Mango Účinky Na Zdraví?

Mango obsahuje řadu vitamínů a minerálních látek. Posiluje obranyschopnost, reguluje vysoký krevní tlak, pročišťuje organismus a chrání tělo před rakovinou prostaty, prsou a tlustého střeva. Vysoký obsah vitamínu A chrání a zlepšuje zrak, léčí šeroslepost a má příznivý vliv na pokožku těla.

Proč jíst mango?

je obsah vitaminů skupiny B, zejména pyridoxinu (vitamin B6), díky kterým pomáhá mango přečkat stavy nervozity, stresu, podrážděnosti, duševní únavy a nespavosti vyvolané psychickým vypětím. Vysoký obsah draslíku reguluje vodní režim těla a předurčuje mango jako ideální plod k ovocným očistným kúrám.

Jak je zdravé mango?

Mango je vysoce výživné a bohaté ovoce. Poskytuje antioxidanty, vitaminy, železo, vápník a vlákninu, která pomáhá při trávení a hubnutí. I proto se řadí mezi špičkové zdravé potraviny, které odborníci na výživu preferují.

Na co je dobrý mango?

Mango vládne mocnou silou:

  • díky obsahu unikátních antioxidantů působí preventivně před nástupem rakoviny,
  • upravuje hodnotu krevního tlaku a i hladinu glukózy, což je důležité pro diabetiky,
  • je bohaté na vlákninu a snižuje množství cholesterolu, čímž napomáhá při redukci hmotnosti,
  • Jak se má jíst mango?

    Mango můžete oloupat škrabkou na brambory a následně dužinu odkrajovat od pecky. Nebo odkrájejte ploché strany manga kolem pecky, zevnitř je nařežte na kostky až po slupku – tu však nepřekrajujte, a potom obraťte nařezanou část směrem ven – jako vidíte na fotce výše.

    Jak chutná mango?

    Mango je sladké, ale chuťově zároveň trochu připomíná mrkev. S kořenovou zeleninou sdílí obsah betakarotenu, který zároveň může za krásnou barvu exotického ovoce. Mango chutná skvěle syrové, a to třeba přidané do chia pudinku nebo do jogurtu.

    Co delat s mangem?

    Svou sladkou chutí dodá šmrnc pikantním pokrmům, čímž vznikne dokonalá kombinace chutí. Jistě vás přesvědčí kuřecí kari s mangem či thajský mangový salát s krevetami nebo hovězím masem. Přesuňme se do Japonska, kde si můžete vychutnat lahodné mangové nigiri sushi. Zmínili jsme se o tom, že mango lze i grilovat.

    Budete mít zájem:  Pražská ZOO má druhou největší návštěvnost v historii

    Odkud pochazi mango?

    Mango patří do rodu Mangifera, který zahrnuje 69 botanických druhů a přes 1000 odrůd tohoto ovoce. Není znám jeho přesný původ, ale má se za to, že mango pochází z jižní a jihovýchodní Asie. V Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši byly nalezeny fosilie staré 25 až 30 milionů let.

    Kolik má mango vitamínů?

    Mango vážící 300 g poskytuje 33 % DDD (doporučené denní dávky) vitamínu E pro dospělého muže. Čerstvé mango patří k nejlepším zdrojům tohoto vitaminu mezi ovocnými druhy. Dále obsahuje významné množství vitaminu B1, B2, B6 a niacinu. Z minerálů je v něm nejhojněji zastoupen draslík a menší podíl má hořčík a železo.

    Na co je avokado?

    Avokádo je díky svému poměru tuku jednou z nejlepších variant. Dále obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. A které to jsou? Vitamin K1, vitamin B9, vitamin C, vitamin B5, draslík, vitamin B6, vitamin E, hořčík, mangan.

    Jak se pozná že je mango zralé?

    Mango se vždy podtrhává, většinou tak již nemá šanci nabýt plné chuti. Plně dozrálé mango voní, má měkkou, poddajnou slupku a žlutou až červenou barvu. Zelené mango se občas používá při vaření. Přezrálé mango poznáte podle drobných černých skvrn a viditelných pohmožděnin.

    Co s nezralým mangem?

    Zabalte mango do papírového sáčku nebo novin.

    1. Případně můžete zkusit nechat manga dozrát tak, že je na teple zakryjete cibulí a senem; tato metoda zrání se v Indii používala věky.
    2. Neuzavírejte papírový obal úplně.
    3. Pro ještě rychlejší zrání přidejte do sáčku jablko nebo banán.

    Co je ovoce kaki?

    Kaki (někdy také tomel nebo churma) je plod ovocného stromu tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých. Botanický název druhu (Diospyros) znamená „Diovo ovoce“.

    Budete mít zájem:  Češi si z dovolené nejčastěji vozí horečku dengue a malárii

    Jak jíst ovoce mango?

    Před konzumací se mango oloupe a odstraní se pecka. Nejlepší je ho konzumovat čerstvé a dobře vychlazené. Mango bývá používáno jako příloha k šunce, k masu či rybám. Často se přidává do ovocných salátů, kompotů nebo zmrzliny.

    Jak se podává mango?

    Mango je třeba oloupat a vyjmout pecku. Skvěle se hodí do ovocných salátů, ale i do vařených, grilovaných, zapékaných a smažených pokrmů. Vyrábí se z něj i výborná zmrzlina nebo koktejly. Vynikající je i na čatní nebo zavařování.

    Jak se otevira mango?

    Mango má navíc pevnou slupku.

    Další způsoby, jak zpracovat mango

    1. Do manga řízněte nožem u středu kolem pecky z obou stran, odkrojíte tak dvě části a třetí část s peckou, tu nevyhazujte.
    2. Dužinu z jedné polovina manga můžete rozkrájet nožem podélně a příčně.
    3. Další možnost je, že slupku z manga odkrájíte nožem.

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector