Kakao a zdraví – má v sobě hodně cenných látek, vitamínů, minerálů

Kakao je superpotravina známá především svou specifickou chutí a bohatým obsahem zdraví prospěšných látek, mezi které patří například minerály, vláknina, theobromin a v neposlední řadě polyfenoly, což jsou chemické sloučeniny obsažené v rostlinách. Polyfenoly působí jako antioxidant, neutralizují tedy nebezpečné volné radikály a chrání tak nejen kardiovaskulární systém.

Kakao a zdraví – má v sobě hodně cenných látek, vitamínů, minerálůKakao bývá dostupné ve dvou formách a to sice Kakaový Prášek nebo Drcené Kakaové Boby. Kakaový prášek je ideální na vaření klasického kakaa s mlékem nebo k posypání nejrůznějších dezertů. Drcené kakaové boby jsou na druhou stranu ideální pro dochucení jogurtů a koktejlů nebo mohou sloužit jako přísada do pečení a na ozdobu.

NATIOS BIO Theobroma cacao pochází ze 100% organických kakaových v BIO kvalitě. Nepražené kakaové boby jsou vhodné na zahnání hladudoplnění energie či doplnění zmíněným zdraví prospěšných látek.

  • Zdraví prospěšné látky v kakau:
  • I. Polyfenoly
  • Polyfenoly jsou přirozeně se vyskytující antioxidanty nacházející se v potravinách, jako je ovoce, zelenina, čaj, čokoláda a víno, přičemž kakao je jedním z nejbohatších zdrojů polyfenolů. Polyfenoly bývají spojovány s celou řadou zdravotních výhod:
  • Mohou snižovat hladinu cukru v krvi

Polyfenoly mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi, což přispívá ke snížení rizika cukrovky 2. typu. Částečně proto, že polyfenoly mohou zabránit rozpadu škrobu na jednoduché cukry a snižují prudký nárůst glykémie po jídle. Tyto sloučeniny mohou také pomoci stimulovat sekreci inzulínu, jeden z hlavních hormonů zodpovědný za zpracování glukózy a udržení její stabilní hladiny v krvi. 

  • Mohou podporovat zdraví kardiovaskulárního systému

Přidání polyfenolů do vaší stravy může díky jejich antioxidačním schopnostem podpořit zdraví vašeho kardiovaskulárního systému. Polyfenoly mohou být schopny také snižovat krevní tlak a hladinu LDL – „špatný cholesterol“ a zvyšovat hladinu HDL – „dobrý cholesterol“.

  • Mohou podporovat zdravé trávení

Polyfenoly mohou prospívat trávení tím, že podporují růst prospěšných střevních bakterií a zároveň brání škodlivým bakteriím. Díky svým protizánětlivým schopnostem jsou také schopny podporovat boj se zánětlivými onemocněním střev.

  • Mohou podporovat funkci mozku

Polyfenoly mohou pomáhat zvýšení pozornosti a zlepšení paměti. Mimo jiné bývá konzumace kakaa obecně spojována se zlepšením nálady a uklidněním.

II. Minerály

Kakao a zdraví – má v sobě hodně cenných látek, vitamínů, minerálůHořčík je druhým nejrozšířenějším minerálem v našich buňkách a je překonáván pouze draslíkem. Hraje klíčovou roli v různých enzymových funkcích a ve více než 600 biochemických reakcích. 

Zinek je nezbytný minerál pro normální fungování mnoha systémů a orgánů v těle, včetně kosterních, imunitních, neurologických a endokrinních systémů. Působí také jako silný antioxidant.

Draslík je nezbytný pro správné využití energie a je důležitým elektrolytickým minerálem potřebným pro všechny svaly v těle, včetně nejdůležitějšího svalu ze všech, srdce. 

Selen představuje klíčovou složku jednoho z primárních antioxidačních enzymů v těle. Selen poskytuje životně důležitou ochranu srdce, prostaty a mnoha dalších orgánů a systémů v celém těle. Kromě toho ovlivňuje imunitní systém, plodnost a kognitivní funkce.

Přítomnost železa je důležitá pro krvetvorbu, okysličování organismu, imunitní systémem a kognitivní funkce.

III. Theobromin

Theobromin v kakao je přirovnání vhodné kofeinu v kávě. Struktura těchto dvou látek je velmi podobná, není tedy divu, že therobromin je známý pro své stimulační účinky. Theobromin se od kofeinu liší především tím, že jeho účinky jsou mírnější, ale na druhou stranu déle trvající.

Kakao a zdraví – má v sobě hodně cenných látek, vitamínů, minerálů

Některé výzkumy mimo jiné naznačují, že theobromin může působit jako látka potlačující kašel. Theobromin může rozšiřovat dýchací cesty a ulehčovat tak dýchání při různých onemocnění, jako je například astma. Díky svým protizánětlivým účinkům může také pomáhat při různých zánětech dýchacích cest. Tato oblast však není ještě 100% klinicky potvrzena.

IV. Vláknina

Vláknina je sacharid, který je získáván z rostlinných produktů a je důležitý pro optimální funkci trávicí soustavy. Kakao je velmi bohaté na vlákninu, což je důvod, proč je obsah sacharidů v kakau tak vysoký. 

NATIOS BIO Theobroma cacao, Kakaový PrášekNATIOS BIO Theobroma cacao, Drcené Kakaové Boby si můžete zobrazit zde:

Kakao a zdraví – má v sobě hodně cenných látek, vitamínů, minerálůKakao a zdraví – má v sobě hodně cenných látek, vitamínů, minerálů

12.3.2019

Také jej milujete? Kdo by jej nemiloval. Je tak lahodné, příjemně se s ním pracuje a přináší nám tolik benefitů pro naše zdraví. Pojďme si o něm říci více.

Odkud ho vlastně známe?

Semena kakaovníku tzv. kakaové boby pocházejí ze Střední Ameriky.

Tam si právě veškeré indiánské kmeny od Olméků přes Toltéky až po Maye kakao připravovaly pravidelně a velmi si ho vážily. A to hned z několika důvodů  – od zdraví, přes energii po moudrost sálající především Kakao a zdraví – má v sobě hodně cenných látek, vitamínů, minerálůz onoho posvátného lahodného nahořklého nápoje z kakaových bobů, velice vzdáleně podobnému našemu dnešnímu kakau. Odtud pramení i název tzv. Theobroma Cacao, přičemž Theobroma v překladu znamená nápoj bohů. Mimo jiné se tato zrna tajemství užívala i jako platidlo. Do Evropy k nám pak kakao připlulo společně s Columbem začátkem 16. století a jeho produkci zde rozšířili španělští dobyvatelé.

Jaké jsou jeho účinky?

Kakao má na lidský organismus stimulující a povzbuzující účinky. Odtud pochází díky konzumaci čokolády naše nevyčerpatelné pocity štěstí, klidu a harmonie.

Tajemství kakaa je totiž v látkách, které dopomáhají lidským receptorům a hormonům tvořit pocity euforie – jsou to arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin.

Tryptofan patří mezi esenciální aminokyseliny, které dopomáhají tvorbě serotoninu, což je ten náš oblíbený hormon štěstí. Fenyletylaminu se ne nadarmo říká hormon lásky a štěstí.

No a arginin skvěle působí na krevní oběh a je proto s oblibou používán jako přírodní viagra při poruchách erekce.

Další nezbytnou složkou kakaa jsou minerály a vitamíny, které také dopomáhají šťastné náladě a to především hořčík, který potřebujeme pro správnou činnost nervového systému. Při jeho nedostatku dochází ke křečím, migrénám, problémům s pozorností, brnění končetin či nespavosti.

Mimo jiné tu pak ještě máme antioxidanty a menší množství kofeinu. Antioxidanty nám zajistí pevnější a pružnější pleť a podpoří tvorbu kolagenu, lze tedy kakao užít i v péči o pleť. Přirozeně ji vyhladí a rozzáří. Kakao je vlastně takové přírodní energetikum, antidepresivum i afrodisiakum v jednom.Kakao a zdraví – má v sobě hodně cenných látek, vitamínů, minerálů

Na jakou kakaovou pochoutku se ještě zaměřit?

Kakao je i velmi důležitá kosmetická surovina, neboť se z něj vyrábí kakaové máslo. K jeho výrobě se užívají nadrcené kakaové boby a ty se proženou hydraulickými lisy, výsledkem je nažloutlé rostlinné máslo. Zbylé výlisky se umelou na kakaový prášek.

Kakaové máslo je jedním z nejstabilnějších rostlinných másel, jeho množství antioxidantů totiž zabraňuje žluknutí. Pro kosmetiku je důležitý především jako vynikající regenerační prostředek.

Pomáhá minimalizovat vrásky, zlepšuje strije, urychluje hojení drobných jizviček a prasklinek, výborné je na popraskané rty, lokty, paty či jiné části těla a nebraňte se ho trošku vmasírovat i do vlasů, to vám zlepší náladu i svou čokoládovou vůní po celý den.

Na co si dát pozor?

Jak theobromin, tak kofein, patří do třídy methylxantinových sloučenin, které se užívají v léčivách při respiračních onemocnění. Stimulují centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Dříve se v lékařství užívaly i jako diuretikum. Je tedy vhodné nepřehánět to s konzumací kakaa.

Mimo jiné jde i o formu kakaa, kterou konzumujeme – pravdou totiž je, že kakaové boby jsou jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů na planetě, ale mnozí výrobci čokolád zpracovávají kakaové boby pro delší trvanlivost a odstranění veškerých patogenů nad teplotou 120 C.

Během tohoto procesu je naprosto zničena veškerá pozitivní složka kakaa. Nekvalitní kakao, které je navíc špatně skladované, obsahuje toxické plísně, které v těle vyvolávají mnohé zdravotní potíže.

Takže dbejte na bio a fair trade kvalitu, což u nás v e-shopu rozhodně zaručujeme.

Vybírejte proto kvalitní kakao, nebo si kupte opravdu dobrou čokoládu, v níž jsou použity pouze kakaové boby zpracované při teplotě do 42 stupňů.

Vynikající jsou třeba čokolády od My Raw Joy, kde můžete vybírat různé příchutě – čistá přírodní chuť, čokoláda s jedlými květy nebo třeba čokoládu s goji.

Kakao a zdraví – má v sobě hodně cenných látek, vitamínů, minerálů

  • A co nějaký recept?
  • Čokoládové pralinky
  • Suroviny:
  • Postup:

Ve vodní lázni na velmi nízký stupeň pomalu rozpustíme kakaové máslo. Přidáme kakao a sladidlo. Vše necháme rozpustit, dokud nevznikne krémová čokoládová hmota.

Podle libosti můžete přidat skořici nebo vanilku – dle vaší chuti a momentální nálady:-)

Co teď? Připravte si formičky na čokoládu, které předem lehce vymažete kokosovým olejem. Třeba formičky na led IKEA, jsou krásně vytvarované a dobře se s nimi manipuluje.

Nalijte jemnou čokoládu do formiček a doprostřed vhodně mandli. Dejte takto připravené pralinky na 15 minut do mrazničky a po té je dejte ještě alespoň na hodinu do lednice. Po vyndání nechte pralinky trošku povolit a vyklepněte je. Uchovávejte v chladu nebo je hned snězte. Kakao a zdraví – má v sobě hodně cenných látek, vitamínů, minerálů

Kakaový nápoj – nápoj bohů 🙂

Suroviny:

  • 250 ml mandlového mléka
  • 1 PL kakaového prášku
  • 1 PL kokosového nektaru
  1. Postup:
  2. Mandlového mléko zahřejem na teplotu 40 stupňů, přidáme kakaový prášek a lžíci nektaru. Dobře promícháme a podáváme teplé 🙂
  3. Pro zajímavost-chemické složení kakaa:
  4. Na 100 g
  • Mangan – 98% doporučené denní dávky
  • Měď – 89% doporučené denní dávky
  • Železo – 67% doporučené denní dávky
  • Hořčík – 58% doporučené denní dávky

A dale ještě v menším množství draslík, selen, a fosfor a vitamin C.

Kvalitní kakao, kakaové máslo nebo kakaové boby najdete v našem internetovém obchodě: www.vegdobroty.cz nebo také v kamenné prodejně v Rychnově nad Kněžnou. Najdete nás uprostřed Starého náměstí – Beseda Bio. 🙂

Autorka článku: Káťa Kubátová

Čokoláda aneb když jídlo mluví

Zázračná čokoláda. Pochoutka. Čokoládové srdce. Horká čokoláda se šlehačkou. Čokoláda s oříšky. To vše a mnohem víc můžeme spojovat s čokoládou. Většina z nás tuší, že k nám dorazila z Ameriky po prvních zámořských plavbách. Možná i tušíme, že si čokoládu v podobě nápoje užívali již staří Mayové a Aztékové.

Kakao a zdraví – má v sobě hodně cenných látek, vitamínů, minerálůAztékové používali slovo xocolātl (znamenající hořkou vodu) pro kakový nápoj. “Překlad” ukazuje, že se rozhodně nejednalo o takovou lahodnou pochoutku, jakou známe nyní. Xocolātl neochucovali ani cukrem, ani mlékem, jen a pouze vanilkou nebo chilli.

Co však možná nevíme je, že čokoládový nápoj uzpůsobený chuti kolonistů přivezl v 16.století do Španělska objevitel Hernan Cortés. Odsud se čokoláda dostala přes Francii a mnohé panovnické dvory i do českých zemí.

Čokoláda jako dar i všelék

Čokoládu věnovala jako zásnubní dar svému budoucímu muži, francouzskému králi, španělská princezna Marie Tereza Habsburská. Králem nebyl nikdo jiný než Král Slunce, Ludvík XIV. Král Slunce měl s Marií Terezou šest dětí, s jednou svojí milenkou čtyři a s další sedm dětí.

Možná kvůli tomu se z francouzského dvora začala šířit po Evropě pověst čokolády jako afrodiziaka. Že by měla čokoláda opravdu takovou moc?

Těžko říct. Jisté je, že čokoláda (respektive kakao) má v sobě hodně cenných látek, vitamínů a minerálů. Ne nadarmo používali staří Mayové a Aztékové kakaové boby na léčbu mnoha nemocí.

Kakao může pomáhat při zvýšené teplotě, problémech s dýcháním, zažíváním i srdcem. Má protizánětlivé účinky. Díky obsahu theobrominu a tryptofanu povzbuzuje a dokáže podpořit organismus při depresích.

Kakao a zdraví – má v sobě hodně cenných látek, vitamínů, minerálů

O tom, jak čokoláda může být skvělá, asi všichni víme dost a dost. Také víme, že je lepší jíst hořkou čokoládu s menším množstvím cukru a že se má užívat jako opravdová pochoutka a dar.

Můžeme se vrátit i ke konzumaci kakaového nápoje ze 100% přírodního kakaa a kakaových bobů. Možností, kde si kvalitní kakao a kakaové boby pořídit, je naštěstí již dost a dost.

Většinou přes internet nebo ve zdravých výživách.

Když čokoláda mluví

Čokoláda dokáže zvyšovat nejen energiisladkost života, ale i radost.

Zastupuje laskavost, která nám k sobě samotným nebo k ostatním chybí. Potřebujeme-li vnitřní pohlazení, často sáhneme po čokoládě. Proto čokoládu tolik milují ženy.

Muži se jí nepotřebují obvykle dosycovat ve velkém. Mají jiné způsoby.

Čokoláda se dávala nejen jako dar u panovníků, ale dodnes se považuje se za skvělý dárek na návštěvu hodný projevu lásky a úcty k hostiteli. Čokoláda je totiž zázračná potravina, která spojuje naše srdce.

Kakao a zdraví – má v sobě hodně cenných látek, vitamínů, minerálů Ve velké míře však může být pouhou náhražkou něčeho, co nám chybí a samotná čokoláda nám to “něco” nedokáže dát. Může nám až škodit. Takže, co radím…

Jezte čokoládu s láskou, s požitkem a vědomě!

Jen jí nejezte moc, na dosycení lásky a radosti použijte jiné techniky 😉

Aktuálně mi pomáhá Faster EFT, díky kterému objevuji zase větší úctu a lásku sama k sobě. Stále totiž občas bojuji se svými chutěmi na sladké a čokoládu. I když už je to výrazně lepší než kdysi 😉

Pokud tenhle problém nemáte, můžete se namísto toho začíst do řádků 5 rad, jak chytře nakupovat a jíst. Najdete tam všechny základy toho, jak porozumět například složení různých potravin a mimo jiné třeba snadněji objevíte, jaké kakao si v obchodech kupovat.

Anebo se s chutí začtěte do vzkazů, které přináší nejen čokoláda, ale třeba i zákusky, káva, Cola v e-book Když jídlo mluví (vzkazy z celého světa) zdarma.

A nezapomeňte se podělit do komentářů, jak jste na tom s konzumací čokolády vy! Považujete ji také za afrodiziakum?

Kakaové boby – lék na špatnou náladu

Kakaové boby, které jsou nepražené jsou nabité antioxidanty, vitaminy a minerály. Představují výborný prostředek, jak dodat tělu energii, dobrou náladu, jasnou mysl a podpořit zdravý životní styl. S plnou chutí a bohatým aroma jsou ideální ke svačinám nebo do koktejlů, dezertů a čokoládových snacků.

KAKAO A JEHO LÉČIVÉ ÚČINKY

Kakao má v sobě hodně cenných látek, které pomáhají proti únavě, při zvýšené horečce, vychudnutosti, angíně, srdečních problémech, anémii, problémy se střevy a ledvinami či dýchacími problémy. Také kakao pomáhá zabránit oxidace LDL cholesterolu, tj. špatného cholesterolu volnými radikály. Má protizánětlivý účinek.

Obsahuje theobromin, který působí povzbudivě, fenyletylamin – pomáhá při depresích, a tryptofan jinak nazývaný hormon dobré nálady.

Nepražené kakaové boby taktéž obsahují vysoké množství theobrominu a v menším množství i kofein. Theobromin posiluje nervový systém, uvolňuje svaly a rozšiřuje cévy. Přispívá tak lepšímu průtoku krve a dodávání potřebných živin do orgánů.

Dále obsahují i aminokyseliny a hormonální látky, které jsou v našem těle přirozeně obsaženy, a jejich dostatečná hladina zvyšuje naši energii, dobrou náladu a dokonce i libido. Dále obsažené železo podporuje tvorbu červených krvinek a působí taktéž proti únavě.

Omega-6 mastné kyseliny redukují hladinu cholesterolu v krvi a posilují srdeční soustavu. Navíc obsahují i chrom a zinek, prvky, které přirozeně snižují chuť na sladké, a napomáhají tak hubnutí.

KVALITNÍ A DOBŘE USKLADNĚNÉ KAKAO

Kvalitní kakao může mít různé odstíny. Od hnědé, ale setkáme se i s odstínem červené s hořkou chutí. Vůně dobrého kakaa je silně aromatická a naopak špatné uskladněné kakao je bez aroma.

Kakao je proto třeba mít na suchém místě se stálou teplotou, protože rychle absorbuje vlhkost. Kakao rychle nasává okolní pachy, proto jej při jeho otevření musíme skladovat v neprodyšně uzavíratelné nádobě.

DÁVKOVÁNÍ KAKAOVÝCH BOBŮ

V případě kakaových bobů se málokdy uvádí denní doporučená dávka. Většinou dostanete jen obecnou radu, že byste je měli konzumovat podle potřeby. Za rozumné a pravidelně užívané denní množství můžeme považovat přibližně 15-30g.

VYUŽITÍ KAKAOVÝCH BOBŮ

Možnosti máte skutečně velmi mnoho. Mohou se konzumovat samostatně, použít na ozdobu dezertů, přidat do jogurtů nebo kaší, použít na přípravu nápojů, případně jako součást exotičtějších receptů (do salátů, k masitým a rybím pokrmům, atd.). Pokud se použijí například spolu s vanilkou nebo skořicí, vznikne z toho fantastická chuť.

Nebo je můžete rozsekat v mixéru a použít pro přípravu zdravých kuliček, do kterých přidáte ještě určité ořechy, ovoce, kokos a trochu medu. Podobných kombinaci je mnoho a snadno si tak vytvoříte zdravou sladkost, která neobsahuje žádný ztužený tuk a chemické látky.

Pokud jste po přečtení článku dostali chuť kakaové boby vyzkoušet, můžeme vám nabídnout  boby ručně přebírané a v bio kvalitě, najdete v našem e-shopu v sekci potraviny.

Kombinace potravin pro zdravé tělo

Konzumace kvalitních přirozených potravin je klíčovým faktorem k pevnému zdraví. Že i bez diet můžeme být zdraví nás přece učili už ve školce. Ale co kdyby existoval způsob, který by vám umožnil vyždímat z každé suroviny ještě víc než jste si kdy dokázali představit?

Synergie potravin spočívá v kombinování specifických vitamínů, enzymů či minerálů ve stravě pro jejich maximální vstřebatelnost. Jednoduše řečeno: Pokud vhodně zkombinujete dvě suroviny, zvýší se vstřebatelnost prospěšných látek.

Potravinová synergie je důležitá ve smyslu dostatečné výživy lidského organismu, což je komplexní a složitý proces. Na to, abychom z každého snědeného sousta vytěžili maximum, potřebujeme, aby vstřebatelnost živin byla co možná největší. Proto je výhodné některé potraviny konzumovat společně.

Spojitost mezi určitými nutrienty je vybudována procesem evoluce, což potvrzuje i výzkum o potravinové synergii z Cambridgeské Univerzity.

Návrat „ke kořenům“ také mnohým z nás odpoví na dvě pravděpodobně nejčastěji kladené otázky: „Co by lidé měli jíst?“ a „Jak ovlivňuje strava naše zdraví?

Pokud vhodně zkombinujete dvě suroviny, zvýší se vstřebatelnost prospěšných látek.

Každičká potravina se skládá z mnoha milionů molekul a i drobné změny v těchto molekulách mohou mít vliv nejen na samotnou potravinu, ale později i na naše zdraví.

Příkladem „dvojjazyčnosti“ molekul nám může být kyselina olejová, jejíž -cis izomer, známý jako omega-9 mastná kyselina, má chemickou vazbu zahnutou. Toto zahnutí způsobuje, že její účinky na lidské zdraví jsou pozitivní.

Kyselina -cis olejová, konzumovaná především v podobě olivového oleje, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevní tlak.

Její plochá -trans verze, která se vyskytuje především ve ztužených tucích, má ale řetězec rovný, což vede naopak ke zvyšování hladiny cholesterolu a při nadměrné konzumaci ztužených tuků, až k nadváze a kardiovaskulárním onemocněním. Chcete-li se dozvědět o tucích více, přečtěte si náš článek!

Cis a -trans varianty mají změněnou „pouze“ orientaci takzvané funkční skupiny v molekule, ale ve skutečnosti jde na molekulární bázi potravin o mnohem víc.

Správné vstřebávání chemických látek v lidském těle a jejich metabolická přeměna je z velké části úkolem tenkého střeva, jehož mikrobiom je nutné řádně vyživovat.

Proto je důležité, aby náš jídelníček byl vyvážený a nutrienty, které v potravinách konzumujeme, si navzájem pomáhaly ve svém vstřebávání.

Jídlo je mnohem složitější než léky, a přesto mu spousta lidí nevěnuje dostatečnou pozornost! Nezřídka dochází k tomu, že přeceňujeme účinek jedné izolované živiny na úkor pestrosti celého jídelníčku.

Největší nebezpečí v tomto ohledu hrozí amatérským silovým sportovcům, kteří často suplementují všemožné vitamíny nebo dokonce hormony, a při své honbě za dokonalým tělem zapomínají na neblahé důsledky, které s sebou toto chování nese.

Přitom je to právě zdravá kombinace potravin a stravovacích návyků, díky nimž můžeme nejen při sportu dosahovat maximálních výkonů. Zkuste příště místo hrstky prášků sáhnout po vyvážené kombinaci kvalitních surovin. Skvěle vám k tomu může dopomoct náš sváčonosič, se kterým je kombinování potravin opravdu hračka!

Se sváčonosičem je kombinování potravin opravdu hračka!

Synergie potravin nás má také upozorňovat na důležitost stravovacích vzorců, jimiž se zabýval Michael S. K. Lockheart ve svém výzkumu. Tyto vzorce úzce souvisí s civilizačními chorobami – těmi se zabývá nutriční epidemiologie a je známo, že se opakovaně propisují napříč celou populací.

Zároveň se ukazuje, že Američan bude mít jiné stravovací vzorce než Asiat či Evropan. Od těchto vzorců se odvíjí i způsoby synergizování potravin v jednotlivých kulturách.

Západní kuchyně má na poli zdravého kombinování potravin ještě co dohánět, zatímco Středomoří se v tomto honu za dlouhověkostí drží na špičce.  

Z Lockheartova výzkumu také vyplývá, že koncept potravinové synergie vede k novému, vědecky založenému myšlení o výživě a může pomoci vybudovat racionální základ budoucí výživové politiky. Principem potravinové synergie by lidstvo v budoucnu mohlo bojovat proti obezitě a dalším civilizačním nemocem.

Výživa nikdy nebyla, a nikdy ani nebude, o izolovaných živinách i přes to, že s nimi úzce souvisí. Veřejnost je v posledních letech, co se výživy týče, hodně zmatená.

Jako příklad si můžeme uvést problematiku konzumace potravin s přirozeně vysokým obsahem tuku.

Politika odpůrců konzumace těchto produktů praví, že se máme vyhýbat například olivám, aniž bychom se zamysleli nad tím, zda by pro nás olivy nemohly být právě proto cennou potravinou.

V návaznosti na tento fenomén dochází k exponenciálnímu rozšiřování specifické nutriční podvýživy i v bohatých západních státech, a čím dál častěji také k poruchám vstřebávání jednotlivých živin. V posledních letech se například velkým problémem (zkoumaným vědci z mnoha předních světových univerzit) stává nesnášenlivost lepku, neboli celiakie.

Pokud se myšlenkami navrátíme zpět do školních lavic, přesněji do hodin biologie, a pokusíme se vzpomenout si na výklad o vitamínech, možná se dobereme prvního příkladu potravinové synergie.

Vitamín C zvyšuje absorpci železa v těle. Je vám tato věta povědomá? Často ji můžete dohledat i na všemožných fórech o zdraví.

Pojďme si společně ukázat, u jakých potravin můžeme využít znalosti o molekulách pro lepší vstřebávání.

V této snídaňové kombinaci dochází rovnou k trojité synergii vitamínů B (kyselina listová, vitamin B6 a B12).

Společně toto trio snižuje hladinu aminokyseliny homocysteinu, která při vysokých hladinách poškozuje výstélku cév, což může vést k infarktu či mozkové mrtvici.

Pro vyšší obsah vlákniny můžete vaši snídani obohatit také kvalitními českými ovesnými vločkami, a pokud rádi mlsáte, zkuste raději naši nejoblíbenější kakaovou granolou, která vám jistě dokonce i v pondělí ráno pozvedne koutky vzhůru.

Jogurt je dobré doplnit banánem. Přihodit můžete i hrst oblíbených oříšků!

Tentokrát tu máme dokonale synergickou svačinku dlouhověkosti.

Nedávná studie totiž zjistila, že fytochemikálie kvercetin a katechin, které se vyskytují ve výše zmíněných potravinách, společně pomáhají zastavit shlukování trombocytů, neboli krevních destiček.

Ty hrají důležitou roli při tvorbě sraženin. Nadměrné srážení krve může vést k infarktu nebo plicní embolii. Tak co, přihodíte si příště ke kvalitní čokoládě z Madagaskaru ještě hrst borůvek?

Čokoláda je spolu s borůvkami dokonale synergická svačinka dlouhověkosti.

Jíst spolu se zeleninou trochu „zdravého tuku“ pomáhá vašemu tělu při vstřebávání ochranných fytochemikálií. To jsou biologicky aktivní látky obsažené v rostlinách, které někdy bývají označovány také jako barevné pigmenty. Pomáhají při prevenci nejrůznějších onemocnění.

Patří mezi ně například lykopen z rajčat či lutein z tmavě zelené zeleniny. Nedávná studie měřila, jak dobře byly fytochemikálie absorbovány poté, co lidé jedli salát, mrkev a listový špenát spolu s 50 gramy avokáda, nebo bez něj.

Skupina konzumující zeleninu s avokádem absorbovala 8,3krát více alfa-karotenu a 13,6krát více beta-karotenu (oba pomáhají chránit před rakovinou a srdečními chorobami) a 4,3krát více luteinu (který má pozitivní vliv na náš zrak) než ti, kteří avokádo nejedli.

Pokud nejste fanouškem avokáda, můžete ho nahradit třeba našimi ořechy v MYXu Exclusivka. Kromě zdravých tuků obsahují také velké množství vitamínů a minerálních látek. Který oříšek vyzkoušíte jako první? 

Zdravé tuky pomáhají vstřebávání fytochemikálií.

Zdá se, že mleté ​​lněné semínko v sobě nese synergii hned na třech úrovních, a to prostřednictvím vlákniny, lignanů (rostlinných estrogenů) a rostlinných omega-3 mastných kyselin.

To mu ale nebrání své účinky zmaximalizovat  v kombinaci s několika dalšími potravinami. Ideální jsou ryby (rybí omega-3) nebo sója.

Nezapomeňte, že ​​lněné semínko se musí před konzumací pomlít, protože všechny tyto zdravé složky nemohou být tělem absorbovány, dokud se semínko nerozdrtí.

Nezapomeňte lněné semínko před konzumací pomlít. Jen tak z něj získáte všechny živiny.

Párování brokolice s rajčaty by mělo být typickou synergií nejen pro Itálii, ale i pro zdraví.

Studie zveřejněná v časopise Journal of Nutrition v prosinci 2004 upozorňuje na to, že nádory prostaty rostly mnohem méně u potkanů, kteří byli krmeni rajčaty a brokolicí, než u potkanů, kteří konzumovali stravu obsahující samotnou brokolici nebo samotná rajčata.

Výsledek byl stejný i u potkanů, kteří konzumovali potravu obsahující látky izolované z plodů rajčat a brokolice, které by měly intenzivně bojovat právě proti rakovině. Nutriční podstata této synergie ale zatím nebyla přesně popsána. A to i přes to, že byla dokázána. Pravděpodobně se ale bude jednat o kombinaci sulfurafanu a karotenoidů.

Brokolice a rajčata spolu tvoří dokonalou kombinaci pro zdraví.

Pokaždé, když usedneme ke stolu, bychom měli o jídle přemýšlet jako o palivu.

Do nejvýkonnějšího zážehového benzínového motoru, kterým je naše dokonalé lidské tělo, přeci nebudeme tankovat naftu! Potravinářský průmysl se zaměřením na zisk spíše než orientovaný na kvalitu potraviny, nám však dobrý benzín často nenabízí.

Chovatelé i zemědělci zaměření na masový export totiž geneticky upravují potraviny tak, aby zvýšili obsah izolovaných živin, což vede k nárůstu potravinových intolerancí, celiakie a obezity.

U nás ve Světě plodů si ale na kvalitě zakládáme a všechny naše produkty musí splňovat i ty nejpřísnější parametry našeho nákupčího Toma. Geneticky upravované suroviny ani přidaná aditiva v našich produktech nenajdete, a tak můžete kombinovat potraviny v té nejlepší formě!

Nejlepší smoothie recepty pro vaše zdraví (100+ receptů)

Mixovaný nápoj zvaný smoothie je velmi oblíbeným, rychlým a příjemným způsobem, jak dodat našemu tělu nejen dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků, ale také významné množství kvalitních sacharidů, bílkovin, tuků a dalších cenných látek. Základ většiny receptů tvoří ovoce a zelenina, a to buď samostatně, nebo v kombinaci.

Neomezujeme se však pouze na ně. Mezi hojně používané suroviny patří také semínka, ořechy, bylinky, koření, mléčné produkty, rostlinná mléka, vločky a čaje. Tento web bude vaším průvodcem v této oblasti a dozvíte se zde vše potřebné.

Najdete zde více než stovku nejrůznějších receptů od těch klasických až po ty vyloženě netradiční a také celou řadu tipů, návodů, doporučení a srovnání.

Toto lehké smoothie se zázvorem je opravdu snadné na přípravu a díky části použitých surovin v sobě skrývá i kousek exotiky. Je velmi osvěžující a nabité velkým množstvím mnoha vitamínů a minerálů. Není na co čekat. Jdeme si hned říct, co budeme potřebovat k jeho přípravě a jak postupovat. INGREDIENCE 2 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného… Číst více »

Toto skořicové smoothie s ovesnými vločkami je vlastně takový tekutý dezert, který ale není ani trochu nezdravý. Je tomu přesně naopak. Na žádné z použitých surovin není z výživového hlediska vůbec nic špatného. Pokud navíc máte nějaká omezení, či preference jakéhokoliv typu, můžete v mnoha případech použít alternativu. Třeba co se týče mléka. Je čistě… Číst více »

Na začátek je třeba říci, že toto pikantní smoothie s rajčaty a paprikou rozhodně není pro každého. Chutnat bude téměř výhradně jen těm, kteří jsou zvyklí na čistě zeleninová smoothies a aktivně je vyhledávají. Nemusíme si nic nalhávat, to je prostě fakt. Přesto se jedná o zdravý a chutný nápoj, který je de facto jakousi… Číst více »

Ostružiny jsou velmi lahodné a zdraví prospěšné lesní ovoce. Proto si dnes představíme jeden recept na smoothie z nich v kombinaci s několika málo dalšími surovinami, konkrétně na ostružinové smoothie s jablečným džusem. Dnes můžete ostružiny koupit prakticky celoročně ve všech obchodech jak v čerstvé, tak v mražené podobě. Stejně tak si je můžete vypěstovat… Číst více »

Toto medové smoothie se skořicí patří mezi ta smoothies, která ve vás vyvolají představu toho, že konzumujete něco nezdravého, byť opak je pravdou. Chutná jako dezert, příjemně vás zasytí a přitom tělu dodá nezanedbatelné množství kvalitních bílkovin, sacharidů, tuků a pochopitelně i nějaké ty vitamíny a minerály. Doporučit ho můžeme třeba ke snídani, ke které… Číst více »

Toto zimní smoothie s mandarinkami si můžete dát pochopitelně kdykoliv během roku, ale jeho sílu oceníte právě především během zimy. Krom jiného má totiž vysoký obsah vitamínu C a díky kurkumě také silný imunitu podporující účinek. Je tak ideální v chladných měsících jako prevence proti nachlazení, respektive jako podpora při jeho léčbě. Jak jsme již… Číst více »

Recept na velmi jednoduché zelené smoothie s kokosem, které v sobě kombinuje listovou zeleninu, ovoce, semínka a rostlinné mléko. Tělu dodá řadu vitamínů, minerálů, antioxidantů a také slušnou porci kvalitních sacharidů a bílkovin, takže se hodí například jako lehká a zároveň vydatná snídaně. Velkou výhodou je pak jeho chuť s nádechem exotiky, kterou mu propůjčuje… Číst více »

V tomto receptu si představíme, jak si připravit kořeněné smoothie s hruškou plné výrazných ovocných a nasládlých kořeněných chutí. Uvedené množství koření je pochopitelně doporučené. Kdo má raději výraznější chuti, může si ho přidat více a naopak. Současně platí, že si můžete hrušky a banán před přípravou namrazit, čímž dosáhnete jednak hutnější konzistence nápoje a… Číst více »

Čokoláda je obecně považována za nezdravou surovinu, ale realita je taková, že na ní není vůbec nic špatného za předpokladu, že je kvalitní (= vysoký obsah kakaa) a nepřeháníme to s ní jak co do množství, tak co do frekvence konzumace. Zkrátka a jednoduše, všeho s mírou. V tomto receptu si představíme, jak si přichystat… Číst více »

Recept na toto čajové smoothie s borůvkami plné energie může vypadat hodně zvláštně díky použitému čaji, ale věřte, že je naprosto famózní a chuťově vyvážené. Černý čaj vám dodá energii a povzbudí vás, borůvky s banánem dodají vašemu tělu vitamíny, minerály i antioxidanty a mléko s jogurtem pak hodně kvalitních proteinů. Jedinou malou nevýhodou je,… Číst více »

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector