Kashin-beckova choroba – příznaky, příčiny a léčba

Úroveň onemocnění je složitá epidemiecož je onemocnění, které často postihuje děti a mladé lidi. Za těchto podmínek je u pacientů pozorována těžká deformita kloubů končetin. Takové onemocnění se také nazývá Kashin-Beckova choroba nebo endemická deformace osteoartrózy. Dnes je považována za poměrně vzácnou patologii, ale dříve se rozšířila mezi obyvatele Transbaikalie a Sibiře.

Popis

Kashin-Beckova choroba – příznaky, příčiny a léčba

Úroveň onemocnění obvykle začíná na počátkuvěk a vyvíjí se pomalu, okamžitě i nepostřehnutelně. Jeho charakteristickými rysy jsou symetrické deformace spár dolního a horního konce. A také jsou neustále drtí a bolesti, a v budoucnu tam jsou kontrakce. Často přichází deformace kloubů zápěstí, interfalangeálních, loktů, kotníků a kolen.

Ti, kteří jsou nemocní, zaostávají za růstem, mají také krátkozrakost, chůzi, která se podobá ‚kachně‘, zdá se kompenzační hyperlordóza kvůli účinkům onemocnění na kyčelní klouby.

Kvůli této nemoci mohou vzniknout doprovodné problémy, a to:

  • myokardiální dystrofie srdce;
  • mentální retardace;
  • kolitida a antacidová gastritida.

Anémie se často šíří aleukopenie s relativní lymfocytózou, kdy se indexy zánětu nemění. Práškový X-difraktogram vykazuje velmi významné transformační epiphyses – deformace ve formě čepice. Klouby jsou zúžené kvůli ztenčení chrupavky. Kosti tarše a zápěstí jsou zploštělé. Stavovce začínají mít formu cívky, protože jsou postiženy úrovní onemocnění.

Etiologie

Patologie dostala své jméno ze stejného jménaměsto, ve kterém byla poprvé objevena, jinak se může nazývat její nemoc Kashin-Bek, jmény lékařů, kteří podrobně popsali onemocnění. Vývoj je spojen s narušením minerálního metabolismu, který může vzniknout v důsledku nerovnováhy řady chemických prvků (mangan, fosfáty a selén) ve vodě, rostlině, půdě a následně v potravinách.

Stupně porážky

Kashin-Beckova choroba – příznaky, příčiny a léčba

Urovskaya onemocnění, patogeneze, která je velmi nejednoznačný a má několik stupňů úraz

1. Je charakterizován zhrubnutím a deformací proximálních kloubů druhého a třetího prstu ruky s minimálním omezením pohyblivosti.2. Porážka se vyskytuje u druhého a třetího interfalangeálního kloubu, stopy ‚krátkosrsté‘ a svalové dystrofie.

3. Výraznější předchozí syndromy a významné deformace všech chrupavek s omezenou pohyblivostí v nich.

Testikulární onemocnění u zvířat je také možné a její stadia jsou velmi podobné lidskému, takže léčba je předepsána stejná.

Etapy

Kashin-Beckova choroba – příznaky, příčiny a léčba

1. V nejsilnějším stadiu jsou ovlivněny pouze 2, 3 a 4 prsty ruky. V okamžiku zátěže se u pacienta projevuje malá bolest, dochází k omezení pohybu.2. Ve středním stupni již postihuje více kloubů, můžete si všimnout výrazné ztuhlosti pohybu, je tu krize. Kontraktury a svalová atrofie jsou pozorovány a malý růst je charakteristický – ne více než 140 cm.

3. Nejtěžší patologická fáze je ta, která je doprovázena porážkou všech kloubů, jejich zhrubnutím a deformací. K dispozici jsou následující funkce:

  • medvěd tlapka;
  • krátký krk;
  • hyperlordóza;
  • úzká pánve;
  • kachna chůze;
  • ploché nohy.

Symptomy

Kashin-Beckova choroba – příznaky, příčiny a léčba

Úroveň onemocnění se vyvíjí spíše pomalu. Po dlouhou dobu nemůže způsobit charakteristický problém, takže je neviditelný pro nemocné. V rané fázi diagnostikuje patologie pouze kvalifikovaný lékař. První známky vývoje onemocnění zahrnují:

  • bolest v končetinách;
  • omezení pohyblivosti kloubů;
  • křik prstů;
  • křeče.

Na začátku člověka je maládeformity v horních končetinách. V počáteční fázi se bolest v prstech neustále obává. Oni nosí hlučný, nepravidelný charakter a vyskytují se nejčastěji v noci nebo večer.

V budoucnosti trpí onemocněnízápěstí, loktů a kotníků. Kvůli patologickým přeměnám se růst zpomaluje, ploché nohy se objeví a změny chůze. V pokročilých stádiích se pacient stěžuje na křehkost a ztenčení hřebíků a vlasů, přetrvávající srdce a bolesti hlavy a ztráta chuti k jídlu. To všechno způsobuje onemocnění Tver.

Příčiny

Kashin-Beckova choroba – příznaky, příčiny a léčba

Onemocnění způsobuje výrazné narušení růstutubulární kosti a problémy s osifikacemi. Z tohoto důvodu dochází k různým deformacím kloubů. Vědci zjistili, že onemocnění je často diagnostikováno v osídlených oblastech, kde je zvýšený obsah:

  • železo;
  • stroncium;
  • manganu.

Jednou z příčin nemoci Kashin -Beck se může stát nevyváženou stravou, která je u moderních lidí tak často pozorována. Z tohoto důvodu tělo postrádá potřebné stopové prvky a vápník. Taková porušení může přispět k šíření problému.

Diagnostika

Lékaři si uvědomují názoruvedených příznaků. Kromě toho je nutné podrobit se rentgenovému záření, které může přesněji ukázat všechny patologické změny v metafázi kostí a kloubů. Ještě důležitější je informace o oblasti, kde žije pacient.

Je třeba si uvědomit, že problémy, které jsou pozorovány u pacienta, se často vyskytují i ​​v jiných onemocněních, jako je chondrodystrofie, rachita a endokrinní změny.

Lékař by proto měl vědět, jaká je úroveň onemocnění, aby bylo možné správně diagnostikovat a předepsat kvalitní léčbu.

Kromě toho jsou stanovena řada vyšetření: revmatické vyšetření, biochemická a obecná krevní analýza, fluoroskopie.

Komu se obrátit?

Kashin-Beckova choroba – příznaky, příčiny a léčba

Pacient s takovou nemocí potřebuje kvalitní lékařskou péči. Při léčbě budou moci přijít k záchranným ortopedům a revmatologům.

Odborníci provedou kvalitativní vyšetření a vyslechnou všechny stížnosti. Za účelem vypořádání se s takovou nemocí, jako je Tverova choroba, předepisovat účinnou léčbu, lékař se zeptá na některé otázky:

1. Kdy byly příznaky viděny?2. Nedávno jste užíval (a) nějaké léky?3. Existují nějaké chronické nemoci?4. Existují alergické reakce na léčivé přípravky?

5. Nedávno ublížil?

Po rozhovoru bude pacientka vyslán na radiografické vyšetření, podle kterého doktor bude schopen potvrdit diagnózu a posoudit rozsah šíření onemocnění.

Léčba

Terapie je zaměřena na zlepšení kvalitypostižené klouby, snížení svalové kontrakce a bolesti. Pokud přijedete k lékaři včas, ve většině případů můžete dosáhnout úplného zotavení. Když muž přišel na recepci v pozdějším stádiu, může díky léčbě zpomalit proces společného deformace.

Úroveň choroby, jejíž léčba musí býtkomplexní, je méně pozoruhodný po příjmu minerálů a vitamínů. Zvolený lék by měl obsahovat mléčný vápník, fosfor a glukonát vápenatý. Jeden den vezměte 2-3 tablety.

Nutně musí dostat vitamíny C a B1, stejně jako léky, které se používají k léčbě artrózy – malých lží a ATP.

Doporučuje se kombinovat léky s gymnastiky, masáží a fyziologickou terapií.

Vynikající účinek zajišťují aplikace blátaa radonových lázní. Aby se stát výrazně zlepšil, postačuje několik postupů. Léčba nevyžaduje jmenování analgetických a protizánětlivých léků.

V pokročilých stadiích, kdy jsou společné změny nevyhnutelné, může být nutná chirurgická intervence.

Prevence

Kashin-Beckova choroba – příznaky, příčiny a léčba

Hlavní opatření pro zachování zdraví jsouracionální volba zdroje vody se správným obsahem chemických prvků, místem pobytu a pobytu, stejně jako pravidelným příjmem mikroelementů a multivitaminů. Samozřejmě, výživa by měla být vyvážená a úplná, jako by klouby nedostávaly nezbytný make-up, onemocnění je negativně ovlivní.

>

Bechtěrevova nemoc

Bechtěrevova choroba neboli ankylozující spondylitida (z řečtiny: ankylos – křivý, spondylos – obratel) je dlouhodobé zánětlivé onemocnění. Postihuje v první řadě kloub mezi křížovou kostí a pánví, a klouby páteře.

Nemoc je pojmenovaná po ruském lékaři neurologovi V. M. Bechtěrevovi, který nemoc na konce 19. století studoval a poté ji odborně popsal.

Tato nemoc již trápí lidstvo dlouho: změny na páteři, charakteristické pro tuto chorobu, byly prý nalezeny i u některých mumií ze Starého Egypta. Mezi osoby postižené Bechtěrevovou chorobou patřil i významný český spisovatel Karel Čapek.

Diagnóza Bechtěrevova nemoc

Bechtěrevova nemoc je chronické kloubní zánětlivé onemocnění. Nejčastěji začíná mezi 15. a 30. rokem, ale vzhledem k pomalu se rozvíjejícím příznakům bývá často diagnostikována později. Přitom čím dříve je u pacienta stanovena, tím lépe lze snižovat následky a zlepšovat průběh choroby.

V zásadě se nemoc projevuje tuhnutím kloubů, v kterých dochází k nahrazování měkkých a pružných tkání (vazivo, chrupavka) tkání tuhou – kostní.

Nemoc začíná zpravidla bolestmi v kříži, pak v oblasti hrudní páteře, kde onemocnění omezuje i dýchací pohyby. Dochází k postupnému tuhnutí až úplnému ztuhnutí páteře (ankylóza) páteře.

U některých postižených se zánět následně objeví i na jiných, nejčastěji kyčelních kloubech.

Příčina nemoci

Lze zjednodušeně říci, že v této nemoci jde o imunitní reakci organismu proti vlastním tkáním. Proč tento zánět vzniká, proč pokračuje a proč postihuje především mladé muže, není doposud vysvětleno.

Teprve koncem 20. století došlo k prvnímu významnému objevu. Mezi bechtěreviky bylo nalezeno společné pojítko – antigen HLA B-27. Přesný význam a spojitost této látky s vlastním zánětem není ještě zcela známá, protože se tento antigen vyskytuje i u řady zdravých lidí. Lze pouze říci, že je rizikovým faktorem.

Budete mít zájem:  Nejlepší recepty na domácí přírodní osvěžovače

Léčba nemoci

Léčba Bechtěrevovy choroby vyžaduje dlouhodobý odborný přístup. Přesto není při dnešních léčebných možnostech zcela vyléčitelná.

Léčba spočívá v podávání léků zaměřených na působení proti zánětlivému postižení a proti bolesti a v rehabilitaci. U málokteré nemoci je právě rehabilitace natolik zásadní jako právě u Bechtěrevovy choroby.

Pomocí ní je totiž možné zpomalit rozvoj nemoci i její další průběh. Pomáhá udržet pružnost a pohyblivost páteře jako celku. Rehabilitace spočívá v masážích a rozcvičování páteře a dechových cvičeních.

Důležitý je i nácvik přímého držení těla a udržování obratnosti.

Velmi vhodná je i každoroční lázeňská léčba, kde jsou pro pacienty s touto chorobou připraveny speciální lázeňské programy.

Mezi lázně zabývající se léčbou Bechtěrevovy nemoci patří třeboňské lázně, které se specializují především na léčbu nemocí pohybového aparátu.

Prevence nemoci

Bechtěrevově nemoci prozatím nelze předcházet. Lze ji však včas diagnostikovat a zmírňovat nevratná poškození kloubů, která způsobuje.

Jana 26.11. 2010 23:02 Odpovědět

Na Po RTG vyšetřní mám na nálezu napsáno esovitá skolioza s hyperkyfofozou hrudní pri spondyloze místy až ankylozující. Znamená to Bechtěrevovu nemoc ?

Marie Košinová 29.11. 2010 08:50 Odpovědět

Na Vaši otázku neumíme, a ani nemůžeme, odpovědět; obraťte se, prosím, na lékaře.

Jana Lískovcová 27.12. 2010 14:42 Odpovědět

Dobrý den.Mám přesně příznaky které píšete o Bechtěrevovi nemoci,ale podle doktora to nic není.Podle jakého vyšetření poznám že tu nemoc mám?

Renáta Lančová 06.01. 2011 14:42 Odpovědět

Dobrý den.Před rokem jsem špatně našlápla a zvrtla si kotník.Za pár dní mě přestal bolet a začalo mě bolet v kříži.Bolest se stále stupňovala,až jsem musela navštívit lékaře.Srovnal mě a říkal,že jsem měla něco vyhozeného(nevím už co to bylo).

Od té doby mám velké bolesti,které vystřelují do kyčle,spodní část hýždí a brní mě noha.Rentgen ukázal snížení prostoru L5/Sl.Bolesti mám hlavně brzy ráno a večer.Občas mám také teplotu.Můj lékař má podezření na Bechtěrevovu nemoc,protože v naší rodině má revma snad každý.Nyní čekám na výsledky z revmatologi­e.

Chtěla bych vědět,zda je možné,aby tato nemoc propukla po úraze.Děkuji s pozdravem Renáta

Hejduková 15.02. 2011 12:01 Odpovědět

Dobrý den, mám bechtěrevovu chorobu zjištěnou už 32 let ale nyní mě začíná bolet i při polykání. Je možné že by tato nemoc měla vliv i na štítnou žlázu? Děkuji za vaší odpověd. Hejduková

Kashin-Beckova choroba – Kashin–Beck disease

Kashin-Beck onemocnění ( KBD ) je chronické , endemický druh osteochondropathy (kostní choroby), která je distribuována především ze severovýchodní až jihozápadní Číně , včetně 15 provincií . Tibet má v současné době nejvyšší míru výskytu KBD v Číně.

Dalšími postiženými oblastmi jsou jihovýchodní Sibiř a Severní Korea . KBD obvykle zahrnuje děti ve věku 5–15 let. K dnešnímu dni KBD trpělo více než milion osob. Mezi příznaky KBD patří bolest kloubů, ranní ztuhlost kloubů, poruchy flexe a extenze v loktech, zvětšené klouby mezi falangy a omezený pohyb v mnoha kloubech těla.

Smrt buněk chrupavky v růstové ploténce a kloubním povrchu je základním patologickým znakem; to může vést k zpomalení růstu a sekundární osteoartróze . Histologická diagnostika KBD je obzvláště obtížná; jako nejlepší prostředek k identifikaci KBD se ukázaly klinické a radiologické vyšetření.

O počátečních stádiích KBD je známo málo, než se viditelný vzhled onemocnění projeví při destrukci kloubů.

Tato nemoc je známá již více než 150 let, ale její příčina nebyla dosud zcela definována. V současné době přijímané potenciální příčiny KBD zahrnují mykotoxiny přítomné v obilí , stopový nedostatek minerálů ve výživě a vysoké hladiny kyseliny fulvové v pitné vodě . Selen a jód byly považovány za hlavní nedostatky spojené s KBD.

Mykotoxiny produkované houbami mohou kontaminovat zrno, což může způsobit KBD, protože mykotoxiny způsobují produkci volných radikálů . T-2 je mykotoxin zapletený do KBD, produkovaný členy několika rodů hub. T-2 toxin může způsobit léze v krvetvorných , lymfatických , gastrointestinálních a chrupavkových tkáních, zejména ve fyzických chrupavkách.

Kyselina fulvová přítomná v pitné vodě poškozuje buňky chrupavky. Ukázalo se, že suplementace selenu v oblastech s nedostatkem selenu tomuto onemocnění předchází. Suplementace selenem v některých oblastech však neprokázala žádný významný účinek, což znamená, že nedostatek selenu nemusí být dominantní příčinou KBD.

Nedávno byla geneticky objevena významná souvislost mezi SNP rs6910140 COL9A1 a Kashin-Beckovou chorobou, což naznačuje roli COL9A1 ve vývoji Kashin-Beckovy choroby.

Způsobit

Příčina KBD zůstává kontroverzní. Studie patogeneze a rizikových faktorů KBD navrhují nedostatek selenu, anorganických (např. Mangan, fosfát) a organických látek ( huminové a fulvokyseliny ) v pitné vodě a hub na vlastní produkci skladovacího zrna ( Alternaria sp., Fusarium sp. ) produkující trichotecenové (T2) mykotoxiny.

Většina autorů připouští, že příčina KBD je multifaktoriální, přičemž nedostatek selenu je základním faktorem, který předurčuje cílové buňky (chondrocyty) k oxidačnímu stresu z nosičů volných radikálů , jako jsou mykotoxiny v zásobním zrnu a kyselina fulvová v pitné vodě.

V Tibetu byly v letech 1995–1996 provedeny epidemiologické studie Lékařů bez hranic a kol. ukázaly, že KBD byla spojena s nedostatkem jódu a s houbovou kontaminací zrna ječmene Alternaria sp., Trichotecium sp., Cladosporium sp. a Drechslera sp. Náznaky existovaly rovněž s ohledem na úlohu organických látek v pitné vodě.

Rovněž byl dokumentován závažný nedostatek selenu, ale stav selenu nebyl spojen s onemocněním, což naznačuje, že samotný nedostatek selenu nemohl vysvětlit výskyt KBD ve studovaných vesnicích.

Byla hlášena asociace s genem Peroxisome Proliferator-Activated Receptor Gamma Coactivator 1 Beta ( PPARGC1B ). Tento gen je transkripčním faktorem a lze očekávat, že mutace v tomto genu ovlivní několik dalších genů.

Prevence

Prevence Kashin-Beckovy choroby má dlouhou historii. Intervenční strategie byly většinou založeny na jedné ze tří hlavních teorií její příčiny.

Suplementace selenem, s doplňkovou antioxidační terapií nebo bez ní ( vitamin E a vitamin C ), byla označena jako úspěšná, ale v jiných studiích nebylo možné prokázat žádné významné snížení ve srovnání s kontrolní skupinou .

Hlavní nevýhody suplementace selenem jsou logistické obtíže (včetně denního nebo týdenního příjmu a dodávky léků), potenciální toxicita (v případě méně dobře kontrolovaných strategií suplementace), související nedostatek jódu (který by měl být napraven před suplementací selenem, aby se zabránilo dalšímu zhoršení štítné žlázy. status) a nízká shoda.

Posledně jmenovaný byl jistě případem Tibetu, kde se od roku 1987 do roku 1994 v oblastech s vysokou endemicitou zavádělo doplňování selenu.

S ohledem na teorii mykotoxinů byla v provincii Kuang-si navržena podpora zrn před skladováním, ale výsledky nejsou v mezinárodní literatuře uváděny. Uvádí se, že přechod od zdroje obilí je účinný v provincii Heilongjiang a v Severní Koreji.

S ohledem na roli pitné vody bylo hlášeno, že změna vodních zdrojů na vodu hluboké studny snižuje rychlost detekce metafýzy rentgenovým zářením v různých podmínkách.

Účinek preventivních opatření však obecně zůstává kontroverzní kvůli metodickým problémům (žádné randomizované kontrolované studie), nedostatku dokumentace nebo, jak je uvedeno výše, nekonzistenci výsledků.

Léčba

Léčba KBD je paliativní. Chirurgické korekce byly s úspěchem provedeny čínskými a ruskými ortopedy.

Na konci roku 1992 zahájili Lékaři bez hranic – Belgie program fyzikální terapie zaměřený na zmírnění příznaků pacientů s KBD s pokročilým postižením kloubů a bolestmi (hlavně dospělých) v okrese Nyemo v prefektuře Lhasa.

Fyzikální terapie měla významné účinky na pohyblivost kloubů a bolesti kloubů u pacientů s KBD. Později (1994–1996) byl program rozšířen na několik dalších krajů a prefektur v Tibetu.

Epidemiologie

Výskyt Kashin-Beck nemoc je omezena na 13 provincií a dvou autonomních oblastí v Číně . Bylo také hlášeno na Sibiři a v Severní Koreji , ale údajně se výskyt v těchto regionech se socioekonomickým rozvojem snížil.

Odhaduje se, že v Číně KBD postihuje přibližně 2 až 3 miliony lidí v Číně a 30 milionů žije v endemických oblastech.

Budete mít zájem:  Brukvovitá (košťálová) zelenina a zdraví – jaké na nás má účinky?

Bylo hlášeno, že průměrná délka života v regionech KBD je významně snížena v souvislosti s nedostatkem selenu a Keshanovou chorobou (endemická juvenilní dilativní kardiomyopatie).

Prevalence KBD v Tibetu se silně liší od údolí k údolí a od vesnice k vesnici.

Prevalence klinických příznaků naznačujících KBD dosahuje 100% u 5- až 15letých dětí alespoň v jedné vesnici. Míra prevalence nad 50% není neobvyklá. Průzkum klinické prevalence provedený v prefektuře Lhasa přinesl u studijní populace přibližně 50 000 obyvatel číslo 11,4% . Stejně jako v jiných regionech Číny jsou zemědělci zdaleka nejvíce postiženou populační skupinou.

Eponymy

Tento stav byl pojmenován podle ruských vojenských lékařů Evgeny Vladimirovicha Beka (1865–1915) a Nicolaje Ivanowiče Kashina (1825–1872).

Vzhledem k pestré přepisu z azbukou do latinského písma jak německého pravopisu a anglického pravopisu , název nemoc byla napsána různě jako Kashin-Beck onemocnění, Kashin-Bek choroby a Kaschin-Beck onemocnění.

Byly také použity neponymní názvy endemická osteoartróza, osteoartritida deformans endemica a osteoartritida deformans.

Viz také

Reference

externí odkazy

Vitamíny, minerály a ostatní složky pro zdravé klouby a protizánětlivé účinky

Při léčbě bolesti kloubů mnoho lidí kromě léků, které užívají, považuje za velmi užitečné i potravinové doplňky obsahující vitamíny, minerály a další látky.

Poskytujeme přehled některých nejlepších přírodních ingrediencí, jejichž účinnost ke zlepšení zdraví kloubů byla vědecky prokázána.

Některé doplňky stravy mohou ovlivňovat léky, takže pokud již užíváte určité druhy léků, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než tyto doplňky použijete.

SLOŽKY, KTERÉ SNÍŽÍ BOLEST A ZÁNĚT KLOUVŮ

Glukosamin sulfát – lze jej také nazvat hlavní složkou kloubní chrupavky, protože dodává kloubům stavební bloky potřebné k nápravě poškození způsobeného osteoartrózou nebo zraněním a pomáhá při hojení ran. Glukosamin sulfát není v potravě významně přítomen.

K produkci doplňku se používají měkkýši (například krevety, humři a korýši) nebo rostlinné zdroje a často se kombinují s chondroitinem. Měl by být používán asi měsíc, aby se zjistily jeho příznivé účinky. Předpokládá se, že glukosamin sulfát zpomaluje zhoršování chrupavky, zmírňuje bolest osteoartrózy (OA) a zlepšuje pohyblivost kloubů.

Stejně jako chondroitin může glukosamin mazat klouby, pomáhat udržovat vodu v chrupavce a chránit opotřebení. Přestože výsledky jsou smíšené, glukosamin celkově snižuje bolest a zlepšuje kloubní funkci v OA.

Největší doposud největší studie o dopadu glukosaminu a chondroitinu na pacienty s osteoartrózou, provedená u 1600 lidí, ukázala v první fázi, že u řady pacientů se středně těžkou až těžkou artritidou došlo k nezbytnému úlevu od bolesti.

Chondroitin sulfát – Chondroitin je glykosaminoglykan, přírodní složka chrupavky, která se používá z hovězí nebo žraločí chrupavky nebo se vyrábí synteticky. Často se kombinuje s glukosaminem.

Vědecké důkazy podporují jeho použití k úlevě od bolesti kloubů, zlepšení pohyblivosti kloubů a snížení dávky běžných protizánětlivých léků. Chondroitin sulfát se používá ke zmírnění problémů s osteoartrózou.

Při osteoartróze se chrupavka v kloubech opotřebuje a odebírání chondroitin sulfátu, jednoho ze stavebních bloků chrupavky, může zpomalit ztrátu chrupavky. Často se používá v kombinaci s jinými složkami, včetně askorbátu manganu, glukosamin sulfátu, glukosamin hydrochloridu nebo N-acetyl glukosaminu.

Chondroitin sulfát se užívá perorálně při onemocněních, jako je HIV, srdeční choroby, slabé kosti (osteoporóza), bolest kloubů způsobená léky používanými k léčbě rakoviny prsu, kyselý reflux, vysoký cholesterol, bolest svalů po cvičení, kostní choroby zvané Kashin -Beckova nemoc, a při svědění a odlupování kůže (lupénka). Chondroitin sulfát se také používá v kombinaci se železem k léčbě anémie. Někteří lidé s osteoartrózou používají masti nebo pleťové krémy s chondroitinem a glukosamin sulfátem a gáforem k úlevě od bolesti.

Omega-3 mastné kyseliny – jsou nezbytné pro život, to znamená, že jsou nezbytné pro zdraví, a tělo je nejen může produkovat, což znamená, že musíme získat, je z jídla. Jsou důležité ve všech stádiích života a kromě srdce chrání mozek, zrak a mají protizánětlivé účinky.

Nejznámějším doplňkem stravy s omega-3 mastnými kyselinami je rybí olej. Studie prokázaly, že příjem rybího oleje prostřednictvím potravinových doplňků snižuje bolest kloubů, trvání ranní ztuhlosti, snižuje otoky kloubů a je spojen s menším množstvím utišujících látek.

Je známo, že omega-3 mastné kyseliny mají mimořádně pozitivní účinek na oběhový systém i mozek. Zdrojem těchto cenných tuků jsou ryby, řasy, mořské plody, semena a ořechy.

Lidé, kteří jedí ryby bohaté na omega – 3 mastné kyseliny (jako jsou malé modré ryby nebo mastné ryby ze studených moří), asi 2 až 3krát týdně, mohou uspokojit potřeby těla pro omega. Jinak nebo pro ty, kteří nemají rádi rybí omega – 3 mastné kyseliny, lze získat z doplňků stravy.

Doplňky stravy s touto důležitou kyselinou jsou dobrým nápadem, protože pokud jsou vyrobeny kvalitní, byly eliminovány těžké kovy a další kontaminanty (pesticidy, polychlorované bifenyly a dioxiny), které se vyskytují v rybách díky znečištěnému ekologickému systému.

Kurkumin – Nejdůležitější látkou kurkumy je kurkumin, polyfenol ze skupiny kurkuminů, zodpovědný za žlutou barvu této rostliny. Kurkumin je přírodní žlutý pigment, má na tělo řadu pozitivních účinků, má silné protizánětlivé, antioxidační, protiinfekční a antikarcinogenní účinky.

Tradičně se používá v čínské a indické ajurvédské medicíně k léčbě artritidy, protože blokuje zánětlivé cytokiny a enzymy. Několik nedávných studií ukázalo, že kurkumin má protizánětlivé vlastnosti a mění odpověď imunitního systému.

Studie z roku 2006 zjistila, že kurkuma byla účinnější při prevenci zánětů kloubů než při snižování zánětů kloubů. V malé studii z roku 2012.

bylo prokázáno, že kurkuminový produkt zvaný BCM-95 snižuje bolest kloubů a otoky kloubů u pacientů s aktivní revmatoidní artritidou lépe než diklofenak, nesteroidní protizánětlivé léčivo (NSAID).

Kurkumin neutralizuje volné radikály – nestabilní molekuly, které poškozují buňky a přispívají ke stárnutí a vzniku nemocí, jako je rakovina nebo srdeční choroby. Konzumace kurkumy pravidelně, například prostřednictvím doplňků stravy, stimuluje a pomáhá antioxidačním enzymům v těle bojovat s volnými radikály. Vysoké dávky kurkumy mohou působit jako ředidlo krve a způsobit žaludeční poruchy. Nepoužívejte kurkumu / kurkumin, pokud užíváte ředidla krve, potřebujete operaci, jste těhotná nebo trpíte onemocněním žlučníku.

Ginger – jeho aktivní složka, gingerol, má protizánětlivý účinek, zmírňuje příznaky artritidy a jiné bolesti a je protirakovinný. Zázvor má analgetický, uklidňující a antibakteriální účinek a je účinně používán při léčbě revmatoidní artritidy, osteoartrózy a dalších onemocnění muskuloskeletální a pojivové tkáně.

Zázvorové složky působí jako blokátory látek odpovědných za bolestivé zánětlivé procesy ve svalech a kloubech, což má za následek menší bolest, otoky a ztuhlost kloubů. Kromě gingerolu obsahuje zázvor také quercetin, flavonoid se silným antioxidačním účinkem.

Některé studie ukázaly, že kvercetin může mít preventivní účinek na vývoj některých druhů rakoviny.

Boswellia serrata (extrakt z kadidla z kadidla) – je tradiční indický lék používaný ke snížení bolesti kloubů.

Má se také za to, že má protirakovinovou aktivitu, ale prozatím bylo prokázáno, že Boswellia serrata snižuje zánět kloubů, zatímco dosud neexistuje dostatečný důkaz protinádorové aktivity.

Hlavními léčivými látkami v extraktu boswellie jsou kyseliny boswellia, z nichž nejdůležitější je kyselina acetyl-11-keto-beta-boswellová (AKBA), která má protizánětlivé účinky a je známo, že potlačuje různé zánětlivé procesy v těle.

Systematické hodnocení údajů z randomizovaných klinických studií ukázalo, že extrakty boswellie jsou bezpečné a klinicky účinné pro revmatoidní artritidu, osteoartritidu a některá zánětlivá onemocnění. Tento přehled byl publikován v roce 2006. Od té doby byly dokončeny další randomizované, dvojitě zaslepené klinické studie, které potvrzují účinnost extraktu boswellie při léčbě bolesti kloubů při osteoartróze.

Vitamin D – je životně důležitý pro funkci kostí a svalů a může mít protizánětlivé účinky. Výsledkem je, že vitamín D hraje roli při úlevě od bolesti kloubů, zejména pokud je způsobena zánětem.

Některé studie spojily nedostatek vitamínu D s revmatoidní artritidou (RA), což je chronický zánětlivý stav, který ovlivňuje klouby. Přezkum studie z roku 2016 zjistil, že lidé s RA měli v krvi výrazně méně vitamínu D než lidé bez RA.

Výzkumná práce z roku 2012 naznačuje, že nedostatek vitamínu D může být rizikovým faktorem zánětlivých onemocnění, jako je RA, a může zvýšit závažnost stavu. Doplnění vitamínu D je užitečné při prevenci osteoporózy.

Budete mít zájem:  Bazocelulární karcinom (karcinom bazálních buněk) – co je to – příznaky, příčiny a léčba

Pacienti s RA mají vyšší riziko zlomenin osteoporózy a trpí větší bolestí kloubů, proto se doporučuje používat suplementaci. Vitamin D může také zlepšit náladu a příznaky deprese.

Vápník – udržuje kosti a zuby silné, reguluje svalové kontrakce, přenáší nervové impulsy a pomáhá uvolňovat esenciální hormony a enzymy. Vápník brání osteoporóze – ztráta hustoty kostí.

Získání dostatečného množství vápníku je zásadní pro lidi s revmatoidní artritidou (RA) a pro ty, kteří užívají kortikosteroidy, protože významně zvyšuje riziko osteoporózy.

Studie prokázaly, že kombinace 1 000 mg vápníku a 500 mg vitamínu D změnila úbytek kostí vyvolaný kortikosteroidy a zabránila dalšímu zhoršení stavu kostí. Některé výzkumy ukazují, že doplňky vápníku mohou také zpomalit poškození kloubů spojené s RA.

Studie také ukázaly, že nadměrný příjem vápníku prostřednictvím doplňků stravy, ale nikoli prostřednictvím jídla, může zvýšit riziko srdečního infarktu.

12 věcí, které se stanou vašemu tělu, když sníte vejce

Baví vás jíst vejce? Nedivíme se, jsou v nich bílkoviny a vy za ně neutratíte moc peněz. Jedná se o laciný a univerzální způsob stravování. Není však vejce jako vejce a vy byste měli sáhnout vždy po tom nejkvalitnějším.

Vejce prospívají našim svalům, jsou pro ně něco jako stavitel nové tkáně. Jsou plné aminokyselin, antioxidantů a železa. Když jíte vejce, tak ho neoddělujte. Celé vejce v podobě žloutku i bílku je prospěšnější, než jen bílek samotný. Ve žloutcích je výživný tuk.

Když jsme u toho nákupu vajec, dívejte se na štítky. Organická a certifikovaná vejce jsou bez antibiotik, vakcín a hormonů. Barva vejce až takovou roli nehraje, jak se všichni domnívají. Liší se jen v závislosti na typu kuřete, nutriční hodnota je tu stejná, jak říká i Molly Morgan – sportovní specialista a dietolog se sídlem v severní části státu New York.

Zde je 12 neuvěřitelných účinků vajíček na lidský organismus:

1. Budete-li jíst vejce, snížíte riziko srdečních chorob

LDL cholesterol se stal známý jako „špatný“ cholesterol. LDL částice totiž přepravují své tukové molekuly do stěn tepen a podílí se na vzniku aterosklerózy (HDL částice, naopak mohou odstranit tukové molekuly).

Ne všechny LDL částice jsou stejné. Liší se různými podtypy a ve velikosti.

Větší jsou rozhodně lepší – mnohé studie prokázaly, že lidé, kteří mají převážně malé, husté LDL částice, mají vyšší riziko srdečních onemocnění, než lidé, kteří mají většinou velké LDL částice.

Vejce mají tendenci zvýšit hladinu LDL cholesterolu u některých lidí, ale studie ukazují, že LDL částice změní od malých až po velké a husté, čímž riziko kardiovaskulárních problémů snižují.

2. Posílíte imunitní systém

Pokud si nechcete zahrávat s infekcemi a viry způsobujícími nejrůznější nemoci, přidejte jedno až dvě vejce do svého jídelníčku každý den.

Jen jedno velké vejce obsahuje téměř čtvrtinu (22%) doporučené denní dávky selenu – živinu, která pomáhá podpořit imunitní systém a regulovat hormony štítné žlázy. Děti by měly jíst vejce a to zejména mladiství.

Kdo nemá dostatek selenu, mohla by se u něj vyvinout Kashin-Beckova nemoc s vlivem na srdce, kosti a klouby.

  • K dispozici jsou tři představy o cholesterolu, které zná prakticky každý:
  • a) vysoká hladina cholesterolu je špatná věcb) existují dobré a špatné druhy cholesterolu
  • c) vejce obsahují spoustu cholesterolu

Lékaři jsou obecně velmi znepokojeni poměrem „dobrého“ cholesterolu (HDL) a špatného cholesterolu (LDL).

Jedno velké vejce obsahuje 212 mg cholesterolu, ale automaticky to neznamená, že zvýší „špatný“ druh cholesterolu v krvi.

Tělo neustále produkuje cholesterol samo o sobě a velké množství důkazů naznačuje, že vejce mohou skutečně zlepšit jeho profil. Jak? Zdá se, že vejce zvyšují HDL (dobrý) cholesterol a zároveň zvyšují velikost LDL částic.

4. Více energie pro váš lepší život

Jen jedno vejce obsahuje asi 15% doporučené denní dávky vitaminu B2, zvaného taktéž riboflavin. Je to jen jeden z osmi vitamínů B, které pomáhají tělu přeměnit potraviny na palivo, která se používá k výrobě energie. Vejce jsou jedním z nejlepších surovin pro dodávku energie pro tělo.

5. Zlepší se vám pleť a vlasy

B-komplex vitamínů je nutný pro zdravou kůži, vlasy, oči, a játra (kromě vitamínu B2, je vejce bohaté na B5 a B12). Vejce pomáhají ke správné funkci nervového systému.

Vejce jsou kvalitním zdrojem bílkovin, oproti jiným zdrojům. Mnohé studie prokázaly účinek bílkovin na chuť k jídlu. Jednoduše řečeno, vaše chuť se pro jiná jídla otupí – jste nasyceni.

Z velké části se tak děje díky pocitu nasycení, který vám vejce dají, s tím ztrácíte tuk, protože nemáte chuť na další jídla. Studie na toto téma zaznamenaly některé pozoruhodné výsledky.

Po dobu osmi týdnů se lidé rozdělili do dvou skupin, jedna skupina snídala vejce, druhá bagety. Skupina lidí konzumujících vejce ztratila o 65% více tělesné hmotnosti a o 16% více tělesného tuku, než skupina, která jedla bagety. Snížení BMI bylo až o 61% a co se týče pasu, o rovných 34%.

8. Chraňte svůj mozek

Vejce jsou jídlem pro mozek. Je to do značné míry ovlivněno základní živinou zvanou cholin. Je to složka buněčných membrán a je vyžadována pro syntézu acetylcholinu jakožto neurotransmiteru.

Studie ukázaly, že nedostatek cholinu byl spojován s výskytem neurologických poruch a snížením kognitivních funkcí. Otřesné, protože, dle průzkumů U.S. dietary survey, například více než 90% Američanů jí méně cholinu, než je jeho doporučené denní množství.

Mezi méně známé úžasné věci, které vejce obsahují, jsou esenciální aminokyseliny, které jsou nezbytné pro udržení zdravého života. Pro tělo je důležitých až kolem 20 esenciálních aminokyselin a ve vejci jich najdete rovných 9, což rozhodně není málo.

Nedostatek aminokyselin se odrazí na vašem těle ochabováním svalů, sníženou imunitní reakcí, slabostí, únavou, změnou v textuře vaší pleti a vlasů.

10. Méně stresu a úzkosti

  1. Pokud máte deficit aminokyselin (nekonzumujete vejce), můžete to mít neblahý dopad i na vaše duševní zdraví.

  2. Studie, zveřejněná v Proceedings of National Academy of Sciences z roku 2004, popisuje, jak se doplňuje strava populace o lysin a jaký má vliv na tělo – významně snižuje úzkost a stres, případně se tak děje i modulací serotoninu v nervovém systému.

11. Ochrana zraku

Ve vaječných žloutcích naleznete i antioxidanty lutein a zeaxantin – mají silné ochranné účinky na oči. Antioxidanty významně snižují riziko makulární degenerace a šedý zákal, který patří mezi hlavní příčiny zhoršení zraku a slepoty u starších pacientů.

Ve studii publikované v časopise American Journal of Clinical Nutrition, účastníci, kteří jedli 1,3 žloutků denně po dobu čtyř a půl týdnů, stoupla hladina zeaxantinu o 114-142% a luteinu o 28-50%!

12.Vliv na kosti a zuby

  • Vejce jsou jedním z mála přírodních zdrojů vitamínu D, což je důležité pro zdraví a pevnost kostí, ale také zubů.
  • Vitamín D to činí především tím, že pomáhá vstřebávání vápníku (Vápník je mimochodem důležitý prvek pro zdravé srdce, tlusté střevo a metabolismus).

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku.

Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *