Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

1) Jak si pečení cukroví pořádně naplánovat

S cukrovím je nejlepší začít v době adventu. Letos připadá první adventní neděle na 1. prosince. Je dobré začít včas a nedělat všechno na poslední chvíli. Věřte, že i vy budete více v klidu. Navíc některé druhy cukroví potřebují delší dobu na to, aby se odležely a změkly. Čas vám pomůže ušetřit i zadělání na více těst najednou. Většinou totiž potřebují nějakou dobu pro uležení v lednici.

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

Tři týdny až měsíc předem  Perníčky Zázvorové sušenky
14 dní předem Linecké cukroví (zatím bez náplně) Čajové pečivo Vanilkové rohlíčky Medvědí pracky 
Týden předem Nepečené cukroví Náplně do lineckého Krémové náplně do cukroví (vosí hnízda, laskonky) Rafaelo
na Vánoce Vánočka Závin Trdelník

Nejdříve začněte s perníčky, lineckým a dalšími druhy suchého cukroví, které je bez krémů a náplně. Ty potřebují nejdelší dobu pro změknutí. Ideální je začít cca 3 týdny před Štědrým dnem, aby stihly dostatečně provlhnout.

Dva týdny před Vánocemi se pusťte do medvědích tlapek, vanilkových rohlíčků, ořechů, cukroví z formiček, nebo druhů z kakaového či kokosového těsta.

Zatím ale ještě nic neplňte! Veškeré náplně si nechejte až týden před Štědrým dnem, stejně jako pečení rakviček, laskonek, kokosových pusinek a máslového cukroví. Těsně před Štědrým dnem je čas na rolády či vánočky.

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

Všechno si nachystejte

Nejdříve si sepište seznam cukroví, které chcete péct. A buďte opatrní co se týče druhů: nemusíte se uhnat, abyste jich stihli třicet, ale udělejte vaše nejoblíbenější a celý proces přípravy si mnohem víc vychutnávejte.

Díky seznamu můžete doplnit i seznam surovin, které vám doma chybí a které musíte dokoupit. A také seznam pomůcek,bez kterých se neobejdete.

Nezapomeňte třeba na mechanické či digitální kuchyňské váhy, přesnost vážení totiž zaručuje skvělý výsledek!

Kromě těst, které můžete mít pár dnů v lednici pro uležení, je třeba připravit si i plechy na pečení, a teprve pak začít péct. U pečení je třeba šetřit s časem, co nejvíce to půjde, a plynule přecházet z jednoho kroku na druhý. Vyválení těsta trvá dle náročnosti průměrně půl hodiny. 

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

2) Zásady uchovávání cukroví

Kde uchovávat cukroví? Napečené druhy je třeba držet v suchu a v chladném prostředí. Připravte si uzavíratelné nádoby (plechové, keramické, někdy postačí i papírové). Platí, že byste měli cukroví uchovávat na odděleném místě, aby nenasáklo vůní dalších surovin.

Perníčky s příchutí lovečáku by si asi dal málokdo. Určitě je také neuchovávejte někde, kde se kouří, nebo na přímém mrazu. Ideální jsou tmavé špajzky, verandy, komory či lednice.Pozor si dejte na křehké druhy, jako jsou kokosky nebo sněhové pusinky.

Ty uchovávejte v sáčku, protože jim naopak přemíra vlhkosti škodí. 

3) Pomůcky na pečení, bez kterých se neobejdete

Právě proto, že vánoční pečení obnáší použití pečících pomůcek, které přes rok běžně nevyužíváte, byste si měli ujasnit dopředu, jaké druhy budete péct. Díky tomu zjistíte, jaké pomůcky na pečení budete potřebovat. Základem je vál na těsto, váleček a formičky. 

Formy a plechy 

Pro každoroční vánoční pečení využijete formy a plechy nejrůznějších tvarů a barev. Určitě byste měli v základní výbavě mít plechy (pro vánoční cukroví minimálně dva). Praktické jsou také formy (většinou silikonové) pro konkrétní druhy vánočního cukroví.

Nemusíte tedy mít formičky či mlýnky a zdobítka, ale postačí vám jedna forma na rohlíčky (nebo třeba medvědí tlapky), díky které upečete i 20 kousků najednou s minimem práce.

Keramické zapékací mísy využijete spíše pro moučníky nebo masa, v menších keramických formičkách ale můžete také vykouzlit nějaké vánoční dezerty nebo třeba anglický vánoční puding!

Kuchyňský vál 

Pro válení těsta budete potřebovat silikonovou podložku nebo dřevěný kuchyňský vál. Výhodou válů silikonových je skladnost a snadná údržba. Nemusíte vál příliš posypávat moukou, těsto se na něj nelepí.

Dřevěný vál je v kuchyních klasikou, je opatřen zarážkou ze spodní strany, která lehce přepadává přes kuchyňskou pracovní desku a zajistí vám lepší stabilitu desky. Navíc na válu můžete krájet i nožem. Nevýhodou může být náchylnost k vlhkosti, nedoporučuje se proto vály namáčet.

Po použití je tedy oškrabte a v případě potřeby otřete vlhkým hadříkem. 

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

Vykrajovátka a formičky 

Naprostou nezbytností pro vánoční linecké či perníčky jsou vánoční vykrajovátka a formičky.  Můžete si zvolit tradiční plechové formičky na vykrajování těsta, nebo ty silikonové. Navíc některé druhy mají i praktický vytlačovač. Stejně tak si můžete vybrat formičky jednotlivé nebo nějaké tematické sady. 

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

Cukrářské potřeby 

Zkontrolujte si i pomůcky na zdobení cukroví. Na perníčky potřebujete zdobící sáčky nebo zdobící tužky. Na těsta zase využijete válečky na těsto, ať už klasické, nebo embosované, které vám vyválí na těsto vzor hvězdiček či jiných motivů. Možností je ale celá řada – válečky na těsto s nastavitelnou tloušťkou, mřížkovací válečky, válečky silikonové, dřevěné nebo z mramoru. 

Michal Kubíček z eshopu Svět cukrářů sází na další praktické pomůcky na pečení: “Skvělá vychytávka je třeba šablona na laskonky. Jde v podstatě o obdélník s vyřezanými oválky, najednou tak vyrobíte třeba dvanáct nebo i dvacet těchto oblíbených sladkostí.” Zároveň nám poradil i ohledně výběru nejlepšího materiálu.

“Trendem poslední doby jsou vykrajovátka vyrobená technologií 3D tisku z nejrůznějších plastů. Jejich výhodou je, že se dají dělat i víceúrovňová a tak mohou sloužit klidně i k vyražení reliéfů. Za mne ale klasika je klasika a tak osobně preferuji nerezové vykrajovačky – dobře se myjí a těsto se na ně nelepí.

4) Pečlivý výběr surovin

Aby vaše cukroví bylo mistrovským kouskem, je třeba dbát na pár zásad, díky kterým bude chuť vašeho cukroví nezapomenutelná. Vězte, že s výběrem těch kvalitních surovin budou jednotlivé druhy nejen lépe chutnat, ale budou se i lépe uchovávat. 

  • Vždy dávejte plech cukroví do trouby, která je vyhřátá.
  • Chuť rozinek vylepšíte tím, že je namočíte do rumu, ideálně přes noc. 
  • Výraznější chuti oříšků docílíte tím, že je opražíte na pánvi a až poté je přidáte do těsta. 
  • Pro lepší chuť těsta místo celého vejce přidávejte jen žloutek.
  • Nositelem výborné chuti u většiny receptů je máslo, kvalitní máslo má pak obsah tuku minimálně 82 %.
  • Čokoládu na vaření volte minimálně s 50 % kakaa. “Kakaové pochoutky na vaření” obsahují jen 28 % kakaa a rostlinné tuky místo kakaového másla.
  • Při přípravě těsta by měly mít všechny suroviny pokojovou teplotu. 
  • Cukr, kakao i mouku přes použitím prosejte přes síto, bude vzdušnější. 
  • S těstem se mnohem lépe pracuje, pokud jej necháme přes noc odpočinout v lednici, nejlépe v potravinové folii. 
  • Používejte co nejtmavší kakao bez cukru, ideálně nerafinované. 
  • Perníčky můžeme ještě horké potřít oslazeným mlékem s trochou škrobové moučky, nebo vajíčkem. Zajistí lesklý povrch. 
  • Vánočku zase potřete vajíčkem s trochou mléka. 

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

5) Jak na zdravější vánoční cukroví

Patříte mezi milovníky sladkého, ale zároveň si chcete připravit i zdravější alternativu vánočního cukroví? Máme pro vás pár receptů na vánoční cukroví bez mouky a bez cukru, u kterého můžete hřešit bez výčitek. 

Mouku lze nahradit několika způsoby. Bílou pšeničnou mouku můžete vyměnit za celozrnnou nebo špaldovou. Pro bezlepkáře se nabízí varianta rýžové nebo kokosové mouky. Myslete ale na správný poměr surovin. Obecně platí, že náhražkové mouky stačí v receptu daleko méně, než bílé pšeničné. Pro různé varianty cukroví se také hodí oříškové mouky, jako je třeba mandlová nebo kešu. 

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

Čím nahradit cukr 

Bílý cukr můžete vyměnit za med, který sice rovněž obsahuje cukry, ale zachovává si své živiny narozdíl od rafinovaného cukru, který je průmyslovou výrobou většinou ztratil.

Dalším řešením jsou sladila jako je stévie, nebo sirupy – datlový, agávový nebo čekankový. Na umělá sladidla si dejte pozor, ne všechna jsou ideální na pečení.

Zároveň je třeba myslet na to, že všechny tyhle alternativy cukru sice mohou být zdravější, ale rozhodně nejsou úplně bez kalorií. 

Moučkový cukr na obalování lze nahradit kokosovou moukou nebo sušeným ovesným mlékem. 

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

Pojivo nahradí chia semínka nebo lněná semínka. Pro ideální strukturu semínka namočte do vody a rozmixujte. 1 vejce může také nahradit 1 lžička solamylu smíchaná v jedné deci vody. 

Mléko kravské můžete nahradit rostlinnými variantami a zvolit mléko sojové, rýžové, ovesné nebo mandlové. 

Máslo nic nenahradí. Ale. Pokud přece jen chcete odlehčit máslové krémy do cukroví, vyberte si tvarohové krémy nebo pudinkové alternativy, které mají navíc i delší dobu trvanlivosti. Pokud se chcete vyhnout máslům i margarínům stůj co stůj, doporučujeme kvalitní kokosový olej nebo třeba datle, které rovněž v podobě datlové pasty spojí jednotlivé ingredience. 

Budete mít zájem:  Z Ameriky až na Karlštejn

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

  • 6) Pár oblíbených vánočních receptů
  • Domácí vánoční pečený čaj 
  • Budete potřebovat: 2 kg ovoce (jablka, hrušky, maliny, jahody, švestky, broskve, brusinky, pomeranč, rybíz), citron, 1 kg cukru, koření (skořice, hřebíček, badyán, anýz)

Pomůcky: Plech, skleničky s víčkem (zavařeninové)

Připravte si základní suroviny (viz výše), jejichž množství závisí na tom, kolik porcí pečeného čaje chcete připravit. Na cca 15 porcí bude třeba 2 kg ovoce, kilo cukru a koření. Čím více koření, tím intenzivnější chuť. 

Nejdříve ovoce pečlivě omyjte a vypeckujte, citrusy zbavte kůry.  Nakrájejte je na malé kousky. Poté si připravte plech a v něm smíchejte nakrájené kousíčky ovoce s kořením. Na závěr směs zasypejte cukrem, jehož množství závisí na chuti i sladkosti ovoce, většinou kolem 1 kg–1,25 kg. 

Pečeme přikryté alobalem asi 35 minut na 180–200 stupňů. Po upečení vyndejte celou skořici a horkou směs nalijte do připravených skleniček, zavíčkujte a otočte sklenice dnem vzhůru. Nechte je tak, dokud nevychladnou. Měly by vám vydržet celou zimu, ale po otevření je třeba jej rychle zkonzumovat Pro čaj vám budou stačit 3-4 lžičky směsi a horká voda. 

Vánoční pečený čaj bez cukru: Pokud nechcete připravovat pečený čaj s cukrem, nahraďte jej medem, rýžovým či javorovým sirupem nebo ječmenným sladem. 

Tipy pro ještě lepší domácí pečený čaj: 

  • Obecně je lepší kombinovat směs ovoce s citrusy, protože by čaj měl být také trochu kyselý. V takovém případě se držte poměru 1:1, tedy stejné množství citrusů jako ostatního ovoce. 
  • Citrusy zbavte i bílých vláken, které jsou mezi měsíčky, také pouštějí hořkost. 
  • Vyvarujte se banánů, po upečení v čaji černají a jsou mazlavé. 
  • Pokud přece jen chcete přidat citrusy i s kůrou, kontrolujte, zda není chemicky ošetřena. I tak s ní ale buďte opatrní, příliš velké množství kůry může způsobit finální hořkost čaje. 
  • Do směsi můžete přidat i alkohol, třeba rum nebo slivovici

Cukroví bez mouky a bez cukru? Ideální svačinka, energie na cesty, zdravější varianta vánočního cukroví a vhodná sladkost pro vegany, bezlepkáře i zastánce RAW stravy. Datlové kuličky splňují vše a díky jejich skvělé chuti uspokojí každého. 

Budete potřebovat: Datle (nebo datlovou pastu), semínka či oříšky dle chuti, kokos, kakao, skořice

Pomůcky: Výkonný mixér

V mixéru rozmixujte do pasty směs datlí (pokud nejsou vypeckované, tak je nejdříve vypeckujte), trochu horké vody, oříšků dle chuti. Můžete přidat i vanilku, kokos a špetku soli. Hotovou směs vytvarujte do kuliček Ty poté libovolně obalte v kakau, kokosu, skořice, nebo nadrcených oříšcích. 

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

Trdelník 

Jak se vyrábí trdelník? Nemusíte si tuto lahodnou pochoutku dopřát jen na vánočních trzích. Tohle duté pečivo, které je obalené v různých posypkách si můžete dopřát i doma. Navíc si jej můžete uzpůsobit přesně podle sebe. Klidně s nutellou nebo se zrmzlinou. 

Trdelník má svůj specifický tvar. Vyrábí se z kynutého těsta, které se v pruzích navíjí na válec, kterému se říká trdlo. Odtud pochází i název. 

Co budete potřebovat:pšeničná mouka, vejce, droždí, mléko, citron, vlašské ořechy, máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr, muškátový oříšek

Pomůcky: Vál na těsto, váleček, forma na trdelníky 

Válec s těstem se vkládá do pece, peče se v sálavém teple z připraveného grilu nebo zářiče a postupně se otáčí. Trdelník se přitom pomastí, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Pak se opatrně vyklápí nebo stahuje tak, aby neztratil svůj tvar. 

Po upečení nechejte trdelník chvíli odpočívat, poté jej obalte v připravené směsi dle chuti:

  • cukru a skořice
  • kokosu
  • oříšků
  • vanilkového cukru

Rychlý návod na výrobu trdelníku najdete i v tomto videu: 

7) Vánoční pečení s dětmi a pro děti

Vánoce jsou především o tom trávit čas se svými blízkými, i když se na to často zapomíná.

Abyste si i se svými dětmi užili přípravu na svátky a nebyli jen nervózní z toho, kolik práce vám ještě zbývá udělat, zabavte se společně u pečení vánočního cukroví. Společné pečení je výborný nápad.

Tím, že dětem otevřete dveře kuchyně a necháte je tvořit, jim dáte to nejcennější: čas strávený s vámi i hezké vzpomínky. 

  • Dětem rozdělte jen takové činnosti, které na svůj věk jsou schopny zvládnout
  • Pečte zdravěji – cukr nahraďte medem nebo sirupem (javorovým, čekankovým, rýžovým), upřednostňujte žitnou nebo celozrnnou mouku.
  • Rozdělte dětem jasné úkoly: ideální je vykrajování pomocí formiček, válení koulí nebo zdobení perníčků.
  • Zvolte si jednoduché recepty, u kterých je třeba co nejméně procesních kroků.
  • Kdy začít péct s dětmi? Od 3–5 let už můžete mít v kuchyni malého pomocníka.
  • Dobrá příprava je výhrou: menší děti nevydrží dlouho na něco čekat, mějte proto veškeré suroviny a pomůcky připravené předem.
  • U pečení si vyprávějte. Povídejte dětem o jednotlivých krocích a surovinách. Naučíte tak děti třeba to, kdo nám dává mléko nebo vajíčka.
  • Vyplatí se také být připraven na menší (nebo větší) nepořádek. Pokud máte zástěru, určitě ji využijete. 

Bezpečnost především

  • Dejte přednost plastovým a dřevěným materiálům, formičky raději volte silikonové. 
  • Vyvarujte se ostrých nožů a horké plotny. 
  • Nikdy děti v kuchyni nenechávejte bez dozoru.
  • Nepouštějte děti k horké plotně nebo ke kuchyňským spotřebičům v zásuvce, u kterých hrozí, že je děti nedopatřením zapnou. 
  • TIP: Pro malé pomocníčky nejen do kuchyně využijete tzv. učící věž. Váš malý pomocníček tak na všechno uvidí a může vám směle pomáhat. 

Máme pro vás pár tipů na jednoduché recepty na vánoční cukroví, které můžete upéct i s dětmi.

Co budete potřebovat: 2 hrnky ovesných vloček, 2 hrnky mrkve nastrouhané na jemno, vejce, 60 g másla, voda, sůl, med

Pomůcky: mixér, formičky, plech

Vločky namelte v mixéru najemno a smíchejte s mrkví, vajíčkem, medem a máslem. Vše zpracujte do těsta. Zabalte jej do potravinové fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici. Z těsta následně vyválejte asi 5 mm tlustou placku, poté přijdou na řadu vykrajovátka.Ty přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 10 minut na 150 stupňů. Nechte vychladnout. 

Co budete potřebovat: 250 g nadrcených piškotů, 2 lžíce kakaa, kostka másla, 150 g cukru moučka, vanilkový cukr, (rumové aroma)

Máslo o pokojové teplotě dejte do misky spolu s na jemno nadrcenými dětskými piškoty, cukrem a případně rumovým aroma. Poté přidejte kakao a vanilkový cukr. Směs pořádně promíchejte. Následně přijde na řadu ta jednodušší část – tvořte z něj kuličky. Ve finále stačí koule obalit v kokosu, mletých oříškách nebo skořici. 

Tak vzhůru do adventu. A ačkoliv tohle období bude svádět k tomu, mít všechno připravené, dokonale uklizené a načančané, mějme na paměti, že mít všechno perfektní není důležité. Že nic vám nenahradí čas spolu s rodinou a blízkými. Tak nezapomínejme, o čem Vánoce ve skutečnosti jsou. 

Jak správně skladovat vánoční cukroví?

Prosinec je za dveřmi a s ním i pečení cukroví. Díky těmto praktickým tipům si můžete vytvořit plán pečení a hotové cukroví skladovat tak, aby vydrželo co nejdéle čerstvé (nebo aby se co nejlépe uleželo). Na Vánoce si pak pochutnáte na krásně měkkých perníčcích, vláčném lineckém a dokonale křehkých pusinkách.

Kdy začít s pečením?

Nejprve si řekněte, do jakého cukroví se letos pustíte. Podle této tabulky si vytvořte plán, nakupte suroviny a postupně se dejte do práce.

Hned na přelomu listopadu a prosince začněte s perníčky. Ty potřebují nejvíce času, aby dostatečně změkly. Rozvíjí se i výrazná chuť koření, proto je dobré jim dopřát 3 týdny až měsíc k uležení.

TIP: Nestíháte? Vložte k perníčkům do papírem vystlané plechové krabice či keramické dózy malé jablko. Perníky z něj natáhnou vlhkost a rychleji změknou. Po čase ho vyměňte, aby se nezačalo kazit.

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

3 týdny před svátky přichází na řadu další druhy cukroví, které jsou dobré uleželé, jako například medvědí tlapy, neboli pracny, vanilkové rohlíčky či kokosky.

O týden později, tedy zhruba dva týdny před Štědrým dnem, se pusťte do lineckého. Napečte si obě jeho vrstvy, plnou i vykrojenou. Se slepováním ale vyčkejte ještě týden, aby těsto od marmelády příliš nenavlhlo. Stejně tak můžete péct i další druhy z křehkého těsta, například išlské dortíčky.

Poslední týden před svátky můžete předpečené cukroví slepovat džemem, polévat čokoládou a plnit máslovými krémy. Jako poslední také přichází na řadu sněhové pusinky a nepečené cukroví, jako jsou rumové kuličky nebo vosí hnízda.

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

Jak cukroví skladovat?

Máte napečeno? Skvěle. Nyní jednotlivé cukroví vhodně uložte, aby skvěle chutnalo co nejdéle. Tohle jsou základní věci, které cukroví pro správné uložení potřebuje:

  • Sucho, chlad a temno – To jsou základní předpoklady pro dobře uskladněné cukroví. Uložte ho v chladné spíži, komoře či sklípku s teplotou ideálně kolem 5 °C. Ve výjimečných případech můžete nějaké druhy (zejména ty „vlhčí“) dát do lednice či krátkodobě na balkon, pokud zrovna nemrzne.
  • Ubrousky nebo pečicí papír – Krabice a nádoby vystelte ubrouskem, pečícím papírem či alobalem. Stejně tak přikryjte i poslední vrstvu vyskládaného cukroví. Díky tomu se cukroví neomačká o stěny krabice a bude méně vlhnout.
  • Alobal – Pokud jsou krabice, do kterých dáváte cukroví, prodyšné (například papírové), pomůže alobal cukroví ochránit před pachy jiných potravin.
  • Vlastní krabice – Jednotlivé druhy cukroví skladujte odděleně. Jinak od sebe mohou načichnout nebo přejímat vlhkost.
Budete mít zájem:  Prakticky Lekar Pro Deti A Dorost?

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

Do jaké krabice?

Pro kolik druhů cukroví jste se nakonec rozhodli, ovlivní nejen nákup surovin, ale i množství různých krabic a dóz, které budete potřebovat:

  • Medovým perníčkům se daří v plechových krabicích vyložených pečicím papírem či v keramických dózách.
  • Linecké a další křehké cukroví bez náplně, pracny či vanilkové rohlíčky uložte v plechových krabicích vystlaných ubrousky či pečicím papírem.
  • Slepované linecké můžete mít i v papírové krabici vyložené ubrouskem. Papír částečně propustí vlhkost a linecké krásně zvláční.
  • Cukroví s čokoládovou polevou či náplní se plní a polévá těsně před Vánoci, lze ho tedy skladovat i v lednici, v plastových dózách vyložených alobalem. Pokud ale máte chladný sklípek, uložte je radši tam. Nesmí projít mrazem, proto pozor na uchovávání na balkoně.
  • Křehké pusinky a kokosky nedávejte do plastu ani do lednice. Zvlhly by vám. Zabalte je do papírových sáčků a skladujte je na suchém místě.
  • Nepečené cukroví dejte ve vzduchotěsné plastové nádobě vyložené alobalem do lednice.

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

Těšíte se na pečení jako my? Jaké jsou vaše oblíbené druhy, ke kterým se každoročně vracíte? Podělte se s námi v komentářích.

Perníčky, linecké nebo pusinky. Jak uskladnit vánoční cukroví, aby bylo o Vánocích nejchutnější

Tipy a inspirace 12. prosince 2020 | 17:06 — Marie Drahá

Už se vám stalo, že jste upekli perníčky podle osvědčeného receptu, ale místo aby do Vánoc změkly, zůstaly tvrdé na kámen? Na vině bylo možná špatné skladování. Každý typ vánočního cukroví si totiž žádá trochu jiný přístup. S našimi tipy si na něm letos určitě pochutnáte.

Další 3 fotografie v galerii

Společně může jít cukroví až na štědrovečerní stůl, skladovat se musí každé zvlášť / Depositphotos

Perníčky, zázvorky nebo medvědí tlapky se řadí mezi cukroví, které lze připravit i několik týdnů před Vánocemi. Jedná se o trvanlivé druhy, jimž uležení v krabici jenom prospěje. Teprve časem totiž získají tu správnou chuť. Jak je správně skladovat?

Suché a chladné místo

Veškeré vánoční cukroví je třeba nechat odležet v suchu a chladu, tedy nejčastěji ve špajzu. Současně je však třeba dávat pozor na to, aby neleželo v blízkosti jiných potravin, například masných výrobků, kde by mohlo nasáknout jejich vůni. Vhodný není prostor, kde se kouří, ani balkon nad frekventovanou silnicí, kde by dobroty natáhly nečistoty a navíc mohly promrznout.

Napečené suché cukroví se nejčastěji ukládá do papírových nebo plechových krabiček vystlaných alobalem. Chybu však neuděláte ani s keramickou nádobou, kde bude nejlépe perníčkům.

Aby do Vánoc změkly, doporučuje se přiložit do krabice kousek chleba nebo jablíčko. Nesmí se však cukroví dotýkat a po určité době je třeba obojí vyměnit. Někdo zase ukládá perníčky po vrstvách a každou z nich zastříkne rumem.

Podobně lze uskladnit zázvorky nebo vánoční štolu.

Tukům v těstě teplo nesvědčí

Pracny, vanilkové rohlíčky nebo linecké bez náplně lze uložit i do plastových nádobek vystlaných ubrouskem a poté je ubrouskem znovu zakrýt. Také těmto druhům prospěje pobyt v nevytápěné místnosti. Tukům, které jsou v těstě obsaženy, totiž teplo rozhodně nesvědčí.

Jakmile cukroví slepíte marmeládou nebo polijete čokoládou, uložte je do papírových krabic vyložených ubrousky nebo alobalem a nechte ve špajzu, na balkoně či na terase. Krémovému cukroví, které je třeba připravit těsně před Vánocemi, pak bude nejlépe v chladničce. S nepečenými druhy je to podobné.

Sněhové cukroví patří do papíru

Mezi oblíbené druhy cukroví patří také kokosky nebo sněhové pusinky. V plastové nebo plechové nádobce by však mohly rychle navlhnout, takže byste je mohli rovnou vyhodit. Sněhovému pečivu vlhkost neprospívá, proto nemůže ani do ledničky. Nejlépe mu bude v papírových sáčcích v místnosti s nízkou vzdušnou vlhkostí.

Různé druhy cukroví není dobré během uskladnění míchat. Je nutné mít každé zvlášť, jen tak vydrží chutné i několik týdnů po upečení. Pokud se vám stane, že máte dobrot přebytek, nebojte se je zamrazit.

Když je dobře zabalíte do uzavíratelné nádoby, můžete si na něm pochutnat třeba za měsíc. Pozor si dejte jen na tučné druhy cukroví, které by mohly časem začít žluknout.

Dále čtěte: Chytrá trouba sama pozná, jakou zvolit teplotu a jak dlouho jídlo péct.

Zdroj

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukrovíMáte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

Jak skladovat cukroví, abyste si o Vánocích opravdu pochutnali?

Pečení vánočního cukroví je oblíbený sváteční rituál, který ale obnáší spoustu času a námahy. O finančních výdajích na velké množství surovin ani nemluvě. Pokazit výsledek špatným skladováním je tak skoro k pláči. Jaké podmínky jednotlivým druhům svědčí a na co si dát pozor, jsme pro vás shrnuli v následujícím článku.

V krabici jako v bavlnce

Obecně platné pravidlo káže skladovat cukroví v chladu, suchu a temnu. Vyhněte se však třeskutému mrazu, a to zejména u cukroví s čokoládovou polevou, která je náchylná k popraskání a vysrážení tuku na povrchu.

Většinu cukroví můžete uložit do plastových či plechových dóz vystlaných papírovým ubrouskem. Dobře těsnící nádoby ocení zejména perníčky, sušenky a linecké cukroví, které má během skladování teprve změknout.

Spolehnout se přitom můžete na osvědčenou babskou radu – do krabičky s perníčky vložte rozkrojené jablíčko. Cukroví nasákne jeho vlhkost a pak se doslova rozplývá na jazyku. Čas od času však jablko vyměňte, aby nezačalo plesnivět nebo hnít.

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

Větrání povoleno

Pravidlo „vzduchotěsnosti“ má své výjimky. Patří k nim skladování cukroví, u kterého je zvlhnutí naopak nežádoucí, jako jsou kokosky nebo sněhové pusinky. Lépe jim proto svědčí papírové sáčky nebo krabice, které nezabraňují přístupu vzduchu.

ETA TIP: Základem lahodných kokosek a pusinek je správně našlehaný sníh. Poradíme vám, jak na to.

Cukroví plněné krémem a nepečené druhy určené k přímé konzumaci pak připravujte až těsně před Vánoci. Uložte je do uzavíratelné krabičky a šup s ní do lednice.

Vetřelcům vstup zakázán

Před uložením cukroví do krabic vždy myslete na jeho choulostivost i tendenci snadno absorbovat okolní chutě a pachy. Dózy před použitím dobře vymyjte, a to i v případě, že jste je od minulých Vánoc nepoužívali. Poté je důkladně vysušte a až pak do nich začněte skládat cukroví.

Podobné druhy cukroví si spolu poměrně dobře rozumí, a tak je můžete skladovat v jedné dóze. Pokud vám to však úložné prostory dovolí, vždy je lepší mít pro každý druh samostatnou nádobu. Obzvlášť důslední buďte u bezlepkového cukroví připraveného pro strávníky s intolerancí či alergií na lepek. Vždy ho odložte stranou, aby nedošlo ke kontaminaci a následným zdravotním komplikacím.

Cukroví také dobře izolujte od jiných aromatických potravin, kterými by mohlo načichnout. Lineckým s vůní slaniny byste asi potěšili jen málokoho.

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

ETA TIP: Těsto, které necháváte odležet v lednici, zabalte do potravinářské fólie a uzavřete ji svařovačkou.

Pokud máte ve zvyku skladovat cukroví na balkóně, nezapomeňte ho zabezpečit před nezvanými hosty. Nechráněné papírové krabice jsou pro ptactvo často lákavou výzvou.

Dopřát si ho pak můžete třeba na jaře, až se vám bude stýskat po sváteční atmosféře. Jednoduše ho necháte pár hodin „povolit“ při pokojové teplotě.

ETA TIP: Naučte se mrazit i další potraviny. Ušetříte tak čas i peníze. 

Témata: ETA Gratus, cukroví, chladnička, Vánoce, pečení

Vánoční cukroví: Jak skladovat linecké nebo kokosky

Do Vánoc sice ještě nějaký ten čas zbývá, ale možná některé druhy cukroví už máte napečené nebo se na to o víkendu chystáte. Máte také vyřešeno, kam všechno cukroví ukládat, aby do svátků bylo krásně měkké a rozležené? Poradíme vám!

Žádné zkušené hospodyňce to asi nemusíme zdůrazňovat, ale přesto, jak se říká – opakování je matka moudrosti.

Nikdy nezapomeňte na to, že veškeré cukroví, které už je naplněné krémem, ozdobené polevou nebo připravované nepečené, by se mělo uchovávat na tmavém a chladném místě.

Většina vánočních dobrot by měla být uchovávána při teplotách maximálně do 5 stupňů Celsia. Pozor ale, pokud máte cukroví uložené na balkóně, teplota by totiž zároveň nikdy neměla klesnout pod bod mrazu.

Budete mít zájem:  Natržený Vaz V Kotníku Léčba?

Někteří se už do pečení pustili. Víte, jak cukroví správně uchovávat? • Autor: istock
 

Krásně měkké perníčky 

Pokud chcete, aby uložené perníčky byly na svátky nádherně měkké a voňavé, uložte je do keramické nádoby. Tu vyložte ze všech stran alobalem, perníčky do ní naskládejte a každou vrstvu zastříkněte rumem. Vše pak nakonec přikryjte opět alobalem a nádobu dobře uzavřete. Stejným způsobem můžete uložit i vánoční štolu, která by se měla rozležet.

Perníčkům svědčí keramika • Autor: istock

Neplněné druhy cukroví

Linecké bez náplně, pracny, vanilkové rohlíčky a další neplněné druhy skladujte v plastových nebo plechových krabicích vystlaných ubrouskem. Můžete použít i papírovou krabici.

Narovnané pečivo před zavřením opět přikryjte ubrouskem. Ani toto cukroví ale nenechávejte v pokojové teplotě, uložte ho třeba do spíže nebo jiné nevytápěné místnosti.

I těsto totiž obsahuje tuky, kterým teplo nesvědčí.

Recept na základní linecké těsto najdete zde. 

Neplněné druhy dejte do spíže • Autor: istock

Slepované cukroví

Plněné linecké a jiné slepované a polévané pečivo a cukroví skladujte v papírových krabicích vyložených ubrousky nebo alobalem v komoře, na balkóně nebo terase.

Použít můžete také uzavíratelné plastové krabičky vyložené ubrousky nebo alobalem. Ty je třeba umístit do chladničky. Nikdy ale spolu nemíchejte různé druhy pečiva s výraznou vůní, jejich aroma by se smísilo.

Proto použijte raději více menších krabic.

Slepované a polévané pečivo patří do ledničky • Autor: istock

Sněhové cukroví

Sněhové pečivo a kokosky se nejlépe skladují v papírových sáčcích v místnosti s nízkou vzdušnou vlhkostí. Nikdy je nedávejte do lednice ani do nádob z plastu nebo plechu. Navlhly by. Vyzkoušejte naše recepty na jednoduché kokosky nebo na kokosky se strouhankou a užijte si přípravu velmi rychlého cukroví!

Kokosky a pusinky potřebují sucho • Autor: istock

Jak skladovat cukroví, aby bylo na Štědrý den dokonalé? Poradíme vám

Máte napečeno? Zjistěte, jak správně skladovat cukroví, aby bylo do Vánoc perfektní – Napadov.cz

Mnozí z vás se už pustili do přípravy prvních druhů vánočního cukroví. Je totiž pravdou, že některé kousky se musí odležet, aby získaly tu správnou chuť a konzistenci, takže rozhodně není na co čekat.

Ale do Vánoc nám přeci jen ještě nějaký ten pátek zbývá, takže co dělat, aby cukroví do Štědrého dne skutečně vydrželo čerstvé a chutné? Poradíme vám, jak na skladování vánočního cukroví, které vám zaručí ty nejchutnější Vánoce.

Při skladování cukroví nejvíce záleží na jeho druhu. Jinak samozřejmě budeme pracovat s perníčky, které mají za úkol do Vánoc změknout, a jinak se sněhovým cukrovím, které nám nesmí zvlhnout, aby se vůbec dalo jíst. Následující tipy ale pamatují na všechny druhy, které se v českých domácnostech běžně pečou, takže potřebné rady jistě najdete i vy.

Začněte perníčky

Je jasné, že je potřeba začínat durhy, které musí do Vánoc změknout a hezky se rozležet. V tomto případě hovoříme zejména o velmi oblíbených vánočních perníčcích. Mezi další cukroví, jimž prospěje odležení, patří třeba zázvorky, ale také rohlíčky, pracny nebo kokosky.

Ideální je, abyste tyto druhy cukroví uchovávali na místě, kde je dostatečná vzdušná vlhkost. Skvěle se vám tedy budou hodit papírové krabice, nejlépe cukrářské, které se dají koupit v papírnictví. Cukroví můžete na sebe skládat ve vrstvách, ale každou z nich nezapomeňte proložit papírovým ubrouskem.

Většina z nás volí na skladování plastové nebo plechové dózy, ale zde není cirkulace vzduchu ideální, takže je možné, že se kýžené měkkosti a křehkosti cukroví nedočkáte, což by byla jistě škoda. Papírové krabice dejte třeba do chladné spíže nebo na krytou lodžii, kde není příliš teplo.

Pokud se bavíme o skladování druhů cukroví, které vynikají svou křehkostí, jako třeba sušenky nebo sněhové pusinky, je naopak lepší zvolit suchý vzduch, aby nezvlhly. V tomto případě určitě sáhněte po plastových dózách a klidně je můžete nechat odpočívat při pokojové teplotě. S pečením ale zbytečně nespěchejte, stejně jsou nejlepší čerstvé.

Nepečené druhy musí do chladu

U nepečených druhů nebo plněného cukroví je potřeba volit opravdu chladné místo na skladování, ideálně lednici. Krémy a náplně do cukroví či nepečené druhy se dělají až těsně před Vánoci, protože mají kratší dobu spotřeby.

Do lednice dávejte tyto druhy v plastových krabičkách, které je také ochrání před nežádoucím zápachem jiných potravin. Různé nepečené salámky nebo plněné rolády můžete zabalit do potravinářské fólie a krájet je můžete až před podáváním.

Udrží si tak déle čerstvost a šťavnatost.

Co když perníčky neměknou?

Každoročně mnoho lidí řeší nepříjemný problém – perníčky ne a ne změknout. Možná jste je napekli příliš pozdě, možná máte nesprávný recept. V takovém případě ale nezoufejte, ještě se to dá zachránit.

Do krabice dejte také rozkrojené jablko, jeho šťavnatost a vlhkost urychlí proces zvláčnění. Ale nesmí se cukroví přímo dotýkat a také je potřeba jej co možná nejčastěji měnit, aby nezačalo uvnitř plesnivět.

Řada lidí skladuje cukroví na balkoně. Je to jednoduché a snadné řešení, ale nemusí být úplně vyhovující. Zaprvé hrozí vždycky riziko nezvaných návštěv třeba v podobě ptáčků, ale daleko větší nebezpečí představuje stále se měnící počasí.

Vlhko, déšť a do toho všelijaké teploty, které se střídají mezi minusovými teplotami a čísly vysoko nad bodem mrazu, nejsou pro cukroví ani trochu ideální.

Pokud to tedy trochu jde, balkonu se vyhněte, anebo na něm skladujte jen velmi odolné druhy suchého cukroví, které mohou maximálně navlhnout.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Jak uložit pečené i nepečené cukroví

Kam s cukrovím, než se objeví na vánočním stole? Jaké jsou důležité zásady jeho skladování? Pojďme si připomenout ty osvědčené z nich.

První z naplánovaných druhů vánočního cukroví máme napečeno. Především to, které potřebuje delší čas k proležení a změknutí. Určitě ještě nějaké cukroví napečeme a nakonec přijde řada i na to nepečené, ale máme všechno také kam optimálně uložit, uskladnit? 

Mimo dosah a zrak

Velmi důležitou zásadou je najít chladné a vzdušné místo. Chlad je důležitý, protože v něm nejpomaleji stárnou tuky v cukroví obsažené.

Postupně

Cukroví skladujeme postupně tak, jak jednotlivé druhy napečeme. Některé druhy, třeba perníčky, jsou po upečení tvrdé a musí se nechat až několik týdnů změknout. Cukroví určené k rychlé spotřebě naopak pečeme nejpozději, abychom ho také skladovali minimální dobu. Toto platí zejména pro cukroví nepečené.

Do čeho cukroví dát?

Ideální se jeví být keramika. Ke skladování cukroví můžeme využít různé keramické hrnce, hluboké mísy, a třeba i hliněný římský hrnec. Nádobu vyložíme alobalem a perníčky, medvědí tlapky a zázvorky do ní pěkně naskládáme. Vše opět přikryjeme alobalem a ještě přiklopíme keramickou poklicí. Takto uložené pečivo výborně zkřehne a změkne.

Další a asi i nejužívanější možností, kam uložit cukroví, jsou kartonové krabice. Ty, než do nich pečivo uložíme, opět vyložíme alobalem nebo potravinářskou fólií. Do takto připravené krabice pak ukládáme jednotlivé druhy.

Můžeme zde vedle sebe uložit například samostatně různé cukroví oříškové, nebo několik druhů kokosového pečiva – vnitřními přihrádkami z kartonu oddělíme například kokosky, strojkové kokosové pečivo a kokosové kuličky. Nemícháme ale spolu různé druhy pečiva s výraznou vůní – aroma by se potom smísilo. Použijeme raději více menších krabic.

Do kartonových krabic vyložených a pokrytých alobalem vkládáme i nepečené ořechové a kokosové kuličky.

Sušenkám a lineckému cukroví je pak nejlépe v plechových krabicích a dózách. Přikryjeme je ubrousky nebo hedvábným papírem. Při správném uložení krabic bude mít cukroví výbornou kvalitu ještě na Silvestra i po něm.

Na skladování vánočního cukroví lze ale využít i plastové boxy do mikrovlnky a mrazničky. Využít se dají také plastové krabice určené na školní svačiny; u svačinových boxů je možné navíc regulovat přívod vzduchu pootočením ventilu na víčkách.

Vánočky a štóly dobře zabalíme do alobalu. Nesmí koukat ani kousek. Fólii pečlivě k pečivu přitiskneme místečko po místečku a obtočíme ho raději dvakrát. Stejně tak se postaráme i o nepečené dlouhé salámy a šišky a uložíme je do chladničky.

Mraznička a vánoční cukroví: jak to jde dohromady?

Suché, méně tučné druhy cukroví se dají docela lehce zmrazit. Mrazit ale nebudeme tučné druhy, tuk by zbytečně žlukl. To neplatí jen o máslu, ale i o tuku obsaženém v oříšcích a mandlích. Mrazíme vždy jen dobře zabalené pečivo; ideální jsou alobalem vyložené boxy určené do mrazničky.

Možností uskladnění cukroví, aby pěkně zkřehlo, máme tedy dostatek, který způsob si vybereme, je na nás. Pokud i vy máte nějakou osvědčenou metodu, podělte se o ni v diskusi pod článkem.

-ag-Foto: www.profimedia.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector