Majitel školy vaření: Na kurz salátů chodím snad jen já a moje žena

Majitel školy vaření: Na kurz salátů chodím snad jen já a moje žena

Upečte si v našem studiu Divoká vařečka tradiční i netradiční vánoční cukroví, které si s sebou odnesete také domů. Užijte si pohodovou atmosféru, vybočte z kolejí předvánočního stresu a ušetřte čas a nervy. Více…

Majitel školy vaření: Na kurz salátů chodím snad jen já a moje žena

Jen málokdo z nás neokusil v Česku tak rozšířenou rybu, jako je kapr. Přijměte pozvánku na cestu za výtečnými úpravami kapra, jak jej neznáte. Ochutnáte a navždy změníte názor na naši „vánoční“ rybu. Více…

Majitel školy vaření: Na kurz salátů chodím snad jen já a moje žena

Párty jak od profesionálů! To není finančně a časově nereálný sen, jen se musí vědět, jak na to… Že to nejde? Ale jde a my Vám ukážeme jak! Více…

Majitel školy vaření: Na kurz salátů chodím snad jen já a moje žena

Grilování je, bez ohledu na jeho historii, především činnost, která nám dává možnost sejít se s přáteli a rodinou při chvílích pohody a užívání si letního období. Více…

Majitel školy vaření: Na kurz salátů chodím snad jen já a moje žena

Mládí vpřed ! Toto může být motto naší série kurzů vaření pro mladistvé ve věku mezi 11 – 16 lety. Více…

Kdo z nás by si čas od času rád neodpočinul od těch našich ratolestí? Neudělal si chvilku času na sebe nebo svého partnera? Díky naší školce vaření je to možné, o Vaše děti se hravou formou postará tým zkušených profesionálů. Více…

Majitel školy vaření: Na kurz salátů chodím snad jen já a moje žena

Mládí vpřed! Toto může být motto naší série kurzů vaření pro mladistvé ve věku mezi 10 -17 lety. Více…

Kdo z nás by si čas od času rád neodpočinul od těch našich ratolestí? Neudělal si chvilku času na sebe nebo svého partnera? Díky naší školce vaření je to možné, o Vaše děti se hravou formou postará tým zkušených profesionálů. Více…

Majitel školy vaření: Na kurz salátů chodím snad jen já a moje žena

Mládí vpřed! Toto může být motto naší série kurzů vaření pro mladistvé ve věku mezi 10 -17 lety. Více…

Kdo z nás by si čas od času rád neodpočinul od těch našich ratolestí? Neudělal si chvilku času na sebe nebo svého partnera? Díky naší školce vaření je to možné, o Vaše děti se hravou formou postará tým zkušených profesionálů. Více…

Majitel školy vaření: Na kurz salátů chodím snad jen já a moje žena

Mládí vpřed! Toto může být motto naší série kurzů vaření pro mladistvé ve věku mezi 11-17 lety. Více…

Grilování je, bez ohledu na jeho historii, především činnost, která nám dává možnost sejít se s přáteli a rodinou při chvílích pohody a užívání si letního období. Více…

Kdo z nás by si čas od času rád neodpočinul od těch našich ratolestí? Neudělal si chvilku času na sebe nebo svého partnera? Díky naší školce vaření je to možné, o Vaše děti se hravou formou postará tým zkušených profesionálů. Více…

Kdo z nás by si čas od času rád neodpočinul od těch našich ratolestí? Neudělal si chvilku času na sebe nebo svého partnera? Díky naší školce vaření je to možné, o Vaše děti se hravou formou postará tým zkušených profesionálů. Více…

Plnohodnotné veganské a vegetariánské pokrmy, které vypadají krásně na talíři a navíc jsou ještě velmi chutné? ANO, to není žádná bláhová představa, ale realita, která je náplní tohoto kurzu. Více…

O food trucku Būcheck, který najdete v Brně na Zelném trhu vedle nové brněnské tržnice toho bylo napsáno již mnoho! Jedna věc ale je o Zuzce a Peterovi číst, a ta druhá je ochutnat dobrot které pod jejich rukama vznikají! Více…

Vstup na tento kurz je pouze v páru…jakémkoli 🙂 Nebudeme sem psát, jak je menu afrodiziakální, nebudeme sem psát, jak vás to rozproudí a jak romantické to bude…napíšeme sem jen, že to bude VELICE CHUTNÝ VEČER! Ps: …bublinky a točené pivko bude nachystáno! Více…

Série kurzů Divoké léto je tu! Kurzy Divoké léto probíhají venku…v přírodě, zahradě, parku, u rybníka či v lese. Prostě tam, kde na náplň těchto kurzů budeme mít dostatek prostoru a klid 🙂 Více…

Série kurzů Divoké léto je tu! Kurzy Divoké léto probíhají venku…v přírodě, zahradě, parku, u rybníka či v lese. Prostě tam, kde na náplň těchto kurzů budeme mít dostatek prostoru a klid 🙂 Více…

Se šípkovou nebo se zelím? Tentokrát jsme toto české dilema rozhodli za Vás. Zvěřina však není pouze o těchto dvou známých úpravách. Díky dostupnosti běžných druhů mas jsme již pozapomněli na delikátnost pokrmů připravených ze zvěřiny. Po absolvování tohoto kurzu Vás již nepřekvapí člen Vaší rodiny, který se vrátí z mysliveckého plesu se srncem na zádech. 🙂 Více…

Termíny: 17.10.2021  Volno. Lektor: Michal Barták. Rezervovat >

Ryby a dary moře se stávají velmi oblíbenou součástí našeho jídelníčku, i díky tomu je tady v řadě již třetí pokračování rybího kurzu, na kterém se naučíte další jednoduché způsoby zpracování ryb a do své rybí kuchařky zařadíte několik dalších šikovných receptů. Více…

Termíny:

Jak si (dobře) vybrat kurz vaření | Zásadně zdravě – Jana Králiková

Narazila jsem na několik internetových PR článků škol vaření i těch jakože informativních od kolegů kuchařů, ale s žádným jsem se nedokázala úplně ztotožnit. Buď šlo víceméně o marketingový výkřik kulinárních institucí bez širšího kontextu anebo o velmi zevrubný povídání odkazující spíš než na skutečně důležitý připomínky, na školy vaření a jejich rozdílnosti.

Majitel školy vaření: Na kurz salátů chodím snad jen já a moje žena

Než se pustím do rozoboru, kterým bych vám chtěla poradit, jak si vhodně vybrat kurz vaření vám přímo na míru, co je opravdu důležitý, pokud se chcete někde učit vařit a na co si dát pozor, chci vám hned pro začátek doporučit jednu věc:

Kdo a jak vás bude učit vařit je rozhodně důležitější než to, kde se kurz vaření bude odehrávat. Pokud si vyberete kvalitního lektora, můžete se učit vařit klidně na poli u ohýnku.

Lektor

Škola vaření jako taková může být perfektně vybavená, pokud vás ale kulinářskému umění bude učit člověk, který vás nedokáže zaujmout a nadchnout do vaření, nedovede vám vysvětlit základní (kuchařské) techniky a principy, bude s ním nuda anebo bude naopak tak přesvědčený o své vlastní dokonalosti a neomylnosti v kuchyni, že vy si jako účastník kurzu budete připadat při nejlepším tak trochu jako blbec, tak se asi shodneme na tom, že takový kurz vaření nejspíš nebude ten nejvíc nejlepší na světě…

Dobrý kurz vaření a kvalitní lektor by vám měl poskytnout báječný a přínosný zážitek plný nových, praktických a skvělých gastronomických rad a ne vám způsobit pocit frustrace z více či méně arogantní one (wo)man show – ostatně za to instruktora vaření neplatíte.

Jak poznat dobrého lektora vaření

  • je vyučený v oboru – není to podmínka, ale obrovská výhoda, kterou jako účastník kurzu rozhodně oceníte! Být výborný kuchař apriori neznamená být skvělý učitel. Ale učit se vařit od člověka z oboru, který si prošel reálnou a několikaletou kuchařskou praxí i teorií a nemá ji jen načtenou z knížek a vykoukanou na internetu, je skutečně rozdíl, který stoprocentně poznáte
  • je pokorný, umí naslouchat a poradit – krájet rychlostí blesku je strašně fajn, usnadňuje to práci v kuchyni, ale “nikdo učenej z nebe nespad”, a tak pokud lektor víc machruje, než vám dokáže reálně předat, je něco špatně, stejně tak, jako když nedokáže vyslechnout vaše potřeby a vhodně na ně zareagovat
  • je zábavný, ale ne za každou cenu – nikdo se na kurzu vaření nechce nudit. Chcete se naučit maximum, ale taky se pobavit, uvolnit a užít si pohodový program ve společnosti lidí s podobnými (kulinářskými) zájmy

Doporučuju kuchaře/kulinářské instituce sledovat na sociálních sítích. Díky nim máte dnes možnost nahlédnout pod pokličku, tak trochu odhadnout jestli je vám lektor sympatický a škola vaření má úroveň, kterou vyžadujete.

Majitel školy vaření: Na kurz salátů chodím snad jen já a moje žena

  • přesah – ovládat kuchařské řemeslo je základ, nespornou výhodou je ale i to, pokud vám lektor během kurzů vaření dokáže předat i něco navíc, ať už je to rozšíření obzorů v oblasti platingu/food stylingu, zdravé výživy anebo se podělit o kulinářské zkušenosti nabyté při kuchařských stážích/na cestách apod.
  • je maximálně profesionální – během kurzu vaření takový lektor např. nepije alkohol, a pokud ano vždycky ví jaké množství snese! S účastníky kurzu se v žádném případě nedohaduje, dokáže být asertivní, ale za všech okolností je slušný a nelascivní. I v náročných situacích si dovede vždycky vhodně poradit
  • je otevřený navazující komunikaci – kvalitnímu lektorovi vaření nekončí práce několikahodinovým kurzem vaření. Je ochotný komunikovat s účastníky i po skončení kurzu. Má zájem na tom odpovědět na případné navazující dotazy, i třeba v následující emailové komunikaci

Dobrého lektora vaření jeho práce nejenom živí, ale především ho baví. A je to na něm na první pohled vidět.

Kvalita surovin

Co si budem! Skvělý steak bez problému uvaříte na obyčejné pánvi, ale bez dobrýho a kvalitního masa se toho nejlepšího výsledku nikdy nedoberete.

Kvalita surovin je spolu se zkušeným lektorem ta nejdůležitější věc, na které dobré kurzy vaření stojí, a se kterou i padají.

Takový benefit kurzů vaření ale bohužel není tak docela běžná praxe, jak by člověk předpokládal, a rozhodně se odráží i v ceně kurzu vaření. Z vlastní zkušenosti sami dobře víte, že cenový rozdíl mezi surovinou z konvenčního chovu/zemědělství je podstatně levnější než bio/farmářská kvalita. To je holý fakt.

Majitel školy vaření: Na kurz salátů chodím snad jen já a moje žena

Nejběžnější praxí u nás v Česku je, že se suroviny na kurzy vaření pořizují v různých objemech ve více, či méně specializovaných gastro obchodech. Což ale automaticky neznamená záruku kvality, protože i v nich seženete stejně tak levné privátní značky typu Aro nebo Clever jako ty exkluzivní organické/z farmy.

Z vlastní zkušenosti taky vím, že nejlepší příprava před samotným kurzem vaření spočívá v nákupu surovin, které si člověk obstará anebo vybere (ideálně) sám.

Je to víc práce, utracených peněz i najetých kilometrů, ale jen díky tomu pak vždycky víte, co a v jaké kvalitě jste na kurz vaření nakoupili.

Sami si za ni ručíte a nemůže se vám tak stát, že budete na kurzu vařit ze surovin jiných než od řezníka, z bio/farmářské produkce a hlavně, že budou přesně takové, jaké potřebujete – z kvalitního a čerstvého zdroje.

Budete mít zájem:  Léčba Erektilní Dysfunkce Rázovou Vlnou Brno?

(Ani) do asijské kuchyně nepatří Vodňanský kuře, kostka masoxu a tavený sýr. I když… taková Veselá kráva třeba zrovna ve Vietnamu vlastně dost frčí… 😛

Navíc, kde jinde se naučit, jak správně má chutnat čerstvá a kvalitní surovina, a jak velký rozdíl v jakostech u nás v Česku může být, než na kurzu vaření? Jak jinak účastníky kurzu naučit, že investovat do kvalitních základních potravin má smysl?

A jak jinak zlepšit gastronomii v Česku, než jít příkladem, vysvětlovat, ukazovat a ochutnávat?

Vybavení kuchyňského studia

Velkou výhodou dobrých kurzů vaření je skvělá vybavenost kuchyňského studia. Na kvalitním nádobí se nejen snadno a pohodlně vaří, ale taky pěkně servíruje. Příjemný prostředí jednoduše vylepšuje celkovou atmosféru kurzů.

Vařič pro každého účastníka kurzu automaticky nezaručuje, že bude výuka vaření i lektor výborný. Množství účastníků na kurzu je daleko relevantnějším ukazatelem kvality.

Škola vaření vybavená stanovištěm se samostatnou plotýnkou pro každého účastníka (případně do dvojice) ale není zárukou kvalitní výuky. Mnohem podstatnější je celkový počet kurzistů, případně počet účastníků vs. lektor a jeho asistenti.

Jestliže je účastníků na kurzu příliš, nemá se instruktor šanci kurzistům dostatečně věnovat, zodpovídat jejich dotazy ani důsledně demonstrovat kulinářské techniky, kroky a postupy. Tím spíš, pokud má každý účastník svoji plotýnku. Málokdy se na kurzu totiž sejde společnost se stejnými potřebami a zkušenostmi s vařením.

Ne vždy musí být na škodu část prací připravovat dohromady s lektorem, důležité naopak je, aby si každý účastník kurzu, pokud má zájem, měl šanci v praxi hned všechno vyzkoušet a uvařit/upéct sám, a tím maximálně zafixoval nabytou teorii. Nutně k tomu ale nepotřebuje vlastní vařič.

Každému člověku vyhovuje něco jiného. Někdo na kurzy vaření chodí proto, aby se něčemu přiučil a baží po každé drobné informaci, jiní se raději pobaví, aktivně si odpočinou, chtějí se dívat na „cooking show“ a dobře se najíst. A proto lektor musí umět fungovat se skupinou rozličnou.

A tak si vždycky vyjasněte, po čem vaše srdce touží a podle toho kurzy vaření vybírejte! 🙂

Servis a „něco navíc“

Na kurz vaření se jdete především něčemu přiučit.

Není ale od věci když ceně kurzu odpovídá i servis, případně obdržíte-li něco navíc. Pokud samozřejmě nejde jen o marketingové plácání, jaksi zbytečně upozorňující na nutnou vybavenost kuchyňského studia a služby s tím spojené, bez kterých se už z principu a logiky neobejdete.

Možná vás to překvapí, ale pravidlem nebývají nápoje v ceně. Zjistěte si, jestli si k ceně kurzu musíte připočíst další výdaje např. za nealko/alko, kávu, čaj… a při výběru zvažte, nakolik je pro vás takový benefit důležitý. Tím spíš, pokud pořizujete zážitkovou poukázku jako dárek pro někoho jiného.

Na některých kurzech vaření se alkohol nepije/nenabízí vůbec, případně se za nápoje doplácí, a na jiných doslova teče proudem, což může a někdy skutečně bohužel negativně ovlivňuje výuku i chod celého kurzu… Hledejte proto takové lekce a workshopy vaření, které vyhovují vašim nárokům. A ptejte se kolem, šuškanda vám nejen o institucích často hodně vypoví.

Odmývání nádobí a úklid stanovišť během vaření, pomocné ruce, hostesky apod. to všechno vám rozhodně kurzy vaření zpříjemní! Přesto taková služba nebývá standardem.

Naopak ostré nože, vhodně vybavené kuchyňské studio, zástěry k zapůjčení i recepty z kurzu, to je nutnost, a měly by být samozřejmostí. Zajímejte se i o takové drobnosti. Kurzy vaření v domácím nebo soukromém prostředí mohou mít velmi různorodou (ne)vybavenost!

Pozvánka na další kurz, slevová poukázka a následná komunikace jsou určitě příjemnou pozorností školy vaření, ale nijak by neměly ovlivnit samotnou kvalitu lekcí/workshopů.

Cena kurzů vaření

Ne vždy musí cena odpovídat kvalitě, ale pokud je kurz vaření až podezřele levný, je pravděpodobné, že se to promítne v kvalitě lektora/surovin/studia, a v nejhorším případě se to všechno propojí v synergický průšvih.

Pokud je cena vysoká, platíte často kromě (většinou opravdu) kvalitní výuky a zážitku i za značku, daň za (mediálně) známou tvář, případně za poptávku, převyšující nabídku.

Pokud pořizujete kurz vaření jako dárek pro třetí osobu, vždycky důkladně zvažte, jestli se trefujete obdarovanému do vkusu. Pro obdarovaného, ostatní účastníky kurzu i pro lektora samotného není nic horšího, než když na kurz dorazí někdo, koho vaření vlastně vůbec nezajímá.

Cena kurzů vaření se taky odvíjí od počtu účastníků. Čím víc kurzistů se lekce vaření účastní, tím spíš může být kurz levnější (ani tak to nemusí platit). Ale pokud se na kurzu vaření chcete skutečně naučit maximum, osobně doporučuju navštěvovat kurzy vaření komornějšího charakteru.

Z vlastní zkušenosti vím, že víc jak osm (max. 10) účastníků nemá lektor vaření šanci opravdu kvalitně obstarat. Při větším mumraji prostě nemá dostatek času na zodpovídání zvídavých dotazů ani na praktické ukázky, natož mít prostor jít víc do hloubky.

A proto při výběru zvažujte navíc individuálnější přístup lektora/školy vaření.

Tím spíš, pokud jdete na kurz vaření právě kvůli konkrétnímu instruktorovi a zajímají vás jeho tipy, triky a postupy a máte v plánu se hodně ptát a očekáváte, že se odpovědi skutečně dočkáte.

A jedna dobrá rada závěrem.

Za několik hodin vaření se sebešikovnějším lektorem se nestane kuchařem ani Superman!

Kurzy vaření jsou především o zábavě a seznámení s kulinářským uměním, o prohlubování znalostí, rozšiřování obzorůobjevování nových chutí, surovin a možností, pokud je navštěvujete pravidelně a máte chuť se vzdělávat a vylepšovat svoje gastronomické dovednosti, tím líp pro vás! Takové vzdělávání v oboru má smysl.

Pokud se ale chcete naučit skutečně vařit se vším všudy, pak jde o léta tréninku, studia i praxe a v takovém případě se přihlašte do některé z gastronomických škol a vyučte se kuchařem. Neočekávejte, že po několika hodinách vaření se sebelepším lektorem budete zářit v kuchyni jako světové kuchařské špičky.

Stujte oběma nohama na zemi a po jednorázových čtyř-osmi hodinových kurzech vaření i víkendových workshopech si užívejte především nově nabyté vědomosti, vylepšené dovednosti a nové zkušenosti i přijemně strávený čas (snad) v milé kulinářské společnosti! Nečekejte ale zázraky.

V takovém případě doporučuju navštěvovat kurzy pravidelně, pokud nehodláte jít rovnou studovat.

I dobrý instruktor vaření a kuchař je jenom člověk, a jen a pouze vlastní pílí a tréninkem se ze zapáleného hobby cooka může stát mistr! 😉

PS: Už jste si někteří všimli, že mi z webu zmizela nabídka kurzů vaření. A asi vám dlužím malé vysvětlení.

Dávám si teď malou pauzu, a tak bohužel nové termíny pár měsíců nebudou… Ale protože mi píšete o rady, sepsala jsem pro vás tenhle článek, který vám snad trochu pomůže se v nabídce kurzů vaření orientovat.

A já vám slibuju, že jakmile budu připravená na další jízdu, dám vám vědět, ať už budete mít zájem o kurzy vaření soukromýho charakteru anebo ty v komorních skupinkách. Těším se na to! Na vás…! 🙂

Zamyšlení nad nákupy

Protože teď hodně prší, vydala jsem se s dětmi na nákupy. A včera taky sama do Makra. Zážitky z obchodů mě inspirovaly k tomuto příspěvku. Každý nákup si uvědomuji, že opravdu žijeme a jíme jinak. Proto i jinak nakupujeme. Jestli už nějaký ten pátek jíte jinak, možná máte podobné zkušenosti.

A možná máte podobnou úchylku jako já –  ve frontě u kasy pozoruji lidi a tipuji, co mají v nákupním košíku. Je neuvěřitelné, jak by se dala dělat diagnostika jen z pouhého pohledu do vozíčku s potravinami 🙂 Nemusejí mi říkat, co jim je, stačí, když vidím, co kupují.

Zrovna tak to bylo včera, když jsme s holkama nakupovaly v Hypernově. Stojím ve frontě a pozoruji svět. Vidím uhrovitého mladíka s lahví coca coly, dvěma rohlíky a krabičkou laciného salátu. Mám chuť ho vzít za ruku a jít s ním udělat nový nákup. Stejně tak 14ti leté holčiny, kterým přes bokovky lezou špeky. V košíku mají limču, nanuky, čipsy a sušenky.

Holky moje, kdybyste věděly….kdyby tak někdo mě ve 14 řekl, co vím dnes.

Povzdychnu si a pozoruji tlustou paní s tlustými dětmi, jak vykládá na pás u poklady dva kartony mléka, karton ovocných jogurtů s lentilkami na vrchu, šunku, sýry, hromadu tatranek, žluté ovocné nápoje pro děti, pivo pro tátu, pomerančovou minerálku pro sebe, mleté maso na tácku, párky, pytel brambor a sáček plný housek. Jo a taky 4 rajčata, aby se neřeklo.

Nemůže se přes břicho ohnout do košíku a děti ječí, že chtějí tyčinky, co u nich zrovna stojíme. Markétka na to kouká a říká mi: „Tohle my nejíme, že? Tam je cukr a chemie. Asi jim to nikdo neřekl. Měly by jít na kurz“.

Radši nic neříkám, ačkoli se dmu pýchou, paní už tak vrhla velmi zlý pohled na tu naši zeleň  a následně mě sjela pohledem od hlavy až po paty. „No je to tak, milá paní“, říkám si v duchu „jsme to, co jíme. Já jíst to, co máte v košíku, vypadám stejně jako vy.“ Ale pochopitelně mlčím.

Karolínka sedí v košíku jako paša, pozoruje ten cvrkot a okusuje nať z lahůdkové cibule. Já si v duchu gratuluji, že naše děti (aspoň zatím) neloudí sladkosti a scény dělají jen u zeleniny, když už nechci víc mrkve do košíku.Majitel školy vaření: Na kurz salátů chodím snad jen já a moje žena

Dál mlčky pozoruji okolí pokladen a ukracuji si čekání. Velmi se přitom bavím pohledem lidí na můj vozík s nákupem. Můj zelenající se košík, z něhož trčí na všechny strany nějaké natě a listy, zpestřuje občas jen toaletní papír, jinak si nemám v obchodě co koupit.

A tak na mých 10 kg zeleniny, což je tak obvykle můj sázavský nákup na 4 dny, nevěřícně koukají všichni kolem stojící zákazníci.

Někdy ty otázky vidím v jejich očích jak na displeji: “ To jedí jen zeleninu?“ „To všechno fakt snědí?“ To jako nic jiného nejí?“ „A kde má nějaké maso?“ Občas se někdo i zeptá a máme si o čem povídat dokud na nás nepřijde řada.

Několikrát se mi dokonce stalo, že se lidé ve frontě, po té, co Markétka promluvila, divili, že jsme Češi. Prý tak nevypadáme ani my ani ten nákup 🙂 I pokladní v Kauflandu tuhle říkala, že takový nákup mívají jen cizinci.

Budete mít zájem:  Limit Na Léky Pro Invalidní Důchodce?

Jsme našimi nákupy nápadní. Pamatují si nás podle toho. V některých obchodech, kam chodíme pravidelně, už mi hlásí, že mrkev mají čerstvou nebo naopak že pořád nemají to, co jsem se ptala posledně. Mladší generace pokladních už se směje, že zase budou muset utírat pás, protože z našeho nákupu padají listy a hlína.

Starší generace pokladních se leckdy pozastaví nad tou spoustou zeleniny a říká, že tak by to mělo být a hned přidá, že oni včera měli doma plněné papriky nebo hovězí s dušenou mrkví. Zkrátka náš nákup nenechává pokladní lhostejným, mají potřebu to komentovat. A nás to moc baví.

 Markétka má pocit, že všechny pokladní jsou naše kamarádky, protože si s námi povídají.

S pokladními je vůbec legrace. Kolikrát já už zbrzdila provoz u kasy! Ony totiž neznají všechnu tu zeleninu, co jim na pás u pokladny vyložím. Hledají pak v různých seznamech nebo se ptají: „A tohle je prosím vás co?“ A já říkám: „To je dýně, ….

to je daikon, …to je vodnice, …tohle není zelí, to je kapusta…“ apod. Včera jsem vyložila na pás v Makru 20 kg cibule, 10 kg mrkve a dalších asi 20 kg zeleniny, protože na Sázavě je to bída a tady mají aspoň něco i v bio kvalitě.

Pokladní na to hledí, markuje, občas váhá co je co a nechá si poradit, občas hledá v manuálu kódy, a pak se zeptá: „A to máte domů nebo někam do hospody?“ Říkám, že domů a že to je sotva na dva týdny. Málem padla do mdlob. Když už jsme se daly do řeči, poradila jsem jí, že by neměla pít mléko a jíst mléčné výrobky, že jí to nedělá dobře.

„Já se narodila s alergií na mléko!“ vyvalila na mě oči, ale vzápětí dodala, „ale už je to prej dobrý.“  „Není to dobrý, nedělá vám to dobře,“ říkám a odcházím. Taková by to byla krásná holka, kdyby trochu líp jedla.

Do kolen dostala tuhle Helča pokladní, když táhla k pokladně nacpané dva košíky zeleniny. Byl to nákup na kurz. Když pokladní načetla všech 60 kg zeleniny, zmohla se jen na: „Vy toho teda máte.“ Načež jí Helča ve spěchu odvětila: „To je jen na víkend!“ Jestli jí tu pusu někdo nezavřel, tak tam stojí s čelistí dokořán ještě dnes 🙂

Když se tak nad těmi našimi nákupy zamyslím, uvědomuji si, že jsem jedna z mála maminek, co chodí ráda nakupovat s dětmi. Mohu s nimi procházet kudy chci, žádné loudění a pláč se nekonají. Nekupuji jim pečivo ani sladkosti ani nanuky. Většinou jim nekupuji vůbec nic, co by mohli rovnou sníst.

Nejdou si tedy kupovat nic pro sebe. Automaticky staví u zeleniny a snaží se mi nějakou nacpat do košíku a já jen koriguji kolik čeho mohou dát. Zelenina je 99% našeho nákupu a je baví pouhé nakupování. Preferují obchody, kde mají dětské košíčky a ke štěstí jim stačí dávat zboží do vozíku a na pás u pokladny.

Markétka je nejvíc nadšená, když může zaplatit a dostane zpátky drobné. Slavnostně je pak ukládá do peněženky a tu mi vrací s tím, že to dobře vyřídila. Ke štěstí nepotřebuje jít z obchodu a něco žvýkat! Stačí ji tam se mnou jít.

Karolínku nejvíc baví sedět v košíku a tahat za řetízek, kterým se košíky zapínají k sobě.

Já jsem u pokladny vždycky překvapená, jaké částky platí za to málo zboží lidé před námi, zatímco my si za pár stovek neseme domů zeleniny, že ji ani unést nemůžeme. Když vidím, že dávají jeden dva tisíce za věci, které my vůbec nepotřebujeme, a pak vidím naši hromadu jídla za dvě tři stovky, připadám si velmi šetrná 🙂

Je to nesmírná svoboda chodit po obchodě a uvědomovat si, kolik toho nepotřebujeme. Bez cukání koutků a kapající sliny můžu chodit kolem jakéhokoli zboží, nic mě tam neoslovuje.

Míjím regál s mléčnými výrobky, se sladkostmi, s pečivem, s nápoji…Jak málo nám stačí k vykouzlení tolika dobrého a hezkého jídla.

S každým nákupem mi připadá divnější a divnější, že lidé kupují všechny ta krabičky, lahvičky a pytlíčky s potravinami, které jsou z mého dnešního pohledu už mrtvé a nemají nám moc co nabídnout.

Nejvíc mě na tom asi baví moje nezávislost. Bývaly časy, a není to dávno, kdy bych z obchodu bez nějaké sladkosti a mléčného výrobku neobešla. Dneska mi je většina regálů v obchodě ukradená.

Zajímá mě ta zelenina, nákup mám za 5 minut vyřízený a ještě to skoro nic nestojí.

Holky mají společenský zážitek a můžeme se vrátit zpět do naší osady do klidu a ticha s pocitem, že dneska jsme něco zažily 🙂

A jak to máte s nákupováním vy?

Vánoční dárky musíte plánovat již teď. Čím letos obdarovat klienty?

Konkurence už možná promyslela a objednala originální dárky během léta. A kapacita dodavatelů se plní. Máme tipy, co vybrat, když to má být něco na zub.

Dobroty od farmářů pro jedlíky

Kvalitním jídlem se většinou nic nezkazí. Na dárkové balíčky farmářských produktů se specializuje Dárek z farmy.

A tady podle majitelky Jany Bínové platí, že čím dříve firma zadá svou objednávku, o to víc si pak mohou dodavatelé pohrát s detaily typu barvy, firemní logo vyvedené na pralinkách, tisk loga na krabičky a podobně.

I naši dodavatelé produktů do dárků, tedy čeští farmáři a malovýrobci, potřebují znát větší objednávky včas, protože z podstaty věci nemají tisícové kusy na skladě, připomíná.

Sleduje přitom, že firmy se snaží na Vánoce více vymýšlet dary, které jejich klienti a další obdarovaní opravdu ocení. A zadávají je včas. Předpokládáme, že nejvíce firem to jako vždy bude řešit po konci prázdnin. Kdy skončí léto a nebezpečně se přiblíží Vánoce. Bylo tomu tak i v minulosti a i letos jsme na to připravení.

Září a říjen je ještě bez problémů a dokážeme odbavit i velké zakázky, tvrdí s tím, že vloni nakonec vyřídili včas i menší objednávky, které k nim dorazily až v listopadu. Tehdy už ale firmy neměly dárek na míru, jako kdyby se ozvaly s větším časovým předstihem. Pro letošní podzim nicméně chystají také e-shop právě pro nákup typizovaných dárků.

To se ale týká spíše firem, které nechtějí stovky darů, ale spíše kusové záležitosti, vysvětluje.

I při výběru dárků myslete na všechny smysly obdarovaných. Více se o tématu dočtete v článku Chcete prodávat? Zaútočte na oči, uši, nos, hmat i chuť potenciálních zákazníků.

Jejich dárky totiž rozdávají firmy v tisících kusů, ale třeba i v množství pouhých deseti kusů. Všem těmto firmám záleží na tom, aby dárek měl opravdový smysl a vypadal krásně, tvrdí Jana Bínová, která s českými farmáři a dodavateli spolupracuje už více než deset let.

Nekvalitní produkty zabalené v celofánu už totiž podle ní lidé moc neocení. A to si podle ní uvědomují i její odběratelé.

Podporují kvalitní produkty, podporují české malovýrobce, dávají něco, co každý obdarovaný dostane rád (dobré jídlo a pití), tedy tento dar neskončí na dně šuplíku a není to takový ten dar pro dar. A také se k nám vrací, dodává.

Hledáte jako dárek lokální výrobky? Podívejte se, jak Linda Bezusová Kamarádová připravuje domácí marmelády, za které už získala i mnohá ocenění:

Müsli pro milovníky zdravého stylu

Dva spolužáci z Vysoké školy ekonomické přišli před devíti lety s firmou Mixit, která našla díru na trhu a od té doby nabízí müsli na míru. Nyní prodává i hotové musli, sušenky, čokolády a další produkty, a to i v balení pro firmy na zakázku. Sezónu vánočních dárků i tady odstartovali už během léta, kdy jim chodí od firem první poptávky.

Aktuálně už má mnoho firem objednáno, což také znamená garantovaný termín doručení. Doporučujeme vždy firemní objednávky realizovat nejpozději během září a října, a to především, pokud se jedná o výrobu vlastních tubusů s müsli s logem nebo v barvách společnosti.

To je u nás nejoblíbenější firemní dárek, jeho výroba ale trvá od dodání tiskových dat s vlastní grafikou až pět týdnů, prozrazuje Tomáš Huber, zakladatel a spolumajitel Mixit.

Jednodušší variantou je branding na víčko tubusu, na visačku nebo na obal už hotových müsli tyčinek. Tam je realizace výrazně jednodušší a na výrobu nám obvykle stačí jeden až dva týdny, dodává.

Do půlky prosince dokáží připravit i velké zakázky, složené však jen ze stávajících produktů a bez jakýchkoliv firemních log nebo jiné grafiky na míru.

Naše zkušenost ale říká, že společnosti obvykle vánoční dárky nenechávají na poslední chvíli a největší špičku ve firemních dárcích očekáváme v říjnu a první polovině listopadu, tvrdí Tomáš Huber.

Před vánočními svátky se včas seznamte také s tím, zda Může zaměstnanec odmítnout pracovat ve svátek?

Vlastní sérii tubusů si přitom nechávají vyrábět hlavně velké firmy. Výroba méně než stovek kusů je totiž podle něj nevýhodná a dárek se pak zbytečně prodražuje. Logo ve víčku tubusu nebo i vlastní firemní směs ale umějí připravit už v nižších desítkách kusů.

 Dělali jsme vlastní tubusy pro automobilku, pro chemické laboratoře i pro potravinářské firmy, vypočítává Tomáš Huber s tím, že müsli a podobné výrobky jsou podle něj vhodný dárek pro každý věk i pohlaví a správně namíchanou chutí se trefí do chuti skoro každému. Směsi oříšků nebo křupavé sušené ovoce jsou taková sázka na jistotu.

A k tomu nejsme nezdraví, takže se hodíme i pro ty, kteří chtějí darovat zdravé dárky, připomíná.

Pokud se víno jako dárek nějak přímo netluče s podnikáním firmy, je dárkovou klasikou, která rozhodně neurazí. Tedy pokud je víno dobře vybrané a jako dárek neskončí v rukou významného zákazníka, o němž je známé, že je zapřísáhlý abstinent.

Vodítkem výběru přitom mohou být i různá ocenění. Například Vinařství roku, které každý rok uděluje Svaz vinařů ČR spolu s Národním vinařským centrem a za podpory Vinařského fondu. Naposledy ho získalo čejkovické Vinařství Škrobák. Nabízí víno z vlastních vinic, z nichž většinu obhospodařuje ekologicky. Za svou přednost přitom považuje hlavně bílá vína.

Možnost je také vsadit na vína autentistů. S tímto označením přišel před více než deseti lety vinař a spisovatel Bogdan Trojak jako s označením naturálních, nemanipulovaných vín.

Sám tato vína nabízí ve vinném baru Veltlin v pražském Karlíně a také prostřednictvím e-shopu.

Budete mít zájem:  Co jíst a pít na kole?

Autentisté jsou podle své charty takoví vinaři, kteří se hlásí k ekologickému hospodaření, nepoužívají herbicidy, syntetická hnojiva a další přípravky, víno sbírají výhradně ručně a také ho specifickým způsobem zpracovávají.

Komu připadá víno trochu okoukané nebo má mladou cílovku, která ráda testuje něco nového, může jako variantu zvolit cider – alkoholický nápoj z jablek. A že je z čeho vybírat i ve vyšších cenových relacích, ukazuje Vojtěch Čížek ve svém obchodě a e-shopu Dobrý cider:

Kurzy vaření pro sběratele zážitků

Populárních kurzů vaření je na trhu nepřeberné množství a mohou se stát originálním vánočním dárkem. Vybírat lze podle škol, kuchařských jmen, typu kuchyně, která se na kurzu učí. Začínali jsme thajskou kuchyní, která je dodneška mezi třemi nejoblíbenějšími kurzy.

Úplně nejoblíbenější jsou kurzy vietnamské kuchyně a steaky ze svíčkové. V první pětce je pak ještě sushi a obecně kurz o hovězím mase.

Tyhle kurzy byly vždycky na špičce oblíbenosti a pořád jsou to naše evergreeny, uvádí majitel největší školy vaření na českém trhu Chefparade Marcel Vargaeštok pro server Vitalia.cz.

Jak dodává, rádi ve škole vypisují také specializované a sezonní kurzy. Obecně je také větší poptávka po kurzech, na kterých se připravují jídla, která můžeme označit jako comfort food – omáčková, klasická, spíš méně zdravá.

Často říkám, že na kurz salátů, který je bezvadný, chodím snad jen já a moje žena, prozradil. A další podrobnosti se dočtete v článku Majitel školy vaření: Na kurz salátů chodím snad jen já a moje žena na serveru Vitalia.cz.

Kurz vaření je ale také možné pojmout jako speciální tmelič týmu nebo akci, na které se vyřádí klidně celá malá firma a nahradí tak bezcílnou pijatiku vánočního večírku. Třeba ve škole Ola Kala mají kuchyni až pro 36 lidí.

Tmelení vztahů s klienty, přitáhnutí klientů, které hned tak něco nezaujme, fungující teambuilding – to jsou příklady toho, co si firmy, které tu kuchařské kurzy vyzkoušely, chválí.

Privátní i firemní akce ale mají v nabídce i jinde, třeba ve škole Laboratorio, kde mimo jiné učí i Ladislav Dvořák přípravu tradičních knedlíčků dim sum. Podívejte se mu pod ruce:

MARKÉTA PAVLEJE: Z KURZŮ VAŘENÍ CHODÍM DOMŮ ŠŤASTNÁ!

Pan Koreš: Příjemné prostředí a nevšední kulinářský zážitek o tom byl kurz s panem Zdeňkem.

Pan Kadlec: Skvěle připravený kurz, pan Zdeněk je profesionál a bylo zajímavé ho pozorovat při práci.

Jiří Horák: Splnil jsem si sen, když jsem si mohl zavařit s panem Zdeňkem Pohlreichem! Opravdu parádní zážitek.

Marcela: Zbožňuji středomořskou kuchyň. Celé menu bylo výborné.

Jitka: Konečně jsem se naučila správný postup, jak připravit linecké těsto.

Dáša: Ráda se učím novým věcem a nadchla mě přátelská atmosféra v kurzu.

Mirka: Skvělý, inspirativní. Paní Edita je nejlepší cukrářka. Domů si odnáším spoustu vychytávek. Přátelská atomosféra.

Tereza Ovšáková: Paní Jana byla jedním slovem božská. Suroviny, jídlo a atmosféra zase doslova geniální.

Vendula Vondráčková: Super večer se skvělými lidmi. Kurz za 1* a paní Jana Černá je opravdu sympatická.

Jarda: Konečně vím, jak udělat pořádnou flákotu masa.

Kristýna: Skvělé nové recepty a inspirace nejen na léto. Opět mám nové recepty.

Tereza: Kurz s Editou byl neobyčejný zážitek, který změnil můj pohled na pečení.

Alena: Příjemná atmosféra, individuální přístup lektora Martina. Doporučuji!

Paní L. Rovenská: Kurz paní Edity předčil má očekávání, úžasný.. skvělou společností tak i zázemím.

Šárka: Je skvělé se naučit i jinou úpravu ryb než na co je člověk zvyklý.

Natálie: Moje děti mají intoleranci na lepek. Jsem vděčná za každý nový recept.

Blanka: U nás doma milujeme rolády na všechny způsoby (více chutí najednou). Můj manžel je vám vděčný.

Gabriela: Oba synové byli strašně nadšení. Jsou z nich vášniví kuchaři. Samozřejmě doma vaří s kuchařskou čepicí, kterou na kurzu dostali.

Veronika: Když jsme pak jedli z jednoho talíře, měla jsem pocit, že jsme tak trochu rodina.

Petr Kutscha: Nádherně strávený čas a pohodová atmosféra, ke které přispěl pan Zdeněk svým lidsky profesionálním pojetím.

Jarda Adámek: Rozhodně doporučuji. Kurz rozšířil mé obzory.

Yvona Zemanová: Děkuji za nové i zajímavé inspirace.

Vlasta Matší: Perfektni…

Thea Tumova: Kurz byl skvělý !!

Stanislava Fišerová: Kurz byl opět výborný. Jídla byla skvěle zvolená a na silvestrovský stůl určitě perfektní.

Marek Raditsch: Kurz Vánoce jinak byl opravdu zážitek, opravdu jsem si to užila a určitě to nebude poslední kurz vaření, který jsem navštívila.
Petra B.

:

Mirek Kalina: Tento kurz byl pro mne první zkušeností s kurzy vaření a po absolvování vím, že nebyl poslední.
Bylo to skvělé. Děkuji za příjemně strávený čas a za úžasnou péči všech, kteří se o nás starali.

  • :
  • :
  • :
  • Mirek Kalina: Kurz byl připraven profesionálně, pouze zapomněli na certifikát o absolvování kurzu na jméno Ilonka Zacharová.
  • :

Barbora Polanská: Kurz hodnotím jako velmi přínosný a povedený. Moc mě to bavilo, díky.

Kamila Ehrenbergerová: Moc příjemně strávený večer, bezvadně jsme si popovídali… a pak jsem zjistil, že jsme celou dobu stáli, vařili a dost jsem se toho naučil. paráda!

  1. Tomáš Hlúch: Super menu, super atmosféra, šel bych znovu.
  2. Jan Stejspal: Kurz je absolutně perfektní a nabitej pozitivní energií.
  3. :
  4. :
  5. :
  6. :
  7. :
  8. :
  9. :
  10. :
  11. :
  12. :
  13. :
  14. :
  15. :
  16. :
  17. :

Filip Sajler: Náplň kurzu byla širší než bylo anoncováno. Líbilo se mi zaměření na technologii přípravy pokrmů, upozornění na rizika a jak je minimalizovat. Oceňuji i návody na to, jak napravit chyby.

  • :
  • :
  • :

Marcela Dlouhá: Takovéhoto kurzu jsem se zúčastnila poprvé a byla jsem nadšená.Jen bych uvítala, kdyby recepty na lahůdky, které jsme dělali byly více podrobnější – myslím co se týče pracovního postupu.

Byla tu sice možnost psát si poznámky, ale to jsem nestíhala pokud jsem chtěla sledovat práci pana Marka a sama se zapojit. Ale jinak vše na jedničku – prostředí, milí lidé, bezvadná atmosféra, skvělá nabídka vín, ale hlavně výborné suroviny, ze kterých jsme měli možnost vařit.

Velmi ráda si takovýto kurz někdy v budoucnu zopakuji a určitě budu doporučovat svým známým.

Lucie Nestrašilová: Výborný kurz, velmi přínosný. Skvělá atmosféra a jedinečný servis od Gourmet academy:-)

Lukáš Čížek: Bylo mi potěšením sledovat hbité ruce a pochytit několik vynikajících triků při profi vaření. Suroviny a zázemí kuchyně je fantastické a přeji hodně dalších spokojených žáků.

  1. Lukáš Čížek: Kurz byl moc fajn, už jsme doma vše vyzkoušeli a povedlo se
  2. :
  3. :
  4. :
  5. Edita Paulusová: Skvělé recepty, individuální přístup, praktické rady, úžasná organizace.

Jana Králiková (Černá): Opět skvělý, inspirující kurz se super osobními vychytávkami lektorky Jany. Skvělé menu se zajímavými surovinami a ingrediencemi. Perfektní zázemí, které celý tým poskytuje velmi zpříjemňuje celý průběh kurzu. Opět jsme odcházeli skvěle poučení a také najezení 🙂

  • :
  • :
  • :
  • :
  • Gianfranco „Frankie“ Coizza: Naše vánoční vaření s Frankiem mělo skvělou atmosféru a bylo velice zajímavé vidět, a i si vyzkoušet, jak jednoduše se dají připravit úžasné dobroty.

Marek Raditsch: Dobrý den, kurz se mi líbil, byla velmi příjemná atmosféra, milý přístup všech zúčastněných. Skvělé menu – jídla byla naprosto fantastická. Pod vedením lektora si osvojit nově získané informace ;o) Celkově SUPER ZÁŽITEK, těším se na příště. Ještě jednou všem děkuji za hezký večer. Veronika Jurčová

Marek Fichtner: Skvěle navržené menu, krásné prostředí, dokonale čerstvé ingredience a dobrý kolektiv lidí! To jsou první slova mé ženy, která kurz dostala jako dárek. Prvotní obavy vystřídalo nadšení, radost a veliký respekt panu Fichtnerovi. Nyní už vím, co jí nadělí ježíšek pod stromeček… 😀

:

Martin Staněk: Od přivítání až po ukončení kurzu příjemná atmosféra, sympatický a vstřícný lektor Martin Staněk i ostatní zaměstnanci. Vařím už 40 roků a stejně to bylo přínosem k mým kuchařským „pokusům“!

:

:

Gianfranco „Frankie“ Coizza: Jirkovi i Tomovi se moc líbilo. Děkujeme!

  1. Gianfranco „Frankie“ Coizza: Dcera byla velmi spokojená, již cestou z kurzu jsme museli jet na nákup a večer nám dcera připravovala panna cottu 🙂
  2. Martin Staněk: Poslala jsem na kurz Pánská jízda svého dědečka a nemohl si to vynachválit a moc se mu to líbilo, takže dostane k narozeninám kurz zase 🙂
  3. Radek David: Vše co jsme uvařili bylo naprosto vynikající. Větší zážitek, než jít do dobré restaurace

Gianfranco „Frankie“ Coizza: Dera byla nadšená a přeje si absolvovat další kurzy..;-)

Marek Fichtner: Uvařené menu lahodilo oku i chuti, vše bylo potrženo příjemným prostředím. Bylo o nás báječně postaráno ze strany pořádající školy vaření.

Lukáš Čížek: Lukáš by skvělý. Do tajemství ryb nás zasvětil perfektně a dokonce přidal i něco navíc.

  • Lukáš Čížek: Absolvoval jsem již nekolik kurzů vaření, ale tento byl jednoznačně nejlepší.
  • Martin Staněk: Kurz byl naprosto dokonalý, pan Staněk velice profesionální a co je nejdůležitější všechna jídla byla výborná.
  • Jana Králiková: Skvělý kurz, jako každý od Janci, vřele doporučuju.

Edita Paulusová: Kurz se mi moc líbil a byl pro mě přínosem. Všechno bylo perfektně připravené a o nás kurzistky bylo celou výborně pečováno.

:

:

Daška Malá: Úžasné!!! Plno nových vychytávek v pečení,příjemná atmosféra, skvělá lektorka Daška…určitě se sem ještě na nějaký kurz vrátím.

Edita Paulusová: Vse výtečné!!! Lektor za pět hvězdiček! Prostředi za pět hvězdiček!

  1. :
  2. :
  3. :
  4. :
  5. :
  6. :
  7. :
  8. :

Martin Staněk: Pro děti výborně sestavené menu. Všechno na 1 s hvězdičkou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector