Kam se poděl český česnek?

Autorka těchto receptů je Bára Klimešová.

grafická designerka, ilustrátorka a kaligrafka.

www.artbara.cz 

česnekové květy na olivovém oleji s novými bramborami, sušenými rajčaty a kozím tvarohem s bylinkami

Kam se poděl český česnek?

česnekové květy na olivovém oleji s mrkví, petrželí a kozím sýrem crottin

Kam se poděl český česnek?

česnekové květy na olivovém oleji s červenou řepou, klíčky a kozím tvarohem s bylinkama

Kam se poděl český česnek?

česnekové květy na olivovém oleji se slalátem, tuňákem a vejci

Kam se poděl český česnek?

Česnekové květy tvoří jen paličáky.

Co jsou česnekové květy?

Lidově se jim říká česnkové výhonky. Jedná se o květenstvý, které se odborně nazývá šroubel a po vyzrání obsahuje pacibulky – kulovitý útvar sloužící k vegetativnímu rozmnožování česneku. Pacibulky se sázejí stejně jako stroužky, ale jedná se spíše o experimentální pěstování, které záleží na mnoha faktorech. Více v pěstování z pacibulek.

Kam se poděl český česnek?

Stříhání česnekových květů:

Pro sklizeň česnekových složených cibulí („palice“ lidově) jsou květy nežádoucí a měly by se odstraňovat stříháním nebo vylamováním ihned, jakmile se objeví. Vykvetení má vliv na nižší výnos, vzniknou menší stroužky a palice.

Zpracování česnekových květů:

Česnekové květy přidáváme do všech pokrmů, do kterých přidáváme česnekové stroužky s rozdílem, květy dodají jemě česnekovou chuť v případě studené kuchyně a tepelně upravené česnekové květy, jsou mírně nasládlé chuťi, květy se stanou měkké a mírně šťavnaté.

Využití česnekových květů nejen dekorativně:

Kam se poděl český česnek? Dekorace z česnekového květu na zeleninovém jídle alla ratatouille.

Recepty s česnekovými květy – výběr z nejlepších

Česnekové pesto:

Tradiční italské pesto obsahuje především bazalku, sůl, česnek, ovčí sýr, piniové oříšky a za studena lisovaný olivový olej. Pesto s česnekovýmí květy se liší pouze v nahrazení stroužků česnekovými květy.

Vše, kromě oleje, smícháme v hmoždíři (altrnativně rozmixujeme) a třeme dokud nezískáme jemnou pastu, pak přidáme olej a dobře promícháme. Pesto se hodí nejlépe konzumovat čerstvé, ale uzavřené v předem sterilizované zavařovací sklenici vydrží v lednici i několik týdnů.

Další recepty sem doplním, jakmile je dostanů od odběratelů česnekových květů – pracují na tom, dostali to za úkol.

Kam se poděl český česnek?

Pěstuji Český česnek z Českého ráje, studuji chemii a zajímám se o permakulturu.

Podporuji svobodu v práci, lektoruji kurzy pro KOKOZU. Rád trávím čas v přírodě a manuální prací. Zahrada pro mne znamená odpočinek i místo zhmotňování představ a postupů. Snažím se předávat svůj pohled na svět prostřednictvím produkce videí a uskutečňováním projektů.

Jan Titlbach

Kam se poděl český česnek?

Pracuji ve společnosti HQ Systems s.r.o. jako Elektromechanik.

Organizuji tým v projektu Český česnek z Českého ráje. Rád zkouším a pokouším počítače a počítačové sítě. Elektrobastlíř a tak trochu konstruktér. Baví mě vymýšlet zlepšováky.

Snažím se vést domácnost ekologicky, hledám náhrady za konvenční domácí prostředky. Jsem vlastníkem vermikompostéru. Plánuji založení permakulturní zahrady. Vyrábím konopné masti.

Podporuji jak jen to jde Svobodu v práci.

Eduard ŠubertKam se poděl český česnek?

matematický informatik, filmař

Zajímám se o vědu a její aplikace. Studuji matematiku a informatiku, ve volném čase se zabývám filmováním. Snažím se skrze svá videa sdílet nejen úžasný svět vědy a poznání, ale i drobné radosti, které mi život přináší. Všechny mé tvůrčí experimenty můžete nalézt na eduardsubert.tumblr.com

  • Chci jíst česnek v prvotřídní kvalitě blížící se bio certifikaci.
  • Nechci podporovat situaci, kdy v České republice kupujeme zahraniční importovaný česnek pochybné kvality, když naše země vždy patřila k významným pěstitelům čeneku, svědčí o tom množství registrovaných odrůd.
  • Nechci kupovat čínský česnek.
  • Nechci kupovat zahraniční odrůdy česneku pěstované v české republice a prodávané pod názvem český česnek.

Co je to český česnek?

  • Česnek vypěstovaný na území České republiky z registrovaných českých odrůd.
  • Co není český česnek: např. španělské odrůdy česneku vypěstované na území české republiky a prodávané pod názvem „český česnek“

Jakou pěstuji odrůdu?

Kde pěstuji?

  • Pole se nachází na okraji Českého ráje.

Jak pěstuji?

  • Kladu důraz na udržitelný přístup k půdě, nepoužívám žádnou chemii. Herbicidy, umělá hnojiva, mořidla a další chemické prostředky u mě nehledejte, nepoužívám je a ani nechci začít.
  • Fit půda je pro mě klíčová: K zušlechťování půdy používám zelené hnojení, konktrétně svazenku a pohanku. Po sklizni navezu na pole hnůj, který je zaorán a tak pole zůstane až do jara, kdy nasadím zelené hnojení. Dále 3 měsíce před sazením česneku zelené hnojení zaorám. Těsně před sázením pole přejedu rotavátorem, čímž dochází k zjemění půdy, dosahuji tak ideálního prostředí pro ruční sázení stroužků. Celé pole je vhodné zamulčovat slámou. 
  • V průběhu sezony (od jara do července) celou vegetaci dvakrát ručně okopu, čímž se zbavuji plevelu, rozrušuji svrchní krustu a provzdušňuji půdu.
  • Sklízím ručně, rycími vidlemi, česnek ostříhám, očistím a roztřídím. Následně se česnek suší a připravuje k expedici. 
  • Sucho, temno, nízká teplota, občasná výměna vzduchu.
  • Test trvající 1 rok, v podmínkách 35% relativní vlhkosti, 25°C (vyšší teplota než doporučená), temno, mírné občasné větrání, ukázal jednoznačné výsledky:
  • Česnek přežil bez výraznách změn vzhledových i kvalitativních.
  • Po uplynulé době začal mírně pouštět kořínky, některé stroužky vyklíčili, pozorovali jsme opravdu mírné seschnutí, což mělo vliv na výraznější chuť a vůni, úmrtnost řádově v jednotkách (3 stroužky z 100) Tyto změny jsou vzhledem k délce skladování přípustné.

Dříve se česnek skladoval v dřevěných vzdušných stodolách bez oken, kde vlivem venkovního počasí pozvolna vysychal a naopak. Tedy přirozeně pracoval a dýchal. Takový systém skladování fungoval po celé generace, my se z něj poučili a snažíme se pro Vás vytvořit jeho nejlepší možnou kopii.

Články – Crhákovi z Bořitova pěstují výhradně české odrůdy česneku

18. července 2020, cestovní ruch, přečteno: 4032×

Crhákovi hospodaří na polích v okolí Bořitova od roku 1991. Rodinná farma se zaměřuje na produkci zeleniny. Lidem se zřejmě vybaví brambory, zelí, cibule nebo česnek od Crháků. A také blanenský Crhákovic krámek, kde jsou k dostání nejen regionální potraviny. Samotná zelenina z Bořitova nese označení Moravský kras regionální produkt a další díl našeho seriálu se bude věnovat právě jí.

„Obděláváme kolem 120 hektarů. Konkrétně letos máme 15 hektarů brambor, 7 hektarů česneku, dva hektary cibule, dva hektary zelí a 3 hektary máku.

Na zbytku výměry pěstujeme další zeleninu, jako je například červená řepa, dýně hokaidó, mrkev a petržel, a také obilí,“ říká Jaroslav Crhák mladší, který na rodinné farmě představuje druhou generaci.

O polnosti se stará se svým otcem a matkou. Pomáhají ale i ostatní členové rodiny.

Kam se poděl český česnek?

Manželé Simona a Jaroslav Crhákovi v krámku u vlakového nádraží FOTO Michal Záboj

„Ke konci června začal mladý česnek, jarní cibulka. Brambory jsme začali vybírat začátkem prázdnin. Začátkem července podle počasí se začíná sklízet česnek, vysušený a zpracovaný pak bude někdy v srpnu,“ upřesňuje mladý zemědělec z Bořitova.

Úroda by podle něj mohla být letos slušná. „Zatím to vypadá nadějně. Škoda jen toho jara, kdy v dubnu vůbec nepršelo a všechno špatně vzcházelo, ale teď se to s vodou dohnalo.

Jestli ještě něco naprší během léta, tak by úroda mohla být slušná,“ hodnotí Jaroslav Crhák mladší.

Značka Moravský kras regionální produkt platí pro veškerou zeleninu, kterou Crhákovi vypěstují. Před lety také získali ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje pro svoji cibuli a česnek. „Pěstujeme výhradně české odrůdy česneku, jako jsou Dukát, Karel IV, Ivan a Bjetin. Jsou vyšlechtěné v České republice a mají u nás tradici.

Je to rozdíl oproti velkým obchodům, kde se také sice prodává český česnek, ale často se jedná třeba o francouzské nebo španělské odrůdy. Ty také nejsou špatné, když se dobře udělají, ale české odrůdy prostě mají něco do sebe,“ podotýká farmář s tím, že koupit si zeleninu přímo od farmáře skýtá ještě další plusy. „Lidé se mohou přímo podívat, kdo jim zeleninu vypěstoval.

Asi největší výhoda je, že se jedná o lokální produkci.“

Kam se poděl český česnek?

Sklizeň česneku. FOTO archiv Crhákovi

Crhákovi prodávají svou zeleninu přímo ze dvora v Bořitově. Dodávají také do prodejen v Brně. Jejich produkce je k dostání i v Blansku – v Crhákovic krámku, který stojí přímo naproti vlakovému nádraží.

Pozorný čtenář Zpravodaje města Blanska určitě ví, že prodejna kromě zeleniny z Bořitova nabízí i další výrobky s označením Moravský kras regionální produkt.

K dostání ale jsou i výpěstky a potraviny od dalších maloproducentů.

Kam se poděl český česnek?

Česnek připravený k prodeji. FOTO archiv Crhákovi

„Snažíme se nabídnout to nejlepší, co se dá v okolí sehnat, a to od českých a regionálních dodavatelů. Vždy usilujeme o to, aby vše bylo čerstvé,“ popisuje Simona Crháková, která obchod provozuje.

Lidé u ní v krámku nakoupí třeba masné a mléčné výrobky, zeleninu, pečivo, vejce z Veselice, luštěniny, nápoje, cukrovinky, ale také ponožky a českou přírodní kosmetiku. „Největší zájem je o zeleninu, uzeniny a mléčné výrobky. Stálí zákazníci již vědí, že ve středu máme pravidelně zabijačku a mohou si tak po jedenácté přijít pro tlačenku, jitrnice a ovar.

Lidé jsou zvyklí, že v dané dny máme určité čerstvé produkty, které si u nás navíc mohou dopředu objednat a chodí tak za námi pravidelně,“ dodává Simona Crháková.

   vložil: Michal Záboj, redaktor / odbor vnějších vztahů

Sdílet odkaz na:

ISOTRA BLOG | Pro pohodu domova

Sezónní témata 16. říjen 2019

Česnek patří mezi výborná ochucovadla, už dlouho jsou ale prokázány i jeho léčivé účinky: česnek působí jako dezinfekce, ničí viry a bakterie a pomáhá zbavit tělo parazitů. Kromě toho snižuje krevní tlak a celkově podporuje imunitní systém. A co je nejlepší: tuhle zázračnou rostlinu si můžeme vypěstovat jak na záhonku, tak i kdykoli během roku doma v bytě!

Budete mít zájem:  5 základních potravin pro jarní očistu organismu

Podzim je ideální období na výsadbu česneku – čím později, tím lépe. Teplota půdy by se měla dlouhodobě držet pod 9 °C; pokud nemrzne, lze sázet i na začátku prosince. V teplejší půdě může česnek napadnout tzv. fuzariová hniloba.

Platí, že čím sázíme dříve, tím hlouběji: v září a říjnu je vhodná hloubka kolem 8 cm, v prosinci stačí 4 cm. Vzdálenost mezi zasazenými stroužky by měla být asi 10–12 cm, rozestup řádků 25 až 30 cm. Proti houbovým chorobám je vhodné stroužky před výsadbou namořit přípravkem Sulka.

Sází se podpučím (ploškou, kterou byly přichyceny ke spodní části cibule) dolů, špičkou nahoru.

Pranostiky: Česnek se má sázet den před zamrznutím půdy. Je to možná úsměvná rada, ale ukazuje, že bychom měli počkat na teploty klesající opravdu už velmi blízko k nule.

Jiné lidové rčení oznamuje, že Svatý Havel česnek sázel. Sv. Havel má svátek 16. října, v současných klimatických podmínkách je ale obvykle tou dobou na česnek ještě brzy.

Lépe nám poslouží jiná, byť opět orientační pranostika, že česnek sázíme okolo Dušiček.

Kam sázet česnek

Záhon pro česnek by měl být na prosluněném, teplém místě; nejvhodnější půda je propustná, středně těžká nebo lehčí. Před sázením záhon zryjte do hloubky cca 15 cm a odplevelte.

Opatrně s hnojením: česnek nesnáší čerstvě pohnojenou půdu, pokud chcete hnojit kravským hnojem nebo jiným organickým hnojivem, musíte zeminu prohnojit alespoň dva týdny dopředu. Lepší je použít dobře vyzrálý kompost nebo speciální hnojivo pro česnek a cibuli.

Nesázejte česnek do půdy po cibulovinách, luštěninách a cibulové zelenině, hodí se záhony po okurkách, bramborách nebo košťálovinách. Na stejné místo pak znovu nevysazujte česnek alespoň 4–5 let.

Ozimé odrůdy česneku

Česnek nejlépe prospívá ve své původní lokalitě – cizím odrůdám se u nás moc nedaří. České odrůdy najdeme mezi paličáky i nepaličáky, většina jich je ozimých.

A jaký je rozdíl mezi paličáky a nepaličáky? Paličáky mívají větší stroužky uspořádané kolem středového stvolu.

Nepaličáky mají drobnější stroužky nepravidelně navrstvené v cibuli; jejich loupání a zpracování je vzhledem k velikosti nepohodlnější, zato bývají chutnější a trvanlivější. 

Ozimé odrůdy českého česneku:

  • Anton (nepaličák)
  • Benátčan (nepaličák)
  • Bjetin
  • Brick
  • Dukát
  • Havran
  • Jovan
  • Lukan (nepaličák)
  • Mirka
  • Slavin
  • Stanik
  • Tantal
  • Unikat
  • Vekan

Kde získat sadbový česnek?

Můžete získat stroužky k zasazení rozebráním běžného konzumního česneku, to ale nese určitá rizika – například to, že navzdory českému označení původu nepůjde o českou odrůdu a nebude se mu u nás dařit.

Česnek prodávaný v obchodech také neprošel zdravotní kontrolou a můžete si s ním do půdy zanést nežádoucí choroby, např. bílou sklerociovou hnilobu. Vhodnější je sehnat si sadbový česnek přímo od pěstitele.

Kam se poděl český česnek?

Pěstování česneku v květináči nebo truhlíku

V domácím prostředí nám stačí truhlík nebo jiný prostor k pěstování, substrát a jedna cibule česneku.

Rozebereme ji na stroužky (neloupeme!) a zatlačíme je zhruba 2 cm hluboko, necháváme rozestupy asi 15–20 cm.

Truhlík nebo květináč umístíme na prosluněné místo, česnek potřebuje hodně světla. Nezapomínáme dobře zalévat, aby nevysychal. Sklízet budeme moci zhruba za 6–9 měsíců.

Kam se poděl český česnek?

Kdy sklízet česnek

Jak poznáme, kdy česnek sklízet? U paličáků je to jinak než u nepaličáků. Česnek paličák sklízíme v době, kdy mají ještě 5 dužnatých listů; mohou být žluté, ale ne suché.

Alternativně můžeme u několika rostlin neodstraňovat stvol a pak se řídit jeho tvarem – zakroucený stvol se v době dozrávání česneku napřímí a roste mírně šikmo nahoru.

Nepaličák naopak sklízíme v době, kdy nať ze zhruba poloviny rostlin lehne na zem a začne žloutnout.

Vypěstovaný česnek můžeme využít na dochucení pokrmů i pro léčebné účely. Zkuste si například vyrobit účinný sirup proti kašli a nachlazení!

Recept na česnekový sirup proti kašli

  • 8–10 oloupaných stroužků česneku
  • 200 ml jablečného octa
  • 200 ml medu

Česnek utřeme špičkou nože do jemné pasty, popřípadě prolisujeme. Přidáme med a ocet a dobře promícháme nebo rozmixujeme, nalijeme do uzavíratelné sklenice a necháme pět dnů uzrát v chladničce. Sirup užíváme nalačno – dvě lžičky rozpustíme ve sklenici vody, před otevřením sklenici sirupu dobře protřepeme. Vždy je potřeba ho zředit, je velmi silný, neužíváme ho neředěný.

Kam se poděl český česnek?

Jak poznat pravý český česnek? A kde ho nakoupit bez rizika?

Kam se poděl český česnek?Český česnek, zdroj: pixabay.com

Intenzivní aroma, řízná chuť a dlouhotrvající odér. Vlastnosti typické pro česnek, který je považován za nejvšestrannější bylinu. Co odlišuje český česnek od české odrůdy? Jak poznat, že nakupujeme kvalitní česnek? A hlavně, u koho česnek nakupovat, abychom se nenapálili?

Český česnek je výbornou přísadou do pomazánek, polévek i salátů. Skvěle se hodí pro přípravu marinády, velikonoční nádivky i bramboráků. Své nezastupitelné místo má také v bylinkářství a v přírodním léčitelství.

Česnek údajně pomáhá při chřipce a nachlazení či snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu. Důležitou roli měl také v okultismu, magii a lidových tradicích. Podle pověr domácí česnek zaháněl upíry a chránil domácnosti před zlem, zloději a nenávistí.

Zkrátka česnek by od jara až do zimy neměl chybět v naší kuchyni.

Celosvětově existuje přes 600 druhů česneků

Věděli jste, že celosvětově existuje přibližně 600 druhů česneků? Do této kategorie jsou počítány veškeré druhy včetně nekonzumních druhů, kterými jsou například česnek horský, česnek stopečkatý a další desítky druhů. Nás však zajímá česnek kuchyňský neboli také česnek setý. Jedná se o klasický konzumní česnek, který využíváme v kulinářství.

Prodej česneku v obchodech má velmi pošramocenou pověst, neboť na prodejní pulty se dostávají levné čínské a španělské odrůdy, které nemají valné vlastnosti. Zpravidla mají velmi mírnou až mdlou chuť a vůni. Místo zahraničních odrůd proto vybírejte české odrůdy česneku, kterých existuje okolo dvou desítek.

Čím je odlišný český česnek od české odrůdy?

Označení český česnek mohou podle české legislativy nést veškeré odrůdy česneku, které byly vypěstovány v České republice. Tudíž to mohou být i zahraniční odrůdy.

Vedle toho rozlišujeme české odrůdy česneku, které byly vyšlechtěny v České republice. Českých odrůd jsou přibližně dvě desítky.Zástupcem české odrůdy je například Havran. Jedná se o širokolistý český paličák, který vyniká bílou barvou s fialovým žíháním, velkými stroužky a středně ostrou chutí. Z dalších českých odrůd můžeme zmínit odrůdy Anin, Jovan, Blanin, Slavín a mnoho dalších.

Kde nakupovat kvalitní český česnek?

Nakupování česneku na farmářských a městských trzích patří k vůbec nejrizikovějším. Kontrola, zda kupujete pravý český česnek a nikoliv česnek dovezený z Číny nebo ze Španělska, je téměř nemožná. Nejlepším způsobem je proto nakupovat přímo od lokálních pěstitelů a zemědělců, u kterých máte jedinou jistotu.

Jedním z poctivých pěstitelů je tradiční česká zemědělská firma ALA, a.s. Řepníky, která se specializuje na prvovýrobu brambor, chov skotu a produkci mléka.

Součástí její produkce je také pěstování kvalitního česneku. Společnost ALA, a.s. Řepníky pěstují české odrůdy česneku, mezi které patří již zmíněný Havran, Havel a mnoho dalších.

Český česnek na prodej naleznete na stránkách www.alarepniky.cz.

O firmě Kozák – česnek

Šlechtěním českých odrůd česneku se zabývám už téměř 30 let. V současné době jsme jediným pracovištěm v České republice, které je zaměřeno výhradně na šlechtění česneku kuchyňského. Pro svou práci potřebujeme tkáňovou laboratoř a technické izoláty, kam vysazujeme laboratorně ozdravené materiály. Samotné množení sadbového česneku nám zajišťují smluvní množitelé po celé republice.

Smyslem naší práce je šlechtění odrůd česneku, které budou spotřebitelům i pěstitelům po všech stránkách vyhovovat, a dodávat kvalitní sadbu. Každá odrůda je něčím specifická a má na trhu své opodstatnění. Nelze vytvořit odrůdu, která by měla výhody paličáků i nepaličáků. Odrůdy s deseti patnácti stroužky nemohou mít stroužky tak veliké jako odrůdy s jejich polovičním počtem.

Jak do našeho sortimentu nové odrůdy přibývají, tak zase jiné mizí. Ne že by byly špatné, ale nové je natolik překonávají, že pěstování některých starších ztrácí na významu.

Naše odrůdy se vyznačují možností přesadeb z vlastní produkce v následujících letech bez snížení jejich výkonnosti. Klasické odrůdy může pěstitel využívat třeba celá desetiletí, pokud bude mít šťastnou ruku při výběru sadby a zdravý pozemek, na kterém česnek pěstuje.

U „bezvirózních“ odrůd to tak není. Jejich výkonnost postupně klesá, takže po třech letech je lepší koupit sadbu novou.

Naproti tomu  sadba některých zahraničních odrůd, která se k nám v posledních letech dováží, se musí obnovovat každoročně, protože už druhým rokem poskytuje zcela neuspokojující produkci.

Ve snaze podpořit české zemědělce pěstující naše odrůdy česneku jsme se rozhodli od sezóny 2014/2015 neúčtovat pěstitelům licenční poplatky za opakovanou výsadbu, na které máme ze zákona právo.

Naším cílem je produkovat sadbový česnek nejvyšší kvality za přijatelnou cenu jak pro konečné zákazníky, tak i pro zahrádkářské prodejny. Zároveň chceme podporovat české zemědělce, naše smluvní množitele, co nejvyšším možným finančním ohodnocením za jejich kvalitně odvedenou práci. Veškerý náš sadbový česnek je vypěstovaný pouze na území České republiky.

Nákupem naší sadby podpoříte jak naše zkvalitňování služeb zákazníkům a další šlechtění kvalitních výnosnějších odrůd, tak i české zemědělce, s kterými při produkci sadby spolupracujeme.

Budete mít zájem:  Český česnek nemusí být a často ani není český

V roce 2014 jsme za náš sortiment českých odrůd česneku získali prestižní ocenění Zlatý klas 2014.

S profesionálním šlechtěním česneku jsem se dostal do styku na šlechtitelské stanici v Heřmanově Městci už v roce 1981 a od roku 1989 jsem měl šlechtění česneku ve svém popisu práce. Snažil jsem se shromáždit co největší množství krajových odrůd, abych měl důkladnou představu o typech česneku, které patří do české kuchyně.

V tomto sortimentu jsem měl i více než dvě stě klonů tzv. „ruských paličáků“. Tyto česneky se na našem území pěstovaly ve velké míře a pro velikost stroužků byly docela oblíbené, třebaže do české chuti úplně nezapadaly.

Mým cílem bylo vyšlechtit odrůdu ruského typu, která by tvořila 6–8 stroužků a vyznačovala se ušlechtilou chutí českých registrovaných (tehdy povolených) a krajových odrůd. Takto nastavená laťka se postupně ukázala jako nedosažitelná v obou bodech. Počet stroužků se lišil podle stanoviště.

Na většině míst klesal průměrný počet stroužků v cibuli k čísli čtyři. A pachuť, třeba jen mírná, také zůstávala. Rovněž skutečnost, že tyto česneky jsou významnými nositeli virových chorob, mě utvrdila v názoru, že tuto šlechtitelskou cestu mám opustit. A není třeba litovat.

Naše velkostroužkové česneky 'Jovan', 'Havran' a 'Havel' je určitě předčí.

Od roku 1992, kdy jsem přešel do privátní sféry, využívám ke šlechtění už jen původní materiál českých krajových nebo už dříve ze sortimentu vyřazených odrůd.

Nejvýznamnějším předělem v naší práci byl vstup České republiky do Evropské unie a s ním i povinnost nově registrovat pouze ozdravené, tzv. „bezvirózní odrůdy“.

To znamenalo úplnou změnu práce nejen v novošlechtění, tedy tvorbě nových odrůd, ale hlavně ve šlechtění udržovacím, tedy udržením těchto odrůd na stejné úrovni.

Vyšlechtění nové odrůdy se protáhlo z původních 5–7 let o další 3-4 roky, bylo nutné zřízení tkáňové laboratoře, kde se ozdravoval nejen původní materiál, ale v průběhu životnosti odrůdy je nutné její opakované ozdravování. To všechno sebou nese také výrazné zvýšení nákladů.

V roce 2017 jsem firmu předal synovi Václavovi.

  • Názvy našich odrůd vycházejí z jmen členů rodiny. Máme deset dětí, tak každému byla přidělena odrůda:
  • Lukáš – 'Lukan',
  • Anna – 'Anin',
  • Eliška – 'Elin',
  • Bětuška (Alžběta) – 'Bjetin',
  • Jan – 'Jovan' (ze slovinštiny),
  • Václav – 'Vekan',
  • Slávinka (Zdislava) – 'Slavin',
  • Antonín – 'Anton',
  • Matouš – 'Matin',
  • Stanislav – 'Stanik'
  • podle manželky Blanky – 'Blanin´

Tím byla rodina vyčerpaná, tak se muselo hledat jinde. Odrůda 'Džambul' má jméno podle tehdejšího jména města v Kazachstánu. Sestra Mirka přinesla krajovou odrůdu, která byla využita při vyšlechtění stejnojmenné odrůdy.

'Japo II' je ozdraveným klonem z původní odrůdy 'Japo', vyšlechtěnou šlechtitelem zeleniny panem Jaroslavem Pourem (Japo je zkratkovým slovem z jarní – podzimní nebo Jaroslav Pour). Podobně 'Záhorský II' je ozdraveným klonem z původní velmi kvalitní odrůdy 'Záhorský'.

Odrůda 'Benátčan' není našim dílem, tu jsme koupili i s názvem od jiné české semenářské firmy v době, kdy o česnek nebyl zájem a nám bylo líto, že by se měla z českého sortimentu ztratit, když vlastník o její pěstování neměl zájem.

'Havran' je zkrácením příjmení mého nejvýznamnějšího česnekového učitele, pana Ing. Pavla Havránka, CSc. Chtěl jsem ho takto překvapit, bohužel se toho nedožil.

Protože máme rozpracovaná další novošlechtění, předpokládáme, že budeme vybírat názvy mezi jmény lidí blízkými našim srdcím.

Objednávka česneku :: Český česnek

Informativní cena česneku stanovená pro rok 2020 

I……..Havran, Havel, Bjetin, Bělský Rusák, Ivan……………180Kč/Kg

II…….. Havel, Havran, Bělský Rusák, Vekan ………………..120Kč/Kg

III……. Vekan………………………………………………………………60Kč/Kg

Stonkový……..Bjetin, Bělský Rusák………………………………215Kč/Kg

Copy………………………………………………………………………..270Kč/Kg

Vše je včetně 15% dph.

Česnek je tříděn  dle  NORMY EHK OSN FFV-18  týkající se uvádění na trh a kontroly obchodní jakosti česneku.

30 mm pro česnek jakostních tříd I. Námi od 4 cm výše.

Pak objednávky definujte v této podobě:

 Jméno a příjmení, celou dodací adresu, mobill, a dále, zda ho budete chtít zaslat dobírkou nebo si přijedete osobně / poštovné na dobírku + balné a odrůdy+ počet kg a v jaké kategorii- I, nebo II

Citace z vyhlášky, která definuje tržní velikost česneků:

III. USTANOVENÍ O TŘÍDĚNÍ PODLE VELIKOSTI
 
Velikost se stanoví podle průměru měřeného v nejširším místě cibule.
 
i) Minimální příčný průměr je stanoven 45 mm pro česnek ve výběrové třídě a 30 mm pro česnek jakostních tříd I a II.
 
ii) Rozdíl mezi příčným průměrem nejmenší a největší cibule v tomtéž balení česneku nesvazkovaného tj.

bez natě, nebo u česneku ve svazcích nesmí přesahovat:
 
– 15 mm, je-li příčný průměr nejmenší cibule menší než 40 mm, – 20 mm, je-li příčný průměr nejmenší cibule 40 mm a více. 
 
 
 
IV.

USTANOVENÍ O DOVOLENÝCH ODCHYLKÁCH
 
Pro produkty, které neodpovídají požadavkům uvedené jakostní třídy, jsou v každém balení, nebo šarži u produktů dodávaných jako volně ložené, dovoleny odchylky jakosti a velikosti.
 
 
A.

  Dovolené odchylky jakosti
 
 
 
       i) Výběrová třída
 Je dovolena celková odchylka 5 % hmotnosti cibulí, které neodpovídají požadavkům této jakostní třídy, avšak které odpovídají požadavkům stanoveným pro jakostní třídu I nebo, výjimečně, které splňují podmínky pro odchylku této třídy.

 
 
 
       ii) Třída I
 Je dovolena celková odchylka 10 % hmotnosti cibulí, které neodpovídají požadavkům této jakostní třídy, avšak které odpovídají požadavkům stanoveným pro jakostní třídu II nebo, výjimečně, které splňují podmínky pro odchylku této třídy.
 
V rámci této dovolené odchylky nesmí více než 1 % hmotnosti cibulí tvořit cibule, jejichž stroužky mají klíčky viditelné zvenku.

 
 
       iii) Třída II
 Je dovolena celková odchylka 10 % hmotnosti cibulí neodpovídajících požadavkům této jakostní třídy ani minimálním požadavkům, s výjimkou produktů napadených hnilobou nebo poškozených mrazem či sluncem nebo s jiným poškozením, které je činí nevhodnými ke spotřebě.

 
Navíc v rámci této dovolené odchylky nesmí více než 5 % cibulí tvořit cibule, jejichž stroužky mají klíčky viditelné zvenku. 
 
 
B.     Dovolené odchylky velikosti
 
 
U všech jakostních tříd: je dovolena celková odchylka 10 % hmotnosti cibulí, které neodpovídají požadavkům třídění podle velikosti a uvedené velikosti, které však odpovídají velikosti bezprostředně větší a/nebo menší než je velikost uvedená na balení.
FFV-18: Česnek Strana 4
 
 
V rámci této odchylky nesmí více než 3 % cibulí tvořit cibule neodpovídající stanovenému minimálnímu příčnému průměru, jejichž příčný průměr je však nejméně 25 mm.
 

  • ——-_ 
  • Velice nás těší Váš zájem o náš domácí český česnek.
  • Sadbový česnek neprodáváme – naším cílem je kvalitní konzumní česnek pro konečného spotřebitele.

Veškerou distribuci celé naší produkce si zajišťujeme sami. Jedině tak máme jistotu, že se nedostane do rukou nějakých překupníků.

 “ Česnek z Podkrkonoší “ od pěstitelů Hradecký-Mihulková, můžete koupit pouze u nás a v několika prodejnách regionálních potravin, které zde vždy uvedeme. Prodáváme přímo ze dvora, na dobírku a na okolních farmářských trzích, jejichž termíny budou vždy na těchto stránkách včas zveřejněny/.

 Česnek z našeho hospodářsví můžete zakoupit od října v prodejnně u pana Kuncla v Rychnově u Jablonce n.N., bližší kontakt je na úvodní stránce.

 

      Česnek určený k volnému prodeji ze dvora bez objednání, bude k dispozici na přelomu září až října- po konečném dočištění celé produkce, kdy se začnou zasílat i dobírky. Přesný termín bude zveřejněn na těchto stránkách.

Objednávky, u kterých nebude potvrzen souhlas s cenou do 31.8.2020.- budou postoupeny do volného prodeje.

Text v případě, že je příjem objednávek……..objednávky se přijímají:

Objednávku můžete zaslat na náš mail: [email protected]

 

Dobírky jsou hromadně rozesílány v říjnu, po kompletním dočištění produkce. Osobní odběry závazných objednávek bývají každou neděli v říjnu. To ještě upřesníme na webu.

Na  mail Vám bude pod evidenčním číslem objednávka potvrzena.

POZOR!!!!!! …….Pokud jste učinili objednávku v době, kdy ještě není stanovena cena česneku – pak sledujte tyto stránky, kde bude na přelomu července a srpna tato cena zveřejněná.

 Pokud budete s cenou souhlasit, potvrďte prosím svoji objednávku opětovně znovu – tímto nám  dáte najevo, že s cenou souhlasíte a Váš zájem trvá.

 Jestliže svoji objednávku nepotvrdíte  – bude vyřazena z evidence jako zrušená.

K tomuto systému jsme museli přistoupit po zkušenostech z předchozího roku. 

Děkujeme, za pochopení a za to, že podporujete domácí české odrůdy (o:

Kam se poděl český česnek? | Noviny

Když jsem byla malá, stačily naší rodině na topinky pouhé dva stroužky česneku. Dnes dokonce ani celá palice neumí dát opečenému chlebu milované třeskuté aroma. Proč a kam se z česneku vytratilo?

Ještě na začátku 90. let bylo s česnekem všechno v pořádku. Dokonce se zdálo, že má před sebou skvělou budoucnost: v roce 1992 vypěstovali čeští šlechtitelé jako jedni z prvních bezvirózní (výnosnější) odrůdy česneku. Místo rozmachu ale čekal český česnek pád.

Nejprve začal sílit dovoz laciného produktu z Číny, jemuž ten náš nemohl cenově stačit. Vedle toho začali řezníci a uzenáři čerstvý česnek nahrazovat pohodlnější pastou či sušeným česnekem z dovozu, protože jej lze nakupovat a skladovat kdykoli – i mimo sezonu.

Poslední ranou bylo zrušení Výzkumného ústavu zelinářského v roce 1993. Zmizení této instituce i s její genofondovou sbírkou pěti set druhů česneku pomohlo české cibulovině téměř do hrobu. Za bezkonkurenční cenu 25 Kč za kilogram pak zaplavil naše obchody čínský česnek.

Levnější jen naoko Po vstupu ČR do Evropské unie jeho cena sice čtyřikrát vzrostla, ale od ceny domácího produktu ji dělí stále ještě dvacetikoruna.

Budete mít zájem:  Zánět Horních Cest Dýchacích Příznaky?

Podle Jana Kozáka, největšího producenta sadby a šlechtitele této zeleniny v Čechách, čínský česnek je sice na kile o pár korun levnější než náš, jeho kvalita však dosahuje jen zhruba 20 % toho českého: „Ve výsledku je čínský česnek mnohem dražší,“ tvrdí.

Asijský produkt kromě toho často plesniví a má malé stroužky. Co se týká aromatu, konkurovat by dokázal snad jen česnekové polévce z pytlíku s prošlou lhůtou. Odmyslímeli si i ty poslední zbytky ostrosti, zjistíme, že důvěrně známou chuť nahradil nevábný vjem nejistého původu.

Je těžké postihnout změnu na potravině, s níž vaříme téměř denně. A přesto se stala. Vybíravost je tedy namístě. Buďte nároční – tak jako Roman Paulus, šéfkuchař hotelu Hilton Prague.

Ve své kuchyni mu dává jednoznačnou předost: „Český česnek roste pomalu, přirozeně, a tak vzniká jeho charakteristická chuť a aroma,“ říká.

Vybělený chlorem, hnojený lidskými výkaly Jak se zdá, problém však podle všeho není jen v rychlosti růstu a není jen český. Čínský česnek ovládl i zbytek Evropy, Ameriku a Austrálii, a to prostě proto, že jeho produkce – eufemisticky řečeno – není fér. Čína má jiné standardy na kontrolu potravin, najdete zde více konzervantů, chemických látek i u nás nepovolených hnojiv.

„Alfou a omegou je čerstvost. Dovážený česnek může být klidně z loňské sklizně. Vybělený chlorem, odčervivěný metylbromidem, nenaklíčený díky zpomalovačům růstu a hnojený lidskými výkaly,Ž tvrdí Henry Bell z Australian Garlic Industry Association.

Jak mě však ujistili na Státní zemědělské a potravinářské inspekci, chlor ani metylbromid při testech inspekce nenašla, lidské výkaly jsou otázkou.

Podle úřadu musí ale česnek splňovat evropská nařízení a dovozci musí mít na každou dodávku certifikát o jeho dodržení.

Na našem trhu je nyní 75 % česneku z Číny, 16 % ze Španělska. Zájem o český česnek mezi spotřebiteli stoupá, i když si musíme připlatit.

Objevíte jej v malých zelinářstvích, bioobchodech a na venkově u malopěstitelů (například Ekofarma Karla Tachecího v Budyni nad Ohří). Teď na konci sezony je ho nicméně všude nedostatek.

Řešením tedy je nakoupit si v sezoně celoroční zásobu a uskladnit. Já si ho letos v létě koupím aspoň tři kila.

Jak poznat kvalitní český česnek

13. 07. 2020 | Doba čtení 3 minuty

O příznivém vlivu česneku na lidské zdraví nikdo z nás jistě nepochybuje. Navíc spousta pokrmů a našich oblíbených jídel bez chuti česneku nejsou a nebudou nikdy to pravé. Proto se vyplatí pěstovat český česnek s jeho výraznou chutí, na kterou je většina z nás zvyklá. Jak ale poznat ten správný český česnek?

V obchodech většinou narazíme na levnější dovážený česnek, který je výhradně určen ke konzumaci, nikoli však k výsadbě. Bohužel tuzemská produkce česneku je velmi nízká, a tak český česnek seženeme spíše na trzích a tržištích. I v tomto případě se vyplatí nakupovat u ověřeného prodejce, který prodává spolehlivě opravdu český česnek, nejlépe z vlastní produkce. 

Zárukou kvality může být vlastnoručně vypěstovaný česnek z vlastní zahrady. Zdroj: Andrew Pustiakin / Shutterstock.com

Čínský česnek a jak ho poznat

Pravidelně tvarovaný, čistě bílý a jeden stroužek velký jako druhý, to jsou hlavní znaky čínského česneku, který vídáme na pultech našich obchodů. Chuťově je velmi nevýrazný, a tak se hodí do pokrmů spíše jako zeleninová hmota, nikoli jako výrazné koření. 

Hlavní znaky českého česneku

Kromě výraznější chuti a vyššího stupně štiplavosti je hlavním rozlišovacím znakem to, že se jedná o takzvaný česnek paličák. Co to vlastně znamená? Jednotlivé stroužky jsou pěkně uspořádané po obvodu středového stvolu.

Česnek paličák neobsahuje žádné drobnější stroužky, které by vyplňovaly střed okolo stvolu. Navíc český česnek prodávsný v obchodech nemá žádnou kořenovou část. Ta je seříznuta zcela naplocho.

Český česnek mívá obvykle v palici jen 5 až 8 stroužků a jejich slupky jsou velmi pevné a vícevrstvé. Barvu může mít jak bílou, tak mírně fialovou.  

Česnek vyžaduje hodně výživy, aby dosáhl optimální úrody. Zdroj: Jirik V / Shutterstock.com

Dovozové česneky nejen z Evropy

Dovozové česneky, které k nám putují z mnoha koutů Evropy, zvláště pak ze Španělska, jsou do obchodů dodávány včetně kořenové části. K dostání je u nás i česnek z Polska, Francie nebo Maďarska, ale i z Jižní Ameriky.

Importované odrůdy mají až 15 stroužků v palici (hlavičce) a jednotlivé stroužky lze od sebe velmi snadno oddělit.

Bohužel v mnoha procentech případů je u nás za český česnek obchodníky vydáván česnek španělský, takže buďte pozorní, co opravdu nakupujete.   

Jak poznat kvalitní sadbu

Jakmile tedy již spolehlivě poznáme, že jsme vybrali kvalitní český česnek, měli bychom se seznámit s tím, jak se pozná kvalitní česneková sadba. V prvé řadě z výsadby vynecháme jakkoli mechanicky poškozené stroužky.

Ze sadby vyřadíme i na omak měkčí stroužky a takové, které vykazují napadení houbovými chorobami. Z napadených hlávek nepoužíváme již žádné stroužky k výsadbě. Choroba se již mohla během uplynulé doby dostat i k nim, ale zatím na nich nemusí být patrná.

Zdravé a kvalitní stroužky nachystané pro výsadbu pak ještě moříme, abychom podpořili jejich celkovou vitalitu.

Zkušení pěstitelé vědí, na kterou odrůdu vsadit. Zdroj: yuris / Shutterstock.com

Výsadbu česneku lze provádět na jaře anebo na podzim. Vždy přitom pamatujeme, že nevysazujeme česnek po sobě na jednom a tom samém místě. Typicky českou odrůdou česneku je česnek Dukát.

Je český česnek opravdu nejlepší, nebo jde jen o marketing?

čtvrtek, 12. listopadu 2020, 07:52

V posledních letech stoupá zájem o český česnek. Podle častého názoru je domácí česnek ten nejlepší, tedy nejvýraznější. Redakce časopisu dTest proto do laboratoře poslala celkem 17 balení česneku z různých zemí s cílem zjistit, jak se liší jeho kvalita v závislosti na zemi původu.

Bez česneku se neobejde žádná ze světových kuchyní. Nepostradatelný je pro Čínu, Itálii nebo Španělsko.

Velmi oblíbený je také u nás, o čemž svědčí i jeho spotřeba: podle posledních údajů z roku 2018 Češi za rok zkonzumovali zhruba 9000 tun česneku, ale sklidili pouze 2624 tun.

Rozdíl mezi tuzemskou produkcí a spotřebou tak vykrývá dovoz, nejčastěji právě ze Španělska, Itálie, Egypta a také Číny.

„Zájem zákazníků o český česnek citelně roste.

Sháňku po něm posílily i obchodní řetězce, které jej v reakci na spotřebitelský trend nabízejí a často prezentují jako zvlášť kvalitní zboží a jeho domácí původ zdůrazňují.

S příchodem čerstvé česnekové sklizně jsme se rozhodli ověřit, zdali je tento předpoklad pravdivý,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Na konci srpna, kdy nákupy probíhaly, se do testu podařilo získat 8 českých, 5 španělských, 2 italské a 2 čínské vzorky. S čínskými byly z hlediska nákupu největší problémy – zatímco zbylé vzorky byly vícestroužkové, v případě vzorků z Číny byly k dispozici jen speciální jednostroužkové, které bohužel co do síly štiplavosti nejsou plně srovnatelné s ostatními.

Česnek byl v testu hodnocen z hlediska intenzity štiplavosti, obsahu pesticidů a nežádoucích těžkých kovů. Štiplavost česneku laboratoř zjišťovala mimo jiné měřením koncentrace alliinu – výchozí látky pro vznik typických štiplavých sloučenin. Podle odborné literatury se jeho množství v česneku pohybuje od 0,2 do 2 %. Do tohoto rozpětí se vešly všechny vzorky testu.

Koncentrace alliinu se u nich pohybovala od 0,6 % (6 g/kg) u čínského česneku značky Best From Nature po 1,47 % (14,7 g/kg) v případě španělského zástupce značky Ajos Bony.

Když se zprůměrovaly jednotlivé česnekové „národnosti“, tak největší obsah alliinu měly italské vzorky (12,9 g/kg), následované španělskou (12,7 g/kg), českou (10,7 g/kg) a jednostroužkovou čínskou (7,2 g/kg) produkcí.

Druhá část testování se zaměřila na chemickou bezpečnost vzorků. Laboratoř zkoumala přítomnost těžkých kovů, a to kadmia, olova, arzenu, rtuti, mědi a chromu, a přinesla dobré zprávy. Arzen, chrom a olovo vzorky neobsahovaly vůbec. Měď a rtuť se sice našly u všech testovaných, ale aktuální legislativa jejich výskyt v česneku nijak nelimituje.

Posledním sledovaným těžkým kovem bylo kadmium, jehož obsah je v zelenině limitován.

Objevilo se jen u pěti vzorků (tří českých a obou čínských), ale i v těchto případech představovalo množství obsaženého kadmia maximálně polovinu povoleného limitu.

Nejvyšší hladinu kadmia laboratoř zjistila u čínského vzorku značky Touch of China, který proto dostal uspokojivé hodnocení. Všechny zbylé vzorky odešly nejhůře s dobrým výsledkem.

Závěrečnou zkouškou, kterou česnek musel projít, bylo prověřování přítomnosti sedmi set různých látek proti škůdcům. „Výsledky můžeme označit jedním slovem za vynikající, na rezidua pesticidů jsme narazili pouze u tří vzorků: španělských česneků prodávaných pod značkami Albert/Albertova tržnice a A.Net a české značky Český česnek. Ve všech třech případech jsme našli po jednom pesticidu, vždy se jednalo o povolené látky a jejich koncentrace dosáhly nejvýše na desetinu povoleného limitu. Ve zbylých čtrnácti vzorcích laboratoř žádné pozůstatky nenalezla. Testy tak potvrdily, že i česnek z Asie dokáže vyhovět evropským požadavkům,“ uzavírá Hoffmannová za dTest.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector