Kozí mléko a účinky na zdraví: zlepšuje imunitu a působí proti alergii

Kozí mléko a účinky na zdraví: zlepšuje imunitu a působí proti alergiiKozaautor: Lenka Kadlíková, http://www.priroda.cz Říká se, že v minulosti nebylo v dědině rodiny, která by nechovala kozu. Kozy byly nazývány 'kravami chudoby'. Jsou známy případy, kdy kozí mléko zachránilo celou rodinu od hladu nebo díky kozímu mléku koza navrátila zdraví nemocnému člověku. Účinky kozího mléka znali již staří Římané. V době starého Říma kozí mléko bylo považováno za 'elixír krásy a dlouhověkosti' a bylo velmi ceněné.

V posledních letech se o kozím mléku začíná opět mluvit a přisuzují se mu téměř zázračné účinky. Čím to je? Právě jeho jedinečným složením. Ze světových výzkumů vyplývá, že kozí mléko pozitivně působí na lidský organizmus a pomáhá léčit mnohé civilizační choroby dnešní doby.

Je cenné pro svoji lehkou stravitelnost, zlepšuje celkový imunitní systém organizmu, je vhodné jako prevence nádorových chorob. Pravidelná konzumace kozího mléka vede ke snížení nervozity, stresu, příznivě působí při kloubových onemocněních, regulaci vlhkosti pleti, onemocněních kůže. Je též určené pro lidi trpících alergií na mléko kravské.

„Kozí mléko působí kladně na výstavbu a obnovu buněk, zúčastňuje se na jejich ochraně před škodlivými vlivy prostředí a tím pomáhá Vašemu zdraví a kondici.“ Pro svoje vlastnosti je tedy cennou ekologickou potravinou. Významné je jeho využití u dětí jako možnost alternativní výživy a u dospělých v oblasti prevence (protirakovinové faktory).

Nutriční význam kozího mléka

Kozí mléko je biologicky cenným nápojem, který obsahuje minerální soli, množství vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a fosforu, soli stopových prvků: mědi zinku, manganu, titanu, chrómu a kobaltu, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou.

Množství bílkovin je vyšší než v kravském mléku, důležitý rozdíl však spočívá v jejich složení, to je pravděpodobně důvod, proč organizmus některých lidí snáší kozí mléko podstatně lépe než mléko kravské. Lepší stravitelnost je způsobená rozměry a složením tukových částic, které se podobají mléku mateřskému.

Tuk kozího mléka je přirozeně homogenní a tím lépe stravitelný, čímž nedochází k tak rychlé arterioskleróze krevních stěn a vlásečnic. Kyselina kaprilová a kaprínová pomáhá činnosti žláz s vnitřní sekrecí při léčení intestinálních koronárních poruch dříve narozených dětí.

Kazeín kozího mléka má víc aminokyselin glycinu, méně argininu a méně aminokyselin, které obsahují síru, zvlášť metioninu, než kravské mléko. P

ři výstavbě molekulární struktury bílkovin kozího mléka se zjistilo, že nejen laktalbumín, ale i ostatní frakce proteinů kozího mléka se liší od bílkovinových frakcí kravského mléka. To je pravděpodobně důvod, proč děti, které nesnášejí výrobky z kravského mléka, dobře snášejí výrobky z mléka kozího.

Kozí mléko pozitivně působí

  • – na nervovou soustavu, jeho pravidelná konzumace vede ke snížení nervozity, stresu, mnohým ženám trpících migrénou pomůže vyloučení kravského mléka a výrobků z něho
  • – kozí tuk příznivě působí při kloubových onemocněních
  • – zlepšuje imunitní systém, celkovou kondici
  • – významně reguluje vlhkost pleti
  • – pozitivně působí při astmatických onemocněních kůže
  • – při onemocněních trávícího traktu a přidružených orgánů (játra, slinivka) – má zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacitu
  • – výzkumy uvádějí, že asi 7,5% dětí je alergických na kravské mléko, ale 60-70% z nich není alergických na mléko kozí
  • – jako prevence nádorových nemocí – bylo zpozorované, že organizmus kozy je schopný vytvářet si účinné protilátky a nikdy neonemocní na rakovinu – jsou známe případy lidí s onemocněním na TBC, kteří se celkem vyléčili po dietě, v které bylo zařazené kozí mléko

Kozí mléko a účinky na zdraví: zlepšuje imunitu a působí proti alergii

Kozí mléko je proto cennou ekologickou potravinou. Významné je jeho využití u dětí jako možnost alternativní výživy a u dospělých v oblasti prevence (protirakovinové faktory).

Zdroje informací: kozimleko.cz www.mleko.alcorum.cz www.bioprodukt.info/info_mlieko.html kit.pef.czu.cz

Pití kozího mléka? Zahoďme předsudky.

Zahoďte všechny předsudky a OCHUTNEJTE naše BIO kozí produkty.

Sami pak posoudíte, zda-li páchnou kozinou či nikoliv a zda pro vás konzumace kozích produktů je z dlouhodobého hlediska prospěšná.

Kozí mléko vám může nabídnout nejenom pozitivní účinky na krásu, ale také vnitřní účinky na zdraví. Jeho účinnost je prověřena staletími, jeho užívání doporučují mnozí lékaři i nutriční specialisté.

Stále více lidí se potýká se špatnou stravitelností či přímo alergií na kravské mléko. Proto hledají alternativy, díky kterým budou moci ve svém jídelníčku zachovat mléčné produkty. 

Kozí mléko a účinky na zdraví: zlepšuje imunitu a působí proti alergii

Mléko z naší farmy je získáváno za přísných a příslušnými organizacemi kontrolovaných technologických podmínek. Zvířata jsou krmena zdravě z vlastní ekologické produkce. Při výrobě biosýrů všechny suroviny pocházejí z ekologického zemědělství. Kozy tráví velkou část svého dne v prostředí travnatých pastvin v kopcích CHKO Beskyd.

Kozí mléko je z nutričního hlediska velmi podobné mléku kravskému, přesto má několik důležitých vlastností, které ho odlišují:

  • Za látku, která podle výzkumů odpovídá za hlavní příznivý účinek, byl označen Ubichon 50. Zlepšuje celkovou kondici organismu, posiluje imunitní systém, harmonizuje nervovou soustavu, zlepšuje chronická onemocnění kůže a trávící soustavy.
  • Ve studiích se rovněž pojednává o příznivých účincích kozího tuku při kloubních onemocněních. Podílí se na tom zejména počet esenciálních mastných kyselin a to alkalická kyselina uhličitá. Většina antirevmatických preparátů zakládá svůj účinek právě na této kyselině.
  • Lze pozorovat zajímavé biologické přednosti kozího organizmu. Bylo prokázáno, že kozy neonemocní rakovinou. Skupiny prospěšných látek jsou odpovědná za bezporuchovou látkovou výměnu v buňce, udržuje buňku déle při životě. Proto je vhodné podávat kozí mléko jako prevenci proti rakovině či ho využívat pro geriatrické pacienty.
  • Díky struktuře molekulárních bílkovin je kozí mléko velmi podobné mléku mateřskému, proto může být více vhodné pro miminka a malé děti. První zkušenosti s využitím kozího mléka v dětské výživě byly v ČR získány v roce 1988. Ve spolupráci s veterinárními lékaři, Svazem chovatelů ovcí a koz a dětskými lékaři byla vypracována podrobná metodika podávání kozího mléka dětem alergickým na kravské mléko. U dětí do 6 měsíců se mléko ředilo vodou pro kojence, starším dětem se podávalo mléko neředěné. U dětí s opakovanými průjmy, zácpou, zvracením, dermatitidami, chronickou infekcí dýchacích cest se mléko podávalo po dobu jednoho roku. Klinické příznaky se rychle upravovaly, ustoupily trávící potíže a kožní vyrážky.
  • Ze zahraničních výzkumů vyplývá, že kozí mléko je podpůrným lékem na nervovou soustavu. Jeho pravidelná konzumace může napomoci ke snížení nervozity, stresů, migrén a úzkostných stavů.
  • Nejenom ženy jistě ocení příznivé účinky na suchou, stárnoucí, aknotickou a ekzematickou pleť v podobě kozí kosmetiky a koupelí v kozí syrovátce.

Vaše zdraví je pro nás důležité! Přijeďte si ho posílit a upevnit na farmu ZERLINA.

Kozí mléko a účinky na zdraví: zlepšuje imunitu a působí proti alergii

  • Kozí farma ZERLINA
  • Hážovice 2070
  • Rožnov pod Radhoštěm
  • Telefon:  731 216 911
  • E-mail:   [email protected]

KOZFARMMAR – KOZÍ MLÉKO-zpracování, receptury

Koza patří mezi nejstarší užitková zvířata, člověk ji chová bezmála 10 tisíc let. Koza je jedním z mála zvířat, které netrpí rakovinou, vděčí za to obranným látkám, které jsou obsaženy v jejím těle i v jejím mléce.

KOZÍ MLÉKO'Kozí mléko je mnohem zdravější než mléko kravské a jeho léčivé účinky znali již staří Římané, kteří kozí mléko považovali za elixír krásy a dlouhověkosti. Kozí mléko mohou pít i děti a alergici.

 Je lehce stravitelné, pozitivně působí na imunitní systém,  zlepšuje kloubní onemocnění, zabraňuje anémii z nedostatku železa, podporuje výstavbu buněk, pomáhá při léčbě onemocnění kůže, astmatu, atopického ekzému, působí příznivě na žaludek a střeva, je doporučované také při léčbě plicních onemocnění a nervových poruch a je často doporučováno jako prevence nádorových chorob. Působí antistresově, reguluje vlhkost pleti a zlepšuje onemocnění kůže.  Je též určené pro lidi trpících alergií na mléko kravské. Účinky kozího mléka záleží na kvalitě krmiva a životních podmínek koz. https://pro-bio.cz/aktuality/nebojte-se-nepasterizovaneho-mleka-z-faremni-produkce-ma-radu-zdravotnich-benefitu/?fbclid=IwAR2Rkg015PD1IOvD_0VsiAFQbU0bXnYoxJSdoeP_mqZ-HJnxEc-ZUjqfsII

  • SLOŽENÍ KOZÍHO MLÉKAV kozím mléku najdeme fosfor, vápník, hořčík, draslík, síru, zinek, kobalt, mangan, titan, chróm dále pak vitamin A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou.
  • PRODUKTY Z KOZÍHO MLÉKA– jogurt, máslo, tvaroh, sýry,  syrovátka  
  • KOZÍ SYROVÁTKA

Syrovátka je též vysoce hodnotnou tekutinou plnou minerálních látek.

         –   posiluje imunitu, obranyschopnost organismu         –   podporuje metabolismus a tvorbu střevní mikroflóry        –   zbavuje organismus škodlivých látek        –   zabraňuje ukládání tuku v tkáních čímž napomáhá hubnutí        –   reguluje hladinu cholesterolu         –   napíná a vyhlazuje pokožku         –   výborná je proti kožním onemocněním (lupence, ekzému)         –   díky vysokému podílu vitamínů skupiny B a vápníku pozitivně ovlivňuje              stavbu kostí a zubů

 https://www.pestryjidelnicek.cz/magazin/potraviny/syrovatka-idealni-napoj-pro-zdravou-vyzivu/

Záznamy nebyly nalezeny…

Kozí mléko a účinky na zdraví: zlepšuje imunitu a působí proti alergii

Kozí mléko – znovuobjevený elixír krásy a zdraví

Která žena by nechtěla být krásná a stále mladá? Neustále hledáme nové a nové prostředky pro omlazení a vyhlazení pleti. Jedním z těch významných může může být i pravidlené pití kozího mléka. 

Kozí mléko má obrovskou tradici využití. Již 400 let před naším letopočtem jej doporučoval Hippokrates. Věhlasná vládkyně Egypta, Kleopatra, si byla dobře vědoma příznivých účinků kozího másla a hojně jej využívala, aby si udržela krásnou a mladistvou pleť.

Zavzpomínat můžeme i na proslulou rakouskou císařovnu Alžbětu Bavorskou zvanou Sissi, která byla pravidelným strávníkem kozího mléka. Zašla dokonce tak daleko, že na všech svých cestách s sebou vozila kozu, aby měla kdykoli k dispozici čestvé kozí mléko.

 

Kozí mléko je ideální dietní potravina. Je vhodné pro vnitřní i zevní užití. Podporuje celkové zdraví a imunitu. Pomáhá předcházet civilizačním nemocím. Dokonce dokáže do jisté míry bojovat s výskytem alergií a mírní projevy na kůži.

Z naší nabídky můžete vyzkoušet novinku, Kozí mléko sušené instantní. V naší nabídce nechybí ani kojenecká kozí mléka počáteční a pokračovací. Seznamme se blíže s jeho složkami, které jsou pro kosmetické účely významné: tuk a syrovátka.

 

  • Látky tukového charakteru, nasycené a nenasycené mastné kyseliny (např. esenciální kyselina linolová a linolenová),
  • Fosfolipidy, ceramidy,
  • Lehce vstřebatelné bílkoviny,
  • Mléčný cukr – laktózu (jeho obsah je mírně nižší v porovnání s kravským mlékem – 4,4 % vs. 4,8 %),
  • Koenzym Q10 a další látky s antioxidačním účinkem,
  • AHA kyseliny- označované také jako ovocné,
  • Vitamin C, vitamin A a vitaminy skupiny B,
  • Minerální látky: vápník, hořčík, draslík, fosfor,
  • Stopové prvky: mangan, zinek, selen,
  • Mnohé další biologicky aktivní látky (např. enzymy). 
  • Pozitivní vliv má u ekzémů a kožních alergií,
  • Mírní projevy u přecitlivělé a velmi suché pleti – svědění, pocity pnutí,
  • Podporuje zlepšení pleti s akné,
  • Přispívá k omlazení pokožky a zpomalení procesu stárnutí,
  • Pomáhá redukovat tvorby vrásek, 
  • Zlepšuje ochrannou funkci pokožky před škodlivými vlivy vnějšího prostředí,
  • Aktivuje regenerační procesy pokožky – podporuje hojení,
  • Zklidňuje a zjemňuje pokožku 
Budete mít zájem:  Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

Pokud máte citlivou, suchou nebo mastnější pleť se sklony k akné, kozí mléko Vám může pomoci kvalitu pokožky zlepšit. Také u pleti se sklonem k ekzémům, alergiím a u lupénky je kozí mléko doporučováno, např.

ve formě konzumace fermentovaných kozích mléčných výrobků či pravidelného pití kozího mléka. Nahradit s ním zcela můžete mléko kravské.

Krémy s kozím mlékem pomáhají mírnit svědění a pnutí pokožky, díky přísadě kozího mléka je pokožka lépe hydratovaná, méně se tvoří šupinky. 

Je známo, že v současné době je mnoho dětí, které trpí alergiemi a jejich projevy na kůži, především ekzémy. Počty dětí s těmito obtížemi se v západních zemích a u nás neustále zvyšují. Zde se otevírá prostor právě pro naturální produkt – kozí mléko.

Vedle kozího mléka (u těch nejmenších pak kojeneckého kozího mléka) je vhodné do výživy dětí zařadit dětské příkrmy s kozím mlékem, Kozí kaše. Vedle pravidelného zařazení do jídelníčku dítěte je popisovaná také zevní aplikace kozího mléka. Výborné jsou např. koupele s přídavkem šálku kozího mléka.

Příznivé výsledky těchto koupelí byly zaznamenány především u dětí s atopickými ekzémy a lupénkou.

V současné době je známo přes 200 různých složek mléka. Představme si kozí mléko jako koktejl matky Přírody, která nám v něm poskytuje řadu velmi účinných látek. 

Je těžké uvést jednoho hlavního nositele účinku, protože v kozím mléce působí tyto látky v jednom účinném komplexu. Vyjmenujme si proto hned několik hlavních nositelů účinku. Nejznámější pro vás možná bude koenzym Q10, který známe z řady různých krémů a sér pro kvlaitu pleti. Ještě, než se dostaneme k látkám tukového a bílkovinného charakteru, řekněme si o koenzymu Q10 pár slov. 

V dermatologii je dobře známý příznivý účinek koenzym Q10. Výborně působí na unavenou a povadlou pleť, chrání ji před negativním vlivem volných kyslíkových radikálů, které na nás každodenně útočí. Koenzym Q10 se v boji s nimi velmi osvědčil.

Je známo, že díky antioxidační ochraně, kterou pleti poskytuje, omezuje tvorbu vrásek a celkově zpomaluje proces stárnutí pokožky. V kozím mléce je koenzym Q10 obsažen společně s dalšími látkami s podobným (tedy antioxidačním) účinkem.

Důležité je, že z kozího mléka se tyto látky velmi dobře vstřebávají a tělo je tak může snáze využít. 

Pokud chodíte ke kosmetičce, určitě jste již zaslechli o AHA kyselinách. Tyto organické látky se používají k odstranění odumřelých buněk pleti a k urychlení tvorby buněk nových.

Tím AHA kyseliny pomáhají k omlazení pleti a zlepšení jejího vzhledu. Také s odstraněním hyperpigmentace a drobných jizviček jsou dávány AHA kyseliny do souvislosti.

Tyto látky jsou obsažené v kozím mléku, či třeba v ovoci. 

Ve skladbě kozího mléka jsou velmi významné látky tukového charakteru. Z nich uveďme fosfolipidy, ceramidy a nenasycené mastné kyseliny. Tyto látky se vestavují přímo do struktur pleti, do membrán jednotivých buněk a to jak v hluboké, tak v povrchové vrstvě kůže.

Na povrchu pokožky pomáhají obnovit ochranný film kůže, čímž zmenšují prostupnost kůže pro škodlivé látky a také ty látky, které mohou pokožku nepříjemně dráždit. Jinými slovy kozí mléko obsahuje složky, které působí protizánětlivě a dokonce protialergicky. Zvláčňují a zjemňují pokožku.

Snižují její podráždění.

Látky proteinové povahy kozího mléka a mléčných výrobků z něj mají vliv na hydrataci pokožky a zamezení jejímu nadměrnému vysušování. Pokožka je tak na pohled hladší a lépe hydratovaná. Jejich účinky dále zahrnují bakteriostatické působení, díky kterému dokáží zastavit růst nežádoucích bakterií, čímž se vysvětluje pozitivní vliv kozího mléka na akné a záněty kůže. 

Celkový obsah minerálních látek v kozím mléce se pohybuje v rozmezí od 0,78 g až 0,83 g/ 100 ml mléka, což je relativně velmi vysoké zastoupení, mnohem vyšší než např. u mléka kravského. Z nejvýznamnějších makroprvků obsahuje zejména vápník a hořčík. Z mikroprvků pak mangan, zinek a selen.

Pro pleť má význam v nejvyšší míře zinek a selen, pro zklidnění projevů alergií vápník. Velmi důležité pro naše tělo je, že přítomné minerály jsou v organické, tedy snadno využitelné formě (organicky vázané prvky). Výčet obsažených vitamínů je poměrně široký, zde se hodnoty blíží kravskému mléku.

Pro pleť jsou důležité vitamíny skupiny B a rovněž vitamín C a A. 

Kozí mléko je nesporně zajímavou složkou naší výživy. Kozí mléko využívali již naši předkové dávno před naším letopočtem, je tradiční součástí mnoha dochovaných receptur lidového léčitelství.

Využívali jej královny a císařovny jako zkrášlujícího prostředku. Nyní jej znovu objevujeme. Jeho přínosy zkoumá řada probíhajících studií.

Již nyní je jasné, že přínos pro lidské zdraví může být obrovský a vedle kůže zahrnuje celou řadu systémů organismu, kde pozitivně působí. O těch si ale řekneme zase až příště.

Ovčí mléko místo viagry | Noviny | Lidovky.cz

Nakupovat bioprodukty na farmách začíná být „trendy“. Seženete tam i kozí a ovčí mléko nebo sýr.

Kozí mléko je podle odborníků velmi zdravé a může příznivě působit na řadu onemocnění. Podle dřívějších německých výzkumů snižuje pravidelná konzumace kozího mléka nervozitu, mírní stresy a úzkostné stavy.

Údajně také zlepšuje nejen celkovou kondici, ale i některá kožní onemocnění, například lupenku. Má se i za to, že působí pozitivně při přecitlivění žaludeční a střevní stěny a pomáhá nemocným při léčbě astmatu.

V množství bílkovin sehrává kravské mléko s kozím vyrovnaný souboj, ne už tak ve stravitelnosti. Kozí mléko je oproti kravskému lépe stravitelné, protože obsahuje jemné tukové kuličky.

Je vhodné zvláště pro lidi s citlivým žaludkem. Toto mléko se dříve jako součást speciální diety doporučovalo i pacientům s tuberkulózou.

Jeho další předností je, že zlepšuje imunitu – proto se často uvádí, že působí příznivě i při onemocnění rakovinou.

Čerstvé kozí mléko nezapáchá

Ke konzumaci se nehodí mléko od kozy, která porodila. Když se ho napijete, s největší pravděpodobností se dostaví průjem. Při kuchyňské úpravě se takové mléko zase sráží. Asi týden po porodu se však složení mléka změní a lze je konzumovat zcela bez obav.

Mnoho lidí má podle chovatelky Jiřiny Janíčkové ke kozímu mléku odpor a tvrdohlavě ho odmítají ochutnat. „Řada domácích producentů ovšem škodolibě vyzkoušela zaměnit kozí mléko za kravské – zjistilo se, že mnoho zarytých odpůrců anonymní vzorek kozího mléka od kravského vůbec nerozpozná,“ tvrdí Janíčková.

„Čerstvě nadojené mléko nemá při dodržení hygienických standardů žádný pach či příchuť,“ říká chovatelka. Když se ale mléko špatně uskladní, může se u něj specifická kozí příchuť vyvinout. Příčinou je zrání mléka a vývoj specifických organických kyselin, které jiná mléka nemají.

Ovčí mléko je vodnaté, má bílou nebo nažloutlou barvu, specifickou vůni a příjemně nasládlou chuť. Oproti kozímu nebo kravskému mléku obsahuje téměř dvakrát více bílkovin, ale i tuku. Proto odborníci doporučují pít raději kozí mléko.

Ovčí mléko prý působí proti rakovině

Mléko od ovce je bohaté na vitaminy A, B1, B2, B12 a C. Obsahuje kyselinu orotovou, které se připisují protirakovinné účinky.

Díky významnému množství zinku a železa se ve Velké Británii jeden čas vedla kampaň s heslem: „Ovčí mléko s vysokým obsahem zinku je hlavní alternativou viagry.

“ Stejně jako kozí je možné ovčí mléko zpracovávat až po sedmi dnech od porodu. Mléko se využívá pouze k výrobě sýrů.

Často se spekuluje o tom, zda jsou kozí nebo ovčí produkty více alergenní než mléko a sýry od krav.

„V odpovědi na tuto otázku se dostupné prameny liší, ale pravděpodobně bude možnost vyvolání alergie srovnatelná,“ míní Josef Krupička z Ústavu imunologie a mikrobiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Alergie totiž vyvolává především bílkovina kasein, kterou obsahují všechny uvedené druhy mléka. „Některé zdroje uvádějí lepší toleranci ovčího a kozího mléka díky odlišnému složení bílkovin a tukových částic,“ doplňuje Krupička.

Případná alergie se projeví především vodnatými průjmy, poklesem hmotnosti a větším zavodněním organismu. V menší míře se mohou vyskytnout i kožní problémy.

Mléko pasterizujte

Mléko, ať už kterékoliv, je velmi dobrou živnou půdou pro nejrůznější mikroorganismy. „To musí mít člověk, který se rozhodne chovat a využívat zvířata k mléčné produkci, neustále na paměti,“ zdůrazňuje Janíčková.

Existuje totiž řada chorob, které se dají právě mlékem přenášet.

Proto je důležité zachovávat důkladnou hygienu nejen při dojení, ale i při uchovávání a zpracování mléka a sledovat zdravotní stav zvířete a jeho mléčné žlázy.

Mléko před požíváním pasterizujte – po 30 vteřin je zahřívejte na teplotu 72 °C. Tento postup se doporučuje hlavně tehdy, když mléko budou pít malé děti, těhotné ženy nebo lidé s oslabenou imunitou. „Ale i pasterizované mléko se může opět kontaminovat nežádoucími mikroorganismy. Proto by mělo být uchované v chladu a přikryté,“ radí Janíčková.

Budete mít zájem:  3 způsoby, jak vznikne fobie ze zvířete

Pokud je ale zvíře zdravé a vy netrpíte sníženou imunitou, můžete pít mléko i nepasterizované. „I šetrná pasterizace totiž zničí některé tepelně nestabilní cenné enzymy,“ uzavírá Janíčková.

  • ***
  • Produkty z kozího a ovčího mléka
  • Kysané mléčné výrobky
  • Kozí i ovčí jogurty jsou lépe stravitelné než jogurty vyrobené z kravského mléka.
  • Tvaroh z kozího mléka

Dlouhodobým kyselým srážením kozího mléka a působením malého množství syřidla vznikne tvaroh. Ten má jemnější konzistenci než tvaroh z mléka kravského.

  1. Sušené mléko
  2. Je vhodné hlavně pro dětskou výživu.
  3. Tvrdé sýry
  4. Oproti sýrům z kravského jsou sýry z kozího mléka bledší a tvrdší.
  5. Sýry s ušlechtilou plísní

Mají vysoký obsah sušiny (okolo 50 %). Díky tomu je lze dlouho skladovat.

  • Hnědé syrovátkové sýry
  • Vyrábějí se z odstředěného kozího mléka, kozí smetany a syrovátky získané výrobou sladkých sýrů z kravského mléka.
  • Brynza
  • Tvarohovitý, uzrálý, mírně solený sladký sýr.

Sušené kozí mléko – nápoj pro alergiky

Zkušení lékaři, odborníci na zdravou výživu velmi, litují, že u nás došlo po válce k totálnímu úpadku chovu koz. Kozí mléko je biologicky velmi významná tekutina, která má odlišné složení než mléko kravské.

Obsahuje vysoce hodnotné bílkoviny (kasein, albumin,globulin), lehce stravitelné tuky, minerální soli Ca, K, Mg, Na, P, stopové prvky Cu, Zn, Mn, Ti, Cr, relativně méně Fe, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E, dále kyselinu listovou a 8 enzymů. Při vzniku dětských alergii se největší role přičítá obsahu kaseinu, což je bílkovinná frakce obsažená v kravském mléku.

Uvádí se, že lidská populace je v 60 až 70 % případů alergická na tyto bílkoviny. Vzhledem k tomu, že kozí mléko má odlišné složení a odlišný podíl bílkovinných frakcí, je povětšinou snášeno bez problémů jak u dětí, tak u dospělých.

Sušené kozí mléko dodávané společností Olimpex je vyráběno v Holandsku z čerstvého kozího mléka vyprodukovaného ve šlechtěných chovech na biologicky zdravých pastvinách.

Mléko je ošetřeno předepsaným způsobem, tak, že nedochází ke snížení jeho nutriční a výživné hodnoty ani jeho gastronomická kvalita netrpí pachem, který bývá v malých chovech u kozího mléka běžný.

Neobsahuje žádné přísady, pouze je zbaveno vody do hodnoty v sušině 5 %. Kozí mléko není vhodné jako jednostranná strava pro kojence do jednoho roku stáří zejména pro nižší obsah železa.

Naopak je vhodné jako součást dětské stravy po jednom roce věku dítěte, pokud je chuť a zdraví jedince v pořádku.

Kozí mléko je ideální : Jako výživná přírodní strava pro všechny, kteří jsou citliví, nebo mají alergii na kravské mléko, které jim způsobuje průjem, nadýmání, ekzémy nebo astma.

Pro svou výbornou stravitelnost je kozí mléko ideální stravou pro děti, lidi se zažívacími poruchami a pro rekonvalescenty. Kozí mléko je výživná alternativa pro ty, kdo mají problémy s trávením kravského mléka.

Jeho stravitelnost je přisuzována jiné stavbě kaseinu než je tomu u mléka kravského. Zejména pro děti, které mají problémy se stravitelností kravského mléka je kozí mléko jemnější přírodní alternativou.

Jeho složení při konzumaci pomáhá chránit organismus před škodlivými vlivy životního prostředí i celou řadou civilizačních chorob. Kozí mléko je rovněž výborný zdroj biologického vápníku, kterého obsahuje o více než 13 % více než mléko kravské.

Pití kozího mléka má pozitivní vliv na metabolismus minerálů, rekonvalescenci při chudokrevnosti z nedostatku železa a nedostatku minerálů v kostech.

Chceme-li udělat něco pro zlepšení své kondice, udržení mladosti našich buněk a zvýšení obranyschopnosti organismu, pak by jsme měli v pravidelných časových intervalech provádět 4-6 týdenní kůru kozím mlékem v denní dávce alespoň půl litru tohoto plnotučného mléka.

  • Sušené kozí mléko naleznete v naší nabídce:
  • Holandské sušené kozí mléko odtučněné
  • Holandské sušené kozí mléko plnotučné

Potřebujeme mléko?

Mnozí prožili ve zdraví celý život, aniž by pili mléko nebo konzumovali jakékoli mléčné produkty. Pokud chceme mléko konzumovat, tak spíše nízkotučné nebo netučné, v menším množství k vaření nebo na cereálie. Mléko je ideální potravina. Ovšem pouze pro kojence – a to mléko mateřské.

Mléko a mléčné výrobky jsou nejdůležitějším zdrojem vápníku. Denní dávka vápníku by měla být u předškolních dětí asi 800 mg. Vápník obsažený v mléce a mléčných výrobcích potřebují děti ke stavbě kostí a zubů, dostatek vápníku v průběhu dětství a mládí pak chrání před osteoporózou. U dětí se nedostatek vápníku projevuje zvýšenou kazivostí zubů a také nedostatečným tělesným růstem.

Mléko se skládá z vody a tzv. sušiny, která obsahuje tři základní složky: bílkoviny, sacharidy (mléčný cukr – laktózu) a tuk. Kromě toho je mléko zdrojem vitaminů a minerálních látek.

Stravitelnost živočišného mléka ovlivňuje jeho tučnost. Čím je tučnější, tím hůř se tráví. Velkou roli hraje to, jak vysokou máme v těle hladinu enzymu laktázy, který tráví mléčný cukr. V dospělosti může být snížená, což způsobuje, že se některým lidem může jinak dobře stravitelné živočišné mléko trávit hůře. Rostlinná mléka jsou v tomhle trochu ve výhodě. Většina lidí je tráví velmi dobře.

Alergie na mléko

Část populace má s trávením mléka potíže – ty jsou způsobeny buď alergií na bílkovinu kravského mléka, nebo nesnášenlivostí mléčného cukru. Jedinců, kteří intolerancí laktózy trpí, je však jen asi 5 % a alergie se často během života mění.

Pokud má dítě prokázanou alergii na kravské mléko a již není kojeno, pak je pro něho východiskem hydrolyzované mléko s vysokým stupněm štěpení mléčné bílkoviny. V batolecím věku se naštěstí alergie na bílkovinu kravského mléka u více než 80 % dětí ztrácí. To ale neznamená, že vyhasíná sklon k alergiím. Alergie se může projevit v jiné formě.

I když dítě po roce věku může pít pasterované kravské mléko, odborníci doporučují mléčné formule, pokračovací mléka označená na obalu číslicí 3 nebo slovem Junior.  Svým složením odpovídají přesněji potřebám batolete. Mléko v této formě je lépe stravitelné. Z mléčných výrobků jsou zvláště vhodné zakysané produkty, bílá jogurt s čerstvým ovocem.

Složení mléka u každého živočišného druhu odpovídá rychlosti jeho růstu. Ve srovnání s jinými savci, lidské mládě roste velice pomalu, čemuž také odpovídá složení mateřského mléka. Je možné, že konzumace kravského mléka přispívá k předčasnému dospívání dnešních dětí.

Nejen kravské

Kozí mléko si kvůli poměrně štiplavé chuti získává oblibu pomaleji. V porovnání s plnotučným kravským mlékem obsahuje méně tuku a naopak více bílkovin a sacharidů.

Je také bohatší na vitamin A, draslík, vápník. Kozí mléko je pravděpodobně díky stavbě bílkovin lépe snášeno dětmi s alergií. Na druhou stranu obsahuje větší množství laktózy.

Stále rozšířenější jsou v současné době různé druhy kozích sýrů a jogurtů.

Sójové mléko, nebo správně sójový nápoj (nejedná se o produkt mléčné žlázy savců), se získává ze sójových bobů. Na rozdíl od mléka, které se po nadojení jen různě upravuje, se rostlinné nápoje vyrábí lisováním a fermentací ovsa, rýže, sóji, mandlí nebo různých ořechů. Neobsahují tedy laktózu ani cholesterol a mají jen malé množství tuku. Liší se samozřejmě chutí.

Sójové mléko obsahuje velké množství kvalitních bílkovin, nenasycených mastných kyselin a téměř celé spektrum esenciálních aminokyselin. Kromě toho v něm najdeme i fytoestrogeny, kterým se v posledních letech přisuzuje spousta pozitivních vlivů zejména pro zdraví žen.

Sójové nápoje by měly obsahovat pouze sójovou bílkovinu a rostlinný tuk. Do některých výrobků se ale přidává kukuřičný škrob a zároveň se omezuje množství bílkoviny, aby se nápoj svou konzistencí co nejvíce podobal živočišnému mléku.

To je ale špatné – množství sójové bílkoviny by mělo být minimálně tři procenta.

Rostlinná mléka jsou vhodná i při redukčních dietách. Opatrně ale na ovocné a jiné příchutě. Vždycky to znamená, že se do výrobku přidal také cukr. Ten zvyšuje glykemický index a kalorickou hodnotu potraviny. Výhodné složení z hlediska sacharidů má nápoj ovesný, který tak dietu neohrozí.

Rostlinné nápoje se nehodí jako náhrada kravského mléka u úplně malých dětí. Nemají dost vápníku, mají málo bílkovin a energie a některé mohou vyvolat i alergickou reakci. Týká se to hlavně sóji, která je hodně častým a hodně silným alergenem. Pokud pediatr nerozhodne jinak, měly by sójové nápoje pít až děti starší tří let. Nejméně problematické je v tomto ohledu mléko „rýžové“.

Rostlinné nápoje můžeme použít i při vaření, ale vzhledem k nižšímu množství tuku a specifické chuti nebude výsledná chuť taková, jako když použijeme mléko kravské. Mandlové mléko je skvělé v palačinkách, sójové zase v osvěžujících ovocných koktejlech a obilných kaších.

Sójové (ani jiné obilninové) mléko není v žádném případě stoprocentní náhradou kravského mléka u dětí, které se stravují např. podle zásad veganství. Neposkytuje totiž dětskému organismu dostatek plnohodnotných bílkovin, ale ani dobře využitelných vitaminů nebo minerálních látek.

Děti a mléčné výrobky

Velká část populace stále upřednostňuje spotřebu nízkotučných jogurtů, sýrů do 30 % tuku v sušině, odtučněného mléka, a domnívá se, že čím méně tuku zkonzumuje, tím lépe. Nízkotučné potraviny jsou však určeny těm, kdo chtějí zhubnout nebo mají vysokou hladinu cholesterolu.

Pro zdravé děti jsou nízkotučné výrobky v podstatě zbytečné. Hlavně malé děti potřebují pro svůj vývoj velké množství energie a tuků. V dětském jídelníčku bychom měli upřednostňovat mléčné výrobky polotučné – jogurty od 2 do 5 % tuku, sýry s obsahem do 45 % v sušině.

Pro zpestření stravy dětí, které nemají problém s váhou, je vhodné zařadit někdy i sýr smetanový nebo tučnější jogurt.

Pro děti mléko představuje nepostradatelný zdroj plnohodnotných bílkovin – na druhé straně, pokud dětem vyloženě nechutná nebo jim způsobuje zdravotní potíže (ekzém, bolesti břicha, zahlenění), jsou lepší volbou např. zakysané produkty.

Budete mít zájem:  Alergie Na Žloutek Kojenec?

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky s obsahem živých mikroorganismů (probiotických bakterií) napomáhají vstřebávání živin a vitaminů z potravy a mají příznivý vliv na střevní mikroflóru. Probiotika okamžitě nasazujeme při léčbě antibiotiky.

Zatímco antibiotika mají na starost hubení bakterií, probiotika dodávají bakterie užitečné. U zdravého člověka jsou „užitečné a škodlivé“ bakterie v rovnováze. O to, aby se škodlivé bakterie nepřemnožily, pečují právě probiotika.

Zajistit dostatečné množství probiotických bakterií v těle je složité. Probiotické bakterie se totiž v organismu nemnoží ani neusazují natrvalo. Pokud s jejich přísunem přestaneme, rychle z těla zmizí.

Odborníci doporučují denně konzumovat alespoň 100 gramů mléčného výrobku s obsahem 10 milionů probiotických bakterií v jednom gramu nebo mililitru.

V obchodech nalezneme velké množství výrobků s obsahem probiotických kultur, ne všechny však obsahují dostatečné množství těchto bakterií. Údaje o obsahu živých kultur by měl výrobce vždy uvádět na obalu. U probiotických bakterií platí: čím více, tím lépe. Není totiž možné se jimi předávkovat.

Konzumace probiotických bakterií v mléčných výrobcích je vhodná zejména jako prostředek pro posílení imunity, probiotika dále působí proti střevním potížím a infekcím, zlepšují trávení, mírní zácpu a nadýmání. Jsou účinná jako prevence některých nádorových onemocnění, zejména rakoviny tlustého střeva. U dětí navíc snižují riziko vzniku alergie nebo atopického ekzému.

Odpůrci mléka

Mléko je jednou z potravin, na niž se názory velice různí. Jedni mléka zatracují, druzí si jej nemohou vynachválit.

Po odstavení mnoho dětí ztrácí schopnost trávit mléčný cukr – laktózu, což se projevuje nadměrnou plynatostí, křečemi nebo i průjmem. Tomuto stavu se říká laktózová intolerance a vyskytuje se až u 75 procent populace.

Paradoxně – populace, které mají nejvyšší spotřebu mléka a mléčných výrobků, jsou nejvíce postiženy osteoporózou, onemocněním, které se zřídka vyskytuje v populaci, která mléko vůbec nepije. Zdá se, že vysoká spotřeba mléka nejenže nechrání před osteoporózou, ale dokonce spíš přispívá k jejímu rozvoji.

Důvodem je pravděpodobně nadměrné množství živočišných bílkovin, k jejichž zpracování je nutný vápník. Také výskyt srdečních onemocnění narůstá se zvyšující se konzumací mléčných výrobků. Potvrdily to mezinárodní srovnávací studie.

Plnotučné mléko, bohaté na nasycené tuky a cholesterol, se podílí na vzniku srdečních onemocnění.

Mléko může být zdrojem celé řady nebezpečných bakterií, pokud není sterilované. Často může obsahovat zbytky antibiotik, růstových hormonů, pesticidů či jiných léků, které se přidávají do krmných směsí.

Znovu objevená síla přírody pro vaše zdraví – kozí kolostrum

Od počátku lidstva bylo kozí kolostrum u starých vyšších kultur a středověkých civilizací velice ceněno s vírou zázračných účinků a pozitivních vlivů na zdraví.

Koza je jedno z nejstarších domestikovaných hospodářských zvířat. První zmínky pocházejí z Malé Asie, odkud se kozy rozšířili do celého světa. Nejstarší zmínky pocházejí z oblasti Jericha a Jordánu z období kolem roku 7000 před n. l..

Již ve starověkém Egyptu bylo kolostrum považováno za zdraví prospěšnou látku a používali ho nejenom vnitřně, ale i ke koupelím a do pěstících přípravků na tvář a tělo. Římané používalo máslo z kozího mléka jako elixír mládí a zdraví.

V 16. století známý lékař a alchymista Paracelsus přisuzoval složkám kozího mléka komplexní léčivé účinky a později, v 18. a 19. století v německých královských lázních Wilbad byly předepisovány léčebné koupele v syrovátce z kozího mléka.

Kolostrum

Kolostrum je tekutina přirozeně se tvořící přibližně po dobu 5 dní po porodu pro imunologickou ochranu nově narozených mláďat savců. Složení kolostra se velmi rychle mění a klesá množství cenných látek, jako jsou např. imunoglobuliny. Nejbohatší na cenné látky je v průběhu prvních 24 hodin.

Je nutné připomenout, že každý farmář dbá na to, aby se kůzlátkům dostalo v prvních hodinách nejkvalitnější kolostrum, a pro potřeby člověka se zpracovává pouze jeho nadbytečná část. Tato skutečnost a zodpovědnost dělá z kozího kolostra cennou a drahou surovinu.

Pro nově narozený život savců je nejcennějším a nenahraditelným darem právě látka KOLOSTRUM, která vytváří základ imunitního systému pro celý život. Obsahuje totiž více než 200 látek.

Samotné mlezivo obsahuje základní nutričně významné látky, jako jsou bílkoviny, aminokyseliny, lehce stravitelné tuky, mastné kyseliny s krátkým řetězcem, nenasycené mastné kyseliny, ale i složky, které mají nezastupitelnou roli v metabolických procesech probíhajících v lidském organismu. Jedná se o vitaminy, minerální látky, stopové prvky, enzymy. Kolostrum je bohaté na složky formující imunitní systém, kterými jsou imunoglobuliny (IgA, IgG, IgM), cytokiny, laktoferin (důležitý faktor při transportu železa do červených krvinek), laktoperoxidasu, lysozym, růstové faktory (stimulace růstu, tvorba svalové hmoty), polypeptidy bohaté na prolin (regulátory činnost žláz), polysacharidy.

Výživové (nutriční) látky potřebuje lidský organizmus k získání energie, růstu a obnově buněk, tkání a orgánů již od narození a pak i v průběhu života.

V současnosti je prokázáno, že kolostrum není jenom látka určená pro novorozence, ale může být člověku prospěšné po celý život. Je totiž bohatým zdrojem životně důležitých složek.

Kozí kolostrum je přírodní látka s vysokou biologickou a nutriční hodnotou.

BÍLKOVINY-TUKY- IMUNOGLOBULINY

kozí kolostrum vs. kravské kolostrum

  • Celkové složení kozího kolostra je velmi podobné kravskému, ale přece jsou u nich určité rozdíly.
  • BÍLKOVINY
  • –          vyšší podíl bílkovin s vyšší nutriční hodnotou, ale s rozdílným složením, pravděpodobně důvod, proč lidský organismus snáší lépe kozí mléko a je stravitelnější než mléko kravské,
  • –          zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny,
  • –          mají odlišné složení a odlišný poměr bílkovinových frakcí (kaseinu) a celkových bílkovin,
  •  TUKY
  • –          strukturou podobné těm, v mateřském mléku,
  • –          v podobě malých, homogenně rozptýlených tukových kuliček se snadněji porušitelnou membránou, 
  • –          jsou zdrojem energie a poskytují nám rovněž v tuku rozpustné vitaminy,
  • –          zdrojem nenasycených mastných kyselin – kyselina linolová a linolenová jsou zastoupeny ve vyšším množství než u kravského kolostra.
  • IMUNOGLOBULINY
  • –          množství imunoglobulinů klesá s časem a frekvencí dojení,
  • –          IgG jako jediný vstupuje do krevního oběhu z mateřské krve přes placentu a chrání jak plod, tak novorozence (mládě) proti nákazám i po porodu, tím  je zajištěna ochrana až do tvorby vlastních protilátek,
  • –          obsah imunoglobulinů IgG v doplňcích stravy je jedním z ukazovatelů kvality daného produktu,
  • –          kozí kolostrum obsahuje taktéž vysoké procento imunoglobulinů IgA a IgM.
  • Koncentrace imunoglobulinů jsou téměř stonásobně vyšší v mlezivu jako v mléku a jsou rozhodující pro imunologickou obranu v prvních dnech života savce.
  • V kozím kolostru je zastoupeno větší množství minerálů a vitaminů, zejména vápníku, fosforu a vitaminu K.

Chov a farmy

Kozy na rozdíl od krav jsou chovány přirozeným způsobem života, na pastvinách. Ty jim poskytují nespočetné množství bylin, větviček keřů a kůru stromů, ze kterých si mohou tato zvířata sama vybírat, co zkonzumují, co jim chutná.

Díky pestré škále rostlinné potravy je kozí mléko a mlezivo bohaté na velké množství látek ovlivňující imunitní systém člověka. Výsledkem je pak kvalitní kolostrum, které je pravidelně analyzováno v laboratořích na obsah aktivních a nutričních látek.

Bylo zjištěno, že kozy, které se chovají na volných pastvinách, nemají sklon k onemocnění. 

Barny´s Kozí Kolostrum

Kozí kolostrum vhodné pro děti i dospělé s přirozeným obsahem tuků, vitaminů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek.

250 mg kozího kolostra standardizovaného na min. obsah 22 % imunoglobulinů IgG v každé kapsli.

  1. –          kolostrum odebírané převážně z českých kozích farem s  kvalitními pastvinami,
  2. –          hlavním dodavatelem je česká farma založená na principu chovu čistokrevných koz sánského mléčného plemene, zaměřená na vysokou kvalitu a produktivitu kolostra
  3. –          příjemná vůně a sladká chuť mléka,
  4. –          přírodní původ kolostra s minimálním standardizovaným obsahem 22 % imunoglobulinů IgG v 1 kapsli,

–          porodnost kůzlat je sezónní záležitostí a Barny´s používá pouze kolostrum z prvních dvou nádojů; hlavní zdroj je pak doplňován o kvalitní kolostrum z dalších prověřených chovných farem z Nizozemska, Francie, Španělska a Rakouska, zajišťujících stálý garantovaný obsah aktivních látek min. 22 % IgG; obsah imunoglobulinů v průběhu sezony může dosahovat až 35 % obsahu IgG.

Výhody produktu:

  • –          doplněk stravy s kolostrem přírodního původu,
  • –          kolostrum je odebíráno z kozích farem s různým podnebím a odlišnou vegetací za účelem vyššího podílu aktivních a tělu prospěšných látek,
  • –          ošetřeno šetrnou krátkodobou pasterizací a lyofilizací (sušení mrazem) pro zachování nutriční hodnoty kolostra,
  • –          neutrální až nasládlá chuť s příjemným mléčným aroma,
  • –          obsah hodnotných bílkovin,
  • –          přirozený obsah tuků, vitaminů, minerálů, stopových prvků a dalších tělu prospěšných látek,
  • –          vhodné pro osoby alergické na bílkovinu kravského mléka, ale nevhodné pro osoby s laktózovou intolerancí,

Doporučené denní dávkování:

Dospělí užívají 1 – 2 kapsle 2x denně, nejlépe nalačno. Děti od 3 let užívají 1 kapsli denně. Děti od 6 let 2 kapsle denně.

Zapijte dostatečným množstvím vody. V případě potřeby je možné kapsle vysypat a užívat rozmíchané např. v lžičce jogurtu nebo jiné tekuté stravě. Není vhodné kolostrum vsypat do velkého množství potravy, protože se tím zpomalí jeho trávení, a bylo by tak vystaveno delšímu setrvání v žaludku s nadměrně kyselým prostředím.

Kolostrum doporučujeme užívat ráno, před prvním jídlem a zapít jej vlažnou či teplou vodou, anebo jej ve vodě rozpustit. Voda by měla mít teplotu blízkou teplotě těla kolem 35 – 40°C.

Doplněk stravy v balení: 30 kapslí a 60 kapslí

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector