Jídlo pro nejmenší děti – dobrý byznys

Sestavení jídelníčku pro děti v období předškolního věku bývá velmi problematické. Nejen že děti některá jídla odmítají, ale často nechtějí ochutnat ani nově nabízené pokrmy.

Faktem je, že dítě musí každou novou potravinu zkusit často i více než 10x, než si ji oblíbí a začne považovat za trvalou součást svého jídelníčku. Je to období, které je spojeno s celou řadou změn, děti se učí novým dovednostem, získávají nové zkušenosti a ty, které už mají, dále rozvíjejí.

Děti se méně zajímají o jídlo, a naopak se zvyšuje jejich zájem o okolní svět. Chuť k jídlu je v tomto období ovlivněna i pomalejším růstem. Pro rodiče je tato skutečnost velmi obtížně akceptovatelná, mají totiž strach, že jejich dítě zaručeně trpí hlady. Je však pravděpodobné, že prostě teď víc nepotřebuje.

Děti by neměly být do jídla nuceny, ani by jim neměla být slibována odměna za to, že se najedí. Jídlo by mělo být radostí, a nikoli povinností nebo nástrojem k prosazení vůle rodičů!

Jak vůbec nakoupit?

Zdravé jídlo by se především mělo skládat z kvalitních surovin, kterých je v současnosti na našem trhu dostatek. K rozeznání kvalitních surovin napomáhá nejen základní znalost zdravé výživy dětí, ale také sledování etiket výrobků, které umožňuje vybírat ty vhodnější.

Jídlo pro nejmenší děti - dobrý byznys

Na co se při čtení obalů v obchodě zaměřit?

Doba trvanlivosti výrobku by měla být samozřejmostí, dále je dobré podívat se i na složení výrobku. Jednotlivé suroviny jsou uspořádány sestupně, to znamená tak, že na prvním místě je surovina, které je v potravině nejvíce.

Můžeme tak snadno poznat kvalitní výrobky od těch nějakým způsobem “ošizených”. Příkladem může být například čokoláda.

Pokud ve složení naleznete na prvním místě cukr, potom ztužený tuk a až někde dále kakaové máslo nebo prášek, bude se jednat o méně vhodný (méně kvalitní) výrobek v porovnání s takovým, který má ve složení na prvním místě uvedeno například kakaové máslo.

Ze složení můžeme odlišit také to, kolik obsahuje potravina přídatných látek (zejména barviv a konzervačních látek), které nemusí být pro dětí vhodné. Snažte se proto nešetřit na ceně a vybírejte pro děti takové potraviny, které jsou co nejpřírodnější (pozor – to není totéž jako potraviny označované bio!).

Jaké potraviny se pro děti hodí?

Co se týče mléčných výrobků, měly by děti dostávat zejména polotučné mléčné výrobky – měkké nezrající sýry (lučina, žervé, tvaroh), jogurty do cca 5 % tuku a tvrdé sýry do 45 % tuku v sušině.

Maso je vhodné dětem podávat pouze libové a čerstvé, přednostně z mladých zvířat (kuřecí, telecí). Sledování informací na obalech pomůže vybrat i vhodnou šunku – s co nejvyšším obsahem masa (například 80 % vepřové kýty).

Při výběru nápojů zjišťujeme, zda neobsahují zbytečná barviva nebo velké množství přidaného cukru.

Bohužel ne všechny výrobky lze nakupovat podle informací na obalech – například pečivo, ovoce a zelenina často balené nejsou.

Snadněji si ale všimneme, zda je ovoce čerstvé, nezkažené, nemělo by být ani poškozené. Tím se vyhneme rychlejšímu zkažení a podání takové potraviny dítěti.

 TIP:
Děti si jídlo spíše oblíbí, pokud je do jeho přípravy zapojíte. Nechte je, aby vybraly recept, společně pak připravte seznam a i s dítětem vyrazte na nákup. Správné nakupování pak spolu můžete probrat přímo v obchodě.

Po nákupu jdeme do kuchyně

I čerstvé a kvalitní suroviny je možné nevhodným kuchyňským zpracováním snadno znehodnotit. Zapomeňte proto na smažení, přípravu těžkých “českých” jídel (oblíbené smetanové omáčky s knedlíky apod.).

Jídlo pro nejmenší děti - dobrý byznys

Zaměřte se hlavně na vaření či dušení ve vodě a v páře, krátké restování a opékání. Obezřetně zacházejte také s kořením, děti by neměly dostávat jídla příliš ostrá a pikantní, upřednostňujte proto spíše zelené bylinky, a to čerstvé i sušené, mletý kmín a sladkou papriku.

Opatrně je třeba zacházet i s česnekem a cibulí, po kterých může být dětem těžko. Aby nedocházelo ke zničení většiny vitaminů, doporučuje se vařit potraviny po nejkratší možnou dobu. U malých dětí je ale třeba mít jistotu, že byla potravina (zejména maso a vejce) dostatečně tepelně upravena.

 TIP:
Pokud už máte děti trochu odrostlejší (řekněme ve věku 4 nebo 5 let), můžete je pomalu zapojovat do přípravy jídel. Děti totiž velmi rády pomáhají. Zatímco budete krájet zeleninu, mohou děti něco omývat, vybalovat z obalů, sypat do misek nebo míchat.

Učíme děti jíst

Děti jsou velmi konzervativní strávníci, ale není nemožné je o chutnosti nového pokrmu přesvědčit. Jídlo pro ně musí být atraktivní, je proto vhodné střídat pokrmy s různou teplotou, chutí, barvou i konzistencí. Nezapomínejte také na fantazii.

Z “neoblíbených” luštěnin nemusíte dělat vždy pouze polévku nebo kaši, dětem totiž velice chutnají například pomazánky. Někteří malí strávníci také po jistý čas odmítají, pokud jsou jednotlivé potraviny smíchány. Proč jim ale z několika druhů zeleniny dělat salát, když můžete připravit kupičky?

Buďte tedy trpěliví a první odmítnutí neberte jako doživotní. Po čase si děti zvyknou a jídlu na chuť přijdou.

 TIP:
Pokud vaše dítě odmítá jíst například maso, zkuste ho zamaskovat do jiného oblíbeného pokrmu – například do omáčky na těstoviny nebo rýži, zapéct s bramborami a zeleninou atp. Osvědčují se i nenápadné lži tipu: “To není maso, to je sekaná.” (Další tipy a triky, jak do dětí jídlo dostat, najdete na www.vyzivadeti.cz.)

Jídlo pro nejmenší děti - dobrý byznys

Desatero zdrav výživy dětí


1.
    Dopřejte dětem pestrou a rozmanitou stravu, bohatou na ovoce a zeleninu, celozrnné potraviny, mléčné výrobky, ryby a drůbež.
2.

    Nenechejte děti se přejídat, ale ani hladovět – jíst by měly pravidelně 5–6x denně; velikost porce přizpůsobte jejich růstu, hmotnosti a pohybové aktivitě.
3.    Dodávejte dětem pravidelně kvalitní zdroje bílkovin (drůbeží a rybí maso, luštěniny, cereálie).
4.

    Několikrát denně dětem podávejte mléčné výrobky, přednostně polotučné.
5.    Upřednostňujte kvalitní rostlinné tuky a oleje před živočišnými tuky.
6.    Učte děti střídmosti v konzumaci cukru, sladkostí a slazených nápojů.

Sacharidy by děti měly přijímat hlavně z cereálií, ovoce a zeleniny.
7.    Nedosolujte již hotové pokrmy; sůl a solené potraviny dětem nabízejte jen výjimečně.
8.    Naučte děti správnému pitnému režimu, měly by vypít alespoň 1,5–2,5 litru tekutin denně.
9.

    Učte děti zdravému způsobu života svým vlastním příkladem a aktivně se zajímejte o to, co jedí mimo domov.
10.    Pravidelně konzultujte zdravotní stav dítěte (hladinu cholesterolu, krevních tuků, krevního tlaku, nadváhu aj.) s jeho praktickým lékařem.

Jídlo pro nejmenší děti – dobrý byznys – Vitalia.cz

Kolik peněz jste ochotní zaplatit za hotový oběd v restauraci? Od šedesáti do sta korun? A kolik podle vás činí přiměřená suma za porci hlavního jídla pro dítě řekněme roční? Pokud uvažujete o dvaceti třiceti korunách, zapomeňte. Ceny se blíží spíše těm z restaurací.

Jídlo pro nejmenší děti - dobrý byznys
Autor: Isifa.cz

Budete-li kupovat hotová jídla pro děti, vyjde vás to měsíčně minimálně na čtyři a půl tisíce korun

Když vkročím do místní dobře zásobené lékárny, cítím se při pohledu na stojany s dětskou výživou jako v Jiříkově vidění.

Moje jedenáctiměsíční dítě může mít den co den na jídelníčku něco jiného a já nebudu muset mačkat banány, strouhat jablka, vařit pidiporce zeleniny a kousíčky masa či trnout, aby ve večerní kaši nebyly žmolky.

Všechno se dá koupit hotové, včetně již namíchané kaše, celkový výběr čítá snad desítky druhů.

Dvě stě korun denně? Žádný problém

Jenže. Sečteno a podtrženo, kdybych svému synovi skutečně denně kupovala jídlo, které výrobci logicky prezentují jako to nejlepší pro kojence a batolata a o němž se někdy mluví jako o mnohem zdravějším než doma vařeném, bude účet vypadat zhruba takto:

  • ovocná přesnídávka 25 korun
  • oběd 30 až 60 korun
  • odpolední kakaový dezert 15 až 20 korun
  • večeře, již hotová kaše, 30 korun

K tomu je ještě třeba připočíst něco ovocného pití řekněme za dvacet třicet korun na den a jsme klidně na 150 i více korunách denně, takže se měsíčně klidně vyšplháme na minimálně čtyři a půl tisíce korun, a to bez mléka.

Samozřejmě, málokdo kupuje dítěti všechny nabízené pokrmy, ale znám dost matek, které na cenovou nabídku výrobců a prodejců přistoupily.

Budete mít zájem:  Čáry života na rukou a vaše zdraví – co mohou říci ruce?

Výrobci míří vcelku najisto, rodiny se slušnými příjmy neváhají investovat také do dětského jídla.

„Zatímco místo ovocné přesnídávky dám dítěti občas banán, hotové obědy kupuju, nemám čas ani trpělivost vařit se s miniporcemi. Ceny se mi moc nelíbí, ale beru to tak, že jídlo je vyvážené a obsahuje všechno, co syn potřebuje.

Nemyslím si, že by už měl jíst to, co my.

Objednávám jídlo ve velkém po internetu, takže je nakonec o něco levnější, než kdybych ho domů nosila z kamenného obchodu,“ řekla mi Kamila z Prahy, jejíž syn nedávno oslavil první narozeniny.

  • Kromě obědů mu matka kupuje i různé hotové dezerty, protože jsou podle ní jako odpolední svačina ideální, zvláště pokud jsou někde venku nebo když dítě hlídá chůva, Kamila totiž na částečný úvazek pracuje, byť z domova.
  • Jenže to je právo ono, je otázkou, zda tahle hotová jídla obsahují všechno, co dítě potřebuje a zda v nich naopak není něco, bez čeho by se ještě nějaký čas klidně obešlo.
  • Specialista na dětskou výživu Petr Tláskal z pražského Motola nedávno uvedl, že je navíc žádoucí, aby dítě plus minus od roka dostávalo podobné nebo dokonce stejné jídlo jako ostatní členové rodiny, samozřejmě nekořeněné a v konzistenci odpovídající jeho počtu zubů.

Kde se bere vysoká cena?

Nevím, jak vy, ale já osobně považuju třeba skoro 60 korun za sotva 250 gramů oběda pro dítě ve věku jeden až tři roky za nehoráznou sumu, nehledě na to, že je to porce, která zdaleka všem dětem v tomto věku nemusí stačit.

Jídlo pro nejmenší děti - dobrý byznys
Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Děti, zvyklé na kupovaná jídla, ta doma uvařená často odmítají

Výrobci sice jako jeden muž tvrdí, že používají špičkové suroviny a že jídlo je vyvážené, ale zdaleka ne všechno se honosí přídomkem bio, který by v mých očích dokázal vysokou cenu alespoň částečně ospravedlnit.

Bio jsou třeba boloňské špagety od firmy Hipp, 250 gramů má za cenu kolem 55 korun, které firma doporučuje jako přechodné jídlo, než dítě začne jíst s ostatními.

Tahle přechodná fáze má však podle doporučení výrobce trvat dost dlouho, jídlo je určené dětem od jednoho do tří let věku.

Jídlo balené v ochranné dusíkové atmosféře je dle sdělení výrobce bio ve všech svých složkách, ale krom těch, které by člověk čekal, je tu třeba rýžový škrob nebo uměle dodané antioxidanty.

Levnější jsou boloňské špagety od Hami určené stejně starým dětem – jednak jich je o něco méně, 230 gramů, navíc nejsou bio. Pořídíte je za cenu kolem 40 korun. Jídlo obsahuje mimo jiné kyselinu nikotinovou neboli vitamín B3, běžnou součást vitaminových doplňků. Do jídel se však zároveň přidává proto, aby zlepšila barvu mletého masa a podobně.

Nehledě na to, že některá jídla obsahují přísady, které dítě ani jíst nemá – nevidím třeba důvod, proč osmiměsíčnímu dítěti dávat pokrm nazvaný makaróny se šunkou a sýrem od Hami, dvě stě gramů za 30 až 40 korun. V goudě je pro dítě ještě zbytečná sůl a celé jídlo navíc obsahuje pekařské droždí, které je sice neškodné, ale jeho přítomnost v tomhle jídle nechápu.

Spekulovat se dá také o tom, zda mají osmiměsíční děti jíst kakao, které je obsaženo například v kakaovém desertu od Nestlé. Balení čtyř kusů po sto gramech vyjde celkem na 70 korun.

Proč jim domácí jídlo nechutná

Lékařka Jana Vondráková navíc tvrdí, že si na sebe rodiče tím, že dětem kupují průmyslově vyráběné jídlo, pletou ještě jiný bič. „Děti si zvykají na chutě již hotových jídel, což je dobře vidět třeba na různých mléčných krémech a slazených jogurtech.

Když pak rodič chce, aby dítě snědlo bílý jogurt nebo třeba obyčejnou tvarohovou pomazánku, ono nechce.

Stejně jako dítě, zvyklé na slazené ovocné přesnídávky, těžko přesvědčíte, aby si dalo samotné jablko, protože ono je ve srovnání s nimi vlastně kyselé,“ nedoporučuje podobné hotovky používat ve velkém lékařka.

Nedávný výzkum poradenského centra pro dětskou výživu navíc ukázal, že čtyři děti z pěti včetně batolat nejedí dostatečné množství zeleniny, důvodem může být opět to, že na ni nejsou zvyklé, nechutná jim.

Samozřejmě, v hotových masozeleninových příkrmech pro děti najdete spoustu zeleniny, jenže čert ví proč chutná jinak, než třeba doma uvařená mrkev, takže i na ni si pak dítě obtížně zvyká.

Opakované testy sice prokázaly, že v zelenině z běžných obchodů bývá více dusičnanů než v dětských výživách, a rodiče mají správně někde v podvědomí zasutou informaci, že malým dětem hrozí kvůli jejich zvýšenému množství dechové potíže.

Jenže ohroženy jsou jen děti do tří až šesti měsíců, starší už umí dusičnany ze stravy absorbovat a potíže zvané methemoglobinémie je postihnout nemohou.

Výrobci jsou spokojení, každý nový budoucí zákazník se počítá, rodiče už méně. Hrozí jim, že pak dopadnou jako jeden můj známý, který smutně konstatuje, že pokud se vyváří s nějakým od základů nešizeným pokrmem, může vzít jed na to, že ho jeho tříletá dcera nebude chtít. „Chcete mít jistotu, že je jídlo poctivě domácí? Dejte ho ochutnat naší Karolíně, pokud ho nechce, je to jisté.“

Co vařit dětem: Nabízíme ideální jídelníček i s recepty | Žena.cz

Co vařit dětem, aby to s chutí jedly a hlavně aby jim to prospívalo? Na to jsme se zeptali výživové poradkyně Štěpánky Čápové.

„Věřte, že možností je nesčetně. Stačí se jen oprostit od vžitých stereotypů a nedůvěry, že by to či ono mé dítě jedlo. Určitě to půjde, pokud tomu budete věřit vy sami a půjdete dětem příkladem,“ ujišťuje. Nabízíme její obecné rady i konkrétní recepty.

Jídlo na celý den

Snídaně: Měla by obsahovat porci pečiva, máslo/rostlinný tuk (kombinovat) s malou lžičkou medu nebo plátkem sýra a kousek ovoce.

Variantou je také obilná kaše, sypaná (nezapékaná) směs müsli s ovocem, oříšky a bílým jogurtem, případně celozrnné snídaňové cereálie s jogurtem bez ochucení čokoládou a jinými aditivy.

Pokud chcete čokoládu dětem do jídla přidat, volte malý kousek hořké se 70 – 90 % kakaa, nikoliv polevu a různé směsi obsahující ztužené rostlinné tuky, které jsou v ochucených cereáliích s obrázky.

Doporučujeme: Co děti nejraději jedí – a jak je to odnaučit

Dopolední svačina: Na tu také nezapomínat, dětem do školy ji nachystejte den předem, ráno budete mít o něco menší shon.

Výhodou je, že si vaše dítě nepůjde koupit do školního automatu čokoládovou tyčinku či obloženou bagetu s majonézou.

Svačina by měla být podobná snídani: vždy ovoce, porce pečiva s tvarohovou pomazánkou, nebo šunkou s vysokým obsahem masa, nebo s pomazánkou z luštěnin.

Oběd: Jde o největší porci dne, ve které by neměla chybět kvalitní příloha. Naučte své děti už v nízkém věku konzumovat luštěniny.

Další nutnou složkou oběda by měly být bílkoviny: ryba, libové maso, sójové maso nebo jiná rostlinná bílkovina.

A vždy porce zeleniny – během zimy, kdy v našem pásmu není tak chutná, doporučuji připravovat ji dušenou. Při vaření používejte olivový nebo řepkový olej.

Odpolední svačina: Naučte se dětem servírovat bílé zakysané jogurty, acidofilní mléko, kefír, menší porci pečiva a zeleninu.

Večeře: Měla by být lehčí, nikdy sladká. Doplňte tělu vitamíny a vlákninu, servírujte zeleninu v syrové či tepelné úpravě. Dobrou variantou je přírodní filet z mořské ryby nebo krůtí plátek a porce přílohy menší než k obědu, případně studená varianta zeleninového salátu s olivovým olejem nebo také celozrnné pečivo se sýrem, tvarohovou pomazánkou, tuňákem…

Losos se zeleninou a rýžovými nudlemi

Foto: Žena

Suroviny: rýžové nudle, plátek lososa, kurkuma, směs zeleniny, olivový olejPostup: Rýžové nudle krátce povařte ve vodě. Na pánvi na sucho opečte plátek lososa, okořeněný trochou kurkumy. V páře nechejte změknout barevnou směs zeleniny. Jakmile bude hotová, přidejte do ní lžičku olivového oleje na dochucení a pro lepší stravitelnost vitaminů. Kvůli tučnosti lososa je jídlo vhodné zejména na oběd.

Sýrový koláč místo pizzy

Foto: Žena

Budete mít zájem:  Léky Na Infekci Pochvy?

Suroviny na těsto: 2 hrníčky špaldové celozrnné mouky (300 g), 1/3 hrnku olivového oleje, 1/2 hrnku teplé vody, špetka soliSuroviny na náplň: zakysaná smetana, bílý, nikoli smetanový jogurt, bílá cibule, sušená rajčata, trocha šunky, bylinky dle chutiPostup: Těsto ze špaldové mouky zpracujeme, zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici. Mezitím smícháme v misce zakysanou smetanu s jogurtem, přidáme tenké proužky cibulky, krájená sušená rajčata a proužky šunky. Okořeníme bylinkami. Těsto rozválíme na dno nízké koláčové formy tak, aby mělo zvednuté okraje, a vlijeme náplň. Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 15 až 20 minut. Jídlo je vhodné na oběd.

Rybičky na parníku

Foto: Žena

Suroviny: ½ polotučného tvarohu, 1 vejce, asi 7 cm čerstvého pórku, 1 plechovka rybiček v rostlinném oleji (výborné jsou sledě nebo tuňák ve vlastní šťávě), celozrnný toastový chléb, plátky tvrdého sýra, červená paprikaPostup: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Pórek nakrájíme nadrobno. Tuk z rybiček odlijeme a maso smícháme v míse s tvarohem, vejcem a pórkem. Toastový chléb opečeme nasucho v toustovači a rozkrájíme na poloviny. Mažeme pomazánkou a zdobíme trojúhelníčky z plátků tvrdého sýra a kousky syrové papriky. Jídlo je vhodné na svačinu či večeři.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pamatuji si na život v děloze! Je to vůbec možné? Ano!

Marie Kyselková: Těžký život princezny se zlatou hvězdou

Bolest v podbřišku: Pozor, může být nebezpečná

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Pecková: Zavřeli jsme děti do domácího vězení a nevíme proč. Plán návratu je na vodě | Video: Daniela Drtinová

Deset kroků ke klidnějším večeřím: kvalitní svačiny a rozložená jídla

Mnozí rodiče si už uvědomují, že zdravá strava v dětství ovlivní budoucí zdraví jejich dětí. Ve snaze navést děti na „správnou cestu“ se však občas pustí do boje, aniž by si uvědomili, že tím dávají jídlu i dítěti samotnému až moc velkou moc.

Recepty na chutná a zdravá jídla i pro ty nejmenší členy rodiny najdete na eMimino.cz.

„Pokud rodinný systém podporuje vzorec, že dítě odmítá jíst to, co má na talíři, tak jediným způsobem, jak změnit výsledek, je změnit rodinný systém,“ vysvětluje socioložka a autorka knih o zdravých stravovacích návycích u dětí profesorka Dina Rose. „Přestaňte hledat správné jídlo a namísto toho naučte děti těm správným zvykům,“ píše tato odbornice pro Psychology Today. A rovnou nabízí deset kroků, se kterými se posunete k funkčnějšímu modelu rodinného stravování.

1.Nenuťte děti do jídla

Právě v tomto bodu bývá u mnohých rodičů začátek problému. Ve snaze vštípit dětem základy zdravé stravy je do jídla nutí, občas i vyhrožují, prosí, smlouvají. Podle odborníků na zdravou výživu je ale tento přístup zcela špatný.

Krátkodobě možná budete slavit úspěch, ovšem za cenu velkého nervového vypětí pro vás i pro vaše děti.

Výživový specialisté navíc upozorňují, že pokud chceme dát dítěti zdravý základ do života, musíte ho naučit, že vyvážený a zdravý jídelníček je jeho vlastní zodpovědnost.

2.Rozložte jídla na jednotlivé ingredience

Ne každý v rodině musí milovat koprovou omáčku s vajíčkem nebo rajskou s knedlíky. A nemělo by to být povinné. To však neznamená, že se rodiče stanou kuchyňskými otroky chutí svých potomků a budou vyvařovat tak dlouho, dokud se do nich přesně netrefí.

Pokud jídlo rozdělíte na jednotlivé části a necháte dítě sníst jenom některé z nich, nic strašného se nestane.

Pokud vaše dítě miluje těstoviny a nesnáší maso, zkuste namísto lasagní udělat masové kuličky, kterým se může nejedlík masa snadno vyhnout a přitom nehladovět.

3.Aby si každý vybral aspoň něco

Když přemýšlíte nad tím, co uvaříte k obědu nebo k večeři, snažte se nakombinovat přílohy, zeleninu, maso a omáčky tak, aby si z oběda nebo večeře vybral každý člen rodiny aspoň jednu část. Pokud jídlo servírujete s omáčkou, dejte dítěti možnost sníst rýži, maso nebo zeleninu i suchou. To samé platí třeba i polévání máslem, posypávání sýrem nebo chuťově výrazným kořením a bylinkami.

4.Střídejte jídla

Každý máme své oblíbené jídlo, ale nikdo z nás by ho asi nechtěl jíst každý den k snídani, obědu i večeři. Děti to tak často necítí a je třeba jim to vysvětlit. Nutriční specialisté doporučují, aby se jídlo neopakovalo alespoň dva dny po sobě (ať už k obědu nebo k večeři), dítě si tak zvykne na širší paletu chutí a nezabetonuje se ve své pozici, že jediné, co bude jíst, jsou těstoviny.

5.Každý den není posvícení

I když to děti občas nesou těžce, každý den si většina z nás nedopřává své milované jídlo. Nejlepší proto bude pochopit to již v dětství a ušetřit si tak protáhlé obličeje ve školních jídelnách a později v kantýně v zaměstnání. Pokud dítě zrovna nemiluje to, co dneska vaříte k večeři, snažte se „nevyměknout“ a neuchýlit se k vaření toho, co dítě požaduje.

6.Každý si může občas vybrat, co se bude vařit

Na druhou stranu by se děti měly i u stolu řídit pravidlem respektovat a být respektován. Každý má samozřejmě právo mít své chuťové preference a při vaření by se měly zohlednit názory všech.

Můžete zkusit třeba systém, při kterém si jednou týdně může každý člen rodiny určit, jaké jídlo by si přál.

Rozhodujte se pak společně nad jídlem dopředu, aby nedošlo k rozčarování z toho, že nemáte ve spíži nutné ingredience.

7.Kvalitní svačiny

Pokud toužíte po tom, aby mělo vaše dítě dostatek vitamínů, minerálů a vlákniny, nespoléhejte jenom na obědy a večeře. Namísto sladké sušenky mu nabídněte výživnou svačinu. Dítě nebude bojovat s návaly a poklesy hladiny krevního cukru (takže nebude tak protivné) a i vy budete pak u večeře klidnější, i když bude odmítat sníst porci zeleniny.

Jak připravit svačinu, kterou bude závidět celá škola? Beau Coffron se pustil do boje proti nudnému a stále stejnému jídlu:

8.Ovoce jako zákusek

Odborníci nedoporučují dítě motivovat k dojezení zeleniny tím, že mu nabídnete tabulku čokolády jako zákusek. Dezert je naopak skvělou příležitostí, jak do dítěte dostat další vitamíny a minerály v nejpřirozenější formě – v čerstvém ovoci.

9.Myslete i na snídaně a obědy

Pokud věnujete pozornost přípravě zdravých a chutných svačinek a večeří, nezapomínejte ani na snídani nebo oběd. Oblíbené snídaňové cereálie bývají napěchované cukrem a solí, vybírejte proto obezřetně.

Ke snídani se kromě mléčných výrobků a celozrnného pečiva hodí i kousek ovoce, které dodá dítěti potřebnou energii a také chutná sladce.

Obědy si dávají české děti zejména ve školních jídelnách, i tam ale mohou rodiče ovlivnit kvalitu stravy (více zde).

10.Dítě přežije krátkodobý hlad

Pro mnoho rodičů je pocit, že jde jejich dítě spát hladové, nesnesitelný. Podle odborníků to ale zase takové drama není, krátkodobý hlad dítěti nijak zásadně neuškodí. Děti moc dobře poznají, kdy mají hlad a kdy ne. Nucení do pár soust zeleniny vám ani zdraví vašeho dítěte za ty nervy rozhodně nestojí.

Jídla, která jsme milovali jako děti, a časem jsme na ně zapomněli

  • Pamatujete si ještě na svoje nejoblíbenější jídlo z dětství? Schválně – jak často se ve vašem jídelníčku objevuje v dospělosti? Připomeňte si s námi nejoblíbenější pokrmy našeho dětství, které bychom měli oprášit. Vedle toho, že jsou snadné na přípravu, jsou totiž také zdravé!Vzpomínáte na jídla, která jste s oblibou jedla jako dítě? Možná jsme se v našem výběru trefili, možná ne, ale inspirace se určitě hodí i pro ty z vás, které už máte vlastní ratolesti a přemýšlíte, čím jim zpestřit jídelníček.
  • Banány obsahují vysoké množství vlákniny a tří přírodních cukrů, což jim dává kouzelnou moc poskytnout vám mnoho energie. Jejich pravidelná konzumace pomáhá budovat a obnovovat silné kosti. Banány vynikají obsahem vitaminu B6, zlepšují náladu, redukují symptomy PMS, protože regulují krevní cukr, a snižují napětí. Z dětství jistě vzpomínáte na klasické banánové koktejly s mlékem. Dnes můžete připravit spoustu dalších variant, jednu zdravější než druhou. Samozřejmě čím méně cukru, tím lépe. 
    Ke změně ji donutila až manželova sebevražda: Pak zhubla o 60 kilogramů!
  • Zapomněli jste, že můžete jíst těstoviny i nasladko? Mák vám přitom dodá do těla vysoké množství velmi dobře využitelného vápníku. „Pokud po tomto jídle budou pokukovat sportovci, neměli by zapomenout, že díky vápníku v nich obsaženému se vyplatí tento chod spořádat nejlépe 2 až 3 hodiny před zátěží. Větší výhody z něj budou mít vytrvalci než silově zaměření jedinci,“ upozorňuje Martin Jelínek, výživový specialista, sportovec a autor sedmi knih zaměřených na stravu a zdraví. Mák doporučuje i nutriční specialistka Pavlína Zdeňková Kroužková: „Zdravým jídlem může být třeba jogurt nebo tvaroh s mletým mákem a švestkami nebo makové raw kuličky.“ 
    Chcete otěhotnět nebo zmírnit PMS? Vyzkoušejte nový hit Instagramu!

  • Pěkně zapečené ve velkém pekáči. Také jste je jako dítě milovali? Schvaluje je i nutriční specialistka: „Flíčky v klasické podobě obsahují hodně sacharidů a tuků, ale i kvalitní bílkoviny z masa a vajec. Trochu tu ovšem chybí vláknina, kterou snadno doplníte přidáním například pórku nebo jiné zeleniny. Kalorická hodnota je opět závislá na použitých ingrediencích – těstovinách, ale hlavně tučnosti uzeného masa. Flíčky můžete ozdravit přidáním zeleniny a výběrem kvalitního, méně tučného uzeného. Nezapomeňte, že uzené je slané, tak buďte opatrní s přidáváním další soli.“
    Jak zhubnout do léta? Ještě to stihnete a bez velké námahy

  • Tak jako dětem připravujete talíře plné ovoce a zeleniny, které jim nabízíte celý den, nakrájejte něco i sobě. Do svého svačinového boxu můžete vrátit dávno zapomenutou mrkev, která je bohatá na vitaminy a minerály a obsahuje selen, který společně s vitaminem A pomáhá vybudovat lepší imunitní systém. Vzpomínáte na švestkový kompot, který zachránil snad každé dítě při střevních potížích nebo zácpě? V kompotované nebo sušené formě můžete mít švestky po celý rok. Z vitaminů obsahují sice pouze vitamin E, zato minerálních látek mají spoustu. 
    Luštěniny i na sladko! Pochutnáte si, a ještě zhubnete
  • Výborná sladká snídaně! Nejobvyklejší je varianta z ovesných vloček, ale použít se dají i vločky z jiných obilnin, například žitné nebo rýžové. Vynikající a velmi zdravá je také pohanka a v poslední době je oblíbená bezlepková quinoa. „Kaše, kterou uvaříte z naturálních ovesných vloček, neobsahuje – na rozdíl od nějakých zabarvených, oslazených a aromatizovaných cereálií – žádná éčka,“ doporučuje Igor Bukovský, lékař zabývající se zdravou výživou.
    Překvapivé! Tvar vašich nohou prozradí, jak nejlíp cvičit, abyste zhubla

  • Ve vzpomínkách se vám bezesporu vybaví rybičková, tvarohová s pažitkou nebo vajíčková. Většina z nich má v průměru pět ingrediencí, které jsou dobře dostupné, a jejich příprava není náročná. Zkuste vyměnit ranní rohlík se šunkou za celozrnný chléb s pomazánkou – a můžete mazat. Jako základní ingredienci zvolte tvaroh, lépe nízkotučný – je skvělým zdrojem bílkovin a vitaminů A, B a E. Tvaroh je vhodnou potravinou pro všechny, zejména pro ty, kdo se snaží jíst zdravě nebo zhubnout.
    Detox od lepku: Tady máte 6 tipů, jak začít!

  • Také jste s chutí v polévce hledali písmenka? „Vývar je dobrým zdrojem lehce stravitelných bílkovin, v případě hovězího vývaru i železa. Pokud se budeme bavit o doma připraveném hovězím nebo kuřecím vývaru (ne v instantní podobě) se zeleninou a nudlemi, jedná se o komplexní jídlo obsahující bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu a řadu vitaminů i minerálních látek. Kalorická hodnota pokrmu bude záležet na typu masa, složení těstovin a množství zeleniny,“ doporučuje odbornice na výživu Pavlína Zdeňková Kroužková. 

Novorozeně ví nejlíp, co má jíst. Jeho výživu zkazí až rodiče a marketing

Na začátku 20. století pediatři moc dobře věděli, co děti potřebují jíst. Kladli matkám na srdce, aby dodržovaly přísnou dietu. Výsledek? Až 90 % dětí si vyvinulo nechutenství a odmítalo jíst, co jim bylo nakázáno.

Všechno změnila doktorka Clara Marie Davisová, která v roce 1926 zahájila asi největší nutriční experiment na světě. Vypůjčila si několik nemluvňat – sirotky, děti od nezletilých matek a vdov – a nabídla jim speciální dietu. Dětem ve věku od 6 do 11 měsíců dávala na výběr alespoň z 10 různých jídel. Nemluvňata měla možnost jíst, co chtěla. V celém rejstříku bylo na 34 druhů potravin.

Ačkoliv si děti jedly, co chtěly, byly pořád perfektně zdravé. A to i přesto, že jídla, která si volily, by se dala označit za dietologovu noční můru.

Ve výsledku se experimentu zúčastnilo 15 dětí. Doktorka dvě z nich pozorovala déle než čtyři a půl roku a ve výsledku nashromáždila přes 36 tisíc vzorků výzkumu. „Zdravotní sestra měla nakázáno sedět tiše, se lžičkou v ruce a nehýbat se.

Pouze když se dítě natáhlo nebo ukázalo na jídlo, vzala plnou lžičku, a pokud dítě otevřelo pusu, nakrmila ho. Nesměla komentovat, co si vybraly či nevybraly, na nic ukazovat nebo k něčemu směřovat dětskou pozornost, ani jim odmítnout, na cokoliv si ukázaly.

Mohly jíst svými prsty nebo jakýmkoliv způsobem chtěly, aniž by zdravotnice komentovala nebo opravovala jejich chování,“ popsala Davisová.

Po šesti letech došla k závěru, že ačkoliv si děti jedly, co chtěly, byly pořád perfektně zdravé. A to i přesto, že jídla, která si volily, by se dala označit za „dietologovu noční můru“. Jeden den mohly jíst játra, zatímco jiný nesáhly na nic jiného než banány, vajíčka a mléko. Žádné z nich ale nedávalo přednost lupínkům s mlékem, které pediatři dětem toho věku doporučovali.

Kouzlo samoléčení

Do experimentu byly obvykle přijímány děti ve špatném zdravotním stavu. Čtyři byly vážně podvyživené, pět mělo křivici. Během několika měsíců byly všechny v pořádku.

Když chytly chřipku, uzdravily se samy tak, že jedly větší množství mrkve, řepy a surového hovězího masa.

Bez jakýchkoliv pokynů si podle výzkumu Davisové udržovaly poměr kalorií v průměru 17 % bílkovin, 35 % tuků, 48 % sacharidů, což je zhruba tolik, kolik doporučují dietologové.

Lidé mají moudrost těla. Naše tělo ví, co chce a potřebuje.

„Každá strava se lišila od těch ostatních. Viděli jsme 15 různých chuťových vzorců a ani jeden z nich nebyl tvořen hlavně cereáliemi a mlékem s menšími kousky ovoce, vajec a masa, jak se dnes běžně považuje za správné,“ řekla Davisová na konferenci v roce 1939.

Lékařka se tak postavila do sporu s dominantními teoriemi doby, že dětský jídelníček je potřeba pořádně hlídat. Vyslovila názor, že lidé mají „moudrost těla“. Naše tělo ví, co chce a potřebuje.

 Za pravdu jí dal i slavný pediatr Benjamin Spock.

 „Můžete věřit nezkaženému dětskému apetitu, že si vybere celistvou dietu, pokud mu nabídnete rozumnou rozmanitost a rovnováhu přírodních a nerafinovaných jídel, která dané dítě momentálně rádo jí,“ konstatoval Spock.

Past vedle pasti

V jednom slově se ukrývá kamínek úrazu. A to ve slově „nezkažený“. Protože při pohledu na dnešní svět, který je zaplněný rafinovaným jídlem, cukry a solí, jež dělají perfektní práci v oblbování receptorů našeho těla (viz třeba tady), je těžké udržet si přirozený zdravý apetit.

Naše tělo moc dobře ví, co potřebuje. Než nám to ale bude moci sdělit, musíme si dát na nějakou dobu půst a zbavit se nezdravých návyků.

Většina jídelních zvyků se formuje už v prvních dvou letech našeho života. „Dětské preference v jídle přímo ovlivňují jejich dietní chování, které je spojeno s jejich celkovým zdravím, bytím a formováním obezity,“ vysvětlila pediatrička Suanne Kowal-Connellyová.

Jak dodala, potravinářský průmysl si je toho dobře vědom a využívá toho. Kolik jste viděli reklam na brokolici? Zato vídáme spoustu reklam na křupky, sušenky, cukrovinky, na všechny ty skvělé věci, které ničí naše zdraví.

Všimli jste si někdy, jak je marketingová strategie McDonaldu zaměřená na děti?

Další problém je u pamlsků pro batolata: podle zprávy Rudd centra pro jídlo a obezitu pouze čtyři komerčně vyráběné „svačinky pro batolata“ z 80 odpovídají nutričním standardům. Zato polovina přesnídávek pro nemluvňata a 83 % přesnídávek pro batolata obsahuje přidaná sladidla.

Závislost na cukru je v nás vytvářena už odmalička. Výzkum z roku 2015 ukazuje, že když děti mezi 5 a 10 lety dostanou na výběr mezi ovocem a pamlskem, vyberou si radši pamlsek. Naše tělo tedy moc dobře ví, co potřebuje.

Než nám to ale bude moci sdělit, musíme si dát na nějakou dobu půst a zbavit se nezdravých návyků.

foto: Shutterstock, zdroj: Discover Magazine

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector