Konizace děložního čípku – co byste o ní měli vědět?

Konizace v lokálním znecitlivění

  • Zákrok trvá cca 5 minut
  • Není nutné mít s sebou doprovod
  • Pacientka může odejít za 10 minut po ošetření
  • Zákrok je nebolestivý
  • Konizace v celkové anestezii
  • Zákrok trvá cca 5 minut
  • Je nutné mít s sebou odvoz/doprovod
  • Jakmile je pacientka po zákroku v pořádku, je propuštěna domů cca za 2 hodiny
  • Zákrok je nebolestivý

Léčbou předrakovinových změn děložního hrdla je provedení malého operačního výkonu – nejčastěji konizace, kterým odstraníme postiženou tkáň z děložního čípku. Zákrok také provádíme jako diagnosticko-léčebný tehdy, pokud máme podezření, že leze se schovává do hrdla (např. po opakovaných špatných nálezech z onkologické cytologie) – viz první obrázek níže.

Konizace čípku je relativně malý gynekologický zákrok, kterého se určitě nemusíte bát, pokud je prováděn lékařem, který se této problematice intenzivně věnuje. Na našem pracovišti provádíme několik set těchto zákroků ročně.

Technika konizace

Pro volbu techniky konizace je důležité, zda-li je prekanceróza povrchová nebo se schovává do hrdla. Dalším velmi důležitým aspektem je, zda pacientka plánuje ještě těhotenství. Často stačí, aby byl zákrok minimální, tj. velmi šetrný a čípek poškodil co nejméně.

Zákrok se zpravidla provádí pomocí elektrotechnik (klička, jehla). Typ použitého nástroje se řídí nálezem. Konizace studeným nožem (sklalpelem) nejsou dnes preferovány. Také ve spoustě nemocnic dodržovaná praxe několikadenní hospitalizace po tomto zákroku je z dnešního pohledu zcela zbytečná a 99% výkonů lze provádět v režimu jednodenní operativy.

Konizace děložního čípku – co byste o ní měli vědět?

Konizace povrchová

Povrchovou lézi (označena žlutou barvou) stačí velmi šetrně odstranit pomocí elektrické kličky (LOOP, LETZ, LEEP). Čípek děložní je tímto zákrokem poškozen minimálně.

Konizace děložního čípku – co byste o ní měli vědět?

Konizace hluboká

Léze (označena žlutou barvou), která je lokalizována do hrdla (často povrchově kolposkopicky není ani viditelná) se řeší technikou vytnutí cervikálního kanálku pomocí elektrické jehly.

Co dále po konizaci?

Po zákroku je nutné dodržet cca 5-7 dnů klidový režim (zvláště nezvedat těžké věci a nechodit na dlouhé procházky). Dohojování čípku pak probíhá minimálně měsíc, kdy může být lehké špinění nebo i zvýšený výtok (10-14 dnů). Cca 3 týdny byste neměla mít pohlavní styk, sportovní aktivitu (riziko krvácení) a nekoupat se ve veřejných bazénech (riziko infekce).

Aby hojení probíhalo lépe a aby se předešlo infekci, dostanete po výkonu recept na Betadine vaginální tablety. Ten se zavádí na noc, stačí obden, využívat cca 5-7 tablet.

Poté velmi doporučujeme zavádět vaginální čípky Cicatridina s kyselinou hyaluronovou na podporu epitelizace a hojení – možno zakoupit v lékárně bez předpisu (začít užívat cca 14 dnů po konusu obden na noc 1 vaginální tabletu).

Kontrolní cytologické stěry a kontrola kompletního zahojení čípku probíhá u nás v ambulanci COP za 4-6 měsíců od výkonu. Dřívější odběr onkologické cytologie není doporučován – může být falešně zkreslen hojením na čípku po zákroku. Cca 1-2 měsíce po výkonu je doporučen pohlavní styk s prezervativem.

V případě nálezu těžkého přednádorového stavu (CIN II, III) jste dále sledována v našem Centru onkologické prevence.

ŽENY VZKAZUJÍ ŽENÁM: Pojďme společně vymýtit rakovinu děložního čípku

Přitom právě při prohlídkách bude nově možné přesněji odhalit zvýšené riziko onemocnění a zabránit tak jeho rozvoji. Ženám ve věku 35 a 45 let by totiž měl být od roku 2021 prováděn tzv. HPV DNA test hrazený ze zdravotního pojištění.

Ten s vysokou přesností odhalí infekci způsobenou virovým původcem onemocnění na děložním čípku. „Pro skutečné snížení rizika onemocnění je nezbytné, aby ženy chodily pravidelně na preventivní gynekologické prohlídky. V tomto ohledu máme v ČR co dohánět, protože např.

kohorta žen nad 55 let dochází na každoroční vyšetření jen ve 30 %1. Bohužel zejména u žen starších 60 let se v ČR nedaří onemocnění diagnostikovat ve stádiu, kdy je vyléčitelné. Samozřejmostí by mělo být také očkování dívek a chlapců proti HPV,“ vysvětluje prof. MUDr. David Cibula, CSc.

, vedoucí Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF v Praze, a dodává: „Ochrana očkováním proti HPV u sexuálně naivních žen, tedy u těch, které ještě neměly pohlavní styk, se pohybuje nad 90 %, neboli u očkované ženy se sníží riziko onemocnění až o 93 %.

Očkování má smysl i u  žen, které již měly sexuální partnery, kde je prokázané snížení rizika onemocnění asi o 40–50 %“.

Zvýšit zájem žen o prevenci a informace je cílem Světového dne onkogynekologických diagnóz World GO Day 2020, který v ČR společně zastřešují ONKO Unie, Nadační fond Hippokrates a Pacientská organizace Veronica. „Proto, aby neumíralo 360 žen ročně a číslo rychle klesalo, musí prevence fungovat opravdu ze 360 stupňů.

Nejde jen o intenzivní práci lékařů, ale také aktivitu samotných žen – nás všech bez rozdílu věku. Prevenci můžeme využít na maximum jedině, pokud necháme očkovat své děti i sebe a půjdeme každý rok na gynekologickou prohlídku. Vezměme si za příklad Austrálii, kde se důslednou prevencí a očkováním stává rakovina děložního čípku vzácným onemocněním.

Máme tedy možnost společně tuto chorobu vymýtit,“ vyzývá ředitelka ONKO Unie Petra Adámková.

Udělejme si čas jeden den v roce

Mezi vyléčené pacientky s rakovinou děložního čípku patří někdejší televizní hlasatelka a moderátorka, paní Marie Retková (64), která také vyzývá ženy, aby vzaly odpovědnost za své zdraví do vlastních rukou: „Nemoc se ozvala masivním krvácením ve dvě v noci, když jsme byli na chalupě. Na poslední preventivní prohlídce u gynekologa jsem přitom byla ani ne měsíc před touto příhodou, kdy mi byl proveden cytologický stěr z čípku. Nic se na něm ale neukázalo, protože nádor rostl hodně dozadu a při stěru se k němu lékař nedostal. Je tedy dobře, že je dostupná nová moderní metoda vyšetření, která není závislá na tom, jestli se gynekolog dostane při stěru až ke schovanému nádoru. Ale milé dámy – k čemu by metoda byla, pokud bychom nepřišly na každoroční preventivní prohlídku, aby nám mohl test být proveden? Choďte na prohlídky, vždyť je to jen jednou za rok.“

Ženy se vznikajícím nádorem však často žádné problémy nepociťují, protože raná stádia onemocnění probíhají bez příznaků. Přitom čím dříve jsou změny na děložním čípku odhaleny, tím je vyšší šance na vyléčení.

Paní Sylvie Pavlová (45) nevnímala žádný diskomfort nebo bolest, přitom tři týdny po preventivní prohlídce u gynekologa dostala zprávu, že vyšetření stěru z děložního čípku nevyšlo dobře.

Následovala takzvaná konizace čípku, tedy chirurgické odstranění podezřelé tkáně, u které pak histologie potvrdila přítomnost zhoubného nádoru. U paní Pavlové provedli lékaři radikální hysterektomii a díky včasnému nálezu nebylo potřeba ozařování ani chemoterapie.

„Dle lékařů byl nádor zhoubný, agresivní, ale malý a já děkuji Bohu, že se na to přišlo včas,“ uzavírá paní Pavlová, která je dnes vyléčená a čekají ji pouze pravidelné kontroly na onkogynekologii.

Před HPV chrání pouze očkování, proočkovanost však klesá

Změny na děložním čípku, které vedou k rozvoji nádorů, způsobuje pohlavně přenosná infekce lidským papilomavirem (HPV). Jde o virus, který je v populaci velmi rozšířený – během svého života se s ním setká až 80 % z nás. Vyhnout se mu dá pouze doživotní sexuální abstinencí nebo monogamií obou partnerů, což je pro drtivou většinu lidí nereálné.

Jak tedy zabránit tomu, aby HPV virus infikoval děložní čípek a rozvinul se až v nádor? „Spolehlivou ochranou je jedině očkování proti HPV. Díky němu si imunitní systém vytvoří protilátky, které virus zlikvidují, když s ním tělo přijde do kontaktu.

Nejlépe vakcína chrání při podání před začátkem sexuálního života, tedy před prvním možným kontaktem genitálií s virem, kdy je ochranná účinnost 90 %. Proto byl pro vakcinaci hrazenou z veřejného zdravotního pojištění stanoven věk 13 let. Na očkování proti HPV však není nikdy pozdě.

U žen již sexuálně aktivních snižuje riziko nádoru děložního čípku o 50 %. Rakovina děložního čípku je tak díky tomu jediným nádorovým onemocněním, u kterého může každá žena díky vakcíně zvýšit o polovinu svoji šanci, že se jí vyhne. Aby však měla proočkovanost populace výrazný dopad na snížení výskytu onemocnění, musí dosahovat alespoň 80 %.

V ČR to znamená, že je potřeba zvýšit počet očkovaných – jsme dle nejnovějších dat z ÚZIS na pouhých 60 % a číslo meziročně klesá, což je alarmující“ vysvětluje profesor Cibula.

Očkování je hrazeno ve 13 letech nejen dívkám, ale také chlapcům. Muži jsou totiž přenašeči a mohou nakazit neočkovanou partnerku, navíc může HPV u mužů i žen způsobit další nádorová onemocnění a genitální bradavice.

Bezpečnost vakcíny je potvrzená bezpočtem klinických studií, rodiče by proto neměli podcenit ochranu zdraví svých dětí na základě nepodložených informací o vedlejších účincích.

Je zcela zásadní, aby relevantní informace o vakcinaci mělo co nejvíce lidí, proto je důležité tuto jedinečnou možnost ochrany stále připomínat. „Sama jsem prodělala zhoubné onemocnění děložního čípku včetně chemoterapie a ozařování. Vím tedy, jak je léčba náročná.

Nejen fyzicky, ale také na psychiku, protože prostě nemusí zabrat, a to je obrovská nejistota. Pokud před ní mohou rodiče své děti ochránit, měli by to udělat. Jde o jedinou rakovinu, proti které existuje očkování,“ vysvětluje Denisa 

Laubrová, ředitelka Pacientské organizace Veronica, která podporuje pacientky s onkogynekologickými nádory a spolu s lékaři edukuje veřejnost o prevenci.

„Ženy by také měly vědět, že rakovina děložního čípku vzniká v průměru za 15 let od HPV infekce. Ukončení sexuálního života tedy ještě neznamená, že už se nemůže nádor objevit.

Obrací se na nás řada pacientek ve věku nad 50, ale i nad 60 či 70 let,“ doplňuje Laubrová.

Zvýšené riziko pozná inovativní test

Přestože je ochranná funkce očkování proti HPV vysoká, není stoprocentní. Proto je důležité naplánovat si na jeden den v roce preventivní prohlídku u gynekologa. Tím spíš, pokud žena očkovaná není.

„Takzvané předrakovinové změny na děložním čípku vyvolané infekcí HPV většinou nemají žádné příznaky. Jde o změny, které může včas rozpoznat jedině gynekolog pomocí speciálních diagnostických metod,“ vysvětluje prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D.

, vedoucí lékař onkologického oddělení Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN Praha.

Celé desítky let se v ČR používá cytologické vyšetření: stěrem z čípku se odebere malé množství buněk, které jsou pak vyhodnocovány pod mikroskopem v laboratoři. Bohužel má tato metoda své limity, které spočívají hlavně v nízké přesnosti, protože u 15 až 40 % vyšetřených žen probíhající přednádorové změny neodhalí.

„Proto vítám, že se Ministerstvo zdravotnictví a odborné lékařské společnosti usnesly na tom, že by mezi vyšetření prováděná při preventivních prohlídkách měla být od příštího roku zahrnutá i testace HPV DNA pro ženy ve věku 35 a 45 let. Jde totiž o metodu, která s vysokou přesností stanoví, zda je v těle ženy přítomná infekce rizikovým typem HPV.

Budete mít zájem:  Břich tlustý, mozek pustý

Ženy, u nichž tento test infekci odhalí, tak mohou být pečlivě sledovány, a případné změny ošetřeny v samotném zárodku.

Naopak u žen, které dle testu infekcí netrpí, je méně než 1% riziko, že v následujících 10 letech onemocní rakovinou děložního čípku,“ vysvětluje profesor Sláma, rovněž odborný garant národní studie LIBUŠE, která již od roku 2017 ověřuje a potvrzuje účinnost HPV DNA testů.

1) www.uzis.cz

Součástí tiskové zprávy je také: 

          

Konizace

Konizace

Konizace patří k malým gynekologickým výkonům, během kterého se odstranní část děložního hrdla. Odstraněná část má často tvar kuželu (konusu), po kterém je výkon pojmenován. Operace se obvykle provádí u žen, které mají již histologický potvrzené přednádorové změny na děložním čípku, popřípadě pro tyto změny svědčí abnormální cytologický a kolposkopický nález.

  • Před výkonem
  • Od svého ošetřujícího lékaře byste měla obdržet všechny podstatné informace související s plánovaným zákrokem.
  • Sama byste měla lékaře informovat:
  • zda trpíte alergií, 
  • jaké léky dlouhodobě užíváte, 
  • zda netrpíte poruchou krevní srážlivosti
  • jaké jste podstoupila operace
  • zda trpíte dalšími onemocněními

Před výkonem se můžete ještě navečeřet, ale minimálně od půlnoci byste neměla nic jíst a pít. Pokud ráno užíváte chronicky léky, poraďte se s lékařem, zda je máte užít i v den operace.

Při výkonu

Výkon se nejčastěji provádí v krátké celkové anestézii. Při ní jsou vám aplikovány do žíly na ruce léky, která Vás na dobu operace uspí a zrelaxují. 

Před operací budete uložena do tzv. gynekologické polohy vleže na zádech a s dolními končetinami v podpěrách.

Teprve až když plně nastoupí účinek anestezie a vy spíte, provede lékař desinfekci pochvy a zavede do ní gynekologické zrcadlo. Může, ale nemusí aplikovat jehlou do čípku látku, která způsobí dočasné místní “ztažení” cév, což se příznivě projeví menším krvácením v průběhu operace.

Někdy se ze stejného důvodu zakládají po stranách čípku dočasné stehy Poté lékař vytne pomocí elektrické kličky, elektrické jehly nebo obyčejného skalpelu tu část čípku, kde se nachází chorobné změny. Součástí výkonu je seškrábnutí části sliznice z kanálu děložního čípku (tzv. endocervikální kyretáž).

Veškerý získaný materiál se pak odesílá do laboratoře k podrobné vyšetření.

  1. Pokud pracoviště, kde se výkon provadí, disponuje laserem, pak ho lze využít jako další operační techniku.
  2. Výkon obvykle trvá 15-30 minut a hospitalizace přes noc není po výkonu obvykle nutná.
  3. Po výkonu

Po výkonu se probudíte na tzv. dospávacím pokoji, kde zůstanete ještě minimálně další 4 hodiny. Teprve v okamžiku, když jste již při plném vědomí a ve stabilizovaném stavu, můžete být propuštěna domů. Na zpáteční cestu si zajistěte odvoz, rozhodně byste neměla řídit sama.

V prvních hodinách po operaci se může někdy dostavit pocit nevolnosti, popřípadě i zvracení. V takovém případě dostanete léky, které Vám uleví. V případě, že jste byla během operace zaintubována (tzn byla-li Vám anesteziologem při operaci do krku zavedena trubička které zajistila, abyste mohla dýchat), můžete pociťovat bolesti či škrábání v krku.

Nepříjemný pocit mohou zmírnit volně prodejné mentolové pastilky. Po operaci se také mohou objevit mírné bolesti v podbříšku a krvácení, které může přetrvávat, vymizet a opět se objevit nebo dokonce zesílit 7-10 den po operaci.

V té se odlučuje obvykle strup, který se vytvořil v místě ranné plochy a krvácení tak nepředstavuje varovný signál porušeného hojení.

Jak se chovat po výkonu

  • 24 hodin po výkonu byste neměla řídit auto.
  • První 4 dny po výkonu si 2x denně změřte tělesnou teplotu a výsledek si poznamenejte pro případ, že byste musela akutně navštívit lékaře.
  • Vyhněte se velké fyzické zátěži po dobu 1-2 týdnů od výkonu. Po stejnou dobu nezvedejte těžká  břemena (5 kg a více).
  • Používejte sprchu místo koupele minimálně po dobu 3 týdnů, popřípadě podle doporučení Vašeho ošetřujícího lékaře. Minimálně po stejnou dobu nechoďte plavat, nepoužívejte tampóny či vaginální výplachy.
  • Pohlavní styk můžete mít za nejdříve za 4-6 týdnů po výkonu.

Komplikace

Komplikace jsou u tohoto typu výkonu poměrně vzácné. Patří k ním pooperační zánět v ráně, časné a pozdní krvácení z rány, zcela vyjímečně poranění pochvy či okolních orgánů (močový měchář, děloha, střevo) vzniklá v průběhu operačního výkonu.

Kdy vyhledat pohotovost

  • Máte bolesti, které neustupují aníi po použítí léků proti bolesti, popřípadě jde o náhle vzniklé stupňující se bolesti.
  • Objevil se u Vás zapáchající výtok z pochvy.
  • Máte vyrážku.
  • Začla jste krvácet silněji než jste při menstruaci zvyklá nebo krvácíte v kusech sraženin.
  • Máte horečku.
  • Trpíte bolestí na hrudi či se Vám špatně dýchá.
  • Točí se Vám hlava, omdléváte.
  • Pozorujete krev v moči popřípadě ve stolici.

Gynekologické potíže – iDNES.cz

Dobrý den,dnes jsem prodělala samovolný potrat,měla jsem křeče a silné krvácení při kterém mi padali kusy masa ,jako sražené maso.U lékaře jsem nebyla protože mám doma malé děti a nemám hlídání , přítel je mimo republiku.

Porad cítím pocit ,že se mi chce tlačit ,krvácím,je mi zima ,tělo se mi třáslo i ruce a občas mívám pořád nějaké kusy na vložce ,mám problémy se srazenim krve ,tak nevím jestli to přejde.K lékaři můžu jít až v úterý.

Muze se mi něco stát?

Jana Uhlirova

Pro zobrazení odpovědi se přihlaste k iDNES Premium Dobrý den, pane doktore,
na potíže v perimenopauze (je mi 47 let), užívám Femoston 1/10. Preparát mi vyhovuje, ale krvácení (byť slabé), mám i 16 dní v měsíci. Nijak zvlášť mě to netrápí, ale je to nepohodlné. Myslíte, že by mohla pomoci změna HRT?

Děkuji za odpověď.

Daniela

Dobry den,rada bych se zeptala na spineni v 1 trimestru tehotenstvi,jak dlouho to vlastne muze trvat a muze spineni ublizit miminku? Podle meho lekare je plod v poradku a srdicko bije,a ja se citim dobre,akorad jsem nervozni ,aby se nestalo nic miminku.Dostala jsem Utrogestan 100mg 2-0-2 ,beru pravidelne,ale porad spininim ,na kontrolu mam jit v pondeli ,vubec nevim co me ceka.

Jana Uhlirova

Dobrý deň,
chcela by som sa poradiť. Mám už 7.deň menštruáciu – najprv bola celkom normálna, bez bolestí, teraz je síce slabšia, ale stále trvá. Mám 43 rokov a napamätám, že by sa mi niečo také stalo. Menzes mávam cca 5 dní so všetkým. Cyklus mávam 23-28 dní. Problém, ktorý som mala cca pred pol rokom, že som mala 2x asi 34-dňový cyklus, ale to sa upravilo a bolo to v poriadku. Prosím, čo by mohlo byť príčinou dlhšej menštruácie? Môže to byť stres? Posledné 2 mesiace som mala dosť stresujúce a prejedala som sa (inak nadváhu som mala aj pred tým). Na preventívnej prehliadke som bola pred 18 mesiacmi, kedy som bola tehotná, no asi v 7.tt som potratila (inak preventívka bola v poriadku). je možné že by mi za takú dobu mohol narásť myóm alebo polyp? Alebo čo môže byť príčinou?
Dosť ma to vystrašilo.

Ďakujem za každú odpoveď.

Dana

Dobrý den, je mi 58 let od roku 2008 nemám dělohu a jeden vaječník.

Před 3 lety jsem začala mít problémy se spánkem, dneska beru na noc 150 mg trittica( někdy se i vyspím), občas mám střídavě vysoký a nízký tlak, poslední měsíce mám každodenní bolesti a tlaky v hlavě, bolesti kloubů a kostí, velká únava.

Návaly ani deprese nemám. Výsledky testů: FSH 91,4, LH 35,5, Prolaktin 133, Estradiol 89, Progesteron 0,4, DHEAS 2,75, Testosteron 0,28. Je možné, že moje problémy jsou spojené s menopauzou? Poradíte mi. Děkuji

Renata

Dobry den pane doktore, chtela by jsem se zeptat, zda je vhodne zacit stimulovat lekem Menopur, kdyz mam zvysenou hodnotu prolaktinu ? Mic Prosím take o vysvetleni meho hormonalniho vysledku ?
Hormonalni odber z 3DC – vysledky: Hodnota prolaktinu 33,25 ( norma do 26.7), FSH 9,19 ( norma do 22,5), LH 3,83( norma do 55), estradiol 121,56 ( norma 20-40), testosteron méně nez 1.

Mic dekuji za informace Iva

Ivana

Dobrý den, pane doktore, z 27./28. srpna jsem měla nechráněný pohlavní styk s mým partnerem, který vůbec nevyvrcholil. Po 12 hodinách od styku jsem užila nouzovou antikoncepci EllaOne. Po týdnu jsem se dozvěděla, že tato antikoncepce pouze zabraňuje či odkládá ovulaci.. v mém případě měla ovulace probíhat 25. sprna (15 dní – polovina 30denního cyklu po prvním dni poslední menstruace). Docetla jsem se, že plodné dny jsou 2-3 dny před a po ovulaci, což vychází přesně na 27. Myslíte si, že byl v mém případě přípravek EllaOne díky možné ovulaci neúčinný? A jaká je podle Vás šance na otěhotnění?

Předem moc děkuji, Eliška.

Eliška

Dobrý den, je mi 46 let, před dvěma lety jsem si nechala kvůli silnému krvácení zavést Mirenu, kterou moje tělo přesně po roce vypudilo. Při Mireně jsem menstruovala. Poté opět siné krvácení, na které mi byla v lednu lékařkou nasazena Provera, od 18. dne 8 dní, dvakrát denně.

Nějakou chvílli to fungovalo, pak ale začala menstruace vynechávat. Dle UTZ byla jeden měsíc sliznice 4 mm, po Agolutinu menstruace nepřišla. Další měsíc sliznice 8mm, to už Agolutin zabral. Pokračovat budu i nadále v užívání Provery.

V podstatě, pokud po dobrání Provery nepřijde krvácení, musím navštívit lékařku, která UTZ zkontroluje sliznici a pak případně aplikuje vyvolávací injekci.

Nebylo by tedy lepší nebrat Proveru a chodit jen na Agolutin? Nebo zvolit jiný gestagen? Případně, jak postupovat, pokud se po dobrání Provery menstruace nedostaví z důvodu nízké sliznice, jak odpočítat užívání na další měsíc, kdy už třeba sliznice doroste, abych právě nemusela znovu na kontrolu? Nebo úplně bez hormonů? Děkuji

Martina

Dobrý den, pane doktore,
já 44 let, 1x IVF s vlastními oocyty neúspěšné, poté před 2 lety dárkyně – 5 embryí pro transfer – 1. řízený KET – těhotenství, konec v 11tt (prý hydrocefalus), revize. Poté 2x KET (jeden řízený, jeden nativ) – nic. Před 4. KET předepsán navíc metypred, clexane, KET v nativu – těhotenství, ale konec v 6tt (bez srdeční akce), přirozený potrat bez revize. Stále pravidelná menstruace (cca 25 dní) i ovulace, všechna vyšetření OK (jen doporučení zase na metypred a clexan). Přítel genetika, spermiogram, DNA fragmentace – vše OK.

Budete mít zájem:  S čím nejčastěji chodíme na kožní?

Jaký postup byste zvolil u dalšího KET – řízený nebo nativ, i když ještě ovuluji, menstruuji v „normálu“. Případně, co dalšího byste doporučoval vyšetřit, zkontrolovat před transferem? Určitě ještě půjdu na cytomegalovirus atp., jak doporučujete – to mi nikdo v CAR ani neřekl :-(. Moc díky za odpověď – otázka upravena poradcem

Petra

Dobrý den, je mi 30 a už rok se s partnerem snažíme o miminko. Jak dlouho to ještě máme zkoušet? Bojím se, že jeden z nás může mít problémy, tak abychom se miminka dočkali.

Šárka

Dobrý den,
Minulý týden jsem navštívila gynekologa,který mi 1 obrazkový ultrazvuk.Říkal,že jsem v 8 tt(crl 16,2mm) Prosím jak se dopočítám zpětného oplodnění,když nevím,kdy jsem měla ms,protože to mám hodně nepravidelné.Děkuji

Kateřina

Děkuji,mně ale právě vyšla lehká čárka až skoro měsíc po styku,na ultrazvuku nebylo nic,dle krve ano a až 7 dní po té ano(5+1dle ultrazvuku),znamená to,že jsem tedy otěhotněla později?

Lucie

Dobrý den,
Jak poznám,že jsem otěhotněla při Ms,je to vůbec možné?

Lucie

Dobrý den,
Jak poznám,že jsem otěhotněla při Ms,je to vůbec možné?

Lucie

Dobrý den, pane doktore, prosím o radu. Kolem 19. tt mi byla mým ošetřujícím gyn. stanovena diagnóza placenta praevia marginalis.

Následně na podrobném genetickém UZ ve 21+0 (na jiném pracovišti) placenta zkontrolována, při dvojím měření naměřena vzdálenost 24,8/26,03mm od branky – placenta tedy dle vyšetření naprosto ok, na zadní stěně. Nyní po dvou měsících od tohoto vyšetření, kdy jsem aktuálně v 29.

tt, můj gynekolog stále trvá na diagnóze placenta praevia marginalis a nutnosti rodit císařem, přestože tato diagnóza byla již před dvěma měsíci na jiném pracovišti vyloučena.

Myslela jsem, že pokud už se placenta hýbe, tak směrem nahoru, je tedy možné, že se po těch dvou měsících nález zhoršil? Nebo to někdo měří špatně? Komu lze věřit a je ještě šance, že se stav zlepší? Můj dr. tvrdí že císař bude téměř jistě nezbytný.. Avšak za situace, kdy mi dvě odlišná pracoviště podávají dvě odlišné diagnózy, jsem z toho zmatená a nevím, co dělat. Nechci podstupovat SC zbytečně. Děkuji, J.

Jana

Dobrý den,

Děkuji moc za odpověd,takže když je ultrazvuk proveden ve 12+1(při CRL 56mm),je UZ spolehlivý?Cca těch 10 týdnu+1? Děkuji moc

Martina

Dobrý den, dnes mi doktor na základě výtěru sdělil, že mám vaginální zánět Garnegela. Předepsal mi Entyzol vag.tablety na pět dní (již jsem týden brala Polygynax).

Chtěla bych se zeptat, zda jsem tut bakterii mohla „chytit“ kdekoliv nebo může být jen pohlavním stykem? Také by mě zajímalo, zda opravdu není potřeba přeléčit i muže, jak mi lékař sdělil? Děkuji za odpověď. – otázka upravena poradcem

Eva

Dobrý den,

Chtěla bych se Vas zeptat,jaká je spolehlivost pri změření plodu při prvním screeningu?Děkuji a hezký den

Martina

Dobrý den, z jakého důvodu se může u 18ti leté dívky objevit cysta? Prý je velká a lékaři si ji raději kvůli bolestem nechali v nemocnici. Zatím ji nijak neléčí. Jak se v takovém případě postupuje? Dali jí jen lék na bolest.

Pavla

Dobrý deň pán doktor,
mám 53 r., posledný menzes som mala 11/2020.

Chcela by som sa spýtať, či pri hodnotách LH 34,9 a FSH 128,9 môžem menzes ešte čakať, alebo či už je to menopauza. Ďakujem

Ata

Dobrý den,

Ještě mám takovou otázku,je možné že by se vajíčko unízdilo 14 dni po styku a poté se jevilo jako 3 týdny staré?nebo je to hloupost?

Michaels

Dobrý den, je mi 46 let a místo poslední MS jsem jen jeden den špinila. MS byla dosud zcela pravidelná po 22 – 26 dnech, poslední dva roky se cyklus o něco zkrátil, což je, počítám, v mém věku normální – a nikdy jsem nebrala hormonální antikoncepci. Nyní nevím, zda mám špinění brát jako slabou MS nebo zda mám počítat nový cyklus.

Tyto dny mě pobolívá podbřišek a mám bílkový hlen, tak si myslím, že by mohlo jít o ovulaci, která by byla v termínu – 12 DC, pokud bych počítala od špinění, jinak bych byla 39. den, což už je hodně. Má smysl se znepokojovat a někam letět? Jiné potíže (návaly nebo něco podobného) nemám. Maminka měla MS asi do 52 let. Děkuji za radu.

Anička

Dobrý den.

Děkuji za odpověd.Jinak ano,tomu rozumím,ale je tam vždy ta 2týdenní odchylka?

Michaela

Dobrý den, pane doktore, už uběhla nějaká doba od počátku epidemie covidu, a tak věřím, že jsou již nějaké poznatky z praxe o riziku prodělání covidu v 1. trimestru těhotenství, myslím tím riziko pro plod. Jsou nějaké poznatky o riziku postižení mimča při prodělané infekci covidu matkou v těhotenství? Hrozí poškození plodu i při lehkém průběhu bez horečnatých stavů? Díky, Jana

Jana

Dobrý den,
Ještě jedna otázka,počítá se 12+ 1 =10+1 bez závislosti na MS?děkuji

Michaela

Dobrý den může mít operace (celková narkóza) vliv na spozdeni ženského cyklu ? Například operace apendixu nebo žlučníku

Rita

Dobrý den Už 7 týdnů jsem nedostala Menstruaci
„Měsíc „před tím jsem ji taky dostala až po 6 týdnech
Před tím jsem ji malá dlouhou dobu přesnou jak hodinky je mi 19 let (Pohlavní styk neprovozuji) maximálně mazlení takže předpokládám že těhotenství je vyloučené

Je takovéto spozdeni normální nebo bych už to měla začít řešit? – otázka upravena poradcem

Jana

Dobrý den pane doktore
Přičítám vaši poradnu a už několikrát mi pomohla
Zajímalo by mě čisté teoreticky kdybych otěhotněla 2dny před menstruaci a ta nakonec přišla ( jak jste tu nedávno zodpověděl že je to možné)
Od kdy se počítá případně těhotenství jestli od té menstruace měsíc před tím nebo od té co ještě proběhla?

Děkuji za odpověď

Marie

Děkuji za odpověd,takže plod je vždy o 2 týdny mladší,než se uvádí.takže 12+1 je 10+1 a 14+1 je 12+1?chápu to správně?

Michaela

Dobrý den, pane doktore,
je mi 47 let a kvůli potížím v perimenopauze se můj lékař rozhodl nasadit HRT. Předepsal mi Femoston 1/10 na jeden měsíc a již během této krátké doby došlo k výrazné úlevě od potíží.

Na základě této pozitivní zkušenosti jsem ho požádala, aby mi dále předepsal silnější preparát Femoston 2/10. Ten beru zatím asi 10 dní, prozatím nejsem schopná určit rozdíl. Myslíte, že moje úvaha má logiku, tj.

když jsem se cítila dobře s dávkou 1/10 tak při dávce 2/10 bych se měla cítit ještě lépe? Děkuji za odpověď.

Daniela

Jsem docela hubená mám cca 60kg
Výška 175 to by vidět bylo ?

Klara

Dobrý den jsem 4+5 dní po oplodnění v době ovulace
Je možné že by už na UZ bylo něco vidět i kdyby se dělal přes břišní stěnu?

Klára

Dobry den
Jsem 4+6 dní od oplodnění Mělo by už být na ultrazvuku něco vidět
A bylo by to vidět jen na vaginálním UZ
Nebo i na ultrazvuku přes břišní stěnu?

Dekuji

Klára

Děkuji za odpovězeni dotazů
Už to chápu předpokládám že aby tatoa situace nastala musela by taky proběhnou hned po ms nebo před má ovulace?

Renata

Děkuji za odpovězeni dotazů
Mohu se zeptat hrozí otěhotnění když jsem přítele uspokojila rukou a on když se pak utiral si sáhl prsty do ejkulatu následně si prsty důkladně otřel do sucha a tak za 3-4minuty mě začal povrchově dráždit dvouma koneckama prstů nahoře na poštěváčku pouze povrchově níž určitě nešel a do minuty toho nechal

Děkuji a omlouvám se nejspíš za hloupej dotaz ale na internetu každej (laik) píše něco jiného

Adela

Mohu se zeptat jak je možné kdybych otěhotněla 1-2 dny před menstruací tak že ji dostanu ?
Myslela jsem že v menstruaci se odplavuje vajíčková děložní sliznice a že tím pádem nejni gravitida možná

Renata

Takže i když dostanu menstruaci která bude trvat 4-5 dní včetně bolesti v podbřišku a zad můžu i po ní zůstat těhotná ?
Děkuji za odpověď

Jana

Dobrý den Mohu se zeptat je možné otěhotnet
Že vzájemného tření pohlavních orgánů o sebe bez vyvrcholení a ( partner byl nahej) a já jsem na sobě měla kalhotky.

Adela

Ještě mě zaujala vaše odpověď na dotaz od uživatelky Jany
Takže pokud to dobře chápu otěhotnět dva dny před menstruací kterou pak následně dostanu nejde ?

Renata

Styk jsem měla 5 dubna 8 dubna se dostavila menstruace A na operaci jsem šla 8 května
Těhotenství by tedy už bylo na UZ vidět i kdyby byl ultrazvuk dělaný přes břicho a ne vaginálně

Jana

Dobrý den
Dobrý den 2dny před menses na zacatku dubna jsem měla pohlavní styk MS se dostavila stejná jako vždy
Teď už mám ale 8dni spozdeni je možné abych byla těhotná?

Teď 6 května jsem podstoupila operaci slepého střeva kde jsem byla nejdřív na ultrazvuku a rentgenu ( je možné že by na předoperačních vyšetření poznali případné těhotenství ?

Jana

Dobrý den Je možné abych byla těhotná kdyz jsem 9.4 dostala spozdenou menstruaci MS byla spozdena o 17 dní oproti normálnímu cyklu (menstruace byla normální včetně bolesti ) ale Tento měsíc jsem menstruaci ještě nedostala (Na internetu jsem četla že je možné být těhotná a menstruovat?) (Pohlavní styk jsem měla naposledy 14.3 a 21.3)
Děkuji za odpověď

Renata

Dobrý den,

Děkuji za odpověd.Takže 5+0 je reálně 3+0 + 2 týdny od ms?

Michaela

Dobrý den,

Mám na Vás prosbu,myslíte,že 2 měsíce od styku bych byla v 8 tt,obrazně řečeno 8+0.děkuji a hezký den

Michaela

Dobrý den,

Prosím, na jak dlouho je funkční hormonální tělísko Levosert? Můj gynekolog zmiňoval 5 let, ale na internetu čtu 3 roky. Děkuji

Hana

Dobrý den,

Jsem 9 měsíců od porodu a zatím jsem měla 2 ms,mam to nějak začit řešit s doktorem nebo je to zatím pořad v pořádku?Nekojím od 7 nedělí. Děkuji

Marta

Dobrý den vážený a milý pane doktore.
27.10.2014 se mi po IVF provedeném u Vás narodil krásný a zdravý chlapeček. Během přípravy na těhotenství mi byly překvapivě diagnostikovány protilátky proti hepatitidě B (nevím ale jakou metodou a jaké).

Pro porodnici tato informace zajímavá nebyla a novorozenci nebyla podána po porodu žádná vakcína. Následně byl syn u pediatra očkován nikoliv hexavakcínou, ale pentavakcínou (bez hepatitidy B). Nyní bude proti žloutence doočkován.

Budete mít zájem:  Jak doplnit vápník bez mléka

Mám dotaz: postupovala porodnice správně když syn nedostal po porodu vakcínu ? Vím, že to není dotaz asi přímo na Vás, ale vzhledem k tomu, že nevím, jaké konkrétně testy na protilátky mi byly provedeny, nevím na koho se obrátit.

A před očkováním syna bych si to ráda vyjasnila. Mockrát děkuji za případnou odpověď a za úžasného chlapečka !

Taťána Boráková

Dobrý den,
Je možné byt v 5tt,když jsem 40 dní od styku??děkuji

Kateřina

Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat, zda je normální, že se na ultrazvuku v rámci prvotrimestrálního screeningu mimčo vůbec nehýbalo? Mimčo bylo v poloze na zádech a dokonce i když jsem pak musela přecházet mezi ordinacemi na jiný UTZ, tak bylo stále ve stejné poloze. Nepohnulo se ani když dr. na břicho hodně zatlačil.

Přijde mi, že ani na běžných UTZ se mimčo zatím nehýbalo (ale tam je viditelnost slabší, takže jsem to možná jen neviděla). Mám se znepokojovat? Od přátel jen slyším dotazy, jestli se mimčo taky tak šíleně mrskalo, jako to jejich…no a ono se ani nepohnulo, tak mě to mírně znervózňuje.

Samotný screening vyšel negativně, byť s odřenýma ušima na Downa. Díky, J.

Jana

Moc děkuji za odpověd a ještě se tedy zeptám,zda-li 5tt sedí po těch 3týdnech po styku.Na kontrolu mám jít za 3 týdny,kde by jsem měla být 8tt,dostat t.průkazku a vidět konečně srdíčko.

Esterka

konizace děložního čípku – Seznam.cz

Objednej se právě teď ke svému gynekologovi. Včasné odhalení ti zachrání život!

Na těchto stránkách se Vás snažíme maximálně informovat o veškerých diagnostických možnostech, operačních postupech a jejich vhodnosti pro Vaši léčbu.

gynmedico.cz/konizacedeloznihocipku

Konizace děložního čípku je drobný chirurgický zákrok, který spočívá v odstranění části tkáně čípku. K zákroku přistupujeme nejčastěji z důvodu výskytu tzv. prekanceróz, tedy přednádorových stavů.

modrykonik.cz/snazime-se/konizacedeloznihocipku

Konizace děložního čípku je operace, kterou vám může váš lékař doporučit, pokud jste neměla v pořádku výsledky cytologických stěrů či lékař zaznamenal viditelné změny na vašem děložním čípku – na jeho tvaru či velikosti.

Konizace děložního čípku›Obrázky

Gynekologická cytologie a čípek dělohy – cervix s akcentem na Bethesda systém jsou tématem webu Cipek.cz – Cervikální cytologie pro odbornou veřejnost.

gynmeda.cz/konizacecipku

Dohojování čípku pak probíhá minimálně měsíc, kdy může být lehké špinění nebo i zvýšený výtok (10-14 dnů). Cca 3 týdny byste neměla mít pohlavní styk, sportovní aktivitu (riziko krvácení) a nekoupat se ve veřejných bazénech (riziko infekce).

Konizace děložního čípku je chirurgický zákrok, který vám může zachránit život. Přečtěte si, na co se při této proceduře připravit.

uzdravim.cz/konizacedeloznihocipku.html

Konizace děložního čípku je gynekologický zákrok preventivního charakteru, k němuž se přistupuje v případech, kdy dojde k takovým změnám na sliznici děložního čípku, které mohou vést k rakovině děložního čípku.

hpvinfo.cz/cipkukonizacedelozniho

Konizace čípku je relativně malý gynekologický zákrok, kterého se určitě nemusíte bát, pokud je dělán za přesně daných podmínek a pokud je jeho provedení opravdu nutné.

„Když vás nic nebolí, je ta diagnóza opravdu šílená,“ svěřuje se Denisa (28), která prodělala rakovinu děložního čípku

Byla očkovaná, chodila na pravidelné preventivní prohlídky, a přesto jí diagnostikovali rakovinu děložního čípku. Co se jí tehdy honilo hlavou, co všechno způsobila léčba, jaké má vyhlídky na budoucnost a zda nezanevřela na prevenci, nejen na to nám odpověděla v otevřeném rozhovoru.

Kdy vám rakovinu děložního čípku zjistili?Minulý rok v květnu. To mi bylo 27 let.

Zjistili vám ji při pravidelné prohlídce, nebo vás k lékaři přivedly nějaké problémy?K lékaři mě dohnaly menší potíže někdy koncem dubna, mimo pravidelnou prohlídku. Na tu jsem měla jít až o tři měsíce později. Začala jsem krvácet po pohlavním styku a později se přidal i výtok. Nic mě však nebolelo.

Takže na pravidelné prohlídky jste do té doby chodila.Ano, chodila. A dokonce jsem proti viru HPV i očkovaná.

Je asi šok, zjistit takhle mladá, že máte rakovinu.Když vás nic nebolí, je ta diagnóza opravdu šílená. Těžko uvěřitelná. Nikdo z mého okolí to nečekal.

Všichni si mysleli, že půjdu na klasickou konizaci čípku. Že mně se to přeci nemůže stát, když jsem chodila na pravidelné preventivní prohlídky.

To byla taky nejčastější otázka okolí, zda jsem na pravidelné prohlídky vůbec chodila, zda si za to nemůžu sama.

Vy jste ale na pravidelné prohlídky chodila a dokonce jste byla i očkovaná, jak jste zmínila. Jak se s tím člověk vyrovnává, když i přes to všechno onemocní? Muselo vám to připadat hrozně nefér.Ano, připadalo. Lékaři mi to ale vysvětlili.

Že u mladých žen bývají nádory agresivnější. Že cytologie nemusí vždy vyjít přesně. Nyní však mají lékaři v rukou HPV DNA test, který je přesnější, a může vám nemoc predikovat přímo na základě viru, který v sobě máte.

Nebo naopak test zjistí, že v sobě vir vůbec nemáte.

A co očkování? Nezanevřela jste na něj, když vás neochránilo?Ne, i to mi lékař vysvětlil. Bohužel nefunguje proti úplně všem typům viru HPV, ale jen proti těm nejagresivnějším. A já měla tu smůlu, že jsem chytila jiný. Navíc, aby očkování fungovalo tak, jak má, musí se proočkovat většina populace. A nyní je to číslo opravdu slabé.

Zmiňovala jste HPV DNA test. Věděla jste už v minulosti, že se jím můžete nechat testovat? Využila byste této možnosti, byť byste si ji musela zaplatit?Bohužel jsem o této možnosti nevěděla. Kdyby ano, neváhala bych! Je to však na lékaři, aby tento nový test pochopil a následně vysvětlil jeho pozitiva pacientkám.

Věřím však, že spousta lékařů je bohužel takzvaně ze staré školy. Neškolí se o nových metodách v medicíně, nebo jsou na pacientky nepříjemní, a pak to podle toho vypadá.

Vraťme se teď ale k vaší léčbě. Jak probíhala?Když přišly výsledky cytologie a posléze histologie, magnetické rezonance a ultrazvuku, lékaři už neměli pochyb o přítomnosti zhoubného nádoru. Podstoupila jsem pak dvě operace.

První byla laparoskopická, při níž mi odebrali uzliny v malé pánvi, kam se nádor z čípku nejčastěji šíří. Naštěstí byl výsledek negativní, nádor se tam nerozšířil. Následovala pak druhá operace, ta už byla náročnější.

Abdominální radikální trachelektomie, po které mi zůstala velká jizva přes celé břicho. A další jizvy mám po různých pooperačních vývodech a laparoskopii. Větší starost mi ale dělá cerkláž děložního hrdla, což je jeden velký steh, který ho uzavírá.

To aby hrdlo udrželo dělohu. Jenže to může dělat neplechu pro případné těhotenství. A já bych dítě moc chtěla.

Podstoupila jste i chemoterapii?Ano, mezi těmi dvěma operacemi. Ale po druhé fázi mi ji vysadili. Nezabírala totiž, jak by měla. Také nebyla příjemná, ale jsem naštěstí mladá a moje tělo ji snášelo lépe, než starší ženy, které se mnou ležely na pokoji.

V jakém fázi léčby jste nyní a jaká je prognóza?Nyní docházím na pravidelné kontroly, které jsou v pořádku. Když se nemoc do dvou let nevrátí, měla bych být teoreticky opět zdravá.

Jak vám onemocnění zasáhlo a ještě zasahuje do běžného života?Příšerná je ta nevědomost, co bude. Je to, jako by vám seděl slon na krku, a vy se ho nemohli zbavit. Ať děláte, co děláte, nesete si ho s sebou.

Nevěděla jsem, jak operace dopadnou, zda nenajdou vzdálené metastázy, zda mi nevezmou dělohu, a tudíž zda budu moci mít někdy děti. To nevím dodnes. Měla jsem z toho hlavu jako balón.

Co pro vás bylo po diagnóze nejtěžší?Představa chemoterapie, té jsem se bála nejvíc. Také jsem se bála ztráty vlasů. Nejbližší říkali: „Jé, vlasy dorostou, to je to nejmenší.“ Ale není. Zamává to s vámi.

Když mi je kamarád preventivně stříhal, jakmile mi začaly padat, oplakala jsem to. Ztráta ženskosti vám na psychice moc nepřidá. A samozřejmě jsem si přála mít děti.

  • Našlo se něco, co vám pomohlo vyrovnat se s diagnózou?
  • Jak se s vaší nemocí vyrovnal přítel?
  • Co vás motivovalo bojovat s nemocí?

Pořád ještě se s ní vyrovnávám. Chodím k psycholožce. Ale určitě mi moc pomohla láska v rodině, kterou bych přála každému. A také přes sociální sítě mi psalo hodně lidí, se kterými se bohužel tak často nevídáme, že mi drží palce. To bylo povzbudivé.Určitě to nebylo lehké ani pro něho. Ale jak říká, nepřišla jsem o nohy. (smích) Kromě operací a chemoterapie nemoc jako taková nebolela, takže mě neviděl nijak trpět. Myslím, že byl statečný. Spoustu věcí jsem mu však ani nepřiznala. Snažila jsem se před ním fungovat a být „ženská“. Ztráta vlasů ho myslím taky nepříjemně překvapila, ale zvyknul si. Občas jsem kvůli vlasům brečela a říkala, že jsem ošklivá. On se mě ale jednou zeptal: „Já bych se ti taky bez vlasů nelíbil?“ Já odpověděla, že líbil. „Tak vidíš! Jsi teď jenom jiná, ale pořád jsi to ty!“ To mi pomohlo.Motivace přišla sama. Mám ta nejlepší léta před sebou. (smích) Velkou oporou mi byla, jak už jsem zmínila, moje krásná rodina, přítel a kamarádky. Snažili se mě rozptylovat nebo dovážet na chemoterapie. Největší držák byla určitě moje mamka, tu jen tak něco nerozhodí. Pořád na internetu hledala různé zlepšováky. Co vařit při chemoterapii, co mám pít na zlepšení chuti a podobně. Upravili mi doma lůžko, které dali do obýváku, abych viděla na televizi. (smích)

Co byste vzkázala ženám, které nechodí na preventivní prohlídky?Že jsou pitomé, a to doslova. Potkala jsem na oddělení hodně žen, které po porodu na gynekologii již nechodily. Dneska mají vývod z tlustého střeva, přišly o ženské orgány a zažívají menopauzu o deset let dřív, než by musely. Nikdy bych nedopustila, aby se moje děti na prevenci vykašlaly.

Pacientkám, které onemocní karcinomem endométria, vulvy, vaječníků, děložního hrdla, nebo mají genetickou mutaci BRCA, pomáhá také pacientská organizace Veronica.

Čtěte také:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector