Krabičková dieta po domácku – zvládnete to i vy, a levněji

Krabičková dieta po domácku – zvládnete to i vy, a levněji

Jak na krabičkovou dietu doma?

Nebudeme psát o tom, proč čtete tento článek. Je jasné, že kdyby vás krabičková dieta nezajímala, tak byste tu nebyli. Takže co je vlastně ta domácí krabičková dieta? Obecně jsme docela velmi skeptičtí vůči některým typům diet, pod kterými se skrývá jen jedno – marketing. Domácí krabičková dieta vás však neomezuje v tom, co a kdy máte jíst. Potřebujete vědět jen pár věcí a ty se dočtete právě v dnešním článku.

Krabičková dieta – jak s ní začít?

Klasické diety na hubnutí vám ve většině případů stanoví pravidla, na základě kterých lze potraviny kombinovat. Krabičková dieta vám nepřikazuje nic.

Její princip je založen na tom, že si jídlo připravíte den předem do krabiček (ti šikovnější mohou i v ten den ráno). Takové rozdělení vám zajistí rovnoměrný a pravidelný přísun jídla během celého dne.

Jakmile si tělo zvykne na to, že mu dodáváte vyváženou stravu rovnoměrně a pravidelně, tak nebude mít potřebu si ukládat tuky do zásoby.

Náš tip: Pokud chcete výrazněji zhubnout, je nezbytné, abyste kromě změny stravování přidali i fyzickou aktivitu.

Začínáme s krabičkovou dietou

Tak a je to tady, začínáme s krabičkovou dietou. Jak na to?

Krabičky

Nejvhodnější jsou vodotěsné a pevně uzavíratelné dózy, aby se ani v tašce či batohu neotevřely. Budete jich potřebovat minimálně 5. Z toho dvě větší na oběd i večeři, tři menší na snídani, svačinu a další svačinu. Případné pečivo je lepší přechovávat v papírových sáčcích – nezapaří se a i odpoledne bude chutnat výborně.

Krabičky už máme, ale co do nich?

1. Zeleninu

Domácí krabičková dieta by měla ve velké míře obsahovat zeleninu, která je výborným zdrojem železa, vitamínů a vlákniny.

Brokolice a domácí krabičková dieta by měly být nerozlučnou dvojicí. Brokolice je vynikajícím zdrojem vitamínů B1, B2 a C. V obchodě si vybírejte co nejtmavší hlavičky brokolice, ty totiž obsahují nejvíce vitaminu C.

Okurka není moc půvabná zelenina, ale její vysoký obsah vlákniny vám zlepší trávení. Obsahuje až 90% vody a ve spojení s vlákninou je vhodná i pro přípravu “fresh” okurkového salátu.

Červená řepa je velmi vhodným zdrojem železa. Možná si řeknete: “Fuj co jsem nějaký zajíc?”, ale vyzkoušejte na syrovou červenou řepu přidat trochu soli, pepře a olivového oleje. Chutnat vám rozhodně bude!

Luštěniny a jejich vysoký podíl rostlinných bílkovin je velmi zajímavou alternativou masa.

2. Ovoce

Ovoce obecně obsahuje hodně cukrů vhodných pro rychlé dobití “baterek”. Podotkněme, že banány se vyznačují velkým množstvím dusíku a vlákniny, jahody zase obsahují velmi mnoho vitamínu C. Ovoce vhodně obměňujte a častěji si připravujte chutné ovocné smoothie drinky.

3. Maso, především kuřecí prsa, má až 27 gramů bílkovin

Kuřecí maso je bohatým zdrojem bílkovin, má nízký obsah tuků a je cenově dostupné. Hovězí maso má také nízký obsah tuků, ale bílkoviny, které obsahuje jsou kvalitnější ve srovnání s kuřecím.
Vepřové maso bychom do krabičkové diety nezařadili.

Ryby jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, také bílkovin a jsou lehce stravitelné. Je vhodné dopřát si i sushi.

NÁŠ TIP: Podívejte se, které potraviny mají nejvyšší obsah bílkovin (kromě masa).

4. Pečivo

Z pečiva si vybírejte hlavně tmavé pečivo, velmi vhodný je například dřevorubecký chléb, celozrnné kaiserky či různé špaldové pečivo. Vaše domácí krabičková dieta by však neměla obsahovat pečivo každý den. Optimálně tak 1 – 2 krát týdně.

5. Ořechy

Jejich výživová hodnota je prostě top, bílkoviny na bílkovinách. Ořechy jsou bohatým zdrojem tuků, proto je v podstatě jedno, jaký druh ořechů si vyberete. Doporučujeme vybírat jen kvalitní ořechy. Mnoho levných balení ořechů je konzervovaných oxidem siřičitým, který způsobuje žaludeční potíže.

6. Obiloviny

Z různých obilných výrobků si můžete připravit domácí müsli tyčinky, které jsou vhodné například jako svačina do školy a práce.

7. Ovesné vločky

Jsou se svým vysokým zastoupením vlákniny a komplexních sacharidů nejvhodnější volbou na snídaně, v kombinaci se sezónním či sušeným ovocem jsou doslova palivem pro celé dopoledne.

8. Rýže

Rýže je velmi oblíbeným zdrojem komplexních sacharidů. Mezi nejoblíbenější druhy rýže patří basmati rýže, indiánská rýže a také jasmínová rýže.

9. Sýry

Jsou výborným zdrojem tuků, bílkovin a v neposlední řadě i výborně chutnají.

Cottage cheese mnoho lidí ho zbožňuje a naopak i nesnáší, ale určitě byste ho měli zařadit do jídelníčku – hlavně kvůli obsahu tuků a bílkovin.

Domácí krabičková dieta a kombinování surovin – jak v ní vhodně kombinovat potraviny?

Surovin, které jsme jmenovali, se nemusíte držet na 100%. Jsou to jen příklady pro ty co nemají ani ponětí o tom, jak se zdravěji stravovat. Jak jsme již v úvodu naznačili, tak je úplně jedno jak budete suroviny v krabičkové dietě kombinovat. Jistá pravidla však platí i zde. Hlavní zásadou je dodržování dostatečného denního přísunu živin.

Doporučené množství živin pro dospělého člověka na 1 kilogram tělesné váhy: 1,5 g bílkovin, 1 g tuku a 2,5 g komplexních sacharidů. Za den je také vhodné přijmout celkem 15 – 20 g vlákniny. Tyto hodnoty jsou však velmi individuální. Přesná čísla můžete zjistit na odborné konzultaci s výživovým poradcem.

Každý by si měl vyzkoušet to co mu vyhovuje a chutná. Pokud nebudete vidět výsledky, zkuste ubrat trochu sacharidů a zaměřit se spíše na zdravé tuky. Protože hlavní složku energie tvoří právě sacharidy a tuky.

Jak by měl vypadat jídelníček

Snídaně

Nejvhodnějšími jídly k snídani jsou suroviny s vysokým obsahem komplexních sacharidů a vlákniny. Vhodné je i menší množství cukrů, pro rychlejší nastartování organismu. Inspirace na zdravé snídaně jsou třeba zde.

Svačinka – desátá hodina

Po snídani vám tělo stále dobře pracuje se sacharidy, které jste mu dopřáli během snídaně. Organismus je již nastartován a pracuje, proto je vhodné dopřát mu první dávku bílkovin s menším množstvím sacharidů.

Oběd

Snídaně se svačinou připravili váš žaludek na to, aby dostal dostatečně velkou porci sacharidů a bílkovin. Toto jídlo byste měli postavit tak, aby vás hlad nedohnal k zoufalým krokům do nejbližšího bufetu či fastfoodu. Oběd nemůže mít 2 kila, ale nemůže obsahovat jedno jablíčko. Nejvhodnější je kombinace rýže, těstovin, brambor či batáty s libovým masem.

Odpolední svačina

Domácí krabičková dieta vyžaduje 5 chodů, přičemž čtvrtým by měl být právě svačina. Vaše tělo má stále dostatek energie z obědu. Svačinou byste mu neměli ztížit práci tím, že do sebe narvete další těžko stravitelné jídlo. Nejvhodnějším svačinou jsou různé saláty ovocné / zeleninové.

Je to vlastně jedno jestli si vyberete salát složený ze zeleniny nebo ovoce. Ovoce vám v podstatě poskytne jedině více cukrů, takže pokud se chystáte na náročnější odpoledne, tak si připravte ovocný salát.

Večeře

Na večeři se musíte dívat jako na závěr dne. Jídlo by nemělo být těžko stravitelné a nemělo by obsahovat hodně sacharidů.

Jídla náročné na trávení vám v noci nedají spát, a jídla s velkým obsahem sacharidů (rýže, těstoviny, brambory) vaše tělo nevyužije. Nevyužije konkrétní sacharidy, které se během noci uloží ve velké míře do tuků.

Vhodným jídlem na večeři je třeba sushi. Pak různá kombinace zeleniny se sýrem. Něco lehkého, ideálně bez pečiva a příloh.

Domácí krabičková dieta – pár slov na závěr

Kromě dodržování krabičkové diety nemůžete zapomínat na kopec dalších věcí. Jednou z nich je i dostatečný pitný režim – to je snad samozřejmost. A pijte ideálně čistou vodu, na Colu a sladké nápoje hned zapomeňte.

Další věc je provádění fyzické aktivity. To, že si budete připravovat jídlo do krabiček je sice hezké, ale pokud to tam i skončí a nezačnete ani jen běhat, tak věřte či ne žádná dieta vám nepomůže.

Domácí krabičková dieta je výborným nástrojem, který vás dokáže naučit vhodně kombinovat potraviny a především jíst pravidelně.

Správná a zdravá výživa by měla být základem každého pokusu o trvalé snížení váhy.

TIP: Jak na jojo efekt?

VIDEO: O krabičkové dietě

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Krabičková dieta: Recepty na doma – jídelníček na celý týden

  • Pondělí 
  • Snídaně: Tvarohová pomazánka s tuňákem – celozrnné pečivo, 200 g tvarohu, 130 g tuňáka ve vlastní šťávě, lžička rostlinného tuku, lžíce najemno nakrájené cibule, citron, sůl, pepř, hořčice (dle chuti), 1 ks pečiva, ledový salát 
  • Svačina: Ovocný salát se sýrem a slunečnicovými semínky – 150 g ovoce dle chuti, 30 g tvrdého sýra, lžička slunečnicových semínek 
Budete mít zájem:  Kolik masa bylo k výrobě použito, se dnes spotřebitel nedozví

Oběd: Zapečená zelenina s vepřovým masem – 50 g vepřové kýty, 150 g brambor, 150 g brokolice, 150 g květáku, lžíce cibule, 1 rajče, lžička oleje, 15 g tvrdého sýra, sůl, mletý pepř, drcený kmín. Jak na to: Brambory oloupeme a dáme vařit, květák a brokolici rozebereme na růžičky a povaříme. Plátek masa mírně naklepeme a v pekáčku opečeme na oleji z obou stran. Vyjmeme jej a na zbytek oleje naskládáme na plátky rozkrájené brambory, osolíme, opepříme, okmínujeme, dáme na plátek masa a nakrájenou zeleninu (rajčata na plátky). Posypeme strouhaným sýrem a zapékáme 20 až 25 minut při teplotě 190 stupňů Celsia. 

Svačina: Toast zapečený se šunkou, sýrem a kečupem – 2 plátky celozrnného toastového chleba, 2 plátky šunky, 2 plátky tvrdého sýra, kávová lžička kečupu na potření toastu, lze doplnit zeleninou 

Večeře: Mrkvová pomazánka s vejcem a sýrem, celozrnné pečivo, 100 g mrkve, 30 g tvrdého sýra, 50 g bílého jogurtu, citronová šťáva, 1/2 vejce vařeného natvrdo, 5 listů ledového salátu, 1 kus pečiva, sůl, mletý bílý pepř.

Jak na to: Pomazánku vytvoříme z jemně nastrouhané mrkve a sýra, pokapeme citronovou šťávou, mírně osolíme, opepříme, přidáme jogurt a zlehka zamícháme. Podáváme na ledovém salátu, posypané kousky vejce, s celozrnným pečivem.

 

Snídaně – tuňáka můžete nahradit jinou rybou. Svačina – semínka: střídejte různé druhy nebo zaměňte za ořechy. Oběd – můžete použít i jiný druh libového masa. Svačina – smíte si dát i jiný druh pečiva, tvrdý sýr lze nahradit např. sýrem cottage. Večeře – zkuste použít i jiné druhy zeleniny, např. kedlubnu.

  1. Úterý 
  2. Snídaně: Tvaroh s červenou kapií – celozrnné pečivo 100 g tvarohu, lžíce mléka, lžíce cibule a 50 g kapie (nakrájené nadrobno), sůl, 1 ks celozrnného pečiva 
  3. Svačina: Jogurt s ovocem a müsli – 1 jogurt do 3 g tuku na 100 g, 1 lžíce müsli, ovoce 

Oběd: Kuřecí kousky na celeru s rýží – 130 g kuřecího masa, lžička oleje, lžíce cibule, 100 g celeru, stroužek česneku, vrchovatá lžička hladké mouky, 40 g syrové rýže, 120 g hlávkového salátu, grilovací koření, sůl, ocet, nekalorické sladidlo, příp. trocha cukru.

Jak na to: Kuřecí maso nakrájíme na kostky, osolíme, ochutíme grilovacím kořením a necháme asi 30 minut odležet v ledničce. Na oleji orestujeme cibulku, přidáme nahrubo nastrouhaný celer a lisovaný česnek, krátce podusíme a přidáme maso. Podlijeme mírně vodou a necháme dusit do změknutí. Zaprášíme moukou a povaříme.

Podáváme s dušenou rýží a hlávkovým salátem se sladkokyselou zálivkou. 

Svačina: Zeleninový salát s balkánským sýrem – slunečnicový chléb, 200 g míchané zeleniny (rajčata, okurka, paprika), 2 lžíce strouhaného balkánského sýra, menší krajíc slunečnicového chleba 

Večeře: Knedlíčky z krabích tyčinek v zeleninovém salátu – 100 g krabích tyčinek, 30 g pórku, lžíce polohrubé mouky, 1/4 vejce, lžička oleje, 100 g ředkviček, zelená petrželka, 70 g směsi listových salátů, 70 g bílého jogurtu, 10 g eidamu, 40 g celozrnné večky, mletý bílý pepř, sůl.

Jak na to: Tyčinky a pórek nasekáme, vmícháme rozšlehané vejce, osolíme, opepříme a propracujeme se lžící mouky. Nočky opečeme z obou stran. Smícháme natrhané saláty s nakrájenými ředkvičkami a zeleninu přelijeme opepřeným jogurtem. Přidáme nočky, posypeme sýrem a sekanou petrželkou.

Podáváme s celozrnnou večkou. 

Snídaně – můžete použít jinou zeleninu, např. ředkvičky. Svačina – vybírejte müsli do 20 g cukru na 100 g, střídejte různé druhy. Oběd – maso může být jakékoli, místo rýže si dejte třeba těstoviny. Svačina – smíte použít i jiný druh sýru, např. strouhaný eidam nebo cottage. Večeře – vyzkoušejte i jiný druh salátu.

Nejčastější zlozvyky * přejídání (příjem v průměru nad 10 000 kJ) * výběr nevhodných potravin (nadměrný příjem sladkostí a sladkých nápojů, tučných masných a mléčných výrobků, potravin z bílé mouky, nedostatek zeleniny) * špatný nebo nepravidelný jídelní režim (jezení 1x až 2x denně, přesouvání jídla do druhé poloviny dne) 

Středa 

Diet jsou miliony, ale v něčem jsou všechny stejné!

Snídaně Cottage, džem, tmavý toastový chléb, 1 kelímek cottage, polévková lžíce džemu light, 1,5 až 2 plátky tmavého toastového chleba

Svačina Ledový salát s citrusy a mandlemi – 5 větších listů ledového salátu, 200 g citrusů, 50 g jogurtu, lžíce strouhaných mandlí 

Oběd Pečený losos, brambory, zeleninový salát v jogurtu – 100 g lososa, citronová šťáva, petrželka, pažitka, 150 g brambor, 200 g barevných paprik, 2 až 3 listy hlávkového salátu, 30 g bílého jogurtu, sůl, ocet.

Jak na to: Porci ryby pokapeme citronovou šťávou, obalíme v sekané petrželce a pažitce, vložíme do pekáčku, podlijeme vodou a v troubě nebo na grilu upečeme. Papriky nakrájíme na nudličky, mírně osolíme, přidáme jogurt, případně dochutíme octem.

Rybu obložíme hlávkovým a paprikovým salátem. Jako přílohu podáváme vařené brambory. 

Svačina Zelenina, šunka, sýr, křehký chléb, 2 plátky tvrdého sýra, 2 plátky šunky, 150 g zeleniny dle chuti, 2 plátky křehkého žitného chleba 

Večeře Bageta s křenovým tvarohem plněná šunkou a sýrem – 70 g celozrnné bagety, 50 g tvarohu, lžíce mléka, strouhaný křen, plátek tvrdého sýra, 70 g vepřové šunky, list hlávkového salátu, 1/2 rajčete na plátky, sůl. Jak na to: Tvaroh vyšleháme s mlékem, osolíme a dochutíme jemně nastrouhaným křenem. Pomazánkou potřeme rozkrojenou bagetu, poklademe šunkou a sýrem, dozdobíme salátem a rajčetem. 

Snídaně – můžete použít už ochucený cottage – jahoda, borůvka. Svačina – mandle nahraďte jinými ořechy nebo semeny. Oběd – můžete zvolit i jiný druh ryby. Svačina – šunku vybírejte libovou, můžete zvolit i jiný druh sýru do 30 % tuku. Večeře – místo křenu je možné si dát například česnek.

Čtvrtek 

Snídaně Bageta s rostlinným tukem, sýrem a zeleninou – 3 plátky eidamu, 100 g zeleniny dle chuti, lžička rostlinného tuku, 2 plátky ledového salátu, 50 g další zeleniny dle chuti 

Svačina Krémové žervé s ovocem – 50 g žervé, 50 g kiwi nebo 2 lžíce mléka, 150 g ovoce dle chuti 

Oběd Vařené hovězí maso, jablečný křen, brambory – 130 g hovězí kýty, 1/4 menší cibule, 100 g mražené zeleninové směsi, dvě lžičky křenu, lžíce strouhaného jablka, 2 lžíce bílého jogurtu, 130 g brambor, bobkový list, celý pepř, sůl, kmín.

Jak na to: Maso vaříme v osolené vodě, kam jsme přidali cibuli, bobkový list a celý pepř. K téměř měkkému masu přidáme zeleninovou směs. Krátce povaříme, maso vyjmeme a vývar scedíme. Strouhaný křen a jablko smícháme s 2 lžícemi vývaru a jogurtem.

Maso na talíři přelijeme jablečným křenem, přidáme brambory a povařenou zeleninu. 

Svačina Jahody v jogurtu se skořicí – 150 g jahod, 100 g jogurtu, 1 lžička nekalorického sladidla (nemusí být), 1 lžička skořice na posypání 

Večeře Jogurtový salát s koprem a okurkou – vařené vejce, chlebový bochánek, 200 g salátové okurky, 100 g hustého bílého jogurtu, 50 g tvarohu, stroužek česneku, čerstvý kopr, 1 vejce, 50 g chlebového bochánku.

Jak na to: Tvaroh rozmícháme s jogurtem, přidáme česnek utřený se solí a jemně nasekaný kopr. Oloupanou okurku nakrájíme na kostky, zamícháme do jogurtové omáčky a dle chuti dosladíme.

Podáváme obložené plátky vařeného vejce a s chlebovým bochánkem. 

Snídaně – můžete snížit množství sýra a přidat libovou šunku. Svačina – žervé někdy nahraďte zakysanou smetanou se sníženým obsahem tuku a dochuťte sladidlem. Oběd – brambory můžete nahradit 1 kusem pečiva. Svačina – povolené je jakékoliv ovoce. Večeře – česnek občas nahraďte pepřem nebo jemně nakrájenou jarní cibulkou.

  • Pátek 
  • Snídaně Jogurt s müsli a ovocem – 150 g jogurtu, 100 g ovoce dle chuti, 2 lžíce sypaného müsli 
  • Svačina Bageta se sýrovou pomazánkou – ledový salát, ředkvičky (event. jiná zelenina), 10 g křenové pomazánky, 15 g strouhaného sýra, 100 g ledového salátu, 50 g ředkviček nebo jiné zeleniny na oblohu 

Oběd Těstoviny s rajčaty a sýrem feta – 50 g širokých nudlí, 80 g koktejlových rajčátek, lžíce cibule, stroužek česneku, lžička oleje, 2 lžíce kečupu, 50 g proteinového plátku (např. Šmakoun), 30 g fety, pažitka, sůl, pepř. Jak na to: Rajčátka nakrájíme na půlky, cibuli a česnek najemno.

Budete mít zájem:  Dietní policie radí, pátrá, informuje

Těstoviny uvaříme na skus (al dente). Proteinový plátek nastrouháme na jemném struhadle a přidáme na kostičky nakrájenou fetu. Cibuli a česnek orestujeme na oleji, přidáme rajčata, kečup, osolíme, opepříme a podusíme.

Vařené nudle upravíme na talíř, přelijeme rajčatovou směsí, posypeme jemně nasekanou pažitkou a směsí fety a proteinového plátku. 

Svačina Vanilkový pudink s malinami – vanilkový pudink z 200 ml mléka oslazený lžičkou vanilkového cukru, 100 g malin, případně jiného ovoce 

Večeře Vepřové medailonky na grilu, bramborový salát, zeleninová obloha – 100 g vepřové kýty, 150 g brambor, 30 g naťové cibulky, zelená petrželka, citronová šťáva, 100 g okurky, 2 menší rajčata, sůl, pepř, grilovací koření.

Jak na to: Uvařené, ještě teplé brambory oloupeme, nakrájíme a přidáme pokrájenou bílou část cibulky s nasekanou petrželkou. Zakapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme v chladu uležet, pak vmícháme nakrájenou cibulovou nať.

Medailonek naklepeme, ochutíme grilovacím kořením a opečeme z obou stran na grilu. Podáváme s připraveným bramborovým salátem a zeleninovou oblohou. 

Snídaně – vybírejte müsli do 20 g cukru na 100 g. Svačina – můžete zvolit i jiný druh pomazánky. Oběd – jíst smíte všechny druhy těstovin, nezapomeňte i na kuskus. Svačina – můžete použít i jiné příchutě pudinku a sladit nekalorickým sladidlem. Večeře – můžete použít jiný druh libového masa.

Sobota 

Vaječné muffiny se zeleninou

Snídaně Ochucený tvaroh, křehký chléb, zelenina, 135 g (1 balení) ochuceného nízko- či polotučného tvarohu, 70 g Lučiny linie, 3 plátky křehkého žitného chleba, 100 g ředkviček nebo jiné zeleniny 

Svačina Slunečnicový chlebíček se šunkou a okurkou – 2 menší krajíčky slunečnicového chleba, 3 plátky šunky, 50 g salátové okurky nebo jiného ovoce na ozdobu 

Oběd Špagety s krůtím masem v houbové omáčce – 100 g krůtích prsou, 70 g (nejlépe čerstvých) hub, necelou lžíci cibule, lžíce nastrouhaného celeru, lžíce a půl strouhané mrkve, lžička oleje, 3 lžíce zakysané smetany, 50 g syrových špaget, citronová šťáva, hrstka kerblíku, několik kuliček nakládaného zeleného pepře, sůl.

Jak na to: Krůtí prsa nakrájíme na kostky, houby také na kousky. Celer a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky. Na oleji opečeme kousky masa, osolíme, přidáme zelený pepř, pokrájenou cibuli, celer, mrkev, houby a vše podusíme. Na závěr přidáme zakysanou smetanu, případně dochutíme citronovou šťávou.

Podáváme se špagetami, ozdobené kerblíkem. 

Svačina Cottage, karotka – 1 kelímek cottage, 150 g karotky 

Večeře Zeleninový salát se sýrem a čočkou, slunečnicový chléb – 100 g salátové okurky, 3 malá rajčata, 80 g žlutých a oranžových paprik, lžička oleje, 60 g sterilované čočky, 40 g balkánského sýra, špetka drcené nebo čerstvé nasekané bazalky, ocet, sůl, mletý bílý pepř, menší krajíc nebo 1/2 většího slunečnicového chleba. Jak na to: Oloupanou okurku nakrájíme na plátky, papriky, rajčata na kostky a vložíme do misky. Přidáme čočku (bez nálevu), pokapeme olejem, ochutíme solí, pepřem, octem a bazalkou. Sypeme strouhaným balkánským sýrem. Podáváme se slunečnicovým chlebem. 

Snídaně – existují různé příchutě ochuceného tvarohu – např. pórkový nebo česnekový. Svačina – vybírejte libovou šunku. Oběd – můžete použít jakýkoli typ těstovin nebo rýži. Svačina – můžete použít už ochucený cottage, dělají se i příchutě obsahující zeleninu. Večeře – můžete používat i jiné druhy luštěnin, např. cizrnu.

  1. Neděle 
  2. Snídaně Rohlík se sýrem a šunkou, bílá káva, 40 g cottage, 50 g šunky, 1 ks celozrnného pečiva, zelenina na ozdobu, 1 ks celozrnného pečiva 
  3. Svačina Ovocný jogurt s celozrnnými cereáliemi, 150 g ovocného jogurtu, lžíce celozrnných cereálií 

Oběd Tvarohové knedlíky s broskvemi – 90 g tvarohu, 35 g hrubé mouky, 1/4 vejce, 200 g broskví, 40 g tvarohu na strouhání, lžička rostlinného tuku, lžička moučkového cukru, špetka kypřicího prášku, sůl.

Jak na to: Tvaroh rozmícháme s vejcem, přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a vypracujeme vláčné těsto, které rozválíme a rozkrájíme na stejnoměrné čtverce. Do středu každého dáme kostku broskve a vytvoříme knedlíky. Vaříme ve vroucí vodě asi 7 minut.

Podáváme s nastrouhaným tvarohem smíchaným se lžičkou moučkového cukru a pokapané trochou rozpuštěného tuku. 

Svačina Celozrnná bagetka se šunkou a jablkem – 60 g šunky, 1 celozrnná bagetka (40 g nebo 1/2 celozrnného rohlíku), 50 g plátků jablek na ozdobu 

Večeře Krůtí minirolka se zeleninovou rýží – 100 g krůtích prsou, lžička pikantní hořčice, 25 g mozzarelly, sekaná řeřicha, lžička oleje, 25 g rýže basmati v syrovém stavu, 100 g orientální mražené směsi, 120 g rajčat, sůl, mletý pepř, ocet, cukr. Jak na to: Maso zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.

Na plátek položíme kousek mozzarelly, posypeme řeřichou. Maso srolujeme a upevníme párátkem nebo omotáme nití. Rolku opečeme ze všech stran na oleji, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Zeleninu přelijeme vroucí vodou, mírně osolíme a necháme přejít varem nebo ji připravíme v páře. Slijeme a vmícháme do uvařené rýže.

Přidáme nakrájená rajčata a zalijeme sladkokyselou zálivkou. 

Snídaně – můžete použít již ochucený cottage, např. příchuť šunka a křen. Svačina – vybírejte cereálie do 20 g cukru na 100 g. Oběd – můžete použít i jiné ovoce. Svačina – jablka můžete nahradit jiným ovocem či zeleninou. Večeře – rýži můžete nahradit např. kuskusem.

Správná strava není drahá. Jak zdravě zhubnout a ušetřit?

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Když se rozhodnete pustit do hubnutí, často jako první narazíte na speciální stravovací programy a recepty. Vypadají skvěle, určitě s nimi shodíte pár kilo, ale… Nevycházejí zrovna levně. Přitom dieta vás rozhodně nemusí vyjít na balík. Když na to půjdete chytře, možná dokonce ušetříte!

Nemít dost peněz na dietu zní dost rozporně, nemyslíte? Samozřejmě je třeba uznat, že pořízení komerční krabičkové diety či jiného stravovacího plánu může dost přešvihnout běžný rozpočet na jídlo. Stejně tak jídelníček opsaný z internetu, kde máte co den lososa s chřestem nebo avokádový salát s krevetami, nevyjde zrovna na pár korun.

Jíst zdravě, kvalitně, dietně a levně se ale přesto dá. Musíte se spolehnout sami na sebe: na svůj kuchařský um, schopnost si denní jídla naplánovat i chytře vybírat zdravé suroviny za pár korun. Máme pro vás pár tipů, které by vám mohly pomoct.

Kvalitní maso má ve vyváženém dietním jídelníčku své místo, ale není potřeba jíst ho každý den.

Když zcela opomenete, že nadměrná spotřeba masa je spojená s rozvojem některých typů rakoviny nebo kardiovaskulárních chorob, pak je také třeba vzít v úvahu, že se jedná o jednu z nejdražších skupin potravin.

Kvalitní hovězí steak je sice jedním z nejlepších zdrojů bílkovin, ale cena za porci se může rovnat výdajům za jídlo na celý den.

Maso dvakrát třikrát týdně je plně dostačující. Pokud šetříte, vybírejte levnější, přesto výživově výhodné druhy, jako jsou třeba kuřecí prsa, vepřová kýta nebo játra. Další dny zvolte jiné zdroje bílkovin, například syrovátkový sýr, tvaroh, vejce anebo luštěniny.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Libové maso je vynikající zdroj bílkovin a zasytí, ale není nejlevnější. Občas ho prostřídejte s luštěninami, sýrem nebo vejci

Pokud jste si už někdy četli o moderní zdravé výživě, jistě vám neunikly suroviny, jako jsou jáhly, bulgur, pohanka nebo špalda.

Všechny jsou zdrojem sacharidů, které jsou ve vyváženém, dlouho udržitelném jídelníčku potřeba. Předností těchto surovin je nejen obsah minerálních látek a vitaminů, ale také vlákniny.

A co víc, všechny vyjdou na pár korun: za desetikorunu máte porci tak velkou, že to při dietě vlastně ani nepřipadá v úvahu.

Sacharidové potraviny se obecně dají pořídit lacino. Základ snídaní mohou tvořit levné ovesné, ječné nebo jiné vločky. Z příloh, ale i potravin vhodných jako základ jídla nezapomínejte na velmi podceňované brambory!

Foto: Maryna Osadcha, Shutterstock.com

Obiloviny a pseudoobiloviny představují bohatý zdroj složitých sacharidů, vlákniny i bílkovin. A nejsou nijak drahé

Superpotraviny ve skutečnosti nejsou nic víc než potraviny, které obsahují velké množství cenných živin.

Ačkoli si možná jako první představíte prazvláštní řasu anebo různé barevné prášky a bobule, nepsané parametry pro superjídlo splní i mnoho obyčejných, levných a pro naše končiny přirozených potravin.

Patří mezi ně třeba všeléky jako cibule nebo česnek, fantastický zdroj probiotik ve formě kysaného zelí anebo třeba antioxidanty nabitá lněná semínka.

Foto: IrinaBogach, Shutterstock.com

Budete mít zájem:  Povadlá pleť v obličeji? Zkuste naše super tipy!

Cibule a česnek: dokonalé potraviny pro každého. Jsou levné, plné hodnotných látek a navíc mají málo kalorií

Pokud se do zdravého dietního stravování budete chtít pustit se vším všudy, možná stejně nakonec dojdete k tomu, že to nejzdravější si nejlépe vypěstujete nebo vyrobíte sami.

Určitě doporučujeme pěstovat čerstvé bylinky, se kterými se dá nejen ve zdravé kuchyni kouzlit. Kupované řezané bylinky tolik nevydrží a mohou zbytečně navyšovat výslednou cenu jídla.

Sami si také můžete pěstovat klíčky z luštěnin, vyrábět kefír a mazací sýr z kefírové houby nebo živinami nabitou limonádu kombucha.

Foto: P-fotography, Shutterstock.com

Perlivý nápoj kombucha připomíná burčák a je plný probiotik

Váš organismus i vaše peněženka ocení, když budete nakupovat sezonní potraviny. Přes půl světa dovážené jahody koupené v únoru nejenže nestojí málo, ale výživově budou vcelku chudé.

Peníze vám jistě ušetří, když si jídelníček budete na pár dní dopředu plánovat a vždy nakoupíte jen suroviny, které opravdu potřebujete, a v množství, které využijete. Když vás k většímu nákupu zláká cenově výhodná nabídka, například v případě masa, dejte si práci a potraviny dobře zamrazte.

Je to obvykle lepší než počítat s tím, že do data expirace je nějakým způsobem zvládnete zpracovat.

Které bylinky pěstovat doma v květináči? Tahle šestka pomůže při hubnutí!

Domácí krabičková dieta s jídelníčkem pro zdravé hubnutí – prodetox.cz

Krabičková dieta je jednou z mála diet, která se může pochlubit trvalými výsledky bez jo-jo efektu. Je to také dieta, které přišli na chuť i mnozí výživoví odborníci. Na rozdíl od většiny ostatních programů na hubnutí představují dietní krabičky zdravý způsob stravování.

Napomáhají zhubnout, ale jsou také prospěšné pro osvojení zdravých stravovacích návyků. Jde o pestrý a vyvážený jídelníček. Tato dieta slibuje zdravé hubnutí tuku bez toho, abyste přitom ztráceli svalovou hmotu. I proto stojí za pozornost.

KRABIČKOVÁ DIETA

  • naučí člověka jíst zdravěji,
  • pomáhá zvyknout si na pravidelné stravování,
  • podporuje přirozené metabolické pochody,
  • odpovídá správné funkci zažívacího systému,
  • eliminuje pocity hladu.

Aby krabičková dieta byla zdravá, musí být pochopitelně v krabičkách zdravé jídlo. Aby krabičková dieta skutečně fungovala, aby přinesla vysněné hubnutí, musí jídlo v krabičkách vyhovovat konkrétnímu člověku. Přestože je nabídka krabiček, resp.

krabičkových diet vskutku široká, ne každému jídlo z krabiček sedne.

Také je tu faktor nemalé ceny, který patří k nevýhodám krabičkové diety. Vysoká cena krabiček se dá relativně jednoduše eliminovat prostřednictvím domácí krabičkové diety. Domácí krabičková dieta je vhodná i pro ty, kteří mají mlsný jazýček a specifické stravovací návyky. Je zárukou, že hubnutí se s krabičkami skutečně vydaří.

Krabičková dieta – i takto mohou vypadat krabičky

Co je to domácí krabičková dieta?

Domácí krabičková dieta je dieta, kdy si krabičky připravujete doma. Máte tak jistotu, že jídlo z krabiček vám vždy bude příjemné, vždy bude kvalitní a čerstvé. Navíc můžete i ušetřit. Pokud si najdete vhodné recepty, kterých je na internetu celá řada, stále můžete využívat výhody krabičkové diety:

  • nemusíte neustále počítat energetickou hodnotu jídla,
  • nemusíte každou chvíli přemýšlet co jíst,
  • nemusíte se bát, že sníte něco nezdravého,
  • máte kontrolu nad tím, co za den sníte.

Princip domácí krabičkové diety

Stejně jako klasická krabičková dieta i domácí krabičková dieta je založena na pravidelném stravování v pěti denních dávkách.

Krabičková dieta – co si připravit?

Pokud něco pro krabičkovou dietu budete potřebovat, jsou to krabičky. V krabičkách budete nosit jídlo, měly by být proto dostatečně kvalitní, pevné, odolné a samozřejmě zcela nepropustné.

K dostání jsou i moderní krabičky, ze kterých je možné pro delší trvanlivost jídla odsát vzduch. Další krabičky zase obsahují i příbor, takže jíst můžete téměř kdekoliv.

Hodit se budou zejména velké plastové krabičky s nepropustným víkem, ale připravit byste si měli více rozměrů krabiček.

Jakmile budete mít své krabičky, zbývá dořešit, co do nich.

Jak si sestavit jídelníček?

Nejdříve si stanovte průměrný denní kalorický příjem, který by měl odrážet vaši aktuální hmotnost, tělesné proporce, ale i denní režim, zaměstnání, pohybové aktivity, resp. energetický výdej.

Stále platí okřídlená fáze, že pokud vám jde o hubnutí, měl by energetický výdej překročit energetický příjem. Je však třeba zohlednit také bazální metabolismus.

 Více o metabolismu najdete v článku: Jak zrychlit metabolismus? Je to jednodušší, než si myslíte…

Jakmile budete znát kalorickou hodnotu, kterou by měly vaše krabičky nést, lépe se vám budou vybírat potraviny a pokrmy. Samozřejmě berte v potaz i své chutě, vybírejte to, co budete jíst rádi. Hledejte zdravé, ale chutné a subjektivně příjemné recepty.

Při přípravě krabičkové diety nezapomeňte na kvalitu potravin. Nakupujte hodnotné potraviny s obsahem vitamínů, minerálů a vlákniny.

Jídelníček pro krabičkovou dietu by měl odpovídat zásadám zdravé stravy – tedy být pestrý a vyvážený (více o vyváženém jídelníčku). Stále jde o dietu, kde není místo pro žádné zbytečné kalorie. Vyhýbejte se proto sladkostem či uzeninám. Tabu by měl být alkohol, zejména destiláty.

Potraviny vhodné pro krabičkovou dietu

Krabičková dieta by měla obsahovat komplexní sacharidy jako je rýže, brambory, obiloviny, celozrnné těstoviny, také bílkoviny v podobě masa a mléčných výrobků, zdravé tuky a především dostatek ovoce a zeleniny.

Tipy na zdravé potraviny do krabičky:

  • Cizrna – luštěniny s vysokým obsahem vlákniny a širokým využitím
  • Červená řepa – jedna z tzv. detoxikačních potravin
  • Ořechy a semínka jako zdroj kvalitních tuků a energie

Vzorový jídelníček

Krabičková dieta – vzorový jídelníček 1. den

  • 1. krabička – snídaně: ovesná kaše s jablky, skořicí a ořechy
  • 2. krabička – dopolední svačina: nakrájené jablko či jiné ovoce dle chuti
  • 3. krabička – oběd: žampionové rizoto s kuřecím masem, salát z červené řepy
  • 4. krabička – odpolední svačina: cottage sýr se zeleninou
  • 5. krabička – večeře: rajská polévka

Krabičková dieta – jídelníček je pestrý a chutný

Krabičková dieta – vzorový jídelníček 2. den

  • 1. krabička – snídaně: nízkotučný tvaroh
  • 2. krabička – dopolední svačinka: paprika tří barev
  • 3. krabička – oběd: dušené rybí filé, vařený brambor zalitý kari krémem
  • 4. krabička – odpolední svačina: cizrnový hummus, knäckebrot
  • 5. krabička – večeře: vařená brokolice a vejce

Krabičková dieta – vzorový jídelníček 3. den

  • 1. krabička – snídaně: celozrnný chléb, sýr a plátek šunky
  • 2. krabička – svačinka: květáková miska zasypaná slunečnicovým semínkem
  • 3. krabička – oběd: krůtí špíz se zeleninou
  • 4. krabička – odpolední svačina: mrkvový salát s jablky
  • 5. krabička – večeře: kuskus s grilovanou zeleninou

Krabičková dieta jako taková nemusí každému vyhovovat, už jenom kvůli své ceně. K takovým lidem se řadí i Alena Doležalová. Tato žena se rozhodla, že se pustí do krabičkové diety, avšak v domácím prostředí.

Alena Doležalová však není obyčejná žena, ale také spisovatelka. Své zkušenosti, tipy i recepty proto dala dohromady v knize s příhodným názvem Domácí krabičková dieta. Kniha shrnuje základní principy krabičkové diety a předkládá postupy a návody, které zaručí její úspěch.

Kniha Domácí krabičková dieta od Aleny Doležalové je plná jednoduchých a praktických receptů z běžně dostupných potravin. Těšit se můžete z několika set receptů, mezi kterými si zaručeně vyberete ty nejlepší pro své vlastní krabičky. Recepty provází i dietní jídelníček, a to na celých deset týdnů.

Aby těch návodů na domácí krabičkovou dietu nebylo málo, je tu i kniha s názvem Originální krabičková dieta od Jany Hrabákové.

V knize Originální krabičková dieta nechybí recepty a návody na přípravu různých druhů jídel, pochopitelně vždy zdravých a vždy takových, aby bez potíží naplnily obsah vašich krabiček.

Najdete zde tipy na vyvážený jídelníček, racionální nákup potravin a zdravé stravování jako takové.

7 DETOXIKAČNÍCH DIET, SE KTERÝMI ORGANISMUS PROČISTÍTE NEJRYCHLEJI

Tělo se zanáší toxiny a nečistotami i tím, co jíme. Potraviny jsou plné postřiků, těžkých kovů, barviv, aromat a konzervantů. tyto diety vám pomohou tělo rychle pročistit a navíc si pochutnáte. Pamatujte: jíst se zdravě, pestře, čerstvě a lokálně.

Přehled použitých zdrojů:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector