Jaký je rozdíl mezi brambůrky a chipsy?

Tato tři slovíčka jsou výrobky z brambor, tedy
brambůrky nebo hranolky. Je kolem nich však
trochu zmatek.

brambůrky

České slovo brambůrky, bramborové
lupínky
nebo chipsy se dá přeložit jako
chips/'tʃɪps//'t­ʃɪps//čips//čip­s/.
Pouze však v americké angličtině. Toto je pro nás poměrně
jednoduché. V britské angličtině však používají slůvko
crisps/'krɪsps//­'krɪsps//kris­ps//krisps/, což je pro některé
studenty těžké i vyslovit.

hranolky

I zde je rozdíl mezi britskou a americkou angličtinou, ale
i vzhledem/ve­likostí tohoto pokrmu. Ve škole jste se možná učili, že
fries/'fraɪz//'­fraɪz//frajz//fraj­z/
jsou hranolky v americké angličtině, a chips/'tʃɪps//'t­ʃɪps//čips//čip­s/
jsou hranolky v britské angličtině.

Tak to sice obecně funguje, ale v Británii se vám může stát, že si
objednáte v hospodě třeba burger a k němu vám obsluha nabídne na výběr
mezi chips a fries.
Pokud jste si do té doby mysleli, že se jedná vlastně o stejnou přílohu,
mohlo by vás to zmást.

Je to dáno tím, že chips
(britské hranolky) jsou tlustší než hranolky americké
(fries). V dané hospodě měli tedy na výběr mezi
“tlustými” a “tenkými” hranolky (ty, které znáte třeba
z McDonalds). Běžně se ale v Británii podávají tlustší hranolky, tedy
chips. Známé je třeba jídlo fish and
chips.

Pozn.: Studenti občas pro hranolky používají spojení pommes frites, což je ale jejich název ve
francouzštině
, nikoli v angličtině.

Pojďme se nyní podívat podrobně na dnešní tři slovíčka.

crisps

Jaký je rozdíl mezi brambůrky a chipsy?

Jak jsme si řekli, slůvko crisps/'krɪsps//­'krɪsps//kris­ps//krisps/ označuje
brambůrky, bramborové lupínky. Jeden
lupínek je a crisp. Je to čistě britský výraz, na který v Americe
v kontextu jídla nenarazíte.

Pozn.: Slůvko crisp/'krɪsp//'k­rɪsp//krisp//kris­p/
však má také význam křupavý nebo
křehký, což s podobou brambůrek jistě souvisí.

Help yourself to some crisps. They're lovely. *1 Steve, be careful! You're dropping the crisps all over the floor. *2 I'm not a big fan of crisps. Do you have some chocolate? *3 Where's the packet of crisps I bought this morning? *4  

fries

Slovíčko fries/'fraɪz//'­fraɪz//frajz//fraj­z/
označuje americké (tenké) hranolky. Vzniklo ze slovesa
fry/'fraɪ//'f­raɪ//fraj//fraj/
(smažit). Jeden hranolek je a
fry
.

Začátečníci toto slovo občas špatně vyslovují jako /fri:z//fríz/, ale
vycházet je třeba právě ze slovesa fry/'fraɪ//'f­raɪ//fraj//fraj/,
proto /fraɪz//frajz/.

Běžně se používá spojení French
fries
odkazující na historii,
která je však poměrně nejasná. Traduje se, že hranolky vznikly ve Francii
nebo Belgii. Kdo a kdy to vše začal, se neví. O jejich popularitu v Americe
a Británii se však postarali právě Francouzi.

Jedna z nejranějších zmínek o hranolcích v Americe je z roku
1802, kdy měl Thomas Jefferson francouzského šéfkuchaře v Bílém domě,
který mu připravil potatoes served in the French
manner *5. Toto je také jedna
z prvních zmínek, která hranolky spojuje právě s Francií.

Chat: Hana Večerková — Sama doma — Česká televize

Vojtěch Chudláský: „Vždy se těším na vaše testíky. Jak v MF Dnes tak v Černých ovcích . Jste báječná. Budou ještě k mání nějáké knihy na kterých budete spolupracovat jako byla kniha o pivu.“

Hana Večerková: „děkuju Vám za uznání. Na knihu moc nezbývá čas, ráda bych připravila podobnou knihu o víně, je ro zepsaná, ale kdy to bude, to je otázka. zdravím“

Lucie Terbrová: „Dobrý den,brambůrky miluji a jím je minimálně 1x týdně. Je to škodlivé ?“

Hana Večerková: „záleží na tom kolik jich sníte a jaké si vybíráte. zdravé rozhodně nejsou.“

Marta: „Dobrý den, když už si děti nedokáží odepřít brambůrky, můžete mi poradit nějaké zdravější brambůrky? Existují vůbec takové, nebo jsou opravdu všechny nezdravé? Děkuji předem za odpověď.“

Hana Večerková: „trochu zdravější variantou jsou Bona Vita – jsou nesmažené a mají o 75 % tuku méně. Začaly se objevovat i zeleninové lupínky, tuku ale mají také dost.“

Zdenka Hrabánková: „Dobrý den, vyšly třeba v nějakém testu některé z chipsů vyloženě špatně? děkuji.“

Hana Večerková: „ano Clever. mají nejvíce tuku a velké množství rakovinotvorného akrylamidu.“

Eliška: „Testovali jste i Strážnické brambůrky?Doma je máme moc rádi a přijdou nám chuťově úplně jiné než klasické Bohemia Chips, je mezi nima nějaký rozdíl například ve výrobním procesu?“

Hana Večerková: „ano testovali. dopadly špatně, mají hodně tuku, hodně akrylamidu, je pravda že se liší od ostatních, jsou křupavé, ale mají málo bramborovou chuť“

Jana: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi chipsy a brambůrkami. Děkuji za odpověď.“

Hana Večerková: „žádný, je smažené lupínky nebo brambůrky je český výraz pro chipsy.“

Petra Nováková: „Co je v brambůrkách nejvíc škodlivé? Je to to smažení? Nebo že jsou přesolené? Vždyť jsou ale tááák dobré. A jak si můžu brambůrky udělat doma, aby byly zdravější? Děkuji.“

Hana Večerková: „mají vysoký obsah tuku, v růměru 29 procent. což je hodně, smažením pokud probíhá za vysokých teplot a dlouho, se tvoří rakovinotvorná látka akrylamid. Soli v nich kupodivu není tolik. Doma si je můžete udělat, podobně jako hranolky, ale pohybuji, že by byly zdravější.“

Petra Mudrochová: „Dobrý den,které brymbůrky a chipsy dopadly v testu nejhůře? Děkuji a přeji příjemný den“

Hana Večerková: „Clever“

Karla: „Dobrý den, je vůbec nějaké brambůrky možné konzumovat?určitě nejsou vhodné a našemu tělu nic nepřináší. v jakém množství případně? a jak v testu dopadly tzv. Lupeto – bílé „brambůrky“ které určitě nejsou z brambor. děkuji“

Hana Večerková: „lupeto jsme v testu neměli. konzumovat je můžete ale jen jako občasnou pochutinu. máte pravdu nic dobrého tělu nepřinesou.“

Marta Malá: „Dobrý den, brambůrky jaké značky mají nejméně akrylamidu? Které br. vyšly ve vašem testu nejlíp? Maximálně jak často můžou brambůrky děti 5 a 10 let? Jaká odrůda brambor obsahuje nejmíň škrobu a tím je asi nejvhodnější na přípravu hranolků? Předem moc děkuji za odpovědi.“

Hana Večerková: „nejméně akrylamidu měly brambůrky IKEA, ve Švédsku na akrylamid před 8 lety přišly a tak ho hlídají. celkově nejlepší byly Bohemia chips Horská sůl.“

Petra: „Dobrý den, zajímalo by mě jak dopadly brambůrky Bohemia Chips. Celkem často je kupuji. Děkuji“

Hana Večerková: „Horská sůl nejlépe, Tradiční české o malinku h§ř, ale stále dobře.“

kristyna: „Dobry den, chtela jsme se zeptat, kde bych nasla kompletni vysledky testu?dekuji zubornakova“

Hana Večerková: „na idnes – test.idnes.cz“

Eva Pačesová: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dopadly brambůrky Bohemia Pom-Bar – údajně pro děti. Děkuji“

Hana Večerková: „v testu jsme je neměli, ale pochybuju, že by byly v něčem lepší. to že potravina určená dětem, neznamená, že je pro ně lepší. v některém z přístích testů se tomu budeme opět věnovat. a na Pom Bar se podíváme. děkuji za tip“

Lucka: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda dopadli hůře bramburky klasické jen solené, nebo i ochucené např. paprikové nebo chilly. děkuji“

Hana Večerková: „tedstovali jsme jen solené.“

Karla: „Dobrý den, jak často můžou jíst děti brambůrky, aby jim neuškodily? Mají je 1x týdne 2 děti sáček na půl a 1x za měsíc mají hranolky.“

Hana Večerková: „Lékaři dětem do 10 let je vůbec nedoporučují. nad 1O let maximálně jednou za 14 dní. Najdete jim jiné mlsnání.“

  • Šárka Kostelniková: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, které brambůrky byste vy sama doporučila ke konzumaci,které jsou nejlepší a pro zdraví nejméně škodlivé. Děkuji“
  • Hana Večerková: „Pokud mluvíte o zdraví, tak bych nedoporučila žádné. Jako občasnou pochutinu nějaké s nízkým obsahem tuku – údaj najdete na obale, a rozhodně ne tmavé – ty mají víc akrylamidu“
  • Diana Musilová: „Dobrý den, můžete mi prosím napsat značku brambůrků, které prekročily hranici, o které jste mluvila? Mockrát děkuji a přeji hezký den“

Hana Večerková: „Limit pro akrylamid v potravinách zatím neexistuje, takže vždy záleží na množství. troufnu si říct, že kdo spořádá dennně 200gramový pytlík chipsů, zvyšuje si riziko rakovin v pozdějším věku.“

Tomáš Benda: „Dobrý den, z jakého důvodu neuvedete výsledek testu v pořadu sama doma a v pořadu černé ovce ano? Děkuji“

Hana Večerková: „žádný důvod k tomu není. nejlepší byly Bohemia Chips, nejhorší Clever. výsledky najdete na idnes.cz“

Silvie: „dobrý den, měli jste také v testu takové ty kukuřičné křupínky, hovínka:-), které se dávají malým dětem? Ráda bych se optala, zda také obsahují zmiňovaný akrylamid? děkuji Viochnová“

Hana Večerková: „neměli, takže vám neodpovídm. vzhldem k tomu, že nejvíce akrylamidu se tvoří při smažení nebo pečení brambor při vysokých teplotách, tipovala bych, že v kukuřičných nebude.“

Natália: „Dobrý den můj přítel si každý týden dopřeje aspon jeden balíček brambůrek,které jsou nejvhodnější?“

Hana Večerková: „Bohemia Chips, Ikea, Pringles, Lays a nejméne tuku mají Bona Vita nebo Albert Light“

Slávka: „Dobrý den, testovali jste také hranolky z řetězce McDonald´s? Naši mladí je dosti často kupují svým dětem (2,5 a 5,5 roků) se smaženými kuřecími řízečky a holčičky je přímo milují!? Obsahují tyto hranolky také akrylamid?Děkuji za odpověď.“

Hana Večerková: „tentokrát ne, ale před 2 lety ano. akrylamid měly také, ale menší množství. Pro malé děti je určitě škodlivější větší množství tuku. ale jednou za čas, proč ne?“

Budete mít zájem:  Kvevri víno: na podzim se zakope, na jaře si pochutnáte

Lída: „Dobrý den, jak je vůbec možné, že může společnost Clever vyrábět brambůrky , které jsou škodlivé? Mají velké množství rakovinotvorné látky , to přece není bezpečné!! Díky Vašim testům se i tak zásadní informace dostanou k obyčejným lidem- ke konzumentům. Zakázala bych jejich výrobu, okamžitě. Mluvila jste o brambůrkách z brambor. těsta, nevíte, jsou lepší? obsahují i jiné přísady, příp. škodivé než sůl.? děkujeme Nováčkovi“

Hana Večerková: „To se zeptejte společnosti Billa, která je distribuuje. Problém je, že na akrylamid neexistuje žádný limit, výrobce musí dbát na bezpečnostní zásady při výrobě – výběr brambor, zbavit je škrobu, teplota a délka smažení. Tím vším může množství akrylamidu ovlivnit“

Lenka Uhláková: „Dobrý den, moje kamarádka ze třídy o poledních přestávkách každý den si kupuje brambůrky a je taky trochu obézní ale to teprve tak 1 rok …Myslíte že je to kvůli těm brambůrkám ?“

Hana Večerková: „Určitě k tomu přispějí. jestli sní celý pytlík jen tak ke svačině, tak do sebe dostane tolik tuku jako má celý oběd. Pokud si ale nedpustí brambůrky, bude určitě „hřešit“ i v něčem jiném.“

Jarmila: „dobrý den, co říkáte na lupínky ve tvaru trojúhelníčku, jsou to tzv buritos. Prodávají se v kinech s omáčkou. Mají jinou chuť než ty bramborové. Jak dopadly? děkuji“

Hana Večerková: „mají jinou chuť protože jsou kukuřičné. Ty jsme netestovali“

Strážnické brambůrky

  • Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
  • Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.
  • Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [Ano → otázka č. 5, Spíše ANO → otázka č. 5, Spíše NE → otázka č. 5, Ne → otázka č. 12].

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

Povinná otázka, respondent musel napsat odpověď vlastními slovy.

  1. ?
  2. ano
  3. ano
  4. ano
  5. Ano
  6. ano
  7. Ano
  8. ano
  9. ano
  10. Ano
  11. ano
  12. Ano vím jaký je rozdíl.
  13. Ano, blanšírování
  14. ano, vím
  15. Asi moc velký ne přesně nevím
  16. asi nevím
  17. Brambůrky je české slovo 🙂 a jsou jinak smažené než chipsy
  18. brambůrky jsou česky
  19. Bramburky jsou asi opravdove platky brambor osmahnute na oleji a chipsy jsou smes brambor a mouky (no idea :D).
  20. brambůrky jsou české
  21. brambůrky jsou lepší, ale technologický postup neznám

brambůrky jsou smažené plítky, chipsy by měly být připravovány ze směsi (tedy převážně bramborového těsta).
Ale technicky lze sehnat chipsy stejného složení jako brambůrky…

  • bramburky jsou tensi a mastnejsi
  • bramburky jsou vic bramborove?:D
  • brambůrky jsou více mastné
  • Bramburky maji vyssi podil bramborove slozky.
  • brambůrky znějí česky, byly tu i když jsem byla malá, čipsy jsou cool a já jsem spíš pro tradici
  • chips je cokoliv z brambor (např. hranolky), brambůrky jsou smažené plátky
  • chips je z kaše
  • chips zbaven škrobu teplou vodou,bramburek ma chut brambor
  • chipsy jsiu anglicky
  • Chipsy je anglický výraz pro brambůrky
  • chipsy jsou pečené, brambůrky smažené
  • chipsy jsou propláchnuty ve vlažné vode a strácejí bramborovou chuť a brambůrky jsou jenom ostředěné od vody a proto si zachovají svou bramborovou chuť
  • chipsy jsou před smažením zbaveny škrobů a cukrů, takže po smažení mají světlou barvu a chuťově stojí pak za hovno. Kdežto brambůrky by se měly jen máčet ve vodě a po smažení mají typickou tmavší barvu
  • chipsy jsou tenčí
  • chipsy jsou z brambor, brambůrky z bramborového prášku s přísadami
  • Chipsy jsou z hmoty vytvořené z brambor, brambůrky jsou brambory nakrájené na plátky. Nebo si to aspoň myslim
  • chipsy možná nemusí být z brambor?
  • Chipsy nejsou tak mastné.
  • CHipsy se máčí ve vodě a brambůrky ne.
  • chipsy smažené, brambůrky pečené?
  • chipsy směs čehosi – brambůrky z brambor? 🙂
  • chuťově ano; v technologii nejspíše ve smažení

Je to dotazník nebo slohová práce? Brambůrky nakupuji méně než jednou měsíčně, ale výhradně v akcích a nakoupím si jich takovou hromadu, aby mi vydržely několik měsíců při spotřebě asi 2 pytlíky denně! Chipsy mají pytlík popsaný anglicky a brambůrky jsou mastné až ven a popsané česky!

  1. Jeden název je převzatý ze zahraničí, druhý je český.
  2. jo
  3. Marketingový ?
  4. ne
  5. ne
  6. ne
  7. ne
  8. Ne
  9. ne
  10. ne
  11. ne
  12. ne
  13. ne
  14. ne
  15. ne
  16. ne
  17. ne
  18. ne
  19. ne
  20. ne
  21. ne
  22. ne
  23. Ne
  24. ne
  25. ne
  26. ne
  27. ne
  28. Ne
  29. NE
  30. ne
  31. ne
  32. ne
  33. Ne
  34. ne
  35. ne
  36. ne
  37. ne
  38. Ne
  39. ne
  40. ne
  41. ne
  42. ne
  43. ne
  44. ne
  45. ne
  46. ne
  47. Ne
  48. ne
  49. Ne
  50. ne
  51. ne
  52. ne
  53. NE
  54. ne
  55. ne
  56. ne
  57. Ne
  58. Ne
  59. ne
  60. ne
  61. ne
  62. ne
  63. ne
  64. ne
  65. ne
  66. ne
  67. ne
  68. ne
  69. ne
  70. Ne
  71. ne
  72. ne
  73. Ne
  74. ne
  75. ne

Nejsem si jista. Bramburky musi byt ciste z brambor. V chipsech muze byt pridana mouka.

Nejsem si jistá. Ve způsobu smažení a směsi. Chipsy nejsou z brambor ale ze směsi bramborové?

  • nejsme chipsy, jsme brambůrky
  • netuším
  • Netušim
  • netuším
  • Netuším a neřeším to

Netuším..

  1. neviem
  2. nevím
  3. Nevim
  4. nevím
  5. nevím
  6. Nevím
  7. Nevím
  8. Nevím
  9. nevim, ale snim oboji bez rozdilu
  10. nevím, asi jen minimální
  11. nevím, asi žádný
  12. Nevím.
  13. Nevím.
  14. Nevím.

nevím. myslím, že žádný.

  • Nic mě nenapadá.
  • pouze jiný výrobce
  • Rozdíl je v odstředění vod před smažením
  • synonimum
  • tlouštka bramborových lupínků a příprava
  • to je to samé, ne? 🙂
  • to opravdu nevím 😀
  • to samý, jedno je anglicky, druhý česky
  • Tuším
  • v blančýrování
  • v názvu
  • V technologii vyroby (vypirka bramborovych polotovaru)
  • ve výrobním procesu
  • žádný
  • žádný
  • žádný
  • žádný
  • žádný
  • žádný , popřípadě brambůrky se mi zdají více mastné
  • žádný jednou řečeno anglicky a podruhé česky
  • žádný; resp. v Anglii při objednání „chips“ dostane člověk spíš kousky osmahnutých brambor
  • Žádný.
  • Žádný.

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [Ano a chutnají mi → otázka č. 8, Ano, ale nechutnají mi → otázka č. 8, Ne → otázka č. 12].

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí a podle toho se mu zobrazily další otázky [Ano → otázka č. 11, Ne → otázka č. 12].

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí nebo napsat odpověď vlastními slovy.

Povinná otázka, respondent musel zvolit jednu z nabízených odpovědí.

Pomocí tohoto nástroje můžete získat přepočítané výsledky pro jednotlivé segmenty respondentů a zjistit, zda se odpovědi určitého segmentu respondentů liší od „průměrného” respondenta. Funkce je v tomto momentě v testovacím režimu a zcela bez záruky, nepoužívejte ji jako jedinou metodu pro vyhodnocení hypotéz!

Metodická část této funkce se teprve připravuje, časem přibude podpora také pro chybějící typy otázek. V případě, že objevíte nějakou chybu, neváhejte mě kontaktovat.

Segmentační otázka č. 1

Segmentační otázka č. 2

Segmentační otázka č. 3

1. Jaké je Vaše pohlaví?2. Do jaké věkové skupiny patřite?4. Patří k potravinám, které máte v oblibě brambůrky?3. V jak velkém městě bydlíte?5. Jak často kupujete brambůrky?7. Znáte Strážnické brambůrky?8. Jaká Vám připadá cena Strážnických brambůrků?10. Znáte nějakou reklamu na Strážnické brambůrky?12. Dáváte přednost výrobkům s označením Klasa?
– nezvolena -1. Jaké je Vaše pohlaví?2. Do jaké věkové skupiny patřite?4. Patří k potravinám, které máte v oblibě brambůrky?3. V jak velkém městě bydlíte?5. Jak často kupujete brambůrky?7. Znáte Strážnické brambůrky?8. Jaká Vám připadá cena Strážnických brambůrků?10. Znáte nějakou reklamu na Strážnické brambůrky?12. Dáváte přednost výrobkům s označením Klasa?
– nezvolena -1. Jaké je Vaše pohlaví?2. Do jaké věkové skupiny patřite?4. Patří k potravinám, které máte v oblibě brambůrky?3. V jak velkém městě bydlíte?5. Jak často kupujete brambůrky?7. Znáte Strážnické brambůrky?8. Jaká Vám připadá cena Strážnických brambůrků?10. Znáte nějakou reklamu na Strážnické brambůrky?12. Dáváte přednost výrobkům s označením Klasa?

Vytvoř segmenty respondentů a vypočítej výsledky

Byly nalezeny zajímavé souvislosti u jedné otázky.

Upozornění: V případě, že se Vám u otázky zobrazuje pouze jedna odpověď, nejedná se patrně o žádná senzační zjištění. Při interpretaci výsledků se vždy řiďte také výsledky uvedenými výše – pokud určitou odpověď zvolila většina lidí, nejsou zjištění zajímavá (např. pokud je věk 90% respondentů v rozmezí 15 – 25 lety, jsou veškeré závislosti k této odpovědi prakticky bezcenné).

Tip: Vysvětlení této funkce i s příklady naleznete v nápovědě

7. Znáte Strážnické brambůrky?

  • odpověď Ano a chutnají mi:
    • 1.7x vetší pravděpodobnost při odpovědi 0-18 na otázku 2. Do jaké věkové skupiny patřite?
    • 1.6x vetší pravděpodobnost při odpovědi Levná na otázku 8. Jaká Vám připadá cena Strážnických brambůrků?

Pomocí této funkce můžete analyzovat vztahy mezi různými odpověďmi. V části A vždy vyberte jeden výrok (odpověď na určitou otázku), který Vás zajímá. V části B poté zaškrtněte odpovědi, u kterých předpokládáte, že by mohly mít nějakou souvislost s odpovědí z části A. Po stisku tlačítka Analyzovat na konci formuláře se dozvíte sílu závislosti A na B.

Budete mít zájem:  Videoanketa: Našemu jídlu chybí pravidelnost, shodují se odborníci

Tip: Delší vysvětlení i s příklady naleznete v nápovědě

C) KLEPNUTÍM NA TLAČÍTKO SPUSŤTE ANALÝZU ZÁVISLOSTI

Analýza Vám řekne, zda má Vaše definice skupiny respondentů nějaký vliv na Vámi vybraný výrok.

Uvnitř továrny na brambůrky: České ruce, belgický laser a kupa práce

Začátky se datují někam k roku 1988, kdy můj táta, ještě na povolení národního výboru, provozoval bufet u letního kina. Točil tam pivo a smažil tehdy i hranolky a brambůrky. Brambůrky byly tehdy nedostatkové zboží, vyrábělo je jen nějaké zemědělské družstvo Choustník, které je dnes známé jako Bohemia Chips.

Tatínek byl vždy takový inovativní a chtěl dělat sám na sebe. Měl takovou představu, že když dělám sám na sebe, tak jsem pánem svého času. Ono je to úplně naopak, ale snažil se, jak to šlo. S maminkou měli snad tři povolání najednou.

Je to tak a byla to tehdy opravdu ruční výroba. Samozřejmě to letní kino mu dlouho nestačilo a už přemýšlel, jak by brambůrky prodával na okolní hospůdky, restaurace a tak podobně.

Rozhodl se tak pro svoji první velkou investici a tehdy asi za 150 československých korun koupil starou vyřazenou pánev na řízky z místního družstva. Takovou tu velkou obracečku, jestli vzpomínáte ze školních táborů.

Koupil pět kilo brambor, nakrájel, osmažil a dopadlo to úplnou katastrofou.

Bratři Petr Hobža a Libor Hobža postupně přejímají firmu svého otce.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Brambory, které se používají na výrobu brambůrků jsou totiž úplně jiné, než se běžně prodávají ke konzumaci. Na to jsou speciální průmyslové brambory, které mají vysoký obsah škrobů a nízký obsah cukru.

Je to tak trochu alchymie, jak to správně skladovat, při jaké teplotě to udržovat, aby se to pak dobře smažilo.

Ono to jde udělat i z některých konzumních brambor, ale tehdy internet nebyl a zdroje informací na tuto oblast nebyly.

Přesně tak. Vzal – usmažil – nejde. Vzal – usmažil – nejde. Vzal – usmažil – podařilo se trochu, super. První úspěch. Takhle postupně vytipoval první odrůdy, které by se k tomuto účelu daly používat.

Takhle začali s maminkou vyrábět brambůrky. Ač vyrábět je hodně silné slovo. Oloupali brambory, nakrájeli, osmažili a dali do celofánu.

A postupně se nám z domku stala výrobna na brambůrky a my jsme se museli stěhovat.

To bylo různé, ale pamatuji si, že tam někam se datuje jejich první větší podnikatelský úspěch, když se jim podařilo za jeden den vyrobit nějakých 80 kartónů. Jeden kartón byl 50 balíčků, to bylo na tehdejší dobu vážně velké množství. To naložili do ,,dvanácettrojky“, což byla vyřazená sanitka a jeli na bzeneckou pouť se strachem, co bude, když brambůrky neprodají.

Nestalo se, zmizelo to asi za 10 minut a samozřejmě se dostavila taková ta první podnikatelská euforie, že dostali za svou práci zaplaceno. Objevila se vize, že by to mohlo fungovat.

Testovací dávka brambůrků se ve Strážnici dělá každý den.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Určitě. Začali pak zavážet první hospůdky, restaurace a obchůdky v oblasti. Postupně to podnikání rostlo, oni měnili prostory, kde je připravovali, smažili na více pánvích a na všem pracovali.

Teprve někdy v roce 1996 táta objevil na místním veletrhu nějakého italského výrobce, který vyráběl první poloautomatizovanou linku na výrobu brambůrek.

Nepředstavujte si nic sofistikovaného, ale tehdy to byl krok kupředu a tahle fritéza s námi vydržela vlastně až do roku 2012. Byl to pořádný kus poctivého nerezu.

To určitě ne. Peněz se nedostávalo, takže jsme si značné množství strojů vyráběli doslova na koleně a odkoukávali z katalogů. Nicméně právě tahle fáze nám strašně moc dala.

Když přeskočíme do roku 2012, kdy vznikala naše stávající linka, tak ta je složená ze zařízení a přístrojů osmi výrobců z osmi zemí.

Nově máme třeba laser, který odhaluje nedokonalé brambůrky na základě měření hustoty materiálu, ten je třeba z Belgie.

On je vám každý z těch výrobců schopný dodat výrobní linku od A až po Z, ale máte to pak všechno podle nějakého projektového manažera. A my měli vlastní požadavky. Takže jsme si vždy jen vytipovali nějakou část a nakonec jsme si to sami poskládali dohromady jak veliký merkur. Trvalo to asi tak tři měsíce od zahájení po spuštění zkušebního provozu. Víc času ani nebylo.

První větší obchodní aktivity začaly s koupí první pořádné fritézy v tom roce 1996. Předtím obchod probíhal značně socialistickým systémem. Pak přišla společnost Ahold, kterou dnes známe pod jménem Albert.

Otevřela první filiálku v Jihlavě, se kterou se nám podařilo dohodnout spolupráci. Bylo to nedaleko našeho regionu, kde jsme byli známí.

Tenkrát fungovali jednotliví prodejci, kteří si objednali třeba 300 kartonů, a ty rozváželi a prodávali v brněnských hospodách.

Pak přišlo období řetězců s centralizovanými nákupy, podařilo se s nimi navázat spolupráci, ale došlo k rychlému vystřízlivění do reality.

Lidský faktor z výroby brambůrek stále ještě nevymizel.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Obchod fungoval zcela jinak. Na objednávce bylo napsané nejen množství, ale v kolik, kde, přesný počet palet a do 48 hodin od objednávky to muselo být na místě. Tenkrát žádné velké logistické společnosti nepůsobily, vozili jsme to vlastní dopravou. S bratrem jsme začínali ve firmě jako řidiči. Rozváželi jsme brambůrky.

Brambůrky se trochu jinak vyrábí, je to složitější. Ve zkratce – chipsy se perou v horké vodě, aby došlo k vyplavení přebytečných cukrů a škrobu. Tzv. se blanšírují.

Je pak jednodušší s nimi pracovat a můžete využít více druhů brambor. Brambůrky se pouze operou ve studené vodě a od začátku se tedy pracuje se syrovým produktem.

Proces blanšírování zbaví brambory jejich bramborového aroma a chuti. To my nechceme.

Měli jsme sůl, česnek a sýr, který jsme později vyměnili za slaninu.

Ano, ale tatínek je kuchař, má rád chuť pepře, cibule, česneku, kmínu. A jeho vizí bylo, že by se mohly chytit jako příchutě na českém trhu. Říká, že českou hubu máme všichni stejnou. A třeba s naší česnekovou příchutí máme velké úspěchy.

Prodáváme jí 10krát víc než konkurenční firmy, protože máme vlastní recepturu, kterou dodnes upravujeme. Nejvíc jdou na prodej klasické solené, pak následují česnekové a slaninové. Teprve pak mají nějaký podíl prodeje i pepřové a nesolené.

Začali jsme je testovat v roce 2013. Maminky s malými dětmi nebo lidé s limitovaným příjmem soli se ozývali, že mají tu pochutinu strašně rádi, ale ze zdravotních důvodů nemůžou. Tak jsme vyvinuli neslanou variantu. Není to v prodejích žádné terno, ale svého zákazníka si to najde.

Proces solení brambůrek je značně hypnotický.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Máme odběratele na Slovensku, které ale neberu jako zahraničí. Drobné exporty máme k našim nejbližším sousedům – do Německa, Rakouska a Polska. Jedná se ale jen o jednotky procent z našich prodejů.

Na sáčku máme telefonní číslo, kam se dá volat, hovor se automaticky nahrává, stane se z něj e-mailová zpráva, která nám všem přijde, a ty vzkazy posloucháme.

Když je do desáté až jedenácté večer, tak je to docela v pohodě. Mezi jedenáctou a šestou ranní jsou horší, i hůře srozumitelné, někdy až nepochopitelné. Na každý vzkaz se nicméně snažíme reagovat, pokud to není opilecký výbuch kašle.

Do jedenácté večer nám brambůrky chválí, že jsou výborné, ale trochu by ubrali na soli. Od jedenácté večerní, kdy je hladina alkoholu vyšší, říkají, že jsou málo slané, málo slaninové, málo česnekové. Chtějí, abychom všeho přidali a rádi by je mastnější. Mentalita spotřebitelského chování se s rostoucí hladinou alkoholu značně mění.

Ze zahraničí na západ od nás jsou populární příchutě sůl, jarní cibulka se smetanou, paprika, wasabi a podobné extra příchutě. U nás to je trochu jinak.

Když jsme jeli na první jednání s německým dodavatelem, přivezli jsme mu na ochutnání česnekové brambůrky. Němci berou česnek jako podřadnou věc, takže si napřed myslel, že si z něj děláme srandu.

Ale ochutnal a teď když volá, chtějí jen česnekové.

My vždycky plánujeme něco nového. Otázkou pak ale je, zda se to dostane do prodeje. Děláme taková ochutnávací sezení, kde vždy koštujeme velké množství příchutí. Naprostá většina z nich se ale pak do prodeje nedostane. Zrovna teď ale zvažujeme i jednu sladkou.

Zatím ne. Ale už jsme testovali mnoho sladkých příchutí – kakaové, vanilkové, skořicové nebo karamelové.

Napadají mě brambůrky s příchutí kopru nebo falafelu. Ty tu vlastně chutnaly snad úplně všem, ale o jejich uvedení do prodeje jsme ani nepřemýšleli.

Samozřejmě, vždyť je tu ochutnáváme každý den. I po ránu. Je to taková strážnická snídaně…

Budete mít zájem:  Volně Prodejné Léky Proti Stresu?

Hlavní zprávy

Hobžovi rozšiřují výrobu brambůrek ze Strážnice, zatím na čtyřnásobek

Stávající ředitelé Petr a Libor Hobžovi, kteří chodili do podniku už jako malí kluci, výrobu rozšiřují takovým způsobem, jaký nemá v historii firmy obdoby. Za 140 milionů korun zčtyřnásobují kapacitu výroby.

Zatímco ještě před rokem touto dobou vyráběli zhruba 500 kilogramů hotových brambůrek za hodinu, s novou linkou už to budou dohromady necelé dvě tuny, za den zhruba třicet tun.

„Novou technologii máme nainstalovanou zhruba ze dvou třetin, poslední nás čeká teď na podzim. Jedná se o segment balení a distribuce,“ líčí obchodní ředitel rodinného podniku Petr Hobža, jehož Strážnické brambůrky dnes lidé najdou prakticky ve všech obchodních řetězcích v České republice.

I kvůli tomu, že zatím nemají vše hotové, nevyrábí zmíněné obří množství brambůrek. Menší linka, již dosud využívali, je dočasně mimo provoz. Nestačili by totiž balit na pásech se hrnoucí lupínky. Místo čtyř balicích strojů jich v blízké době v hale vyroste rovnou dvanáct. 

„Dneska jsme v jednu chvíli schopni vyrábět jen jednu příchuť, kdežto nové balicí stroje budou mít svůj vlastní dochucovací systém. To by bylo dnes rizikové z hlediska vzájemné kontaminace. Nově však budeme mít nejmodernější systém, který odsává veškerý vzduch kolem balení a kontaminaci se tak zabrání,“ odhaluje další změny šéf firmy. 

Rozšíření příchutí však nechystají, ty stávající si podle bratrů Hobžových našly své zákazníky a na trhu se osvědčily.

U Američanů vede česnek

Jedničkou jsou celkem očekávaně solené brambůrky, jinak je tomu však ve Spojených státech, kam ze Strážnice také proudí velké množství krabic.

„Tam jsou jako jednička česnekové, i když se na tuto příchuť nejdříve dívali tak trochu přes prsty kvůli česnekovému aroma,“ doplňuje Hobža. Vyváží také na Slovensko, do Maďarska, Německa nebo Polska.

Do razantního rozšíření výroby se rozhodli jít kvůli rostoucí poptávce právě v zahraničí. V České republice mají zhruba čtvrtinu trhu, kterou si chtějí udržovat a příliš nezvyšovat, aby nebyli na místní ekonomice závislí. Když stáli před rozhodnutím o investici, nebáli se toho, že by neměli odbyt nebo naopak že by neměli kde nakupovat brambory.

„Takové plány se musí připravovat několik let ve spolupráci se zemědělci, protože i na brambůrky potřebujete speciální odrůdu a nemůžete brát jakékoli,“ přibližuje Hobža.

Nevnímá tak, že by skok v rozšíření výroby byl na firmu o padesáti zaměstnancích a obratu kolem 200 milionů až příliš velký.

„Spíš naopak už teď přemýšlíme nad tím, že je to málo. Celý projekt je připraven na to, že jsme schopni výrobu v poměrně krátké době opět navýšit na dvojnásobek,“ prohlašuje Petr Hobža. 

Jeho bratr Libor ho doplňuje, že už existují k těmto plánům více než jen skici. Oba počítají s tím, že v průběhu dvou až tří let budou produkovat čtyři tuny brambůrek za hodinu. Tím by se nejspíš dostali i před známou českou značku Bohemia Chips.

„Myslím, že už dneska jsme na tom s produkcí podobně,“ odhaduje Petr Hobža.

Žádné chipsy, ale brambůrky

Pokud by ale někdo před bratry Hobžovými řekl, proč se jejich rodiče rozhodli vyrábět zrovna chipsy, okamžitě ho opraví, že žádné chipsy nevyrábí ani nikdy nevyráběli. Jsou to jedině brambůrky. 

Ostatně na tom postavili i svůj reklamní slogan. A hned vysvětlují, jaký je mezi oběma produkty rozdíl.

„U chipsů probíhá blanšírování, což my neděláme. Jde o proces, kdy se bramborové lupínky po omytí ještě vaří. Tím se sice zbavíte zmetků před smažením, ale zároveň budou brambory i bez typické chuti, kterou jim dodává škrob,“ vysvětluje šéf firmy.

Ve Strážnici dnes za den zpracují zhruba 50 tun brambor. Hromada postupuje přes škrábání na mytí a následně na smažení. Výpary, které při smažení vznikají, ale hala není nasáklá. Ani v okolí podniku není cítit, že je uvnitř skrytý obří „friťák“.

„Jde o uzavřený systém cirkulace odpadních par, jejichž opětovné použití vede k minimalizaci emisí,“ doplňují Hobžovi.

Odpadním teplem tak například znovu ohřívají olej ke smažení brambůrek. Ještě před odvodem ven míří veškeré páry do speciálního kotle, kde je za vysokých teplot spálí a komínem už odchází jen dým bez zápachu.

Navíc brzy nezůstane jen u brambůrek. Jakmile dokoupí balicí stroje a výrobu přesunou do nové haly, uvolní se jim ta stará, kde plánují zcela nové zboží. 

„Přemýšlíme o výrobě krekrů nebo podobných produktů,“ dodal Petr Hobža. Zatím o plánech mluví jen velmi opatrně, ale je zřejmé, že ze Strážnice už nebudou v obchodech lidé vídat jen brambůrky.

Od stánku k úspěšné firmě. Ideální názor na brambůrky získávají v hospodě

Říká se, že každá velká firma začínala v garáži. V českých, či přesněji řečeno moravských, reáliích může stát na počátku úspěšné firmy třeba jen stánek s občerstvením.

Přesně takový, jaký provozoval v roce 1988, tehdy ještě na povolení městského národního výboru, Petr Hobža ze Strážnice.

Samozřejmě netušil, že svou podnikavou náturou pokládá základní kámen dnešní akciové společnosti Petr Hobža Snack, která zaměstnává zhruba padesát lidí ze Strážnice a okolí.

„Tatínek a současný akcionář naší firmy Petr Hobža tehdy provozoval u letního kina bufet,“ vzpomíná na dobu před více než třiceti lety Petr Hobža mladší, který má v rodinné firmě na starosti oblast obchodu a efektivního řízení, a pokračuje: „Právě v něm dostal geniální nápad a zkusil usmažit bramborové lupínky. Tehdy koupil vyřazenou školní pánev na řízky a usmažil prvních pět kilo brambor. Dopadlo to naprosto katastrofálně. Brambory, které se používají na výrobu bramborových lupínků, jsou totiž diametrálně odlišné od běžných brambor, které používáme v domácnosti,“ říká s úsměvem na tváři Petr Hobža mladší.

Přečíst článek ›

„Kdo se vzdá, ten nevyhraje,“ je jedním z mott strážnické firmy, a tak se tehdy díky houževnatosti pana Hobži začala datovat úvodní etapa historie výroby smažených bramborových lupínků ze Strážnice.

Jen málokdo z konzumentů bramborových lupínků ví, že chipsy a smažené brambůrky nejsou totéž. Liší se totiž způsobem výroby, jak vysvětluje Petr Hobža ml.

: „Hlavní rozdíl mezi chipsem a brambůrkem je, že brambůrek se před smažením propláchne ve studené vodě a potom se odstřeďuje od vody a smaží. Je to technologicky náročnější postup, který ale zachovává charakteristickou bramborovou chuť.

A tu nevyměníme za nic na světě, protože právě ta dělá z našich brambůrek to, čím jsou. Díky tomu chutnají zkrátka tak, jako byste si je udělali doma.“

Oproti tomu chipsy se takzvaně blanšírují, což znamená, že se plátky nejprve uvaří a potom se smaží. Při blanšírování jsou však lupínky zbaveny nejen škrobu a cukru, ale bohužel také své typické bramborové chuti.

Právě kvůli tomu je výroba chipsů jednodušší, lze na ní použít více bramborových odrůd a v konečném důsledku je ekonomicky výhodnější. „Jenže výsledek má podle nás negativní vliv na chuťové vnímání, proto vyrábíme smažené brambůrky.

Nic jiného,“ podotýká Petr Hobža junior.

Šestnáct tun denně

Na výrobky rodinné firmy, v jejímž vedení pracují ještě maminka a druhý syn Libor, narazíte nejen po celém Česku a Slovensku, ale třeba v Polsku a dokonce i v USA.

Petr Hobža starší zakládal firmu s myšlenkou, že bude zásobovat pouze místní bary či restaurace.

„Jeho podnikatelský záměr ale začal nabírat trochu větších rozměrů,“ usmívá se jeho syn a dodává: „Dnešní denní produkce naší nové výrobní linky je zhruba šestnáct tun hotového výrobku, ale i tak se neustále snažíme kapacity navyšovat.“

Od chvíle, kdy se brambůrky smažily na vyřazené pánvi, prošla firma velký kus cesty. V roce 2013 otevřeli nový výrobní areál a k jeho modernizaci a dvouapůlnásobnému zvětšení došlo v letech 2019 a 2020.

„Kromě jiného máme i novou výrobní technologii s unikátním systémem ohřevu oleje pro smažení, který rekuperuje veškeré páry vznikající při smažení a následně je spálí, takže se do ovzduší nedostávají žádné aerosolové ani aromatické látky,“ vysvětluje Petr Hobža ml.

Strážnické brambůrky vyrábějí v řadě příchutí. „Moje nejoblíbenější je samozřejmě solená varianta, ale mezi favority mám česnekovou a hořčičnou příchuť,“ prozrazuje Petr Hobža.

Přečíst článek ›

Nejdůležitějším kritériem jsou reakce konzumentů. U Hobžů se nebojí do standardního procesu výběru nových chutí zařadit i netradiční metody. „Pokud nám v rodině nová příchuť chutná, necháme vyrobit testovací várku, kterou pak zdarma rozdáme po místních hospodách,“ vysvětluje Petr Hobža ml.

a s úsměvem pokračuje: „Kolem půlnoci pak daná místa obcházíme a sbíráme osobní názory. V tu dobu už se nikdo moc nepřetvařuje, a tak je pro nás taková zpětná vazba nejrelevantnější.

“ Když se příchuť setká s pozitivní odezvou, firma s ní dále pracuje několik měsíců, někdy i několik let, a pak se jí snaží uvést na trh.

Až si budete vybírat z nabídky Hobžových brambůrek, můžete si být jistí, že i vámi zvolená příchuť prošla nekompromisním testem zkušených konzumentů a je jedno, zdali si vyberete chuť smažené cibulky, pepře a rozmarýnu, nebo třeba cheddar a jalapeňo.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector