Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky? Veronika Moreira Tůmová 23. 02. 2021   |  06:02

Lanýž – o téhle pochoutce jste už jistě všichni slyšeli, i když daleko méně už bude těch, kteří jej měli možnost ochutnat, nebo kterým se jej podařilo dokonce najít ve volné přírodě. Lanýž je velmi vzácný druh houby rostoucí pod zemí, zhruba v hloubce 30 cm, v blízkosti kořenů některých listnatých stromů. Svým vzhledem připomíná spíš něco jako ušpiněný, hrbolatý brambor, takže na nápadnou krásu a dokonalost této houby rozhodně nesázejte.

Přesto je lanýž nejdražší houbovou delikatesou, považovanou za jednu z nejlákavějších specialit pro opravdové labužníky.

A co ji vlastně činí tak vzácnou? Kromě atypické chutě a nezaměnitelné vůně je to také velmi nesnadný proces samotného nalezení lanýžů.

V Itálii se k tomu používají dokonce speciálně vycvičení psi, zpod úkrytu pod nánosem hlíny a tlejících listů je však dokáže docela dobře vydolovat i třeba divoké prase.

Lanýže jako výsada bohatých i tajemný objekt alchymie Ve středověku se lanýže staly oblíbenou pochoutkou biskupů z francouzského Avignonu a v době renesance už jejich hodnota natolik stoupla, že se mohly objevovat jen na slavnostně prostřených tabulích těch nejzámožnějších lidí.

Alchymisté zkoumali jejich původ stejně usilovně, jako se například pokoušeli odhalit tajemství výroby zlata. Je zajímavé, že ani dnes neztratily lanýže nic ze své originality, právě naopak. Dokonce ani jejich pěstování nepřináší tak dokonalé a ryzí výsledky, jaké lze najít jen v přírodě, bez lidského přičinění.

A jak tedy tuhle vzácnou lahůdku lidé kdysi připravovali a jedli?

Lanýže v kuchyni kdysi a dnes Staří Římané je vařili či pekli na červeném víně a olivovém oleji, přidávali je prý také do paštik a polévek. Dále se lanýže stali vynikajícím a vzácným kořením, které udělalo skutečný chuťový požitek například z játrové husí paštiky či z různých pečených mas.

Dnes se lanýže jí na mnoho způsobů, především v Itálii, nebo také ve Francii. Najít je můžete v těstovinách nebo nastrouhané na topince, vyrábí se z nich také speciální kečup, olej, máslo, konzervy, ocet, omáčky či dokonce med. Bílý lanýž se jí výhradně v syrovém stavu, tepelnou úpravou by ztratil svou výraznou a nezaměnitelnou chuť.

Pravidelné, velké a tvarově dokonalé lanýže jsou ty nejhodnotnější a nejcennější.

Lanýže jako afrodiziakum i pochoutka vhodná pro zdraví Podle tradiční čínské medicíny v sobě lanýže uchovávají tu nejčistší energii, kterou získávají z kořenů stromů.

Tato životadárná esence vyživuje a zároveň významně posiluje energii ledvin, odpovídá za délku a kvalitu života a působí i jako účinné afrodiziakum. To však není jediný přínos lanýžů.

Lanýže mají také vysoký obsah bílkovin a v porovnání se zeleninou mají i výrazně nižší podíl sacharidů. V usušeném stavu mají pouze cca 8 % tuku.

Chřest: český poklad a levné afrodiziakum!

Sběr lanýžů je v České republice zakázán Lanýže rostou i u nás, především v dubových i jiných listnatých lesích.

Pokud by se na vás usmálo štěstí a tuto vzácnou houbu najdete, můžete si je však pouze vyfotit. Lanýže jsou u nás přísně chráněny zákonem a za jejich sběr vám může hrozit velmi nepříjemná pokuta.

Sběr lanýžů je u nás totiž povolen výhradně jen pro výzkum a vědecké účely.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

Říká se, že nejdříve jíme očima. Pro naše smysly a prožitek je tedy dobré si jídlo připravit tak, aby lahodilo i oku. Stejně jako dortu zkuste dát také dalším pokrmům onu pomyslnou „třešničku“. Tentokrát…

Čtěte dál Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

Někdo může strávit celé léto na jednom místě, třeba u vody s prutem na ryby, jiní dají přednost turistice. Turistika, to jsou výlety,…

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

Olympijské hry jsou bezesporu nejslavnější a také nejdůležitější multisportovní událostí, které se pravidelně účastní tisíce sportovců…

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

Za pár dní začnou letní olympijské hry. Kvůli obnovení nouzového stavu v japonském Tokiu se ale budou konat bez diváků. Vše se odehrává…

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat…

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem…

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

Nálepky bio, eko nebo organic nacházíme dnes už na každém kroku. Zda jsou biopotraviny lepší než ty vyrobené konvenčním způsobem, je…

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

Možná jste si všimli, že lidem, kteří hodně píší tužkou, se v horní části prostředníku dominantní ruky objevuje vystouplá tvrdá boulička….

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

Může se zdát, že odpočinek je aktivitou fyzickou a je tedy logické, že si pod tímto pojmem často představíme polehávání a sledování…

V dnešní době, která nás až nezdravým způsobem neustále podněcuje k lepším výsledkům, lepšímu stylu života, lepšímu zajištěné svých…

Výroba většiny oděvů, které řada z nás uchovává ve skříních, není vůbec ekologická. Zahrnuje totiž těžbu a ukládání neobnovitelných…

Dnešní doba přeje workoholikům. Její zrychlené tempo na nás klade vysoké nároky. Ty nutí k vytyčování extrémních cílů. Důležité je…

Máte v rodině dědičnou cukrovku, onemocnění srdce nebo mrtvici? Zdá se vám, že přízrak zděděného onemocnění nad vámi visí jako nějaký…

Průvodce K Amsterdamským Kouzelným Hřebíčkům – 2021

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

I když jsou magické houby podle nizozemského práva nelegální, mnoho chytrých obchodů v Amsterodamu zásobuje další halucinogenní látky nazývané Magické lanýže, které obsahují identické psychoaktivní látky včetně psilocybinu, psilocinu a baeocystinu. Tyto „lanýže“ pocházejí ze stejných hub jako Magické houby a mají velmi podobné účinky jako jejich nelegální protějšky.

Co jsou to Magické hlízy?

Kouzelné lanýže obvykle připomínají, hnědé masové ořechy a mají houbovou strukturu, která se velmi podobá běžným houbám. Navzdory tomu, že jsou nazývány lanýži, nejsou ve skutečnosti příbuzní s tímto kmenem hub. Místo toho jsou vyráběny určitými kmeny psychoaktivních hub a rostou pod těmito houbami a vytvářejí kořenové struktury. V podstatě jsou to magické houby.

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky? Lanýže rostou pod určitými kmeny kouzel © pixabay

Jaké jsou jejich účinky?

Vzhledem k tomu, že kouzelné lanýže obsahují stejné psychoaktivní látky jako kouzelné houby, produkují velmi podobné účinky, včetně sluchových a vizuálních halucinací, naostřených smyslů, zvýšené odrazivosti, nevolnosti a bolesti hlavy. Nicméně jejich účinky jsou často velmi subjektivní a závisí na současném stavu mysli člověka. Účinky obvykle začnou kopat po přibližně 30 minutách a trvají tři až šest hodin.

Jíst lanýže

Navzdory tomu, že sdílejí své jméno s jednou z nejcennějších gastronomických lahůdek na světě, kouzelné lanýže nemají skvělou chuť. Ve skutečnosti ochutnávají někde mezi suchou půdou a starými vlhkými vlašskými ořechy.

Ačkoli je možné tuto chuť zakrýt tím, že je ochucuje bylinkami, kořením nebo jinými přísadami, jsou houby stále poměrně obtížně strávitelné a často způsobují drsné záchvaty nevolnosti.

Je také možné vařit čaj z lanýžů tak, že je zakryjete ve vroucí vodě, pak se hnízdíte výslednými hnědými dušemi a všemi.

Chytré obchody

V Amsterodamu se nachází přibližně inteligentní prodejny 40, které prodávají širokou škálu doplňků souvisejících s konopím, drogovou kulturou a legálními výkyvy.

Většina z těchto obchodů také zásoby kmenů magických lanýžů v pytlích nebo krabicích, které jsou obvykle označeny malými rozostřeními, které popisují jejich účinky.

Ředitelé v těchto obchodech jsou často velmi dobře informováni o svých výrobcích a mnoho z nich bude zákazníkům informovat o magických houbách, když se o to zeptáte.

životní prostředí

Vždy je vhodné plánovat dopředu, když vezmete magické lanýže, protože jejich účinky mohou být ohromující.

Přemýšlejte o pohodlných a řízených prostředích, jako jsou obývací pokoje nebo ložnice s pohodlnými sedačkami, přikrývkami a snadným přístupem k vodovodu.

Procházka po zelených plochách, jako jsou parky nebo lesy, je také hezké, pokud jste 100 jisté, že jste v pořádku s interakcí s cizinci apod. (Protože to může být docela skličující, když jste pod vlivem).

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky? Chlazení v parcích pod vlivem je skvělé, ale jen si pamatujte, že sociální interakce se mohou stát docela složité (a úzkostné indukce) | © pixabay

Sestupující

Přestože je těžké odhadnout, kdy se účinky houbiček opotřebují, většina výletů trvá méně než šest hodin a většina uživatelů bude v průběhu osmi více méně normální. Naštěstí malé, jednorázové dávky zpravidla nezpůsobují zvláště špatné kocoviny, ale je stále důležité pít vodu, jíst potravu bohatou na vitamíny a odpočívat po houbách.

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky? Čerstvé a zdravé potraviny obvykle pomáhají k sobě © pixabay

Protizánětlivé potraviny: které jsou nejlepší?

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

Dlouhodobý chronický zánět v těle se podílí na rozvoji řady závažných onemocnění, včetně diabetu nebo rakoviny. V tomto článku se podíváme na 13 potravin, které mají protizánětlivý účinek a jsou všeobecně prospěšné pro lidské zdraví. Měli byste je proto jíst co možná nejvíce.

Zánětlivý proces probíhající v lidském těle má své dobré i špatné stránky. Na jednu stranu je prospěšný, neboť přispívá k obraně těla před cizorodými vlivy, na druhou stranu zánět trvající dlouhou dobu (tzv. chronický zánět) vede mimo jiné k váhovému přírůstku a onemocnění (1).

  • Zhoršující efekt mají faktory jako stres, nezdravé potraviny a nedostatečná fyzická aktivita.
  • Existuje určité spektrum potravin, které pomáhají bojovat proti zánětlivému procesu.
  • Pojďme se tedy nyní podívat na 13 potravin, které mají největší protizánětlivý účinek.
Budete mít zájem:  Korylan – příbalový leták

Drobné bobulovité ovoce

Jedná se o malé plody, které obsahují velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Mezi nejčastější zástupce patří:

  • Jahody
  • Borůvky
  • Maliny
  • Ostružiny

Drobné bobuloviny obsahují antioxidační látky zvané antokyany. Jedná se o sloučeniny s protizánětlivými účinky, které snižují riziko vzniku onemocnění (2, 3, 4, 5, 6).

Součástí imunitního systému lidského těla jsou tzv. NK buňky (přirození zabíječi), které přispívají ke správnému fungování imunitního systému. V jedné z prováděných vědeckých studií bylo zjištěno, že muži, kteří často konzumovali borůvky, měli významně větší počet NK buněk než muži, kteří borůvky nejedli (5).

V další vědecké studii byli vyšetřeni muži a ženy trpící nadváhou, přičemž v případě konzumace jahod u těchto skupin pacientů došlo ke snížení hladiny některých zánětlivých faktorů spojených s kardiovaskulárními onemocněními (6).

Shrnutí: Bobulovité ovoce obsahuje antioxidační látky zvané antokyany. Tyto sloučeniny vykazují určité protizánětlivé působení, přispívají ke správné funkci imunitního systému a snižují riziko vzniku srdečních onemocnění.

Ryby s vysokým obsahem tuku představují výborný zdroj bílkovin a omega-3-mastných kyselin s dlouhým řetězcem (EPA a DHA).

Přestože všechny druhy ryb jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, v následujícím textu uvádíme ryby s nejvyšším obsahem těchto látek:

  • Losos
  • Sardinky
  • Sleď
  • Makrela
  • Ančovičky
  1. Pokud se chcete dozvědět více o tom proč jíst ryby, přečtěte si tento článek.
  2. Omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem mají protizánětlivé účinky (mimo jiné snižují riziko rozvoje metabolického syndromu, srdečních onemocnění, diabetu, onemocnění ledvin) (7, 8, 9, 10, 11, 12).
  3. Protizánětlivé účinky mají látky vznikající v průběhu metabolismu omega-3 matných kyselin (10).

V klinických studiích bylo zjištěno, že pacienti často konzumující ryby typu losos, či doplňky stravy s obsahemomega-3 mastných kyselin, mají nižší hladiny zánětlivých markerů (především C reaktivního proteinu- tzv. CRP) (11, 12).

Nicméně, v další studii, která byla prováděna u pacientů s fibrilací síní užívajících doplňky stravy s obsahem omega 3 mastných kyselin, nebyly prokázány rozdíly v hladině zánětlivých ukazatelů v porovnání s pacienty užívajícími terapii placebem (13).

Shrnutí: Ryby s vysokým obsahem tuku obsahují velké množství omega-3- mastných kyselin, které mají proti zánětlivé účinky.

Brokolice je velice výživná zelenina. Řadí se do čeledi Brukvovité (kam dále patří také květák, kapusta, růžičková kapusta atd.). Výzkum prokázal, že zelenina z čeledi brukvovitých vykazuje významný protirakovinný účinek a snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (14, 15).

Tento efekt zřejmě souvisí s obsahem protizánětlivých antioxidačních látek obsažených ve velké míře v těchto druzích zeleniny. Brokolice je bohatým zdrojem sulforafanu, jehož protizánětlivý efekt spočívá ve snížení hladiny cytokinů a faktoru NF-kB, které ovlivňují zánětlivé procesy v těle (16, 17, 18).

Shrnutí: Brokolice je jedním z nejlepších zdrojů sulforafanu, což je antioxidační látka s výraznými protizánětlivými účinky.

Avokádo patří mezi potraviny s výborným protizánětlivým účinkem. Obsahuje množství draslíku, hořčíku, vlákniny a mono-nenasycených kyselin s prospěšným účinkem na srdce.

Dále obsahuje karotenoidy a tokoferoly, které snižují riziko vzniku nádorových onemocnění (19, 20, 21).

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

Jedna ze složek obsažených v avokádu snižuje riziko vzniku kožních zánětů (22).

Jedna z výzkumných studií prokázala, že lidé lidí, kteří konzumovali hamburger společně s avokádem, měl v krvi nižší hladinu zánětlivých látek (faktoru NF-kB a IL-6) v porovnání s účastníky studie, kteří jedli pouze samotný hamburger (23).

Zelený čaj

  • Zelený čaj představuje jeden z nejzdravějších nápojů.
  • Bylo prokázáno, že snižuje riziko vzniku srdečních a nádorových onemocnění, Alzheimerovy choroby, obezity a dalších zdravotních problémů a komplikací (24, 25, 26, 27).
  • Pozitivní efekt mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti obsažených látek (zejména epigalokatechin-3-galát neboli EGCG).
  • Tato látka inhibuje zánětlivý proces tím, že sníží produkci prozánětlivých cytokinů v buňkách (26, 27).
  • Shrnutí: Zelený čaj snižuje zánět a chrání buňky před poškozením, které může vést ke vzniku onemocnění.
  • Papriky a chilli papričky obsahují velké množství antioxidačních látek a vitamínu C, které mají výrazné protizánětlivé účinky (28, 29, 30).
  • Papriky obsahují antioxidační látku quercetin, který přispívá ke snížení látek, které způsobují oxidační poškození (tento účinek byl prokázán u pacientů se sarkoidózou) (31).
  • Chilli obsahuje látky s protizánětlivým a výrazným antioxidačním efektem (kyselinu sinapovou a kyselinu ferulovou) (32, 33).
  • Shrnutí: Chilli papričky a paprika jsou bohatým zdrojem antioxidačních látek se silnými protizánětlivými účinky.

Po celém světě existují tisíce druhů hub, ze kterých však jen malá část patří mezi houby jedlé, pěstované komerčně. Mezi tyto druhy patří např. žampiony, lanýže a shiitake.

Houby obecně představují velmi nízkou kalorickou nálož a jedná se zároveň o potravinu bohatou na vitamíny skupiny B, selen a měď. Mohou rovněž obsahovat lektiny, fenoly a další látky, které vykazují protizánětlivý účinek (34, 35, 36, 37, 38, 39).

Zvláštním typem houby je tzv. lví hříva, která zmenšuje mírný stupeň zánětu u obézních pacientů (37).

Jedna z klinických studií prokázala, že proces vaření vede ke zničení velké části protizánětlivých látek v houbách obsažených, proto je doporučována konzumace syrových hub, či pouze mírně povařených (38).

Shrnutí: Houby obsahují několik látek, které mají protizánětlivý účinek. K efektivnímu využití těchto prospěšných látek je doporučována konzumace syrových či mírně vařených hub.

Hroznové víno obsahuje prospěšné látky, tzv. antokyany, které mají protizánětlivý účinek.

  1. Rovněž snižují riziko vzniku různých dalších onemocnění, včetně srdečních chorob, cukrovky, obezity, očních onemocnění a Alzheimerovy choroby (40, 41, 42, 43, 44).
  2. Hrozny jsou také nejlepším zdrojem resveratrolu, což je také sloučenina s mnoha pozitivními účinky na lidský organismus.
  3. Jedna ze studií prokázala, že pacienti s onemocněním srdce, kteří denně konzumují extrakt z hroznového vína, mají nižší hladinu zánětlivých markerů (včetně faktoru NF-kB) (44).
  4. Mají vyšší hladinu adiponektinu, což je prospěšné, neboť jeho nedostatek v těle vede k přírůstku tělesné hmotnosti a zvýšenému riziku vzniku nádorového onemocnění (45).

Shrnutí: Hroznové víno obsahuje několik prospěšných látek (např. resveratrol), které mají protizánětlivý účinek. Vedou také ke snížení rizika vzniku mnoha dalších onemocnění.

Jedná se o koření se silnou zemitou chutí, které je často používáno v kari a řadě dalších indických pokrmech. Velkou pozornost si získala především kvůli obsahu tzv. kurkuminu, který má silný protizánětlivý účinek.

  • Kurkuma pomáhá při hojení zánětu souvisejícího s artritidou, při diabetu a dalších onemocněních (včetně nádorových, nicméně zde je potřeba provést ještě další studie) (46, 47, 48, 49, 50, 51, 52).
  • U pacientů, kteří užívají 1 g kurkuminu denně, došlo k významnému snížení zánětlivého ukazatele (CRP) ve srovnání se skupinou pacientů užívajících placebo terapii (51).
  • Nicméně, může být obtížné získat denní množství kurkuminu pouze z kurkumy, protože se kurkumin špatně vstřebává ze zažívacího traktu.
  • V jedné z klinických studií, která vyšetřovala ženy s nadváhou (jež užívaly 2,8 gramů kurkumy denně) nebyl prokázán žádný efekt na zlepšení zánětlivých markerů (52).

Pro zlepšení vstřebávání kurkumy se musí užívat s pepřem (nebo alespoň s tuky). Černý pepř totiž obsahuje piperin, který zvyšuje vstřebávání kurkumy až o 2000% (53).

Shrnutí: Kurkuma obsahuje silnou protizánětlivou sloučeninu zvanou kurkumin. Konzumace černého pepře s kurkumou zvyšuje absorpci kurkuminu.

  1. Extra panenský olivový olej je jedním z nejzdravějších tuků, které jsou vhodné ke konzumaci.
  2. Je bohatý na mononenasycené tuky a tvoří základ středomořské stravy, neboť jeho konzumace skýtá četné zdravotní výhody.
  3. Řada klinických studií potvrdila jeho protizánětlivé vlastnosti.
  4. Ty byly spojeny s nižším rizikem vzniku srdečních onemocnění, nádorového onemocnění mozku a dalších vážných zdravotních problémů (54, 55, 56, 57, 58, 59, 60).
  5. V jedné středomořské studii byl prokázáno snížení CRP a dalších zánětlivých ukazatelů u pacientů, kteří denně konzumovali 50 ml olivového oleje (58).
  6. V olivovém oleji se nachází antioxidační látka zvaná oleokantal, která vykazuje srovnatelné účinky s ibuprofenem (59).
  7. Je nutné si ovšem uvědomit, že jednotlivé druhy olivového oleje nemají stejné složení a že největší protizánětlivý účinek má extra panenský olivový olej (v porovnání s rafinovaným olivovým olejem) (60).
  8. Shrnutí: Extra panenský olivový olej vykazuje silné protizánětlivé účinky, které snižují riziko srdečních a nádorových onemocnění a dalších zdravotních problémů.
  9. Hořká čokoláda je vynikající pochoutka plná antioxidačních látek s protizánětlivými účinky.
  10. Rovněž snižuje riziko vzniku různých onemocnění a zpomaluje stárnutí organismu (61, 62, 63, 64, 65, 66).
  11. Čokoláda obsahuje velké množství flavonoidů – látek s protizánětlivými účinky, které také přispívají k dobrému stavu endotelových buněk, jež tvoří stěny cév (65, 66).
  12. Jedna z výzkumných studií prokázala u vyšetřované skupiny kuřáků významné zlepšení funkce endotelu po konzumaci jídla s vysokým obsahem flavonoidů (čokoláda) (66).
  13. Čokoláda však musí obsahovat vysoký podíl kakaa (nejméně 70%), aby skutečně měla protizánětlivé a zdraví prospěšné účinky.
  14. Shrnutí: Flavonoidy obsažené v hořké čokoládě a kakau snižují zánětlivé procesy v těle a riziko vzniku dalších zdravotních obtíží.
Budete mít zájem:  Péče O Vlastní Zdraví?

Rajče představuje vydatný zdroj energie. Jedná se o bohatý zdroj vitamínu C, draslíku a lykopenu (jedná se o antioxidační látku se značnými protizánětlivými účinky) (67, 68, 69, 70).

  • Lykopen je látka snižující riziko vzniku některých typů nádorových onemocnění (68, 69).
  • Jedna z klinických studií prokázala, že konzumace rajčatové šťávy vedla k výraznému poklesu zánětlivých markerů u pacientek s nadváhou.
  • Hladiny zánětlivých ukazatelů však nebyly sníženy u pacientek s obezitou (70).
  • Byly provedeny četné studie analyzující různé formy lykopenu s výsledkem, že rajčata a výrobky z rajčat mají větší protizánětlivé účinky než potravinové doplňky s obsahem lykopenu (71).
  • Zajímavý je poznatek, že tepelná úprava rajčat v olivovém oleji (povaření) zvyšuje absorpci lykopenu díky tomu, že lykopen je karotenoid, který je rozpustný v tucích (72).
  • Lepší absorpce je tedy dosaženo při současné konzumaci potravin s obsahem tuku.
  • Shrnutí: Rajčata jsou vynikajícím zdrojem lykopenu, který vykazuje protizánětlivé účinky a chrání proti vzniku nádorových onemocnění.

Třešně jsou řazeny mezi ovoce chutné a bohaté na antioxidační látky (např. antokyany a katechiny, které mají protizánětlivý efekt) (73, 74, 75, 76, 77).

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

Větší měrou jsou prozkoumány účinky kyselých třešní, ale sladké třesně také mají řadu zdravotních výhod.

Jedna z klinických studií zahrnovala soubor vyšetřovaných, kteří konzumovali 280 g třešní denně po dobu jednoho měsíce, přičemž došlo ke snížení hladiny CRP. Tato hodnota zůstala stálá po dobu 28 následujících dní poté, co tito pacienti ukončili konzumaci třešní (77).

Shrnutí: Třešně obsahují antioxidační látky, které mají protizánětlivý efekt a snižují riziko vzniku řady zdravotních komplikací.

Zánět v těle může být věcí jak prospěšnou, tak škodlivou. Někdy i mírné formy zánětu, které v těle dlouhodobě probíhají (tzv. chronické záněty), mohou vyvolat i závažnější onemocnění. Například kvasinky často v těle vyvolávají chronický zánět, který může přerůst v závažné onemocnění. 

Pokud trpíte na chronické záněty a chcete se jich zbavit, začněte vhodnou stravou. Konzumací potravin s protizánětlivými účinky z našeho seznamu do těla dostanete řadu prospěšných antioxidačních a protizánětlivě působících látek. Ve spojení s dostatkem pohybové aktivity je to jedna z nejlepších věcí, kterou můžete pro sebe udělat.

P.S. Pokud se chcete dozvědět o tom, které potraviny naopak zánět vyvolávají, přečtěte si tento článek.

Výhody černého lanýže, vlastností a výhod – výživy a stravy 2021

S velkou chutí a vůní je černá lanýže jedním z nejcennějších potravin v kuchyni. Tato houba se nachází v jižní Itálii a Francii, stejně jako v Asii av některých částech Afriky. A zjevně ve Španělsku, předním světovým výrobcem lanýžů.

Je třeba poznamenat, že centrální Katalánsko je jednou z hlavních produkčních oblastí Španělska, protože nabízí vhodné vlastnosti pro svůj rozvoj, kvůli vlhkosti a dubovým lesům, protože je to houba, která roste pod zemí.

Černý lanýže lze pěstovat, zatímco bílá lanýže je méně početná a není možné provádět kultivaci. Kromě své obrovské chuti jsou uznávány důležité nutriční vlastnosti. Z jeho laskavosti, formy, která má, a vlastnosti, s nimiž se v tomto článku zabýváme.

Jak jsou lanýže?

The černé lanýže (Tuber melanosporum) má delší životní cyklus než ostatní houby v zemi. Je sférický a jeho velikost se liší a může dosáhnout průměru 5 cm.

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

Její povrch je černý a rozřezaný v polygonálních tvarech; a uvnitř, maso je méně intenzivní či je opečené. Má velmi jemnou, černou pleť s fialovými tóny a jeho tělo má bělavá žíla v blízkosti kůže.

Pravidelně jsou houby zpravidla zachyceny v zimě a někdy je obtížné je identifikovat a vyzvednout, takže tam jsou trénovaní psi, kteří obvykle tuto práci dělají. Nalezli jsme nejméně 70 druhů různých lanýžů, z nichž 32 je v Evropě.

Vlastnosti černé lanýže

Vitamíny a minerály

Lanýž, podobný houbám ve své výživové kompozici, je obvykle bohatý na minerály a vitamíny. Jako minerály má draslík, fosfor, jod, selén, železo, vápník, hořčík a síru a vitamín C a skupiny B.

Dobrá ve stravě

Má vlákniny a rostlinné bílkoviny, má nízký obsah tuku a bez cholesterolu. To je dobré v různých dietách, zhubnout, vynikající pro ty, kteří se o sebe postarají, a ideální volbou pro vegetariány.

Sacharidy

Lanýž má velmi nízké hladiny sacharidů a tuků, protože jeho hlavní složkou jsou sacharidy. Uvědomte si, že má jen 30 kalorií na 100 gramů. I když se říká, že lanýže obsahují všechny nezbytné aminokyseliny pro dobrou výživu lidí.

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

Omlazuje pokožku

Další výhody černé lanýže souvisí s regenerací kůže a nehtů, stejně jako s růstem vlasů a sliznic. Kromě toho mají silné antioxidační vlastnosti, takže jsou zvláště účinné proti stárnutí pokožky.

Jak jsme již zmínili, obsahuje vitamíny typu B, jako je riboflavin a niacin, což je vynikající pro ochranu buněk před oxidací. Jeho antioxidanty zanechávají pokožku hladší, jasnější, pružnější a bez slunečních skvrn. Kromě toho aktivuje přirozenou výrobu kolagenu, což je silné řešení pro omlazení pokožky.

Další výhody

Existují různé typy lanýžů a ne všechny jsou stejné, jaké jsme dokázali vyzdvihnout. Některé z nich kromě svých nutričních principů také upřednostňují oběhový systém a zabraňují riziku onemocnění souvisejících se srdcem.

Zlepšují fungování nervových a svalových tkání. Mohou také zlepšit zdraví očí, zabránit únavě a bojovat proti anémii, a to díky jejich přínosu v oblasti železa, což dává více energie, aby mohly pokračovat v plnění našich úkolů; a také řídí tělesnou teplotu.

Lepší v malých množstvích

Je pozoruhodné, že černá lanýže se konzumuje ve velmi malém množství, takže je normální, že je vidět na kusy nebo nastrouhaný na pokrmy, aby získal chuť a vůni. I když má mnoho vlastností, její struktura a nutriční složení by mohly způsobit špatné trávení, jestliže jeme hodně z toho.

Lanýž se konzumuje a konzervuje rychle, protože ihned se uvolní vůně, kterou obsahují, stejně jako jejich výživná síla. Tento článek je publikován pouze pro informační účely. Nemůžete a neměli byste nahradit konzultaci s odborníkem na výživu. Doporučujeme konzultovat s důvěryhodným odborníkem na výživu. TémataHouby a houby

The Great Gildersleeve: Gildy Gets Eyeglasses / Adeline Fairchild Arrives / Be Kind to Birdie (Září 2021)

Lanýže rostou i v ČR, sbírat se však nesmějí. Za tyto houby se přitom platí i 100 000 Kč za kilogram

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

Lanýže patří mezi přední pochoutky světové kuchyně. Ačkoli tato zvláštní a velmi drahá houba, která má bramborovitý tvar, roste i u nás, za její sbírání můžete dostat mastnou pokutu.

Původ a výskyt lanýžů

Lanýže se vyskytují na planetě Zemi již nějaký ten pátek. Člověk je přitom znal již ve starověku, kdy se o nich zmiňuje i Bible.

Tato houba, která se nachází pod zemí, se vyskytuje především ve středomořských oblastech. Oblíbená přitom byla např. ve starověkém Římě, nebo později na dvorech francouzské šlechty.

Lanýže rostou především v listnatých lesích, a vzhledem k tomu, že je problém je najít, se jedná o velmi drahou houbu.

Kde lanýže ochutnat?

Existuje několik druhů lanýžů, které se liší nejen vzhledem a chutí, ale také cenou. Zatímco některé druhy můžete sehnat za přijatelnou cenu, kilogram kvalitních černých lanýžů váš může vyjít i na více než 50 000 Kč.

Pokud byste však chtěli ochutnat bílé lanýže, ty mohou stát ještě jednou tolik.

V České republice si každopádně můžete pořídit konzervované lanýže, které tak drahé nejsou, přesto musíte počítat s faktem, že za menší sklenici zaplatíte několik stovek.

Lanýž jako „diamant gastronomie“

Často se říká, že kdo tuto houbu ochutná, okamžitě si zamiluje její chuť. Pokud si lanýže pořídíte, měli byste vědět, že ne všechny druhy se hodí pro tepelnou úpravu. V teplé kuchyni lze využít např.

černé lanýže, neboť jejich chuť lépe vynikne zahřátá. Naopak bílé lanýže se do vařených pokrmů přidávají až v samotném závěru a mohou se používat i syrové.

V každém případě byste žádný druh neměli připravovat společně s výraznými surovinami, neboť ty by „přehlušily“ jejich jedinečnou chuť.

Lanýže z hlediska zdraví

Lanýže obsahují velké množství bílkovin, a naopak se v nich vyskytuje málo sacharidů a tuků. Navíc neobsahují žádný cholesterol, takže mohou být součástí zdravého jídelníčku.

Vzhledem k těmto vlastnostem se může jednat o vynikající, i když poněkud drahou potravinu pro vegetariány a vegany.

A pozor! Podle tradiční medicíny nasávají lanýže esenci z kořenů stromů, takže prý mají životadárné účinky a jejich účinnost se může projevit i v ložnici, neboť prý působí afrodiziakálně.

Zajímavosti o lanýžích

  • Jak už jsme zmínili, lanýže lze najít hlavně ve Středomoří. Ty bílé např. rostou pouze v oblasti italského Piemontu a navíc je těžké je najít. Proto se jedná o unikátní a velmi drahý produkt.
  • Tyto houby rostou rovněž v České republice, a to konkrétně letní lanýže, které spadají mezi lanýže černé. Sbírat je však nesmíte, neboť jsou chráněny zákonem a hrozí pokuta 10 000 Kč!
  • Plodnice lanýžů se nachází pod zemí, proto se tak obtížně hledají. Ve Francii se k jejich nalezení používají prasata, v Itálii zase speciálně vycvičení psi (italský vodní pes).
  • Cena některých lanýžů může být skutečně astronomická. V roce 2007 se kupříkladu vydražil obrovský bílý lanýž o váze 1,5 kg za neuvěřitelných 8,4 milionů Kč!
  • Ačkoli se jedná o ceněnou pochoutku, existuje riziko, že za několik generací lanýže zcela zmizí. Na vině může být změna klimatu a teplejší a sušší počasí.
  • Evropa
  • francie
  • Itálie
  • Jižní Evropa
  • Středomoří
Budete mít zájem:  Vitamín D pomáhá dětským kostem i vývinu svalů

Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?

Lanýž – druhy, účinky, recept

Už asi tušíš, že bude řeč o nejdražší a (že prý) nejlahodnější delikatese, kterou naše zeměkoule nabízí. Dostat se ke lanýži není tak snadné, ale pokud se vám někde naskytne příležitost určitě touto lahodnou houbou nepohrdněte…

O Lanýži

Lanýž (tuber) – čeleď hľuzovkovitá

Lanýž je podzemní houba, která roste pod zemí přibližně 5 centimetrů, na kořenech stromů. Nejčastěji se vyskytují v Itálii, Chorvatsku, v Americe nebo ve Francii.

Lanýži se daří v neutrálních a vápenatých půdách nejčastěji v bukových, dubových, březových, borovicových a lipových lesích. Astronomická cena za lanýže je právě pro jejich ojedinělí výskyt, náročné hledání a sběr.

Pro hledání lanýžů se nejčastěji používají speciální cvičené psy nebo prasátka.

Druhy lanýžů

Bílá – její krémový a hladký povrch ukrývá v sobě jedinečnou chuť a silnější aroma. Tato lanýž je nejdražší, protože roste pouze ve volné přírodě, žádným jiným způsobem nelze “uměle” vypěstovat a její sbírání je pouze během krátkého období. Bílá lanýž se podává většinou syrová, aby její chuť a vůně dokonale vynikly. Bílá lanýž může dorůst i do jednoho kilogramu.

Černá – tento druh lanýže je nejčastěji dostupným, protože se dá sbírat během delšího období, než bílý lanýž. V některých oblastech se černé lanýže pěstují i cíleně, tedy uměle, ne jen divoce v přírodě.

Černý lanýž se dělí ještě na letní a zimní lanýž. Tyto lanýže jsou na povrchu černé barvy a uvnitř je letní lanýž krémový a zimní lanýž černý. Černé lanýže mají silnější aroma a chuť, jako bílé lanýže, a dají se i déle uschovat bez ztráty aroma.

Dorůstá velikosti kolem 3 – 12 centimetrů.

Co obsahuje lanýž – účinné látky

  • Bílkoviny, vlákninu, sacharidy, tuk, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, sodík, mangan, selen, omega 3, omega 6 kyseliny, vitaminy A, B, C, E, K, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou
  • Nutriční hodnota lanýžová pomazánka (100g)
  • KJ– 1 302  Kcal– 310  Bílkoviny– 14 g  Sacharidy– 7 g
  • Tuk – 29 g  Voda – 48 g
  • Lanýžová pomazánka obsahuje minerály – 100 g
Železo 4,2 mg Zinek 2,9 mg
Vápník 77 mg Měď 0,5 mg
Hořčík 12 mg Sodík 822 mg
Fosfor 149 mg Mangan 0,13 mg
Draslík 150 mg Selen 48 ug
Omega 3 kyseliny 227 mg Omega 6 kyseliny 2 720 mg

Lanýžová pomazánka obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin A 14 800 IU Vitamin B12 4 ug
Vitamin B2 0,7 mg Vitamin C 2,9 mg
Vitamin B3 3,45 mg Kyselina pantotenová 1,6 mg
Vitamin B6 0,17 mg Kyselina listová 70 ug

Lanýž účinky na zdraví

  • Podporuje imunitní systém, pročišťuje organismus od škodlivých látek
  • Silné afrodiziakum, podporuje plodnost u obou pohlaví, zvyšuje tvorbu mléka u matek
  • Vyrovnává energetické dráhy v organismu, zlepšuje celkovou kondici
  • Podporuje funkci ledvin, játrech a žaludku, má odvodňovací účinky
  1. Klikněte pro zvětšení
  2. Lanýže a zdraví – jaké mají účinky?
  3. Recept omeleta s lanýži
  4. Potřebujete: 4 ks vejce, špetka mořské soli, pepř, 1 PL kokosový olej nebo máslo (82% tuku), lanýž

Vejce rozbijte do misky, přidejte špetku soli a pepře a vymíchejte vidličkou. Na pánev dejte máslo nebo kokosový olej a nechte rozehřát. Pak vylijte vajíčka a nechte je “péct”. Ke konci pečení přidejte na tenké plátky, jako papír, lanýž a můžete podávat. Takovou omeletu jste ještě jistě nejedli. Kromě černého pepře a špetky soli nepřidávejte žádné jiné koření, aby lanýž co nejlépe vynikla

Tuto delikátní hubu si nenechte ujít!

Vyrazte na houby: Mají nula kalorií a mohou i léčit

Češi jsou národ houbařů. Existuje i řada těch, kterým houby nechutnají, ale ochotně chodí do lesa a sbírají je. Je to ovšem trochu škoda. Houby jsou totiž pro naše zdraví a tvary poklad: Mají spoustu vlákniny, vitamíny, působí proti některým druhům rakoviny, posilují imunitu a to všechno s nula kaloriemi! Dost dobrý důvod, aby se je člověk naučil milovat, nemyslíte?

Houby jsou oblíbené pro jejich osobitou chuť a vůni. Kdo by si nepochutnal na houbovém guláši či klasické smaženici. Oslovená lékařka Lucie Nováková uvádí, že v houbách najdeme hodně vlákniny s jiným složením, než mají zelenina či ovoce.

„Obsahují zhruba 26 procent nerozpustné vlákniny, ta působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. Mají v sobě i vitamíny B, E, K a D a de facto mají nulové množství kalorií.

Jednou z hlavních látek, kterou v nich najdeme, jsou betaglukany, které najdeme hlavně v hlívě ústřičné,“ popisuje Nováková s tím, že zmiňované betaglukany snižují hladinu cholesterolu a stimulují naši imunitu.

Kolik kalorií mají houby?

V médiích se často objevují články o tom, že houby obsahují nulové procento kalorií, v podstatě je to pravda. Platí zde však jedno velké „ALE“. „Houby sice mají málo kalorií, ale záleží, jak se upravují.

Pokud si je dáme smažené, tak samozřejmě, že počet kalorií narůstá kvůli tuku,“ vysvětluje lékařka s tím, že jsou i těžce stravitelné. Rozhodně bychom tak neměli spořádat hrnec smaženice či kopec řízků.

Můžeme si způsobit nepříjemné zažívací problémy.

Recepty na pochoutky z hub najdete na webu recepty.cz.

Děti do tří let by je vůbec jíst neměly

Kdo by naopak jíst houby neměl? „Vzhledem k tomu, že houby zatěžují trávení, neměli by je jíst zejména senioři. Také bychom je neměli konzumovat před spaním. Vyvarovat by se jich měly i děti do tří let.

Děti do šesti by je měly konzumovat jen v omáčce či v polévce. Je to právě kvůli obsahu vlákniny, který u dětí může způsobit bolesti břicha a průjem,“ upozorňuje doktorka s tím, že i zde platí staré moudro – „všeho moc škodí“.

Ale takový vývar z hub neuškodí ani lidem, které trápí například žlučník.

Chcete vědět, jak poznáte jedovaté houby? Čtěte ZDE.

Léčivé účinky hub

S houbami je obecně spojená i řada mýtů. Jeden z těch nejrozšířenějších hovoří o tom, že se na ně nemá pít alkohol. Podle námi oslovené odbornice je to ale pravda jen částečně.

Na houby bychom neměli konzumovat hlavně tvrdý alkohol, pokud si jej navíc dáme i s méně jedovatou houbou, můžeme účinnost jedu ještě zesílit.

Alkohol se samozřejmě odbourává v játrech a většina jedů právě játra ničí.

Takže dejte si pozor na to, co sbíráte, a jako prevenci si raději panáka před smaženicí nedávejte. Možná vás překvapí, že houby nedělíme jen na jedlé a nejedlé.

Třetí skupinu totiž tvoří houby léčivé, mezi které patří třeba oblíbená hlíva ústřičná. Obsahuje totiž lovostatin, který snižuje hladinu cholesterolu. Hlívu najdeme i v českých lesích na odumřelém dřevu.

Dá se ale pěstovat i doma například na slámě či na pilinách. Mezi léčivé houby patří i žampion mandlový či korálovec ježatý.

Jsou houby radioaktivní?

Dalším mýtem je, že houby jsou vysoce radioaktivní. Radioaktivita byla skutečně zvýšená po jaderném výbuchu v černobylské elektrárně v roce 1986.

Přesto radioaktivita nebyla tak vysoká, aby bezprostředně ohrozila zdraví člověka. Nicméně poločas rozpadu cesia je 30 let.

Takže hodnoty radioaktivního záření jsou v současné době podle Státního ústavu pro jadernou bezpečnost už v pořádku.

Pokud byste se přesto báli jejich radioaktivních účinků, nabízí odborníci osvědčený recept. Ponořte sušené houby do studené vody se solí a nechte půl hodiny ustát. Vodu pak sceďte.

Podle intenzity tmavého zabarvení vody se pozná, kolik asi obsahuje cesia, protože se tento prvek váže na barvivo z hub.

Houby několikrát propláchněte, obsah cesia tak můžete snížit až dvacetinásobně. 

Sběr lanýžů je v Česku zakázán

Blahodárné účinky pro náš organismus má i pod zemí rostoucí lanýž. Podporuje totiž imunitní systém a pročišťuje lidské tělo od škodlivých látek. Je to ale i silné afrodiziakum a podporuje plodnost u obou pohlaví.

U matek pak podporuje tvorbu mléka. Obecně je pak blahodárný i pro funkci ledvin, jater a žaludku. Lanýže sice rostou i v Čechách, ale nechte si na ně zajít chuť, tak lehko k nim nepřijdete. Jejich sběr je totiž v tuzemsku zakázán zákonem.

A jejich cena z dovozu je závratná.

Jak vyrazit na houby a nevrátit se s prázdnou? Čtěte ZDE.

Článek vyšel v původním znění v magazínu mojezdravi.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector