Kateřina Hájková 21. 12. 2019 | 06:20
Advent je v plném proudu, Vánoce za rohem a příprava bramborového salátu na štědrovečerní tabuli se nezadržitelně blíží. Nedílnou součástí této tradiční pochoutky je majonéza. Co to letos zkusit jinak? Trochu zdravěji a lehčeji?
Ať chceme či ne, majonéza je součástí české kuchyně a pravdou je, že tato velmi kalorická pochoutka umí mnoha pokrmům dodat šmrnc a podtrhnout jejich typickou chuť.
Zářným příkladem je třeba tradiční vánoční bramborový salát. Existují ale i alternativy, které jsou o poznání lehčí a pro zdraví příznivější.
A některé dokonce můžete vyrobit i doma! Dejte jim šanci a uvidíte, že si je zamilujete.
Které „zdravé“ majonézy se vyplatí vyzkoušet?
1. Majonéza Light Klasická majonéza tak, jak ji známe, má svou zdravější sestru. Složení je v podstatě podobné, jen ta lehčí a zdravější má celkově méně tuku, čímž se snižuje i její kalorická hodnota.
Chuť vám možná na začátku bude připadat o něco méně „plná“, dá se ale na ní poměrně dobře zvyknout a po čase už rozdíl možná ani nepoznáte.
Vyrábí se z kvalitního řepkového oleje, bohatého na polynenasycené omega-3 mastné kyseliny.
2. Majonéza bez vajec Veganství získává na popularitě, s čímž souvisí i fakt, že se objevuje stále více rostlinných produktů, jejichž úkolem je nahradit podoby živočišné. Některé jsou zdařilejší a zdravější více, jiné méně.
K těm prvním rozhodně patří rostlinné majonézy bez obsahu cholesterolu, konzervantů, GMO ingrediencí, lepku a laktózy. Objevuje se v nich často řepkový olej, nějaký rostlinný škrob na zahuštění, a potom ocet, hořčičné semeno a směsi koření. Takové majonézy můžete užít všude tam, kde byste užili majonézu klasickou.
Obvykle bývají jen mírně kyselejší, zachovávají si ale krémovost a lahodnost.
3. Tofunéza Chuť tradiční majonézy dokáže skvěle nahradit tofunéza, která je stejně lahodná a krémová. Výhodou je, že po takovéto pochoutce vám bude o poznání méně těžko. A další benefit? Tofunézu můžete snadno vyrobit i doma.
Zkuste to s ní a uvidíte, že se stane pravidelnou položkou ve vašem jídelníčku. A tu její chuť v bramborovém salátu si jednoduše zamilujete… Tofunéza se samozřejmě vyrábí ze sójového „sýru“ tofu, a to konkrétně z jeho klasické, bílé a neochucené verze.
K tomu stačí přidat pár dalších příměsí, všechno umixovat a máte pochoutku, která v lednici vydrží až 5 dní.
4. Sojanéza Obdobou tofunézy je sojanéza, kterou zakoupíte ve specializovaných prodejnách zdravé výživy. Chutná podobně, jen se nevyrábí z tofu, ale ze sójového nápoje či smetany.
Mezi další přísady patřívá slunečnicový olej, ocet, hořčičné semínko, koření, citronová šťáva, škrob na zahuštění a další.
Sojanéza se ingrediencemi, z nichž sestává, blíží majonéze bez vajec, jen se v ní navíc objevuje právě ona sójová složka.
Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
Sladkosti nejsou obecně doporučované v rámci zdravého stylu života. Nicméně i zde platí určité výjimky. Kvalitní hořká čokoláda je jednou z nich. Zvláště ta s vysokým obsahem kakaa je velice příznivá na…
Čtěte dál
Možná i u vás doma mezi pokojovými rostlinami kraluje jedna dužnatá, pichlavá dáma – Aloe. Jde o sukulentní trvalku, hojně využívanou…
Ačkoliv je u nás k dispozici řada kvalitních vakcín, podle statistik je proočkovanost české populace stále poměrně nízká. A to nejen…
Snažíte se otěhotnět? Pak byste měly do jídelníčku zařadit určité potraviny. I když samozřejmě ani jedna z nich není samospásná, podpoří…
Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,…
Na návštěvu zubaře, kterou byste měli absolvovat jednou za půl roku, se většina lidí netěší. Je ale jednou z nejdůležitějších prevencí,…
Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech…
Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku….
Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení…
Lékořice je bylinkou, která je v lidové medicíně k léčbě různých onemocnění užívána již po tisíce let. I přes blahodárné účinky na…
Probdělá noc dokáže pořádně otrávit náladu, k přetažení a únavě ale postačí, když se vám nedaří pár minut nebo dokonce i hodin usnout….
Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,…
Všechny tuky nejsou pro zdraví zlo. Pozvěte si do kuchyně ty správné
Příroda měla dobrý důvod, proč nás vybavila tukovou tkání. V našem těle má řadu úkolů, které přispívají k celkovému fungování organismu. Odborníci na ni pohlížejí jako na samostatný metabolický orgán produkující látky, jež mají vliv na energetickou rovnováhu organismu a ovlivňují nejen látkovou výměnu, ale i zánětlivé procesy nebo imunitu.
Hrozba obezity tím pochopitelně neztrácí na naléhavosti, nadbytek tukové tkáně provázejí zánětlivé změny a celá řada metabolických komplikací. Určité množství tuku však do našeho těla patří.
Příliš malé množství tukové tkáně se projeví nedostatkem energie, oslabenými kostmi a u žen menstruačními problémy. Zvyšuje riziko vzniku osteoporózy, únavových zlomenin a v neposlední řadě vede k horší kvalitě nehtů, kůže nebo vlasů.
Stejně důležitou roli pak mají tuky v naší stravě. V první řadě jsou zásobárnou energie a umožňují rozpouštění některých vitaminů. Dále se podílejí na tvorbě hormonů a buněčných membrán a na správné funkci mozku.
Démonizace tuků, která v uplynulých desetiletích přetrvávala v drtivé většině výživových doporučení, v současnosti ztrácí na intenzitě. Už víme, že strava s dlouhodobě nízkým obsahem tuků ochuzuje tělo o potřebné látky. Je však důležité vybírat dobré tuky, volit jejich vhodné množství a správným způsobem je používat.
Není tuk jako tuk
Tuky se skládají z glycerolu a mastných kyselin, jejichž složení určuje jejich vliv na naše zdraví. „Část mastných kyselin, takzvané nenasycené, zlepšuje poměr dobrého cholesterolu ke špatnému. Obsahují je hlavně rostlinné zdroje jako olivový, dýňový, řepkový či ořechový olej. Získáte je i konzumací ořechů, různých semínek či avokáda.
Obzvlášť důležité jsou také omega 3 a 6 mastné kyseliny, které regulují biologické funkce, činnost srdce a cév, imunitní i nervový systém,“ vysvětluje Alena Paldusová, manažerka Zdravé 5, vzdělávacího programu Nadačního fondu Albert.
Omega 3 a 6 mastné kyseliny si doplníme například tučnými rybami, jako jsou makrela nebo losos, dále rostlinnými oleji, semínky, ořechy, obilovinami nebo luštěninami.
Naopak nevhodná je strava s vysokým obsahem nasycených a transmastných kyselin. Ty zvyšují hladinu tzv. špatného cholesterolu a tím podporují i vznik kardiovaskulárních chorob.
Nasycených kyselin běžný český strávník konzumuje nadbytečné množství. Nacházejí se především v živočišných produktech, jako je tučné maso, sádlo, uzeniny a tučné mléčné výrobky.
Tyto potraviny není nutné z jídelníčku zcela vyřadit, důležité však je ohlídat si míru.
Co bychom naopak bez kompromisů vyřadit měli, jsou potraviny s obsahem nebezpečných transmastných kyselin.
Obsahují je průmyslově vyráběné ztužené tuky, které jsou často součástí polev, margarínů nebo sladkostí typu sušenky a oplatky. Vznikají také při přepalování rostlinných olejů.
Jejich přínos organismu je nulový a jsou spojovány s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a také cukrovky.
Zatepla i za studena
Kromě zmíněných ryb, ořechů a některých „specialit“, jako je třeba avokádo, jsou důležitým zdrojem tuků rostlinné oleje. Najdeme je v každé kuchyni, ne všechny jsou však stejně prospěšné a ne vždycky je používáme správně.
Sezamový, avokádový, dýňový, olivový, konopný, kokosový, slunečnicový, řepkový olej a mnoho dalších… První potíž může nastat už v obchodě, kde se pro široký výběr není vždy snadné zorientovat.
Nesprávným používáním olejů se pak připravujeme o benefity, které by nám mohly přinášet, a zároveň si do těla můžeme zbytečně dopravovat nevhodné látky. Důležité je tedy vědět, který olej se k čemu hodí.
Ne každý olej se hodí pro teplou i studenou kuchyni. O tom, jestli je vhodný také k tepelné úpravě, rozhoduje kouřový bod. Je to teplota, při níž olej začíná kouřit, což je jasná známka přepalování a vzniku škodlivých látek. Nejvyšší kouřový bod mají rafinované rostlinné oleje.
„Jsou zpracované za vysokých teplot, čímž se z nich odstraňují nečistoty, voda a pesticidy. Tyto oleje mají neutrální chuť, jsou řídké a mají dlouhou trvanlivost. Důležité je myslet na to, že proces rafinace slouží také ke zvýšení kouřového bodu neboli bodu přepalování. Rafinované oleje jsou tedy obecně vhodné pro použití při vysokých teplotách, např. na smažení.
Nerafinované oleje, takzvané panenské, jsou lisované zastudena, zachovávají si svoji specifickou vůni, chuť, vitaminy i minerály. Proto se skvěle hodí do studené kuchyně. Použití zastudena lisovaných olejů při vyšších teplotách určitě není vhodné, mají výrazně nižší kouřový bod a snadněji se přepalují,“ vysvětluje Alena Paldusová.
Jaký olej si tedy vybrat a proč?
Dýňový olej
Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, fytosteroly, vitamin E, draslík, hořčík i fosfor. Fytosteroly pomáhají redukovat hladinu cholesterolu v krvi, čímž snižují riziko kardiovaskulárního onemocnění a mohou mít příznivý vliv při léčbě rakoviny.
Dýňový olej se hodí jak ke konzumaci, tak třeba k nanášení na pokožku a masírování. Tento olej nepoužívejte při tepelné úpravě pokrmů. Aby si zachoval svou plnou chuť a všechny prospěšné látky, nesmí se zahřívat. Pokud jej už musíte přidat do jídel a vařit, nevystavujte jej teplu příliš dlouhou dobu.
Výborně dochutí například saláty, marinády či dresinky. Budete asi překvapeni, ale tento olej s oříškovou chutí se hodí i do sladkých jídel, zkuste jej například nakapat na palačinky.
Sezamový olej
Zastudena lisovaný sezamový olej je bohatým zdrojem vitaminů E a B6, dále vápníku, zinku a hořčíku.
Esenciální mastné kyseliny společně s lecitinem, které olej obsahuje, hrají významnou roli při prevenci kardiovaskulárních onemocnění, snižují hladinu cholesterolu, vysoký krevní tlak a posilují imunitní systém.
Kromě kuchyně se pro svůj regenerační účinek využívá také v kosmetice. Pomáhá při ekzémech, otlacích nebo popáleninách.
Tento olej, i když je lisovaný zastudena, je tepelně stabilní, takže jej můžete používat také na restování nebo pečení za nižších teplot. Jeho kouřový bod je 177 °C, v případě částečně rafinovaného až 232 °C. Má lahodnou a výraznou chuť, hodí se do zálivek, dresinků nebo salátů. Můžete jím například ochutit i sýry. Velké využití nachází hlavně v asijských pokrmech.
Kokosový olej
Zastudena lisovaný kokosový olej obsahuje vitaminy A, C, E a také mastné kyseliny s velkým množstvím antioxidantů. „Převažují v něm ale tuky, kterých máme ve stravě nadbytek.
Konkrétně to jsou nasycené mastné kyseliny. Ty zvyšují hladinu našeho cholesterolu.
Proto bychom s použitím kokosového oleje měli nakládat střídměji a nepodlehnout módním a marketingovým trendům,“ radí Alena Paldusová.
„Rafinovaný kokosový olej má poměrně vysoký kouřový bod, a tak je možné ho využít i na smažení. Častější použití kokosového oleje bych však doporučila při péči o vlasy a pokožku,“ dodává.
Olivový olej
Získává se lisováním či jinými mechanickými postupy. Obsahuje vitaminy E, K a velké množství mononasycených kyselin včetně kyseliny olejové a přírodní antioxidanty. Právě kyselina olejová má silné protizánětlivé účinky a podporuje funkci srdce. Pomáhá též chránit před kardiovaskulárními chorobami a přispívá ke správné činnosti krevního oběhu.
Existuje více druhů olivových olejů. Panenský je lisovaný z a studena a dělí se dál na panenský, který je kyselejší, a nejkvalitnější – extra panenský, ten má nejpřirozenější vůni a chuť. Oba je možné používat do teplé i studené kuchyně.
Jejich kouřový bod je 191 °C, respektive 199 °C. Nicméně tepelná úprava znehodnocuje prospěšné látky, které olej obsahuje. Použití extra panenského oleje například na smažení je tedy zbytečné.
Vyrábí se také rafinované olivové oleje, které ale svými kvalitami nepřevyšují jiné jedlé oleje.
Slunečnicový olej
Obsahuje vysoké množství vitaminu E, který je silným antioxidantem. Jedna lžíce pokryje až 28 % doporučené denní dávky. Dále se vyznačuje vysokým obsahem omega 6 mastných kyselin. Naopak mu chybí omega 3 mastné kyseliny, proto není dobré využívat výhradně jenom tento druh oleje.
Slunečnicový olej chrání srdce a cévy a má protiaterosklerotický účinek, snižuje „špatný“ cholesterol. Je tedy vhodný k prevenci kardiovaskulárních nemocí. Působí také příznivě na sliznici či popraskanou pokožku. Slunečnicový olej se vyrábí rafinováním, v tomto případě má neutrální chuť a vůni. Další možností je získávání lisováním zastudena, jeho vůně je pak lehce oříšková.
Většina z nás používá slunečnicový olej i ke dlouhému smažení, ke kterému ale není příliš vhodný. Převažují v něm totiž mastné kyseliny, které nejsou odolné vůči vysokým teplotám. Jeho kouřový bod je pouze 180 °C. V malém množství se tedy hodí pouze ke krátkému restování za nižších teplot. Ve studené kuchyni se hodí například k přípravě majonéz, marinád nebo salátových zálivek.
Řepkový olej
Přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a ve vysokém obsahu těch nenasycených. Jeho další výhodou je vysoké množství omega 3 mastných kyselin, kterých získáváme ze stravy nejméně.
Pro příjem doporučené denní dávky omega 3 a omega 6 kyselin potřebujeme 100 ml tohoto oleje. Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky ovlivnění hladiny cholesterolu.
Dále snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév.
Řepkový olej má neutrální chuť. Vyrábí se jak rafinováním, tak i lisováním zastudena. Je jedním z nejvhodnějších olejů k tepelné úpravě, protože jeho kouřový bod je až 240 °C. Je tedy ideální i ke dlouhému smažení. Nerafinované druhy se hodí také do studené kuchyně.
máslo | 120–150 °C |
dýňový olej | 160 °C |
kokosový nerafinovaný olej | 177 °C |
sádlo | 188 °C |
olivový extra virgin | 191 °C |
řepkový rafinovaný olej | 204 °C |
mandlový olej | 216 °C |
slunečnicový olej | 227 °C |
kokosový rafinovaný olej | 232 °C |
arašídový olej | 232 °C |
palmový olej | 232 °C |
olivový rafinovaný olej | 242 °C |
ghí | 252 °C |
Hledáte zdravou náhražku majonézy? Vyzkoušejte jednu z těchto deseti
Také milujete majonézu? Je skvělá se sendvičem a kečupem. Nicméně, má také vysoký obsah tuků, solí a kalorií, tudíž není pro naše zdraví ani zdaleka prospěšná. Ti, kteří se snaží zhubnout, by se jí určitě měli vzdát. Dobrou zprávou však je, že existuje mnoho zdravých náhražek, které můžete místo majonézy použít. A uvidíte, že si také pochutnáte.
Zakysaná smetana se chutí podobá majonéze, protože má kyselou a štiplavou chuť. Nicméně, obsahuje mnohem méně tuku a kalorií, což z ní činí poměrně atraktivní alternativu. Zakysaná smetana má také víc živin a můžete ji smíchat s různými bylinkami, abyste docílili zajímavé chutě.
Jogurt
Kvalitní jogurt může být skvělou alternativou k majonéze, nebo´t má podobnou texturu a když si ho dochutíte podle sebe, jistě si na něm pochutnáte. Jogurt je rozhodně zdravější než majonéza, neboť je bohatý na vápník a další živiny. Smíchejte jej s kečupem, bylinkami, hořčicí a vytvořte si chutný dip.
Humus
Ať už si vyrobíte svůj vlastní nebo si koupíte vyrobený, humus je skvělá volba, pokud chcete něco zdravého na sendvič. Tato pomazánka je bez cukru a tuku, takže vám dopomůže ke štíhlému pasu. Výživová hodnota humusu se značka od značky liší, proto bude nejlepší, když si jej uděláte sami doma. Podávejte například jako dip, s rajčaty a cibulí.
Ořechová másla
Mandlová, arašídová či kešu másla jsou chutnou a zdravou alternativou k majonéze. Nejen že úžasně chutnají, ale mají také skvělou texturu, která vám pomůže na majonézu úplně zapomenout. Namažte si je na chléb se zeleninou, marmeládou či jen tak. Kupujte syrová organická másla nebo si vyrábějte doma svá vlastní.
Hořčice
Hořčice má výraznou chuť a úplně se majonéze nepodobá, ale může být její zdravou náhražkou. Hořčice je spojována s řadou zdravotních výhod a obsahuje málo kalorií. Hořčice obsahující papriku nebo kurkumu má také antioxidační vlastnosti.
Zdraví prospěšné účinky avokáda jsou dobře známé a mají krémovou konzistenci stejně jako majonéza. Jednoduše vydlabejte dužinu avokáda a rozmělněte ji, dokud není krémová a bez hrudek. Přidejte trochu olivového oleje a promíchejte a vaše avokádová pasta je připravena k použití místo majonézy.
Tvaroh se může zdát jako podivná alternativa, kvůli své textuře. Můžete do něj však přidat pepř, bylinky, rajčatový protlak atd. pro pikantní chuť.
Pesto
Pesto se používá do mnoha salátů i jako dip. Vyrábí se z bazalky a olivového oleje a je plné zdravých složek. Obsahuje spoustu důležitých živin a minerálů, které naše tělo potřebuje a navíc je výborné. Úplně se nepodobá majonéze, ale může být skvělou náhražkou.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Majonéza do zdravého jídelníčku nepatří. Ano, či ne?
Zdroj: Majonéza ze Shutterstock |
Důležité je především množství, které konzumujeme, ostatně jako u jakýchkoli jiných potravin. Majonéza v omezeném množství může být považována za vhodnou součást pestré, vyvážené stravy a zdravého životního stylu.
Co to vlastně majonéza je?
Základ výrobku tvoří rostlinný olej a vaječné žloutky. Tato hustá, krémová omáčka obsahuje dále okyselující složku (např. vinný nebo jiný druh octu, citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou). Může být dochucena hořčicí a kořením.
K přípravě domácí majonézy potřebujeme více vaječných žloutků, než je obvykle v majonéze koupené v obchodu. Majonéza v obchodní síti musí obsahovat minimálně 2 % vaječných žloutků.
Výrazně vyšší množství není potřeba k dosažení hladké stabilní emulze, ani se významněji nepodílí na zlepšení chuťového vjemu. Vyšší obsah vaječných žloutků navíc zvyšuje obsah cholesterolu ve výrobku.
I když cholesterol přijímaný prostřednictvím vajec škodí méně než cholesterol z jiných živočišných produktů, měl by se jeho příjem udržovat co nejnižší, což je mimo jiné i v souladu s posledními doporučeními pro obyvatele USA z roku 2015.
Většina majonéz na českém trhu je vyráběna z řepkového oleje, který je po výživové stránce považován z hlediska složení mastných kyselin jako jeden z nejvhodnějších.
Proč by majonéza neměla být doporučována odborníky na výživu?
Odpověď spočívá v její energetické hodnotě a způsobu použití. Majonéza se používá k dochucení různých pokrmů.
Některé pokrmy samy o sobě mají již vysokou energetickou hodnotu (například smažený sýr, hranolky apod.) a pokud k nim přidáme ještě energeticky vydatnou majonézu, energetická hodnota celého pokrmu už se vyšplhá opravdu hodně vysoko.
Čím je majonéza chutnější, o to více svádí ke konzumaci většího množství, než by bylo žádoucí.
Pokud však zůstaneme u doporučené porce majonézy, což je asi jedna polévková lžíce, pak se nemusíme bát zvýšeného kalorického příjmu. Jedna porce, tedy 15 ml majonézy, představuje 50 – 100 kcal, což tvoří pouze 3 – 5 % doporučeného energetického příjmu pro dospělou osobu.
Majonéza se nejen díky své krémové chuti, ale i obsahu rostlinného oleje stává ideálním dressingem pro zeleninové saláty, skvěle doplní i bagetu se zeleninovou oblohou nebo se hodí jako dip či jeho součást konzumovaný spolu s některými druhy zeleniny.
Chceme-li snížit energetický příjem, můžeme sáhnout po majonéze light s nižším obsahem tuku. A nebo majonézu zředit bílým jogurtem, čehož lze skvěle využít například v bramborovém salátu.
Takže odpověď na otázku, zda majonézu ano, či ne? Do zeleninového salátu ano, k hranolkům či smaženému sýru raději ne.
Celý rok probíhá vzdělávací akce Prožij rok zdravě, který má za cíl šířit fakta, vyvracet časté mýty a ukázat, jak může být zdravé stravování jednoduché, prospěšné, zábavné a hlavně dlouhodobě udržitelné.
Co je Masticha a jaký má vliv na naše zdraví?
Jelikož se na Mastichu ptáte čím dál tím více, mnozí z našich klientů má s ní fantastické výsledky a jelikož o ní zde ještě mnoho lidí nemá povědomí, sepsali jsme tento článek a „vytáhli“ nejzajímavější informace, samozřejmě podložené studiemi
Masticha je pryskyřice stromu Řečíku lentišku (Pistacia Lentiscus var. Chiu), který má okolo 3 metrů. Tento strom sice roste i jinde ve středomoří, ale pouze v malé oblasti na jihu řeckého ostrova Chios najdeme takové stromy, které dávají pryskyřici s unikátními vlastnostmi. Centrem pěstování Řečíku lentišku je právě oblast Mastichoria. Získávání Mastichy sahá hluboko do minulosti. Ve 14.
století vládl ostrovu rod s italskými kořeny, který si byl dobře vědom hodnoty a ceny Mastichy. Rozhodl se ji chránit před piráty, ale i před jejím pašováním a nelegálními pěstiteli, proto nechal vybudovat nové osady s jedinečnou architekturou, kde se pěstovaly „Mastichovníky“ a z nich získávala Masticha. Celá oblast získala název Mastichoria. Dodnes jsou některé vesnice poměrně dobře zachovány.
Pryskyřici zvanou Masticha, začnou stromy produkovat v 5. nebo 6. roce života, maximální produkce dosahují po 15 letech života a po 70 letech je produkce pryskyřice stromem už minimální. Každý strom produkuje 60-250 gramů pryskyřice za rok. V jižních částech ostrova může být výtěžek jednoho stromu i 450 g
Pryskyřici vylučují kmeny a hlavní větve stromů. Tato produkce je uměle vyvolána systematickým nařezáním kůry. Masticha se pak objevuje ve formě slz a v kapičkách stéká. Má formu čiré, měkké a lepivé tekutiny, která po asi dvou týdnech tuhne.
Zprvu mají krystaly nahořklou chuť, ale ta brzy ustupuje. Vyzrála masticha se vyznačuje silnou dřevito-ovocnou vůní a nezaměnitelnou nasládlou chutí. Můžeme se setkat i s éterickým olejem mastichy.
Ten bývá získáván buď destilací přímo pryskyřice mastichy, anebo listů a větviček stromu Řečíku lentišku. (1,2)
Účinky Mastichy
Klinické studie přisuzují mastichové gumě protizánětlivý a hypotenzní účinek, za který jsou zodpovědné triterpeny z oleanane, euphane a lupine, α-tokoferol a polyfenoly. Za antibakteriální účinek mastichy jsou zodpovědné sloučeniny jako verbenone, α-terpineol a linalool. (15)
- Podle vědecké studie (3) obsahuje éterický olej z Mastichy přírodní antimikrobiální látky, které nacházejí své uplatnění v medicíně. Citlivost na tyto sloučeniny se testovala u různých bakterií – Escherichia coli, Staphylococcus aureus a Bacilus subtilis. Bylo prokázáno, že složky oleje z Mastichy působí synergicky.
- Vědecký výzkum (4) potvrzuje, že éterický olej obsahuje látky, které brzdí růst maligních rakovinných buněk, takže může být velmi užitečným doplňkem stravy při prevenci rakoviny. Další studie řeckých vědců (5) zase odhalila, že extrakt z Mastichy má spojitost s apoptózou (tzv. „buněčnou smrtí“) rakovinných buněk při karcinomu tlustého střeva a podobný účinek se dá předpokládat i u dalších druhů rakoviny.
- Esenciální olej a pryskyřice z Řečíku lentišku mají díky svým antimikrobiálním, antioxidačním a hepatoprotektivním vlastnostem využití i při onemocněních trávicího ústrojí spojeného s Helicobater pylori. (6) Triterpeny přítomné v esenciálním oleji vykazují pozoruhodné antioxidační účinky na nízkodenzitní lipoprotein LDL. (15)
- Pryskyřice Mastichy má protizánětlivé faktory, její čtyřtýdenní užívání významně snížilo u pacientů s Crohnovou chorobou zánětlivé markery. (7) a působí jako imunomodulátor. (8) Obecně má Masticha protizánětlivé účinky. (9)
- Masticha má také schopnost snižovat hladinu celkového cholesterolu a glukózy v krvi. (10) Tím, že má tendenci snižovat lipidy a cukr v krvi, má hepatoprotektivní a kardiopretiktivní vlastnosti. (11)
- Masticha napomáhá s prevencí zubního plaku. Její žvýkání významně snižuje Streptococcus mutans ve slinách. (12) Masticha také prokázala selektivní antibakteriální aktivitu proti dalším bakteriím dutiny ústní Porphyromonas gingivalis a Prevotella melaninogenica. Žvýkání mastichové gumy dokáže snížit bakteriální růst ve slinách a plaku na zubech, což může mít příznivý vliv na zdraví ústní dutiny. (15)
- Pryskyřice Masticha má antioxidační vlastnosti. Kromě samozřejmě pozitivního vlivu na lidský organismus, se tato funkce dá využít i například pro použití v kosmetických či potravinářských výrobcích, kdy brzdí oxidaci (žluknutí) tuků. (13)
- V předešlém článku o refluxním onemocnění jícnu jsme zmiňovali využití mastichy při žaludečních potížích.
Zdroje:
- Masticha [online]. [cit. 2020-06-15]. Dostupné z: https://www.masticha.cz/
- MAGIATIS, Prokopios, Eleni MELLIOU, Alexios-Leandros SKALTSOUNIS, Ioanna CHINOU a Sofia MITAKU. Chemical Composition and Antimicrobial Activity of the Essential Oils of Pistacia lentiscus var. chia. Planta Medica [online]. 1999, 65
VELKÝ TEST MAJONÉZ: Která je zdravá a u které se odborník na výživu opotil?
Do klasické majonézy patří vaječné žloutky, rostlinný olej, ocet a sůl. Dobré majonézy jsou vyráběné z kvalitních rostlinných olejů, které obsahují omega 3 mastné kyseliny. Ty jsou důležité pro zdravý růst a vývoj a snižují hladinu cholesterolu, čímž brání ucpávání cév.
Majonézy náš odborník hodnotil z několika hledisek. Zjišťoval množství obsažených omega 3 mastných kyselin, jaký druh oleje byl k jejich výrobě použit a rozdělil je do skupin podle toho, kolik informací se jako spotřebitelé dozvíme z etikety.
Coby nutriční specialista zejména sledoval, zda výrobci používají značení GDA, tedy obsah energie a živin v jedné porci a jeho podíl na doporučeném denním množství.
‚Všimněte si, že na trhu se jakoby vyskytuje obrovské množství různých majonéz, často ale jde jen o optický klam a je to ta samá majonéza té samé firmy, jen v jiném obalu,‘ upozorňuje Pavel Suchánek a jako příklad uvádí firmu Agricol, od které je hned 6 z 16 testovaných majonéz. A jak test dopadl?
1. místo:
Majonéza Poličanka Agricol
výrobce: Agricol objem: 250 ml cena: 19, 90 Kč složení: Voda, rostlinný olej, vaječné žloutky, kvasný ocet, hořčice, cukr, sůl, stabilizátory guma guar a xantán, konzervant sorbát draselný, worcestrová omáčka.
hodnocení: Nejlépe hodnocená majonéza. Tahle se vyrovná těm vyráběným doma. ‚Spotřebitel se u této majonézy nesplete. Je jasné, kolik je doporučená jedna porce, dozvím se, kolik je tam omega 3 mastných kyselin, které jsou dobré pro snížení hladiny cholesterolu.
Co všechno majonéza obsahuje, se dozvím z tabulky,‘ tvrdí nutriční specisalista Pavel Suchánek.
Majonéza Hellmans
výrobce: Unilever objem: 100 ml cena: 39, 90 Kč složení: Voda, rostlinný olej, pasterizované vaječné žloutky (3% hm.
), ocet, hořčice, cukr, sůl, aroma, antioxidant (kalciumdinatrium EDTA), barvivo beta karoten. hodnocení: Tak z této majonézy vám rozhodně špatně nebude. ‚Jde rovněž o kvalitní výrobek s přehlednou tabulkou obsahu živin.
Důležité je, že obsahuje dostatečné množství zdravých omega 3 mastných kyselin,‘ tvrdí Pavel Suchánek.
Majonéza Boneco
výrobce: Boneco objem: 350 ml cena: 29, 90 Kč složení: Voda, rostlinný olej, modifikovaných škrob, vejce, ocet, semínko hořčice, cukr, sůl, koření. hodnocení: Výborně, majonéza, která nezklame.
‚Dobré množství zdraví prospěšných omega 3 mastných kyselin a dokonce v tabulce najdeme i množství takzvaných trans mastných kyselin, které jsou naopak zdraví velmi škodlivé. Je jich tam zanedbatelné množství, ale jsem za tu informaci rád,‘ tvrdí odborník na výživu Pavel Suchánek.
- 2. místo
- Majonéza Heinz
výrobce: Záruba MaK objem: 225 ml cena: 29, 90 Kč složení: Voda, řepkový olej 65%, modifikovaný škrob, stabilizátor guma xantan, vaječné žloutky, kvasný ocet lihový, hořčice, cukr, sůl, barvivo beta karoten, kyselina vinná.
hodnocení: Tady by měl spotřebitel zbystřit. Ne vše je tak, jak má být. ‚Nedozvím se, jak velká je doporučená porce, ani kolik je v majonéze omega 3 mastných kyselin.
Na druhou stranu výrobce uvedl, že byl použit řepkový olej, takže můžeme soudit na jejich vyšší podíl,‘ řekl Pavel Suchánek.
Majonéza Tesco lahodná jemná
výrobce: Záruba MaK objem: 225 ml cena: 23, 90 Kč složení: Voda, rostlinný olej, modifikovaný škrob (E1414, E1450), stabilizátor (E410, E412, E415), pasterované vaječné žloutky, kvasný ocet lihový, hořčice, cukr, sůl, konzervant (E202), barvivo E 160a. hodnocení: Zasloužené druhé místo, tahle majonéza rozhodně neuškodí. ‚Velmi pěkné značení, informace o omega 3 a 6 mastných kyselin, na obalu se dočtu i to, kolik je v majonéze pro zdraví rizikových nasycených kyselin,‘ všímá si nutriční specialista Pavel Suchánek.
- 3. místo
- Majonéza Agricol
výrobce: Agricol objem: 380 ml cena: 29, 90 Kč složení: Voda, rostlinný olej, modifikovaných škrob, stabilizátory guma guar a xantan, vaječné žloutky, kvasný ocet, hořčice, cukr, sůl, konzervant sorbát draselný, barvivo beta karoten, aroma.
hodnocení: Tato majonéza se podle nutričních hodnot umístila v průměru. Takové ani ano, ani ne. ‚Je upozorněno, že výrobek obsahuje omega 3 mastné kyseliny, ale nedozvím se kolik, výrobce ale naopak uvádí spoustu informací navíc, které nejsou povinné,‘ řekl Pavel Suchánek, odborník na výživu.
Majonéza light Agricol
výrobce: Agricol objem: 380 ml cena: 29, 90 Kč složení: Voda, rostlinný olej, modifikovaných škrob, stabilizátory guma guar a xantan, vaječné žloutky, kvasný ocet, hořčice, cukr, sůl, konzervant sorbát draselný, barvivo beta karoten, aroma.
hodnocení: U tohoto výrobku je hodnocení stejné, jako u Majonézy Agricol. Označení light nemá na složení výrobku větší vliv.
Majonéza Zárubova
výrobce: Výrobce MaK objem: 100 ml cena: 7, 90 Kč složení: Voda, rostlinný olej, sušený jogurt (4,5%), směs modifikovaných škrobů (E1414, E1450) a stabilizátorů (E410,E412, E415), pasterované žloutky, kvasný ocet lihový, hořčice, cukr, sůl, konzervant (E202, jogurtové aroma. hodnocení: Tohle není špatný výrobek a lze ho vcelku doporučit. ‚Trochu netypický výrobek, protože obsahuje jogurt, je tu obsažena i informace, že je vhodný pro vegetariány, dobře informuje o GDA,‘ hodnotí Pavel Suchánek.
Majonéza Tesco
výrobce: Záruba MaK objem: 100 ml cena: 7, 90 Kč složení: Voda, rostlinný olej, směs modifikovaných škrobů (E1414, E1450) a stabilizátorů (E410,E412, E415), vaječné žloutky, kvasný ocet lihový, hořčice, cukr, sůl, konzervant (E202). hodnocení: Dejte si na tuhle majonézu pozor. Výrobce použil netradiční postup. ‚GDA je zde uvedena na 100 ml, ne na jednu porci, obvyklých 10 nebo 15 ml, takže to vypadá jako kalorická bomba, i když není,‘ řekl nutriční specialista Pavel Suchánek.
- 4. místo
- Majonéza Albert
výrobce: Doma objem: 250 ml cena: 27, 50 Kč složení: Voda, rostlinný olej, směs modifikovaných škrobů (E1414, E1450) a stabilizátorů (E412, E415), sušené vaječné žloutky (3, 1%), kvasný ocet lihový, hořčice, cukr, sůl, konzervant (E202, E 211), barvivo beta karoten, kyselina citronová, hořčičná mouka, aroma. hodnocení: Špatně, špatně, špatně! ‚U této majonézy je bohužel GDA staženo jen na energetickou hodnotu. Nedozvím se nic o obsahu omega 3 mastných kyselin,‘ řekl Pavel Suchánek, který už z etikety dokáže rychle zhodnotit, jak je výrobek kvalitní.
Majonéza Albert light
výrobce: Agricol objem: 250 ml cena: 27, 50 Kč složení: Voda, rostlinný olej, modifikovaný kukuřičný škrob, stabilizátor dvojsodnovápenatá sůl EDTA, vaječné žloutky, ocet, hořčice, cukr, sůl, konzervant kyslina sorbová, barvivo beta karoten, kyselina octová, kyselina mléčná, hořčičná mouka, aroma, guma guar a xantan, citrusová vláknina, citronová šťáva. hodnocení: Není to ideál ní nákup, výrobce by měl spotřebitele informovat lépe. ‚Bohužel je zde GDA staženo jen na energetickou hodnotu a omega 3 mastných kyselinách se nic nedozvím, navíc u light majonézy je GDA počítána na 15 ml zatímco u normální téhož výrobce na 10 ml, což tu light verzi opticky poškozuje,‘ hodnotí nutriční odborník Pavel Suchánek.
- 5. místo
- Majonéza Euroshopper
výrobce: Agricol objem: 250 ml cena: 17, 90 Kč složení: Voda, rostlinný olej, modifikovaný kukuřičný škrob, stabilizátor dvojsodnovápenatá sůl EDTA, vaječné žloutky 3 %, ocet kvasný lihový, cukr, sůl, konzervant sorbát draselný, guma guar a xantan. hodnocení: Takhle by to rozhodně nemělo být, a proto si dejte na tuto majonézu dobrý pozor. ‚Výrobce neuvádí velikost porce ani množství omega 3 mastných kyselin, ale alespoň je popsáno množství nezdravých nasycených kyselin,‘ tvrdí pavel Suchánek.
- 6. místo
- Majonéza Spak
- výrobce: Spak objem: 500 ml cena: 44, 90 Kč složení: Voda, rostlinný olej 50 %, modifikovaný kukuřičný škrob, pasterované vaječné žloutky 4, 8 %, ocet kvasný lihový, cukr, sůl, hořčičné semeno, konzervant kyselina sorbová, guma guar a xantan, barvivo beta karoten, kyselina citronová, aroma, směs koření, antioxidant E385.
- Majonéza Clever
- výrobce: Boneco objem: 250 ml cena: 29, 90 Kč složení: Voda, rostlinný olej, vejce, ocet, cukr, sůl, hořčičné semeno, antioxidant E385, koření.
- Majonéza Mikádo
- výrobce: Lidl objem: 400 ml cena: 29, 90 Kč složení: Rostlinný tuk (79 %), kvasný lihový ocet, vaječný žloutek (5 %), cukr, kořenící přípravek, (obsahuje hořčičné semínko), jedlá sůl, přírodní aroma, antioxidant: dvojsodno-vápenatá sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové.
hodnocení: NA TYHLE MAJONÉZY POZOR! Raději si rozmyslete, jestli je kupovat. ‚Všechny tři výrobky sice nabízejí energetickou tabulku, ale chybí tam omega 3 kyseliny i nasycené kyseliny. Nedozvíme jak velká by měla být denní porce,‘ podotýká Pavel Suchánek, odborník na zdravou výživu.
hel TN.cz