Kyselina lipoová (alfa-lipoová) a její účinky na zdraví – na co je dobrá?

Tato kyselina je velmi silným univerzálním antioxidantem, který je rozpustný ve vodě i v tucích. Jejím úkolem v těle je chránit membrány a mitochondrie buněk a pozitivně modulovat imunitní systém. Kromě toho má i výrazné protizánětlivé účinky.

Jelikož se jedná se o přírodní chelační činidlo, může velmi pomoci při toxicitě těžkými kovy, jako je arzén, olovo, kadmium a rtuť.

Alfa lipoová kyselina se však v těle spolupodílí na mnoha dalších procesech. Umí například regenerovat koenzym Q10, recyklovat vitamín C. Taktéž jako koenzym pomáhá při metabolismu tuků, cukrů a bílkovin.

Tuto kyselinu si tělo dokáže vytvářet jen ve velmi malém množství, musí se tedy dodávat skrze vyváženou stravu.

Alfa lipoovou kyselinu obsahují například pivovarské kvasnice, maso, špenát, brambory či brokolice.

Pokud chcete mít z alfa lipoové kyseliny však výraznější léčebný přínos, je dobré zauvažovat o některém z doplňků stravy, který tuto kyselinu obsahuje v koncentrovaném množství.

Kyselina lipoová (alfa-lipoová) a její účinky na zdraví – na co je dobrá?

Přirozeným zdrojem kyseliny alfa lipoové je špenát

ALFA LIPOOVÁ KYSELINA působí pozitivně:

  • Při arterioskleróze
  • Pomáhá udržovat paměť při Alzheimerově chorobě
  • Zmírňuje projevy únavového syndromu
  • Doporučuje se jako doplněk stravy při neuropatii, DM
  • Celkově při necitlivosti, pocitů brnění a jiných příznaků poškozených nervů
  • Jako doplněk stravy při hepatitidě

KYSELINA LISTOVÁ proti anémii

Kyselina listová je stejně jako kyselina alfa lipoová další významnou složkou, která se v naší potravě musí objevovat.

Často se můžete setkat s různým značením této kyseliny – například se nazývá jako vitamín B9, vitamín M, vitamín B11 nebo folát. Každopádně patří  do komplexu vitamínů B a je citlivá na světlo a teplotu.

Kyselina listová hraje důležitou roli při krvetvorbě a také pro správný růst a vývoj plodu u těhotných žen.

Není však žádný problém získat kyselinu listovou v přirozené stravě, i když je nutné počítat s tím, že vařením se může částečně zničit a taktéž skutečná vstřebatelnost je taktéž nižší. Nejvýznamnějším zdrojem je listová zelenina (ledový salát či čínské zelí), některé obilniny, ovoce (avokádo, banán, jahody, mango, třešně), ořechy. brokolice, špenát, kapusta, hrášek a další.

Kyselina lipoová (alfa-lipoová) a její účinky na zdraví – na co je dobrá?

Každý den si dopřejte čerstvý salát, je významným zdrojem kyseliny listové

Co hrozí při nedostatku kyseliny listové v těle?

  • Nedostatek kyseliny listové způsobuje hyperchromní makrocytární anémii
  • Nedostatek kyseliny listové v těhotenství může vést ke Spině bifida
  • Studie prokázaly, že po 8 týdnech podávání kyseliny listové se významně snížila hladina homocysteinu (zvýšené hodnoty mohou způsobovat některé kardiovaskulární onemocnění a další problémy) v krvi testovaných pacientů

KYSELINA OROTOVÁ chrání játra

Kyselina orotová je již méně známá kyselina, ale pro zdraví člověka stejně tak důležitá. Je potřebná především pro intracelulární metabolismus. V celostní medicíně ji říkáme „vozík pro magnézium“, dále aktivuje nukleovou kyselinu, aktivuje proteinovou syntézu a je naprosto esenciální pro metabolismus DNA.

Zdrojem této kyseliny je například podmáslí a syrová zelenina.

Jaké další úkoly má kyselina orotová?

  • Chrání jaterní buňky před toxiny a napomáhá regeneraci poškozených jaterních buněk
  • Podporuje funkci myokardu a pozitivně ji ovlivňuje např. při ischémii, srdečním selhání, kardiomyopatii

KYSELINA PANGAMOVÁ na imunitu

Kyselina pangamová má v těle úkol chránit tělo proti škodlivinám z vnějšího prostředí, působí zejména v játrech.

Taktéž pomáhá regulovat krevní tuky, udržovat buňky v těle déle funkční, přináší úlevu při angině pectoris a také významně posiluje přirozenou obranyschopnost organismu.

Nachází se například v pivovarských kvasnicích, v hnědé rýži či slunečnicových a dýňových semínkách.

Kyselina lipoová (alfa-lipoová) a její účinky na zdraví – na co je dobrá?

Slunečnicová semínka obsahují důležitou kyselinu pangamovou

Kyselina lipoová mírní bolest a léčí poškozené nervy

Kyselina lipoová je antioxidant, který se nachází v mnoha potravinách. Tuto kyselinu také přirozeně vyrábí lidské tělo. V Evropě se už řadu let používá jako doplněk k léčbě některých typů poškození nervů.

Kyselina lipoová (alfa-lipoová) a její účinky na zdraví – na co je dobrá? Neuropatie je poškození nervů, které je často způsobené právě cukrovkou.

Již se prokázalo, že doplňky stravy s kyselinou lipoovou pomáhají nejen při bolestech zad a poškození nervů, ale i při diabetu (cukrovce) 2. typu.

V několika výzkumech se zjistilo, že kyselina lipoová zabírá také při neuropatii. Neuropatie je poškození nervů, které je často způsobené právě cukrovkou.

Někdy se neuropatie objevuje i jako důsledek léčby rakoviny. Kyselina lipoová dokáže mírnit:

  • bolest,
  • brnění,
  • nepříjemné bodání v dolních končetinách.

Balzám na oči i paměť

Kyselina lipoová pomáhá chránit sítnici oka před některými poškozeními, která se objevují u lidí s cukrovkou. Vědci také předložili první důkazy, že dlouhodobé užívání kyseliny lipoové pomáhá bojovat s příznaky demence a prospívá i při poškození kůže způsobeném stárnutím.

Zní to slibně, že? Pamatujte však, že samotné užívání doplňků stravy s kyselinou lipoovou nenahradí pravidelnou lékařskou péči. Nejzodpovědněji se zachováte, když budete užívání doplňků stravy konzultovat se svým lékařem.

Oficiální doporučená denní dávka kyseliny lipoové není stanovena. Nicméně v jednom z výzkumů se u pacientů trpících diabetickou neuropatií při užívání 600 miligramů denně po dobu tří týdnů zmírnily a částečně vymizely nepříjemné příznaky diabetické neuropatie.

Kde ji získat?

Nízké množství kyseliny lipoové obsahují i některé potraviny. Jsou to například:

  • špenát, brokolice,
  • brambory, sladké brambory,
  • rajčata, růžičková kapusta,
  • mrkev, řepa,
  • droždí, rýžové otruby.

Také červené maso a zejména vnitřnosti jsou zdrojem kyseliny lipoové. Ovšem v lékárně vám jistě rádi pomohou s výběrem kvalitního doplňku stravy s jejím dostatečným podílem.

Rizika jsou mírná, ale existují

Užívání kyseliny lipoové je v zásadě prospěšné. Jen výjimečně se mohou objevit vedlejší účinky jako mírná nevolnost, závratě nebo vyrážka.

U diabetiků může kyselina lipoová snižovat hladinu cukru v krvi. Proto se o jejím užívání raději předem poraďte se svým lékařem nebo diabetologem a nezapomínejte si doma pravidelně měřit glukometrem hladinu cukru v krvi.

Mějte na paměti, že kyselina lipoová může ovlivnit účinek mnoha léků, jako jsou antibiotika, chemoterapeutika, protizánětlivé léky, přípravky proti artróze a další léčiva. To je opět důvod, abyste záměr užívat tuto látku nejdřív konzultovali s lékařem.

(hah)

Zdroj: www.webmd.com/diet/supplement-guide-alpha-lipoic-acid#1

Bolest Autor článku: Hana Horáková Líbil se vám článek? ANO NE Kýla

Kýla, hernie, je vycestování orgánu nebo tkáně z jejich přirozeného místa v…

Laparoskopie

Laparoskopie je miniinvazivní vyšetřovací metoda, při níž se kamerou se speciální…

Celková slabost

Dobrý den, už přes měsíc mám podivné příznaky – pocit zimy bez horečky, celková…

Natržená uzdička

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. Natrhla se mi uzdička u pennisu, tak jsem ji…

Lék Citalec

Dobrý den chci se zeptat uzivavam citalec 3roky a chtěla bych ho vysadit a pořídit…

Herpes genitalis

Dobrý den, v poslední době se mi stále častěji, až 1 x měsíčně objevuje herpes…

Štítná žláza

Dobrý den, přečetla jsem mnoho příspěvků a i já si dovolím předložit svůj nález…

Urologické vyšetření

Dobrý den, moje interní doktorka mě poslala na urologické vyšetření. Mám prý…

Porucha štítné žlázy

Dobrý večer, chtěla jsem prosím požádat o vysvětlení mého problému endokrinologa,…

Kyselina lipoová-všestranný pomocník pro naše zdraví

Kyselina lipoová (alfa-lipoová) a její účinky na zdraví – na co je dobrá?

Kyselina lipoová patří mezi málo známé látky. Nicméně má velmi důležitou roli v našem metabolismu. Je to nasycená mastná kyselina obsahující osm atomů uhlíku ve své molekule. Rovněž obsahuje i síru.

Někdy se můžeme setkat s označením vitamín B13 (není přesné), kyselina orotová nebo kyselina alfa-lipoová. Můžeme ji najít i v některých potravinách, i když v nízkém množství.  Obsahují ji například červené maso (zejména vnitřnosti), špenát, brokolice, brambory, sladké brambory, rajčata, růžičková kapusta, mrkev, řepa, droždí nebo rýžové otruby. V malém množství je vytvářena v játrech.

Kyselina lipoová hraje důležitou roli v energetickém metabolismu, protože je základním kofaktorem řady mitochondriálních enzymatických komplexů (bližší informace najdou případní zájemci v učebnicích biochemie).

Obecně se dá říci, že se podílí na procesech, kdy dochází při reakcích k uvolňování energie.

Pomáhá rovněž vitamínům ze skupiny B, včetně tiaminu, riboflavinu, kyseliny pantotenové a niacinu, zpracovat sacharidy, tuky a bílkoviny v potravě na energii, kterou může naše tělo později využít.

Důležité je ovšem také, že je silným antioxidantem. Jako antioxidanty jsou označované látky, které působí proti negativnímu vlivu škodlivých volných radikálů v prostředí kolem nás.

Dalším přínosem je její působení proti zvýšené hladině cholesterolu. Jedná se o to, že přispívá k snížené hladině škodlivého LDL-cholesterolu a působí proti vzniku aterosklerózy (odborně je název tohoto procesu vzniku aterosklerózy nazýván aterogeneze).

Přispívá také k udržení stálé hladiny cukru v krvi.  zde ovšem platí, že u diabetiků může kyselina lipoová snižovat hladinu cukru v krvi. Proto by se měli o jejím užívání raději předem poradit se svým lékařem. Jako doplněk celkové léčby je využívána i u onemocnění jako jsou neurodegenerativní onemocnění, neuropatii (často následek cukrovky) nebo onemocnění kloubů.

Budete mít zájem:  Opalovací krémy vstupují do našeho krevního oběhu již po jednom dni používání. jak se tedy účinně chránit?

Některé zdroje uvádějí, že se může užívat k posílení paměti při Alzheimerově nemoci.

Co se týče nežádoucích účinků při jejím užívání, jsou vzácné. Jen výjimečně se může objevit mírná nevolnost, závratě nebo alergická vyrážka.

Kyselina lipoová může také ovlivňovat účinek některých léků jako jsou antibiotika, chemoterapeutika, protizánětlivé léky, přípravky proti artróze a další léčiva.

Proto je lepší, když pacienti užívající předepsané léky, se nejprve poradí o užívání kyseliny lipoové s ošetřujícím lékařem.

Co je kyselina alfa lipoová: Vše, co potřebujete vědět

Kyselina alfa lipoová (αLA) by mohla být vlastně alfa samcem mezi antioxidanty. Je také známá pod názvy kyselina thioktová, 1-2-dithiolan-3-pentanová kyselina nebo jednoduše „univerzální antioxidant“, αLA si každopádně zaslouží své místo mezi suplementy.

Pyšní se vlastnostmi od hubnutí a úpravu metabolismu po boj s volnými radikály a chelataci kovů1, tak se pojďme společně podívat, čeho všeho je αLA schopná.

V tomto článku se dočtete:

  • Co je αLA?
  • Benefity αLA
  • Vedlejší účinky αLA
  • Dávkování αLA

αLA je ko-faktor, který pomáhá urychlit proces zbavování α-ketokyselin z atomů uhlíku – to jsou molekuly, které hrají roli v cyklu trikarboxylové kyseliny (TCA). 2 TCA cyklus je série chemických reakcí, které produkují energii, kterou potřebujeme na jídlo, spánek a dýchání – a samozřejmě cvičení! αLA hraje zásadní roli v tomto cyklu a tím pádem ji potřebujeme, abychom měli energii.

αLA je produkována v těle, konkrétně v mitochondriích (malé ‚továrny na energii‘ v našich buňkách). 3 Můžeme ji také získávat ze stravy, přičemž maso, ledviny a játra jsou bohatým zdrojem αLA, v menším množství ji můžeme najít také v zelenině. 4 Typická západní strava ale často neobsahuje příliš velký podíl αLA, takže doplňky stravy se mohou hodit.

Ať už ji přijmeme ze stravy, vyrobíme v těle nebo získáme ze suplementu, αLA je velice rychle převedena na kyselinu dihydrolipoovou (DHLA), což jí dodává lepší antioxidační vlastnosti. 5 Jakožto antioxidant, klíčovou rolí DHLA je redukovat nebo zabraňovat volným radikálům ničit buňky – to si ještě detailněji popíšeme.

Teď si pojďme říct, díky čemuž tenhle „univerzální antioxidant“ vyčnívá z řady – je rozpustný jak ve vodě, tak v tucích.

To možná nezní nijak úžasně, ale na rozdíl od jiných antioxidantů – jako je vitamín E, který je rozpustný pouze v tucích – tohle umožňuje transport αLA do různých tkání v těle.

3 Zejména je akumulována v játrech, srdci a kosterním svalstvu, kde je poté štěpena a hraje roli v produkci energie. 6

Takže DHLA se dostala tam, kde je potřeba, aby mohla vykonávat svoje funkce. Teď se podíváme na to, jaké funkce to jsou a jak můžou zlepšit naše celkové zdraví.

Kyselina lipoová (alfa-lipoová) a její účinky na zdraví – na co je dobrá?

Jaké jsou benefity kyseliny alfa lipoové?

1. Zmírňuje oxidativní poškození

Jak už jsme zmiňovali, αLA má antioxidační vlastnosti, což znamená, že může zmírňovat poškození způsobené určitými volnými radikály. Tyto volné radikály jsou produkované při metabolismu kyslíkových a dusíkových sloučenin. Za normálních fyziologických podmínek je jejich počet vyvážený počtem antioxidantů, což umožňuje mít jejich škodlivé vlastnosti pod kontrolou. 7

Pokud je ale tato rovnováha narušena – ať už z důvodu vyšší produkce volných radikálů nebo nedostatku antioxidantů – těchto volných radikálů bychom se měli začít obávat. Mohou poškozovat tělesné bílkoviny, molekuly tuku a geny – to může mít za následek zrychlený proces stárnutí. 7

Dobrou zprávou je, že αLA a DHLA mohou zlikvidovat volné radikály – hydroxylové radikály, kyselinu hypochlorovou, peroxylové radikály a další. To obnovuje rovnováhu a zmírňuje oxidativní stres. 7

Jedna vědecká studie testovala, jak dobrý likvidátor αLA je. Lidské periferní lymfocyty (druh bílých krvinek) byly napuštěny αLA a poté vystaveny peroxidu vodíku. Ošetření αLA snížilo oxidativní stres tím, že snížilo jak peroxidaci tuku, tak smrt buněk. 8

Další studie provedená na krysách objevila, že αLA byla schopna snížit zánět a oxidativní stres v játrech a ledvinách poté, co v nich byla vyvolána sepse – stav, kdy je vysoká produkce volných radikálů. 9

Tím, že budete konzumovat dostatek αLA, můžete svému tělu pomoci udržovat rovnováhu mezi antioxidanty a volnými radikály a předejít tak poškozování buněk.

2. Schopnost zabránit toxicitě kovů v těle

Lidské tělo obsahuje malá množství různých kovů, včetně železa, zinku, hořčíku, ale velké dávky mohou být toxické. Takže otázka zní: jak můžeme předejít toxicitě kovů?

Co kdybychom vám řekli, že náš nový kamarád αLA umí nejenom požírat volné radikály, ale také přebytek kovů – to je známé jako chelatace kovů. Ptáte se, jak to funguje? αLA tvoří chemickou vazbu s daným kovem, což umožní jeho vyloučení z těla ve formě moči. 11

Jako příklad si uveďme železo. Na začátku tohoto roku zkoumala jedna vědecká studie lidské kmenové buňky a ošetřila je citronanem železito-amonným (aby navodili toxicitu železa). Některé vzorky byly také ošetřeny αLA, která rychle provedla svoje chelatační kouzlo.

Ty buňky, kterým nebyla αLA dodána, to v tomto případě odnesly. Pozdější analýza objevila vysokou akumulaci železa, produkci volných radikálů, poškození mitochondrií a poškození trávení – naštěstí byly tyto účinky redukovány ošetřením αLA. 12

Zdá se, že denní suplementace αLA k udržování správné koncentrace kovů v těle, zabraňování toxicity kovů a optimalizování celkového zdraví a rovnováhy stojí za to.

3. Zvyšuje upotřebení krevní glukózy

αLA hraje také roli v kontrolování hladiny krevní glukózy. Výzkum ukazuje, že αLA může zvýšit transport glukózy do svalové tkáně rezistentní na inzulin, čímž může pomoci kontrolovat hladinu krevního cukru. 13

Rezistence na inzulin má za následek nedostatečné upotřebení glukózy, což je kompenzováno zvýšenou produkcí inzulinu – což vede k hyperinsulinémii (když je v krvi příliš mnoho inzulinu). To může nastartovat další zdravotní komplikace, takže je důležité mít hladiny glukózy a inzulinu pod kontrolou. 14

Po jídle se hladina krevní glukózy zvýší a ze slinivky břišní je uvolňován inzulin, který pomáhá glukóze se dostat do buněk. Inzulin nastartuje pohyb GLUT 4 (transportér glukózy) zevnitř buňky do buněčné membrány, což umožňuje glukóze vstoupit do buňky – v podstatě jí drží otevřené dveře. 15

  • Někdy je ale glukózy příliš mnoho, což GLUT 4 nezvládá, následkem čehož zůstane v krvi příliš vysoká hladina glukózy – známé jako hyperglykémie.
  • αLA může hrát podobnou roli jako inzulin a způsobit rychlý pohyb GLUT 4 do buněčné membrány, což umožňuje většímu množství glukózy vstoupit do buněk a kontrolovat tak hladinu krevní glukózy. 16
  • Stručně řečeno, αLA hraje svou roli v regulaci krevního cukru – čímž snižuje výskyt zdravotních komplikací s tím spojených.

Momentálně není stanovena žádná horní hranice αLA, ale to neznamená, že konzumování velkého množství nemůže způsobit komplikace. Jedna studie uvedla žádné vedlejší účinky při dávce 2400 mg denně, ačkoliv možné vedlejší účinky budou pravděpodobně individuální, takže to sledujte a přestaňte αLA užívat, pokud se u vás nějaké objeví. 18

My doporučujeme denní dávku 600-1800 mg, abyste mohli pozorovat zdravotní benefity, ačkoliv i nižší dávky mohou být stále efektivní.

Co si z článku odnést

Kyselina alfa lipoová rozhodně upoutala naši pozornost jakožto zdraví zlepšující suplement. Její schopnost snižovat rezistenci na inzulin znamená, že za zkoušku stojí i co se týče kontroly váhy. Navíc její antioxidační a s toxicitou-kovů-bojující vlastnosti vás pomohou udržet v dobrém zdraví po celý rok.

ALA – Alpha Lipoic 120 kapslí | IronHorse.cz

  • Mega dávka – každá kapsle obsahuje 200 mg vysoce koncentrované kyseliny alfa-lipoové (ALA)
  • – Účinný antioxidant- Skvělý doplněk při hubnutí- Ideální na odbourávání tuku a růst svalstva zároveň
  • – Detoxikační účinek

Sportování vyžaduje, abychom zůstali zdraví. Jedině v takovém případě se budou naše výkony zlepšovat. Naopak i pohybová aktivita nám umožňuje starat se o své zdraví, trénujeme tím svou oběhovou soustavu, preventivně působíme proti vzniku civilizačních onemocnění a budujeme si svalovou hmotu, která zlepší naše pohybové a silové vlastnosti, ale také zrychluje náš metabolismus, což je účinná zbraň proti vzniku nadváhy. Nesmíme však zapomínat na komplexní stravu a příjem všech důležitých živin a mikroživin. Jednou z mnoha potřebných látek zlepšující podmínky pro vykonávání sportovní činnosti, ale i ochraňující před volnými radikály, je alfa lipoová kyselina (ALA).

Budete mít zájem:  Dialýza – co je to a jak probíhá?

 

Chrání další antioxidanty

Alfa lipoová kyselina pomáhá hned v několika směrech. Jako silný antioxidant působí proti volným radikálům vznikajících i při intenzivním sportování.

Antioxidanty potřebujeme nejen kvůli tomuto působení, ale pomáhají i při regeneračních procesech a každý zkušenější sportovec již ví, že čím rychleji zregeneruje, tím častěji bude moci trénovat, což je dosti podstatný vliv pro sportovní výkonost a zároveň dobrá regenerace znamená i zvýšenou ochranu před zraněním.

Jako antioxidant však nepůsobí jen osamoceně proti volným radikálům, ale spolupůsobí i s ostatními antioxidačními látkami. Dokonce je alfa lipoová kyselina chrání a obnovuje jejich funkci.

Umí totiž převzít radikály od jiných antioxidantů a ty pak mohou pokračovat ve svém příznivém působení. Tímto efektem je ještě více zesílena schopnost organismu regenerovat a naopak se snižuje možnost svalového poškození.

To v konečném důsledku znamená zvýšený výkon svalů i jejich vytrvalost.

 

Lepší využití živin

Další významnou funkcí je působení ohledně důležitého hormonu inzulinu. Alfa lipoová kyselina totiž může ovlivnit citlivost inzulínových receptorů. To má vliv na nárůst svalové hmoty a také při regulaci cukrů.

Zvýšená hladina inzulínu je vhodná pouze po tréninku, v jiných denních dobách totiž má obyčejně na svědomí nárůst podkožního tuku a tak je vhodné držet hladinu cukru výběrem vhodné stravy na stabilní úrovni.

Alfa lipoová kyselina tak může zvýšit vstřebávání důležitých živin a přitom lze přijmout méně energie ze sacharidů, protože je díky ALA dokáže tělo lépe využít.

A jelikož jednoduché sacharidy patří k hlavním rizikovým faktorům pro nárůst hmotnosti, zvláště v nevhodnou denní dobu, bude mít jejich zmenšená konzumace během dne i pozitivní přínosy v tomto směru. Vědci dále zaznamenali, že ALA může snížit pocity hladu, což se hodí u lidí, kteří drží dietu.

Jedná se o nasycenou mastnou kyselinu, někdy označovanou jako kyselina thiooktová. Její předností je to, že je rozpustná jak ve vodě, tak v tucích. Tato látka je důležitý antioxidant, účinný proti rozvoji cukrovky. Snižuje a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Podporuje látkovou výměnu a může zlepšovat citlivost omezenou poškozením nervů.

Využití alfa-lipoové kyseliny a její přínosy:

Ve sportovní výživě se uplatňuje jako stále populárnější  potravinový doplněk označovaný  jako ALA. Je využíván  především během náročných tréniku, kdy redukuje oxidační stres a únavu.  Při fyzické námaze také zlepšuje využití kyslíku.

Kyselina alfa – lipoová se účastní přeměny aminokyselin BCAA na energii potřebnou pro práci svalů.

Kyselina alfa-lipoová je používána k podpoře léčby cukrovky a příznaků nervového původu souvisejících diabetem (pálení, bolest a necitlivost na nohou a rukou). Pro léčbu těchto příznaků jsou v Německu schváleny vysoké dávky kyseliny alfa-lipoové.

Kyselina alfa-lipoová se také používá k léčbě poruch zraku: jako je například poškození sítnice, šedý zákal, glaukom, a oční choroba zvaná Wilsonova nemoc. Dále se využíva při onemocněních centrální i periferní nervové soustavy, srdce a jater.

  1. Někdy je kyselina alfa-lipoová využívána pro zmírnění ztráty paměti a chronického únavového syndromu (CFS)
  2. Užívání ALA by měli zvážit sportovci i kuřáci – jedná se silný antioxidant!
  3. Jak alfa-lipoová kyselina funguje?

Zdá se, že kyselina alfa-lipoová pomáhá předcházet poškození buněk volnými radikály a také obnovuje hladiny vitamínů: například vitamín E a vitamín C. Existují důkazy, že kyselina alfa-lipoová může zlepšit funkci periferní nervové soustavy u diabetiků.

Kyselina alfa-lipoová se v organismu podílí na štěpení uhlohydrátů a tedy i na získání energie nutné pro správnou funkci orgánů.

Je alfa-lipoová kyselina bezpečná?

Kyselina alfa-lipoová je bezpečná pro většinu dospělých osob a to jak při vnitřním, tak i při vnějším užití (nanášení na kůži). Lidé s diabetem by měli být opatrní a hlídat si vždy hladinu cukru v krvi, protože alfa-lipoová kyselina může způsobit její pokles.

Zvláštní upozornění a varování:

Těhotenství a kojení: není dostatek poznatků o použití kyseliny alfa-lipoové během těhotenství a kojení. Doporučuje se proto neužívat!

Diabetes: Kyselina alfa-lipoová může snižovat hladinu cukru v krvi. Vždy konzultujte její užívání s lékařem!

Onemocnění štítné žlázy: možná interakce s léky na toto onemocnění!

Dávkování alfa-lipoové kyseliny

ALA se k léčbě diabetes mellitus 2. typu a zlepšení příznaků: jako je pálení, bolest a necitlivost v nohou a paží doporučuje dávkovat: 600 nebo 1200 mg denně.

  • Ve sportovní výživě se ALA dávkuje většinou 1 x denně 200mg společně s jídlem
  • Balení: 120 tobolek
  • Inovativní recept – moderní složení, který vyniká mezi ostatními produkty!
  • Doporučeno pro: lidi, kteří intenzivně sportují, pracují fyzicky, žijí v znečištěném prostředí.
  • 1. Zvyšuje duševní a fyzickou účinnost 
  •  2. Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi
  •  3. Detoxikační činnost
  •  4. Podporuje snížení tělesného tuku
  •  5. Zrychluje oxidaci glukózy
  •  6. Chrání před volnými radikály
  •  7. Podporuje léčbu diabetes, aterosklerózy
  •  8. Zpomaluje proces stárnutí
  •  9. Zrychluje metabolismus
  • 10. Podporuje správnou činnost srdce
  • Složení:
  • kyselina alfa-lipoová (kyselina alfa-lipoová), plnivo – hydrogenfosforečnan vápenatý, kapsle (želatina – tobolka, barviva – oxid titaničitý)
  • DÁVKOVÁNÍ:

Jedna kapsle denně. Nepřekračujte doporučenou denní dávku.

  1. Balení: 120 tobolek / 90 g čisté hmotnostiDoba použitelnosti: 2 roky od data výrobyZemě původu: EU
  2. DENNÍ DÁVKA/JEDNA KAPSLE
  3. Kyselina alfa-liponová (Kyselina alfa-lipoová)/ 200mg 
  4. * Referenční vstupní hodnota

Kyselina alfa-lipoová (ALA) :

07.06.2019 15:58

Dosavadní léčba fibromyalgického syndromu pomocí léků není příliš účinná, pacienti mají řadu nežádoucích účinků a vědci se proto zaměřují ve svých výzkumech i na léčbu antioxidanty. Existuje zoufalá potřeba nové léčby s vyšší analgetickou účinností, ale také s lepším profilem bezpečnosti a snášenlivosti, který je nejvhodnější pro všechny symptomy spojené s FM. 

ALA prokázala bezpečnost a účinnost

Léky používané pro fibromyalgii snižují v průměru bolest pouze o 25% až 40% a významná úleva se vyskytuje jen u 40% až 60% pacientů, zčásti v důsledku neúplné účinnosti a běžně se vyskytujících nežádoucích účinků omezujících dávku (např. sedace, kognitivní dysfunkce a závratě). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5705061/

Existuje stále více důkazů o úloze reaktivních forem kyslíku a antioxidantů při modulaci bolesti. Zjištění naznačují, že zpracování bolesti způsobené poraněním je zčásti způsobeno akumulací reaktivních forem kyslíku.

Časné předklinické a klinické důkazy navíc naznačují, že různé antioxidační sloučeniny mají analgetické účinky v různých stavech bolesti, včetně vitaminu C https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vitamin-c/ v komplexním regionálním syndromu bolesti https://fibromyalgik.webnode.cz/…/komplexni-regionalni-bol…/, sójového proteinu u neuropatické bolesti https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souv…/neuropaticka-bolest/ a kombinace různých antioxidantů u pankreatitidy (zánět slinivky břišní).

U FM je známý deficit vitaminů B, obvykle se doplňují pomocí B komplexu, aby byli všichni v rovnováze. Součástí B komplexu však není B13 – Kyselina lipoová nebo-li kyselina thioktová https://fibromyalgik.webnode.cz/…/nizke-hladiny-vitaminu-b…/.

Kyselina alfa-lipoová má antioxidační aktivitu ve svých redukovaných a oxidovaných formách a je pravděpodobně antioxidantem, který byl studován nejrozsáhleji pro svou analgetickou účinnost. V posledních několika desetiletích byla ALA studována ohledně bolesti v desítkách výzkumů.

Předklinické důkazy o analgetických mechanismech ALA zahrnují sníženou citlivost na škodlivou stimulaci prostřednictvím inhibice kanálků vápníku (Cav3.2) typu T. Nejméně šestnáct studií zahrnujících více než 1320 účastníků uvedlo snížení bolesti a dalších symptomů diabetické neuropatie.

Důkazy také naznačují potenciál pro účinnost v jiných stavech bolesti, jako je neuropatie po chemoterapii a syndrom pálení v ústech. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388826/

Tento významný antioxidant je účinný proti rozvoji cukrovky. Snižuje a pomáhá udržovat stálou hladinu cukru v krvi. Podporuje látkovou výměnu a zlepšuje citlivost vzniklou poškozením nervů. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_lipoov%C3%A1Není jen hojně užíván diabetiky, ale také k léčbě poruch zraku: jako je například poškození sítnice, šedý zákal, glaukom, a oční choroba zvaná Wilsonova nemoc. Dále se využívá při onemocněních centrální i periferní nervové soustavy, srdce a jater. Podporuje zdravou tělesnou hmotnost, normální hladiny hormonu štítné žlázy, zdravou kůži. Je doporučována také sportovcům, kuřákům a lidem nadměrně užívajícím alkohol. https://www.elvita.cz/clanek/alfa-lipoove-kyselina-ala.htmlhttps://www.globalhealingcenter.com/…/alpha-lipoic-acid-be…/

ALA indukuje přirozené hladiny antioxidantů, jako je glutathion https://fibromyalgik.webnode.cz/news/glutathion/ a vitamin C https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vitamin-c/, které obvykle klesají s věkem. ALA je fibromyalgikům doporučována hned za glutathionem jelikož se podílí na výrobě energie, na kontrole hladiny cukru v krvi, mozku, na celkovém zdraví a na detoxikaci https://fibromyalgik.webnode.cz/news/glutathion/.

Běžně se nachází v zelenině, jako je brokolice, rajčata, špenát a také v mase, a to zejména v orgánech, jako jsou srdce, játra a ledviny. Z těchto potravin lze ovšem získat léčebné dávky jen velmi složitě jelikož při tepelné úpravě se rozkládá vlivem varu a denního světla. Díky nestabilitě vitamínu B13 je jeho získání z potravy poměrně složité a mnohdy nepostačující.

Budete mít zájem:  Kaki – jaké má toto ovoce účinky na zdraví?

Je běžnou součástí multivitamínů, doplňků proti stárnutí a krmiv pro domácí zvířata. Je k dispozici jako racemická směs https://lekarske.slovniky.cz/pojem/racemicka-smes nebo jako doplňky stabilizované R-ALA doplňky.

Zde je krátké shrnutí ALA a R-ALA doplňků:ALA racemická směs (obsahuje jak R- a S-formy) byla úspěšně použita v klinických studiích. O samostatné R-ALA se říká, že je účinnější než S-ALA a může dodávat účinky odpovídající racemické nebo konvenční ALA v nižší dávce.

R-alfa-lipoová kyselina je biologicky dostupnější než S-alfa-lipoová, ale je nestabilní. Přítomnost S-alfa lipoové kyseliny v racemické směsi zlepšuje stabilitu R-enantiomeru. Stabilizovaná R-alfa lipoová kyselina se připraví ve formě sodné soli nebo cyklodextrin. Stabilizované R-ALA doplňky jsou dražší než racemická směs.

U většiny studií při kterých se posuzovaly výhody ALA byla použita racemická forma.

Zdá se být potenciální doplňkovou léčbou FM.  Jako antioxidant a přírodní analgetikum může pomoci snížit také oxidační stres (vede k dysfunkci centrálního nervového systému). To může přispět ke zlepšení energetické hladiny, zmírňují příznaků fibro mlhy a ochránit duševní zdraví.

1) pomáhá snižovat bolest

Zvýšený oxidační stres https://fibromyalgik.webnode.cz/news/oxidacni-stres/ je jedním z patologických faktorů, které způsobují bolest u FM. Z tohoto důvodu antioxidanty https://fibromyalgik.webnode.cz/news/antioxidanty/, jako je ALA mohou pomoci se snížením bolesti, při léčbě snížené citlivosti, pocitů brnění a jiných příznaků poškození nervů. Základní symptom fibromyalgie je rozšířená bolest – pacienty bolí svaly, klouby, šlachy a dokonce vlasové kořínky. Je mnohem lepší dát přednost přírodní léčbě s co nejmenšími vedlejšími účinky a ALA na základě uvedených studií jistě stojí za zkoušku.

Léčba pomocí ALA a superoxidu dismutázy zlepšuje funkčnost a snižuje množství analgetik u pacientů s chronickou bolestí zad.

– Neuropatické mechanismy do značné míry přispívají k bolesti zad a oxidační stres je považován za jednu z příčin poškození nervů typických pro neuropatickou bolest. Antioxidanty mohou být užitečnou volbou v multimodální léčebné strategii pro chronickou bolest zad. Pacienti v této studii https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23860422 byli léčeni po dobu 60 dnů a užívali 600 mg ALA a 140 UI superoxid dismutázy (SOD) https://www.rehabilitace.info/…/enzym-superoxid-dismutaza-…/. Na konci studie pouze 8% pacientů stále používalo analgetika oproti 73,5% registrovaných. Došlo ke statisticky významnému zlepšení jak pro vnímanou bolest, tak pro funkční postižení.

– ALA a superoxid dismutázy v kombinaci s fyzioterapií pomáhají od chronické bolesti krční páteře. Tyto antioxidanty působí na zánět nervů a progresi onemocnění. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24477618

– Zánět trojklaného nervu https://fibromyalgik.webnode.cz/…/neuralgie-trojklaneho-ne…/ je považován za jeden z nejbolestivějších stavů, které jsou lidstvu známy. Diagnóza je často obtížná; navíc chybí bezpečná a účinná farmakologická léčba. Je zde uvedena nová molekula ADM_12 – syntetická kyselina lipoová k léčení orofaciální bolesti. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25546551

– Kyselina alfa-lipoová je endogenní sloučenina používaná k léčbě bolesti, ale její mechanismy analgetického působení nejsou dobře známy. Tato studie poskytuje první mechanickou demonstraci modulace nociceptivního iontového kanálu, která může přispět k dokumentovaným analgetickým vlastnostem kyseliny lipoové in vivo.

Iontové kanály jsou póry v buněčné membráně, které umožňují ionty procházet přes něj. To hraje hlavní roli v nervovém systému (stejně jako ve zbytku těla) předat informace napříč buňkami. Výzkumníci dokumentovány ze studie, že ALA moduluje iontové kanály v bolesti senzorických neuronů, čímž dojde ke zmírnění bolesti. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19641113

– Klinické studie posuzující úlevu od bolesti působením kyseliny ALA u FM jsou v plném proudu.

Jedna taková studie probíhá v Kanadě, Ian Gilron s kolegy z Královské univerzity ve spolupráci s Kingston General Hospital, Kanada: Inovace v léčbě muskuloskeletální bolesti kyselinou alfa-lipoovou https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388826/. Domnívají se, že ALA bude přínosem pro fibromyalgii, protože má několik podobností s neuropatickou bolestí a také protože nezpůsobuje sedaci, únavu nebo mentální zpomalení. Po 10 týdnů pacienti navyšují dávky ALA na maximálně 1800 mg / den.

– Další klinická studie se stejnou výzkumnou skupinou zahrnuje studium kombinace kyseliny alfa-lipoové a pregabalinu pro léčbu bolesti u fibromyalgie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5705061/

 

2) snižuje oxidační stres 

Oxidační a nitrační stres hraje klíčovou roli v patofyziologii fibromyalgie https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16328420. Stále však není jasné, zda oxidační stres je příčinou nebo důsledkem abnormalit dokumentovaných u FM. Oxidační stres je nerovnováha mezi tvorbou reaktivního kyslíku (jinak též volných radikálů), který vzniká jako vedlejší produkt okysličování a látkové výměny a schopností organismu rychle odbourávat a detoxikovat reaktivní meziprodukty. U lidí se podílí na mnoha nemocech, jako je například ateroskleróza, Parkinsonova nemoc, srdeční selhání, infarkt myokardu, Alzheimerova choroba, vitiligo, fragilní X chromozom a chronický únavový syndrom. Nicméně krátkodobý oxidační stres může být důležitý v prevenci stárnutí díky vyvolání procesu známého jako mitohormesis. Antioxidanty dokáží zachytit volné kyslíkové radikály a tak snižovat riziko oxidačního stresu. Takové látky obsahuje například čerstvé ovoce a zelenina, konkrétně se jedná o bioflavonoidy a polyfenoly (resveratrol, daidzein, genistein, karotenoidy, vitamín C a E či katechiny. https://cs.wikipedia.org/wiki/Oxida%C4%8Dn%C3%AD_stres

Alfa-lipoové kyselina – ALA

Jedná se o nasycenou mastnou kyselinu, někdy označovanou jako kyselina thiooktová. Její předností je to, že je rozpustná jak ve vodě, tak v tucích. Tato látka je důležitý antioxidant, účinný proti rozvoji cukrovky. Snižuje a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Podporuje látkovou výměnu a může zlepšovat citlivost omezenou poškozením nervů.

Alfa-lipoové kyselina – ALA

Jedná se o nasycenou mastnou kyselinu, někdy označovanou jako kyselina thiooktová.   Její předností je to, že je rozpustná jak ve vodě, tak v tucích. Tato látka je důležitý antioxidant, účinný proti rozvoji cukrovky. Snižuje a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Podporuje látkovou výměnu a může zlepšovat citlivost omezenou poškozením nervů.

Zdroje alfa-lipoové kyseliny – ALA

Lidský organismus si alfa-lipoovou kyselinu vytváří pouze v malých dávkách, je proto dobré zajistit její dostatečný příjem v potravě.

Přirozeným zdrojem, který obsahuje kyselinu alfa-lipoovou jsou: kvasnice, játra, ledviny, špenát, brokolice a brambory.

Obsah v těchto potravinách je relativně nízký a většinou nedostačuje k dosažení léčebného efektu.  Bývá proto syntetizována v čisté podobě jako léčivo.

Využití alfa-lipoové kyseliny a její přínosy:

Ve sportovní výživě se uplatňuje jako stále populárnější  potravinový doplněk označovaný  jako ALA. Je využíván  především během náročných tréniku, kdy redukuje oxidační stres a únavu.  Při fyzické námaze také zlepšuje využití kyslíku.

Kyselina alfa – lipoová se účastní přeměny aminokyselin BCAA na energii potřebnou pro práci svalů.

Kyselina alfa-lipoová je používána k podpoře léčby cukrovky a příznaků nervového původu souvisejících diabetem (pálení, bolest a necitlivost na nohou a rukou). Pro léčbu těchto příznaků jsou v Německu schváleny vysoké dávky kyseliny alfa-lipoové.

Kyselina alfa-lipoová se také používá k léčbě poruch zraku: jako je například poškození sítnice, šedý zákal, glaukom, a oční choroba zvaná Wilsonova nemoc. Dále se využíva při onemocněních centrální i periferní nervové soustavy, srdce a jater.

  • Někdy je kyselina alfa-lipoová využívána pro zmírnění ztráty paměti a chronického únavového syndromu (CFS)
  • Užívání ALA by měli zvážit sportovci i kuřáci – jedná se silný antioxidant
  • Jak alfa-lipoová kyselina funguje?

Zdá se, že kyselina alfa-lipoová pomáhá předcházet poškození buněk volnými radikály a také obnovuje hladiny vitamínů: například vitamín E a vitamín C. Existují důkazy, že kyselina alfa-lipoová může zlepšit funkci periferní nervové soustavy u diabetiků.

Kyselina alfa-lipoová se v organismu podílí na štěpení uhlohydrátů a tedy i na získání energie nutné pro správnou funkci orgánů.

Je alfa-lipoová kyselina bezpečná?

Kyselina alfa-lipoová je bezpečná pro většinu dospělých osob a to jak při vnitřním, tak i při vnějším užití (nanášení na kůži). Lidé s diabetem by měli být opatrní a hlídat si vždy hladinu cukru v krvi, protože alfa-lipoová kyselina může způsobit její pokles.

Zvláštní upozornění a varování:

Těhotenství a kojení: není dostatek poznatků o použití kyseliny alfa-lipoové během těhotenství a kojení. Doporučuje se proto neužívat!

Diabetes: Kyselina alfa-lipoová může snižovat hladinu cukru v krvi. Vždy konzultujte její užívání s lékařem!.

Onemocnění štítné žlázy: možná interakce s léky na toto onemocnění!

Dávkování alfa-lipoové kyseliny

ALA se k léčbě diabetes mellitus 2. typu a zlepšení příznaků: jako je pálení, bolest a necitlivost v nohou a paží doporučuje dávkovat: 600 nebo 1200 mg denně.

Ve sportovní výživě se ALA dávkuje většinou 1 x denně 200mg společně s jídlem

Aktuální článek: Alfa-lipoové kyselina – ALA

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *