Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bomba

O vláknině a jejích účincích už jste se dočetli v článku k této výzvě. Moc dobře víte, že vláknina není jen „balast“, ale v jídelníčku by měla být pravidelně zastoupena.

Ideálně v množství 30 g na den, což není úplně málo.

Zejména při nižším energetickém příjmu je poměrně náročné doporučení plnit a už to chce opravdu nad každým jídlem přemýšlet a vybírat cíleně potraviny, které jsou na vlákninu bohaté. 

Správným výběrem či záměnou podobných potravin můžete významně zvýšit příjem vlákniny a prospět tak svému zdraví. A jak na to?

1.      Vyměňte bílé pečivo za celozrnné

Celozrnné pečivo je opravdu bohatým zdrojem vlákniny – průměrně obsahuje kolem 7 g vlákniny na 100 g, ale najdete i takové, které vlákniny obsahuje více než 15 g. V tomto ohledu jsou výborné i knäckebroty, v těch můžete najít i více než 20 g vlákniny.

Když si místo bílého pečiva dáte celozrnné, přijmete minimálně dvojnásobné množství vlákniny.

Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bombaKuskus – zdravá těstovina a vlákninová bomba

2.      Přílohy volte celozrnné

Vybírejte celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus, rýži natural apod., chuťově jsou většinou stejně dobré jako jejich klasické varianty vyrobené z bílé mouky a dodají vám většinou téměř dvojnásobné množství vlákniny. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte třeba i celozrnné knedlíky nebo palačinky.

Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bomba

  • 3.      Vyzkoušejte i méně tradiční či zapomenuté přílohy
  • Může to být třeba populární quinoa, skvělý je ale i bulgur nebo třeba kroupy či pohanka, která má kromě vlákniny i mnoho dalších pozitiv (významný je například její obsah rutinu).
  • Když si místo bílé rýže připravíte „rizoto“ z pohanky, v jedné porci se obohatíte o 5 g vlákniny.
  • Úplnou bombou je například šoulet, který má možná mnoho z vás zafixovaný jako nevalně vypadající hmotu ze školní jídelny, ale dá se připravit opravdu chutně a v jedné porci přijmete více než 10 g vlákniny.
  • 4.      Při pečení používejte suroviny bohaté na vlákninu

Při pečení muffinů, bábovek apod. zkuste část klasické mouky nahradit celozrnnou, vyzkoušet můžete také luštěninovou mouku, namleté ovesné (či jiné obilné) vločky nebo ořechy.

  1. Při vhodně zvolené receptuře můžete v jednom kousku přijmout dvojnásobné množství vlákniny v porovnání s klasickou recepturou. 
  2. 5.   Nezapomínejte na luštěniny
  3. Pokud si jako přílohu zvolíte čočku místo brambor, ztrojnásobíte příjem vlákniny.

Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bomba

Luštěniny mají ale všestranné využití a dají se použít pro přípravu pomazánek, polévek, salátů anebo jak zaznělo v předchozím bodě, můžete je využít i při pečení. 

6.      Müsli vybírejte pečlivě

Müsli a další podoby snídaňových cereálií jsou obecně považovány za zdravou snídani plnou vlákniny. Ne vždy tomu tak však je, určitě se vyplatí sledovat složení a výběru věnovat trochu času. 

Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bomba

A pokud svému tělu chcete prospět úplně nejvíce, sáhněte rovnou po ovesných vločkách.

Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bomba

7.      Kaše ano, ale raději ne krupicová

Podobně to funguje u kaší, i zde se vyplatí důkladně vybírat a sáhnout po kaši z vloček raději než třeba po krupicové kaši. Opět uděláte nejlépe, když si místo kupované instantní varianty připravíte kaši přímo z vloček, což může být záležitost jen pár minut.

Místo krupicové kaše si dejte ovesnou a získáte 6 g vlákniny navíc.

Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bomba8.      Místo čokoládové tyčinky si dejte kvalitní müsli tyčinku

Asi je každému známo, že čokoládová tyčinka není úplně ideální svačinka. Často však lidé sáhnou po první müsli tyčince, kterou uvidí v obchodě, s představou, jak prospívají svému zdraví. Nicméně není müsli tyčinka jako müsli tyčinka a některé se mohou složením téměř shodovat s nějakou tou „Marskou“.

  • Ale na druhou stranu, pokud sáhnete po té správné, určitě to může být vhodná svačinka.
  • Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bombaVhodné müsli tyčinky mohou obsahovat až 5 g vlákniny na kus.
  • Recept na domácí müsli tyčinky najdete zde.
  • 9.      Sušenky je třeba důkladně vybrat a jíst s rozumem
  • Určitě se dají najít výrobky s vhodnějším složením, ale je potřeba mít na paměti, že se stále jedná o sušenky a konzumovat je jen v rozumném množství a jednou za čas.
  • Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bomba10.  Každé denní jídlo doplňte ovocem nebo zeleninou
  • Denně bychom měli sníst zhruba 600 g ovoce a zeleniny – ideálně v poměru 1:2 – tedy 200 g ovoce a 400 g zeleniny.
  • Zkuste dodržovat jednoduché pravidlo, že se v každém vašem jídle alespoň v nějakém zastoupení ovoce či zelenina bude vyskytovat.
  • Začněte den třeba tím, že si nakrájíte čerstvé sezónní ovoce ráno do kaše (případně může být i sušené či mražené), přidáte do jogurtu k dopolední svačině, k obědu si na talíř k porci masa a přílohy přidáte ještě dušenou zeleninu nebo malý zeleninový salát, odpoledne přikousnete ke svačině pár cherry rajčátek nebo ředkviček a večer si připravíte zeleninový salát, který doplníte vhodným zdrojem bílkovin a menší porcí sacharidů.
  • Samozřejmě se jedná jen o příklad, kombinací a možností je mnoho – nezapomínejte, že existují také zeleninové polévky, pomazánky apod.
  • Zelenina a ovoce obsahují dle druhu od 1 do 7 g vlákniny na 100 g, průměrně je to však kolem 2 g, můžete si tedy lehce spočítat, že když se vám podaří splnit doporučené denní množství v podobě 600 g, jako celodenní zdroj vlákniny to určitě nestačí, ale přijmete minimálně 10 g vlákniny, což určitě není k zahození.
  • 11.  Obohaťte svůj jídelníček o semínka a ořechy
  • Denně bychom měli do jídelníčku zařadit hrst ořechů nebo semínek.
  • Ve 20 g ořechů přijmete průměrně 2 g vlákniny.
  • 12.  Pestrá strava je základ, ale nebojte se sáhnout i po méně tradičních zdrojích vlákniny

Pokud víte, že nejste schopni (např. při hubnutí, když omezujete množství příloh a celkový denní příjem) doporučených 30 g vlákniny denně dosáhnout, můžete si pomoci i méně tradičními zdroji či doplňky. 

Dobrým pomocníkem a zdrojem rozpustné vlákniny může být například psyllium, které můžete pít jako nápoj nebo například přidat do jogurtu.

Příjem vlákniny můžete dohnat také pomocí otrub nebo třeba jablečné vlákniny, oboje můžete přidat to jogurtu, jogurtového nápoje nebo třeba přidejte i malé množství do těsta při pečení.

Vyzkoušet také můžete výrobky z asijské rostliny konjac obsahující vlákninu glukomannan, například v podobě „těstovin“ a nebo ve formě nápojů. Skvělé jsou také různé druhy řas, které můžete přidat například do salátů nebo i teplých pokrmů.

Než však začnete používat potravinové doplňky obsahující vlákninu, přečtěte si důkladně jejich složení a zvažte, zda doplňky opravdu potřebujete.

 Víte, kolik vlákniny obsahuje váš jídelníček? Pokud ne, spočítejte si to jednoduše v programu Sebekoučink!

A pochlubte se v komentářích s vašimi výsledky, jak se vám daří dodržovat doporučených 30 g denně 🙂

Zeleninov� kuskus s gyros kostkami recepty, fotografie a články

Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bomba

Kuskus s ovocem je zdravá a lehká snídaně nebo svačina. Jeho příprava opravdu zabere jen minimum času a výsledek stojí za…

Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bomba

Kuskus s kuřecími kousky, cherry rajčátky a červenou řepou je lehké jídlo, po kterém určitě nepřiberete….

Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bomba

Že je dodržování pitného režimu důležitá součást zdravého života, víme všichni asi dobře. Zvlášť v horkém létě je pravide…

Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bomba

Začínáte řešit svůj jídelníček a nevíte, co za potraviny zařadit? Jíte pořád to samé dokola a hledáte inspiraci pro vaše …

Budete mít zájem:  Probiotika ke každým antibiotikům

Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bomba

Kuřecí gyros je trochu exotické ale už i u nás velmi známé jídlo. Doma si ho můžeme připravit přesně podle své chuti. …

Vepřová pečeně s mrkví a paprikou je jednoduché jídlo, které se v podstatě dělá samo. …

Skvělé jídlo, které si můžete připravit na rodinnou sešlost, nebo jako klasickou večeři pro více lidí. Je to lehké jídl…

Pod pojmem cold brew rozhodně nehledejte espresso, které někdo nechal příliš dlouho v chladu. Tento nápoj, jak již název …

Horké letní dny jsou jako stvořené pro osvěžující saláty. Neztrácejte čas složitým vařením a připravte si jednoduchý oběd…

Salát z kuskusu s kuřecím masem a zeleninou je rychlé a lehké jídlo. Můžeme ho jíst teplý i studený, hlavně v létě to bud…

Jako první si připravíme kuskus a po dovaření jej necháme vychladnout. Zeleninu nakrájíme na kostky a natvrdo uvařené vej…

Rajčata plněná kuskusem podáváme jako předkrm. Kromě toho jsou dobrá i jako lehká večeře, nebo rychlé pohoštění pro host…

Že nás děti někdy nečekaně překvapí, to asi všichni známe. Když se to ale týká jídla, na žebříčku oblíbenosti se u dětí n…

V dnešní době je čím dál víc lidí, kteří se rozhodli odstranit lepek ze svého jídelníčku nebo ho alespoň omezit. Určitý p…

Polévka je něco úžasného. Lze ji podávat jako součást menu nebo jako samostatné jídlo. Spolu s čerstvým pečivem např. ja…

Rychlý salát z kuskusu je nejen jednoduché a dobré vegetariánské jídlo, ale může být i vhodnou přílohou ke grilovaným a p…

Pokrm zvaný kebab, tedy grilované maso podávané se zeleninou, omáčkami, nejčastěji zabalené v pita chlebu či tortille, m…

Asi každý z nás někdy slyšel, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, že je základ, že je nutná proto, abychom měli od rá…

Je to trochu jiné, než u nás Libanonská kuchyně je vyhlášená a oblíbená po celém světě. Než si jí blíže popíšeme, zmíníme…

Výborné rychlé jídlo, které potěší příznivce zeleniny a kuskusu. …

Nepečený dort z korpusem z kuskusu, je ideální pro letní dny. Je lahodný a přesto velmi lehký. Jeho příprava je snadná a …

Vyzkoušejte kulaté cuketky, dají se jednoduše vydlabat a naplnit různými přísadami. Náš recept je čistě zeleninový a využ…

Těhotenství je jedno z nejnáročnějších období ženy, co se týká změn v těle a náročnosti na výživu. Očekávání miminka je o…

Sladké ovoce výjimečné chutiKaki nebo také churma či tomel, je plod ovocného stromu tomelu japonského a pochází z jihovýc…

Horká a voňavá, tím nás přiláká uzená polévka….

Skvělá polévka pokud se chcete prohřát zevnitř a nastartovat svůj metabolismus. Vyzkoušejte tento skvělý recept na polévk…

Cuketa plněná kuskusem zapečená v troubě je výborné pikantní jídlo. Lehká večeře nebo netradiční předkrm podle tohoto re…

Izraelský salát z kuskusu s fenyklem a kozím sýrem je lehký oběd či večeře pro dospělé i pro děti. Tento exotický pokrm …

Pomerančová limonáda je přesně ten pravý osvěžující nápoj pro horké léto. Když si ho doma připravíte z čerstvých citrusů,…

Perlivá citronová limonáda chlazená ledem je v horkých letních dnech to pravé osvěžení. Šumivý nápoj připravíme snadno a …

Čerstvá růžová limonáda z cironové a hroznové šťávy je v létě osvěžující a krásně nám zažene žízeň. Podávaná s ledem a př…

Limonáda z citronů a limetek spolehlivě uhasí vaši žízeň v horkém letním počasí. Vychlazená a doplněná kostkami ledu vás …

Pomerančové smoothie vás osvěží a nastartuje do náročného dne. Rozmixujeme jogurt, oloupaný pomeranč a pomerančový džu…

Netradiční pistáciovo jogurtové smoothie překvapí skvělou a pikantní chutí a přestože neobsahuje žádné ovoce, je velmi zd…

Domácí máslo je voňavé, lehoučké a rozplývá se na jazyku. Z tohoto množství čerstvé smetany získáme asi 350 g másla a 60…

Vepřové výpečky podávejte třeba s bramborovými knedlíky. A k tomu můžete přidat dušený čerstvý špenát. Zdroj fotografie:…

Letní ovocný salát plný vitamínů a minerálů vás v letních horkých dnech krásně osvěží. Na sytá jídla stejně není příliš …

Koktejl, který chutná jako léto v Itálii, se nemusí pít jen tehdy, když je venku horko. Základem drinku, který se v Evrop…

Tento svěží quinoa salát kombinuje hlavní surovinu s baby špenátem, pečenými batáty, sušenými brusinkami a krémovými kost…

Tento sladko – kyselý osvěžující nápoj se hodí zejména pro teplé dny, ale určitě potěší i jako drink k zahradnímu grilová…

Letní prázdniny patří nejen dětem, ale také sezónnímu ovoci, mezi které patří i maliny. Z těchto sladkých bobulek lze při…

Citronová limonáda s příchutí hroznového vína je kombinací osvěžujících chutí. Podávejte s ledem, vychlazené a je-li to m…

Letní punč z meruněk a ananasu s limetkou je to pravé občerstvení v horkém dni. Nápoj dobře vychlazený, vonící ovocem a …

Nejlepší kuskus – recept krok za krokem – Kuchařka pro dceru

Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bomba 17.7.2014 / Počet komentářů: 190

Pokud hledáte ten nejlepší recept na kuskus, už dál nehledejte. Zde najdete všechno – krok za krokem vysvětlený postup základní přípravy, vypilovaný k dokonalosti, a nakonec přidám i spoustu inspirace, kam a jak kuskus použít.

Kdo mě už nějakou dobu sledujete, moc dobře znáte mé tajné těstovinové úterky. A kdo nevíte, shrnu vám to do jedné věty: každé úterý vařím k večeři těstoviny v jakékoli z jejich tisíce podob.

Vzhledem k neomezeným možnostem si u nás doma nikdo ničeho podezřelého nebo systematického na talíři nevšiml, dokud jsem se sama nenapráskala.

Následnou vzpouru jsem zvládla se ctí a velkou, výhružně vztyčenou vařečkou, takže na těstovinové úterky se u nás doma zase rychle zapomnělo. Tedy – zapomněli všichni, kromě mě!

Snadným řešením mých těstovinových úterků je kuskus.

Když obzvlášť nestíhám, mám díky němu uvařeno za deset minut, ať za okny zuří zimní vichřice nebo se roztéká asfalt (mohu-li tedy mluvit obecně, protože naše lesní – polní – luční cesta se asfaltu jen tak nedočká). Každopádně čím víc se počasí dá nazvat jako letní, tím častěji zařazuji kuskus na jídelníček i mimo své vyhrazené úterky.

Kuskus – recept krok za krokem

Receptů na kuskus je poměrně dost, ale stejně se všechny dobré kuskusové recepty upínají k jedné a té samé základní přípravě. S čím potom uvařený kuskus smícháte je samozřejmě věc docela jiná.

Okolnosti dobrého základního postupu vypadají asi takhle.

  1. Kuskus patří mezi těstoviny, ale klame hned ve třech věcech. Vypadá jako malá rozemletá zrníčka, přitom je to pšeničná mouka smíchaná s vodou, rozdrobená a usušená, přesně jako kterékoli jiné těstoviny. A dál, nevaří se ve velkém množství osolené vody a následně necedí, jak by se na každou těstovinu slušelo, nýbrž se nechává propařit podobně jako rýže, tedy s přesně odměřenou vodou, která se beze zbytku vsákne a zanechá kuskus kyprý. Když použijete málo vody, nezměkne, když moc, slepí se a rozměkne. Ani to ještě nejsou všechny zvláštnosti. Kuskus uvaříte bez příkonu tepla, nemusíte tedy vůbec zapínat plotýnku. Stačí, když ho zalijete horkou vodou nebo vývarem a on už si změkne sám.
  2. Zatímco rýže má svůj poměr na dušení 2:3 (anebo, jak je častěji uváděno, 1:1,5), kuskus se pyšní složitějším a nezapamatovatelnějším údajem 5:8 (vydělila jsem to za vás, je to 1:1,6). Výmluvy o neexistující a ztracené odměrce neberu, tohle docela snadno odhadnete. Je to jeden hrnek kuskusu na jeden a o trochu víc než půl hrnku horké tekutiny.
  3. Horká voda stačí, ale nejdokonalejší a úplně nejlepší kuskus připravíte s vývarem. Bude-li domácí, jste hvězda, ale pokud sáhnete po nějakém zrychlováku v podobě bezglutamátového prášku nepříliš agresivní průmyslové chuti, body za provedení vám rozhodně nikdo strhávat nebude. Když se budete pro klid duše držet hesla „ty, kdo jsi bez viny, hoď po mně kamenem,“ vůbec se nemusíte bát, že by vás snad něco trefilo.
  4. Kuskus odměřte a zakápněte větším než významným množstvím dobrého oleje. Pak vidličkou míchejte tak dlouho, až se všechna zrnka obalí tukem. Nebojte se, je to strašně rychlé, mládí vám u toho nestihne utéct ani za roh.
  5. Když se rozhodnete kuskus ochutit kořením, nejdřív koření nasucho opečte v pánvi, odstavte, přidejte olej, kuskus, vše promíchejte a pak teprve pokračujte podle pokynů v postupu. Tím se chuť koření mnohem lépe spojí s kuskusem. Pokud je to v receptu jinak, zvažte, jestli by mu tahle změna třeba neprospěla.
  6. Pokud připravujete víc než dvě porce kuskusu, volte raději plochou a širokou nádobu. Když totiž vezmete tradiční mísu z klasických i méně klasických materiálů, s obrázkem anebo bez, spodní vrstva hotového kuskusu bude vlivem velké váhy nad ní poměrně upěchovaná, slepená, v krajním případě až nepoužitelná. Takže raději všechno rozprostřete spíš do šířky, ať se vám kuskus u dna nemačká.
  7. A za sedmé a za poslední, kuskus by měl být při bobtnání a měknutí přikrytý, aby se zapařil. Pomůže mu to v kyprosti. Nehledejte na to speciální vybavení, postačí třeba i pekáček na pečení přetáhnutý potravinářskou fólií.
Budete mít zájem:  Zdroje selenu – toto je 20+ největších potravinových zdrojů tohoto minerálu

Kam s ním

Měkký, teplý nebo vlažný kuskus použijte, jak je libo:

Samotný výborně poslouží jako příloha k masu, ale stejně jako jiné těstoviny, i on se v létě velmi rád upotřebí do salátu. Moje oblíbená verze je s rajčaty, okurkami a okapanou konzervovanou cizrnou, která přidá potřebnou bílkovinnou sytivost.

Další výborné kombinace spočívají ve spoustě letních bylinek, a taky v konzervovaném tuňákovi a čerstvých, na másle  podušených zrnkách mladé kukuřice. Taky vás nadchne spojení s rukolou, černými olivami a sušenými rajčaty.

A poslední trumf v rukávu, který často vytahuji, je kuskus ochucený směsí kari koření, smíchaný s rozinkami a nasekanými loupanými mandlemi. K letnímu masovému grilování úplně nepřekonatelný.

Tentokrát jsou komentáře vaše, abyste mi ukázali, kam schováváte kuskus doma vy, aby vám to prošlo bez nepatřičných poznámek. Jsem hrozně zvědavá! Nemůžu pochopitelně vyloučit, že třeba nebudete mít na svědomí některou z našich následujících večeří.

K úplnosti, tedy k vytištění a založení, tu máte celý recept na základní přípravu kuskusu.

Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bomba

Suroviny

  • 250 g kuskusu
  • 400 ml vroucí vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli

Postup

  1. Kuskus nasypte do kastrůlku nebo do jiné širší, ploché nádoby, zalijte olejem, osolte a promíchejte vidličkou, dokud se zrníčka rovnoměrně neobalí tukem.
  2. Takto připravený kuskus odměřenou vroucí vodou, anebo lépe jemným vývarem a zakryjte dobře padnoucí pokličkou. Dopřejte mu 5 minut odpočinku. Kuskus by měl být po celou dobu zakrytý a stát mimo zdroj tepla.
  3. Měkký kuskus načechrejte a prohrábněte vidličkou, nejlépe to jde dvouzubou, která má svou zásadní funkci při porcování masa.

https://www.kucharkaprodceru.cz/kuskus-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 
 

 

Kdo jste dočetli opravdu až sem, zasloužíte si bonus. Tak tady ho máte. Namísto kuskusu klidně někdy použijte instatní vietnamské nudle. Tedy poté, co je rozlámete na menší kousky a vyhodíte všechny ochucovací pytlíčky, které v nich najdete.

PS. Tohle jsou sdílecí tlačítka. Pokud se vám recept nebo článek líbí, uděláte mi velkou radost, když ho s jejich pomocí pošlete dál do světa dalším, potřebným a hladovým. Díky 🙂

Štítky:jak uvařit kuskus, kuskus, příloha, rychlé jídlo

Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bomba

Kuskus – zdravá těstovina a vlákninová bombaKuskus nebo cous cous se považuje za domov severní Afriky a Blízkého východu. Má blahodárný a příznivý vliv na naše zdraví a proto byl a stále je základní, velmi oblíbenou a chutnou potravinou severoafrické kuchyně. A právě pro jeho skvělé účinky se pomalu rozšířil do celého světa.

Kuskus jako příloha

Z kuskusu si můžeme vyrobit chutnou zdravou a levnou večeři, která nás příjemně zasytí. Můžeme ho podávat k masu, k těstovinám, k rýži, bramborám, ale i ke knedlíky či jiným přílohám. Kuskus se nepřipravuje vařením, ale zalije se vařící vodou, přikryje se pokličkou a nechá se takových 5 – 10 minut odstát, dokud kuskus nezměkne. Na zjemnění můžeme přidat trošku másla.

Výroba kuskusu

Kuskus je vlastně jemnozrnná těstovina. Vyrábí se mletím a drcením tvrdozrnné pšenice, z tzv. semoliny která je pro výrobu kuskusu nejlepší. Z ní se pak dělají maličké kuličky. Kuskus obsahuje spoustu uhlohydrátů, bílkoviny, vlákninu, vitaminy skupiny B, E, vápník, fosfor, železo a co je nejlepší, že kuskus obsahuje pouze malé minimum tuku.

Obsahuje i antioxidanty, které chrání tělo před různými nemocemi, ničí volné radikály, předchází srdečně – cévních onemocněním, rakovině, pomáhá detoxikovat organismus a zlepšuje činnost střev.

Mohou si ho dopřát i diabetici, ale i lidé s vysokým krevním tlakem a cholesterolem. Kuskus by měl být součástí zdravého jídelníčku.

Dokáže výborně nasytit, dodat energii a zároveň je lehce stravitelný a nutričně vyvážený.

Nejlepší kuskus je celozrnný

Celozrnný kuskus z hlediska výživy je nejideálnější a proto je také dražší. Vyrábí se z celých pšeničných zrn i se slupkami a proto obsahuje i více vitamínů a hlavně vlákninu. Najdete ho většinou v biopotravinách ale i ve větších supermarketech. Celozrnný kuskus se doporučuje konzumovat i při držení různých redukčních diet.

Nutriční hodnoty kuskusu

  • 100 g kuskusu obsahuje:
  • Energie: 490 kJ
    Kalorie: 117,11 kcal
    Bílkoviny: 4,5 g
    Sacharidy: 22 g
    Vápník: 8 mg
    Sodík: 0,005 g
  • Vláknina: 3 g

Kuskus je netradiční.

Netradiční proto, protože mě zaujalo vaření kuskusu, které se narozdíl od jiných těstovin připravuje pouze zalitím vody a myslím si, i když kuskus je rozšířen ve světě, ale ne až na tolik, že ho lidé zvyknou používat téměř každý den v domácnostech, přitom je velmi zdravý.

Dodává energii, výborně zasytí, i když je lehký. Skvěle se hodí i do dietního jídelníčku, v němž bez problémů obsadí místo zdravé snídaně, svačiny i hlavního jídla.

Příprava kuskusu

Kuskus můžete mít jako hlavní jídlo i jako dezert a přitom základní příprava zabere sotva pár minut. Příprava v podstatě spočívá pouze v přelití vroucí tekutinou např. osolenou vodou, vývarem či mlékem. Přidaná tekutina by měla být v poměru 1 : 2 (kuskus:voda).

Budete mít zájem:  Zlatý Stafylokok V Krku Příznaky?

Poté kuskus dobře promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte zhruba 5-10 minut odstát, dokud nezměkne. Jednou za čas kuskus pročechrejte vidličkou. Přidat se může i trochu másla pro zjemnění chuti. Dál pokračujete podle vybraného receptu. Kuskus je možný podávat teplý – např.

s masem, velmi dobrý je ale i studený například s jogurtem.

TIP: A quinou znáte?

VIDEO: Zeleninový kuskus

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Přehlížený mák: Zpomaluje stárnutí a chrání před infarktem

Foto: strelka, Shutterstock.com

Tahle potravina, tolik typická pro naši domovinu, má na svém kontě řadu prvenství. Krom toho, že patří mezi nejlepší zdroje vlákniny nebo vápníku, je také pravděpodobně nejpodceňovanější surovinou vůbec. Vykašlete se na chia semínka, pojďte jíst obyčejný mák!

To jsou všude samé goji, chia, açaí, chlorelly… A skoro by se zapomnělo na tradiční české potraviny! Budete překvapeni, kolik zdraví se skrývá ve zdánlivě obyčejném máku.

JEŠTĚ VÍC O MÁKU A JINÝCH ZDRAVÝCH POTRAVINÁCH

Nejsou to sýry ani mléko, potravinu s nejvyšším obsahem vápníku představuje mák. Již 60 gramů makových semínek obsahuje doporučenou denní dávku této minerální látky, která je tak zásadní pro zdravé kosti i zuby. Navíc vápník z máku je dobře vstřebatelný, což je další důvod, proč v rámci prevence osteoporózy nebo paradentózy zařadit do jídelníčku mák.

Že byste měli navýšit příjem vlákniny jste možná slyšeli. Je to pro lepší zažívání, snazší hubnutí, co je ale nejdůležitější – vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, tedy také předcházet nemocem srdce a cév.

A teď se podržte! Mák obsahuje třikrát více vlákniny než pověstné celozrnné výrobky (pečivo, kuskus, těstoviny), dvakrát tolik co ořechy a sedmkrát tolik co jablka. Ve 100 gramech máku najdete 20 gramů vlákniny. Doporučené denní množství pro dospělého je 30 gramů, zatímco průměrný Čech přijímá jen 10 gramů vlákniny.

Mletý mák je překvapivě kvalitním zdrojem bílkovin. Ve 100 gramech najdete celých 18 gramů proteinu, což je podobné číslo jako u libového kuřecího, vepřového či krůtího masa. Bílkoviny jsou velmi důležité pro budování a udržení svalové hmoty. Ve zvýšené míře by je měli přijímat hlavně sportovci nebo ti, kdo se snaží zhubnout.

Foto: TMON, Shutterstock.com

Nejíte maso a hledáte jiný zdroj bílkovin? Vsaďte na mák, má jich spoustu

Stejně jako většina semen je mák z velké části tvořen prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami. Ty možná lépe znáte pod pojmem zdravé tuky. Ze zdravotního hlediska jsou tyto tuky ve výživě nezastupitelné.

Snižují hladinu cholesterolu, riziko srdečních chorob, zlepšují stav cév a umožňují využití vitaminů rozpustných v tucích. Mezi ně patří i zmíněný antioxidant vitamin E.

Můžete si tak být jisti, že díky zdravým tukům ho vaše tělo bez problému absorbuje.

Za pozornost stojí také účinky proti předčasnému stárnutí. Mák je totiž velmi bohatý na vitamin E, což je silný antioxidant.

Antioxidanty se nazývají látky, které jsou schopné snižovat takzvaný oxidativní stres, ke kterému dochází v organismu každého člověka.

Oxidativní stres stojí v pozadí předčasného stárnutí a vzniku vrásek, ale i všech srdečně cévních onemocnění a částečně i za autoimunitními nádorovými nemocemi.

Foto: Lordn, Shutterstock.com

Mák je bohatý na vitamin E – antioxidant, který zpomaluje projevy stárnutí

Makové koláče nebo buchty jsou sice delikatesa, když se ale člověk snaží zhubnout, moc na ně sázet nemůže. Mák je však výborný i ve zdravé kuchyni.

Přimíchejte ho například místo chia semínek do ovesné kaše, delikátní bude spolu se skořicí a sušenými švestkami.

Luxusní jsou i zdravé proteinové palačinky s makovou náplní nebo makové muffiny (dva banány, kelímek jogurtu, dva hrnky ovesných vloček, dvě vajíčka, několik lžic máku a lžíce třtinového cukru).

Jste milovníci máku? Napište nám, co všechno z něj připravujete. 

Hrušky bez přidaného cukru

Pěkně měkké a šťavnaté!Takové jsou naše sušené hrušky. Neobsahují přidaný cukr a stejně jsou slaďoučké.Hrušky neobsahují téměř žádný tuk, takže je můžete mlsat po celý den bez výčitek.Obsahují naopak velké množství vitamínů a minerálů, a dokonce mají 2x víc vlákniny než jablka.

Zkuste si je vzít do práce za svačinku jako takovou nebo je nakrájet a přidat do své ranní ovesné kaše. Příjemně ji obohatí!

Vše o Hruškách

Kdysi zdobily snad každou zahradu. Pak nastal útlum, ale dnes zažívají hrušky svůj zasloužený comeback. Ukazuje se, že tyto měkké, zralé a šťavnaté plody dokáží s naším zdravím hotové divy.

V první řadě je to díky rozpustné a nerozpustné vláknině, které často v našem jídelníčku chybí.

Hruška v sobě skrývá i řadu vitamínů a minerálů, které jsou součástí všech životně důležitých dějů v našem organismu.

Vlákninová bomba, kde takřka chybí proteiny a tuky

  1. Hrušky neobsahují sodík, který je zodpovědný za zadržování vody v těle.
  2. Sušené hrušky mohou někomu připomínat chuť delikátních fíků, záleží na odrůdě, a těch je hodně.
  3. Vápník, draslík, hořčík, fosfor, jód, měď a železo patří k tomu nejcennějšímu, co hrušky nabízejí.

  4. Vitamíny A, C, B1, B2, B3 a B6, plus sacharidy, pektiny, antioxidanty a přírodní silice, které toto ovoce obsahuje, prospějí našemu fyzickému zdraví i duševní pohodě.
  5. Proteinů a tuků v nich najdete relativně málo.
  6. Ve srovnání s jablkem obsahuje dvakrát více vlákniny.

Lepší než cukrovinky

Můžete je mlsat samotné, ochutit jimi ranní ovesnou kaši, nebo je nadrobno nadrtit a použít jako sladidlo do pečeného moučníku. Pokud balíte zavazadla na dovolenou, vezměte si místo tradičních sladkostí sušené hrušky. Nezaberou tolik místa a rychle zaženou hlad. A to nejdůležitější: je to dar přírody, takže jsou zdravější než průmyslově vyráběné sladkosti.

Sušené hrušky mají jednu velkou výhodu: čerstvé se často rozmačkají a jsou náchylné na otlačení. Sušené nejsou co do složení v ničem ošizené, ale mnohem lépe se skladují a nesrovnatelně déle vydrží, jejich trvanlivost je obdivuhodná.

Znáte nejslavnějšího pěstitele hrušní?

Traduje se, že když se na venkově narodil syn, zasadil hospodář na zahradě hrušeň, v případě holčičky to byla jabloň. Seschlé plody hrušek byly objeveny během archeologických nálezů z doby bronzové, ale vědci tipují, že na naší planetě zapustily kořeny ještě dříve.

K nadšeným pěstitelům hrušní patřil i římský vojevůdce a panovník Gaius Julius Caesar. Lze předpokládat, že tento excelentní monarcha by jen těžko ztrácel čas s něčím, co by nepovažoval za významné. Dnes existuje zhruba půldruhého tisíce kultivarů, které se rozdělují na letní, podzimní a zimní.

Sušené ovoce jednodruhovéObsahuje přirozeně se vyskytující cukry.

Složení: hrušky 99%, konzervant: OXID SIŘIČITÝ.

Alergeny vyznačeny ve složení velkým písmem.

Minimální trvanlivost: 06-08 měsíců

Země původu: JAR

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector