Máte vysoký cukr? Pozor na to, co může způsobit

Máte vysoký cukr? Pozor na to, co může způsobitCukrovkou dnes trpí celá řada lidí, proto by nás nemělo překvapit, pokud se setkáme s jednou z možných komplikací tohoto onemocnění. Neboj se pomoci! a nauč se, jak se v takových situacích správně zachovat.

Jaké mohu očekávat stavy při cukrovce?

A) Hyperglykemii

Při hyperglykemii dosahuje hladina krevního cukru (glykemie) hodnot nad 8 mmol/l. Vyskytuje se jen u diabetiků jako projev onemocnění. (První pomoc při akutních komplikacích) Pokud hladina cukru vystoupá moc vysoko, lze z dotyčného cítit aceton (nezaměňujte s opilostí).

Při poskytování první pomoci nelze většinou určit, jestli má dotyčný hladinu cukru vysokou nebo nízkou. Pokud si to tedy nemůžeme ověřit glukometrem, postupujeme vždy jako u hypoglykemie. Hypoglykemie je stav závažnější, který může člověka rychleji ohrozit na životě. Jednoduchou první pomocí mu můžete zachránit život. Při stejném postupu u hyperglykemie dotyčnému nemůžeme ublížit.

B) Hypoglykemii

Hypoglykemie znamená pokles glykemie pod hranici normy, tedy pod 3,3 mmol/l. Při hypoglykemii začíná mozková činnost váznout, protože mozek je závislý na přísunu cukru krví.

Co může způsobit hypoglykemii?

  • Příliš mnoho inzulinu: Při aplikaci většího množství inzulinu, než je ve skutečnosti třeba. Někdy se to může stát na začátku onemocnění, kdy ještě nejsou hladiny zcela ustálené, či přehlédnutím glykemie na glukometru a špatném nastavení dávky inzulinu.
  • Nedostatečný energetický příjem: Příjem menšího množství potravy, zejména cukrů, vede k poklesu glykemie. Pokud pak diabetik aplikuje insulin, na který je zvyklý, klesne hladina cukru ještě níž.
  • Nadměrná fyzická zátěž: Při fyzické zátěži dochází k rychlejšímu spalování cukrů, tudíž se relativně snadno můžeme dostat do hypoglykemie.
  • Alkohol: Na alkohol je třeba dávat pozor. Dokáže zahýbat hladinou cukru i u jinak dobře kompenzovaných diabetiků.

Příznaky hypoglykemie

Příznaků je celá řada, které závisí na tom, jak moc nízká je hladina glykemie. První je třeba vůbec na hypoglykemii myslet a aktivně se dotyčného ptát na to, zda se neléčí s diabetem. Pokud s vámi již pacient nemůže komunikovat, shánějte se po průkazu diabetika, cukru či Glucagenu. Všem, co vám napoví, že před sebou máte diabetika.

Mezi základní příznaky hypoglykemie patří: nevolnost, hlad, slabost, pocení, zmatenost, nepřítomnost, agresivita. Při závažném poklesu glykemie se mohou objevit křeče (nezaměňovat s epilepsií) a bezvědomí. (Náhlé stavy při cukrovce)

První pomoc při hypoglykemii

Nejlepší variantou je podat cukr v tekuté formě. Může to být třeba sladký čaj, džus či Coca Cola (ne Coca Cola light). Můžete také rozpustit dvě lžíce cukru ve vodě nebo podat několik bonbonů hroznového cukru.

Důležité je podání rychlých a jednoduchých cukrů. Zásadní je, podávat jen tehdy, pokud se dotyčný napije sám.

Po podání je dobré vyzvat dotyčného, aby si po chvíli změřil hladinu glykemie a v případě stále nízké hodnoty, podejte více cukru.

  1. Aktivně hledej Glucagen v případě poruchy vědomí

Máte vysoký cukr? Pozor na to, co může způsobit

Pokud se stav postiženého během několika minut nelepší, dochází ke zhoršování příznaků, nebo je přítomna porucha vědomí, přivolá zachránce neprodleně zdravotnickou záchrannou službu. (Hasík, 2012)
Pokud dotyčný není při vědomí, řešte stav jako bezvědomí. Pokud je postižený v bezvědomí a nedýchá normálně, začněte resuscitovat.

Už tomu konečně rozumím

Po přečtení tohoto článku byste měli vědět, jak k diabetikovi přistupovat a co očekávat. Na to, abyste se v dané situaci uměli rychle zorientovat a reagovat, je dobré si své teoretické znalosti prověřit na některém ze zážitkových kurzů první pomoci.

Bibliografie

HASÍK, Juljo. 2012. Standardy první pomoci. 2., přeprac. vyd. Praha: Český červený kříž, 83 s. ISBN 978-80-87729-00-7.

První pomoc při akutních komplikacích. Zdravý život s cukrovkou [online]. [cit. 2016-11-11]. Dostupné z: http://www.zdravyzivotscukrovkou.cz/cukrovka/zakladni-informace-o-lecbe/prvni-pomoc

Náhlé stavy při cukrovce. První pomoc: Zásady první pomoci [online]. [cit. 2016-11-11]. Dostupné z: http://www.prvni-pomoc.com/nahle-stavy-pri-cukrovce-diabetes-mellitus

The Sugar Crisis. With love Emma [online]. [cit. 2016-11-11]. Dostupné z: http://withloveemma.com/wp-content/uploads/2016/03/Sugar.jpg

14 signálů, že váš krevní cukr je příliš vysoký

Máte vysoký cukr? Pozor na to, co může způsobit

Když slyšíme lidi, kteří diskutují o vysoké hladině cukru v krvi, první věc, kterou většina z nás myslí, je cukrovka.

Diabetes je velmi vážný stav, ale dlouho předtím, než je u někoho diagnostikován, tak jeho tělo se projevuje určitými příznaky, že hladina cukru v krvi je příliš vysoká. Znalostí těchto projevů, signalizujících vyšší hladiny cukru v krvi, můžeme včas učinit kroky a tím se vyhnout nevratnému poškození těla.

Spotřeba glukózy v naší stravě je nejpravděpodobnější příčinou zvýšené hladiny cukru. Glukóza je distribuována do každé buňky v těle a je nezbytnou živinou (ve správných dávkách).

Pokud se vysoká úroveň krevního cukru vyskytuje dlouhodobě, tak výsledkem může být trvalé poškození orgánů jako jsou ledviny, cévy, oči a nervy.

Se zpracovanými potravinami s převahou přídatných látek, které tvoří významnou část stravy mnoha lidí, se zvyšuje počet lidí, kteří trpí vysokou hladinou cukru v krvi. Jediným způsobem, jak chránit sebe a své blízké, je začít číst znamení vlastního těla.

Známky vysokého obsahu cukru v krvi

Mnohé z těchto níže uvedených 14 příznaků jsou často přehlíženy jako projevy změnou „počasí“ a přirozeně odezní. Skutečnost je taková, že vaše tělo vás varuje o existující chemické nerovnováze, která potřebuje opravit.

Takže pozor na tyto příznaky:

  • časté močení a močení v noci
  • rozostřené vidění
  • obtížné soustředění
  • suchá ústa
  • impotence
  • opakující se infekce
  • pomalé hojení ran
  • žaludeční problémy
  • trvalá únava nebo extrémní únava
  • zvýšená žízeň
  • suchá a svědící kůže
  • trvalý hlad
  • nadbytek břišního tuku / přírůstek hmotnosti
  • nervové poruchy

Hlavním viníkem označovaným za příčinu zvyšování hladiny cukru v krvi jsou sacharidy, dříve známé pod názvem uhlohydráty.

Při zvýšeném krevním cukru jsou změny ve stravování zásadní, a vyžadují urychlenou realizaci. Změna stravy totiž dokáže udělat nejen to, že se začnete lépe cítit, ale i to, že dojde v krátké době ke snížení krevního cukru.

Glykemický index napoví

Jedním ze způsobů, jak se potraviny kategorizují podle jejich vlivu na krevní cukr je takzvaný glykemický index, označovaný zkratkou GI.

Čím je číslo GI vyšší, tím více daná potravina zvyšuje krevní cukr. A opačně, čím je nižší, tím má menší vliv na hladinu glukózu v krvi.

Dr.

Brand-Millerová, odbornice na lidskou výživu z Univerzity v Sydney, navrhuje používat tyto 3 kategorie:

  • Nízký glykemický index (GI 55 a méně): většina ovoce a zeleniny, luštěniny, málo zpracované obiloviny, celozrnné těstoviny, nízkotučné mléčné výrobky a ořechy
  • Střední glykemický index (GI od 56 do 69): bílé a sladké brambory, kukuřice, bílá rýže, kuskus, celozrnné snídaňové cereálie
  • Vysoký glykemický index (GI 70 a více): bílé pečivo, sušenky, bagety, koláče, kroasanty, oplatky a většina balených snídaňových cereálií

Pokud máte již vyšší krevní cukr, začněte nahrazovat potraviny z třetí kategorie potravinami z prvních dvou kategorií. Z dlouhodobého hlediska se tak vyhnete vážnému poškození zdraví.

Tip – tři potraviny s nízkým obsahem cukru

  • Vlašské ořechy mají nízký obsah cukru a mají řadu dalších přínosů pro zdraví, včetně podpory reprodukčního zdraví (pro muže) a zdraví srdce.
  • Brokolice pomáhá opravit škody způsobené vysokým obsahem cukru v krvi.
  • Vejce jsou skvělé pro vaše zdraví a určitě nezvýší hladinu cukru v krvi.
  • Zdroj: 14 Signs Your Blood Sugar Is Way Too High

Nepodceňujte příznaky vysokého cukru v krvi. Hrozí vám mrtvice i infarkt

Foto: eggeegg, Shutterstock.com

Jste poslední dobou neobvykle vyčerpaní nebo máte nutkání neustále pít? Trápí vás občas rozmazané vidění, čištění zubů doprovází nepříjemné krvácení a celkově se necítíte ve své kůži? Možná máte příliš vysokou hladinu cukru v krvi. A to je hodně nebezpečné.

Hyperglykemie, zvýšená hladina cukru v krvi, bohužel nebolí. Nemusíte o ní vědět léta a ona zatím tiše devastuje vaše cévy a nervy.

Následky bývají fatální: neurologické poruchy, srdečně-cévní nemoci (infarkty, mrtvice), vážné poškození zraku až slepota, selhání ledvin, zvýšené riziko nádorů…

Proto je potřeba věnovat pozornost i drobným změnám organismu a případně si nechat hladinu glukózy v krvi zkontrolovat.

Nejběžnější příčinou hyperglykemie je cukrovka. Diabetes 1. typu propuká v mládí a jeho průběh je často dramatický. Diabetes 2.

typu má zcela jiné příčiny – pojí se s nezdravým životním stylem, rozvíjí se nenápadně a riziko vzniku se s věkem zvětšuje.

„Roli může hrát alkohol, cigarety, špatná životospráva, nedostatek pohybu, ale i dědičnost,“ říká Martin Schmiedl, trenér a lektor centra FitPraha. Jak se zvýšená hladina cukru v krvi může projevovat?

Vysoká hladina glukózy se často projevuje potřebou pít mnohem víc než kdy dřív. Organismus se snaží normalizovat hladinu krevního cukru tím, že glukózu vylučuje močí. Proto mají postižení žízeň, hodně pijí, poté hodně močí – a potom musejí znovu pít… „Tělo se tím brání dehydrataci,“ vysvětluje Karolína Smutná, výživová poradkyně a fitness trenérka z Prahy.

Stali se z vás hladovci, kteří – třebaže více jedí – ztrácejí kila? Může se to zdát jako splněný sen všech dietářek, ale bohužel to často značí právě hyperglykemii. Tělo není schopno získat energii z preferovaného zdroje, tedy glukózy, a musí se obrátit na svaly a tuky a brát si z nich.

Tak dochází k nezdravému hubnutí. „Většina diabetiků prvního typu je štíhlá,“ potvrzuje MUDr. Marie Skalská, zakladatelka a lektorka Pro Fit Institutu. K hubnutí se přidává svalová slabost a důsledkem toho i častější pády. Ovšem nenechte se uchlácholit – u lidí trpících cukrovkou 2.

Budete mít zájem:  Kešu Ořechy Vliv Na Zdraví?

typu je mnohem běžnější opačný problém, tedy dost kil navíc.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Máte potíže se zrakem? Nechte si zkontrolovat hladinu cukru v krvi

Můžete si všimnout, že vidění není tak jasné jako dříve. Vysoká hladina cukru v krvi může vést ke zduření čoček, tím se změní jejich tvar a to znemožní správně zaostřit. Výsledkem je rozmazané vidění a z toho vyplývající potíže s řízením, problémy v práci (čtení, psaní, manipulace s počítačem), časté bolesti hlavy a celková únava.

Všimli jste si, že se vám všelijaká drobná zranění pomaleji zacelují? Hyperglykemie ovlivňuje krevní oběh, poškozuje cévy a mění celkové „nastavení“ organismu, což mimo jiné zhoršuje imunitu a procesy hojení.

 V krajních případech jsou i menší rány, zejména v oblastech nohou, náchylnější k vážným infekcím, které mohou při dlouhodobě neléčené cukrovce vést až k amputacím.

S hyperglykemií souvisí i častější krvácení dásní – s vyšší hladinou cukru roste riziko jejich zánětu a ranky způsobené zánětem se pak navíc hůře zacelují.

Foto: Twinsterphoto, Shutterstock.com

Vysoká hladina cukru v krvi se může projevit i zhoršenou kvalitou spánku a vyčerpáním

Pochody uvnitř těla se často odrážejí na kůži. Co by vás mělo upozornit na možnou hyperglykemii? Třeba opakované plísňové infekce, změny barvy, vytváření malých výrůstků v kožních záhybech.

Na zádech, krku, rukou a v podpaží i jinde se mohou ukázat tmavé hrubé skvrny naznačující inzulinovou rezistenci.

Někdy se objeví i zvýšené vypadávání vlasů, nevysvětlitelné svědění a mravenčení kůže či neobvykle snadná tvorba pomalu mizejících modřin.

Dlouhodobé působení vysokého krevního cukru poškozuje nervy a způsobuje neuropatii. Její projevy jsou rozličné, ale často se jedná o brnění a necitlivost v rukou a nohou. V pokročilejších stadiích se tak můžete i opařit – sáhnete do horké vody a neucítíte to.

Závažné negativní změny v organismu se samozřejmě odrážejí i na psychice. Proto se u lidí s hyperglykemií objevuje extrémní únava a vyčerpání, případně prudké změny nálad, někdy i úzkostné či depresivní stavy.

Necháváte si čas od času přeměřit hladinu cukru v krvi? 

Diabetes (cukrovka)

Diabetes mellitus neboli cukrovka je nemoc, která se projevuje poruchou metabolismu krevního cukru (glukózy). Glukóza je životně důležitá pro lidské zdraví, protože je zdrojem energie pro buňky. Pokud máte cukrovku, znamená to, že máte v krvi příliš mnoho glukózy, což je stav, který vám může způsobit vážné zdravotní problémy.

Co se týká druhů cukrovky, existuje diabetes 1. a 2. typu, těhotenská cukrovka a tzv. prediabetes, tedy stav, který předchází cukrovku druhého typu a vyznačuje se vyššími hladinami cukru v krvi. Na rozdíl od skutečné cukrovky je ale potenciálně vratný.

Symptomy cukrovky závisí na tom, jak moc je hladina glukózy v krvi zvýšená.

Prediabetes a diabetes druhého typu se na počátku mohou vyvíjet zcela bez symptomů, u diabetu prvního typu nastupují obvykle příznaky rychle a jsou zřetelné.

Diabetes prvního typu se může sice vyvinout u člověka v každém věku, ale typicky se objevuje v dětství nebo dospívání. Diabetes druhého typu je běžnější typ cukrovky a nejčastěji postihuje pacienty až po čtyřicítce.

Symptomy cukrovky

Mezi typické příznaky cukrovky patří:

  • Zvýšená žízeň
  • Časté močení
  • Extrémní hlad
  • Nevysvětlitelná ztráta váhy
  • Přítomnost ketonů v moči (ketony jsou látky vznikající při odbourávání svalů a tuku v těle, proces je způsoben nedostatkem inzulinu v krvi)
  • Únava
  • Podrážděnost
  • Rozmazané vidění
  • Pomalé hojení ran
  • Časté infekce

Příčiny cukrovky

K pochopení cukrovky je dobré rozumět tomu, jak normálně funguje metabolismus glukózy v těle.

Jak funguje inzulin

  • Inzulin je hormon produkovaný slinivkou břišní.
  • Slinivka vylučuje inzulin do krve.
  • Inzulin v krvi umožňuje glukóze, aby se dostala do buněk.
  • Inzulin tak snižuje množství glukózy v krvi.
  • Klesá-li hladina cukru v krvi, klesá i hladina inzulinu.

Role glukózy

  • Glukóza – cukr – je zdrojem energie pro buňky lidského těla.
  • Zdrojem glukózy je jednak strava a jednak se vytváří v játrech.
  • Cukr je uvolňován do krevního oběhu a za pomocí inzulinu se dostává do buněk.
  • Játra vytvářejí glukózu a udržují její zásoby.
  • Sníží-li se hladina glukózy v krvi, třeba když máte delší pauzu mezi jídly, játra přemění uložený glykogen na glukózu, aby udržela uglukózy v krvi v normě.

Diabetes prvního typu

Přesná příčina cukrovky prvního typu není známá. Ví se ale, že imunitní systém, který normálně bojuje proti škodlivým bakteriím a virům, začne napadat slinivkové buňky produkující inzulin.

Produkce inzulinu se tak radikální sníží nebo úplně zastaví a cukr, místo aby se dostával do buněk, zůstává v krvi.

Tento druh cukrovky má pravděpodobně původ v kombinaci genetických a environmentálních příčin, ale přesné faktory vzniku tohoto onemocnění jsou stále nejasné.

Diabetes druhého typu a prediabetes

Pokud buňky začnou být rezistentní na účinek inzulinu a slinivka není schopná vytvářet dostatek inzulinu, aby tuto rezistenci překonala, cukr se pak hromadí v krvi, jedná se o cukrovku druhého typu.

S touto formou cukrovky souvisí prediabetes, což je stav, který diabetu druhého typu předchází. Hlavním indikátorem onemocnění jsou výsledky krevních testů.

Cukrovka druhého typu je spojována s životním stylem, genetickými predispozicemi a s obezitou, ale ne každý pacient s diabetem má nadváhu.

Těhotenská cukrovka

Během těhotenství placenta produkuje hormony, které pomáhají udržet těhotenství, ale zároveň činí buňky odolnější vůči inzulinu. Za normálních okolností slinivka reaguje vyšší produkcí inzulinu, aby tento rozpor překonala. Pokud to ale nezvládne, dostává se do buněk glukózy málo a hodně jí zůstává v krvi, což má za následek těhotenskou cukrovku.

Rizikové faktory cukrovky

Rizikové faktory se u jednotlivých typů cukrovky liší.

U cukrovky prvního typu nejsou sice přesné příčiny vzniku známy, jsou ale určité faktory, které signalizují zvýšené riziko onemocnění:

  • Rodinná historie: Riziko se zvyšuje u osob, jejichž otec, matka nebo sourozenec mají cukrovku prvního typu.
  • Vliv prostředí: Okolnosti jako virální infekce pravděpodobně hrají roli. 
  • Přítomnost autoprotilátek: Autoprotilátky jsou imunitní buňky namířené do vlastního organismu. Pokud se ve vašem těle vyskytují, je riziko rozvinutí cukrovky druhého typu větší.
  • Strava: Mezi tyto faktory patří nízký příjem vitaminu D, konzumace kravského či umělého mléka nebo cereálií před čtvrtým měsícem života. Žádný z těchto faktorů se ale neukázal jako přímá příčina diabetu druhého typu.
  • Geografické faktory: Některé země jako Švédsko či Finsko mají více nemocných diabetem prvního typu.

Rizikové faktory u cukrovky druhého typu a prediabetu

Ani u cukrovky druhého typu vědci přesně nerozumějí příčinám jejího vzniku. Některé rizikové faktory jsou ale známy:

  • Váha: Čím více tukových tkání pacient má, tím více je rezistentní na inzulin.
  • Málo pohybu: Čím méně aktivity máte, tím větší je riziko. Pohyb pomáhá kontrolovat váhu, využívat glukózu a zvyšuje citlivost buněk na inzulin.
  • Rodinná anamnéza: Pokud vaši rodiče měli cukrovku druhého typu, je i u vás větší riziko, že se onemocnění rozvine.
  • Rasa: Ačkoliv není jasné proč, u černochů, Hispánců, Asijců a indiánů je riziko vyšší.
  • Věk: Riziko je větší, čím jste starší, k čemuž přispívá i to, že starší lidé méně sportují, mají menší podíl svalové hmoty a s věkem nabírají váhu. Bohužel, diabetes druhého typu se stále častěji objevuje i u dětí a dospívajících.
  • Těhotenská cukrovka: Pokud se u vás rozvine těhotenská cukrovka, je u vás i větší riziko diabetu 2. typu. Také váha dítěte nad 4 kilogramy je indikátorem zvýšeného rizika u matky.
  • Polycystické vaječníky: Syndrom polycystických vaječníků, který se projevuje nepravidelnou menstruací, zvýšeným ochlupením a obezitou, zvyšuje riziko rozvoje cukrovky 2. typu
  • Vysoký krevní tlak: Tlak nad 140/90 je spojován se zvýšeným rizikem diabetu 2. typu.
  • Hladiny cholesterolu: Nízká hladina HDL cholesterolu a vysoká hladina triglyceridů jsou dalším indikátorem zvýšeného rizika. 

Rizikové faktory pro těhotenskou cukrovku

Těhotenská cukrovka se může vyvinout u každé ženy, ale některé rizikové faktory pravděpodobnost rozvoje onemocnění zvyšují:

  • Věk: Od 25 let se riziko zvyšuje.
  • Osobní a rodinná historie: Diabetes 2. typu u někoho blízkého v rodině, stejně jako těhotenská cukrovka v předešlém těhotenství, dítě s vysokou porodní váhou v minulých těhotenstvích či samovolné potraty jsou indikátorem vyššího rizika.
  • Váha: Nadváha v těhotenství riziko zvyšuje.
  • Rasa: Ačkoliv není jasné proč, u černošek, Hispánek, Asijek a indiánek je riziko vyšší.

Komplikace spojené s cukrovkou

Dlouhodobé komplikace cukrovky se rozvíjejí pomalu. Čím déle máte cukrovku a čím méně kontrolujete krevní cukr, tím větší je riziko, že se k diabetu přidají další zdravotní komplikace, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, poškození nervů, ledvin, zraku, problémy s končetinami končící amputací, kožní infekce, zhoršení sluchu či Alzheimerova nemoc.

Budete mít zájem:  Komplexní Vitamíny Pro Ženy?

Většině žen s těhotenskou cukrovkou se narodí zdravé dítě, ale neléčená vysoká hladina cukru v krvi může způsobit problémy jak matce, tak dítěti. Mezi komplikace těhotenské cukrovky patří nadměrný růst plodu, nízká hladina glukózy miminka po porodu, větší riziko diabetu druhého typu u dítěte i matky, preeklampsie, a bohužel ve výjimečných případech i úmrtí dítěte.

Prevence cukrovky

Pro diabetes 1. typu zatím odpovídající prevence neexistuje, u diabetu 2. typu patří mezi základní preventivní opatření zdravá výživa, bohatá na vitaminy, vlákninu, s minimem tuku a nižší energetickou hodnotou, v případě nadváhy její redukce, třicet minut fyzické aktivity denně a v neposlední řadě pravidelné kontroly krve k zachycení počátečních stadií onemocnění.

Pravidelné testování krve

Symptomy cukrovky 1. typu se objevují náhle a často jsou důvodem ke krevním testům. Příznaky prediabetu a cukrovky 2. typu přicházejí pozvolna, proto je namístě u rizikových skupin provádět kontroly krve. Každý, kdo má BMI vyšší než 25 či mu již bylo 45 let, by měl chodit na pravidelné krevní testy.

Léčba cukrovky

Kontrola hladiny krevního cukru, aplikace inzulinu či jiné medikace, zdravá strava, rozumná váha a pravidelný pohyb jsou základními prvky léčby diabetu.

  • Zdravá strava: Více zeleniny, ovoce, polysacharidů, méně tuku, nižší kalorické hodnoty jídla, méně živočišných produktů, zásadní omezení rafinovaných cukrů a průmyslově zpracovaných potravin. Lékař vám zcela určitě poskytne základní informace nebo se můžete poradit s nutričním terapeutem či dietní sestrou.
  • Fyzická aktivita: Pohyb potřebuje každý a lidé s cukrovkou nejsou výjimkou. Cvičení pomáhá spalovat glukózu a zvyšovat citlivost na inzulin, který pomáhá glukózu transportovat do buněk. Vaším cílem by mělo být alespoň 30 minut aerobní aktivity denně.
  • Měření krevního cukru: Monitoring krevního cukru je jediným způsobem, jak mít jeho hladinu pod kontrolou a udržet ho v určitých mezích.
  • Inzulin: Lidé s diabetem 1. typu potřebují inzulin, aby přežili, ale i lidé s cukrovkou 2. typu či s těhotenskou cukrovkou ho mohou potřebovat.
  • Léky: Některé léky stimulují slinivku k vylučování většího množství inzulinu, jiné potlačují uvolňování glukózy z jater, některé blokují trávení sacharidů nebo zvyšují citlivost buněk na inzulin.

Akutní stavy při cukrovce

Vysoký krevní cukr (hyperglykemie)Krevní cukr se může zvýšit z různých důvodů. Například když toho hodně sníte, když onemocníte nebo si zapomenete vzít léky. Objevit se může časté močení, žízeň, rozmazané vidění, únava, nevolnost. Pokud máte vysoký krevní cukr, budete muset upravit stravu či medikaci nebo obojí.

Zvýšené ketony v močiPokud buňky nemají dostatek energie z glukózy, tělo začne odbourávat tuk a tento proces produkuje kyseliny, tzv. ketony. Objevuje se ztráta chuti k jídlu, slabost, zvracení, horečka, bolest v žaludku a těžký dech. Obsah ketonů v moči se dá kontrolovat domácími testy. Pokud máte ketony v moči, kontaktujte ihned lékaře.

Hyperosmolární hyperglykemický syndromJedná se o život ohrožující stav, který zhruba v 50 procentech případů končí fatálně.

Krevní cukr je mimořádně vysoký, pacient dehydratovaný, metabolismus radikálně narušený. Syndrom se projevuje suchem v ústech, extrémní žízní, horečkou, zmateností, ztrátou vidění, halucinacemi.

Pokud máte podezření na hyperosmolární hyperglykemický syndrom, volejte záchranku.

Nízký krevní cukr (hypoglycemia)Krevní cukr může klesnout nízko, pokud vynecháte jídlo nebo hodně sportujete. Častěji se tento stav rozvine u pacientů, kteří si píchají inzulin nebo berou léky na podporu jeho tvorby. Nízký krevní cukr je možné rychle upravit podáním něčeho sladkého, např. džusu, ovoce nebo glukózové tablety.

Na co si dát při cukrovce pozor

  • Přemýšlejte o vakcinaci: Cukrovka oslabuje imunitu. Poraďte se s lékařem o možnostech vakcinace.
  • Věnujte pozornost nohám: Pečujte o ně a v případě jakýchkoliv komplikací kontaktujte lékaře.
  • Udržujte si cholesterol a krevní tlak pod kontrolou
  • Pečujte o zuby a dásně: Diabetes může vést k vážným infekcím dásní.
  • Nekuřte a alkohol pijte s rozumem
  • Nestresujte se: Relaxujte a hodně spěte.

Cukrovce se dá vyhnout snadno. Velká žízeň i slabost už ovšem značí problém

Vzhledem k rostoucímu počtu lidí, kteří cukrovkou onemocní, je rada, jak se nemoci vyhnout, relativně „snadná“. „Ideálně by měl člověk žít co nejzdravěji.

Mít dostatek pohybu, být štíhlý, zdravě se stravovat, příliš se nestresovat, nepít nadměrně alkohol a nekouřit.

Jak asi vyplývá z uvedeného výčtu, není v dnešní době jednoduché všechno toto dodržet,“ podotýká diabetolog Martin Haluzík.

Přečíst článek ›

„Pravidelný pohyb je velmi důležitý, pomáhá snižovat hladinu glykemie, zlepšuje citlivost na inzulin a při cukrovce je nenahraditelnou pomocí,“ potvrzuje slova lékaře dvacetiletá Markéta, která se už devět let léčí s diabetem 1. typu. „Mám nefunkční slinivku, proto je pro mě jedinou léčbou přijímání inzulinu,“ vypráví čerstvá vysokoškolská studentka fyzioterapie.

„Píchala jsem si ho pomocí inzulinových per čtyři roky čtyřikrát denně. Teď mám do těla zavedenou inzulinovou pumpu, což mi umožňuje flexibilnější režim.“ Důležité podle ní také je hlídat si příjem vyváženého jídla a sacharidů. „Pravidelnost v jídle a kvalitní potraviny jsou pro tělo nejlepší, a to nejen pro člověka s cukrovkou, ale i pro zdravého,” upozorňuje Markéta.

Cukrovka z jídla?

Při vzniku cukrovky 2. typu hraje určitou roli genetika. Pokud má cukrovku váš přímý příbuzný, je u vás pravděpodobnost jejího rozvoje vyšší.

V dnešní době ale hlavní roli hraje nezdravý životní styl. Pokud se nemoci bojíte, je dobré vědět, že se cukrovka 2. typu dá výrazně ovlivnit stravou i fyzickou kondicí.

Rizikem je totiž nejen konzumace sladkého a dalších nevhodných jídel, ale také obezita.

Přečíst článek ›

Často k rozvoji cukrovky může přispět právě nadbytek tuku v těle. Podle klinické nutriční terapeutky Andrey Jakešové plno cukrovkářů 2. typu nechápe, proč ji mají, když sladké přece nejedí. „Ale rádi si dají uzeniny, smažená jídla, alkohol…,“ upozorňuje Jakešová. Takže i bez cukru se můžete snadno „projíst“ k cukrovce.

Pozor na detox 

Na začátku nového roku se všude kolem rojí zaručené rady, jak zhubnout, pročistit si tělo a zbavit se vánočních kil. Čím dál oblíbenější jsou detoxy, které slibují ohromující výsledky v krátkém čase.

„Neuškodí nám, pokud to bude znamenat, že omezíme alkohol, kouření, budeme jíst více zeleniny a více se hýbat.

Fanouškem detoxikačních kúr, kdy člověk prakticky nic nejí, pije jen nějaké nápoje, ale nejsem,“ podotýká nutriční terapeutka Jakešová.

Často se při detoxu popíjejí ovocné šťávy, což je v podstatě koncentrovaný ovocný cukr, a to z dlouhodobého hlediska tělu zrovna moc neprospívá. „Ještě horší je ale popíjení nápojů například s pepřem a citronem, což by nás údajně mělo pročistit.

Tím si ovšem můžeme maximálně narušit trávení,“ upozorňuje. Neobvyklé nejsou ani případy, kdy při pití detoxikačních čajů, které působí močopudně, dochází zejména u starších lidí k dehydrataci.

Extrémní očistou se navíc můžete zbavit i prospěšných bakterií, které ve střevech potřebujete, a tím si rozhodíte celé zažívání.

Mýty o potravinách

Některé potraviny se v poslední době dostávají na pranýř, ačkoli pro většinu lidí jsou normálně stravitelné. Na prvním místě je pravděpodobně lepek, který obsahují obiloviny, jako jsou pšenice, žito, oves a další. Často se o něm tvrdí, že může za přibírání, ukládání tuku v oblasti břicha a za řadu civilizačních onemocnění. Jenže lepek opravdu nemohou pouze celiaci a alergici.

Přečíst článek ›

Pokud člověk nemá diagnostikované ani jedno z těchto onemocnění, nedoporučuje se lepek omezovat, protože se jedná o bílkovinu, kterou tělo potřebuje. Při bezlepkové dietě dostává tělo také méně vlákniny, čímž se zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění.

O mléku se zase nejčastěji říká, že zahleňuje a že ho dospělí neumí strávit. Je pravdou, že u mnoha lidí mohou mléčné výrobky způsobit bolesti břicha, nadýmání či průjmy. Mléko totiž obsahuje mléčný cukr, láktózu, k jehož strávení je potřeba enzym laktáza.

Pokud tělo nemá dostatek enzymu, mléčný cukr se nestráví, zůstává v tračníku a začne kvasit, následkem čehož vznikají trávicí potíže. Jestli máte s mlékem problém, zjistíte snadno.

Stačí vypít jednu sklenku, nic jiného nejíst a počkat, zda se dostaví zmíněné obtíže.

Strašák těhotných

Těhotenská cukrovka má řadu rysů shodných s cukrovkou 2. typu. Pokud je včas diagnostikována a dobře léčená, což obvykle znamená, že stačí jen dobré dodržování diety a režimová opatření, není nijak významně ohroženo zdraví dítěte. V některých případech je ovšem nutná i léčba včetně podávání inzulinu. Po porodu se nicméně vrací vše do normálu.

„Těhotenská cukrovka však naznačuje možnost vyššího rizika cukrovky 2. typu v budoucnosti. Ženy, které ji v těhotenství prodělaly, by proto také měly chodit na pravidelné preventivní prohlídky včetně měření hladiny cukru v krvi,“ upozorňuje diabetolog Martin Haluzík.

Přečíst článek ›

Kdy už máte problémK orientačnímu vyšetření na cukrovku postačí odběr krve z prstu a jeho změření pomocí tzv. glukometru. K definitivní diagnóze je pak nutný odběr krve ze žíly a stanovení hladiny cukru v krvi (glykemie).

Budete mít zájem:  Alergie Na Ptačí Peří Příznaky?

Normální hodnota glykemie je 3,9 až 5,5 mmol/l. Při hodnotě 5,5 mmol/l již může jít o hraniční hodnotu. V případě, kdy hodnota glykemie není normální, ale ještě ani výrazně zvýšená, se provádí tzv.

glukózový toleranční test, kdy se hodnotí hladiny cukru v krvi dvě hodiny po vypití roztoku obsahujícího 75 g glukózy. 

U pacientů, kteří nechodí k lékaři, může dojít k pozdní diagnóze, leckdy i po několika letech trvání diabetu. Pak mohou nastat komplikace. Příznaky u plně rozvinuté cukrovky zahrnují velkou žízeň, časté močení, únavu, někdy pokles krevního tlaku, nevolnost, celkovou slabost a hubnutí.

Zrádné ovšem je, že při mírném zvýšení hladiny cukru nemusejí být příznaky žádné nebo jen velmi nespecifické, jako například mírná únava. Zcela zásadní jsou tak preventivní prohlídky, kdy si od lékaře nechte kromě celkového vyšetření udělat i odběr krve a stanovení hladiny cukru v krvi.

Snížení výskytu komplikací

Chronické specifické komplikace cukrovky vznikají jako důsledek po léta zvýšené hladiny krevního cukru. Naproti tomu nespecifické komplikace jsou vyvolány zrychlenou aterosklerózou. Komplikací diabetu je mnoho a jsou různorodé. Mnohé z těchto komplikací lze omezit nebo jim zabránit úplně dodržováním určitých pravidel.

Většina komplikací spadá do následujících kategorií: 

Kardiovaskulární onemocnění

Diabetes může poškodit velké cévy (nazývané artérie), které zásobují srdce a všechny ostatní části těla krví. V poškozených úsecích cév se ukládá cholesterol z krve. Za určitou dobu se tak velké cévy ucpou.

Srdce pak musí pracovat mnohem víc, aby přečerpalo dostatečné množství krve zúženými cévami.

To může vést k srdečnímu infarktu, mozkové mrtvici, vysokému krevnímu tlaku a zhoršenému krevnímu oběhu v pažích, nohách nebo hlavě. 

Poškození srdce a cév tímto způsobem se děje i u lidí, kteří nemají diabetes. Ale tyto potíže se u diabetiků vyskytují třikrát častěji a v mladším věku.

Příznaky kardiovaskulárních nemocí

Následující příznaky mohou poukazovat na poškození srdce a cév:

  • točení hlavy
  • bolest nebo tlak na hrudi
  • pomalé hojení ran nebo otlaků
  • necitlivost nebo slabost ruky nebo nohy
  • křeče v nohách (mohou ustoupit v klidu)
  • otoky kolem kotníků
  • dušnost
  • nepravidelný puls
  • POZNÁMKA: Tyto příznaky mohou být způsobené i jinými nemocemi kromě poškození cév. 
  • Příčiny kardiovaskulárních onemocnění
  • Možnými příčinami mohu být:
  • Krevní tuky (zejména cholesterol, LDL cholesterol a triglyceridy) jsou obvykle při vysokých hladinách krevního cukru zvýšené, což zvyšuje riziko poškození cév a srdečního infarktu.
  • Vysoký krevní tlak (častější je u lidí s diabetem) také způsobuje poškození cév.
  • Kouření může způsobit zúžení cév, když vdechujete – což je překážkou proudění krve. Nikotin zvyšuje srdeční práci, způsobuje jeho rychlejší činnost a vyžaduje víc kyslíku.

Prevence kardiovaskulárních onemocnění

Navštěvujte svého lékaře a diabetologickou sestru každé 3-4 měsíce, abyste měli pravidelně kontrolovaný diabetes a ostatní zdravotní problémy. Řekněte svému lékaři o všech svých potížích jako např. dušnosti, bolesti na hrudi, točení hlavy, atd. Požádejte jej o KG (elektrokardiogram) jednou ročně k sledování nemocí srdce. 

Prodiskutujte se svým lékařem nebo diabetologickou sestrou způsoby jak:

  • snížit hladinu krevního cukru (

Hyperglykémie je nepřítel

Komplikace Publikováno: 2010-08-23 Přečteno: 71840 Vytisknout

Máte-li dosud neléčenou cukrovku, znamená to, že ve vaší krvi jsou zvýšené hladiny cukru. Tento stav zvýšené hladiny cukru v krvi se nazývá hyperglykémie a je pro lidské tělo nepřirozený a nežádoucí.

Léčba cukrovky je proto postavena tak, aby škodlivé vysoké hodnoty cukru v krvi snižovala na normální úroveň. Někdy se přesto stane, že se hyperglykémie u léčeného pacienta znovu objeví.

Příčiny mohou být různé a je třeba je znát.

Časté příčiny hyperglykémie:

1. neúčinná léčba cukrovky (na vině může být pacient, když neužívá doporučované léky nebo porušuje dietu, nebo lékař, který naordinuje nevhodnou či nedostatečnou léčbu)2.

nedodržování dietních a režimových opatření pacientem (dieta je zásadní a nenahraditelnou součástí léčby)3. relativní nedostatek inzulinu (dochází k němu nejčastěji u pacienta s diagnózou diabetes mellitus 1.typu, a to např.

při porušené aplikaci inzulinu inzulinovým perem nebo pumpou)4. nerozpoznaná, dosud nediagnostikovaná a tudíž neléčená cukrovka

5. dekompenzace (zhoršení stavu) u jinak dobře léčené cukrovky (zhoršení může nastat z různých důvodů, např. vlivem stresu, vlivem horečnatého onemocnění, virózy nebo jiné infekce, důvodem může být také užívání dalších léků, které zvyšují hladiny krevního cukru, např. kortikoidů)

Jaké jsou normální hodnoty glykémie a které už znamenají cukrovku?

Odborníci, sdružení do České diabetologické společnosti (www.diab.

cz), udávají normální hodnotu glykémie (tedy glukózy v plazmě žilní krve) do 5,6 mmol/l (milimolů na litr), zvýšená hodnota je 5,6 – 7,0 mmol/l, při hodnotách nad 7,0 mmol/l se jedná o diabetes mellitus (cukrovku).

Ovšem pozor, toto měření je nutno opakovat minimálně dvakrát a v různých časových intervalech. Tedy všechny hodnoty nad 5,6 mmol/l nalačno lze považovat za zvýšení glykémie. Hyperglykémie dosahující hodnot nad 15 – 20 mmol/l je nutno řešit neodkladně.

Proč je hyperglykémie nebezpečná a co způsobuje?

Hyperglykémie je stav, který způsobuje nežádoucí cévní změny v organizmu. Tyto změny jsou buď mikroangiopatické (dochází k poškození drobných cév s následkem postižení očí, nervů nebo ledvin) nebo makroangiopatické (poškozeny jsou větší cévy a postupně dochází k narušení krevního zásobení různých orgánů). Následkem poškození větších cév vznikají tzv.

kardiovaskulární (srdečněcévní) choroby, jako je mozková mrtvice (neboli cévní mozková příhoda, nověji pak nazývaná jako ischemická choroba centrálního nervového systému), ischemická choroba srdeční (často se srdečním infarktem) a ischemická choroba dolních končetin.Je prokázáno, že u pacientů s diabetem 2.

typu vzrůstá riziko kardiovaskulárních chorob dvou až čtyřnásobně oproti nediabetické populaci. Na vině jsou změny na větších cévách způsobené právě hyperglykémií. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) stoupá tedy úmrtnost i onemocnění ischemickou chorobou srdeční u mužů i žen s cukrovkou.

Výše uvedené změny postihují muže i ženy s diabetem stejnou měrou, vznikají už v mladším věku, a to rychleji než u nediabetiků. Postihují nejen velké cévy , ale i menší cévy po celém těle. Podrobněji se o ischemické chorobě o a makroangiopatických změnách dočtete ve článku „Cukrovka zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.

Jak se bránit?“Bylo prokázáno, že hyperglykémie je jednoznačně nezávislým rizikovým faktorem úmrtnosti na srdečněcévní onemocnění.

Jak tedy můžeme hyperglykémii zabránit? Vždy záleží na přístupu samotného pacienta i jeho ošetřujícího lékaře. Co tedy mohou společně udělat?

  • Pokud má být léčba hyperglykémie účinná:
  • 1) musí být komplexní a rozumně vedená2) musí zachovávat individuální přístup k pacientovi (každý člověk je jedinečný)3) musí dosáhnout cílových hodnot glykémie (cukru v krvi) a udržet je trvale4) musí se odstranit nebo alespoň snížit všechny ovlivnitelné rizikové faktory5) musí se dosáhnout cílových hodnot glykémie nalačno, po jídle, tzv. glykovaného hemoglobinu, a to při minimalizování nebo chybění hypoglykémií (příliš nízké hladině krevního cukru)6) musí dojít ke snížení nadváhy nebo obezity7) pacient musí dodržovat dietní opatření a pravidelnou vhodnou pohybovou aktivitu8) pacient musí přestat kouřit9) musí být dosaženo cílových hodnot krevního tlaku a hodnot všech krevních tuků -celkového cholesterolu, trigliceridů, HDL a LDL cholesterolu5) pacient musí pravidelně užívat doporučované léky
  • 6) musí být navozena aktivní plnohodnotná spolupráce pacienta a jeho odborného lékaře, která zahrnuje pravidelné kontroly (dosažení cílových hodnot glykémie a glykovaného hemoglobinu, krevního tlaku, tělesné hmotnosti, laboratorních ukazatelů,  správné využití možnosti selfmonitoringu – sebesledování pacienta).
  • Závěr

Toxický vliv hyperglykémie na cévní stěnu se rozvíjí postupně a tato fakta jsou známa z klinické zkušenosti již řadu let. Skutečnost, že trvale těsná kompenzace (udržení nemoci ve správných mezích) má kladný vliv na riziko kardivaskulárních komplikací, je jednoznačná. V našem těle pravděpodobně existuje tzv.

„glykemická paměť“. Znamená to, že se v organizmu projeví trvale těsná kompenzace nebo naopak negativní vliv vysoké glykémie, a to s určitým časovým odstupem (tělo si pamatuje svou historii hodnot cukru v krvi a podle toho se chová – ke komplikacím buď dojde nebo nedojde).

Z tohoto faktu tedy vyplývá výhoda pro pacienty, kteří mají cukrovku krátce a kteří byli intenzivně léčeni od začátku zjištění choroby.

Moderní medicína si už dnes na podkladě řady klinických studií uvědomuje, že důsledná léčba cukrovky v jejích začátcích (tedy když pacient ještě nemá žádné komplikace a cítí se dobře) zásadním způsobem ovlivňuje budoucí vyhlídky nemocného.

Možná nyní máte pocit, že léčebných zásad je mnoho a jsou příliš náročné (a pro vás tedy z oblasti science fiction), ale mohu vás plně ubezpečit, že ve své klinické praxi mám mnoho pacientů, kterým se podařilo přiblížit se cílovým hodnotám nebo jich zcela dosáhnout, a co více, trvale je udržet. Nebylo to samozřejmě zadarmo, ale za cenu oboustranného úsilí, jejich i mého. Ale co skutečně cenného je v životě zadarmo? Každý z nás má rezervy a vždy je co vylepšovat, proto neváhejte a začněte hned teď!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector