Lékořice je koření, které se často používá jako ochucovadlo do různých druhů cukrovinek a sladkostí. Vyrábí se z ní také různé alkoholické i nealkoholické nápoje. Je bohatým zdrojem rostlinných látek, které mají řadu účinků na vaše zdraví. Mezi kladné účinky lékořice na zdraví patří léčba a prevence žaludečních vředů.
Herbář a účinky lékořice
Jaké jsou Kořeny lékořice?
Lékořice patří mezi nejrozšířenější a nejlépe prostudované rostlinné léky a její historie je velice dlouhá. Kořeny lékořice se sbírají na podzim a suší se při 30 °C. Při výrobě extraktu je potřeba kořeny nasekat a namlít. Extrakt má poté štiplavou vůni a černou barvu.
Jak uzivat Lekorici?
Jedna dávka je asi jedna polévková lžíce. Pijí se 2-4 šálky denně. Z nadrceného kořene je možno připravit tinkturu, která se dávkuje 3x 30 kapek denně. Sirup připravený z odvaru lze používat při bronchitidě a astmatu.
Jak vypada lékořice?
Jak vypadá lékořice
Lékořice je poměrně vysoká s rovným silným stonkem a dlouhými kořeny. Dorůstá do výšky jednoho metru. Květ se objevuje v létě uspořádaný do bledě fialových rovných hroznů.
Jak chutna lékořice?
Přestože lékořice se v zanedbatelném množství může nacházet v některých receptech, chuť anýzu a lékořice není stejná. Ostatní byliny v absintu včetně použitého alkoholu sice mají vliv na výslednou chuť a vůni, nicméně pokud obecně nemáte rádi anýz, nebude vám pravděpodobně chutnat ani absint.
Ve kterém ročním období se sbírají kořeny lékořice lysé?
Použití Kořeny této rostliny patří k důležitým přírodním drogám užívaným hojně jak v lidovém léčitelství tak i v praktickém lékařství. Kořeny lékořice lysé se sbírají na podzim.
Jak je zdravá Lékořice lysá?
Dobré léčivé vlastnosti lékořice se uplatňují především u dýchacích orgánů, protože výborně odhleňuje a tím usnadňuje vykašlávání. Je rovněž mírně močopudná, upravuje látkovou výměnu, podporuje činnost nadledvinek (čímž je vhodná k léčení chronického únavového syndromu).
Jak se dělá lékořice?
Na podzim sklizený kořen lékořice nakrájíme na drobné kousky, rozmačkáme a umeleme v mlýnku. Získaný výtažek vaříme v měděném kotli až nabude hnědočerné barvy a zhoustne. Před ztuhnutím tekutinu slijeme do nádob. Vzniknou velmi tvrdé bloky surové lékořice, které se při úderu lámou.
Jak roste lékořice?
Lékořice lysá patří do čeledi bobovitých (Fabaceae). Jedná se o vytrvalou rostlinu, která přezimuje pomocí mohutného kořenového systému. Kořeny mají válcovitý tvar s podélnými rýhami a mohou dosahovat až 100 cm délky a 2 až 5 cm šířky.
Co to je lékořice?
Lékořice (Glycyrrhiza) je rod rostlin z čeledi bobovité. Jsou to vytrvalé byliny a polokeře se zpeřenými listy a bílými, žlutými nebo červenými květy v hroznech. Některé druhy jsou využívány jako léčivo a v potravinářství, zejména lékořice lysá. V české květeně je zastoupen pouze zplanělý druh lékořice lysá.
Kdy se sbírá kořen lékořice?
Kořen lékořice lysé (Radix liquiritiae) se sbírá na podzim, nejlépe v říjnu, kdy rostlině opadávají listy. Droga se sbírá z rostlin nejdříve po třetí sezóně. Suší se při teplotě 20 až 35°C.
Ve kterém ročním období se sbírají kořeny lékořice lysé Je to jedna z ingrediencí luxusního šamponu recept starověké Ciny *?
Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra, sladké dřevo) je tradiční léčivá bylina, pro léčebné účely se používá kořen (sklízíme 3 letý kořen na podzim).
Kde roste lékořice?
Lékořice je rozšířená v jižní Evropě a části Asie, méně na americkém kontinentě a v Austrálii. V těchto oblastech patří kořeny několika druhů lékořice k důležitým rostlinným drogám a jsou ceněny v lidovém léčitelství i oficiální medicíně. V českých zemích se začala pěstovat až v 16. století.