Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Výroba rostlinného mléka

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Alsan bio – náhražka za máslo. Složení:

Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ

ČESKÉ GHÍČKO – ALTERNATIVA PRO BEZMLÉČNOU DIETU, TESTOVÁNO V LABORATOŘI

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

České Ghíčko

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Žádné jiné Ghí nedoporučuji. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit pouze tento produkt pro ABKM, domácí výrobu ani jiná dostupná Ghí syn netoleroval.

České Ghíčko – přepuštěný máselný tuk v různých variacích – natural, bio, ochucené, koko ghí, kozí Ghí…, více o Českém Ghíčku a jeho výrobě zde: http://ceskeghicko.cz/

KOKOSOVÉ KRÉMY

Hodí se do asijské a exotické kuchyni, kde slouží jako náhrada za mléko, máslo a jiné tuky. Zmírňuje též palčivost pokrmů. Jsou výborné i do nejrůznějších cukrovinek, krémů, dezertů, zmrzlin, apod.

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Bio organický kokosový krém v nejvyšší kvalitě. Dostupný na německém e-shopu https://www.drgoerg.com/catalogsearch/result?q=kokosmus

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Jedna z dalších možností kokosového krému, dostupný v Čr, kvalitou však nesrovanatelný s předchozím.

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Další z možností kokosových krémů, který je dostupný v Čr, bohužel již zahuštěn.

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Rostlinné jogurty

Mandlový Nejogurt – Bílý

Nejogurt je první český rostlinný jogurt vyrobený z mandlového mléka – Nemléka. Neobsahuje žádnou laktózu, sóju, lepek ani cukr, zato je plný zdraví prospěšných živých jogurtových kultur. A protože je v něm doopravdy hodně mandlí, má hustou, krémovou chuť.

Neochucený mandlový Nejogurt je skvělý ke snídani s ovocem a granolou, nebo na slano jako tzaziki. Není sladký, má krémovou chuť a je nakyslý tak akorát. Bez cukru, lepku, laktózy, sóji a všech dalších zbytečných látek, zahuštěný pouze špetkou tapioky.

  • Informace o produktu:
    – bez laktózy, sóji, lepku, cukru
  • – vegan (neobsahuje živočišné látky)
  • Objem: 375 g
    Skladování: skladujte v teplotě do 4 °C

Složení: mandlový nápoj (filtrovaná voda, mandle 20 %, datle), tapiokový škrob, živé jogurtové kultury (S. thermophilus, L. acidophilus).

Výživové údaje na 100 ml výrobku: energie: 499 kJ/121 kcal • tuky: 10,6 g • z toho nasycené mastné kyseliny: 0,8 g • sacharidy: 2 g • z toho cukry: 1 g • bílkoviny: 4,4 g • sůl:

Kakaové máslo slouží pro zdraví a také pro krásu, zkuste ho!..

Možná byste si mysleli, že kakaové máslo bude mít hnědou barvu jako kakaové boby, ale není to tak. Kakaové máslo je krémové barvy. Na co se používá kakaové máslo, co za zdravé látky obsahuje a jaké má účinky na zdraví toto kakaové máslo?

O kakaovém másle

Kakaové máslo je zdravým produktem z kakaových bobů. Kakaové boby obsahují až přes 50% tohoto másla. Kakaové máslo se získává lisováním kakaových bobů a tedy obsahuje všechny léčivé a účinné látky.

Tento produkt má krémovou, nažloutlý a používá se zejména na cukrářské a kosmetické účely. Kakaové máslo je však tou nejléčivější složkou každé čokolády.

Čím vyšší podíl kakaa (tmavší čokoláda), tak tím vyšší podíl kakaového másla.

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Co za látky obsahuje kakaové máslo?

Kakaové máslo je tuk, ale podívejte se jaký… Toto vše v kakaovém másle zajišťuje pozitivní účinky.

Flavonoidy, tuk, kyselinu laurovou, kyselinu palmitovou, kyselinu, stearovou, kyselinu myristové.

Účinky kakaového másla na zdraví

Kakaové máslo má tyto neskutečné účinky na zdraví vnější i vnitřní.

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

  • Detoxikuje organismus a podporuje imunitu
  • Antidepresivní účinky, odstraňuje stres
  • Zlepšuje soustředění a paměť
  • Podporuje a pročišťuje trávení
  • Snižuje vysoký cholesterol a krevní tlak
  • Prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění
  • Hydratuje (vyživuje) pokožku
  • Zlepšuje hojení kůže a její poranění
  • Eliminuje tvorbu jizev a jemných vrásek
  • Zpevňuje nehty a okolí nehtu
  • Zpevňuje a vyživuje vlasy
  • Odstraňuje tvorbu lupů

Použití kakaového másla v praxi

  • Kakaové máslo je vděčným, zdravým produktem, protože ho víte použít zevně i zevnitř…
  • Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?
  • Použití kakaového másla v kuchyni – toto máslo můžete použít jako zdravější tuk při pečení koláčů, dortů, zákusků, výrobě krémů a podobně.
  • Použití kakaového másla pro krásu – kakaové máslo si můžete aplikovat na pokožku, suchá místa (lokty, paty, rty), nehty a okolí nehtu, konečky vlasů, celou délku vlasů, pokožky hlavy…
  • TIP
  • Kakaové máslo si můžete zakoupit ve formě: lupénky, krémová konzistence, kousky (menší).
  • Můžete si také zakoupit různou kosmetiku s přidaným kakaovým máslem (hydratační krémy, tělové krémy, oční krém, proti vráskám, do koupele…).
  • Kliknutím zvětšíte
  • Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

A když kliknete zde, tak poznáte samotné nepražené kakaové boby. Jaká je jejich nutriční hodnota, jaké zdravotní pozitiva mají, použití a zda jsou vhodné během hubnutí.

Cacao

Kakaovník pravý (Theobroma cacao) je strom, který roste v tropické oblasti střední a jižní Ameriky. Stromy produkují plody podobné lusku, které uvnitř obsahují semena, které se nazývají kakaové boby.

Kakaovník začne produkovat lusky přibližně po třech letech růstu. Theobroma v překladu z řečtiny znamená „jídlo bohů“ což je odrazem úcty, kterou původní obyvatelé Ameriky ke kakau měli.

V těchto oblastech se před více než 3000 lety kakao používalo jako jídlo, lék a dokonce i jako měna. Kakao sloužilo jako posvátný nápoj. 

Kakao je vysoce výživná potravina, která obsahuje více než 300 chemicky identifikovatelných látek.

Kromě vysokého obsahu minerálů jako je železo, hořčík, zinek, měď, vápník, mangan a draslík, obsahují dvě polévkové lžíce kakaa 7g bílkovin, 6g tuku, 8g vlákniny a 0g. cukru. Z vitamínů v kakau najdeme především vitamíny B1, B2

Nejvíce je asi kakao známé jako jedna ze surovin čokolády. Nicméně dnešní čokolády mají za sebou dlouhou cestu zpracování a od původní podoby kakaa se velmi liší.

To je docela škoda, protože samotné organické kakao je jednou z nejlepších možností, které dnes máme k dispozici a to právě díky jeho nutričním hodnotám. Nejen co se chuti týče, ale především jsou už dnes velmi dobře zmapovány jeho přínosy pro zdraví.

V první řadě konzumace kakaa podporuje náš kardiovaskulární systém.1 Je to především díky vysokému obsahu polyfenolů a flavanolů.

Polyfenoly jsou rostlinné sloučeniny se silnými antioxidačními vlastnostmi – což znamená, že pomáhají předcházet poškození našich buněk. Kakao je skutečně jedním z nejlepších zdrojů polyfenolů s vyšší antioxidační aktivitou než má třeba zelený čaj, borůvky nebo červené víno. 

RAW kakao

V případě Raw kakaa je zcela vynechán proces pražení, a po celou dobu zpracování bobů (fermentace, sušení) jsou teploty kontrolovány a udržovány pod 43°C (teplota určující RAW kvalitu). Za “Raw” se považuje potravina, která nepřesáhne teploty v rozmezí 42-45°C. V případě kakaa RAW kvality jsou teploty při fermentaci i sušení kontrolovány a udržovány pod 43°C.   

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Chronický zánět v těle je dnes již základem jakéhokoli onemocnění. Ve chvíli, kdy je tělo dlouhodobě vystaveno zánětu, začnou se rozvíjet různá onemocnění. Studie ukázaly, že polyfenoly a flavonoly v kakau mohou snižovat zánětlivé markery a podporují růst prospěšných bakterií ve střevě.2

Budete mít zájem:  Zánět Vlasového Folikulu Léčba?

Kakaem k dobré náladě

Milovníci čokolády to určitě znají. Obzvlášť pokud jde o čokoládu s vysokým procentem obsaženého kakaa. Kakao obsahuje sloučeniny jako je tyrosin, fenyletylamin, anandamid a theobromin.

Tyrosin je předchůdce dopaminu, což je chemická látka v mozku, odpovědná za pocity „odměny a motivace“. Fenyletylamin je látka související s nadledvinami, a která se uvolňuje ve chvíli zamilovanosti.

Anandamid je přírodní chemická molekula, která pomáhá podporovat stav blaženosti.

Věděli jste že…?

  • Kakao obsahuje více vápníku než kravské mléko.
  • Je nabité železem, hořčíkem a antioxidanty.
  • Kakao je považováno za silně afrodiziakální.
  • Kakaovníky se dožívají až 200 let.
  • Kakaový lusk obsahuje zhruba 40-50 kakaových bobů.

Kakaové máslo

Kakaové máslo je nejtučnější část celého lusku. Při jeho výrobě se kakaové boby lisují za studena, aby se z nich extrahoval olej. Výsledkem je kakaové máslo, které má žlutou barvu a jeknou čokoládovou vůni. Při pokojové teplotě tento olej tuhne, podobně jako kokosový olej.

Používá se k výrobě čokolády a má 14 celkového tuku a obsahuje také omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Mimo jiné každá polévková lžíce kakaového másla obsahuje 27,1 mg fytosterolů, což jsou rostlinné sloučeniny, u kterých bylo prokázáno, že snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu.

Kakaové máslo je účinnou látkou v krémech nebo balzámech na rty. 

K dostání je kakaové máslo jako celou kostku nebo menších kouscích, se kterými se poté lépe pracuje. Snadno se poté používá k výrobě domácí čokolády, nebo jiných dezertů, koktejlů, zmrzliny nebo k přípravě palačinek. Mimo kuchyň ho můžete použít místo tělové krému, nebo jej použít k výrobě domácí kosmetiky. Kakaové máslo je stabilní, takže má dlouhou dobu trvanlivosti. 

Kakaové boby 

Zdá se, že mnoho lidí bojuje s nějakou poruchou trávení. To je často způsobeno špatnou stravou, kde chybí dostatek vlákniny. Díky obsahu vlákniny patří mezi prospěšné účinky kakaový bobů podpora trávicího systému.

Vláknina pomáhá přesouvat potravu rychleji přes trávicí systém. Kromě toho kakaové boby mají schopnost stimulovat trávicí enzymy.

Pokud se potýkáte s trávicími problémy, jsou pro vás kakaové boby to pravé.

Kakaová drť

Kakaová drť jsou malé kousky drcených kakaových bobů. K jejich výrobě jsou kakaové boby nejprve fermentovány a poté sušeny. Mají hořkou chuť a jsou nabité živinami a rostlinnými sloučeninami.

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Zdravotní přínosy konzumace kakaa

  • Podporuje kardiovaskulární systém
  • Pomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi
  • Má protizánětlivé vlastnosti
  • Snižuje krevní tlak a zlepšuje průtok krve 3
  • Podporuje zdraví mozku
  • Udržuje hladinu cholesterolu
  • Podporuje trávicí systém
  • Podporuje zdravou pleť

Kakao je také jedním z mála zdrojů theobrominu –  alkaloidová sloučenina a přírodní stimulant. Studie ukazují, že theobromin má pro mozek řadu výhod, včetně zlepšení kognitivních funkcí, lepšího soustředění a neuroprotektivních účinků.  

Veronika Halusková

1. Cocoa and Human Health: From Head to Foot–A Review, Quintino Reis De Araujo, James Nascimento Gattward, Suzana Almoosawi, Maria das Graças Conceição Parada Costa Silva, Paulo Alfredo De Santana Dantas, Quintino Reis De Araujo Júnior, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24915376/ 

2. The anti-inflammatory properties of cocoa flavanols, Carlo Selmi, Tin K Mao, Carl L Keen, Harold H Schmitz, M Eric Gershwin, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16794453/ 

3. Effect of cocoa on blood pressure, Karin Ried, Peter Fakler, Nigel P Stocks, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28439881/ 

Kakaové máslo a zdraví

U tohoto článku jistě zajásají všichni milovníci tolik oblíbené čokolády, nicméně dnes nebude řeč vyloženě o ní.

Zaměříme se na kakaové máslo, které se dnes s oblibou využívá nejenom na výrobu čokoládových cukrovinek, ale díky své vůni také v kosmetickém či farmakologickém průmyslu.

Jak se takové kakaové máslo vyrábí?

Kakaové máslo se vyrábí lisováním hmoty z pražených kakaových bobů v hydraulických lisech, z čehož vznikne žlutá hmota podobná například kokosovému tuku. Zbytek vylisované hmoty se potom semele na kakaový prášek, který má využití zejména v potravinářském průmyslu.

Výhodou kakaového másla je jeho vysoká stabilita. Díky obsaženým antioxidantům, které zabraňují jeho žluknutí, ho můžete skladovat i několik let.

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Výhody kakaového másla:

  1. Obsahuje antioxidanty zabraňující oxidačnímu stresu v těle.
  2. Zjemňuje a vyživuje pokožku.
  3. Má o něco nižší obsah energie než jiné tuky.

  4. Je přírodním zdrojem minerálních látek, kterými jsou: zinek, mangan, měď, hořčík či železo.
  5. Obsahuje rovněž zdravé tuky.
  6. Přítomnost vitaminu E.
  7. Má pozitivní vliv na psychiku.

Kakaové máslo nejenom výborně chutná, ale jeho umírněnou konzumaci můžete brát i jako součást zdravého životního stylu.

V kuchyni má toto máslo široké spektrum využití. Je vhodné na pečení, přípravu domácích čokoládových pralinek, pro přípravu dezertů i zmrzlin.

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Kde koupit kakaové máslo

Kakaové máslo seženete především v prodejnách se zdravou výživou a za jeho kvalitu se určitě vyplatí si připlatit. Až zařadíte pravé kakaové máslo do vaší kuchyně, uvidíte, že opravdový luxus si můžete dopřát i sami, a to v pohodlí domova.

Inspirace na závěr!

Vyrobte své rodině domácí čokoládu! Stačí jen rozpustit kakaové máslo, přidat k němu kakaový prášek a osladit vše sladidlem dle libosti.

Do čokolády můžete přidat i želé, rozinky či oříšky – fantazii se meze nekladou. Uvidíte, že až vaši nejbližší čokoládu ochutnají, tak ani neuvěří, že je čokoláda pouze vašim dílem. Navíc si budete jisti, že jim dopřáváte jen to nejlepší!

Pilulka.cz

Kakaové Máslo Naturalis BIO je vysoce kvalitní rostlinný tuk s velkým množstvím cenných látek, které v jiných tucích nenajdete. Má lahodnou chuť a široké uplatnění ve studené i teplé kuchyni.

  • Vysoký obsah vitaminu E, zdravých tuků a užitečných minerálů
  • Zpříjemněte si všední rána

Nutriční hodnota kakaového másla

Kakaové máslo obsahuje mnoho vitaminu E a cenných stopových prvků, především hořčíku a železa. Velmi zajímavý je obsah zdravých tuků, které jsou pro tělo nepostradatelné. Kakaové máslo je poměrně málo kalorické, neobsahuje cholesterol a obtížně se přepaluje, takže je vhodné k pečení i smažení. Hodí se i k regeneraci a zjemnění pleti.

Pěstování, zpracování a balení výrobku

Kakaovník se pěstuje především v rovníkovém pásu jižní a střední Ameriky. Ten náš roste na vyhlášených peruánských plantážích. Kakaové máslo je produktem čistě mechanického lisování čerstvých kakaových bobů.

Má světlou barvu a příjemnou chuť. Není nijak chemicky upravováno. Dodáváme je ve 300ml sklenicích s dobře těsnícím plechovým víčkem.

Plnění zajišťuje pod přísnou hygienickou kontrolou česká balírna certifikovaná pro práci s BIO potravinami.

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Vlastnosti kakaového másla

Kakaové máslo je mimořádně bohatým zdrojem vitaminu E a řady minerálů jako je hořčík, železo, chrom atd. Antioxidanty v kakaovém másle neutralizují volné radikály kyslíku, které poškozují lidské buňky a urychlují jejich stárnutí.

Budete mít zájem:  Cibulová Nať A Zdraví?

Fenyletylamin, anandamid a další látky se zásluhami o příjemné pocity z konzumace čokolády jsou obsaženy i v kakaovém másle. Tuk je tepelně stabilní, a lze ho tedy s klidem používat i k pečení a smažení. Kakaové máslo se velmi dobře hodí také k šetrné péči o pleť. Nejsou tuky jako tuky.

Kakaové máslo se řadí nejen mezi zdravé tuky, ale dokonce mezi žádané tuky!

Kakaovníky tvořily podrost tropických pralesů táhnoucích se kdysi z povodí Amazonky až k jižním hranicím Mexika. Strom vyžaduje stabilní a vysokou teplotu i vlhkost. Jen některé ze dvou desítek druhů kakaovníků vystupují z teplých nížin do chladnějších podhorských oblastí. Historie kakaa se píše několik tisíc let.

Kakaové boby se úspěšně pěstovaly a s chutí konzumovaly už v dávné mayské civilizaci. Kakaový nápoj byl dochucován pepřem, chilli nebo vanilkou; samotné kakaové boby dokonce fungovaly jako platidlo. Pro Evropu objevil tajemství kakaa španělský conquistador Hernando Cortéz v první polovině 16. století.

Trvalo pak ještě dvě století, než se kakao a kakaové máslo proměnily v první tabulku moderní čokolády.

Doporučená konzumace

Kakaové máslo je jedna ze základních ingrediencí čokolády. Pokud si nehodláte zřídit čokoládovnu, užijete kakaové máslo jako běžný tuk, včetně bezproblémového smažení a pečení. Jeho jemná chuť a vůně zvlášť vynikne při přípravě dezertů.

Nutriční hodnoty

Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 3702 kJ / 900 kcal
Tuky 100 g
– z toho nasycené mastné kyseliny 51,2 g
Sacharidy 0 g
– z toho cukry 0 g
Bílkoviny 0,1 g
Sůl 0 g
  • Toto balení Vám vydrží 2 měsíce
  • Země původu: Peru
  • Forma zpracování: Šetrné lisování

Certifikáty kvality

BIO, Vegan, Kosher, GMO Free

Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Zkuste také další produkty značky Naturalis, které jsou v kategoriích Potraviny, Oleje a octy a Potraviny, nápoje. Pokud si nejste jistí výběrem tohoto produktu, zkuste se ještě podívat do kategorie Oleje a octy.

Výroba čokolády – Svět plodů

Stejně jako má láska k čokoládě mnoho podob, je i mnoho podob, které může mít samotná čokoláda. Ta kvalitní se vyrábí jen z kakaových bobů, kakaového másla a cukru. Občas se může objevit emulgátor – většinou sójový lecitin, v mléčných čokoládách pak najdeme ještě sušené mléko.

Kvalitní čokoláda neobsahuje žádné rostlinné tuky ani další složky, které nejen že narušují její unikátní strukturu, ale často fungují pouze jako levné náhražky základních surovin.

Pro kvalitní výsledný produkt – čokoládu, jsou nutné kvalitní suroviny – především kakaové boby. 

Kakaové boby obsahují velké množství látek, které prospívají lidskému zdraví, a není proto divu, že se řadí mezi superpotraviny. Rostou v tropických oblastech a potřebují celoroční teplotu nad 20 ºC. Na počátku růstu musí být ukryty před slunečními paprsky. Kakaovník, na kterém boby rostou, je ale rostlina, která si dává na čas.

Trvá přibližně čtyři až pět let, než začne plodit první plody. Ty se sklízí až mají červenou nebo žlutou barvu, a ke sklizni se používá mačeta, kterou se plody odseknou od kmene stromu. Plody uvnitř obsahují semena – tmavě hnědé boby obalené tenkou bílou a sladkou slupkou.

Sklizeň probíhá dvakrát ročně, v květnu a listopadu.  

Proces výroby čokolády má několik fází a v každé z nich vzniká unikátní produkt.

Poté, co se kakaové boby sklidí, je potřeba z nich odstranit bílou sladkou slupku, kterou jsou obaleny. To se děje v dřevěných bednách nebo pytlích, kde se kakaové boby uskladňují spolu s banánovými listy. Jejich bakterie jsou důležitým pomocníkem pro proces fermentace.

Ta probíhá při teplotách až 50 ºC! Denně je potřeba kakaové boby promíchat a obrátit. Na začátku procesu mají kakaové boby bílou barvu, která se během tří až sedmi dní fermentace (záleží na odrůdě) mění. Probíhá alkoholové, mléčné a nakonec octové kvašení.

Boby se zbavují dužiny, ukončuje se proces kvašení a v bobech se rozvine jedinečné aroma.

Sušení se provádí nejčastěji na přímém slunci, nebo v sušárnách za pomoci horkého vzduchu. Tím se zastaví proces fermentace a také se zabrání plesnivění jednotlivých bobů. Následuje proces třídění – boby se přebírají a čistí. Usušené a očištěné boby se pak dále zpracovávají nebo putují k zákazníkům přímo ve své nejčistší podobě. 

Na kakaových bobech si můžete pochutnat i u nás. Jsou jemně podrcené a mají intenzivní chuť a aroma.

Pražením se z bobů dostává jejich typické aroma, mírní se hořká chuť a také barva. Výsledný produkt, tedy čokoládu, pražení zásadně ovlivňuje. Celý proces se může různit – někde se praží v klasických troubách, jinde ve specializovaných systémech. Občas se dokonce využívají i systémy určené pro pražení kávy.

Celkově pražení trvá 15–30 minut. Ze studie, která zkoumala vliv teploty a doby pražení kakaových bobů na jejich senzorické vlastnosti, vyplynulo, že nejchutnější boby byly ty, které byly praženy v teplotě 90–100 °C. Běžně se však boby praží při teplotách okolo 130 °C a v extrémech až okolo 160 °C.

U vyšších teplot při pražení dochází k hořknutí bobů a ke ztrátě jejich jemnosti.

Pak následuje drcení. Kakaové boby jsou chráněny jemnou a křehkou slupkou, která však do čokolády nepatří. Drcením se tyto slupky dostávají pryč a takto upravené jsou připravené na další fázi.

Boby se pak melou a zahřívají, čímž vzniká kakaová hmota. Takto zpracovanou hmotu už můžeme nazvat 100% hořkou čokoládou bez přidaného cukru. Má výraznou chuť a je skvělá třeba do pečení. Opravdoví gurmáni si ji ale mohou dopřát i jen tak samotnou!

Kakaová hmota je vlastně stoprocentní hořká čokoláda. Vzniká mletím pražených kakaových bobů.

Pouze s  kakaovou hmotou by ale většina světa spokojená nebyla. Proto zde proces výroby čokolády ani v nejmenším nekončí.

Lisováním se z hmoty odděluje určitý podíl kakaového másla, což je vlastně čistý tuk, a kakaový prášek, tedy čisté kakao. I v kakaovém prášku nakonec zůstává určitá část tuku.

Obsah „zbytkového tuku“ v kakau se pohybuje v rozmezí 8–36 %, v USA ho obvykle kakao obsahuje kolem 11, 17 a 22 %. V Británii dokonce musí kakao určené pro přípravu nápojů obsahovat alespoň 20 % tuku.  

Kakaové máslo a kakao se dají využít i samostatně, ale také se přidávají do procesu zpracování čokolády a čokoládových výrobků v dalších fázích. Máslo máme ve Světě plodů ve dvou variantách – buď jako zlomky nebo v praktických peckách. Je skvělé třeba na výrobu domácí čokolády. Mmm, už se vám sbíhají sliny?

Kakaové máslo je čistý rostlinný tuk, který můžete použít k výrobě té nejlahodnější domácí čokolády.

Kakaová hmota se pro výrobu čokolády dále zahřívá, aby byla krásně tekutá. Takzvaným konšováním se stále míchá, roztírá a provzdušňuje.

Tato část může trvat u těch nejkvalitnějších čokolád klidně až 72 hodin! Díky tomu vzniká hladká pasta, která má své typické aroma.

Postupně se do této tekuté čokoládové pasty přidávají další suroviny, aby se vytvořila požadovaná chuť.

V této fázi už samozřejmě záleží na tom, jak má čokoláda chutnat.

Přidáním cukru a sušeného mléka vzniká mléčná čokoláda, do hořkých čokolád se přidává většinou už jen další kakaové máslo a cukr, doplnit chuť čokolády mohou ale i různá aromata nebo další suroviny – třeba ořechy, chilli, vanilka nebo sůl. Často se do čokolády přidávají i emulgátory a stabilizátory. Je to proto, aby se jednotlivé částečky tuku dokonale spojily s ostatními surovinami. Chcete si o emulgátorech přečíst více?

Lesklou a lámavou texturu získává čokoláda takzvanou temperací.

Důležitá je také konzistence čokolády. Lesklou a lámavou texturu získává temperací. Kdyby se tento krok vynechal, čokoláda by při lámání nebyla křupavá, ale naopak táhnoucí. Při temperaci se zahřátá hmota rychle zchladí, čímž se v ní přeskládají molekuly do pevné mřížky. Čokoláda pak bude krásně lesklá a pevná. Křup!

Posledním krokem je odlévání čokolády do různých forem. Nejběžnější jsou obdélníkové nebo čtvercové tabulky, běžně se už ale můžete setkat i s čokoládou ve tvaru malých peciček.

A nemusíte být profesionální cukrář, abyste výhody těchto malých obláčků mohli využít.

Jsou skvělé na přípravu polev, protože se rychle a rovnoměrně rozpouštějí, dozdobíte jimi dezerty i dorty a budete mít pod kontrolou i své mlsání! 

Jednotlivé produkty, které vznikají při výrobě čokolády, si můžete u nás koupit i samostatně!

A jak se vyrábí veganské čokolády? U hořkých čokolád většinou rozdíly ve složení žádné nejsou, protože ani ty „obyčejné neveganské“ zpravidla neobsahují živočišné produkty.

Kvalitní hořké veganské čokolády neobsahují nadbytečná dochucovadla a náhražky, které přikrášlují její chuť. Často také najdete ve variantě vegan namísto bílého cukru zdravější třtinový nebo kokosový.

Setkat se můžete i s jinými sladidly – jak se v nich vyznat, si můžete přečíst tady.

To však neznamená, že by neexistovaly žádné mléčné veganské čokolády. Ve veganských produktech živočišné mléko nahrazuje rostlinné mléko, ořechová pasta nebo třeba kokos. Třeba naše mléčná Madagaskar čokoláda obsahuje kešu mléko. Zvláště u veganských čokolád se tak musí více dbát na kvalitu zpracování kakaových bobů. Přečtěte si o veganských čokoládách více!

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť ???? Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo vzniká, jaké má pro nás benefity a jak jej můžeme využít ve své domácí alchymii ????

Kakaovník pravý – Theobroma cacao

Nejdříve si řekněme, jak kakaové máslo vlastně vzniká.

Kakaovník je strom, který původně pochází z tropických lesů Střední a Jižní Ameriky. Dnes se pěstuje už na více místech na světě. Plod kakaovníku, který může vážit až půl kila, obsahuje semena – kakaové boby.

Surové kakaové boby nejsou sladké a ani moc chutné. Proto se fermentují, tradičně přikryté banánovými listy při teplotě 50°C. Kvašením se mění jejich chuť, ztrácí se jejich trpkost a získávají typickou hnědou barvu.

  

Po kvašení se semena suší a praží. Díky celému procesu získají svou charakteristickou vůni a chuť čokolády. Namletá semena se pak lisují – výsledným produktem je jak bílý vylisovaný kakaový tuk, tak hnědý kakaový prášek – zbytek z bobů.

Kakaové máslo je při pokojové teplotě tuhé a docela tvrdé. Taje až při 32°C. Díky velkému množství antioxidantů nežlukne a vydrží i několik let.

Proč je kakaové máslo tak oblíbené v kosmetice?

Jak už jsem zmínila, obsahuje vysoké množství antioxidantů, které nejen zabraňují žluknutí samotného kakaového másla, ale i pečují o naši pokožku. Je výborným pomocníkem při boji proti jizvám a striím. Jeho zvláčňující a změkčující schopnost ocení především lidé se suchou pokožkou.

Skvěle se hodí do přípravků na suché a rozpraskané paty, které krásně zvláční a zjemní poškozenou a rozpraskanou pokožku. Své místo najde i v přípravcích na ekzematickou pokožku, kde pomáhá hojit a regenerovat poškozenou kůži.

Použití kakaového másla v kosmetice:

Balzámy na rty

Já si kakaové máslo nejvíce oblíbila v balzámech na rtíky ???? Miluji jeho kakaovou vůni a jemnou strukturu – spolu s švestkovým olejem, lanolinem a včelím voskem dává úžasné lipy ????

Balzám na rty s vůní kakaa a marcipánu – recept

Ingredience 

Základní recept na balzám na rty včetně postupu najdete zde.

Pleťové mýdlo

Kakaové máslo často hraje prim v mýdlech na pleť. Je úžasně jemné a skvěle pečuje o suchou a citlivou pokožku. Pokud je zastoupenu v mýdle nad 20 %, pak i z mýdla krásně voní.

Recept na pleťové mýdlo s kakaovým máslem

Recept je spíše pro mírně pokročilé mýdlaře, NaOH si snadno spočítáte pomocí mýdlové kalkulačky (jak na to si můžete přečíst v tomto článku o mýdlové kalkulačce). Pokud s mýdlařením začínáte, doporučuji nejdříve vytvořit pár jednodušších mýdel podle receptů zde na blogu a projít si postup výroby mýdla metodou za studena.

Ingredience:

Na 1 kg hmoty

TIP!

Mýdlo je vhodné pro citlivou pokožku a i pro děti – z doplňků bych dětem dala pouze hedvábí a jogurt. Voní specificky po jogurtu a kakaovém másle. EO to nemusí přebít, takže volit takové, které vůni spíše doplní.

Teploty míchání kolem 42°C a s troubou opatrně – jogurt může mýdlo přehřát. Pokud si s troubou nejste jisti, raději jej pouze zabalte do deky.

Do stopy jde díky mandlovému oleji a panenskému oliváči docela pomalu, chce to trpělivost, jinak může dojít k oddělení emulze.

Pro zajímavost, výše uvedený recept byl navíc i základem pro pleťové mýdlo Samet s hedvábím.Toto sametově jemné pleťové mýdlo s kakaovým máslem si tak můžete koupit u nás na e-shopu.

A jsme na konci. Doufám, že pro vás byl článek přínosem a dozvěděli jste se něco nového. A jak používáte kakaové máslo vy? Podělte se s námi na FB skupině Výroba přírodní kosmetiky a rostlinných mýdel.

Sdílejte článek s přáteli

Přečtěte si naše nejnovější články

Sháníte suroviny na výrobu mýdel a mastí podle mých receptů? Ekokoza.cz má vše, co budete k tvorbě potřebovat.

CHCETE SE NAUČIT VYRÁBĚT MÝDLA? 

Mnoho z vás se mě ptá, kde ráda nakupuji suroviny. Tak jedním z mých nejoblíbenějších je právě Nature-Store.cz. Spousta mých mýdel a mastí obsahuje suroviny právě odtud.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector