Makrela a její přínosy pro naše zdraví

18. 5. 2018

Tento dlouhý speciál asi netřeba dlouho představovat. Jde o velký souhrn všeho, co se hodí vědět o rybách. Příprava mi dala docela zabrat a budu moc ráda, když se postaráte o to, že doplníte obsah.

Jak? Hlavně tipy na místa, kde se dají ryby koupit, případně kam si na dobrou rybu zajít.

Pište do komentářů a dál sdílejte, ať se dostane článek k co nejvíce lidem, ať trochu pohneme s tou nelichotivou statistikou co do spotřeby ryb v naší zemičce.

Ryby v jídelníčku a jejich přínos pro naše zdraví

Lékaři, poradci přes výživu i odborná veřejnost se horko těžko shodnou na prospěšnosti některé suroviny stejně tak, jako tomu je u ryb. Tady zřejmě nenajdete téměř nikoho, kdo by vám tvrdil, že jsou ryby nezdravé a škodlivé – tedy když pominu nekvalitní filety kdo ví odkud, několikrát zmrazené a plné ropy. 

  • Dobrá stravitelnost (ta je dána jeho příznivou strukturou, tedy kratšími svalovými vlákny a zanedbatelným množstvím nestravitelného vaziva).
  • Ryby obsahují velké množství bílkovin.
  • Zdravé esenciální aminokyseliny, kterých ryby obsahují celou škálu.
  • Kyseliny řady omega-3, zejména kyselina eikosapentaenová a dokosahexaenová, jež patří mezi preventivní látky před poškozováním našeho kardiovaskulárního systému. Ze sladkovodních ryb se nejvyšší objemy těchto kyselin vyskytují zejména v býložravých rybách (tolstolobiku); výzkumy prokázaly, že pravidelný týdenní konzum kolem 200 gramů masa ryb by postačoval k vysoké jistotě infarktové prevence!
  • Poslední studia efektu těchto kyselin také ověřila, že napomáhají navíc rozvoji mozku dítěte v těle matky, redukují rizika předčasného porodu a vůbec plní v našem těle neocenitelné služby.
  • Obsahují zdravé tuky, které našemu tělu pomáhají v mnoha oblastech.
  • Snižují hladinu cholesterolu.
  • Eliminují rizika předčasné sklerózy.
  • Prospívají našim vlasům a nehtům.
  • Snížení rizika srdečních infarktů a ischemických chorob obecně.

A v tomto výčtu by se jistě dalo dál pokračovat! Oproti tomu co je jejich negativum? Mají kosti, ano, to je fakt, ale s tím se dá vypořádat a co si budeme povídat, když budeme jíst pomalu a opatrně, tak je to vlastně pro naše zažívání také lepší, než do sebe jídlo rychle “nahrnout”.

Tučné ryby

Ryby jsou prospěšné celkově, ale ty tučné nám odborníci doporučují ještě více. Našla jsem pro vás tedy přehled těch oblíbenějších:

DRUH RYBY MNOŽSTVÍ TUKU V GRAMECH (na 100 g)
Pražma královská 2,9
Treska obecná 0,9
Pstruh 5,0
Mořský ďas 0,4
Candát 0,7
Losos 11,0
Tuňák žlutoploutvý 6,2
Sleď obecný 22,6
Makrela 12,0

Jak často jíst ryby?

Otázka, kterou si klademe docela často. Rozhodně častěji, než co samotné ryby jíme. Obecně se tvrdí jednou týdně jako minimum, ale ideálně by bylo, kdyby vám ryba na talíři přistála dvakrát za týden – a teď si schválně přiznejme, kolik z nás toto zvládá dodržovat? Já tedy ne (i když třeba kvalitního tuňáka jím často).

Mimochodem… v Evropské unii spotřebuje jeden obyvatel průměrně 15 kg ryb ročně, v České republice je to ale jen kolem 5-6 kg ročně – a to je ještě dobrá hodnota! Přitom doporučení odborníků je konzumovat cca 16 kg na obyvatele ročně! Což znamená sníst alespoň dvě porce ryb týdně!

Makrela a její přínosy pro naše zdraví

Chov ryb v České republice

Podívejte se na přehlední graf, který znázorňuje jasnou převahu kaprů – chov ryb v ČR (v tunách) v historii.

Makrela a její přínosy pro naše zdraví

Ještě zajímavější je ale druhý graf, z kterého je jasné, že velká spousta ryb se odváží mimo Českou republiku.

Makrela a její přínosy pro naše zdraví

zdroj: Rybářské sdružení ČR

Prodej živých ryb – kde je koupit?

Ryby v jídelníčku. Co nám přináší a na co si dát pozor?

Rybí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, zdraví prospěšných tuků, minerálních látek a vitaminů. Nutriční složení ryb je závislé na jejím druhu, stáří, ročním období či na prostředí, ve kterém žije, důležité také je, čím se ryba živí.

Bílkoviny rybího masa obsahují všechny esenciální aminokyseliny, navíc jsou lehce stravitelné (oproti masu ostatních živočichů) a trávicí trakt je dokáže rozložit za 2–3 hodiny.

Obsah i složení tuku se velmi liší v závislosti na druhu (viz tabulka níže). Obecně se dá říci, že více tuku mají ryby žijící ve studených vodách, nejméně tuku mají sladkovodní dravé ryby (okoun, candát, štika).

Makrela a její přínosy pro naše zdravíVýznamný je u tučnějších mořských ryb zejména vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, včetně polyenových omega-3 mastných kyselin – eikosapentaenové kyseliny (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA). Tyto kyseliny si naše tělo neumí vyrobit a je proto důležité je přijímat ze stravy. Nejvíce nenasycených mastných kyselin obsahují tučnější ryby, jako je makrela, úhoř, losos apod.

  • Je důležité pamatovat, že v případě ryb se tuku nemusíme bát a i tučnější ryby bychom do jídelníčku měli pravidelně zařazovat!

Z vitaminů mají význam zejména vitaminy rozpustné v tucích – A a D (zejména v tučnějších rybách a játrech), v menší míře i vitaminy rozpustné ve vodě (B1, B2, B6 a B12).

Z minerálních látek je významný především obsah zinku, fosforu a selenu. Mořské ryby jsou také důležitým zdrojem jódu. V menších rybách (např.

sardinkách), které se jedí i s malými kůstkami, se nachází také významné množství vápníku.

Dělení ryb podle obsahu tuku:

Hodnoty jsou uvedeny na 100 g suroviny v syrovém stavu.

Ryby s nízkým obsahem tuku (do 2 % tuku) Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g)
Candát 350 19 1 0
Lín 330 19 0 0
Platýz 340 18 1 0
Štika 360 19 1 1
Tilapie 490 20 1 0
Treska aljašská 310 17 1 0
Ryby středně tučné (2–10 % tuku)        Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g)
Pstruh 500 18 5 0
Kapr 530 18 6 0
Sumec 500 16 6 0
Tuňák 500 22 4 0
Žralok 550 21 5 0
Ryby tučné (více než 10 % tuku)        Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g)
Losos 850 22 12 0
Makrela 750 18 12 0
Sleď 700 18 10 0
Úhoř 1000 19 17 0

Jak nakupovat ryby?

Ryby vzhledem ke svému složení a malému postmortálnímu okyselení velmi rychle podléhají zkáze, je proto potřeba důsledně dodržovat chladicí řetězec. Nejkvalitnější jsou samozřejmě ryby čerstvé, obvykle uchovávané na ledu nebo chlazené. Sladkovodní ryby je vhodné nakupovat buď ve specializovaných prodejnách, nebo přímo v sádkách. 

V případě mořských ryb už je situace složitější, tyto ryby musí zdolat pěkný kousek cesty, než se dostanou na pulty našich obchodů. Dováží se proto téměř výhradně zmrazené. Pokud kupujete zmrazenou rybu, je důležité sledovat mimo jiné obsah přidané vody.

Voda je v rybě vázána přidanými polyfosfáty, ty musí být uvedeny na obalu slovně nebo svým kódem E452. I přidaná voda se ve složení výrobku deklaruje. Pro zjednodušení někteří výrobci na obal uvádějí „bez přidané vody“, v tom případě je dle legislativy obsaženo ve výrobku maximálně 5 % přidané vody.

  • Ryby se také „glazují“, v takovém případě mohou obsahovat vody více.

Glazování chrání rybu před vysoušením chladem, na glazování není nic špatného, jen by pak měla být cena takového výrobku nižší. Při nákupu zmrazených ryb dále dbejte, aby v balení nebylo příliš mnoho ledové tříště. Je to známka toho, že ryba byla po cestě do obchodu zřejmě rozmrazená.

Jak poznat čerstvou rybu?

  • Makrela a její přínosy pro naše zdravíČerstvá ryba by měla mít napnutou kůži, lesklý povrch a živé barvy kůže, časem se povrch stává matným a barvy blednou.
  • Povrch se postupně pokrývá slizem, který houstne a získává typický hnilobný pach.
  • Čerstvost lze poznat i podle stavu oka, u čerstvé ryby by mělo být vyklenuté lesklé s průhlednou rohovkou, pokud je spíše zapadlé a matné, značí to, že ryba už není příliš čerstvá.
  • Sledujte také vzhled žaber, u čerstvých ryb by měly být světle červené bez zápachu.

Na co si dát při konzumaci ryb pozor?

Na konzumaci ryb a mořských plodů musí být opatrní především alergici. Nejčastěji bývá alergická reakce na korýše. K vyvolání alergické reakce leckdy stačí i stopová množství alergenní potraviny. V praxi někdy stačí osobě alergické na ryby pouze projít kolem rybí restaurací bez konzumace a objeví se alergická reakce.

Dalším možným negativem ryb a vodních živočichů je vyšší obsah toxických látek – rtuti, kadmia, polychlorovaných bifenylů a dioxinů. Některé ryby obsahují přírodní silně toxické složky, např. muréna nebo čtyřzubec (fugu), jejich konzumace však není zcela běžná.

Budete mít zájem:  7 Den Po Ket Příznaky?

Kromě obsahu cizorodých látek mohou být ryby zdrojem některých patogenních mikroorganismů, jako jsou Clostridium botulinum, stafylokoky, salmonely aj. Déle skladované ryby mohou obsahovat některé toxiny (biogenní aminy, muskarin).

  • Samozřejmě dejte pozor na kostičky, a to zejména u dětí a starších osob.

Převažuje benefit, nebo riziko?

Nejen odborníci, ale i veřejnost diskutuje často nad tím, jaké přínosy a jaká rizika s sebou konzumace ryb nese a co převažuje. Diskutuje se především otázka kontaminace těžkými kovy a dalšími cizorodými látkami.

Závěr většiny odborníků však potvrzuje, že ačkoliv maso mořských ryb, ať již chovaných či volně žijících, vykazuje určitou hladinu škodlivin, přínos lidskému organizmu rizika převažuje a pozitivní vliv na lidské zdraví je jednoznačný.

Ryby jsou tedy velmi důležitou součástí jídelníčku a neměli bychom je opomíjet, ideálně by se měly na našich talířích objevovat alespoň 2x týdně. Nejlepší způsob, jak načerpat všechny cenné látky a nezatížit organismus toxickými látkami, je střídat jednotlivé druhy – ryby mořské i sladkovodní, tučnější i méně tučné a především čerstvé.

Makrela a její přínosy pro naše zdraví

Vyhynou mořské ryby kvůli naší zdravé stravě?

Na pultech obchodů i v restauracích si běžně můžeme vybrat z velkého množství mořských živočichů, jejichž jména voní exotikou a dávají nám pocit, že děláme něco pro své zdraví. Náš zdravý životní styl však má i svou odvrácenou tvář.

Některé druhy ryb (pro jednoduchost zahrnujeme v celém článku pod ryby i paryby) jsou po několika desetiletích intenzivního rybolovu přeloveny, což znamená, že jsou loveny rychleji, než se může jejich stav přirozenou cestou obnovit.

Rybí populace se snižují až do té míry, že hrozí jejich naprosté vyhubení. Přelovení se týká stále většího množství druhů, neboť rybáři se kvůli menším úlovkům přeorientovávají na druhy ryb, které dříve nebyly cílem jejich zájmu, ale jejichž stavy zaručují lepší úlovek.

Do popředí zájmu se tak dostali například žraloci, které bychom před pár lety na pultech obchodů našli jen výjimečně. Dnes jim hrozí přelovení také.

Síť si nevybírá Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) zahyne až jedna čtvrtina živočichů (kromě ryb i mořští savci a ptáci), kteří jsou při rybolovu chyceni, jako nechtěný či neprodejný úlovek.

Tento údaj patří spíše mezi ty velmi optimistické, některé odhady hovoří minimálně o jedné polovině živočichů, jež v sítích nebo následkem lovu zahynou bez užitku.

Co je blíže pravdě, vědí jen rybáři, kteří však nemají na zveřejnění podobných informací zájem.

Makrela a její přínosy pro naše zdraví
Foto: Ivan Mikšík

Mnoho tun ryb je tak například kvůli své podměrečné velikosti či kvůli tomu, že nejsou na spotřebitelském trhu právě žádané, vráceno zpět do moře. Většinou jsou však již buď mrtvé nebo natolik vysílené, že návrat do moře nepřežijí. Do sítí se zaplétají i ryby, na které rybáři nemají potřebné povolení a musejí je vrátit zpět moři.

Mnohé ulovené ryby ještě nedosáhly pohlavní dospělosti, což velmi omezuje možnost regenerace jejich populací. Fatální následky to má u dlouhověkých ryb, které dosahují dospělosti až ve vysokém věku. Například jeseter dosahuje sexuální dospělosti mezi 6-25 lety.

Samičky některých druhů jsou schopny reprodukce jednou za tři či čtyři roky, což znamená, že tyto ryby jsou schopny obnovovat svou populaci pomaleji než druhy, které dosahují zralosti dříve a častěji se třou. Jeseter, podobně jako například červenice obecná, patří mezi ryby opravdu dlouhověké, dožívá se až sta let.

Může se tak stát, že budete mít na talíři rybu, která je starší než vaše babička…

Umírají i delfíni Mezi časté oběti ok rybářských sítí patří i mořští savci, zejména delfíni, tuleni a velryby. Uvíznutí v síti jim znemožní přístup ke vzduchu a zvířata čeká utonutí. Podobný osud potkává i mořské želvy a nevyhýbá se ani ptákům, kteří se za svým úlovkem pouštějí pod vodní hladinu.

Intenzivní rybolov má negativní dopady nejen na stavy ryb, ale i na podmořské ekosystémy. Při lovu ryb žijících u mořského dna (například platýzů) se používá metoda vláčení sítí po dně (tzv. trawling), při níž dochází k devastaci mořského dna. Zanikají tak přirozená místa pro úkryt, lov a tření mnoha druhů ryb a podmořských živočichů.

Přirozená obnova mořského dna je pak záležitostí na desítky či stovky let. V tradičním rybářství se používaly také sítě tažené za lodí, veškerý úlovek pak byl zpracován. Zásadní obrat přišel v 70. letech s nástupem obřích rybářských lodí, které jsou schopny táhnout sítě dlouhé i několik kilometrů.

Zpracována je však jen ta část úlovku, která je hospodářsky hodnotná, velká část pak končí zpět v moři jako nechtěný odpad.

Ohrožené ryby Mezi nejohroženější druhy patří podle informací FAO treska obecná, ropušnice severní, treska skvrnitá, red hake (příbuzný štikozubce obecného, nemá český název), sardinky, ančovičky, červenice obecná, mečoun nebo tuňák.

Tento seznam z roku 1998 byl britskou organizací Marine Conservation Society nově rozšířen o lososa obecného, ledovku patagonskou, štikozubce evropského, okouna mořského, mníka mořského, platýze atlantského, kanice, jesetera a žraloky.

V našich obchodech jsou k dostání jen některé z těchto ohrožených ryb.

Technicky je téměř nemožné přesně určit stav populace volně žijících jedinců konkrétního druhu ryb.

Jistou vypovídací hodnotu mají údaje o tom, kolik ryb se uloví, respektive kolik energie bylo potřeba vynaložit na ulovení určitého množství ryb.

Tento způsob však nezohledňuje vnější vlivy jako počasí, lokalitu loviště, efektivnější způsoby lovu a jiné. Přesto i z těchto údajů lze vyvodit, že stavy některých ryb za několik posledních desetiletí rapidně klesly až na kritickou mez.

Přestat jíst ryby? Ryby patří mezi poslední živočichy, kteří jsou ve volné přírodě loveni ve velkém jako zdroj naší potravy. Některé vhodné druhy ryb jsou již pěstovány na rybích farmách, čímž se snižuje tlak na ryby žijící divoce, cíleně pěstované jsou i některé druhy korýšů a měkkýšů.

Při výběru se lze tedy orientovat podle toho, zda ryba či jiný mořský plod byl vypěstován v zajetí, nebo byl uloven na volném moři. Mezi ryby, které jsou chovány na farmách, patří například losos, okoun či exotická sladkovodní ryba tilápie. Pochutnat si můžete i na kaviáru z jeseteřích farem.

Ideálně lze v jídelníčku mořské ryby nahradit rybami domácími. Přínosem takové volby je i menší dopravní zatížení, které je spojené s distribucí ryb na trh. Mezi běžně dostupné domácí ryby patří pstruzi, kapři, tolstolobici, amuři, líni nebo štiky.

Mořské ryby na našich trzích Následující výčet zahrnuje ryby, které jsou na českém trhu dostupné. Uvádíme nejprve obchodní název, pod kterým jsou prodávány, v závorce pak název odborný. Přehled nejvýznamnějších mořských druhů ryb, které jsou ve volné přírodě nějakým způsobem ohrožené, naleznete v tabulce.

Makrela a její přínosy pro naše zdraví
Foto: Multimediální knihovna Evropské komise

V obchodech jsou běžně dostupné následující druhy ryb: Losos (losos obecný) – tyto ryby pocházejí převážně z farmových chovů. Jejich maso údajně nedosahuje kvality masa divoce žijících lososů. Pstruh lososovitý (pstruh duhový?) – pravděpodobně se jedná o formu pstruha duhového. Tyto ryby pocházejí z farmových chovů.

Mezi další běžně dostupné ryby patří i následující druhy, z nichž některé patří mezi ohrožené (viz níže): Tuňáci (více druhů), platýz (platýz velký), sleď (sleď obecný), sardinka (sardinka obecná), makrela (makrela obecná), treska (treska bezvousá), úhoř mořský (úhoř mořský), pražma růžová (pražman obecný), pražma královská (pražman zlatý), mořský vlk (morčák chutný), okouník mořský (okouník mořský).

Ryby vyskytující se u nás příležitostně (ohrožené viz níže): Žraloci (více druhů), štítníci (více druhů), jazyk mořský (jazyk mořský), ropušnice (ropušnice obecná) – výjimečně se dodávají i jiné druhy ropušnic. Kambala (kambala velká) – méně často se dodává také kambala hladká. Parmice nachová (parmice nachová), svatý Petr (pilobřich ostnitý), pražma šedá (růžich šedý), mořská štika – hejk (štikozubec obecný).

Ryby filetované, mražené a konzervované: Z výše popsaných druhů to jsou zejména losos obecný, makrela obecná, tuňák křídlatý, sleď obecný, sardinka obecná, úhoř mořský, okouník mořský, štikozubec obecný, žralok modravý a hladkoun. Dále ďas mořský, halibut atlantský, platýz obecný, holandský pstruh (stříbrnice) – tato ryba nemá se pstruhem nic společného.

Budete mít zájem:  První Příznaky Od Kontaktu?

Z farmových chovů v České republice pocházejí následující původem exotické sladkovodní druhy: tilápie (tlamoun nilský), sumeček africký (keříčkovec červenolemý).

Ryby ohrožené a dostupné na našem trhu: Jeseter – některé druhy jeseterů patří podle Světového svazu ochrany přírody (IUCN) mezi ohrožené. Alternativou jsou jeseteři chovaní na rybích farmách. Mečoun – pod tímto názvem se dodává jak mečoun obecný, tak i několik druhů plachetníků (rody Istiophorus, Makaira a Tetrapterus).

Na našich trzích se objevuje výjimečně. Mečouni jsou na seznamu ohrožených druhů IUCN. Platýz – při lovu platýzů dochází k devastaci mořského dna. Platýz atlantský patří mezi ohrožené druhy podle IUCN. U nás je k dostání platýz velký. Sardinka – sardinky patří mezi ohrožené druhy podle FAO.

Štikozubci – hejk, mořská štika; štikozubci jsou pod velkým hospodářským tlakem. Podle Marine Conservation Society se v mořích vyskytují zřídka. Treska – treska obecná je rybou pod velkým hospodářským tlakem, patří mezi ohrožené druhy jak podle FAO, tak podle IUCN. V Severním moři je treska obecná na pokraji vyhynutí. Na našich trzích se vyskytuje výjimečně.

Tuňák – všechny druhy tuňáků lovených komerčně jsou na listině IUCN. Pod názvem tuňák se k nám dodává několik druhů tuňáků: tuňák obecný, tuňák křídlatý, pelamida obecná, tuňák makrelový. Zejména tuňák obecný patří k druhům silně ohroženým nadměrným lovem. Konzervuje se většinou maso tuňáka křídlatého. I tento druh je rybolovem ohrožen.

Žraloci – žraloci patří k živočichům, kteří jsou nadměrným lovem ohroženi nejvíce. K nám se dodávají zejména mláďata, která ještě nedosáhla pohlavní dospělosti. Teoreticky se u nás může objevit více druhů žraloků, na našich trzích jsme jich identifikovali osm. Nejčastěji se jedná o žraloka psího, dále pak o ostrouna obecného a žraloka šedého.

Méně často se u nás objevují žralok modravý, hladkoun, žralok sleďový, máčka skvrnitá a máčka velkoskvrnná. Žralok ostroun patří mezi mírně ohrožené druhy podle IUCN.

Článek je převzat z tištěného EkoListu, číslo duben 2003.

reklama

Jak správně udělat rybu na grilu » Rybářský rozcestník

Makrela a její přínosy pro naše zdraví

Chuť ryb dokonale promění citronovou šťávu, stojí za to ji posypat velkým množstvím. Místo citronové šťávy můžete použít suché bílé víno. Rybu je předtím, než ji dáte na zahradní gril, potřít bylinkami. Česnek rovněž harmonizuje s rybím masem. Pokud jde o byliny, nejlépe se hodí tymián, celer, petržel, koření, pepř.

Rybu osolte nejméně hodinu před pečením a odložte na chladném místě, např. v lednici. Pokud grilujete celé ryby, snítky čerstvých bylin, česneku a plátky citronu, můžete vložit do vykuchaného a upraveného těla ryby. Před grilováním můžete na ryby položit plátek bylinkového másla a libové ryby – např. pstruha nebo okouna – namazat olejem nebo rozpuštěným máslem.

Zdravotní výhody ryb

Hodně se mluví o zdravotních vlastnostech ryb. Po celá léta se věřilo, že pravidelná konzumace těchto vodních tvorů výrazně ovlivňuje naše zdraví.

Rybí maso je bohaté na nenasycené mastné kyseliny, zdravou bílkovinu, vitamín D a mnoho minerálů, jako je jód, selen, fluor, hořčík a vápník. Co je zajímavé – ryby mohou také zlepšit naši náladu.

A zejména ty, které žijí ve sladkých vodách, protože zlepšují hladinu hormonu štěstí a díky vitaminu B podporují nervový systém a mozek.

Je však třeba mít na paměti, že pro to, aby byly ryby, které si koupíte, skutečně zdravé, musí pocházet z příslušných farem. Špatné podmínky chovu (vysoká hustota v často znečištěných vodních útvarech), používání antibiotik, baktericidů, hormonů a krmiv z rybích tuků, ve kterých se toxiny hromadí, takové ryby obsahují škodlivé látky. Než si koupíte rybu, zkuste zkontrolovat její původ.

Správná technika pečení ryb na grilu

Grilování ryb je stejné umění jako grilování i steaků. Aby bylo maso chutné a mělo správnou konzistenci, musíme dodržovat několik pravidel. Nejprve si uvědomte, že ryby musí být co nejčerstvější. Nejlepší budou právě chycené nebo chlazené. Vyhněte se hluboce zmrazeným rybám.

Takové ryby se díky vlhkosti snadno rozpadnou na grilu a jejich maso ztrácí chuť. Dalším kritériem je výběr správné ryby. Nejlepší budou ty s kompaktním masem. Během grilování udržují svůj tvar a nerozpadají se, když je chceme převrátit. Losos, pstruh, treska nebo halibut jsou skvělé pro grilování. Vyberme si ryby s malým množstvím kostí.

Jejich odstranění ve venkovních podmínkách může být poněkud obtížné.

Menší ryby (např. malý pstruh, okoun, makrely) lze grilovat celé, větší (např. losos) rozdělené na filé nebo grilovací lopatky velké velikosti. Neměly by být tenčí než 2 cm, jinak hrozí vysušení.

Nejpohodlnější způsob pečení ryb je na fóliových nebo hliníkových podnosech – díky tomu se jemné maso ryb nerozpadne, nevysychá ani nepřilne k grilu. Můžete také použít speciální grilovací misku.

Rybu pečeme na krátkou dobu při středním ohni – dlouhá doba vaření při nízkém ohni ji zbytečně vysuší.

  1. Nejprve opékejte filé na straně kůže, pak budou kompaktnější a při otáčení nebo vyjímání z grilu se nerozpadnou. Po 10-12 minutách se otočte a péct.
  2. Rybí maso nevyžaduje dlouhé pečení. Pečte celé ryby a velké kusy např. lososa, asi 30 minut, tenčí filé – asi 20 minut. Pokud celá tloušťka masa zbělá, můžete ryby z grilu odstranit.

Grilované ryby podávejte se salátem s výraznou chutí, např. Z pórku nebo zelí.

Zdravotní přínosy rovnováhy polyfenol Omega-3 – blog Zinzino

Když se potýkáme se zdravotními problémy, ne vždy to řešíme přes stravu; jenže to, co si dáváme na talíř, je důležité pro udržení naší celkové pohody. Existuje jedna neskutečně důležitá živina, která má vliv na zdraví těla i duše: omega-3 mastná kyselina.

Ano, je to tato esenciální kyselina, kterou lze nalézt v řadě tučných ryb.

Naše těla si tyto esenciální kyseliny neumí vytvořit a většina lidí jich nekonzumuje dostatek, proto potřebujeme dvojí přístup, který obsahuje doplněk bohatý na omega-3 kyseliny s polyfenoly.

Význam EPA a DHA omega-3 mastných kyselin.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (European Food Safety Authority, EFSA) má seznam schválených zdravotních tvrzení ohledně omega-3 mastných kyselin, vitamínu D a olivového oleje. DHA a EPA jsou dva důležité druhy omega-3 mastných kyselin a oba je obsahuje BalanceOil+.

Při denním příjmu 250 mg DHA pomáhá zachovat normální funkci mozku1 a podporuje zrak7. Při denní dávce 250 mg EPA a DHA přispívají k normální srdeční činnosti2. Normální krevní tlak je udržován při 3 g denně9 a hladina triglyceridů v krvi při 2 g8.

U těhotných žen je 450 mg DHA denně prospěšných pro normální vývoj mozku plodu (a kojenců)1 a 100 mg denně může přispět k normálnímu vývoji zraku až do 12 měsíců věku7.

Pokud jde o kardiovaskulární zdraví a kognitivní funkce, zrak a výživu plodu, jsou omega-3 mastné kyseliny nepostradatelné v každém věku.

Pro náš produkt BalanceOil+ získáváme omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA ze sardinek, ančoviček a makrel žijících v nejčistších vodách ve volné přírodě. Rybí olej se nezpracovává, prochází jen čištěním jako všechny rybí oleje.

Polyfenoly + omega-3 mastné kyseliny.

Olivový olej bohatý na polyfenoly napomáhá vstřebávání omega-3 mastných kyselin. Polyfenoly v olivovém oleji jsou také silnými antioxidanty, které poskytují řadu benefitů, včetně ochrany krevních lipidů před oxidačním stresem6.

Je zásadní vybrat si produkt, který používá za studena lisovaný, extra panenský olivový olej. My používáme odrůdu Picual, která obsahuje vyšší množství polyfenolů, a olivy sklízíme dříve, abychom tyto polyfenoly získali v ještě vyšším množství. Díky metodě zpracování extra panenského oleje dostáváme dokonalý olej s nepozměněným složením.

Zinzino vědci vyvinuli produkt BalanceOil+, v němž kombinují omega-3 mastné kyseliny se správným množstvím olivového oleje, který poskytuje vysoké dávky omega-9 mastných kyselin a antioxidantů.

Tato kombinace omega-3 mastných kyselin s polyfenoly umožňuje za 120 dnů bezpečnou regulaci a udržování hladiny omega-3 kyselin v těle pro dosažení ideální rovnováhy mezi omega-6:3 nepřesahující poměr 3:1.

Vitamín D jako součást.

Současně s benefity omega-3 mastných kyselin, dávka vitamínu D v produktu BalanceOil’s také podporuje normální imunitní systém3, svalovou funkci12, stavbu kostí11, buněčné dělení14 a hladiny vápníku v krvi10.  Používáme přírodní vitamín D z lanolinu − tuku, který lze nalézt v ovčí vlně; když je aktivovaný UV zářením, dochází k podobnému procesu, jako je tvorba vitamínu D v pokožce pomocí slunečního záření.

BalanceOil+ má tak blízko k přírodě, jak jen to jde. Je to prvotřídní směs olejů z přírodních zdrojů, která pomáhá harmonizovat tělo a je zdraví prospěšná od hlavy až k patě. Nikde jinde nic takového nenajdete.

Budete mít zájem:  Kam na trhy o víkendu?

Úlovek dne.

Řiďte se dvojím přístupem, což je řádná výživa a doplněk stravy omega-3 s polyfenoly, abyste dosáhli zdravé hladiny omega-3 mastných kyselin. Jezte zdravou středozemní stravu s co nejméně průmyslově zpracovanými potravinami a užívejte BalanceOil+, aby byly hladiny těchto kyselin co nejblíže harmonickému poměru 3:1.

  • Pro zjištění současné hladiny použijte Zinzino Balance Test, poté užívejte produkty Balance a postupně ve 120 dnech upravte poměr těchto kyselin.
  • Nikdy nebylo snazší znovu vyBalancovat svůj svět.

* Tato tvrzení nebyla posouzena Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv. Tento produkt není určen ke stanovení diagnózy, ošetřování, léčení či prevenci nějaké nemoci.

1DHA přispívá k udržení normální činnosti mozku. Toto tvrzení může být použito pouze pro potraviny, které obsahují nejméně 40 mg DHA na 100 g a na 100 kcal. Aby bylo možné toto tvrzení použít, musí být spotřebiteli sděleno, že příznivého účinku lze dosáhnout při denním příjmu 250 mg DHA.

Příjem kyseliny dokosahexaenové (DHA) během mateřství přispívá k normálnímu vývoji mozku plodu a kojenců. Těhotným a kojícím ženám musejí být poskytnuty informace o tom, že příznivého účinku lze dosáhnout při denním příjmu dodatečných 200 mg DHA, který doplňuje denní příjem omega-3 mastných kyselin doporučený dospělým osobám, tj. 250 mg DHA a EPA.

Toto tvrzení lze použít pouze u potravin, které poskytují denní příjem nejméně 200 mg DHA.

3Vitamín D přispívá k normální funkci imunitního systému. Toto tvrzení smí být použito pouze u potravin, které jsou přinejmenším zdrojem vitamínu D podle vymezení v tvrzení ZDROJ vitamínu D na seznamu v příloze Nařízení (ES) č. 1924/2006.

6Polyfenoly obsažené v olivovém oleji přispívají k ochraně krevních lipidů před oxidačním stresem.

Toto tvrzení může být použito pouze pro olivový olej, který obsahuje nejméně 5 mg hydroxytyrozolu a jeho derivátů (např. komplex oleuropeinu a tyrozol) na 20 g olivového oleje.

Aby bylo možné toto tvrzení použít, musí být spotřebiteli sděleno, že příznivého účinku lze dosáhnout přijetím denní dávky 20 g olivového oleje.

7DHA přispívá k zachování normálního zraku. Toto tvrzení může být použito pouze pro potraviny, které obsahují nejméně 40 mg DHA na 100 g a na 100 kcal. Aby bylo možné toto tvrzení použít, musí být spotřebiteli sděleno, že příznivého účinku lze dosáhnout při denním příjmu 250 mg DHA.

Příjem kyseliny dokosahexaenové (DHA) přispívá k normálnímu vývoji zraku u dětí do 12 měsíců věku. Spotřebitel musí být informován o tom, že příznivého účinku lze dosáhnout při denním příjmu 100 mg DHA.

Je-li toto tvrzení použito pro pokračovací kojeneckou výživu, musí potravina obsahovat nejméně 0,3 % DHA z celkového objemu mastných kyselin.

8Mastné kyseliny DHA a EPA přispívají k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi. Toto tvrzení lze použít pouze u potravin, které poskytují denní příjem 2 g EPA a DHA. Aby bylo možné toto tvrzení použít, musí být spotřebiteli sděleno, že příznivého účinku lze dosáhnout při denním příjmu 2 g EPA a DHA.

Pokud je toto tvrzení použito u potravinových doplňků a nebo obohacených potravin, musí být spotřebitelům poskytnuta informace, že nemají překračovat doplňkový kombinovaný denní příjem 5 g EPA a DHA. DHA přispívá k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi.

Toto tvrzení lze použít pouze u potravin, které poskytují denní příjem 2 g DHA a které obsahují DHA v kombinaci s kyselinou eikosapentaenovou (EPA). Aby bylo možné toto tvrzení použít, musí být spotřebiteli sděleno, že příznivého účinku lze dosáhnout při denním příjmu 2 g DHA.

Pokud je toto tvrzení použito u potravinových doplňků a nebo obohacených potravin, musí být spotřebitelům poskytnuta informace, že nemají překračovat doplňkový kombinovaný denní příjem 5 g EPA a DHA.

9Mastné kyseliny DHA a EPA přispívají k udržení normálního krevního tlaku. Toto tvrzení lze použít pouze u potravin, které poskytují denní příjem 3 g EPA a DHA.

Aby bylo možné toto tvrzení použít, musí být spotřebiteli sděleno, že příznivého účinku lze dosáhnout při denním příjmu 3 g EPA a DHA.

Pokud je toto tvrzení použito u potravinových doplňků a nebo obohacených potravin, musí být spotřebitelům poskytnuta informace, že nemají překračovat doplňkový kombinovaný denní příjem 5 g EPA a DHA.

10Vitamín D přispívá k normální hladině vápníku v krvi. Toto tvrzení smí být použito pouze u potravin, které jsou přinejmenším zdrojem vitamínu D podle vymezení v tvrzení ZDROJ vitamínu D na seznamu v příloze Nařízení (ES) č. 1924/2006.

11Vitamín D přispívá k udržení normálního stavu kostí. Toto tvrzení smí být použito pouze u potravin, které jsou přinejmenším zdrojem vitamínu D podle vymezení v tvrzení ZDROJ vitamínu D na seznamu v příloze Nařízení (ES) č. 1924/2006.

12Vitamín D přispívá k udržení normální svalové činnosti. Toto tvrzení smí být použito pouze u potravin, které jsou přinejmenším zdrojem vitamínu D podle vymezení v tvrzení ZDROJ vitamínu D na seznamu v příloze Nařízení (ES) č. 1924/2006.

14Vitamín D se podílí na procesu dělení buněk. Toto tvrzení smí být použito pouze u potravin, které jsou přinejmenším zdrojem vitamínu D podle vymezení v tvrzení ZDROJ vitamínu D na seznamu v příloze Nařízení (ES) č. 1924/2006.

Rybí tuk: účinky pro zdraví i bez odéru – Vitalia.cz

Třeba takoví Eskymáci, Japonci či jiné přímořské národy nemají takové riziko vzniku infarktu a jiných srdečních komplikací jako právě my, Středoevropané.

Hlavním důvodem je především nedostatek mořských ryb v našem jídelníčku.

Pokud se vám čas od času dostane na talíř typicky česká ryba, zajisté si pochutnáte a získáte kvalitní bílkoviny, ale z hlediska prospěšných omega-3 kyselin to není nijak závratné číslo. To ale neplatí o sladkovodním úhoři.

Pro sladkovodní ryby je v tomto směru značnou nevýhodou, že mnohem více omega-3 kyselin obsahují ryby mořské. V článku Pstruh, nebo kapr? Pokud jde o tuky, je to jasné zjistíte, jaké je zastoupení mastných kyselin u konkrétních sladkovodních ryb.

Naopak vysokým podílem omega-3 kyselin se může prokázat například tuňák. Vždy ale preferujte ryby, které nejsou chovány v klecích, ale pocházejí z divokého, nikoli farmového chovu (nová zjištění zpochybňují, zda výhody chovných ryb převažují nad negativy).

Jsou zpravidla dražší, ale i tak se nenechejte vyšší cenou odradit. Tato investice do zdraví se totiž vyplatí. Dále omega-3 kyseliny nalezneme také v mořských plodech, korýších, vlašských ořeších a lněném semínku. To je ceněno právě díky obsahu zdraví prospěšného tuku.

Lněné semínko je důležité rozkousat.

K čemu je dobrý rybí tuk

„Tuky mořských ryb obsahují důležité mastné kyseliny, které mají pro lidské zdraví obrovský význam. Nejdůležitější je vliv na centrální nervovou soustavu a mozek.

Rybí tuk je nesmírně důležitý pro jejich správný rozvoj, a proto nesmí chybět zejména ve stravě dětí a těhotných či kojících matek.

V dospělosti pak působí blahodárně na celkovou odolnost nervového systému, duševní vyrovnanost a funkci mozku,“ vysvětluje výživová poradkyně Alena Přídová.

Schválně se sami sebe zeptejte, jak je tomu dlouho, co jste si pochutnali na rybě, a to nejlépe na čerstvé? Předsmažené rybí prsty se ale nepočítají. Gastronomickým a kulturním zážitkem je rozhodně návštěva sushi baru, kde si pochutnáte opravdu zdravě a po vzoru omega 3-mastných kyselin.

Z rybího tuku ale naše tělo získá také vitamín A i D.

„Ryby bychom měli zařadit do jídelníčku alespoň dvakrát týdně, mezi nejlepší zdroje omega-3 mastné kyseliny patří sleď, losos, sardinky či makrela,“ doplňuje odbornice na výživu.

  • Preventivně předchází ucpávání a tím kornatění tepen. Snižuje také vznik trombu.
  • Rybí tuk dokáže rovněž regenerovat namožené svaly a jejich růst. Je proto oblíbený u sportovců.
  • Vhodný je pro ženy, pokud je trápí křeče během menstruace. Rybí tuk i v tomto směru přináší úlevu. Doporučuje se také v rámci psychické nepohody, která je těsně před menstruací či v rámci PMS častější.
  • V doporučených dávkách se podílí na dlouhověkosti. Ostatně se podívejte třeba na Japonce.
  • Umožňuje lépe a efektivněji spalovat tuky.
  • Posiluje kondici vlasů, pokožky a nehtů.
  • Tlumí zánětlivá onemocnění pohybového aparátu, především kloubů.
  • Uvádí se také jeho vliv v rámci prevence nádorů a rakovinného bujení.
  • Snižuje krevní tlak, cukrovku a působí příznivě také na dobrý cholesterol.
  • Své uplatnění nalezne také u pacientů s alergiemi.

Přípravky s rybím tukem

Nenasycené omega-3 mastné kyseliny si naše tělo neumí vyrobit samo, proto je nezbytné je přijímat ve stravě. Nejcennější z hlediska zdraví jsou především tyto dvě kyseliny: eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA).

Pokud zamíříte do lékárny (kompletní přehled lékáren najdete na našem serveru 120na80.cz), popřípadě do drogerie, máte na výběr jak z výživových doplňků na bázi tobolek, tak kapslí nebo oleje, který je zbaven klasického rybího odéru. Vždy si ale důkladně pročtěte složení a pohlídejte si obsažené omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA).

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector