Léčivá a chutná bylinka pro každou příležitost – sedmikráska

Léčivá a chutná bylinka pro každou příležitost – sedmikráska

Plevele jsou bylinky, které nám poslal Bůh. Stvořil pro nás mocnou léčivou sílu, léky v přírodní prapůvodní podobě. Přesto mnoho lidí…

Celý článekLéčivá a chutná bylinka pro každou příležitost – sedmikráska

Čekanku vnímám jako něžnou bylinku se silným účinkem. Blankytně modrý kvítek i celá rostlina působí především na očistu jater. Květ je velmi…

Celý článekLéčivá a chutná bylinka pro každou příležitost – sedmikráska

Na začátku jara se toužíme dosytit zelenou barvou – jíme zelené bylinky, očima hltáme každou malou travičku, která se po zimě…

Celý článekLéčivá a chutná bylinka pro každou příležitost – sedmikráska

Ukliďme kolem sebe Ještě než se příroda zazelená a budeme sbírat léčivé bylinky, ukliďme si kolem sebe. Před jarem mě obvykle popadne uklízecí…

Celý článekLéčivá a chutná bylinka pro každou příležitost – sedmikráska

Poslední týdny jsem pro vás sepisovala další inspirace pro očistu těla na podzim. Bylinkové tvoření je pro mě velkou vášní a vím,…

Celý článekLéčivá a chutná bylinka pro každou příležitost – sedmikráska

K vůni jara patří louky poseté zlatými pampeliškami, ale ještě než vykvetou, dopřejte si kořen. Kořen pampelišky je jedna z nejlépe…

Celý článekLéčivá a chutná bylinka pro každou příležitost – sedmikráska

O planých rostlinách se ví, že obsahují více minerálních látek a vitaminů, než vypěstovaná zelenina. Už brzy z jara je příležitost ochutnat…

Celý článekLéčivá a chutná bylinka pro každou příležitost – sedmikráska

Tři voňavé bylinky, které taky potkáváte na svých procházkách přírodou. Podívejte se na video a přečtěte si článek, kde se dozvíte, jak je…

Celý článekLéčivá a chutná bylinka pro každou příležitost – sedmikráska

Česnek bez česneku Tato krásná bylinka opravdu chutná a voní jako česnek. Proto je také oblíbený do salátů, pomazánek nebo na přípravu bylinného…

Celý článek

Tipy a triky

Pečené hovězí, které se tradičně podává při nedělním obědě, je mezi Angličany natolik populární, že se stalo nedílnou součástí jejich národní identity. Jaká byla historie tohoto vznešeného pokrmu? Nahlédněte s námi do tajů anglické kuchyně a připravte svým nejbližším neodolatelné obědové menu.

Celý článek

Talíř s kulinářskou specialitou zdobenou jedlými květy má ve svém repertoáru mnoho šéfkuchařů. Použití květů můžeme směle označit za jeden z nějžhavějších gastronomických trendů posledních let. Také toužíte po jídle zářícím barvami jako jarní louka? Pro jedlé květy nemusíte chodit daleko, podívejte se s námi na jedlé luční kvítí a připravte si jarní a letní pochoutky plné barev a vitaminů.

Celý článek

Drobné sendviče, koláčky s džemem a smetanou a spousta silného čaje – to je odpolední hostina podle Britů, kterou doslova zbožňují. Proč si také oblíbit čaj o páté?

Celý článek

Oslnivý maxipohár pro celou rodinu. Postavte doprostřed stolu jednu velkou mísu plnou lahodných dobrot a nikdo ani nezatouží po jiné sladké tečce. Trifle je dezert, který ve skutečnosti nestojí mnoho času ani námahy, ale výsledek je vždy působivý.

Celý článek

17. března se Irsko, ale i další země, zazelenají a propuknou v oslavy světoznámého irského patrona. Víte, proč je svatý Patrik oslavován, jaké země se k Irsku připojují a znáte alespoň jednu z tradic? K osvětlení tohoto svátku přikládáme také tipy na zelená jídla, kterými můžete svatého Patrika oslavit z pohodlí domova.

Celý článek

Pojmem pickles označujeme krátce kvašenou zeleninu. Fermentací získá zelenina mnoho dalších zdravotních benefitů. Pokud jste pickles ještě neochutnali, máme pro vás několik pádných argumentů, proč tuhle kvašenou pochoutku zařadit na jídelníček pravidelně.

Celý článek

Ve světě sladkých moučníků můžeme mít pocit, že všechny pocházejí jen ze dvou evropských kulinářských velmocí, Francie nebo Itálie. To naštěstí není pravda, proto vám dnes přinášíme přehled britských dezertů, které je dobré znát, a ještě lepší je rovnou ochutnat.

Celý článek

Ovesné vločky se využívají v neuvěřitelném množství receptů, protože jsou skvělým zdrojem živin a energie. Ořechy a semínka tělu dodávají vitaminy, zdravé tuky, bílkoviny a minerální látky.

Toto jsou hlavní suroviny slané granoly, která skvěle chutná a pomalu zaujímá stálé místo v jídelníčcích široké veřejnosti.

Připravili jsme pro vás tipy, jak si ji připravit doma a do jakých pokrmů ji zakomponovat.

Celý článek

Mexický pokrm postupně dobyl USA, přes oceán se pak dostal do Evropy, kde si také získal chuťové pohárky obyvatel, a možná i ty vaše. Kdy se zabalila první tortilla, co do burrita patří a jak si jej připravit doma vám rádi prozradíme.

Celý článek

Dostali jste chuť na pořádnou porci masa? Přinášíme vám tipy na poctivé steaky, pečínky, grilované flákoty či dušené plátky masa v několika receptech.

Celý článek

Vyzkoušejte staré známé klasiky ze školní jídelny, na které více či méně rádi vzpomínáte. Potřebujete nasytit více strávníků a zároveň stihnout distanční výuku a home office? Máme pro vás spoustu tipů na vaření ve velkém s maximální úsporou času.

Celý článek

Na jaře si užíváme čerstvý chřest a špenát, na podzim zase cukety a dýně. Často přehlížená kořenová zelenina je skvělá po celý rok a nemusí se používat jen do základů omáček. Jak si ji vychutnat trochu jinak prozradíme v našem článku.

Celý článek

S příchodem března začíná zahrádkářská sezóna. Chtěli byste si vypěstovat čerstvé bylinky třeba na okenním parapetu? Řeřicha setá je úžasně nenáročná rostlina, kterou vypěstujete i na obyčejném talířku. A přitom je zásobárnou zdraví prospěšných látek. Jaké skrývá účinky a jak na její pěstování?

Celý článek

Silný vývar, řízky a bramborová kaše nebo těstoviny carbonara – připravte si s námi klasiku, kterou jsme obměnili pořádnou porcí zeleniny.

Celý článek

Budete mít zájem:  Jak rychle shodit vánoční kila? Těchto 5 tipů vám pomůže

Někdo to rád horké a některá zelenina prostě miluje tepelnou úpravu. Vynikne tak její chuť a naše tělo z ní dostane více zdraví prospěšných látek. Kterým druhům zeleniny svědčí pobyt v troubě či na pánvi?

Celý článek

Klíčky patří díky své bohaté výživové hodnotě k superpotravinám, kterými si můžeme celoročně zpestřit běžný jídelníček. V době jarního rozpuku nás však klíčky lákají nejvíce, proto se s vámi chceme podělit o tipy a triky, jak na jarní klíčení. Poradíme vám, jaká semínka jsou ke klíčení vhodná a co vše k tomu budete potřebovat.

Celý článek

Někdy máme chuť na čistý vývar, případně si jej připravujeme jako základ do dalších jídel. Nastává pak otázka, co se zbylou zeleninou. Zajisté se dá nabídnout psímu členovi domácnosti či dalším zvířatům, je však škoda zbylé vitaminy spolu s chutí masa vyhazovat do koše. Poradíme vám jednoduché triky, jak zbylou zeleninu zužitkovat.

Celý článek

Pokud chcete své nejbližší překvapit lahodným obědem, vyzkoušejte dobrotu, která se neomrzí. Vybrali jsme pro vás šest lahodných receptů s masovými kuličkami, jak je neznáte. A na závěr jsme pro vás připravili gastronomickou perličku. Prozradíme, že se bude týkat masových kuliček a před pár lety šokovala nejednoho Evropana.

Celý článek

Legendární česká komedie přisuzuje špenátu magické schopnosti a v kombinaci se převratným vynálezem udělá z hlavních postav mladé kluky. V realitě tomu tak bohužel není, i přesto má tahle listová zelenina spoustu zdravotních benefitů. Prozradíme, proč ho zařadit na jídelníček a jak jej připravit nejen k pečenému masu.

Celý článek

Vytvořte si originální bowl inspirovanou světovými trendy a přidejte své oblíbené ingredience dle vlastní chuti. My jsme si pro vás dnes připravili tipy na misky zářící jako jarní louka, které definitivně zaženou mrazivé dny a otevřou dveře jarnímu vaření. Přivítejte jaro s jedinečnou havajskou pochoutkou, které po ochutnání zaručeně přijdete na chuť.

Celý článek

Užívání bylinek má svá pravidla

Léčebné moci bylin využíváme už od pravěku. A pokračujeme v tom i dnes. Naše tělo je v souladu s přírodou. Bylinky proto přijímá velmi dobře, ale je třeba se v nich vyznat. A je hloupost každého, kdo chce přírodní drogy použít, když o nich nic nenačte nebo se nezeptá někoho, kdo s nimi pracuje. Někdy pak na problém stačí jedna až tři byliny. Jindy zase pomůže zkombinovat bylin více.

Lidé ale používají léčivé rostliny často neuváženě, na základě vlastní diagnózy, což může mít negativní následky. Myslí si, že čím víc, tím líp. A to je zásadní omyl! Naopak méně bývá více. Mnoho lidí také bere léky. Na jejich vzájemné působení s bylinkami se musí dávat velký pozor. Léčivé byliny používáme ve formě  čajů, nálevů, odvarů či macerátů, ale také ve formě mastí nebo zábalů.

Sbírání bylin je věda. Je potřeba rostliny znát a vědět, kdy a která část se sbírá a na co se užívá. Např. echinacea se někdy sbírá celá, jindy jen oddenky nebo kořen.

Neméně důležitý je i způsob zakonzervování a uchovávání bylin. Většina léčivek se dnes odborně pěstuje, suší i uskladňuje.

Navíc podléhají přesným atestům, takže je lepší kupovat je ve specializovaných prodejnách než je sbírat v okolí města.

Tradice léčitelství

Přírodní léčitelství má rádo prevenci, což znamená, že nastydnutí bychom měli vyležet, zatímco my se léčíme sotva přes víkend. O to víc bychom měli dbát na prevenci. A právě tu zdůrazňuje přírodní medicína. Zvláště asijské lékařství na prevenci dbá. Když už zachytíme první příznaky nemoci, sáhneme po bylinkách.

Ostatně léky stejně využívají látky získané z rostlin, nebo je napodobují. Z dávných léčebných systémů u nás nezbylo mnoho. Dějiny staré slovanské léčitelství prakticky pohřbily. Jeho stopy můžeme najít v odlehlejších částech Ruska, ale mnohem snáze se u nás setkáváme s asijskými medicínami. Říká se, že na každou nemoc Bůh dal i lék.

A stále víc se ukazuje, že je to pravda. Staré bylinkářské znalosti jsme sice v Evropě pozapomněli, dnes však badatelé objevují v rostlinách látky i proti těžkým chorobám. Jde často o květenu z exotických zemí, léčí však i ta naše. Lékaři mívají vůči léčitelům nechuť, i když naopak mnozí naopak doplňkovou přírodní léčbu vítají.

Ale i léčitelé někdy „zakazují“ pacientům lékaře. V takovém případě je lepší léčitele opustit.

Pravidla přípravy

Chcete-li mít z bylinek opravdu užitek, pak při jejich přípravě musíte dodržovat jak množství, tak i způsob přípravy. Jakých zásad bychom se měli držet? A proč by se měly nať či květ používat tak, jak jsou? Často si myslíme, že když spaříme bylinkový čaj z pytlíku, je to v pořádku.

Ale tak jednoduché to není. Podstata je, že čím víc výchozí bylinku drtíte, tím více poškodíte obsah účinných látek a snížíte vůbec celkovou dobu jejich účinnosti. Také se často nedodržuje doba louhování – buď je moc krátké, nebo příliš dlouhé.

Využívané části jako kůra či kořeny se pak do varných sáčků vůbec nehodí.

Budete mít zájem:  Jizvy Po Neštovicích Léčba?

Aby tehdy mohla bylinka opravdu dobře fungovat, je dobré znát vlastnosti celé rostliny – nejen listů nebo květů. A každá bylina má trochu jiný účinek podle způsobu zpracování.

Každou je potřeba přesně odměřit, neboť účinné látky v ní obsažené mohou vyvolat nechtěné reakce organismu. Jak dlouho nám léčivka doma vydrží? Při správném zpracování (sběr, sušení), skladování a manipulaci vydrží zpravidla dva roky od dokončení sušení.

Po této době už je obsah účinných látek většinou nízký. Bylinky skladujeme ve tmě, nejlépe ve skle nebo kamenině.

Bylinky ovlivňují účinnost léčiv

Způsobů, jakými se byliny mohou ovlivňovat s léky, je více, ale hlavní roli hrají dva: ovlivnění rychlosti odbourávání léčiva a sčítání nežádoucích účinků. Prvním takovým příznakem je asi nejznámější interakce – třezalka tečkovaná, které zvyšuje aktivitu jaterních enzymů a tím zrychluje metabolismus řady léků.

Léků, které mohou být třezalkou ovlivněny, jsou desítky, možná i stovky.

V jiných případech se mohou potkat účinky a nežádoucí účinky léků a bylinných přípravků – ginkgo biloba může zvýšit riziko krvácení, pokud pacient užívá léky na snížení srážlivosti destiček, vysoké dávky zeleného čaje mohou snížit účinnost léčby některých typů nádorů krve.

Je potřeba si uvědomit, že i bylinky, pokud mají k něčemu být, mají své účinky a nežádoucí účinky. Pokud pacient užívá nějaké léky, měl by určitě nákup bylinek konzultovat v lékárně nebo u svého lékaře. Mezi léky s potenciálně závažnými interakcemi patří i tak běžné přípravky, jako ty na cholesterol. Opatrnost je tedy vždy na místě.

Navíc, na rozdíl od léků často není jasné, co bylinné přípravky vlastně obsahují – obsah účinných látek se může lišit podle způsobu a místa skladování, času sklizně a způsobu skladování a zpracování. Mohou obsahovat plísně a jejich toxiny. Rozhodně by na ně pacient měl mít stejné nároky, co se týče kvality, jako má na léky.

V žádném případě neplatí, že co je přírodní, je bezpečné a prospěšné, často je tomu právě naopak.

Např. i diabetik by se měl poradit se svým lékařem. Léky proti cukrovce mohou být bylinkami ovlivněny, někdy může dojít k nadměrnému poklesu cukru. Reakce je často navíc nepředvídatelná, kterou jeden pacient bez problémů toleruje, může být pro jiného riziková.

Velmi citlivé jsou léky metabolizované určitým typem jaterních enzymů, který je často ovlivněn bylinkami. Naše játra se „vyvinula“ k tomu, aby byla mimo jiné schopna detoxikovat tělo od jedů z potravy, byliny si zase vyvinuly jedy proto, aby snížily riziko, že poslouží jako potrava.

Riziko je hlavně tam, kde i malá změna hladin léku může mít závažné dopady na zdraví pacienta. A právě kombinace těchto faktorů je to, co najdeme u nejrizikovějších léků – řada imunosupresiv vyžaduje udržení přesných hladin, a přitom jsou citlivá ke změnám aktivity jaterních enzymů.

Léky na snížení cholesterolu jsou na tom podobně.

Sedmikráska pro zdraví: Utrhněte a snězte každý den sedm květů po dobu sedmi týdnů

Sedmikráska chudobka pro zdraví: Utrhněte a snězte každý den sedm květů po dobu sedmi týdnů Drobná sedmikráska chudobka je chutná a léčivá rostlina, kterou najdeme takřka na každém rohu. Hlavně na jaře svou něžnou krásou a jemně nahořklou oříškovou chutí zpestří zeleninové saláty či chleba s máslem. Květy sedmikrásek můžeme klidně jíst rovnou na louce nebo si je nasbírat a udělat z nich čaj, tinkturu nebo třeba sirup. Sedmikráska skvěle funguje proti jarní únavě, posiluje imunitu, podporuje hubnutí, pomáhá při chřipce, uleví při dně. Snězte teď na jaře každý den po dobu sedmi týdnů sedm květů! Navíc má sedmikráska čarovnou moc, dříve lidé věřili, že chrání před zlem a přináší lásku, proto se říkalo, že chcete-li získat lásku, noste u sebe sedmikrásku! Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Sedmikráska chudobka (Bellis perennis) je drobná planá bylinka s bílými či jemně narůžovělými okvětními lístky a žlutým středem. Podobně jako květy slunečnice jsou heliotropické, tedy otáčejí se za sluncem. Jsou také velmi odolné a vydrží mráz až –15 °C Sedmikrásky rostou hojně celý rok téměř všude kolem nás, v největším množství je najdeme především na prosluněných loukách, pastvinách i zahradním trávníku.

Květy sedmikrásky jsou léčivé čerstvě nasbíraní i správně usušené

Jak sedmikrásku sbírat a sušit 

  • Sbíráme jen plané sedmikrásky.
  • Trháme květní úbory se stonkem do 2 cm od března do září, ideálně za jasného dne kolem poledne.
  • I když sedmikráska kvete prakticky celý rok, právě na jaře obsahuje nejvíce účinných látek.
  • Jelikož se květy moc dobře nemyjí, nejlepší je sběr na vlastní zahradě (ovšem zahrádkáři sedmikrásku považují za plevel).
  • Pokud vyrazíme na sběr do volné přírody, nikdy květy netrháme přímo u silnice nebo vedle chemicky ošetřovaného pole.
  • Nespotřebované čerstvé květy usušíme ve 2cm vrstvě přirozeným teplem ve vzdušné a suché místnosti.
  • Při sušení umělým teplem nesmí teplota překročit 35 °C.
  • Dobře usušené květy mají původní barvu a příjemnou vůni.
  • Skladujeme je ve vzduchotěsné nádobě.
Budete mít zájem:  Mimoděložní Těhotenství Po Ivf Priznaky?

Květy sedmikrásky obsahují hořčiny, třísloviny, flavoidy, silici, sliz, saponiny, organické kyseliny, inulín, cukr, vitamin C a minerální látky (vápník, hořčík, draslík)

Sedmikráska chudobka léčivá 

Květy sedmikrásky obsahují hořčiny, třísloviny, flavoidy, silici, sliz, saponiny, organické kyseliny, inulín, cukr, vitamin C a minerální látky (vápník, hořčík, draslík).

Sedmikráska chudobka působí jako silný antioxidant a posiluje přirozenou obranyschopnost.

 Známé jsou její protizánětlivé účinky, kterých se využívá při léčbě dýchacích cest, kašle, astmatu, chronických onemocněních průdušek a při rekonvalescenci po zápalu plic.

Sedmikráska je přírodním lékem proti horečce a chřipce. Působí močopudně, pomáhá při revmatismu a dně, zbavuje tělo kyseliny močové, uvolňuje křeče a ulevuje při menstruačních bolestech.

Sedmikrásky zlepšují vstřebávání vápníku, pomáhají tak při osteoporóze, čistí krev, prospívají játrům, žlučníku a slezině, zrychlují metabolismus, a proto se využívají při detoxikačních kúrách a při hubnutí.

Sedmikráska chudobka: sbírají se květní úbory se stonkem do 2 cm od dubna do září, ideálně za jasného dne kolem poledne

Obklady, koupele nebo šťáva z čerstvé rostliny pomáhají při ekzémech, akné, vyrážkách, hnisavých zánětech, vředech, nehojících se ranách, kožních chorobách, otocích a namožených svalech. Rozdrcené listy sedmikrásek lze použít jako obklad na rány po bodnutí hmyzem, výluh ze sedmikrásek jako kloktadlo ulevuje od bolesti zubů a je prevencí zánětů dásní.

Působení sedmikrásky je velmi mírné, nenápadné a dlouhodobé, uplatňuje v bylinných směsích s mateřídouškou, jitrocelem, podbělem, meduňkou, mátou, plicníkem nebo černým bezem.

Babský recept proti jarní únavě

Po staletí doporučovaly babky kořenářky a léčitelé po zimě očistnou kúru proti únavě. Pojďme ji vyzkoušet i my, určitě nám neuškodí. Každý den po dobu sedmi týdnů sníme sedm v poledne utržených květů.

Na jaře každý den po dobu sedmi týdnů sníme sedm v poledne utržených květů

Sedmikráskový čaj na očistu a hubnutí

Ingredience

  • 3 lžičky čerstvých sedmikráskových květů
  • 250 ml vody

Postup

Květy zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 15–20 minut louhovat. Scedíme.

Použití

Při detoxikační nebo redukční kúře pijeme vlažný čaj třikrát až pětkrát denně po dobu 14 dní. Pak uděláme stejně dlouhou pauzu a můžeme ještě jednou opakovat. Při nachlazení a zahlenění dýchacích cest pijeme čaj teplý (doručujeme osladit medem) dvakrát denně. Nálev se jako obklad používá na zánětlivou a nečistou pokožku, pomáhá při léčbě plísní.

Sedmikráska chudobka: sedmikráskový čaj je dobrý na očistu a hubnutí

Sedmikráskový sirup zastudena

Ingredience

  • květy sedmikrásky
  • přírodní cukr

Postup

Do zavírací sklenice nasypeme vrstvu čerstvě utržených květů a zasypeme vrstvou cukru. Jednotlivé vrstvy by měly být asi 1,5 cm vysoké, končíme vrstvou cukru.

Sklenici zavíčkujeme a necháme stát na slunečném místě, dokud sedmikrásky nepustí šťávu a cukr se nerozpustí, což může trvat několik týdnů. Sklenici pravidelně otáčíme.

Nakonec sirup přelijeme do čistých lahví a skladujeme v lednici.

Použití 

Sirup ze sedmikrásek užíváme při dýchacích obtížích a kašli, třikrát denně 1–2 lžičky buď přímo, nebo v teplém nápoji. Funguje také při špatném usínání – 1 lžičku rozmícháme ve sklence mléka.

Sedmikráska chudobka: sirup užíváme při dýchacích obtížích a kašli

Sedmikrásková tinktura pro krásu

Ingredience

  • 5 lžic čerstvých květů sedmikrásky
  • 25 lžic vysokoprocentního čirého alkoholu

Postup

Čerstvě utržené květy zalijeme alkoholem (nejlepší je lékárenský líh a vodka), necháme 2–5 týdnů v uzavřené sklenici v chladu a temnu. Občas protřepeme. Scedíme, květy vymačkáme.

Použití

Sedmikrásková tinktura čistí mastnou pleť se sklony k akné, pomáhá normalizovat činnost mazových žláz. Na lžíci nakapeme 15 kapek tinktury, zalijeme vodou a problematickou pleť potřeme. Při onemocnění horních cest dýchacích užíváme dvakrát denně 10 kapek ve sklenici vody.

Sedmikráska chudobka svou krásou a nahořklou oříškovou chutí pestří nejrůznější zeleninové saláty

Sedmikrásky v kuchyni

Všechny části sedmikrásky jsou jedlé. Svou krásou a nahořklou oříškovou chutí zpestří nejrůznější zeleninové saláty a mixované nápoje. Skvělé jsou do pomazánek i polévek a omáček, hodí se na domácí chléb s máslem nebo tvarohem. Krásné jsou kvítky zamražené v kostkách ledu. Ještě nerozvinuté květy sedmikrásek lze také naložit, zavařit, a připravit si tak nepravé kapary.

Křesťanská legenda říká, že sedmikrásky vznikly ze slz Máří Magdalény, které vyplakala po ukřižování Ježíše Krista.

Sedmikráska v legendách a pověrách

  1. Podle antické báje se na sedmikrásku změnila luční nymfa Belidis ve snaze uniknout milostným nástrahám římského boha Vermuna.
  2. Křesťanská legenda říká, že sedmikrásky vznikly ze slz Máří Magdalény, které vyplakala po ukřižování Ježíše Krista.

  3. Rozkvetou-li sedmikrásky příliš brzy na jaře a najednou ve velkém množství, říká se, že nastane bída a hlad, protože bude špatná a chudá úroda. Proto se sedmikráskám říká chudobka nebo hladověnka.

  4. Z lidového pořekadla, že chcete-li získat lásku, noste u sebe sedmikrásku, jasně vyplývá, že bez sedmikrásky bychom neměli udělat ani krok.  
  5. Naši předkové věřili na mocnou léčivou a čarovnou sílu prvních tří sedmikrásek, které na jaře našli.

    Usušené je nosili stále při sobě, aby je celý rok chránily před neštěstím, nemocemi a zlými silami.

  6. Sedmikrásky natrhané na sv. Jana (24. června) v době, kdy je slunce na obloze nejvýše, což je mezi 12. a 13. hodinou, zajistí celoživotní štěstí.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector