Medová voda a její léčivé účinky

Sláva medoviny se vrací – i díky tomu, že je považována za přírodní antibiotikum. Jak nám umí být tento již od středověku oblíbený nápoj užitečný zejména pokud jde o zdraví?

Znáte medovinu?

Obvykle se s ní setkáváme jenom na různých farmářských či řemeslných trzích, přitom by si zasloužila být považována spíše za lék, než za archaickou atrakci. Medovina se vyrábí kvašením medu. Důležité je, že do ní nepatří žádný přidaný cukr ani líh.

Kvalitu medoviny ovlivňuje především kvalita samotného medu, který se pro její výrobu použije, ale rovněž nuance v technologii výroby, či použité bylinky a koření.

Ty však již ovlivňují především chuť konkrétní medoviny, než primárně její kvalitu.

Medovina je doopravdy z medu

Medovina, medové víno, též jenom med (tak se jí říkalo za Přemyslovců) či strdí – to vše jsou výrazy pro tento nápoj, který si s sebou nese léčivé účinky medu. Je považována za nejstarší alkoholický nápoj a byl to i tradiční nápoj starých Slovanů.

Jelikož se do medoviny správně nemá přidávat cukr, celé kvašení probíhá za pomoci fruktózy a glukózy, tedy jednoduchých cukrů. Kvašení medu se nastartuje tak, že se k medu přidá voda obvykle v objemu 50 až 70 %, případně se využívají vhodné kvasinky, které proces kvašení nastartují.

Kvašení by mělo probíhat při teplotě nižší než 40 °C, aby se předešlo degradaci účinných složek primární suroviny – medu. Proto je i nápoj z medu, medovina, tak bohatý na zdravé látky. Medoviny se od sebe liší tím, jak moc jsou sladké, obsahem alkoholu a použitým medem.

Bohužel též obsahem kvalitních látek, protože u těch méně kvalitních se nedodrží technologický proces a své cenné látky tak medovina při procesu zpracování ztratí.

Medová voda a její léčivé účinky 

Medovina

Léčivé účinky medu se promítají do medoviny

Med byl za lék považován po staletí a platí to dodnes. Kvalita medů a jejich léčivá síla se mění i podle toho, z jakých rostlinek med včely vyprodukují, zdali jde o luční či lesní med, zajímavé jsou též speciální jednodruhové medy, naprostou špičkou jsou medy z různých vysokohorských oblastí.

Tyto léčivé účinky si pak nese i medovina, která je z tohoto medu vyrobena. Včelovina, jak se rovněž medovina nazývá, umí udržovat zdraví a vitalitu. Má antimikrobiální účinky, stejně jako med. Zamezuje množení bakterií a dalších mikroorganismů. Tradičně se řadí mezi přírodní antibiotika.

Má schopnost pozitivně ovlivňovat i naši duševní rovnováhu.

Medová voda a její léčivé účinky 

Včelovina

Je to lék i v době Covid-19?

Lékem samozřejmě není, ale poslední výzkumy ukazují, že med a produkty z medu mají blahodární vliv i na naši imunitu.

Med je bohatý na antioxidanty na bázi fenolů a umí se v těle vypořádat s prevítem známým jako volné radikály. Střídmé pití medoviny tak prospívá našemu zdraví a dělá nás odolnějšími vůči nemocem.

Medová voda a její léčivé účinky 

Květový med

Jak vám pomůže medová voda

2

Medová voda a její léčivé účinkyMiluji včely, chráním je, dávám jim v horkých dnech vodu, skláním se před nimi a jsem jim nesmírně vděčná za poklad, který jsou schopny vyprodukovat – léčivý med, sladký lék, útěcha pro tělo i duši, s antibakteriálními a antibiotickými účinky.

Med obsahuje 13 unikátních zdraví prospěšných bakterií mléčného kvašení, které se do něj dostávají z medového váčku včel.

Ty dokázaly porazit takové patogenní bakterie, jakými je zlatý stafylokok, který způsobuje časté onemocnění dýchacích cest či Pseudomonas aeruginosa – ta zase nejčastěji může za záněty močových cest.

 Med pomáhá léčit rány, i otevřené, přičemž zabraňuje jejich hnisání a mokvání.

Další léčivé účinky medu:

  • dodává energii
  • reguluje hladinu krevního cukru a inzulínu
  • přispívá k odbourání únavy
  • léčí lupy a kožní onemocnění
  • pomáhá proti kašli, podráždění hrdla a chřipce či nachlazení
  • silný bojovník proti mnoha nemocem

Léčivé účinky medové vody:

  • léčí střeva a zažívací procesy (omlazení střevní mikroflóry)
  • startuje metabolismus
  • zmírňuje kyseliny v žaludku, zvyšuje produkci střevního hlenu (prevence zácpy, dobré trávení, detoxikace)
  • čistí zažívání od parazitů a brání jejich množení
  • posiluje imunitní systém
  • dodává tělu energii
  • čistí plíce od hlenu a pomáhá proti bronchitidě
  • detoxikace buněk celého organismu
  • antioxidační schopnost
  • antivirové, antibakteriální a antimykotické vlastnosti
  • léčí ledviny

Medová voda a její léčivé účinky

Proč právě medová voda?

Medová voda v níže uvedeném poměru je 30% medovým roztokem, který má podobné složení jako krevní plazma. Med vytváří ve vodě shluk složek, které zvyšují účinnost. Medová voda je organismem velmi snadno vstřebávána. Voda by měla být odstátá, nejlépe filtrovaná přes uhlíkový nebo jiný filtr. Můžete použít také vodu převařenou.

Příprava medové vody

  • Do sklenice (100 ml) vlažné vody dejte čajovou lžičku kvalitního medu a dobře rozmíchejte.
  • Poznámka: Pokud máte možnost, nepoužívejte kovovou lžíci na nabírání a míchání nápoje.
  • Tip: Medovou vodu si můžete ochutit pár kapkami citronové šťávy, mátou, skořicí či trochou zázvoru.

Užívání medové vody

Z preventivních důvodů je vhodné dopřát si vodu každý den ráno na lačný žaludek. Voda se rychle dostává do střev a vstřebává se snadno do krve. Můžete ji konzumovat také přes den i na večer – nemusíte se obávat potřeby noční toalety, protože medová voda zklidňuje ledviny. Důležité je vždy připravit čerstvou medovou vodu.

Tip: Medovou vodu můžete použít také na pokožku, které dodá větší jemnost a lesk. Pomáhá při kožních defektech a poraněních, je také vhodná na lupénku i při nekróze (odumření) tkáně (bércové vředy). Také mytí vlasů medovou vodou zabrání tvorbě lupů.

  1. Doporučuji vám medovou vodu každý den na lačný žaludek a uvidíte, jak se již po několika dnech začnete cítit lépe.
  2. Hodně zdraví!

Med se skořicí – co všechno dokáže? | Rodinná firma Pleva

O bylinkách a alternativní medicíně si můžeme myslet cokoli, při nachlazení ale po čaji s medem a citrónem sahá každý z nás. Pojďte se podívat, jak moc tuto kombinaci dokáže okořenit obyčejná skořice. Určitě budete překvapeni.

Skořice v medu si dokáže podle starého učení poradit s takovou dávkou problémů, že až zůstává rozum stát. První zmínky o jejích skvělých účincích najdeme už tisíce let před naším letopočtem v tzv. ajurvédské medicíně, ke které se mnoho vědců začalo vracet posledních několik desítek let.

Věděli to už v Indii

Skořice pochází z Asie, takže největší zkušenosti s jejími účinky najdeme v čínské a ajurvédské (indické) medicíně. Obě učení přitom vychází ze stejné myšlenky, že jakákoli nemoc způsobená nerovnováhou v našem těle – a cestou k vyléčení nemá být odstranění nemoci, ale uvedení organismu zpět do rovnováhy.

Vznikla tak celá řada studií, které tyto údajné účinky zkoumaly, a světe div – mnoho z nich se skutečně potvrdilo.

Samotná skořice například dokáže snížit hladinu cholesterolu a cukru v krvi, pozitivně působit na zažívací systém nebo dokonce ničit bakterie.

Podobně, jako se o grepfruitu nebo česneku říká, že jsou to přírodní antibiotika, tak i skořice prokazatelně dokáže působit dezinfekčně a ničit cizorodé zárodky. A je toho více.

Podle mnoha receptů to dokáže právě med se skořicí. Léčitelé upravovali druh medu a poměr skořice podle konkrétních problémů, receptů tak existují celé stovky.

Medová voda a její léčivé účinky

Skořice ke zmíněným účinkům přidává ještě několik dalších bonusů, například snížení obtíží při revmatismu, preventivní posílení imunity nebo, pokud na to trpíte, zmírnění krvácení z nosu. Umí také zvýšit chuť k jídlu, což se může zdát u receptu na hubnutí jako problém, na druhou stranu podporuje štěpení tuků a zlepšuje celkový metabolismus, což misky vah táhne na stranu štíhlé linie.

Med rovněž obsahuje mnoho enzymů podporujících trávení, takže obyčejná sklenka medu, vody a skořice dokáže spravit vaše zažívání během několika málo dnů. A u spokojeného bříška začíná jakákoli cesta ke zdraví. Mezi další účinky patří zklidnění, antibakteriální účinky a při vnějším použití také podpora hojení ran a popálenin.

Nic se nemá přehánět

Skořice má opravdu silné účinky a neměli bychom jí přijímat více než 4 gramy za den. U citlivých jedinců se mohou objevit alergie už při menším množství. Pozor by si měli dát především diabetici a lidé s potížemi s játry.

Jak to tedy všechno může fungovat dohromady?

Hubnutí

V horké (nikoli vařící vodě) necháte 10 až 15 minut louhovat půl čajové lžičky mleté skořice, pak přidáte čajovou lžičku medu a vypijete půl hodiny před prvním jídlem. Druhý nápoj si dáte večer před spaním.

Nečekejte, že koktejl udělá vše za vás, spíše jen nasměruje organismus ke spalování tuků a pomůže vám s rychlejším úbytkem hmotnosti. Pokud upravíte jídelníček, tj.

vynecháte tučná jídla a uměle slazené nápoje, a alespoň dvakrát do týdne si zasportujete, můžete reálně shodit až 1 kilo za týden.

Budete mít zájem:  Fimóza – příčiny, příznaky a léčba – jak na to?

Medová voda a její léčivé účinky

Zlepšení funkce mozku

Zmíněný nápoj skvěle prokrvuje, což se pozitivně odráží i v dalších aspektech lidského těla. Jedním z nejužitečnějších může být bystřejší mozek a jasnější mysl.

Studené ruce a nohy

Máme skoro půlku srpna, už brzy nastane období podzimních plískanic. Přesně to je čas na teplý čaj s medem a skořicí, který dokáže báječně prokrvit věčně studené končetiny. Příjemným bonusem bude v tomto období i to, že se posílí imunita.

Zlepšení sexuální výkonnosti

Dnes už jsou na to větší kalibry, ale skořice byla dříve používána při léčbě poruch erekce.

Zažívání a trávení

Med a skořice působí na náš žaludek jako pohlazení a dokážou jej dostat dostat do správné rovnováhy. Podle některých poznatků chrání před vznikem žaludečních vředů. Jedna lžička skořice a dvě lžičky medu před jídlem dokážou zabránit překyselení žaludku.

Pro zdravější měchýř

Ve velké sklenici s vlažnou vodou rozpusťte dvě lžičky medu a 3 gramy skořice. Tento poměr dokáže skvěle pročistit močový měchýř a vyplavit nezvané bakterie.

Problémy s pokožkou

Lžičku skořice vmíchejte lžičkou do tří lžiček v medu a utvořte hustější pastu. Směs aplikujte na pupínky, ekzémy nebo místa napadená plísní. Nechejte působit několik hodin, nejlépe přes noc.

Chřipka a nachlazení

Do tradičního čaje s medem a citrónem přidejte i skořici (na jednu lžíci medu zhruba 1/4 – 1/2 kávové lžičky skořice). Čaj (nebo klidně jen skořici rozmíchanou v medu s citrónem) si dejte ráno i večer a do pár dnů se vám uleví a navíc podpoříte svůj imunitní systém.

Hledáte inspiraci pro recepty na medové dobroty? Stáhněte si náš ebook!

Získejte ebook s medovými recepty + novinky na e-mail, maximálně jednou týdně

  • Proč použít med do těsta?
  • Jak poznat pravý med
  • Recepty na medové cukroví, ale i na kachnu na medu
  • Recepty pro zdraví s medem

9 zdravotních přínosů pití medové vody na lačný žaludek

Medová voda a její léčivé účinkyMožná znáte pouze výhody pití teplé sklenice vody po ránu nebo jste možná slyšeli jen o tom, jak je med skvělý pro vaši pokožku.

Ale slyšeli jste jaké přínosy může kombinace s teplé vody s medem pro vás celkově mít? Přečtěte si a pak se podělte o zázraky kombinace medu a teplé vody. Slibuji, že tohle není příběh našich babíček.

Léčivé účinky medové vody

Medová voda má mnoho léčivých a pozitivních účinků na tělo. Pojďme se některé z nich představit:

  1. pomáhá srovnat zažívací procesy a umožňuje rozhýbat lenivé střevo. Navíc pomáhá omlazení střevní mikroflóry.
  2. čistí zažívání od parazitů a brání jejich množení
  3. pomáhá odstranit nahromaděné toxiny ve střevech
  4. pomáhá potlačovat příznaky alergií
  5. posiluje imunitní systém
  6. čistí plíce od hlenu a pomáhá proti bronchitidě
  7. dochází k čištění buněk celého organismu
  8. zvyšují se vlastnosti antivirové, antibakteriální a antimykotické
  9. pomáhá preventivně proti nepříjemné noční potřebě na toaletu. Tím pomáhá ulehčit přepracovaným ledvinám.

Příprava medové vody

Do sklenice vlažné vody dejte čajovou lžičku medu. Získáte tak 30% medový roztok, který má podobné složení jako krevní plasma.
Med vytváří ve vodě shluk složek, které zvyšují účinnost. Medová voda je organismem velice snadno vstřebávána.

  • Jak medovou vodu konzumovat
  • Z preventivních důvodů je vhodné dopřát si vodu každý den ráno na lačný žaludek.
  • Voda se rychle dostává do střev a dostává se snadno do krve.

Můžete vodu konzumovat i na večer – nemusíte se obávat potřeby noční toalety, neboť medová voda uklidňuje ledviny. Důležité je vždy připravit čerstvou medovou vodu.
Lze ji využívat nejenom vnitřně. Při aplikaci na pokožku přinese větší jemnost a lesk, takže je výbornou kosmetickou pomůckou.

Zdroj: 9 Benefits of Honey Water You Never Knew

NEPŘEHLÉDNĚTE

8 věcí, které se stanou, když budete popíjet vodu s medem na prázdný žaludek

Med je velmi často využíván jako přírodní sladidlo. Skvěle se hodí do teplých i studených nápojů. Ty pak získávají jinou a možná i lepší chuť.

Med se často používá, také je zvýšením nutriční hodnoty nápojů. Kromě toho však má velmi úžasné účinky na lidské zdraví.

Snad každý z nás si už někdy vařil čaj s medem, když byl nachlazený nebo měl chřipku. Je považován za přírodní antibiotikum.

Medová voda a její léčivé účinky

Voda s medem

Kromě čaje a dalších nápojů můžete med přidat také do vody. Díky tomu zůstanete zcela hydratováni a do těla tak dostáváte spoustu přínosných látek a vitamínů. Možná přemýšlíte, proč vlastně ten med do vody přidávat? My vám přinášíme osm skvělých léčebných vlastností, které vašemu tělu může poskytnout kombinace medu a vody.

Podpora střev – medová voda skvěle podporuje a reguluje trávení, což tedy znamená, že je ideálním řešením pro léčbu takzvaného líného střeva. Právě to může být jednou z příčin zácpy, která není pro nikoho příjemná.

Silný imunitní systém – voda v kombinaci s medem pomáhá posilovat imunitní systém, pomáhá vyléčit spoustu nemocí, například nachlazení, bronchitidu a eliminuje nadměrný hlen v plicích.

Podporuje trávicí trakt – respektive podporuje jeho zdraví s tím, že vyplavuje parazity z trávicího traktu a zabraňuje jejich dalšímu množení. To může také minimalizovat a eliminovat hromadění toxinů ve střevech.

Přírodní lék – kombinace vody s medem se může pyšnit silnými antivirovými, antimykotickými a antibakteriálními schopnostmi, které mohou pomáhat celkově vašemu zdraví.

Správná funkce střev – díky této medové vodě vaše střevo může fungovat správně. Medová voda obnovuje mikroflóru a vyplavuje ven také všechny mikroorganismy.

Noční močení – tato skvělá a přírodní kombinace pomáhá regulovat nekontrolovatelné noční močení. Med absorbuje přebytečnou vodu, což znamená, že ledviny budou správně fungovat, aniž by byly přepracovány.

Zářivá pokožka – med s vodou poskytuje vaší pokožce celkově mladší vzhled, struktura pleti je silnější a bude zářivější.

Nárůst v pase

Může se stát, že po několika dnech konzumace této přírodní směsi můžete zaznamenat mírný nárůst v pase. Nelekejte se, neznamená to, že konzumací této směsi budete přibírat na váze. Nemá to vliv na nárůst hmotnosti. Tento proces trvá krátkou dobu, následně se vše vrátí zpátky k normálu, jde o fekální sedimenty, které se z těla odstraňují. Tento nápoj si můžete jednoduše vyrobit. Jak?

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce surového organického medu
  • 1 šálek vlažné vody

Postup:

Postačí dát lžíci medu do šálku teplé vody a velmi dobře promíchat, dokud se směs nerozpustí. Můžete k této směsi přidat také čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a čerstvě mletou skořici, což zlepší chuť.

Jak konzumovat?

Tato medová voda je ideální pro konzumaci každé ráno, abyste dosáhli co nejlepších výsledků. Tento nápoj je skvělou prevencí proti mnoha nemocem. Nejlepší je připravit si tento recept těsně před jeho konzumací.

Účinky vody

Voda je nezbytnou součástí každého lidského těla, bez ní se neobejdou mnohé procesy v lidském těle. Voda je nezbytná také pro uskutečnění metabolických procesů v lidském těle, takže je velmi důležité, abyste přijímali dostatečné množství vody. Je jednoduše nepostradatelná pro správnou hydrataci pokožky.

Když jí smícháte s medem, podobně jako v receptu, její účinnost se několikrát zvyšuje. Připravte si i vy tuto úžasnou směs pro sebe a udržíte tak své tělo hydratované a pružné během celého dne.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Skořice: 13 dobrých důvodů, proč tohle koření užívat jako lék

Skořice: 10 důvodů, proč tohle vánoční koření užívat i jako lék Lahodně aromatická a lehce nasládlá skořice je oblíbené koření, bez kterého si ani neumíme představit Vánoce. Neobejde se bez něj vánoční svařák, jablečný štrúdl a perníčky. A dokonce se skvěle uplatní i na vánočních dekoracích. Ovšem také posiluje imunitu, pomáhá při chřipce i angíně, zažívání nebo při hubnutí. Máme pro vás hned 13 důvodů, proč by skořice měla být pevnou součástí domácí bylinné lékárničky a součástí nejen vánočního jídelníčku. Poradíme vám, jak poznat pravou skořici cejlonskou od skořice čínské a prozradíme léčivé recepty proti nachlazení, stresu, nadýmání i akné a ten nejlepší svařák. Se skořicí ale zacházejte jako s lékem, optimální denní dávka by neměla přesáhnout tři gramy! Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Budete mít zájem:  Léky Na Štítná Žláza Letrox?

Skořice je aromatická kůra mohutného tropického skořicovníku (Cinnamomum), zejména ze dvou druhů tohoto stromu – skořicovníku cejlonského (Cinnamomum zeylanicum) a skořicovníku čínského (Cinnamomum cassia).

  • Pravá neboli cejlonská skořice se považuje za nejkvalitnější, zvláště pokud pochází z kůry osmiletých keřů. Kůra po usušení tvoří charakteristické tenké svitky, kdy se okraje svinují dovnitř, takže vznikají známé ruličky na první pohled podobné doutníkům. Doma je na Srí Lance, což býval dříve Cejlon a odtud tedy jeho název.
  • Kůra čínského skořicovníku je oproti cejlonskému hrubší, má tmavší, červenější barvu a po usušení tvoří pouze žlábkovité trubky. Pochází z Barmy, pěstuje se také v jižní Číně, Indii, či Indonésii. 

Skořice je nepostradatelným vánočním kořením, neobejde se bez něj třeba jablečný závin

Skořice cejlonská x skořice čínská: jakou si koupit

Když skořici kupujeme, měli bychom se zajímat o zemi původu.

Nejlepší je pravá skořice cejlonská, která je světle hnědá, na dotyk křehká, chuť a aroma jsou jemné, delikátní s nádechem tropických plodů.

Je mnohem dražší i pro zdraví prospěšnější než tzv. kassia – skořice čínská, která je levnější a v obchodech tedy spíše narazíme na ni než na cejlonskou.

Čínská skořice je tmavě hnědá, lehce zarolovaná v jedné vrstvě, na dotyk tvrdá, chuť je ostrá. Platí tedy, že čím je skořice světlejší a jemnější, tím by měla být lepší.

Méně kvalitní nebo zlomková skořice se mele, a vzniká tak u nás asi nejpoužívanější skořice mletá.

Jako koření i lék tedy raději kupujeme svitky (či ruličky, trubičky, tyčinky) skořice, teprve až těsně před použitím je nastrouháme nebo rozemeleme, skořice si tak zachová víc účinných látek, aroma i chuti.

Nejlepší je pravá skořice cejlonská, která je světle hnědá, na dotyk křehká, chuť a aroma jsou jemné, delikátní s nádechem tropických plodů

13 důvodů, proč užívat skořici jako lék

  1. Skořice nabízí celou řadu zdraví prospěšných přírodních látek.

    Nejvýznamnější z nich je silice, která obsahuje cinnamaldehyd (aldehyd kyseliny skořicové, phellandrin a eugenol), dále bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, železo, hořčík, fosfor, mangan, draslík, měď, zinek, sodík, selen, nenasycené mastné lyseliny, vitaminy C, E, K, lutein, betakaroten, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.

  2. Skořice působí příznivě na zažívání, odstraňuje bolesti žaludku a předchází vzniku žaludečních vředů. Kromě toho pomáhá při plynatosti a průjmu, ulevuje při nadýmání a zlepšuje chuť k jídlu.
  3. Skořice zabraňuje vzniku krevních sraženin, protože má schopnost ředit krev. Celkově také napomáhá krevnímu oběhu a zdraví srdce.

  4. Účinkuje proti širokému spektru virů, bakterií a plísní, má pověst přírodního antibiotika a zabírá proti zánětům. Osvědčila se při prevenci a léčení chřipky a nachlazení, pro zvýšení účinku se může kombinovat s medem.

  5. I pro zlepšení celkové obranyschopnosti organismu se doručuje užívat denně lžička skořice míchané s medem v jogurtu, čaji nebo jiném nápoji.
  6. Skořici jsou připisovány také antibiotické a dezinfekční účinky, uplatňuje se jako dezinfekce ústní dutiny při angíně nebo zánětu zubu.

    Kromě toho odstraňuje zápach z úst, při nachlazení pomáhá odkašlávání.

  7. Zrychluje metabolismus a má zahřívací účinek, takže se nám se skořicí lépe hubne. Kromě toho skořice pomáhá zmírnit chuť na sladké.

  8. Pozitivně ovlivňuje mozek, zvyšuje mozkovou aktivitu, už jen samotná vůně skořice může posilovat kognitivní a paměťové funkce, zvyšuje pozornost a soustředění.
  9. V poslední době je prokázán blahodárný účinek při některých druzích rakoviny, každopádně je výborná jako prevence proti tomuto onemocnění.

  10. O tomhle koření se traduje, že uklidňuje a dodává pozitivní energii. Skořice je ideální pro lidi, kteří trpí stresem, splínem, nervozitou či střídáním nálad, protože přispívá k vyrovnanosti a citové harmonii.
  11. Ženy by měly vědět, že skořice může částečně působit jako přirozená antikoncepce.

    Samozřejmě, nelze ji brát jako běžnou a zaručenou ochranu, ale v případě, že chcete otěhotnět, je lepší se jí obloukem vyhnout. 

  12. Skořice se dá využít i na koupele a obklady, zahřívá tělo a odstraňuje škodlivé látky. Zmírňuje zánětlivá onemocnění, což se dobře využívá v případě revmatismu, odstraňuje bolesti svalů a kloubů.
  13. Skořice také pomáhá zlepšovat stav celulitidy, pokožky a vlasů.

Skořice se osvědčila při prevenci a léčení chřipky a nachlazení, pro zvýšení účinku se může kombinovat s medem

Nejlepší léčivé recepty se skořicí

Skořicový čaj proti nadýmání

Lžičku mleté skořicové kůry zalijeme 250 ml  vroucí vody a necháme  přibližně 10  minut vyluhovat. Čaj popíjíme vlažný. Ale také se dá výluh připravit z celého jednoho svitku skořice, který můžeme zalít i několikrát. Pomáhá při plynatosti a průjmu, ulevuje při nadýmání i při kašli a rýmě.

Skořicový med proti nachlazení

Do lžíce medu zamícháme 1/2 lžičky mleté skořice. Důkladně promícháme, aby se obě složky dobře spojily. Necháme 5 minut odstát. Přidáme pár kapek citronové šťávy a sníme. Užíváme ráno a večer. Běhen tří dnů pocítíme úlevu od projevů nachlazení.

Skořicové víno proti stresu

Do lahve oblíbeného vína vložíme dva větší svitky pravé skořice a necháme přibližně 10 dnů macerovat. Scedíme a pijeme půl deci dvakrát denně před jídlem. Zvýšíme si tak obranyschopnost, ale se hlavně uklidníme a hodíme za hlavu všechny starosti a stres.

Skořicová maska proti akné

Smícháme 3 lžičky medu s 1 lžičkou mleté skořice, vzniklou pastu naneseme na obličej a necháme působit co nejdéle. Ideální je, když masku aplikujeme před spaním a smyjeme až ráno. Skořicová maska si poradí s akné poměrně rychle díky antibakteriálním účinkům.

Raději kupujeme svitky (či ruličky, trubičky, tyčinky) skořice, teprve až těsně před použitím je nastrouháme nebo rozemeleme

Skořice jako koření 

Mletou skořici přidáváme především do sladkých pokrmů. Dodá chuť i aroma švestkovým koláčům, skořicovým šnekům, sorbetům a zmrzlinám nebo třeba krupicové kaši. Je nepostradatelným vánočním kořením, neobejde se bez něj jablečný závin nebo perníčky, protože je součástí perníkového koření.

Rozhodně se vyplatí zkusit zajímavou kombinaci skořice s jehněčím nebo kuřecím masem.  Výborně ladí s dalším kořením, hlavně s kardamomem, hřebíčkem, kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem či kurkumou.

Skořice mletá i celé svitky skvěle chutnají v teplých nápojích, jako jsou káva, čokoláda, kakao, čaje a pochopitelně v zimě oblíbené svařené víno. Špetka mleté skořice nesmí chybět na pěně pravého italského capuccina. 

Skořice je základní koření ve vánočním svařáku

Prima recept na svařák

Ingredience

  • 3 svitky skořice + 1 na ozdobení
  • 7 hřebíčků 
  • 1 badyán
  • láhev červeného vína
  • plátky citronu nebo pomeranče na ozdobení

Postup

Do hrnce nalijeme asi 100 ml vody, přidáme skořici, hřebíček a badyán. Povaříme, aby se uvolnila chuť koření. Potom přilijeme červené víno, hrnec sejmeme, aby se víno nevařilo. Scedíme do sklenic, ozdobíme plátky citronu nebo pomeranče a svitkem skořice.

Více o bylinách a koření najdete v našem speciálu

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Článek je zařazen v: Skořice (Cinnamomum) , skořice cejlonská , pravá skořice , skořice čínská , kassia , skořice lék , skořice koření , vánoční koření , Vánoce , skořice mletá , skořice celá

Rady a recepty – Poradna a bylinkářství Petrklíč

Bylinky nejen na přípravu čaje.

V letním období se bylinky často využívají v naší kuchyni. A tady taky platí, co si v létě připravíš, v zimě, jako bys našel. TAK např.

voňavá, česnekovo-bylinková pasta s olivovým olejem. A je to jednoduché.

Nejlépe zelenou petrželku nadrobno nakrájíme a smícháme s jemně nadrceným česnekem, trošku soli a olivový olej. Rozmícháme tak, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Naplníme skleničku a držíme v chladu a temnu. Vhodné na bagetu, na maso, rybu, přizdobení. A je to zdravé.

Do přírody s bylinkovou alpou.

Koupíme si Alpu Lesanu, která má krásné složení sama o sobě. A přidáme k vyluhování větvičku čerstvého rozmarýnu, levandule a 5 ks koření hřebíčku. Nemusíte ani cedit.

Tento „elixír“ je výborný na kolo(osvěžuje), dezinfekce ( i kloktání), zahání komáry, bodavý a savý hmyz, a znovu dezinfikuje. Můžete aplikovat i na zvířata. U dětí doporučuji jaký-koliv masťový základ(nivea, indulona, krém na ruce) a do tohoto základu přidat bylinkovou Alpu. Tato směs je jemnější pro dětskou kůži.

A nyní v létě nezapomínejte na pitný režim. Protože cirkulace organizmu se musí přirozeně chladit, využíváme vodu(ne příliš studenou) s pomerančem, citronem, pijeme vlažný čaj z mateřídoušky, citronové trávy, aloisie. Do džbánu s vodu si můžeme přidat listy máty, meduňky nebo domácího sirupu.

V létě míváme často potíže s těžkým trávením, průjmem. Proto jíme málo, lehce a využíváme koření na lepší tvorbu trávicích enzymů. Např. kmín, majoránka, oregano, koriandr, petržel, celer v nati. Výborná bylinka na kondici střev v létě je ostružiník.

Jaroslava Divílková, poradna Petrklíč Vizovice

Bylinkové sirupy a sirupy z plodů.

Lidé už od dávných dob si uchovávali bylinky a ovocné šťávy ve formě sirupů. Účinky těchto bylinek se v zimě vždy využily. A to proti kašli a nachlazení, na špatné trávení, ale také na posílení.

Sirupy se vždy připravovaly z čerstvých bylin a plodů. Cukr sloužil jako konzervant. Mohlo by se namítnout, že cukr je škodlivý. Ale lepší než chemie a navíc, v zimě člověk potřebuje energii.

Po ruce byl med a nebo sirup.

Sirup do kaše, do čaje, do perníku nebo jako sladkost. Vyráběly se sirupy z kopřivy, černého bezu, meduňky, cibule, lípy, maliny, borůvky a další. Prostě, co bylo k dispozici a co příroda nabídla.

Dnes si také stejnými postupy můžeme sirupy připravit. Nebo, kdo nemá možnost, koupit. Dnešní trh nabízí domácí sirupy a to i z bylinek a plodů, které dříve byly nedostatkové. Nebo určité bylinky lidé ani neznali. Vývoj jde dál a je jen na nás, jak nové možnosti využijeme pro své zdraví.

A já vám dnes nabízím další možnost využití. Je zima a i v tomto ročním období je nutné dodržovat pitný režim. Takže nejen děti, ale i dospělí by měli pít 1-1,5 litru denně a to s ohledem, že se nepotíme.(při pocení je nutné pít více a dodávat minerály, které se potem vyplavují).

Do 3-4 dcl sklenice 1 lžička sirupu, dle momentální potřeby a zalít teplou 60 stupňovou převařenou vodou. Tím jste si připravili příjemný čaj s účinkem (dle druhu sirupu)- bezinkový, brusinkový, lipový, jitrocelový, mateřídouškový apod.

Takový čaj můžete doplnit skořicí, hřebíčkem, zázvorem, citronem, pomerančem. No řekněte, dostali jste chuť, že? A když si vypijete 3-4 sklenice denně, máte splněno.

A navíc, když teď máme leden a únor- měsíce, kdy vaše orgány močový měchýř a ledviny jsou více zatížené chladem a vlhkem…..

Vaše Jaroslava Divílková, poradna Petrklíč Vizovice

www.poradnapetrklic.cz

příspěvek od Antonína Kociána/přednáška v Žlutavách/:

Lichořeřišnice – zázračný zabiják bakterií

Lichořeřišnice větší je rostlinou, jejíž léčivé účinky jsou nanejvýš pozoruhodné.. Je to přírodní antibiotikum, které nás mnohdy může ušetřit užívání syntetických preparátů. V některých případech ničí dokonce i zlatého stafylokoka!

Lichořeřišnici můžeme běžně najít jako rostlinu pěstovanou pro okrasu, často se lze setkat s tím, že její pěstitel ani netuší, že má na zahradě rostlinné antibiotikum.

Je to většinou plazivá jednoletá rostlina se zářivě žlutooranžovými, někdy i červenými květy. Kvete od začátku léta až po první mrazíky, které však nepřestojí a uhyne. Ze zanechaných plodů se však často opakovaně vysemeňuje na stejném místě i další rok. Je velice zdobná a navíc obdivuhodně léčivá..

Lichořeřišnice je silné přírodní antibiotikum

Jak ve své literatuře uvádí známý český bylinář Pavel Váňa, lichořeřišnice působí proti všem ze 46 kmenů bakterií Staphylococcus pyogenes aureus, které jsou častými původci zánětlivých onemocnění močových cest a ledvin. Někteří léčitelé a lékaři zaznamenali úspěchy použití lichořeřišnice i v boji s těžko vyléčitelným zlatým stafylokokem, který často odolává i jiným silným antibiotikům a ohrožuje zdraví nakažených i po mnoho let.

Tato bylina však ničí nejen stafylokoky, působí i například proti salmonele nebo streptokokům. Její užívání nás může v mnoha případech ušetřit syntetických antibiotických preparátů, nebo významně podpořit a zkrátit léčbu nemoci.

Lichořeřišnici je vhodné aplikovat jak při výše zmíněných zánětech močových cest a ledvin, tak i například při zánětech dýchacích cest. Jejím včasným užíváním můžeme infekční nákazu zlikvidovat nebo omezit už v jejím začátku. Působí i jako prevence nebo je skvělá pro doléčení proběhlých zánětů s hrozbou recidivy.

  • Očistná síla medové vody
  • O zdravotních efektech medu jste už zajisté slyšeli, ale možná jste neslyšeli o léčivých vlastnostech  medové vody.
  • Příprava medové vody :

Do sklenice vlažné vody dejte čajovou lžičku medu. Získáte tak 30% medový roztok, který má podobné složení jako krevní plasma. Med vytváří ve vodě  shluky složek, které zvyšují účinnost. Medová voda je organismem velice  snadno vstřebávána.       

Léčivé účinky medové vody:
Pomáhá srovnat zažívací procesy a umožňuje rozhýbat lenivé střevo.
Medová voda navíc pomáhá omlazení střevní mikroflóry.
Čistí zažívání od parazitů a brání jejich množení .
Pomáhá odstranit nahromaděné toxiny ve střevech .
Posiluje imunitní systém .

Čistí plíce od hlenu a pomáhá proti bronchitidě .
Dochází k čištění buněk celého organismu .
Zvyšují se vlastnosti antivirové, antibakteriální a antimykotické .
Pomáhá preventivně proti nepříjemné noční  potřebě na toaletu.
Medová voda pomáhá ulehčit přepracovaným ledvinám.


Jak medovou vodu konzumovat:

Z preventivních důvodů je vhodné dopřát si vodu každý den ráno na lačný žaludek. Voda se rychle dostává do střev a dostává se snadno do krve.
Můžete vodu konzumovat i na večer – nemusíte se obávat potřeby noční toalety, neboť medová voda uklidňuje ledviny.

Důležité je vždy připravit čerstvou medovou vodu.

JARO V BYLINÁŘSTVÍ:posilujeme imunitu a zaháníme jarní únavu.Posilujeme MOZEK.

Zcela odvážně si nastrouhejte křen a v poměru 1:1 umíchejte s medem.Kdo má rád skořici,můžete přidat.Výborná pomazánka na bagetku.

Máte v květináčku nasetou řeřichu? Pěkně nůžkami stříhejte a přidávejte do pomazánek,na chléb s máslem,do polévek, na vařené brambory…Dostanete zdroj vit. C a další zásadité minerály,které nyní po zimě organizmus potřebuje na ODKYSELENÍ.

Jste unavení?Potřebujete energetickou BOMBU? Není nic jednoduššího,než si nechat naklíčit luštěniny.Jak? vyberte si dle chuti: čočka/zelená,červená,žlutá/,hrášek/zelený,žlutý/,cizrna,bílé fazolky,mungo /druh fazolky/.

Vybranou luštěninu ,potřebné množství pěkně „propereme“ ve vodě a v misce necháme zalité vodou do druhého dne.Druhý den,opět „propereme“,ale vodu už vylijeme.Třetí-čtvrtý den opakujeme.Každá luštěnina klíčí jinou dobu.Proto se už po 3 dnu začnou tvořit klíčky.

Plody změknou a klíčky když jsou 2-3 cm vzrostlé,můžeme konzumovat.Praktické je přidávat do salátů/k ledovému salátu,lístkům řepy,polníčku,/ nebo do pomazánek,jogurtu apod.Luštěninové klíčky obsahují to,co nám nyní chybí.Vit.

C,B,E,hořčík,železo,draslík,vápník,zinek,omega 3 a další důležité látky pro sílu a energii.

Nyní využíváme i sílu kořenů a zeleninové bulvy.Můžeme si připravovat i syrové saláty z řepy nebo celeru.

Rovněž je potřeba myslet na očistu našich FILTRŮ.Je to podobné,jako když s autem zajedeme do servisu.Lidské tělo má 3 důležité filtry.LEDVINY,JÁTRA,SLEZINU.

pro ledviny je vhodná nať petrželky.Buď máme v mražáku nebo si koupíme.Malou hrstku ustřihneme ,zalijeme 1/4 l  horké vodya necháme asi 10 minut luhovat,Přecedíme a vypijeme 2 x denně.Je to slabě zelená voda s vůní a chutí petrželky.Krásně pročistí všechny „ledvinové trubky“. a navíc ODKYSELÍ.

Na játra a slezinu platí hořké bylinky a LAPACHO,VILCACORA.To jsou jihoamerické bylinky-kůra.V tuto dobu posilujeme nejen imunitu,ale i MOZEK. Na posílení můžeme luštit kvízy,křížovky,doplňovačky,ale také cvičit mozek na pamět.K tomu nám pomáhají tinktury s bylinkami na lepší prokrvování mozkových cév,center a nervů.

JINAN dvoulaločný/GINGO/,BACOPA,GOTU KOLA,ŽENŠEN, a další .

NA VŠE SE MŮŽETE ZEPTAT A DOSTAT v bylinářství PETRKLÍČ ve Vizovicích. A to i včetně seznamu KYSELINOTVORNÝCH POTRAVIN a naopak potřebných ZÁSADITÝCH látek a potravin.

A rovněž buďme připraveni na první zelené bylinky v přírodě.Na procházku půjdeme už brzy.Vaše Jarka Petrklíčová

  1. Rady pro měsíc únor:  “ vše,co slyšíme,je jen NÁZOR,nikoli FAKT.
  2. „vše,co vidíme,je jen ÚHEL pohledu,nikoli PRAVDA“
  3. MĚSÍC ÚNOR-MĚSÍC,kdy máme oslabené ledviny.
  4. DOPORUČENÍ:

lichořeřišnice,truskavec,vřes,zlatobýl,kopřiva,jehlice,tužebník.Ale také bylinky na psychickou rovnováhu.Bukvice,levandule,chmel,heřmánek,kozlík.Koupele nohou,odpočinek a dobrá nálada.

I v těchto dnech jsou populární a účinné bylinky lípa a černý bez.Na snížení horečky při chřipkách je výborný tužebník.Na posílení imunity šípek,echinacea a rakytník v různých formách.

Kdo zvládne hořké,doporučuji benedykt.Bylinka na zažívání a zároveň proti chřipkám. A to společně se šípkem,skořicí,zázvorem,kysaným zelím,křenem apod.Chřipka se musí vyležet.Na dodání energie se používají kapky ze ženšenu,gotu koly,guarany a dalších stimulantů.

Bezový sirup na posílení imunity-vysílání Radia Brno
Černý bez
Není nikdy pozdě na to, myslet na stav své imunity. Bezy už odkvetly a je na čase posbírat jejich plody na tenhle výborný sirup. Recept pochází od bylinkářky Jarky Divílkové.

Budete potřebovat:
2 litry plodů černého bezu
1 litr vody
2 kg cukru a sáček kyseliny citronové nebo 3 citróny nakrájené na kolečka
Vaříme s rozhlasem
Postup:
1. Plody černého bezu necháme v 1 litru vody mírně vařit asi 15 minut a necháme odstát do druhého dne.
2. Druhý den směs opět mírně ohřejeme a přepasírujeme přes sítko a potom ještě přes plátno.
3.

Přidáme 2 kg cukru a kolečka citrónů bez pecek nebo kyselinu citrónovou.
4. Uvedeme do mírného varu a hned odstavíme.
5. Plníme do lahví vypláchnutých alkoholem a uložíme v chladu.

6. Užívá se lžička 2x denně na posílení imunity. Vhodné i pro děti.

A pokud vaříte rádi a nebojíte se,mám pro vás ještě další recepty :
všeobecný recept na ovoce:poměr:2,5kg ovoce/plodů/,1,5litru vody,2,5dkg kyseliny citronové.Ovoce nechat 24 hod.macerovat,zcedit/vytlačit,přepasírovat/,zvážit a ohřát s cukrem v poměru 1:1.

Budete mít nevařenou šťávu.Pro menší množství propočítat poměr.
Bezinkový likér : a) 2kg očištěných beziček,1 litr vody,1kg cukru,1sáček vanilkového cukru,2dcl instantní kávy,1/2litru rumu.
b)1 litr šťávy,500gr.

cukru,celá skořice,hřebíček,1/2 litru vodky

Fotka uživatele Poradna Petrklíč.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector