Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?

Někdo při objevení plísně hodí okamžitě celý bochník chleba nebo kus sýra do koše, jiný dlouze uvažuje, jestli stačí odkrojit kus s viditelnou plísní. Stačí, nebo ne?

Plíseň na chlebu? Do koše!

S chlebem je situace jednoduchá – pokud na něm objevíte byť i nejnepatrnější „květinku“ plísně, hned s ním do koše.

Plíseň totiž není tvořena jen viditelnou, nazelenalou vrstvou na povrchu potraviny, ale vysílá také své kořínky dovnitř. A jelikož chléb je pórovitý, mohou se jím plísňové výhonky šířit velmi rychle.

Pokud na povrchu chlebu objevíme plíseň, bude jí už pravděpodobně prolezlý (téměř) celý.

Plísňový sýr versus sýr s plísní

Trochu složitější je situace u sýrů. Jako první nás napadne, že existují záměrně plísňové sýry – ty samozřejmě můžeme s radostí konzumovat, jen na té plísni od výrobce nenecháváme rašit ještě nějakou další. U ostatních sýrů platí v případě plísně: čím tvrdší, tím lepší.

Měkké a tvrdé sýry

U tvrdých a polotvrdých sýrů (např. cheddar, parmezán, gorgonzola) jejich konzistence zabrání tomu, aby plíseň propustila své kořínky celým jejich objemem.

V tom případě stačí pouze kus sýra v okolí plísně (cca 2,5 cm) odkrojit. Pozor ale, aby se nůž při odkrajování plísně nedotkl. Odkrojený „zdravý“ kus sýra také přendáme do nového obalu.

Měkké sýry (brie, camembert, cottage, ricotta) ovšem posíláme do koše celé.

Princip „tvrdosti“ můžeme aplikovat i u dalších potravin – tvrdé ovoce nebo zeleninu lze pouze okrojit, měkké ovoce a zeleninu jako jsou jahody, pomeranče nebo zelené fazolky vyhazujeme celé.

Nebezpečí schované v plísni

A v čem jsou vlastně plísně tak nebezpečné? Mnoho z nich produkuje látku zvanou aflatoxin, která zvyšuje riziko propuknutí rakoviny a může způsobit i další zdravotní problémy, které se neprojeví hned, ale až po nějakém čase.

Existuje asi 300 000 známých druhů plísní a ne všechny obsahují jedovaté látky – těžko ale k plesnivým potravinám budeme přistupovat s mikroskopem v roce a analyzovat, jakou plíseň se na nich zabydlela.

Snazší je řídit se předchozími pravidly.

  • Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?
  • Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?
  • Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?
  • Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?
  • Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?
  • Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?
  • Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?
  • Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?

Jak poznáme, že máme zkažený plísňový sýr?

Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?

Jaké jsou změny v Erasmu oproti minulé době? Rozhovor s účastníkem, který odjel do Španělska.

Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?

Jak skloubit podnikání a školu? Jaké jsou základní podmínky podnikání a na co nezapomenout.

Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?

Pojďme na to hezky vědecky!

Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?

Lidé mají opravdu hodně mylnou představu o tom, jací vlastně introverti jsou. Tohle je pravda. Od jednoh…

Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý? Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?

5 potravin, které můžete určitě jíst, i když jsou plesnivé

Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?

Plíseň na potravinách obvykle není dobré znamení. Je to známka toho, že se jídlo zkazilo a mělo by být vyhozeno. Ne vždy to ale musí být zásadně nutnost.

I když je totiž na potravině nějaký ten šedomodrý flíček, dá se jednoduše odstranit a jídlo se dá i tak použít. Ve skutečnosti je plíseň jedním z největších důvodů plýtvání jídlem.

Aby ale i jídlo nakažené plísní bylo zdravé a dále poživatelné, je třeba dodržet určitá pravidla. Navíc to jde jen u některých potravin. My vám prozradíme, kterých pět jídel můžete jíst, i když se už na nich objevila plíseň.

Tvrdé sýry

Pokud máte doma kolo tvrdého sýru a najdete na něm šedé místečko, stačí ho nožem vyříznout a zbavit se také zhruba půl centimetrové vrstvy ze všech stran.

Ovšem pozor, u měkkých a tavených sýrů to neplatí, protože nikdy nevíte, jak hluboko se už plíseň rozšířila. Ale tvrdý trojúhelník goudy nebo ementálu rozhodně kvůli malému plesnivému místu nevyhazujte.

Plísňové sýry

Plísňové sýry se vyrábějí pomocí plísňových kultur, mléka a syřidel. Samozřejmě se může stát, že plíseň, která se na nich objeví, už není ta, o kterou například u hermelínu stojíme.

Stejně jako v předchozím případě se dá ale místo s plísní jednoduše odříznout a vyhodit. Pokud je sýr špatný jen v jednom místě, dá se zkrátka dál jíst. Ale jestli se na vašem camembertu objevila plíseň na více místech, je lepší ho vyhodit.

Tvrdý salám

Když dostanete chuť na tousty, ale na šišce vašeho salámu najdete plíseň, není třeba zoufat. Salámy jsou totiž obvykle poměrně dlouhé, a dá se tak jednoduše odříznout jen místo, kde se plíseň nachází.

Ve skutečnosti se prý doporučuje, aby na suchých šunkách a sušeném mase byla plíseň normální, protože chrání povrch masa před bakteriemi. Před konzumací je ovšem třeba se jí zbavit.

Hrušky a jablka

Plesnivé ovoce je problém, kvůli kterému končí každý den v odpadkových koších tuny jídla. Ve skutečnosti se ale velká část z něho dala ještě konzumovat. U hrušek a jablek se dá plíseň vyříznout a zbytek ovoce sníst.

Budete mít zájem:  Tradiční české potraviny i letos na Selských slavnostech

Jiné je to ale u mandarinek, grepů a dalšího měkkého ovoce. Tam se raději zbavte ovoce celého, protože plíseň je už pravděpodobně ve tkáních a nebylo by vám pak večer úplně nejlépe.

Mrkev, zelí a paprika

Stejný případ jako s ovocem platí i u zeleniny. Tvrdá zelenina, jako je mrkev, paprika, nebo zelí, se dá dále jíst, i když na ní už byla plíseň. Vyhodit je lepší třeba plesnivou okurku.

Vesměs vždy platí, že tvrdé potraviny jsou vůči plísni odolné a postižení zůstane na jednom místě, kdežto u těch měkkých se proroste plíseň až dovnitř. Neplýtvejte proto jídlem a dobře si rozmyslete, jaký kousek jídla vyhodíte.

Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?

  • Myslete u toho ale také na své zdraví.
  • Autor: Šárka Cvrkalová

Alergie může číhat i v plísňových sýrech

Také jste si mysleli, že alergie na plísně souvisí pouze se vzdušnými sporami v období jarních, letních a podzimních měsíců? Je to omyl – nebezpečí je spojené i s konzumací plísňových sýrů, sušeného ovoce či piva.

Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý? plísňový sýr, různé druhy Zde se totiž plísně vyskytují také ve vysoké míře.

Alergeny jsou dva

Proč mohou být vlastně plísňové sýry nebezpečné? Odpověď je jednoduchá: obsahují dvě alergenní složky, plíseň a mléko. Na ty může organismus zareagovat přecitlivělostí.

  • Při alergii na sýry tělo chybně vyhodnotí mléčnou bílkovinu či plísně jako životu nebezpečné.
  • Imunitní systém pak spustí kaskádu dějů, které alergen odstraní.
  • Likvidací je pověřen speciální typ protilátek, tzv. imunoglobuliny E (zkr. IgE) – jejich zvýšená hladina v těle aktivuje další druh buněk, mastocyty.
  • Mastocyty odpoví produkcí velkého množství spouštěče zánětů, histaminu – jeho nejvyšší koncentrace lze najít v plicích, nosní sliznici, kůži a v tkáni obklopující střeva.
  • Příznaky alergie jsou tak vlastně výsledkem zánětu měkkých tkání v různých částech těla.

Může jít i o život

Dojde-li ke vdechnutí spor, postižení často trpí záněty očí, nosu a hrdla. Jejich spolknutí se pak projevuje trávicími potížemi (bolesti břicha, zvracení či průjem) a kožními problémy (atopický ekzém, kopřivka, otoky). Říkáte si, že je to nepříjemné, ale na životě vás to přece neohrozí? Bohužel se mýlíte:

  • Alergie na plísně, stejně tak jako jakákoliv jiná alergie, může vést až ke smrti.
  • Tato extrémní reakce se nazývá anafylaktický šok – imunitní systém způsobí masivní zánět a ten ochromí dýchací a kardiovaskulární systém.
  • Postiženému je mdlo, nemůže dýchat a prudce mu klesá krevní tlak – nejhorší odvrátí pouze okamžitá lékařská pomoc.

Cítíte, že vám konzumace plísňových sýrů nedělá dobře? Možná je na čase, abyste se svými potížemi konečně navštívili lékaře.

(msd)

Zdroj: www.livestrong.com

Alergie Kožní alergie Nehtová plíseň Alergie na pivo Šok (anafylaktický) Líbil se vám článek? ANO NE Alergie a roztoči

V posledních letech poměrně rychle narůstá počet lidí s alergií na roztoče….

Aterom

Dobry den, moc rada bych vas poprosila o vyjadreni k fotografii, kterou…

Hemoron

Dobrý den, trpím hemoroidy 2.-3. stupně a absolvoval jsem zákrok přístrojem…

Gastroskopie

Dobrý den, podstoupila jsem gastroskopické vyšetření a ráda bych věděla zda…

Nedostatek draslíku

Dobrý den.minulý týden v sobotu jsem byl v nemocnici. Po kapačkách jsem byl…

Exantém

Dobrý den, potřebovala bych poradit…dnes v noci jsem nemohla vůbec spát kvůli…

Polymenorea

Dobrý den, mám asi takový problém. Je mi 16 let a první menstruaci jsem měla…

APEC syndrom

Dobrý den, syn (17 měsíců) má již více než týden drobnou vyrážku na levé polovině…

Bulka ušního boltce

Dobrý den Už druhý den mě bolí horní boltec v pravém uchu. Ucho vzhledově je…

Tachykardie

Dobrý den, stalo se mi, že jsem v klidu ležel v posteli a srdce najednou změnilo…

Otok prstů ruky

Prosím o názor, co může být příčinou pravidelného každovečerního otoku prstů…

Prohlubeň na břiše

Dobrý den, prosím o radu. Před cca 3 dny jsem si na břiše napravo pod pupkem…

Ráno mám ucpaný nos

Dobry den již delsi dobu me trapi rano ucpany nos.V ustech citim divny pocit…

Může plesnivý sýr zplesnivět? Jak se nenechat nachytat při nákupu

Foto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Sýry jsou ideálním zdrojem vápníku, nepostradatelnou součástí jídelníčku, dokonce i dietářky si vyberou. Víte, podle čeho se orientovat při výběru, na co si dát pozor a jak sýry uchovávat? Zeptali jsme se odborníků.

Když se řekne sýr, jeden si vybaví zapečenou krustu na těstovinách, jiný plátek s dírami na rohlíku a někdo vůni romadúru či pivního sýra. Nejde určit, že jeden je lepší než jiný.

Ovšem s jistou nadsázkou lze říci, že cena je až na prvním místě – a na ni by měla být navázaná i kvalita. Z několika různých úhlů vám přiblížíme, jak se v sýrech vyznat.

Tentokrát si proklepneme tvrdé a zrající, příště pak přijde řada na čerstvé a roztíratelné.

V prvé řadě je třeba vyčlenit sýrové náhražky zvané analogy. Prodejci by ze zákona tyto nesýry neměli v „sýrovém“ regále vůbec prodávat, aby to spotřebitele nemátlo.

Budete mít zájem:  Levandulový peeling – provoní a rozzáří vás obličej i pokožku

Když je totiž při výrobě místo dražšího mléčného tuku byť jen zčásti použit levnější ztužený (hydrogenovaný) rostlinný olej, nesmí být produkt označen jako „sýr“.

Náhražky jsou tak nabízeny pod názvem „tavený plátkový“ nebo „Balkán“ či tolik oblíbený „Lidový smažák“ v příjemně nízké ceně – ovšem také v jiné kvalitě. Analogy se více drobí, nebo jsou naopak „blátivé“ a poznáte je i podle chuti.

Odborníci se shodují, že nejchutnější je sýr, který si necháte čerstvě ukrojit ze zrajícího bochníku.

Sýr zabalený od výrobce v krabičce už nezraje – je zatavený ve vakuovém prostoru a jeho výhodou je etiketa se složením. V chladicích pultech najdete „čerstvě“ ukrojené plátky v ochranné fólii.

Tady buďte obezřetní a dobře si prohlédněte, zda sýr není oschlý nebo jestli nebyla odříznuta okoralá část.

Foto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Nevíte, který si vybrat? Vsaďte na sýry bez přidaných látek, zvláště barviv

K pultu s krájenými sýry většinou jdete na jistotu a kupujete svoje „oblíbené hity“.

Chtěli byste občas změnit repertoár, ale neorientujete se? Sýrař Mickaël Bernon, který nabízí sýrové lahůdky pod označením Od Francouze, má několik základních rad: „Neváhejte si vyžádat cedulku se složením tvrdého sýra.

Pokud jsou zde uvedená nějaká barviva, tedy přidaná éčka, asi výrobce potřeboval něco zakrýt. Podobné to může být s bylinkami a silnými příchutěmi. Může jít o známku toho, že původní sýr nebyl dost dobrý. O konzervantech ani nemluvě, ty v dobrém sýru nemají co dělat.“

Z výživového hlediska lze sýry porovnávat s ohledem na tuk v sušině. Obecně platí, že sýry s obsahem tuku okolo 45 % lze vnímat jako s plnou, výraznou chutí. Mezi ně patří gouda, ementál, čedar, sýry s bílou plísní a třeba brynza. Pokud si hlídáte štíhlou linii, zařazujte sýry méně často a zaměřte se spíše na nízkotučné – například olomoucké tvarůžky mají jen okolo 20 % tuku v sušině.

Nabídka je široká a vždy si můžete vybírat kvalitu obyčejnou i tu prvotřídní. Záleží, co preferujete a kolik chcete utratit. U vína vás asi nepřekvapí, že láhev Merlotu koupíte jak za padesát korun, tak za tři sta padesát. A podobně je to i u sýrů.

Martin Lopušný, obchodní ředitel a zakladatel řetězce prodejen Ráj sýrů, uvádí své přirovnání: „Většina 30% sýru eidam v supermarketu v ceně od 80 do 130 korun za kilogram bude kvalitativně zhruba odpovídat stolnímu vínu, což samozřejmě neznamená, že by byl špatný.

Ovšem pokud si pro zvláštní příležitost chcete dopřát sýrovou lahůdku, pak raději sáhněte po vyzrálé, roční nebo dvouleté goudě, od níž můžete čekat opravdový chuťový zážitek.“

A jak je to s vyzrálostí? U tvrdých sýrů je doba od výroby po prodej hlavním parametrem pro určení ceny. Obecně platí, že čím je sýr starší, tím je dražší – vysušováním ztrácí na váze a je třeba o něj v průběhu zrání pečovat. Odmění se pak silnější chutí.

Konkrétně u goudy vyzrálost pozná snadno i laik: od zhruba osmi měsíců zrání se v bochníku začínají formovat krystalky soli, které způsobují příjemné křupání. Je to neklamný signál, že jste si koupili vyzrálý sýr. Čím je starší, tím „křupínků” přibývá.

Foto: Iryna Melnyk, Shutterstock.com

Servírování sýra, zvláště toho drahého a kvalitního, má svá pravidla: to nejdůležitější je asi pokojová teplota

Na povrchu mají „bílý kožíšek“ nebo uvnitř modrozelené skvrny. Může za to Penicillium camemberti v případě camembertu, brie nebo Hermelínu, zatímco Penicillium roqueforti dává nezaměnitelnou texturu a chuť například Nivě, rokfóru a gorgonzole.

Naskýtá se otázka, jestli – když už je sýr z výroby opatřen plísní – je možné, aby se nesprávným skladováním znehodnotil? Mickaël Bernon vysvětluje: „Kvalitní sýr, ať už s plísní, nebo bez ní, se zkazit nemůže. Je to svým způsobem živý produkt, který se časem mění.

Když ho zapomenete v ledničce, určitě neriskujete zdraví, maximálně nepříjemný chuťový zážitek. Jinými slovy: sýr je špatný, když už vám nechutná.“

Někdy se může stát, že se plíseň objeví i na dalších tvrdých sýrech. Bude to s největší pravděpodobností právě Penicillium roqueforti a možná se budete divit, ale odborníci radí, že není třeba vyhodit všechno, jen seškrábat, případně odkrojit postiženou část.

Hodně tvrdé a vyzrálé sýry snesou skladování v kuchyňské skříňce (kolem 20 stupňů), ovšem mladší a plátkované musejí putovat do chladu.

Budete mít zájem:  Brýle, nebo čočky? Oboje, ale vždy začněte u odborníka

Ideální je teplota od 2 do 8 stupňů nebo nulová zóna s 90% vlhkostí v chladničce. Sýry jsou doslova lapače různých pachů a některé je naopak rády šíří, takže pozor na zabalení! Nikdy ne do mikrotenového sáčku.

Radši do pečicího papíru nebo plastové krabičky, která je nepatrně prodyšná.

Co se týče podávání, opět se nabízí srovnání s červeným vínem: sýrům svědčí pokojová teplota, proto je nezapomeňte vyndat z chladničky alespoň půl hodiny před servírováním, aby se rozvoněly a získaly na chuti. Ideální je podávat vždy jen část sýra, kterou chcete sníst, a zbytek uložit zpět.


Dáváte přednost vyzrálejším sýrům? Napište nám!

Přezrálý sýr odnesl muž k posouzení inspektorům

Koronavirus na Plzeňsku: Projděte si důležité informace, omezení

Plzeň – Sýr Niva, ovšem víc plesnivý než bývá obvyklé, koupil ve středu v plzeňském obchodním domě Tesco na Rokycanské třídě Plzeňan Václav Šneberger.

Václav Šneberger ukazuje 'podezřelý' sýr | Foto: DENÍK/Archiv

A co s podezřelým zeleným sýrem udělal? Zamířil s ním na plzeňskou pobočku Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). „Přišlo mi to velmi podivné, že je na sýru tolik plísně. Nevěděl jsem, jestli je zkažený nebo ne, a tak jsem se šel zeptat na inspekci, od toho přece funguje,“ říká Plzeňan.

Od inspektorů se dozvěděl, že nevábně vyhlížející lahůdku může klidně sníst, aniž by mu hrozily zdravotní potíže. Sýr byl totiž jen přezrálý. Přesto inspekce vyslala do Teska kontrolory, a to hned dvakrát, už ve středu a i včera.

„Zboží, které spotřebitel přinesl k nám na úřad, jsme prohlédli. Protože ale nemůžeme posuzovat jen ty výrobky, které k nám zákazníci přinesou, ale musíme i do prodejny, vyslali jsme inspektory přímo do obchodního domu. Zkontrolovali dvě šarže zmíněného sýru.

Zjistili, že není nijak závadný. Plíseň se na něm objevila ve větší míře jen proto, že je přezrálý. Plíseň je ale ušlechtilá, a sýr proto není nijak zdravotně závadný. Proto jsme řetězec nijak nepokutovali,“ vysvětlil ředitel plzeňské pobočky SZPI Václav Krliš.

Záležitost už řešilo Tesco i s dodavatelem sýru. Ten potvrdil, že jde o prorůstání ušlechtilé plísně na povrch nivy. Niva je sýr s plísní uvnitř hmoty. Při jeho zrání se plíseň tvoří uvnitř i na povrchu. Před balením se povrchová plíseň oškrábe.

V době od zabalení sýra až po jeho prodej se pod obalem může v důsledku zrání plíseň znovu objevit a může být bílá až tmavomodrá. V pozdějším stadiu zrání se může objevit i oranžový maz.

„Tento maz i plísně jsou zdravotně nezávadné a u všech dovozových plísňových přírodních sýrů jsou běžné, protože se neoškrabují. Tyto sýry se tedy prodávají i s mazem a plísňovým porostem.

Pokud jde o tento konkrétní druh nivy, dohodli jsme s dodavatelem, že pokud by plíseň opět prorůstala na povrch, požádali bychom o změnu výrobního procesu. Český zákazník totiž není na takový jev u tohoto sýra zvyklý,“ uvedla mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová.

Podobné případy řeší plzeňská pobočka potravinářské inspekce spíše nepravidelně. „Bývá období, že si lidé nestěžují prakticky vůbec, a někdy jich zase přichází víc najednou.

Teď už neřešíme stížnosti na sezonní potraviny, jako tomu bylo dříve, protože sortiment obchodů je celoročně stejný.

Nedá se ale říci, že by některý druh potravin v množství přijatých podnětů od spotřebitelů převažoval,“ uvedl Krliš.

Investujte do svého zdraví. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.
učitel/ka – chůva (v soukromé školce), 20 000 Kč Masér/ka, 16 500 Kč Montážní dělníci ostatních výrobků, 16 250 Kč Vývojář SW, 45 000 Kč Operátor skladu – řidič VZV, 30 000 Kč Řidič nákladního automobilu pro rozvoz paletových zásilek na firemní klientelu, Po-Pá, volné víkendy, 41 000 Kč programátor .NET, 35 000 Kč automechanik, 30 000 Kč + PODAT INZERÁT Citroën C3 Picasso servisní knížka, koupeno v D Volkswagen Touran servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované, v záruce Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Škoda Superb nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ, předváděcí vozidlo Mercedes-Benz V první majitel, servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Mercedes-Benz S servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované, v záruce Mercedes-Benz G první majitel, servisní knížka, koupeno v D, nehavarované, v záruce + PRODAT AUTO

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *