Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět

Sladké brambory nebo-li batáty jsou sladké a zdravé hlízy pěstované po celém světě. Na rozdíl od klasických brambor neobsahují toxický solanin. Batáty existují v různých barvách (od oranžové, přes fialovou až po bílou), velikostech a tvarech. Zařaďte je do svého jídelníčku a získejte díky nim těchto 6 zdravotních benefitů!

Co je lepší: batáty nebo brambory?Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět
– Oproti bramborám neobsahují batáty jedovatý solanin a jsou mnohem zdravější.
– Obsahují mnohonásobně více vápníku a sodíku než obyčejné brambory.
– Vitamín A ze 100 g batátu pokryje potřebu vašeho těla na celý den.

– Sladké brambory jsou také méně kalorické, mají více vlákniny a i přesto, že chutnají sladce, neobsahují oproti bramborám více cukru.

Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět

1Vyživí tělo

Obsahují hodně vlákniny, bílkoviny, vitamíny a minerály. Mezi ně patří třeba mangan, draslík a vitamíny A, B6 a C. Jsou také bohaté na antioxidanty, zejména na oranžové a fialové odrůdy, které chrání tělo před poškozením volnými radikály a chronickými chorobami, jako je rakovina, srdeční onemocnění a stárnutí.

Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět

2Nakopnou imunitu

Sladké brambory, zejména oranžové odrůdy, obsahují velké množství betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A.

Vitamin A je životně důležitý pro udržení zdravého imunitního systému a nedostatek tohoto vitaminu souvisí se sníženou imunitou.

Pomáhá také udržovat zdravé sliznice, zejména pak sliznici střeva. Zdravé střevo je také důležité pro zdravý imunitní systém.

Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět

3Zajistí dobrý zrak

Nejen mrkev, ale také batáty obsahují betakaroten, který je prospěšný pro zdravé oči. Také fialové sladké brambory podporují zdravé vidění. A to díky jejich obsahu antokyanů, které chrání oční buňky před poškozením.

Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět

4Jsou stravou pro kvalitní střevo

Sladké brambory obsahují vlákninu, která zlepšuje zdraví střev. Batáty obsahují oba druhy vlákniny: rozpustnou i nerozpustnou. Rozpustná vláknina na sebe váže tekutinu, bobtná a zvětšuje svůj objem.

V žaludku vytváří viskózní roztok, který zpomaluje pohyb potravy v trávicí soustavě, čímž se prodlužuje pocit nasycení. Tělo tak může v klidu absorbovat nezbytné výživné látky a zároveň brzdí vstřebávání sacharidů z tenkého střeva do krve.

Výsledkem toho je, že rozpustná vláknina příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Nerozpustná vláknina vodu sice dobře absorbuje, ale nerozpouští se v ní. Změkčuje stolici, zlepšuje peristaltiku střev, čímž urychluje průchod potravy zažívacím traktem.

Tím výrazně přispívá ke snadnému a pravidelnému vyprazdňování. Prochází trávicím traktem v nezměněné podobě. Působí jako takový jemný kartáč střev, který odstraňuje usazeniny. 

Antioxidanty ve sladkých bramborách také zlepšují zdraví střev. Studie ukázaly, že antioxidanty ve fialových sladkých bramborách podporují růst dobrých střevních bakterií. Vyšší množství dobrých střevních bakterií je spojeno s lepším zdravím střev a nižším rizikem syndromu dráždivého tračníku (IBS) a infekčním průjmem.

Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět

5Ochraní před rakovinou

Antioxidanty ve sladkých bramborách nás mohou také chránit před některými formami rakoviny.

Fialové sladké brambory obsahují antioxidanty zvané antokyany, u kterých bylo prokázáno, že zpomalují růst rakovinných buněk močové měchýře, tlustého střeva, žaludku a prsu.

Studie na zvířatech ukázaly, že konzumace fialových (i oranžových) sladkých brambor vedla k nižším hodnotám raného stadia rakoviny tlustého střeva.

Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět

6Podpoří mozek

Antokyany ve fialových sladkých bramborech podporují zdraví mozku, snižují zánět a zabraňují poškození volnými radikály. Tyto antioxidanty také zlepšují učení a paměť.

 

BrainMax Pure Camu Camu BIO prášek, 100 g *CZ-BIO-001 certifikát

Zobrazit všechny související produkty

Organický prášek z peruánského z lyofilizovaného exotického ovoce Camu Camu patří díky nejvyššímu obsahu vitamínu C právoplatně do kategorie superpotravin. 1 čajová lžička obsahuje 680 mg vitamínu C, to je více něž 10x více než celý pomeranč.

Ovoce obsahuje další bioaktivní látky = fytonutrienty, které účinkují v synergii společně s vitamínem C na naší imunitu a celkové zdraví. Camu Camu obsahuje také mangan, železo, měď, draslík, vápník, zinek a také trochu beta-karotenu (forma vitamínu A).

Díky pikantní citrusovou chuti a hodí se do smoothie, salátů, snídaňových misek, dresinků nebo zmrzliny. Prášek z Camu Camu byl sušen z čerstvých plodů mrazem, což je šetrná metoda lyofilizace, při které nedochází ke ztrátě cenných zdraví prospěšných nutrientů.

Více informací o Camu Camu se dozvíte na BrainPedia.cz

  • Normální funkci imunitního systému.
  • Normální činnosti nervové soustavy.
  • Ochraně buněk před oxidativním stresem.
  • Normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév.
  • Normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, dásní a kůže.
  • Normálnímu energetickému metabolismu.
  • Snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Regeneraci redukované formy vitaminu E.
  • Zlepšuje vstřebávání železa.
  • Udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm.
  • 100% RAW surovina z Peru v BIO kvalitě.
  • Nejbohatší zdroj vitamínu C ze všech superpotravin.
  • 1 lžička obsahuje 10x více vitamínu C než pomeranč.
  • Obsahuje také mangan, železo, měď, draslík, vápník, zinek, lutein, beta-karoten.
  • Vitamín C jako antioxidant podporuje imunitu a chrání buňky před oxidativním stresem.
  • Bez sladidel, aromat a dalších aditiv.
  • Přidejte 1 lžičku do oblíbeného smoothie, proteinového šejku, snídaňové misky, chia pudingu nebo ovesných vloček. Vhodný i do ovocných zmrzlin nebo salátových zálivek.
  • Podpora imunity
  • Ochrana buněk
  • Normální energetický metabolismus
  • Zmírnění únavy a vyčerpání
  • Produkce kolagenu
  • Vstřebávání železa

Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět

Složení: 100% Camu Camu (Myrciaria dubia)

Původ: Peru

Distributor: Votamax s.r.o., Hladnovská 83/93, Ostrava

Skladování: V suchu, v uzavřeném obalu.

Hmotnost: 100 g

BrainMax Pure
0.2 kg
100 g
BrainMax Pure
Peru

Zobrazit všechny podobné produkty

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Minerál mangan: Účinky na zdraví a nejlepší zdroje v potravinách

Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět

Mangan patří k základním minerálům v lidském těle, nezbytným pro správné fungování organismu. Účastní se řady procesů ovlivňujících činnost mozku, nervové soustavy a také je důležitý pro zdravý vývoj kostí. Dlouhodobě nízký ale i vyšší příjem poškozuje zdraví. 

Co je mangan a jak působí na lidské zdraví?

Patří mezi stopové minerální prvky. Lidský organismus se bez něj neobejde, ale potřebuje jej pouze v minimálním tzv. stopovém množství. Jedná se o pár miligramů denně. Doslova.

V těle se velká část ukládá do kostí, ledvin, jater a slinivky břišní. V průměru se v lidském organismu nachází zhruba 10 až 20 mg manganu v závislosti na věku, pohlaví a kvalitě kostí. S přibývajícím věkem v těle ubývá. Výrazně nižší hladinu mívají také osoby se silnými kostmi a při osteoporóze. 

Hlavní význam manganu na zdraví spočívá v podpoře normální činnosti mozku a nervové soustavy, je důležitý pro zdravou pokožku a vstřebávání vápníku, který ovlivňuje zdraví a sílu kostí. 

Mangan a jeho pozitivní účinky

  • reparační funkce: zajišťuje obnovu kostí, pojivové tkáně a chrupavky
  • podílí se na správném růstu a vývoji organismu,
  • brání vzniku rozštěpu a deformací kosti u novorozenců, 
  • podporuje činnost mozku a zvyšuje paměť,
  • prospívá normální funkci nervového systému,
  • snižuje nervovou dráždivost,
  • podporuje vstřebávání vápníku,
  • zlepšuje zdraví a správnou strukturu kostí,
  • chrání před osteoporózou,
  • zlepšuje odolnost svalů,
  • pozitivně ovlivňuje krvetvorbu,
  • snižuje únavu,
  • napomáhá efektivnímu využití vitamínu C v těle,
  • je nezbytný pro metabolismus cukrů,
  • pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi,
  • má antioxidační účinky a chrání buňky před oxidačním stresem,
  • podporuje správné funkce pohlavních žláz,
  • preventivně působí před epileptickými záchvaty.

Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět
Tento minerál je důležitý pro zdravý vývoj kostí.

Využití manganu v lékařství

V lékařství se suplementace tímto minerálem používá při léčbě nervových onemocnění, jako jsou:

  • schizofrenie,
  • epilepsie,
  • Alzheimerova choroba.
Budete mít zájem:  Otřesné nemoci, které kazí dovolenou, máte na rukou

Denní doporučená dávka manganu

Dle příslušné vyhlášky v ČR je DDD stanovena na 2 mg. Nejvyšší denní dávka bez rizika ohrožení zdraví se pohybuje kolem 5 mg. Na vyšší příjem by měly dbát zejména těhotné a kojící ženy. Více minerálu by měli přijímat také muži, protože jejich tělo jej vstřebává hůře.

Patří k běžným minerálům, které jsou přítomny v celé řadě potravin. Většina lidí jej přijímá v normě a potíže s jeho nedostatkem či nadbytkem nejsou nijak časté.

Doporučený příjem manganu dle věku a pohlaví:

Pohlaví a věk DDD manganu
Novorozenci do 6 měsíců 0,003 mg
Novorozenci 7 až 12 měsíců 0,6 mg
Děti 1 až 3 roky 1,2 mg
Děti 4 až 8 let 1,5 mg
Děti 9 až 13 let 1,6 až 1,9 mg
Dívky 14 až 18 let 1,6 mg
Chlapci 14 až 18 let 2,2 mg
Dospělé ženy 19 až 50 let 1,6 mg
Dospělí muži 19 až 50 let 2,2 mg
Těhotné ženy 2 mg
Kojící ženy 2,6 až 4 mg

Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět
Na dostatečný příjem by měly dbát zejména těhotné ženy.

Kdy hrozí a jak se projevuje nedostatek manganu v těle

Nedostatek manganu bývá nejčastěji způsobován nedostatečnou a špatnou životosprávou. Projevuje se na fungování nervového systému, svalů a oslabuje kosti. Zvyšuje riziko vzniku onemocnění cukrovkou a kardiovaskulárních chorob.

Nízké množství tohoto minerálu v těle negativně ovlivňuje vstřebávání vápníku do kostí, což vede k jejich oslabení a vzniku různých abnormalit kostí, nedostatečnému vývinu či osteoporóze. U nenarozeného plodu může nedostatek minerálu narušit zdravý vývoj kostních chrupavek, způsobit abnormální velikosti kolenního kloubu či nerovnoměrný vývoj lebky.

Nejčastější projevy nízké hladiny manganu

  • zvýšená hladina cholesterolu,
  • vysoký krevní tlak,
  • nevolnosti,
  • svalové křeče, 
  • problémy se zrakem,
  • kožní nemoci,
  • poruchy plodnosti.

Nebezpečí spojená s předávkováním

Opačný případ představuje nadměrné množství manganu v organismu, k němuž dochází při nadměrném užívání doplňků stravy obsahujících tento minerál. Stejně jako nedostatek i nadbytek ovlivňuje nervovou soustavu. Při dlouhodobém přebytku zvyšuje riziko vzniku Parkinsonovy choroby.

Ohroženi jsou také pacienti s nemocnými játry. Minerál je totiž z těla vylučován ve žluči a v případě zhoršené funkce jater může docházet k jeho nežádoucímu hromadění.

Toxicita hrozí až při vysokém příjmu prostřednictvím doplňků stravy. Může vést až k nemoci označované manganové šílenství, která se projevuje psychózou, halucinacemi a projevy připomínajícím Parkinsonovou chorobu.

Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět
Předávkování hrozí pouze při nadměrném užíváním doplňků stravy.

Hlavní zdroje manganu

Nejlepšími zdroji jsou mořské plody, ořechy a semena, luštěniny, obiloviny a některé druhy zeleniny a ovoce. Největší množství minerálu obsahují mušle, škeble, tofu, měsíční fazole, pekanové ořechy a ananas.

Nejlepší zdroje manganu v potravinách:

  • ryby a mořské plody: ústřice, mušle, okoun,
  • produkty ze sóji: tofu a tempeh,
  • luštěniny: fazole, čočka, cizrna,
  • obiloviny a zrniny: obilné klíčky, ovesné vločky, quinoa, hnědá rýže, celozrnné těstoviny,
  • zelenina: růžičková kapusta, špenát, 
  • ovoce: ananas, borůvky, maliny, jahody, ostružiny, hroznové víno,
  • ořechy a semena: piniové, pekanové a lískové ořechy, dýňová semínka.

Tabulka s vybranými zdroji:

Potravina Obsahu manganu v běžné porci % DDD
slávky jedlé (mušle) 5,8 mg 252 %
ústřice 1 mg 43 %
škeble 0,9 mg 39 %
okoun 0,7 mg 33 %
ovesné vločky 0,7 mg 30 %
měsíční fazole 0,3 mg 13 %
cizrna 1 mg 50 %
batáty 1 mg 43 %
čočka 0,5 mg 22 %
vařený špenát 0,8 mg 35 %
pekanové ořechy 1,1 g 48 %
lískové ořechy 1,6 70 %
hnědá rýže 1,1 mg 48 %
quinoa 1 mg 50 %
ananas  0,9 mg 50 %

Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět
Vynikajícím zdrojem je ananas.

Tipy na recepty s manganem

MILUJETE MOŘSKÉ PLODY? Vyzkoušejte zdravé stravování podle diety, kterou jsme vám představili v článku Jídelníček podle středomořské diety: Vítěz výživových trendů 2020.

Závěrečné shrnutí: K doplnění manganu stačí přirozená strava

Co byste si měli zapamatovat? 

  • Tělu stačí dodat pouze 2 až 4 mg tohoto minerálu denně.
  • Toto množství bohatě pokryje zdravá a vyvážená strava.
  • Nejlepšími zdroji jsou mořské plody, rýže, quinoa, piniové ořechy a ananas.

mangan minerály recepty zdraví

Odhalte mangan ve vodě 1. část

Pátek, 12 června 2020

Hoci mangán je bezpochyby dôležitý prvok pre správne fungovanie nášho organizmu a spolu so železom, prirodzene sa vyskytujúci, jeho nadbytok môže pre telo predstavovať nebezpečenstvo. Ako sa vo vode prejavuje, čo nám hrozí pri nadmernom príjme a ako včas predísť nebezpečenstvu sa dočítate v nasledovnom článku.

Mangan představuje jednu z nejběžnějších znečišťujících látek v centralizovaných zdrojích vody. Téměř vždy se vedle znečištění manganem objevuje ve vodě i vysoký obsah železa.

Mangan vstupuje do vody spolu s tekoucí vodou a podzemními toky, vlivem zvětrávání minerálů a vyluhování feromangánových rud, jakož i při procesu rozkladu rostlinných organismů.

Rovněž se mangan dostává do vody i důsledkem speciálních hnojiv na rostliny a protože se používá v ocelářském či v chemickém průmyslu, spolu s odpadními vodami podniků i továren spadá do podzemních a otevřených vod.

Projevy manganu ve vodě

Na rozdíl od železa, které ve vodě zanechává načervenalé stopy, mangan obvykle vytváří tmavohnědou nebo černou sraženinu a tekutina získá tmavý odstín (viditelné zafarfenie vody, kal). Usazeniny manganu se akumulují v domácích spotřebičích, proto často dochází k jejich poruše nebo k rychlému selhání. Voda má podivný zápach a nepříjemnou, adstringentní chuť.

Negativem manganu je, že se ukládá a hromadí v systémech zásobování vodou. Přemnožení manganových bakterií může spoôsobovať ucpávání vodovodních potrubí, které jsou pokryty černými výrůstky, čímž dochází ke snížení tlaku vody, jakož i k poškození funkce a struktury obytných rozvodů.

Z bakteriologického hlediska, je ztíženo dodávání bezpečné vody, protože bakterie spotřebovávají tzv. zbylý chlór, proto může dojít k druhotnému znečištění vody, vlivem choroboplodných bakterií.

Stejně mangan poškozuje koupelnové keramiky (vana, toaleta), což pozorujeme zrakem viditelným zabarvením, např. na obkladačkách. Mangan způsobuje nepříjemnosti i při praní prádla, na které nechává žluté skvrny.

Zbavit se vzniklých skvrn bývá obvykle velmi těžké a finančně nákladné (čistící prostředky, reklamace poškozené techniky). Horší scénář představuje fakt, že mangan se akumuluje rovněž v lidském těle.

Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět

Vliv na lidské zdraví

Podle nařízení vlády je stanoven limit hodnoty železa max. 0,2 mg/l v pitné vodě a manganu max. 0,05 mg/l v pitné vodě. Obsah manganu nad určenou hodnotu se považuje za nežádoucí a může vést k otravě.

Jeho vysoké hodnoty ovlivňují normální fungování nervového systému – zpomalují ho, což může přispět k rozvoji Parkinsonovy choroby. Ačkoliv původ vytyčených prvků je z jednoho hlediska přirozený (oblast výskytu železné rudy), z druhé strany vznikají uměle – produkt koroze, především u železa.

Oba kovy sice patří do skupiny těžkých kovů, ale na rozdíl od nich nejsou až tak nebezpečné z hlediska působení na zdraví, dokud se nepřekročí jejich stanovený limit.

Důsledkem toho může dojít k alergickým reakcím, k únavě, ke zhoršení paměti či ke křehnutí kostí. Vysoké koncentrace manganu mohou způsobovat ospalost, ztrátu paměti, ztrátu chuti k jídlu a silné bolesti hlavy.

Vyhrocené příznaky se projeví nekoordinaci pohybů, křečemi nebo akutními změnami emočního stavu. Mangan – jako jed, může mít velmi škodlivý dopad na plíce i kardiovaskulární systém. Předávkování manganem je obzvláště ohrožující pro těhotné ženy.

Budete mít zájem:  Žloutenka, hepatitida – a vše o ní

Hromadění manganu může vést k ucpávání cév a močových kanálů.

Prvotní krok a řešení

Abyste předešli zmíněným nepříjemnostem, způsobeným nadměrnými hodnotami manganu a železa ve vodě, je třeba se předem „pojistit“.

My Vám dáváme jistotu nejen dodáním či montáží kvalitních zařízení na úpravu vody, ale i formou rozboru vody. Na naší stránce se můžete seznámit hned s několika druhy rozborů vody.

Pro zjištění hodnot železa a manganu doporučujeme právě certifikován kolaudační rozbor, zahrnující fyzikální, mikrobiologické a chemické měření vybraných ukazatelů. 

Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět

Rozbor vody je unikátní, prvotní řešení – jeho výsledky jsou Vaše jistota a pro nás „odrazový můstek“, abychom vyřešili vzniklé problémy s vodou, poradili a především navrhli vhodné řešení pro úpravu vody ať už přímo v domácnosti, nebo při používání vody z vlastního vrtu (studniční voda), ale rovněž ve větších průmyslových společnostech, v kavárnách, v nemocnicích, ve fitcentrech a pod. Nabízíme osvědčené zařízení s garancí záruky. Odrazem spokojenosti zákazníků jsou úspěšné realizace, na kterých se podílí celý náš tým. S pracovníky zákaznického servisu se můžete spojit telefonicky, prostřednictvím e-mailu nebo nás navštivte osobně na pobočce v Žilině (na Slovensku), kde Vám nabízíme bezplatné poradenství a vstřícnou komunikaci. Těšíme se na Vás a na Vaše požadavky!

Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět

Právě jste dočetli první část série článků, věnovaných problematice manganu ve vodě. Ve druhé části Vám doporučíme vhodné zařízení, aby mangan (spolu se železem) nezpůsobovaly zbytečné problémy ve vašich domácnostech a neměly negativní dopad na zdraví celé rodiny.

Červená řepa – vše, co jste o ní chtěli vědět | Hortim Magazín

Červenou řepu buď milujeme, nebo naopak k ní máme odpor. Důvod, proč se u některých z nás netěší oblibě, je zřejmě ten, že máme stále v živé paměti její nevalnou přípravu ve školních jídelnách.

Červená řepa si to rozhodně nezaslouží, a to nejen díky svým pozitivním účinkům na naše zdraví, ale také díky své výtečné chuti, které je ovšem dosaženo jen za předpokladu, že ji umíme správně zpracovat.

 

Ať už si ji připravíme vařenou, nakládanou nebo odšťavenou, vždy je to vynikající způsob, jak tělu dodat spousty vitamínů, minerálů a organických sloučenin.

Řepa má nízký obsah cholesterolu, je velmi dobrým zdrojem vlákniny, folátů, draslíku a manganu. Najdeme v ní i vitamíny C, B, železo a hořčík.

Červená řepa je superpotravina a zde vám přinášíme minimálně 5 důvodů, proč ji zařadit do svého jídelníčku.

1. Pomáhá regulovat krevní tlak

Řepa je bohatá na dusičnany, které se v těle přeměňují na prospěšný oxid dusnatý. Výsledkem je, že krevní cévy jsou rozšířené a uvolněné, což vede k lepší cirkulaci a následně snížení krevního tlaku.

2. Zvyšuje fyzickou výdrž

Pro více energie na trénink či posilování vám opět může pomoci řepa, konkrétně vymačkaná šťáva z řepy. Princip je podobný jako při snižování krevního tlaku.

3. Zlepšuje vzhled pokožky

Skvělou zprávou je to, že řepa nám může pomoci zlepšit vzhled pokožky. Je nabitá antioxidanty, které bojují proti volným radikálům. Volné radikály způsobují poškození buněk a jsou také částečně zodpovědné za viditelné známky stárnutí.

4. Snižuje riziko rakoviny

Fytonutrienty, které mají na svědomí sytě červenou barvu řepy, mohou působit jako protirakovinové látky. Extrakt z červené řepy může fungovat jako přírodní podpůrný lék při rakovině prsu, slinivky břišní a rakovině prostaty.

5. Skvělá pro detoxikaci těla

Naše játra mají obtížnou a špinavou práci.

Jsou mimo jiné zodpovědná za zpracování živin, ovládání krevních hladin tuků, aminokyselin a glukózy, bojují proti infekcím, neutralizují a vylučují toxiny a vyrábí žluč.

Díky červeným barvivům betainu a betaninu působí řepa prospěšně na játra. A zdravá játra jsou základem každé úspěšné detoxikace těla. Díky obsahu vlákniny dobře působí řepa i na trávení jako takové. 

Je zdravá, snadná, chutná a rozhodně s ní uděláte dojem! Připravte si rychlou řepovou pomazánku. Jak na to?

Ingredience:

  • 500 g vařené řepy
  • 200 g měkkého kozího sýra
  • 1-2 lžíce citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce medu
  • pepř a sůl

Do mixéru vložte povařenou řepu a přidejte kozí sýr, citronovou šťávu a med, mixujte, dokud není směs hladká. Dochuťte solí a pepřem. Můžete podávat k chlebu nebo krekrům. Jako ozdobu můžete přidat nasekané ořechy a microgreens.

Mangan a zdraví – vše co jste o něm chtěli vědět

Jedlé kaštany jako součást zdravého jídelníčku. Jak je správně upéct a čím jsou pro náš organismus tak prospěšné?

Strom, na kterém jedlé kaštany rostou, pochází z Malé Asie. Pečené kaštany se v minulosti konzumovaly s jablky a tvarohem, ale hodily se i k vínu. Kaštany opěvovalo také množství básníků ve starověku.

Dokonce i Karel Veliký znal hodnotu tohoto ovoce a ve velkém stylu podporoval pěstování jedlých kaštanů. Ty vlastně padly tak trochu do zapomnění až v době, kdy do Evropy z Ameriky přišly brambory. Právě tato okopanina je tak trochu převálcovala.

Nejsou žádnou jednohubkou

Kaštany patří do skupiny ořechů. Nesmí se jíst syrové a před konzumací je nutností je buď uvařit, dusit nebo upéct.

Obsahují velké množství kvalitních bílkovin, méně tuku jak oříšky, důležité minerální látky a stopové prvky (draslík, fosfor, vápník, síru, železo, horčík, měď nebo mangan).

Najdeme v nich ale také velké množství vitamínů. Za zmínku stojí E, C a také všechny vitamíny skupiny B a provitamín A.

Věděli jste, že: Jedlý kaštan je mezi stromy tím, čím je fenykl mezi bylinkami? Tudíž, že je stoprocentně zdravý od kořene až po samotný vrchol?

Kaštany navíc dokáží skutečně hodně zasytit. Obsahují i velké množství kalorií, konkrétně 220 na pouhých 100 gramů. Měly by proto nahradit téměř hlavní jídlo. Rozhodně to tak není nějaká laskomina.

Je třeba ale také připomenout fakt, že jsou kaštany pro tělo velmi lehce stravitelné. To je určitě dobrou zprávou pro mnohé, kteří večer po jídle trpí na bolesti břicha.

Právě těm rozhodně doporučujeme sáhnout po kaštanech.

Rozmanité konečné produkty

Konečnými produkty z kaštanů mohou být kaštany kandované, vakuované, kaštanová mouka či vločky, ale třeba také atraktivní kaštany v alkoholu. Ve Francii a Itálii se z nich samotný alkohol vyrábí, ve Švýcarsku a na Korzice dokonce slouží i pro výrobu piva.

Existuje dokonce několik rozsáhlých knih, které se recepty z tohoto druhu ovoce zabývají. Třeba v takové Americe si nedokáží představit krocana bez kaštanové nádivky, toto jídlo je dokonce jejich národním a jí se pravidelně na Den díkuvzdání.

Jedlý kaštan je také velmi významnou dřevinou a plodem, který je takřka ideální pro zvěř. Když se pomine jeho výživová hodnota, pak je také třeba zmínit jeho úžitkovou hodnotu dřeva, které je velmi tvrdé a disponuje prakticky stejnými vlastnostmi jako dřevo dubové.

Spousta léčivých účinků

Tento druh ovoce má pro lidský organismus až neuvěřitelný přínos. Čistí totiž játra od jedovatých zplodin a také aktivně působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti.

V lidovém léčitelství a farmakologickém průmyslu se využívají listy jako prostředek, který pomáhá bojovat s nepříjemným kašlem.

K tomu všemu jsou ještě hodně chudé na obsah cukru, tudíž jsou ideální pochutinou pro diabetiky.

Jak na pečené kaštany?

Jedlé kaštany si asi většina z nás spojí s pečením. My jsme si pro vás připravili poměrně jednoduchý recept, jak takovou delikatesu připravíte.

Budete mít zájem:  Léky se tlučou s bylinami, jídlem i mezi sebou

Začněme tím, že kaštany vložíme do vody a necháme je po dobu několika hodin nasáknout, abychom učinili prevenci proti jejich případnému vysušení. Následně je vyjměme a osušme. Z jedné strany je pak nutností naříznout slupku do kříže.

Kaštany se vyskládají na plech a pečou se 20 minut při teplotě okolo 200 °C. Slupka by se měla viditelně rozevřít a kaštany by také měly být na svém povrchu křehké, nicméně uvnitř měkké, což můžeme otestovat vidličkou nebo jeden z nich rozříznout.

Horké kaštany je následně nutné trochu pokropit vodou, zabalit do starší utěrky a tlačit, díky čemuž praskne slupka. Pak už je jen stačí přemístit do keramické misky, zakrýt talířem, aby pomaleji ztrácely teplotu, a s chutí pojídat.

KAM DÁL: Prymula, kterého Babiš vyhodil, mu může dále sloužit. Podle epidemiologa je PES politická tabulka.

Naděje Maliník ostružiník olše P34 50 ml

  • Popis
  • Značka
  • Diskuse
  • Hodnocení

Maliník

Maliník je keř dorůstající výšky do 1 m, původem z Malé Asie. Jeho plody sbírali již obyvatelé Tróje kolem počátku našeho věku, ve starém Řecku byl oblíbený pro příznivé působení na ženský organismus. Ve 4. století byl domestikován a Římané rozšířili jeho pěstování po celé Evropě.

Pro své plody je ekonomicky významnou plodinou ve velké části Evropy, stejně jako ve Spojených státech a Kanadě. Plody obsahují hodně vitamínů, hlavně C a používají se čerstvé, ale také se zpracovávají na kompoty a šťávy.

Také listy se odedávna používají k přípravě čajů, nejvíce účinných látek je však v pupenech, které obsahují třísloviny, organické kyseliny, flavony a minerální látky (zejména železo) a zpracovávají se na pupenovou tinkturu. Maliník patří k rostlinám se širokým využitím pro podpůrné účely, je častou a oblíbenou součástí bylinných směsí.

Podporuje činnost vylučovacího systému a odvádění vody z organismu, přispívá k dobrému trávení. Prospívá též ženskému organismu, pomáhá navozovat komfort během menstruace i menopauzy.

Ostružiník

Ostružiník se vyskytuje na celé severní polokouli. Tento křovištní keř je u nás velmi hojný na lesních mýtinách, v příkopech a remízcích. Odedávna je používán jako součást potravy, již od doby starých Řeků se datuje jeho využití pro podporu zdraví (např.

v britském lékopisu je ostružiník obsažen od konce 17. století). Žvýkání listů nebo čaj z vařených výhonků byly oblíbené podpůrné prostředky pro blahodárné účinky na ústní dutinu, čaj z listů, kořenů a kůry byl také používán pro podporu dýchací soustavy.

Kořeny se díky svým stahujícím účinkům s oblibou využívaly pro zlepšení stavu střevního traktu. V současnosti se pro potravinářské účely využívají buď čerstvé plody, nebo zpracované na sirupy a džemy.

Ostružiny jsou pozoruhodné svým významným obsahem rozpustné i nerozpustné vlákniny, vitaminu C a vitaminu K. Významný je i obsah kyseliny listové a manganu.

Listy ostružiníku jsou oblíbenou surovinou pro přípravu čajových směsí pro různé účely, nejvíce látek prospěšných pro lidský organismus se vyskytuje v pupenu, který je ve stále větší míře využíván pro přípravu účinných pupenových tinktur. Ostružiník osvěžuje tělo, pomáhá udržovat normální hladinu krevního cukru a podporuje funkci dýchacího systému.

Olše

Je původním stromem ve větší části Evropy, v severní Africe (Tunisko, Maroko, Alžírsko) a v oblasti Kavkazu, Íránu a Turecka, zavlečen byl i do Severní Ameriky. Dorůstá do výšky až 20 m, roste hlavně na březích vodních toků a nádrží.

Dřevo olše je velmi vhodné pro výrobu užitkových předmětů, pro své příznivé účinky na lidský organismus se využívá i kůra, listy a hlavně pupeny, které se pro vysoký obsah účinných látek používají k výrobě pupenových tinktur.

Hlavními obsahovými látkami kůry jsou lignany, třísloviny a fenolické glykosidy, zatímco pro listy jsou typické flavonoidové glykosidy, terpenoidní látky a fytosteroly.

Historie použití olše pro zdravotní účely je poměrně dlouhá zejména v tradiční čínské a japonské medicíně, její účinky na organismus jsou v řadě případů jedinečné. Olše pomáhá udržovat normální krevní oběh včetně periferní cirkulace, tj. podporuje prokrvení hlavně¨končetin. Povzbuzuje také mozkovou činnost a přispívá k navození optimální duševní aktivity.

Užívání tinkturyDenní dávka = počet kapek odpovídající hmotnosti člověka rozdělíme na dvě nebo tři denní dávky (např. při celkové hmotnosti 60 kg dávku rozdělíme na 2 x 30 kapek nebo 3 x 20 kapek)

Správnosti a aktuálnosti informací o výrobcích na našich webových stránkách věnujeme nejvyšší péči.

Předpisy pro výrobu potravin jsou však neustále aktualizovány, a tak může dojít ke změnám v uváděném složení potravin, obsahu živin či naopak alergenů, dietetických informacích apod.

Vždy byste si měli přečíst etiketu na výrobku a nespoléhat se pouze na informace poskytnuté na internetových stránkách.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Výroba bylinných tinktur probíhá v provozu certifikovaném Ministerstvem zdravotnictví. Bylinné produkty jsou zpracovávány bez chemických a konzervačních přísad.

Majitelkou společnosti je paní Mgr. Jarmila Podhorná, která vždy milovala přírodu a její dary, tak se její záliba stala i povoláním. Studovala, získávala informace v oblasti lidského organismu i alternativní medicíny.

Pro výrobu bylinných tinktur a vznik firmy Naděje se rozhodla ve chvíli, kdy studovala „ Herbář léčivých rostlin „ pana Janči a Zentricha s obsahem o novém léčebném směru – gemmoterapie a možnosti významného působení výtažků z pupenů rostlin –  gemmoterapeutik na lidský organismus.

Přání Mgr. J. Podhorné bylo a je, aby lásku k lidem a její zkušenosti v oblasti gemmoterapie i alternativní medicíny předala především nemocným.

Specializovala se na výrobu přípravků bez nežádoucích účinku a cenově dostupných, které působí na organismus příznivě jako prevence i regenerace a zlepšení stavu při různých zdravotních problémech.

Firma v současné době má v sortimentu více jak sto druhů bylinných tinktur. Mimořádně účinné jsou tinktury vyrobené z pupenů rostlin.

Rostlina v pupenech přechovává svůj genetický potenciál, proto v nich shromažďuje nejcennější látky, které tělo zotavují a současně vytváří i obranný mechanismus – prevenci proti nemocem.

Kombinací tinktur vznikly „kúry“, jsou to sestavy složené z několika tinktur bylinných i z pupenů. Společně mohou komplexně působit na organismus a léčit i zlepšovat zdravotní stav.

Postupným vývojem firmy Naděje Mgr. J. Podhorná objevila další možnosti zvýšení účinku samotných tinktur a to v první fázi o energii včelího biopole . Byly vybrány některé tinktury na specifické problémy a ošetřeny včelím biopolem a tato účinnost založená na energetickém působení je nejvyšší po dobu tří měsíců.

V druhé fázi vznikly patentově chráněné – gemmoglukany. Celkem je deset tinktur v 50 ml lahvičkách (zařazují se do speciálně sestavovaných kúr).  

Další řadou produktů jsou masti, oleje a výluhy, které doplňujeme k sestavě pro léčbu.

Firma Naděje dodává do lékáren i většině našich předních velkoobchodů, kteří mají svoje obchodní sítě po celé ČR i v zahraničí.

Firma se v průběhu let rozrostla až do dnešní podoby a o naše výrobky je stále větší zájem jak na Českém trhu tak i v zahraničním trhu. Výrobky jsou certifikovány jako potravinové doplňky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector