Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?

V tomto seriálu se tedy budeme věnovat tématu zdraví a nemocí ryb.

I pro sportovního rybáře je totiž důležité umět aspoň podle těch nejviditelnějších znaků rozpoznat zdravou a nemocnou rybu a měl by vědět, jakým způsobem se zachovat, pokud na nemocné ryby ve volné přírodě narazí.

Než se tedy začneme věnovat jednotlivým rybím neduhům, povězme si, podle jakých vnějších znaků poznáme zdravou rybu od nemocné a jak se vyšetřování zdravotního stavu ryb v terénu provádí. 

Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?

Nemoc a smrt jsou těžkou, ale přirozenou součástí života

Zdravé ryby

Pod pojmem zdraví rozumíme obecně – tedy nejen u ryb – normální fyziologickou činnost organismu a jeho orgánů. Zdravotní stav ryb hodnotíme v jejich přirozeném prostředí, přičemž se zaměřujeme na stav kůže, oka, žaber a všech dalších částí těla, viditelných pouhým okem.

Kůže zdravých ryb je hladká, pouze v době tření se může vyskytovat třecí vyrážka, kdy je ryba na omak drsná až suchá.  Zbarvení kůže by mělo odpovídat danému druhu ryby, pohlaví a věku, přičemž je důležité, zda je hodnotíme v období rozmnožování nebo mimo dobu tření.

Šupiny zdravých ryb jsou celistvé a přilehlé k tělu, které je chráněno normální, pro daný druh přiměřenou vrstvou slizu. Ploutve jsou dobře vyvinuté, celistvé. Žábry mají sytě červenou barvu a pohyby skřelí odpovídají pravidelnému procesu dýchání.

Rybí oko není zapadlé ani vystouplé, zabarvení duhovky odpovídá danému druhu ryby.

Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?

Oko mírně vystouplé z důlku, jasná čočka, žlutavě zbarvená papenka a postavení oka i při natočení v horizontální poloze – to vše napovídá tomu, že tento bolen je zcela zdravý

Nemocné ryby

Jak už jsme výše uvedli, nemocí se rozumí porucha fyziologických funkcí organismu.

Příznaky jsou u ryb různé a projevují se změnami chování, např. nepřirozenou polohou těla (ryby plavou na boku nebo na břiše), nekoordinovanými pohyby či apatií (rybí se zdržují u břehu, mizí jim únikový reflex a nepřijímají potravu). Mění se i frekvence dýchání a zrychluje pohyb skřelí.

Zbarvení žaber je buď sytě tmavé – překrvené, nebo naopak v důsledku nedostatku kyslíku vybledlé. Kůže je světlá nebo naopak nepřirozeně tmavá. Nemoc se projevuje i zvýšenou tvorbou slizu – na omak je tělo velmi slizké a na kůži se někdy objevuje i zaplísnění. Šupiny jsou u nemocných ryb většinou zježené, někdy dokonce úplně vypadlé.

Oči jsou často zapadlé nebo naopak vyboulené, chybí oční reflex a čočka je zakalená.

Vyšetřování zdravotního stavu ryb v terénu 

Každý zodpovědný hospodář, starající se o revír nebo rybochovné zařízení, by měl mít přehled o zdravotním stavu ryb.

Za tímto účelem se provádí vyšetřování zdravotního stavu vylovených ryb, a to jak v rybničních či jiných hospodářských chovech, tak i na stojatých či tekoucích vodách, kde je prováděn sportovní rybolov.

Tato metoda může být zároveň i vodítkem pro nás, běžné sportovní rybáře, abychom dokázali aspoň v obecné rovině zhodnotit zdravotní stav ryby ve volné přírodě. Samotné vyšetření se provádí ve stínu, aby ryba rychle neoschla, a u živých jedinců se hodnotí reflexy, výživný stav a povrch těla:

Reflexy 

Hodnotí se několik způsobů reflexivního chování ryb:

Únikový

V přirozeném prostředí se hodnotí snaha ryby uniknout do bezpečí, do úkrytu (při dopadu stínu na hladinu, při dusotu na břehu, apod.). Nemocná ryba tento reflex ztrácí, není plachá a nechá se snadno ulovit.

Obranný

Pokud zdravou rybu vezmeme do rukou, snaží se vyprostit, uvolnit, různě se kroutí a vyskakuje ve snaze dostat se zpět do vody. Nemocné ryby jsou naopak málo pohyblivé, apatické, obranný reflex je malý.

Ocasní

Pokud rybu uchopíme za hlavou a v boku těla a necháme ocasní část volnou (tzn. ocasní násadec společně s ocasní ploutví), měla by si zdravá ryba udržovat tuto část těla ve vodorovné poloze, s  pěkně roztaženou ocasní ploutví.

Oční

Zdravé ryby mají oči při natočení na bok stále v horizontální poloze (tzv. šilhají), nemocné ryby tento reflex nemají. 

Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?

Každý dobrý hospodář by měl mít přehled o zdravotním stavu ryb – k tomu slouží i odlovy agregátem a následné vyšetření

Výživný stav

Posuzuje se podle svalstva, tedy osvalení ryb. Zdravé ryby jsou i v době, kdy nepřijímají potravu, v dobrém výživném stavu a krátkodobé hladovění významně neovlivňuje množství svaloviny.

Případná vyhublost se projevuje až za delší čas po úbytku tuku ze svaloviny, a to hlavně v oblasti pod kůží. Vyhublé ryby mají v porovnání s trupem poměrně velkou hlavu a zapadlé oči. U kapra obecného se dokonce počítá i tzv.

koeficient vyživenosti – hmotnost ryby se dělí délkou trupu na třetí x 100; koeficient pod 1,3 se pak bere jako vyhublost. 

Povrch těla ryb

Jak už bylo výše uvedeno, posuzuje se stav kůže, žáber a očí:

Kůže

Posuzuje se zbarvení (zda odpovídá druhu, období, a věku ryby), dále šupiny, sliz a přítomnost ektoparazitů (chobotnatka rybí, aj.).

Žábra

Posuzuje se jejich barva – zdravé ryby je mají krásně sytě červené, naopak nemocní jedinci vybledlé, různě skvrnité, mohou být též napadeny parazity. 

Oko

U zdravé ryby mírně vystupuje z důlku a zbarvení odpovídá danému druhu, nemocné oko je naopak zapadlé nebo vyboulené (tzv. exoftalmus).

Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?

Při kontrole správného zbarvení je nutné rozlišovat, zda se ryba nachází v době rozmnožování či ne; tento samec podoustve byl uloven v době tření

Příčiny onemocnění

Příčiny onemocnění mohou být vnější nebo vnitřní:

Vnější příčiny

Mechanické

Jsou způsobeny mechanickým tlakem na tkáň, při kterém vznikají různá poranění, otlaky, otevřené rány apod.

Fyzikální

Jsou ovlivněné teplotou vody (nízkou či naopak vysokou), a hodnotou pH.

Chemické

Jsou ovlivněné přítomností cizorodých látek ve vodě, které způsobují otravy (různé kyseliny, těžké kovy, aj.).

Biologické

Vliv parazitů, plísní, virů a baktérií

Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?

K různým nemocem je náchylný zejména plůdek ryb – ani tento malý jesen není v žádném případě v pořádku

Vnitřní příčiny

Konstituce

Celková konstituce těla má velký vliv na vznik onemocnění a odolnost ryby vůči vnějšímu prostředí. Na stavbě těla a jeho obranyschopnosti se přitom podepisuje i domestikace a šlechtění, a to nejen u ryb, ale i u jiných hospodářských zvířat.

Odolnost

Oobranyschopnost organismu.

Imunita

Odolnost proti určité nemoci, která může být vrozená i získaná; vrozená je druhově specifická, získaná se objevuje po prodělání určité nemoci, vůči které si tělo vytvořilo protilátky.

Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?

  • Hromadný jarní úhyn – smutný pohled na ryby, které špatně přezimovaly
  • V příštím dílu si něco povíme o imunitním systému ryb, představíme si reakce organismu na ataku nemoci a poté se již budeme věnovat jednotlivým typům rybích onemocnění.
  • Tomáš Lotocki  (s přispěním Lukáše Vetešníka)

Hygienické posouzení ulovených ryb – nemoci ryb » Rybářský rozcestník

Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?

Hygienické posouzení ulovených ryb – nemoci ryb

I zdravé ryby reagují na šok, když je vytáhneme z vody a nejen to … Živá ryba uchovaná ve vezírku, může na hřbetě zesvětlat, což je příznak, že se ryba dusí, tedy většinou nedostatek kyslíku ve vodě. Ovšem ryby mění barvu i při šoku, například, když je vytáhneme z vody, ovšem to je přirozené a normální.

U zabitých ryb se pak dostavuje posmrtné strnutí. Nejprve strnou svaly čelistní a skřelové, což se projeví otevřením tlamy a odchlípnutím skřelí, svalovina je tuhá pevná. Nejúčinnější je zabít rybu úderem do lebky a přeříznutím žaberních oblouků přivodit rychlé vykrvácení. Další zpracování ryb u vody, tedy podle rybářského řádu, není u vody povoleno.

Pamatujte, že mrtvá ryba ponechaná ve vodě se rychleji kazí než na vzduchu. Ryby v rozkladu mají kůži matnou, mírně lepivou, zarudlé oko se zakalenou rohovkou, vystouplou řiť.

Obecně z ryb se nejčastěji konzumuje svalovina s kůží, také jikry a mlíčí, méně často vnitřnosti. Zde je třeba upozornit na parmu, kde se játra a jikry nekonzumují, vyvolávají totiž těžké průjmy! Rovněž krev úhořů může působit toxicky, vnikne-li do otevřené rány nebo do oka.

Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?

Kapr v podběráku položeném na trávě

Nemoci ryb

Můžeme chytit i ryby nemocné. Nemoci jako jarní viremie kaprů, infekční zánět plynového měchýře ryb a erytrodermatitida ryb, tyto nemoci jsou dobře poznatelné viditelnými rozsáhlými změnami na těle. Ale u jiných nemocí nemusí být na první pohled patrné, že je s chyceným kusem něco v nepořádku.

A jak poznat, že s rybou něco je? Tak například má zježené šupiny, objevuje se vodnatelnost dutiny tělní, pokřivená páteř, zčervenání kůže, krvavé fleky v kůži atd. Také chování živých ryb nám může prozradit, že s rybou něco je. Při jarní viremii se například kapři hromadí u břehů a trpí ztrátou reflexů.

Ryby často bývají také napadené cizopasníky, ty dokáží značně poškodit zdraví ryb. Někteří cizopasníci pak mohou být i přenosní na člověka.

Nejznámější je řemenatka ptačí – Ligula intestinalis, dospívající ve střevech rybožravých ptáků například racků. Řemenatka patří mezi druh tasemnice.

Její larvy cizopasí nejčastěji v tělní dutině cejnů velkých a plotic. Ryby jsou, díky ní, i na úživném revíru, nápadně vyhublé.

Budete mít zájem:  Zvětšená Štítná Žláza Priznaky?

Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?

Nemoci ryb – ilustrační foto

Kaprovité ryby, ale i jiné rody, bývají napadeny hlísticemi, které v dutině tělní cizopasí. Latinsky – Philometra abdominalis a Ph.ovata. Pod kůží skřelového víčka parazituje Ph. lusiana, v šupinatých pouzdrech kaprů Ph. rischta. Hlístice jsou až několik cm dlouhé, hadovitého těla. Nemoci způsobené hlísticemi se nazývají nematodózy.

Na těle ryb cizopasí také pijavice, motolice, kapřivec, červok, kožovec… masivní výskyt cizopasníků na těle ryb působí odpudivě a jsou-li cizopasníci přemnoženi, mohou způsobit hromadný úhyn ryb v celém revíru.

Někdy jsou ryby i zaplísněné, náchylné na plíseň jsou nejvíce v době tření. Tělo pak mají pokryto bílými vatovými povlaky. Puchýřnatost (Papillomatosis) ryb postihuje jak kaprovité ryby, tak sumce, štiky atd. Jde o virové onemocnění.

Bílé až šedivé nádory jsou podobné zaplísnění ryb, jsou menší a vyskytují se na ploutvích, kolem úst ale i na skřelích.

Puchýřnatost se vyskytuje i u úhořů, odborně se nazývá papilomatóza úhořů, šedavé ztluštění kůže nezasahuje svalovinu, úhoř vypadá však dost odpudivě.

Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?

Uhynulá štika ve vodě – na první pohled bez poškození.

Lososovité ryby také trpí nemocemi. I u nich jsou někdy změny patrné na těle ryb. Nejznámější je furunkulóza, projevující se rozsáhlými vředy v kůži a svalovině. Myxobolóza ve své chronické formě poznamená rybu deformací kostry a ztmavěním kůže.

Nemoci se vyskytují jak u pstruhů, lipanů, sivenů, tak také u hlavatek. Například virová hemoragická septikomie pstruhů duhových se projevuje zjevnými změnami u nemocné ryby. Má vyboulené oči, krváceniny ve svalovině, vodnatelnost. Všechny takto napadené ryby by se neměly konzumovat ani vracet zpět vodě, aby se nemoc nešířila dál!

Pusťte si video, jde o vnitřnosti pstruha a hádě, co se tam mrská …


Jak se zachovat, když chytíme nemocnou rybu?

Je třeba nemocnou rybu šetrně zabít a zakopat několik metrů od vody. Chytíme-li více nemocných ryb v revíru, je nutné toto nahlásit hospodáři nebo předsedovi MO ČRS. Včasným nasazením antibotik (nejznámější je asi Rupin ve formě granulí, který se sype do vody), můžeme zabránit šíření epidemie v celém revíru.

Pokud najdeme nějakého parazita v orgánech ryby při kuchání, většina je na lidi nepřenosná, ale je lepší na 15 hodin maso napadené ryby zmrazit, pak je můžeme tepelně zpracovat a konzumovat, nebo stačí rybu dobře tepelně upravit, maso ryby musí projít teplotou přes 100 °C nejméně po dobu 15 minut.

Text: dědek Wassermann – zdroje internet

Ryby v jídelníčku. Co nám přináší a na co si dát pozor?

Rybí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, zdraví prospěšných tuků, minerálních látek a vitaminů. Nutriční složení ryb je závislé na jejím druhu, stáří, ročním období či na prostředí, ve kterém žije, důležité také je, čím se ryba živí.

Bílkoviny rybího masa obsahují všechny esenciální aminokyseliny, navíc jsou lehce stravitelné (oproti masu ostatních živočichů) a trávicí trakt je dokáže rozložit za 2–3 hodiny.

Obsah i složení tuku se velmi liší v závislosti na druhu (viz tabulka níže). Obecně se dá říci, že více tuku mají ryby žijící ve studených vodách, nejméně tuku mají sladkovodní dravé ryby (okoun, candát, štika).

Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?Významný je u tučnějších mořských ryb zejména vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, včetně polyenových omega-3 mastných kyselin – eikosapentaenové kyseliny (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA). Tyto kyseliny si naše tělo neumí vyrobit a je proto důležité je přijímat ze stravy. Nejvíce nenasycených mastných kyselin obsahují tučnější ryby, jako je makrela, úhoř, losos apod.

  • Je důležité pamatovat, že v případě ryb se tuku nemusíme bát a i tučnější ryby bychom do jídelníčku měli pravidelně zařazovat!

Z vitaminů mají význam zejména vitaminy rozpustné v tucích – A a D (zejména v tučnějších rybách a játrech), v menší míře i vitaminy rozpustné ve vodě (B1, B2, B6 a B12).

Z minerálních látek je významný především obsah zinku, fosforu a selenu. Mořské ryby jsou také důležitým zdrojem jódu. V menších rybách (např.

sardinkách), které se jedí i s malými kůstkami, se nachází také významné množství vápníku.

Dělení ryb podle obsahu tuku:

Hodnoty jsou uvedeny na 100 g suroviny v syrovém stavu.

Ryby s nízkým obsahem tuku (do 2 % tuku) Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g)
Candát 350 19 1 0
Lín 330 19 0 0
Platýz 340 18 1 0
Štika 360 19 1 1
Tilapie 490 20 1 0
Treska aljašská 310 17 1 0
Ryby středně tučné (2–10 % tuku)        Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g)
Pstruh 500 18 5 0
Kapr 530 18 6 0
Sumec 500 16 6 0
Tuňák 500 22 4 0
Žralok 550 21 5 0
Ryby tučné (více než 10 % tuku)        Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g)
Losos 850 22 12 0
Makrela 750 18 12 0
Sleď 700 18 10 0
Úhoř 1000 19 17 0

Jak nakupovat ryby?

Ryby vzhledem ke svému složení a malému postmortálnímu okyselení velmi rychle podléhají zkáze, je proto potřeba důsledně dodržovat chladicí řetězec. Nejkvalitnější jsou samozřejmě ryby čerstvé, obvykle uchovávané na ledu nebo chlazené. Sladkovodní ryby je vhodné nakupovat buď ve specializovaných prodejnách, nebo přímo v sádkách. 

V případě mořských ryb už je situace složitější, tyto ryby musí zdolat pěkný kousek cesty, než se dostanou na pulty našich obchodů. Dováží se proto téměř výhradně zmrazené. Pokud kupujete zmrazenou rybu, je důležité sledovat mimo jiné obsah přidané vody.

Voda je v rybě vázána přidanými polyfosfáty, ty musí být uvedeny na obalu slovně nebo svým kódem E452. I přidaná voda se ve složení výrobku deklaruje. Pro zjednodušení někteří výrobci na obal uvádějí „bez přidané vody“, v tom případě je dle legislativy obsaženo ve výrobku maximálně 5 % přidané vody.

  • Ryby se také „glazují“, v takovém případě mohou obsahovat vody více.

Glazování chrání rybu před vysoušením chladem, na glazování není nic špatného, jen by pak měla být cena takového výrobku nižší. Při nákupu zmrazených ryb dále dbejte, aby v balení nebylo příliš mnoho ledové tříště. Je to známka toho, že ryba byla po cestě do obchodu zřejmě rozmrazená.

Jak poznat čerstvou rybu?

  • Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?Čerstvá ryba by měla mít napnutou kůži, lesklý povrch a živé barvy kůže, časem se povrch stává matným a barvy blednou.
  • Povrch se postupně pokrývá slizem, který houstne a získává typický hnilobný pach.
  • Čerstvost lze poznat i podle stavu oka, u čerstvé ryby by mělo být vyklenuté lesklé s průhlednou rohovkou, pokud je spíše zapadlé a matné, značí to, že ryba už není příliš čerstvá.
  • Sledujte také vzhled žaber, u čerstvých ryb by měly být světle červené bez zápachu.

Na co si dát při konzumaci ryb pozor?

Na konzumaci ryb a mořských plodů musí být opatrní především alergici. Nejčastěji bývá alergická reakce na korýše. K vyvolání alergické reakce leckdy stačí i stopová množství alergenní potraviny. V praxi někdy stačí osobě alergické na ryby pouze projít kolem rybí restaurací bez konzumace a objeví se alergická reakce.

Dalším možným negativem ryb a vodních živočichů je vyšší obsah toxických látek – rtuti, kadmia, polychlorovaných bifenylů a dioxinů. Některé ryby obsahují přírodní silně toxické složky, např. muréna nebo čtyřzubec (fugu), jejich konzumace však není zcela běžná.

Kromě obsahu cizorodých látek mohou být ryby zdrojem některých patogenních mikroorganismů, jako jsou Clostridium botulinum, stafylokoky, salmonely aj. Déle skladované ryby mohou obsahovat některé toxiny (biogenní aminy, muskarin).

  • Samozřejmě dejte pozor na kostičky, a to zejména u dětí a starších osob.

Převažuje benefit, nebo riziko?

Nejen odborníci, ale i veřejnost diskutuje často nad tím, jaké přínosy a jaká rizika s sebou konzumace ryb nese a co převažuje. Diskutuje se především otázka kontaminace těžkými kovy a dalšími cizorodými látkami.

Závěr většiny odborníků však potvrzuje, že ačkoliv maso mořských ryb, ať již chovaných či volně žijících, vykazuje určitou hladinu škodlivin, přínos lidskému organizmu rizika převažuje a pozitivní vliv na lidské zdraví je jednoznačný.

Ryby jsou tedy velmi důležitou součástí jídelníčku a neměli bychom je opomíjet, ideálně by se měly na našich talířích objevovat alespoň 2x týdně. Nejlepší způsob, jak načerpat všechny cenné látky a nezatížit organismus toxickými látkami, je střídat jednotlivé druhy – ryby mořské i sladkovodní, tučnější i méně tučné a především čerstvé.

Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?

Jak správně rozeznat kvalitní krmivo pro koi kapry a jiné okrasné ryby

Abychom správně volili krmivo pro výživu našich koi, je dobré naučit se rozeznávat látky, které jsou v krmivu obsažené, a také pochopit, jaké role hrají z hlediska vývinu, růstu a zdraví ryb.

Budete mít zájem:  Vliv Radonu Na Zdraví?

Nejdůležitější složkou krmiva jsou proteiny. Jejich obsah se pohybuje mezi 35 – 40%. Velmi důležitý je původ proteinů. Protein z rybí moučky je nejvíce ceněný.

Rybí moučka je surovina se značnými náklady z hlediska dostupnosti a využití oceánských zdrojů, proto je její cena vysoká. Aby cena krmiva zůstala racionální, přímíchávají výrobci i proteiny z obilí, kukuřice a soji.

Ty však sebou přinášejí určité množství cukru, který má nepříznivý vliv na zdraví koi, neboť způsobuje hromadění tuku v těle.

V poslední době některé renomované firmy používají výrazně levnější a ekologičtější bílkoviny z moučky obilných klíčků, která je i pro ryby lépe stravitelná.

Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?

Další položka, kterou krmiva obsahují jsou rozpustné tuky. Pohybují se mezi 8 – 12%.

Dále pak vláknina. Přestože nemá nutriční hodnotu, její přítomnost podporuje trávicí proces. Obsah v krmivu je 1,2 – 3,5%.

Čtvrtou složkou je popel. Nemyslíme tím popel vymetený z krbu, ale část krmiva, která není stravitelná. Jinými slovy, pokud spálíte balíček potravin, proteiny, tuky a sacharidy budou úplně rozloženy, a to co zbyde jsou minerální soli. Dobré krmivo obsahuje 8 – 12% popela.

Pátá složka je fosfor, minerál nezbytný pro posílení kostí a správný vývoj kostry. Důležitou fyziologickou funkcí fosforu je transformace proteinů a sacharidů na energii. Fosfor napomáhá vývoji pojivových tkání a orgánu pro výrobu růstového hormonu, udržování a regeneraci tkání a buněk. Krmivo by mělo obsahovat 1,2 – 1,8% fosforu.

Šestá složka je vápník. Všechny buňky v těle jej používají. Je nezbytný pro koagulaci krve a stabilizaci krevního tlaku. Dále přispívá k normálnímu fungování mozku a k přenosu nervových signálů mezi buňkami. Krmivo by mělo obsahovat 1,5 – 2% vápníku.

Kapr musí být slizký. Jak poznat zdravou rybu?

Běžně v krmivo naleznete i sodík, který je nezbytný pro tělo. Sodík funguje jako důležitý elektrolyt pro řadu fyziologických funkcí. Vyvažuje vodu uvnitř buněk a přímo se podílí na správném přenosu elektrických impulsů mezi nervovým systémem a svalstvem. Správný obsah sodíku v krmivu se pohybuje mezi 0,2 – 0,4%.

Posledním označením, se kterým se můžete setkat jsou „jiné složky“, obvykle to označuje přítomnost vitamínů a minerálních soli přítomných v některých použitých surovinách.

Jeseteři (Acipenseriformes)

Jeseteři se vyskytují v Evropě, severní Asii a Severní Americe a patří mezi hospodářsky nejcennější druhy lovené pro velice kvalitní maso a zejména pro věhlasný kaviár.

V důsledku masivního lovu a zhoršení podmínek jejich prostředí se oblast jejich rozšíření neustále zmenšuje a některým druhům jeseterů dokonce hrozí vyhubení. Na celém světě existuje kolem 20 druhů těchto ryb.

Obecné informace

Tyto krásné prehistorické ryby patří hned po žralocích mezi nejstarší druhy ryb. Jejich stáří se odhaduje na 250 milionů let. Díky jejich atraktivnímu vzhledu se v posledních letech stávají velmi oblíbenými druhy ryb do zahradních jezírek.

Chov v jezírku

Základním předpokladem pro úspěšný chov jeseterů v zahradním jezírku je pořízení kvalitních ryb od prověřených prodejců. Tyto ryby musejí být zvyklé přijímat granulované krmivo. Jeseteři se ve volné přírodě živí bezobratlými živočichy ze dna (larvy, korýši, atd.).

Některé druhy jeseterů určených pro chov v jezírku loví také. V jezírku je ale minimum jejich přirozené potravy, a pokud nejsou jeseteři převedeni na umělé krmivo již v mládí, dochází u nich k úhynům z důvodu podvyživení.

Granulované krmivo pro jesetery musí obsahovat vyšší množství živočišné složky než krmiva určená například pro kapry Koi. Další důležitou podmínkou je, aby krmivo klesalo ke dnu.  Tlama jesetera umístněná na spodní straně hlavy je schopna nasávat potravu pouze ze dna.

Nekupujte zásadně ryby menší než 20 cm, předejdete tak mnoha problémům.

Rozmnožování jeseterů v zahradním jezírku je velice problematické a nelze s ním počítat. V přírodě se ryby vytírají na písčitá dna řek, kam táhnou v hejnech z obrovských dálek.

Zajímavostí je, že se ryby vracejí vytřít na místo, kde se narodily. Rozpoznání pohlaví u jeseterů je poměrně složité a vyžaduje velkých zkušeností.

Všeobecně se dá říci, že samice jeseterů mají rychlejší růstový potenciál a převyšují svojí velikostí ryby opačného pohlaví.

Snášenlivost jeseterů s ostatními druhy ryb v zahradním jezírku je velice dobrá a nepřináší žádná nebezpečí. Problém nastává pouze v době krmení. Koi kaprům velice chutnají granule pro jesetery, které upřednostňují před jejich plovoucím krmivem. Jeseter při svém pomalém způsobu pohybu tak přijde o velkou část krmné dávky.

Malí jeseteři, kteří ještě nedokážou kaprům konkurovat, tak mohou zůstávat o hladu. U větších jedinců již toto riziko nehrozí. K lovení menších ryb se uchyluje převážně Vyza velká (Huso huso) ve fázi, kdy dosáhne délky 50 centimetrů.

Při chovu jeseterů je nutné dát pozor na lovecké schopnosti koček, pro které jsou zejména ve večerních hodinách snadnou a vítanou kořistí.

Jeseteři jsou ryby náročné na kvalitu vody. Především ke svému životu potřebují dostatek kyslíku. Proto je nutné pro jejich chov zvolit kvalitní filtrační a vzduchovací zařízení.

Pokud je filtrace ve vašem jezírku poddimenzovaná, raději se jejich chovu vyhněte. Další požadavek je vzhledem k poměrně velkým růstovým schopnostem jeseterů kladen na velikost a hloubku jezírka.

Osobně doporučujeme nádrž o objemu alespoň 8 m3 a hloubce minimálně 120 cm.

Jeseter chovaný ve správných podmínkách má velice odolný imunitní systém. Na rozdíl od Koi kaprů netrpí plísňovými chorobami. Jedinou nemocí, se kterou se u něj můžeme v naší zemi setkat, je tumor.

Nejčastější formou úhynu jeseterů je špatná kvalita vody, zejména nedostatek kyslíku, velké množství amoniaku, dusitanů a vysoké pH vody. Velice důležité je vyhnout se podávání krmiva s vysokým podílem tuku, kterým jsou například granule pro pstruhy.

Pro jesetery je vyvinuto speciální krmení založené na letitých výzkumech trávicího systému těchto ryb. Zejména v zimním období zvýšené množství tuků v potravě způsobuje u jeseterů degradace vnitřních orgánů, které bývají smrtelné.

Výhodou při chovu jeseterů je snášenlivost nízkých teplot vody (0,5 °C). V zimních měsících tak nedochází k podchlazení, jak tomu bývá u Koi kaprů.

I při půl stupni Celsia přijímá a tráví potravu. Pokud chováte jesetery společně s Koi kapry, pak s krmením přestaňte v době, kdy voda dosahuje 8 – 10 stupňů Celsia.

Koi kapři nejsou na rozdíl o jeseterů schopni v chladné vodě krmivo trávit a dochází k jejich úhynu.

Jeseteři jsou velice vhodnými rybami pro zahradní jezírka a při dodržení určitých zásad při jejich chovu se stanou okrasou a chloubou vašeho jezírka.

Nejčastěji chované druhy jeseterů

Nejmenší příslušník jeseterů obvykle nedosahuje délky více než 60 – 70 cm a hmotnosti nad 6 kg. Ovšem lze se setkat vzácně i s jedinci dosahujícími velikosti kolem jednoho metru a váhy přes 15 kg.

 Tělo jesetera malého je protáhlé a relativně nízké, na hlavě s typickým špičatým nosem. Boční štítky jsou kosočtvercového tvaru a částečně se překrývají.

Zbarvení je poměrně pestré vyznačující se krásnými světlými pásy na bocích a hřbetě.

V přírodě se vyskytuje v řekách ústících do Černého, Azovského, Kaspického a Baltského moře, poměrně hojně je zastoupen v řece Dunaji. V České republice je jeho výskyt velice vzácný, objevuje se v řece Moravě. Tento druh jesetera se vyznačuje pomalým růstem a proto je vhodný do menších jezírek. Dožívá se stáří kolem 20 let.

Vyza velká (Huso huso)

Jedna z největších ryb vůbec, dosahuje 10 m délky a váhy 3200 kilogramů. Vyza velká patří mezi dlouhověké druhy ryb. Dožívá se 100 a více roků. Růst je velice rychlý, už desetileté vyzy dosahují délky kolem 150 cm, dvacetileté pak přes 2 metry. Pohlavní dospělost nastává velmi pozdě.

U samců ve věku 12 – 14 let a u samic v 16 – 22 letech. Vyza velká žije v Kaspickém, Černém, Azovském a Jaderském moři. V dospělosti se zdržuje v blízkosti pobřeží v hloubkách do 180 cm, většinou nedaleko ústí řek. V době tření putují dospělé vyzy do řek a pobývají v nejhlubší části koryta.

Mladí jedinci po vylíhnutí splavávají pomalu při dně do moře. Tělo vyzy je masivní, vřetenovité, hlava relativně velká a vysoká s krátkým a úzkým rypcem. Jedná se o druh jesetera s nejvíce ceněným kaviárem, díky němuž mu na mnoha místech hrozí vyhubení. V zahradním jezírku velice dobře přijímá granulované krmivo.

Od délky 50 cm se může uchylovat k lovu malých ryb.

Jeseter sibiřský (Acipenser baeri)

Jedná se o velice odolný druh jesetera s vysokým růstovým potenciálem. Ideální druh pro začínající chovatele jeseterů. Jeseter sibiřský dorůstá délky kolem 2 metrů a váhy přes 20 kg. V přírodě se vyskytuje ve velkých sibiřských řekách (Irtyš, Kolyma, Ob, Lena), dále v jezeře Bajkal a jeho přítocích.

V posledních letech se s ním stále častěji setkáváme ve sportovních revírech, kde je díky svému rychlému růstu, odolnosti a velké bojovnosti velice atraktivní rybou. Tělo tohoto jesetera je masivní, hlava má v mládí špičatý rypec, ve stáří se zakulacuje. Barva těla je nevýrazně šedá bez bílých linií.

Pro své nenápadnému zbarvení je v znečištěné vodě špatně vidět.

Budete mít zájem:  Co všechno se dá v přírodě teď sníst?

Jeseter ruský (Acipenser gueldenstaedti)

Tento velký druh jesetera dorůstá do délky přes 4 metry a váhy kolem 600 kilogramů. Nejčastěji se ovšem vyskytují 2 metroví jedinci. Jeseter ruský patří mezi druhy dosahující vysokého věku, může se dožít až 50 let. Areál rozšíření zahrnuje Kaspické, Černé a Azovské moře a do nich vtékající řeky.

Po vyze velké je tento druh nejcennějším jeseterem s vysokou kvalitou masa a kaviáru, což z něj udělalo ohrožený druh. Zbarvení a tvar jeho těla je velice atraktivní. Má výrazně bíle destičky, krásné lemování na bocích a hřbetě. Jeho charakteristikou je nažloutlé břicho. Tělo má robustní, hlava má zakulacený rypec.

Jeho atraktivita ho činí velice oblíbeným druhem jesetera pro okrasná zahradní jezírka.

Jeseter hvězdnatý (Acipenser stellatus)

Jeden z nejkrásnějších jeseterů vůbec. Na těle má perleťově bílé destičky ve tvaru hvězd a disponuje velice pestrým zbarvením. Tvar těla je podlouhlý. Typický a pro tento druh charakteristický je dlouhý a úzký rypec, jímž se nápadně odlišuje od všech ostatních druhů tohoto rodu. Dorůstá do délky kolem 2 metrů a hmotnosti přes 50 kg.

Jeseter hvězdnatý se dožívá věku 35 let.Oblast rozšíření zahrnuje Kaspické, Černé, Azovské moře a Egejské moře a do nich vtékající řeky. Z hlediska chovu v zahradním jezírku se jedná o poměrně náročný druh, který vyžaduje velice kvalitní vodu.

Zejména v raném mládí s ním mohou být problémy, proto je třeba kupovat ryby od velikosti kolem 25 cm.

Veslonos americký (Polyodon spathula)

I tento druh ryby patří do skupiny jeseterovitých. V posledních letech začíná být velice populární. Typické pro tento druh je tzv. veslo, což je silně zploštělý rypec , který dodává veslonosovi atraktivní vzhled. Tato ryba pochází ze Severní Ameriky, z povodí řeky Mississipi.

Od ostatních jeseterů se liší nejenom vzhledem, ale také způsobem života. Žije trvale ve sladké vodě a není to ryba dna, ale vodního sloupce. V přírodě se veslonos americký živý planktonem, v jezírku pak přijímá speciální granulované krmivo.

Kupujte tento druh ryby pouze od prodejce, který veslonose již naučil přijímat granulované krmivo a na vaši žádost vám to předvede. Převedení veslonose amerického na granulovaný typ strvay je totiž největším úskalím v chovu těchto zajímavých ryb. Ve volné přírodě dorůstá hmotnosti 50 – 100 kg.

V zahradním jezírku ale počítejte s nárůstem váhy maximálně do 10 kilogramů.

Star-Fish Jezírkové Centrum je specializovaná prodejna orientovaná výhradně na zahradní jezírka. Nabízíme veškeré zboží potřebné pro chov ryb, stavbu a údržbu okrasných zahradních jezírek. Poskytujeme odborné poradenství založené na komplexních znalostech oboru.

Nabídka jezírkového centra

Star-fish jezírka s.r.o. Chrudimská 146

530 02 Pardubice

  • IČ: 06577016 DIČ: CZ06577016
  • Spisová značka: C 40531 vedená u Krajského soudu v Hradci Králové

© 2021 – star-fish, všechna práva vyhrazena

I ryby mají své letokruhy. Jak starý je váš úlovek?

Hlavní obsah

Mobilní laboratoř Biologického centra Akademie věd je na Výstavišti v Letňanech přistavěna v rámci doprovodného programu. Odborníci z výzkumného centra, které je jedno z největších svého druhu v Evropě, návštěvníkům ukazují nejen jejich každodenní náplň práce.

„Studujeme vodní nádrže a vodní ekosystémy. Je to velká výzva, používáme k tomu přístroje, které jsme adaptovali i z mořského výzkumu. Můžete tady vidět nejmodernější echoloty, pak tu máme ukázku odlovných sítí, pomocí kterých získáváme rybí vzorky,“ vysvětlil vědec Michal Tušer.

Šupina může prozradit nejen stáří ryby, ale i její zdravotní stav.

Foto: Novinky

Lidem nabízí i názornou ukázku se vzorky, zájemce pak například učí, jak ze šupiny poznat staří ryby. „Stejně jako u stromu rybám narůstají ‚letokruhy‘, odborně řečeno anuly,“ uvedla výzkumná pracovnice Jaroslava Frouzová z Biologického centra.

Tyto „letokruhy“ lze u větších ryb vypozorovat pouhým okem, šupinu stačí jen postavit proti světlu, u menších je už potřeba lupa či mikroskop.

„Ryba, protože je to studenokrevný živočich, přirůstá v létě víc, v zimě málo, protože má pomalý metabolismus,“ řekla Frouzová s tím, že ne ze všech šupin lze věk vyčíst. Nevhodné jsou šupiny z postranní čáry ryby nebo takzvané regeneráty, tedy nově narostlé šupiny, které si nedrží přírůstkovou strukturu.

Ze šupin přitom lze vyčíst víc než jen věk ryby. „My z toho můžeme vyčíst, jak ryba roste. Jestli se má v nádrži dobře, kolik přiroste za jeden rok, jestli je v dobrém zdravotním stavu,“ dodala Frouzová s tím, že výhodou této metody je šetrnost ke zkoumané rybě.

Vědci ke zkoumání ryb používají nejmodernější technologie.

Foto: Novinky

Kontrola ryb je důležitá i z hlediska údržby vodních nádrží. Například při problému s řasami či sinicemi. „Výzkum pomáhá zjistit informaci, jaké složky jsou v daném systému, kolik jich tam je a které hrají důležitou roli,“ doplnil Tušer.

Na veletrhu, který se koná již po jedenácté, se představuje přes 200 firem nabízejících nejrůznější novinky a vychytávky k rybaření. Tímto počtem veletrh překonal předcházející ročníky a je tak dosud největším.

V rámci doprovodného programu zde se svými přednáškami vystoupí i známí čeští rybáři, jako například Jakub Vágner nebo Roman Matula. Kvůli rybářskému svátku do Prahy zavítal i světové uznávaný kaprař Alain Blair.

Výstaviště v Letňanech bude veletrh hostit až do neděle. Dohromady se rozprostírá v pěti halách, pro snadnější orientaci je rozdělen podle rybolovných technik.

V ostravském rybníku uhynula tuna ryb, měly málo kyslíkuEkonomika

Hlavní zprávy

Jak poznat a koupit čerstvou rybu | rady

Celá ryba

Při koupi celé čerstvě zabité ryby si jako první všímáme očí: musí být vypoulené a jasné, nikoliv zapadlé nebo kalné. Další na řadě jsou skřele: musí přiléhat a žábry pod nimi být jasně červené.

Kůže čerstvé ryby je na omak slizká, lesklá a vlhká, ale ne mazlavá. Když do kůže zatlačíte prstem, utvoří se důlek, který se ovšem nejpozději do několika vteřin sám vyrovná.

Celá ryba musí vonět pouze slanou nebo sladkou vodou, nikoli rybinou.

Porcovaná ryba

U porcované ryby se řídíme hlavně podle vůně. Opět musí být cítit vodou, nikoli rybinou. Čerstvé maso je vlhké, hladké, rovnoměrně barevné a leskne se jako perleť. Oschlé nebo nažloutlé okraje masa, nepravidelné skvrny a charakteristický pach ryb svědčí o tom, že bylo maso skladováno příliš dlouho.

Jak poznat čerstvého tuňáka

Nejčastější rybou, kterou lze u nás koupit čerstvě naporcovanou (nepočítáme-li výlovy v sádkách nebo rybnících), je tuňák. Plátky tuňáka by měly mít tmavou malinovou barvu.

Tmavohnědé maso není na škodu, ale znalý prodejce by je měl odkrojit ještě před koupí, protože uchovává nežádoucí pach rybiny.

Naopak pobledlé maso s viditelnými bílými nebo smetanově zbarvenými šlachami čerstvé rozhodně není.

Prodejce se neptejte

Nejčastější otázkou, kterou zákazníci prodejcům pokládají, je obligátní: „Je ta ryba opravdu čerstvá?“ Uznejte, že taková věta si zaslouží jedinou odpověď: „Ano, samozřejmě,“ ať už je pravda jakákoli.

Pokud se už musíte ptát, používejte raději: „Která ryba je nejčerstvější?“ nebo „Ty ryby vám sem přivezli dneska ráno?“ Ovšem pravdivou odpověď můžete očekávat jen u opravdu solidních prodejců, kterých je bohužel málo.

Proto bude lepší, když si nastudujete výše zmíněné rady a vyrazíte do obchodu už vyzbrojeni znalostmi. Pak vás nějaký nepoctivý obchodník zaručeně nedoběhne.

Čerstvou rybu uložte ihned po příchodu domů do chladničky a zpracujte ji ještě ten den.

Jak udělat kapra na černo | recept Jak udělat kapra na černo | recept. Vynikající recept na kapra. Tento recept na kapra je nejstarší dochovaný český recept na štědrovečerní rybu. Dopor… Jak se vyznat v sushi | rady Jak se vyznat v sushi | rady. Když se řekne sushi, většina z nás si vybaví charakteristická malá kolečka tvořená rybou a rýží a obalená řasou. Druhů s… Jak vybrat ryby a mořské plody Ryby a mořské plody | stručný přehled. V tomto článku naleznete stručný popis několika druhů mořských ryb a mořských plodů prodávaných na našem trhu.… Jak o Vánocích nepřibrat Vánoční svátky mají své neopakovatelné kouzlo a každá generace je prožívá jinak. Dříve se na Vánoce držel půst a poté se podávaly prosté pokrmy s mini… Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector