Jídla, kvůli kterým stárnete – jsou to tyto!

Všichni víme, že základem každého rána by měla být pořádná snídaně. Studie navíc prokázaly, že určitá jídla pomáhají zpomalovat proces stárnutí. Proto jsme si pro vás připravili 6 potravin, které vám dodají dostatek energie do celého dne, a navíc pomáhají zpomalovat projevy stárnutí!

Borůvky

Tyto malé plody v sobě ukrývají obrovské množství antioxidantů, které působí jako prevence proti vzniku nádorových buněk.

Zbavují tělo škodlivin a podporují funkci lymfatického systému, navíc jsou bohatým zdrojem vitaminu C, který posiluje náš imunitní systém a působí jako prevence a lék na nachlazení.

Pro ilustraci, jedna menší miska se vyrovná doporučené denní dávce vitaminu C. Pravidelná konzumace borůvek uklidňuje nervy, dodává energii a podporuje hubnutí.

Jídla, kvůli kterým stárnete – jsou to tyto!

Ovesná kaše

Zařazením ovesné kaše do svého jídelníčku se pustíte do boje proti vráskám a stárnutí kůže, vysoký obsah vitaminu B navíc zlepšuje kvalitu nehtů, posiluje paměť, imunitní systém a zvyšuje odolnost vůči stresu.

V ovesné kaši najdete mnoho vitaminů, železa a dalších důležitých minerální látek, které prospívají našemu tělu. Navíc obsahuje velké množství sacharidů, jako je například škrob, jehož trávení a vstřebávání probíhá pomalu.

Díky tomu jsou ovesné vločky zdrojem dlouho a rovnoměrně se uvolňující energie, tlumí pocit hladu a navozují pocit sytosti.

Jídla, kvůli kterým stárnete – jsou to tyto!

Vajíčka

Mnozí lidé ještě stále považují vajíčka za nezdravá kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Rozhodně byste je ale neměla ze svého jídelníčku vyřadit, právě naopak! Vejce jsou totiž zdrojem kvalitních bílkovin a nenasycených mastných kyselin.

Studie navíc prokázaly, že pomáhají snižovat krevní tlak, jsou prevencí proti rakovině, srdečním chorobám, roztroušené skleróze a poruchám imunitního systému.

Navíc jsou zdrojem antioxidantů, které pomáhají u řady očních chorob, jež mohou za slepotu většiny starších lidí.

Jídla, kvůli kterým stárnete – jsou to tyto!

Zelený čaj

Různé druhy čaje obsahují vysoké množství protistárnoucích antioxidantů, zelený čaj je však zvlášť účinný v boji proti vráskám, pomáhá tělu odstraňovat volné radikály a prospívá našim buňkám. Zelený čaj navíc snižuje podráždění nervové soustavy a má antistresový účinek. Také pomáhá likvidovat zubní kaz a díky své schopnosti spalovat tuky je výborným pomocníkem při hubnutí.

Jídla, kvůli kterým stárnete – jsou to tyto!

Džus z granátového jablka

Pokud zrovna nejste milovníky čaje, můžete ho nahradit džusem z granátového jablka. Jeho složení je totiž bohaté na nejrůznější vitaminy a látky, které z něj dělají unikátní surovinu ke konzumaci.

Kromě toho, že je efektivním antioxidantem, vyrovnává kyselé prostředí v žaludku pro lepší zažívání a trávení, pomáhá udržovat cévy v dobré kondici a zároveň reguluje krevní tlak a posiluje imunitní systém.

Zpomaluje také proces stárnutí buněk, podporuje správnou funkci ledvin a urychluje léčbu zánětů.

Jídla, kvůli kterým stárnete – jsou to tyto!

Grapefruit

Tohle nahořklé ovoce oceníte nejen při odtučňovacích dietách pro svou schopnost potlačovat chuť na sladké.

Plody grapefruitového stromu jsou totiž přímo napěchované draslíkem a vitaminem C a B1, které zvyšují obranyschopnost a mají příznivé účinky na celý váš organismus.

Díky svému složení působí grapefruit protizánětlivě, mírní potíže v křečových žilách, zlepšuje krevní oběh, upravuje hladinu cukru v krvi a má detoxikační účinky.

Jídla, kvůli kterým stárnete – jsou to tyto!

Těchto 11 potravin silně ovlivní vaši psychiku. Kterým se raději vyhnout?

Loupaná rýže obsahuje rychlé uhlohydráty, díky kterým se mohou molekuly glukózy dostat rychle do krve. Jenže to pak způsobí, že se hladina vašeho krevního cukru dramaticky změní. A to ovlivňuje zdraví mozku a celý nervový systém.

Popcorn obsahuje bílkoviny, zlato, fosfor, železo, křemík, hořčík, tyto prvky pomáhají nervovému systému správně fungovat. Navíc vitamin B, který popkorn obsahuje, pomáhá bojovat s depresí a stresem.

Tuňák obsahuje hodně rtuti, bohužel velké množství rtuti v těle může vést k problémům s pamětí. Také obsahuje polychlorovaný bifenyl, což je syntetická chemická látka, která ovlivňuje hormony a narušuje funkci nervového systému.

Sádlo, to obsahuje vzácnou kyselinu arachidonovou, která je v tkáních těla a je nenahraditelná, co se týká funkce mozku. Pomáhá také v boji s Alzheimerovou chorobou.

Jídla, kvůli kterým stárnete – jsou to tyto!

Tmavá čokoláda obsahuje flavonoidy, které jsou zodpovědné za aktivaci mozkových buněk. Čokoláda stimuluje mozkovou funkci a dodává jí kyslík.

Pečené brambory jsou bohaté na draslík, který posílá do mozku kyslík. Obsahují také glukózu, vitamín B a aminokyseliny, které zvyšují krevní zásobení mozku. Tak dostane veškerou potřebnou energii k fungování.

Tuhý sýr obsahuje tyramin, který vzniká při rozpadu bílkovin. Tyramin může významně zvýšit krevní tlak a vyvolat migrény.

Fazole obsahují kyselinu tříslovou. Pokud má vaše tělo kyseliny až moc, budete mít potíže se vstřebáváním minerálů jako je železo. To může vést k problémům s krevním zásobením mozku a rozvojem anémie.

Jídla, kvůli kterým stárnete – jsou to tyto!

Kurkumin, který je hlavní složkou kari, obsahuje mnoho antioxidantů a bojuje proti stárnutí mozku. Podporuje kognitivní funkce, které se s věkem obvykle zhoršují.

Šafrán obsahuje mnoho minerálů, vitamin B a vitamin C. Mozek tak funguje lépe a šafrán dokonce léčí některé poruchy.

Skořice činí mozek aktivnějším, protože obsahuje nesmírně důležité složky: cinnamylalkohol a cinnamaldehyd. Vůně skořice nám pomáhá řešit úkoly, které vyžadují velkou pozornost, vizuální paměť a rychlé reakce.

Jídla, kvůli kterým stárnete – jsou to tyto!

13 potravin, kterým se vyhněte při hubnutí. A zhubněte!

Pokud se snažíš zhubnout, vyvaruj se těchto potravin! ✔️ Mrkněte na to, co byste neměli jíst. A po letech zhubněte – doopravdy. Inspirujte se naším článkem ještě dnes.

Proč se zamyslet nad jídelníčkem při hubnutí?

Hubnutí je pro každého z nás náročné, ať už fyzicky, tak psychicky. Prvním impulzem je zpravidla až skutečnost, že nás v životě obtěžuje nadměrná hmotnost.

Vzhled nebo zdraví, vše pak směřuje k tomu, že s tím něco chceme dělat. Avšak často nevíme, jak začít.

I proto, než si představíme potraviny, které doporučujeme vyřadit z jídelníčku, si projděte naše tipy, jak vlastně vůbec začít hubnout.  

Mnozí lidé tvrdí, že i při dietě se dá sníst vše, ale pouze v omezeném množství. Něco na tom bude a ano, i tato informace má rub i líc. Stačí se zaměřit na kalorie, které za ten den přijmeme. Na základě toho si stanovit limity a pak už je jen dodržet a nepřesáhnout.

Hned na úvod, neexistuje nic jako univerzální seznam potravin, které při hubnutí nesmíte pozřít. Avšak jsou suroviny, které je vhodné a my doporučujeme, omezit jejich přísun. V jakékoliv formě!

Čemu se vyhnout při hubnutí?

Pokud to myslíte s hubnutím vážně, nepostupujte k cíli rychle. Jinak neuspějete a už se nikdy nevrátíte ke svému úmyslu. Proto zkuste najet na nový režim postupně, po malých krůčcích dospět k cíli.

Stačí zavést pravidelnou stravu, kdy se v klidu a pohodě najíte až 6x denně dle potřeby. Menší porce, dle vašeho jídelníčku. Když už v tom budete, zapomeňte na smažené pokrmy, večerní dýchánky u brambůrků nebo slaných mandlí. Či se zamyslete nad sladkými dezertíky, které si pravidelně dopřáváte ke kávě.

Dále omezte příjem tučných potravin, kam patří všemožné dresinky, smetana, majonéza, tatarská omáčka a světe div se, i sýry a mléčné výrobky obecně. Ovšem jak jsme psali, žádný konkrétní seznam prostě není. Proto si občas dát sýr či sáhnout po tatarce, nikomu neublíží.

Zaměřte se na tuky zdravé, které najdete v kvalitních rostlinných olejích (olivový, řepkový), nebo například v rybách.

Jakmile upravíte svůj jídelníček, zbavíte se nevhodných tuků, můžete mi věřit, že vás potěší postupný úbytek váhy. A co víc, prospějete tím svému zdraví – snížíte riziko kardiovaskulárních chorob a podpoříte stabilní hladinu cholesterolu.

Jsou ty cukry opravdu nezdravé?

Odborníci na výživu se shodují, že je velkou chybou zcela vyřadit z jídelníčku sacharidy nebo tuky. Budete namítat, že se o tom přece všude píše jinak. Avšak věřte mi, tak jako bílkoviny, i tuky a cukry mají svůj význam v našem jídelníčku. Nezbavujme se jich zcela, avšak zamysleme se, kolik jich za den spořádáme. Lidské tělo potřebuje k fungování obojí – v rozumné podobě a míře.

Věděli jste, že v našem jídelníčku rozlišujeme cukry zdravé a nezdravé? My doporučujeme omezit ty nezdravé. Vyhněte se proto jednoduchým cukrům v podobě sladkostí, čokolády, bonbonů, různorodých tyčinek a pamlsků. Pokud se ptáte, co s ovocem, tak ač obsahuje cukry, neomezujte je. Ideální je zařadit denně tak 2-3 kousky a nejlépe v dopoledních hodinách.

Zaměřte se naopak na příjem kvalitních složených sacharidů a vynechejte protentokrát výrobky z bílé mouky (těstoviny, pečivo). Jestliže vsázíte na celozrnné varianty, zbystřete, i ty obsahují dostatečnou výši cukrů. Rozhodně se nejedná o zdravou náhražku bílého pečiva.

Jídla, kvůli kterým stárnete – jsou to tyto!

Které potraviny vyřadit z jídelníčku při hubnutí?

Ano, nebude to jednoduché! Netvrdíme, že to půjde hned. Avšak, projděte si tento seznam a zamyslete se. Musíte je stále mít ve vašem jídelníčku? Věříme, že minimálně některé z nich nikoliv.

1. Limonády

Stálice, která se napříč všemu stále objevuje v plánu těch, co chtějí hubnout. Právě konzumace sladkých sycených nápojů je hlavní celosvětovou příčinou epidemie obezity. Nesvádějme proto nic na bábovku od babičky nebo nedělní kachničku se sádlem a knedlíky.

Budete mít zájem:  Co všechno se dá v přírodě teď sníst?

Je to jednodušší, než si myslíte. A co víc, často obsahují umělá barviva, chemikálie a další látky, které nejsou pro tělo to pravé.

Jak už mnohé průzkumy dokázali, mezi hlavní účinky těchto látek patří například rakovinotvorné působení, ale také zhoršování paměti, nervové poruchy a předčasné stárnutí.

2. Uzeniny

Milujeme je, jsou součástí našeho jídelníčku, avšak pozor na kvalitu a kvantitu. Pokud kupujeme uzeniny s 60% podílem mase, něco je špatně. Krom toho tyto uzeniny obsahují velké množství soli a přídavných chemických látek. Myslete proto při nákupu na složení uzenin. Nakupujte s rozmyslem!

A zkuste na snídani místo párků vsadit na vejce, zeleninový talíř a doma upečený chléb. Budete se divit, kolik energie budete mít po celý zbytek dne.

3. Vysoce rafinované cukry

Už jsme zmínili, že cukry je vhodné rozlišovat. Mezi ty nejhorší patří vysoce rafinované cukry. Ty jsou obsaženy ve všech sladkostech, od bonbonů po zákusky.

A tím výčet rozhodně nekončí! Podívejte se do své spíže na složení kečupu, jogurtů či žvýkaček. Seznam škod, které páchá v organismu cukr, je děsivý.

Víte, proč je cukr považován za drogu? Nebo čím vlastně cukr nahradit?

4. Umělá sladidla

Často jsou nám umělá sladidla nabízena jako zdravá alternativa. Avšak víte, že jsou to právě umělá sladidla, které obsahují toxiny, jež podporují tloustnutí?

Nepodceňte proto umělá sladidla při náhradě rafinovaného cukru! Nejsou zase tak velkou výhrou.

5. Ryby chované na farmách

Ryba, téma na desítky stran. Prezentovaná jako zdravá, chutná. Zbystřete proto, abyste se soustředili na ryby, které jsou z volné přírody. Losos z farmy má minimální výživovou hodnotu.

Obsah nenasycených mastných kyselin Omega-3 je nesrovnatelný oproti masu ryb žijících volně. Ryby na farmách jsou  krmeny kukuřicí, sójou nebo jinými krmivy, která kyselin Omega-3 obsahují mizivé množství.

Bohužel, tento chov má i stinnou stránku – kvůli stresu a nedostatku místa je tělo plné škodlivých kyselin. Zpravidla doplněné o antibiotika, která o to víc ruinují naše zdraví.

A to za to nestojí, co myslíte?

6. Popcorn

Ruku na srdce, kdo si ještě nikdy nedopřál k večernímu filmu popcorn. Avšak abychom vás nezatěžovali podrobnostmi a odbornými výrazy – popcorn prostě vynechejte.

Hydrogenované (trans) tuky, které obsahuje popcorn až ve 2násobných dávkách, jsou dle mnoha odborných studií průkazně zdraví škodlivé.

Mimo jiné aktivně ucpávají cévy, podílejí se cévních onemocnění a celkově pak sabotují lidské zdraví.

7. Smažená jídla

Další stálice, která nám často přistane na talíři. Smažák, řízek nebo koblížek – vše smažené, často na nevhodném tuku při nevhodné teplotě. Naše tělo trpí pod návalem tuku a kalorií.

Nejnebezpečnější jsou hranolky. Brambory obsahují škrob, ze kterého smažením vzniká glycidamid a akrylamid, což jsou průkazně rakovinotvorné látky. Myslete na to, až si půjdete dát zase hranolky do fast-foodu.

8. Šlehačka ve spreji, smetana do kávy

Milujete vídeňskou kávu? A kupujete tu nejlevnější šlehačku? Pak tu máme problém. Ztužené rostlinné tuky (protože tomu ani šlehačka říkat nejde), obsahují mimo jiné plno škrobů, éček a oxidu dusného.

Když už, vsaďte na živočišnou, nebo si šlehačku vyšlehejte doma. Není to nic složitého.

9. Ovoce a zelenina ošetřované pesticidy

Ono se to nezdá, každý nás tím straší, avšak myslete na to při výběru ovoce a zeleniny v obchodě. Věděli jste, že pesticidy ovlivňují mužskou plodnost zpomalováním spermií?

V lidském těle se pesticidy hromadí dlouhodobou konzumací. Pokud se chcete jejich konzumaci vyhnout, omezte nákup ovoce a zeleniny v supermarketech. Tam je 100% jistota, že jsou pesticidů plné.

Ať už jablka, jahody,, hrozny nebo papriky či celer. Všude tam se s pesticidy nešetří. U většiny pak stačí povrch omýt, nicméně pro 100% jistotu namočte ovoce či zeleninu do roztoku octa a vody (1:9).

Bohužel, toto nejde aplikovat u všech.

10. Průmyslově vyráběné jídlo

Každý z nás někdy nestíhá, proto občas sáhneme po polévce z pytlíku či instantní omáčce k masu. Avšak pozor na to – většina z nich obsahuje až 50 % doporučené denní dávky soli. Což už je opravdu hodně, nemyslíte?

Navíc, mnoho průmyslově vyráběných pokrmů obsahuje pro zachování trvanlivosti značný koktejl chemie, jež mají dopad na lidské zdraví – přispívají k rozvoji rakoviny, neplodnosti či přibývání na váze. Prostě a jednoduše, zbavte se doma pytlíků a vařte poctivě z čerstvých surovin.

11. Zaručeně „zdravé“ svačinky

Sušenky, corn-flaky, müsli nebo tyčinky – vše má rub i líc. Netvrdíme, že jsou všechny špatné, avšak většina obsahuje látky, které tam prostě nemají co dělat. Jsme znovu u cukru, kterého tyto „zdravotní“ pokrmy obsahují velké množství. Někdy až 50 %, což už je síla. Proto i v tomto případě myslete na to, zahledět se při nákupu na složení.

12. Alkohol

Tady se zaměříme spíše na starší osazenstvo, a ač není alkohol potravinou, musíme ho taktéž zmínit. S ohledem na statistiky spotřeby alkoholu v České republice máme za to, že i alkohol do tohoto seznamu patří. Netvrdíme, že přímo způsobuje tloustnutí, avšak pokud jej pozřeme ve větším množství, může nás přemoci „mlsná“.

13. Pufované potraviny

Každý, kdo hubne a vynechá pečivo, si koupí tzv. „pufíky“, které jsou zpravidla z rýže. Většina je pak považuje za dietní, ovšem málo kdo tuší, že jsou to jen prázdné kalorie, které nás nezasytí na dlouho. Za chvíli máte hlad, a pokud nemáte po ruce další pufík, obvykle se to zvrhne. Zbavte se nafouklých chlebíků.

Jídla, kvůli kterým stárnete – jsou to tyto!

Doufáme, že aspoň trochu napomůžeme ve vašem rozhodování, jak si sestavit svůj jídelníček. Pokud stále váháte, nahlédněte do naší sekce o hubnutí, kde jsme pro vás sepsali řadu článků na toto téma.

Které potraviny ne při hubnutí

Aktuální článek: 13 potravin, kterým se vyhněte při hubnutí. A zhubněte!

POTRAVINY, KTERÉ UMÍ ZPOMALIT STÁRNUTÍ! PŘIDEJTE JE DO JÍDELNÍČKU

V osmnácti člověk snese všechno. Pochybnou pouliční klobásu ve dvě ráno, půlku narozeninového dortu na posezení i spoustu alkoholu. Všechny tyhle úlety nejsou zatím vidět, ale v těle se přesto ukládají – a po letech se projeví na stavu zažívání, vráskách i kondici. Co je tedy dobré jíst, abyste neúprosnému běhu času zbytečně nepomáhali?

Rajčata s mozzarellou

Tahle výborná italská specialita v sobě skrývá několik trumfů. Rajská jablíčka jsou dokonalá potravina: obsahují velké množství lykopenu, červeného barviva, které chrání pokožku před účinky UV záření a jiných škodlivin.

Podporuje také tvorbu kolagenu, veledůležité látky, která udržuje vaši pokožku pružnou. Lykopen je jeden z nejúčinnějších antioxidantů, chrání buňky před agresivními volnými radikály.

A v mozzarelle je relativně málo tuku, ale spousta vápníku a bílkovin.

Nezapomeňte rajčata pokapat olivovým olejem, v této kombinaci je lykopen nejaktivnější! A neloupejte je, nejvíc lykopenu je ve slupce.

Losos se zeleným salátem

Sušší pleť je přirozená součást stárnutí. Tenhle proces nelze zastavit, můžete ho ale přibrzdit jídelníčkem, ve kterém bude hodně tučných mořských ryb (makrely, sardinky, losos).

Jejich maso obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které zvyšují pružnost pokožky, brání poškození zvenku a vysychání spodní vrstvy kůže, a tím i tvorbě vrásek.

Zkuste občas vynechat přílohu a dopřát si rybu jen se zeleným salátem, který obsahuje antioxidanty (vitamin C, A), kyselinu listovou, draslík a zinek.

Každý den jogurt nebo kefír

Odborníci spočítali, že průměrný člověk sní během života přibližně 25 tun potravin. To všechno projde trávicím traktem – není-li v dobré kondici, můžete jíst sebelepší věci, ale tělo je nedokáže správně využít.

Zakysané mléčné výrobky obsahují bakterie, které zlepšují metabolickou aktivitu střev, tvorbu trávicích enzymů a podporují imunitu.

Ne náhodou je Kavkaz, odkud pochází kefír, vyhlášený dlouhověkostí svých obyvatel! Užitečné vám budou všechny typy zakysaných výrobků, tedy i acidofilní mléko, zákys, kyška nebo jogurtová mléka.

„Zakysané mléčné výrobky většinou dobře tolerují i lidé, kteří špatně tráví laktózu,“ říká profesorka Jana Dostálová z pražské Vysoké školy chemicko-technologické. Pokud to ale opravdu nejde, nahraďte je kysaným zelím.

Potraviny a nápoje, po kterých se stárne:

Průmyslově připravená hotová jídla, uzeniny, víc než dvě skleničky alkoholu denně, smažená jídla, aditiva a konzervanty, cukr, sladkosti a bílé pečivo.

Potraviny, které stárnutí zpomalují:

Rajčata, brokolice, květák (syrové nebo vařené v páře), červené grepy, brusinky, maliny, přírodní jogurt, zakysané nápoje, česnek, kurkuma, zázvor, klíčky a semena, plody moře, sardinky, losos, olivový olej.

Pokud takový jídelníček doplníte aspoň 5 sklenicemi čisté vody denně, dostatkem spánku a pravidelným pohybem, nemusíte si s ubíhajícím časem dělat přílišné starosti. A v jakém věku začít? Ještě dnes.

„Změnu životního stylu neodkládejte, ideální podmínky nenastanou nikdy. Stres, hodně práce, děti, únava, něco z toho tu bude vždycky,“ říká ing. Petr Havlíček, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.

Budete mít zájem:  Smrt Je Nejlepsi Lekar?

Zdroj: prozeny.cz, foto: thinkstock

20 škodlivých potravin, kterým byste se měli po "třicítce" vyhnout

Abychom vám pomohli stárnout elegantně a zdravě, připravili jsme pro vás seznam potravin, kterým byste se po třicítce svého života měli vyhýbat. Neznamená to, že je musíte ze svého jídelníčku úplně vyškrtnout, ale určitě byste je neměli konzumovat často. V lepším případě byste se jim samozřejmě měli vyhýbat.

I když začínáte bojovat proti vráskám různými krémy, žádný výrobek nezmění skutečnost, že vaše pokožka začíná stárnout. Po třicítce se produkce kolagenu a elastinu zpomaluje – protein, který udržuje pokožku pevnou, se začíná rozpadat, a to způsobuje tvorbu jemných vrásek. Proces stárnutí je možné zastavit.

Mladistvý vzhled pleti si můžete udržet tím, že snížíte příjem cukru, který proces tvorby vrásek urychluje. Cukr se nenachází jen v cukroví a čokoládě. Mnohými zdroji cukru jsou potraviny, ve kterých byste jej nečekali. Příkladem může být chleba, kečup nebo ochucené jogurty.

Ochucené jogurty Dannone například obsahují více gramu cukru než celý sáček hořké čokolády od M&M´s. Pokud se bez sladkého neobejdete, zkuste jej nahradit alespoň ovocem. Studie publikovaná v roce 2013 našla spojení mezi vysokým krevním tlakem a stárnutím pokožky. Účastnice studie s menším počtem vrásek měly nižší krevní tlak než ženy s velkým počtem vrásek.

Ačkoliv spojení mezi těmito dvěma tématy zůstává nejasné, neuškodí vám, když ze svého jídelníčku odeberete produkty s obsahem sodíku, který je známý tím, že zvyšuje krevní tlak.

Pokud nevíte, v čem se nachází sodík, pak si to zamiřte rovnou do vaši spíže a poohlédněte se po trvanlivých polévkách, které obsahují více než 40 % doporučené denní dávky soli v jedné porci. Ale to není jediný důvod, proč byste se od těchto produktů měli držet dál. Mnoho konzervovaných a sáčkových polévek obsahuje chemické látky, které způsobují rakovinu, neplodnost a přibývání na váze.

Dejte ruce za hlavu a udělejte krok zpět od všech rádoby zdravých snídaní typu cereální sušenky, corn flaky nebo koláčky. Jste dospělí a měli byste tak začít i jíst. Všechny tyto sladké pochutiny inzerované jako zdravá snídaně nebo svačinka jsou neskutečně škodlivé a způsobují mnoho zdravotních problémů, bez kterých byste se určitě raději obešli.

Sladké jídla způsobují inzulinovou rezistenci, což může vést k PCOS nebo-li syndrom polycystických ovarií, což je stav, který je spojován s ženskou neplodností.

A pokud i přesto budete mít štěstí a založíte rodinu, váše závislost na cukru může snížit šance, že budete žít dlouho.

Lidé, kteří konzumují mezi 17-21 % svých denních kalorií z přidaného cukru, mají o 38 % větší riziko, že zemřou na srdeční onemocnění, ve srovnání s lidmi, kteří denně spotřebují pouze 8 % a méně kalorií z přidaného cukru.

Snídaňové sušenky

4. Proteinové musli tyčinky

Fruktóza, dextróza, glycerin, sorbitol, oxid zinečnatý, syrovatkový protein, palmový olej a další. Ne, to není recept na dětskou plastelínu, ale některé vybrané složky, které se přidávají do speciálních proteinových musli tyčinek. Zní to chutně, viďte?

„Mladší lidé často vynechávají snídani nebo si za celé dopoledne dají jen škrobovitou tyčinku, která má nahradit stravu a pomoci zhubnout.

Současný výzkum ovšem naznačuje, že pro ideální sytost, při které nebudeme přibírat na váze nebo můžeme i něco zhubnout, stačí sníst v každém jídle asi 20-30 g bílkovin,“ vysvětluje Chris Mohr, expert na sportovní výživu. Proetinové musli tyčinky raději vyměňte za domácí proteinový koktejl, který uspokojí vaše chuťové buňky a pomůže vám zůstat štíhlí a fit.

Pokud vy a váš partner uvažuje o založení rodiny, pak byste na nealkoholické nápoje typu Coca Cola měli zapomenout. Proč? Coca Cola obsahuje potenciálně rakovinotvorné látky a v USA je primárním zdrojem přidaného cukru. Cukr nejen, že negativně ovlivňuje ovulaci, ale také zhoršuje pohyblivost spermií. Jednoduše řečeno, popíjení Coly může ztížit vaše otěhotnění. Oreo a jiné plněné sušenky si v posledních letech všichni doslova zamilovali. Kromě toho, že jsou sladké a maximálně chutné, jsou také zdrojem prázdných kalorií, které zvyšují hladinu tuku. Když je člověku kolem 20 let, tak se tyhle sušenky hubnou velmi snadno. S přibývajícím věkem je to ovšem stále složitější. Sušenky s náplní jsou navíc návykové a kazí postavu zejména v oblasti břicha. Jak stárneme, tělo už nedokáže metabolizovat alkohol tak efektivně a odolávatt nezdravým potravinám v opilosti je mnohem těžší než za střízliva. Navíc, dobře se vyspat po divokém alkoholovém večírku je stále víc a víc obtížnější. Bezesná noc a zvýšená chuť na sladké následující den je ideální kombinace pro další přibírání na váze. A co víc, alkohol nasává vlhkost z kůže a způsobuje dočasné, jemné vrásky, které se mohou časem zhoršovat. Zvláště, pokud v pití alkoholu budete pokračovat. Postupem času vaše kůže ztratí pružnost a začnou se naní tvořit opravdové vrásky.

Alkoholické koktejly

Bílé pečivo byste také měli jíst s opatrností, v lepší případě se mu úplně vyhnout a sáhnout po celozrnné variantě. Tělo totiž přeměňuje rafinované sacharidy z bílého pečiva na cukr a poté glukózu, která je známá tím, že poškozuje kolagen a další proteiny, které jsou důležité v boji proti vráskám. A co víc, pokud vyměníte rafinované sacharidy za celozrnné, pomůže vám to udržet pod kontrolou hladinu cukru v krvi i vaši váhu, která může v lepších případech i klesnout. Nález prvních šedivých vlasů je okamžik, na který většina z nás nezapomene. Je to jedna z těch otravných upomínek od matky přírody, že už jsme úplně dospělí, se vším všudy. Nejlepší způsob, jak udržet předčasné šedivění na uzdě, je zajistit, abyste měli dostatek vitamínu B12 z přirozené stravy, třeba z hovězího masa. Pokud jste vegetariáni, tak máte se získáním dostatečného množství vitamínu B12 z masa trochu problém a je třeba hledat jiné zdroje. Pití kofeinových nápojů, zvláště pak ledové kávy s přídavkem zmrzliny, je pro naši kůží dvojitou pohromou. Přes den jsme vystaveni celé řadě kožních stresorů, jako je třeba UV záření, ale když spíme, naše buňky se regenerují. Pokud přijímáme příliš mnoho kofeinu, může narušit kvalitu našeho spánku, který je tolik důležitý pro samo regeneraci kůže, což způsobuje předčasné stárnutí pokožky. Vědci navíc zjistili, že opakující se pohyby obličeje, stejné jako při popíjení brčkem, mohou způsobovat jemné vrásky.

Ledová káva

11. Sladkosti bez cukru, tedy s umělými sladidly

Pokud jste kolem 30 roku života přibrali, může to být známkou toho, že vaše játra nefungují optimálně. Měli byste se vyhýbat toxinům, jako jsou umělá sladidla, které zahlcují váš organismus a způsobují tloustnutí. Nastartujte organismus detoxikací a vyhoďte potraviny s falešnými náhradními sladidly.

Po třiceti letech života už se ve vašem těle stihla nahromadit pěkná dávka toxinů z potravin, což může negativně ovlivnit metabolismus a rovnováhu. Vědci zjistili, že muži, kteří konzumují více potravin, které jsou ošetřovány pesticidy, mají mnohem méně pohyblivé spermie, než ti muži, kteří jedli tyto potraviny v menším množství.

Chcete-li se pesticidům vyhnout, omezte konzumaci ovoce a zeleniny ze supermarketu, které jsou touto látkou nejvíce ošetřovány. Patří mezi ně jablka, jahody, hroznové víno, celer, broskve, špenát, papriky, okurky a cherry rajčata. Alternativy másla, jako je margarín, jsou často vyráběny z částečně hydrogenovaných olejů, mezi které nejčastěji patří trans tuky.

Možná jste už slyšeli, že tento typ tuků je spojený s onemocněním srdce.

Co však většina lidí neví je, že trans tuky urychlují proces stárnutí pokožky tím, že je díky ním pokožka náchylnější k ultrafialovému záření. V kůži poškozené sluncem se rozkládá kolagen a elastin. Ale to není vše.

Vědci zjistili, že konzumace margarínu může způsobit chronický zánět, který může urychlit tvorbu vrásek.

Španté zprávy pro milovníky slaniny. Tahle nezdravá pochoutka urychluje stárnutí. Obsahuje totiž 68 % kalorií, které pocházejí z tuků, přičemž téměř polovina je nasyceného typu. Při zpracování slaniny se navíc používá dusičnan sodný, který zvyšuje oxidační stres.

Oxidační stres může způsobit strukturální změny v kolagenu a elastinu (proteiny, které udržují pleť mladou), v důsledku čehož se na vaší pleti objevují předčasné vrásky. Naštěstí se slaniny nemusíte vzdát úplně. Stačí jen, když si vyberete tu bez dusičnanů, s méně než 2 g tuku a nedáte si více než 2 plátky jednou za čas.

Slanina

Popcorn se může zdát být zdravou svačinkou. Ale ve skutečnosti je to jeden z těch produktu, ve kterém se potravinářskému průmyslu podařilo transformovat něco zdravého do něčeho škodlivého pro naše zdraví. Máslový popcorn obsahuje 5 gramu trans tuku v jedné porci, což je dvojnásobek doporučeného denního limitu. Trans tuky ucpávají tepny a zvyšují riziko srdečního onemocnění. Váčky a tmavé kruhy pod očima mají tendenci se s každými narozeninami zvětšovat a prohlubovat. Dehydratace je však dělá ještě horšími. To je důvod, proč bychom se měli vyhýbat slaným potravinám, které sají vlhkost. Typickým příkladem je sojová omáčka. Pouhá jedna jediná polévková lžíce sojové omáčky obsahuje neuvěřitelných 879 miligramů sodíku a dokáže z těla vysát neuvěřitelné množství vody. Salámy a párky v rohlíky mohou být považovány za ideální jídlo pro muže. Opak je ovšem pravdou, za kterou mohou zaplatit hlavně mužské spermie. Studie z roku 2014, zveřejněna v časopise Epidemiology, našla souvislost mezi konzumací zpracovaného masa v podobě salámů a párků a nižším počtem spermií. Autoři studie předpokládají, že to, co škodí spermiím, se stává někdy v průběhu procesu zpracování masa. Zatím však není úplně jisté, co to je. S každým prošlým rokem potřebuje naše tělo méně a méně kalorií a smažených jídel. Nebezpečným lákadlem jsou chipsy a nachos, které byly navrženy tak, že jedna jejich chuť přebíjí druhou, díky tomu nemají dominantní chuť, nezpůsobují vám sytost a vy jich sníte více. Navíc, jedna z hlavních složek, které si na etiketě můžete všimnout, je glutamát sodný – přísada, která se do potravin přidává za účelem zvýšení chuti k jídlu a zlepšení chuti.

Budete mít zájem:  Žaludeční Vředy Přírodní Léčba?

Nachos

Sportovní nápoje se lépe vstřebávají do celého těla než do žaludku. Sportovcům sice dodávají po výkonu důležité elektrolyty, jako je sodík a draslík, ale zároveň jim servírují vydatné porce kalorií a cukru. Naše tělo tyto cukry a kalorie navíc vůbec nepotřebuje, a to bez ohledu na úroveň naší fyzické kondice. Jak stárneme, tak se náš metabolismus zpomaluje, my jsme méně aktivní a navíc se i mění způsob, jakým tělo metabolizuje kalorie a cukr v krvi. Čím méně cukru v našem systému máme, tím lépe pro naše břicho i celkové zdraví. Smetana do kávy a opalovací krém mají více společného, než si možná myslítě. Oba výrobky obsahují oxid titaničitý, blokátor ultrafialového záření, který slouží jako bělící činidlo. Tento typ bělícího činidla, který se nachází v mnoha běžných smetanách do kávy, způsobil u testovaných myší poškození jater a tkání. Smetana do kávy obvykle obsahuje i trans tuky, které se na etiketě schovávají pod méně známým jménem – hydrogenované oleje.

Skoro všechny druhy smetan do kávy obsahují tuto děsivou látku, která prokazatelně snižuje paměť u dospělých pod 45 let.

Pokud tvrdě pracujete nebo zapomínáte, kde jste zaparkovali auto, je to jedna z potravin, které byste se měli obloukem vyhýbat.

Trans-tuky mohou navíc způsobit zánět, který může zhoršovat bolesti v důlsledku sportovních zranění a taky způsobuje předčasné stárnutí.

Autor: Jad

20 škodlivých potravin, které byste po 30 roce života neměli jíst. Abyste stárli pomalu, elegantně a zdravě, měli byste po třicítce vynechat některé škodlivé potravinyZdravá výživa

11 jídel, díky kterým budete vypadat o 10 let mladší

Všichni z nás chceme vypadat o 10 let mladší (nebo jednou chtít budeme) anebo chceme vědět, co dělat, abychom stárnutí předešli. Genetiku neovlivníme, ale naší životosprávu, která v tomto ohledu hraje důležitou roli, ano. Stravování je významnou součástí stárnutí, která ovlivňuje jeho rychlost, stejně jako další faktory.

Zařaďte do jídelníčku těchto 11 potravin, které fungují jako prevence proti stárnutí a věřte, že jejich kombinace způsobí, že budete vypadat o 10 let mladší! Možná i víc. ????

Ale POZOR! Berte rady s nadhledem, neznamená to, že pokud budete konzumovat pouze tyto potraviny, za měsíc budete vypadat o 10 let mladší. Jedná se pouze o doporučení superpotravin, které blahodárně působí na naše tělo a pomáhají jej chránit před stárnutím.

1. Avokádo

Foto: pixabay

Avokádo je superpotravina, která se v poslední době těší velké oblibě v „moderním“ světě, doporučují ho lékaři, výživoví specialisté, ale i známí foodblogeři.

Avokádo je známé pro vysoký obsah tuku, zdravého tuku! Jedno avokádo denně vám pomůže snížit hladinu cholesterolu a podporuje proces regenerace pokožky. Poskytuje tělu vysokou dávku vitamínu C, draslík, antioxidanty a je bohatý na kyselinu listovou, stejně jako každá zelenolistá zelenina.

Avokádo buď milujete nebo nesnášíte. Pokud je váš případ ten druhý, dejte mu ještě jednu šanci, nejezte ho samotné a zkuste oblíbený avotoast nebo guacamole.

2. Lesní plody

Foto: pixabay

Borůvky, ostružiny, maliny, ale i jahody. Všichni je milujeme a měli bychom je jíst ve velkém množství a to hlavně kvůli obsahu cenných vitamínů a pro jejich antioxidační účinky, které zabraňují tvoření škodlivých buněk a mohou snížit otoky a bolesti kloubů.

Zvlášť doporučujeme konzumovat borůvky, které zlepšují kognitivní schopnosti a pomáhají předcházet onemocněním močových cest a Alzheimerově chorobě.

3. Mrkev

Foto: pixabay

Mrkev známe jako zeleninu, která chrání oči, zejména kvůli obsahu beta-karotenu, což je látka, kterou tělo přeměňuje na vitamín A. Mrkev chrání kůži před jejím předčasným stárnutím. Při tepelném upravování mrkve ji nevařte moc dlouho, aby se nevytratily cenné vitamíny a živiny.

4. Citrusy

Foto: pixabay

Kdo by řekl, že po citrusech budeme vypadat o 10 let mladší? Jsou totiž hlavním zdrojem vitamínu C a pomáhají snížit hladinu cholesterolu a kyseliny močové v krvi. Pokud je budete konzumovat pravidelně, pomohou vám předcházet srdečním onemocněním a dně, což je nemoc, která způsobuje silnou bolest kloubů.

TIP! Pijte na lačno vlažnou vodu s vymačkaným citrónem a krásně si tím pomůžete detoxikovat tělo. Mimo to vaše tělo lépe absorbuje potřebné živiny a budete se cítit zdravě a svěže.

5. Česnek

Foto: pixabay

Česnek není pouze zbraní, která odhání upíry, ale dokáže také dobře bojovat proti většině infekcí. Nevýhodou je česnekový dech, který nemáme rádi snad nikdo, ale výhody česneku jsou mnohem větší. Má antibakteriální schopnosti a může být používán jako přírodní antibiotikum. Vyvažuje cholesterol, zlepšuje krevní oběh a pomáhá snížit riziko některých rakovin.

Mám pro vás můj osobní tip! Namažte si chléb s máslem a na to nakrájejte na plátky česnek. Je to velká dobrota a dostanete do sebe čerstvý česnek.

Chcete vypadat o 10 let mladší? Pomůže vám v tom…

6. …Hořká čokoláda!

Foto: pixabay

Konečně je na řadě něco sladkého! Kvalitní hořká čokoláda přináší obrovské plusy pro naše zdraví. Obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit pokožku před UV zářením, bojovat proti volným radikálům a zlepšovat hydrataci pleti. Ale toto platí pouze pro minimálně 75 % čokoládu, Milku ani Kinder sem zařadit nemůžeme.

7. Olivový olej

Foto: pixabay

Olivový olej léčí zvenku, i zevnitř. Používejte ho ve své péči o pleť a ta vám později poděkuje. Je to jeden ze zdrojů alfa-linolenové kyseliny, která udržuje pokožku hydratovanou a pružnou, což zabraňuje jejímu stárnutí.

TIP! Nanášejte pár kapek olivového oleje kolem očí a vmasírujte ho těsně před tím, než půjdete spát. Jak již víme, pokožka kolem očí je jemná a velmi citlivá. Olivový olej ji bude udržovat hladkou a hydratovanou.

8. Rajčata

Foto: pixabay

Rajčata jsou nejen šťavnatá a lahodná, ale také skvělá pro vaše zdraví. Jsou plná živin a obsahují velké množství vitamínu A, vitamínu C a kyseliny listové. Chrání kůži před UV zářením a působí jako prevence kardiovaskulárních a infekčních onemocnění. Rajčata obsahují lykopen, který je zodpovědný za červenou barvu této zeleniny. Pokud rajčata uvaříte, lykopen se snáze absorbuje.

9. Olejnaté ryby

Foto: pixabay

Olejnaté ryby, jako je losos, tuňák nebo sardinky, jsou skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které pomáhají při regeneraci buněk a udržují nízkou hladinu cholesterolu. Látky obsažené v těchto rybách pomáhají pečovat o pokožku a zpomalují její stárnutí.

Například losos je navíc velmi chutný a jednoduchý na přípravu. Stačí ho ochutit pepřem, solí, plátkem citrónu a rozmarýrem. Pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě. Delikatesa!

Bohužel tyto ryby jsou velmi špatně dostupné kvůli své ceně. Doporučuje se je konzumovat alespoň dvakrát týdně, ale to si málokdo může dovolit.

10. Kurkuma

Foto: pixabay

Kurkuma je rostlina, která se při vaření využívá zejména ve formě prášku, jako koření. Je v poslední době velmi populární i u nás. Vůbec s ní nešetřete při dochucování, má totiž protirakovinové a protizánětlivé vlastnosti. Další výhodou je to, že zpomaluje proces stárnutí a zvedá náladu.

11. Sušená šunka

Foto: pixabay

Sušená šunka obsahuje velké množství zdravých mastných kyselin, které posilují kardiovaskulární systém. Navíc je bohatým zdrojem minerálů, jako je železo, zinek nebo draslík, a vítamínů skupiny B. Ale příliš to s ní nepřehánějte kvůli vyššímu obsahu soli. ????

Tyto potraviny zařaďte v rozumném množství do svého jídelníčku a určitě vám pomohou vypadat o 10 let mladší.

Chcete si udržet imunitu i v chladném odbdobí? Podívejte se na superpotraviny, které vám v tom pomohou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector