Máme rádi rajčata… A kečupy. A kečupy z rajčat?

RAJČATA: Jak vypěstovat elixír mládí a udělat domácí kečup Proč složitě pěstovat rajčata na zahradě nebo na balkoně, když jich jsou pořád plné obchody? Vůně, chuť, barva i radost z vlastní úrody bez chemie – to jsou ty hlavní argumenty. Nové i staré odrůdy rajčat mají tak širokou paletu chutí, že se možná budete i divit, jak může rajče chutnat, fakt! Rajčata jsou ohromně zdravá, například přirozeně zpomalují stárnutí a pomohou zlepšit náladu při hubnutí. V neposlední řadě jsou velmi oblíbenou potravinou, se kterou se dají děla kulinářské zázraky, můžete vyzkoušet některý z našich receptů. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Rajče jedlé (Solanum lycopersicum) obsahuje vitaminy skupiny B, C, E, K a provitamin A, z minerálních látek vápník, fosfor, železo, jód, draslík, hořčík, dále vlákninu, betakaroten a lykopen rostlinné barvivo, které patří k nejúčinnějším antioxidantům, a pokud je součástí stravy, je přirozenou prevencí před rakovinou. Rajčata mají detoxikační účinky, posilují obranyschopnost a zpomalují stárnutí. Jsou účinnými pomocníky při zánětu močových cest a prostaty, snižují hladinu cholesterolu, preventivně působí proti srdečním chorobám, jsou vhodná při křečových žilách a ateroskleróze, skvěle upravují trávení. Koupel z nati snižuje krevní tlak. Pravidelná konzumace rajčat přispívá k pohodě a klidné mysli, zvyšuje schopnost soustředění. A protože rajčata obsahují jen minimum kalorií, můžeme si jimi zlepšit náladu i při redukčních dietách. Nejzdravější jsou rajčata v syrovém stavu. Z jídelníčku bychom měli rajčata ale vynechat, pokud trpíme dnou anebo artritidou.

RAJČATA: Převislá třešňová rajčátka Tumbling Tom jsou v závěsných nádobách jak doma

12 pravidel pěstování rajčat

  1.  Rajče patří mezi teplomilné rostliny, a proto mu musíme na zahradě nebo na balkoně dopřát slunné, před větrem chráněné místo a kvalitní hlinitopísčitou půdu. Záhon, kde chceme pěstovat rajčata bychom měli už na podzim dobře pohnojit rozleženou chlévskou mrvou. Pokud to nestihneme, na jaře před výsadbou zapravíme do hloubky zhruba 40 cm kvalitní kompost.

  2. Rajčata nevysazujeme na záhon po bramborách, paprikách, lilku a především opakovaně po rajčatech – nejméně 3 roky. Výhodné společenství je s celerem a bazalkou. Mezi rostlinky můžeme rozhodit na široko semínka heřmánku a měsíčku. Rajčata se nesnášejí s červenou řepou a hrachem, nesvědčí jim ani sousedství brambor, cuket a dýní.

  3. Nejobvyklejší doba pro vysazení sadby rajčat na záhony je polovina května po zmrzlých mužích, kdy už nehrozí noční a ranní mrazíky. Sazeničky rajčat můžeme koupit v zahradnictví nebo si je předpěstovat doma. Vyplatí se pěstovat několik různých odrůd. Základem jsou kvalitní sazenice. Musí být zdravé, nízkého vzrůstu a nejlépe by už měly mít první květní pupeny.

    Při nákupu se vyplatí prohlédnout listy z rubu, zda nejsou napadeny mšicemi nebo jinými škůdci.

  4. Semena je vhodné před výsevem máčet přes noc v česnekovém macerátu. Asi 100 g česneku vylisujeme, zalijeme 1 l studené převařené vody, po 90 minutách scedíme a nalijeme na semínka rajčat. Druhý den je vysejeme do truhlíků či rašelinových tablet.

    Česnekové mořidlo chrání rostlinky proti hnilobě a plísním. Semena rajčat vyséváme 6–8 týdnů před předpokládaným termínem výsadby do navlhčených výsevních substrátů, přibližně 1 semeno na 1 cm2, hloubka 0,5 až 1 cm. Na správný růst stačí teplota asi 18 ˚C. Mladé rostlinky potřebují hodně světla.

     Podle rychlosti růstu je můžeme ještě jednou přesadit do větších nádob tak, aby na každou sazenici připadlo 40–80 cm2.

  5. Nejobvyklejší doba pro vysazení sadby rajčat je polovina května po zmrzlých mužích, kdy už nehrozí noční a ranní mrazíky. Vzdálenost sponu při výsadbě rajčat záleží na typu a odrůdě rajčete.

    Obecně pro tyčková počítejme s dvěma až třemi sazenicemi na metr čtvereční, u keříčkových se čtyřmi až pěti na metr čtvereční. Rajčata mají hlubší a silnější kořenový systém, díky tomu jsou schopna opatřit si živiny a vláhu z větší hloubky a z větší plochy.

  6. Rajčata vysazujeme tzv. na vodu.

    Vykopeme jámu hlubší, než je délka kořenů sazenice, nalijeme do ní odstátou vodu s teplotou podobnou půdě a počkáme až vsákne. Do jámy položíme šikmo sazenici a zahrneme jámu do dvou třetin zeminou. Zalijeme ještě jednou případně dvakrát podle vlhkosti půdy. Po vsáknutí vody zasypeme jámu suchou zeminou. Už nezaléváme.

    Vrchní suchá vrstva zeminy zabrání vypařování a rostliny, které mají kořeny ve vlhku, se rychle ujmou. Sazenice zasadíme šikmo tak, že ještě asi 15 cm stonku zahrneme zeminou. Rostlina na této části vytvoří další kořenový systém, který později umožní lepší příjem živin a vláhy. K tyčkovým rajčatům dáme hned při výsadbě oporu, spirálové tyčky usnadňují vyvazování.

  7. Optimální teplota pro růst rajčat se pohybuje kolem 22 °C. U teplot klesajících pod 12 °C se růst zastaví a stejně nevhodná jsou i horka nad 35 °C.
  8. Rajčata zaléváme zásadně ke kořenům (podmokem), snažíme se nepotřísnit listy a plody. Zaléváme ráno, slunce přes den vysuší případně zamokřené listy.

    Zajistíme pravidelnou vydatnou zálivku v delších časových intervalech. Největší potřeba vody nastává v době tvorby plodů, menší potřeba vody je při zrání plodů. Zaléváme vždy po sklizni, abychom snížili nebezpečí praskání plodů. 

  9. Půdu kolem rajčat udržujeme kyprou a bez plevele, osvědčené je mulčování posekanou trávou, přihnojujeme organickými hnojivy.

    Pozor na dusík, aby rostlina netvořila listy na úkor plodů. Vyrobit si můžeme domácí hnojivo z droždí: 20 g sušených kvasnic a 7 lžic cukru zalijeme 8 l vlažné vody, necháme přes noc, ráno dobře promícháme.

  10. Vylamování bočních výhonů z úžlabí listů podporuje u tyčkových rajčat násadu a velikost plodů. Vylamujeme je rukou, když jsou křehké a mají velikost 5 až 10 cm.

    Při odřezávání nožem je vysoké riziko přenosu viróz z rostliny na rostlinu. Když rostlina nasadí plody, odstraníme spodní listy, zajistíme tak prosvětlení a provzdušnění rostliny. U keříčkových rajčat postranní výhony neodstraňujeme, zaštípnutím však podpoříme větvení.

  11. Na balkonech a malých zahrádkách můžeme pěstovat rajčata v plastových pytlích.

    Vhodné jsou velké silné pytle, u kterých musíme ustřihnout roh nebo udělat otvory, aby mohla odtékat přebytečná voda. Pytle naplníme kvalitním substrátem, rostliny zasadíme stejně jako na záhon a během růstu je vyvazujeme k opoře. Během vegetace je nutné přihnojovat vápenatými hnojivy.

  12. Pěstování v květináčích a truhlících se využívá na balkonech a okenních parapetech a je vhodné pro stále oblíbenější divoká rajčata, drobnoplodé a převislé odrůdy, kterým se v omezeném prostoru dobře daří. Při výsadbě nezapomeneme vysypat dno nádoby drenážní vrstvou, která poslouží k lepšímu odvodu přebytečné vody a provzdušnění kořenového balu. Rajčatům se daří v samozavlažovacích nádobách.

RAJČATA: základem úspěšného pěstování jsou kvalitní zdravé sazenice

Co asi děláme špatně, že nám rajče chřadne

Listy i stonky rajčat hnědnou a usychají, skvrny se objevují i na plodech 

Rajče napadla plíseň bramborová neboli fytoftora.Na nadzemních částech rostliny se začnou vytvářet nevzhledné šedozelené vodnaté skvrny. Ty ale působením slunce velmi brzy hnědou a mají jakoby spálenou barvu.

Za vlhka se na spodní straně listů také začíná vytvářet bělavý porost. Plíseň způsobuje houba Phytophthora infestans, která doslova miluje vlhkost. Pokud nastane vlhko a teplo, tak jsou pro plíseň vytvořeny ty nejlepší podmínky.

Problém je v tom, že vlhko a teplo potřebují ke svému růstu všechny rostliny. 

Plíseň patří mezi velmi zákeřné nemoci rajčat a umí potrápit i zkušeného zahradníka. Základem předcházení plísni je pochopitelně prevence. Rajčata musí být zasazena v dostatečné vzdálenosti od sebe, aby se případná nákaza šířila co nejpomaleji. Rajčata zaléváme výhradně tzv.

podmokem pod rostlinu a ne na listy! Jinak je také třeba rostlinu správně uvázat k opoře a důsledně ji zaštipovat. Výhodné je pěstování rajčat u zdi, kde jsou chráněna před deštěm. Přibližně od druhé poloviny června rostliny pravidelně důkladně prohlížíme.

Napadené rostliny musíme odstranit a spálit! Chemickou ochranu aplikujeme až při zjištění prvních příznaků choroby, jako prevence je zbytečná. Pro prevenci je možné použít i přírodní přípravky na bázi olejů.

RAJČATA napadla plíseň bramborová.Listy i stonky rajčat hnědnou a usychají, skvrny se objevují i na plodech

Rajčata v kuchyni

Rajčata jsou velmi oblíbenou potravinou, se kterou se dají dělat doslova kulinářské zázraky. Nejchutnější (i nejzdravější) jsou ve studené kuchyni, ale skvělá jsou i po tepelné úpravě.

Rajčata se využívají v syrovém stavu jako příloha k hlavním jídlům nebo do salátů zeleninových či těstovinových i luštěninových. Z rajčat se vaří vynikající polévky, omáčky, domácí kečupy, protlaky i džemy.

Dají se zapékat, péct, plnit, nakládat, využívají se při různých úpravách masa, těstovin, luštěnin, rýže, uplatní se při pečení slaného pečiva. Zcela nezastupitelnou roli hrají rajčata v italské, řecké, španělské či mexické kuchyni.

Z rajčat lze získat i rajčatovou šťávu, která je základem osvěžujících nápojů a koktejlů. Zkusit si můžeme udělat domácí sušená rajčata nebo je naložit. Sušená rajčata jsou základem mnoha pokrmů.

RAJČATA jsou nejlepší i nejzdravější ve studené kuchyni, ale skvělá jsou i po tepelné úpravě

Doporučené odrůdy rajčat keříčkových i tyčkových

Rajče keříčkové Diana

Velmi raná odrůda pro těžší a vlhčí půdy. Plody jsou menší, kulovité, vyrovnané ve tvaru a velikosti, středně pevné. Tato odrůda vyniká vysokou odolností vůči plísni bramborové.

Rajče keříčkové Darinka F1

Velmi raný hybrid s pevnými, téměř nepraskajícími plody. Vyznačuje se velmi rychlou dynamikou zrání, a proto je určen pro nejranější sklizně.

Rajče keříčkové odrůda Darinka F1

Rajče keříčkové Karla

Středně raná odrůda s velmi kompaktním keřem určená pro balkony a malé zahrádky. Plody jsou ploše kulovité, velké, velmi pevné s vynikající barvou dužiny. Je vhodná i na výrobu domácích kečupů a protlaků.

Rajče keříčkové Minigold

Třešňová odrůda s bohatými hrozny drobných žlutých plodů příjemné, lahodné chuti. Je nenáročná na půdu.

Rajče keříčkové odrůda Minigold

Rajče keříčkové Pavlína

Středně raná odrůda mohutnějšího vzrůstu s kulovitými, velmi pevnými a sladkými plody. Po sběru plodů probírkou hned po zčervenání se dá skladovat 2–3 týdny.

Rajče keříčkové Tumbling Tom

Červená odrůda převislých třešňových rajčátek určených pro pěstování v závěsných nádobách nebo samozavlažovacích truhlících. Pravidelné přihnojování zvýší násadu plodů.

Výrazně větví a někdy vyžaduje částečné prosvětlování – odstraňování částí výhonů tak, aby zbytečně nezahušťovaly.

Odrůda je ve dvou barevných variantách – Tumbling Tom Red s červenými plody a Tumbling Tom Yellow s plody žlutými.

Rajče keříčkové odrůdy Tumbling Tom Red s červenými plody a Tumbling Tom Yellow s plody žlutými

Tyčkové rajče Torino F1

Rychle rostoucí rajče do nepohody. Tvoří pevné, zploštělé plody střední velikosti (80–100 g), které téměř nepraskají. Skladovatelnost plodů je 10–14 dnů.

Rajče tyčkové Sunchocola F1

Nová hybridní odrůda – atraktivní rajče z japonského šlechtění malé velikosti o průměru okolo 2 cm s čokoládovou barvou a výtečnou sladkou chutí. Plody jsou odolné k praskání s delší dobou skladovatelnosti.

Odrůda je vhodná pro pěstování na záhoně či ve skleníku, ale i v dostatečně velké nádobě o minimálním objemu 8 litrů nám poskytne slušný výnos lahůdkových plodů.

Samozřejmě je při takovém způsobu pěstování nutná odpovídající výživa.

Rajče tyčkové odrůda Sunchocola F1

Rajče tyčkové Jahodo

Název této rané odrůdy vychází z tvaru a velikosti jeho plodů. Ten je opravdu jahodový s typickým žebrováním. Plody o hmotnosti 16–20 g jsou výjimečně sladké. Jedná se o výnosné rajče, které netrpí předčasným opadem plodů.

Rajče tyčkové Směs barev Cherry

Atraktivní směs barevných a chutných malých třešňových rajčat.

Směs je složená ze čtyř barevných hybridních odrůd: Sungreen F1 má zelené plody, vyrovnané nasazování plodů a je tolerantní k chladu, Sungold F1 je rajče žluté barvy, velmi raná odrůda Supeach F1 má narůžovělé plody s odlišnou rajčatovou chutí, raná odrůda Sunlemon F1 poskytuje jemně žluté plody, vytváří členěný hrozen s vysokou násadou plodů.

Rajče tyčkové Směs barev Cherry

Rajče tyčkové Oxheart

Starší oblíbená středně raná až pozdní odrůda s velkými červenorůžovými plody tvaru býčího srdce, plody mají vynikající sladkou chuť, mohou dorůstat i 300 g.

Rajče tyčkové Tornádo F1

Oblíbené rajče s univerzálním použitím. Má měkčí plody a vyžaduje vyrovnaný vláhový režim, aby se předešlo jejich praskání. Plody jsou kulovité, až plošně kulovité, hladké, ve zralosti tmavočervené, aromatické a chutné.

Rajče tyčkové odrůda Tornádo F1

Rajče tyčkové Bejbino F1

Koktejlové rajče, které vyniká mimořádnou chutí s vyváženým poměrem cukrů a kyselin a výrazným aroma. Rostlina nese bohaté hrozny malých a pevných plodů o průměru 2–3 cm a hmotnosti 30–40 g. Odrůda vyniká tolerancí k plísni bramborové.

Rajče tyčkové odrůda Bejbino F1

Rajče tyčkové Datlo

Odrůda s plody datlového tvaru, které zrají do žluté barvy, mají hmotnost 16–20 g, jsou atraktivní na vzhled a velice chutné.

O rajčatech by vás ještě mohlo zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Kečupové dějiny: Obracíme se od hotovek k domácí výrobě?

Kečup je dnes běžnou a samozřejmou součástí nákupního sortimentu téměř každého z nás. Stačí zajít do obchodu a vybrat si z mnoha značek a druhů. Úroveň je však různorodá. I proto se mnohé hospodyňky vrací k vlastním receptům z doma vypěstovaných rajčat.

Název kečup pochází patrně z Asie, v Číně tak říkali nakládané rybí omáčce (ke-tsiap), kterou používali jako přísadu k jídlům. Z Asie se dostala v 17. století do Ameriky a Velké Británie.

Rajčata se ale stala součástí amerických omáček a kečupů teprve o dvě století později a proslulost a popularitu červenému rajskému kečupu zajistil Henry John Heinz v 70. letech 19. století. A tak kečup ovládl celý svět.

Právě Heinzův kečup, který se stále vyrábí podle téměř nezměněné a osvědčené receptury, je jakýmsi standardem, podle něhož se posuzují produkty ostatních výrobců.

České kečupové dějiny

U nás vzniklo konzervování rajčatových protlaků z potřeby uchovat na zimu základ na rajskou omáčku nebo polévku. A přidáváním dalších pochutin a koření se tak na náš stůl dostávaly chuťově zajímavé výrobky, které si nijak nezadají se zahraniční konkurencí.

Podle průzkumů máme my Češi nejraději sladké a jemné kečupy a prý dokážeme zkonzumovat ročně 15 tisíc tun kečupu, v průměru tedy 1,5 kg na hlavu, podle některých dokonce až skoro 4 kila.

Jsme tak patrně pod evropským průměrem, protože více než kečup kupujeme tatarskou omáčku.

  • Čtěte také
  • Domácí kečupy

Základem každého kvalitního kečupu jsou dobře vyzrálá až přezrálá rajčata, která se podusí a ochutí kořením.

Několik receptů shromáždila pro svou novou knížku spisovatelka, básnířka a autorka hrníčkových kuchařek Jaroslava Pechová.

Knížka se bude výstižně jmenovat „Až se zima zeptá“, neboť se zabývá právě konzervováním ovoce a zeleniny, které nestačíme v létě zkonzumovat. Oblíbila si například recept paní Marty Všetičkové z Olomouce.

  1. 2 kg rajčat 5 červených paprik 5 cibulí 5 jablek 5 hřebíčků 4 bobkové listy 4 kuličky nového koření 10 kuliček celého pepře
  2. 2 polévkové lžícečervené papriky
  3. Postup:

Vaříme 1,5 hodiny – rozmixujeme a propasírujeme. Nakonec přidáme 1,5 polévkové lžíce soli, 30 dkg cukru, 2 dcl octa. Povaříme, naplníme do sklenic a sterilujeme.

Rajčatový kečup podle ing. Zdeňka Klobásky z Mutěnic

  • 3 kg hodně vyzrálých, měkkých červených rajčat0,2 l 8% octa100 g cukru30 g soli4 hřebíčky10 kuliček nového koření10 zrnek pepře
  • 500 g cibule
  • Postup:

Všechny ingredience opět vaříme alespoň hodinu v hrnci, nakonec přidáme sůl, cukr a ocet. Rozmixujeme a propasírujeme. Chvíli povaříme a naplníme do sklenic.

Rajčatový kečup s jablky a paprikami kečup podle ing. Zdeňka Klobásky z Mutěnic

  1. 1,5 kg hodně vyzrálých, měkkých červených rajčat1 kg jablek1 kg nepálivých paprik1 kg cibule¼ l 8% octa100-150 g cukru30 g soli10 zrnek pepře6 kuliček nového koření
  2. k ochucení česnek nebo saturejka.
  3. Postup:
  4. Vše kromě soli, octa a cukru povaříme v hrnci do změknutí, pak přidáme zbylé suroviny, propasírujeme a plníme do sklenic.

Kečupy bez rajčat. Máme výsledky mimořádné kontroly

Kontrola ukázala, že si výrobci se značením těžkou hlavu nedělají

Brno – Dozvědět se, kolik rajčat vlastně obsahují prodávané kečupy, je pro nakupující v Česku velmi obtížné.

Ukázala to mimořádná kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která prověřovala kečupy prodávané v několika obchodních řetězcích.

Kontrola, jejíž výsledky má deník Aktuálně.cz k dispozici,  začala poté, co občanské sdružení spotřebitelů dTest zveřejnilo alarmující výsledky testů 22 kečupů.

Podle spotřebitelských testů uskutečněných v Ústavu pro vyšetřování potravin výrobci často nahrazují rajčata karotkou nebo cibulí. Pokud rajčata použijí, tak obvykle nahnilá, nebo plesnivá. Kromě mykotoxinů, které svědčí o použití zkažených rajčat, našli spotřebitelé v některých dochucovadlech i pesticidy.

Jakost i značení

Inspektoři proto zkontrolovali osm různých druhů kečupů, a to přímo od výrobců (Hamé, Neli, Hellmann´s), ale i ty, které jsou prodávány pod privátními značkami (Clever, Albert, Coop, Spar).

Inspektoři nechali pět kečupů testovat na pesticidy a mykotoxiny, na rozdíl od spotřebitelského testu byl ale výsledek negativní. „Mykotoxiny nebyly zjištěny, respektive nebylo dosaženo hranice jejich detekovatelného množství,“ uvedl mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Dva kečupy (Clever jemný, Hamé Kečup sladký)  ale nevyhověly požadavkům na jakost, bylo v nich méně sušiny, než ukládají předpisy ministerstva zemědělství.

Nejvíc nedostatků zjistili inspektoři při značení kečupů, u většiny kontrolovaných výrobků se tak lidé vůbec nemají šanci dozvědět, kolik je v nich vlastně rajčat.

„Kontrola prokázala nedostatky ve značení odebraných kečupů. V pěti případech (Clever Kečup jemný,  Hamé Kečup sladký, Jemný kečup Hellmann´s, Coop Klasik kečup jemný, Spar Kečup sladký) nebyl na obale uveden údaj o  množství rajčat,“  uvedl Spáčil.

První už v obchodech nejsou

Inspekce už proto nařídila výrobcům, aby značení kečupů změnili a údaje tam doplnili.

Na výsledky testů spotřebitelského sdružení reagoval řetězec Billa. Ten  začal v říjnu preventivně stahovat z obchodů kečupy vlastní značky Clever. Jsou to Clever Kečup jemný a Clever Kečup ostrý v balení po 490 g a 900 g od společnosti Hamé, ve kterých byl podle rozboru nízký podíl rajčat a naopak vysoký podíl konzervačních látek.

„Stahované výrobky svou kvalitou neodpovídají požadavkům českých norem ani smluvním ujednáním s výrobcem,“ uvedl generální ředitel společnosti Billa v Česku a na Slovensku Jaroslaw Szczypka.

Billa podle něj vrátí zákazníkům peníze za koupené kečupy Clever, a to i bez předložení účtenky. Podmínkou je vrácení balení stahovaných kečupů, i když bude již načaté.

Co s úrodou rajčat? Uvařte domácí kečup, netradiční marmeládu nebo sugo

Rajčata jsou velmi oblíbeným druhem zeleniny a ač jsou k dostání v supermarketech po celý rok, nejoblíbenější a nejzdravější jsou rajčata z vlastní zahrádky nebo od místních pěstitelů, která uzrála na slunci. Nikoliv v kamionech nebo ve skladech velkopěstíren.

Bohatá úroda rajčat dobře poslouží k výrobě vlastního kečupu, netradiční rajčatové marmelády nebo k výrobě rajčatové omáčky, která se skvěle hodí nejen na pizzu. 

Největší množství látek se nachází ve slupce a těsně pod ní

Čerstvá rajčata jsou výborným zdrojem mnoha vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Posilují imunitu, chrání srdce, pročišťují ledviny, snižují cholesterol i vysoký krevní tlak. Jejich pravidelná konzumace má pozitivní vliv na pokožku, vlasy, nehty i nervový systém.

Jsou účinným lékem na nespavost i deprese. Vysoký obsah vlákniny urovná trávení a přítomnost lykopenu dělá z rajčat velmi účinný prostředek, který ochrání tělo před rakovinou. 

Rozdíl mezi domácím a kupovaným kečupem je propastný! 

Výroba domácího kečupu je velmi jednoduchá a receptů na jeho přípravu existuje nepřeberné množství. Připravit si můžete lehce pikantní, více sladký i kečup s kari nebo skořicí. 

Základem každého receptu jsou samozřejmě zralá a šťavnatá rajčata. Zhruba dva kilogramy rajčat spolu se dvěma jablky a 1 větší cibulí nakrájejte na menší kousky, podlijte je 125 ml octa a přidejte k nim 1 lžíci soli, 1 feferonku, 5 hřebíčků, 5 kuliček nového koření a 5 kuliček černého pepře.

Vše vařte pod pokličkou na mírné ohni. Zhruba za 90 minut kečup dolaďte cukrem, z hrnce sundejte pokličku a kečup vařte, dokud nezíská hustší konzistenci. Na závěr kečup propasírujte a přelijte ho do čistých sklenic, které ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. 

Italská klasika Sugo di pomodoro 

Rajčatovou omáčku, známá jako sugo, si můžete uvařit do zásoby a doladit s ní nejen pizzu, ale i těstoviny nebo noky. Správně zavařená vydrží až do zimy, kdy oceníte nejen její chuť, ale i blahodárné účinky na organismus. Tepelnou úpravou totiž množství lykopenu v rajčatech, který ochraňuje tělo před rakovinou a nemocemi srdce, podstatně roste. A jak na ni? 

Tři kilogramy rajčat spařte, abyste je zbavili slupky, a vložte je do pánve spolu s 2 lžícemi olivového oleje, čerstvou bazalkou a najemno nakrájenou jednou cibulí a pěti stroužky česneku.

Směs vařte, dokud rajčata nezměknou, a dolaďte ji solí, pepřem a cukrem. Na závěr rajčata propasírujte a sugo ještě teplé přelijte do čistých sklenic. Sklenice zavíčkujte a zavařte. Mnohem déle vám vydrží. 

Sladká rajčatová marmeláda

Netradiční rajčatová marmeláda vás svou chutí jistě překvapí. Skvěle chutná samotná i na palačince nebo na pečivu s máslem. 

Dva kilogramy rajčat omyjte, rozkrájejte na menší kousky a nechte je hodinu vařit. Jakmile se rozvaří, směs propasírujte a přidejte k ní 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžičky kyseliny citronové, celou skořici a 1-2 kilogramy klasického cukru.

Vše záleží na vaší chuti a na tom, jak sladkou chcete marmeládu mít. Směs vařte další hodinu. Na závěr přidejte želírovací prostředek a marmeládu ještě teplou přelijte do čistých sklenic, které zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. 

Kečupy a další dobroty? Jedině domácí!

Table Of Content

Žhavé uhlí a ostré omáčky – to patří k sobě! Doveďte díky dresinkům, dipům, omáčkám a jiným dobrotám svůj grilovací večírek k dokonalosti!. Grilované masíčko a zelenina se krásně rozvoní…ale ještě tomu něco chybí: pořádná lžíce dobré omáčky!

Kupované kečupy, čatní a dresinky často obsahují nesmyslně mnoho cukru, zvýrazňovačů chuti a dalších ingrediencí, které do nich nepatří. Připravte si tekuté dobroty raději doma. Je to jednoduché, rychlé, chutné a navíc přesně víte, co si na talíř nakládáte.

TIP: Omáčky, dipy a čatní doporučujeme připravit rovnou ve větším množství a část uložit v sterilních sklenicích. Vydrží bez problémů až rok a při následující grilovačce je budete mít po ruce.

Víte, že kečup původně s rajčaty neměl nic společného? Název vznikl z indonéského slova pro jakoukoliv omáčku! Dnes je rajčatový kečup neodmyslitelnou součástí většiny spižíren a milují ho nejen děti.

Problémem může být jeho složení, které často zabírá celou zadní stranu láhve. My vám však ukážeme, že základní recept na kečup je až neuvěřitelně jednoduchý. Dalším plusem je pak možnost dochutit základní recept různými kombinacemi koření.

Každé grilování tak může mít úplně jinou příchuť!

TIP: Připravte se na výrobu kečupu během hlavní rajčatové sezony, zpracujete tak přebytky a budete si je moct s láskou vychutnat i v chladnějším období roku.

Ingredience na základní recept (zhruba 800 ml):

  • 1 kg rajčat nebo 800 ml rajčatového protlaku
  • 2 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru (zhruba 2 cm, oloupaný)
  • plátek celeru (zhruba 1 cm široký)
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • nové koření
  • 1 ČL semínek koriandru
  • 1 ČL sladké papriky
  • 80 ml jablečného octa
  • 40 g cukru

Příprava:

Čerstvá rajčata nařízněte do kříže, spařte vroucí vodou a oloupejte. Cibuli, česnek a celer oloupejte a nasekejte nadrobno. Všechny ingredience vařte na mírném plameni zhruba dvě hodiny. Rozmixujte do hladka a ještě jednou nechte krátce provařit. Horký kečup plňte do dobře vymytých sklenic a pevně uzavírejte. Sklenice můžete otočit víčkem dolů a nechat je vychladnout.

Kečup dobré nálady: pár lžiček Dobré nálady promění sladkou klasiku ve středomořské potěšení!

Frankyho BBQ: zkuste do základu přidat trochu grilovací směsi od Frankyho a pár kapek worcesterové omáčky. Pro silnější povahy přidejte i špetku chilli.

Sluneční polibek: kari a kečup nezní jako klasická dvojka, ale počkejte, až ochutnáte! Ne nadarmo této pochoutce podlehlo například celé Německo. Přidejte do kečupu trochu směsi Sluneční polibek a vychutnejte si závan Orientu ve vaší kuchyni!

V oleji koupanou dobrotu z jižních zemí si snadno můžete připravit doma i vy: během největší úrody rajčat vybírejte ty s co nejmenším podílem tekuté dužiny a s co nejvíce „masa“, krájejte na plátky a sušte několik hodin v sušičce nebo v troubě při nízké teplotě. Rajčata by měla být vysušená, ale ne tvrdá, získají spíše gumovou strukturu.

Skládejte je do čistých sklenic, prokládejte kousky česneku a bylinkami (můžete použít Dobrou náladu nebo jednodruhové kořením, např. tymián nebo bazalku) do výšky zhruba 2/3 sklenice. Nebojte se rajčata do sklenice natlačit.

Rozehřejte kvalitní slunečnicový olej a teplým (ne však příliš horkým – rajčata by při kontaktu s olejem neměla příliš prskat nebo se smažit) zalijte rajčata ve sklenici až po vrch. Dobře zašroubujte víčko a sklenice otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout.

Ochutnejte po zhruba dvoutýdenním naležení, podávejte s kousky pečiva, sýrem, olivami,…nebo je použijte třeba do těstovin. Uzavřené sklenice vydrží v temnu několik měsíců, ty otevřené skladujte v lednici.

TIP: Zbylý ochucený olej ze sklenic můžete využít na vaření, chutná i voní po rajčatech!

Čatní (nebo taky čatný) je typická omáčka indické kuchyně, která existuje v mnoha variacích. Jedno mají všechny společné – nasládlou, lehce kyselkavou ovocnou chuť a jemnou pikantnost. Podle typu koření čatní získá typický chuťový ocásek, který je pokaždé jiný a dodá směsi jedinečnost.

Neotevřená sklenice čatní vám vydrží minimálně rok, pokud byly sklenice pořádně vymyté. Po otevření by se pak mělo čatní skladovat v lednici a pokud na něj budete chodit s čistou lžící, vydrží poměrně dlouho.

Rebarborové čatní s koriandrem

Ingredience na dvě sklenice:

  • 2 rebarborové stonky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ČL semínek koriandru
  • 2 cm dlouhý kousek zázvoru
  • špetka chilli
  • sůl, pepř
  • 2 PL cukru
  • 4 PL bílého vinného octa

Příprava:

Rebarboru nakrájejte na malé kousky a spolu s nasekanou cibulí, česnekem, nastrouhaným zázvorem a kořením zhruba 30 minut povařte. Ke konci ještě dochuťte solí, pepřem a chilli a ještě horkým čatní naplňte čisté sklenice.

Rychlé borůvkovo-rajčatové čatní s kmínem a jablečným octem

Když se nečekaně nahlásí návštěva a vy přesto chcete mít perfektní čatní na stole, sáhněte po kvalitní marmeládě.

Ochucená kořením a trochou octa se promění v lahodný doprovod grilovaných dobrot. V naší verzi se k borůvkám přidá i pár rajčátek a Aladinovo koření do kávy.

Orientální požitek je zaručen, fantazii se nicméně meze nekladou, nebojte se experimentovat!

  • Ingredience na jednu menší sklenici:
  • Příprava:
  • Všechny ingredience smíchejte, nechte lehce provařit a ještě vroucí plňte do dobře vymytých sklenic.

Krémové dipy a rychlé omáčky

Na rozdíl od čatní a kečupů nemají dipy dlouhou trvanlivost. Nicméně jsou v mžiku připraveny, a proto se hodí vždy, když hrajete o minuty.

Základním kamenem každého osvěžujícího dipu by měla být směs jogurtu a kysané smetany (v poměru 1:1), který pak můžete jakkoliv dochutit. Veganskou variantu připravíte vymixováním sójového jogurtu s hedvábným tofu.

Počet variant je nekonečný, pár z těch nejlepších:

  1. → Curry dip: základ + curry + lžička ostré hořčice + lžička medu + sůl na dochucení
  2. → Bylinkový dip: základ + hrst čerstvých bylin podle chuti + 12bylinná sůl + pepř
  3. → Česnekový dip se sýrem feta: základ + feta + česnek + drcený černý kmín
  4. → Středozemní dip s rajčaty: základ + sušená rajčata + Sbohem soli! středomořská
  5. → Dip dobré nálady s okurkou: základ + Dobrá nálada + nastrouhaná okurka + sůl
  6. → Pepřový řízný dip: základ + naložené kuličky zeleného a růžového pepře + sůl + med
  7. → Brusinkový s křenem: základ + brusinky + nastrouhaný křen + sůl + pepř

Ke správnému grilovacímu menu patří salát. A ten se zase neobejde bez dresinku. Proto jsme pro vás nachystali 4 báječné recepty, díky kterým se saláty stanou středobodem večera.

Příprava je vždy stejná: smíchejte v uzavíratelné sklenici všechny ingredience a pořádně protřepte.

TIP: S uzavřenou sklenicí (například od marmelády) můžete bez obav vyrazit na cesty a připravit tak salát vždy úplně čerstvě. Dresinkem ho zalijte až těsně před podáváním. Ideální vychytávka nejen na grilovací večírky, ale také do práce či na piknik!

Pokud dresinku připravíte větší množství, než spotřebujete, nezoufejte: v lednici vydrží do příštího použití. Výjimkou jsou dresinky s mléčným základem nebo čerstvými bylinami – ty radši spotřebujte co nejdříve.

Medovo-hořčičný dresink s vanilkou

Sladce ostrá kombinace, která bude slušet především listovým salátům.

  • 3 PL olivového oleje
  • 2 PL bílého vinného octa
  • 1 ČL medu
  • 1 ČL kremžské hořčice (nebo jiné ostré)
  • sůl a pepř

Květy černého bezu se skvěle hodí do okurkového salátu, ale i z klasického míchaného salátu vykouzlí nezapomenutelný požitek.

  • 3 PL olivového oleje
  • 2 PL jablečného octa
  • 1 ČL sirupu z bezových květů
  • sůl a pepř
  • špetka mateřídoušky

Tato ovocná báseň skvěle ladí s rajčaty a grilovanou zeleninou.

  • 3 PL olivového oleje
  • 2 PL octa balsamico
  • 1 ČL meruňkové marmelády
  • sůl a pepř

Vše v zeleném přivede k dokonalosti například bramborový salát. Pro krémovější výsledek můžete zkusit přidat lžíci kysané smetany.

  • 3 PL olivového oleje
  • 2 PL jablečného octa
  • Vše v zeleném
  • najemno nasekaná pažitka
  • sůl a pepř
  • špetka kokosového cukru

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *