poté přemístíme do ledničky anebo sníme.

Hodí se jen tak k masu nebo na kostičky do salátu. Určitě využijte i vodu. Popíjejte ji nebo přidávejte do salátů jako zálivku.  

2. Marmeláda z melounu – sladká i slaná

Ano, klidně si můžete z jeho světlých částí udělat marmeládu a čatní.

Postup: Nakrájejte bílé části na kostičky, ponořte je celé do vody a nechte přes noc namočené v lednici. Vyměňte vodu a nechte melounové kousky vařit na mírném plamenu (klidně i hodinu), dokud kousky „nezprůsvitní“.

Budete mít zájem:  Test: Jak poznáte, že přichází klimakterium?

Tady můžete opět přidat další druhy ovoce (jablko, hrušku), citronovou šťávu, skořici, vanilku apod. Pokud chcete slanou variantu, můžete sáhnout po zelenině, tamari či kari podle vaší fantazie a chuti. Pro jemnou konzistenci vše rozmixujte.

Podle potřeby můžete zasterilizovat jako klasickou marmeládu.  

3. Melounové curry

Postup: Na pánvi osmahnete cibulku najemno, přidáte česnek a nějaké oblíbené koření, jako jsou kmín, zázvor, koriandr, papriku, kurkumu, kari, skořici.

Přimíchejte na kostičky nakrájenou dužinu melounu, podlijte vodou (vývarem), aby kostky plavaly, a vařte na mírném plameni. Podle chuti můžete přidat i další zeleninu (mrkev, papriku), maso, tofu.

Toto curry se dá servírovat samotné, s rýží či s nudlemi. Můžete si do něj přidat kokosové mléko a vylepšit si ho přesně podle vaší chuti.  

4. Salát

A pokud zrovna nemáme čas na dlouhé zpracovávání a raději byste si užili čerstvý meloun, můžeme bílou dužinu jednoduše nakrájet na kostičky a přidat do jakéhokoliv salátu, zeleninového i ovocného. Používá se také na jemné hranolky v Coleslawu místo zelí.

Melounové osvěžení, nad to v létě není aneb s melounem pro zdraví a krásu!

 

Superpotravina ve formě melounových semínek

Melounová semínka byla opravdu vyhlášena další superpotravinou a není se čemu divit, protože:

  • jsou plná proteinů, vlákniny, vitamínů B, minerálů (hořčíku, draslíku, manganu, železa, zinku, fosforu) i nenasycených tuků,
  • pomáhají při boji s cukrovkou (i v prevenci),
  • bojují proti únavě,
  • slouží jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním,
  • snižují hladinu „zlého“ cholesterolu,
  • regulují krevní tlak,
  • zlepšují funkci mozku,
  • jsou výborné pro vaše oči, vlasy, nehty, pokožku,
  • navíc mají nízkou kalorickou hodnotu.

Melounová semínka mají rozmanité využití

V kuchyni si s nimi můžete hrát podobně jako s melounovou dužinou.

  • Můžete je klíčit,
  • osušit, ochutit a opražit (na pánvi nebo v troubě),
  • udělat si z nich čaj (semínka nejdříve podrtit, poté cca 15 min vařit, a poté popíjet),
  • usušit a přidávat do pečení stejně jako jiná semínka (lněná, sezamová),
  • udělat z nich semínkové „máslo“.

Meloun není jen sladká červená dužina. Opravdu se dá zužitkovat celý. Dá a měl by, protože skrývá mnohem více benefitů než jen příjemné letní osvěžení. Ne nadarmo dostal nálepku superpotravina. Tak zkuste pár nových receptů a nevyhazujte jeho nejvýživnější části!

Jaké zdravotní účinky má meloun

17.08.2021

Foto: Africa Studio / Shutterstock

Meloun je mnohem více než jen letním občerstvením. Kromě jeho zchlazujících účinků můžeme ocenit řadu zdravotních výhod. Pokud se meloun stane pravidelnou svačinou, přinese vám podle Anthonyho Williama mnoho benefitů včetně dobré nálady.

Dužina melounu je velmi lehce stravitelná a trávicí soustava ji téměř nemusí zpracovávat. Zralý meloun působí zásaditě a pomáhá neutralizovat kyseliny v trávicím traktu. 

Posiluje imunitní systém

Melounové osvěžení, nad to v létě není aneb s melounem pro zdraví a krásu!

Zdroj: Autor: Miriam Doerr Martin Frommherz / Shutterstock

Vysoce aktivní tekutina melounu na sebe váže všechny druhy jedů v těle včetně plísní a toxinů a odvádí je pryč, čímž posiluje imunitní systém. 

Napomáhá při hubnutí

Vysoký obsah vody a přirozená sladkost melounu udrží člověka déle sytého a sníží u něj chuť na sladké a vysoce kalorické jídlo.

Pravidelná konzumace melounů je výbornou prevencí rakoviny prostaty, prsu, plic, dělohy a tlustého střeva.

Udržuje zdravou pokožku

Obsahuje kolagen, který udržuje celistvost buněčné struktury ve všech pojivových tkáních včetně kůže. Udržuje pevnost pokožky a urychluje hojení ran. Pravidelná konzumace melounu pomáhá udržovat pokožku vláčnou a hydratovanou.

Podporuje zdraví srdce

Vysoký obsah antioxidantů a draslíku pomáhají snižovat riziko infarktu, hladinu cholesterolu, regulují srdeční tep a zlepšují průchod krve. 

Prevence proti rakovině

Pravidelná konzumace melounů je výbornou prevencí rakoviny prostaty, prsu, plic, dělohy a tlustého střeva.

Zvyšuje energii

Většina melounů obsahuje vitamíny skupiny B, které jsou velkým zdrojem energie. Tělo je potřebuje ke zpracování cukrů a sacharidů. Přispívají také k lepší paměti. Meloun je tedy ideální svačinou pro studenty. 

Tipy, jak jíst meloun

Výše uvedených účinků dosáhnete pouze pravidelnou konzumací přiměřeného množství melounu. 

Meloun konzumujte vždy samostatně. S těžšími potravinami by mohl v těle začít kvasit. Úplně nejlepší je jíst meloun na lačný žaludek ihned po ránu. 

Meloun jezte vždy jen plně zralý.

Zdroje:

  • https://zdravezdravi.cz
  • Léčivá síla ovoce a zeleniny, Anthony William

Štítky: Meloun, zdraví, ovoce

Jak na výrobu rostlinných mlék? Jednoduše!

V dnešní chemické době, kdy se rozmáhají nejrůznější alergie, můžeme pozorovat rostoucí trend rostlinných mlék, neboť spousta lidí to kravské z nějakého důvodu nepije, ať už je to právě alergie na laktózu (mléčný cukr) či jsou to lidé alternativně se stravující.

Bohužel v obchodních řetězcích jsou tyto nápoje zbytečně drahé, proto se níže můžete dočíst, jak si takové obilné, ořechové, rýžové, luštěninové či semínkové mléko můžete vyrobit sami doma. A za pár korun. Stačí mít pouze mixér a dostatečnou fantazii.

Ovesné mléko

Postup: Do větší nádoby vysypeme dva 250 ml hrníčky ovesných vloček a zalijeme 1 l vody. Vločky necháme bobtnat nejlépe přes noc, stačí však i cca 2 hodiny, aby se uvolnily enzymy, které dopomůžou k lepší stravitelnosti.

Po uplynutí této doby přijde na řadu mixér. Nasáknuté vločky i s vodou vlijeme do mixovací nádoby a mixujeme dohladka, až náš výtvor získá mléčnou barvu, cca 1 – 2 minuty. Poté již stačí ovesné mléko scedit buď přes síto, nebo přes plátýnko.

Dle chuti můžeme dosladit či přidat koření (vanilka, skořice) pro zajímavější chuť. Ovesné mléko je nasládlé a hodí se jak k pečení, tak k přímé konzumaci, například k cereáliím.

Je nutné jej přechovávat v lednici a spotřebovat jej do 24 h. Zbytek rozdrcených přeceděných vloček, který zůstal po výrobě tohoto mléka, můžeme užít kupříkladu místo vejce při pečení či jej sníst samotný, obsahuje zdravou vlákninu.

Ořechová mléka

Postup: Připravíme si libovolné ořechy (mandle, kešu, lískové ořechy a podobně) zbavené slupek a dva 250 ml hrníčky zalijeme 1 l vody. Necháme namočené přes noc, ráno mixujeme a cedíme. Na ořechová mléka je nutno použít výkonnější mixér.

Ořechová mléka jsou velmi chutná, zdravá a bez lepku. Dle chuti opět můžeme dosladit či dochutit.

Rýžové mléko

Postup: Zde již budeme muset k plotně a trošku vařit. Ve vodě s malinkou špetkou soli víceméně rozvaříme dva sáčky rýže, poté je vyndáme a rýži vysypeme do mixovací nádoby. Přidáme 1 l čisté vody a opět mixujeme, scedíme a podáváme.

Konopné mléko

Postup: 1 a půl hrníčku konopných semínek necháme přes noc namáčet, ráno rozmixujeme, přecedíme a můžeme konzumovat. Doporučuji osladit či jinak dochutit.

Slunečnicové mléko

Postup: Hrníček slunečnicových semínek přes noc namočíme, ráno přendáme do mixovací nádoby a rozmixujeme. Použijeme sítko či plátýnko a můžeme podávat. Opět lze přisladit.

Sójové mléko

Postup: 1 hrníček sójových bobů necháme přes noc namočený v 1 l vody, ráno doporučuji zbavit slupek (ve vodě je oběma rukama o sebe třít, slupky se oddělí). Poté mixujeme, cedíme. Zbylá drcená hmota se užívá například do pečení místo vejce. Opět lze dosladit/ochutit.

Tyto suroviny zdaleka nejsou vším, z čeho se rostlinné mléko dá vyrobit. Můžete použít, cokoliv vás napadne a experimentovat tak s chutěmi výsledného nápoje.

Výhodou je, že si ohlídáte složení a nemusíte mít strach z alergické reakce na laktózu (jen pozor na intoleranci lepku, ořechů apod.).

Jídlo andělů aneb melounové třeštění ve vaší kuchyni

Vy to víte zcela jistě také, jenom jste ten pocit při zakousnutí takto nepojmenovali, ale určitě víte, o čem mluvil. Twain mluvil o melounech, o červených, zralých vodních melounech, bez kterých se žádné pořádné dětské léto neobejde.

My dospělí jsme dospěli k tomu, že ho občas využíváme k politickým definicím o zeleném vnějšku a rudém vnitřku. Ženy s melounem spojilo italské přísloví: „Do melounu a do ženy nevidíš.“ Já dodám, že je to jedině správně, teď ale podobné hrátky vynechám.

My si totiž meloun vychutnáme.

S kým máme čest

Začnu zostra, máme tu čest se zeleninou, a komu se to nelíbí, bude se s tím muset smířit. Vlastně jde o tykvovitou bobuli. Faktem je, že se občas vypěstuje „bobule“ s hmotností přes sto kilogramů. Pro naši spotřebu jsou nejvhodnější melouny něco přes dva kilogramy.

K názvu přišel meloun v řečtině, v doslovném překladu znamená „zralé jablko“. Když jsme u těch názvů, mohu doporučit těm, kteří se rádi odlišují, ať třeba říkají, že si pochutnali na vyzrálé sladké lubenici obecné, což není nic jiného než český oficiální název pro meloun.

Mně se nechce vůbec vyslovit, že bych měla při letní slavnosti osvěžit hosty lubenicí obecnou. Ovšem takový meloun, to je jiná.

Ernest Hemingway a jeho letní koktejly. Mojito, Daiquiri a Cuba Libre

Číst článek

Meloun má původ zřejmě v subsaharské Africe. Už před 5000 lety byl pěstován v Persii, dokonce se našla semínka i v hrobce ze starověkého Egypta. Pak přišlo na řadu Středomoří, to už hovoříme o našem 6. století.

Do Číny se melouny dostaly pravděpodobně z Indie až v 10. století, Evropa si musela počkat až do 15. století, kdy nás melouny poprvé osvěžili misionáři z Arménie.

Ovšem v tomto údaji může být nepřesnost, protože některé zdroje tvrdí, že melouny se na území dnešního Španělska pěstovaly už v 11. století. Kdo ví.

Při psaní o melounech nezapomenu ani na žluté melouny (meloun cukrový), které jsou ve spojení s parmskou šunkou přímo chuťovou delikatesou.

V současnosti je známo okolo 38 druhů melounů a velké oblíbenosti si všeobecně získal vodní meloun bez zrníček a to i ve žluté ananasové formě. Melouny bez semen vyvinul profesor H. Kihara, japonský vědec z Kjótské univerzity, následně jeho práci zdokonalil O. J. Eigsti. Produkce melounů bez semínek začala v Americe.

Meloun vodní se těší všeobecné oblibě. Milé rozmazlování zákazníků | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Co nám meloun dá

Především musím opět vyzvednout velké množství tekutiny, kterou meloun obsahuje a v létě je pro nás přínosem. Zmínila jsem melouny bez semínek, což je svým způsobem milé rozmazlování zákazníků. Semínka se třeba v Číně jedí při oslavě nového roku, podobné to je i ve vietnamské kultuře, kde se konzumují během novoročního svátku. Semínka jsou hodně oblíbená i v Izraeli.

Budete mít zájem:  Máme malé dítě, bude z něj trpaslík?

Melounová slupka není prostě dobrá, ale může se nakládat a někdy se smaží nebo dusí a slouží jako zeleninová příloha k různým pokrmům. V asijské kuchyni je melounová kůra běžnější záležitostí, přikládá se třeba k okurkám při nakládání, připravují se z ní omáčky a čatní. Zpracování melounové slupky je dobrým příkladem moderního vaření bez odpadu.

Dagmar Heřtová

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.

Z melounů se také připravuje víno, různé míchané alko i nealko nápoje, mražené sorbety a zmrzliny. Meloun se griluje, krájí na plátky a servíruje jako chlebíčky se sýrem nebo tvarohem s dalším ovocem, dokonce se jím plní i dort.

V poslední době jsem si všimla, že se meloun stal módním i v pražské gastronomii, kde jsem ho tento týden našla v podobě melounové polévky na jídelníčku několika restaurací. Jeho použití je možno pojmenovat jako hodně rozmanité.

Někde hraje meloun i důležitou roli při přežití. V některých lokalitách v Africe může být po týdny jediným zdrojem vody.

Meloun je především nízkokalorický, s vysokým obsahem některých živin, zejména karotenoidů, vitaminu C a cucurbitacinu E. Meloun obsahuje pro naše srdce prospěšný lykopen, dále citrulin, vitamíny a minerály. Lykopen a vitamin C působí protizánětlivě.

Šťáva z melounu má potenciál coby regenerační nápoj po fyzické námaze, třeba po cvičení, a obsažený citrulin zmírňuje bolest svalů. Ideálně pomáhá právě v létě nejen kvůli obsahu tekutin, osvěží vás.

Živiny obsažené v melounu jsou údajně prospěšné pro vlasy a pokožku, pomáhají udržovat pokožku pružnou, některé působí jako ochrana před spálením od slunce.

Na vafli, v dortíku, zalité smetanou i v koláči. Vyzkoušejte jahodové orgie ve třech receptech

Číst článek

Vysoký obsah vody a vláken je důležitý pro trávení a teď, dámy, zpozorněte: ztrácíte pocit hladu! To má blahý vliv na velikost plavek, takže šetří obsah vaší peněženky před zbytečným nákupem větších čísel. Tento benefit bude pro nás určitě tím nejdůležitějším.

Nastal čas receptů

Vybrala jsem pro vás od každého trochu. Začneme melounovou pochoutkou v rebelském stylu. Celý recept je vlastně tak trochu renegátský, jde o pikantní spojení chilli s hladivou chutí bílého jogurtu a vodního melounu. Třešničkou na dortu je na oleji osmažená rozmarýna a makový posyp. Servíruje se k snídani nebo třeba jako chladivý oběd v parném létě.

Dalším velmi oblíbeným receptem jsou melounové saláty, i ty mohou být velmi pikantní díky zelené chilli papričce. Salát, který bude leckomu připomínat asijské pokrmy, totiž završíte lístky koriandru a limetkovou šťávou. Pikantní a velmi osvěžující.

Poslední recept je variantou na nám známý řecký salát. Meloun je zde pro osvěžení a oslazení a ve společnosti sýra feta, červené cibule a lístků máty mu to velmi chuťově svědčí.

Pro řecký twist můžete přidat i malé salátové okurky a třeba i černé kalamata olivy. Pro mne je však chuťově dostatečné připravit salát jen z melounu. Dressing je citrónový s olivovým olejem, mátou tady šeřit nemusíte.

Já ještě přidávám thajskou bazalku, její voňavá skořicová chuť skvěle doplní všechny ingredience.

Melounová rebelská pikantní snídaně

Melounová pochoutka v rebelském stylu | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Ingredience:

Pro dva střední talíře

  • 1 kg vodního melounu, nejlépe baby meloun bez pecek
  • 400 g bílého jogurtu, nejlépe řeckého
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 větvičky rozmarýny
  • trochu vločkové mořské soli
  • 3 lžíce grapefruitové šťávy
  • 1 malá lžička červených chilli flakes (vločky)
  • 1 lžička máku
  • Postup:
  • Nejdříve si rozehřejme olej na pánvi a asi jen 30 sekund na něm opečeme 2 celé snítky rozmarýny.
  • Rozmarýnu vyndáme, ovoněný olej necháme zchladnout, protože jím nakonec pokapeme hotový pokrm.

Jogurt přendáme do hlubší misky, přidáme med a špetku soli a promícháme. Meloun rozkrojíme na půl, z poloviny odkrojíme dužinu, nakrájíme ji na větší nepravidelné kostky a přendáme je do hlubšího talíře nebo misky.

Pokropíme grepovou šťávou, přidáme chilli vločky a lehce promícháme. Nyní na talíře přendáme ochucený jogurt, poté navrch dáme ochucené melounové kostky i se šťávou a ozdobíme opečenými rozmarýnovými lístky, které jsme obrali od stonku.

Pokapeme ovoněným rozmarýnovým olejem, na kterém jsme rozmarýnu opekli, a zasypeme mákem. Ihned servírujeme.

Melounový salát se sýrem feta a zelenými chilli papričkami

Salát, který bude leckomu připomínat asijské pokrmy, završité lístky koriandru s limetkovou šťávou | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Ingredience:

  • pro střední salátovou misku
  • 1/2 vodního melounu, nejlépe baby meloun bez pecek
  • 1 zelená chilli paprička podle chuti
  • 100g sýra feta
  • šťáva z 1 limetky
  • lístky čerstvého koriandru

Postup:

Nejdříve meloun rozkrojíme na půl, odkrojíme z poloviny dužinu, nakrájíme ji na větší kostky a přendáme je do hlubšího talíře nebo misky, ve které budeme salát podávat. Přidáme chilli papričky nakrájené na malé kousky podle chuti a odvahy, zakapeme šťávou z limetky. Přidáme rozdrobený sýr feta. Nakonec zasypeme pár lístky čerstvého koriandru. Servírujeme studené.

Řecký melounový salát s mátou

Melounová varianta řeckého salátu s lístky máty a sýrem feta | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Ingredience:

  • Pro větší mísu na salát
  • 1 kg vodního melounu, pecky odstraníme
  • 1 červená cibule
  • 1 miska sýra feta nebo balkánského sýra
  • šťáva z 1 citrónu
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • hrst čerstvé máty
  • čerstvě namletý barevný pepř
  • 1/2 lžičky mořské soli

Postup:

Nejdříve nakrájíme oloupaný meloun na kostky, semínka odstraníme a vše přendáme do hlubší mísy. Přidáme na kostky nakrájený sýr feta nebo balkánský sýr.

Pokud použijeme balkánský sýr, dressing ochutíme solí jen velmi málo, sýr je sám o sobě slaný a dodá chuť salátu. Zalijeme dressingem, který připravíme smícháním a vyšleháním citrónové šťávy a olivového oleje s trochou soli. Lehce salát promícháme.

Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a přidáme k melounu. Doplníme lístky máty a vše ochutíme čerstvě namletým pepřem.

Vodní meloun: Několik skvělých důvodů, proč si na něm v létě pochutnávat

Několik skvělých důvodů, proč si v létě pochutnat na melounu Vodní meloun – zelenina, která sice vyniká svoji sladkou a osvěžující chutí, avšak co do počtu kalorií, tak je zcela neškodná. A my pro vás máme tipy, s čím a na kolik způsobů ho můžete servírovat.

K létu prostě tak nějak už patří. Řeč je zelenině, která sice vyniká svoji sladkou a osvěžující chutí, avšak co do počtu kalorií, tak je zcela neškodná. Vychlazený meloun je prostě naše letní závislost.

K létu prostě tak nějak už patří. Všichni dobře víme, že meloun nejenom zažene chuť na sladké, ale zároveň spolehlivě osvěží, a to zvláště tehdy, když jej vytáhnete z lednice. Vodní meloun totiž obsahuje vysoký podíl vody, a to přes 90 %.

  • Dodá tělu kýženou hydrataci, což je v horkém období klíčové. Aby toho nebylo málo, navíc intenzivně regeneruje ledviny a vylučovací soustavu. Řadí se mezi močopudné potraviny a svým původem má zase blízko k dýni nebo cuketě.
  • Prevence před rakovinou. Meloun coby bohatý zdroj lykopenu představujte prevenci před rozvojem nádorového onemocnění, což je v dnešní době zcela zásadní informace. Obsah lykopenu je ve vodním melounu mnohem vyšší, než například v rajčatech. Tak se do něj zakousněte s chutí.
  • Má váš drahý problém s erekcí, která už není to, co bývala? Naservírujte mu meloun. Není nad stimulant přírodního charakteru, který je navíc skoro zadarmo. Meloun se skvěle postará o tvrdost mužovi chlouby.
  • Znáte jeho správný název? Je to lubenice vodní. Zajímavé, že?
  • Dostanete do sebe nejenom vápník, ale i zinek, jód či selen. Z řady vitamínů je to áčko, béčko a céčko.
  • Posiluje cévní systém a také činnost srdce.
  • Umazává věk. A to působením antioxidantům, které vyhlašují stop stav jak stárnutí, tak také poškození buněk. Nemluvě o dostatku kyseliny listové, která je pro buňky zcela zásadní.
  • Cítíte se po výletu, nebo pobytu u vody unaveně? Dejte si meloun, díky cukru spolehlivě dodá energii.

Jaké druhy melounů můžete ochutnat?

V obchodech nebo na cestách se můžete setkat s melounem cantaloupe, honeydew, galia, piel de sapo či crenshaw. Pokaždé plivete pecky a rádi byste sáhli po tom, co je nemá? Ideální je odrůda s názvem bouquet. Namísto těch tvrdých černých, vás po rozkrojení čekají jen ty drobné a měkké světlé barvy.

Při rozhodování v obchodech, který bude ideální a zralý, je vhodné se řídit nejenom stavem slupky, ale také vůní, to platí zvlášť u těch cukrových. Pokud zaklepete na dužinu či ji stisknete, zralý plod dá o sobě vědět tím, že v něm zavrže.

Využití melounu aneb kam s ním?

  • Do plátku melounu se klidně můžete zakousnout jen tak, avšak byl by hřích nevyzkoušet i další varianty, které můžete naservírovat rodině, nebo přátelům na party.
  • Máte choutky nastolit ryze melounovou dietu? Na to rovnou zapomeňte, tělo potřebuje i jiné klíčové látky, než si celé dny vystačit s melounem. V rámci diety ho doplňte třeba lahodným sýrem feta, nebo třeba italskou mozzarelou, ať vás alespoň trochu zasytí. A právě bílkoviny to s vládnou na jedničku. Ale jako doplněk či lehká svačina je to vynikající nápad.
  • Nevšední, avšak vynikající, je také kombinace melounu cantaloupe s parmskou šunkou, uzeným či grilovaným lososem a oříšky.
  • Oslavujte a zapomněla jste koupit šáňo? Situaci vám pomůže zachránit meloun a z něj připravená melounová bowle. Jejím základem je bílo víno, popřípadě bílý rum, nebo vodka.
  • Kousky melounu prokombinujte také v ovocném či na půl zeleninovém smoothie. Chcete-li, aby vás tento nápoj víc zasytil? Přisypte do misky chia semínka, nebo prášek z mořské řasy zvaný jako agar agar.
  • Milujete alkoholické koktejly všeho druhu? Vytuňte je o meloun a třeba i o exotické mango. Hravě si tak můžete přičarovat tropickou náladu, i když sedíte doma na zahradě.
  • Dětem vykouzlete z melounu osvěžující sorbet, nebo ledovou tříšť. Budou nadšení.
  • V létě na osvěžení skvěle pomáhá vychlazená melounová polévka, kombinovat ji můžete i s další ovocem, nebo chutnou okurkou či cuketou. Někdo přidává také pomerančový nektar či třeba mangový džus.
Budete mít zájem:  Potrat

autor: LZ

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Související témata: vodní meloun

Melouny, letní osvěžení 2.díl

Kromě již zmiňovaného vysokého procenta vody a nízkého obsahu cukru přináší meloun našemu tělu samozřejmě řadu dalších látek. Voda však patří k nejprospěšnějším. Málokdo z nás totiž v létě dodržuje pitný režim.

Meloun je bohatý na minerální látky, hlavně na draslík, vápník, fosfor a hořčík, ale také na železo, zinek, jod a mangan, ten má vliv na sexuální výkonnost a ovlivňuje barvu vlasů .

Dále vitamíny C a vysoký obsah vitamínu A, který pomáhá našemu tělu v boji proti volným radikálům, ovlivňuje mozek, zpomaluje stárnutí buněk, urychluje schopnost myslet a chrání sliznice před viry a bakteriemi. Také obsahuje vitamíny řady B.

Melouny jsou všeobecně nízkokalorické a dovedou zasytit, proto se podávají při nejrůznějších dietách. Pro své vysoké procento vody způsobují močopudnost a tudíž se využívají při různých ledvinových poruchách.

Melouny nám však v létě pomáhají i zevně. Pokud to přeženete se sluníčkem a spálíte se, není nic jednoduššího než rozmačkat a přiložit kousek vychlazeného melounu. Vysoký obsah vody, vitamínu A a C je jako balzám pro spálenou kůži.

Navíc je známo, že osoby konzumující melouny méně často onemocní rakovinou či srdečními chorobami.

Skladování melounů

Samotné skladování je jednoduché. Stačí meloun nechat v chladu. Celý meloun vydrží až týden. Pokud si koupíte meloun rozkrojený, rozhodně patří do ledničky a vydrží v ní maximálně 2 – 3 dny.

RADA NA ZÁVĚR aneb Jak vybrat zralý meloun?

Mnoho z nás si klade otázku, jak poznat zralý meloun? Stoprocentní jistotu nemají ani sami prodejci. Věřte mi. Správně by se zkouška zralosti měla provádět hmatem a sluchem. Poklepeme a jestli meloun vydává zvonivý zvuk je zralý.

Mnoho lidí zkouší meloun tak, že jej vezme do dlaní a melou stlačí. Prý pokud vydá vrzavý zvuk nebo praskavý, tak je meloun zralý. Bohužel se takto naruší struktura a pevnost dužiny melounu.

Po rozkrojení je meloun uvnitř popraskaný a lidé tak na melouny často zanevřou.

Také kolují fámy o samčím a samičím melounu. Jelikož jsem na jedné své brigádě měla tu čest se s vodními melouny trochu víc obeznámit, můžu vám dát jen jednu radu. Vybírejte melouny se suchou stopkou, pravidelným tvarem a oním zvonivým zvukem.

Pokud je ale u prodejce špatná várka melounů, můžete vybírat jak chcete a na dobrý meloun narazit nemusíte. Já osobně dávám přednost pruhovaným řeckým melounům. Nebývají tak rudě červené jako celozelené maďarské nebo slovenské, ale jsou mnohem sladší.

Záleží však na vás, jaké melouny patří mezi vaše oblíbené.

Foto: Profimedia.cz

Letní melounové hodování bez pecek

melounové gazpacho

• 

ZDROJ: anecoop

Šťavnatý meloun patří k létu stejně neodmyslitelně jako dobrá zmrzlina. Toto osvěžující ovoce plné vitaminů si lze vychutnat nejen samotné. Přinášíme vám proto tip na lehké letní menu ze speciálních bezpeckových melounů, jež se pro přípravu v kuchyni hodí nejlépe. Na recepty je samozřejmě možné použít i tradiční vodní či cukrový meloun.

Melounové gazpacho

  • Suroviny:
  • 3 rajčata, 350 g melounu Bouquet, 1/2 stroužku česneku, 50 ml olivového oleje, cukr dle chuti, 1/2 malé dýně, 1/2 okurky, bazalka, 1 polévková lžíce hořčice, 2 lžičky sherry octa, sůl, krevety (nemusí být)
  • Postup:

Na pánvi osmažíme česnek, rozčtvrcená rajčata a bazalku. Odstavíme a vložíme do hrnce, kde máme nakrájenou dýni a okurku. Přidáme ocet, hořčici, olej, cukr a bezpeckový meloun nakrájený na kostičky. Necháme deset minut odpočívat. Poté vše rozmixujeme a dochutíme solí. Uvaříme krevety ve vroucí vodě jednu minutu a zchladíme. Servírujeme spolu s krevetou a lístkem bazalky.

kachní stehna s melounem Autor: anecoop

Kachní stehna s melounem

  1. Suroviny:
  2. 2 kachní stehna, 2 lžíce medu, 1 lžíce sójové omáčky, oregano, 20 vykrájených kuliček z bezpeckového melounu Bouquet
  3. Postup:

V nepřilnavé pánvi a bez oleje osmažíme na polovičním ohni kachní stehna.

Nejdříve ze strany s kůží, zhruba šest minut, kdy sléváme pryč tuk, který pouštějí, abychom dosáhli křupavé kůže. Slijeme všechen tuk, který stehna pustila, a otočíme je. Smažíme další zhruba čtyři minuty z druhé strany. Přidáme med a sójovou omáčku. Vykrajujeme z melounové dužniny kuličky, které smažíme na pánvi zhruba jednu minutu.

Vypneme plamen, necháme stehna a meloun odpočinout, aby zkaramelizovaly v teple pánve. Servírujeme kuličky a stehno na talíř, ozdobíme oreganem. Ihned podáváme.

melounové lívancové sendviče Autor: anecoop

Melounové lívancové sendviče

  • Suroviny:
  • 8 borůvkových lívanců (8 cm v průměru) ochlazených na pokojovou teplotu, šálek smetanové zmrzliny, 6 plátků melounu Bouquet bez pecek – 1,5 až 2 cm silných a 8 cm v průměru, zbavených přebytečné šťávy
  • Postup:

Naneseme stejnoměrně smetanovou zmrzlinu na každý lívanec.

Položíme dva z nich zmrzlinou nahoru na servírovací talíř. Plátek melounu dáme na každý zmrzlinový lívanec, takto střídáme, dokud nebudeme mít sendvič složený ze čtyř lívanců a tří kusů melounu. Na horní lívanec přidáme lžičkou zmrzlinu a ozdobíme borůvkami.

Ihned servírujeme nebo přikryjeme a zchladíme v mrazničce do doby, než budeme servírovat.

melounové mojito Autor: anecoop

Melounové mojito

  1. Suroviny:
  2. světlý rum (Bacardi Carta Blanca 4 cl), 1 ks limetky, 10 lístků máty peprné, 3 lžičky třtinového cukru, 7 kostiček bezpeckového melounu, soda na dolití
  3. Příprava:

Meloun rozmixujeme v mixéru. Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr, rozmačkáme a přidáme rozmixovaný meloun. Po okraj sklenice nasypeme drcený led. Nalijeme světlý rum a dolijeme sodou. Na sklenici naaranžujeme srpek melounu a doplníme snítkou máty.

Autor: das

Meloun vám pomůže zhubnout a omládnout

Meloun je to pravé osvěžení pro letní dny.. zažene žízeň, potěší chuťové papily a zároveň našemu tělu dodá látky, které jsou více než prospěšné naší kondici, zdraví a kráse..

Je meloun ovoce nebo zelenina?
Na tuto otázku bychom asi dostali odpověď, znějící něco jako: ’Ovoce, je přece sladký..’.. Omyl. Meloun je zelenina. Patří do čeledi tykvovitých, stejně jako okurka nebo cuketa.

Vodní melouny pocházejí z Afriky, cukrové melouny z teplých oblastí Asie, dnes se ale běžně pěstují ve slunných oblastech Evropy. Můžeme si je vypěstovat i u nás, lépe se jim daří v pařeništi nebo skleníku, v teplém létě, jako je tento rok, by se nám to jistě podařilo i na venkovním záhonu.

Nákup aneb ’Do melounů není vidět’
Nákup vodních melounů je někdy jako sázka do loterie, jak je známo, do melounů není vidět. Existují různé triky, jak si ověřit zralost plodu.

Někdo na něj klepe, jestli se ozve dutý zvuk, jiný s ním třese, další ho potěžkává a přehazuje z ruky do ruky, nebo ho dlaněmi stlačuje s uchem přitisknutým na zelené slupce a naslouchá, jestli se ozve vrzání..

a někdo prostě raději koupí meloun rozříznutý – jedinou nevýhodou je, že ho nemůžeme déle skladovat, musíme ho sníst nejpozději do druhého dne, aby nezačal kvasit.
U cukrových melounů je situace poněkud jednodušší.

Tam můžeme zralost snadněji odhadnout, tento druh melounů má totiž jinou, propustnější slupku a typická sladká vůně nám prozradí, že máme v ruce ten pravý. U obou druhů ale nikdy nekupujeme plody povadlé a podezřele lehké, ty už jsou nejspíš za zenitem poživatelnosti.

Meloun nám dodá spoustu vitaminů a zdraví prospěšných látek
Meloun má poměrně vysoký obsah vitaminu C, který je nezbytně nutný pro naši imunitucelkovou kondici.

Neméně přínosná je i bohatost melounů na vitaminy skupiny B, zejména na vitamin B6 – pyridoxin, potřebný pro syntézu bílkovin v těle, vitamin B3 – niacin, důležitý pro okysličování organismukyselinu listovou, která je nepostradatelná pro krvetvorbu, zdravé nehty, kůživlasy, plodnost a správný vývoj plodu ve všech stádiích.

Melouny jsou také skvělým zdrojem karotenů, antioxidantů, které se starají o odbourávání toxických látek a pomáhají celkové obranyschopnosti organismu.

Z karotenů syntetizovaný vitamin A je sám také silným antioxidantem, chrání sliznice těla, zároveň udržuje ve zdraví náš zrakmentální svěžest a je prevencí některých typů rakoviny.
Dále v melounech najdeme např.

železo, mangan, vápník, hořčík, zinek, draslíkjód, prvky nezbytné například pro krvetvorbu, mozek, nervy, pevné kostizuby, plodnostsexuální libido.
Přírodní cukry a všechny zmíněné vitaminy a stopové prvky, obsažené v této zelenině, jsou okamžitým zdrojem energie a stimulantem jak na úrovni fyzické, tak psychické, osvěžující účinek tedy neplyne jen z vysokého obsahu vody.

Meloun jako součást zdravé diety a detoxikačních kůr
Někdy panuje klamný názor, že snažíme-li se zhubnout, meloun je kvůli obsaženým cukrům nepříliš vhodnou potravinou. Skládá se však až z 90% z vody, cukry tvoří jen asi 3-12% v závislosti na odrůdě.

Nejméně cukru má meloun vodní, více pak meloun cukrový, což napovídá už sám jeho název. Energetická hodnota melounů se pohybuje někde mezi 19-35 kcal na 100 g váhy, což je velmi příznivá informace pro ty z nás, kdo hledí na svou váhu.

Porce melounu nás zasytí i na několik hodin, přitom nám zajistí přísun velké spousty bioaktivních látek, je tedy vhodnou součástí diet a zdravého stylu stravování.

Neméně prospěšný je jeho čistící účinek. Ten zajišťují výše zmíněné antioxidanty, ale také vysoký obsah vody. Meloun má, jak je známo, stimulační účinek na naše vylučování.

Při konzumaci nepřiměřeně velkého množství této zeleniny nám hrozí na vlastní kůži okusit jeho projímavý účinek, pokud ho však jíme rozdělený na porce během dne, v kombinaci s jinou, tuhou stravou, toto nebezpečí nám nehrozí.

Zdravá sladká pochoutka
Vychlazený meloun v horkém letním dni je lepší než lecjaká „chemická limonáda s ledem“, osvěžující efekt je zaručený a navíc si tak doplníme látky, které se z těla vyloučily potem.

Meloun je v kombinaci s ovocem ideální do ovocných salátů, rozmixovaný nebo pokrájený se hodí do nealkoholických i alkoholických koktejlů, někteří gurmáni ho dokonce používají i do zeleninových salátů s přidáním např.

sýra a ořechů.
Ze sladších a méně vodnatých odrůd, jako je meloun medový a ananasový, můžeme připravit i čerstvé dezerty s tvarohem a jogurtem. Osobně vřele doporučuji oblíbený předkrm z Itálie a Francie, medový meloun s parmskou šunkou.

použita literatura: Léčba ovocem a zeleninou

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector