Víte kolik kalorií dostanete do těla, pokud si v KFC objednáte twister se slaninou a sýrem?
Kolik kalorií obsahuje cheeseburger od McDonald’s?
Pokud si v Burger Kingu objednáte kuřecí burger, velké hranolky a velkou Coca-Colu, spořádáte:
Příjmu 1022 kalorií docílíte v případě, že si dáte:
Švýcarskou bagetu (Bageterie Boulevard) Steakhouse burger (Burger King) Grande Texas sendvič (KFC) Double Big Tasty Bacon (McDonald’s)
Nejvíce kalorií obsahuje:
McRoyal burger (McDonald’s) Texas Burger (Burger King) Pařížská bageta (Bageterie Boulevard)
Jaká bageta z Bageterie Boulevard obsahuje nejméně kalorií?
Kolik kalorií obsahuje Caesar salát s grilovaným masem, který si můžete objednat u McDonald’s?
Který z následujících burgerů prodávaných u McDonald’s obsahuje nejvíce kalorií?
Kolik kalorií obsahuje avokádový chléb s krevetami prodávaný v Bageterii Boulevard?
Jaký desert je nejvíce kalorický?
Krusher KitKat malý (KFC) McFlurry Snickers (McDonald’s) Jablečná taštička (McDonald’s)
Kvíz: Kolik kalorií obsahuje jídlo z fastfoodu?
%%description%%
Jak shodit přebytečná kila snadno, rychle a bez hladovění
Trápí vás kilogramy navíc, které se na vás po ránu vždy škodolibě smějí při pohledu do zrcadla? Chcete dosáhnout toho, aby se za vaší štíhlou figurou nejeden otáčel? Řešením není nic jiného než hubnutí. Jenže jak na to, abychom si neublížili, vyhnuli se nechtěnému jojo efektu a abychom se dočkali výsledků opravdu rychle?
Upravte svůj jídelníček
Způsobů, jak shodit přebytečná kila snadno a rychle je mnoho. Zatímco někdo tvrdí, že potřebujete zařadit do svého harmonogramu pohyb, jiný je toho názoru, že je třeba hodně pít.
Každý vám však potvrdí, že klíčem ke štíhlé a sexy postavě je především upravený jídelníček, to ostatní je až druhořadé.
Jídelníček nebude složen z nezdravého fastfoodu a sladkostí, ale naopak ze zdravých pokrmů plných vitaminů, minerálů a dalších živin.
O úpravu jídelníčku samozřejmě můžete požádat odborníka, ale hravě to zvládnete sami. Vyhněte se smaženým pokrmům, čokoládě a podobným cukrovinkám, také pochoutkám v podobě brambůrek a uzenin. Naopak upněte svou pozornost na zeleninu a ovoce (to je povoleno v dopoledních hodinách) a bílkoviny obecně. Podle odborníků by právě proteiny měly být součástí každého jídla dne.
Jak je to s dietami?
V souvislosti se správným stravováním se nabízí otázka, jak je to s dietami. Vyhnout byste se měli především drastickým dietám, ke kterým patří středomořská nebo citrusová dieta. Jejich princip je zdraví škodlivý, a i když se díky nim něco málo zhubne, v rámci následovného jojo efektu se vám kilogramy vrátí ve dvojnásobném množství.
Co stojí za vyzkoušení, tak krabičková dieta. Jednotlivé pokrmy jsou po nutriční stránce naprosto vyváženy a jsou obecně přínosem.
Dnes tento způsob stravování preferuje nejedna celebrita a také lidé, kteří nemají času nazbyt. Také stojí za zmínění takzvaná ketodieta, kterou vyznávají hlavně ženy.
O tomto typu stravování a jeho účincích se dočtete na internetu, stačí zadat do vyhledávání “ketodieta recenze”.
Nepodceňujte spánek
Kromě správného stravování je klíčem k úspěchu také dostatečný, a především kvalitní spánek. Mnoho lidí je dnes toho názoru, že spánek = ztráta času.
Proto nenaspí víc než pět hodin denně v domnění, že si nijak neškodí a že naopak využívají čas efektivněji.
Jenže ve skutečnosti si odpíráme něco životně důležitého, při čemž tělo odpočívá, metabolismus zpomaluje, svaly se regenerují a mozek tlumí svou činnost a třídí veškeré poznatky, jež jsme během dne nasbírali.
Jinými slovy mluvíme o veledůležité činnosti, kterou bychom měli strávit až třetinu svého života. Doporučuje se spát zhruba sedm až osm hodin.
Tím nejen, že dáme “voraz” našemu tělu, ale také podpoříme hubnutí. Zjistilo se, že během spánku se produkuje hormon zvaný leptin, který přispívá k delšímu pocitu sytosti.
Pokud ho v těle nemáte dostatek, pak vás bude po celý den takzvaně “honit mlsná”.
Pohyb na denním pořádku
Již bylo zmíněno, že k hubnutí je třeba pohyb. Proto ho zařaďte do svého každodenního harmonogramu. Pokud se nemůžete donutit k pohybové aktivitě, zkuste jeden osvědčený trik – pořiďte si sportovní oblečení, které bude tak pěkné, že ho budete chtít dostatečně vynosit. Například taková pánská tepláková souprava Puma vás přiměje uběhnout denně aspoň pár kilometrů.
Samozřejmě pohybem se nemyslí pouze běh či cyklistika. Stačí věnovat svůj čas krátké procházce nebo turistickému výletu, díky němuž navíc poznáte okolní krajinu. Místo výtahu začněte používat schody a vystupte si při cestě z práce o jednu zastávku dřív a zbylý úsek dojděte pěšky.
Dostatečně pijte
Jak shodit přebytečná kila? Nezapomínejte na pitný režim. Je však třeba konstatovat, že nejsou tekutiny jako tekutiny. Zatímco některé jsou povoleny, jiné jsou doslova tabu. Například voda a bylinkové nesycené čaje mají zelenou, naopak sladké nápoje a alkohol stojí na červené. Důvodem toho je velké množství kalorií, které se ve druhé skupině nápojů nachází.
Milujete jídlo z fast foodu? Riskujete zdraví!
Moc práce a málo času trápí řadu lidí. Mnozí proto preferují návštěvu rychlého občerstvení před zdravým jídlem z domova či návštěvou kvalitní restaurace. Odborníci však potvrdili to, co se dávno předpokládalo: stravování ve fast foodu zvyšuje riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.
Strava konzumovaná v podnicích rychlého občerstvení představuje pro naše srdce a cévy nebezpečí hned z několika důvodů:
- porce bývají zbytečně veliké,
- jídlo je obecně bohaté na kalorie,
- pokrmy jsou nejčastěji připraveny smažením,
- strava obsahuje hodně soli.
Rychlé občerstvení má navíc již v názvu obsažen fakt, že pokrmy v něm zakoupené lidé obvykle konzumují ve spěchu. Pokud však jíme příliš rychle, máme tendenci spotřebovat větší objem jídla, než kdybychom jedli pomalu.
Důvodem je skutečnost, že naše trávicí soustava jednoduše nestihne předat mozku informaci o tom, že už jsme sytí. Výsledkem je vyšší příjem kalorií, než je nezbytné, a hrozící nadváha, která stavu srdce nikterak neprospívá.
Skryté nebezpečí
Ale vraťme se ke zmíněnému výzkumu. Američtí vědci z Minnesotské univerzity zkoumali vliv konzumace stravy z fast foodu na zdraví srdce a cév obyvatel Singapuru, aby tak dokumentovali neblahé následky rozšíření západního stylu stravování do oblasti jihovýchodní Asie. Výsledky studie prokázaly, že:
- lidé požívající jídlo z fast foodu 1× týdně zvyšují své riziko úmrtí na srdeční příhodu o 20 % oproti těm, kdo se těmto podnikům vyhýbají;
- stravování v podnicích rychlého občerstvení 2× až 3× týdně je spojeno se zvýšením zmíněného rizika o 50 %;
- v případě, že dotyčný navštěvuje fast food 4× a vícekrát týdně, je jeho riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění vyšší téměř o 80 % v porovnání s těmi, kdo zde nejí;
- vědci dále potvrdili, že časté stravování v podnicích rychlého občerstvení zvyšuje nebezpečí rozvoje cukrovky II. typu.
Úprava jídelníčku patří mezi základní preventivní opatření kardiovaskulárních onemocnění. Dále je doporučeno zanechat kouření, více se hýbat, zredukovat množství vypitého alkoholu a minimalizovat psychický stres.
Zdroj: www.sciencedaily.com
Autor článku: MUDr. Veronika Přibylová Autorka působí jako psychiatr.
Mícha
Na pohled připomíná mícha gumovitý, bělavý válec a několika podélnými zářezy,…
Jídlo ve fast foodech je nezdravé. Ale ne kvůli tučnosti, to je to nejmenší
Následující řádky přinášejí informace, které nejsou rozhodně nové. Minimálně od roku 2001, kdy vyšla kniha Erica Schlossera Fast Food Nation. Tak však nebyla přeložena do češtiny a film natočený podle ní o pět let později zdaleka není tak dobrý, navíc jej český divák příliš nezaregistroval.
Eric Schlosser je investigativní novinář, který se už od 90. let zabývá sháněním informací o vzniku a celosvětovém rozšíření amerického fenoménu stravování typu fast food. Jsou to šokující odhalení.
Maso – je libo ozářenou fekálii?
Kniha Fast Food Nation Erica Schlossera se stala bestsellerem
Hovězí maso ve vašem hamburgeru rozhodně není ze zvířete, které se pase na amerických pláních plných šťavnaté trávy hlídáno kovbojem v sedle. Dnešní velkovýkrmny skotu dodávají tělu zvířat bílkoviny pro růst mnohem efektivněji.
Krmí je zbytky pomletých těl jiných zvířat – například prasat či kuřat.
Tato „kanibalistická“ praxe byla částečně přehodnocena po výskytu takzvané nemoci šílených krav neboli BSE a několika úmrtích lidí na Creutzfeldt-Jakobovu nemoc, která s tím úzce souvisí.
Ještě větší riziko hrozí pojídačům hovězího kvůli výskytu bakterie E-coli (Escherichia Coli). Bakterie, běžně se vyskytující v trávicím traktu zvířat, se do masa přenese na jatkách. Strojová linka na zpracování masa jede totiž natolik rychle, že dochází ke kontaminaci.
Například řezník porážející kusy dobytka, které přijíždějí jeden za druhým jako po páse, má na každé zvíře asi deset sekund. Není divu, že obsah útrob stříká nekontrolovaně kolem, hygiena na lince pokulhává a vše se může dostat i do dále zpracovávaného masa.
Nepřímým důkazem může být, že když příslušná jatka mají zakázku výroby baleného masa pro vývoz do Evropy, výrobní postup se kvůli přísnějším normám kontroly v EU zpomalí… To by nás Evropany ovšem nemělo příliš uklidnit.
Absurdní je, že maso z jatek, které dopadaly při kontrolách stavu hygieny nejhůře, zato měly dobré ceny, nakoupila americká vláda pro výrobu hamburgerů v rámci programu dotovaných obědů pro školní jídelny. Po opakovaných smrtelných případech onemocnění způsobených E-coli se přikročilo k ošetření masa, které má tuto bakterii zničit.
Jeho očištění spočívá v ozáření radioaktivními paprsky. Na výrobcích to sice musí být výslovně uvedeno, ale protože výraz ozářeno (radiated) by mohl právem vzbudit nežádoucí představy zákazníků, používá se raději sterilizováno za studena.
Přesto tento postup vyvolal řadu protestů amerických zákazníků pod heslem: Nechceme na talířích ozářenou fekálii.
Příliš si nepomůžeme, ani když si dáme další hitovku v nabídce fast foodů.
Chicken nuggets, tedy kuřecí smažené kousky, pokud nejsou opravdu z kusů masa, jako některé v KFC, jsou jen rozemleté separáty, tedy strojově oddělené kusy, které zbyly na kuřecí kostře po okrájení lepších kusů svaloviny, plus další zbytky typu kůže a chrupavky atd.
Rozemleto na růžovou hmotu a vycpáno dochucovadly, aby to mělo tu správnou chuť. Ostatně tato směs je nám důvěrně známá z mnoha druhů párků. Samozřejmě také drůbež na farmách je krmena zvířecími zbytky a ne zrním, jak si romanticky představujeme pod dojmem dvorku u babičky.
Hranolky – chuť z laboratoře
Na hranolkách a spol. není co zkazit, maximálně mohou být napité tukem, utěšujeme se. Jenže některé bramborové přílohy ani nejsou z celých brambor, ale ze škrobu.
McDonald´s pro své proslavené chutné hranolky sice brambory používá, ale jen jediný druh, odrůdu burbank, vypěstovanou v Aberdeenu, ve státě Idaho. To znamená, že hranolky ve vašem sáčku putovaly měsíce po sklizni, zamražené v obrovských baleních, po kontejnerech přes oceán.
K vám stejně jako do všech ostatních destinací světa, kde má řetězec pobočky. Takže žádná podpora místnímu zemědělství, žádná čerstvost.
Na druhé straně je tento prefabrikát natolik ošetřen proti zkažení, že vydrží všechno. Existuje dokonce pokus, hojně prezentovaný ve videích na youtube (http://www.youtube.com/watch?v=htnvzLU1I1o), při němž se tyto hranolky uložily pod poklop v místnosti spolu s dalšími vzorky jídel, včetně hranolek připravených z běžných brambor podomácku. Na rozdíl od konkurentů, které zšedly plísní, roztekly se (prostě „odešly“ z talíře), byly hranolky od Maca i po 10 týdnech dokonale zlaté a neporušené. „Jak se asi chovají v mém žaludku?“ ptá se autor pokusu.
Nezaměnitelná chuť hranolek byla po dlouhá léta docilována smažením v hovězím loji. Po odhalení této receptury v Indii vypukl skandál mezi posvátnou krávu vzývajícími hinduisty a od té doby se lůj nepoužívá. Jenže zákazníci byli na chuť zvyklí, proto se začala dodávat uměle různými chemickými přísadami.
Ani typická vůně, po které se vám po příchodu do restaurace sbíhají sliny, není náhodná. Obojí jsou schopni vyrobit v továrně na aditiva v New Jersey.
Autor výše zmíněné studie popsal, jak stál se zavázanýma očima uprostřed sterilní laboratoře a cítil vůni grilovaného masa, zatímco vědec vedle něj třímal v ruce pouze papírek namočený do vzorku příslušné chemické látky.
Menu – nechci slevu zadarmo
Autor: Isifa.cz
Obrázek je z kampaně Jamieho Olivera proti špatnému stravování a obezitě
Jedním z důvodů, kvůli kterému mnoho rodin chodí do fast foodů, je údajně cena jídla. Ale jeho láce je mýtus. Historicky úspěch řetězců původně ve značné míře stál na přitažlivé ideji umožnit i příslušníkům pracující třídy luxus, který jinak v 50. letech představovalo vzít svou rodinu na jídlo do restaurace.
V dnešní době a v naší zemi, ve které jsou dostupné zlevněné obědy v podobě menu, už je cenová výhodnost víc než sporná. Například za cenu menu se sendvičem, přílohou a nápojem se na většině míst v republice, snad kromě centra Prahy, dá sehnat slušný, z čerstvých surovin uvařený oběd, zhusta s polévkou v ceně.
Výhodnost nápoje v ceně menu ve fast foodech je jen optická. Normální cena nápoje je totiž silně přemrštěná.
Děti – nejvěrnější konzumenti
Za geniální lze považovat strategii fast food restaurací směrem k dětem. Již od mládí si řetězce vychovávají příští zákazníky, kteří se k nim budou vracet, pěstují v nich takzvanou brand loyalty (věrnost značce).
Lidé jsou velice konzervativní, zvláště pokud jde o jídlo, a jsou fixovaní na své chutě z dětství. O tom se přesvědčily západní potravinářské firmy, které se pokoušely prosadit v České republice po revoluci.
Poté, co příliš neuspěly s importovanými cukrovinkami, skoupily čokoládovny a začaly vyrábět osvědčené značky, které rodiče, uvyklí na ně z dětství, ochotně kupovali další generaci.
Dětem v restauracích typu McDonald´s primárně nejde o jídlo, ale o hračky, které zde dostanou, hernu, hřiště či maskota podniku, který je baví. Jídlo jim ale samozřejmě také zachutná, protože je mastné, slané a sladké a v dospělosti budou tyto chutě znovu vyhledávat, navštěvovat fast foody a vodit sem své děti.
- Nedávat si menu
- Místo hranolek raději tortillu
- Lépe než hovězí raději kuřecí
- Když kuřecí, tak ne nugety, ale viditelné kusy svaloviny
- Neberte tam děti, chuť jídla je návyková
- Anebo jděte raději jinam
Šéf fast foodu doporučuje fast food – ale jen výjimečně
Autor knihy Fast Food Nation Eric Schlosser si po vydání dlouho stěžoval, že nikdo z vedení McDonald´s se s ním nechce bavit a odmítá veřejnou konfrontaci s fakty, která shromáždil důslednou investigativní prací.
Místo toho firma pořádala PR kampaně, ve kterých ukazovala krávy pasoucí se na zelených lukách, spokojené zaměstnance filiálek apod. Na druhé straně reagovala i tím, že se pokusila zlepšit svou nabídku směrem ke zdravějším jídlům.
Přidala zeleninové a ovocné saláty, k nápojům s bublinkami přibyla voda a džus.
V roce 2006 se podařilo televizi BBC poprvé dostat do studia k vzájemnému rozhovoru autora knihy a výkonného ředitele McDonald´s ve Velké Británii Steva Easterbrooka. V rozhovoru se snaží čelit Schlosserovým námitkám. Netvrdí, že si novinář vymýšlí, spíše se mu snaží dokázat, že od vydání knihy firma již hodně věcí vylepšila.
Pozoruhodné je, že návštěvu fast foodu doporučuje tak čtyřikrát měsíčně.
Na to mu novinář oponuje, že podle statistik osmdesát procent zisku má firma z dvaceti procent zákazníků, štamgastů, kteří se zde stravují pětkrát týdně.
Další část debaty se točí kolem dětí a toho, zda je etické, lákat je na stravu typu hamburgerů, určenou spíše pro dospělé, pomocí rozdávání hraček či sběratelských karet jako součásti happy meal.
Šéf firmy vypočítává zdravé alternativy pro děti v nabídce – mrkev či pomerančový džus – a tvrdí, že obsah soli v oblíbených dětských jídlech jako jsou kuřecí kousky či hranolky klesl až o třicet procent. Podobně prý firma dbá o nižší obsah cukru v nápojích.
Na závěr zve novináře, aby se přišel podívat, jak se zlepšil hygienický standard na britských jatkách, konkrétně ve Skotsku, což prý zaručuje vysokou kvalitu masa. Ohání se také farmáři, kteří firmě maso dodávají.
Nepopírá ale, že hovězí z farem, kde se dobytek pase na trávě, je v konečném důsledku smícháno s masem tisíců jiných zvířat, jejichž původ je různorodý. Původ masa na talíři je ale konzumentům neznámý ve všech restauracích, konstatuje na závěr BBC.
Uvedený pořad BBC na youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=dclZxxaB6XE
http://www.youtube.com/watch?v=iIWmvCaGta4&NR=1&feature=fvwp
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=WkCg0RDnQSU
Literatura: Eric Schlosser, Fast Food Nation: The Dark Side of the All-American Meal (2002)
Paleo dieta: Je dobrá na hubnutí a v čem jsou její nevýhody
Paleo dieta je založená na jídelníčku lovců-sběračů a odmítá všechny vymoženosti naší moderní doby, jako jsou sladké tyčinky, polotovary, konzervanty nebo instantní polévky.
„Tento způsob stravování eliminuje veškeré nezdravé potraviny, jako jsou mastné chipsy, sladkosti nebo fastfood,“ vysvětluje Roger Adams, zakladatel Eat Right Fitness. „Dokonce ani bílý chléb není považován za součást paleo diety, protože k jeho upečení dříve neexistovaly potřebné nástroje.“
Co jíst při paleo dietě
Základem jídelníčku je maso, vejce a ryby a přednost mají také tuky. Maso volte raději červené, ale kvalitní! Rozhodně byste se neměli omezit na uzeniny.
Také tuky mají v této dietě přednost, ovšem ne ty rostlinné. Můžete si tedy dát máslo, sádlo, avokádo a ořechy. Obiloviny jsou při paleo dietě zakázány, stejně jako luštěniny.
Z ovoce volte hlavně bobule – jahody, borůvky, maliny. Zeleninu si dopřávejte ke každému jídlu.
Dieta také nepodporuje konzumaci nám zcela přirozených surovin, jako jsou například mléko a mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny nebo brambory, a tak se může zdát, že nám opravdu moc variant nezbývá. Ztráta nadšení a chuti k dodržování zdravého jídelníčku bývá jednou z hlavních příčin, proč lidé u tohoto typu diety většinou nevydrží.
Je dobrá na hubnutí?
Paleo dieta je sice založená na konzumaci zdravých potravin, pořád ale obsahuje poměrně dost tuků a cukrů. I v tomto jídelníčku, má-li být redukční, je tedy důležité kontrolovat množství kalorií, které přijímáte, což je základ snižování hmotnosti.
Většina lidí, kteří drží tuto dietu, zná jen velice málo receptů a surovin a nejsou ochotni zkoušet nové suroviny nebo kombinace chutí. Možná se budete se stejným problémem potýkat i vy! Většina paleo jídel totiž představuje maso s porcí zeleniny. Mnozí lidé si to však zjednodušují a zvýší například spotřebu masa včetně uzenin (což je samo o sobě špatně) a na zeleninu tolik nehledí.
Jaké jsou nevýhody paleo diety?
I když je paleo dieta díky masu a zelenině bohatá na bílkoviny a vlákninu, může postrádat vápník a vitamin D, což je zapříčiněno právě vyloučením mléčných výrobků. Nedostatek vápníku může časem oslabit kosti i imunitní systém. Ujistěte se proto raději, že jste se zásobovali surovinami schválenými „našimi předky“. Jezte brokolici, mandle a listovou zeleninu, to vše je bohaté na vápník.
I vitamin D je jedna z velice potřebných látek našeho těla, je potřebný právě k tomu, aby dobře zpracovalo vápník. Právě vitamin D ale mnoho lidí, ať už dodržujících paleo dietu, nebo ne, postrádá. Proto i když během zimy slunce málokdy vysvitne, můžete vitamin D najít v mastných rybách nebo houbách.
Co na paleo dietu říká výživový poradce Petr Havlíček?
„Základem u paleo diet jsou maso, ryby, vejce, zelenina, ovoce, ořechy, semena, byliny, koření, zdravé tuky a oleje.
Naopak je třeba vyřadit všechny zpracované potraviny, cukr, sladké nápoje, obiloviny, většinu mléčných výrobků, luštěniny, umělá sladidla, rostlinné oleje a margaríny.
V současné době klinické důkazy potvrzují, že stravování dle zásad paleo diet a při správně sestaveném jídelníčku zlepšuje zdraví a vede i k úbytku hmotnosti (pokud samozřejmě „nepřežereme“ svoji energetickou spotřebu),“ říká odborník.
„Je třeba ale stejně jako u clean diet počítat s vyšší náročností na čas při nákupu a přípravě jídel (ale zdraví za takovou „oběť“ rozhodně stojí). Paleo dieta ale rozhodně nemusí vyhovovat všem, potencionální zdravotní riziko je možno pro některé spatřovat i ve vyšší konzumaci masa,“ dodává.
Jedy z fast foodu: Jak ničí vaše játra, plíce i nervový systém
Pokud jde o jeden večer v rychlém občerstvení, nic se vám nestane, horší je ale to, když se pro vás fast foody stanou každodenním zvykem. Pokud porovnáme dnešní stav s tím před 40 lety, typická rodina utratí polovinu rozpočtu za jídlo v restauracích. V roce 1977 bylo na jídlo mimo domov vynaloženo pouze 38 procent rozpočtu.
Co jídla z fast foodu obsahují?
Mezi ty nejnebezpečnější přídavky, v těchto jídlech, spadaji zejména cukry a tuky. Mnoho fastfoodu do jídla cukr ještě přidává. Správně by měl člověk sníst maximálně 90 gramů cukru za den. Některé fast foody mají však slazené nápoje, které obsahují až 340 g cukru.
Co se týká tuků, zaměříme se zejména na trans-tuk, ten přirozeně vzniká při zpracování některých potravin. Žádné množství tohoto tuku není zdravé. Tento tuk totiž může zvýšit váš cholesterol, zvyšuje riziko vzniku cukrovky a srdečních chorob.
Další hrozbou je sůl. Kombinace cukrů, tuku a sodíku může chutnat příjemně, ale také způsobí to, že se cítíte nafouklí a oteklí.
Sodík je pak také nebezpečný pro osoby s vysokým krevním tlakem, jelikož působí na srdce a kardiovaskulární systém.
Americká kardiologická asociace doporučuje denní dávku soli maximálně 2300 miligramů, jedno jídlo z fast foodu může mít až polovinu této hodnoty.
Co vám může způsobit nezdravé stravování?
Většina rychlého občerstvení je nabitá sacharidy. Když váš trávicí systém tyto potraviny zpracovává, uvolňuje se vám cukr do krevního oběhu. Výsledkem je zvýšená hladina cukru v krvi. Slinivka reaguje na nárůst cukru uvolněním inzulinu, který dopravuje cukr do buněk, které ho potřebují.
Vaše orgány budou nápor cukrů nějakou chvíli zvládat, ale pokud je budete jíst ve velkém množství dlouhodobě, můžete začít trpět nadváhou, inzulinovou rezistencí nebo diabetem 2. typu. Obezita také může vést ke komplikacím s pohybovou soustavou. Obézní lidé mají větší riziko zlomenin, jelikož ztrácí kostní i svalovou hmotu.
Obezita zvyšuje riziko vzniku respiračních problémů, zejména astmatu a dušnosti. Nějaké to kilo navíc může vyvíjet tlak na vaše srdce a plíce. Příznaky se mohou objevit i po malé námaze.
Problémů s dechem si můžete všimnout při chůzi, po cvičení nebo potom, co vyjdete schody. Děti, které se stravují rychlým občerstvením alespoň třikrát týdně, mají větší pravděpodobnost vývoje astmatu.
Rychlé občerstvení působí i na náš nervový systém. Lidé, kteří se špatně stravují, mají až o 51 procent vyšší pravděpodobnost výskytu deprese.
Jídlo z fast foodů může obsahovat jisté chemikálie zvané ftaláty, které působí na naše hormony a tím ovlivňují plodnost. Pokud se těmto chemikáliím vystavujete ve větší míře, může to vést až k reprodukčním problémům, včetně vrozených vad.
Přidané sacharidy a cukry zvyšují kyselost v ústech. Kyselina může znehodnocovat zubní sklovinu a na zubech pak vzniknou kazy. Potraviny mají samozřejmě i vliv na naši pokožku. Potraviny bohaté na uhlohydráty mohou způsobit akné a u dětí, které se špatně stravují, může dojít až k rozvoji ekzému.
Další zajímavosti se můžete dočíst na webu Mojezdraví.cz.
8 důvodů, proč opravdu nejíst fastfood | Žena.cz
Internetovým hitem se pravidelně stávají pokusy, kdy se člověk týden (měsíc, půl roku) živí jen fastfoodem a zkoumá, co to s ním udělá. Následky jsou většinou katastrofální.
Nemusíme ale chodit až do takových extrémů. Úplně stačí, když si něco takového dáme dvakrát, třikrát týdně – ať už jako náhradu zdravého oběda nebo večeře – anebo ještě hůř – jako svačinu mezi jinými jídly. Pojďme si zopakovat, co to s námi udělá.
1) Rychlé občerstvení, rychlý nárůst kilJídlo je palivem pro vaše tělo. Má nejen přímý dopad na to, jak se právě cítíte, ale i na celkové zdraví.
Fastfood nemusí být nutně synonymem pro nezdravé stravování, ale v mnoha případech tomu tak skutečně je.
Obvykle se totiž jedná o vysoce zpracované potraviny s obsahem velkého množství sacharidů, přidaného cukru, nezdravých tuků a soli.
Jídlo z fastfoodu často navzdory svému vysokému obsahu kalorií nabízejí pouze malou, či dokonce žádnou výživovou hodnotu. Není divu, že výsledkem je pak špatný zdravotní stav a nadváha nebo obezita. A navíc vám bude chybět elán a energie.
2) Hrozí vznik cukrovky
Mnoho takových jídel a nápojů je plných sacharidů. Pokud jich ve stravě přijímáte příliš mnoho (a příliš často), nastane prudký vzestup cukru, což může změnit normální odpověď na inzulin. Právě to může být faktorem, který přispívá k rozvoji cukrovky 2. typu.
3) Srdce v ohrožení
Pokud přijímáte mnoho tuků a cukrů bez dostatečné fyzické aktivity, dříve či později začnete bojovat s nadváhou. Kila navíc patří k rizikovým faktorům pro vznik onemocnění srdce. Transtuky – přesněji transmastné kyseliny – jsou považovány za natolik škodlivé, že některé země dokonce zakázaly jejich používání. Často se nacházejí právě v rychlém občerstvení.
Zvyšují hladinu LDL neboli špatného cholesterolu. Mohou také snižovat HDL neboli „hodný“ cholesterol, který naopak tělu prospívá, protože chrání srdce a cévy. Transtuky rovněž zvyšují riziko vzniku diabetu 2. typu.
4) Sůl nad zlato, nebo cesta k mrtvici?
Příliš mnoho sodíku obsaženého v soli způsobuje, že vaše tělo bude zadržovat vodu. Sodík může také přispět ke zvýšení krevního tlaku nebo rozšíření srdečního svalu.
Pokud trpíte městnavým srdečním selháním, cirhózou nebo onemocněním ledvin, příliš mnoho soli vede k nebezpečnému nahromadění tekutiny. Nadbytek sodíku přispívá k tvorbě ledvinových kamenů, onemocnění ledvin a rakovině žaludku.
Vysoká hladina cholesterolu a vysoký krevní tlak patří k hlavním příčinám srdečních onemocnění a mrtvice.
5) Zhoršené dýchání
Nadváha je spojena s rostoucími dýchacími potížemi. Už sama o sobě může vyvolat záchvaty dušnosti nebo sípání již při malé námaze. Obezita hraje velkou roli i ve vývoji spánkové apnoe, stavu, který nejprve začíná chrápáním. Pacient se kvůli nemožnosti dýchat v noci často budí, a to až několikrát. Pokud se apnoe neléčí, může končit i smrtí, protože ničí srdce.
6) Od burgerů až k depresi
Jedna z vědeckých studií prokázala, že nadměrná konzumace pečiva z obchodů (donuty, croissanty) a rychlého občerstvení (pizza, hamburgery, párky v rohlíku) zvyšuje riziko vzniku deprese. Špatná strava také ovlivňuje spojení mezi nervovými buňkami a může zhoršovat paměť.
7) Nadbytek sacharidů vyvolává akné
Tučné potraviny (stejně jako třeba čokoláda) bývaly obviňovány, že způsobují akné. Skutečnými viníky jsou však sacharidy. Potraviny, které jsou bohaté na sacharidy, zvyšují hladinu cukru v krvi, a tak mohou vyvolat nepěknou vyrážku. Zvyšují také riziko vzniku ekzémů u dětí.
8) Zhorší se vám zuby a kosti
Když budete konzumovat potraviny s vysokým obsahem cukru, bakterie pobývající v ústech budou vyrábět kyseliny. Tyto kyseliny ničí zubní sklovinu a způsobují kaz. Pro zdravý chrup je kromě správné stravy nezbytná také pravidelná ústní hygiena. Nadbytek sodíku ze soli může také zvýšit riziko vzniku osteoporózy, stavu, kdy se kosti stávají křehčími a lámavějšími.
Zdroj: www.healthline.comvíce na uLékaře
Video Mohlo by Vás také zajímat: Objevila jsem, co mám v medicíně dělat. Zdraví někdy není v nabídce, říká paliatrička | Video: Daniela Písařovicová
Na ulici jíte na vlastní riziko, vědí Egypťané a za tradiční jídla se někdy stydí. Změnit se to rozhodl jeden talentovaný šéfkuchař
Pouliční jídlo si v exotických zemích dávají jen otrlejší cestovatelé. Z pouliční stravy má ale respekt i čím dál víc samotných Egypťanů a obavy je nahánějí do sterilních fastfoodů. Své oblíbené tradiční jídlo by si přitom dali rádi. A právě tyto nálady vycítil jeden kuchař světového formátu a egyptskou pouliční stravu zkultivoval.
„Hodně lidí by si dalo lidové jídlo na ulici, ale nevěří tomu. Takže jsou rádi, že si teď totéž můžou dát tady, na spolehlivém místě. Já už teď na ulici také nejím,“ vysvětluje mi s úsměvem Randa a velkou naběračkou nandavá do nerezových misek košarí, egyptské lidové jídlo z rýže, čočky, těstovin a cizrny.
Tahle restaurace se stejně jako několik jejích dalších poboček nachází v lepší káhirské čtvrti. Stejné jídlo by na ulici stálo třetinu ceny.
Čtěte také
Design restaurace je velmi nápaditý a vkusný, dlažba a nábytek odkazují na staré káhirské domy a v prosklené stěně do ulice jsou zabudované staré dřevěné dveře, nejspíš z nějakého zbouraného činžáku z 19. století.
Americký sen si splnil doma v Egyptě
Šéfkuchař restaurací Zooba Mustafa ar-Rifáí žil 15 let ve Spojených státech, kam odjel studovat sociální práci, v jedné restauraci si při studiu přivydělával mytím nádobí a tak přičichl ke kuchyni. Nakonec svůj obor vyměnil za kuchařství a vypracoval se postupně až na šéfkuchaře velkých mezinárodních hotelů.
Lidé se tu dokonce za svá tradiční jídla začali stydět, jako by na nich bylo něco špatného.
Svou vlastní rodnou kuchyni začal poznávat až po návratu domů. „Když jsem se vrátil do Egypta, zjistil jsem, jak je egyptská kuchyně strašně zanedbaná. Lidé se tu dokonce za svá tradiční jídla začali stydět, jako by na nich bylo něco špatného,“ vysvětluje, proč se s kamarádem rozhodli s jejím nedobrým stavem něco udělat.
„Manželka se se mnou hádala, říkala: ‚Jak můžeš nechat svou kariéru světového kuchaře!? Vždyť nám s těmi fazolemi a faláfelem uděláš u lidí akorát ostudu. A ty si myslíš, že ti za to někdo zaplatí třikrát tolik než na ulici?‘“ usmívá se Mustafa.
Čtěte také
Obavy jeho ženy se nenaplnily a nový koncept slaví v Egyptě úspěch. „Začali jsme lidem vysvětlovat, odkud máme zeleninu, z jakého zdroje pochází maso, ze kterého vaříme. A Egypťany to začalo zajímat. V poslední době se otevírá stále víc podniků, které jsou takhle zaměřené,“ pochvaluje si šéfkuchař.
Za kvalitu se platí
Sedám si k jedinému společnému stolu pro dvanáct lidí, objednávám si z designového menu velkou porci košarí a tradiční rýžový pudink. V Mustafově provedení je ale vylepšený o oříšky, hrozinky, kokos a kousek sladkého pečiva.
Vedle mě sedí doktor Nabíl, bydlí prý nedaleko odsud. „Tady je to jídlo kvalitní a je z čistých surovin. Je přesně takové, jaké si ho vařím doma,“ říká s tím, že tady si může být opravdu jistý, že jídlu nic není. Připouští, že je sice trošku dražší, to mu ale nebrání pustit se s chutí do misky plné fúlu, tedy rozvařených fazolových bobů.
A číšník mu ještě přináší egyptské chlebové placky – jak jinak než pečené přímo tady v restauraci.