Je v kávových kapslích kvalitní káva?

Věděli jste, že 99,7 % produkce kávy se mění v organický odpad a jen 0,3 % vypěstované kávy přináší lidem užitek? Když vezmeme v potaz skutečnost, že na naší planetě vypijeme v průměru 2 miliardy šálků kávy denně, pak v průběhu jednoho dne vyprodukujeme 12 miliónů tun kávového (organického) odpadu.[1]

Víte, jakým přínosem může být kávový odpad pro jednotlivce a ekonomiku? O tom jsme si blíž povídali s našimi italskými přáteli z Funghi Espresso v článku „Příběh o tom, jak mladí podnikatelé mění kávový odpad v nutričně bohatou potravinu“.

Dnešní trend je bohužel jiný… Místo toho, abychom se snažili kreativně využít kávový odpad, balíme kávu předem do plastových kapslí. Po vypití kávy připravené z kapsle kompletně znehodnocujeme kávový odpad.

Jen člověk může vymyslet, jak po vypití jednoho šálku kávy zdvojnásobit odpad z ní plynoucí a navíc na tom ještě pěkně vydělávat. Podívejte se s námi kritickým okem na fenomén kapslové kávy.

Stáhněte si náš inspirativní e-book, který vám pomůže s proměnou vaší mysli na výživnou oázu.

Stáhnout

Nový životní styl věčně uspěchaných lidí

Je v kávových kapslích kvalitní káva?

Kapsle doma, v práci, na návštěvě… Dnes je již v každém větším, ale i menším obchodě s potravinami možné dostat krabice s kávovými kapslemi různých značek. Supermarkety navíc vedle regálů s kapslemi nabízí „doplňkové“ zboží – kávovary vhodné pro přípravu kapslové kávy.

Kapslová káva se stala součástí „dobrého“ životního standardu. Již každý „dobrý“ zaměstnavatel nabízí kapslovou kávu nebo alespoň kávovar na kapsle. Kávovar vlastní taky každá „dobře“ zabezpečená rodina.

Některé domácnosti si kávovar na kapsle dokonce zabudovávají do kuchyňské linky, jen aby ladil s celkovým designem kuchyně.

Prodejci se předbíhají desítkami různých příchutí kapslové kávy, aby lidi nenudili pořád stejnou chutí.

S nárůstem popularity kapslové kávy však poměrně rychle roste i ekologická stopa tohoto novodobého trendu.

Z tohoto důvodu se německé město Hamburg jako první na světě rozhodlo zakázat používání jednorázových kávových kapslí na pracovištích veřejné správy.

[2] Tímto nařízením jasně zaujalo svůj postoj k pití kapslové kávy. Nařízení je rovněž ukazatelem směru, jakým se skutečně dobrý životní standard může ubírat.

4 důvody, proč dát kapslové kávě červenou

1. Obtížná recyklace

Jedním z nejpalčivějších problémů kapslové kávy je způsob recyklace kapslí. Kapsle jsou totiž vyrobeny kombinovaně z více materiálů – zejména z plastu nebo hliníku. Technicky jsou recyklovatelné – jednotlivé části je možné rozebrat a oddělit od sebe. Jenže ruku na srdce, kdo by to tak pečlivě dělal?

Je v kávových kapslích kvalitní káva?

Jste součástí řetězce umělé spotřeby?

Kapsle se masově rozšířily právě z důvodu lidské pohodlnosti. Šetří lidem čas, který pak tráví v kanceláři, na sociálních sítích nebo před televizí… Jen výjimečně se najde fanoušek kapslové kávy, který ušetřený čas věnuje právě recyklaci kapslí. Kolik takových statečných znáte vy?

Nespresso, jehož kapsle jsou z hliníku[3], nabízí na své webové stránce i službu recyklace. Můžete si (zdarma) objednat speciální recyklační pytel na použité kapsle, který u vás Nespresso při nejbližší objednávce vyzvedne. Anebo můžete použité kapsle doručit osobně do butiku ve vašem okolí.

Pokud tedy chcete, aby byl dopad vaší kapslové kávy vstřícný k životnímu prostředí, potřebujete si pořídit i speciální recyklační pytel od Nespressa. A abychom nezapomněli, na trhu dnes lze navíc dostat i zásobníky a stojany na kapsle různých tvarů. A řetězec umělé spotřeby je na světě. Nenápadně se stáváte jeho součástí.

Jak snadné, že? ???? O něco těžší je pak z něho vystoupit.

Pravdou však zůstává, že z důvodu komplikovanější recyklace končí naprostá většina kapslí ve smíšeném odpadu. Odpad v podobě malých kapslí dosáhne za rok takových rozměrů, že by mohl obejít naši planetu 10,5krát![4] To je docela dost, nemyslíte?

2. Trvalá NE-udržitelnost plynoucí z podstaty kapslového systému 

S touto masou odpadu se musíme my a naše planeta nějak vypořádat. Přesto se někteří výrobci kapslové kávy prezentují jako podporovatelé trvalé udržitelnosti. Společnost Tchibo na svých stránkách uvádí, že jejich kapsle Cafissimo obsahují výhradně kávu z trvale udržitelné zemědělské produkce. Rovněž byly kávovary Cafissimo vyvinuty s ohledem na ekologii a energetickou efektivnost.[5]

Tchibo vyzdvihuje ekologickou stránku svých výrobků, avšak zapomíná poukázat na neekologickou podstatu celého kapslového systému.

Těší vás snad energetická efektivnost vašeho kávovaru za současné produkce odpadu při každém použití přístroje? Je takové spotřebitelské chování skutečně ekologické a trvale udržitelné? Každým šálkem kapslové kávy „vynulujete“ trvalou udržitelnost, kterou se výrobce kávovaru a kapslí snaží zabezpečit.

Ze samotné podstaty pití kapslové kávy zkrátka nemůžeme jednat ekologicky, i když nám společnosti vyrábějící kávovary tvrdí přesný opak. Stačí se na fenomén kapslové kávy podívat z globální perspektivy a s jistou dávkou kritického myšlení.

3. Egoistický životní styl jednotlivců na úkor širšího Celku

Je v kávových kapslích kvalitní káva?

Tyto výhody, jež nás vedou ke koupi kávovaru a kapslí, jsou důsledkem všudypřítomné pohodlnosti západní společnosti. Když volíme tento druh pohodlí, ve skutečnosti se zbavujeme odpovědnosti a přesouváme břemeno tíže na někoho jiného… Připravujeme si kávu a těšíme se z neumazaných rukou, zatímco „špiníme ruce“ prostředí, v němž chceme žít a rozvíjet se. Dnes jsme dosáhli takové úrovně oddělenosti, že si potřebujeme připomenout důsledky našeho (spotřebitelského) jednání. Když budeme zatěžovat prostředí kolem sebe nadměrným (uměle vytvořeným) odpadem, sami na to můžeme doplatit. Vše trefně vystihuje jednoduché poselství krátkých dokumentů Příroda mluví:

Příroda nepotřebuje lidi. Ale lidé potřebují přírodu.“

Renata Matusinovič, business executive manager pro Nestle, v jednom rozhovoru na otázku, jak si vysvětluje narůstající popularitu kapslové kávy, uvedla: „Kapslová káva je káva nové generace.“[6]

Já si myslím, že nová generace potřebuje spíš získat nadhled nad tímto kávovým fenoménem. Potřebuje rozvinout pocit propojenosti s Celkem, aby nabyla přesvědčení, že individuální pohodlí tohoto druhu způsobuje nepohodlí někde jinde…

4. Kávové kapsle jsou vyrobeny z plastu – nakolik jsou zdravotně nezávadné?

Materiál, z něhož jsou některé kapsle vyrobeny, obsahuje často i BPA (Bisfenol A), hliník a jiné složky plastů.

Experti zabývající se výzkumem účinků BPA na lidský organismus již dlouho upozorňují na možnou souvislost mezi BPA a hormonální nerovnováhou nebo nádorovým onemocněním.

[7] V důsledku publikace těchto výzkumů začali mnozí výrobci kapslí používat materiál bez obsahu BPA (BPA free)[8]. Otazník však pořád visí i nad kapslemi z hliníku.[9]

  • Na místě je tedy otázka: Nakolik je pití kávy z plastové nebo hliníkové kapsle bezpečné?
  • Názory jsou různé – vědci zvedají výstražný prst, výrobci a prodejci nás naopak ubezpečují, že plastové kapsle jsou naprosto bezpečné. Záleží jen na vás, který názor si vyberete…
  • Pravdou však je, že skutečný účinek pravidelného pití kapslové kávy se projeví u každého individuálně až po letech.

Ještě před pár desítkami let používali naši rodiče nebo prarodiče hliníkové příbory. Pamatujete? A mysleli si, že je to v pořádku. Až později akceptovali zdravotní rizika spojená s jejich používáním.Naše úsudky se zkrátka vyvíjejí a mění v čase.

To, co nyní považujeme za zcela bezpečné, budeme časem možná zpochybňovat, až nakonec přijmeme odlišné závěry. Je to součástí naší evoluce.

Můžeme se proto jen domnívat, jestli je pravidelné pití kávy z plastové nebo hliníkové kapsle skutečně neškodné… Pro odhalení skutečných účinků kapslové kávy ji ještě potřebujeme „testovat“ na jejich příznivcích několik let nebo desetiletí.

Zpátky k poctivé kávě

Příprava chutné kávy

Je v kávových kapslích kvalitní káva?

My kombinujeme zejména tři způsoby přípravy kávy:

Nejraději mám kávu z italské moka konvičky, s ní jsou spojeny mé vzpomínky na Itálii. Přinesla jsem si ji jako suvenýr z Florencie. Možná i právě díky vzpomínkám na Itálii chutná nejlépe… Naopak ke kapslím si člověk ani nestihne vytvořit žádný vztah, záhy po použití se mění v odpad.

Když připravujeme kávu pro oba, používáme hlavně french press. Pomocí french pressu zvládne připravit kávu i malé dítě! Je to asi tak jednoduché jako hodit kapsli do kávovaru.

 ???? Zalijete kávu horkou vodou a po chvíli ji „stlačte pístem ke dnu“. Tlačením pístu směrem dolů (a působením vznikajícího tlaku) se oddělí kávová zrnka od vody. Pak můžete servírovat.

Rozhodně nenechte kávu louhovat příliš dlouho (ideálně tak 2–3 minuty), abyste nezkazili její chuť.

Občas si pro změnu připravíme i kávu z džezvy. Nevýhodou tohoto způsobu přípravy je však to, že někdy to neuhlídáme a káva vzkypí. To pak musíme uklízet. ???? Je to ale skvělé cvičení bdělé pozornosti! Tak proč někdy nespojit tréning bdělé pozornosti s přípravou voňavé kávy?

Pokud jste opravdový milovník kávy a zajímá vás, jak poznat kvalitní kávové zrno, jak zvolit hrubost mletí anebo jak pražit kávu, můžete se účastnit zajímavého kurzu „Jak na domácí kávu“ na Naučmese.cz.

Na kurzu se naučíte připravit kvalitní kávu v domácím prostředí, a to bez zbytečného plastového odpadu.

V konečném důsledku je investování do know-how přípravy kávy nejen ekologičtější, ale i ekonomičtější volbou než pravidelní pití kapslové kávy.

Ochucení kávy

Když máme chuť na nějakou změnu, kávu si ochutíme. Někdy do ní přidáme špetku skořice nebo raw kakaa, v zimě pak třeba špetku perníkového koření. Nejsme fanoušky slazení cukrem nebo přidávání mléka. Z toho jsme již dávno vyrostli. ????

Zajímavým způsobem zpestření kávy je ochucení kokosovým olejem. Inspirovat se můžete způsobem přípravy tzv. power coffee dle Dušana Plichty[10]. Přidáním lžičky kokosového oleje nebo domácího másla do ranní kávy nastartujete svůj organismus a podpoříte funkci mozku. A vše bez zbytečných kapslí!

Na závěr: Vychutnejte si přípravu poctivé kávy

Čas trávený pitím dobré kávy je pro mnohé lidi synonymem pohody a oddechu. S tím úzce souvisí i její příprava.

Příprava kávy byla až doposud vnímána většinou milovníků kávy jako jistý druh denního rituálu. V průběhu přípravy poctivé kávy se člověk alespoň na chvíli odpoutá od rutiny denních povinností. Alespoň na chvíli se pro změnu soustředí na zcela jednoduchou činnost, jakou je třeba naplnění moka konvičky nebo hlídání kávy v džezvě. Tak proč si tenhle rituál necháváme najednou vzít?

Je v kávových kapslích kvalitní káva?

  1. [1] Zdroj: Muzeum Kávy, Praha.
  2. [2] http://ceskoaktualne.cz/2016/02/zpravy-ze-sveta/nemecko-se-stalo-prvni-zemi-ktera-zakazala-kavove-kapsle-na-jedno-pouziti/
  3. [3] Hliníkové kapsle Nespresso jsou navíc z vnitřní strany potaženy ochranným filmem.

[4] http://www.theatlantic.com/technology/archive/2015/03/the-abominable-k-cup-coffee-pod-environment-problem/386501/; jiné zdroje uvádí i 12krát.

[5] http://www.tchibo.cz/-c400069086.html?cs=1&vt=8838961448db6546ca939e7e7afa4529e349095

[6] http://www.mediaguru.cz/2014/09/pristi-rok-planujeme-s-dolce-gusto-digitalni-revoluci/#.V0qcgGZJm3A

[7] http://www.webmd.com/children/environmental-exposure-head2toe/bpa?page=2

[8] Když pijete kapslovou kávu, zkuste si u svého výrobce ověřit, jestli jsou jejich kapsle bez obsahu BPA.

[9] Hliníkové kapsle vyrábí Nespresso.

[10] https://www.dusanplichta.com/blog/power-coffee-skutocna-energia-na-cele-dopoludnie/

Testy kávy

Je v kávových kapslích kvalitní káva?

Testy kávy – vítěz testu

Testy kávy 2020/2021 – Víte jak navodit tu správnou pohodu a odpočinek? Co takto výborný dezert a k němu tu nejlepší kávu jakou si umíte jen představit. Ale jaká by to měla být? No přeci ta, která vám nejvíce chutná a máte u ní jistotu, že se jedná o kvalitní druh kávy. My se vám s tímto výběrem pokusíme pomoci a poskytneme vám informace na co se při výběru zaměřit.

Druhy káv – (Arabica, Robusta, Bezkofeinová káva, Cibetka, Zelená káva)

– Arabica – jedná se o nejoblíbenější typ kávy, která má jemnou, ale velmi intenzivní chuť. Je vnímána jako nejkvalitnější druh kávy a proto také patří mezi ty nejdražší. Pěstována je v oblastech střední Ameriky a Afriky.

– Robusta – je méně známější a používanějším druhem kávy a to zejména pro svoji velmi výraznou hořkou chuť. Má velký obsah kofeinu a její pěstování je mnohem jednodušší než u Arabici. Z těchto důvodů je také významně levnější. Při výrobě káv je robusta přimíchávána k arabice, ale arabica je téměř vždy hlavní složkou vyráběné kávy.

– Bezkofeinová káva – vždy se jedná o kávu, která je klasická (tedy Arabica, Robusta, ..), a kofein je z této kávy různými procesy odstraňován (chemickými, vodními, či jinými procesy). Veškeré kávové boby totiž vždy obsahují poměrně velké množství kofeinu.

– Cibetková káva – je velmi vzácný a také velmi drahý druh kávy, který se vyrábí z trusu zvířat (Cibetka palmová). Chuť této kávy je opravdu intenzivní a aromatická. V ČR se stímto druhem kávy setkáte jen výjimečně a za originál si opravdu připlatíte.

– Zelená káva – jedná se o nepražený druh kávy, který je výrazně zdravější než klasická pražená káva. Je vhodná i při hubnutí, jelikož brání vstřebávání cukru a má celkově pozitivní vliv na metabolismus.

Formy káv – (Zrnková, Mletá, Instatntní, Kapsle nebo-li E.S.E.pody)

– Zrnková – jedná se o upražená zrnka kávy, které je nutné před přípravou umlít. Výhodou je jejich čerstvost, vůně, aroma a možnost zvolit si libovolnou hrubost umletí. Nevýhodou je nutnost použití mlýnků nebo automatických kávovarů.

– Mletá – v tomto případě se jedná již o připravenou směs umleté kávy. Výhodou je rychlost přípravy, výraznější chuť než u instantní kávy a také nepotřebu mlýnku. Nevýhodou je „slabší“ chuť než u zrnkové kávy a kratší čerstvost.

– Instantní – vyrábí se speciálními procesy převážně z hrubě mleté kávy. Výhodou je rychlá a snadná příprava při kterém nepotřebujeme žádné složité zařízení (pouze zalijete horkou vodou). Nevýhodou však je její méně výrazná chuť a aroma oproti mleté a zrnkové kávě (v některých případech se aroma musí kávě zpětně dodat uměle – chemickými procesy).

– Kapsle (E.S.E.pody) – jedná se o přesně porcovanou umletou kávu, která je uzavřená ve speciálních kapslích. Jejich výhodou je rychlá příprava, velmi dlouhá doba skladovatelnosti a také výrazné aroma. Nevýhodou je vyšší cena v přepočtu na jednu porci kávy a také nutnost pořízení speciálního kávovaru na kapsle.

Je v kávových kapslích kvalitní káva?

Nejprodávanější a nejlépe hodnocené kávové kapsle

  • Způsob přípravy – má zásadní vliv na konečný výsledek (hlavně chuť) připravované kávy. Můžete si vybrat mezi:
  • – kávovary automatické (výhodou je plně automatická, jednoduchá a dokonalá příprava a to nejen kávy, nevýhodou je vyšší pořizovací cena).
  • – kávovary pákové (výhodou je dokonalá chuť připravované kávy, nevýhodou pracné čištění veškerých částí kávovaru).
  • – kávovary kapslové (výhodou je velmi jednoduchá příprava téměř jakéhokoli druhu kávy, nevýhodou pak poměrně vysoká cena jednotlivých kapslí).
  • – překapávače (výhodou je nižší pořizovací cena a větší množství připravené kávy, nevýhodou nižší kvalita kávy a nutnost pečlivého čištění filtru).
  • – moka konvičky (výhodou je pořizovací cena konvičky, nevýhodou pak nutnost dbát zvýšenou opatrnost proti „přepálení“ konvičky)
  • – french press (výhodou je cena, praktičnost konvice a také rychlost a množství připravované kávy, nevýhodou pak nutnost dávkování vhodně hrubě namleté kávy)
  • – aeropress (výhodou je jednoduchost přípravy, nevýhodou pořizování nových filtrů)
  • – vacuum pot (jedná se o zdlouhavou přípravu kávy pro opravdové nadšence)
  • – klasika („ruční přelití“ mleté nebo instantní kávy horkou vodou) ????

Kvalita u zrnkové kávy – všeobecně jsou nejkvalitnější zrna vždy z prvního sezóního sběru, s nižším obsahem kofeinu a s příslušnou certifikací. Koncoví zákazník by si na první pohled měl všimnout dokonalé celistvosti a velikosti zrn, bez jakýchkoli příměsí, správné barvy (bez známek nedopražení či přepražení) a hlavně dokonalé a výrazné vůně.

Čerstvost – tato informace je u kávy zásadní, ale s jistotou velmi těžko zjistitelná. Zákazník se zabalené kávy může orientovat pouze podle data spotřeby. Pokud se bavíme o čerstvosti, kterou si zákazník může na zrnech ověřit, pak se zaměřte na kávu se zrny s výrazným, silným a příjemným aroma a také zrna, které nevykazují stopy mastnoty.

Země původu – káva se pěstuje v ideálních oblastech téměř po celém světě (více jak v 60 zemích). Mezi největší producenty kávy však jednoznačně patří Brazílie. Dalšími významnými producenty kávy je Vietnam, Indonésie, Kolumbie, Indie, Etiopie, Peru, Guatemala , Mexiko a Honduras. První tři země však pokrývají více jak ½ veškeré produkce kávy na světě.

Je v kávových kapslích kvalitní káva?

Nejprodávanější a nejlépe hodnocené kávy

Cena – jelikož né každému z nás chutná stejný druh kávy, neplatí zde, že čím dražší tím lepší. Cenově lze kávu orientačně rozdělit do tři skupin (do 200kč/100g, kolem 600kč/100g, nad 1000kč/100g).

1. Nejlevnějším druhem kávy je jednoznačně Robusta a směs Robusty a méně kvalitního druhu Arabica.

2. Do druhé kategorie spadá kvalitní Arabica, bezkofeinová a zelená káva.

3. V poslední kategorii narazíme na nejexkluzivnější druh 100% Arabici s certifikací a také originální cibetkovou kávu.

Samostatnou kategorií jsou kapslové kávy, kdy se cena jedné kapsle (tedy jedné porce kávy) pohybuje v rozmezí 5-15kč.

Pro snadnější výběr použijte testy kávy 2020/2021

Testy kávy 2021 – vítěz testu

Hledáte, která káva je vítězem testu. Přečtěte si hodnocení nejlepších káv dle německého Roastmarket.de (známka hodnocení dle odborných zahraničních testů).

  • Lucaffé Mr. Exclusive – 100% Arabica, zrnka, více…                                   hodnocení – 9,3
  • Lavazza Caffé Crema Dolce – 80% Arabica, 20% Robusta, zrnka, více… hodnocení – 9,1
  • Vergnano Gran Aroma Bar – 60% Arabica, 40% Robusta, zrnka, více…  hodnocení – 8,9
  • Lavazza Blue Caffé Crema Dolce – 100% Arabica, kapsle,více…               hodnocení – 8,5
  • Kimbo Extra Cream – 50% Arabica, 50% Robusta, zrnka, více…               hodnocení – 8,2
  1. Zdroj: Roastmarket.de
  2. Zobrazte si další informace o čerstvé kávě z testů
  3. Některé z produktů patří mezi novinky a některé jsou určeny pro zahraniční trh.

V České republice jsou aktuálně nejprodávanější (nejlépe hodnocené) tyto kávy a kávové kapsle

  • (známka hodnocení dle zákazníků, kteří si produkt již zakoupili).
  • Nejlépe hodnocené Kávy
  • Zobrazte si kompletní nabídku nejprodávanější čerstvé kávy na našem trhu
  • Nejlépe hodnocené Kávové kapsle
  • Zobrazte si kompletní nabídku nejprodávanější čerstvé kávy na našem trhu

Je v kávových kapslích kvalitní káva?

Porovnavač zcela zdarma.

Taky máte pocit, že za vše platíte zbytečně moc?

Chceme ať to máte levnější, proto jen pro vás, pro uživatele našeho webu, přinášíme rychlé a jednoduché porovnání různých nabídek:

  • – energií (plynu, elektřiny)
  • – hypoték, spoření a půjček
  • – pojištění (havarijní, cestovní, domácnosti, nemovitosti, životní, úrazové a povinné ručení)
  • – mobilních tarifů

Použíjte tento dokonalý porovnavač, je pro vás zcela zdarma.

Testy kávy 2020/2021

Top 5 nejlepších kávových kapslí

Naši zákazníci se nás často ptají, jaké mají zvolit kávové kapsle. Odpovídáme jim, že záleží na přístroji, který vlastní a na jejich chutích. Každý kávový pijan má jiné chutě a návyky pití kávy. Někdo dává přednost silné kávě do malého hrníčku, jiný potřebuje k snídani na probuzení čtvrt litru.

Tip k dalšímu čtení:

  • Kávové kapsle – kvalita a chuť pohodlně
  • Proč kávovar na kapsle?

 

Kávové kapsle můžete vybírat podle testů různých spotřebitelských organizací či recenzí nezávislých magazínů. Kromě testů je možné roztoky vybírat dle žebříčků prodeje. Ty naleznete i v našem internetovém obchodě.

Tento žebříček jsme však sestavili jinak. Vycházeli jsme z dat zbožového vyhledávače Heureka.cz. Ta sbírá data o prodejích tisíců internetových obchodů a zákazníci zde mohou jednotlivé produkty hodnotit.

Podívejte se na aktuální TOP 5 nejlepších kávových kapslí.

Nescafé Dolce Gusto Latte Macchiatto 16 ks

O kapslích zákazníci na Heurece napsali:

Tento produkt znám již delší dobu a plně mi vyhovuje. Káva má jednoduchou přípravu a výtečnou chuť. Oceňuji našlehané mléko, které vypadá stejně jako na obrázku balení a přijatelnou cenu.

Výhoda je že vydrží hodně dlouho a chuť je vždy čerstvá – to u mleté Je v kávových kapslích kvalitní káva?kávy nemáte – musíte pořád kupovat. Ideální pro ty, co si kávu dělají jen občas.

Tassimo Jacobs Café Crema XL 16 ks

O kapslích zákazníci na Heurece napsali:

Na kapslích oceňuji, že připraví silnou velkou kávu, obdobně jako z pákového kávovaru, co mám doma. Lahodná jemná chuť v Je v kávových kapslích kvalitní káva?dostatečném množství pro raní rozjezd pro náročný den. Idáelní pro ty, co nemají rádi picolo a hledají velký objem.

Nescafé Dolce Gusto Chococino 16 ks

O kapslích zákazníci na Heurece napsali:

Dětem velmi chutná. Lahodná čokoláda, rozhodně stojí za to si ji občas připravit, je i lepší, než mnohdy dostanete v restauraci. Sladká je tak akorát, nic protivného, pěkně napění. Malou nevýhodou je Je v kávových kapslích kvalitní káva? cena, ale pokud se pohlídají akce, tak to jde. Ostatně předem jsem věděla do čeho jdu.

Nescafé Dolce Gusto Espresso 16 ks

Dolce Gusto Espresso nabízí malý silný a intenzivní šálek kávy. Dokonalá pěna vzniká kombinací prvotřídní kávy a správného tlaku v kávovaru. Právě pěna vytváří čepičku, která pomáhá uchovat aroma a chuť samotné kávy. Balení vystačí na přípravu 16 šálků kávy.

O kapslích zákazníci na Heurece napsali:

Vyzkoušeli jsme téměř všechny druhy kávy a asi těžko se budeme vracet k obyčejné kávě. Je to prostě požitek. Kapsle Dolce Gusta jsou perfektní, téměř žádná příprava, káva je hned výborná, hrníčky seJe v kávových kapslích kvalitní káva? nemusí ohřívat předem jako u klasických kávovaru, nemusí se čekat až se stroj připraví, zkratka je to okamžitě a vynikající.

Tassimo Jacobs Krönung Espresso 16 ks

O kapslích zákazníci na Heurece napsali:

Jinak jsem spokojen, káva je aromatická a chuťově výborná. Tento výrobek nám velice vyhovuje,káva je dobrá a cena příznivá. Patří mezi mé oblíbené kapsle.

Máte další dotazy k výběru? Využijte náš online chat, rádi vám je zodpovíme.

Jak vybrat kávové kapsle?

Pořiďte si kapsle, které vám zachutnají.

Je v kávových kapslích kvalitní káva?

Pokud už kávovar máte, můžete kapsle vybírat jen z nabídky téhož výrobce.

Jestliže se však s nabídkou kapslí seznamujete ještě před nákupem kávovaru, máte větší manévrovací prostor i šanci, že najdete takový, který má v nabídce kapsle podle vašeho gusta.

Vybírat můžete mezi kávami z různých zemí, odrůd a kombinací s mlékem. V kapslích najdete kromě kávy také čaj, kakao a jiné nekávové nápoje. Seznamte se se všemi možnostmi, ať víte, z čeho můžete vybírat.

Na co se zaměřit

Kompatibilita kapsle s kávovarem 

Výběr kapslí do velké míry ovlivňuje automatický kávovar, jaký máte, protože kapsle jsou kompatibilní vždy jen s jednou značkou. Unikátní tvarování kávovaru vám nedovolí použít kapsli jiného výrobce. 

V současné době trhu dominují 4 hlavní výrobci automatických kávovarů a kapslí, někteří z nich v rámci rozšíření nabídky spolupracují se světovými značkami potravin a nápojů, jež můžete najít v jejich kapslích.

Zobrazit více

Nescafé Dolce Gusto spolupracuje s mnohými světovými výrobci nápojů. V kapslích Dolce Gusto se můžete setkat s kávou Starbucks nebo třeba s kakaem Nesquik. Díky tomu máte na výběr ze široké nabídky káv a mléčných nápojů, jako jsou horká čokoláda nebo ajurvédský chai latté.  

  • Kávovary Tassimo také spojily síly se světovými výrobci nápojů i potravin, jako jsou například Milka a Jacobs, a nabízí bohatou nabídku různorodých káv, mléčných nápojů i zelených a ovocných čajů.
  • Nespresso se specializuje především na kávy, díky tomu nabízí jednodruhové kávy (Robusta, Arabica) i směsi z různých zemí původu v několika intenzitách.
  • Tchibo Cafissimo nabízí ve svých kapslích jak čistou kávu, tak kávu ochucenou, s mlékem i bez a také několik druhů čajů.

Požadavky na kávu a nápoje

V automatickém kávovaru si můžete připravit nejen čistou kávu, ale i různé mléčné a kávové variace, horkou čokoládu nebo čaj.

Kávy se chuťově liší přidanými příchutěmi, zemí původu, stupněm upražení zrn, intenzitou neboli množstvím kávy v kapsli a také způsobem přípravy a kombinací s mlékem a cukrem.

K nejběžnějším přípravám patří: espresso, espresso macchiato (espresso s trochou mléčné pěny), cappuccino, flat white a překapávaná káva. 

Takřka všichni výrobci nabízí také bezkofeinové varianty káv a nápoje v BIO kvalitě, které pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství a při jejich pěstování nebyla použita umělá hnojiva, herbicidy, pesticidy ani jiné chemické látky.

Pokud si nejste jisti, jaký nápoj je pro vás tím pravým, ochutnejte celé menu kapslí, dostupné k vašemu kávovaru. Získáte tak lepší představu, jaká káva vám vlastně chutná.

Počet kapslí v balení

Před nákupem si zjistěte počet kapslí v balení. Pokud vám jde o výhodný nákup, spočítejte si cenu za jednu kapsli (cena balení / počet kusů), tak se vám budou jednotlivá balení snáze porovnávat. Na výběr máte od malých balení obsahujících pouhých 8 kapslí až po velké 150kusové balíky.

Množství kávy v kapsli

Aroma i chuť kávy do značné míry ovlivňuje množství kávy v kapsli. Množství se uvádí v gramech a platí, že čím víc kávy kapsle obsahuje, tím výraznější chuť můžete očekávat. Většinou se množství kávy pohybuje od 5 do 8 gramů. 

Materiál kapsle 

Kapsle mohou být buď celé z hliníku, nebo z kombinace hliníku a plastového víčka. Celohliníkový obal kávu neprodyšně uzavře a udrží její chuť i aroma nejdelší dobu, a proto je z hlediska uchování kvality kávy nejlepší volbou. Káva bez přísunu vzduchu nedegraduje tak rychle jako mletá káva.

Zobrazit více

Na trhu jsou k mání také E. S. E. (z anglického Easy Serving Espresso = snadno připravitelné espresso) pody neboli polštářky s přesně odměřeným množstvím kávy, které na první pohled připomínají čajové sáčky.

K jejich použití potřebujete kompatibilní kávovar se systémem E. S. E., nejčastěji se jedná o pákové kávovary.

Jejich výhodou ve srovnání se sypanou kávou je přesně odměřené množství a snazší manipulace s kávovarem a jeho údržba.

Jednorázové či opakovaně použitelné

Vybírat můžete mezi jednorázovými kapslemi a těmi na opakované použití. Ekologičtější alternativou jsou opakovatelně plnitelné kapsle, které se plní mletou kávou. Jejich výhodou je nižší cena za šálek a také možnost výběru kávy podle vlastní chuti. Nevýhodou je nutnost údržby. Jednorázové kapsle jsou dražší, ale po použití je stačí vyhodit, a nemusíte se tudíž starat o jejich údržbu.

Je v kávových kapslích kvalitní káva?

Typy kapslí

Podle odrůdy 

Kávové kapsle se plní Arabicou, Robustou nebo jejich kombinací v různém poměru.

Zobrazit více

Arabica je kyselejší, má širší spektrum chutí, pyšní se ovocnými, čokoládovými a kořeněnými podtóny. Robusta se vyznačuje zemitou a nahořklou chutí. Arabica obsahuje méně kofeinu, má jen 1,2 až 1,5 %, na rozdíl od Robusty s obsahem kofeinu 2,2 až 2,7 %. 

Můžete se setkat jak s jednodruhovými kapslemi, tak se směsmi, jež kombinují Arabicu a Robustu v takovém poměru, aby se dosáhlo co nejvyváženější chuti, aroma a povzbuzujících účinků. Při výběru záleží na vašich preferencích.

Podle země původu

Kávová zrna, z nichž se obsah kapslí vyrábí, pochází z různých zemí. A právě lokalita a podmínky do značné míry určují specifickou chuť kávy, která je ovlivňována množstvím srážek, nadmořskou výškou, teplotami a také složením půdy. K nejznámějším producentům kávy patří Kolumbie, Brazílie, Keňa a Vietnam.

Podle typu nápoje 

Mnozí výrobci kapslí nabízí kromě čisté kávy, jako je espresso, také různé kombinace mléka a kávy – cappuccino a caffe latté. Pro milovníky kávy, jimž nesvědčí kofein, jsou k mání také bezkofeinové kapsle. U některých výrobců se můžete setkat rovněž s nekávovými kapslemi, obsahujícími čaj nebo směs k přípravě horké čokolády.

Podle příchuti 

Můžete si vybrat také ochucené kávy. K nejběžnějším příchutím patří karamel, vanilka a různé ořechy, ale najdete i méně tradiční, kupříkladu třeba crème brulee nebo truffle.

Stojany na kapsle 

Abyste měli kapsle vždy po ruce a měli přehled o typech nápojů i odrůdách kávy, které máte, pořiďte si také stojan. Ten musí být kompatibilní s typem kapslí a slouží k jejich přehlednému uložení. Jak si vybrat stojan na kávové kapsle vám poradím zde.

Je v kávových kapslích kvalitní káva?

Likvidace kapslí 

Běžné kapsle jsou na jedno použití, což znamená, že se jejich používáním produkuje spousta odpadu, který se vyhazuje podle typu kapsle do směsného nebo do tříděného odpadu.

  • Kombinované kapsle – jejich obal se skládá z plastu a hliníku. Nelze recyklovat vcelku a patří do směsného odpadu. Ekologičtější variantu likvidace představuje rozdělení kapsle na 3 odpadní produkty.

Zobrazit více

  1. plastovou mističku – vyklepněte z ní sedlinu, důkladně ji vymyjte a skládejte mističky do sebe (jednotlivé kousky jsou pro třídicí linku příliš malé), komínek mističek následně vyhoďte do kontejneru na plast, 
  2. kávovou sedlinu – hoďte do popelnice na bioodpad nebo na kompost,
  3. hliníkové víčko – můžete vyhodit do speciálních sběrných kontejnerů nebo odvézt do sběrného dvora.
  • Celohliníkové kapsle – jsou ekologičtější variantou a lze je recyklovat. Někteří výrobci dokonce vyzývají své zákazníky, aby jim použité kapsle poslali zpět k recyklaci.
  • Opakovaně plnitelné kapsle – pokud se nechcete zabývat likvidací po každém použití, pořiďte si opakovatelně plnitelné kapsle. Před každým použitím je naplníte mletou kávou a vložíte do kávovaru, po použití kapsli vymyjete pod proudem vody nebo v myčce, pokud to výrobce doporučuje, a můžete kapsli znovu použít.

7 důvodů, proč kupovat Nespresso kapsle

Pokud si neděláte kávu ve velkém množství nebo nemáte kavárnu, kde se přeci jen množství kávy pohybuje v mnohem větších číslech, je těžké udržet kávu čerstvou. Po každém otevření její čerstvost klesá a její skladování má přísné podmínky. Takže buď ji budete kupovat v menším množství, což může někdy vyjít draho, nebo využít jednu z nejzásadnějších výhod kávy z kapslí.

Každá porce kávy je totiž uchovávána v samostatné kapsli, která je sama hermeticky uzavřená, navíc ji někteří výrobci (Gourmesso) balí ještě do vakuovaného obalu.

Ten kapsli chrání před působením vzduchu, vlhkosti a světla a při správném skladování (v chladu) prodlužuje trvanlivost na několik měsíců. K otevření tak dochází až v okamžiku přípravy nápoje. Díky tomu máte kdykoliv k dispozici velmi čerstvou porci kávy.

Klasickou kávu musíte správně spotřebovat nejlépe do tří týdnů od upražení, aby si zachovala tu správnou čerstvost.

Oblíbíte-li si kávu z jednoho druhu kapslí (doporučujeme např. oblíbenou Ugandu od Caffeluxe), můžete se spolehnout, že se vám ji podaří připravit ve stejné kvalitě znovu za týden i za rok (samozřejmě z čerstvých kapslí).

A pokud nejste profesionální baristi nebo se vám po ránu nechce absolvovat všechny přípravy pro výrobu kvalitního espressa (nehledě na to, že přístroj pro přípravu takového espressa je mnohdy daleko dražší než Nespresso kávovar), tohoto výsledku nemusíte doma tak pravidelně dosahovat.

 Je v kávových kapslích kvalitní káva?

Většina výrobců má ve své nabídce více druhů kávy, kterou své kapsle plní.

Máte díky tomu jedinečnou možnost vyzkoušet různé Arabiky, Robusty a jejich směsi (zde je článek o tom, jaký je mezi nimi rozdíl) a najít mezi nimi tu pravou, která vám bude chutnat nejvíce, nebo zakoupit více druhů a střídat je podle nálady. Kávu je tak možné mít třeba v deseti variantách a pokud se naučíte využívat různé druhy kávy k různým přípravám kávy jako je latte nebo espresso, budete mít z kávy hned větší zážitek. 

Správné množství kávy a správné mletí jsou parametry, které výslednou chuť velmi ovlivňují. Měli byste vědět, jakou hrubost mletí potřebujete pro klasický kávovar, moka konvičku nebo pressovače. U kávy v kapslích máte o starost méně.

Přestože to neplatí stoprocentně u všech značek kapslí, kvalitní výrobci je plní takovým množstvím kávy (6 až 9 g), aby jedna porce byla optimální a správně namletá pro přípravu klasického espressa o objemu 25 až 30 ml.

Díky tomu se nemusíte trápit s tím, kde, na jakém mlýnku a na jakou hrubost kávu namlet a v jakém množství s ní následně u různých způsobů přípravy pracovat.

Každý, kdo někdy kávu připravoval v pákovém přístroji bez integrovaného mlýnku případně s mlýnkem, ví, kolik práce dá její příprava a uklíd rozsypané kávy, kapek v okolí kávovaru, o prskající páře a mléku při přípravě cappuccina ani nemluvě. Kapslové kávovary nás většiny těchto nepříjemností ušetří – stačí kapsli vložit do přístroje a když je káva hotová, vyjmout ji a vyhodit do koše, vše čistě a bez zdržování úklidem v okolí kávovaru.  Je v kávových kapslích kvalitní káva?

Moderní přístroje mají nejen elegantní design, ale je možné si mezi nimi vybrat takové, které se pohodlně vejdou na kuchyňskou linku nebo do kanceláře, aniž by si prostor zabraly jen pro sebe. Je na výběr z několika designů a někdy i barev. A čeho si vážíme nejvíce, jsou i jejich doplňky na přípravu mléčné pěny. Navíc vám přístroj připraví mimo kávy i dokonalou horkou čokoládu nebo čaje.

Zatímco přístroje na sypanou (mletou či zrnkovou) kávu je nutné od zbytků kávy čistit prakticky po každém použití, kapslovým kávovarům stačí pravidelné doplňování/výměna vody v zásobníku, čištění automatickým programem a jednou za čas odvápnění topného tělesa. Káva z kapslí je tak spíše určená pro ty, kteří si chtějí vychutnat a dopřát opravdu kvalitně vytvořenou kávu a nechtějí se trápit všemi znalostmi, které je třeba pro přípravu vědět. A že jich je opravdu hodně. Od správného výběru vody, po intenzitu pražení, hrubost mletí až po požadovaný tlak při přípravě espressa a množství kávy.

Pokud tedy stále přemýšlíte, jestli si pořídit kávovar na kapsle nebo na klasickou mletou kávu, popřemýšlejte také o tom, jak moc chcete o kávě vlastně „přemýšlet“.

Kapsle vám poskytují možnost ochutnat velké množství kávy za málo peněz z různých zemí a z různých pražíren, a vy tak můžete proplout světem kávy mnohem jednodušeji a rychleji si najdete své favority, na které se budete každé ráno těšit.

Váš tým z

Upraženo.cz

Zpátky na blog

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector