Medu horko nevadí, ale jen chvilku

Med je zdravý. O tom asi nikdo nepochybuje, i když třeba pro alergiky se nehodí. Ale nedávno jsem se v jednom časopise dočetla, že to platí i o tom medu, který dáte do těsta na perník a pak ho dlouze pečete v troubě. A to už mě docela zarazilo – copak medu neškodí zahřívání, vaření a pečení?

Medu horko nevadí, ale jen chvilku
Autor: Photl.com

Kvalitu medu pouhým zahřátím neutrpí

„Med poškozuje hlavně součin teploty a času. Takže například u čaje s tím není problém,“ vysvětlil mi Vladimír Lněnička z vedení Českého včelařského svazu.

Krátké zahřátí byť na celkem vysokou teplotu podle něj nevadí. Soudí dokonce, že ani u perníku by se všechny látky v medu zničit neměly. „U perníku by při použití normálního medu a času také neměl být problém.

Ovšem některé firmy používají takzvaný ´pekařský med´, což je med už předem poškozený (je v něm zvýšený obsah HMF – látka, vznikající v medu vlivem času při nesprávném skladování, vody, případně kvasí) do takové míry, že neodpovídá příslušné vyhlášce ministerstva zdravotnictví a nelze jej prodávat k normální přímé spotřebě,“ popsal včelař. 

O tomto medu jsme na serveru Vitalia.cz psali zde: Pekařský med je levnější, ale na chleba nepatří. Pokud si do perníku nebo do čaje dáte tento med, je celkem jedno, jak moc ho zahříváte. Podobně se dá čekat, že ho budou používat výrobci různého hotového perníkového pečiva.

Medu škodí teploty nad 45 stupňů Celsia

Pokud jde ovšem o med v pečivu, nezdá se mi to, že by v něm zůstaly zachovány jakékoli látky citlivé na teplo, i kdyby v něm původně byly, protože třeba vánoční perník se peče nejméně deset minut a litý perník na plech minimálně půl hodiny.

„Příliš vysoká teplota medu škodí. Delší zvýšení na 45 stupňů Celsia poškodí enzym invertázu, která je termolabilní a krátkodobý ohřev na 70 stupňů Celsia jej zcela zničí,“ uvádějí ostatně včelaři.

Někdo, když med potřebuje třeba do těsta a spěchá, rozehřeje potřebné množství i v mikrovlnce, protože je to nejrychlejší. Jiný med rozehřívá také na sporáku. Tím se ale účinné látky v něm obsažené ničí. „Ano, speciálně v mikrovlnné troubě,“ potvrzuje Vladimír Lněnička.

 „Vhodné je jej rozehřívat při teplotách do čtyřiceti pěti stupňů Celsia po dobu, než se stane znovu tekutým,“ radí. Doporučuje vložit sklenici medu do hrnce s vlažnou vodou.

A pokud má někdo setrvalé problémy s konzistencí medu, doporučuje mu sáhnout po pastovém, který netuhne ani neteče.

Je to paradoxní, ale právě krystalizace, která mnoha lidem vadí, svědčí o tom, že med nebyl zbytečně zahříván. Ale pozor, některé medy samy od sebe nekrystalizují, jde třeba o med akátový či jedlový.

Přečtěte si: Bubák ve vaší kuchyni: mikrovlnka

Šup s medem do ledničky

Bohužel, obsah účinných a zdraví prospěšných látek může v medu klesat i při samotném
skladování. „Ideální je med skladovat v suchu, temnu a při teplotách do 20 stupňů Celsia, nejlépe okolo nuly,“ poradil mi Vladimír Lněnička z vedení Českého svazu včelařů.

Takže s medem do ledničky? Ano, ale pokud je načatý, dobře ho zavřete, jinak by mohl přijímat různé zápachy a vlhkost z okolí.

Čtěte dále: Med je častým předmětem falšování 

Jak vybrat kvalitní med?

Medu horko nevadí, ale jen chvilkuOdpradávna se o medu mluvilo jako o tekutém zlatu, afrodiziaku nebo dokonce jako o elixíru mládí. Medem obyčejní lidé, krom šlechty, sladili až do 17. století, kdy se stal cukr univerzálním sladidlem a med lahůdkou.

V dnešní době však bohužel každý med takovou lahůdkou není. Dle vyhlášky č. 76/2003 Sb.

smí být medem nazýván jen produkt přírodního sacharidového charakteru, který je složený z glukózy, fruktózy, organických kyselin, enzymů a pevných částic zachycených při sběru sladkých šťáv květů rostlin (nektar) nebo výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice).

Hmotnost 1 litrumedu by měla odpovídat asi 1,4 kg. Složení medu však nejvíce závisí na směsi květů navštívených včelami. Různit se med může také dle lokality, období i jednotlivých včelstev. Podívejme se tedy trochu podrobněji na to, jak si vybrat kvalitní a lahodný med. 

Mohu na první pohled v obchodě poznat, zda je med kvalitní?

Bohužel ne, ale poradíme vám, jaký raději nebrat. Všimněte si rozhodně ceny, nevybírejte ten nejlevnější. Sice možná ušetříte, ale nebude to med.

   Nekvalitní med má také vyšší obsah vody, což můžeme poznat tak, že když sklenici nakloníme, tak se med bude přelévat příliš rychle. Pokud tedy med teče jako voda, kvalitní rozhodně není.

Když pak doma med nabereme na lžičku, tak ten kvalitní by měl na hladině vytvářet tzv. „mašličky“.

A když nám med doma ztuhne (zcukernatí), už ho nesmím používat?

Naopak je to známkou toho, že med výrobce neošidil.  Ztuhnutí medu je zcela přirozený jev a rozhodně není závadou. Med skladovaný dostatečně dlouho proto téměř vždy zkrystalizuje.

   Krystalizaci medu způsobují mikročástice (zejména pyl a různé krystalky), které působí jako krystalizační jádra, jakési zárodky, na kterých cukerné krystaly rostou.

Někteří včelaři tyto mikročástice z medu filtrací nebo vysokým zahřátím odstraňují, aby tekutost medu prodloužili. Ani vysoký ohřev, ani filtrace by se však provádět neměly, protože významně snižují biologickou hodnotu medu. Zpomalit přirozenou krystalizaci může např.

ovocný cukr nebo fruktóza. Ani to však není přípustné. V Čechách jsou lidé většinou zvyklí na tekutý med, např. ale ve Švédsku nebo v Kanadě je mnohem oblíbenější právě med zcukernatělý.

Přirozeně dlouho tekutý med vydrží jen med čistě akátový, který je velmi světlý a má většinou lehký nádech do zelené barvy. Dlouho zůstává tekutý také med ze svazenky nebo z jedlého kaštanu.

Co med nesmí obsahovat a co v něm kontroloři objevují nejčastěji?

Do medu nesmí být přidány, s výjimkou jiného druhu medu, žádné jiné látky včetně přídatných látek.  Z medu nesmí být odstraněn pyl ani jakákoliv jiná složka, s výjimkou případů, kdy tomu při odstraňování cizích látek, zejména filtrací, nelze zabránit.

Jaký je rozdíl mezi medem pastovým a běžným?

Pastový med je med, který rychle zkrystalizoval, kdy místo velkých krystalů vznikají stovky drobných. Pastování se provádí pouze mícháním při snížené teplotě.

Med tedy nebyl tepelně ošetřen. Pastový med připomíná svou konzistencí nugetu. Lépe se maže na pečivo a nestéká.

Pastový med uskladněný v chladné a suché místnosti vydrží i několik let v nezměněné kvalitě i konzistenci.

Je zdravější tmavý nebo světlý med?

Barva medu není až tak podstatná, jelikož látky zdraví prospěšné jsou ve světlých i tmavých medech. Nejzdravější je ten med, který je čerstvý, byl dobře skladován a nebyl moc zahříván.

Jak med správně skladovat?

Med je velmi trvanlivý, na kvalitě mu ubírá jen světlo a přílišné teplo, mráz mu překvapivě nevadí. Neprospívá mu však vlhkost.

 Když si domů přineseme tedy skleničku medu, uchovávejme je nejlépe na suchém, tmavém a chladném (do 15 °C) místě.

Med však nemůžeme skladovat zvlášť dlouhou, jelikož příliš starý med ztrácí biologickou hodnotu, aroma, rozkládají se v něm cukry, tmavne a ztrácí dobrou chuť.

Bezkalorické sladidlo?

Med je složen z jedné čtvrtiny z vody, a proto je méně kalorický než cukr. Na 100 g medu však i tak připadá asi 288 kcal, na cukr pak 394 kcal.

Pokud chceme nahradit cukr medem, musíme si uvědomit, že med je podstatně hustší, a proto lžička medu váží víc než lžička cukru.

Při používání medu do teplých nápojů je důležité si připomenout, že při teplotách vyšších než 45-50°C se ničí jeho účinné látky. Proto než med dáme do horkého čaje, raději chvíli počkáme.

Není med jako med

Bohužel se v poslední doběukázalo, že na českém trhu je mnoho medů, které pocházejí z cizích zemí, jako je např. Čína. Takové medy však neobsahují většinou ani zlomek toho, čemu u nás říkáme med. Jsou to jen směsi škrobu, kukuřice, třtiny a různých sirupů.

V těchto medech bývá často zjištěno i velké procento hydroxymethylfurfuralu. Tato látka se v medu objeví, jestliže byl tepelně zpracován. Med by měl obsahovat max. 0,4 mg/kg této látky. Rozbory však ukázaly, že medy z cizích zemí obsahují většinou až 100 mg/kg.

To v podstatě znamená, že takový med byl prakticky uvařen a tím pádem v něm moc zdraví prospěšných látek již nenajdeme.

Autorka: Ing. Jana Poděbradská

Medokomerc

Нравится

Нравится

Velikonoce se už neúprosně blíží a proto plníme slib a přicházíme s prvním, velmi tradičním receptem. Na svátečním stole prostě nesmí chybět velikonční beránek ????, a jak správně tušíte, v našem případě v něm… Ещё nesmí chybět med! Tak pojďme na to:

  • Potřebovat budeme: 180 g cukru 130 g Hery hrst hrozinek
  • 3 lžíce lučního medu Medokomerc ????
  • 4 vejce

110 ml mléka hrst nasekaných mandlí 40 dkg polohrubé mouky 1 prášek do pečiva

Postup????‍????: Žloutky ušleháme s máslem a cukrem do pěny, pomalu přidáme vlažné mléko s rozmíchaným medem. Dále přidáme tuhý sníh z bílků a nakonec mouku s rozmíchaným práškem do pečiva, mandlemi a hrozinkami. Pečeme ve vymazané a hrubou moukou vysypané formě při střední teplotě asi 45 minut.

Tak, a je to. A jestli jste dočetli až do konce, tak vězte, že příště si povíme, jak upéct velikonoční jidáše ????!

Že je med dávno známá a prověřená surovina i k vaření ????‍????, vám tady neříkáme poprvé. Milovníci staročeské kuchyně o tom ví své, a my vám brzy, protože se blíží Velikonoce, nabídneme dva velmi tradiční recepty,… Ещё které se k tomuto období vážou. Tak se nezapomeňte předzásobit ideálně tím největším balením našeho lučního medu, protože ho budete určitě potřebovat! ????

Chemické postřiky, řepka a sucho. V Česku ubývá včelstev, za dva roky se jejich počet snížil o 30 tisíc

Jsem v centru Prahy – v budově Státní veterinární správy. Společně s mluvčím úřadu Petrem Vorlíčkem stoupáme na střechu do pátého patra. Právě tam totiž najdeme pět včelích úlů.

„Náš střešní včelař nás ubezpečoval, že máme klidné plemeno včel. Teď je sluníčko a ony, když je teplo a slunce, tak jsou aktivnější, takže dnes budeme obezřetní. Možná půjdeme trochu dál,“ říká Vorlíček.

Váš prohlížeč nepodporuje přehrávání audia.

Poslechněte si celou reportáž

Když se kolem sebe rozhlédnu, tak vidím jen rušné silnice a betonové stavby. Mají tady včely vůbec možnost najít nějaké rostliny a opylovat je?

Budete mít zájem:  Závislost Na Automatech Léčba?

„Včela musí překonat určitou vzdálenost, aby se dostala ke kvetoucím rostlinám. Zajímavé je, že jí poslouží například i uliční stromy, které tady odsud nejsou daleko. Riegerovy sady jsou necelý kilometr a na druhé straně je Grébovka – řekněme dva kilometry. Tahle vzdálenost pro včelu není problém,“ popisuje Vorlíček Radiožurnálu.

Smog nevadí

Během května tady vytočí vůbec první med. Z jednoho včelstva ho bude až padesát kilo. Právě městských nebo taky střešních úlů v Česku přibývá. Mají je například na radnici v Brně nebo taky na obchodním centru v Jihlavě. Celkem jde zhruba o čtyři desítky takových míst. Tam, kde se úly osvědčily, je navíc dál rozšiřují.

S předsedkyní Českého svazu včelařů Jarmilou Machovou, která je zároveň sama včelařkou, stojíme na Praze 1 – tedy v úplném centru města. Podle ní včelám smog nevadí, nemá vliv ani na kvalitu medu.

Včely mohou být závislé na nikotinu stejně jako lidé. Setkávají se s ním v pesticidech

Číst článek

„Každý včelař, který chce vědět, jaký je jeho med, tak vezme skleničku a pošle ji do výzkumného ústavu včelařského. A my jsme si svůj med poslali a dostali jsme plný počet, takže náš med je super. Včely teď lítají na Petřín, mají tady i Vltavu – takže vodu, a začínají kvést akáty,“ přibližuje Jarmila Machová.

Horší imunita

Na venkově jsou včely paradoxně ve větším ohrožení. Chemické postřiky na polích jim totiž způsobují otravu. Z krajiny navíc postupně mizí důležité druhy rostlin, ze kterých včely získávají živiny – jako je třeba mák.

„Změnily se nám osevní plochy, co zemědělci pěstují. Samozřejmě pěstují to, z čeho mají peníze. Když se k tomu přidají pesticidy, postřiky – v dnešní době, kdy ty postřiky jsou jeden za druhým, tak včely trpí. A když jsou na zemědělských pozemcích a hledají pyl, a pokud ho nemají pestrý a mají tam jen řepku, tak to působí na imunitu a včely jsou oslabené,“ dodává Machová.

Jen loni kvůli otravě z pesticidů v Česku uhynulo přes 130 včelstev. Letos už Státní veterinární správa eviduje dva nové případy hromadných úhynů. Ještě rizikovější jsou ale pro včely nemoci – hlavně varroáza nebo taky včelí mor, jak potvrzuje včelař Petr Hájek.

„V tu chvilku, kdy jsou napadeny varroázou, tak se stávají terčem různých infekcí a viróz a zemřou,“ říká včelař.

Zatímco ještě v roce 2016 bylo v Česku přes 660 tisíc včelstev, loni se počet snížil zhruba o 30 tisíc.

Včelaři bijí na poplach. Medu je na jižní Moravě výrazně méně

Výrazný úbytek zaznamenal i včelař Lukáš Konečný z Přítluk na Břeclavsku. „Loni jsem měl výnos z jednoho včelstva asi padesát kilogramů. Letos maximálně deset,“ postěžoval si Konečný, který se stará o asi třicet včelstev.

Na vině je hned několik faktorů. Kromě moru včelího plodu, který se po více než osmi letech objevil v létě na Blanensku, i počasí. „Zjara se střídalo chvíli teplo a chvíli zima. Sady vykvetly, pak se prudce ochladilo a do květu zapršelo. Rychle odkvetl akát i ovocné stromy,“ tvrdí Konečný.

Přečíst článek ›

Jeho tezi potvrdila i Machová. „V dubnu bylo krásně a včely šly do rozvoje, květen byl studený a deštivý. Minimálně dva týdny vůbec nevylétly. Přitom právě květen je nejdůležitějším měsícem. Kvetou ovocné stromy i řepka. Kvůli počasí si včely nemohly do včelstev nanosit. Květového medu bylo zcela minimálně, i řepkového bylo méně,“ uvedla Machová.

Výnos podle statistik včelařů mírně klesá již od roku 2016. „Tehdy jsme měli výnos až 10 tisíc tun medu. V roce 2017 už byl patrný pokles – medu bylo jen 9300 tun,“ zmínila předsedkyně. Menší výnos zaznamenal i včelař Vladimír Slezáček z Brankovic na Vyškovsku. „Starám se o čtyřicet včelstev. Letos jsem měl medu o třetinu méně,“ řekl Slezáček.

Přečíst článek ›

Nejnižší výnos mají za posledních několik let také na Znojemsku. „Oproti loňsku a předloňsku jde o propad. Včely jsou zesláblé, měli jsme dost problémů je dostat do zimy do kondice,“ přiblížil Antonín Kuchynka, který se včelaření věnuje padesát let a má na 120 včelstev.

Včely údajně zeslábly po akátu. „Příčinu si nedovedu vysvětlit. Otrava? Vyletěly totiž a do úlů se už nevrátily,“ poznamenal Kuchynka.

Bude hůř? 

Včelaři se obávají, že může být i hůř. Parlament a senát totiž aktuálně probírají novelu rostlinolékařského zákona, podle níž by se měla povinnost hlásit použití postřiků na chemické bázi včelařům snížit z původního okruhu pěti kilometrů na pouhé dva. „Před dvěma lety došlo ke změně zákona.

Do té doby hlásili včelaři na obci stanoviště včelstev. Zemědělci, kteří pak měli v plánu stříkat, šli na obec, kde včelaře na tuto skutečnost upozornili. Nyní tomu tak není. Zemědělci musejí oznámit svůj záměr přímo včelařům, což je zatěžuje.

Na jednom kilometru totiž může být i dvě stě včelstev,“ přiblížila Machová.

Ve hře byla podle ní i varianta, že by se povinnost hlášení použití postřiků zrušila úplně. „Proti tomu jsme se ale ohradili. Snížení okruhu je proto pro obě strany jakousi alternativou,“ doplnila předsedkyně.

Přečíst článek ›

Podle včelaře Kuchynky je jedno, jestli budou mít zemědělci povinnost hlásit použití postřiků do dvou nebo pěti kilometrů. „Když nám ohlásí, že budou stříkat, stejně nic dělat nemůžeme. Jsme bezmocní.

Dobré by bylo, kdyby jezdili brzy ráno nebo večer, případně v noci. A ne za poledne, aby měli postřikovače plné nárazníky motajících se včel. Hlavně, že říkají, jak jsou postřiky neškodné.

Třeba na řepku je potřeba jedů hodně,“

Že by měl mít nižší výnos vliv na cenu medu, si předsedkyně svazu včelařů nemyslí. „Pokud ano, pak to nebude nic dramatického. Prodej medu ze dvora, který se většinou pohybuje okolo 150 korun, by mohl vzrůst možná o deset korun. V Praze se již nyní běžně prodává i kolem 200 korun, zde je však kupní síla vyšší,“ srovnala Machová.

Přečíst článek ›

Kolem deseti kilogramů domácího medu spotřebuje ročně pětičlenná rodina Petra Novotného z Blanska. I kdyby měl letos nižší výnos vliv na zvýšení ceny za kilo medu, za kvalitní med si rád připlatí. Nakupuje ho pravidelně u drobných včelařů.

„Pokud včelaři med zdraží, tak mi to nevadí. Za dobrý domácí med si vždycky připlatím rád. Chuť oproti tomu, co se jako med prodává v supermarketech, je nesrovnatelná. Navíc tamní medy jsou kdoví odkud a kdovíjak namíchané.

Takto mám jistotu regionálního produktu a ještě podpořím drobné včelaře,“ řekl muž.

Letošní výnos medu a jeho cena* Český svaz včelařů eviduje o 1500 tun méně medu než v loňském roce. Na vině je hned několik faktorů: včelí mor, výkyvy počasí na jaře a také stříkání postřiky na chemické bázi v blízkosti včelstev.

* Snížení výnosu medu nebude mít podle svazu vliv na dramatické zvýšení ceny za kilogram.* Prodej medu ze dvora by se mohl zvednout z nynějších asi 150 korun na 160.

 Připlatí si i lidé ve městech, kde se již nyní cena pohybuje okolo 200 korun za kilogram medu.

* V České republice je aktuálně na 59 tisíc včelařů.

Dráždivý tračník: příznaky, léčba (colon irritabile)

Toto onemocnění je zákeřné tím, že ač se nejedná
o organickou poruchu
(to jest tělo není nijak poškozeno,
narušeno), dokáže člověku znepříjemnit život leckdy více, než
onemocnění podstaty organické.

Jde o onemocnění poměrně časté, ale ve většině případů není
vyjádřeno tak výrazně, aby člověka nutilo navštívit lékaře. Spousta
lidí se navíc o problémech spojených s touto poruchou stydí
mluvit
.

Jedná se o tzv. funkční onemocnění tlustého
střeva
(funkční kolopatie), pro které jsou typické
opakované nutkavé (především ranní) stolice, které se
dostavují především tehdy, když člověka čeká nějaká nepříjemná
stresující situace. Ta obtíže nevyvolává, ale často je zhoršuje.

Z dalších typických projevů jsou to nepříjemné pocity nebo
až bolesti břicha
v souvislosti s defekací (vyprazdňováním
stolice) a časté nadýmání a pocity nedokonalého
vyprázdnění
.

Pod pojmem dráždivý tračník se někdy shrnují, ač nesprávně,
všechny funkční poruchy motility střeva. V této souvislosti se tedy
můžete setkat ještě s dalšími jednotkami, které jsou následující.

Funkční průjem. U této poruchy převládají nutkavé
vodnaté průjmy, které ale nebývají doprovázeny bolestmi.

Funkční meteorismus. Někteří lidé si stěžují pouze
na častější pocity nadmutí zvláště v pro ně nepříjemných
situacích. Leckdy se větší tvorba plynu ve střevě neprokáže, i když
samozřejmě může být.

Funkční zácpa. Tito lidé mají opačné problémy než
lidé s dráždivým tračníkem, kdy dominuje zácpa, provázená bolestmi
především v podbřišku, které jsou doprovázeny pocity nadýmání.
Bolesti někdy pominou po defekaci, kdy je obsah střeva hlenovitý.

Naštěstí se nejedná o nemoc nijak závažnou, která by člověka
ohrožovala nebo mu mohla způsobit zdravotní obtíže a komplikace.
Onemocnění také nemá žádný vztah k rakovině tlustého střeva.

Příčiny vzniku dráždivého tračníku

Dochází k tomu, že u některých osob tlusté střevo zvýšeně reaguje
na vnější a vnitřní podněty, které zprostředkovává především
nervový systém. U některých jedinců zvyšuje dráždivost prodělaná
střevní infekce, u jiných se na příčinu nepřijde.

Neexistuje snad jediný orgán, na kterém by se neprojevoval psychický stav
jedince. Při stresu dochází k vyplavení látek,
podílejících se na řízení orgánů včetně tlustého střeva. Za
normálních okolností ale toto ovlivnění není natolik silné, aby ho
člověk pocítil a nebo ho dokáže potlačit, případně mu nepřikládá
význam.

Tak tomu ale není v případě lidí s diagnózou dráždivého
tračníku, kteří na tyto vlivy reagují přemrštěně.
U nich, z přehnané reaktivity střeva dochází k poruchám motility
(pohybu střev). To se pak projevuje častějším nutkáním na stolici, která
se postupně mění v řídkou až vodovou.

  • Velice často onemocněním trpí lidé, kteří zvládají stresové situace
    hůře než jejich okolí, bývají emočně labilnější,
    často se jedná o neurotiky.
  • K těmto všem příznakům je třeba dodat, že mohou být projevem
    i jiných
    , leckdy závažných organických
    onemocnění
    , na které musí být dotyčný vyšetřen dříve, než
    se stanoví diagnóza dráždivého tračníku.
  • V poslední době se uvažuje jako o možné příčině
    vyšším počtu nervových vláken v tlustém střevě
    lidí s touto nemocí a dále o možném vlivu hormonálním
    (často si ženy, trpící touto chorobou stěžují na zhoršení obtíží
    v průběhu menstruace).
Budete mít zájem:  Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

Rizikové faktory dráždivého tračníku

Již výše byla zmíněna střevní infekce, která může
zvyšovat citlivost tlustého střeva k vnějším i vnitřním vlivům. Roli
mohou hrát i genetické nebo dědičné
vlivy
.

Z ostatních je to uspěchaný styl života, časté
podstupování a prožívání stresu, konfliktní situace, špatná
životospráva.

Prevence dráždivého tračníku

K prevenci patří především vyvarovat se rizikových
faktorů
. Tedy dodržovat zdravý životní styl, pravidelně
odpočívat, plánovat si dopředu a plánů se držet, plnit si své
záležitosti včas.

Vyvarovat se zbytečného stresu a promyslet si, jestli vše, co nás
stresuje a trápí má opravdu takový význam, jaký tomu přikládáme.

Některé metody, uvedené v léčbě mohou být též prevencí, pokud se
začnou aplikovat ve chvíli, kdy jsou projevy ještě nevýrazné nebo
málo časté.

Příznaky a projevy dráždivého tračníku

Jde především o nutkavé a opakované ranní defekace,
kdy se stolice postupně mění z normální na řídkou až
vodnatou
. Těmto stavům se říká ranní
debakly
.

Ve stresových situacích se pak projevují někdy kratší, jindy delší a
intenzivnější nutkavé pocity na defekaci, které se buď
dají překonat, nebo vyžadují vyhledání toalety. Může se také stávat,
že se celá situace vyřeší pouhým navštívením záchodu bez defekace, kde
problémy absolutně pominou.

Běžně mají lidé trpící touto nemocí pocity plnosti
břicha
, pocity nedostatečného vyprázdnění,
cítí se nadmutí, kručí jim
v břiše
.

Stolice se střídají normální s vodnatými, někdy může být
zvýšená flatulence (únik střevních plynů). U některých jedinců bývá
bolestivost v průběhu celého tlustého střeva, nejčastěji bývá ale
v levé dolní části břicha.

Existuje ještě další forma obtíží, které se říká
postprandiální průjem. Při něm se objeví, někdy ve
velmi krátkém čase po požití potravy, bolesti až křeče
v břiše, provázené nadýmáním a rychle následované řídkou stolicí.
Ta většinou přináší úlevu, může se ale opakovat.

Z problémů mimostřevních je u tohoto onemocnění velmi výrazná
složka tvorby určitých poměrně pravidelných návyků.
Těmi se dotyčný snaží zabránit vystavení sebe sama situaci, kdy by musel
rychle na toaletu a jeho potřeba odskočit si by byla nemožná, případně by
došlo ke zdržení. Pár názorných příkladů…

Trpím nemocí zvanou dráždivý tračník. Mám dokonale zmapovány
všechny veřejné záchody na cestách, po kterých se pravidelně vydávám
(cesty do školy, do práce, do oblíbené restaurace), pro případ, že bych
si cestou někde musel odskočit. Na neznámých místech často trpím
úzkostí, která mizí ve chvíli, kdy získám informaci o nejbližším wc a
o jeho dostupnosti.

Na místa, kde tato možnost není, chodím jen velmi nerad
nebo vůbec ne, pokud vyloženě nemusím. V kině nebo v divadle si kupuji
lístky na kraj řady, abych měl v případě nutnosti možnost co nejrychleji
odběhnout. Navíc bych byl celou dobu nervózní z toho, že bych mohl rušit
ostatní svým vstáváním a případným (ne jedním, ale třeba i více)
odchody na toaletu.

Ostatním by pak bylo jasné, kde jsem byl, což by mi bylo
trapné. I to mě samozřejmě stresuje. Také moc nejím. O víkendu ano, to
si i rád přidám, když vím, že mohu být celý víkend doma a nikam
nemusím. Pokud mě čeká nějaká cesta, především delší, radši se
najím až po dojezdu a někde, kde je v blízkosti záchod.

V poslední době
jsem začal vynechávat delší cesty úplně, rozhodně ty, kde bych musel
použít prostředky veřejné dopravy. I když dnes už v některých
autobusech a ve většině vlaků záchody mají, kolem jsou lidé…
Autem je to většinou bez problémů, aspoň tehdy, pokud se nedostanu do
obydlené části komunikací.

Potom se občas potýkám s velice
nepříjemnými pocity, doprovázenými panikou a zoufale hledám nejbližší
benzínovou stanici. Díkybohu za ně.

V pozdějších fázích si dotyčný může vytvořit nepříjemnou situaci
už jen z odchodu z domu, nebo cesty do práce/školy, protože může
dojít k zafixování nepříjemných pocitů z nutkání na
stolici v průběhu cesty a pak dochází k obavám, že k tomu dojde. Potom
se tedy sama cesta stává stresorem, který zhoršuje ranní nutkání.

Pokud by na někoho tento popis působil komicky, pak si toto zkuste aspoň
do určité míry představit. Zjistíte, že pro člověka takto trpícího se
nejedná o nic zábavného, jelikož je odříznut od běžných činností a
je velmi společensky hendikepován.

Tato nemoc se může samovolně upravit, ale také se
v průběhu života zhoršovat.

Psychologická stránka tohoto onemocnění je velice důležitá, protože
může docházet k prohlubování těchto vzorů a k nemoci se, pokud už jí
člověk netrpí na začátku, přidává neuróza (k té
patří výše popsané prohlubující se problémy ve společnosti). Proto bych
chtěl všem doporučit, pokud máte takovéto problémy, které trvají delší
dobu, neváhejte a navštivte lékaře. Čím dříve to
uděláte, tím dříve se vám bude lépe a plnohodnotněji žít.

Na závěr je třeba říci, že k příznakům dráždivého tračníku
NEPATŘÍ KRVÁCENÍ Z KONEČNÍKU ANI PŘÍTOMNOST KRVE VE
STOLICI
. V takovýchto případech je nutno CO NEJDŘÍVE
VYHLEDAT LÉKAŘE A TOTO MU SDĚLIT
.

Pokud se tyto obtíže objeví
nově ve věku nad 50 let, případně jsou doprovázeny déletrvajícími
zvýšenými teplotami, úbytkem na váze, zvýšenou únavností, jedná se
o varovné známky, při kterých byste měli být řádně vyšetřeni pro
možné jiné příčiny střevních poruch.

Léčba dráždivého tračníku

Po vyloučení organických příčin, které je leckdy velmi svízelné a
může být i trochu nepříjemné (ale je to nutnost která má za úkol
vyloučit vážná ohrožení vašeho zdraví), nastupuje léčba funkční
poruchy.

Lékař vás po stanovení diagnózy vybaví léky na zklidnění
střev
, léky proti průjmu a může vám doporučit
návštěvu psychologa nebo psychiatra. Na někoho může
působit návštěva těchto specialistů poněkud nepříjemně, protože
přeci není blázen. Tak tomu také opravdu není.

Proto se není čeho
obávat, tito doktoři mají s problémy tohoto charakteru zkušenosti a mají
praxi v optimálním výběru pro vás nejvhodnějšího řešení. Jistě vás
také může uklidnit, že podobnými problémy trpí dle odhadů do jisté
míry třetina až polovina populace.

Tito odborníci mají za úkol pomoci vám
zbavit se nadbytečného stresu a naučit vás relaxovat a na
problémy se dívat s nadhledem.

Od lékaře můžete dostat léky, které vás na přechodnou dobu zbaví
nadbytečného stresu, zmírní vaše napětí a pomohou vám překlenout
mezidobí, než vám psycholog/psychiatr pomůže vyrovnat se s problémy,
zhoršujícími vaše onemocnění. To po ukončení terapie může zmizet
nadobro.

Svépomoc může být taktéž velice prospěšná, ale neměla by nahrazovat
návštěvu lékaře. Vždy se totiž může jednat o projevy jiného, leckdy
vážného onemocnění.
Pokud víte, že jste často ve stresu a nezvládáte ho úplně optimálně, je
na místě zamyslet se, jestli není potřeba občas vysadit. Pokud se takto
rozhodnete, můžete zkusit následující.

Pravidelně cvičit a dodržovat správnou
životosprávu
. Pravidelný pohyb uvolňuje v nervovém systému
látky zvané endorfiny, které navozují pocit klidu a radosti. Patří sem
i jóga.

Autogenní trénink. Jedná se o relaxační cvičení,
při kterém vědomě ovlivňujete některé své funkce. Má za úkol naučit
vás uvolnit se a ovládat svoje tělo.

Velice příjemné je občas si dopřát celkovou masáž,
kdy můžete vypnout a odreagovat se a ono je to navíc ještě velice
příjemné.

Dále máte možnost zvážit návštěvu psychologa,
u kterého se můžete vypovídat ze svých problémů a nechat si poradit, jak
se k problémům které nezvládáte stavět tak, aby pro vás nebyly
zatěžující. Ač se to může zdát zvláštní, mnoho různých lidí trpí
v podstatě stejnými problémy a proto může mít psychoterapie nemalý
úspěch, jelikož je založeny na zkušenostech se mnoha lidmi.

Nakonec bych zmínil ještě hypnózu. Ta může být velice
účinná, zvláště, když jiné metody nezabírají. V rukou odborníka se
nejedná se o nic nebezpečného ani mystického.

Hypnóza je založena
na principu sugesce, kdy vám hypnotizér v polobdělém stavu
poopraví chybné nazírání na problémy, které vás obtěžují. Hypnózou
se nedá vsugerovat nic, co byste za normálních okolností neudělali.

Každopádně je dobré najít si odborníka, který má s hypnózou
zkušenosti a jsou na něj dobré reference, aby tato léčba nebyla
zbytečná.

Komplikace dráždivého tračníku

Toto onemocnění samo o sobě komplikace nemá, život ale může
zkomplikovat výrazně. Lidé ztrácejí společenské kontakty, chodí pozdě
do práce/školy, do společnosti se často nevypravují.

Je to natolik nepříjemné, že je dobré vyhledat pomoc co nejdříve a
začít problém řešit v momentě, kdy ještě nejsou vytvořené
patologické okruhy.

Dále, pokud nemocný trpí postprandiálním průjmem, při snaze se ho
vyvarovat hrozí riziko(po určité době, kdy jí málo nebo vůbec)
podvýživy.
Když lidé často a dlouho sedají na toaletě, mohou tato sezení vést ke
tvorbě hemoroidů.

Jedinou opravdovou komplikací je možné nerozpoznání jiného
onemocnění
, které se za těmito problémy skrývá. Některé
z těchto příznaků mohou být známkou velmi závažných onemocnění jako
je např.

rakovina tlustého střeva, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida,
ale i onemocnění mimostřevní, například gynekologická nebo nemoci
močových cest, jejichž včasné nerozpoznání může vést k vážným
komplikacím a mnohem obtížnější léčitelnosti.

Diskuse

  • Syndrom
    dráždivého tračníku
  • Dráždivý
    tračník

Další názvy: colon irritabile, střevní neuróza, dráždivé střevo, funkční dolní dyspepsie

Pravá horká čokoláda 250 g

Jak na to?

Varianta 1: Smíchat cca 66ml teplého mléka s 33g čokolády. Výsledkem bude malé množství sladkého čokoládového nápoje. Nedoporučuje pít větší množství.

Varianta 2: Smíchat cca 150ml teplého mléka s 30g čokolády. S poměry si můžete pohrát tak, aby to byla Vaše horká čokoláda.

Voní, hřeje, chutná. Tak, jak to umí jen pravá horká čokoláda. Žádná aromata, žádné dochucování. Vzali jsme pořádnou čokoládu – tu naši. Nebudeme vám lhát, nějak se to celé semlelo. S kokosovým cukrem. Aby to vonělo, hřálo a chutnalo.

Nečekejte ale puding. Protože nezahušťujeme, konzistence je spíše příjemně mléčná. Kakaová. Pokud to máte rádi hutnější, stačí ubrat mléko a přidat zrníčka čokolády. 

JANEK, to je: 

  • poctivá česká výroba
  • čistá přírodní chuť
  • bez palmového oleje
  • bez lepku
  • bez barviv
  • ta nejčistší čokoláda
  • závislost na pořádné čokoládě 
  • Ingredience: kakaové boby, kokosový cukr
  • Hmotnost: 250 g
  • JANKŮV příběh
Budete mít zájem:  Nadbytek Zeleza V Krvi Priznaky?

Začalo to v Uherském Brodě roku 2015 chutí na čokoládu. Pravou a poctivou. Čokoládu, která vám naplní každý chuťový pohárek až po samotný okraj a pak se postupně rozplyne.

Se slinami se nám začaly sbíhat i myšlenky. Z touhy po výjimečné kvalitě a požitku se tak zrodila naše Čokoládovna JANEK. Děláme přesně to, na co jsme tenkrát dostali tu šílenou chuť.

Děláme čokoládu bez výmluv.

Čokoláda se v začátcích nekonzumovala v podobě tabulky, ale jako nápoj, nápoj bohů…

Víte, jaké měl účinky?

Uctívali ho již samotní Mayové, kde hrál důležitou roli ve slavnostních chvílích jejich životů. Tomuto nápoji připisovali léčivé účinky a považovali ho za mocné afrodisiakum.

Naopak Aztékové vymýšleli rafinovanější receptury a s pomocí různých ingrediencí, jako je mandlové mléko, skořice, vanilka či med, byl tento mok využíván k pití na vitalitu, odolnost a proti únavě, tedy na dlouho trvající a spokojený život.

My jsme šli po stopách těchto chutí a způsobů přípravy. Neočekávejte hustou čokoládu, nýbrž nápoj v podobě jemné horké čokolády, nabušený antioxidanty a dalšími prospěšnými látkami, které obsahují kakaové boby. Nenajdete zde nic víc, jen kakaové boby a kokosový cukr.

Zobrazit všechny podobné produkty Dobrý den, lze čokoládu rozdělat ve vodě? Jaké jsou její nutriční hodnoty, prosím? Díky předem za odpověď. Dobrý den, taky by mne zajímalo složení. Někdo v hodnoceních píše, že je dost sladká… Díky z a odpověď. Nováková Dobrý den, jaké je přesné složení? Není jasné kolik obsahuje cukru a kolik čokolády. Děkuji za odpověď. Dobrý den, obsahuje prosím alergen mleko? Děkuji, Boudova Dobrý den, neobsahuje. Pouze kakaové boby a kokosový cukr. Nic víc. Naprosto výborná chuť. Konzistence je řidší, ale to vůbec nevadí. Oceňuji kvalitu všech zakoupených produktů, pečlivé balení a rychlost dodání. Určitě si zde opět objednám! Opravdova horka cokolada. Nam. Chuťově vynikající (ne přehnaně sladká), hustota odpovídá mojí představě o pravé horké čokoládě a při přípravě v shakeru se udělá krásná pěna. Jediná chyba – balení (jakékoliv velikosti) vydrží velmi krátce :-). Čokoláda je výborná, rychlé dodání… Nejlepší, co jsem kdy jedla. TOP a vážně pecka. Chuť, na kterou si rychle vytvoříš zlozvyk.:) Čokoláda je dobrá ale čekala jsem že bude hustá tak jako na obrázku. Čokoláda je úžasná. Hrnek nám vylizuje pejsek 🙂 Horká čokoláda je výborná a lahodná. Dcera vylizuje i hrnek čokoláda je vynikající, lahodná Výborná čokoláda, velikost akorát do pusy na pomalé rozpuštění a vychutnání. Nevýhodou je, že je rychle pryč. 😀 výborná jemná a sametová čokoláda, pralinky delikátní Čokolády jsem nakoupila k nám na obchod. Jsme nadšeni. Výborná Opravdu opravdu vynikající 🙂 Dotovaná k narozeninám. Velká pochvala. Vyvážená jemná chuť. Slaný karamel-pralinky- též skvělé. Příjemná konzistence s nepřeslazenou chutí. Možná výraznější chuť karamelu by byla fajn. Ale jinak 1☆. Vypila jsem,nebyla zla,ale az tak velmi unesena jsem nebyla. Výborná. Rychlé jednání! Doporučuji! výborná a lanýže byli luxusní Horka cokolada je vyborna, poctiva chut cokolady, kterou nemaskuje zbytecny cukr. Pomery nevim, mozna jsem dal vic cokolady, nez je v navodu – proste tak, aby mi chutnala. Naslehala jsem ji v “napenovaci” mleka na cappucino a tak se i krasne rozpustila. A co se tyka Liskovky, tak mi ucarovala… dlouho si nepamatuju, ze by me neco tak mile prekvapilo. Pozn. s Jankem se neznam ☺️ reklamu mu nedelam, ale jsem opravdu moc spokojena. Asi ochutnam i ty pralinky a lanyze – snad nezklamou. Prava cokolada…delikatesa Výborná čokoláda. Jednoduchá příprava, nehrudkuje jako prášek, dobře se rozpouští a chutná 😉 velmi spokojená a vnučka také s „horkou čokoládou“ Vynikající , jako vždy!!! Manžel se jmenuje Janek, tak všechny dárky pro něj jsou i vtipné!!! Horka cokolada nas trochu zklamala, prislo nam to jako normalni kakao. Mleko sme ohrivali na x krat, nez se coko rozpustila. Ale bylo to po1. Priste to zkusim s naslehanym mlekem. Coko srdce, hořke – VYNIKAJICI!❤ Uplne jina cokolada nez ty komercni. Špatná rozpustnost čokolády. Výborná. Objednala jsem malé balení na vyzkoušení, určitě ne naposled. Jsem moc spokojená, objednala jsem si další várku horké čokolády. Horká čokoláda i tabulkové čokolády vynikající, už moc nezbývá 🙂 Výborná horká čokoláda i pralinky. Nejlepší co jsem kdy ochutnala. Není to špatné, ale asi jsem čekala víc Byl to dárek a měl úspěch. Horká čokoláda-Výborná,jinou už nekupuji,za mě je top Čokoláda výborná, jen mě mrzí, že se pralinky nedají objednat jednotlivě (mléčná, hořká nebo bílá). VÝBORNÉ 🙂 Balíček přišel rychle. Chuť je dobrá, jen rozpustit chvilku trvalo, nejlépe se osvědčil shaker. Pak se udělala i krásná pěna. Dcera říkala, že by to mohlo být sladší, ale jinak, že jí to chutnalo. Takže příště jí to doosladím. Mě to přišlo akorát. 🙂 Čokoláda je výborná, moc mi chutná a poměr čokolády a cukru je perfektně vyvážený. Jediné malé mínus co bych měla je, že se čokoláda hůře rozpouští. Ale to jí na chuti neubírá takže 5*. Chutná prostě čokoladově. Je hořká a poctivá. Doporuručuju! Nepřeslazená a dobrá. Na děti poněkud hořká, ale lepší než přeslazená kakaa. Čokoláda je výborná, není sladká, má tak příjemnou chuť opravdu po čokoládě a ne po cukru…. Velmi praktický je tip, který byl v návodu na přípravu – použít shaker na promíchání nebo spíš protřepání.. Jelikož shaker momentálně nemám, protřepu takto ve sklenici s víčkem. Čokoláda se tak bezvadně rozpustí oproti míchání v hrníčku. Navíc vytvoří i skvělou pěnu. Já jsem velmi spokojená,nevadí mi,že není sladká.Jen synovi moc nechutná kvůli hořkosti.A chce to jen víc teplé mléko na rozpuštění.Jinak za mě spokojenost. Čokoláda je úplně úžasná lahodná a velmi hustá. Super ♥️ Čokoláda je dobrá, málo sladká (což je dobře). Rozpouští se pomalu v horkém mléce, ale to je proto, že je to vážně čokoláda, ne nějaký instantní prášek. Moc dobrá horká čokoláda. Ne příliš sladká, fakt pecka. Výborná, absolutní spokojenost Čokoláda je vynikající, moc děkuji a těším se, až vyzkouším další produkty z nabídky. Určitě zase koupím. Děkuji Jankovi, super ČESKÁ firma. Toho si cením nejvíc. Za mě top! Chuťově dobrá, sice ne moc sladká. Ale to zase nevadí. Ale jde hůře rozpouštět čokoláda, muselo by být mléko opravdu horké. Tady není o čem moc mluvit – čokolodá je dokonalá! Pro rozpuštění jsem použil šlehač na mléko, který mléko s čokoládou zahřívá i šlehá zároveň. Bomba! Chuťově je dobrá, ale rozpustit kousky je trochu těžší než píšou v návodu. Mléko musí být opravdu hodně horké a ještě jsem musela šlehat metličkou. Čekal jsem od toho více. Ale to je tím, že jíme nekvalitní potraviny. Není špatná ale za ty peníze jsem čekala víc. Manžel je nadšený, ale já mám ráda neslazené nápoje a pro mne je to velice sladké. Jinak s rozpouštěním jsem si poradila, tak jak už bylo níže uvedeno. Trošku lehké zklamání,čekala jsem hutnější konzistenci po rozpuštění,samozřejmě lze dosáhnout zvýšením dávky ..teplé mléko nestačí,musí být opravdu horké,aby se kousk rozpustily…ale pokud už se rozpustí,tak je to dobrotaaa Naprosto vynikající horká čokoláda. četla jsem od více zákazníků že mají problém s úplným rozpuštěním čokolády, Dávám tip- nechejte ji více zahřát a čokoláda se rozpustí 🙂 Lahodná a výrazná chuť. Ráda si ji od vás opět objednám Chutná skvěle, akorát máme problém s rozpuštěním kousků čokolády, nejspíš to bude naše chyba při přípravě, tak to musíme ještě doladit:) Jsme velmi spokojeni. Konečně opravdová čokoláda. Díky Vynikající. Uz máme objednáno znovu Opravdová horká čokoláda, díky za ni… určitě budu objednávat znovu! Skvělá ! lepší jsem neměl Spokojenost, velmi chutna Čokoláda výborná, doporučuju pít Horká čokoláda je to výborná, a sáček byl hned fuč :), ale slazená, a tak jsem hledala horkou čokoládu bez cukru, pan majitel mi laskavě poradil: https://www.cokoladovnajanek.cz/100–kakaova-hmota-zlomky-250g/, Což je jestli jsem pochopila správně, ten samý produkt, ale neslazený, tudíž vhodný pro všechny, kdo nesladí vůbec nebo sladí jiným sladidlem, než je kokosový cukr. Velmi chutná, Janek umí 🙂 Chutna skvele a dobre se rozpousti. Jsem moc spokojenej. Vynikajici chut, a urcite zase objedname Skvělá čokoláda, škoda jen, že se jí musí použít takové množství! Konečně horká čokoláda a né kakao. Mile mě překvapilo že není tak přeslazená. Čokoládu doporučuji je skvělá. Nemám slov, čokoláda je úžasná! Čokoláda má úžasnou vyváženou chuť. Určitě objednáme znova. Ještě lepší než jsme doufali. Horká čokoláda je výborná. Ostatní produkty skončí pod stromečkem a ani o nich nepochybuji. Dobrý den, s lískovkou a čokoládou jsem byli velice spokojeni. Pokud se týče nápoje, tak ten je připraven jako vánoční dárek, takže v současné době nemůžeme ohodnotit. Přeji příjemný den Jsem velice spokojená, doporučuji ochutit i malými marshmallows nebo šlehačkou a je to skvělý zážitek 🙂 Čokoláda chutná celé rodině. Výborná. Horká čokoláda má úžasnou silnou chuť. Čokoládá je skvělá, všem chutnala – horké mléko + trochu čokolády = super chuť. Čokoláda je skvělá, tak akorát příjemně sladká. S horkým mlékem dokáže zpříjemnit i ten nejvíc pošmurný den. Můžu jen doporučit 🙂 😉 Úplně skvělá. Zkoušela jsem podle uvedeného návodu a naprostá spokojenost:). Cokolada je super,ale uvitala bych navod na pouziti (kolik ceho aby jste docilili tu nej konzistenci Dobrý den, je to individuální, každému chutná jiný poměr čokolády a mléka. Jak píšeme v popisu produktu, nám nejvíce chutná 30gramů pravé horké čokolády a 150ml teplého mléka. Jsme s horkou čokoládou spokojeni.. Mléko se musi skoro vařit aby se čokoláda rozpustil… Pravá horká čokoláda – no prostě úžasná !!! Velmi chutná horká čokoláda, vřele doporučuji. Čekala jsou trochu méně sladkou chuť, ale nakonec mi v tomto náročnějším období krásně pohladila nervy. S mandlovým mlékem je to opravdu pohádka. Velmi také oceňuji kvalitní složení. Vše, co jsem objednala je vynikající a horká čokoláda? Slast…vrátila jsem se do dětství 🙂 Díky

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector