Které bylinky už smí jíst vaše dítě

Jak je to s bylinkami pro děti? Které bylinky jsou pro děti vhodné a od kdy jim můžeme nějaké dávat?

V tomto článku si řekneme, jaké bylinky jim můžeme podávat dětem například pro zmírnění kašle, horečky nebo zažívacích potíží. A taky od jakého věku dítěte se může začít. Navíc rodiče často řeší i to, kdy přidávat bylinky dětem do stravy – tedy jestli mohou jídlo nějak oživit a vylepšit, aby bylo pro děti lákavější a chutnější.

Které bylinky už smí jíst vaše dítě

Úplně na konci článku se budeme věnovat i bylinkám pro těhotné ženy.

Nejčastěji se může dětem přichucovat jídlo bylinkami od věku jednoho roku. Co se týká bylinkových směsí tak i dříve. Záleží však na koncentraci nálevu. Musí být nižší koncentrace než se podává dospělému. To si ještě upřesníme u receptů na bylinkové směsi pro děti dále v článku.

Jak to bylo u nás?

U dcery jsem právě začala cíleně používat bylinky až později, bylo jí zhruba 2,5 roku, kdy mě její velmi  častá nemocnost podnítila začít s bylinkami.  Máme ještě chlapečka, v době, kdy píšu tento článek, je mu 6 let a dceři už 10 let.

Když byl náš syn ještě miminko, tak často trpěl na průdušky. Dcerka přišla třeba jen ze školky s rýmou a jakmile  se od ní nakazil, sedlo mu to na průdušky.

Takže jemu jsem už v 8 měsících dávala tymiánový nebo  diviznový sirup – jen půlku čajové lžičky 3x denně. Na odkašlávání jitrocelový sirup. Pak byl dobrý ještě i čaj s podbělem.

U podbělu opatrně, děti by jej neměly užívat samostatně, ale ve směsi – většinou je ve směsi proti kašli nebo na posílení průdušek s dalšími bylinkami.

Průdušková směs pro děti

  • 1 díl květu podbělu lékařského
  • 1 díl květu divizny velkokvěté
  • 1 díl nati rdesna ptačího (truskavce)
  • 1 díl nati meduňky lékařské

Půl polévkové lžíce nadrcené směsi se zalije 250 ml vroucí vody. (Dospělí mají koncentraci vyšší – 1 polévkové lžíce na 250 ml vody). Dávkování je do 3 let věku 1/4 – 1/8 dávky pro dospěslého. Tedy když dospělý vypije denně čtvrt litru až půl litru čaje, tak dítě do 3 let 50 – 100 ml.

Které bylinky už smí jíst vaše dítě

Bylinky jsem dětem ve formě nálevů a sirupů podávala vyloženě při zdravotních problémech. Jakmile problémy odezněly, ukončila jsem podávání. Samozřejmě to platí i u dospělých. Poud potíže odezní, kůra se ukončí.

Co jsem dětem dávala celkem často – hlavně přes zimní období je rakytníkový sirup. Je to král v obsahu vitamínu C, takový citron se s ním nemůže rovnat. Celkově zlepšuje obranyschopnost organismu.

Jak je to s dochucováním jídel pro děti?

Dětem můžeme začít dochucovat jídlo zhruba od jednoho roku. Právě do toho jednoho roku se děti teprve seznamují s chutí samotného jídla. Mají chuť velmi citlivou a jejich organismus přivyká na nové příkrmy. 

Později, tedy od toho jednoho roku můžeme začít. Začneme vždy v jídle s jednou bylinkou, abychom mohli sledovat, jak na to dítě reaguje, zda mu to dělá dobře nebo ne. Většina z uvedených však mívá dobrý přínos.

Třeba tymián a majoránka podporuje trávení a působí proti plynatosti. Bazalka také podporuje trávení, má protizánětlivé účinky a  podporuje vykašlávání.

Zároveň působí proti zánětu průdušek. Dobromysl působí také protizánětlivě, dokonce je označována jako přírodní antibiotikum.

Bobkový list – opět protizánětlivý, zlepšuje také soustředění a paměť.

Bylinky jako koření se chovají trochu jinak, než když je podáváme ve formě nálevu nebo sirupu. Mají velmi jemné působení, které přispívá k posílení zdraví.

Nemusíme se bát dětem dát třeba do brambor kmín, libeček nebo zelenou petrželku. Do jídel lze použít také kopr, pažitka – tyto bylinky nejen skvěle chutnají, ale podporují trávení a působí také protizánětlivě.

Nejvíce protizánětlivé účinky má z bylinek vhodných pro děti právě dobromysl, je to přírodní antibiotikum. 

Další přírodní antibiotikum je lichořeřišnice. Tu doporučuji připravovat ji vždy jen čerstvou, jinak nemá po tepelné úpravě moc účinky. Chutná podobně jako pažitka nebo spíš ředkvičky. Mohou se jim do jídla nasekat třeba i květy, bude to krásně barevné. Do kaší nebo ovocných pyré se jim může dát trochu skořice.

Výborná z těch cizokrajných koření je také kurkuma , můžeme ji v malém množství přidávat k tepelně upravené zelenině.

Brutnák – další bylinka, která má velmi příznivé účinky proti alergiím a ekzémům. V lékařství se dokonce olej z brutnáku používá při atopickém ekzému. Ten je vhodné jíst opět spíše syrový, má dobrou chuť podobné okurce. Dětem se určitě zalíbí i jeho krásné modré květy, které jídlo krásně ozdobí a děti je mohou i sníst.

Které bylinky už smí jíst vaše dítěBrutnákové květy jsou jedlé a dětem se moc líbí. Navíc mladé listy brutnáku se konzumují.

Pokud jim nechcete moc solit  jídlo, tak sůl dobře nahradí saturejka. Stačí jen trošička, je aromatičtější. Saturejka je doporučována spíše od 2 let věku.

A co čerstvé bylinky? Mohou je děti konzumovat také?

Ano, výše už jsem některé zmínila například brutnák a lichořeřišnici.

Čerstvé bylinky jsou pro malé děti lepší než ty sušené, protože nejsou tak aromatické a jsou pro děti i lépe stravitelné. Usušené velmi ztrácí objem, protože vypaří vodu, která je obsažena v rostlinách okolo 80%. Tím pádem máme tendenci těch sušených dávat do jídla více. Navíc jsou v sušených bylinkách látky ve vyšší koncentraci.

Můžeme si vybrat z těch, které si vypěstujeme na zahrádce nebo v truhlíčku a také doporučuji divoké bylinky.  Z těch co si můžeme pěstovat je právě ta výše zmíněná lichořeřišnice, pažitka a petrželka, dále i polníček, špenát, koriandr, bazalka, majoránka, také výše zmíněný brutnák.

Z těch divokých bylinek je to ptačinec žabinecmerlík, sedmikrásky – listy i květy, bršlice. Ještě máme oblíbený i kořen pampelišky, ten přidávám do zeleninové pánve nebo do vývaru podobně jako kořenovou petržel.

Čerstvé bylinky můžeme tedy použít při vaření, přidáme je vždy až na konci vaření, protože tak neztratí tolik vitálních a prospěšných látek. Děti mohou jíst bylinky i syrové, pokud jim je na drobno nasekané zamícháme třeba do těstovin, zeleninového kuskusu nebo do brambor. Ale zase platí pravidlo, že v jídle pro děti by nemělo být více jak 2 druhy bylinek.

Jaké jsou výhody při konzumaci čerstvých bylinek?

Čerstvé bylinky mají velký přínos. Z čerstvých bylinek získává dítě vitamíny a mnoho dalších prospěšných látek – tělo  dokáže vitamíny lépe využít z původního zdroje – z potravy než jako izolovaný preparát.

Je velmi vhodné bylinky zařadit do jídelníčku jako potravinu. Nemám na mysli zrovna ty aromatické, ale spíš například tu bršlici, špenát, brutnák, listy a kořen pampelišy, listy a květy sedmikrásek, kopřivu – mladou nať i kopřivová semínka.

Které bylinky už smí jíst vaše dítě

Z těchto bylin sbíráme mladé listy a společně s ovocem (jablka, hrušky, banán) děláme  zelené smoothie.  Je to doslova vitamínová bomba. Nebo také můžeme podávat tepelně upravené bylinky – výborný je například špenát z listů česneku medvědího, kopřiv nebo z bršlice.

Pro minika jsou skvělé bylinkové koupele

Pro malá miminka i novorozeňátka, která špatně spinkají jsou vynikající bylinkové koupele z mateřídoušky a dobromysli.

Koupel se dělá tak, že se dá do vody 2x větší množství bylinek než při přípravě čaje pro dospělého a ještě se cca 5 minut povaří.

Vychladlé na teplotu těla a přecezené se to nalije do vaničky s vodou – klidně v poměru 1:1. Mateřídouška a dobromysl má uklidňující účinky a miminka mnohem lépe spí.

Které bylinky by děti konzumovat neměly?

Pelyněk – například  známý je pelyněk estragon. Vůbec by se neměl dětem podávat do 15ti let.

Rozmarýn, šalvěj by se dětem neměla dávat do dvou let, pak je ale dobrá na kloktání, protože má desinfekční účinky, ale vnitřně pro děti moc vhodná není. Dále yzop, z koření je nevhodný muškátový oříšek – může způsobovat ospalost až halucinace.

Jak je to s bylinkami, které můžeme zakoupit v supermarketech v květináčích. Jsou stejně kvalitní, nebo pro malé děti jsou nevhodné?

Bylinky ze supermarketu by měly být v pořádku, známé jsou od firmy Bylinky s.r.o., které jsou pěstované ve sklenících v ČR a nepoužívají žádné pesticidy. To by neměli používat žádní výrobci bylinek určených ke konzumaci. Největší jstota je však v tom, co si vypěstujeme a nasbíráme sami.

Budete mít zájem:  Český česnek nemusí být a často ani není český

Které bylinky jsou vhodné pro těhotné ženy?

Kterým bylinkám by se měly těhotné ženy vyhýbat? A naopak, které bylinky jsou pro těhotné ženy vhodné a proč?

Které bylinky už smí jíst vaše dítě

Těhotné ženy by neměly užívat bylinky, které podporují činnost dělohy – například petržel, celer, šalvěj, ale také další bylinky, které mají zahřívací a prokrvující účinek – bazalka, tymián, majoránka, zázvor. U zázvoru jsou doporučovány jen slabé koncentrace (zázvorová lízátka proti nevolnosti) Ne však silný zázvorový čaj.

Jednou za čas si může udělat těhotná žena čaj z máty a meduňky nebo mateřídoušky. Pokud třeba onemocní, tak se nemusí zdráhat na podporu snížení horečky použít čaj z květu bezu a lípy. Pozor na ten bez, bývá alergenní, tak pokud s ním dotyčná nemá dosud zkušenosti nebo je alergik, tak opatrně.

  • Vhodné bylinky pro těhotné ženy je pažitka, koriandr, lichořeřišnice, polníček – konzumace této byliny podporuje dokonce správný vývoj miminka, protože obsahuje vysoký podíl kyseliny listové, která zabraňuje rozštěpům patra a páteře.
  • Dále je vhodná kurkuma, měsíček, rakytník.
  • Ve třetím trimestru už může těhotná žena popíjet čaj z maliníku pro lehčí porod.
  • 1 díl listu ostružiníku
  • 1 díl listu maliníku
  • 1 díl listu jahodníku
  • 1 díl květu bezu černého

Směs připravujeme klasickým způsobem (1 pol. lžíce sušené směsi zalijeme 250 ml horké vody). Popíjíme 1 šálek denně od 34. týdne těhotenství až do porodu.

TIP: Na změkčení tkání a zvýšení elasticity porodních cest pomáhá lněné semínko. Je potřeba jej namočit den dopředu do vody nebo do jogurtu. Uvolní slizy a celkově změkne. Semínko se jí i s tím slizem! Konzumujeme takto maximálně jednu zarovnanou polévkovou lžíci semínka denně.

Tajemství bylinných směsí na míru – ukážu vám, jak si sestavíte své vlastní směsi sami

PS: Online-kurz, který vás seznámí prakticky s tím, jak si bylinky sehnat, uchovat a namíchat tak, abyste efektivně posílili své zdraví.

Které bylinky už smí jíst vaše dítě

Klikněte níže na odkaz a podívejte se co se všehno můžete dozvědět a naučit.

>>SÍLA BYLIN VE TVÉM ŠÁLKU

Bylinky pro dívky a ženy: Bylinky pro děti a mladé dívky

Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Zdravotní problémy 73% 7. března 2016 / Iva Lhotská

Které bylinky už smí jíst vaše dítězdroj: shutterstock.com

Už dlouhou dobu jsem přemýšlela o tom, které bylinky vám, dámy, v tomto článku představím. A nakonec to přišlo tak nějak samo. Bylinek pro harmonizaci ženské psychiky, těla i ducha je v našich luzích a hájích požehnaně.

Pokud dovolíte, začnu od Evy, možná od Lilith či úplně nejlépe od obou 🙂 To znamená, že se zaměřím na bylinky, které mohou užívat mladé dívky, pak ženy, které si přejí miminko, ženy v těhotenství či při kojení. Pak se trošku budu věnovat bylinkám pro ženy v plném rozkvětu a síle a poté léčivkám pro ženy, které již svou mateřskou roli splnily. Jedná se v podstatě o tři aspekty Bohyně, která se přes nás zosobňuje.

Které bylinky už smí jíst vaše dítězdroj: shutterstock.com

Pro malé děti se bylinky nedoporučují do tří let jejich věku. A ani po završení této hranice by se to s nimi nemělo přehánět.

Nejlepší je pozvolna děti otužovat fyzicky i psychicky, učit je kvalitně a výživně jíst a nejlépe se věnovat prevenci.

Pokud jsou vaše ratolesti nachlazeny, určitě je možné jim uvařit bylinkový čaj z jitrocele, ovocný se šípky a osladit ho medem apod. To přece většina maminek intuitivně dělá.

Mladé dívky po první menstruaci mohou už klidně užívat kontryhelový čaj při bolestech v podbřišku. Pokud ho dávkujete mírně, můžete ho své dceři podávat i dlouhodoběji. Při PMS (premenstruačním syndromu), menstruačních bolestech a křečích pomáhá máta, měsíček, mrkev, petržel, pupalkový olej, šalvěj, hluchavka, maliník, řebříček či kalina.

Mladé slečny mohou mít v dospívání potíže s akné nebo s tím, že ještě nepřijaly svoje tělo a mohou se pokoušet rapidním způsobem hubnout. V prvním případě je určitě nanejvýš vhodné vést dorůstající dceru k čištění pleti co nejdříve.

V případě druhém – teď myslím, když se dívky pokoušejí různými způsoby rychle zhubnout, protože nejsou spokojeny se svým tělem – to je spíš úkol pro citlivou matku. V některých případech pak bohužel může dívka trpět bulimií nebo anorexií.

A s těmi si jen bylinnná léčba bez povídání a citlivého vedení neporadí.

Takže pro mladá děvčata se možnosti využití bylin už v podstatě velmi rozšířily. Mohou skoro totéž co dospělé ženy, jen opatrně při alergiích a podobně.

Kořenit jídlo dětem? Ano, můžete už od batolete! | Žena.cz

Skořice, zázvor, majoránka, kurkuma a další skvělé koření, bez kterých si pokrm nedokážeme představit. Vše je to ale o tom, že nás to tak naučili rodiče. Co dětem dopřát a čemu se vyhnout? Nechte je poznat pravou chuť!

Těhotné ženy by se kořeněným jídlům měly vyhnout úplně. Většina z nich totiž vyvolává stahy dělohy a může dojít i k potratu. Zdravější variantou pro ně jsou čerstvé bylinky. Jak to ale mají malé děti? Podívejte se na přehled koření, které je pro ně vhodné.

Začněte brzy, ale opatrně

Proč solíme? Protože jsme si na to zvykli. Dětské chuťové buňky jsou velmi citlivé. Proto bychom je měli od útlého věku naučit rozeznávat přirozenou chuť, nikoliv tu námi „dokořeněnou“.

 Věděli jste, že od jednoho roku už zvládnou děti i některé čerstvé bylinky. Ukažte jim kouzlo domácího jídla, kde poznají jednotlivé suroviny.

Zapomeňte na konzervované potraviny s umělou příchutí, hotové pokrmy, uzeniny a vynechte sůl.

Doporučujeme: Jak naučit dítě jíst zdravě? Poradíme

Některá cizokrajná koření se pro ně mohou stát dokonce i toxická. Jaké druhy nepoužívat? Tento seznam sestavila Česká průmyslová zdravotnická pojišťovna:

Chilli a pikantní chuť:

Každý, kdo má rozum, dítěti nedá nic pálivého. Většinou ji samy odmítají, ale občas se stane, že po pálivých jídlech zatouží, protože si je dopřáváte vy. Řeknete si, že se pro jednou nic nestane. Omyl! Právě toto koření neúměrně dráždí sliznici zažívacího ústrojí, což vyvolá nevolnost a případně i silné zvracení.

Muškátový oříšek:

Ten je ve větší dávce pro tak malý organismus toxický. Že nic takového nepoužíváte? Vzpomeňte si, co dáváte do játrových knedlíčků, které většina z nich tolik miluje. Muškátový oříšek u dětí vyvolává silnou ospalost a nepříjemné halucinace. Děsivé? To bychom řekli!

Glutaman sodný:

Myslíte si, že to není koření? V potravinářském průmyslu jde o běžné dochucovadlo. Najdete jej v mnoha kořenících směsích, které na první pohled vypadají neškodně nebo v instantních pokrmech. Glutaman sodný je pro děti do tří let zcela nevhodný a zakázaný a i odrostlejší ratolest by jej v jídle měla do úst vkládat jen výjimečně!

Pozor na sůl

Kdy tedy dítěti můžeme pokrm osolit? Nejlepší odpovědí by bylo nikdy! Je jasné, že nebudete chtít vařit dvě různá jídla. Pokud si tedy nezvyknete na neslaný pokrm vy,  dětem odlehčenou stravu dávejte do jednoho roku.

 Není to tak složité, odundejte jim jejich část a zbytek dokořeňte. Batolata preferují spíše sladší chuť, protože jsou tak navyklá z mateřského mléka.

Tu přirozeně najdou v zelenině či ovocném pyré.

Náš tip: Zabijáci rakoviny: 7 druhů koření, které vás ochrání

Do dvou let dítěte o koření raději ani neuvažujte. Od roku a půl jim zkuste přidávat spíše bylinky nebo čerstvou nať ze zeleniny, která jídlu dodá přirozenost.

Zeleninová nať je bohatým zdrojem vitaminů a minerálů. Zhruba od 18 měsíců ji můžete do pokrmů přidávat v čerstvém stavu a nevařit.

Děti získají vzácné přírodní složky jako chlorofyl, rostlinná barviva, enzymy a nepostradatelný vitamin C.

Domácí versus orientální

Jednoduché pravidlo. Jezte věci, které pochází od nás. Náš žaludek a vůbec trávicí soustava je spíše zvyklá na suroviny, které jsou pro naši zem typické. Když už opravdu chcete vyvařovat s kořením, zkuste pro začátek majoránku či kmín, pomůžou dětem s trávením.

Exotické koření je pro dospělý organismus dost těžké, co si s ním má počít malé dětské tělíčko. Zajímavostí je ale skořice. Ta v malém množství naopak dětem velmi prospívá. Můžete jim ji přidat do kaší či ovocného pyré.

Rada na závěr

Pokud byste chtěli, aby se vaše děti nenaučily používat sůl či podobná ochucovadla, nedávejte na stůl solničku. Vše se učí od nás. Když uvidí, že si do jídla něco sypete, budou to chtít dělat také. A na slanou chuť si snadno zvyknou. Učte je správnému stravování.

Používáte do jídel pro děti koření či bylinky? Jaké? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 nejhorších rodičů na světě. Skutečné případy

Jak si v domácnosti poradit s vlhkem a plísněmi?

Za měsíc jsou Vánoce. Už máte koupené dárky?

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Rozdělili desítky milionů korun: Lidé můžou mít i dobrozvyky, posunuli jsme hranice | Video: Daniela Drtinová

Léčení bylinkami / Rozhovory, články

Od podzimu do jara není nouze o běžné choroby, které si děti mezi sebou předávají. S nástupem do mateřské školy je rýma, kašel nebo angína na denním pořádku.

Pro miminka

Plně kojené děti obvykle všudypřítomným virům úspěšně odolávají. Mateřské mléko obsahuje dostatečné množství užitečných látek, které posilují obranyschopnost. Onemocní-li maminka, v mléce předává kojenci potřebné protilátky. Tedy nejlepší přírodní lék pro miminko je mateřské mléko.

Od šesti měsíců

Pro kojence je vhodné používat produkty z lékárny, které mají atesty. Na podporu imunity, onemocnění dýchacích cest, při bolestech bříška nebo při kašli můžete dítěti podat speciální čaje. Nejčastěji jsou z lípy, divizny, jitrocele, měsíčku lékařského, heřmánku, kopřivy nebo fenyklu. Čaj nepřislazujte a dodržujte doporučené dávkování.

Můžete si také vybrat z různých sirupů na odkašlávání. Pro kojence je schválený jitrocelový a břečťanový. Vždy se v lékárně poptejte na nejnižší věk dítěte, kterému můžete přípravek podávat.

Pro roční dítě

Od jednoho roku je výběr o něco bohatší. Můžete použít všechny léky určené pro kojence. U sirupů můžete použít navíc mateřídouškový a lipový.

Zkuste kapky s výtažky z africké pelargonie (na trhu se prodávají pod názvem Kaloba), fungují jako přírodní antibiotikum a jsou vhodné od jednoho roku. Podobně působí i lichořeřišnice, kterou si můžete pěstovat ze semínek v květináči a jíst květy, listy i stonky. Lze ji ale koupit i jako tinkturu.

Pro děti starší 3 let

Od tří let už může vaše dítě skoro všechno, je dobré se ale informovat u odborníků, které bylinky jsou vhodné a na co. 

Nejčastější formou podání bylinek jsou čaje, sirupy nebo tinktury.

Na bolest v krku

Dobrý je čaj z lipového květu a šípku. Účinná jsou také kloktadla, například kombinace řepíku, šalvěje, květu měsíčku či mateřídoušky. Pomůže také žvýkání lístku netřesku a již zmiňovaná lichořeřišnice.

Kašel

Kašel tlumí úspěšně jitrocel. Nejčastěji se používá ve formě sirupu. Výborně pomáhá např. i homeopatický přípravek Stodal sirup. Od kašle uleví pití čaje z lípy, která usnadňuje vykašlávání, a také z černého bezu nebo šípku. Pomáhá i anýz, látky v něm obsažené jsou dobré na odkašlávání, uvolňují nosní dutiny a pomáhají rozpouštět hlen.

Zánět nosních dutin a rýma

Na rýmu lze použít např. homeopatika Coryzalia, spolu se sprejem Euphorbium compositum účinně uvolní dutiny a zmírní rýmu i bolesti hlavy.

Při zánětu nosních dutin je dobré také inhalovat éterické oleje. Nechte dítě asi 10 minut vdechovat horkou páru s dvěma až třemi kapkami oleje z eukalyptu, který má silné antiseptické účinky. Nebo nakapejte pár kapek například na kraj polštáře.

Při onemocnění dýchacích cest bychom měli doplňovat vitamin C. Ten se nachází např. v citrusových plodech, rakytníku nebo jej lze do organismu dostat ve formě vitamínových preparátů vhodných i pro děti. 

Na posílení imunity můžete dítěti podat rakytníkový sirup, tinkturu z třapatky nebo např. výtažky z hlívy ústřičné. 

Průjem

Pokud trápí dítě průjem, vyzkoušejte  čaj z hluchavky bílé. Tato bylina příznivě ovlivňuje činnost střev a stolice. Na jeden šálek použijte 1 lžičku hluchavky bílé. Pije se 2-3krát před jídlem. Průjem tlumí také majoránka, vařená mrkev a borůvky.

Zácpa

Zařaďte do jídelníčku celozrnné pečivo místo bílého, přidejte zeleninu v syrové i vařené podobě. Ráno na lačno dejte dítěti kompot ze švestek. Jemným přírodním projímadlem jsou sezamová semínka. Namleté je podávejte dítěti pravidelně po několika čajových lžičkách denně. Jako dobré projímadlo působí také kysané zelí.

Předepíše-li lékař vašemu dítěti jakékoli léky, poraďte se s ním o vhodnosti podávání bylinkových čajů, sirupů a jiných přípravků, které máte v úmyslu vyzkoušet za účelem co nejrychlejšího a účinného uzdravení.

Jídelníček: recepty na příkrmy od 6. do 12. měsíce

První příkrmy jsou významnou událostí v životě miminka, ale i maminky. Je neuvěřitelné, že děťátko během prvního půlroku života dokázalo zesílit a dosáhnout až na dvojnásobek své porodní váhy pouze díky vaší každodenní péči, lásce a výživě v podobě mléka.  

Plně kojená miminka začínají s pevnou stravou zpravidla s ukončeným 6. měsícem. Miminka krmená umělou mléčnou výživou mají maličký náskok, začínají na konci 5., někdy 4. měsíce.

Při zavádění jiné než mléčné stravy se ale vždy nejdříve poraďte s vaším pediatrem, který odborně zhodnotí vývoj a připravenost děťátka na dobrodružství s novými dobrotami a současně doporučí, které potraviny jsou pro začátek vhodné.

Půlroční miminko začíná jíst teprve zeleninová a ovocná pyré. Roční batole už si může spokojeně pochutnávat na tom, co obědvá celá rodina. Pojďme se prokousat jídelníčkem miminka od kašiček po pevnou stravu. Ačkoliv většina dětí začíná s příkrmy od ukončeného 6. měsíce, mléko nadále zůstává hlavním zdrojem živin. Cílem je, aby se dítě seznámilo s vařenou a rozmixovanou zeleninou v rámci oběda.

Začátky nejsou snadné, protože miminko dosud zná pouze sání a chuť mléka. Teď po něm chceme, aby si nechalo do úst vložit cizí hmotu bez chuti a ještě ji posunulo pomocí jazyka směrem do krku.

Je to hodně úkolů najednou, proto buďte doma trpěliví.

Každé dítě se nakonec rozjí, ale i když jste se s tou mrkví hodinu vařila a velmi si přejete, aby dítě snědlo aspoň lžičku, nikdy stravu nenuťte, ale nabízejte.  

6měsíční miminko je velmi zvídavé a učí se nápodobou, tak zkuste jít příkladem a dejte si dýňové pyré k obědu spolu. Denní stravu rozdělte do 5 rovnoměrných dávek po cca 200 ml, ale nedržte se tabulek a sledujte jeho apetit.  

Pokud kojíte, tak krmte, když si o to dítě řekne. Dá vám samo vědět, když bude mít hlad. Přijdou i dny, kdy vám dítě bude připadat velmi hladové. Může procházet růstovým spurtem.  

Nejjednodušší recept na příkrmy od 6. měsíce

Vyberte si jeden z lokálních druhů zeleniny, oloupejte, uvařte v neosolené vodě a velmi najemno rozmixujte. Do hotového pyré můžete pro větší jemnost přidat vodu.  

Vhodné druhy zeleniny  

  • Mrkev,
  • brambora,
  • dýně,
  • hrášek,
  • cuketa,
  • batáta,
  • brokolice.  

Náš tip

Příkrm připravujte čerstvý a v začátcích vždy pouze z jednoho druhu zeleniny, který podávejte po dobu dvou dnů. Tímto způsobem máte šanci rychle odhalit případné potravinové alergie. Až vyzkoušíte všechny druhy zeleniny, můžete je spolu kombinovat.

Jídelníček 7 a 8měsíčního miminka už nemusí obsahovat pouze mdlé kaše. Teď, když se mu rozvinuly chutě k jídlu, je na čase trochu víc uspokojit chuťové buňky. Novinkou jsou sýry, maso a ovoce.

Recepty na příkrmy pro kojence od 7. a 8. měsíce

Trochu slaného

Do jídla nikdy nepřidávejte sůl, můžete ale použít ingredience, které trochu soli obsahují, jako například měkké sýry. Přidejte drobek do bramborové kaše nebo připravte domácí sýrovou omáčku s těstovinami.  

Schovaná zelenina

Podpořte chuť vašeho dítěte na zeleninu tím, že smícháte více ingrediencí dohromady, například jablko, mrkev a špenát. Sladká chuť ovoce vylepší chuť zeleniny. Přístroj 4 v 1 pro přípravu zdravé dětské stravy Philips AVENT vám pomůže jednoduše a rychle připravit zdravé jídlo bohaté na živiny a navíc je dodáván s inspirativními recepty zdarma.  

Sušené ovoce

Aby jídla specifické chuti dětským jazýčkům více chutnala, zkuste je trochu osladit sušeným ovocem – rozinky, sušený ananas, mango nebo meruňky. Můžete tak zjemnit chuť například dušeného masa se zeleninou nebo polévky. Miminkům, která na své první zoubky ještě čekají, sušené ovoce namočte a rozmixujte.  

Výborná ryba

Zdravotní přínos konzumace ryb je značný, proto čím dříve se je děti naučí jíst, tím lépe. Začněte s jemnou chutí mírně povařeného pstruha nebo tresky bez kostí a bez kůže. Až si vaše dítě zvykne na chuť a strukturu rybího masa, pak můžete zavést rybu s výraznější chutí, bohatou na omega-3 mastné kyseliny, jako je například losos nebo makrela.  

Skvělé luštěniny

Čočka, hrášek nebo cizrna, to vše jsou bílkoviny a živiny prospěšné pro vaše dítě. Dobrou zprávou je, že je můžete připravovat na různé způsoby, aby si na nich děti pochutnaly, od čočkové polévky, přes hráškovou kaši, až po hummus.  

Bylinky a koření

Sůl a cukr jsou mimo hru, ale to neznamená, že nemůžete jídelníček vašeho miminka ochutit jinak. Vaše dítě už je ve věku, kdy si může pochutnat na koření jako je kmín, kurkuma nebo pažitka.  

Netradiční zelenina

Byla by škoda zůstat pouze u brambor. Čím více zeleniny vaše dítě v brzkém věku vyzkouší, tím lépe, proto se nebojte rozšířit jeho jídelníček o červenou řepu, lilek, papriky nebo kapustu.  

Náš tip

Na sladké chutě se navyká velmi snadno, proto ovocná pyré zahrňte do jídelníčku až po tom, co dítě ochutná zeleninu a maso-zeleninové kombinace.

Jídelníček pro 9, 10 a 11 měsíců staré dítě stále prochází velkými změnami. Zavádějte je postupně a sledujte, jak se tělíčko vašeho drobečka s novými chutěmi popasuje.  

V 10 měsících by si dítě mělo pochutnávat na třech jídlech denně. S tím, jak pevná strava postupně nahrazuje mléko, jako hlavního zdroje živin, bude schopné strávit i pestřejší jídla.  

Níže můžete najít vzorový stravovací harmonogram včetně návrhů jídel, abyste měli představu, jak nutričně poskládat denní jídelníček svého dítěte. Použijte ho pouze jako příklad, kterým se můžete nechat inspirovat, není třeba ho striktně dodržovat.

Nepřipravujte stejné menu každý den, naopak je důležité vašemu miminku poskytnout širokou škálu jídel. Čím více jídel mu představíte v tomto věku, tím lépe a bez vybírání bude jíst, až vyroste. Kombinujte krmení lžičkou a krmení ručičkama.

Nechte své dítě, aby si určilo tempo jídla a nechte se vést.  

Doporučení pro denní porce  

  • 3 – 4 porce jídla obsahující škroby jako jsou například brambory, pečivo nebo těstoviny,
  • 3 – 4 porce zeleniny a ovoce,
  • 2 porce bílkovin jako je maso, ryba, vejce nebo luštěniny.

Vzor režimu stravování

Po probuzení:  

  • Mateřské nebo umělé mléko (150 – 200 ml).

Snídaně:  

  • Obilná kaše nebo pečivo a poté ovoce.  

Dopolední svačinka:  

  • Mateřské nebo umělé mléko (150 – 200 ml) a drobná svačinka bohatá na sacharidy jako například kousek pečiva nebo rýžové křupky.  

Oběd:  

  • Boloňské špagety nebo podušená zelenina s rýží a poté čerstvě nakrájené ovoce.  

Odpolední svačinka:  

  • Čerstvý měkký sýr nebo hummus s křupkami nebo tyčinkami z vařené mrkve.  

Večeře:  

  • Houska se sýrem / kousky kuřete nebo karbanátky z lososa s bramborovou kaší a poté bílý jogurt s borůvkami (rozpůlenými).  

Před spaním:  

  • Mateřské nebo umělé mléko (150 – 200 ml).

Jídelníček ročního batolete už velmi připomíná stravu dospělého. Stále však platí, že byste jídla dítěti neměli sladit rafinovaným cukrem, solit nebo podávat uzená, smažená či hodně kořeněná a pálivá.

Stravovací zvyklosti dítěte už dobře znáte, takže vy sami jako rodiče rozhodujete o tom, jak jídlo podáte. Jestli dítě baví zobat ho pokrájené na kostičky nebo preferuje hustá pyré s kousky a rádo se krmí lžičkou.

Náš tip  

Když vaříte, tak vařte jedno jídlo pro celou rodinu. Před dochucením solí pouze dejte porci pro vašeho nejmenšího stranou. Dítě bude mít velkou radost, že už se může naplno zapojit do stolování a povečeřet jako máma s tátou. 

Prosím berte na vědomí, že informace poskytnuté v těchto článcích jsou všeobecné rady a neměly by být zaměňovány s radami lékaře.

Pokud vy, vaše miminko nebo někdo z vaší rodiny trpíte závažnými nebo dlouhotrvajícími symptomy, nebo potřebujete konkrétní radu od odborníka, tak se prosím obraťte na odbornou lékařskou péči.

Philips AVENT není zodpovědný za žádné škody způsobené nakládáním s informacemi poskytnutými na těchto webových stránkách.

5 bylinek, které skvěle ochutí vaše jídlo a navíc prospívají zdraví

Autor: istock.com

Krásně voní, jídlu dodávají nezaměnitelnou chuť a navíc jsou zdraví prospěšné. Řeč je o bylinkách. Víte, na které byste při vaření neměli zapomínat?

Dnes jsou bylinky dostupné celý rok, mnoho lidí si je sází a nechává růst na okně. A dělají dobře. Jsou totiž plné antioxidantů, dodávají potřebné vitaminy a také minerální látky.

Vyzkoušejte těchto pět bylinek a váš pokrm bude výrazně zdravější:

Tymián

Tymián je jedna z nejčastěji používaných léčivých bylinek. Účinná je například na zahubení mikrobů, ale také při léčbě nachlazení. Její další velkou výhodou je vysoký obsah železa.

Jen dvě čajové lžičky tohoto přírodního zázraku vám totiž poskytnou asi 20 procent doporučené denní dávky této důležité minerální látky. Tymián je navíc bohatý na mangan, který podporuje funkci mozku a přispívá ke zdravým kostem a zdravé kůži.

Při vaření ho můžete přidat do těstovin, na pizzu, ale výborný je i na maso či ryby.

Oregano

Oregano je takový klenot mezi bylinkami. Obsahuje v průměru až dvacetkrát více antioxidantů než jiné byliny, a může tak konkurovat i ovoci a zelenině. Podle vědců má jedna lžíce čerstvého oregana stejné antioxidační vlastnosti jako třeba jedno celé jablko. Oregano se výborně hodí do středomořské kuchyně, do rajčatových omáček, salátových zálivek a na ochucení drůbeže a mořských plodů.

Petržel

Petrželová nať nejen dobře chutná a hezky dozdobí vaše jídlo, ale navíc obsahuje velké množství vitaminu K.

Dvě polévkové lžíce čerstvé petrželky vám dodají více než 150 procent doporučené denní dávky vitaminu K, který hraje důležitou roli při srážení krve, při tvorbě kostí a správné funkci jater.

Petrželová nať navíc díky obsahu chlorofylu osvěží váš dech. Touto bylinkou můžete dozdobit téměř cokoli. Je ideální do polévek, pomazánek, ale hodí se i k masu či zeleninovým pokrmům. 

Rozmarýn

Tato voňavá bylinka má hned několik zdravotních účinků. Rozmarýn zlepšuje krevní oběh, posiluje imunitu, má antimikrobiální účinky, ale dobrá je i na uklidnění. Podle vědců by navíc neměla chybět při žádném grilování.

Její velkou výhodou je totiž to, že snižuje hodnoty heterocyklických aminů (HA) o neuvěřitelných 60 až 80 procent. Tyto karcinogenní látky se tvoří právě při grilování či opékání masa a mohou zvyšovat riziko rakoviny. Využití rozmarýnu v kuchyni je proto vhodné zejména u pečených a grilovaných mas.

Výrazná chuť a aroma však vyniknou i v zeleninových a bramborových jídlech. 

Citronová tráva

Citronová tráva je ceněná v přírodní medicíně pro svou schopnost ulevit při horečce, svalových křečích, podrážděném žaludku a bolestech hlavy.

Navíc je plná antioxidantů, které pomáhají chránit organismus před oxidačním stresem, který je jednou z hlavních příčin srdečních onemocnění a rakoviny.

Studie také ukázaly, že citronová tráva má i antimikrobiální vlastnosti a pomáhá organismu bojovat s bakterií E-coli. Výrazná chuť citronové trávy nejlépe vynikne s kuřecím a hovězím masem, ale také rybami. 

Autor: Petra Barochová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector