Kolik to stojí, když vás v hospodě vezmou na hůl

Mylnou představou je, že kuchař do domu je jen pro bohaté a slavné.

Zatímco tato speciální služba osobního kuchaře bývala nad rozpočet většiny rodin, nový druh profesionálních kuchařů přináší gurmánskou kuchyni do domovů za přijatelné ceny. Upřednostňujete-li kvalitní osobní služby, chcete-li více volného času ve svém nabitém pracovním programu nebo vyjímečný kulinářský zážitek, služba „Kuchaři do domu“ je přesně to, co potřebujete. Kuchaři do domu jsou také VIP kuchaři na firemní akce, eventy, konference, teambuildingy, recepce, food festivaly a specialisté na svatbu.

Kuchaři poskytují catering na akci, lekce vaření, kuchařská show, workshopy, kulinářské teambuildingy, dárkové poukazy, zážitkovou gastronomii, degustační menu a odborníci vaří světové kuchyně. Výběr kulinářských programů pro firmy na eventy a společenské akce najdete zde.

  • Kolik to stojí?
  • – Náklady na pronájem kuchaře se mohou značně lišit

v závislosti na tom, kde žijete, jak zkušený je kuchař a jaký typ služeb si přejete. Někteří osobní kuchaři si vyúčtují sazbu za počet porcí (např. 4-chodové exkluzivní menu pro 2 osoby za 3.910,- Kč včetně nákupu prvotřídních surovin, jízdou do 20 km).

Cena se stanovuje individuálně podle typu akce a podle domluvy se zákazníkem. Zpravidla se stanoví cena menu na 1 osobu podle požadavků zákazníka. Například po vzájemné domluvě s kuchařem 600,- Kč cena menu/na 1 osobu. Mistr kuchař pošle zdarma nabídku menu a cenu.

Kompletní širokou nabídku Kuchařů do domu pro zajímavost najdete na webové straně wwww.KuchariDoDomu.cz.

Obvykle si kuchaři účtují hodinovou sazbu (orientační cena 300 – 500,- Kč/hodinu práce), jiní si účtují cenu na osobu (orientační cena je 700 Kč – až 1.500,- Kč/ osobu včetně předkrmu, oběda, dezertu a rautu na osobu), zatímco další kuchaři si vypočítávají týdenní poplatek za sadu jídel. Jinou cenu si počítají hobby kuchaři, profesionální odborníci a jinou VIP profesionálové nebo cateringové firmy s kuchaři do domu. Ceníky a orientační ceny bývají uvedeny přímo u jednotlivých kuchařů (VIP profesionálních kuchařů nebo profesionálů, cateringových firem, kurzů vaření, restaurací s kuchaři do domu) na portálu www.kucharidodomu.cz. 

Předem se vždy domluvíte s mistrem kuchařem a necháte si poslat cenovou nabídku.

Mistr kuchař přijede k Vám nebo zajistí po domluvě vlastní prostory na akci. Restauraci, penzion, hotel, zámek, zahradu, gastrostudio i netradiční prostory. Obvykle se neplatí nájem za prostory ve spolupráci s Kuchaři do domu nebo je poskytnuta sleva našimi dodavateli služeb.

– Frekvence návštěv osobního kuchaře u vás doma má také vliv na cenu. Očekávejte, že zaplatíte víc, když kuchař nebo kuchařka přijde pouze na jednu akci, jednou za čas nebo za týden. Návštěva kuchaře jednou za dva týdny nebo měsíčně se sadou navařených a uskladněných jídel by byla pro Vás cenově lepší.

– Je potřeba si uvědomit, že někteří osobní kuchaři si zahrnou do ceny prostředky vynaložené za potraviny, zatímco jiní si fakturují cenu pouze za čas strávený nakupováním a vařením a cenu potravin je potřeba si přičíst zvlášť do celkové ceny. Cena potravin výrazně ovlivňuje celkovou cenu, vždy nemusí být kaviár či lanýž.

– Při rozhodování zda si můžete dovolit kuchaře do domu, podívejte se na Váš měsíční rozpočet na potraviny. Dále započítejte cenové náklady na jídlo a pití mimo domov – restaurace, pizzerie a provozy rychlého občerstvení.

Pořádáte-li rodinnou oslavu nebo párty, pak zvláště náklady na nealkoholické (vody, káva, čaj, džusy) a alkoholické nápoje (pivo, víno a jiné) jsou v restauracích výrazně vyšší než při oslavách v domácím prostředí (doma, na zahradě, ve firmě, na chatě atd.). Spočítejte si, že průměrná cena vody nebo kávy činí v restauraci cca 30,- Kč. Tudíž pouze za vodu a kávu pro 20 lidí zaplatíte v restauraci nejméně 1.200,- Kč. Počítejte cenu pronájmu salónků a sálů, cenu celého menu a doplňkových služeb jako výzdoba slavnostní tabule, hudba, kouzelník aj.   Někteří kuchaři nabízejí doplňky, které jsou zahrnuty do porce a někdy je počítají zvlášť – může se jednat o druh použitého oleje, omáčky, koření, domácí zavařeniny z vlastní spíže, vakuové těsnění potravin a poskytnutí skladovacích misek.

Pro kuchaře, kteří vaří příležitostně na večírcích a různých akcích nebo dávají lekce vaření, je hodinová sazba asi nejúčinnější způsob za tyto služby.  Mohou být připočítány jiné příplatky. Ujistěte se, že cenové rozpětí odpovídá Vaší oblasti.

Někteří připočítávají cestovné podle počtu najetých kilometrů s danou sazbou za ujetý kilometr. Mnoho kuchařů nabízí své služby po celé ČR. Průměrné cestovné se v současnosti počítá 8 Kč/km.

Kromě navařených pochoutek Vám může kuchař do domu zapůjčit příbory, sklenice, talíře, stoly, židle, grily, stany, mobilní bar. Tento pronájem je často výhodnější než kupovat spoustu nových věcí.

Další specialitou kuchaře je pobavení Vás a Vašich hostů – může povyprávět o původu a zvláštnosti navařených jídel, o žhavých novinkách a trendech z oboru moderní gastronomie, různé zajímavosti a historky. Nebo Vás může bavit při kuchařském show, barmanském show, domácím kurzu vaření, uspořádat zábavné hry a soutěže pro Vaše hosty na rodinné, soukromé či firemní akci.

Profesionálně vyzdobí a připraví slavnostní tabuli (např. carving – dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny).

S ceníkem služeb kuchaře do domu se seznamte předem a další doplňkové služby vzájemně dohodněte před plánovanou akcí. Mistři kuchaři mívají ceník uvedený na svých webových stránkách, ale často lze domluvit cenu individuálně podle konkrétní situace a velikosti akce.

                                                                                                       A konečně, pokud se Vám zdá cena osobního kuchaře větší, nezapomeňte, kolik času a peněz vynakládáte na nákup potravin, výjezd do obchodu, stání dlouhých front u pokladny v marketech, na shánění čerstvých a oblíbených surovin, samotné přípravě večeře nebo celé rodinné oslavy a na servírování, úklid kuchyně, mytí mastných hrnců a pánví. Když sečtete Váš ušetřený čas, starosti, náklady a ceny všechny dohromady, zjistíte, že pronájem kuchařského mistra ve Vašem domě stojí stejně nebo dokonce méně. U některých zaneprázdněných rodin jsou tyto výhody značné a stojí za investici! Váš ušetřený čas je opravdu drahocenný. A čas jsou také peníze. Vzpomeňte si, kolik času tím ušetříte pro sebe na své záliby, ale i pro své miláčky. Služba kuchaře do domu je nákladově efektivní. A jakou cenu má pro Vás a Vaše blízké kvalitní domácí chutné zdravé jídlo z nejčerstvějších surovin nebo gastronomické mimořádné zážitky s šéfkuchařem, který připraví exkluzivní menu a čerstvá jídla plná různých úžasných chutí a vůní na Vaší rodinné, soukromé nebo firemní akci. Započítejte také výhody příjemné osobní atmosféry domácího prostředí než pohoštění v neosobním prostředí restaurací a salónků, obvykle s hlasitou hudbou, hosty a drahými nealkoholickými i alkoholickými nápoji. Nezapomeńte na Vaše pohodlí a cenu Vášeho klidu a pohody.

Kuchaři do domu vaří na Vašich soukromých akcích – u Vás doma, na zahradě, na chatě, pronajaté chatě,

v zázemí Vašeho klubu, firmy nebo společnosti. Foto: © Samphotostock.cz/alexraths

                                                                                                                                                                                        Kolik to stojí, když vás v hospodě vezmou na hůl 

               

Fotogalerie

Kolik to stojí, když vás v hospodě vezmou na hůl Kolik to stojí, když vás v hospodě vezmou na hůl Kolik to stojí, když vás v hospodě vezmou na hůl

Vařila myšička.cz – zdravý životní styl v praxi

Страницы, которые нравятся этой Странице

Нравится: 3,2 тыс.

Equal Pay Day v ČR je 11 let pořádanou akcí pro připomenutí dne rovnosti příjmů. Symbolem, který…

Budete mít zájem:  Zlatý Stafylokok V Pochvě Příznaky?

Нравится: 8,6 тыс.

Výrobce skutečně celozrnných cereálií, BIO produktů a směsí pro pekaře, cukráře i konečné spotřebitele.

Недавняя публикация Страницы

ŘEDKVIČKOVÁ POMAZÁNKA S VEJCI A PAŽITKOU ???? 

Tuto jednoduchou pomazánku ráda připravuji pro sebe, ale především pro své holky. Ředkvičky jim přijdou jinak moc výrazné, štiplavé, ale v pomazánce je vůbec neřeší.????Zakomponuji do ní také pořádnou hrst pažitky, která dodá další chuť i hezký vzhled.????

Pomazánka je skvělá se žitným chlebem nebo na křehkých křupavých knackebrotech.???? Kamila

Vyzkoušené zdravé recepty

Vařila myšička.cz – zdravý životní styl v praxi

➡️ NOVÝ RECEPT ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Vynikající a rychle připravené placky z ingrediencí, které jsou většinou vždy po ruce. ???? Tradičně se do podobných placek přidává mouka a pečou se na pánvi.

Mně se osvědčila verze BEZ MOUKY, kdy placky peču v troubě. To navíc šetří čas.????‍♀️ Lepší, než stepovat u plotny.

???? Teď naposledy jsem k plackám připravila domácí dip z hustého bílého jogurtu ochucený česnekem a bylinkami. Více fotek najdete u receptu ???? Kamila

http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/bramborovo-tvarohove-placky-pecene-v-troube

Vyzkoušené zdravé recepty

Martina Palacková

Super inšpirácia, posledné dni mi dochádzajú nápady, čo variť.

Olga Daňhelová

Super, to zkusím

Anna Tuhárska

Vypadá zo do dobre, skúsim ????

Vyzkoušené zdravé recepty

Veronika Nezhybová

Děkuji za recept ????. Včera jsem tuto polévku vařila a dostala jsem od všech velkou pochvalu. Dcerka říkala, že je polévka až moc dobrá ????

Martina Nymsová

Děkuji za recept ????

Eliška Rafaj

Vy mi snad čtete myšlenky! Zrovna včera jsem na ni dostala chuť, dneska koupila párky a přemýšlela, jak ji udělat zdravější. Děkuji za recept! 🙂

Jiri Gotthard

Vypada to skvele zahustene. Nemas nekde polopaticky navod, jak toho docilit? ????

Denisa Bakešová

Ja delam frankfurtskou s uzenym tofu, ta je taky moc fajn 🙂

Stella Zoa Benesh

To taky zkusím ???? děkuji

Нравится: 56 тыс.

Kuchařka pro dceru vás naučí vařit tak, jak by vás to naučila vaše matka, kdyby na to měla čas.…

Подробнее

Нравится: 342 тыс.

Máte rádi zdravé jídlo? Chcete žít zdravě?

Staňte se našimi fanoušky! Přinášíme každodenní dávku…

Нравится: 20 тыс.

Recepty na jídla pro děti i rodiče s důrazem na lokální

a sezónní suroviny.

Нравится: 31 тыс.

Prostor pro vaše CUKRFREE výtvory! Své low carb a cukrfree recepty i s fotkou zasílejte na…

Нравится: 7,7 тыс.

Šimánci jsou zpět v kuchyni!

Нравится: 30 тыс.

zdravé příkrmy a recepty pro děti

Нравится: 7,5 тыс.

Rychlé a jednoduché tipy na příkrmy pro miminka od šestého měsíce.

Нравится: 9,2 тыс.

Food blog

Нравится: 28 тыс.

Online-magazín o zdravém životním stylu, fitness a zdravých pokrmech! Chceme Jíst Zdravě. Nikdy není…

Нравится: 9,2 тыс.

Zdravá strava, zdravý životní styl Zdravé, rychlé a chutné recepty ze základních surovin

Výživové…

Znáte DoDo? Gastronomie hledá cestičky, jak se během pandemie zachránit

Začnu dobou minulou. Pamatuji si, že pokud se koupil nějaký socialistický výrobek, zvláště dodaný z bratrského bloku RVHP, a ani těch moc nebylo, tak se tomu říkalo DoDo.

Prozradím, že to znamenalo DOdělej DOma, protože většina věcí opravdu potřebovala okamžitou domácí dodělávku, někdy i opravu, aby nějaký čas plnila úlohu, kterou výrobce prezentoval.

A současná gastronomie se toho chytla.

Začal to Londýn, končí se u vás

Je jasné, že ani lepší londýnské restaurace nedokázaly nakrmit své náklady jenom z otevřených okének a státní pomoci. Pod tlakem přežití se zrodil nápad „Do it yourself“, skrývající se pod známou zkratkou DIY, což je po našem ono DOdělej DOma, a v překladu z angličtiny zní: „Udělej si sám“.

V tomto případě to není až tak doslova, ale faktem je, že v tomto druhu donáškového jídla je většina věcí na vás a musíte je odpracovat. Personál restaurace pod dohledem šéfkuchaře zajistí kvalitní ingredience a dávkování odpovídající přesně tomu, z čeho by on připravoval vaše jídlo, pokud byste si je objednali přímo v restauraci. Vyzkoušela jsem, jak jinak, a ještě se k tomu vrátím.

DAGMAR HEŘTOVÁ

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.

Pokud si položíte otázku, proč to všechno, odpověď je jednoduchá. Klasicky připravené „take away“ si vezmete od okýnka a spěcháte domů, abyste ho nemuseli ohřívat. Případně si pochutnáte na lavičce nebo vám ho lehce vychladlé přiveze kurýr. Ale jenom někam, většinou v rozumném dojezdu od restaurace.

To ale vždy nejde. Ovšem objednávku na způsob „Udělej si sám“, respektive DoDo, vám londýnské restaurace včas doručí skoro po celé Anglii, což je výhoda k nezaplacení.

Vy jenom uvaříte, ničím se nerozptylujete a doma si pochutnáváte jako v oblíbené nebo vyhlášené restauraci a nemusíte v současné době opouštět teplo a bezpečí svého domova. Jídlo nevystydne, rychle se nezkazí, nemusíte ho hned sníst, protože se jedná často o pouhé ingredience, ale také napůl trvanlivé. Podobnou službu už nabízí i řada restaurací i u nás.

Nejsme pozadu

Začala jsem pátrat, jak jsme na tom u nás, a není to špatné. Některé restaurace nabízejí stejnou službu už od začátku loňského léta – a funguje to. Mohu to potvrdit z vlastní zkušenosti.

Pokud se vám třeba zasteskne po italských těstovinách, jaké umí v pražské Pasta Fresca, není problém. Vybrat si u nich můžete cannelloni, rigatoni, spagetti i tagliatelle. Krásně zabalené dostanete domácí těstoviny, omáčky, nastrouhaný parmazán, slaninu a jako bonus kelímek s čerstvými bylinkami.

Jak jsem pochopila, jde současně o podporu dodavatelů, v tomto případě českých výrobců mikrobylinek, čemuž fandím, protože na farmáře a dodavatele surovin pro restaurace se úplně v této době zapomnělo.

Pokud chcete večeři ve dvou, i na to je myšleno. Suroviny pro dvě osoby jsou také v nabídce. Je to trochu jako stolování v restauraci, nejdříve předkrmy, hlavní jídlo a každý dostane na závěr i domácí tiramisu.

Aby byl večer opravdu romantický, obsahem balíčku DIY je italské bílé či červené nebo lahvinka extra brut prosecsa.

Pak už jen stačí připravit stolování a zapálit svíčku, pustit tlumenou hudbu… Víc vám nenapovím!

Na vše je myšleno, k těstovinám patří parmazán a kousek také naleznete v box setu s sebou | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Pražský podnik Eska vám pošle set, který vás připraví na nadcházející den. Má v nabídce sladkou a slanou snídani. Když někdo rád sladké, čeká ho loupák, marmeláda, máslo, jogurt, granola a další libůstky, které vás dokonale nastartují.

Když někdo dává přednost slané snídani, může začít den krajícem domácího chleba, výběrovými párky, pražskou šunkou, v balíčku je i 10 čerstvých vajec, hořčice, a dokonce i ledový čaj.

Po probuzení se o vás doma umí podobně postarat Café Savoy, které doručuje snídaňový set pro dva klidně až do postele.

Vyhlášené pizzerie, v Praze třeba Pizza Nuova, vám rády pošlou vykynuté těsto na pizzu, k tomu vše, co je potřeba pro nejrozšířenější druhy pizzy, a na vás je to v troubě nespálit.

Budete mít zájem:  Kozí mléko a účinky na zdraví: zlepšuje imunitu a působí proti alergii

Pokud jste milovníkem mexické kuchyně, i v tomto případě lze objednat připravené sety na mexicanfood.cz a uvařit si vše doma.

Předkrmy, pasta i dezerty doplní italské prosseco a máte menu jako v restauraci | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Pro vyznavače masových jídel nabízí restaurace Čestr steakové, tatarákové a řízkové boxy, které si zase připravíte dle svého. Čestr pokročil o kousek dál a když si set objedná třeba pánská sešlost, hned k němu nabídne Gin & Tonic set.

Pokud nemají pánové dost, stačí objednávka u restaurace Lokál, jejíž specialitou jsou sety s víkendovou zabijačkou s obsahem klasiky, jako je tlačenka, jitrnice, škvarky, prdelačka, gulášek i jelítka a k tomu vše potřebné k přípravě. Set si můžete vyzvednut od pátku do neděle.

Restaurace Manu Praga v setu pro dvě osoby nabídne dokonce salát z mořských plodů, těstoviny a ragú ze sépie, tresku s topinamburou a na závěr božskou panna cottu. Příprava hlavního jídla je na vás.

Hmm, to jsou služby, že?

Vlastní zkušenost

Z restaurace, kam ráda chodím na italskou kuchyni, jsem si objednala set pro dvě osoby, tedy s předkrmem, domácími těstovinami, tiramisu a vínem. Tento polotovar byl krásně zabalený a dokonale popsaný, a s návodem, jak na to. Domů ho dopraví donášková služba nebo si ho vyzvednete, což jsem s radostí při procházce Prahou udělala.

Na vás je načíst QR kód nebo na tabletu najít správný link na YouTube, případně si přečíst recept s postupem a připravit jídlo, na které jste byli v době normální ve své restauraci zvyklí. Navíc máte možnost zapojit vlastní zkušenosti, kreativitu a trochu rozdílné chutě a jídlo připravit v mezích možností dle své představy. Zní to jednoduše a také to jednoduché je.

Čerstvé těstoviny jsou základem pravé italské kuchyně a tak v setu mají své místo | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Příprava je opravdu velmi snadná, návody přímé a nekomplikované, a kdybyste se náhle ztráceli, stále je tady po sejmutí kódu vzpomínané video, které vás navede.

V mém případě bylo jídlo chuťově skvělé, přesně tak, jako když si ho dáte v restauraci. Nic není ošizeno, suroviny jsou naprosto čerstvé, těstoviny domácí, porce velkorysé.

Mám pocit uspokojení, čekala jsem nějaký zádrhel, ale ten se nekonal.

Se sety jídel pro domácí přípravu se teď roztrhl pytel, neboť má řada restaurací speciální nabídku na Valentýna. Ve většině s lahvinkou růžového šumivého vína. Pánové, berte to jako tip, jak udělat radost své milované a svým chutím.

Co dodat

Věřím, že gastro podniky ve většině přežijí a vzpamatují se. Vzniknou nové koncepce a nápady, což dokazuje i můj dnešní postřeh ohledně novinky setů s jídlem, které si doděláte doma.

Ovšem, a tak je to vždy, pak nastoupí americký Amazon a obří supermarkety s podobným nápadem (v Anglii již běžným) a pro klasické gastro služby začne nová „morová“ rána. Nechci být prorokem špatných zpráv, ale uvidíte, že atmosféru, jako když si sami připravíte jídlo z nabídky své oblíbené restaurace, to vykouzlit stejně nedokáže.

Nils Jebens: Horší než krize bylo zhodnocení koruny – E15.cz

Norský restauratér přišel do Prahy krátce po revoluci a otevřel zde jeden z prvních gurmánských podniků Kampa Park. Nyní jeho skupina provozuje tři oblíbené pražské restaurace, všechny umístěné na Malé Straně. Sám o sobě tvrdí, že je v Praze šťastný, protože má práci, která je jeho koníčkem.

„Miluji víno, miluji vaření, mám rád interiérový design a strašně rád čtu a cestuji, abych se dozvěděl co nejvíc o všech aspektech svého podnikání,“ říká majitel společnosti Kampa Group Nils Jebens.

* E15: Víte z hlavy, které jídlo z vašich tří restaurací je nejdražší a kolik stojí?

Znám nazpaměť menu všech našich restaurací, i když je občas trochu pomíchám. Nejdražší jídla máme v Kampa Parku, stojí 895 korun a jsou připravena buď z humra, mořského ďasa nebo halibuta.

* E15: Devět set korun za jedno jídlo není málo. Už Pražané dokážou ocenit a zaplatit za kvalitní jídlo?

Kvalitní jídlo je poněkud matoucí pojem. Třeba dobrou pizzu, jednoduché těstoviny nebo guláš můžeme určitě také považovat za kvalitní jídlo.

A v mnoha případech i za pochoutku, a přesto se výrobní cena takového pokrmu pohybuje někde mezi padesáti až sto korunami. Ale zpátky k podstatě otázky.

Když připravujeme pokrm z čerstvého humra nebo halibuta a jídlo má mít určitou velikost, výrobní cena bude kolem 450 korun, což je pro mnoho lidí asi obrovská částka.

Ale naštěstí stále více Pražanů a Čechů dokáže ocenit dražší a výjimečnější suroviny a rádi za ně připlatí trochu víc peněz. Díky tomu můžeme stále podnikat, protože si zakládáme především na čerstvých surovinách.

* E15: Začínal jste v Praze jako restauratér před patnácti lety, jak se za tu dobu změnila kulinární nabídka v metropoli?

Za posledních patnáct let se místní trh mohutně rozrostl, obzvlášť ve střední cenové kategorii. Nejvíce posílila hlavně česká a italská kuchyně.

* E15: Jak jste pocítili v posledních dvou letech krizi?

Krize byla velmi nepříjemná, ale pro nás nebyla tím nejhorším momentem. Daleko horší bylo zhodnocení české koruny před čtyřmi lety. Od závěru roku 2007 do jara 2008 hodnota koruny klesla z 33 korun za euro na 23 korun za euro. To byl obrovský rozdíl, který se samozřejmě promítl na celkovém turistickém ruchu, ale především tvrdě zasáhl a poznamenal oblast luxusní turistiky.

Hlavně luxusní hotely se z této změny jen velmi těžce vzpamatovávají. Stačí jednoduché kupecké počty. Pokud do Prahy přijedete s rozpočtem 100 euro na den, tak zatímco v roce 2007 tu můžete utratit 3300 korun, o rok později se vám připravený rozpočet smrskne na pouhých 2300 korun. To nás v branži samozřejmě všechny velmi výrazně ovlivnilo.

Nils Jebens Autor: Foto E15 Michael Tomes

* E15: Když se vrátíme ke krizi a k českým hostům či expatům. Jak to vypadalo v gastronomii? Chodilo méně lidí? Šetřilo se více na drahém víně?

Určitě nás navštívilo méně hostů. Především obchodní společnosti kvůli krizi šetřily na výdajích za reprezentaci a už v roce 2008 firmy začaly rušit mnoho obchodních setkání či nejrůznějších konferencí. A samozřejmě také vánočních večírků. Šetřilo se na všem možném, na víně samozřejmě také. Klienti omezovali počty hostů, seškrtávali rozpočty, a tudíž si občas vybírali i levnější vína.

* E15: Už se situace zlepšuje?

Situace se pomalu zlepšuje, akcí a cateringů je zase více. Ale i my jsme na krizi museli zareagovat, a tak máme nyní mnohem nižší náklady než před dvěma či třemi lety.

* E15: Spousta pražských gurmánů oplakala La Provence, která byla jednou z prvních vlaštovek kvalitní gastronomie u nás a kterou jste v době krize uzavřeli kvůli stoupající ceně pronájmu. Proč jste nepokračovali na jiném místě?

Situace byla velmi nestabilní a naší prioritou bylo upevnit pozici celé skupiny. Krize stále hrozí na každém rohu, a proto jsme teď opatrnější. Momentálně není v plánu žádná expanze společnosti.

* E15: Rád jezdíte za jídlem. Jaké město má v současné době nejlepší restaurace?

Budete mít zájem:  Poslední varování před cukrovkou: Jde jí předejít

Pokud bych si měl vybrat nejoblíbenější město, co se restaurací týká, nejjasnější volba by byla následující: na prvním místě New York a hned za ním Paříž. V obou městech najdete vynikající restaurace nejrůznějších stylů doslova na jednom místě.

* E15: New York, Paříž i Londýn jsou mezi gurmány vyhlášené. Nemáte tip na nějaká nová místa?

Určitě by jím byla Skandinávie, jejíž kulinářská scéna zažívá v posledních letech bouřlivý vývoj.

Ostatně není divu, že většina z posledních vítězů prestižní soutěže Bocuse d’Or, což je jakési mistrovství světa šéfkuchařů, pochází ze Skandinávie a že nejlepší restaurací světa se v loňském roce stala Noma v Kodani.

Jeden výborný šéfkuchař a pár dobrých restaurací přinášejí skvělé konkurenční prostředí, které vytváří prvotřídní prostor pro vznik špičkových restaurací světové třídy. Pokud bych si měl vybrat jedno město, asi by to byl Stockholm, ale Oslo a Kodaň by byly hned další v pořadí.

* E15: Projel jste celou Evropu, Asii, Ameriku? Co vám nejvíce chutná? Jaká kuchyně vás nejvíce zaujala?

Já to nemám postavené na národních kuchyních, moje filozofie týkající se jídla je jiná. Všechno je či může být dobré, pokud je to kvalitně zpracováno a připraveno. Jinými slovy mám rád vše od hamburgerů po ústřice. S jedinou podmínkou. Musí to být dobrý hamburger a dobré ústřice.

* E15: Ve vašich podnicích je k dostání docela slušný výběr českého vína. Jak hodnotíte úroveň našich vinařů ve srovnání s Evropou a jaké je vaše oblíbené tuzemské vinařství?

Kvalita českých vín se zlepšuje každým rokem a předpokládám, že zhruba během deseti let by mohla být na stejné úrovni, jako je třeba kvalita rakouských vín. I když jsou již na trhu obstojná česká bílá vína, bude to ještě dlouhá cesta, aby mohla konkurovat těm nejlepším. Oblíbených místních vinařství mám několik, ale jmenovat nebudu, nerad bych na někoho zapomněl.

* E15: Vaše restaurace jsou vesměs v úžasných lokalitách, přímo na hlavních turistických trasách. Třeba Cowboys v Nerudově ulici, Kampa Park na Kampě. Chodí k vám více Čechů a expatů, nebo cizinců?

Během letních měsíců máme zřetelně více turistů, po zbytek roku naopak více místních klientů. Takže když to vezmeme z pohledu celého roku, je to zhruba vyrovnané.

* E15: Ptám se i proto, že cizinci se většinou nevracejí, ale Čech, zvlášť když u vás nechá více peněz, musí být opravdu spokojený, aby se vrátil. Jak si hýčkáte stálou klientelu?

Máme poměrně stálou klientelu včetně nadšených obdivovatelů, kteří se k nám stále vracejí, ať už je to jednou týdně nebo jednou za měsíc. A i když víme, že například pokrmy z ryb jsou v Kampa Parku poměrně drahé, ve všech našich restauracích se najde něco pro každého.

Pro spokojenost klientů se snažíme dělat maximum, máme věrnostní program, pořádáme nejrůznější akce či degustace vína. A třeba pro naše dětské hosty jsme v horních prostorách Hergetovy Cihelny vytvořili jakési dětské patro a pořádáme tam každou neděli dětský brunch.

* E15: Víte, za co vás hosté nejvíce chválí a na co si třeba občas stěžují?

Máme mnoho hostů, kteří považují kombinaci kvality jídla, výhledu a obsluhy za nejlepší na světě. Občas máme stížnosti na chování obsluhy, nebo dlouhé čekání. Ačkoli to není časté, je vždycky bolestivé takovou stížnost obdržet. Také se stává, že si hosté stěžují, že nemáme volná místa, ale obzvlášť v letních měsících to bez rezervace nejde.

* E15: Jak se vaši šéfkuchaři vzdělávají, aby udrželi kontakt se světovou špičkou?

Hodně cestuji s našimi šéfkuchaři po Evropě a USA. Vždy se snažíme seznámit s vyhlášenými šéfkuchaři, a pokud je to jen trochu možné, naši šéfkuchaři u nich třeba týden či dva vaří. Už pracovali v těch nejlepších restauracích v New Yorku, jako je třeba Nobu, Jean/George, Daniel Boulud a Mercer Kitchen. A samozřejmě v mnoha evropských restauracích oceněných michelinskými hvězdami.

Nils Jebens Autor: Foto E15 Michael Tomes

* E15: Jak vybíráte a zařazujete nová jídla do nabídky svých restaurací?

Stanovíme si obecný koncept nového jídelního lístku, kuchaři pak tráví spoustu času zkoušením a vymyšlením nejrůznějších inovací. Pak připraví nové položky a moje výsada je pokrmy ochutnat a pozměnit. Pokud k nim mám připomínky, jedeme zase dokola, až je vše dokonalé.

* E15: Každé nové menu přináší riziko, že zmizí nějaké mimořádně oblíbené jídlo.

Nebojte, nezmizí. I v našem novém podzimním menu zůstanou ty nejoblíbenější položky z dřívějších menu, jež spousta návštěvníků stále vyžaduje.

* E15: Proč má Praha stále tak málo michelinských hvězd? Myslíte, že by si ji váš Kampa Park zasloužil?

S michelinskými hvězdami je to zatím v Praze tak, jak to je. Kampa Park by si ji opravdu zasloužil, ale v metropoli jsou i další podniky, které si slavnou hvězdu zaslouží také.

* E15: Celou dobu si povídáme o jídle v restauracích, ale co vy osobně, umíte vařit? Vaříte třeba doma pro své hosty?

Z hlediska svých restaurací jsem, doufám, dostatečně dobrý kuchař, abych dokázal upřesnit, jak pokrmy u většiny jídel zlepšit. Bohužel sám vařím čím dál méně, v poslední době většinou jen o dovolené.

* E15: Na které jídlo jste pyšný?

Vždy připravuji omáčky a přílohy, grilování nechávám na „drsných chlapech“. Také jsem byl velmi dobrý pekař, ale i času na pečení je stále méně.

* E15: Za chvíli to bude už dvacet let, co jste v Praze. Uvažoval jste někdy, že byste odešel?

Nemám žádný důvod Prahu opustit. Žiji zde rád, líbí se mi tu a mám rád zdejší lidi.

* E15: Proč vás uchvátila právě Praha, čím se liší od jiných evropských metropolí?

Už od první chvíle jsem věděl, že Praha má obrovský potenciál. Je to jedno z nejkrásnějších měst na světě, a i když nebylo tak známé a vyhlášené, tušil jsem, že jeho sláva půjde nahoru. A to se také stalo.

* E15: Příští rok oslavíte padesátiny. Už víte, jaký dárek si dáte? K vašim velkým zálibám patří lyžování z vrtulníku. Nezkusíte to třeba v Himálaji?

V Himálaji zatím ne. Ale teď jsem lyžoval z vrtulníku v Andách. Takže to už byl vlastně takový narozeninový dárek…

Nils Jebens (49)

Do Prahy přišel v roce 1992 jako zástupce ředitele kasina rakouské skupiny Casinos Austria International. Praha se mu zalíbila a rozhodl se v ní usadit. V roce 1994 společně se švédským podnikatelem otevřel svou první restauraci Kampa Park.

Povzbuzen úspěchem Kampa Parku rozšířil Nils Jebens postupně své vlastní restaurační podnikání o další podniky: v roce 2002 otevřel Square na Malostranském náměstí a Hergetovu cihelnu na břehu Vltavy. V roce 2004 pak převzal dvě již zavedené restaurace – La Provence a Bazaar, kterou později přejmenoval na Cowboys.

V současné době má pod hlavičkou společnosti Kampa Group tři restaurace. Nils Jebens je svobodný, žije v Praze a mezi jeho velké koníčky patří hudba, literatura a sport, především extrémní lyžování.

Autor: Libor Budinský

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector