Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevy

Tradičního českého vánočního cukroví jste přejedení? Vyzkoušejte výborné fíkové cukroví, a to nejen během vánočního období. 

V jakých formách se fíky používají? Nejčastěji sušené. Fíky cukroví nepopsatelně ozvláštní. 

S čím vším se dají kombinovat? To se dozvíte v následujících receptech. Pusťte se s námi do pečení (i nepečení) cukroví ze sušených fíků.

Fíkovo-ořechové sušenky

Ojedinělou chuť fíkovo-ořechovým sušenkám dodávají muškátový oříšek, skořice a hřebíček.

Dejte pozor na to, jaké fíky kupujete. Ideální jsou měkké. Pokud jsou fíky ale příliš tvrdé a vysušené, je dobré je dát na 5 minut do vařící vody předtím, než je budete dávat do těsta.

Fíkové sušenky si zamilujete.

Čarovat můžete také bez fíků, existují i další skvělé recepty na vánoční sušenky. 

INGREDIENCE

  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 10 lžic nesoleného másla pokojové teploty
  • 1/4 hrnku cukru krupice do těsta a 1 lžička cukru krupice na posypání
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička strouhané pomerančové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek sušených fíků (odstraňte z nich stonky a rozkrájejte je na čtvrtiny)
  • 1 hrnek vlašských ořechů (opečených a nasekaných nahrubo)
  • 1 vaječný bílek (lehce rozklechtaný)

POSTUP

  1. Ve středně velké misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, muškátový oříšek, hřebíček, skořici a sůl.
  2. Ve velké misce utřete máslo s cukrem krupice a třtinovým cukrem. A přidejte dvě vejce.
  3. Do velké misky s utřeným máslem, cukrem a vejci dejte pomerančovou kůru a vanilkový extrakt.

  4. Přidejte směs mouky s kořením, fíky a ořechy a vypracujte těsto.
  5. Zabalte těsto do potravinářské fólie a dejte ho na 40 minut do ledničky.
  6. Předehřejte si troubu na 180 °C a pekáč vyložte pečicím papírem.
  7. Na pracovní desku si nasypte trochu hladké mouky, abyste mohli rozválet těsto.

  8. Rozválejte těsto na délku a šířku plechu, vložte ho na pečicí papír, potřete vaječným bílkem a posypte lžičkou cukru.
  9. Pečte asi 30 minut.
  10. Potom plech vytáhněte z trouby, nechejte těsto zhládnout a nakrájejte ho na čtverečky.
  11. Sušenky rozložte na plech a pečte ještě dalších 20 minut.

Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevyZdroj: seriouseats.com

Fíkové cukroví s čokoládou a pekanovými oříšky

Ořechy jsou zdrojem vitamínů. Ozvláštněte tedy vánoční cukroví z fíků pekanovými ořechy. Příprava vám nezabere více než 15 minut.

Pekanové ořechy mají blahodárný vliv na kardiovaskulární systém, trávicí soustavu, ale také mozek. 

INGREDIENCE

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 10 lžic másla či margarínu
  • 1 balení fíků
  • 3/4 hrnku nasekaných pekanových ořechů
  • 2/3 hrnku čokoládových kousků
  • 3 velká vejce
  • 3/4 hrnku kukuřičného sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Ve středně velké misce smíchejte mouku a 1/4 hrnku cukru (zbytek cukru použijete později). Přidejte máslo nakrájené na kousky.
  3. Použijte kráječ na těsto (takzvaný pastry blender), případně použijte dva nože, a zpracovávejte těsto tak, dokud z něj nevzniknou drobky.

  4. Vezměte menší plech, vyložte ho pečicím papírem a rozprostřete na něj těsto.
  5. Pečte těsto 15 minut, dokud nezhnědnou okraje.
  6. Poté těsto vytáhněte, posypte ho nasekanými fíky, pekanovými ořechy a čokoládovými kousky.
  7. V misce si smíchejte vejce, zbývající cukr, kukuřičný sirup a vanilku.

  8. Směs nalijte na těsto s ořechy a fíky.
  9. Dejte vánoční fíkové cukroví péct ještě na dalších 20 až 30 minut do trouby.
  10. Poté nechejte cukroví vychladnout a nařežte ho na tyčinky.

Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevyZdroj: recipegirl.com

Nepečené fíkové tyčinky

Jednoduché, rychlé a bez použití trouby. I nepečené cukroví z fíků je lahodné a chutné.

Fíkové tyčinky obsahují kromě samotných fíků také ořechy a semínka, která si můžete navolit klidně i podle sebe.

Fantazii se, co se cukroví z fíků týče, meze nekladou.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/2 hrnku nasekaných sušených fíků
  • 1/2 hrnku syrových nebo opečených dýňových semínek
  • 1/2 hrnku tahini
  • 1/3 hrnku medu
  • 2 lžíce mletého lněného semínka
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžička vanilky
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 1/4 hrnku čokoládových kousků
  • 1 lžička kokosového oleje

POSTUP

  1. Vezměte si formu na chleba a vyložte ji pečicím papírem.
  2. Ve velké misce mezitím smíchejte ovesné vločky, fíky, dýňová semínka, tahini, med, mleté lněné semínko, chia semínka, vanilku, skořici a mořskou sůl.
  3. Pokud směs drží pohromadě, vložte ji do formy a na několik minut dejte do lednice.

  4. Zatím si roztavte čokoládu, a to tak, že ji dáte do hrnku s kokosovým olejem a rozehřejete ji v mikrovlnné troubě.
  5. Rozpuštěnou čokoládu nalijte na cukroví a rozetřete ji lžičkou po celé ploše.
  6. Potom dejte formu zpět do lednice na dalších 30 minut, dokud směs a čokoláda neztvrdnou.

  7. Fíkové nepečené cukroví z formy vysypte a nakrájejte na tyčinky.

Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevyZdroj: eatingbirdfood.com

Fíkový salám

Snadný, přitom chuťově skvělý. Fíkový salám připravíte během několika málo minut klidně i večer před Štědrým dnem.

INGREDIENCE

  • 1 kg sušených fíků
  • 1/2 hrnku nasekané tmavé čokolády
  • 1/2 hrnku celých oloupaných mandlí
  • 1/2 hrnku sušeného ananasu
  • 1/2 hrnku pistáciových oříšků
  • 1/4 hrnku brandy
  • 2 lžičky vanilkové esence
  • 1 lžička cukru

POSTUP

  1. Kuchyňským robotem, případně mlýnkem na maso pomelte fíky.
  2. Fíky smíchejte ve velké misce s ostatními ingrediencemi.
  3. Směs rozdělte na tři části.
  4. Z každé části vytvořte válečky, aby vypadaly jako salám.
  5. Válečky obalte v moučkovém cukru.
  6. Salám z fíků nakrájejte na tenké plátky a podávejte třeba s kávou espresso.

Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevyZdroj: bite.co.nz

Domácí fíková pasta

Udělejte si zdravé müssli tyčinky či jiné cukroví z fíkové pasty. Jako základ však použijte domácí fíkovou pastu.

Fíková pasta se doporučuje také k sýrům, například k čedaru či sýru s modrou plísní. Nemusí se tedy používat pouze na cukroví.

INGREDIENCE

  • 12 zralých fíků
  • 500 g marmelády
  • 2 šálky moučkového cukru

POSTUP

  1. Vložte fíky a cukr do hrnce a vařte je na mírném ohni.
  2. Míchejte fíky a cukr do té doby, než se cukr nerozpustí, a pak směs přiveďte k varu.
  3. Potom vařte směs na mírném ohni zhruba 3 hodiny, než nevznikne hustá pasta. Občas ji promíchejte.
  4. Pastu nechejte vychladnout.

  5. Dejte si ji do lednice, kde vydrží až tři týdny.

Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevyZdroj: roospotting.com

Vynikající fíkové lanýže

Jakmile máte domácí fíkovou pastu připravenou, stačí ji už jenom použít.

Co třeba udělat si fíkové lanýže.

INGREDIENCE

  • 190 g jemně namletých vlašských ořechů
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 hrnek sušených fíků bez stonků
  • 1 lžíce pomerančového džusu
  • Špetka oranžového barviva
  • Olivový olej

POSTUP

  1. Polovinu mletých vlašských ořechů a ostatní ingredience dejte do misky a rozmixujte kuchyňským robotem, dokud nevznikne hladká, ale pevná pasta.
  2. Pokud jsou fíky příliš vysušené, budete muset přidat více pomerančového džusu.

  3. Namažte si ruce olejem a z pasty dělejte malé kuličky.
  4. Kuličky obalujte ve zbývajících vlašských ořeších.
  5. Lanýže dejte vychladnout do lednice.

Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevyZdroj: honestcooking.com

Jaké ořechy používat do vánočního cukroví v kombinaci s fíky?

Ořechy k Vánocům neodmyslitelně patří. Velice často se kombinují právě s jednotlivými druhy ořechů.

Cukroví dodávají skvělou chuť. Mají vliv na lidské zdraví. Pomáhají při poruchách nervové soustavy, snižují srážlivost krve a krevní tlak.

Lískové oříšky jsou snadno stravitelné. V kuchyni se používají čerstvé, mleté, sekané a opečené. Obohatit jimi můžete nejen vánoční cukroví, ale také ovocné saláty či krémy.

Mandle obsahují více než 50 % tuku. Koupit se dají mleté, pražené, uzené, loupané i neloupané. Jestliže seženete mandle v dřevěné skořápce, stačí je spařit v horké vodě, aby se oloupaly. Vodu nevylévejte. Obsahuje totiž spoustu tělu prospěšných látek, a tak ji využijte třeba při pečení vánočního cukroví.

Pistácie se používají především na dochucení krémů a zmrzliny, ale nejlepší je konzumovat je syrové. Přidat je klidně můžete i do fíkového salámu.

Z kešu oříšků se zase připravují nádivky, koláče a sušenky. Jestliže nemáte třeba zrovna mandle, můžete použít kešu oříšky.

Vysokým obsahem tuku jsou charakteristické oříšky makadam (až 74 %) a pekan (až 70 %). Používají se na koláče, vánoční cukroví a dorty.

Pokud ořechy milujete, můžete si připravit i další ořechové vánoční cukroví. 

Budete mít zájem:  Mořské řasy Nori – zbavují tělo těžkých kovů

Tip na závěr

Fíky se používají nejen při přípravě sladkých pokrmů, často se kombinují i se šunkou, sýrem či slaninou.Přestože jsou fíky docela sladké ovoce, mají zdravotní benefity. Plody jsou bohaté na přírodní cukry, obsahují také tělu prospěšné minerální látky a vlákninu. Napomáhají také trávení. A jsou úžasným zdrojem energie.

Govinda Datlové cukroví s kaštany Maroni, Bio 100 g

Nakupte nad 3000 Kč a dodáme vám to ZDARMA až domů!
Pokud objednáte nyní, dodáme produkty následovně: *
Dodání domů
Expres kurýr po Praze
Běžný dopravce
Na prodejnu
Praha OD Kotva
Praha EUROPARK
Praha OC DBK
Brno Brno
Praha OC Šestka
Praha Karlín
Na výdejnu
723 míst v Česku
123 míst na Slovensku
Pokud objednáte nyní, dodáme produkty následovně: *
Dodání domů
Expres kurýr po Praze
Běžný dopravce
Na prodejnu
Praha OD Kotva
Praha EUROPARK
Praha OC DBK
Brno Brno
Praha OC Šestka
Praha Karlín
Na výdejnu
723 míst v Česku
123 míst na Slovensku

*Věříme našim dopravcům, ale kvůli nepředvídatelným situacím se termín dodání může lišit. Možnosti nákupu na prodejnách BiOOO.cz

Datlové cukroví s kaštany Govinda Maroni přináší neobvyklou orientální kombinaci sladkého ovoce, vše oslazené pouze agávovým sirupem a ovoněné skořicí. Díky kvalitním surovinám má cukroví skvělou chuť, zasytí, zažene chuť na sladké a zároveň je zdravé. Poslouží vám tak jako malá svačinka i zobání ve chvílích, kdy vás honí mlsná.

Ovocné cukroví Maroni má neobvyklou chuť díky spojení jedlých kaštanů a sušených datlí. Datle dodávají přirozeně sladkou medovou chuť a zároveň jsou bohaté na množství vlákniny a minerálních látek. Stejně tak jsou zdravé kaštany, plné minerálních látek a přirozeně se vykytující sacharózy. Dokáží snadno zasytit a dodat tělu energii.

Datlové cukroví je navíc přislazeno agávovým sirupem a ovoněno hřejivou skořicí, která umocňuje orientální hřejivou chuť i vůni. Cukroví si můžete užít jako malou svačinku jen tak nebo v kombinaci třeba s jogurtem, zasytí a poslouží i jako zobání k televizi nebo když máte chuť na sladké. 

Země původu: Německo

Výrobce: Govinda Natur GmbH, Dieselstrasse 13 A , 67141, Neuhofen, Německo

Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevy Datlovníky patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Jsou pěstovány déle než 5000 let a zmínky o nich o nich můžeme najít i v Bibli či Koránu. Datle si … Datlovníky patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Jsou pěstovány déle než 5000 let a zmínky o nich o nich můžeme najít i v Bibli či Koránu. Datle si totiž s oblibou dopřávali i takové náboženské osobnosti jako Mojžíš, Buddha či Ježíš. Datlovníky původně pocházejí z oblasti Mezopotámie, odkud se dat… Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevy Veganství a vegetariánství je v poslední době ohromný trend. Jak si můžete všímat v médiích, celebrity se vzdávají konzumace masa a dokonce i mléčných… Veganství a vegetariánství je v poslední době ohromný trend. Jak si můžete všímat v médiích, celebrity se vzdávají konzumace masa a dokonce i mléčných výrobků a vajec. Přibývá také článků o zdravotních výhodách těchto stravovacích stylů a sem tam se objevují i články o etické stránce věci. Odhaluje … Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevy Kaštan je další z řady léčivých stromů, na které se dnes podíváme. I když jej většina z nás zná pod jménem kaštan koňský, správný název je však jírove… Kaštan je další z řady léčivých stromů, na které se dnes podíváme. I když jej většina z nás zná pod jménem kaštan koňský, správný název je však jírovec maďal. Vysvětlení vzniku jeho lidového druhového jména je dvojí. Podle jednoho vzniklo proto, že se dříve kaštan podával jako posilující prostředek … Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevy Už jen samotné krabičky Govinda na mé chuťové pohárky působí, že obsahují něco neskutečně dobrého. Navíc, po přečtení složení jsem si jistá, že budu l… Už jen samotné krabičky Govinda na mé chuťové pohárky působí, že obsahují něco neskutečně dobrého. Navíc, po přečtení složení jsem si jistá, že budu litovat, že jsem kdy ochutnala a vytvořila si tak nový repertoár chutí, které o sobě dají vědět kdykoliv dostanu chuť na sladké. Úhledné kuličky, l… Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevy Čokolády, sušenky, tyčinky, lízátka, sladké pečivo, bonbony… Každý si pod pojmem „sladkosti“ představí něco jiného podle toho, co má sám rád. V dnešní… Čokolády, sušenky, tyčinky, lízátka, sladké pečivo, bonbony… Každý si pod pojmem „sladkosti“ představí něco jiného podle toho, co má sám rád. V dnešní době jsou sladkosti a jejich podávání dětem téma nejednoho sporu. Poradíme vám, jak jim dopřát co nejzdravější mlsání a zároveň nemuset nadělit jen u… Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevy Zbývá týden a kousek do vánoc a většina už má napečeno a nachystáno. Někteří se ale pořád snaží vyhrát soutěž o nejvíce druhů vánočního cukroví. U cuk… Zbývá týden a kousek do vánoc a většina už má napečeno a nachystáno. Někteří se ale pořád snaží vyhrát soutěž o nejvíce druhů vánočního cukroví. U cukroví by se však, jako u jakékoliv jiné potraviny, mělo hrát spíše na kvalitu než na kvantitu. V současné době se stalo ohromným trendem nepečené, takz…

Pro hodnocení a komentování produktu musíte být přihlášeni: Přihlásit se

Mám ráda kaštany, ale zde chuťově nejdou poznat, chuť velmi rozpačitá, kokosové jsou lepší, zkusím raději jiné

Vánoční svátky bez výčitek

Vánoční cukroví a štíhlá linie nejdou zrovna dvakrát dohromady, ale pokud se budete držet našich tipů, nebo vyzkoušíte cukroví s nízkým obsahem sacharidů podle našich receptů, “svátečních” kilogramů navíc se bát nemusíte.

Už jste se pustili, nebo se chystáte začít s hubnutím ještě před vánočními svátky? Určitě jste si mysleli, že kvůli tomu letos neochutnáte ani jeden kousek cukroví. Ale my pro vás máme skvělou zprávu.

Bez sladkého nezůstanete! I vzhledem k tomu, že jste v “hubnoucím” režimu, několik kousků cukroví si dopřát můžete. Záleží ale samozřejmě na tom, po kterém sáhnete.

Ty druhy, které obsahují jen malé množství sacharidů, budou i v proteinové dietě pro vás tím pravým.

Pár receptů na cukroví, které obsahuje tak nízké množství sacharidů, že si ho můžete dát už od 1. kroku dietního plánu, jsme pro vás připravili. Vyzkoušejte ořechové rohlíčky, mandlové pusinky, nebo dietní kokosky.

 

Ořechové rohlíčky

Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevyCo budete potřebovat:

  • 3 bílky3 příchuťové tablety KetoDiet vanilka-oříšek1 polévkovou lžíci sušeného mléka
  • 1 sáček vlašských ořechů

Postup:

Bílky prošlehejte do hustší pěny, vmíchejte namleté vlašské ořechy a rozdrcené příchuťové tablety. Do husté kaše přidejte sušené mléko tak, aby se ručně daly tvarovat rohlíčky. Rohlíčky obalte v rozemletých oříšcích a pečte v předehřáté troubě na 200 °C.

Mandlové pusinky

Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevyCo budete potřebovat:

  1. 3 bílky150 g loupaných mandlí
  2. 2 příchuťové tablety KetoDiet (karamel, vanilka-oříšek)

Postup:

Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Mandle rozemelte na jemno a vmíchejte opatrně do sněhu. Rozdrťte si příchuťové tablety na prášek a smíchejte je s připravenou směsí. Malou lžičkou nebo cukrářským sáčkem tvořte malé kupičky na plech, na který jste si připravili pečící papír. Na vrch těchto pusinek můžete položit plátek mandle. Pečte v troubě na cca 180 °C dozlatova.

Jak skloubit štíhlou linii a vánoční cukroví

Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevy

  • Nepoužívejte bílou mouku.Bílá mouka je výživově velmi chudá, obsahuje například oproti celozrnné mouce až o 80 % méně vlákniny, méně vitamínů a minerálů a ještě má tendenci nám pořádně potrápit trávení. Proto doporučujeme péct například z celozrnné špaldové mouky, která má příjemnou oříškovou chuť,  a je skvělým zdrojem vlákniny. Sáhnout můžete ale také po dalších celozrnných moukách: žitné, nebo pšeničné a nebojte se ani nejrůznějších bezlepkových muk: rýžové, pohankové, nebo jáhlové. Část běžné mouky se dá také nahradit rozmixovanými ovesnými vločkami či ořechy, nebo proteinovým práškem.
  • Bílý cukr nechte v obchodě.Pokud se snažíte zhubnout, místo běžného bílého rafinovaného cukru sáhněte raději po medu, melase, javorovém, datlovém nebo rýžovém sirupem či agáve. Jednou z nejzdravějších alternativ je ale čekankový sirup. Ten ve obsahuje pouze 7,5 g jednoduchých cukrů na 100 g, což odpovídá asi 1,5 kostce cukru. Představte si, že ve stejném množství obsahuje javorový sirup 12 kostek cukru a med dokonce 16.
  • Běžný kypřící prášek nahraďte zdravější variantoubez fosfátů nebo klasickou jedlou sodu.
  • Přidávejte do cukroví více semínek (například lněných) a ořechů (vlašských, lískových, kešu, mandlí, kokosu, aj.), které vašemu tělu zajistí přísun zdravých tuků.
  • Obyčejné kravské mléko můžete nahradit rostlinným (mandlovým, rýžovým, kokosovým nebo třeba sezamovým), které neobsahuje laktózu ani cholesterol. Současně vám díky vláknině usnadní “vánoční” trávení. Dejte jen pozor, aby rostlinné mléko, které kupujete, neobsahovalo přidané cukry.
  • Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevyMísto klasického másla můžete použít řepkový, olivový, kokosový olej nebo ořechové máslo. Za pokus stojí také ještě zdravější varianta, a to avokádo, jablečné či dýňové pyré nebo řecký jogurt.
  • Pozor na kandované ovoce. Jelikož se nakládá do extrémně sladkého roztoku řepného cukru s vodou, stává se z něj skrytá kalorická bomba. Zkuste ho nahradit sušeným ovocem bez přidaného cukru (jen to nepřehánějte s množstvím) nebo čerstvě rozmixovaným.
  • Zlatý tip na závěr. Čím méně cukroví, tím méně kalorií. Začněte už při přípravě těsta, a to tím, že snížíte dávky jednotlivých surovin. Ve výsledku ho pak budete mít méně. A čím méně kousků cukroví bude doma na očích, respektive po ruce, tím méně ho také sníte.
Budete mít zájem:  Dítě přesolíte už jedním rohlíkem se šunkou

Rady pro nákup potravin na Vánoce – ušetříte!

Prodejci se před Vánocemi předhánějí v různých takzvaně „výhodných“ nabídkách. Slevy, akce 2 + 1 zdarma a další možnosti mají zákazníky přinutit k nakupování všeho možného a často nepotřebného. Stejné je to i při nákupu potravin.

Před Vánocemi utrácíme víc a často i bez rozmyslu. Téměř každý rok si říkáme, že vánoční svátky jsou především o klidu a pohodě, že trochu skromnosti neuškodí – a přitom pak stejně nakonec utrácíme zbytečně víc, než je nutné nejen za dárky, ale také za potraviny. Máme pro vás několik zásadních rad, které se vám určitě vyplatí!

Nejdůležitější rada je jednoduchá – nekupujte všechno, co obchody nabízí, a to ani za velmi nízké ceny. Udělejte si základní seznam potravin, které budete na Vánoce potřebovat, a při nákupu vycházejte především z něj. Vyhnete se tak nákupu mnoha zbytečností a ušetřené peníze můžete použít třeba na nákup dárků pro vaše blízké.

Základní zásady

Při nákupu potravin se můžeme vyhnout pozdějšímu nepříjemnému překvapení, když budete dodržovat několik základních zásad:

  • Kontrolujte vzhled, vůni a případně i chuť – potraviny, které už na první pohled nevypadají jako čerstvé, jsou nahnilé nebo jinak poškozené, nemají správnou vůni atd., zásadně nekupujte, ani kdyby byla jejich cena skutečně minimální. V mnoha případech můžete požádat o malý vzorek k ochutnání – využijte to.
  • Datum trvanlivosti nebo spotřeby – u každého potravinářského zboží musí být uvedeno datum spotřeby nebo trvanlivosti. Nekupujte potraviny, které jsou tzv. prošlé a raději ani takové, které se k datu spotřeby nebo trvanlivosti blíží
  • Složení výrobku – podle zákona musí být u potravin uveden seznam všech použitých surovin, ale i přídatných látek – tzv. éček.. Věnujte chvíli času a složení si přečtěte.

Mnoho vám napoví i vzhled prodejního místa a úroveň obsluhy. Nekupujte potraviny tam, kde je na první pohled zřejmé, že na hygienu a čistotu příliš nedbají.

Nákup ovoce a zeleniny

Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevy Zdroj: Milujivareni.cz

O Vánocích se na mnoha stolech objevuje i různé exotické ovoce – ananas, datle, fíky, ale i mango, avokádo a mnoho dalších druhů, které běžně během roku většinou nekupujeme.

Nepatří k nejlevnějším, a tak zvažte, zda ho vůbec bude někdo jíst a nebo zda to nakonec nebude jen tak trochu zbytečná dekorace.

 Možná je mnohem lepší zůstat u osvědčených zdravých jablek, pomerančů, mandarinek a banánů, u kterých dokážeme poznat i kvalitu.

Ovoce i zelenina musí být zdravé a celé! Ze zákona je zakázán prodej hnilobou napadených nebo které vzhledem k zhoršené jakosti už v podstatě nekonzumovaných plodů. S tím se velmi často setkáme například u banánů nebo jiných druhů převážně měkkého ovoce, ale i u některých druhů zeleniny.

Plody nesmí být mechanicky poškozené, nesmí na nich být různí škůdci, nesmí samozřejmě mít jiné pachy nebo chuti a také být tzv. přešlé mrazem. Například u citrusových plodů mráz způsobuje výrazné chuťové změny, ovoce je kyselé nebo i nahořklé, banány mrazem zčernají, brambory sladké a ostatní zelenina je náchylná k hnilobám.

Pozor si dejte i na zdánlivě výhodná balení pomerančů, mandarinek, hroznového vína a dalších plodů v balíčcích. Na dně se často skrývají plody nahnilé nebo jinak poškozené.

Ovoce i zeleninu před Vánocemi často kupujeme na tržištích, kde právě nízké teploty mohou způsobit uvedené změny k jeho kvalitě.

Poškození mrazem se na první pohled nepozná, vady se projeví až doma po vyrovnání teploty plodů s okolním prostředím. Ovoce i zelenina ztrácí typickou barvu, mění se chuť a velmi rychle se projevují i hnilobné procesy.

I když nabídka na tržištích může být lákavá, přesto dejte přednost nákupu v klasické prodejně!

Lahůdky – saláty, aspiky, chlebíčky…

Stejně jako vánoční cukroví nebo ovoce se na svátečním stole objevují i různé lahůdky – saláty, obložené chlebíčky, pomazánky, aspiky a další. Někdy si je připravujeme doma, v poslední době si ale všechno můžeme i koupit.

I v tomto případě ale existuje určité riziko, protože lahůdkářské produkty se při nedodržení správné teploty skladování poměrně rychle a snadno kazí.

Všechny podobné lahůdky tedy kupujte až téměř na posledních chvíli, mnohem výhodnější – a to dokonce i finančně – je  jejich domácí příprava.

Při nákupu kontrolujte datum spotřeby nebo trvanlivosti a také složení výrobku. Kupujte skutečně jen takové zboží, které vypadají čerstvě. Všímejte si i způsobu, jak jsou lahůdky na prodejním místě uskladněné a vystavené. Měly by být v chladicích boxech a vitrínách, kde teplota není vyšší než 5 °Celsia – pokud jsou jinde, nekupujte je! 

Cukroví a sladkosti

Vánoce si bez cukroví nedokáže představit asi nikdo, ale vzhledem k stále většímu nedostatku času se v mnoha domácnostech přestává péct.

Mnoho pekáren a cukráren se v tomto případě chopilo příležitosti a v obchodech se objevuje mnoho druhů cukroví.

V nabídce je cukroví jemné i trvanlivé, čajové pečivo, cukroví z lineckého, třeného, kakaového, ořechového, mandlového, kokosového a dalších druhů těsta, sněhové pečivo, perníčky, cukroví s náplněmi i bez nich, čokoládové výrobky…

U cukroví se podívejte na složení a opět i na datum trvanlivosti nebo spotřeby. Pokud na etiketě uvidíte dlouhý seznam e-látek – mohou to být barviva, ochucovadla, aromata a mnohé další, nekupujte ho. Určitě byste si na něm nepochutnali.

Největší problémy se objevují u čokolády. V obchodech je mnoho druhů, ale jen část je možné nazývat kvalitní čokoládou. Poměrně značná část těchto výrobků jsou v podstatě jen čokoládové náhražky, kterých chuť ale ani vůně vás určitě nenadchne. Kvalitní čokoláda obsahuje alespoň 70 % kakaa a tuto informaci zjistíte opět z údajů na obalu.

Maso a ryby jsou další potraviny, které na Vánoce kupujeme ve větším množství. I v těchto případech je potřeba dobře vybírat a vzhledem k nabídce je není potřeba kupovat do zásoby a ukládat do mrazničky. Maso zmražením ztrácí mnoho svých chuťových i aromatických vlastností.

Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevy Zdroj: Milujivareni.cz

Rada na závěr: pokud chcete alespoň na Vánoce mít skutečně kvalitní maso, kupte ho raději u řezníka než v supermarketu! Kapra nebo jiné běžné české sladkovodní ryby na vánoční stůl budou také zcela jistě chutnější, pokud je koupíte u stánků přímo od rybářů.  

Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevy Zdroj: Milujivareni.cz

256 kWh/m²/rok)“,“price“:“9 500 000 Kč „,“imgUrl“:“//g.denik.cz/images/realcity/default_rc.png“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-chynava-ke-hristi-4025060″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Ostrava, V Korunce“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“4 390 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60664060c9d573.86335158.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-ostrava-v-korunce-4025059″},{„serverId“:1,“heading“:“Pronájem bytu 2+kk“,“locality“:“Slaný, Šultysova“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, 1. patro, umístění v centru, energetická třída B (43-82 kWh/m²/rok)“,“price“:“9 800 Kč /měs.“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60664033a46b81.99824534.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/pronajem-bytu-2-kk-slany-sultysova-4025058″},{„serverId“:1,“heading“:“Pronájem bytu 1+1″,“locality“:“Olomouc, Járy da Cimrmana“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, přízemí, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“3 500 Kč /měs.“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663ff40646b1.20850398.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/pronajem-bytu-1-1-olomouc-jary-da-cimrmana-4025056″},{„serverId“:1,“heading“:“Pronájem bytu 2+kk“,“locality“:“Prostějov, Werichova“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, 3. patro, umístění v klidné části obce, energetická třída B (43-82 kWh/m²/rok)“,“price“:“12 500 Kč /měs.“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663ed385d264.28169875.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/pronajem-bytu-2-kk-prostejov-werichova-4025054″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Kroměříž“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění v centru, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“informace v RK“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663ebd11f351.44217934.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-kromeriz-4025053″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 4+kk“,“locality“:“Praha 6, Nevanova“,“information“:“osobní vlastnictví, panelová konstrukce, 3. patro, umístění na panelovém sídlišti, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“6 690 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663e89b696a2.80467240.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-4-kk-praha-6-nevanova-4025052″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Olomouc, Ctiradova“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění v centru, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“3 790 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663e7b8fb440.10739611.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-olomouc-ctiradova-4025051″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 3+kk“,“locality“:“Lysá nad Labem, Okružní“,“information“:“osobní vlastnictví, panelová konstrukce, 3. patro, umístění na panelovém sídlišti, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“3 900 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663e747414e2.44113848.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-3-kk-lysa-nad-labem-okruzni-4025050″}]}>

Budete mít zájem:  Kapavka Příznaky U Ženy?

Vánoční cukroví

Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevy

  • Milí bedýnkáři,
  • nebojte se, nechceme vás strašit s Vánocemi, ale jak se říká – to dobré je potřeba zařídit včas!
  • A tak spouštíme rezervace vánočního cukroví. 🙂 

Letos pro vás budeme 3 druhy cukroví
Jako každý rok pro vás budeme mít v nabídce legendární vánoční cukroví, které pro nás peče paní SLUKOVÁ Pokud nemáte čas nebo šikovné ruce, tak si můžete zarezervovat domácí vánoční cukroví připravované dle tradičních receptur. Připravováno je výhradně z kvalitního másla, pravé vanilky, z čokolády s vysokým obsahem kakaa a z fazolí Tonka.

  1. Paní Sluková si pro vás letos připravila následující druhy: vanilkové rohlíčky linecké kolečka plněné ořechy pracinky pudingové zvonečky masarykovo šachovnice miletínské modlidbičky nugátové kroužky arašídové cukroví dvoubarevné placičky perníčky ořechové kvítečka medové kornoutky kokosky vosí hnízda kokosové kuličky kávová zrna kokosové kuličky plněné švestky povidlové kuličky kokosové suky Oldřichovo mušličky a lanýže
  2. Druhy nelze kombinovat dle svého výběru, v každém kilu jsou obsaženy všechny druhy.
  3. Minimální odběr 1kg.

Pokud máte o toto cukroví zájem zarezervujte si cukroví na email: [email protected] nebo si můžete cukroví rovnou objednat na zvolený termín doručení (5.12 – 23.12.), kdy vás poprosíme napsat do poznámky: rezervace cukroví.

POZOR!! Rezervovat můžete do 15.11. nebo do dosažení hranice prodaných 60kg.

Pak budeme mít v nabídce bezlepkové a také nově bezlepkovo-bezlaktózové cukroví od LUCKY KAZDOVÉ Z PEKÁRNY VE ZDIBECH.

– Výborné bezlepkové cukroví od paní Lucie Kazdové, která má malou cukrárnu ve Zdibech je vyrobeno ze Schär Mix Patisserie, pohankové mouky, másla, českého medu, kvalitní čokolády a ořechů.

Při výrobě nejsou použity žádné ztužené tuky a náhražky. Výroba bezlepkového cukroví probíhá odděleně, všechny vstupní suroviny jsou pečlivě prověřovány, zda neobsahují lepek.

  • Druhy: vanilkové rohlíčky, linecká kolečka s domácí marmeládou, ořechové včelí úlky, zdobené perníčky, marokánky, plněné ořechy, medvědí tlapky.
  • – Bezlepkovo-bezlaktózové cukroví od paní Lucie Kazdové je vyrobeno ze Schär Mix Patisserie, pohankové mouky, rostlinného tuku, českého medu, kvalitní čokolády a ořechů.
  • Druhy: vanilkové rohlíčky, linecká kolečka s domácí marmeládou, zdobené perníčky a medvědí tlapky.

Pokud máte o bezlepkové či bezlepkovo-bezlaktózové cukroví zájem zarezervujte si ho na emailu: [email protected] nebo si ho můžete rovnou objednat na zvolený termín doručení, kdy vás poprosíme napsat do poznámky: rezervace cukroví. Cukroví budeme rozvážet od ( 5.12 – 23.12.)

POZOR!!! Rezervace jsou možné jen do 4.11. nebo do dosažení hranice prodaných 50 kg.

Předchystané Vánoce: Jak si ušetřit spoustu nervů s vánočními přípravami?

Také se vám zdá, že je to rok od roku dříve? Obchodníci blázní, a i když je začátek listopadu, na pultech se objevuje první mikulášská nadílka.

Jde o útok na psychiku zákazníka – klasický marketingový trik obchodníků vede nás spotřebitele k utrácení dnes tak těžko vydělaných peněz za sladkosti a vánoční výrobky.

Jakmile se zboží objeví na pultech obchodů, samozřejmě po něm sáhneme, abychom našim ratolestem udělali v prosinci radost. Ovšem pozor, pokud patříte k té části zákazníků, kteří tomuto tlaku podlehnou, dávejte větší pozor na datum spotřeby.

Je čas se začít chystat na příchod Vánoc?

Když se nad touto otázkou zamyslíme, v podstatě si můžeme odpovědět ano. Měsíc a půl do Vánoc není zase tak dlouhá doba, a pokud nakupujeme zboží v akci podle aktuálních letáků, můžeme pěkných pár korun ušetřit.

Spousta z nás, troufám si říci naprostá většina, nakupuje zásoby potravin podle ceny, a tak když je něco ve výrazné slevě a vyplatí se nám koupit větší množství, koupíme toho více. Obchodníci mají radost, že se prodá velké množství zboží, a my si můžeme udělat zásobu potravin na delší dobu a ušetřit.

Potraviny jako jsou cukr, mouka či máslo můžeme mít díky výhodnému nákupu  připravené na vánoční pečení. Ušetříme čas, peníze i naše pochroumané nervy.

S příchodem blížících se Vánoc se lidé v obchodech shromažďují, tlačí se na sebe, jsou nervózní, podráždění a nakupují všechno, co k přípravě na vánoční hodování potřebují, ať to stojí co to stojí. Pokud si ale už nyní začneme postupně potřebné zásoby potravin nakupovat, vyhneme se největšímu náporu na psychiku a předvánočnímu nákupnímu maratonu.

Předchystané Vánoce

Každá hospodyňka, která na Vánoce peče domácí cukroví a chystá pro své blízké pořádné hody, mi dá jistě za pravdu, že by na přípravu všeho potřebovala ještě jedny ruce. Při této úvaze mne napadlo, že si vlastně spoustu věcí můžeme připravit dopředu a předvánoční čas můžeme strávit v klidnějším tempu.

Ptáte se, co si teď můžete koupit a připravit dopředu na vánoční pečení cukroví? Tak věřte, že je toho spoustu. Dopředu je jistě dobré vědět, kolik a jakých druhů vánočního cukroví budete letos chystat. Podle toho si napište nákupní seznam, který si nechte někde na očích.

Až budete zase pročítat letáky a uvidíte zboží za výhodnou cenu, prostě nakoupíte vše potřebné – může to být mouka, cukr, čokoláda, poleva, tuk, máslo, kakao oříšky či mandle.

A co zmiňované vánoční přípravy?

Dopředu si můžete už nyní vyloupat ořechy, podle receptur spočítat kolik jich budete potřebovat na ozdobu, kolik jich potřebujete mletých či nasekaných. Oloupejte si při večerním sledování televize ořechy, druhý den si potřebné množství umelte a uskladněte.

Takto si můžete připravit třeba i piškoty. Mleté či drcené piškoty vám v suché větrané místnosti bez problémů vydrží. Nasekejte si mandle a oříšky, nastrouhejte a dobře uskladněte čokoládu, nastrouhejte a nasušte citronovou a pomerančovou kúru.

Můžete si i nastrouhat tatranky na nepečené tatrankové kuličky.

Máte více času na předvánoční přípravy?

Pokud jste třeba maminka na mateřské či jen zrovna nechodíte do zaměstnání a máte tak trochu více času, můžete se na vánoční pečení nachystat trochu více. Každý recept na cukroví se dá v podstatě rozdělit na dvě části – suchou a tekutou. Připravte si sáčky do mrazničky (Jsou to ty, co mají na sobě popisovací proužky.). Pokud už jste nakoupila v akcích alespoň suché potraviny do zásoby, vezměte kuchařku, mísu a váhu. V receptech vyhledejte všechny suché potraviny. Například u vanilkových rohlíčků máte napsáno, že do těsta patří mouka, cukr a vanilkový cukr. Tyto potraviny si odvažte na váze podle množství, z kolika dávek budete rohlíčky dělat. Odvážené suroviny v míse promíchejte. Na popisku sáčku si napište vanilkové rohlíčky (např. ze dvou dávek) a připište si poznámku obsah (mouka, cukr, vanilkový cukr). Sáček dobře uzavřete a uskladněte v suchu. Takto můžete pokračovat se všemi plánovanými druhy cukroví. Až budete začínat s přípravou těst, budete mít už polovinu práce za sebou. I těsta lze připravit trochu dopředu. I když ne už nyní v září, dejme tomu ke konci října můžete nachystat některá těsta a uskladnit je připravená v mrazáku. V předvánočním shonu za tyto přípravy budete vděčná, ušetří vám to blázinec v kuchyni, nepřehlednost a pečení do noci, abyste stihla co nejvíc v jeden den. Stačí pak jen postupně vytahovat jedno těsto po druhém, tak jak budete stíhat péct. Až bude vánoční cukroví upečené, připravíte si v jeden den krémy a náplně, druhý den cukroví naplníte a slepíte, další den ozdobíte. Jako poslední přichystáte nepečené cukroví a budete mít hotovo. Pečení tímto způsobem vám nezabere v prosinci více než pět dní.

  • Základní suroviny k pečení vánočního cukroví 
  • Letošní plán pečení vánočního cukroví 
  • Foto: Pixabay.com

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector