Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?

Rubrika: Bylinky a léčivé rostliny

Potíže se žaludkem a zažíváním bývají poměrně hojné. Není ale třeba při nich hned spěchat pro léky, lepší je začít od jemných a dostupných tuzemských bylin k těm náročnějším přípravkům. Lehké problémy vyléčíte z vlastních zdrojů, například právě mátou.

Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?

Pro pití mátového čaje platí, že všeho s mírou. Nelze ho užívat často a v silné koncentraci, protože příliš vysoká dávka mentolu v něm obsaženého může žaludek naopak dráždit. Bylina však pomůže i jinak.

Kudy teče, tudy léčí

Máta se tradičně používá především jako spolehlivý prostředek pro zažívací problémy, uklidňuje podrážděný žaludek i střeva, uvolňuje totiž křeče hladkého svalstva.

Známý je také její povzbuzující účinek pro produkci žaludečních šťáv, podporuje rovněž sekreci žluči, a tak přispívá k bezproblémovému trávení mastných jídel.

Má také antiseptické účinky, omezuje kvašení žaludečního obsahu, odvar potlačuje nevolnost a zvracení, a to i v případě těhotenství.

Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?

Máta pomůže nejen jako čaj, použít můžete také éterický olej z této byliny. Jeho inhalace nebo vtírání do pokožky výborně pomáhá při katarech dýchacích cest i zánětech sliznice v ústech.

Využít ho lze i k masírování unavených svalů a úporných bolestech hlavy, kdy působí chladivě a tak utišuje bolest.

Účinek a rychlý nástup mátového oleje je srovnatelný – což leckoho překvapí – s léky obsahujícími paracetamol.

Méně známé je i používání máty pro snižování vysoké teploty – tělo se zchladí a osvěží, v krátké době se tak teplota srazí i jeden až dva stupně. Postup je jednoduchý – připravte si litr čaje z hrsti výhonků, odvar nechejte vychladnout a nemocného omývejte žínkou od končetin směrem k srdci. Tělo neosušujte, nemocného jen lehce přikryjte. Odpařující se mentol osvěží a ochladí.

  • Mátu však oceníte i tehdy, jste-li úplně zdraví, neboť se často používá také v gastronomii, přidává se do jídel, dezertů a koktejlů i nealkoholických nápojů.
  • Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?
  • Pěstování je velice jednoduché

Jako klasická léčivka se osvědčila máta peprná (Mentha x piperita), neboť má nejvyšší obsah účinných látek. Jde o křížence jiných botanických druhů, kterých existuje celkem kolem pět a dvaceti. Její pěstování je velice jednoduché.

Tato trvalka, na rozdíl například od heřmánku, vydrží na místě řadu let. Navíc roste jako výběžkatá a tedy poměrně agresivní rostlina, jež doslova opanuje prostor a sousední druhy z místa zpravidla vytlačí. Výhonků na sklizeň tedy má dost a dost.

Jediné, co ovlivňuje kvalitu sklízených listů, je místo, kde se pěstuje. Většina aromatických bylinek a léčivek má vyšší obsah účinných látek na sušším slunném místě. Máta je jiná, potřebuje sice slunné, ale spíše vlhké stanoviště s kyprou, výživnou půdou.

Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?

Jak na sběr a sušení

Na jaře počkejte s prvním sběrem na dobu, kdy výhonky dosáhnou zhruba patnácticentimetrové výšky a objeví se první poupata. Při dalších – můžete ji sklízet od května až do mrazů – nať odstřihujte, když dorostou asi na výšku dlaně.

Dobu sklizně načasujte na slunné dopoledne, kdy má zelená hmota nejvyšší koncentraci éterických olejů. Ze sebrané natě listy otrhejte, ale nezdrhujte, a rychle je usušte na stinném místě. Skladujte je v uzavřené nádobě, nikoli v látkovém či papírovém sáčku.

Mátu sušte vždy jen jako zásobu na zimu, účinek čerstvých listů bývá mnohem silnější.

Pěstovat lze více druhů

V zahradních centrech můžete narazit na celou řadu odrůd máty, neboť botanický svět jich zná pravděpodobně až kolem šesti stovek! Jednotlivé rostliny se od sebe liší svým aroma a třeba i vybarvením a podobou listů. Jako léčivku si ale nejlépe obstarejte základní botanický druh máty peprné a tu množte vegetativně, tedy výhonky, nikoli ze semen. Setkat se můžete s těmito druhy:

  • Máta vodní (Mentha aquatica) – tento druh se vysazuje k vodním plochám. I tady si ale drží svoji nespoutanost, proto je třeba ji pravidelně omezovat. Z tohoto důvodu se nehodí k malým zahradním jezírkům, odkud by vytlačila všechny ostatní rostliny.
  • Máta klasnatá pravá (Mentha spicata subsp. spicata) se hodí spíše na slunná sušší místa a pěstuje se jako otužilá a odolná, bujně rostoucí trvalka. I tento druh lze využít pro domácí léčitelství a široké využití má v kuchyni i. Dobře zastupuje chutí třeba bazalku, která není zjara a na podzim hned dostupná. Také mátu klasnatou lze využít pro přípravu čajů.
  1. Máta peprná vznikla jako spontánní kříženec právě z výše uvedených druhů, proto není třeba při využíváním máty v kuchyni tak úzkostlivě trvat na druhové čistotě rostlin, pro přípravu tinktur a olejů ale dejte přednost mátě peprné s vyšším obsahem účinných látek.
  2. foto Shutterstock
  3. Více informací se nachází v březnovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.
  4. Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?
  5. .

Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?

Mátový čaj nejen na žaludek. Proč je máta peprná vhodná hlavně v létě?

Mátový čaj zná každý. Málokdo už ale ví, kolik druhů máty vlastně existuje, kdy se máta doporučuje pít jako léčivá bylinka a proč bychom to s ní zase na druhou stranu neměli přehánět.

Máta peprná a další druhy máty

U nás známe několik druhů máty, která roste na zahrádkách i volně v přírodě, zejména v okolí vodních toků a na jiných vlhčích stanovištích. Kvete v průběhu léta, kdy se také nejčastěji sbírá její kvetoucí nať. Ta už z dálky láká svou výraznou aromatickou vůní.

Máta je proslulá tím, že obsahuje mentol, jehož množství se v rostlinách liší v závislosti na konkrétním druhu.

Nejvíce mentolu u nás obsahuje léčivka máta peprná (Mentha piperita), ale oblíbené jsou i jiné druhy máty, například máta kadeřavá (Mentha crispa).

V okolí řek najdeme například mátu vodní (Mentha aquatica) nebo mátu dlouholistou (Mentha longifolia). Obě jsou si podobné, obsahují mentol a dají se využít k přípravě mátového čaje.

Na polích a lukách pak můžeme najít i mátu rolní (Mentha arvensis), která je mnohem menší vzrůstem, zato velmi příjemně a pronikavě voní, a to ani ne tak po mentolu jako po citrusech. Obsahuje totiž velké množství různých aromatických látek.

Z máty rolní se mátový čaj tradičně nevaří, ale to neznamená, že by neměla léčivé účinky, naopak je velmi ceněna v aromaterapii.

Možná znáte i marockou mátu rostoucí v Africe, která má vysoký obsah mentolu a je velmi sladká. Používá se k přípravě mátového čaje samostatně, anebo bývá součástí oblíbeného čaje Tuareg, který právě tvoří marocká máta a ještě i zelený čaj. Tento nápoj se pije sladký.

Mátový čaj a jeho léčivé účinky

Mátový čaj se vaří snad v každé domácnosti, jakmile někoho rozbolí žaludek po těžkém jídle. Lidé si ale zvykli popíjet mátový čaj i jen tak na žízeň a pro prevenci zažívacích potíží.

Máta pomáhá při překyselení žaludku, při refluxu jícnu, při žaludečních nevolnostech různého původu, při žaludečních a dvanácterníkových vředech, při žlučníkových a jaterních potížích, podporuje dobré trávení a produkci žluče i trávicích enzymů.

Osvědčuje se rovněž při syndromu dráždivého tračníku nebo žaludeční neuróze. Celkově osvěžuje, ochlazuje, působí protizánětlivě.

V létě se určitě vyplatí připravit si džbánek chladné vody s čerstvou mátou a citronem. Tento klasický nápoj se podává dnes již v každé restauraci nebo kavárně na žízeň a pro osvěžení a ochlazení organismu v horku.

Už proto je máta velmi oblíbená, ať už si z ní připravíte tradiční mátový čaj, anebo si ji necháte jen tak vylouhovat ve studené vodě. Mátový čaj pak můžete vařit jak z čerstvých mátových lístků, tak ze sušené máty.

Sušená máta je k přípravě čaj vhodnější, čerstvá máta se hodí více do džbánku se studenou vodou. V průběhu léta je máta pro své chladivé účinky vítána ve všech podobách.

Léčivé účinky mentolu

Mentol, který máta obsahuje, bývá přidáván do mnoha léčivých přípravků, zejména také k zevnímu použití.

Spolu s kafrem patří do skupiny aromatických látek, které pomáhají při léčbě namožených svalů a šlach, mentol bývá obsažen v mnoha mastích, masážních gelech a dalších přípravcích určených proti bolestem pohybového aparátu.

Budete mít zájem:  Chia semínka a jejich pěstování – jak na to?

Pomůže při zlomeninách, zvrtnutí a vymknutí kloubů, namožení či natržení svalů, ale také při pouhé svalové únavě, bolestem hlavy při chřipce a dalších virových onemocnění. Celkově osvěží, ochladí, uvolní, snižuje napětí a bolest.

Další využití máty spočívá i ve formě esenciálního oleje. 100 % Mátový olej lze použít do aromalampy či inhalátoru při rýmě, nachlazení, ucpaných dutinách, k dezinfekci prostoru, ale i k dalším účelům, klidně třeba i pro výrobu osvěžujícího letního parfému.

V aromaterapii se kromě máty peprné využívá hodně i máta kadeřavá, která má svou specifickou citrusovou vůni. Má antiseptické účinky, pomáhá při migrénách, bolestech hlavy, zánětech dýchacích cest, žaludečních nevolnostech, kinetóze (nevolnosti v dopravních prostředcích).

V naředěné podobě s nosným olejem se dá také použít k masážím bříška kojenců při kolikách a podobně.

Mátový olej neboli peprmintový olej bývá přísadou mnoha zubních past a ústních vod, využívá se k osvěžení dechu a k dezinfekci ústní dutiny.

Mentol je i běžnou součástí žvýkaček nebo šamponů proti lupům a další kosmetiky. Přidává se dokonce i do některých cukrovinek.

Své upotřebení má i nádherně vonící japonská máta (podobná mátě rolní), která je hlavní složkou starojaponského mátového oleje s všestrannými léčivými účinky.

Máta – nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky máty jsou spíše ojedinělé, mátový čaj se obvykle může bez problémů popíjet dlouhodobě. Někteří znalci léčivých bylin však před častým užíváním máty varují. Přece jenom je to léčivá rostlina a měla by se užívat pouze v případě zdravotních potíží a krátkodobě.

Silný obsah mentolu není vhodný pro kojence a malé děti, totéž platí pro kontakt s esenciálním mátovým olejem. V průběhu těhotenství je rovněž lepší popíjení mátového čaje omezit, navíc mátový čaj blokuje vstřebávání železa kvůli zvýšenému obsahu polyfenolů, které se nacházejí v mnoha čajích.

Mátový čaj rovněž snižuje tvorbu mateřského mléka, což není žádoucí v období kojení.

Rizikové může být samozřejmě i vnitřní užívání mentolu ve větším množství, jedná se spíše o mátový neboli peprmintový olej, který může mít jak projímavé účinky, tak také může poleptat sliznice.

  • Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?
  • Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?
  • Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?
  • Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?
  • Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?
  • Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?
  • Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?
  • Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?

Máta peprná účinky

Mentha piperita

Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?Máta peprná je křížencem máty vodní a klasnaté. Nejbližším příbuzným máty peprné je lesní druh máta dlouholistá (Mentha longifolia). Ovšem díky snadnému křížení existuje mnoho dalších druhů rodu máta – například máta vonná, máta okrouhlolistá nebo máta rolní.

Samotná máta peprná se může vyskytovat v mnoha kultivarech, například máta peprná pomerančová, bergamotová, čokoládová, švýcarská či dokonce s vůní kolínské vody.

V přírodě se vyskytuje spíše výjimečně, obvykle poblíž míst, kde bývala dříve pěstována. Můžeme ji znát pod lidovými názvy pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové koření, fefrminc a podobně. Latinský název „metha“ je odvozen od slova „mente,“ neboli myšlení, což poukazuje na její pozitivní účinky na koncentraci a paměť.

Svou popularitu si máta získala již v antických dobách.

Ve starověkém Egyptě se například používala na zklidnění žaludečních bolestí a podporu trávení. Jednu dobu byla natolik oblíbená, že se používala jako platidlo.

Mátu používal i Hippokrates, Plinius a Aristoteles. Velké oblibě se těšila též u Arabů. Ti ji nosili u sebe nejen pro ochranu od hmyzu, ale též jako symbol přátelství a lásky.

Zajisté to souviselo s tím, že máta značně povzbuzuje a posiluje organismus.

Kdysi se také věřilo, že nošení máty zvýší úspěch a zajistí blahobyt, proto ji lidé vkládali do váčků s penězi. Zároveň měla též uchránit dům a jeho obyvatelé.

  • Na udržení tělesné kondice doporučoval světoznámý Maurice Messegué závodníkům Tour de France popíjení nálevu z máty.
  • Návod: 6 špetek máty a 3 špetky listu rozmarýnu na 1 litr čaje.
  • Zároveň též doporučoval bylinku na frigiditu a impotenci.
  • Návod: 2 špetky máty peprné a 1 špetka saturejky na sklenici bílého vinného střiku, podávanou formou nálevu.

Máta se též hojně používá v potravinářském odvětví. Čerstvé listy se přidávají do omáček, moučníků, nápojů a salátů. Je jednou z ingrediencí do oblíbeného míchaného nápoje Mojito.

Používá se i k výrobě alkoholického nápoje, známého jako „Peprmintka“ nebo „Zelená“. Ze sušených listů a vrcholků stonků před rozkvětem se louhuje čaj, také se využívají při přípravě jehněčího masa či zeleniny.

Mentol se hlavně dříve přidával také do ústních vod a zubních past, žvýkaček, mentolových bonbonů a masážních gelů. Poslední dobou je ale bohužel často nahrazován mentolem uměle vyrobeným.

Rostlina je též hojně využívána v kosmetickém odvětví.

Pro léčebné účely se nejčastěji sbírá nať nebo list v letním období. Máta obsahuje řadu významných látek včetně mentolové silice, která ji dodává její charakteristickou vůni, dále též třísloviny, hořčiny, vitamíny, minerály a organické látky. Díky tomu má velmi významné účinky na naše zdraví.

Účinky a její účinky

  • Mentol je znám pro své silné antiseptické vlastnosti.
  • Výrazně tlumí nadýmání a křečovité bolesti v trávicím ústrojí, zlepšuje trávení a příznivě ovlivňuje funkci žlučníku, střev. Zastavuje zvracení a používá se při nevolnosti. Objevilo se několik studií, které poukazují na kladné působení máty při syndromu dráždivého tračníku (IBS). Již ve starověkém Řecku se pití studeného čaje používalo při škytavce a nadýmání.

Směs proti nadýmání: Z 25 g máty (list), 25 g heřmánku (květ), 20 g proskurníku (kořen), 20 g lékořice (kořen), 10 g fenyklu (plod) připravíme směs. 2 lžičky směsi zalijeme 1/4 l vařící vody, necháme 15 minut vylouhovat, přecedíme a pijeme chladný 2 šálky denně.

  • Máta zlepšuje krevní oběh a mírně snižuje krevní tlak.
  • Stimuluje centrální nervovou soustavu. Pomáhá zmírnit různé typy bolestí hlavy a migrénu. Používá se pro celkové uklidnění, zlepšuje paměť a koncentraci, zmírňuje únavu a stres, pocity frustrace.

Ve studii z roku 1994, zveřejněné v Cephalagia – An International Journal of Headache, se píše, že kombinace máty peprné a ethanolu má skvělé účinky při snížení citlivosti k bolesti hlavy. Studie také zjistila, že osvěžující aroma máty peprné může být užitečné při zlepšování paměti a bdělosti.

Recept (uklidnění, bolesti hlavy): Smíchejte 3 kapky máty peprvné v 1 lžíci jojobového oleje, olivového oleje nebo jiného oleje. Olejem si natřete zátylek a jemně jej masírujte 5 až 10 minut. Vůně máty peprné má silný uklidňující účinek. Bolesti hlavy můžete zmírnit i vypitím silného mátového čaje.

Pro celkové uklidnění: Po 1 čajové lžičce máty peprné, meduňky a podrceného anýzu přelijeme šálkem vařící vody, necháme 10 minut vyluhovat a přecedíme. Je-li potřeba, pijeme 1 šálek oslazený medem, jinak během kritické doby 3 šálky denně mezi jednotlivými jídly.

  • Výrazně se osvědčily rovněž mátové koupele při revmatismu, při některých kožních onemocněních a pro celkové uklidnění.
  • Mátový čaj je velmi vhodný během nachlazení. Na bolest v krku se doporučuje kloktadlo (nálev) a při kataru horních cest dýchacích můžeme s úspěchem využít aromaterapii (inhalace).
  • Zevní použití bylinky zmírňuje bolesti během kojení.
  • Využívá se na úporné svědění jak vnitřně, tak i zevně.
  • Máta je též známá svými antibakteriálními účinky, takže zabraňuje množení bakterií v ústech. Pomáhá předcházet zubnímu kazu, onemocněním dásní a dalším ústním problémům. Kromě toho osvěžuje dech. Pro prevenci těchto problémů stačí žvýkat 5-6 čerstvých listů máty denně. Můžeme také použít zubní pastu nebo ústní vodu s výtažky máty. Proti ústním problémům pomůže i proplachování ústní dutiny silným mátovým čajem.

Zápach z úst lze též odstranit pomocí směsi máty peprné, heřmánku a šalvěje:

Hrst směsi dáme do 0,5 litru studené vody a pak zahřejeme a necháme 5 minut velmi opatrně vařit, necháme krátce vyluhovat a přecedíme. Kloktáme alespoň 2x denně a občas vyplachujeme ústa.

  • Při zánětu dásní vícekrát denně vyplachujeme ústa nálevem z máty peprné nebo i šalvěje. Před spaním provádíme jemnou masáž dásní.
  • Bylina vykazuje protizánětlivé a analgetické účinky, které pomáhají zmírnit bolest svalů. Mentol zklidňuje zánět svalových tkání. Pro ošetření bolavých svalů smícháme mátu peprnou s olivovým nebo mandlovým olejem a jemně namožené svaly masírujeme několikrát denně. Alternativou může být mast, která obsahuje mátu.
Budete mít zájem:  Nejsou bublinky jako bublinky: jak se dělí šumivá vína

Návod na koupel pro oteklé a unavené nohy: do koupele dáme nálev z máty peprné. Hrst listů máty peprné přelijeme 1 litrem vařící vody a přikryté necháme 15 minut vyluhovat a pak přecedíme. Doba koupele má být asi 10 minut. Prášek, užívaný denně 1 až 2x na špičku nože (ve vodě nebo nasypaný do jídla), nám udělá stejnou službu jako čaj.

  • Bylina zvyšuje tělesnou kondici (spolu s rozmarýnem), údajně pomáhá i při frigiditě a impotenci (spolu se saturejkou).
  • Je prospěšná i pro naše vlasy. Díky tomu, že zlepšuje krevní oběh, stimuluje i růst vlasů. Navíc účinně bojuje proti lupům a pomáhá vyrovnávat pH pokožky hlavy.

Návod: Přidejte několik kapek mátového esenciálního oleje do kokosového nebo olivového oleje a touto směsí masírujte vlasy a vlasovou pokožku. Pak nechte 45 minut odpočinout a umyjte si vlasy šamponem jako obvykle. Tuto kúru provádějte 1-2 krát týdně. Další možností je přidat 2-3 kapky mátového esenciálního oleje do vašeho šamponu.

Nežádoucí účinky máty

Mátu peprnou lze dlouhodobě užívat pouze ve směsích. Ovšem pokud ji užíváme samostatně, tak je vhodné kúru po cca 10 na týden přerušit. U dětí je vždy nutná konzultace před užíváním. Bylina by se neměla používat vnitřně během laktace.

Zdroje: Herbář léčivých rostlin, 3. díl, Jiří Janča, Josef A. Zentrich,
bylinkyprovsechny.cz, ncbi.nlm.nih.gov

  1. Zmíněné produkty:
  2. Máta
  3. Mátová silice
  4. Mátový sirup

Mátový čaj – příprava čaje a účinky máty na zdraví

Kdo by neznal mátový čaj? To asi nehrozí, protože mátový čaj patří k těm úplně nejznámějším na světě. Máta je zajímavou bylinou, která má mnoho použití.

Umíte si sami připravit mátový čaj? Samozřejmě si můžete zakoupit mátový čaj v nálevových sáčcích, ale to přeci jen není úplně ono a čaj připravený z pravé byliny je o kus lepší.

V tomto článku se kromě rad na přípravu dozvíte i to, jaké má máta pozitivní účinky na lidský organismus.

Jak připravit mátový čaj?

Čerstvou mátu si můžete klidně vypěstovat i doma, takže příprava mátového čaje se dá dobře aplikovat i z domácích zásob. Ovšem pokud si budete chtít připravovat domácí mátový čaj častěji, pak se vyplatí investovat, jelikož sami asi dostatečné množství máty nevyprodukujete.

Mátový čaj a jeho účinky – na co se dá použít?

Na litrovou konvičku čaje budete potřebovat jeden svazek čerstvé máty, kterou operte, otrhejte a následně vložte do konvice. Mátu zalijte vařící vodou a nechte přibližně pět minut louhovat ve vroucí vodě.

Kromě máty si do konvice můžete připravit ještě také citronovou kůru, kterou vložte do louhovacího sítka konvice.

Podle chuti následně můžete mátový čaj ještě dochutit za pomoci medu, nicméně někomu může mátový čaj lahodit i bez dalšího přislazování.

Jaké má máta účinky?

Máta peprná má řadu pozitivních účinků na lidské tělo. Hodí se při léčbě zažívacích obtíží, dokáže zmírňovat křeče a napětí svaloviny střevní stěny. 

Máta je také dobře známá pro svou schopnost uvolňovat zacpaný nos a osvěžit dech. Mentol, který je v mátě obsažený, podporuje trávení, jelikož stimuluje odtékání žluče a dalších trávicích šťáv. Z toho důvodu se máta často využívá v léčivech proti překyselení žaludku a pálení žáhy. 

Ochutnejte marockou mátu Nana z mé nabídky.

Mentol též dle některých vědeckých studií dokáže rozpouštět žlučové kameny. Méně známým efektem máty je to, že dovede zklidňovat nevolnost a mořskou nemoc. Mátový čaj dokáže efektivně mírnit příznaky potíží při vychlípeninách střevní stěny (plynatost, nadýmání). 

Ohledně účinků máty peprné na nachlazení se do dnešní doby vedou spory, kdy některé výzkumy tvrdí, že žádné kladné účinky na nachlazení máta nemá, zatímco jiné výzkumy hovoří o účinku při potlačování zduření sliznice a zánětů horních cest dýchacích. Často se tvrdí, že inhalování máty při nachlazení usnadňuje dýchání. Mátový čaj se také doporučuje při astmatickém zúžení průdušek.

Najděte si ideální čaj pro vás

Chyby, kterých se při přípravě čaje dopouští téměř každý

Sypaný čaj či čajový sáček do šálku, k tomu horkou vodu a hotovo!? Při vaření čaje se toho nedá moc pokazit? To je velký omyl! I malé změny při přípavě mohou mít velký vliv na výsledku. Jak na správnou přípravu čaje.

Chybné skladování čaje

Dobrý čaj byste měli v každém případě chránit před vzduchem a světlem. Protože čaj bez přísad je přírodní produkt, jehož éterické oleje mohou rychle vyprchat, pokud se neskladuje vzduchotěsně a světlotěsně. Chuť tím ztrácí na intenzitě a čajové lístky zhnědnou. Proto je velice důležitá světlotěsná dóza s dobrým uzávěrem. Kusmi Tea sypané čaje lze proto koupit v kovových dozách, do nich poté lze dokoupit sypané čaje přímo na váhu.

Kvalita čaje je pro chuť rozhodující. Zvláště pak u zeleného čaje navíc platí: čím čerstvější, tím lepší. Nechejte si někdy jednoduše poradit ve specializovaných Kusmi Tea buticích.  

Zalití čaje vodou s nesprávnou teplotou

Vroucí vodu na čaj a hotovo? Tato chyba je bohužel značně rozšířená. Kvalitní zelený nebo bílý čaj byste v žádném případě neměli zalít vroucí vodou. Přijde tak o své unikátní aroma. Ideální je použít vodu o teplotě 70 stupňů.

U spousty speciálních Kusmi Tea čajových směsí se také doporučuje zalít čaj s vodou o teplotě 80 stupňů.

Jinak se chovají ovocné a bylinné čaje a také černý čaj. Přírodní třísloviny (takzvané katechiny) v těchto druzích čaje se nejlépe uvolňují ve vroucí vodě. Ty také u těchto druhů určují rozhodující měrou aroma.

Aby bylo možné teplotu naprosto jednoduše kontrolovat, vyplatí se pořídit si KitchenAid rychlovarnou konvici s volbou teploty. Jinak můžete nechat vroucí vodu stát po dobu asi jedné minuty, abyste získali vodu o teplotě cca. 80 stupňů. Po dvou až třech minutách teplota poklesne o dalších deset stupňů.

  • Jakou teplotu máte mít pro různé druhy čaje připravenou se u Kusmi Tea čajů dozvíte na každé dóze, či pytlíčku se sypaným čajem na váhu, případně i krabičce s mušelínovými čajovými pytlíčky.
  • Ideální doporučení pro přípravu čaje má obsahovat například informace takto:
    Doba louhování: 3-4 minuty
    Teplota: 75-80°C
  • Na přípravu 1 šálku čaje doporučujeme použít 2-3 g (1 čajová lžička) čajové směsi.

Používání ohříváčků na čajovou konvici

Díky ohříváčku zůstane čaj dlouho teplý – a to je přesně ten problém. Protože čaj se tak zas a znovu ohřívá, čímž se ztrácí aroma a trpí tím chuť. Čaj se zakalí a ztmavne.

Vařte proto raději pouze malá množství čaje nebo si na čaj, který se zalévá při nízkých teplotách, připravte termosku s horkou vodou, kterou můžete čaj v šálku čerstvě zalít.

Příliš dlouhé louhování čaje

Odhadnout od oka dobu louhování sypaných čajů či čajových pytlíčků? Raději ne! Kvalitní zelený nebo bílý čaj, či čaj oolong by se měl louhovat maximálně po dobu jedné minuty. U některých typů čajů, zvláště pak zelených lze použité čajové lístky v závislosti na druhu zalít dokonce opakovaně. Krátká doba louhování zajistí bohaté aroma a málo hořčin. Bylinné a ovocné čaje je naopak možné podle druhu louhovat klidně pět až osm minut.

Zvláštností je černý čaj: pokud se louhuje po dobu do tří minut, má povzbuzující účinky, ale od čtyř až pěti minut naopak účinky uklidňující. Způsobují to třísloviny, které neutralizují účinek kofeinu. Ale pozor: čím déle se černý čaj louhuje, tím víc hořká bude také jeho chuť.

Používání tvrdé vody

Kdo rád pije čaj, přísahá na měkkou vodu s nízkým obsahem vápníku a ví, že jí zajisti filtrační konvice BRITA. V regionech s tvrdou vodou se kvůli vysoké tvrdosti vody nemůže rozvinout jemné čajové aroma. Navíc se na hladině čaje tvoří nevzhledný film z éterických olejů. Nápravu může zjednat právě filtr na vodu, který při filtrování zmírňuje tvrdost a také obsah chlóru z kohoutkové vody. Při přípravě čaje s filtrovanou vodou člověk tedy cítí a vidí značný rozdíl.

Budete mít zájem:  Mikrochimérismus – když dna synů je nalezena v mozku i srdci matek

To, že čaj z filtrované vody skutečně lépe chutná a dokonce i lépe vypadá, dokazuje tento experiment:

Výše uvedená fotografie ukazuje nalevo připravený čaj z nefiltrované vody a vpravo připravený čaj s vodou z filtrační konvice Brita, která zásadně omezí přítomnost vodního kamene.

Z kvalitního porcelánu chutná čaj prostě lépe

V neposlední řadě doporučujeme výbornou chuť kvalitního čaje vychutnat z čajového hrnku, který Vás potěší na dotek i na pohled. Můžete si vybrat z přes 250 různých kusů šálků a 25 krásných čajových konvic. Před zalitím čaje přímo v konvici bychom měli konvici dostatečně zahřát vroucí vodou – stačí, když konvici vroucí vodou propláchnete.

Čaj na cesty zaručí kvalitní skleněná termoska, která udrží váš čaj buď ledový či horký.

5 důvodů, proč si dát každý den šálek mátového čaje

Foto: mimagephotography, Shutterstock.com

Docela běžný nápoj? Mírní bolesti hlavy i menstruační křeče, ulevuje při rýmě a nachlazení, zklidňuje podrážděný žaludek i střeva a posiluje imunitu. Proč dát šanci mátovému čaji a jak ho připravit?

Bylinkáři, výživáři i lékaři doporučují mátový čaj jako podpůrnou léčbu mnoha těžkostí a nemocí. Máta peprná, z níž se čaj vyrábí, je jednou z nejznámějších léčivých bylin a byla využívána již ve starém Egyptě.

„Obsahuje velké množství vitaminů A a C, manganu a stopové množství železa, vápníku, draslíku, hořčíku, mědi, tryptofanu, omega-3, biotinu a kyseliny listové,“ upřesňuje koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická. Mátový čaj tak představuje chutný nápoj, přírodní léčivo a aromaterapii v jednom.

Pokud mluvíme o mátovém čaji bez jakýchkoliv dalších bylinkových příměsí, můžete si ho ve studeném či teplém stavu vychutnat až třikrát denně v kteroukoliv denní či noční hodinu.

Výhodou je, že jej snadno připravíte doma: na šálek vody potřebujete polévkovou lžíci čerstvých listů nebo lžičku listů sušených a nadrcených. Přelijte je horkou – ne vroucí – vodou a nechte pět až sedm minut louhovat.

Dochutit můžete medem, citronem či kouskem čerstvého zázvoru.

Silnější vzpruhu? Recept na mátový likér: domácí zelená krok za krokem.

Foto: Chubykin Arkady, Shutterstock.com

Mátový čaj snadno připravíte doma ze sušených i čerstvých listů

Proč byste měli mátový čaj popíjet? Mentolové aroma příjemně osvěží, nápoj pomůže po těžkém jídle s trávením, zlepšuje paměť a snižuje stres. Co dalšího dokáže?

Díky uvolňujícím účinkům pije mátový čaj řada lidí před spaním. Relaxačně působí i na svaly, proto dokáže ulevit při silných menstruačních křečích: pokud jimi trpíte, užívejte během menstruace dva až tři šálky mátového čaje denně.

Znáte nebezpečné mýty o menstruaci?

Mára peprná je známá antibakteriálními vlastnostmi – právě proto je extrakt z ní přidáván do řady zubních past i ústních vod. Ničí totiž bakterie způsobující zubní plak a čistí dutinu ústní.Po mátovém čaji tak budete mít příjemně svěží dech.

Jaké nemoci poznáte ze zkaženého dechu?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Podobně jako léky proti bolesti prokrvuje čaj z máty svalstvo a uvolňuje cévy

Bolesti hlavy mají řadu příčin, k nejčastějším patří svalové napětí nebo rozšířené cévy. Čaj z máty, podobně jako klasické léky proti bolesti, prokrvuje svalstvo a uvolňuje cévy, čímž okysličuje mozek a přináší úlevu.

Bolesti hlavy si ovšem nepleťte s migrénou!

Osvěžující chladivou chuť dodává mátě mentol, který je také účinnou zbraní v boji s nachlazením: uklidňuje zanícené sliznice v dutinách a krku a rozpouští hlen, který brání pohodlnému dýchání.

Trápí-li vás rýma, pak předtím, než se mátového čaje napijete, několikrát zhluboka vdechněte jeho vonné výpary. Jeho antivirové a antibakteriální vlastnosti také posilují imunitu.

Necítíte se ve své kůži? Vypijte preventivně každý den jeden až dva šálky mátového čaje.

Co o vaší nemoci prozradí barva hlenu?

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Svěží mátové aroma uleví při rýmě: stačí se parkrát nadechnout výparů mátového čaje

Trápí vás bolesti žaludku, křeče v břiše, pálení žáhy, plynatost, průjmy a další zažívací obtíže? Se vším pomůže šálek mátového čaje, který podporuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu.Někteří lékaři dokonce věří, že jeho pravidelné popíjení dokáže zmírnit symptomy nepříjemného syndromu dráždivého tračníku.

Více než tři šálky denně mohou podráždit žaludeční sliznici a mátový čaj vyloženě nesvědčí při refluxu. „Uvolňuje totiž svalový svěrač jícnu a umožňuje zpětný tok kyseliny ze žaludku,“ varuje Jiřina Mačková, výživová poradkyně z Kralup nad Vltavou. Také se nedoporučuje dětem do čtyř let a lidem trpícím žlučníkovými kameny.

Už jste zkoušeli čaj z pampelišek? Úžasný je i sedmikráskový čaj.

Zázračná máta. Není pouze lékem na trávení, pozitivně ovlivňuje i psychiku

Už naše babičky doporučovaly mátový čaj při bolesti břicha a o těžkém jídle.

Máta totiž obsahuje určité procento mentholové složky (u některých kultivarů až 50 procent) a ta kromě jiného podporuje produkci žaludečních šťáv a zrychluje štěpení tuků a cukrů.

Ale tahle nenáročná rostlina má mnohem širší spektrum účinků na tělo – je protizánětlivá, dezinfekční, antiseptická, zklidňující, chladivá. Mentol spolehlivě působí na uvolnění hladkého svalstva, snižuje napětí při menstruaci, máta také pomáhá proti stresu.

Přečíst článek ›

Zrovna tak dokáže znecitlivět svědění kůže, třeba při poštípání komárem. Mentolový odvar se používá pro výplachy úst – výrazně ovoní dech, ale také působí proti bolestivosti dásní a ochraňuje před paradentózou a dezinfikuje, proto bývá častou součástí zubních past. Stejné účinky na ústní dutinu má čerstvý mátový lístek, když ho přímo v ústech rozžvýkáte.

Proti nadýmání i nespavosti

Mátový odvar se také inhaluje v případě zánětu horních cest dýchacích, nachlazení a chřipce – silice v bylině obsažené usnadňují dýchání, protože uvolňují nadbytečné hleny na sliznicích, dezinfikují a také zklidňují mysl. Známý bylinkář Jiří Janča doporučoval výluh máty společně s fenyklem, anýzem a kmínem proti nadýmání. Po této směsi během chvíle problémy odezní a zase pocítíte lehkost bytí.

Přečíst článek ›

Máta peprná zbavuje nespavosti, pozitivně ovlivňuje psychický stav. Moravská bylinkářka Jarmila Podhorná doporučuje pro klidný a hluboký spánek směs máty, třezalky, šalvěje a meduňky – tohle bylinné spojení zklidňuje a posiluje nervovou soustavu. Chcete-li rychlejší a silnější účinky je dobré použít tinktury těchto bylin a dobrá nálada vás neopustí.

Odvar z máty poslouží jako koupel unavených nohou, ale také pomáhá proti plísni a zápachu. Stačí vzít hrst čerstvé nebo nasušené máty (lístky i s natí) a zalít litrem vařící vody a nechat asi patnáct minut louhovat a potom scedit. Koupel nohou by měla trvat nejméně deset minut.

Přečíst článek ›

Ideální do květináče

A jaký je náš tip na bohatý keřík máty – ať už na záhoně nebo v květináči? Prospěšné je tuhle rostlinu pravidelně zastřihávat, aby košatěla. Také potřebuje hodně sluníčka, bohatou zálivku. Na zahradě se dost často chová plevelovitě, tedy rozrůstá se a utlačuje okolní rostliny. Proto mnohem výhodnější je pěstování máty v květináči. Rostlina se výborně množí dělením kořenů.

Máta se dobře uchovává v sušeném stavu, skoro neztrácí sílu mentolové vůně. Rostlinu je nejlepší sušit ve stínu na dobře větratelném místě ve svazečcích zavěšených v prostoru, nebo v tenké vrstvě na sítech. Při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 30–35 ˚C.

Přečíst článek ›

Máty existuje celá řada druhů a kultivarů. Jednotlivé druhy se liší obsahem mentolu. Některé voní jako pomeranč, citron, banán, jahoda, čokoláda apod. Existují odrůdy s listy zelenými, další s fialovými či stříbrnými. Máta zkrátka dovede překvapit.

Přečíst článek ›

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector