Maso přímo z farmy: výhodný a kvalitní nákup

Bohušovice nad Ohří

Společnost hospodaří na pozemcích v k. ú. Bohušovice nad Ohří, Mlékojedy, …

Dubicko

Nabízíme produkty rostlinné a živočišné výroby se zaměřením na pěstování…

Blansko

Pstruhařství Skalní mlýn se nachází v Moravském krasu, lokalitě CHKO, kde…

Davle

Naše společnost Řeznictví a uzenářství U DOLEJŠÍCH s. r. o. v Davli se zabývá…

Stařeč

Výroba a prodej masných výrobků.

Strážek

Mitrovský dvůr na Vysočině je skutečně unikátní místo. Najdete zde prodejnu…

Bratislava

Klárka, keď zdravie chutí… Čistý a láskyplný slovenský chov, čerstvá ryba…

Kunštát

Zabýváme se chovem ovcí plemene Merino landschaft, výrobou předložek a…

Blatná

Společnost produkuje sladkovodní tržní ryby (především kapry) v objemu cca…

Brno

Nakoupíte u nás: BIO maso, valašské jehněčí, krůtí maso, drůbež z farmy, ryby…

Vyškov

Nakoupíte u nás: BIO maso, valašské jehněčí, krůtí maso, drůbež z farmy, ryby…

Horní Police

Společnost Agrome s.r.o. se zabývá chovem masného skotu s produkcí…

Klatovy

MASO WEST s. r. o. je výrobcem a dodavatelem čerstvě opracovaného masa ze…

Prachatice

Výhodné rodinné balení • 5 druhů masa certifikovaného jako Šumava –…

Hradec Králové

ROZKRMENÉ KRŮTY A KROCANI – v prodeji od 24. dubna 2018 – stáří 7 týdnů ,…

Štěnovický Borek

Prodej masa přímo z farmy, prodej vlastních výrobků, klobás.
Farma Borek je…

Tetín

Prodáváme hovězí maso z našich zvířat plemene Aberdeen Angus pasených na…

Dolní Sloupnice

Provádíme porážku a výkup jatečného skotu a prasat. Vyrábíme a prodáváme…

Zábřeh

Zabýváme se výrobou tradičních delikates ze zvěřiny, jatečného masa, drůbeže,…

Praha

Naše výrobky od začátku (a trpělivě) připravujeme tak, aby chutnaly nejen Vám…

Židlochovice

Vyrábíme a prodáváme sekanou, točené salámy, trvanlivé výrobky a salámy,…

Velvary

Rodinná firma „Vojtěchovský – Tlustý“ se zabývá zemědělskou výrobou,…

Bor

Vítejte na profilu Farmy na dlani. Tato stránka slouží jako oficiální eshop…

Plzeň

Naše Řeznictví u Kvardů v Plzni na křižovatce Slovanské a Plzenecké ulice se…

Lysá nad Labem

Farmářské produkty
Tyto stránky jsou zaměřené na kvalitu, farmářství, přímý…

Praha

Společnost Uzeniny Kaiser vznikla v roce 2009 a přímo navázala na dlouholetou…

Tymákov

Jsme česká firma z Tymákova u Plzně, která vyrábí originální Tymákovské…

Hlasivo

Jedinečně zachovalá vesnická krajina České Sibiře a námi bezkompromisů…

Stříbro

Od roku 1998 vyrábíme přes 40 druhů uzenin podle originálních receptur….

Kladruby

Jsme rodinná firma, se sídlem ve Vojenicích, nedaleko Zbiroha na Rokycansku….

Plzeň

Výroba farmářských uzenin. Nabídka klobásy, uzené kýty, uzeného bůčku,…

Litoměřice – Litoměřice-Město

Zabýváme se prodejem uzenin.
Naše farmaHospodaříme na farmě v malé vesnici…

Velhartice

V dnešní době hospodaří farma se dvěma sty kusy skotu a produkuje výrobky na…

Seletice

Naším snem bylo vybudovat v malebném prostředí lesů nedaleko Nymburka místo,…

Prašník

Naša malá rodinná farma sa venuje chovu bielej kozy krátkosrstej, pripúšťacie…

Horní Vltavice

Soukromá farma s výměrou 416 ha. Se zaměřením na chov masného skotu (Galloway…

Střížov

Naše farma Salaš-Hájek vznikla v roce 2003 v krásné krajině Vysočiny. Salaš…

Horní Dubenky

Rod Chadimů je na mlýně již od roku 1644, kdy jej jako mlynářskou usedlost…

Mikolajice

Zabýváme se chovem hnědých koz a kamerunských ovcí. Vyrábíme sýry. Chováme…

Varnsdorf

Zemědělská Farma Kudla Bohumil zaměřená na chov a prodej skotu /Limousine/…

Rožmitál na Šumavě

Chov ovcí plemene Suffolk a Charollais,střih ovcí, úprava paznehtů ovcí a koz…

Trnava

Naše malá farma se zabývá chovem a prodejem ryb, sportovním rybolovem, chovem…

Rybník

Naše rodinná ekologická farma Rybník se nachází na pomezí Šumavy a Českého…

Tachov

Rodinná ovčí farma zabývající se prodejem jatečných ovcí a jehňat Dobrý den,…

Brno

Už žádné složité objíždění trhů – v našem řeznictví je denně k dispozici celý…

Zdounky – Cvrčovice

Ekologické zemědělství – 70 ha polí, pastvin a sadů v úrodné oblasti na úpatí…

Klatovy

Bio chov dobytka Aberdeen Angus, prodej plemenných býků, prodej jalovic,…

Brno

Prodej masa. Denně zpracováváme maso z vybraných farem. Hovězí u nás zraje ve…

Sluhy

Masné výrobky drůbež z domácího chovu (krůty, kuřata, kachny, huso-kachny)…

Žinkovy

Chováme ovce, skot, vodní drůbež, slepice a ryby. Pěstujeme pícniny….

všetaty

Prodej křepelcich vajec a slepičích, nakládané křepelci vajicka,Kukuřičné kuře.

Báhoň

Male rodinne hospodarstvo, na ktorom sa daju vidiet rozne druhy sliepok, husi…

Chbany – Hořenice

Chov skotu. Pěstování brambor a léčivých bylin. Produkce sena.

Protivín – Chvaletice

Nacházíme se v malebné Jihočeské vesničce Chvaletice nedaleko Protivína. Naše…

Česká Ves

Společnost AGRO Česká Ves, s.r.o., která byla založena v roce 1993 a více jak…

Palupín

Statek Horní Dvorce je rodinná firma manželů Dubových, kteří v současné době…

Mšeno

Kdo jsme: Malé hospodářství na hranici CHKO Kokořínsko, čítající 2 dospělé…

Staré Hamry

Provozujeme farmu. Chováme skot. Nabízíme produkty z ovčí vlny a mléčné…

Dobrná

Produkce: hovězí maso, Služby: chov skotu

Jílové u Děčína

Produkce hovězí maso Služby agroturistika chov koní chov koz chov skotu jízda…

Liběchov

Stáj Pauzr se nachází v malé klidné obci Osinalice, 20 km severně od Mělníka,…

Výšinka

V základním stádě chováme jehnice kvalitního masného plemene TEXEL. Od roku…

Žlutice – Verušice

Zabýváme se chovem skotu, prasat, ovcí, koz, drůbeže i koní. Pěstujeme…

Stará Boleslav

Naše farma Bára je malá, rodinná farma na okraji Staré Boleslavi, která se…

Stará Červená Voda

Výroba a prodej produktů z kozího mléka, ubytování.
 
Myšlenka vybudování…

Česká Kamenice

Zdena Nováková Produkce mléko jehňata krmiva seno Služby chov koní chov ovcí…

Poustka

Zdravíme všechny milovníky čerstvého drůbež…

Hradec Králové – Malšovice

Vítejte na naší farmě Farma se nachází na úpatí českomoravské vrchoviny v…

Mouchnice

Jsme malá rodinná farma v okrese Hodonín. Zaměřujeme se…

Kostoliště

Naša Farma sa dlhoročne zaoberá chovom Japonských prepelíc, produktov z…

Hlavatce

Zabýváme se chovem a prodejem jehňat. Dále zajišťuji pěstování obilí, pšenice…

Velká Veleň

Farma se zabývá především chovem masného skotu a chovem koní. Na farmě ve…

Odunec

Chováme býky masných plemen. Pro výživu našich býků využíváme námi…

Dobra

Pstruží farma se nachází v Horních Domaslavicíh ležících v podhůří beskyd….

Kostelec u Holešova

Naše farma se zabývá prodejem vyzrálého hovězího masa v kvalitě AA, zvířata…

Františkov nad Ploučnicí

Jsme rodinná farma ležící na pomezí Českého Švýcarska a Českého středohoří….

Ostrov

Jsme malá rodinná farma. Naše firma se jmenuje A.T. Ostrov s.r.o. a…

Chrast

V roce 2007 jsme založili farmu na produkci jehněčího masa, ke kterému se…

Olešenka

Provoz ekologické farmy s chovem ovcí a koz. Výroba kozích sýrů, žervé,…

Brusná

— Lokální bio potraviny — Nabízíme Vám farmářské produkty a potraviny s…

Spáleniště

Zaměřujeme se především na rostlinnou a živočišnou výrobou. Specializujeme se…

Roztoky u Jilemnice

Naše ekofarma se nachází na úpatí Krkonoš v nadmořské výšce 450m, v těsné…

Sedlčany

Vážení obchodní partneři, Vážení zákazníci, velice rád bych Vám představil…

Pacov

Děláme drůbež s láskou Naše rodinná farma, založená v roce 1990, se nachází…

Hanušovice

BIO farma se zabývá zemědělskou prvovýrobou.Vše odpovídá požadavkům…

Chřibská

Vítejte na farmě Machač Chřibská. Vítáme Vás na stránkách rodinné farmy,…

Rumburk 3 – Dolní Křečany

Produkce kuřata kozí mléko ovčí mléko sýr kozí maso ovčí maso med vejce…

Karlštejn

Od dubna 2011 je celá farma registrovaná dle zákona č. 242/2000 Sb. o…

Budete mít zájem:  Léčba Zánětu Dutin Bez Antibiotik?

Radimov

Farma OÁZA s.r.o. bola založená na jar roku 2013 v malej dedinke Radimov z…

Zásmuky

Malý rodinný statek hospodařící v souladu s principy udržitelného rozvoje a…

Knínice

Farma Kyprův mlýn se nachází na samotné hranici kraje Vysočina. Jak napovídá…

Klobouky U Brna

Jsme malá rodinná farma hospodařící v systému ekologického zemědělství. V…

Březová u Sokolova

Naše farma se nachází 5 km od města Sokolov v CHKO Slavkovský les na konci…

Němčičky

Paštikárnu Němčičky tvoří jediný člověk, Jiří Fridrich, který si plní své sny…

Radostín nad Oslavou

Farma rodiny Němcovy vychází z nejstarší tradice českého venkova, aby svým…

Stachy

Highland, Skotský náhorní skot, je extensivní masné plemeno skotu pocházející…

Milínov

Přijeďte si odpočinout v prostředí ekologické farmy se spoustou krás a vůní…

Český Rudolec

Nejdietnější steak je BIZONÍ MASO. Nejen pro gurmány. Vynikající chuť. Bizoní…

Tuchom

Provozujeme farmu s domácími zvířaty. Vyrábíme ovčí sýry a mléčné výrobky….

Horní Domaslavice

Ekofarma Domaslavice je rodinná farma nacházejíc se v podhůří Beskyd v obci…

Lípa nad Orlicí

Farma u řeky Orlice produkuje kvalitní BIO hovězí maso, obhospodařuje 330…

Letiny

Vynikající bezlepkové uzeniny, uzená masa, klobásy a salámy s obsahem piva…

Nový Knín

Chov a prodej plemených jehnic a beranů plemene suffolk.
 
Nabízíme jehničky…

Věcov

Na agroekofarmě Kadeřávek produkujeme plemenné jehničky a beránky plemene…

Staré Křečany

Soukromé hospodářství s chovem skotu bez tržní produkce mléka a ovcí.

Česká Kamenice

Farma s chovem skotu bez tržní produkce mléka a produkcí objemných krmiv.

Strmilov

Historický hospodářský dvůr vystavěný kolem dnes již neexistující středověké…

Sedlec Prčice

Jsme rodinné hospodářství ve středních čechách z více než staletou historií….

Voděrady

Dobrý den milí zákazníci, zdraví Vás Otčenáškovi. 
Na našem dvoře zakoupíte: …

Volfířov

Naše menší rodinná bio farma hospodaří v krásném klidném prostředí na pomezí…

Tasovice

Ekologicky hospodařící farma, která se zabývá chovem skotu. Celoročně přijímá…

Vědomice

Jsme malé hospodářství, které prodává přebytky dobrot, které vyrábíme…

Javornice

Zabýváme se chovem skotu plemen Highland a Charolais, ovcí plemene Suffolk a…

3 důvody, proč konzumovat jehněčí maso. A kde ho seženete? – Chefshop.cz

Jehněčí maso je klasifikováno jako maso červené (třebaže maso jehněte je ve skutečnosti růžové barvy). Je získáváno z mláďat ovcí mladších jeden rok. Maso dospělé ovce se nazývá skopové.

Již od pradávna byly ovce ponechávány na pastvách s minimálním lidským přičiněním, nicméně s růstem poptávky po skopovém mase se od tohoto trendu pomalu upouští. Jsou-li ovce ponechány přirozeně na pastvinách, mláďata se rodí okolo Velikonoc, ale protože poptávka po jehněčím dosahuje nejvyššího bodu právě okolo Velikonoc a Vánoc, některá jehňata se ven na pastvu ani nedostanou.

Jehněčí maso je ve světě poměrně oblíbené a v řadě muslimských zemí je nejčastěji konzumovaným masem. Ve větším množství se konzumuje také na Islandu, v Mongolsku, ale plno receptů s jehněčím masem naleznete také ve francouzské, španělské, italské či britské kuchyni. Recepty však příště.

Motiv ovce se vyskytuje mnoha náboženstvích a tradicích. Beran byl symbolem několika starověkých egyptských bohů. Zlaté rouno z berana Chysomallose se objevuje v řecké mytologii v příběhu o Jásonovi a Argonautech. Beran je prvním znamením v horoskopu a ovce je jedním ze znameních v čínském kalendáři. Ovce hrají významnou roli ve všech třech monoteistických náboženstvích – judaismu, křesťanství a islámu. Všichni významní představitelé těchto náboženství byli totiž pastýři. Křesťané jsou označováni jako stádo a Ježíš jako jejich pastýř.

Proč konzumovat jehněčí maso?

  1. Jehněčí maso se vyznačuje vysoce kvalitními bílkovinami. Sto gramů jehněčího má okolo 17 g bílkovin. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro vývoj a udržování svalové hmoty, proto je vyhledáváno ve velkém bodybuildery, zotavujícími se atlety a pacienty po operaci.

  2. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, přičemž nejvýznamnějšími jsou:
    • Vitamín B12 je velmi důležitý pro tvorbu krve a správnou funkci mozku. Vitamín B12 se nachází pouze v potravinách živočišného původu. Vegani proto trpí nejčastěji nedostatkem tohoto vitamínu. Lidé s nedostatkem vitamínu B12 jsou v ohrožení anémií a neurologickými problémy.
    • Selen coby antioxidant chrání organismus před účinky volných radikálů a posiluje imunitní systém.
    • Zinek se v jehněčím mase nachází ve velkém množství. Zinek z živočišných zdrojů je lépe vstřebatelný, než z rostlinných. Je velmi důležitý pro růst a tvorbu hormonů, jako je inzulín či testosteron.
    • Vitamín B3, také nazývaný niacin, jeho nedostatek zvyšuje riziko srdečních onemocnění.
    • Železo přispívá k normální tvorbě červených krvinek.
  3. Co se tuku týče, jednotlivé kusy masa se liší v závislosti na mramorování masa, stravování zvířete, věku a pohlaví. Obsah tuku se u jehněčího masa pohybuje okolo 12 %, u skopového to je mezi 17 a 21 %. Poměr nasycených a mononenasycených mastných kyselin je vyrovnaný.

    Oproti hovězímu a vepřovému obsahuje jehněčí obvykle o něco málo více nasycených mastných kyselin.

Rozdělení jehněčího masa

Řekne-li se skopové maso, mnoho lidí ohrne nos a řekne, že ovčí maso smrdí rybím tukem a divně chutná. Ano, jde-li o starý kus, ale jehněčí, panečku, to je jiná liga! Jehněčí maso je jemné, šťavnaté a velmi chutné.

Při výběru v obchodě platí, že barva dobrého jehněčího by měla být světle růžová, takže čím světlejší jehněčí bude, tím lépe a tím méně tuku bude obsahovat. Obecně platí, že s přibývajícím věkem ovčí maso tmavne a obsahuje více tuku.

Hřbet

Jehněčí hřbet je vhodný na grilování a perfektně jej doprovodí přírodní koření.

Hrudí (žebra)

Žebra jsou velmi jednoduchá na přípravu, takže je doma můžete snadno připravit a přitom nevídaně oslnit. Dbejte však na to, aby každá porce měla jednu žeberní kost. Částečně vykostěné hrudí se hodí k nadívání.

Bok, šrůtka a krk

Hodí se na guláš či perkelt, k přípravě pokrmů z mletého masa, jako je sekaná, čevabčiči či různá ragú.

Plec

Jehněčí plec je vhodná na pečení, vaření či dušení. Hodí se například naperkelt či rizoto.

Jehněčí kýta

Hodí se k přípravě minutek pečením, smažením či grilováním. Hodí se k přípravě přírodních řízků či závitků.

Kde v Praze koupit kvalitní jehněčí maso?

Jestliže nemáte svoji oblíbenou farmu, kde byste mohli kvalitní, české a hlavně čerstvé jehněčí maso zakoupit, nezoufejte, například i v Praze to lze.

Třeba taková JaMi Božská hostina na ulici Boleslavova 17, Praha 4, kam dodávají maso křížence ovcí Charolais a Suffolk přímo Ekofarmy Rybník. Vyzkoušet také můžete v diskuzích velmi dobře hodnocené Maso domů-OCG s.r.o.

, které však bohužel nemá kamennou prodejnu a nákup masa je možný pouze po internetu, ovšem jak z výše uvedené tabulky vyplývá, s cenami velmi příznivými.

Kvalitní čerstvé jehněčí maso se dá sehnat za ceny srovnatelné anebo dokonce lepší, než z velkoobchodu, stačí si do vyhledávače jen zadat heslo: jehněčí maso Praha a uvidíte, že budete mít z čeho vybírat.

Tip na dobré jehněčí v restauraci!

Vychutnat jehněčí si můžete v mnoha restauracích. Navštívit můžete například Klub cestovatelů, orientální restauraci, která umí chutně připravit jehněčí a příležitostně připravuje i hmyzí speciality. Tuto restauraci najdete jak v Praze, tak v Brně.

Kde se ovcím dobře daří?

V České republice existuje množství ovčích farem, kde můžete koupit jak ovci živou, tak poraženou či ovčí produkty. Tak například:

Ekofarma Zelené údolí v Heřmanově chová ovce plemene Suffolk, což je masné plemeno s minimem tuku. Má velice jemnou chuť podobnou zvěřině. Ovce nejsou krmeny průmyslovými krmivy či granulemi, nedostávají žádná léčiva a pasou se na loukách.

Ovčí farma Podyjí v Novém Přerově chová Romanovské ovce. Také provádí křížení s plemeny Zwartbles a Suffolk, z něhož se rodí jehňata s velmi kvalitními růstovými vlastnostmi. Ovce nejsou přikrmována energetickými krmivy, ve vegetačním období se živí na pastvě a v zimě jsou krmeny senem.

Bio vs. nebio

Bio potraviny jsou jednak otázkou etiky vůči zvířatům, ale také existují obavy v souvislosti s krmivem či podávanými antibiotiky. Třebaže je masokostní moučka zakázána přidávat do krmiva skotu a ostatním přežvýkavcům (prasatům a drůbeži se zkrmovat může), je nasnadě, zda tomu ve skutečnosti tak je.

Praxe bývá totiž odlišná. Zvířata ve velkochovech vyrostou rychleji, než tomu bývalo dříve, nebo  je ve volných chovech. Nemají pohyb a podle toho také vypadá jejich svalová tkáň, která je oproti zvířatům volně se pohybujícím méně rozvinutá.

Obecně platí, že maso zvířat, kterým se dostane pohybu, je kvalitnější. Kvalita masa se pochopitelně podepisuje i na jeho ceně, i když na internetu se dá sehnat kvalitní české maso výhodně.

Nutno poznamenat, že jehněčí a skopové maso se v supermarketech příliš neprodává, a když přeci jen ano, bývá mražené novozélandskéaustralské nebo irské.

Jedním z nejcennějších ovčích vedlejších produktů je lanolin, voděodolný mastný olej přirozeně se vyskytující v ovčí vlně, který se využívá jako základ přípravků v kosmetickém průmyslu.

Víte, že…

  • Ovce byly poprvé domestikovány v období mezolitu (10 – 8000 př. n. l.) v Mezopotámii a až někdy okolo roku 3500 př. n. l. se lidé naučili příst vlnu a objevují se první vlněná roucha.
  • Na světě žije více než jedna miliarda ovcí a nejvíc jich je v Číně.
  • Ovce mají zorné pole okolo 300 stupňů, což jim umožňuje vidět i to, co se děje za nimi, aniž by otočily hlavou.
  • Žaludek ovce má čtyři komory, který jim umožňuje trávit těžko stravitelnou rostlinnou stravu.
  • Ovce se do jisté míry podobají kozám, tedy alespoň co se schopnosti žít v nesnadných terénech týká.
  • V roce 1996 byla ze somatických buněk dospělé ovce, jako první savec na světe, naklonována ovce Dolly. Narodila se roku 1996 a zemřela krátce před jejími sedmými narozeninami v důsledku plicního onemocnění.

O biofarmě

Volbou co si koupíme spoluutváříme svět     

• Ekologicke zemědelství • Současnost farmy • Rostlinná výroba • Živočišná výroba • Výzkum a vývoj • Minulost farmy • Naše cíle

Farma Sasov, 29 let tradice

Farmu jsme založili 29.7.1991 v areálu Školního statku Střední odborné školy v Jihlavě. Od roku 1999 je celá farma a její produkty certifikována jako Uznaný podnik ekologického zemědělství.

Činnost na farmě je pestrá – každým rokem pěstujeme kolem dvaceti různých druhů plodin, provozujeme malou bioplynovou stanici, zelinářskou zahradu, chováme přeštická černostrakatá prasata a pastevně skot masných plemen. Kvalita chovu zvířat a jejich pohoda je tou nejvyšší prioritou.

V zájmu co nejnižších stresů jsme počátkem roku 2010 otevřeli vlastní bio jatka přímo na farmě. Vyjádřením úcty ke zvířatům je i snaha o co nejkvalitnější zhodnocení – unikátní zrání masa a od roku 2013 i vlastní faremní výroba masných výrobků a uzenin bez chemie.

V soutěži Česká biopotravina roku zvítězil náš Kančí biolovečák (2010), Konopné sádlo z přeštických prasat (2014), Dršťková polévka (2015 kategorie živočišných produktů), Trhaná paštika z přeštíka (2016), Kostní vývar (2016 kategorie biovýrobky pro gastronomii) a Sasovská klobása zase získala cenu Regionální potravina Vysočiny.

Maso a masné výrobky jsou také držiteli značky Vysočina regionální produkt. Ve faremním obchůdku i na eshopu nabízíme mnoho vlastních výrobků, u nichž dbáme na tu nejvyšší kvalitu a zříkáme se používání i povolených syntetických aditiv (tzv. éček). Snažíme se o co nejlepší soulad s přírodou …

Co je to ekologické zemědělství?

Je to hospodaření, které se zříká používání chemických prostředků na ochranu rostlin, umělých hnojiv, v chovu zvířat jsou vyžadovány výběhy a pastva, jsou zakázány stimulátory růstu, syntetické zchutňovače krmiv a využívání geneticky manipulovaných organismů.

Ekologicky hospodařící zemědělci využívají tradiční metody (pestré osevní postupy, uzavřený koloběh látek a živin), ale i moderní mechanizační prostředky a technologie. Ekologické farmy podléhají každoroční kontrole, jejich produkty se označují jako bioprodukty nebo biopotraviny.

Nejdůležitější pozitiva ekologického zemědělství

  • zlepšení kvality potravin a zdravotního stavu populace
  • welfare chovaných zvířat
  • ekonomická výhodnost z dlouhodobého hlediska
  • ochrana životního prostředí (v místě, ale i v zemích na jiných kontinentech – pěstování krmiv např. sóji jako konvenčního krmiva pro velkochovy v Evropě)
  • úspora energie a neobnovitelných zdrojů
  • snížení nadprodukce cestou omezeného používání intenzifikačních faktorů při zachování příjmové hladiny pro zemědělskou výrobu
  • zavedení nového perspektivního produktu, biopotraviny, pro náš i zahraniční trh
  • udržení přírodního rámce krajiny a stability osídlení (vyšší potřeba živé práce, vhodnost i pro podhorské oblasti a menší rodinné farmy), a tím i obnova venkova
  • vhodné pro hospodaření ve chráněných oblastech

Hospodaření v koloběhu

Ekologické zemědělství je velmi pokrokový a moderní způsob hospodaření, který staví na tisíciletých zkušenostech našich předků: Ekologické zemědělství bere ohled na koloběhy a závislosti v ekosystémech. Tak umožňuje produkovat vysoce hodnotné a kvalitní potraviny bez používání chemických postřiků a hnojiv. Ekologický zemědělec velmi významně přispívá k zachování životního prostředí a k péči o něj.

Současnost farmy

Farma se nachází v České republice, v čistém a zdravém Kraji Vysočina, v příměstské části města Jihlava, metropole Českomoravské vrchoviny. Jsme napůl cesty mezi Prahou a Brnem (pouhých 9 km od dálnice D1) a také napůl cesty mezi Prahou a Vídní.

  • Farma se nachází v bramborářské výrobní méně příznivé oblasti.
  • • Nadmořská výška: 500 až 550 m nad mořem • Průměrné srážky za rok: 700 až 800 mm za rok
  • • Průměrná teplota za rok: 6 až 7 °C
  • Půdní podmínky: • půdní typ – hnědá půda středně kyselá • půdní druh – písčito hlinitá mírně skeletovitá
  • • hloubka ornice – mělká až střední

Farma tvoří uzavřenou jednotku, tj. všechny pozemky a všechna zvířata jsou v režimu ekologického zemědělství.

Rostlinná výroba

  1. Obhospodařovaná půda celkem = cca 500 ha z toho cca 250 ha orné půdy, 250 ha luk a pastvin
  2. Pestrost pěstovaných plodin na orné půdě:
  3. • luskovino obilné směsky (ječmen, pšenice + hrách a peluška, vikev) • pohanka • česnek • lupina • energetické plodiny – technické konopí, světlice barvířská • řepka • konopí
  4. • brambory
  5. vše bez herbicidů, pesticidů a umělých hnojiv

Živočišná výroba

  • Chov skotu bez tržní produkce mléka
  • • základní stádo cca 150 krav • masná plemena (Charollais a jeho křížence s býky Piemontese, Gasconne a Aberdeen Angus) • pastevní chov • přirozená plemenitba • prodej telat na zástav
  • • výkrm a produkce hovězího masa
  • Chov prasat
  • • základní stádo cca 70 prasnic • chov dle zásad ekologického zemědělství • plemeno černostrakaté přeštické (maso přeštíků je prorostlejší a přirozeně tučnější, tedy plné chuti a vůně) • přirozená plemenitba • vlastní míchárna krmných směsí
  • UNIKÁT – rodinový chov prasat, zapouštění kojících prasnic
  • • omezeně prodej selat na zástav

• prodej jatečných prasat a produkce vepřového masa

Život našeho prasátka začíná porodem v porodně prasnic. Zde je spolu s matkami a ostatními sourozenci ( počet odchovaných selat na naší farmě se pohybuje kolem 18 ks selat za rok ve dvou vrzích ) v hlídaném stájovém prostředí na vyhřívaných podlážkách. Ve stáří asi 35 dní jsou selata společně s matkou přesunutado rodinné stáje.

V takové rodince je většinou 5 až 6 prasnic se selaty (přesunuty z porodny) a neustále 1 kanec, který kojící prasnice zapouští a tak dochází ke dvojímu efektu.

Prasnice stále kojí selata a tím jim zajišťuje ideální výživu a ochranu proti chorobám a při tom v ní již rostou další plody, další selata.

Jelikož jsou zvířata stále pohromadě, mají k dispozici stelivovou slámu, mají neustále přístup do výběhů na čerstvý vzduch a slunce, fungují zde přirozené životní pochody jako v přírodě, zvířata jsou maximálně otužilá a odolná vůči chorobámi bez zbytečného očkování, léků a antibiotik.

K odstavu, tedy k oddělení prasnic a selat dochází až ve 3 měsících stáří selat. Během této doby se naučí přijímat tuhou stravu.

Když tedy selata přestanou pít mléko, jsou již plně adaptovaná na krmnou směs a tento přechod, který je v klasických chovech, kde se selata odstavují již po 1 měsíci, velmi kritický, jim nečiní problémy.

Selata mají s matkou podstatně delší sociální kontakta jejich chov probíhá prakticky beze stresu.

Po odstavu zůstanou selata ve stejném prostředí, ve stejné stáji, jako doposud a zachovává se jejich maximální imunita. Prasnice se převedou do březárny, kde čekají na další porod. Selata jsou asi v 7 měsících dokrmena a jdou naporážku.

Ekologickou porážku zajišťují naše vlastní jatka přímo na farmě – dostavena v r. 2009.

  1. Je třeba dále zdůraznit, že při všech přesunech v rámci farmy chodí prasata po svých a nejsou stresována převozy dopravními prostředky, a to včetně poslední cesty.
  2. Dá se říci, že celý chov hospodářských zvířat na naší farmě je založen na co největší pohodě zvířat a na jejich co nejpřirozenějších životních podmínkách.
  3. Krmné dávky pro všechny kategorie prasat jsou vyvážené, plnohodnotné, sestavené výhradně z krmiv ekologického původu a z povoleného množství povolených krmiv konvenčních – žádné extrahované šroty, žádné masokostní moučky, stimulátory růstu, hormonální látky, syntetické aminokyseliny, antibiotika atd.

Bioplynová stanice

Přímo v areálu farmy se nachází malá bioplynová stanice s technologií na zpracování slamnatého hnoje, přebytků trav a senáže, zbytků krmiv apod. Vyrobenou elktrickou energii využíváme pro provoz celé farmy a přebytky dodáváme do sítě, teplem vytápíme sušárnu konopí a bylin, faremní jatka i kancelářské prostory. Výstupní produkt, digestát, využíváme opět k hnojení našich polí.

• vepřové maso (z prasat z venkovních chovů, z mladých kanečků, odvěšené maso … ) • vyzrálé hovězí maso (unikátní zrání masa, jalovice, býci a krávy masných plemen …

) • bio masné výrobky z vlastní faremní výrobny (vše bez chemie a přirozeně bezlepkové – kančí biolovečák, šunkový salám, klobásy, párky, špekáčky, paštiky, tlačenka, polévky, škvařené sádlo, uzená masa a další …

) • česnek • zelenina • pohanka • brambory

  • • nakoupíte ve faremním obchůdku (pracovní dny 8 – 15:30) nebo na eshopu s pravidelnými závozy na trasách do větších mest
  • Dále nabízíme k prodeji i slamnatý hnůj.

Obecně je bio trh v ČR stále málo rozvinutý. Povědomí spotřebitelů o tom, co je „bio“ nebo „eko“ je nízké, nicméně se postupně zlepšuje. V Evropě je poptávka po biopotravinách nepoměrně vyšší a stabilnější, ale všude zatím víceméně roste.

Trh s rostlinnými bioprodukty má větší tradici a je rozvinutější, prodej biomasa je naproti tomu ve svých začátcích je ekonomicky mnohem problematičtější. Uchovávání masa a přeprava je značně náročná.

Otázkou, která nás trápí, je volba mezi distribucí biopotravin prostřednictvím velkých obchodních řetězců (super a hypermarkety) a prostřednictvím specializovaných prodejen (zdravé výživy, farmářské prodejny), prodejem ze dvora (přímo na farmě) nebo rozvozem přímo do domácností a na svozná místa.

Pravda je, že technické možnosti, reklamní sílu a počet zákazníků mají markety mnohem větší, ale lidský faktor, poradenství, osobní přístup k zákazníkovi, je lepší v malých obchodech, restauracích a kuchyních škol a školek. Navíc tito zákazníci chtějí znát původ svých potravin a „vědí co chtějí“.

Jsou tak pro nás nejcennějšími a velmi si vážíme jejich přízně – protože i nám poskytují jistější odbyt, zpětnou vazbu a přívětivou spolupráci.

Naše produkty dodáváme do obchodů i soukromým osobám na trasách: Praha, Brno, České Budějovice, Plzeň, Pardubice, Hradec Králové, Olomouc, Ostrava, Liberec atd. Průběžně rozšiřujeme vlastní závozy i do dalších měst a míst. Samozřejmě umožňujeme nákup i „ze dvora“ ve faremním obchůdku.

Tím, že jsou u nás výrobní a především režijní náklady minimalizovány, kde to jde, je farma životaschopná. Perspektivě ekologické výroby stále věříme. Chceme uspět a prosperovat hlavně proto, abychom dokázali, že ekologické hospodaření má budoucnost.

Výzkum a studium

• spolupráce s místní střední zemědělskou školou • spolupráce s vysokou zemědělskou školou v Brně a v Praze, s Výzkumnými ústavy v Čechách i zahraničí • realizované projekty s VÚŽV, VÚRV a dalšími (výkrm nekastrovaných kanečků, venkovní chov, kvalita masa aj.)

• realizované vzdělávací programy (Praktický kurz ekologického zemědělství ve spolupráci s Bioinstitutem, o.p.s. a další)

Farmu jsme založili 29.7.1991 v areálu Školního statku Střední odborné školy v Jihlavě. Areál jsme převzali se starými technologiemi bez personálu, který odešel za prací do města v době, kdy zemědělství prožívalo recesi.

Nejprve jsme měli chov koní a dále postupně chov prasat, skotu a ovcí a koz. Současně jsme zvyšovali výměru pronajaté zemědělské půdy. Pomalu systémem pokus-omyl jsme se za provozu a mnohdy s obrovským vypětím učili hospodařit. Poznávali jsme zároveň každý kout nemalého areálu a získávali si respekt starousedlíků a obchodních partnerů.

Do nájmu nebo do vlastnictví jsme postupně získávali většinu nemovitostí v areálu a pozemků kolem něj, tak, jak je Školní statek uvolňoval, když rušil jednotlivé druhy zemědělské výroby. Zároveň se podařilo prolomit hranice areálu v souvislosti s restitučními nároky restituentů. Díky těmto skvělým lidem se nám tehdy podařilo farmu udržet.

Snažíme se podnikat poctivě a jsme hrdí na to, že se nám to již léta daří. Od roku 1999 máme certifikát – Uznaný podnik ekologického zemědělství. . Troufáme si říci, že pro většinu zaměstnanců na farmě je práce víc než zaměstnáním. Již před přechodem na ekohospodaření se zde pracovalo bez ohledu na svátky, či denní dobu.

To, že se tele nebo sele musí do jisté doby napít mateřského mléka jim bylo a je nejdůležitějším zákonem, občas i na úkor jejich zdraví. Pokud se dá hovořit po 26 letech o úspěších farmy, tak je to především jejich zásluha.

Pro tyto lidi nebylo problémem pochopit smysl ekologického zemědělství a dokonce si některé návyky odnáší i s sebou domů do soukromého života.

Naše cíle

Je hodně směrů, do kterých vkládáme naděje, a hodně věcí, které by se měly povést.

Chtěli bychom dále zlepšovat vzájemné vztahy s našimi obchodními partnery, zákazníky, sousedy, ale i dalšími subjekty; pracovat na co nejlepším odbytu naší produkce, zlepšovat výrobní postupy jak v rostlinné, tak živočišné a masné výrobě a hlavně se poučit z chyb.

Trvalým cílem je zvelebit farmu, více dbát na to, jak to na farmě vypadá, na údržbu budov, cest a vůbec pořádek na farmě. Usilujeme o co nejlepší využití nových poznatků a moderních technologií ve spolupráci s moudrostí a osvědčenou tradicí předků.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector