Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není

Kde všude na nás číhá cukr

 

Fakt, že bonbony, slazené limonády, sušenky nebo jiné sladkosti obsahují velké množství jednoduchých cukrů, již nikoho nepřekvapí. Víte ale, jaké množství cukru možná přijmete prostřednictvím zdánlivě zdravých a často dokonce i slaných potravin?

Zkuste si někdy spočítat, kolik cukru váš běžný jídelníček ukrývá. Pomoci vám může program Sebekoučink, který vše spočítá za vás.

Čtěte pozorně obaly!

Z obalů potravin se toho můžete dozvědět opravdu mnoho, včetně informace, kolik je v dané potravině obsaženo cukru. Nejlepším vodítkem je tabulka s výživovými hodnotami, sledujte číslo u položky cukry (příp. z toho cukry), čím nižší bude, tím lépe.

Toto číslo zahrnuje všechny cukry obsažené ve výrobku – tedy cukry přidané, ale i přirozeně se vyskytující (např. laktosa v mléčných výrobcích, fruktosa a glukosa pocházející z ovoce apod.).

Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není

Sledujte i složení, ve kterém jsou jednotlivé složky seřazeny sestupně dle obsahu, tzn. že složka, které je ve výrobku nejvíce, je na prvním místě.

Čím dříve tedy ve složení narazíte na cukr, tím více ho ve výrobku bude.

Cukr je ve výrobcích skryt i pod jinými názvy – glukózový sirup, glukózo-fruktózový sirup, dextróza, glukóza, hroznový cukr, fruktóza, invertní cukr, kukuřičný sirup apod., účinek na náš organismus je však podobně negativní.

Kde konkrétně se cukr ukrývá a jak se mu vyhnout?

Cereálie vybírejte důkladně

Často diskutovanou potravinou, v souvislosti s množstvím jednoduchých cukrů a nutností pečlivě vybírat, je müsli.

Vhodné cereálie, jako jsou například klasické ovesné vločky, jsou dobrým zdrojem komplexních sacharidů. Tyto komplexní sacharidy jsou v organismu štěpeny dlouhou dobu, a proto přináší delší pocit nasycení.

Navíc jsou zdrojem v současnosti velmi populárních betaglukanů, které mají mnoho pozitivních účinků.

Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není

Avšak je důležité, v jaké formě cereálie vybíráme. Zapékané müsli či různé dětské cereálie všech možných tvarů jsou často zdrojem skrytých jednoduchých sacharidů a tuků. Při jejich konzumaci tak přijímáme mnoho prázdných kalorií ve víře, že dodáváme svému tělu nebo svým dětem to nejlepší.

Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není

dětské kakaové cereálie 30 g = 4 kostky cukru

„Zdravá“ sladkost je pořád sladkost

Stejný problém jako v případě snídaňových cereálií se týká také müsli tyčinek, ve kterých je mnohdy škrobový či glukózový sirup dokonce tou hlavní složkou. Často jsou navíc ovesné vločky nahrazeny extrudovanými obilovinami, které mají vysoký glykemický index a dochází po jejich konzumaci k výkyvům hladiny krevního cukru.

Velké množství nechtěných jednoduchých sacharidů nalezneme také v celozrnných sušenkách, které by mohly být prezentovány jako zdravá svačinka. V obsahu cukru se ale mohou rovnat klasickým sušenkám, které bychom zdravými určitě nenazývali.

V jogurtových a čokoládových polevách na tyčinkách a sušenkách se navíc skrývají vedle cukrů také tuky, a to většinou tuky nevhodného složení.

Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není

tyčinka Corny 50 g = 6 kostek cukru

V současné době jsou velmi populární raw tyčinky, které s ohledem na obsah cukru také nejsou žádnou výhrou. Tyto tyčinky se nejčastěji skládají pouze z datlí nebo jiného sušeného ovoce a ořechů. Sice nejsou doslazované, ale obsah cukru bývá velmi vysoký.

Datle samy o sobě obsahují 60 % cukru, takže pokud se použijí k oslazení ořechové tyčinky, nebude sice obsahovat přidaný cukr, ale bude stále obsahovat významný zdroj cukru, což výživové hodnoty příliš nevylepší. Proto je vždy potřeba kromě složení sledovat i výživové údaje a zaměřit se na číslo u položky „cukry“.

Nutno ale zmínit, že i tyto tyčinky, ač obsahují velké množství cukru, jsou svým složením stále vhodnější než klasické sladkosti, do kterých je cukr natvrdo přidaný a jen doplňuje ve složení další složky v podobě tuku, mouky a dalších surovin, které nám mnoho příznivých živin nepřinesou.

Mohou tak být vhodnou svačinkou pro sportovce nebo třeba do batůžku na výlet.

Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není

U tyčinek a sušenek se tedy vyplatí bedlivě sledovat složení a vybírat produkty s nižším obsahem cukru a vyšším zastoupením vhodných složek – tedy ovesných vloček, případně ořechů, kvalitního tuku a dalších přísad. A samozřejmě jako vždy, nejlepší variantou je domácí příprava, kdy máte složení ve vlastních rukou.

Inspirovat se můžete našimi recepty

Mléčné výrobky ano, ale ne ochucené

Mléčné výrobky jsou rozhodně zdravé a že jsou vhodnější ty bílé, to je všeobecně známá věc. Napadlo vás ale někdy, kolik cukru obsahují jejich ovocné varianty?

Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není    Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není

         jogurt ovocný 150 g = 5 kostek cukru        kefír ovocný 450 g = 10 kostek cukru

V případě, že se ovocné chuti nápoje nemůžete vzdát a ten bez příchutě vám prostě nechutná, nepijte alespoň nápoj celý naráz nebo si ho zřeďte s klasickou variantou bez příchutě půl na půl.

Překvapí vás, že i tak bude stále dost sladký.

Nejvhodnější způsob je však připravit si takový nápoj doma, třeba rozmixováním poloviny opravdu zralého sladkého banánu a pár jahod s bílým kefírovým nápojem.

V případě jogurtu je to opravdu jednoduché, nakrájejte si do něj čerstvé ovoce a rázem máte opravdu ovocný jogurt. Pokud by vám i tak připadal stále kyselý, můžete si ho trochu dosladit džemem, medem nebo i klasickým cukrem, pravděpodobně ho tam dáte o mnoho méně než výrobce do ochucených variant.

Džusy bez přidaného cukru plné cukru

Pokud si chcete čas od času pochutnat na skleničce džusu, není na tom nic špatného a určitě je to lepší varianta než sáhnout po coca cole nebo jiné limonádě.

Čtěte ale pozorně název na obalu výrobku a vybírejte opravdové 100% džusy, které jsou vyrobeny pouze z ovocné šťávy.

Ostatní výrobky s označením „nektar“ nebo „ovocná šťáva“ bývají často doslazovány cukrem a z ovoce toho neobsahují mnoho.

Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není

Avšak i u 100% džusů je potřeba být na pozoru, na obale sice často narazíte na tvrzení „bez přidaného cukru“, což však neznamená, že džus neobsahuje cukr žádný a je vhodné ho pít ve větším množství.

I když se jedná o cukr pocházející z ovoce, stále je to cukr. A navíc velkou nevýhodou džusů je, že ho vypijete mnohem rychleji a ve větším množství, než kdybyste použité ovoce jedli v kuse, a třeba si ho ještě museli sami oloupat.

Tím pádem přijmete v krátkém čase velké množství snadno dostupného cukru. 

Populární jsou také smoothie, zde je sice alespoň výhoda v tom, že nápoj obsahuje rozmixované celé kusy ovoce a tudíž se neochuzujete o cennou vlákninu, ale z hlediska obsahu cukru jsou na tom stejně jako džusy, v půllitrovém nápoji tedy pořádná cukrová nálož…

Domácí limonády raději opravdu doma

Domácí limonády jsou poslední dobou velmi oblíbené a nabídnou je vám už v téměř každé lepší restauraci.

Jsou také jistě lepší variantou než si dát klasiku v podobě coly nebo fanty, ale z hlediska energie a obsahu cukru to může vyjít nastejno, leckdy dokonce i hůře.

Samozřejmě záleží na receptuře a nejde házet všechny domácí limonády do jednoho pytle. Většinou se však setkáte spíše s limonádami, které obsahují nemalé množství sirupu a tedy i cukru.

Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není

Pokud vám čistá voda nechutná, vylepšete si ji citronem, okurkou, mátou nebo jinou oblíbenou bylinkou. Nebo vyzkoušejte ochucenou pramenitou vodu Toma Neslazená, která žádný cukr neobsahuje.

Sladkoslaná dochucovadla

Cukr je i tam, kde byste ho na první pohled ve větším množství neočekávali. Jedná se třeba o různé dresinky a dochucovadla.

Čtete-li pozorně složení, všimnete si, že například takový kečup je často štědře doslazovaný. Stejně tak mohou být zdrojem jednoduchých sacharidů i některé rajčatové omáčky na těstoviny.

Dbejte na konzumované množství a vybírejte kvalitní výrobky, kde je vysoké zastoupení rajčat.  

Problém v obsahu cukru se týká z dochucovadel nejen kečupu, ale také různých dresinků a hořčice.

Klasická dijonská hořčice by cukr obsahovat neměla, sáhnete-li ale po jiných i různě ochucených druzích hořčice, vězte, že by vás obsah cukrů překvapil.

Nicméně stále se jedná o pouhé dochucovadlo, kterého pravděpodobně nesníte nijak závratné množství. 3 gramy cukru v jedné lžičce kečupu jsou oproti 50 g cukru v půl litru limonády opravdu zanedbatelné.

Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není

Samostatnou kapitolou jsou sladkokyselé nálevy, do kterých se nakládají různé druhy zeleniny nebo třeba rybičky. Tam už je dle názvu obsah cukru více než jasný.

Fastfood, cukr všude

Zastavit se v uspěchaném dni na jídlo venku není nic neobvyklého. Nad správným výběrem je ale potřeba o to více přemýšlet. Pokud zamíříte do klasického fastfoodu, kde si objednáte běžný hamburger, přijmete s ním neočekávaných 10 g cukru, tedy více než 2 kostky.

Přidáte-li k němu navíc slazený nápoj, rázem jste překročili svůj denní limit cukru. Varianty zdravých rychlých občerstvení ale rostou jako houby po dešti, vyberte si to, které nabízí čerstvé celozrnné pečivo plněné vhodnými nesmaženými surovinami, polévky nebo saláty.

Neodoláte-li přece jen jednou za čas americké pochoutce, nedoplňujte výhodné menu slazeným nápojem, zvolte raději minerálku. Výrazně tak příjem cukru snížíte.

Káva nebo dezert?

Zejména mezi dámami je oblíbené caffe latté, ideálně ještě s nějakou tou oříškovou, vanilkovou nebo  karamelovou příchutí.

Tyto ochucené sirupy jsou vyrobené především z cukru a neškodná káva, ke které si odpustíte sladký dezert, se pak sama takovým dezertem stává.

Kvalitní káva je zdrojem řady prospěšných látek, zejména antioxidantů, a proto se jí nemusíte vyhýbat, upřednostněte však při výběru espresso nebo kávu s trochou mléka bez příchutě, bez šlehačky a dalších zbytečných přísad.

Máte v práci nebo ve škole klasický automat na kávu? I v těchto instantních nápojích se může skrývat velké množství cukru, zejména ve variantách se sušeným mlékem, zvláště pak v cappuccinu, caffé latte nebo caffémocca.

Jak vidíte, cukr na nás číhá opravdu téměř všude. Není cílem žít zcela bez cukru, snažte se však vybírat cíleně potraviny, které ho obsahují co nejméně. Pokud se váš jídelníček bude skládat především ze základních potravin, vězte, že vám nadbytek cukru ve vašem jídelníčku problém činit nebude. Otestujte si váš jídelníček v programu Sebekoučink a zjistěte, jak jste na tom!

Budete mít zájem:  Vitamíny Na Vlasy Plačková?

Překvapila vás také nějaká potravina tím, že obsahuje více cukru, než byste čekali? Podělte se s námi v komentářích!

Jak se vyrábí 100% šťávy z koncentrátu? Kupujete vysušené ovoce s umělým vitamínem C a dužinou

Už jste někdy v obchodech řešili dilema, jaký nápoj v krabici koupit? Jestli 100% pomerančovou šťávu nebo 100% šťávu z pomerančového koncentrátu? Možná jste dostali pocit, že první z nich bude lepší, protože slovo koncentrát zní podezřele. Kdybyste se však podívali na jeho zadní stranu, možná byste zjistili, že i na ní lze nalézt slůvko koncentrát. Jak je to možné?

Pojďme se nejdříve podívat na to, co nám o koncentrátech v nápojích říkají zákony. Ve vyhlášce č. 248/2018 Sb. o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí se můžete dočíst, že „nápojovým koncentrátem je zahuštěná směs jednotlivých surovin používaných k výrobě nealkoholických nápojů, určená k přípravě nápojů ředěním.“ Co to znamená?

Pokud hovoříme o koncentrátu, máme tím na mysli hmotu z ovoce či zeleniny po odstranění vody. Opětovným doplněním podílu vody ke koncentrátu pak vznikne nápoj, který v obchodech vídáme například coby 100% šťávu z pomerančového koncentrátu (například Džus Relax, Džus Happy Day Rauch a další).

Vždy je tedy potřeba číst složení výrobků na zadní straně. Sama hlavní etiketa může totiž zákazníka uvést v omyl, a to zvláště v případech, když je na produktech například napsáno Džus 100% pomeranč, 100% jablko či 100% pomerančová šťáva.

Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není Kupi.cz

V prvé řadě se tedy ovoce či zelenina, ať už jde o pomeranč, jablko, rajče nebo třeba ananas, musí dehydrovat, tedy zbavit vody. Kromě vody ovšem plod přijde i o vlákninu a kvůli vysoké teplotě při zpracování šťávy také o vitamín C (tedy kyselinu askorbovou E300).

  • Právě vitamín C v pomerančové šťávě je přitom pravděpodobně důvodem, proč si každé ráno sklenici džusu dopřáváte.

Obojí lze ale opětovně vrátit zpět – a výrobci nápojů to také dělají. Proto se ve složení výrobku například dočtete, že krabice s nápojem obsahuje šťávu z pomerančového koncentrátu a vitamín C. Do některých šťáv z koncentrátu se pak přidává i dužina.

Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není

Kupte se slevou Džus Hello.

Porovnat slevy

Odpověď je jednoduchá – je to tak levnější a vlastně i jednodušší. Tím, že se při výrobním procesu ze šťávy odstraní tekutina, produkt se snáze skladuje i přepravuje. Díky absenci vody se také výrazně snižuje riziko bakteriálního růstu, tudíž se koncentrát nezkazí tak jednoduše jako čerstvá šťáva.

  • Koncentrát se tedy například vyrobí v Brazílii z brazilských pomerančů, kde je následně zmrazen a poté přepraven třeba do Německa, kde se z něj vyrobí džus.
  • S čerstvou šťávou, tedy tzv. freshem by to bylo mnohem složitější, a navíc by dlouho nevydržel.

Za příklad si můžeme vzít 100% UGO čerstvou šťávou ze zeleniny a ovoce. V jejím případě se jedná o šťávu nepasterovanou, která je ošetřena pouze vysokým tlakem – v potravinářském průmyslu se tomuto procesu říká paskalizace.

Jedná se o velmi šetrný způsob konzervace, který se u nás nicméně příliš nepoužívá. Díky působení vysokého tlaku se bakterie, kvasinky a plísně inaktivuj, a tudíž není potřeba šťávu pasterovat. Díky paskalizaci však při teplotách 2 až 8 °C vydrží jen cca 4 týdny.

  •  I proto je 250 ml UGO šťávy cenově úplně jinde (přes 40 Kč) než například jeden litr 100% pomerančové šťávy od Pfanneru.
  • Ta je vyrobena z koncentrátu pomerančové šťávy a její běžná cena je bez akce cca 50 Kč (v akci může stát i 25 Kč).

Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není Seksak Kerdkanno / Pixabay

Všechny ovocné šťávy však nejsou vyráběny z koncentrátů. Vyrábí se samozřejmě také drcením a následným lisováním ovoce, z čehož pak vznikne ovocná šťáva.

I ta nicméně musí projít pasterací, která zahubí patogenní mikroorganismy.

Protože ale bývá zahřátí jen velmi krátké (například na 82 °C pouze po dobu 5 vteřin) a pak je šťáva ihned zchlazena, zachová si značnou část svých vitamínů a minerálů.

Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není

Kupte se slevou Pomeranče.

Porovnat slevy

Kýžený vitamín C tedy najdete jak ve šťávě z koncentrátu, tak v čerstvě vylisované, pasterované šťávě. Stejně tak jej ale naleznete i v doplňcích stravy či obyčejné kyselině askorbové. Ať už však volíte cokoliv, pamatujte, že čerstvě vymačkané, domácí šťávě z pomerančů se stejně žádný nápoj v krabici nevyrovná.

Tip: Chcete si usnadnit přípravu zdravých, domácích drinků plných vitamínů? Sáhněte po odšťavňovači! Volit můžete z velké nabídky jak těch elektrických, tak i těch ručních. Doporučit můžeme například odšťavňovač Handy z prodejen Tescoma, který nyní najdete v akci za 1 199 Kč.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Paskalizace – metoda, jak si dopřát ovocné a zeleninové šťávy prémiové kvality

Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není

V současné době jsou čím dál více populární fresh bary, kde si můžete objednat čerstvě lisované šťávy z ovoce či zeleniny, které vám připraví obsluha na počkání. Oblíbené jsou i kombinace ovoce a zeleniny. Čerstvé džusy zařazují pravidelně do svého jídelníčku příznivci zdravého životního stylu a jsou doporučovány také dětem zejména kvůli vynikající chuti, vysokému obsahu vitaminů, minerálů, živých enzymů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Pravidelná konzumace čerstvě vylisovaných šťáv napomáhá čištění organismu, podporuje trávení, odstraňuje únavu, pomáhá při redukci nadváhy a především dodávají tělu rychle vitalitu a energii. Jejich výhodou je také, že neobsahují přidané cukry a konzervační látky jako průmyslově vyrobené džusy. Šťáva ale rychle oxiduje (při tomto procesu přicházíme i o část vitaminů) a může se zkazit, proto je důležité vypít čerstvě vymačkané produkty ihned po jejich přípravě. Džusy proto není vhodné připravovat do zásoby, protože jejich výživná hodnota by nebyla stejná jako u čerstvých šťáv. Čerstvé džusy si můžete vyrobit v odšťavňovači ale také doma, nebo koupit v obchodech.

Jak je to tedy se šťávami, které jsou umístěné v supermarketech sekci fresh džusů? Jsou skutečně nabité zdraví prospěšnými látkami? A jak je možné, že mají dlouhou trvanlivost, když odborníci doporučují čerstvě šťávy bezprostředně po jejich vymačkání vypít? Při výběru je vhodné si přečíst etikety na lahvičkách, abyste se dozvěděli, jakou metodou je nápoj ošetřen, aby se docílilo jeho delší trvanlivosti. Pokud je na něm uvedeno, že byl pasterován, tak věřte, že moc vitaminů obsahovat nebude. Pasterace (nebo také pasterizace) je jednou z metod konzervace potravin, jejíž podstatou je krátkodobé zvýšení teploty na 80–90 °C, a následné zchlazení, které způsobí zničení veškerých bakterií, ale prakticky také všech enzymů a valné většiny vitamínů. Podepíše se také na chuti i barvě konečného produktu.  Je smutné, že někteří výrobci umisťují na obaly svých výrobků název „Fresh“ s cílem vyvolat dojem čerstvosti. Hájí se tím, že jde pouze o název výrobku a že vzadu na obalu je malým písmem uveden správně způsob ošetření „šetrnou pasterací“.

Nebojte, fresh prémiové kvality lze koupit i v supermarketech! Existuje totiž relativně nová technologie ošetření potravin vysokým tlakem, díky které si čerstvé potraviny, a tak i čerstvě vylisované šťávy zachovávají stejnou barvu, chuť a obsah živin jako původní suroviny.

Tato technologie se nazývá – PASKALIZACE. Paskalizace neboli zpracování potravin za použití vysokého tlaku (High hydrostatic pressure – HPP) je technika bez použití vysoké teploty.

Do České republiky byla zaváděna za spoluúčasti Výzkumného ústavu potravinářského Praha, který patří mezi průkopníky této technologie v Česku. Ve světě se již metoda ošetření vysokým tlakem používá na maso, šunku, uzeniny, mořské plody, ovocné a zeleninové šťávy a pyré, dressingy, dipy, quacamole, vařenou rýži, apod.

V České republice je technologie v současné době využívána dvěma výrobci (akciové společnosti Kofola – šťávy UGO a Beskyd Fryčovice – šťávy REFIT).

Jak paskalizace funguje?

Potravina je zabalena do pružného obalu (např. plastové lahvičky s čerstvě vylisovanou šťávou) a umístěna do tlakové komory vysokotlakého lisu. Vše je ponořeno do tlakovací kapaliny-většinou pitné vody. Po uzavření se v komoře zvýší tlak na 6000 i více barů čerpáním další vody.

Pro srovnání, na nejhlubším místě na mořském dně, v Mariánském příkopu hlubokém 11 km, je tlak pětkrát nižší. Pro představu, jaká je to síla, byste se museli ponořit do hloubky 60 km, abyste docílili stejného tlaku. Tento tlak se udržuje po dobu 2–15 min. v závislosti na potravině.

Vysoký tlak při paskalizaci zničí živé mikroby, všechny bakterie, viry a plísně bez nutnosti ohřevu, které by jinak šťávu po několika hodinách nebo dnech znehodnotily. Nepoškodí ale cenné látky, jako např. vitamíny, které se jinými konzervačními metodami většinou ničí. Paskalizace navíc v případě šťávy nemění její chuť a ani barvu.

Chutná a vypadá jako čerstvě vymačkaná. Lahvičky se šťávou je následně nutné uchovávat v chladu, kde vydrží až 4 týdny.

Pokud tedy chcete svému tělu dopřát pořádnou dávku vitaminů a energie z čerstvě vylisované ovocné či zeleninové šťávy, přibalit si ji do práce, nebo do školy a nemáte čas si ji připravit sami doma, tak je dobré porozhlédnout se v obchodech po lahvičkách s džusy označenými jako „ošetřen vysokým tlakem“.

Budete mít zájem:  Zdravé potraviny, které můžeme zničit přípravou

 Autor článku: Mgr. Hana Vondráčková, Ing. Milan Houška, CSc.

Použité zdroje:

hhttp://www.paskalizace.cz/

ttps://cs.wikipedia.org/wiki/Pasterizace

http://ugo.cz/p/paskalizace-aneb-jak-na-stavy-ktere-vydrzi-a-maji-vitaminu-jako-cerstve

http://www.beskyd.cz/technologie.html

http://trendyzdravi.cz/vyziva-a-gastronomie/paskalizace-umi-vyrobit-prirodni-zeleninove-a-ovocne-stavy-ugo.html

 Zdroj obrázku: Pixabay.com

Místo ovoce "chemický" koktejl

Všechny obsahují ovocné nápoje nebo limonády s určitým podílem ovocné šťávy. A chlubí se tím, že žízeň uhasí zdravě, pomocí ovoce. Kdyby člověk věřil reklamě a množství ovoce na obalech, řekl by, že jsou to vlastně jakési naředěné džusy. Nejsou. Na rozdíl od ovocných šťáv a nektarů v nich mohou být konzervační látky a umělá barviva.

A výrobci s nimi nešetří. Z dvacítky nápojů, které analyzovali na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, se bez nich obešlo jen šest. Všechny ostatní obsahovaly kyselinu sorbovou nebo benzoovou, nejčastěji obě, nebo syntetické barvivo. Látky povolené, ale ne příliš žádoucí. Některé mohou vyvolávat alergické reakce.

Jablka místo pomerančůVětšina nápojů měla skutečně tolik ovocné šťávy, kolik uváděla na obalech, některé i víc. Pět vzorků – Relax Pomeranč, Relax Fruit Drink, Hello džus (v PET lahvi i v krabici) a Hypernova – mělo ale o polovinu méně, než mělo mít.

Další čtyři – Relax Figo džus, Hello Top, Topjoy a Sunday – byly takříkajíc na hraně, měly sice méně, než stojí na obale, ale s pětiprocentní odchylkou, s kterou počítá metoda odhadu ovocného podílu, se ještě vešly do limitu. Některé získaly ovocnou šťávu z jablek místo z pomerančů.

Relax Figo džus, Relax Fruit drink a Hello džus v PET lahvi obsahovaly jablečný koncentrát, který není uveden na obale. Byl i v nápoji Relax pomeranč, tam je však deklarován.

Vítěz testu
Malé „pitíčko“ s brčkem Rauch Yippy se obejde bez konzervačních látek, bez syntetických barviv, podíl ovocné šťávy má ještě vyšší, než jaký uvádí na obale. Chutnal dětem i dospělým.

Kde se berou barvy?

Zkuste si do sklenice vymačkat červený pomeranč a rozředit ho vodou. Těžko bude mít tak výraznou barvu, jakou mají pomerančové limonády. Není třeba hádat, čemu vděčí nápoje s tak malým množstvím ovoce za své výrazné barvy. Zejména hit poslední doby, nápoje z červených pomerančů, se bez barviv neobejde. Barvu jim místo krvavě červených plodů dodává syntetická červeň Allura. Nutno říct, že použitím aditiv výrobci neporušují žádný předpis. Používají jen látky povolené.Nevítané přísadyKe konzervování ovocných nápojů a limonád jsou povoleny dvě látky kyselina sorbová a benzoová a její soli. Kyselina benzoová je škodlivější než sorbová, proto se jí smí používat méně. „Je to povolený konzervant, ale pro každého není úplně ideální. Může způsobit alergické reakce,“ vysvětluje Daniela Winklerová ze Státního zdravotního ústavu. Pro mnohé maminky bude možná překvapením, že kyselinu, která je omezována i v hořčicích, obsahují i nápoje, které jejich dětem tolik chutnají. Vjedné třetinkové lahvičce populárního dětského jupíku je 30 miligramů kyseliny benzoové. Když uvážíme, že dvanáctikilové dítě by nemělo denně přijmout víc než 60 miligramů této látky, stačí, aby vypilo dvě lahvičky a má

Kolik šťávy z pomerančů musí mít…
– pomerančová šťáva 100 %- pomerančový nektar 50 %- pomerančový nápoj 12,5 %- pomerančová limonáda 6,25 %- limonáda s přídavkem pomerančové šťávy 0,1 %

vyčerpanou svou denní přijatelnou dávku. Konzervační látky musí výrobce uvádět na obalech. Ale bohužel jen tehdy, když jich je víc než třetina povoleného množství. I to se změní. Podle nové vyhlášky, která se přizpůsobuje evropským pravidlům, se konzervační látky, jež se dostaly do výrobku přenosem z chemicky konzervovaného koncentrátu, nebudou značit vůbec. „Pokud konzervovaná složka nebude tvořit alespoň pětadvacet procent hmotnostního podílu, tak se o ní spotřebitel vůbec nedozví,“ říká Daniela Winklerová. Zároveň však dodává: „I když musím říct, že Evropa si to také uvědomila a chystá změnu. Ale Česká republika musí v tuto chvíli plně akceptovat to, co platí.“Dětem chutnaloU dětí barevné limonády slaví úspěch. Prokázal to chuťový test, při němž nápoje hodnotily nejprve děti a pak dospělí. Děti, které si tak trochu zahrály na učitele, rozdávaly na vysvědčení jen samé dvojky a jedničky, nejhorší známka u nich byla trojka. Dospělí byli přísnější. Dvakrát dali pětku a dvakrát čtyřku. Nejvíc ze všech chutnal Jupí Juice Drink, těsně za ním skončil Hello Top. Nejhůř ze všech čtrnácti dopadla Relaxace – od dětí i dospělých dostala nejhorší známku.

Jak je to s obsahem pomerančové šťávy v nápoji

Pomerančová šťáva: Nápoj tvoří pouze ovocná šťáva, která nesmí být ředěna vodou. Může být přímo lisovaná (v tuzemsku se prodává jen výjimečně), nebo z koncentrátu s doplňkem stejného podílu vody, jaký byl při lisování odpařen.

Pomerančový nektar: Je to vlastně poloviční šťáva, množství ovocného podílu se liší podle druhu ovoce. Pomerančový, jablečný, grapefruitový nebo ananasový nektar má mít 50 procent, broskvový 45, meruňkový, borůvkový, jahodový, třešňový 40, višňový 35, banánový nebo rybízový 25 procent ovoce. Šťávy a nektary jsou přírodní produkty, které se musí obejít bez jakýchkoliv barviv. Až na výjimky (oxid siřičitý) nejsou povoleny ani konzervační látky. Cukr se přidávat může, ale přislazení musí být vyznačeno na obalu.Pomerančový nápoj: Ovocný podíl musí tvořit nejméně jednu čtvrtinu podílu stanoveného pro nektary. Pomerančový nápoj má tedy 12,5, banánový 6,25 procenta.Pomerančová limonáda: Ovocné šťávy má osminu z podílu pro nektary.Limonáda s přídavkem pomerančové šťávy: Jsou to limonády, které mají ještě nižší obsah ovocné šťávy. Většinou mívají tři procenta, ale může to být pouhá desetina procenta.

Výsledky testu pomerančových nápojů naleznete ZDE.

Při výrobě ovocných nápojů a limonád se na rozdíl od šťáv a nektarů může používat celá řada aditivních látek, čehož výrobci hojně využívají. Mohou je přibarvovat, konzervovat, dochutit aromatickými látkami, zahušťovat, stabilizovat…Limonády, které neobsahují žádný podíl ovoce, jsou vyrobené pouze z pitné vody, cukru a aromat, musí být označeny jako limonády s příchutí. Vždy obsahují barviva i konzervační látky.Úplně jinou skupinu představují nealkoholické nápoje ochucené. Na ně se nevztahuje požadavek minimálního obsahu ovocné šťávy, jsou vyrobeny pouze z vody a aditivních látek.Poznámka: Uvedený procentuální podíl ovoce je minimální, může být i vyšší, ale vždy musí odpovídat deklarovanému množství.

Není šťáva jako šťáva

Nová pravidla pro výrobu a označování ovocných šťáv výrazně prospějí zákazníkům.

Spotřebitel to nemá úplně jednoduché, pokud se chce vyznat v džungli nápojů zvaných ovocné šťávy. Například to, čemu legislativa říká ovocná šťáva, běžný spotřebitel zná jako džus.

A i když jsou předpisy pro výrobu již nyní dostatečně přísné a nemělo by docházet k žádnému ohrožení zdraví spotřebitele, chaotické označování někdy vede k tomu, že si zákazník z obchodu někdy odnese něco jiného, než původně zamýšlel.

Nyní Evropská unie dokončuje nová pravidla pro složení, výrobu, označování a názvy těchto nápojů. Ta by měla přispět k tomu, že se bude spotřebitel lépe orientovat v označování na obalu a bude lépe rozlišovat mezi jednotlivými kategoriemi šťáv.

Jaké tyto kategorie jsou? Rozeznáváme ovocné šťávy (které spotřebitel obvykle má spjaty s názvem džus), ovocné nektary, ovocné nápoje a nakonec limonády. Klíčovým pro označení nápoje je zejména podíl ovocné složky, ale spotřebitel by se měl zajímat i o způsob zpracování či o obsah cukru nebo přídatných látek.

Spotřebitele ale může mást nejvíce, že na první pohled nemusí být vždy patrné, o jaký nápoj jde. Přední strana obalu má totiž za úkol hlavně prodat – tj. přitáhnout pozornost spotřebitele a přesvědčit ho k nákupu. Stejně, ne-li dokonce důležitější pro spotřebitele je přitom strana druhá, kde se drobným písmem dočteme ve složení, o jaký nápoj jde a jaké ingredience a přísady obsahuje.

Co si má spotřebitel pod každým pojmem představit?

  • Ovocná šťáva má 100% podíl ovocné nebo zeleninové složky. Jak již bylo řečeno, je to vlastně nápoj, který lidé mají nejvíce zařazen pod pojem džus. Šťáva může být jednosložková (např. pomeranč nebo jablko) nebo vícesložková (s kombinací několika druhů ovoce, např. jahody s jablkem). Taková ovocná šťáva může být přímo lisovaná a stáčená do kartónových obalů nebo PET lahví. Často se dá koupit na farmářských trzích. Nebo, a to je daleko častější případ, může být vyrobena ředěním ze zmrazeného koncentrátu, který předtím vznikl odpařením vody z čerstvě vylisované šťávy. Statistiky uvádějí, že výroba šťáv z koncentrátu (87,6 %) překonává v EU šťávy vyrobené přímo (12,4 %). Koncentrát si výrobci buď vyrábějí sami, nebo ho dovážejí. Největším dodavatelem koncentrátů je Čína. Problém spočívá v tom, že se na obalu o tomto původu nikde nedá dočíst. Ovocné šťávy mohou obsahovat přírodní cukry, vitamíny, minerály a například kyselinu citrónovou. Co naopak obsahovat nesmí, to jsou konzervanty, sladidla, barviva a jiné přídatné látky.
  • Ovocný nektar je nápoj s nižším než 100% podílem ovocné nebo zeleninové složky – její minimální obsah se liší podle druhu ovoce (dolní hranice se pohybuje kolem 25 %). Nektary mohou být doslazovány přírodními cukry, medem nebo umělými sladidly. Mohou být také obohaceny o vitamíny a minerály, ale nesmí obsahovat  barviva, konzervanty ani jiné přídatné látky. Stává se, že ovocný nektar je nejčastěji zaměňován právě s ovocnou šťávou a je potřeba se pozorně začíst do složení.
  • Ovocný nápoj má podíl ovoce nebo zeleniny nižší, než je stanoveno pro nektar (záleží na druhu ovoce) – obecně je podíl ovocné nebo zeleninové složky u ovocných nápojů nižší než 25 %. Ovocné nápoje mohou kromě vitaminů, minerálů, přírodních cukrů a sladidel obsahovat také přídavné látky (například konzervanty, barviva, aromata).
  • Limonáda obsahuje zpravidla jen velmi malé množství ovocné složky a bývá sycená CO2. Stejně jako ovocné nápoje může obsahovat přídavné látky.
Budete mít zájem:  Jak Si Odblokovat Krční Páteř?

Většina těchto ovocných nápojů je pasterovaných, podobně jako například mléko. Tudíž není třeba, aby byly i chemicky konzervovány.

Takže pokud je na obalu napsáno „bez chemického ošetření“, „bez konzervantů“ nebo „bez cukru“, tak to samozřejmě motivuje spotřebitele, aby po takovém nápoji sáhl. Většinou totiž netuší, že v podstatě ani jedno ovocná šťáva neobsahuje.

Jinými slovy, výrobce vychvaluje kvality ovocné šťávy, která tyto vlastnosti z povahy věci normálně má.

Aktuálně se v EU dokončuje legislativní proces, který by měl i toto upravit. To by mělo vést k lepší orientaci spotřebitele. Chystaná pravidla také odrážejí vývoj technologických postupů a mezinárodních norem při výrobě ovocných šťáv a nektarů.

Zpřesňují a potvrzují rozlišení mezi ovocnou šťávou a šťávou vyrobenou z koncentrátu. Také definitivně ruší u ovocných šťáv možnost přídavku cukru, což jde v souladu s trendy, kdy výrobci sami přidávají cukr do ovocných šťáv již velmi zřídka. Možnost přislazování tak zůstane pouze u nektarů a některých dalších produktů.

Zajímavé také je, že jako surovina pro výrobu ovocných šťáv budou povolena rajčata.

Další novinkou je, že výrobce již nebude moct používat na obalu označení „bez přidaného cukru“. A to právě proto, že přidávání cukru do ovocných šťáv již bude bez výjimky zcela zakázáno.

Rovněž u šťávy ze dvou smíšených plodů budou muset být oba plody uvedeny povinně již v názvu výrobku. Takže by už neměla nastat situace, kdy je na obalu lákavý obrázek jahody, název zní Jahůdka, ale spotřebitel se ve složení dočte, že jahodové šťávy je v nápoji pouze 24 % a dalších 21 % tvoří jablečná šťáva a zbytek voda.

Předpis nevstoupí v platnost hned, především kvůli ekonomickým nákladům a přizpůsobení národních legislativ budou mít výrobci 18 měsíců na provedení a uplatňování nových pravidel.

Dalších 18 měsíců pak budou mít ještě možnost dávat na trh své výrobky označené podle původních pravidel, a to právě z důvodu snížení výrobních nákladů a udržení konkurenceschopnosti.

Na udržení úrovně kvality a nezávadnosti ovocných šťáv toto přechodné období nebude mít žádný vliv.

Foto: EP

Zeleninové a ovocné šťávy mají přímo zázračnou moc

Ovocné šťávy
Foto: Profimedia.cz

Šťávy mají nejen blahodárné účinky na naše zdraví, ale i nepřeberné množství chutí. Lze je získat i z takové zeleniny, ze které mnozí ani netuší, že je to možné. To samé platí také o ovoci.

„Ovocné šťávy se doporučují konzumovat v první polovině dne. Kromě jiného jsou totiž zdrojem sacharidů, které jsou zapotřebí k podpoře regenerace svalů i celého organismu po fyzickém výkonu, při redukci či detoxikaci.

Velmi pozitivně působí i na náš výkon, zvládání stresu a obecně psychiku.

Ovocné šťávy lze tak považovat za ideální ranní drinky,” vysvětluje Dalibor Navrátil, držitel rytířského řádu za gastronomii Chaine des Rotisseurs a lektor Catler Academy.

Zeleninové šťávy se mohou do jídelníčku zařadit kdykoliv během dne. Mají zásaditou reakci, tudíž udržují správné pH organismu. Naše krev musí mít stabilní a lehce zásadité pH 7,4.

Nerovnováha v pH naší krve vzniká kvůli jídlu, pití a také stresu. Jakmile nám kvůli nevhodně složenému jídelníčku klesne pH krve pod 7,3, naše tělo musí pracovat navíc, aby zvládlo nával kyselosti.

Mnozí odborníci pak nerovnováhu pH viní z celé řady nemocí (obezity, vředů, cukrovky apod.).

K udržení optimálního pH krve by se z 80 % procent měla konzumovat jídla, která jsou zásadotvorná. Minimálně 50 % jídelníčku by tedy měla tvořit zelenina.

Jablečná šťáva – snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a krevních tuků, posiluje imunitní systém, srdce a krevní oběh, stabilizuje hladinu cukru v krvi a posiluje cévy.

Je bohatá na draslík, který pomáhá s hospodařením vody, podporuje funkci ledvin a činnost svalů. Šťáva také obsahuje vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu a váže na sebe toxické látky (olovo a rtuť).

Pomáhá při zácpě a povzbuzuje činnost střeva, pokud se pije ráno nalačno.

Pomerančová šťáva –  je doporučována při očistné kůře a pomáhá při překyselení organismu.

Je bohatá na draslík, vápník, hořčík a vysoký obsah vitamínů A, B, C, patří k dobrým zdrojům selenu, který je silný antioxidant.

Pomeranče podporují látkovou přeměnu v buňkách, podporují koncentraci, aktivují všechny tělesné žlázy, posilují libido a potenci, posilují imunitní systém a krvetvorbu, zlepšují vzhled vlasů.

Grapefruitová šťáva – má silné alkalické účinky a tím čistí krev od jedovatých kyselých látek. Také pomáhá při rozpouštění anorganického vápníku, např. při artritidě. Obsahuje draslík a vitamín C.

Dužina je bohatá na bioflavonoidy, které zvyšují účinnost vitamínu C, obsahuje velké množství kyseliny listové, podporuje trávení, enzymy povzbuzují látkovou výměnu, pomáhají při žilních onemocněních, křečových žílách, hemoroidech, posilují imunitní systém, podporují produkci hormonů, preventivně působí proti infekcím a nachlazení a také čistí střeva a stabilizují střevní flóru, aktivují látkovou přeměnu v buňkách a růst buněk.

Ananasová šťáva – pomáhá čistit a působí močopudně. Zlepšuje prokrvování, snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě, uvolňuje svalové napětí a křeče. Odvodňuje a pomáhá při střevních poruchách. Je bohatá na draslík, vápník, sodík, B 12 i všechny E vitamíny.

Mrkvová šťáva –  podporuje trávení, vidění, dýchací orgány, působí proti hemoroidům, zvyšuje odolnost proti infekcím. Zároveň pomáhá udržovat zdravé zuby a kosti, chrání  nervový systém a je vhodná při očistách jater.

Šťáva z červené řepy – posiluje organismus, podporuje tvorbu červených krvinek, čistí krev, má vynikající čistící účinek pro játra, ledviny a žlučník, povzbuzuje činnost lymfatického systému a je vhodná jako podpora v období klimakteria. Není vhodné pít najednou více než 200 ml, její silně čistící účinek může způsobit nevolnost.

Zelná šťáva – pomáhá při zácpě a tím podporuje i kvalitu pleti. Šťáva ze zelí podporuje léčbu vředů, čistí organizmus. Nevýhodou při pití většího množství zelné šťávy může být plynatost. Zelí čistí zažívací trakt, obsahuje vitamín C, chlor, jod, síru.

Okurková šťáva – čistí pleť, stabilizuje krevní tlak, pomáhá při zánětech dásní a je silně zásadotvorná.

Bramborová šťáva –  podporuje léčbu dny, pomáhá při žaludečních potížích, je vhodné ji kombinovat s mrkví a celerem.

Melounová šťáva – mimořádně zásadotvorná, podporuje léčbu při poruchách ledvin.

Pokud vymačkáváte šťávu z citrusů, je dobré plod nejdříve poválet. Dužina uvnitř něj bude lépe připravena na vymačkání šťávy a odšťavňování půjde snáz. Před odšťavňováním je dobré je zcela oloupat, okrájet či alespoň ostrouhat kůru. Šťáva z kůry je nepříjemně hořká, navíc kůra často bývá chemicky ošetřena.

Ideální odrůda pomerančů k odšťavňování je Valencie. Nezapomeňte ale, že při delším skladování v lednici může pomerančová šťáva zhořknout.

Ananas lze do odšťavňovače vkládat celý, včetně kůry. Samozřejmě ho ale pečlivě umyjte – nejlépe kartáčem – a zbavte ho horního trsu listů a dolní tvrdé části. Ponecháním kůry zabráníte ztrátě dužiny, samotná slupka ananasu má vysoký obsah vitamínů, minerálů a enzymu bromelin.

Odšťavňování zralých a změklých „kašovitých” plodů, jako jsou banán, broskev, meruňka, jablko či kiwi, je komplikovanější. Obvykle se z nich dá vyrobit pyré či kašička ale ne šťáva. Takové ovoce raději mixujte v již připravené šťávě z jiného ovoce.

Přezrálé hrušky i jablka mají tendenci zahltit hřídelové lisy odšťavňovače nalepenou vlákninou a pokračovat v odšťavňování můžete až po vyčištění. Snadnou radou je proto kombinovat toto změklé ovoce s jinou tvrdší surovinou – například mrkví. Zajistíte tak snadnější průchod, tvrdá vláknina s sebou vezme i měkké zbytky, které se jinak často lepí na stěny a sítka.

Kořenovou zeleninu můžete využívat jako „vlákninový pohon“ při odšťavňování měkkých surovin.

Šťávu připravenou v odšťavňovači lze v chladničce uchovat maximálně 24 hodin. Lze ji také zamrazit, ale ne po dobu delší jak 30 dnů.

Recepty od výživového poradce Martina Škáby

Zelená bomba
6-8 listů kapusty nebo kadeřávku nebo hlávkového salátu, 3 hrsti špenátu, 1 zelené jablko, 1 okurka, 2 celerové stonky, 1 citrón
Zeleninovo-ovocná harmonie
1 jablko, 2 malé řepy (každá velikosti cca 1/2 tenisového míčku), 1 mrkev, 2 celerové stonky, ½ citrónu, 1 pomeranč, hrst zelených listů – špenát, kapusta, hrst čerstvé bazalky
Pro zahřátí
celer, červená řepa, mrkev, paprika, cuketa, jablko, zázvor, cibule – bílá i červená, česnek, koření: skořice, kari
Pro ochlazení
2 jablka, 2 okurky, 6-8 listů kapusty nebo hlávkový salát, hrst zelené petrželky

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector