Kdo stojí za jogurty Activia? České stračeny

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Kdo stojí za jogurty Activia? České stračeny Žádná škoda. Asi před dvěma lety jsme v rodině testovali Yoplait, Danone, Florian, jogurt z Globusu a značku Kauflandu Miblu.  Vše stejný typ jogurtu, stejná příchuť. Jednoznačně vyhrál Miblu, pak Florian, po něm Globus, s odstupem Danone a fakt nejhorší byl Yoplait.
Kdo stojí za jogurty Activia? České stračeny Jak jsi mohl testovat Florian, který je smetanový, s Yoplait a Danone, kteří smetanové nedělají? Hrušky s jabkama, že.
Kdo stojí za jogurty Activia? České stračeny Hm, tak co to je Danone smetanový? Asi bez smetany, proto není tak dobrej.
Kdo stojí za jogurty Activia? České stračeny Ve Francii mají výborné jogurty, hlavne Activii s exotickými příchutěmi, ceny jsou srovnatelné s Českem, jako ostatně většina dalších potravin. Každej umí něco jinýho. Češi umí skvělý pivo, Němci nemají konkurenci v pečivu…
Kdo stojí za jogurty Activia? České stračeny Ceny ano, kvalita nikoliv.
Kdo stojí za jogurty Activia? České stračeny
Kdo stojí za jogurty Activia? České stračeny
Kdo stojí za jogurty Activia? České stračeny Tak to mě dost mrzí, tyhle jogurty jsem měl moc rád…
No stejně stály za prd jako většina dnešních „jogurtů“, které mají se skutečným jogurtem už společný jen název, jinak je to směs umělotin.
13,50 je teď dražší jogurt? Tak levnou cenu u jogurtu jsem neviděl už minimálně 3-4 roky.. možná u těch vlastních značek obchodů, ale u těch ani nezastavuju..
Florian u nás stojí 9,- kč to neznamená, že ho kupuji. Jelikož si jogurt koupím jednou do týdne dopřeji si kvalitní ve skle.
Jen mne zaráží, že tomu mrtvému blivajzu říkají jogurt…
dobre ,ze zkrachovali. kdo by si koupil tenhle predrazeny hnus ? Proc se tomu rika jogurt, kdyz to obsahuje skrob ??? Francouzsti pepici si mysleli, ze nam budou prodavat tento skrobovy extrakt za cenu jogurtu 🙂  nez tohle, tak je lepsi si uvarit brambory, tam je take skrobu dostatek.nejhorsi je, ze v obchodech, ze nahrazky na stejnym regalu s jogurty..
Chocenský jogurt – nejlepsi!
vzpomínám na „socialistické“ jogurty-byly v podstatě dva: bílý a s jahodovou marmeládou u dna. Byly dobré, čerstvé, bez zbytečné chemie…měly jen 3 dny trvanlivost…
Jo, a byly značené dnem výroby podle dní v týdnu, takže člověk nikdy nevěděl, jestli ve středu koupený jogurt ST je čerstvý, týden starý, dva týdny starý… trvanlivost netrvanlivost. Ale za to nemohly jogurty, to dělali obchodníci.
Nepodstatné, byli mňam!!!!!!!!!!! Dneska se jim snad může rovnat ten ve skle-jinak je to jen chemický ksindl..
Nemáte pravdu. Choceň je skutečně dobrá.
Jenom to není jogurt
Na Kubě mají socialistické potraviny dodnes. Kdo si nepamatuje a mohl by podlehnout Renatiným lžím, nechť tam zajede.P.S. Dnes si můžete koupit čerstvý jogurt taky. Akorát ne v Lídlu.
Já nevychvaluji socialismus , ale tvrdím, že tehdy se zde prodávaly daleko kvalitnější potraviny, než nyní!  Tehdy se nemusely propagovat výrobky českých potravinářů, měli jsme nejpřísnější normy na kvalitu potravin. Bylo sice daleko užší spektrum výrobků, některé yly podpultové, ale kvalita yla tisíckrát lepší, než dnes!
Kvalita souvisí s cenou. Pokud má být něco levné, sotva to může být kvalitní. Značná část potravin za totáče byla prodávána pod výrobní cenou. To si dnes žádný výrobce nemůže dovolit.
To je lež jako věž.Potraviny za socialismu byly stejně „kvalitní“ jako jsou dnes na té Kubě. Jeďte se podívat.
nevím jaké jsou potraviny na KUbě a je mi to jedno. Pravda je, že jogurt byl vyráběný podle norem, které nepřipouštěly aby to byl „mléčný výrobek“. A berte to jako konstatování faktu….a svoje politický bláboly si nechta na přdnášky do škol.
Blábol je představa, že se někde nějaký socialistický podnik zabýval dodržováním norem a kvality. Stěžovat byste si mohli leda na nádraží a ani tam možná ne úplně beztrestně.Moje dcera na brigádě v nějakém brněnském závodě míchala v roce 1978 zelenou paštiku do čerstvé, aby nic nepřišlo na zmar.Já na rozdíl od vás vím, jaké byly tehdy potraviny. A nalhat mi nemůžete nic. Rohlíky byly tvrdé už v poledne. Protože už v deset nebyly žádné, a ty ráno byly včerejší. Mléko v igelitových pytlících. Prázdné obchody bez výběru. Nemáme, zeptejte se příští týden. Smetana ke šlehání jenom na neděli, a to jenom pod pultem pro známé. Čokoláda bez kakaa, kafe bez kávy, máslo a sýry bez mléka. Aspoň trochu kvalitnější potraviny měly svoje speciální prodejny Eso a Tuzex (i tom Tuzexu se prodávalo české zboží!). Komunisti měli v každém krajském městě speciální obchody s potravinami jenom pro komunistické funkcionáře.Proč asi? Protože byla všude kvalita a dodržené normy asi dost těžko, že.Na Kubě se můžete podívat na vlastní oči. Plus minus to bylo tady podobné – a nejen s potravinami.
A  proc by se nemelo v Tuzexu prodavat ceskoslovenske zbozi? Je to totiz zkratka a znamenala „Tuzemsky Export“.
On to stejně nepochopí, že nevychvalujete socialismus. Holt existuje skupina lidí pro který generelně všechno bez vyjímky, před rokem 89, stálo za houby.
Speciálně potraviny tedy za houby stály. A byly dvakrát dražší, než jsou dnes, když se to porovná s mediánovou mzdou. (S průměrnou je to ještě více.)Výjimka se však i tehdy psala takto, a byla to hrubka. Což bylo dobře i před rokem 1989.
Vida tak potraviny stály za houby, zajímavé a že já mám zrovna smůlu, že já se pokaždý špatně trefím a koupím nějakej utrejch. Jedno jestli salám, euro rohlík, mizernej jogurt nebo párek bez masa. Jak je to sakra možný, když máme kvalitnější potraviny než za komančů? Nemám hluboko do kapsy, takže je mi celkem jedno jestli dám za salám 100 nebo 250 za kilo. Zkoušel jsem fígl a kupoval vždycky ten nejdražší co jsem v regále nebo na pultu našel, ale ani to nefunguje. Stejně je to humus plnej slaný vody. S ostatníma potravinama mám podobnou zkušenost. Tak jen s pozvdechem vzpomínám jak před lety potraviny chutnaly a kam se po řadě cost savingů a „vylepšeních“ kvalitativně dostaly. A víte jak je to možné? Tenkrát nebylo potřeba potraviny šidit. Dělaly se prostě proto, aby se nakrmil národ a výrobci se nesnažili nahrazovat smetanu škrobem, maso moukou atd. kvůli zvýšení zisku jak je tomu teď.
Je dobré si kupovat uzeniny (když už po nich toužíte, salám není zrovna gurmánský zážitek) u řezníka, který je dělá. V Lídlu například nenajdete žádný poživatelný. (Ale mají tam dobrou směs na chleba do pekáren).Když si koupíte salám za cenu 100 Kč za kilo, tak prostou úvahou a kouknutí bokem zjistíte, že je to méně než cena masa, ze kterého by se měl dělat. Tedy buď zázrak, nebo to musí být nutně z něčeho jiného, než z masa. Na to by měla stačit obecná škola.To je jedna věc. Problém s potravinami za komunismu nebyl v touze po zisku, ale v naprostém nedostatku jakýchkoliv surovin. Pomázankové máslo vzniklo proto, že nebylo dost mléka atd atd. Národ komunisté krmili tak dobře, že průměrný věk dožití byl o deset let nižší než dnes.Lhát můžete, až pamětníci vymřou.
Budete mít zájem:  Nejlepší školní oběd vaří v Brně, norma je 34 korun
No to je pravda, že uzeniny je dobré kupovat u řezníka. Vegetarián nejsem, takže ano toužím po nich. Jenže on každý nemá auto, aby se štrachal z vesnice (kde dřív bývala Jednota s normálníma potravinama) několik kilometrů k řezníkovi. Empyricky jsem zjistil, že ani v Kauflandu, Lidlu, Tescu atp. se žádný normální salám neprodává a to prosím bez ohledu na cenu. O jogurtech a pečivu z mražených polotovarů radši ani nemluvím. Všimněte si, že tyto nadnárodní, většinou německé firmy, svými cenami zahubily konzumy a malé výrobce a prodejce, tudíž je problém sehnat kvalitní potraviny. Čili věc, která byla za komoušů v každý vesnici. Já salám za 100 Kč taky nekupuju a i kdyby, maso bych v něm samozřejmě nečekal. Jen jsem chtěl poznamenat, že mi na ceně nezáleží a i tak je problém koupit poživatelnou uzeninu. Sice byl nedostatek surovin jak píšete, ale přesto se jogurty dělaly z mléka, uzeniny z masa a hlavně to bylo cenově dostupné pro všechny. Neexistovalo aby se důchodci honili po srágorách ve slevě, protože na pořádný kus žvance nemají. Průměrný věk dožití byl o 10 let nižší to je snad pravda, ale nepokročila taky za těch 25 let medicína o řádný kus kupředu? Myslíte, že za to vděčíme jen „kvalitním“ potravinám? Za komunistů stálo za prd spousta věcí, ale zrovna potraviny bych do toho netahal.
Je vidět že jsi odborník V Lidlu mají kvalitních salámů dost, což prokázaly (opakovaně) i testy. Stejně tak jiné výrobky. Je to smutné, že zrovna tam, ale je to tak. Kam se hrabou ostatní, snad s výjimkou Globusu.
Hele ty prostá úvaho a když má ten tvůj řezník naprosto stejné ceny, že kg jeho výrobku stojí míň než kilo suroviny, tak je to čím? Já jen, že u jedněch ti to vadí a u druhých je to ok ač to většinou je stejný humus? Ono to totiž nelze porovnávat podle cen na pultu, že… ale úplně podle jiných.
Jasně, například zelenina, ve které hodnoty dusičnanů 1000x překračovaly dnešní normu, ftaláty v hračkách, kam člověk kouknul, samá kvalita. Dodnes si pamatuju ty poloprázdné regály, kolik té kvality všude bylo. Pomeranče a banány jednou do roka, silonky, vložky a toaleťák taky tak. Páni, to byl život.
Jako školáci jsme si chodili do mlékárny přivydělávat na dovolenou. Také jsme byli u výroby těchto vašich skvělých jogurtů. Poté, co jsme viděli, jaké ovoce – či spíše hnijící zbytky ovoce – se dávaly do těchto jogurtů, jsme nikdo z nás po celých dalších 20 let trvání bolševika tento jogurt nedokázali vzít do úst. Ovšem vám to chutnalo, cukru tam bylo přece dost a Rudé právo psalo, že máme skvělé výrobky že? 
jo, ale tomu se říká „nostalgie“. S kvalitou to nemá nic společného. Já taky vzpomínám na základní školu, vojnu a žlutou limonádu, citrokolu,… nebo i třeba tu točenou zmrzlinu která se zmrzlinou měla společný jen ten název :-))
Díru zaplní jiný dodavatel. Vozit čerstvé mléčné výrobky z Francie nebyla ideální volba. Zakysaná smetana od nich byla dobrá.
Taky máte pocit, že Olma se svým Florianem šla rapidně s kvalitou dolů? Připadá mi více škrobovitý než dříve… Holt chtějí udržet nízkou cenu za každou cenu…
někdy mi to tak připadá, někdy ani ne.. těžko říct. každopádně jeden z těch lepších jogurtů na trhu.
Ono totiž po tom, co Olmu ovládl jistý spasitel lidstva jménem Babiš, se v Olmě „zlepšovaly“ receptury a snižovaly náklady, jak to asi mohlo dopadnout? Ne že by to byly špatné výrobky, ale určitý sestup tam je. A jestli to dopadne jako s Penamem nebo Kostelcem, tak to prostě přestaneme kupovat, ať si to žerou zastánci českých značek, když tomu věří, že tu máme něco extra kvalitního.
ONO TAKY TAHAT JOGURTY PŘEZ CELOU EVROPU BYLO MINIMÁLNĚ NA HLAVU ….
Čím má jogurt honosnější obal, tím je uvnitř větší humus. Taková je zkušenost. Malůvky, lentilky pod víčkem, sklápěcí kapsa s nějakou hegeší, aby to vypadalo atraktivně pro haranty. A vevnitř želatinová močůvka s bramborovým škrobem. Dobrou chuť vám přeje Danone.
Jogurty si delam svoje. Tyhle chemicke „mrtve“ kultury me nijak netahnou. Vecer naleji mleko do jogurtovace, pridam jogurtovou kulturu a rano mam jogurt ke snidani. Kdo parkrat zkusi, kupovany uz jist nebude….   Navic je domaci vyroba podstatne levnejsi.
naleji mleko do jogurtovace – mléko za 8,90 z Alberta nebo vesnické od stračeny
Žádná škoda. Chemický blemt, prášková chuť, ze které byla chemie cítit na hony.   A další by (i naši) si mohli vzít příklad z tohoto trendu … např Hamé, případně některé „řetězcové“ značkové přebaly potravin zralých na vyhození 
Dobrý jogurt stojí 15,- a víc. Nejlepší jsou od farmářů-ochutnejte a už nekoupíte ten žblebt ze supermarketu
Mno, ochutnal jsem a – nic moc.
Nejlepsi jogurt je domaci 🙂

Chat: Hana Večerková — Sama doma — Česká televize

Katka: „Je jogurt bílý od Activie opravdu tak kvalitní, jak všude běží v reklamách nebo je to jen reklamní trik. Děkuji za odpověď.“

Hana Večerková: „Dobrý den, Activia je stejně kvalitní jogurt jako řada dalších. V našem testu skončil mezi těmi lepšími, ale byly i lepší. Reklama nemá s kvalitou výrobku nic společného, pokud vím, tvrdí se v ní, že po jogurtu se budete cítit dobře, a na tom není nic zavádějícího. Zakysané mléčné výrobky skutečně působí příznivě na naše zažívání. Nejen Activia.“

Irena: „Chtěla bych se optat, jaký máte názor na bílý jogurt od řetězce Tesco, obsahuje prý probiotické kultury – může být kvalitní? V testovaných výrobcích bílých jogurtů, které vyšly nebyl uveden. Děkuji za odpověď.“

Hana Večerková: „Ten jsme v testu neměli, takže ho nemohu posoudit. Vzhledem k tomu, že pro obchodní řetězce vyrábějí jogurty v podstatě dva výrobci – Olma Olomouc a Hollandia Karlovy Vary a jejich výroibky v testu dopadly dobře, předpokládám, že podobně to bude i u tohoto výrobku.“

Lenka: „Dobrý den, často se vyzvedává, že jogurt neobsahuje konzervanty a umělá barviva, čili v reklamách a na obalu tvrdí, že je vše čistě přírodní.

Budete mít zájem:  Ceny benzínu stoupají. Vyplatí se alternativa?

Zajímalo by mě tedy, jaká umělá barviva a konzervaci můžou jiné jogurty obsahovat, protože mi připadá, že jakýkoli jogurt je přírodní a nevím, co by tam konzervanty dělaly, stejně vydrží omezenou dobu. Max.

tak obsahuje umělé příchutě a barvu, ale takovým se raději vyhýbat. Děkuji za odpověď.“

Hana Večerková: „Máte pravdu, konzervanty ani barviva nemají v jogurtu co dělat, pokud by tam byly, už by se takový výrobek nemohl nazývat jogurtem. Zdůrazňuje se to proto, aby se bílé jogurty odlišily od ochucených, kde konzervanty nebo barviva být mohou v ochucjící složce.“

M.: „Dobrý den, jaké jogurty byste doporučila jako vhodné pro děti? Děkuji.“

Hana Večerková: „Rozhodně raději bílé, nikoliv ovocné. Ty mohou na rozdíl od bílých obsahovat různé přídatné látky a hlavně cukry. Pokud dětem bílé nechutnají, můžete je sami ochutit ovocem. Je dobré děti zvykat na mírně nakyslou chuť zakysaných mléčných výrobků, které by rozhodně neměly v dětském jídelníčku chybět.“

Lenka P.: „Dobrý den, kupuji bílé jogurty pro 2 letého syna. Chtěla bych nějaké dobré doporučit. Předem děkuji“

Hana Večerková: „Vy chcete asi slyšet konkrétní značku, já vám ale neřeknu, který jogurt je úplně nejlepší. V našem testu dopadly všechny vesměs dobře. Nejlepší známku získal Jihočeský jogurt Agrola ve skle.

Měl největší obsah vápníku a bílkovin. Každému – a malým dětem obzvláště – příliš nechutná, protože je kyselý, což je typická známka klasického jogurtu vyrobeného zakysáváním v obale.

Pro děti nejsou vhodné odtučněné ani smetanové jogurty.“

Dina: „Dobrý den, s kolegy v práci nedáme dopustit na jogurt Hollandia. Chci se zeptat za celý náš tým, jak si stojí tento jogurt? Je skutečně tak kvalitní, jak tvrdí reklama? Děkuji.“

Hana Večerková: „V testu dopadl průměrně. Obsah bílkovin nebyl tak vysoký jako u jiných. vápník ale ano. jeho předností je, že je vyroben klasickým způsobem, ale přitom není tak kyselý jako Agrola. Pro někoho je to naopak nevýhoda.“

Jana: „Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,jestli je škodlivé sníst jogurt,který je den nebo dva projitý.“

Hana Večerková: „záleží na tom, jak byl uložen. Pokud stál v lednici, určitě se vám nic nestane, maximálně v něm bude méně jogurtových bakterií, protože ty mají jen určitou životnost.“

Katarína: „Dobrý deň pani Večerková, chcela by som Vás poprosiť o Váš názor. Mám na Vás dve otázky: – ako dopadol vo Vašom teste jogurt Hollandia? Je vhodný pre deti? – keď viem, že najlepšie dopadol biely jogurt bio Olma, znamená to, že ovocný jogurt rovnakej značky by v teste ovocných jogurtoch rovnako dopadol dobre? Ďakujem za odpoveď. Katarína“

Hana Večerková: „už jsem o Hollandii psala – dopadl průměrně se známkou 2,3, tedy malinko horší dvojka, což není špatné. Pro děti je, stejně jako ostatní bílé jogurty s výjimkou nízkotučených a smetanových. Nejlépe dopadla Jihočeský jogurt Agrola ve skleničce, Bio Via Natur byl těsně za ním. Neznamená to, že ovocný jogurt by dopadl stejně, jsou to odlišné jogurty.“

rado: „dobry, zvykneme robit domaci jogurt, vzdy bol dobry ale teraz sa stalo ze bol jogurt sice krasny tuhy ale taky slizky tahavy. dakujem. je to v poriadku? alebo to je jogurtom ktory pridam do mlieka.“

Hana Večerková: „Nerozumím domácí výrobě jogurtů, ale vzhledem k tomu, že jogurtové kultury jsou velmi citlivé, je pravděpodobné, že se vaše kultura „vyčerpala“. Čas od času je třeba obnovit zákys a nepoužívat stále dokola stejný jogurt. Určitě najdete na internetu lepší informace. Zkuste se třeba obrátit na Výzkumný ústav mlékárenský, ten pokud vím prodává kultury i spotřebitelům.“

Vaněčková: „Dobrý den, můžete mi prosím říci, jaký druh jogurtu je nejlepší ? Máme doma kojence, začínáme dávat jogurt a ráda bych to dala to nejlepší. A ještě by mě zajímalo, zda je povinnost napsat na obal, že je jogurt zahuštěn želatinou. Děkuji“

Hana Večerková: „Na první otzáku jsem už odpověděla. Pokud je jogurt zahuštěn želatinou, musí to být uvedeno na obale. Bývá jen v těch odtužněných.“

Milada: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat v jakém čísle časopisu D-test bude možné test jogurtů nalézt. Jsem předplatitelkou tohoto časopisu,ale doposud jsem tento test nenašla.Děkuji za odpověď a hlavně za vaše testy,které nám spotřebitelům moc pomáhají při výběru potravin. Zdraví Jedličková“

Hana Večerková: „Nejsem z dTestu, ale z MF DNES. Na internetu ho nenajdete, pokud mi napíšete na [email protected], pošlu vám pdf.“

Zdenek Nejedly, Mgr.: „Vazeni, zajimaloby mne , proc pani Vecerkova vedome ci nevedome lze na kameru ohledne jogurtu ?! Jde o to, ze neni v zadnem pripade pravda jeji tvrzeni o kvalite danych jogurtu, a to zejmena informace o probiotickych bakteriich , vapniku atd.

Bakterie, obsazene v jogurtu, sice po tydnu ve verobku jsou, ale jiz mrtve, rozhodne ne zive a tudiz prospesne. Navic, kyselym prostredim v zaludku nemaji diky nizkemu poctu bakterii tyto vubec sanci projit do streva a tam jej osidlit. Ani vapnik nema moznost se dostat do dalsich tkani .

Neni zde prostor vysvetlovat proc. To si nahledejte v odborne literature a nehledejte odborne info u redaktorek …….., prosim ! Do streva je zapotrebi importovat v radech miliard ZIVYCH bakterii, aby k osidelni sliznice streva mohlo dojit , a to jogurty dostupne u nas na trhu, nesplnuji.

Tak , prosim, nebalamutte klienty a divaky. Mgr. Zdenek Nejedly Praha 5“

Hana Večerková: „Pane magistře, jen pro upřesnění, neuvádím tady své vlastní názory, ale názory odborníků, kteří jogurty testovali. Akreditovaná laboratoř Bureau Veritas prověřovala obsah ŽIVÝCH bakterií v poslední den spotřeby.

Ve všech byly v řádech destítek až stovek milionů, v některých i miliard. Znovu opakuji v poslední spotřeby, tedy zhruba 3 až 4 týdny po výrobě. Čerstvější by jich obsahovaly jistě i víc, protože jak známo s časem jejich počet klesá.

Karel Vavruška: „Myslel jsem, že jogurt je živá kultura. Jak prosím vydrží delší dobu skladování na pultech prodejen ? Anebo to vůbec není jogurt, jen mléčný výrobek ?“

Hana Večerková: „Ano, jogurt je živá kultura. Neexistují žádné jogurty bez živých kultur, to jsou třeba mléčné dezerty nebo jinak označené mléčné výrobky.“

Veronika: „Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak dopadl ve Vašem testu jogurt choceňský.Děkuji.“

Hana Večerková: „Mezi těmi horšími se známkou 2,5. byl dobrý ve smyslovém hodnocení, ale horší ve výživovém, měl nízký obsah vápníku a bílkovin. Neplatí to, co si myslí hodn lidí – že tučnější jogurty jsou výživově hodnotnější.“

Budete mít zájem:  Lidé už nechtějí knihy ani za pět korun. Blíží se konec antikvariátů?

andrea: „dobrý den, dcera má jaterní dietu, má jíst jogurty pouze do 2,5% tuku, který byste mi z testovaných doporučila s tím, že dopadl dobře a má jen zmiňované množství tuku. díky moc“

Hana Večerková: „Z těch nízkotučných byl nejlepší Albert Light z Olmy. Ten má jen 0,16 %. Žádný kolem 2,5 % jsme v testu neměli.“

Lenka: „Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli je pravda to,že v bílé aktivii jsou plísně?? děkuji Lenka“

Hana Večerková: „Není vyloučené, že se někde v nějakém jednotlivém jogurtu objeví plísně, třeba proto, že byl porušen obal. to se stát může. Pokud se vám stane, že koupíte jogurt s porušeným obalem, měla byste ho vrátit do obchodu a nekonzumovat.“

  • Jana: „Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli jste testovali také dětské jogurty např: kostíci“
  • Hana Večerková: „testovali jsme jen bílé jogurty a kostíci patří mezi ochucené jogurty.“
  • Martina: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s poměrem cena a kvalita jogurtu?“

Hana Večerková: „To je zajímavá otázka. v našem testu skončily na prvních dvou místech nejdražší jogurty – kolem 8 korun za 100 gramů (v přepočtu), ale hned na dalších místech skončilz jogurt kolem 3 korun.“

Kesslerová Jana: „Dobrý den, mám 13ti měsíčního syna, chci mu dávat zdravé jídlo. slyšela jsem že kostíci nejsou vhodní tak malému chutná buď Bobík nebo Pribináček, dělám dobře?Děkuji“

Hana Večerková: „Neděláte dobře. Bobík ani Pribináček nejsou jogurty, ale mléčné dezerty. Nejsou určitě tak vhodné jako jogurty.“

[email protected]: „Dobrý den, prosím o informaci, který jogurt neobsahoval probiotické bakterie, přestože je měl podle obalu obsahovat. Doufám, že to nebyla Hollandia.Děkuji.“

Hana Večerková: „Ne, Hollandia to nebyla. Byl to Nízkotučný jogurt 0,1% z Mlékárny Kunín.“

zdena: „Chtěla bych se zeptat, jak obstál jogurt Moravia z Česka, děkuji“

Hana Večerková: „Pokud máte na mysli ten ve velkém litrovém kartonu, tak dopadl velmi dobře, na 4. místě.“

Martina: „Dobrý den, jaké kultury by měl zdravý jogurt obsahovat? Stačí kultury mléčného kvašení nebo je lepší pokud obsahují i probiotické kultury, děkuji“

Hana Večerková: „Jogurt musí obsahovat dvě bakterie – lactobacillus bulgaricus a streptococcus thermophilus. Na druhou část otázky jsou rozporné názory. Evropský úřad pro potraviny nedávno zakázal výrobcům, aby o probiotických kulturách tvrdili, že posiují imunitní systém, protože k takovému tvryené nejsou dostatečné důkazy. Slogany typu Posilují obranyschopnost už nejsou povoleny.“

Romana: „Dobrý den,testovali jste také jogurty Zott?,a jak dopadly.Děkuji“

Hana Večerková: „Ano, byl v testu zahrnut a dopadl dobře.“

Irena: „Dobrý den. Kdysi jsem se dočetla, že by se kojencům neměli dávat jogurty s vyšším obsahem cukrů. Proto bych se ráda zeptala, zda předmětem testování bylo i množství přidaných cukrů a jak případně dopadl?“

Hana Večerková: „Obsah cukrů jsme nezjišťovali, ale v bílých jogurtech nejsou – poznalo by se to na chuti. Dejte se pozor na Activii, ta se vyrábí ve veryi Activia bílá a Activia sladká, ta přidaný cukr obsahuje. Doporučení nedávat kojencům jogurty s vyšším obsahem cukrů bylo zřejmě myšleno nedávat jim ovocné jogurty, ty obsahují hodně cukrů.“

Zdenka: „Dobrý den, jak si vedou nízkotučné jogurty?“

Hana Večerková: „Z výživového hlediska není žádný důvod kupovat nízkotučné jogurty. Odborníci je nedoporučují ani pro redukční dietu. Ty, které mají kolem 3 procent tuku, mnohem lépe zasytí, takže se nemusíte po půl hodině dojídat něčím jiným.“

Kateřina: „Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda jste testovali bílou sladkou Activii a jak dopadla. Případně, který jiný jogurt by jste mi doporučila pro děti.Děkuji.“

Hana Večerková: „Sladkou Activi jsme netestovali, protože nepatří mezi bílé jogurty. V těch žádný cukr být nesmí.“

Alena Rázlová: „Dobrý den, jaké bílé jogurty jsou nejvhodnější pro malé děti? Děkuji“

Hana Večerková: „Znovu zopakuji: bílé, nikoliv ovocné, v kterých je vzsoký obsah cukr, ať už z ovoce nebo přidaného. Co se týká tučnosti, tak nejlépe s tukem kolem 2 až 3 procent, nikoliv odtučněné a nikoliv smetanové.“

Obvinění: Reklama na Activii je téměř dokonalá lež

Nevládní sdružení napadlo společnost Danone kvůli reklamě na jogurt Activia

  • Brno/Berlín – Jogurty Activia společnosti Danone nepomáhají chránit zdraví ani zdaleka tak, jak se tvrdí v reklamách vysílaných i v Česku.
  • Prestižní německá nevládní organizace Foodwatch, která sleduje bezpečnost potravin, tak na základě svých testů uvedla, že reklama na Activii propagující její zdravotní účinky je téměř dokonalá reklamní lež.
  • „Je to jen normální jogurt,“ uvedla Anne Markwardt ze sdružení.

Lepší je chůze

  1. Danone přitom nemá problémy s Activií poprvé.
  2. Firma, která je největším výrobcem jogurtů na světě, totiž čelila ve Spojených státech soudnímu projednávání v souvislosti s reklamní kampaní, která u jogurtů Activia a DanActive zdůrazňuje jejich zdravotní přínos a lepší probiotické účinky, než jsou u výrobků konkurence.

  3. A Danone raději zaplatilo miliony dolarů za urovnání sporu i když firma neustoupila ze svého tvrzení, že Activia pomáhá k udržení zdraví.
  4. Podle sdružení Foodwatch ale reklama na Activii značně přehání, podobné účinky při trávení jako u Activie je možné dosáhnout i normálními jogurty, sušenými švestkami nebo obyčejnou chůzí.

  5. Sdružení rovněž upozornilo, že Activia má 13,4 procenta cukru, což je víc jak Coca Cola.

Firma má testy

Danone ale všechny výtky odmítá, podle ní zdravotní účinky dokázaly testy. A pokud nechtějí zákazníci jogurt s cukrem, tak si mohou koupit Activii bez cukru.

Kampaň na Activii vede Danone po celém světě včetně České republiky, k soudu však případ doputoval jenom v USA. Před dvěma roky kampaň na Activii navíc podpořila i Světová gastroenterologická organizace.

Firma, která v Česku žádné stížnosti na Activii vyráběnou v mlékárně v Benešově nezaznamenala, má k dispozici studii ústavu Preventivního lékařství brněnské Masarykovy univerzity. Experti v ní potvrdili, že Activia pomáhá regulovat zažívání.

Společnost Danone už předloni musela řešit problém s dalším svým výrobkem, nápojem Actimel.

V Británii totiž zastavili reklamu na Actimel. Úřad ASA (The Advertising Standards Authority), který ve Spojeném království dbá na pravdivost reklam, totiž došel k tomu, že nápoj nepřináší žádný přínos dětskému zdraví, a reklamu zakázal.

V reklamě se totiž výrobce dušoval, že právě jeho výrobek pomáhá a podporuje přirozenou obranyschopnost dětí. Podle úřadu ale „vědecké důkazy“ proklamované v reklamě nejsou dostačující.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *