Lilek a zdraví – jak vám pomůže? Jaké má účinky?

Pokojové rostliny nemusí být pouze pěknou dekorací. Existuje spousta rostlin, které nejsou pouze pěkné, ale i zdraví prospěšné. Obklopte se takovými léčivými pokojovými rostlinami a podpořte své zdraví. Řekneme vám nejen, jaké rostliny jsou léčivé, ale i jak na jejich pěstování.

Ledviník ztepilý je označován za jeden z nejlepších zvlhčovačů a čističek vzduchu, který pomáhá i s odstraňováním problémů se suchou pokožkou, suchými nosními sliznicemi (suchou rýmou, alergií nebo sklonem k zánětu nosních dutin) nebo také s vysušeným hrdlem (tedy se sklonem k laryngitidám, zánětu nosohltanu nebo angíně).

Kromě toho všeho, tato stále zelená rostlina zbaví váš domov toxinů. Jde o oblíbený druh kapradiny, která přirozeně roste v mnoha tropických oblastech. Nejlépe se jí daří na nepřímém, ale jasném světle. Tam, kde je mnoho stínu, má řídké listy. Mají rádi teplé a vlhké podmínky. Nemají rády teplotní extrémy.

Při jejím pěstování si dejte pozor na průvan, klimatizaci a topení. Aby se jí u vás dařilo, potřebuje stabilní podmínky a časté zalévání. Půda by měla být organicky bohatá, hlinitá, s drobnou drenáží. Špatně odvodněná půda může způsobit hnilobu kořenů a zabít rostlinu. Přihnojujte od jara do podzimu.

Také ji mlžte.

Lilek a zdraví – jak vám pomůže? Jaké má účinky? Ledviník ztepilý je jedním z nejlepších zvlhčovačů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Toulcovka (Spathiphyllum) eliminuje z domácnosti škodlivé chemikálie

Toulcovka čili lopatkovec nebo také spatifylum, je rostlina z čeledi áronovité, která je velmi oblíbená pro svou dekorativnost.

Jenže tato rostlina není pouze estetická, bylo prokázáno, že rostlina dokáže svou přítomností v domácnosti eliminovat škodlivé chemikálie včetně benzenu, známého karcinogenu. Mimo to dokáže rovněž velmi efektivně ze vzduchu odstranit i spory plísní.

Pokud tedy chcete nejlépe zužitkovat tuto rostlinu, umístěte ji ve svém bytě v koupelně, v kuchyni nebo v prádelně. Nejlépe se jí daří mimo přímé sluneční světlo. Dejte si pozor na zálivku, abyste ji nepřemokřili. Nepotřebuje ani příliš mnoho vody.

Než ji budete zalévat, přesvědčte se nejprve, zda je půda skutečně suchá. Chraňte ji před průvanem a radiátory. Bohužel však není zrovna tím nejlepším společníkem pro kočky a psy.

Lilek a zdraví – jak vám pomůže? Jaké má účinky? Toulcovka dokáže ze vzduchu eliminovat škodlivé chemikálie a spory plísní (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Tchýnin jazyk (Sansevieria) zlepšuje život alergikům

Tchýnin jazyk, nebo také tenura, patří do čeledi agávovitých, které pocházejí z tropické západní Afriky. Jde o dlouhověké nenáročné rostliny, jež v minulosti byly u nás velmi rozšířené. Důvodů, proč je dobré tenuru pěstovat, je hned několik. Je to jedna ohromná čistička vzduchu.

Ze vzduchu totiž odstraňuje nejen oxid uhličitý, ale i benzen, formaldehyd, xylen, trichlorethylen a toluen. Kromě toho i velké množství kyslíku sama produkuje. Výrazně také zlepšuje podmínky pro alergiky. Tenurám nejvíce prospívá rozptýlené světlo, ale snášejí dobře i lehký polostín.

V zimě jim můžete dopřát prosvětlené stanoviště na východním nebo západním okně. Od jara do podzimu ji jen mírně zalévejte, přičemž mezi jednotlivými zálivkami nechte půdu proschnout. V zimě ji zalévejte tak jednou za dva až tři týdny. Dejte si přitom pozor, aby se vám u zalévání nedostala voda do středu růstové růžice.

Ve vegetačním období ji jednou za měsíc přihnojte tekutým hnojivem pro pokojové rostliny.

Lilek a zdraví – jak vám pomůže? Jaké má účinky? Tchýnin jazyk zlepšuje život alergikům (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Withanie snodárná (Withania somnifera) podpoří váš mozek i sexualitu

Withania je hezká malá rostlina se zelenými listy a červenými bobulemi, která pochází ze suchých částí Indie. Je to blízký příbuzný pepře, lilku a rajčete. V našich podmínkách se pěstuje jako pokojová rostlina, kterou v létě můžete letnit venku. Během jejího vegetačního období je možné sbírat její listy a vařit si z nich čaj.

Kromě listů se z rostliny využívají i její kořeny a po dozrání bobule. Rostlina má afrodiziakální, antivirové, baktericidní, antioxidační, stimulující a protizánětlivé účinky. Může být nápomocná při sexuálních poruchách, frigiditě, úzkosti, depresích a celkovému vyčerpání. Snižuje krevní tlak. Má velmi pozitivní účinek na funkci mozku.

Semena se vysévají koncem března, kdy snadno klíčí při pokojové teplotě.

Lilek a zdraví – jak vám pomůže? Jaké má účinky? Moringa je stromem života, superpotravinou i pokojovou rostlinou (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Moringa – vypěstujte si vlastní superpotravinu

Moringa je rostlina známá jako “strom života”. Všechny její části jsou jedlé.

Trpasličí verzi této rostliny je možné pěstovat jako pokojovou rostlinu, přičemž kdykoliv potřebujete, mohou být její listy a stonky odřezány pro další použití.

Listy a stonky obsahují velké množství bílkovin, mangan, esenciální aminokyseliny, beta karoten a bohatý zdroj vitamínů (A, B, C, E, K). Můžete je přitom žvýkat jako žvýkačku nebo je použít do léčivého čaje.

Lilek a zdraví – jak vám pomůže? Jaké má účinky? Withanii můžete v našich podmínkách pěstovat jako pokojovou rostlinu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Moringa posiluje imunitní systém, zpomaluje stárnutí, čistí tělo, dodává energii, reguluje hladinu cukru v krvi, předchází kardiovaskulárním chorobám, zlepšuje trávení, podporuje metabolismus svalů, má protizánětlivé účinky a udržuje rovnováhu bílkovin v těle. Péče o moringu není nějak náročná. Nepotřebuje hnojit a se zaléváním se to nesmí přehánět. Nesmí být zamokřená a stát ve vodě. V horkém létě je možné ji letnit, ale nesmíte ji postavit na větrné místo.

***Použité zdroje: balconygardenweb.com, www.gardeningknowhow.com, www.marthastewart.com 

Podívejte se, jaké známe plevelné léčivé rostliny:

Nejlepší druhy zeleniny pro hubnutí

Bez zeleniny se zdravý jídelníček neobejde. Konzumace zeleniny působí pozitivně na imunitu, trávení i duševní pohodu. Jaké druhy byste si měli dopřávat nejčastěji, když chcete zhubnout?

Lilek a zdraví – jak vám pomůže? Jaké má účinky?

5 důvodů, proč je zelenina důležitá při hubnutí

1. Vysoký obsah vlákniny

Zelenina je zásobárnou vlákniny, která hraje při hubnutí důležitou roli.

Díky nízkému glykemickému indexu má vysokou sytící schopnost, chrání před záchvaty vlčího hladu a po jídle prodlužuje pocit sytosti.

Vyniká nulovou energetickou hodnotou, a proto je výbornou součástí redukčních jídelníčků. Dostatečný příjem vlákniny je nezbytný pro udržení správného zažívání a prevenci některých střevních onemocnění.

Jak vláknina působí?

Vláknina na sebe váže některé toxické látky a pomáhá je vylučovat z těla ven, díky čemuž má pozitivní účinek i na celkovou obranyschopnost. Každodenní příjem vlákniny snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu. Pravidelná porce zeleniny je tedy výbornou ochranou před kardiovaskulárními chorobami i dalšími civilizačními onemocněními

Podle studie vláknina pomáhá bojovat proti zácpě a podporuje hubnutí.

Kolik vlákniny byste měli denně přijmout?

Doporučený denní příjem vlákniny u dospělého člověka se pohybuje v rozmezí 25 a 35 g.  

Druhy zeleniny s vysokým obsahem vlákniny

  • Brokolice
  • Květák
  • Kukuřice
  • Mrkev
  • Petržel
  • Fenykl
  • Červená řepa
  • Artyčok
  • Kapusta
  • Růžičková kapusta
  • Hrášek
  • Batáty
  • Dýně

Všeho s mírou

Podle hnutí STOB je dobré příjem vlákniny v jídelníčku navyšovat postupně.

„Pokud víte, že se dosud vláknina ve vašem jídelníčku objevovala jen pomálu, navyšujte její množství postupně, aby měl váš zažívací trakt dostatek času si na její přísun zvyknout.

Velmi důležité je také s příjmem vlákniny dbát na dostatečný pitný režim. Pozor i na nadbytečný příjem vlákniny, který může zhoršit vstřebávání některých minerálních látek.“

Vláknina a hubnutí: Proč je tak důležitá a kde ji najít?

2. Velký objem a málo kalorií

Pro redukci hmotnosti se skvěle hodí především druhy zeleniny s vysokým procentem vody a malým podílem sacharidů.

Díky bohaté zeleninové obloze zvětšíte svou porci a velký objem jídla vás příjemně zasytí bez zbytečných kalorií navíc.

Skvělým zástupcem zeleniny plné vody je okurka, která je na obsah energie velmi chudá, ale přesto si na ní pochutnáte. Výborně fungují také rajčata, která jsou kromě vody bohatá na karotenoidy.

3. Možnost různých kuchyňských úprav

Zeleninu nemusíte jíst jen v syrovém stavu. Pokud vyšší příjem syrové zeleniny nedělá dobře vašemu trávení, tepelně ji upravte. Nejzdravějším způsobem je vaření v páře nebo v pomalém hrnci. Zelenina si díky šetrné úpravě zachová maximum prospěšných látek, krásnou barvu i chuť. Jídelníček si můžete zpestřit i pečenou či grilovanou zeleninou.

4. Spousta antioxidantů

Pestrobarevná zelenina obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Když se volné radikály v těle nahromadí, mohou způsobit oxidační stres. Ten pak poškozuje DNA a další důležité struktury v buňkách.

Podle zahraniční studie chronický oxidační stres zvyšuje riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, diabetes 2. typu a rakovina.

Budete mít zájem:  Rizoto: jídlo složité i jednoduché

Barevné druhy zeleniny proti nemocem

Lilek a zdraví – jak vám pomůže? Jaké má účinky?

Stravou bohatou na antioxidanty přitom můžete úspěšně bojovat proti volným radikálům i jejich nepříznivým následkům. Dbejte na to, aby se na vašem talíři pravidelně objevovaly barevné druhy zeleniny s nejvyšším obsahem antioxidantů. Patří sem zejména rajčata, červené a oranžové papriky, lilek, mrkev, kapusta, červené zelí, špenát a další.

Skvělým zdrojem antioxidantů jsou artyčoky, které obsahují kyselinu chlorogenovou. Studie naznačila, že antioxidační a protizánětlivé přínosy kyseliny chlorogenové mohou snížit riziko určitých druhů rakoviny, cukrovky 2. typu i srdečních chorob.

5. Dobrá chuť jídla

Pomocí zeleniny můžete příjemně dochutit různé pokrmy. Pokud máte rádi ostrá jídla, vyzkoušejte pálivé papriky, které jsou zdrojem vitaminů a minerálních látek. Mrkví či kukuřicí pokrm jemně osladíte. Čerstvá rajčata jídlu dodávají příjemně nakyslou chuť. Zeleninu nezapomínejte zkombinovat s bylinkami či kořením. Zdravé jídlo vám musí především chutnat.

Jaká zelenina nejlépe podpoří hubnutí?

Do zdravého životního stylu patří veškeré druhy zeleniny. Pokud toužíte zhubnout, zaměřte se především na nízkokalorickou zeleninu, která je plná vody i vlákniny, a má nízký glykemický index.

Brambory, dýni, hrášek, mrkev a kukuřici s vyšším obsahem škrobů nezatracujte, nepřehánějte to s množstvím. Škrobnatou zeleninu nejlépe vařte ve vodě či na páře, a nekombinujte ji s příliš velkým množstvím tuku. Ve větší míře si bez obav dopřávejte listový salát, kapustu, květák, okurku nebo třeba papriku.

Nejlepší druhy zeleniny pro úspěšné hubnutí

Listová zelenina

Saláty, kapustové listy, mangold, rukola i špenát mají spoustu kladných vlastností, díky kterým jsou ideální podporou hubnutí. Obsahují velmi málo kalorií a sacharidů, zato jsou přímo nabité vlákninou.

Studie dokázala, že pokrmy s nízkou hustotou energie způsobují, že lidé za celý den zkonzumují celkově méně kalorií.

Listová zelenina sice obsahuje spoustu vody, ale i přesto je neuvěřitelně výživná. Dodává tělu mnoho vitaminů, antioxidačních látek a minerálů včetně vápníku, který podle studie z roku 2003 podporuje spalování tuků.

Košťálová zelenina

Brokolice, květák, zelí, kapusta a další košťáloviny vynikají vysokým obsahem vlákniny a výbornou sytící schopností. Kromě toho tělu dodávají spoustu bílkovin s minimálním množstvím kalorií. Tato kombinace látek dělá z košťálové zeleniny ideální jídlo pro shazování kil.

Chilli papričky

S hubnutím vám pomůže i oblíbené chilli. Pálivá látka kapsaicin snižuje podle výsledků studie chuť k jídlu a zároveň zvyšuje spalování tuků.

Další studie ukázala, že konzumace 1 g červené chilli papričky sníží chuť k jídlu a podpoří spalování tuků u lidí, kteří pravidelně pálivé papriky nejedí. U osob zvyklých jíst kořeněná jídla na pravidelné bázi, však žádný účinek zpozorovaný nebyl. Je tedy možné, že si milovníci chilli vytvoří na kapsaicin určitou úroveň tolerance.

Brambory

I přes vysoký obsah škrobu jsou brambory perfektním druhem zeleniny pro hubnutí a udržení zdravého těla. Ukrývají velké množství draslíku, který hraje důležitou roli při regulaci krevního tlaku. Brambory jsou rovněž přírodní zásobárnou vitaminů B3, B6 a C, manganu, hořčíku a fosforu.

  • Na stupnici zvané Index sytosti, která měří sytící schopnost různých jídel, se nachází vařené brambory na samotném vrcholku, což dokládají i výsledky výzkumů.
  • Po konzumaci vařených brambor se budete cítit přirozeně sytí a nebudete mít krátce po jídle hlad ani nezvladatelné chutě na dezert.
  • Studie z roku 2005 zjistila, že pokud necháte brambory po uvaření na chvíli vychladnout, vytvoří se v nich velké množství rezistentního škrobu, který má pozitivní účinky na zdraví včetně snadnější redukce hmotnosti.

Závěrem: Zkoušejte a kombinujte

Čím barevnější bude váš talíř, tím víc vás bude lákat. A nejen to, použijete-li více druhů zeleniny naráz, získáte i více druhů vitaminů a minerálů.

Nebojte se proto kombinací, přidávejte bylinky i zdravé tuky. Byla by škoda – a z nutričního hlediska i chyba – jíst pořád to samé.  Proto zeleninu střídejte a zkoušejte, co vám chutná.

Odměnou vám bude dobré trávení a spousta energie.

Lilek a zdraví

Lilek a zdraví od Danči Hájkové.

Už jsi našla potravinu, která má minimum kalorií a je navíc zdravá? Ze zdravého lilku se dá vytvořit úžasná mňamka, kterou se můžeš ládovat každý den bez přibrání na váze?

Lilek je přesně to, co hledáš 🙂

V našich kuchyních je lilek ještě dost často nedoceněn. Můžu tě však potěšit tím, že v obchodech už dnes nalezneš rozmanitý výběr tohoto zdravého plodu – tmavě modré, růžové, pruhované, bílé a dokonce jsem narazila i na „baby lilky.“ Na trhu jsou k dostání po celý rok. A můžeš se s radostí pustit do experimentování se zdravými recepty.

Co tě čeká v článku „Lilek a zdraví“:

  • Charakteristika lilku
  • Co znamená lilek pro tvé zdraví
  • Tohle o lilku musíš vědět…
  • Nějaký ten zdravý receptík
  • POZOR na zralost a toxický solanin!
  • Lilková báchorka na závěr

Charakteristika lilku:

Lilek se pěstuje jako zelenina, i když botanici jej vedou jako ovoce. Pochází z Indie, ale již mnoho let se zdárně pěstuje i v našich zahrádkách. Lilek má vysoký podíl vody a to až 90%. Tím, že je takto vodnatý, ti pomůže podpořit zdravé hubnutí.

Lilek obsahuje velmi mnoho zdravých látek, které podporují trávení a imunitu. Vyznačuje se velmi specifickou chutí, která tě určitě mile překvapí. Je spřízněný s bramborem a rajčaty. Zjistíš, že se skvěle doplňují na talíři.

Lilková slupka a semena obsahují o něco více zdravých látek, než dužina. Proto se doporučuje lilek při přípravě neloupat.

Co znamená lilek pro tvé zdraví:

– Lilek obsahuje neskutečné množství vitamínů – A, B, C, E, K, betakarotén a také mnoho minerálů – vápník, draslík, hořčík, zinek, mangan, měď, sodík, fosfor, železo a navíc i vlákninu.

– Pan lilek je obohacen o kyselinu listovou a pantotenovou. V lilku byl navíc prokázán značný obsah pektinů. Tyto látky působí příznivě na krevní tlak a střevní mikroorganismy.

– Ve slupce lilku se ukrývá rutin, který nejen zpevňuje cévy, ale má také i protisklerotický účinek. Příznivě působí na mozkové buňky a pomáhá při problémech s pamětí.

  • – Látky v lilku nám pomáhají čistit játra.
  • – Lilek Je výborný při problémech s močením a při tvorbě ledvinových kamenů.
  • – Skvělý je i na srdce a pomocí svých vlastností působí příznivě i jako prevence proti rakovinným onemocněním.
  • Mě osobně momentálně nejvíce zaujal zdravý účinek proti skleróze, neboť právě teď po několikáté hledám telefon a nemůžu si vzpomenout, kde jsem ho nechala :-).
  • Hned ráno si běžím pro zdravý lilek!

Tohle o lilku musíš vědět…

– Lilek nemá rád zimu. Proto v ledničce vydrží asi tak týden. Potom lilková dužina tmavne a hořkne. Lilek zkontroluj promačkáním, jestli už není měkký a jestli se nepokryl tmavými skvrnami. Ty ukazují na to, že by už mohl být zkažený.

– Lilek se dá skvěle kombinovat s ostatní zeleninou a jinými dobrotami – s paprikami, rajčátky, houbami, česnekem…Jistě si najdeš spoustu úžasných zdravých receptů, které ti budou nejvíce chutnat.

Nejčastěji se lilek používá do salátů a zapéká se na mnoho způsobů. Já se na něj nejvíc těším v podobě ugrilování na ohni. To se pak hodí i k masu a rybám, připravených stejným způsobem.

– Nezapomeň, že lilek bude po nakrájení pouštět mnoho vody. Je tedy dobré jej nejprve posolit a nechat chvíli odstát a vybrečet. Potom jen vysušit ubrouskem.

Nějaký ten zdravý receptík:

1) Jednoduchá dobrota

Lilek nakrájený na plátky na sucho osmahni na pánvi. Potom ho nakrájej na drobno a přidej stejně nakrájenou cibuli, zakápni olivovým olejem a citronovou šťávou. Můžeš osolit, opepřit, a pokud máš ráda ostré, přihoď trochu chilli papričky. Vše promíchej a podávej třeba s opečenou bagetkou.

2) Zapečený lilkový mls

  • 1 lilek
  • 2 papriky
  • 1 rajče
  • 1 vejce
  • 4 plátky šunky
  • cibule
  • sýr dle chuti

Pracovní postup na lilkový mls:

Omytý lilek podélně rozkroj. Vydlabej dužinu a nakrájej na malé kousky. Zeleninu se šunkou také nakrájej na drobno, přidej dužinu z lilku, vejce a promíchej.

Touto směsí naplň obě vydlabané půlky lilku. Péci můžeš přibližně 30 minut na 180 stupňů a pár minut před koncem posypej „lodičky“ nastrouhaným sýrem. Lilky nech dopéci dozlatova.

POZOR na zralost a toxický solanin!

Ještě ti musím na závěr napsat jednu důležitou informaci. Lilek stejně jako nedozrálé rajče či brambor obsahuje nebezpečný toxický solanin!

Budete mít zájem:  Léky Na Horní Cesty Dýchací?

Proto jej nikdy nekonzumuj syrový!!!

Lilková báchorka na závěr:

A jedna báchorka pro pobavení s lilkem: Prý pokud tuto zázračnou plodinu rozkrojíš napůl a vložíš do ní bankovku, spojíš a zakopeš do země – přijdou k tobě peníze.

Tak hurá do zeleniny pro lilek, do zahradnictví pro motyku a manželovi do kapsy pro stovku :-).

Po lilkovém článku ŽENY čtou:

Kartičky KDY to JÍST najdeš DNES ZDE >>>

Lilek a zdraví – jak vám pomůže? Jaké má účinky?

#Lilekazdravi #Lilek

Léčivé účinky česneku

Česnek je považován za téměř zázračnou rostlinu, bez které se nemůže obejít žádná kuchyně ani domácí lékárnička. Můžeme ho využít nejen k přípravě jídla, jako prostředek na posílení imunity, při nachlazení, ale má i velké množství dalších pozitivních vlastností.

Víte, že voda dokáže rozšířit objem buněk až 20 krát? Proti zadržované vodě v těle vám pomůže i česnek. Přečtěte si článek “Zadržování vody v těle” a dozvíte se více, jak se přebytečné vody zbavit.

Česnek chrání před mnoha virovými infekcemi, čistí, dezinfikuje, regeneruje cévy a krevní oběh a pomáhá zvyšovat celkovou obranyschopnost organismu.

Česnek jako antibiotikum

Testy dále dokazují, že syrový česnek je mnohem silnější než penicilin – působí jako přírodní antibiotikum. Česnek přitom neničí zažívací flóru ve střevech tak jako farmaceutická antibiotika, nenarušuje imunitní systém a naopak jej významně posiluje.

Česnek s medem – jestli chcete jeho účinky ještě posílit, nadrťte 2 stroužky česneku na jemno a smíchejte je s polévkovou lžící medu. Med je antibakteriální a antitoxický, je to tedy velice silná kombinace dvou superpotravin.

Česnek je možné využívat pro zlepšení kardiovaskulárního zdraví a při problémech s tepnami a srdcem. Rozšiřuje cévy, čímž dochází ke snížení krevního tlaku, odstraňuje triglyceridy, rozpouští krevní sraženiny a chrání důležité lipidy před oxidací.

Pozitivní účinky česneku na lidské zdraví:

  • Pomáhá při chřipce, nachlazení a angíně
  • Pomáhá při chronickém onemocnění dýchacích cest
  • Pomáhá při trombóze
  • Snižuje krevní tlak
  • Léčí křečové žíly
  • Poskytuje úlevu při žaludečních obtížích
  • Je účinný jako prevence rakoviny
  • Léčí opary, plísně a bradavice
  • Pomáhá při arterioskleróze

Přečtěte si: další důvody proč jíst česnek

Podáním jednoho nebo dvou stroužků česneku při obtížích si tak můžete významně zlepšit zdraví a ulevit od obtíží. Česnek musí být vždy čerstvý a po rozdrcení jej snězte do 30ti minut v syrovém stavu tak, abyste absorbovali léčivý allicin, který se po rozmačkání uvolňuje. Česnek podávejte až do zmírnění obtíží.

Pozor! Česnek nejezte v syrovém stavu nakrájený na plátky. Plátek česneku se může nalepit např. v hltanu na stěnu a při dlouhodobém působení ji poleptat.

Česnek v těhotenství

Mnoho nastávajících maminek si klade otázku, zda užívat česnek v těhotenství? Konzumace běžných dávek česneku nebo jeho lékové formy má během těhotenství pozitivní účinky.

Podle výzkumů zabraňuje embryotoxicitě, růstové retardaci a malformacím (vývojová odchylka způsobená příliš rychlým růstem orgánů). Tím, že snižuje celkovou hladinu cholesterolu, snižuje i riziko hypertenze.

  Konzumace velkého množství česneku v těhotenství se však nedoporučuje (ačkoliv toto množství není přesně specifikované).

Vědecké studie prokázaly i blahodárný účinek česneku během kojení, který se projevuje intezivnějším sáním kojenců, delší dobou kojení a tendencí přijmout celkově více mléka.

Česnek proti bolesti v krku a angíně

Konzumace česnek působí jako prevence proti nachlazení, chřipce a angíně, proti zánětu dásní a aftům.

Při průběhu nemoci, jako je právě chřipka či angína, se doporučuje cumlání oloupaného stroužku česneku kvůli jeho antiseptickým (antibakteriálním) účinkům.

Nekouše se, pouze se převaluje v ústech a jeho účinné látky se dostávají do slin.

A proti bradavicím, oparu a plísni nehtů

Oloupaný stroužek česneku se přilepí náplastí na bradavici a dvě hodiny se nechá být. Ano, pálí to, ale bradavice po několika dnech po aplikaci odpadne.

Takto můžete přilepit česnek i na plesnivý nehet na noze – ale nemusíte se bát, že vám taky odpadne. Česnek zažloutlému a lámavému nehtu pomůže od mykózy.

V neposlední řadě se dá použít i na bolavý opar (na ten pomáhá i cibule nebo citrón).

Česnek do ucha…? Podle široce rozšířeného mýtu se zánět středního ucha dá léčit česnekem vloženým do ucha. Je to jedna z babských rad, která spíše není pravdivá a lékaři nad ní kroutí hlavou.

Jaké vitamíny česnek obsahuje

Česnek je také velmi bohatý na bílkoviny, cukry, vitamin C a B. V jeho listech je hojně zastoupený hořčík, draslík, vápník, fosfor a železo. Je také zdrojem prospěšných flavonoidů, které snižují krevní tlak a pomáhají vylučování cholesterolu.

Látkové složení česneku

Složka Průměrný obsah Prvek (mg/100g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda 64,3 g/100 g Na 4 vitamin C 17
bílkoviny 7,9 g/100 g K 620 vitamin D
tuky 0,6 g/100 g Ca 19 vitamin E 0,01
cukry 1,6 g/100 g Mg 25 vitamin B6 0,38
škrob 14,7 g/100 g P 170 vitamin B12
vláknina 4,1 g/100 g Fe 1,9 karoten stopy
mastné kyseliny 0,4 g/100 g Cu 0,06 thiamin 0,13
cholesterol 0 g/100 g Zn 1,0 riboflavin 0,03
energie 411 kJ/100 g Mn 0,5 niacin 0,3

Zdroj tabulky: Wikipedie

Medvědí česnek

Neméně zdravá je i populární bylina medvědí česnek, která roste volně v českých lesích a lze ji využít do mnoha lahodných pokrmů. Mezi nimi jsou saláty, buchty, pomazánky, špenát, polévky, nebo z něj jde udělat pesto.

Lilek a zdraví – jak vám pomůže? Jaké má účinky?

Černý česnek

V Asii se jedná o běžnou ingredienci, u nás se však jedná o málo známou raritu mezi zdravými potravinami: černý česnek. Vzniká vystavením klasického česneku kuchyňského po dobu minimálně 40 dnů velmi specifické teplotě a vlhkosti. V tomto prostředí probíhá tzv. Maillardova reakce, při níž získá uhelně černou barvu.

  Chuť černého česneku je velice osobitá a mění se podle procesu výroby. Obecně je nasládlá s lehkými podtóny česneku, ovšem bez štiplavého zápachu a ostré chuti.

Řadí se mezi superpotraviny – pomáhá udržovat hladinu cholesterolu v těle a tuku v krvi, podporuje normální funkci srdce a cév, má antioxidační, antibakteriální a protirakovinné účinky a posiluje imunitní systém.

Nežádoucí účinky česneku

Kromě zápachu nebo pálení žáhy naštěstí česnek nezpůsobuje negativní vedlejší účinky na lidské zdraví. Jedině lidé užívající léky na ředění krve by se měli mít na pozoru – je totiž prokázané, že česnek způsobuje větší krvácivost. Před chirurgickým zákrokem se takovým lidem doporučuje přestat minimálně týden před operací konzumovat česnek.

Lidé s citlivým žaludkem by měli sníst maximálně 4 stroužky česneku denně (ale jak víme, to sní málokdo). Existují i nahodilé zprávy, ve kterých měl být česnek spojený s rozvojem chudokrevnosti, ovlivnění hladiny bílkovin a vápníků a vývoje spermií.

Alergická reakce na česnek může způsobit vznik bronchiálního astmatu.

Česnekem se lze i předávkovat, když ho sníme moc naráz, ale nehrozí nám nějaké nebezpečí. Akorát si budeme muset projít dočasným stavem projevujícím se plynatostí, poklesem tlaku, potížemi s trávením a průjmem.

Odčervení psa česnekem

Posledním účinkem česneku, o kterém se hodí zmínit, je užití jako odčervovací prostředek pro psa. Česnek nakrájený na malé kousky přimícháme psovi do stravy.

Ten pak ochromí červy ve střevech, nastartuje peristaltiku a červi se dostanou pryč z těla přirozenou cestou v exkrementech.

Ačkoliv teto metoda nemusí být stoprocentně účinná, je dobré psu čas od času do jídla česnek preventivně přidávat, protože vytváří pro parazity ve střevech psa nehostinné podmínky.

Kdy fialový lilek sklízet a jak zpracovat. Víte, jak ho vypotit?

Kdy lilek sklízet a jak zpracovat. Víte, jak ho vypotit? Lilek, kterému se říká také baklažán, je většinou fialová, lesklá, podlouhlá nebo oválná zelenina s pevnou, smetanově bílou dužinou. Přestože se dá lilek připravit na mnoho různých způsobů, stále u nás patří k zelenině méně používané i pěstované. A to je škoda, protože je nejen dobrý, ale taky zdravý. Hlavní sezona lilku je od druhé poloviny července do září, tak by se vám mohly hodit informace, kdy a jak lilek sklízet a hlavně jak ho zpracovat – a třeba si do zásoby podle našeho receptu udělat skvělou pomazánku z lilku, rajčat a paprik. A už jste slyšeli, že by se lilek měl nechat vypotit? Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Budete mít zájem:  Espumisan kapky 100 mg/ml – příbalový leták

Lilek vejcoplodý (Solanum melongena) neboli baklažán je teplomilná rostlina. Ze zelenin, které se u nás běžně pěstují, patří k těm na teplo nejnáročnějším, dá se pěstovat tam, kde se daří rajčatům a paprikám. Jak lilek pěstovat na zahradě nebo v nádobách na balkoně a jaké odrůdy jsou nejlepší, se dozvíte zde.

Lilek obsahuje až 90 % vody a minimum kalorií (100 g má pouze 35 kcal), dužina lilku je velmi bohatá na pektiny a vlákninu, dále obsahuje významnější podíl sacharidů a bílkovin, je také zdrojem draslíku a železa, vitaminů skupiny B a vitaminu C

Kdy a jak lilek sklízet

  • Sklizeň lilků nastává zhruba od druhé poloviny července do září. Jakmile se blíží první podzimní mrazíky, sklidíme zbytek použitelných plodů. Plody jsou citlivé na nízké teploty, při kterých hnědnou.
  • Plody lilku odřezáváme i se stopkou ostrým nožem nebo nůžkami v době, když dosáhnou přiměřené velikosti a zralosti.
  • Zralost ověříme jednoduše poklepáním na plod, při dutém zvuku bude vhodný ke sklizni.
  • Plody musejí mít plné vybarvení a jejich pokožka (slupka) musí být hladká a lesklá, nikoliv ještě gumovitá.
  • Dužina by měla být jemná s nedozrálými měkkými semeny, zralá semena jsou dosti tvrdá, snižují kvalitu pokrmů a způsobují velmi nepříjemnou hořkou chuť.

Kdy lilek sklízet: plody lilku odřezáváme i se stopkou ostrým nožem nebo nůžkami v době, když dosáhnou přiměřené velikosti a zralosti

Proč lilek jíst

Lilek obsahuje až 90 % vody a minimum kalorií (100 g má pouze 35 kcal).

Dužina lilku je velmi bohatá na pektiny a vlákninu, dále obsahuje významnější podíl sacharidů a bílkovin, je také výborným zdrojem draslíku, železa, hořčíku, zinku, mědi a manganu, vitaminů skupiny B a vitaminu C.

Lilek má zejména antibiotické a antibakteriální účinky, působí močopudně, podporuje činnost srdce a kardiovaskulárního systému, upravuje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje imunitní systém.

Jak lilek zpracovat

  • Lilek není možné dlouhodobě skladovat, sklizené plody vydrží při teplotách do 10 °C maximálně dva týdny.
  • Po rozkrojení je nutné baklažán okamžitě zpracovat. K zamezení hnědnutí dužniny můžeme použít mírně okyselenou vodu (octem, citronovou šťávou, kyselinou citronovou).
  • Lilek není určený pro použití za syrova v čerstvém stavu. Syrový baklažán obsahuje jedovatý solanin, podobně jako nezralá rajčata nebo zelené brambory. Tepelnou úpravou se solanin rozloží a z lilku se stane zdravá pochoutka. Zeleninu vaříme, dusíme, smažíme, zapékáme, grilujeme, restujeme, oblíbený je gratinovaný lilek.
  • Baklažán před dalším zpracováním oloupeme, pouze při pečení slupku neodstraňujeme a pečeme plody i s ní.
  • Lilek, podobně jako u nás známější cuketa, snadno přejímá chuť okolních potravin, se kterými se připravuje.

Hlavně starší plody lilku se doporučuje nechat před přípravou tzv. vypotit, aby se zabránilo zhořknutí a ztvrdnutí lilku po tepelné úpravě

Starší lilky necháme vypotit

Hlavně starší plody se doporučuje nechat před přípravou tzv. vypotit, aby se zabránilo zhořknutí a ztvrdnutí lilku po tepelné úpravě. Na kolečka či plátky rozkrájený baklažán mírně z obou stran osolíme, necháme asi čtvrt hodiny, dokud se neorosí. Kapky tekutiny pak setřeme ubrouskem a pokračujeme v přípravě jídla.

Kdy lilek sklízet a jak zpracovat: recept na skvělou pomazánku z lilku, rajčat a paprik

Pomazánka z lilku, rajčat a paprik

Ingredience

  • 1 kg lilku
  • 1 kg rajčat
  • 500 g červené papriky
  • 8 až 10 cibulí
  • 6 až 8 stroužků česneku
  • 3 až 4 lžíce rajčatového protlaku nebo domácího kečupu
  • 5 lžic cukru krystal
  • 2 lžíce soli
  • asi 350 ml kvalitního oleje
  • 1 lžičky černého pepře
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • tymián

Příprava

Umytá rajčata vložíme na několik sekund do horké vody, scedíme a ochladíme pod tekoucí vodou. Oloupeme je a nakrájíme. Oloupané lilky, papriky a cibuli nakrájejte na kostky. Na asi třetině rozehřátého oleje orestujeme cibuli, lilek, papriky a rajčata. Sejmeme a necháme částečně vychladnout.

Směs pak pomeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme a dáme do hrnce. Přidáme zbytek oleje, sůl, cukr, pepř, rajčatový protlak nebo domácí kečup a prolisovaný česnek a při mírné teplotě za častého promíchání zhruba 40 minut necháme probublávat.

Pak vmícháme kyselinu citronovou a ještě asi 10 minut prohříváme. Horkou směsí naplníme menší skleničky, do každé přidáme kousek tymiánu (nemusí být), pevně uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Přikryjeme dekou a necháme pomalu vychladnout. Skladujeme na chladném a tmavém místě.

Lilková pomazánka se skvěle hodí na chleba i housky a rohlíky, výborná s masem, těstovinami a zeleninou.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Lilek vejcoplodý neboli baklažán: Oblíbená zelenina, která má antibiotické účinky

Lilek je zelenina, která pochází z východní Indie, kde dokonce v teplém klimatu roste jako trvalka. U nás se nejčastěji pěstují odrůdy s protáhlými plody, které mají lesklou, tmavě fialovou slupku, ale existují i odrůdy s plody v barvě bílé, žluté, oranžové až červené.

Zajímavostí je, že lilek obsahuje více nikotinu než jakákoliv jiná rostlina. Množství je zanedbatelné. Pro srování byste museli sníst 9 kilo lilku, abyste do sebe dostali stejný objem nikotinu jako z jedné cigarety.

Liší se i tvarem, který může být hruškovitý, kulovitý nebo dokonce dlouze válcovitý. Každopádně lilek je schopen dorůst do výšky 0,5 – 1,5 metru. Jeho listy jsou jednoduché, řapíkaté a střídavé, přičemž mají zelenou či červenofialovou barvu.

Květy jsou fialové nebo bílé s výrazným pěti až šesticípým kalichem, přičemž vyrůstají z lodyhy proti listům jednotlivě nebo v chudých květenstvích. Jsou uspořádány ve vrcholíku. Plodem je bobule. Ta je podlouhlá a lesklá, přičemž může mít různé barvy od bílé přes žlutou, oranžovou, purpurovou až po nejčastější temně fialovou.

Pokud baklažán roste v příznivých podmínkách, pak je schopen dosáhnout hmotnosti až 1 kg a délky okolo 30 cm. Pokud ale chceme podobné plody vypěstovat, pak je nutné, aby přišlo skutečně horké léto. Proto se v našich podmínkách dobré venkovní úrody dočkají spíše pěstitelé na jižní Moravě než někde v severních Čehách. Dobrou alternativou ale může být pěstování ve skleníku.

Chmel otáčivý neznamená jen pivo, ale může být i okrasnou rostlinou

Jak lilek pěstovat?

Je to podobné jako u paprik, je tudíž nutné semínka lilku vysít velmi brzy, klidně už v únoru, protože keřík roste skutečně velmi pomalu. Jakmile rostlinky vytvoří první pravé listy, následuje přesazení do květináčů s lehkou, humózní a písčitohlinitou půdou. Na venkovní záhon se doporučuje vysazovat až v polovině května.

Je třeba průběžně zaštipovat postranní výhony, což je podobné jako u rajčat, ponechávají se pouze čtyři. Když rostlina vyrukuje s plody, necháme jich na rostlině maximálně sedm, zbytek ostříháme, protože jen tak se dočkáme pěkných lilků.

Bylinky jako recept na dlouhý život. Zvolte tu pravou ve správný čas

Zajímavostí je fakt, že lilek a jemu příbuzné rostliny rostou v noci. Proto je nezbytným předpokladem kvalitního růstu vyšší noční teplota.

Výborný zdroj draslíku a karotenu

Právě značné množství karotenu způsobuje, že je lilek velkým zdrojem provitaminu A. Kromě toho obsahuje další důležité vitamíny. Uvedeme hlavně B3, které je známé také jako vitamín PP, jenž je nutný pro tvorbu hormonů estrogenu, progesteronu, testosteronu, kortizonu a dalších. Arabové a Španělé dokonce baklažán považovali za afrodiziakum.

V lilku se ale také nachází vitamin B6, který je nepostradatelný v rámci dobré fuknce imunitního systému. Významný je také díky draslíku, přičemž v tomto směru smete ze stolu zelí, mrkev, salát nebo cibuli. Obsahuje i řadu dalších minerálů a prvků, jako je například železo, hořčík, zinek nebo mangan.

Afrodiziaka: Co uvařit muži, aby vás miloval?

Baklažán má velké množství vody, je ho v něm dokonce kolem 90 %, díky čemuž je vynikající součástí diet na hubnutí. Sto gramů baklažánu má dokonce pouhých 35 kcal.

V rámci léčitelství formou využití je primárně čerstvá vymačkaná šťáva z plodů. Ta má dokonce antibiotické účinky. Samotné čerstvé plody pak dokáží snížit obsah cholesterolu v krvi. Lilek podporuje také činnost jater a čistí krev. Je vhodný i jako podpůrný prostředek při léčbě kožních afektů a ekzémů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector