Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdraví

Znáte naklíčené fazolky mungo? Sehnat se dají i v supermarketech, nebo si je můžete doma naklíčit sami. Klíčky jsou velice zdravé, ale musí splňovat určitá pravidla, jinak by naopak mohly našemu zdraví uškodit. Jak naklíčit mungo a kdy klíčky raději nekonzumovat?

Co jsou fazole mungo?

Fazole mungo jsou semena jednoleté rostlinky vigny zlaté, která pochází z Indie a pěstuje se především v Asii. Mají tmavě zelenou barvu a připomínají vzhledem i chutí hrášek.

Jejich využití je pestré, konzumují se například i vařené, ale nejčastěji je známe naklíčené, což je zároveň i nejlepší a nutrienty nejvíc nabitá varianta.

Proto se fazolky mungo hojně doporučují zařadit do jídelníčku i v zimě, kdy pestrost naší stravy klesá a tělo potřebuje vybudovat silnou imunitu.

Jak naklíčit mungo? Pozor na plísně

Ačkoliv se klíčky mungo dají běžně sehnat v obchodě, je velmi jednoduché si je naklíčit doma. Navíc sami poznáte i rozdíl v jejich chuti. Fazole mungo kupujte celé, neloupané, a chemicky neošetřené – v bio kvalitě, většinou se v jiné podobě ani neprodávají, samozřejmě kromě již hotových mungo klíčků.

První fází je namáčení, kdy fazolky propláchnete pod studenou vodou, vložíte do nádoby a přes noc necháte zalité vodou. Ráno vodu slijete a fazole přesypete do klíčící nádoby, kterou si můžete buď zakoupit, anebo třeba i vyrobit.

Zatímco malá semínka (například řeřichu) stačí nechat klíčit na vatě, fazolky mungo jsou již větší a mít klíčící misku se opravdu vyplatí.

Následující 2 až 3 dny pravidelně fazole proplachujte čistou studenou vodou minimálně dvakrát denně.

Voda bude otvory v klíčících miskách odtékat dolů do sběrné nádoby a fazolky tak zůstanou neustále vlhké, aby mohly klíčit. Dávejte si pozor na jejich případné plesnivění. Fazolky musí být neustále mokré, neměly by vyschnout.

Fazolky mungo nenechávejte překlíčit

Klíčení dojde do zdárného konce ve chvíli, kdy klíčky dosáhnou délky zhruba 2 cm. Při klíčení jakýchkoliv semínek či luštěnin a obilovin byste neměli nechat narůst klíčky příliš dlouhé, ty již totiž nejsou tolik výživné a zdravé. Pouze malé klíčky jsou nejvýživnější a nejzdravější. Takže pozor na plísně a příliš dlouhé klíčky!

Naklíčené fazolky poté vysypte na cedník, pečlivě naposledy propláchněte pod studenou vodou a nechejte pořádně okapat a uschnout.

Nejvhodnější je konzumace ještě tentýž den, ale pokud je budete skladovat v lednici v uzavíratelné dóze, jejich životnost se prodlužuje až na týden. Naklíčené fazolky mungo si můžete dokonce i nechat zmrazit.

Nejlepší je ale naklíčit si jen menší množství fazolek, o kterých víte, že je spotřebujete, a příště si zase připravit klíčky čerstvé.

Pokud kupujete mungo klíčky v obchodě, pečlivě si kontrolujte dobu spotřeby a to, jestli už se v obalu netvoří plíseň či hniloba!

Klíčky mungo – co obsahují?

Nejvíce živin mají klíčky samozřejmě v syrovém stavu. Nebojte se je tedy používat do salátů, polévek nebo pomazánek. Získáte tak pro své tělo spoustu cenných látek. Klíčky jsou bohaté na bílkoviny, enzymy, minerální látky jako je vápník, draslík, hořčík či železo, vlákninu, která pomáhá s trávením a vitaminy skupiny B.

Pokud mungo klíčily na světle, mají v sobě i chlorofyl, blahodárný pro své detoxikační účinky. Skvělé na nich je i to, že jsou jednoduše stravitelné, protože se při klíčení složité cukry rozštěpily na jednoduché a vám tak nehrozí větry jako po vařených luštěninách. Ale i u tak zdravé potraviny platí všeho s mírou. Pamatujte, nekonzumujte víc než hrst klíčků denně!

Fazolky mungo – recepty

Míchaný salát s mungo klíčky

Nejlepší kombinací je spojení klíčků s kořenovou zeleninou a oleji, pro lepší vstřebávání živin.

Salát připravíme smícháním hrsti klíčků s nakrájenými rajčaty, okurkou, paprikou, strouhanou mrkví a kukuřicí. Před podáváním zakápneme olivovým olejem anebo použijeme dresink z bílého jogurtu a bylinek. Samotný salátový základ se může použít i jako zeleninová směs do tortill nebo sendvičů.

Česneková pomazánka s mungo klíčky

150 g tvarohu utřeme s 30 g změklého másla a přidáme najemno nastrouhaný tvrdý sýr. Oloupeme si 2-3 stroužky česneku (podle toho, jak moc máme rádi pálivé) a prolisujeme ho do směsi.

Pomazánku osolíme a opepříme dle chuti a přidáme do ní klíčky, buď celé anebo je předem rozkrojíme.

Hotový produkt si můžeme nasypat na chleba a posypat klíčky či petrželkou anebo použít jako hutný dip k zelenině k posezení s přáteli.

  • Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdraví
  • Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdraví
  • Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdraví
  • Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdraví
  • Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdraví
  • Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdraví
  • Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdraví
  • Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdraví

Fazole mungo, klíčky a fazole azuki jsou super nebo ne? | Zdravi.peknetelo.eu

Slyšeli jste už o mungo fazolích a klíčcích azuki? Tyto divné názvy v sobě ukrývají mnohé pozitivní látky a dozvíte se i co obsahují, jaké vlivy mají na zdraví, jak je konzumovat, připravovat a jaké mají nutriční hodnoty.

Vigna zlatá je rostlina, ze které se získávají lusky az nich následně plody (mungo fazole), vhodné ke konzumaci. Luštěnina mungo fazole má tmavě zelenou barvu a jsou velké asi jako hrách.

Rostlina vigna zlatá je teplomilná rostlina, která dorůstá délky přibližně jeden metr. Tato rostlina je plazivá, jako běžná fazole. Lusk, ve kterém se ukrývá fazole mungo, dorůstá délky asi 10 – 15 centimetrů.

Účinné látky, které fazole mungo obsahuje jsou po zdravotní stránce vysoce přínosné celému tělu.

O fazoli mungo

Fazole mungo  – Vigna zlatá (lat. Vigna Radiatta) – čeleď bobovitých

Mungo fazole je považována za velmi výživnou a zdravou luštěninu. Fazole mungo se používá na vaření a také na klíčení, pak se klíčky konzumují. První zmínky o fazolích mungo jsou 5 000 let staré. Už v letech kolem 2 500 – 3 000 před naším letopočtem znali tuto zdravou potravinu v Číně a konzumovali ji ve formě klíčků.

Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdraví

O azuki

Fazole azuki – (lat. Vigna Angulariss) – čeleď bobovitých

Fazole azuki pochází z Asie, kde je dnes nejrozšířenější její konzumace právě v Japonsku. Tady ji řadí mezi “top” potraviny po stránce chuťové, ale i zdravé.

Fazole azuki se nejčastěji používá do sladkých jídel, ale je vhodná i pro použití do slaných jídel. Azuki má jemnou chuť po oříšcích. Azuki je nabitá živinami potřebnými pro dokonalé fungování těla.

Podporuje trávení, hubnutí a dobrý cyklus těla. Fazole azuki je vohdná na tepelnou úpravu (vaření) a také na klíčení.

Co obsahuje fazole mungo?

Každý druh fazolí je nabitý prospěšnými látkami a při pravidelné konzumaci mají vliv i na celkové zdraví…

Voda, tuk, bílkoviny, vláknina, sacharidy, hořčík, vápník, železo, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan, selen, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakaroten, kyselina pantothenová a kyselina listová.

Fazole mungo vlivy na zdraví

Fazole mungo má při pravidelné konzumaci tyto možné pozitiva…

Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdraví

  • Podporuje trávení, metabolismus
  • Zlepšuje pravidelné vyprazdňování
  • Podporuje imunitu člověka
  • Normalizují hladinu cukru v krvi
  • Normalizuje hladinu vody v těle
  • Zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a pokožky
  • Nutriční hodnota – fazole mungo (100g)
  • KJ – 424,2  Kcal – 101  Bílkoviny – 8,3 g  Sacharidy – 17,9 g
  • Tuk –  0,2 g Vláknina – 8,3 Voda – 64 g
  • Fazole mungo obsahuje minerály – 100 g
Železo 1,9 mg Zinek 1,1 mg
Vápník 30,5 mg Mangan 0,33 mg
Hořčík 52 mg Měď 0,24 mg
Fosfor 105 mg Omega 3 kyseliny 13 mg
Draslík 287 mg Omega 6 kyseliny 128 mg
Sodík 2,2 mg ´ Selen 2,7 ug

Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdraví

Fazole mungo obsahují vitamíny – 100 g

Vitamin A 28 IU Vitamin C 1,3 mg
Vitamin B1 0,35 mg Vitamin E 0,35 mg
Vitamin B2 0,13 mg Vitamin K 3,1 ug
Vitamin B3 0,85 mg Kyselina listová 180 ug
Vitamin B6 0,2 mg Kyselina pantotenová 0,6 mg
Betakaroten 18 ug

Fazole azuki vlivy na zdraví

Možné vlivy na zdraví jsou, pokud konzumujete potravinu pravidelně…

  • Podporuje imunitu, pročišťuje tělo
  • Podporuje trávení, zlepšuje pravidelnou stolici
  • Podporuje metabolismus
  • Podporuje regeneraci svalů
  • Podporuje pevnost kostní tkáně a kloubů
  1. Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdraví
  2. Nutriční hodnota – fazole azuki (100g)
  3. KJ – 499,8  Kcal – 119  Bílkoviny – 7,9 g  Sacharidy – 23,5 g
  4. Tuk –  0,3 g Vláknina – 7,9 Voda – 59 g
  5. Fazole azuki obsahují minerály – 100 g
Budete mít zájem:  Kdy je důvod vyměnit staré plomby za nové
Železo 2,4 mg Zinek 2,2 mg
Vápník 32,4 mg Mangan 0,9 mg
Hořčík 55 mg Měď 0,4 mg
Fosfor 178 mg Omega 6 kyseliny 26 mg
Draslík 549 mg Selen 1,9 ug
Sodík 9,2 mg ´

Fazole azuki obsahují vitamíny – 100 g

Vitamin A 8 IU Vitamin B6 0,15 mg
Vitamin B1 0,2 mg Kyselina listová 140 ug
Vitamin B2 0,18 mg Kyselina pantotenová 0,7 mg
Vitamin B3 0,9 mg

Konzumace a příprava fazolí mungo a fazolí azuki

Požadované množství fazolí mungo nechte během noci namočené ve vodě.

Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdraví

Chcete-li ihned fazole mungo vařit, tak ji pouze propláchněte pod tekoucí vodou a můžete uvařit. Pokud ji chcete nechat naklíčit, tak postup je následující. Fazole mungo nechte ve vodě alespoň 24 hodin při pokojové teplotě. Po tomto čase slijte vodu a mungo propláchněte.

Nechte ji už jen ve vlhkém prostředí alespoň 2 dny, kde sama naklíčit. Každý den během klíčení ji alespoň jeden až dva krát propláchněte, aby Vám náhodou nezhnila. Klíčky vhodné ke konzumaci by měli mít alespoň 1 – 2 centimetry dlouhé klíčky.

Fazole azuki můžete také připravit podle tohoto návodu.

Fazole mungo a fazole azuki vlivy na hubnutí

Fazole mungo a azuki jsou vhodnou stravou při hubnutí a také při udržení zdraví.

Svými pozitivními účinky na organismus je velmi nápomocná potravina při zdravém hubnutí.

Fazole mungo a azuki můžete konzumovat jako oblohu ke masu, do karbanátků, specialit jako je guláš, zeleninových salátů, polévek, do rizota a vůbec kde Vám bude chutnat. Fazole mungo a azuki konzumujte 3 – 4 krát týdně po 100 g.

Vařením fazole mungo ztrácí své živiny, proto je lepší mungo používat jako klíčky. Fazole azuki je vhodná i na klíčky a také na tepelnou úpravu.

Kliknete pro zvětšení

Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdraví

Fazole se nepoužívá pouze jako luštěnina k jídlu, fazole se používá také ve formě čaje. Klikněte sem a dozvíte se více…

Fazole mungo nejsou jen tak obyčejnou luštěninou. Naklíčené jsou velmi zdravé

Fazole mungo patří mezi hodnotné potraviny. Nejlépe je konzumujte naklíčené, dodávají tělu sílu.

Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdravíFoto: pixabay.com

Fazolky mungo mají svou domovinu především v Číně a Indii, ale odtud se dostaly do řady koutů světa. Plody mají většinou olivově zelenou barvu, dají se sehnat i naklíčené. Protože snadno klíčí, není problém si připravit čerstvé fazolky doma vždy, když na ně budete mít chuť.

Naklíčená luštěnina má totiž daleko vyšší obsah cenných látek. Fazolky obsahují vitamíny skupiny A, B, C, vitamín K, dále jsou zdrojem vápníku, hořčíku, železa, draslíku, mědi, manganu, zinku, fosforu a vlákniny.

Pro velký obsah bílkovin jsou velmi oblíbené mezi vegetariány.
Přestože se jedná o hodnotnou potravinu, nemělo by se to s její konzumací přehánět. Doporučuje se maximálně hrst denně.

Při větších konzumacích byste si mohli způsobit bolesti břicha, průjem nebo třeba chronickou gastritidu.

Prospěšnost fazolek mungo pro zdraví

Fazole mungo jsou dobré pro oči, vlasy, nehty, ale i játra. Mají nízký obsah kalorií a velké množství vlákniny. V tradiční čínské medicíně se fazolky mungo využívají pro terapeutické účely jako je detoxikace těla a snižují horkost. Vypadá to, že fazole mungo mají schopnost snižovat hladinu špatného cholesterolu.

Postarají se o likvidaci volných radikálů, o poškozené cévy, čistí je a zvyšuje krevní oběh. Fazolky mungo pomáhají proti kardiovaskulárním chorobám a vysokému krevnímu tlaku. Klinické studie hovoří o prospěšnosti při boji proti rozvoji rakoviny – pro vysoký obsah polyfenolů a oligosacharidů se pomoci eliminovat rozvoji rakoviny.

Díky flavonoidům se snižuje oxidační stres. Velmi vhodné jsou fazole mungo při léčbě diabetu 2. typu. Výživné látky této luštěniny působí protizánětlivě a antimikrobioticky, pomáhají k posílení imunity a působí proti škodlivým bakteriím, virům při nachlazení, ale také při podráždění pokožky a při vyrážce.

Konzumace fazolí mungo může pomoci při příznacích premenstruačního syndromu. Fazole mungo jsou snadno stravitelné, přispívají k detoxikaci organismu.

Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdravíNaklíčené fazole mungo

Fazole mungo v kuchyni

Zelené fazole mungo využívá hlavně čínská a indická kuchyně. V indické kuchyni se často pojí s kurkumou, koriandrem, kmínem a zázvorem, což působí příznivě na trávicí soustavu. Stejně jako ostatní luštěniny se před konzumací dobře omyjí a namočí přes noc.

Než je budete vařit, znovu je propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte uvařit (necelou hodinu). Takto si můžete připravit polévku a řadu dalších pokrmů. V podobě klíčků se skvěle hodí na pečivo třeba s tvarohovým sýrem nebo do salátu. Pokud jsou fazole naklíčené, jsou zdravější než nenaklíčené.

Proto by neměly projít tepelnou úpravou, aby se cenné látky neztratily.

Domácí pěstování mungo výhonků

Klíčení je skvělým způsobem, jak si zdravě zpestřit jídelníček. Pořiďte si pytlík fazolek mungo v BIO kvalitě. Důkladně je propláchněte, nasypte do misky a zalijte studenou vodou, aby je převyšovala zhruba o cm a nechte je aktivovat do rána.

Ráno vodu slijte, fazolky několikrát dobře propláchněte a nechte okapat. Vraťte fazole do misky, zakryjte poklopem nebo navlhčenou látkou a nechte klíčit. Ideálně na tmavším místě při pokojové teplotě. Alespoň dvakrát denně zkontrolujte, zda fazolky vlhké a případně je důkladně propláchněte.

Je dobré, když jsou fazole naměstnány na sebe, pak nejsou klíčky příliš vytáhlé a jsou silnější.

Fazole mungo – zdravá luštěnina z Asie pro lepší trávení a hubnutí

Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdraví
Fazole Mungo

Fazole mungo jsou zhruba pětimilimetrová semena z teplomilné rostliny vigna zlatá (Vigna radiata), jejíž původní domovinou je Asie. Pěstuje se ovšem i u nás. Tato luštěnina každopádně svým vzhledem i chutí připomíná klasický hrášek. Člověkem je přitom konzumována od nepaměti, a to nejen díky svěží chuti, ale také pro pozitivní účinky na zdraví. Ty byly ostatně v současnosti potvrzeny vědeckými studiemi. Příznivci zdravého stravování tedy rozhodně mohou mungo fazole zařadit do svého jídelníčku.

Účinky fazolí mungo na lidské zdraví

Mungo fazole obsahují celou řadu účinných látek, mezi něž patří omega 3 a omega 6 kyseliny, kyselina pantothenová a listová, minerální látky jako hořčík, železo či vápník, vitamíny (A, B, C, E a K), betakaroten, bílkoviny, vláknina nebo polysacharidy.

I když přitom obsahují právě sacharidy, hladinu cukru v krvi zvyšují jen pozvolna, a jsou proto vhodné i pro diabetiky. Navíc je mohou konzumovat také celiaci (lidé alergičtí na lepek) a žádná negativa nemají ani pro těhotné a kojící ženy.

Fazole mungo působí kladně na obranyschopnost organismu a na trávící soustavu. Mají totiž pozitivní vliv na vyprazdňování a celkově podporují trávení. Kromě toho podporují i hubnutí, neboť dodávají pocit sytosti.

Pomáhají rovněž s inhibicí škodlivého LDL cholesterolu, čímž se podílejí na prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Navíc dovedou chránit před volnými radikály a mohou údajně pomoci i při rakovině, přičemž kladný vliv již byl částečně prokázán při nádoru tlustého střeva.

Jak si fazole mungo připravit či jak naklíčit mungo?

Tuto zdravou a chutnou luštěninu lze konzumovat v několika formách, a to jako přírodní, oloupanou nebo naklíčenou. Sehnat ji přitom můžete v obchodech se zdravou výživou.

Před přípravou fazolí mungo je nechte přes noc namočené ve vodě, ačkoli by měla stačit i kratší doba. Následně vodu slijte a vařte v čerstvé vodě, jinak totiž neodstraníte látky, které způsobují nadýmání.

Navíc je nutné solit až na úplný závěr vaření, neboť v opačném případě budou příliš tvrdé.

Vzhledem k tomu, že při tepelné úpravě mungo fazolí dochází ke ztrátě mnoha účinných látek, doporučujeme spíše přípravu klíčením, neboť čerstvé klíčky jsou obecně zdravé.

Kupte si neloupané fazole, propláchněte a nechejte až tři dny klíčit ve vlhkém prostředí. Nezapomínejte je ovšem pravidelně proplachovat vodou (cca dvakrát denně), jinak by totiž mohly shnít či zplesnivět.

Budete mít zájem:  Porodní plán: co v něm nesmí chybět?

Až klíčky dosáhnou zhruba dvou centimetrů délky, jsou po dalším propláchnutí připraveny ke konzumaci.

Doporučujeme: mungo klíčky lze přidat do míchaných salátů, zeleninových polévek, směsí s vločkami atd. Vyzkoušet koneckonců můžete např. salát z klíčků s mrkví a pekingským zelím, který dochutíte olivovým olejem, octem, sojovou omáčkou, cukrem a solí.

  • Cholesterol
  • Cukrovka
  • Diabetes
  • Hubnutí
  • Obranyschopnost
  • Rakovina
  • Trávení

Klíčky, nejsilnější energie rostlin

Klíčky (výhonky) mungo a jejich účinky na zdraví

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Věřím, že nás utvářejí nejenom naše myšlenky, lidé, kterými se obklopujeme, naše každodenní konání, práce, které věnujeme čas, energie, se kterou jsme se zde narodili a kterou v průběhu života dovedeme násobit, ale také strava, kterou zde jíme.

Proč tedy nevyužít toho, že příroda do každé ze svých potravin ukryla neuvěřitelné množství léčivé síly. Navíc, když většina z nich nám propůjčuje vlastnosti, které jsou pro dané potraviny typické. Uveďme si několik příkladů.

Pokud si zvykneme do jídelníčku přidávat sladkovodní či mořské řasy, které musí dnes a denně čelit prudkým náporům vody, naše tělo se stane ohebnějším a celkově pružnějším.

Nyní si představme ovesné klasy, které se lesknou ve slunci, stejným leskem mohou oslnit také naše vlasy, stačí si denně do jídelníčku přidat hrst ovesných vloček.

 Medvědí česnek, první z bylinek, který si razí na konci zimy svou cestu ke slunci, potřebuje takovou spoustu síly, aby odolal posledním zimním mrazíkům. Konzumace jeho lístků nás proto naplní životodárnou energií. Podobně jsou na tom také klíčky.

Do každého z nich rostlina nashromáždila takovou spoustu energie, kterou můžeme využít ve svůj prospěch. Strava je hra, pojďme se jí tedy bavit a užívat vše, co si zde pro nás příroda, v rozličných variantách uchystala pro radost.

Při své práci velmi ráda přebírám jídelní zvyklosti cizích kultur. Nemám teď na mysli žádné módní výstřelky, zajímají mě tradice, které se předávají z generace na generaci a které se po stejně dlouhý čas osvědčily. Je krásné si z každého výživového směru, z každé filozofie posbírat to, co lidem pomáhá, co jednoduše funguje.

A pokud jsou národy zdravější, jejich život je naplněn energií a radostí, bez potřeby zbytečných farmaceutik, vypůjčme si jejich know how a vpusťme jej do svého života.

Asijská kuchyně výhonky miluje, křupavé mungo je součástí nejednoho zeleninového salátu, podává se samostatně v miskách, přimíchává do masových směsí, dokonce jej můžeme přidat také do sushi.

Nakličování je zábava, neboť existuje taková spousta semen, která po aktivaci enzymů uvolňují klíček. Tím aktivátorem je voda, postačí však také vlhkost, která probudí semínko k životu.

To pak vypustí výhonek nabízející velkou spoustu enzymů, antioxidantů, kterými jsou vitamíny rozpustné v tucích, A a E, dále pak vitamín C, některé vitamíny skupiny B, které jsou důležité právě v zimě, protože, mimo jiné, dovedou upevnit také naši imunitu. Výhonky vojtěšky ukrývají vitamín K, jež je protikrvácivý. Rovněž napomáhá udržovat naše kosti zdravější, je tedy dobrou prevencí osteoporózy. Mezi další plusy patří určitě i vláknina, kterou dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná forma snižuje hladinu cholesterolu, zpomaluje vyprazdňování žaludku, čímž navozuje delší pocit sytosti. Klíčky tedy doporučuji také při redukční dietě. Na své si přijdou určitě i diabetikové, neboť rozpustná vláknina zpomaluje vstřebávání glukózy do krevního řečiště, čímž oddaluje pocit hladu. Nerozpustná vláknina posléze působí jako střevní kartáč, který čistí naše střeva od všech nepotřebných nánosů, které již naše tělo nemělo sílu odstranit.

Ráda dále zmíním také chlorofyl, látku jež dodává rostlinám zelené zabarvení, přirozeně čistí krev, zabraňuje růstu nepřátelských bakterií, odstraňuje nežádoucí zbytky, které již tělo k ničemu neupotřebí.

Aktivuje důležité enzymy a je přirozeně protizánětlivý. Proto tedy, doporučuji při různých formách autoimunitních poruch, ať už je roztroušená skleróza, diabetes 1.

typu, lupus, revmatoidní artritida, autoimunitní zánět štítné žlázy…

Aby toho nebylo málo, pojďme si ještě rozepsat jednotlivé minerální látky, které v klíčcích najdeme. Nakličovat smíme skutečně cokoli. Výhonky cizrny, vojtěšky (která se velmi často objevuje také pod názvem alfalfa, lucerka), mandlí, pohanky, sezamu a slunečnice, obsahují krásné množství vápníku.

Železo pak najdeme v klíčcích zelené a červené čočky, fazolek munga, adzuki, hrachu.

Jedním z dalších minerálů, který je tolik nezbytný, třeba už proto, že podporuje činnost téměř stovky enzymů, upevnuje naši imunitu, propůjčuje pleti zdravý vzhled, napomáhá regenerovat oční rohovku, je zinek. Ten najdeme ve výhoncích dýně a vojtěšky.

Vojtěšku pokládám, co se klíčení týká, za jednu z nejsilnějších bylinek. Pokud bychom měli zinku v těle málo, případně si přáli zlepšit kvalitu našich vlasů, jak jsem se již zmínila výše, doporučuji do stravy přidat ovesné vločky, které jsou na zinek opravdu bohaté.

Zkusme si z nich uchystat ovesné sušenky, případně je přidat jako zavářku do polévky, posypat jimi zeleninový salát, po namočení je smísit s česnekem a bylinkami a využít jako nádivku. Fantazii se meze nekladou. Při deficitu zinku jej však upřednostněme spíše na večer, neboť tento minerál tělo nejlépe zužitkuje právě v odpoledních hodinách.

Výhonky bývají bohaté také na draslík, ten je jedním z nejdůležitějších alkalických prvků v těle, nezbytný pro správnou činnost našeho srdíčka, udržující rovnovážný stav tekutin v těle, napomáhající tělu čelit náporům okyselující stravy.

Najdeme jej v naší dobré vojtěšce, hrachu, naklíčeném žitu, ale také sezamu. Hořčík pak ukrývají výhonky mandlí, cizrny, hrachu, slunečnice a pšenice.

V některých z klíčků najdeme také selen, další z významných minerálních antioxidantů, který je rovněž třeba pro správnou funkci štítné žlázy.

Vidíme, co vše se může ukrývat v jednom jediném klíčku.

Pokud bychom jich snědli plnou hrst, dopřejeme si vitamínový, minerální, ale také enzymatický gejzír všeho, co tělo přes zimu, díky unavené zelenině a ovoci, která k nám cestuje z tropických krajů a obsahuje tedy již minimum výživných látek, postrádá. Opravdu neznám levnější a dostupnější zdroj vitamínu C. Proč tedy přes zimu, namísto vitamínů, neužívat skutečný dar přírody v podobě klíčků.

Jejich vliv na zdraví je opravdu výjimečný. Před pár lety proběhl v Texasu zajímavý experiment, během kterého se laboratorním krysám, trpícím tumory a dalšími imunitními poruchami, podávalo ovoce a zelenina, případně výtažky z nich. Mezi testovanými potravinami byla naklíčená čočka, mungo fazole, pšenice, ječmen a mrkev.

Mrkev i ječmen působili jako inhibitor, to znamená, že měli tendenci nemoc zastavit. Tento pozitivní efekt se však nedal srovnat s testovanými klíčky, kdy ani jejich vysoké dávky nevykazovaly znaky toxicity. Většina známých preparátů na léčbu rakoviny je většinou již ve středně vysokých koncentracích pro pacienta škodlivá.

Jak tedy na to?

Žádný strach, proces nakličování zvládne skutečně každý, stačí si opatřit klasickou klíčící misku, případně jakékoli jiné nakličovadlo. Některá z nich jsou obohacená funkcí ozonéru. Ten okysličuje a udržuje po delší dobu vodu svěží. Nakličovadlo může být vybaveno také šikovným zavlažovačem, který sám, několikrát denně, klíčky propláchne.

Pokud jsme si zvolili obyčejnou misku, mějme na paměti pár základních pravidel:

  1. Každé semínko potřebuje různou dobu namáčení a klíčení, nastudujme si tedy tabulku, jež nám zaručí, že budeme konzumovat skutečně plnohodnotně vyvinuté klíčky
    • 1. skupina (asi dvoudenní růstový cyklus): vojtěška, jetel, jetel luční, ředkev, čínské zelí, brukev, brokolice
    • 2. skupina (třídenní růstový cyklus): zelený hrášek, žito, pšenice špalda, pšenice, vyloupaná slunečnice, fazole mungo, pískavice řecké seno, čočka, cizrna, fazole adzuki, sojové boby, kamut a podobné
    • 3. skupina (až osmidenní růstový cyklus): slunečnice, pohanka, pšenice, cibule, česnek, zelený hrášek a čočka kvůli dlouhým výhonkům, řepa, červená kapusta, brukev, řeřicha, rukola…
  2. Pokud naše nakličovadlo není opatřeno funkcí automatického zavlažování, klíčky 2x denně proplachujeme, většinou tedy ráno a večer.
  3. Klíčící nádobu umisťujeme na světlo, nikdy ne do lednice, klíčky ke svému spokojenému růstu vyžadují pokojovou teplotu. Pokud již klíček dosáhne požadované délky, takovéto klíčky lze v uchovávat v chladu.
  4. Kupujme celistvá semena, luštěniny, půlená červená čočka již nevyklíčí. Stejně tak dbejme, aby semínka neprošla teplotou vyšší než 45° C. Aktivační enzymy jsou k mání pouze do této teploty, při teplotách vyšších, výrazně ubývají.
Budete mít zájem:  Obáváte se Alzheimera? Jaká vás čekají vyšetření a čím nemoc oddálit

Hotové klíčky pak můžeme použít na zeleninový salát, rozmixovat do smoothie a navýšit tak biologickou hodnotu nápoje, přimísit do pomazánek, posypat jimi dobrý žitný, případně kváskový chléb s máslem. Ráda je přidávám také do polévek, např. do polévky z dýně hokkaido.

Fazolkami mungo pak můžeme dozdobit talíře, či je servírovat v malých miskách a přidat na stůl.

Největší radost z nich budou mít hlavně naše děti, které většinou fascinuje cesta klíčku na svět, který mohou pozorovat, starat se o něj a nakonec, ke vší spokojenosti, také sníst.

Azuki a Mungo. Zdravé a chutné luštěniny s blahodárnými účinky

Azuki nebo Mungo. Pod těmito exotickými názvy se ukrývají luštěniny, kterých byste si na první pohled možná ani nevšimli. Přesto by vaší pozornosti neměly uniknout: drobné fazolky totiž obsahují obrovské množství zdraví prospěšných látek. Proč na ně v Asii nedají dopustit a jak si je můžete jednoduše připravit ve vlastní kuchyni?

Ačkoli ve světě mají dlouhou tradici, do našich kuchyní začaly pronikat teprve nedávno.

Jedná se o luštěninu sytě zelené barvy s nezaměnitelným aromatem a obrovskou dávkou vitaminů i minerálů.

Fazole mungo patří mezi starodávné luštěniny, jejich původ sahá více než dva tisíce let do minulosti. Jedná se o plody vigny zlaté, teplomilné jednoletky, která pochází ze staré Indie.

V poslední době je ale můžete objevit i v našich končinách, zejména pokud zavítáte do specializovaných obchodů se zdravou výživou. Fazole se prodávají v celku, půlené nebo jako naklíčené výhonky.

(Téměř) kouzelné fazolky, které utuží naše zdraví

Fazole mungo jsou doslova nabité prospěšnými látkami. Obsahují draslík, hořčík, vápník, železo a jsou také cenným zdrojem vitaminů skupiny B, chlorofylu či antioxidantů.

Napomáhají správné funkci jater a zrakových orgánů, zlepšují krevní oběh a podporují snížení krevního tlaku. Na indickém subkontinentu se také s úspěchem využívají při detoxikaci organismu.

Není to snad dostatek důvodů, proč je zařadit do jídelníčku?

Fazole mungo se s oblibou přidávají do zeleninových polévek, těstovinových salátů nebo jako doplněk k dalším cizokrajným luštěninám – třeba do vyhlášeného indického dhalu. A kdybyste náhodou potřebujete spláchnout vydatný oběd, fazolky mungo můžete opražit a uvařit si z nich kávu nebo je podávat jako laskominu při odpoledním čajovém dýchánku.

[[nid:37353]]

Jak naklíčit mungo fazole?

Oproti suchým fazolím obsahují naklíčené výhonky mnohem větší porci zdraví prospěšných látek. Nejde přitom o nijak složitý proces. Fazolky nejprve propláchneme pod tekoucí vodou, aby získaly klíčky krásnou bílou barvu, a následně je namočíme na 4–5 hodin do studené vody. Můžeme je klidně nechat odstát přes noc v lednici.

Druhý den fazolky scedíme a necháme je asi dvě hodiny odstát při pokojové teplotě. Jakmile zpozorujete u fazolí maličké klíčky, přemístěte je do čisté nádobky, překryjte gázou a 2–3× denně zalévejte.

Fazole Azuki: poklad z himalájského podhůří

V prodejnách se zdravou výživou můžete narazit i na fazole azuki (někdy také adzuki). Jedná se o vzdálené příbuzné fazolek mungo. Azuki pochází z oblasti Himalájí, odkud se rozšířily především do Koreje a Japonska. Malé červené fazolky okouzlily tamější obyvatele svou oříškovou chutí do té míry, že rostlinám dodnes přezdívají „královna fazolí“.

Fazole Azuki jsou bohaté na fosfor, vápník nebo vlákninu. Pro své blahodárné účinky se využívají nejen v tradiční čínské medicíně a asijské kuchyni, ale také v kosmetice. Obnovují ztracený lesk vlasů a v drcené podobě se využívají pro vyhlazení a vyčištění pokožky.

Jejich příznivci ovšem nejvíce vyzdvihují jejich příznivé působení na funkci ledvin. Kromě toho snižují také hladinu škodlivého cholesterolu a působí jako prevence proti srdečním onemocněním. Závěr některých studií dokonce naznačují, že konzumace fazolí azuki může pomoci našemu organismus v boji proti rakovině.

Jak fazolky tepelně upravit?

Pokud si budete chtít na exotické luštěnině pochutnat i doma, můžete si z nich připravit třeba lahodnou rajčatovou omáčku. Nebo je rovnou přidejte na talíř jako přílohu. V takovém případě je potřeba fazole povařit. Stačí je opět přes noc namočit, poté propláchnout a hodinku nechat povařit. Pak už je stačí dosolit a máte hotovo.

Chcete svůj jídelníček ozvláštnit dalšími netradičními pokrmy? Nahlédněte do sekce pod článkem, kde jsme pro vás připravili výběr těch nejlepších luštěninových dobrot, po kterých vám doma utrhnou ruce.

Naklíčená semínka a jejich blahodárné účinky na zdraví

Během jarních a letních měsíců je snadné zajistit potřebné množství vitaminů a dalších prospěšných látek na našich talířích pomocí tuzemského ovoce a zeleniny, ať už z obchodních řetězců, trhů nebo vlastních zahrádek.

S postupujícím podzimem se však rozmanitost výběru postupně snižuje. Neláká vás nákup rajčat bez chuti a jablek z druhé poloviny světa, a přesto chcete jíst zdravě i během zimy? Potřebné živiny můžete jednoduše získat i konzumací naklíčených semen. A pokud se vám nechce pouštět do klíčení, nevadí, semínka koupíte i naklíčená nebo přidaná do už hotových potravin.

Naklíčená semínka – Hodně muziky za málo peněz

Klíčení semen je snadným a finančně nenáročným způsobem, jak doplnit jídelníček o důležité vitamíny a minerály v průběhu celého roku. Celý proces spočívá v namáčení a proplachování vybraných semínek.

Rozšířené je klíčení řeřichy, ta ale není ani zdaleka jedinou možností. Klíčit se dá i čočka, pohanka, oves, quinoa, ředkvičky nebo mungo fazolky.

Důležitou zásadou je nákup kvalitních semen určených ke klíčení, nejlépe v biokvalitě.

Proces klíčení zvyšuje hladinu živin, díky čemuž jsou klíčky bohatší na bílkoviny, foláty, hořčík, fosfor, mangan, antioxidanty a vitamíny C a K než nenaklíčená semínka. Kromě toho také:

  • podporují zdravou funkci střev,
  • zlepšují stravitelnost jídla,
  • obsahují průměrně o 13 procent více vlákniny,
  • mají nízký obsah kalorií a vyšší nutriční hodnotu,
  • regulují hladinu cukru v krvi.

Výsledky několika výzkumů dokonce naznačují, že pravidelná konzumace klíčků pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám.

Zařaďte naklíčená semínka do svého jídelníčku

Klíčky různých druhů se od sebe liší svojí chutí, která se může pohybovat od neutrální po pikantní.

Naklíčená semínka se skvěle hodí na chleba, do sendvičů, polévek, pomazánek i jako zdravá ozdoba téměř jakéhokoliv jídla. Klíčky lze využít také při přípravě smoothies a těst na palačinky.

Důkladným rozemletím naklíčených semínek na pastu ve food procesoru získáte skvělý základ pro dip ke krekrům nebo zelenině.

Netroufáte-li si začít s domácím klíčením, můžete využít nabídky již naklíčených semen, které jsou běžně dostupné v supermarketech. Vyhnete se tím riziku vzniku plísně nebo přemnožení nebezpečných bakterií, které může při nesprávně zvoleném postupu klíčícího procesu vzniknout.

Variantou je nákup klíčených produktů, kterými můžete doplnit svoje jídlo a okamžitě tak vylepšit jeho výživovou hodnotu, nebo je konzumovat samotné během dne. Lupínky z klíčených semínek nebo klíčené müsli zpestří váš jídelníček doma i na cestách, skvěle chutnají a dodají vám zvýšenou porci živin pro zdraví.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector