Kaki – jaké má toto ovoce účinky na zdraví?

Ještě před pár lety u nás toto ovoce znalo jen pár lidí a dnes je v obchodech běžnou součástí úseků ovoce a zeleniny. Zejména nyní na podzim a v zimě, kdy jej můžeme pořídit za nejnižší ceny. Umíte ale toto exotické ovoce, které má nespočet příznivých účinků na naše tělo, správně jíst?

Oranžové kaki je plodem stromu tomelu japonského (Diospyros kaki).

Vzhledem k tomu, že má mnoho odrůd, které se současně pěstují v nejrůznějších koutech světa (například v Číně, Japonsku, Koreji, Mexiku, Itálii a ve Španělsku, na jihu Ukrajiny nebo v Albánii), můžeme se setkat i s opravdu širokou škálou názvů: kaki, Diospyros (znamená „ovoce boha Dia“), churma, tomel, persimmon, sharon fruit, medové jablko, korejské mango a další.

Jeho sladká chuť bývá přirovnávána ke kombinaci jablka, meruňky a broskve i cukrového melounu. A věděli jste, že například v Japonsku je kaki hned po citrusech a jablkách třetím nejoblíbenějším ovocem?

V zimě nakoupíte kaki nejlevněji

Plody se u nás prodávají po kusech. Jak jsme naznačili v úvodu, právě teď začíná ta nejlepší doba, kdy je kupovat. Oproti běžné ceně mimo sezonu, která se může vyšplhat až k 19 korunám za kus, se nyní cena za jedno kaki pohybuje kolem 9,90 Kč, ve větších akcích ale klesá i na 6,90 Kč.

Jak poznat zralé kaki

Vždy vybírejte krásně oranžové plody, které jsou na omak měkčí. Nažloutlá místa slupky značí nezralost. V obchodech většinou zakoupíte ne zcela zralé plody, které sice můžete ihned sníst, ale jejich chuť může být trpčí a dužina tvrdší. Kaki nemusíte loupat (pouze nezapomeňte slupku pořádně omýt) a jezte v celku jako jablko nebo nakrájené.

Kaki – jaké má toto ovoce účinky na zdraví?

Většina lidí však netuší, že správně by se mělo kaki nechat ještě několik dní až týdnů doma dozrát, aby bylo plně zralé.

Tehdy bude mít mazlavou texturu připomínající marmeládu a výrazně sladkou chuť (tu můžete osvěžit pár kapkami citronové šťávy). V takovém stavu se dokonce dá vyjídat lžičkou (podobně jako kiwi).

Dužina může být uvnitř někdy načernalá. Jedná se o drobná semínka, která však chuti nijak nevadí a nemusíte se proto obávat takové plody sníst.

Pro zajímavost ještě dodáme, že v některých světových kulturách se před Vánocemi kaki podélně rozkrajuje a podle rozmístění semínek či hvězdy ve středu plodu se předpovídá tuhost nadcházející zimy.

Výborně osladí kaše i koláče

V kuchyni se kaki skvěle hodí do kaší a müsli, dezertů a koláčů nebo do zmrzlinových pohárů či ovocných salátů. Jak jsme již zmínili, při plné zralosti má strukturu podobnou marmeládě – podle toho jej také můžete používat. Při pečení navíc jeho sladká chuť krásně vynikne s rumem.

Kaki – jaké má toto ovoce účinky na zdraví?

Pokud býváte hodně unavení nebo nachlazení, trápí vás střevní potíže, jste ve stresu, máte vysoký cholesterol, často sportujete nebo si chcete co nejdéle zachovat životní elán, je pro vás kaki tím správným ovocem.

Má totiž vysoký obsah vitamínů A a C, draslíku, fosforu, hořčíku, mědi, vápníku, železa a manganu. Je bohatým zdrojem antioxidantů a aminokyselin.

Dále posiluje imunitní systém, potlačuje únavu, zlepšuje kvalitu spánku a pomáhá zklidnit nervový systém. Působí jako prevence proti řadě závažných chorob (např.

proti rakovině, kardiovaskulárním onemocněním, ateroskleróze i ledvinovým a močovým kamenům). Napomáhá ke správné funkci trávicího systému, chrání střeva před působením škodlivin a podporuje vyprazdňování.

Příznivě působí i na kvalitu pleti a vlasů.

Určitě vás také potěší, že je ideálním ovocem při hubnutí. Zrychluje totiž metabolismus a obsahuje látky podporující rozkládání tuků. Díky tomu, že je přirozeně dostatečně sladké, pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi, což znamená, že po něm máme menší chuť na sladké.

Kaki – jaké má toto ovoce účinky na zdraví?????Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!

Kaki – sladká pochoutka plná vitamínů – Príma receptář.cz

Nepatří kaki do vašeho jídelníčku? Mnoho lidí tuto božskou pochoutku vůbec nezná a to je určitě velká chyba. Je to příjemně sladké ovoce vzhledově podobné například rajčeti.

Konzumovat a vařit se dá na mnoho způsobů. Ptáte se, proč božská pochoutka? Kaki je totiž božské nejen svou chutí ale zvláště proto, že je to ovoce řeckého boha Dia.

Toto ovoce můžete znát i pod názvem tomel, churma, jam nebo kakichurma.

Seznamme se – vzhled, chuť a původ

Kaki – jaké má toto ovoce účinky na zdraví?Plody tohoto ovoce mají oranžovou barvu a průměrnou velikost 5 až 8 centimetrů. Kaki  je velmi chutné ale pouze když je správně uzrálé. Svou chutí připomíná například broskev, meloun, mrkev nebo dýni. Dejte si však pozor na slupku, jejíž chuť vás může nepříjemně překvapit. Slupka má totiž velice výraznou trpkou chuť.

Kaki můžeme konzumovat jen tak například nakrájené na kousky nebo přidat do jakéhokoli ovocného salátu. Z plodů se dělají i zmrzliny, marmelády, různé dezerty a sladké rýžové pochutiny nebo omáčky. Spousta lidí má ráda kaki především sušené, což je také výborná záležitost.

Původ kaki začíná v Číně a Japonsku. V dnešní době ho však najdeme ve všech subtropech po celém světě. Nachází se i v Americe a to zejména v Kalifornii, která je třetím největším vývozcem na světě.

V Itálii, Španělsku a na jižní Ukrajině na kaki taky narazíte. U nás je k dostání bohužel jen od října do prosince a to pouze na místech kde jsou vlhká a horká léta.

Plody této šťavnaté pochoutky rostou na keřích nebo na malých a nízkých stromech.

Nejen dobré ale i zdravé!

Kaki je výborné nejen svou chutí ale i svými léčivými účinky. Mnoho lidí plody této dobrůtky používají hlavně k léčbě jater a ledvin. Kaki celkově posiluje imunitu a metabolismus. Pro zmírnění stresu, únavy a nervozity je kaki také výborným pomocníkem.

V mnoha případech zmírnilo i srdeční a svalové oslabení. Díky svému velkému počtu obsažených vitamínů je kaki vhodné zejména pro děti a kojící ženy neboť vitamín A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte. Zajímavostí hlavně pro „dietáře“ je nízký obsah kalorií.

Energetická hodnota 100 g kaki je cca 293 kJ (70 kcal).

Pěstování kaki

Kaki – jaké má toto ovoce účinky na zdraví?Nemusíte být smutní, že je u nás kaki k dostání pouze dva měsíce máte totiž možnost vypěstovat si své vlastní kaki. Při pěstování v našich podmínkách je lepší pěstovat kaki jako takzvanou přenosnou rostlinu. Neznamená to nic jiného, než že zasadíte kaki do přenosné nádoby. Od jara do podzimu ji tedy můžete mít venku a v zimě v chladné místnosti. Ideální teplotou pro zimování kaki je jeden stupeň. I když mluvíme o subtropické rostlině, je až k nevíře jakým mrazům dokáže kaki odolat. Nejodolnější je druh zvaný tomel obecný nebo tomel viržinský.

Vhodné podmínky pro pěstování této sladké pochoutky jsou nutností. Důležitá je propustná půda, mírná a častá zálivka, pravidelné přihnojování a slunné místo.

Nejčastějším způsobem vypěstování rostliny je ze semene plodu. Do vlhké, mírně kyselé a propustné půdy vysejeme semena kaki. Nejlepší podmínka pro vzejití semen je pokojová teplota.

Vzešlé rostlinky však nemusejí mít tak dobré vlastnosti jako například rostliny naroubované.

Božské ovoce kaki: Kdy a jak ho jíst?

Jasně oranžové plody vypadají jako rajče, ale chuťově připomínají spíš broskev nebo meruňku. Kaki posílí imunitu, dodá potřebnou energii a povzbudí zpomalený metabolismus.

Budete mít zájem:  Hadí jed se používá ve farmacii i kosmetice

Skvělé složení

V kaki najdeme kromě cca 60 % vody také vysoký podíl pektinů a komplexních sacharidů, které dodávají tomuto šťavnatému ovoci typickou rosolovitou dužinu. Zimní pochoutka obsahuje také potřebný vitamin C, provitamin A, draslík, hořčík, fosfor, měď, mangan, vápník a železo.

Kaki a jeho pozitivní účinky na naše tělo

Ne nadarmo v překladu znamená „pokrm bohů“ nebo též „Diovo ovoce“.

Díky vláknině a komplexním sacharidům působí blahodárně na naše zažívání, odstraňuje zácpu a dokáže výrazně ulevit i při střevních zánětech.

Dále má příznivý účinek při srdečních potížích, zpevňuje kosti i klouby. Obsažené antioxidanty působí v našem organismu jako účinná prevence rakoviny a dalších civilizačních onemocnění.

Pravidelné pojídání kaki snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi a zmírňuje nervozitu, stres i únavu. Pokud rádi sportujete a trápí vás svalové křeče, zkuste toto báječné ovoce, které potíže eliminuje.

Hodí se i pro těhotné ženy. Díky vysokému obsahu vitaminu A totiž velmi prospívá správnému vývoji plodu.

Odrůda kaki persimon nabízí všechny aminokyseliny, které naše tělo potřebuje pro optimální fungování.

Dopřejte si pravidelně toto zimní ovoce, pokud:

Kaki – jaké má toto ovoce účinky na zdraví?

Dlouhá cesta ze Španělska do Čech

Toto blahodárné ovoce roste na stromech zvaných tomel japonský. Původní domovinou stromu s tvrdým dřevem je Korea. Dnes je tomel rozšířený téměř v celém subtropickém pásu, ve Středozemí i na pobřeží Černého moře. K nám se lesklé plody dováží převážně ze Španělska a Izraele. Sklízí se ještě nezralé, aby zvládly dlouhý převoz do České republiky.

Sezóna trvá jen krátce

Na pultech větších obchodů jej seženete zhruba od konce září do konce února. Sezóna vrcholí kolem Vánoc. Ve specializovaných prodejnách na něj s trochou štěstí natrefíte ještě o něco déle.

Co si pohlídat při nákupu

V obchodě vybírejte plody, které jsou měkké a dostatečně zralé, ale bez výrazných otlaků a zelených míst. Barva by měla být sytě oranžová nebo načervenalá. Pokud si domů přinesete plod, který je hodně tvrdý a nezralý, nechte ho několik dnů při pokojové teplotě dozrát.

Jak jíst kaki?

Kaki se nejčastěji konzumuje čerstvé a bez slupky. Tu můžete buď oloupat, nebo plod rozkrojit napůl a dužinu vydlabat podobně jako u kiwi. U odrůdy kaki persimon je slupka jedlá, ale hůře stravitelná.

U citlivějších jedinců může způsobit trávicí potíže, jako je nadýmání a průjem. Pokud máte trávení v pořádku, slupka by vám neměla nic udělat.

Jen ji před konzumací vždy pořádně omyjte, abyste ji zbavili všech nečistot a případných postřiků.

TIP: Pozor – při nadměrné konzumaci, hlavně nezralých plodů, způsobuje hromadění nestrávených zbytků v žaludku. Mohou být příčinou trávicích i jiných problémů. Nejezte proto víc než 1 kaki naráz.

Tipy na nejlepší recepty z kaki:

  • pyré
  • džem
  • kompot
  • ovocný salát
  • koláč
  • muffiny

Kaki chutná skvěle také s jogurtem, tvarohem a ovesnou kaší. Ozdobit jím můžete i lívance nebo palačinky. Dobrou chuť!

Jak jíst kaki?

Úvod  › Kaki Předchozí článek   Další článek

Setkali jste se v poslední době s exotickým fenoménem jménem kaki? Toto ovoce, původem z Číny, oblíbené především pro své bohaté zásoby vitaminů a příznivé účinky na zdraví i na štíhlou linii, začíná být známé i u nás. Chcete kaki vyzkoušet a nevíte, jak na to? Dovolte mi nabídnout Vám v tomto článku několik tipů získaných přímo z Brazílie, kde se kaki v hojné míře pěstuje i konzumuje.

Nejprve bych ráda upozornila, že toto ovoce se nesmí konzumovat nalačno, díky obsahu taninu má totiž projímavé účinky. Pozor! Osoby s problémy zažívacího traktu a osoby po bariatrických operacích by neměly kaki konzumovat ve velkém množtsví. Kaki rovněž není vhodné pro diabetiky kvůli množství cukru, které obsahuje. A v žádném případě nedávejte kaki zvířatům!

KONZUMACE

Kaki jezte, když je zralé. To poznáte podle oranžové až červené barvy plodu. Jakmile identifikujete, zda se jedná o sladký nebo kyselý typ kaki, dodržujte postup určený pro konkrétní typ ovoce.

Sladké kaki je po dozrání tvrdé a pevné, při pokojové teplotě vydrží až 30 dní. Plod je spíše zploštělý. Kyselým typem kaki jsou naopak kulaté a měkké plody.

Po dozrání jsou tmavě oranžové barvy, ale v ní mohou být lehce nazelenalé odstíny.

Plody KAKI:

Kaki – jaké má toto ovoce účinky na zdraví?

CC: germannavas

Sladké kaki:

  • Ovoce dobře umyjte pod teplou vodou, je třeba ho skutečně důkladně opláchnout a rukama očistit.
  • Není nutné odstraňovat slupku, ale je třeba odstranit listy a tvrdou květnatou část nahoře. Pakliže chcete odstranit i slupku, ponořte plod na nějakou dobu do teplé vody a posléze sceďte. Slupka se sama odloupne. Pokud ne, snadno ji odstraníte rukou.
  • Pokud jsou uvnitř semínka, odstraňte je.
  • Rozkrájejte podobným způsobem, jakým krájíte rajče.
  • Pokud chcete použít ke konzumaci lžičku, můžete. Chuť se tím prý zásadně změní, ale pokud Vám takto ovoce bude chutnat, proč ne.

Kyselé kaki:

  • Zralé plody jsou velmi měkké a mají sklon se otevírat. Slupka má tmavě oranžovou barvu, je rovná a poloprůsvitná. Tak poznáme, že už je vhodný čas si plod utrhnout a sníst.
  • Nicméně pokud kaki kupujeme, můžeme ho koupit nezralé a nechat dozrát doma. Přirozeně to trvá asi 7-10 dní, ale někdy může dozrát až po měsíci. Proto existují různé způsoby, jak dozrávání urychlit (např. v troubě zahřáté POD 50°C necháme ovoce 18-24 hodin).
  • Tento typ kaki se kvůli měkkosti doporučuje jíst zásadně lžičkou, jako prevence případného zašpinění. I zde je nutné odstranit vrchní tvrdou část a semínka. Pokud by ovoce bylo příliš měkké, lze ho na chvíli dát do ledničky. Krájíme zespoda.

Marie Samková

Jak otevřít kokos?   Jak vypadá strom osika?

Kaki: Šťavnatá pochoutka plná zdraví

Vypadá jako oranžové rajče, voní po vanilce a chutná jako kombinace žlutého melounu, broskve a hrušky. Kaki je po roce opět na českém trhu. Toto šťavnaté ovoce z jihovýchodního Španělska je k dostání pouze dva měsíce v roce – přibližně od poloviny října do poloviny prosince. Všichni, kdo mají zájem ochutnat něco neobvyklého, by tedy rozhodně neměli otálet.

Sladký plod o velikosti šest až devět centimetrů je charakteristický vysokým obsahem energie a zdraví prospěšných látek. Odborná nutriční studie z roku 2003 prokázala, že v dužině je velké množství vitamínu A, vlákniny, fosforu a hořčíku. Až 20 procent hmotnosti kaki jsou cukry, ostatní je voda.

Kaki posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimoto přispívá ke zdraví a pevnosti kostí.

Díky vysokému obsahu vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen, funguje jako prevence sklerózy a doporučuje se také lidem s nemocnými játry a ledvinami. Kaki by rozhodně nemělo chybět v jídelníčku těhotných žen, neboť vitamín A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte.

Jako ozvláštnění jídelníčku ho uvítají i malé děti, u nichž pektiny obsažené v dužnině pomáhají regulovat funkci střev.

Chutná čerstvé i zavařené

Výjimečnost kaki kromě jeho příznivých účinků na zdraví spočívá také v tom, kolik možností zpracování nabízí. Lze je konzumovat čerstvé – nakrájené na plátky, které uprostřed zdobí charakteristické oranžové paprsky, ale stejně tak se z něj dá připravit chutný kompot i zavařenina.

Budete mít zájem:  Tři časté chyby při použití dezinfekce: děláte je také?

Dá se použít do omáček, k ozvláštnění salátů a dezertů, případně i k přípravě nápojů. Rozpůlené, vydlabané a alkoholem potřené slupky se někdy používají jako nádoba na zmrzlinu; navrch se pak může ještě propasírovat zralá dužina. V Rusku nebo Číně se rozpůlené plody zapékají s přírodním cukrem a skořicí jako dezert.

Díky pestrým možnostem zpracování si kaki získává stále větší oblibu u spotřebitelů po celém světě. To dokládají i slova Ferrana Cabrery, manažera firmy Anecoop pro střední a východní Evropu: „Naše produkce kaki Persimonu každoročně narůstá o 10 až 15 procent.

Zatímco před deseti lety jsme vyváželi 1500 tun kaki, loni už to bylo více než 50 000 tun.“ Takový vývoz je možný především díky tomu, že kaki Persimon má na rozdíl od dalších druhů kaki vlastnosti vhodné pro převoz. Plod kaki Persimonu je totiž v době zralosti pevný a před poškozením ho chrání poměrně tuhá slupka.

Klasické kaki se naopak jí měkké a má jen velmi omezenou trvanlivost.

Jak se pozná kvalitní kaki

Plod má oranžovou barvu a je tvrdý na omak. Na slupce by měla být nálepka „Persimon Bouquet“, která je zárukou kvality.  „Každý kousek ovoce prochází několikanásobnou kontrolou. Plody se sbírají ručně a poté procházejí selekcí a několika kontrolami.

Teprve po absolvování všech kontrol je kaki zabaleno a v chladicích boxech je vypraveno na cestu ke koncovým zákazníkům.

Ti se o jeho kvalitě mohou přesvědčit nejen podle zmíněné nálepky, ale také podle osvědčení o původu (Kaki Ribera del Xúquer), které bývá uvedeno na přepravních krabicích,“ vysvětluje hlavní manažer společnosti D. O. Kaki, Rafael Perucho Manez.

Autor: Redakce

Kaki

Možná hledáte: Khaki.Tomel japonský (Diospyros kaki) Tomel japonský (Diospyros kaki) Vědecká klasifikace Říše rostliny (Plantae) Podříše cévnaté rostliny (Tracheobionta) Oddělení krytosemenné (Magnoliophyta) Třída vyšší dvouděložné (Rosopsida) Řád vřesovcotvaré (Ericales) Čeleď ebenovité (Ebenaceae) Rod tomel (Diospyros) Binomické jméno Diospyros kakiThunb. Některá data mohou pocházet z datové položky. Kaki

Kaki (někdy také tomel nebo churma) je plod ovocného stromu tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých. Botanický název druhu (Diospyros) znamená „Diovo ovoce“. Pro kaki se používá mnoho názvů, mimo výše uvedené například kakichurma, anglicky nebo německy též asijský nebo japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka. Sharon fruit je obchodní značka pro ovoce, které se nechává dozrát uměle pomocí chemických látek.[1]

Přestože se v Číně pěstuje už přes 2000 let, vědecky bylo poprvé popsáno až v roce 1780.[2]

Plody mají jasně oranžovou barvu, tvarem připomínají pomeranč nebo rajče (jiný kultivar) a dorůstají do průměru 5–8 cm. Toto exotické ovoce je chutné jen dobře vyzrálé, má specifickou sladkou chuť (něco mezi broskví a melounem s nádechem vanilky). Málo zralé plody a zejména slupka mají svíravou trpkou chuť způsobenou vysokým obsahem taninů.

Rozšíření

Pochází z jihovýchodní Asie (Čína). Dnes je rozšířený v subtropech téměř celého světa, od Asie po Ameriku. Roste také například v jižní části Ukrajiny. Před rokem 1989 se plody kaki dovážely nejčastěji z Albánie, ale také z Itálie, kde lze na stromy s krásně zbarvenými plody narazit již po přejezdu Brenneru.

Konzumace

Kaki je velmi chutné samo o sobě, slupka se může konzumovat, ale většinou se loupe.

Další možností je například plod naříznout, jakmile je dužina měkká (dozraje i při pokojové teplotě), pokapat citronovou nebo limetkovou šťávou a vybírat malou lžičkou. Zcela zralá dužina je mazlavá, má až marmeládovou konzistenci.

Kaki se také přidává do ovocných salátů, dezertů, zmrzlin, omáček a sladkých rýžových jídel. Vyrábějí se šťávy, marmelády a želé. Oblíbené je i kaki sušené.

Plody kaki se sklízejí ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport. Plody by při nákupu neměly být otlačené. Kaki se konzumuje, když je na omak měkké. Proto se musí kupovaná kaki nechat dozrát.

Pojídání tomelů se doporučuje lidem s nemocnými játry a ledvinami, při výzkumu na potkanech totiž bylo zjištěno, že pomáhá trávit tuky. Dužina obsahuje velké množství vitaminu C a až 20 % cukrů. Energetická hodnota 100 g kaki je cca 293 kJ (70 kcal). Tomel se konzumuje čerstvý, sušený i proslazovaný.

Nadměrná konzumace (málo zralé trpké plody) plodů může vést ke vzniku specifických útvarů z nestrávených zbytků v žaludku, tzv. diospyrobezoárů které způsobují zdravotní obtíže.[3][4] Taniny obsažené v plodech spolu se žaludečními šťávami koagulují v lepkavou hmotu stmelující nestrávené zbytky v žaludku.

Složení kaki

Hlavními látkami, které kaki obsahuje[5] jsou:

  • Voda – 60 % obsahu ovoce
  • Cukr – 30 g na 150 g
  • Vitamín –  vitamín C, beta-karoten, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan
  • Vláknina – 3 g na 150 g
  • Bílkoviny – X
  • Sacharidy – 30 g na 150 g
  • Tuky – 0,750 g na 150 g

Odkazy

Reference

  1. Persimmon Fruit Facts [online]. California Rare Fruit Growers, Inc., [cit. 2007-01-15]. Dostupné online. 
  2. ↑ Published in Nova Acta Soc. Sc. Upsal. iii. 208, author Carl Peter Thunberg, [Thunb.] (1780); later in Fl. Jap. 157, author Thunb. (1784). Plant Name Details for Diospyros kaki [online]. IPNI [cit. 2009-10-12]. Dostupné online.

     

  3. Diospyrobezoar as a Cause of Small Bowel Obstruction [online]. [cit. 2015-05-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Diospyrobezoar: an uncommon cause of obstructive ileus [online]. [cit. 2015-05-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. ↑ Kaki (Tomel japonský) – Fitrevue.cz. www.fitrevue.cz [online]. [cit. 2016-06-24]. Dostupné online.

     

Externí odkazy

  • Obrázky, zvuky či videa k tématu kaki ve Wikimedia Commons
  • Slovníkové heslo kaki ve Wikislovníku
  • Kaki na starkl.com[nedostupný zdroj]
  • Kaki – popis plodu
  • Informace o pěstování kaki (tomelu)

Portály: Rostliny Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaki&oldid=18745897“

Znáte „ovoce bohů“ kaki?

Sezonní ovoce, ideální k tomu, abyste si na něm pochutnala v těchto sychravých dnech? Kaki Persimon Bouquet! Obsahuje spoustu vitaminů a navíc skvěle chutná. Nevěříte? Vyzkoušejte ho!

Sezonní ovoce, ideální k tomu, abyste si na něm pochutnala v těchto sychravých dnech? Kaki Persimon Bouquet! Obsahuje spoustu vitaminů a navíc skvěle chutná. Nevěříte? Vyzkoušejte ho!

Název ovoce Kaki Persimon Bouquet v překladu znamená „pokrm bohů“, což hovoří za vše.

Sladké oranžové ovoce připomínající svým tvarem broskev či rajče se sklízí během října ve Španělsku, proto je ideální, abyste ho ochutnala právě v těchto dnech, kdy se u nás ve většině supermarketů prodává.

Cena za kus se pohybuje kolem 12 až 18 korun a dá se říct, že je to dobrá investice, a to především do vašeho zdraví. Kaki Persimon Bouquet, jak zní celý název ovoce, totiž platí za vitaminovou bombu. Obsahuje vitaminy A a C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo a mangan.

Pomůže tedy vám i vašim dětem s posílením imunitního systému, navíc přispívá k zrychlení metabolismu, pro vysoký podíl vlákniny podporuje trávení, pomáhá také při stresu a nervozitě a dokonce by si na něm měly co nejčastěji pochutnávat i těhotné ženy, protože má prý blahodárné účinky i na vývoj plodu.

Kaki má pevnou dužinu, je bez pecek a jadérek, snadno se loupe. Můžete ho tedy jíst na spoustu různých způsobů. Těžko poradit v tom, kdy je „kaki“ tak akorát zralé, aby vám nejvíc chutnalo. Podobně jako u jiných druhů ovoce, každému vyhovuje něco jiného.

Někdo má rád tvrdší, v podstatě méně zralé kaki, jiní lidé dávají přednost tomu, když už je toto ovoce podstatně měkčí, tudíž i o dost sladší.

 Něco podobného se dá říct i o slupce – dětem můžete kaki lehce oloupat a nakrájet (výhodou je, že z něj neteče ani žádná šťáva, takže se děti nijak neupatlají), ale můžete ho jíst i se slupkou, jen tak omyté a nakrájené, nebo třeba sušené či ho přidat do salátů, omáček, zavařenin, nebo dezertů.

Zkuste uvařit něco s ingrediencí kaki, a pak nám napište, jak jste doma s receptem uspěla! My jsme si pro vás přichystali dva recepty. Jeden je na cheesecake a druhý na omáčku k přelití pořádného fláku masa – pánové jistě ocení! 🙂

Cheesecake s kaki

Přísady: 4 Kaki Persimon Bouquet, 4 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce citrónová kůry, ½ lžíce vanilkové esence, 215 g krystalového cukru, 750 g přírodního sýru Philadelphia nebo Žervé, 125 g roztaveného másla, 250 g rozdrcených máslových sušenek, 300 ml kysané smetany

Příprava:

Předehřejeme troubu na 160°C. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Sušenky rozmačkáme, promícháme s máslem a rukama nebo skleničkou upěchujeme do formy. Dáme chladit na 30 minut do lednice.

Sýr smícháme s cukrem, vanilkovou esencí, citrónovou kůrou, moukou a přidáme postupně po jednom vejci. Promícháme a přidáme kysanou smetanu a nastrouhané kaki. Opět promícháme a nakonec hmotu nalijeme na těsto a pečeme 75 -90 minut.

Poté necháme vychladnout. Hotový cheesecake podáváme studený.

Vepřová panenka s kaki omáčkou a pečenými bramborami

Přísady: 3 ks Kaki Persimon Bouquet, 600 g vepřové panenky, 1kg brambor, bazalka, tymián, šalvěj, grilovací koření, sůl, 2 cl kvalitního třtinového rumu nebo brandy, lžíce medu

Příprava:

Panenku nakrájíme, naložíme do koření a osmahneme na pánvi. Pro přípravu omáčky nakrájíme kaki na kostičky a také osmažíme, podléváme vodou. Přidáme lžící rumu nebo brandy, lžíci medu a vaříme cca 10 minut, dokud nám nevznikne omáčka. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a vyskládáme na plech potřený olejem, posolíme a dáme péct.

Tak co, už se vám sbíhají sliny? Další recepty s kaki najdete na http://www.nejkaki.cz./.

Kaki je hvězdou předvánoční nabídky ovoce. Nepropásněte ho, dá se využít na mnoho způsobů

Na náš trh se začalo dovážet ve velkém ze Španělska, protože se již nyní těší velké oblibě. Není divu, sytě oranžová barva zaujme na první pohled a konkurenční pomeranče ještě chvíli počkají. Kaki je totiž sezónní záležitost a měli bychom si ho náležitě vychutnat, než se s Vánoci z trhu vytratí.

Roste na stromu zvaném tomel, který patří do čeledi ebenovitých. V Číně ho pěstují již minimálně dva tisíce let, v současnosti je však rozšířen nejen po celém subtropickém pásu. V posledních letech se tomel začal na zkoušku vysazovat i na jižní Moravě, má podobné nároky jako meruňka. I když v obchodech zpravidla narazíte jen na jednu odrůdu, kaki jich má více než dva tisíce.

Konzumuje se zpravidla v mírně křupavém stavu jako jablko. Nedozrálé plody jsou trpké, přezrálé rychle měknou a hodí se spíše na výrobu marmelád.

Kaki obsahuje mnoho vitalizujících látek, osvěžuje, omlazuje. Je skvělým zdrojem vitaminů A a C, je velmi bohaté na vlákninu, které obsahuje více než jablka. Toto medově sladké ovoce je také skvělým zdrojem antioxidantů.

Posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové a srdeční potíže. Přispívá také ke zdraví a pevnosti kostí. Díky vysokému obsahu vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen, funguje jako prevence sklerózy a doporučuje se lidem s nemocnými játry a ledvinami. Pomáhá trávit tuky.

Kaki by rozhodně nemělo chybět v jídelníčku těhotných žen, neboť vitamín A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte. Jako ozvláštnění jídelníčku ho uvítají i malé děti, u nichž pektiny obsažené v dužnině pomáhají regulovat funkci střev. Je bohaté na draslík, obsahuje hořčík, vápník, fosfor, železo, měď a mangan.

Výjimečnost kaki spočívá také v mnoha možnostech zpracování. Lze je konzumovat čerstvé, nakrájené na plátky, které uprostřed zdobí charakteristické oranžové paprsky.

Můžete z něj ale připravit i chutný kompot a zavařeninu. Dá se použít do omáček, k ozvláštnění salátů a dezertů, případně k přípravě nápojů.

V Rusku nebo Číně se rozpůlené plody zapékají s přírodním cukrem a skořicí jako dezert. Pyré můžete použít i pro přípravu sušenek.

Pokud nechcete kaki konzumovat hned, kupte raději pevnější ovoce a nechte je dojít doma. Zralé plody skladujte v lednici. Snězte je co nejdříve, protože přezrálé kaki brzy rozbředne.

  • Kaki špíz s tofu
  • Suroviny: 1 kaki 125 gramů tofu 50 gramů červené papriky 1 lžíce sezamového oleje 2 lžičky sezamových semínek sůl
  • 20 mililitrů sójové omáčky.

Na špejli napichujeme střídavě kousky kaki, tofu a papriky. Špízy namočíme v sezamovém oleji a dáme péct, průběžně otáčíme. Hotové špízy osolíme a posypeme sezamem. Podáváme se sójovou omáčkou.

  1. Salát s kaki a kozím sýrem
  2. Suroviny: 1 kaki saláty lollo rosso a lollo biondo (mají kudrnaté listy) polníček tymián kozí sýr ořechy sůl
  3. olivový olej

Čerstvé saláty lehce omyjeme a natrháme. Kaki osmahneme na olivovém oleji s tymiánem a poté společně s kozím sýrem a ořechy přidáme k salátu. Dochutíme olivovým olejem a solí.

Muffiny s kaki

  • Suroviny: 250 gramů čerstvých kaki 1 šálek polohrubé mouky 1 šálek celozrnné mouky (preferujte bezlepkovou verzi) 1/3 šálku javorového sirupu ¼ šálku olivového nebo avokádového nebo kokosového oleje ¼ šálku žlutých rozinek ¼ šálku rozinek bez semínek 1 lžička jedlé sody 110 gramů nasucho opražených pekanových nebo vlašských ořechů 2 celá velká vejce ¼ lžičky mletého nového koření ¼ lžičky mletého hřebíčku ½ lžičky mleté skořice ¼ šálku vody
  • 1 lžička prášku do pečiva

Rozinky necháme nasáknout ve vodě. Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Pomocí šlehače rozmícháme dohladka dužinu z kaki, sirup, vejce, olej, koření, prášek do pečiva a jedlou sodu. Přendáme do mísy, přidáme mouku a vařečkou lehce promícháme.

Vodu z rozinek slijeme do směsi na muffiny. Přidáme rozinky a ořechy, jemně vmícháme, aby byly rovnoměrně rozložené v těstě. Nepřemíchejte!

Těsto na plechu rozdělíme na muffiny (důlky plníme ze tří čtvrtin). Pečeme, dokud nebude těsto upečené, asi 12 až 14 minut (vpíchněte doprostřed špejli, musí zůstat po vyjmutí suchá).

  1. Čatní z kaki
  2. Suroviny: 2 kilogramy kaki 3 lžíce olivového oleje 2 červené cibule 2 lžíce nastrouhaného zázvoru 1 červená kapie 200 mililitrů ananasového džusu 100 mililitrů vinného octa‘ 4 lžíce kokosového cukru 1,5 lžičky garam masaly špetka chilli špetka soli
  3. hrst ořechů

Kaki oloupeme a nahrubo nakrájíme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a necháme ji na tuku zesklovatět. Přidáme zázvor a na malé kostičky nakrájenou kapii, restujeme 2 minuty.

Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Zastříkneme octem a necháme ho odpařit. Nakonec vložíme kaki a vaříme další minutu. Zalijeme džusem, přidáme koření a lehce osolíme. Vaříme asi 30 minut, dokud se tekutina neodpaří. Odstavíme z ohně a smícháme s ořechy.

Související příspěvky

Pistácie pomohou vašemu srdci. Můžete je přidat do sladkého těsta i k masu

Plody goji se už tisíce let doporučují pro dlouhý život, ostrý zrak a lepší plodnost

Čočka nasytí rychle, bez přemíry kalorií a dodá spoustu živin

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector