Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba

Dobrého není nikdy dost. Upečte si třeba tyto míče.

Míče – ano míče… Nakynou z tohoto těsta krásné kulaté, podobné balónům nebo vzducholodím. Měkoučké a vláčné, jako peříčko. Vrazila jsem do nich mák, med a pomerančovou kůru. Já tyhle chutě (obzvláště na podzim) převelice miluju.

Pokud nemáte rádi mák, můžete ho vynechat a přidat třeba rozinky nebo jiné kandované ovoce. Nebála bych se ani hrstky nasekaných ořechů.

Občas toto makové těsto plním švestkami jako buchty. V tomto případě již nedávám pomerančovou kůru a ani na závěr nijak nezdobím, pouze upečené kousky pocukruju. Mák a švestky jdou moc dobře dohromady. Anebo další možnost – naplňte povidly.

Těsto není příliš tučné a kupodivu ani sladké, byť obsahuje med. Rozříznuté míče můžete pomazat máslem a ještě medem (čokoládou, džemem…), pokud si potřebujete festovně osladit ráno.

Většinou dělám část s polevou a druhý plech již nechávám míče holé. Jsou totiž výborné i obložené šunkou a dobrým sýrem či pomazánkou. Lehce nasládlá chuť nic neruší. V našich končinách to není až tak zvykem, ale vyzkoušejte!

Trochu křupou – mák nedávám mletý. Záměrně.

Makové míče s pomerančem

Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba

Toto množství vystačí na 20 kusů přibližně po 50 gramech.

Suroviny

Na těsto

  • 500 g mouky – 400 g hladké pšeničné a 100 g polohrubé nebo hrubé pšeničné
  • 40 g máku
  • 250-275 g vody
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce sušeného mléka
  • 21 g čerstvého nebo 1 sáček sušeného droždí dr. Oetker
  • 6 g soli
  • 3 lžičky sušené pomerančové kůry nebo ještě lépe nastrouhaná pomerančová kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce tekutého másla
  • 1 žloutek na pomazání + 1 lžička vody

Vodu a sušené mléko můžete nahradit pouze samotným mlékem.

Na polevu

  • 200 g práškového cukru – 2x prosejte
  • 2 lžíce horké vody
  • šťáva z pomeranče – začněte 2 lžícemi, přidávejte po troškách

Pilně vše vymíchejte do hladké husté, ale stále lehce tekutější podoby – aby šla lžičkou poleva „cákat“ na pečivo. Kdo si chce dát záležet na pravidelných linkách, polevu nanese pomocí sáčku s ustřiženým rohem (jako na perníčky). Přiznávám – já ne…

Finální postup

Do mísy prosejte mouky, udělejte důlek a do něho rozdrobte čerstvé droždí. Zalejte trochou vody, přidejte lžíci medu, lžičkou lehce promíchejte a přihrňte ještě mouku z boků – vznikne malé husté jezírko. Nechte droždí vykynout, bude to trvat asi ½ h. Sušené droždí můžete zamíchat rovnou do mouky.

Nyní přidejte zbytek vody s rozšlehaným žloutkem, med, sušené mléko, mák, pomerančovou kůru, sůl a máslo. Vyhněťte lesklé vláčné těsto, které se nechytá mísy.

Já hnětu v robotu přibližně 10 minut. Ručně si trochu popracujete – tak 20 minut až ½ hodiny.

Žloutek dávám hlavně kvůli barvě těsta a kdyby vám náhodou došly vejce, nebuďte zoufalí – nic se nestane, když ho vynecháte.

Nechte přikryté vykynout do dvojnásobku čili asi 1 až 2 hodiny (dle teploty v místnosti). Těsto můžete zadělat i v domácí pekárně – dle návodu u té vaší, na program „Kynutá těsta“.

Vyklopte na pomoučený vál a rozvažte na 20 kousků přibližně po 50 g.

Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba

Dopřejte jim 10 minut odpočinku a pak z každého kousku stočte koulením na vále malý kulatý bochánek. Plech vyložte pečícím papírem (nebo fólií) a bochánky na něm nechte asi 30 minut znova vykynout nebo tak dlouho, dokud alespoň o polovinu nezvětší svůj objem.

Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba

Měly by se viditelně zvětšit…

Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba

Rozšlehejte žloutek s vodou a bulky jím pomažte.

Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba

Pečte na 185 °C program horký vzduch nebo na 200 °C horní a dolní ohřev přibližně 12-15 minut. Pokud by pečivo předčasně hnědlo, přikryjte alobalem.

Doporučuji horký vzduch – lépe se koule celé opečou.

Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba

Mezitím, co budete péci bulky, vymíchejte si cukrovou polevu. Nechte je tak 15 minut vychladnout a pak ozdobte. Zaschnou asi za ½ hodiny.

Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba

Na snídani jsou tyto mičudy jako stvořené. Nebo ke kávě s někým milým…

Přepočet na míče s tuhým kváskem – lievito madre

Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba

Suroviny

  • 225 g občerstveného lievito madre (tuhý 50% pšeničný kvas)
  • 350 g mouky – pšeničné hladké, část můžete nahradit polohrubou
  • 175-200 g vody
  • 2 lžíce sušeného mléka
  • 6 g soli
  • 1 žloutek
  • 40 g máku
  • 4 lžíce medu
  • 3 lžičky sušené pomerančové kůry nebo ještě lépe nastrouhaná pomerančová kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
  • 4 lžíce rozměklého másla
  • 1 žloutek na pomazání + i lžička vody
Budete mít zájem:  Vlhký Kašel Domácí Léčba?

Vodu a sušené mléko můžete nahradit pouze samotným mlékem.

Finální postup

Lievito madre ( lievito madre zde) natrhejte do mísy od robota, přilejte vodu (mléko) se žloutkem a medem; metličkou rozšlehejte. Přidejte mouku, sušené mléko, sůl, pomerančovou kůru a rozměklé máslo. Vše hněťte asi 15 až 25 minut – dokud se nevytvoří hladké lesklé těsto.

Ještě lepšího výsledku dosáhnete, když prvních 10 – 15 minut bude hníst těsto bez másla (necháte vyvinout lepek) a pak ho povolené přidáte a budete pokračovat v hnětení dál. 

Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba

Přendejte do připravené nádoby vytřené olejem. Zde bude zrát asi 4 až 6 hodin . Můžete několikrát přeložit stylem „tahání za uši“ – natahováním a překládáním těsta na druhou stranu postupně kolem dokola nádoby.

Těsto se nijak mimořádně nemusí zvětšit, ale mělo by to být alespoň o polovinu. Nebo pokud časově nestíháte, můžete ho na noc uložit v uzavřené nádobě do lednice po částečném nakynutí.

Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba

Vyklopte na pomoučený vál a rozvažte na 20 kousků přibližně po 50 g. Nechte 10 minut odpočinout a z každého kousku stočte koulením po vále malý kulatý bochánek.

Plech vyložte pečícím papírem (nebo fólií) a bochánky na něm nechte několik hodin přikryté znova vykynout – tak dlouho, dokud alespoň o polovinu nezvětší svůj objem.

Přikrývám druhým, stejně velkým plechem.

Až vykynou, rozšlehejte žloutek s vodou a bulky jím pomažte. Pečte na 185 °C program horký vzduch nebo na 200 °C horní a dolní ohřev přibližně 12-15 minut. Pokud by pečivo předčasně hnědlo, přikryjte alobalem.

Mezitím, co budete péci bulky, vymíchejte pilně cukrovou polevu. Nechte upečené tak 15 minut vychladnout a pak ozdobte. Zaschnou asi za ½ hodiny.

Můžete je ještě pocákat čokoládou – mně zbyla z jiného zdobení; bylo to spíše zužitkování zbytku než estetický záměr…

Přepočet na pšeničný kvásek – 300 g kvásku a uberete tekutinu na 100-125 ml. Postup je stejný.

Počasí ničí úrodu, zdraží pečivo, mák i vánoční kapři

Podobné články

  • Aprílové počasí, které poslední dva měsíce sužuje ovocnáře, by mohlo zničit velkou část letošní úrody. Zatímco v březnu se výrazně oteplilo a počasí připomínalo spíše začátek léta, v dubnu udeřil déšť, studený vítr…
  • Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba Mrazy zničily zhruba třetinu úrodu, uvedl předseda České ovocnářské unie Martin Ludvík.
  • Ani suché počasí nepřibrzdilo nástup jara, sadaři se těší na dobrou úrodu. Jejich naděje zvyšuje i déšť, který přišel v posledních dnech. Úrodu neohrozily ani jarní mrazy.
  • Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba Jsou hbití, neviditelní, škodí a je jich už celá armáda. Zemědělcům ničí úrodu na jižní Moravě hraboši polní!
  • Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba Více než na slabší úrodu si pěstitelé stěžují na překupníky, kteří jim konkurují levnými jahodami z dovozu a vydávají je za české.
  • Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba Zemědělci nadále bezmocně sledují, jak jim hraboši ničí úrodu. S koncem zimy jim hlodavci nově ničí zasetou řepku a obilí.
  • Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba Pečivo a výrobky z pšenice letos podraží. Důvodem je cena pšenice, která kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám vzrostla proti květnu a červnu až o pětinu. Uvedl to v úterý v tiskové zprávě předseda představenstva…
  • Ničí úrodu a zahrádkáři si s nimi příliš neví rady. Vlhké počasí přeje slimákům, největším škůdcem je přitom plzák španělský, který likviduje prakticky všechno včetně okrasných rostlin. Podle Evy Hrudové z Ústavu…
  • Hrozny vinné révy zdraží a hrozí, že jich bude málo. Doplatit na to mohou zákazníci. Vinaři sečetli škody, které napáchaly dubnové a květnové mrazy. Dosáhly 1,2 miliardy korun, loni přišli vinaři o úrodu zhruba za miliardu.
  • Jihomoravská pole jsou plná zapomenutých odvodňovacích trubek. Nikdo už přesně neví, kde jsou ukryté, zničit přitom můžou úrodu i zemědělskou techniku. Vyhledávat by je mohly drony, odborníci právě dokončili testování.
  • Ceny některých potravin v obchodech brzy porostou. Ještě do konce roku zdraží mouka, chleba, pečivo a další pekárenské výrobky, porostou i ceny brambor a některých druhů zeleniny. Naopak příliš se zřejmě nebudou měnit ceny…
  • Na jihu Čech začaly podzimní výlovy, i když rybáři zatím zatahují sítě jen na menších rybnících. Kaprů by mělo být na vánoční stůl dostatek, zřejmě si za ně letos ale připlatíme.
    • cena pšenice
    • počasí
    • pšenice

    Pečivo a výrobky z pšenice letos podraží. Cena této obiloviny totiž kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám vzrostla proti květnu a červnu až o pětinu. Počasí ohrožuje také úrodu ječmene, která by mohla být o 30 až 40…

    • mléko
    • netušil
    • špenát
    • zrak

    Český modrý mák je unikátní věc, kterou nikde jinde na světě neseženete, to se ví dlouho. Ale nikdo netušil, že je unikátní až tak moc. Odborníci ze spolku Český modrý mák a České zemědělské univerzity v Praze (ČZU)…

  • Somálsko v neděli vyhlásilo nouzový stav kvůli invazi pouštních sarančat, která tam ničí zemědělskou úrodu. Podle místních úřadů hrozí, že se situaci nepodaří dostat pod kontrolu před sklizní, která obvykle připadá na…

  • Vědci zjistili, že pšenice v Evropě nedokáže dobře čelit současným výkyvům počasí.

  • Kapři, kteří již brzy zamíří na vánoční stoly, budou letos zhruba o pět korun na kilogram dražší než v minulém roce. Kilogram kapra tak přijde zhruba na devadesát až sto korun.

  • Jde o mák Dr. Rashid mák mletý 100% s minimální trvanlivostí do letošního 31. května.

  • Na jihu Čech začaly podzimní výlovy, i když rybáři zatím zatahují sítě jen na menších rybnících. Kaprů by mělo být na vánoční stůl dostatek, zřejmě si za ně letos ale připlatíme.

Budete mít zájem:  Kdy Se Projeví Příznaky Covid Od Nakažení?

Makový chleba

Pokud patříte stejně jako já do skupiny lidí, kteří milují mák, tak tenhle recept je přesně pro vás. I když se v názvu píše chleba, je to opravdu spíš taková buchta, nebo prostě snídaňový chleba. Tak jako téměř každé pečivo bez použití klasické mouky. 

Když jsem byla malá, moje úplně ze všeho na světě nejoblíbenější jídlo byli nudle s mákem. No od té doby, co nejím obiloviny tak jsem je neměla, tedy asi tak od roku 2010. Ale ještě na živé kultuře jsem vymyslela recept na šišky s mákem, musím ho někde vyhrabat a dát ho i sem. A jednou za čas něco s mákem vymyslím. 

V Snídaních trochu jinak mám úžasný recept na makové šneky, ty jsou dodnes moje nejoblíbenější ze všech makových receptů, co jsem kdy upekla. Ale tenhle chleba, je taky super.

Je velmi nadýchaný, a tak akorát vlhký, ideální na snídani. Pokud máte radši sladší chuť určitě si ho doslaďte, ale klidně třeba až po upečení namažte medem.

Protože budete mile překvapeni, že opravdu žádný cukr nepotřebuje. 

Makové pečivo zřejmě podraží více než chlebaMakové pečivo zřejmě podraží více než chlebaMakové pečivo zřejmě podraží více než chleba

  • 3 hrnky mletých mandlí, použila jsem loupané
  • ¼ hrnku kokosové mouky
  • ¾ hrnku mletého máku
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ hrnku tekutého kokosového oleje
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 3 vejce
  • vanilkový extrakt

Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si formu na chleba o rozměrech asi 20×10 cm, vymažte ji kokosovým olejem

Do velké mísy dejte mleté mandle, kokosovou mouku, mletý mák, jedlou sodu a promíchejte.

V menší misce vyšlehejte kokosové mléko, vejce a kokosový olej, přidejte vanilkový extrakt. A nakonec nalijte do mísy s moukou.

  • Pomocí ručního mixéru smíchejte suché a mokré suroviny, dokud vám nevznikne celkem mokré těsto.
  • To nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozprostřete.
  • Dejte péct na 55 minut.
  • Nechte vychladnout, než budete krájet.
  • Pokud nejste na GAPS můžete ozdobit rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou.
  • Skladujte v lednici.

bezmlekabezmoukygapsgapspečivoIbezcukrutojde

Makové hřebeny bez droždí

Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba

Ingredience:

Těsto:

  • 370 g celozrnné špaldové mouky jemné
  • 80–100 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“ +250 ml vody nebo přímo jen 330–350 ml rýžového nápoje tekutého z „dm“ drogerie
  • 60–70 g panenského slunečnicového oleje
  • špetka mořské soli
  • 40 g celozrnné jemné špaldové mouky na vyvalování
  • 1 rozšlehané vejce na potření (nemusí nutně být)
Budete mít zájem:  Vitamíny B6 B12 A Kyselina Listová 110 Tbl?

Nádivka:

  • 100 g mletého máku
  • 270 ml ovesného nápoje z „dm“ drogerie od fi. „Alnatura“  nebo 25 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ s 250 ml teplé vody
  • 50 g švestkových povidel bez cukru (popř. jablečných bez cukru)
  • 2–3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • 1 rovná lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

Makové hřebeny jsem dříve připravovala jen z kynutého těsta a měla jsem dojem, že jinak upéci ani nejdou. Ale opak je pravdou.

Nekynuté hřebeny podle uvedeného receptu budou pro mnohé lidi vhodnější a též zdravější, jelikož je nádivka navíc oslazena jen švestkovými povidly bez cukru.

Nejdříve ze všeho si připravíme nádivku do pečiva. Mák pomeleme a v teplé vodě rozmícháme sušený ovesný nápoj, který nalijeme do menšího kastrolu a přivedeme k varu. Při varu vsypeme mletý mák a za stálého míchání jej povaříme v ovesném „mléce“ do zhoustnutí.

  • Přidáme skořici a hřebíček a do chladnoucí makové kaše přimícháme švestková povidla z vlastních zásob, připravena bez cukru.
  • Nemáme-li doma nic takového, ve zdravé výživě se určitě najdou třeba jablečná, také bez jakéhokoliv oslazení.
  • Takto připravenou nádivku přivoníme „citrónovým aromatickým olejem Just“.

Nyní se budeme věnovat těstu. Do hlubší mísy si odvážíme mouku a zvlášť si připravíme vlahý rýžový nápoj tak, že odvážené množství nejdříve rozpustíme v menším množství teplé vody a dolijeme vodou studenou.

V tekutině rozpustíme špetku soli a společně s olejem nalijeme postupně k mouce a vařečkou umícháme vláčné těsto, které zadělávacím pohybem vařečky provzdušníme.

Toto těsto nemůžeme ještě tvarovat, protože je řídké a má konzistenci podobnou právě nakynutému těstu.
Na vál si rozprostřeme rukou další část jemné mouky a stěrkou těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a také shora těsto posypeme moukou, aby se nám nechytalo k rukám.

Těstovou kouli pak obalíme ze všech stran v mouce a trochu mouky ještě do těsta zapracujeme tak, aby se následně nechytalo válu. Budeme potřebovat dohromady zmíněných cca 40 g mouky.

Měkké, moukou obalené těsto, podsypeme ještě moukou a malým válečkem nebo rukou roztáhneme na vále na čtverec o tloušťce asi 1 cm, který nakrájíme nebo nastříháme nůžkami na čtvercové kousky o straně cca 10-11 cm.

Na každý kousek těsta vložíme nádivku a pomoučenýma rukama přehneme v obdélník a volné strany k sobě přitiskneme. Nůžkami nastříháme spojenou část do tvaru hřebenu. Jednotlivé hřebeny kladem na plech vyložený papírem na pečení a lehce je zatočíme, aby se nastříhání rozvinulo v ozdobný okraj.

Nesmí nás zarážet, že kousky těsta jsou měkké a poddajné, to je v pořádku, těsto nebude hutnější, proto musíme pracovat opatrně a ruce mít stále od mouky, abychom s kousky mohli pracovat.

Připravené hřebeny potřeme našlehaným vajíčkem a dáme péci. Vkládáme do trouby vyhřáté asi na 200-220°C. Po desetiminutovém zapečení troubu zmírníme a dopečeme při 180-200°C. Celková doba pečení se bude pohybovat mezi 35-45 minutami. Hlídáme, a propečení raději kontrolujeme rozříznutím jednoho kousku.

Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba

Po upečení sundáme z plechu a necháme dobře vychladnout. I když jsou hřebeny nekynuté a nemají velkou vrstvu nakypřeného těsta, jsou chuťově velice příjemné a mohou obohatit sortiment zdravého pečiva i vám.

Z uvedeného těsta lze také připravit pečené placky s makovou nádivkou na povrchu s ořechy a mandlemi na způsob frgálů. I tyto před pečením lehce potřeme vajíčkem. Kdo však nechce, nemusí.

Makové pečivo zřejmě podraží více než chleba

Poznámka: Pečivo sice měkkou konzistenci získá až druhý den, ale mohu říci, že čím je starší, tím je chutnější…Myslím si však, že stejně víc jak dva tři dny nepřečká…:-)

I když je tu jako nádivka použit mák, mám vyzkoušeno, že v pečivu ho moje slinivka snese lépe než syrový jako posypku třeba na nudle či knedlíky. Asi to bude tím povařením a v tomto případě je to i smícháním s povidly. Pro oslabenou slinivku mi neublížily, ale dala jsem si vždy jen tak dva až tři kousky…Doporučuji opatrně vyzkoušet, jak se kdo na ně cítí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector