Malinové listy a zdraví – na co jsou dobré?

Máte na zahradě malinovník? Nebo kolem něj chodíte na svojí oblíbené procházce? Tak to máte štěstí, protože maliny i listy z malinovníku mají neuvěřitelně léčivé schopnosti! Dopřejte si pravidelný přísun tohoto ovoce a ochraňujte svoje zdraví. Přečtěte si, jaké účinky mají maliny na vaše zdraví!

Malin existuje na světě více než 200 druhů. Na zahrádkách můžete najít maliny červené, zlaté a tmavě fialové. Jejich červená barva se ve středověku těšila velké oblibě u malířů a malinové listí se používalo i v lidovém léčitelství. I když od středověku uplynula dlouhá doba, léčivé účinky malin zůstávají pořád stejné. Nechte se do blahodárných účinků malin zasvětit i vy!

Co všechno maliny léčí

Maliníkové listy jsou lékem na mnoho nemocí. Nejvíce je využijete při zánětu průdušek nebo revmatu. Skvělé účinky ale prokazují také při bolesti v krku nebo zánětu v dutině ústní. Rychle zahojí odřeniny a pomáhají při střevních zánětech. Extrakt z maliníkových listů má vliv na stahy hladkých svalů, které nemůžeme ovlivnit vůlí, a proto pomáhá třeba proti křečím během menstruace.

Maliny zlepšují kvalitu pleti, nehtů, zubů a vlasů. Obsahuj totiž enzym biotin, který je důležitý pro dobrý stav pokožky.

I mimo sezónu si tak nezapomeňte toto výjimečné ovoce pravidelně dopřát, například v sladké Carla Marcipánové tyčince s kousky malin, kterou jednoduše můžete mít stále u sebe v kabelce.

Pokud seženete celé čerstvé či zamražené maliny, zkuste si jich doma několik rozmačkat a kašičkou použít jako přírodní peeling. Uvidíte, jak hebká bude vaše pleť.

Recept na malinovou šťávu: Vyrobte si domácí sirup bez chemie navíc

Jak správně sušit maliníkové listí

Listy malinovníku můžete sbírat kdykoliv od jara do podzimu. Vybírejte si mladé svěže zelené lístky. Trhejte je však bez stonků, jinak se vám budou hůř sušit. Místo pro sušení by mělo být venku ve stínu nebo v dobře větratelné místnosti.

Neskládejte na sebe několik vrstev, pak by listy dobře neproschly. Pokud se rozhodnete pro sušení na sluníčku, nenechávejte je tam dlouho. Při sušení v sušičce na ovoce nebo v troubě byste se zase měli vyhnout teplotám nad 50 °C.

Z usušeného listí vyberte hnědé části a listy dejte do papírového sáčku, uskladněte je v tmavé a chladné místnosti.

Jak připravit nálev z listů

Pro přípravu jednoho šálku maliníkového čaje budete potřebovat 10 g sušeného listí a 10 cl horké vody. Postupujte následovně:

  • listí dejte do hrnečku z varného skla nebo keramiky,
  • zalejte horkou vodou,
  • louhujte 10-15 minut,
  • přes sítko čaj nalijte do hrnečku.

Recept na malinovou zmrzlinu: Vyzkoušejte zdravé letní osvěžení

Proč jsou listy tak zdravé

Listy malinovníku jsou bohaté na taniny, které dokáží stahovat cévy a tkáně a mají protizánětlivý účinek. Proto se maliníkové listí hodí pro léčbu průjmu a při léčení odřenin a povrchových poranění.

Proč jsou maliny červené

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč jsou maliny červené? Vědecké rozbory uvádějí, že bobule obsahují draslík a antokyany, které mají na svědomí červenou barvu. Mnohem zajímavěji však vysvětluje překrásné zbarvení plodů francouzská legenda:

  • Příběh z Francie vypráví o nymfě jménem Ida, která se starala o malého Dia, označovaného též jako Jupiter. Protože dítě bezútěšně plakalo, rozhodla se Ida, že jej utěší sladkými plody malin. Při trhání se však škrábla o trn, krev stekla na maliny, které byly doposud jen bílé a obarvila je načerveno, na barvu, která jim zůstala už navždy.
  • Malinové listy a zdraví – na co jsou dobré?
  • Malinové listy a zdraví – na co jsou dobré?
  • Malinové listy a zdraví – na co jsou dobré?
  • Malinové listy a zdraví – na co jsou dobré?
  • Malinové listy a zdraví – na co jsou dobré?
  • Malinové listy a zdraví – na co jsou dobré?
  • Malinové listy a zdraví – na co jsou dobré?
  • Malinové listy a zdraví – na co jsou dobré?

Listy maliníku jsou vhodné pro čaj, který nejen skvěle chutná, ale také má léčivé účinky

Malinové listy a zdraví – na co jsou dobré?

Maliny zahradní jsou malým zázrakem, co se týče léčivých účinků, které můžou přinést našemu tělu. Mimo jiné má i svou druhovou příbuznou Malinu červenou. Botanicky se maliny nazývají Rubus Idaeus. Toto lahodné ovoce můžete hledat v podstatě kdekoliv na světě, v Evropě, Americe i Asii.

K použití je vhodný nejen plod maliny, ale i její listy

Maliny se jí nejčastěji syrové, mají krásný červenorůžový nádech a velmi sladkou chuť, pokud jsou správně zralé. Užívat je ale můžete prostřednictvím čajů, sušené. Mají ohromující účinky a široké spektrum použití.

Používají se dokonce i sušené listy a kořeny malin. Listy malinovníku obsahují vápník, vitamíny A, vitamín C. Odvar z malinových listů má taktéž uvolňující a stimulační účinky, nedoporučuje se ale ve větším množství u těhotných a kojících žen.

Ty by ho měly užívat střídmě.

Na nachlazení odvar z malinových lístků

Pokud při léčbě bolestí v krku a nachlazení preferujete přírodní produkty, ideálním pomocníkem je odvaz z malinových listů.

Odvar zhotovíte tak, že dvě malé lžičky sušených malinových listů zalijete vroucí vodou, přikryjete talířkem a necháte louhovat asi deset minut.

Při bolesti v krku posléze přeceděný odvar kloktejte, sníží dobře i případnou teplotu. Pozor! Neměli byste odvar polykat, je silný!

Malinové listy a zdraví – na co jsou dobré?

Malinové lístky na gynekologické potíže

Čaje ze sušených malinových listů jsou taktéž doporučovány ženám, které mají potíže s otěhotněním. Výluh může pomoci vyrovnat ženinu hormonální hladinu v krvi. Na šálek čaje se doporučuje použít jednu kávovou lžičku sušených malinových lístků. Louhovat byste měli nechat čaj alespoň 5 minut.

Popíjet se doporučuje až třikrát denně. Jestliže má žena rizikové těhotenství, malé množství čaje z malinových listů může pomoct přecházet nechtěným potratům. Výborný je tento čaj i na obtíže spojené s menstruací, především pak jako lék na křeče v břiše, jelikož napomáhá uvolnění svalstva dělohy. Může také pomoct proti silnému krvácení v období menstruace.

Malinové listy a zdraví – na co jsou dobré?

Čaj z malinových listů podpoří léčbu hluboké žilní trombózy

Sušené malinové listy mají jak vidno široké možnosti užití. Můžete je mimo jiné použít i na podporu léčení hluboké žilní trombózy. Čaj připravte opět z jedné kávové lžičky sušených lístků malinovníku na jeden šálek a popíjejte dvakrát denně.

Fotografie: Pixabay

Malinové listy a zdraví – na co jsou dobré? Přidat SvětKreativity.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Malinové listy a čaj z listů maliny a zdraví – na co jsou dobré?

Malinové listy a zdraví – na co jsou dobré?

Jak našemu zdraví mohou posloužit malinové listy?

Listy ostružiníku maliníku (Rubus idaeus), který je také někdy nazývaný jako maliník obecný, jsou výborné na přípravu osvěžujícího čaje s množstvím příznivých účinků na zdraví. Pomáhá při zažívacích potížích, snižuje horečku, podporuje pocení a působí protizánětlivě.

Nejen plody ale i listy maliníku mají léčivé účinky. Při zánětech dutiny ústní se listy používají při kloktání. Malinové listy se sbírají třeba na čaj. Sušené listy obsahují třísloviny, organické kyseliny a flavony.

Čaj z listů maliny se nejednou nazývá také “nejlepším přítelem žen”, protože zabírá při menstruačních potížích a usnadňuje porod. Pokud chcete využít pozitivní účinky malinových listů, nasbírejte si vlastní, nebo si je zakupte v lékárnách ve formě sypaného čaje.

Jaké má malinový list vlastnosti?

  • Poskytne úlevu při virových onemocněních a horečce, stimuluje vylučování potu a moči, čímž napomáhá vyplavování toxinů z těla.
  • Eliminuje bolest a křeče, které souvisí s menstruací.
  • Je vhodný při různých zánětech v dutině ústní, ale i na kožní problémy, protože má protizánětlivé účinky.
  • Poskytne úlevu při průjmu.
  • Urychluje hojení ran a lze jej aplikovat i na bolavé křečové žíly.
  • Příznivě ovlivňuje trávení a usnadňuje porod. Je vhodný pro těhotné ženy ve vysokém stádiu těhotenství, protože stimuluje děložní svaly.

Jak správně na sběr malinových listů?

Ostružiník maliník najdete v přírodě na pasekách a pěstuje se samozřejmě i na zahradách. Na sběr jsou ideální malinové listy z přírody, přičemž je lze sbírat od května až do podzimu. Nicméně nejlepší je zvolit si období, kdy ostružiník maliník kvete.

Budete mít zájem:  Lepší než medvědí česnek je česnek podivný

Tehdy listy obsahují nejvíce účinných látek. Nejlépe se suší ve stínu s dostatečným přísunem vzduchu. Možné je využít i sušičku, přičemž při sušení nesmí teplota přesáhnout 40 °C.

Fermentace malinových listů je super

Proces fermentace znásobí prospěšné účinky listů maliny, které získají ještě lákavější aroma. Při fermentování postupujeme tak, že čerstvé listy necháme zvadnout na stinném místě – to zabere přibližně 10 – 12 hodin. Potom po nich přejedeme válečkem a dáme do plátěného sáčku. To umístíme do tepla na 24 – 48 hodin. Potom postupujeme jako při běžném sušení.

Co si udělat z malinových listů a jak je použít?

1. Malinový čaj

Čaj připravený z listů maliníku se již celá staletí užívá jako lidová medicína. Pro přípravu čaje třeba 1 a půl až 3 polévkové lžíce čerstvě nařezaných listů, které se zalijí 2,5 dcl vroucí vody a nechají se louhovat 10 – 15 minut. V případě kupovaných sušených směsí se používá na jeden šálek čaje 1 čajová lžička drogy.

Malinový čaj lze pít při výše uvedených zdravotních potížích, nebo pouze jako nápoj v rámci denního pitného režimu. Vedlejší účinky známé nejsou, ovšem ženám v prvním trimestru se nedoporučuje pít více, než jeden šálek denně, protože stimuluje děložní svaly.

Čaj z malinových listů se již celá staletí užívá jako všeobecné tonikum ženských pohlavních orgánů. Pokud se užívá několik dní před menstruací, může zmírnit menstruační bolesti.

Předpokládá se, že posiluje a tonizuje svalstvo dělohy a podporuje poporodní stahy.

Pokud se pravidelně užívá v posledním trimestru těhotenství, může snížit riziko závažného krvácení během porodu, zkrátit čas porodních bolestí a celkově porod zlehčit.

2. Malinová tinktura

Z malinových listů se dá snadno připravit tinktura, kterou lze užívat při zdravotních problémech v množství 3 ml třikrát denně. Při vnějším použití se aplikuje na postižené místo (křečové žíly, kožní problémy). Výborná je i do koupele.

Jak si malinovou tinkturu vyrobit? Nejdříve si připravte čerstvé malinové listy, kvalitní pálenku a skleněnou láhev. Co se týče množství, závisí na vás, ale řiďte se poměrem 1:5, čili na jeden díl rostliny použijeme 5 dílů alkoholu. Například na 200 g listů potřebujeme 1 litr pálenky. Listy nejdříve důkladně omyjeme a nařízneme.

Dáme do láhve a zalijeme pálenkou cca 1 cm nad listy. Pokud třeba, pálenku doléváme. Uzavřenou láhev dáme na tmavé místo a necháme macerovat 14 dní. Průběžně promícháváme. Po uplynutí doby louhování tinkturu přecedíme a skladujeme v tmavé nádobě.

3. Odvar z listů malin

Odvar z listů malin s příměsí rozdrcených čerstvých plodů a medu je také považován za blahodárné sérum pro vlasovou pokožku, kterou vyživuje a zbavuje lupů.

Každá žena také touží mít krásné a pevné nehty. I v tomto případě jsou perfektním řešením maliny.

Plody malin i jejich listy jsou jsou zdrojem vitamínu B2 (riboflavin), který je nezbytný pro zdravý růst silných a pevných nehtů.

Při čem všem se tedy dají malinové listy použít?

Většina z nás zná jen červené plody maliny, na její listy nikdo ani nepomyslí. A právě ty jsou obzvlášť cennou a účinnou součástí tohoto ovoce. Podívejte se tedy, jak využít malinové listy!

1. Snižují záněty

Výše uvedený čaj připravený z listů malin má díky svému vysokému obsahu taninu antiseptické a stahující účinky, proto je vhodné použít jej ve formě zábalu na vyrážky, rány, pupínky.

2. Posilují svalstvo dělohy

Posilují a tonizují svalstvo dělohy, podporují její stahy a zmírňují bolesti. Malinové listy mají kromě posilovacího účinku i účinek uvolňovací, pomáhají tedy nejen při porodech, ale i při zmírňování menstruačních křečí.

3. Super na nachlazení

Pokud náhle vyjdete z klimatizované místnosti nebo příliš chladného prostoru na horký vzduch, můžete snadno prochladnout: rýmu a bolesti v krku dokážete zmírnit kloktáním čaje z listů malin.

4. Na detoxikaci těla

Můžete je použít jako doplněk detoxikační kúry, protože mají vynikající detoxikační a krev pročišťující účinek. Navíc pomáhají zmírňovat i symptomy onemocnění močových cest.

5. Jako náhrada za vitamínové tabletky

Malinové listy obsahují velké množství hořčíku, železa, vitamínů A-B-C-D-E, vápníku, fosforu, proto mají blahodárný účinek na kosti, nehty a chrup. Příprava: jednu vrchovatou čajovou lžičku malinových listů spařte v 2-3 decilitrech vody a nechte 10 minut louhovat.

Co dále si přečíst o malinách?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

List maliníku | Prameny zdraví

Maliník je dobrým přítelem mnoha zahrádkářů. I když je hustě pokryt početnými malými trny, produkuje hojnost lahodných plodů – malin. Maliník původně pochází z Evropy a Asie, v současné době se však pěstuje i v řadě zahrad v klimaticky příhodných pásmech Severní Ameriky.

Rubrika: Bylinky | Typ článku: Články

Keř maliníku typicky dorůstá velikosti asi 150 centimetrů a jeho udržování je jednoduché.

Maliny jsou populárním ovocem, které se běžně užívá při přípravě ovocných šťáv, ovocných salátů, marmelád a džemů, ovocných sirupů, ovocných koláčů apod. Maliny obsahují celou řadu cenných látek podporujících zdraví.

Univerzální malina, podobně jako jahoda či ostružina, je výborným zdrojem vitamínu C a mnoha silných antioxidantů, jako jsou flavonoidy, taniny a antokyanová barviva. Antokyany v těchto plodech mají protizánětlivé účinky.

Maliny rovněž vykazují antibakteriální a antivirovou aktivitu proti celé řadě virů a baktérií.

Maliny i další jedlé bobule silně oslabují vaskularizaci (tvorbu cév) nádorů a tím značně omezují jejich růst. Ukázalo se, že výtažky z malin dokáží velmi účinně zabránit růstu rakoviny jater, prsu a děložního čípku.

Léčivé listy

Mají léčivé vlastnosti také jiné části maliníku? Nepochybně. Zelené listy maliníku, které mají poněkud hořkou chuť, jsou již dlouho ceněny pro svoje medicínské použití. Čaj připravený z listů maliníku se již celá staletí užívá jako lidová medicína při léčení ran, koliky, nemocí horních cest dýchacích a problémech při porodu.

List maliníku je rovněž ceněn při léčení průjmu. Čaj lze připravit přelitím šálku vroucí vody přes jednu až dvě čajové lžičky nadrobno nakrájených listů maliníku a ponecháním deset minut louhovat. Šálek čaje z listu maliníku je třeba při průjmovém onemocnění vypít pětkrát až šestkrát za den. Pokud průjem ani po dvou dnech neustupuje, je třeba vyhledat lékaře.

Taniny pro záchranu

Proč je vlastně čaj z listů maliníku účinným lékem proti průjmu? Je to kvůli jeho vysokému obsahu taninů (13-15%). Tyto látky mají tendenci zastavovat průjem díky svým stahujícím vlastnostem, které pomáhají léčit střevní zánět.

Čaj z listů maliníku lze rovněž úspěšně použít ke kloktání při bolestivých vředech v ústech či zánětu v ústní dutině. Sušené lístky či sušený kořen ostružiny anebo sušené lístky či sušené plody borůvek jsou rovněž vřele doporučovány při léčbě průjmu.

Ostružiny i borůvky jsou také velmi bohaté na taniny.

Taniny, které jsou aplikovány na sliznice či odřeniny, způsobují snížení cévní propustnosti a mají protizánětlivý účinek. Tyto účinky vysvětlují užití listů maliníku při hojení ran a kloktání.

Buďte ale obezřetní. Obsah taninů v listech maliníku může mít i negativní účinky. Může docházet ke snížené absorpci minerálů ze stravy, jako např. vápníku, železa a hořčíku. Navíc může být narušeno i vstřebávání celé řady běžně užívaných léků, jako jsou sedativa a antidepresiva.

Pomoc při porodu?

Dnes je užívání čaje z listů maliníku populárním prostředkem k usnadnění porodu a zmírnění porodních bolestí. Extrakt z listů maliníku zřejmě obsahuje složku, která stimuluje stahy hladkých svalů děložní stěny.

Budete mít zájem:  Přihlášení Do Klubu Pevného Zdraví?

Australští vědci analyzovali spolehlivost a účinnost užívání tablet s výtažky z listů z maliníku při porodu.

Ve studii na těhotných ženách se jim nepodařilo přijít na žádné nežádoucí vedlejší účinky, to platilo jak pro matky, tak pro jejich děti.

Zjistili, že ty ženy, které užívaly tablety s výtažky z listů maliníku měly nižší riziko císařského řezu a o 35% nižší pravděpodobnost užití kleští při porodu.

V další dvojitě slepé studii (kdy ani pacient, ani lékař neví, zda pacient užívá účinnou látku či placebo) bylo užívání tablet s výtažky z listů maliníku v posledním měsíci těhotenství spojeno s významným zkrácením druhé doby porodní (vlastní porod dítěte), nikoliv však se zkrácením první doby porodní (otevírání a příprava k porodu).

Nedávný výzkum na 500 certifikovaných porodních asistentkách měl za úkol určit, jaké bylinné přípravky užívají při stimulaci porodu. Mezi těmi porodními asistentkami, které užívaly bylinky, používalo 63% listy maliníku, 93% ricinový olej a 60% olej z večerní prvosenky.

Ty z nich, které doporučovaly bylinné přípravky jako prostředek k vyvolání porodu, tak činily, protože byly přesvědčeny, že se jedná o přirozený přírodní léčebný prostředek. Nejobvyklejším uváděným důvodem pro neužívání bylinných přípravků byl nedostatek poznatků či zkušeností s jejich spolehlivostí.

Praxe používání čaje z maliníku pro usnadnění porodu není dosud přijata odbornou veřejností. Je ještě třeba dalšího vědeckého výzkumu, který by zhodnotil spolehlivost a účinnost výtažků z listu maliníku. List maliníku by měl být užíván v těhotenství pouze pod lékařským dohledem.

List maliníku, společně s mátou či heřmánkem, je často doporučován i při ranní nevolnosti.

Je však nedostatek informací ohledně bezpečnosti užívání těchto bylin v těhotenství, mělo by se tak tedy činit pouze s velkou opatrností.

List maliníku je běžně pokládán za bezpečný prostředek, je-li užíván v bezpečné dávce. Bezpečnou dávkou jsou asi čtyři až šest tabletek (0,5 gramu každá) obsahujících výtažky z listu maliníku denně.

Winston J. Craig, Vibrant Life, March/April 2004

Počet přečtení: 53 287 Datum: 4. 9. 2007

Čaj z maliníku pomůže nejen při rýmě a nachlazení. Pozor na jeho správné užívání!

Málokdo ví, že maliny mají tolik léčivých účinků. • Autor: shutterstock.com

V Čechách byl maliník jako zahradní rostlina pěstován už v 16. století.

Dnes se díky dlouhodobému šlechtění můžeme těšit nejen z divokých malin (které nasbíráme v lese a oproti těm zahradním se vyznačují mnohem intenzivnější chutí a vůní), ale také ze zahradních, hrajících barvami od bílých přes žluté, oranžové a růžové až po ty v mnoha odstínech červené po temně fialovou, různých velikostí i chutí.

Karmínově zbarvené plody maliny jsou doslova nabité vitaminy – zejména C a B, provitaminem A, organickými kyselinami a antioxidanty.

Maliny v čerstvé, zmražené i kompotované podobě i produkty z nich jsou účinné při horečnatých onemocněních, mezi něž patří třeba zánět průdušek nebo revma. Stojí v pevném šiku také proti řadě virů.

Léčivé účinky však nemají jen plody maliníku, ale také jeho listy. Hořký čaj z nich připravený má díky vysokému obsahu taninů (10–15 %) stahující účinky a pomáhá při střevních zánětech. Jako kloktadlo léčí rovněž záněty v dutině ústní. V lidovém léčitelství se list maliníku používá i k hojení ran, tlumení kolik nebo nemocí horních cest dýchacích.

Při samoléčbě čajem z listů maliníku však buďte obezřetní. Jako každá přírodní droga má i tanin negativní účinky. Může snižovat vstřebávání minerálů, například vápníku, železa a hořčíku ze stravy, narušeno může být i vstřebávání řady běžně užívaných léků, jako jsou sedativa a antidepresiva.

Ti, kteří v sezoně rádi a hojně mlsají čerstvé plody maliníku, pocítí jejich blahodárný účinek také na kvalitě pleti, nehtů, zubů a vlasů. Maliny totiž obsahují enzym biotin, který se podílí na látkové výměně cukrů, tuků i bílkovin a je nezbytný pro dobrý stav pokožky.

Když si na pleť dáte masku z rozmačkaných malin, nejenže vám ji krásně vyživí a hydratuje, ale poslouží také jako přírodní peeling. Olej lisovaný z malinových semínek je bohatý na vitamin E, omega-3 mastné kyseliny a umí ochránit vaši pleť před škodlivými účinky slunečního záření.

Další dobrou zprávou je, že maliny snižují cholesterol v krvi a pomáhají při redukci váhy. Přestože jsou sladké, mají minimum kalorií a samozřejmě žádný tuk.

Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří mají bohatou úrodu tohoto voňavého letního drobného ovoce (nebo jste jeho pilnými sběrači v lese), proměňte ho třeba v lahodný sirup či marmeládu.

Při její výrobě jen počítejte s tím, že maliny mají míň pektinu než třeba rybíz, a proto je ho do marmelády třeba při vaření dodat.

Můžete si ale vzít na pomoc třeba zmiňovaný rybíz – marmeláda připravená půl na půl z malin a rybízu krásně želíruje a v chuti hrají maliny jednoznačný prim.

Čaj z listů proti průjmu

1-2 čajové lžičky nadrobno nakrájených listů maliníku přelijte 200 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. 

Malinová šťáva připravená zastudena

Čerstvé maliny zalijte převařenou vychladlou vodou s kyselinou citronovou tak, aby byly ponořeny pod hladinou, a nechte je 24 hodin macerovat.

Pak je nechte přes plátno vykapat do jiné nádoby – kolik litrů šťávy získáte, s tolika kilogramy cukru ji míchejte tak dlouho, až se cukr zcela rozpustí. Dobře uzavřete a skladujte na chladném místě.

Věřte, že tato chutná medicína vám přijde ve chřipkovém období opravdu vhod. 

7 dobrých důvodů, proč jíst maliny a udělat z nich dort nebo džem

Proč jíst maliny: maliny patří k nejchutnějšímu a nejvoňavějšímu ovoci, které u nás v létě dozrává Maliny patří k nejchutnějšímu a nejvoňavějšímu ovoci, které u nás v létě dozrává. Sladké a šťavnaté maliny jsou moc dobré, ale také hodně zdravé. Ať sbíráme v přírodě aromatické lesní nebo sklízíme velké zahradní, všechny pomáhají při chřipce a nachlazení, podporují pocení, tlumí horečku a mají velice kladný vliv na imunitu. Častá konzumace malin je skvělou prevencí proti nejrůznějším civilizačním chorobám a v neposlední řadě slouží jako afrodiziakum. A to už jsou pádné důvody, proč jíst maliny. Na zahradě se pěstují snadno, takže je můžeme mít celé léto pěkně po ruce. Nejlépe chutnají maliny právě utržené, když se příjemně sladce rozplynou na jazyku, ale dobré jsou i zavařené, sušené nebo mražené, nemluvě o takových dobrotách jako jsou malinový džem, toping, nepečený dort nebo proslulé horké maliny. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Maliny, plody ostružiníku maliníku či maliníku obecného (Rubus idaeus) jsou nejen chutné a lahodné, ale jsou i zdravé a mají léčivé účinky. K léčení můžeme použít všechny planě rostoucí, tedy lesní i běžné pěstované druhy malin, nejvíce účinných látek mají plody červené.

Proč jíst maliny: plody ostružiníku maliníku či maliníku obecného (Rubus idaeus) jsou nejen chutné, ale jsou i zdravé a mají léčivé účinky

Maliny a zdraví

Plody maliníku obsahují hodně vitamínu C, vitaminy E, B1, B3, B12, provitamin A, z minerálních látek železo, hořčík, zinek, měď, vápník, fosfor a draslík, pektin, třísloviny nebo flavonoidy.

7 důvodů, proč  jíst maliny

  1. Maliny jsou silný antioxidant, čím tmavší barva plodu, tím lépe. Pomáhají při horečnatých onemocněních, neboť podporují pocení a tlumí vysoké teploty.
  2. Jsou osvědnými pomocníky při zánětlivých infekcích, revmatu, bolestech hlavy i stresu.

  3. Působí sice mírněji, zato ale dlouhodobě a při pravidelné konzumaci zvyšují imunitu a jsou prevencí proti civilizačním chorobám.
  4. Maliny pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.
  5. Pomáhají čistit střeva a dostávat z těla přebytečnou vodu. I proto se jejich konzumace doporučuje při hubnutí.

  6. Muži jistě ocení jejich vliv na zlepšení sexuálních funkcí, zvyšují hladinu testosteronu a celkově velmi příznivě působí při poruchách erekce.
  7. Pro léčebné účely jsou využívány také listy, které pomáhají především ženám při potížích spojených s  menstruaci, působí kladně na hormonální hladinu a plodnost, mají také diuretické účinky.

Budete mít zájem:  Nitroglycerin Slovakofarma – příbalový leták

Maliny v kuchyni

Čerstvé maliny rychle podléhají zkáze, proto plody, které hned nesníme, co nejrychleji zpracujeme. Vynikající je malinová šťáva, džem, sirup, kompot, ale také víno nebo pálenka.

Kromě toho se maliny dají na zimu usušit nebo zmrazit.

Čerstvé maliny se hodí do zákusků, moučníků, zmrzlin, sorbetů, limonád, ovocných i zeleninových salátů, kaší či ovocných polévek a omáček, vyniknou jako svěží ozdoba dortů, pudinků, pohárů, domácích limonád a dalších nápojů.

Maliny se dají na zimu dobře usušit a zmrazit

Horké maliny

Ingredience

  • 120 g krystalového cukru
  • 100 ml vodky
  • 600 až 650 g malin
  • vanilková zmrzlina podle chuti
  • sladká oplatka na ozdobení

Příprava

Na pánvičce rozehřejeme cukr, přilijeme vodku a počkáme až se cukr zcela rozpustí. Přidáme maliny a za občasného opatrného promíchání necháme přejít varem. Horkou směsí přelijeme zmrzlinu, ozdobíme oplatkou a hned podáváme.

Proč jíst maliny: recept na malinový džem s kapkou rumu

Malinový džem s kapkou rumu

Ingredience

  • 1 kg malin
  • 1 Želírovací cukr 2:1 Labeta
  • 200 ml rumu
  • 1 lžička kyseliny citronové

Příprava

Omyté maliny smícháme s želírovacím cukrem, přivedeme k varu a krátce povaříme. Necháme chvilku vychladnout a přidáme rum a kyselinu citronovou. Znovu prohřejeme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté vyvařené sklenice. Zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Proč jíst maliny: recept na skvělý malinový toping

Malinový toping

Ingredience

  • 1 kg malin
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 balíček Cukru na přípravu sirupu Dr.Oetker
  • 50 ml rumu
  • 2 lžičky Gustinu jemného kukuřičného škrobu

Příprava

Maliny se skořicí a vanilínovým cukrem asi 3 minuty povaříme. Odstavíme a necháme vychladnout. Přidáme cukr na přípravu sirupu a důkladně promícháme. Necháme přes noc v ledničce. Druhý den přidáme rum a škrob a za stálého míchání povaříme asi 5 minut.

Horký toping nalijeme do vymytých nahřátých sklenic (5 sklenic à 200 ml), uzavřeme víčkem a necháme asi 10 minut stát na víčku. Malinový toping se výborně hodí na zmrzlinové poháry a na polití palačinek, lívanců, ovocných knedlíků, nákypů nebo dezertů a moučníků.

Je výborný teplý i studený.

Proč jíst maliny: recept na raw dort s malinami

Malinový dort

Ingredience

  • 250 g kešu oříšků
  • 3 lžíce Extra Jam malina 
  • 2 lžíce malin
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • čerstvě vymačkaná šťáva ze dvou citronů
  • 100 ml kokosového oleje
  • 100 g loupaných madlí
  • špetka soli
  • 100 g vypeckovaných datlí
  • asi 2 hrsti čerstvých malin a lístky meduňky na ozdobení

Příprava

Kešu oříšky necháme minimálně 6 hodin, nejlépe přes noc namočené ve vodě. Mandle a datle rozmixujeme se špetkou soli. Směs nemusí být úplně hladká, ale musí držet pohromadě. Rovnoměrně ji rozprostřete na dno dortové formy a upěchujte obrácenou skleničkou. Rozpustíme tuk a s kešu, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem po částech rozmixujte dohladka.

Polovinu krému nalijte na korpus. Do zbytku přidáme malinový džem a maliny, krátce rozmixujeme. Opatrně nalijeme do formy, aby se vytvořil efekt dvou různobarevných vrstev. Povrch zarovnáme stěrkou a dáme do mrazáku ztuhnout aspoň na 5 hodin. Před podáváním dort ozdobíme čerstvými malinami (můžeme přidat i ostružiny, jahody, borůvky či rybíz) a meduňkou.

Hotový dort krájíme nahřátým nožem.

Proč jíst maliny: jak na pěstování malin na zahradě

10 rad, jak na pěstovaní malin na zahradě

  1. Ostružiník maliník vysazujeme do dobře vyhnojené půdy ve vzdálenosti zhruba 45 cm na podzim nebo začátkem zimy.
  2. Kořeny rozprostřeme stejnoměrně v hloubce zhruba 6 cm. Pruty zkrátíme na výšku 25 cm nad zemí.
  3. Půdu má rád ostružiník  maliník bohatou na humus, propustnou.

  4. Pro trvalou plodnost je nutné maliníky udržovat řezem. Čím je sazenice slabší, tím více ji zkrátíme.
  5. Ve druhém roce po výsadbě ponecháváme dva až tři výhony na každou rostlinu.
  6. V dalších letech, podle síly sazenice, obvykle šest až osm nejsilnějších výhonů na běžný metr pásové výsadby.

  7. Pro dobré sousedské vztahy nesázejte maliník těsně k plotu
  8. Chceme-li si zajistit bohatou úrodu malin, vybereme si z dvakrát plodících, tzv. remontantních odrůd, které přinášejí plody na nově vyrostlých letorostech v témže roce dvakrát, a to koncem léta a znovu na podzim.

  9. Vrcholové konce výhonů u remontantních malin nezkracujeme, protože bychom tím výrazně snížili plodnost.
  10. U remontantních odrůd se nejlépe osvědčuje jednoletý způsob pěstování, kdy celý porost na podzim seřežeme až k zemi.

    V následujícím roce pak dříve vyrostou nové letorosty, které dobře vyzrají a ještě ve stejném roce koncem léta a na podzim přinesou velkou úrodu.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Maliník prospívá především ženám – Novinky.cz

Hlavní obsahČas od času by každá žena měla pít čaj z listů maliníku.
Foto: Profimedia.cz

Maliník obsahuje třísloviny, flavonoidy, karatenoidy, hlavně vitamín C, dále A a E, minerály – hořčík, železo, mangan, vápník. Jeho listy bývají součástí řady čajových směsí pro ženy, ale pít můžeme i čaj pouze z maliníku, a to jak ze sušených listů a květů, tak z čerstvých, protože se jedná o bezpečnou a netoxickou rostlinu.

Účinky
Čaj z listů tlumí křeče a nepohodu v době menstruace.
Působí i na plodnost, jelikož podporuje dozrávání a uvolnění vajíčka, upravuje sliznice.
Dokonce se doporučuje pít v posledních měsících těhotenství, stimuluje pohyby hladkého svalstva, a tím urychlí a ulehčí porod. Vždy je ale potřeba poradit se s lékařem, protože pro nějaké případy není vhodný – např. při zkráceném děložním čípku nebo pro ženy, které rodily císařským řezem atd. V začátcích těhotenství se samozřejmě nedoporučuje.
Po porodu pomáhá ke stažení dělohy.
Podle bylinkářky Jarmily Podhorné dokonce staví krvácení.
Dobře se uplatní po antibiotikách naordinovaných na záněty vaječníků či dělohy.
Výborně působí i jako prevence – pro dobrou kondici ženských orgánů.
Pozitivní je jeho vliv na hubnutí, společně s listy ostružiníku a olše působí proti ukládání tuků v těle.
Navíc čaj z čerstvých spařených listů nechutná špatně a vzhledem k tomu, že vyladí hormonální systém ženy, má i určité omlazující účinky na tělo.
Pomáhá také při průjmech, střevních a žaludečních katarech.
Podporuje vylučování žluči, tím vylepšuje trávení.
Jeho močopudné účinky zbavují tělo přebytečné vody a odpadních látek, zmírňuje otoky.

Listy můžeme trhat už začátkem dubna, nejlépe ještě před květem byliny. To jsou jejich účinky nejsilnější. Používat a sušit je ale můžeme po celé vegetační období rostliny.

Listy se suší v tenké vrstvě, nejlépe na větraném a stinném místě, můžou se krátce vystavit sluníčku, při umělém sušení (v sušičce) by neměla teplota překročit 45 °C. Správně usušený list si zachovává přirozeně zelenou barvu.

Z čerstvých i sušených listů připravujeme zpravidla výluh (čaj) a odvar.

Zevně se používá hlavně silný odvar z listů – je totiž vhodný ke kloktání při zánětech ústní dutiny nebo proti zánětlivosti kůže.

Lahodnější variantu čaje si připravíme z fermentovaných listů. Natrhané listy se nechají nejprve na plátýnku oschnout, asi den.

Potom je převálíme válečkem, aby se narušila jejich struktura, přikryjeme plátýnkem (kuchyňskou utěrkou), následně igelitem a po celé ploše zatížíme. Listy se tak zapaří a zčernají.

Pod igelitem se nechají dva dny, ale někdy i méně – podle okolní teploty. Po dvou dnech listy vyndáme a dosušíme při proudícím vzduchu. Čaj má intenzivnější vůni.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector